Slavko Jovičić -

Србима у ФБиХ није враћено 10.000 станова

Autor sjovicicslavuj | 1 Novembar, 2008 | read_nums (547)
  Datum: 31.10.2008
  Autor: Жељка Домазет                
   

  СAРAЈЕВО - Aко Светозар Пударић као српски делегат у Дому народа федералног Парламента каже да никада неће доћи у Бању Луку да разговара о националним питањима и да је сарајевским Србима боље да о њима не брине РС, то је довољан податак о онима који штите интересе Срба у Федерацији БиХ.

     Светозар Пударић

  Ово је за "Глас Српске" рекао шеф српских делегата у Вијећу народа Републике српске.

  Он је истакао да 10.000 станова због изманипулисаних законских препрека није враћено Србима у ФБиХ.

   

        Сташа Кошарац  
   

  - Потребно је хитно мијењати Закон о станарским правима и формирати Фонд за правичну надокнаду, јер то налаже и Дејтонски споразум - казао је Кошарац.

  Он је додао да чињеница да српски делегати од почетка свог рада у федералном Дому народа нису ниједанпут покренули питање виталног националног интереса довољно говори о "заштити права Срба у Федерацији БиХ".

   

  Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић нагласио је да се чини да нека имовина никада неће бити обновљена, па су неформирањем фонда углавном Срби остали и без имовине и без правичне надокнаде за њу.

                                          

  Предсједник Савеза удружења избјеглих, расељених и повратника РС Вељо Стевановић каже да једину сламку спаса у цијелом процесу повратка имовине и људи у ФБиХ представљају институције РС и формирање фонда за правичну надокнаду.

  - Према званичним подацима, само је четири одсто српске имовине која је порушена током рата и након њега обновљено. Уколико се имовина буде обнављала овим темпом, неће се обновити ни за педесет година - рекао је Стевановић.

  Он је истакао да су се у више наврата обраћали федералним и кантоналним властима да се проблем повратка и обнове имовине ријеши на адекватан начин, али нико није хтио да их саслуша и да им помогне.

  Чему Срби могу да се надају, говори изјава министра за људска права и избјеглице БиХ Сафета Халиловића који је рекао да се ради ревидирана стратегија повратка избјеглица која би ускоро требало да се нађе пред Савјетом министара, али њоме није предвиђено формирање фонда за правичну надокнаду.

  Обнова

  - У ФБиХ има више од 50.000 стамбених објеката који су власништво Срба, а нису обновљени. У Сарајеву је током рата порушено више од 20.000 објеката и још толико послије рата,  а обновљено је само 1.800 - рекао је Стевановић.

  Он је додао да је најалармантнија ситуација у Сарајеву, Тузланском и Зеничко-добојском кантону.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva