Slavko Jovičić -

Grlom u reforme

Autor sjovicicslavuj | 21 Oktobar, 2008 | read_nums (629)

  M. KREMENOVIĆ

                        

                          

  Aprilski paket ustavnih amandmana maksimum je na koji je Republika Srpska bila spremna da pristane u neuspjelim pregovorima 2006. godine, a nova runda pregovora o promjeni Ustava BiH mora uvažavati izvorne principe i ustavnu strukturu Dejtonskog sporazuma, jedinstven je stav predstavnika RS, u reagovanjima na izjavu Harisa Silajdžića, predsjednika Stranke za BiH koji je izjavio da Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH ponovo oživljava propali paket amandmana.

  Političku situaciju u BiH mogla bi zakomplikovati nastojanja pojedinih bošnjačkih političara koji, u vrijeme kada se najavljuje zatvaranje OHR, potajno rade na smjeni Miroslava Lajčaka i promociji Gregorijana za novog visokog predstavnika očekujući da će ovaj američki ambasador ispunjavati njihove želje o promjeni Ustava i smjeni političkih lidera.

  - Neke inicijative u tom smislu već su upućene članovima Savjeta za implementaciju mira, a Rafi Gregorijan više i ne krije ambicije da postane visoki predstavnik bez obzira koliko bi to narušilo i onako pogoršane odnose u BiH i usporilo njen put ka Evropskoj uniji - upozorio je naš izvor blizak diplomatskim krugovima u Briselu i podsjetio da taj scenario podrazumijeva smjenu Miroslava Lajčaka.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da, svjesni razgovora o neminovnosti ustavne reforme, jedina osnova za razgovore može biti Dejtonski sporazum.

       Slavko Jovičić Slavuj

  - Aprilski paket više ne postoji. Paket tih amandmana mogao je možda tada da prođe s obzirom da pregovarači iz RS nisu željeli etiketu remetilačkog faktora, pa su otišli korak dalje od realnosti. Željeli su napraviti važne ustavne promjene pristajući na paket amandmana iz aprila. Taj model bio je veliki iskorak u stabilizaciji prilika, ali danas je realnost izvorni "Dejton" - rekao je Jovičić.

  Gavrilo Antonić, potpredsjednik PDP-a, kaže da aprilski paket, iako politički mrtav, može biti maksimum na koji bi možda ova partija mogla da pristane.

                               Gavrilo Antonić

  - To što SBiH kategorično odbija takva rješenja ukazuje na to da im nije cilj funkcionalna BiH, već stvaranje privida o nefunkcionalsnosti na osnovu kojih bi iznudili neka radikalna rješenja - pojasnio je Antonić.

  Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, kaže da je pesimista povodom reforme Ustava BiH rekavši da je klima toliko zaoštrena da nije realno očekivati postizanje dogovora prije narednih opštih izbora 2010. godine.

                            Adil Osmanović 

        Martin Raguž, potpredsjednik HDZ 1990, rekao je da jednom propali paket nema smisla ponovo uvlačiti u igru, priznavši da bi se iz njega mogla izvući iskustva koja mogu koristiti u predstojećim razgovorima o reformi Ustava BiH.

                             

    Martin Raguž

  - Takvi amandmani - ne, ali uz neke korekcije moglo bi biti prihvatljivo - rezimirao je Raguž.

  Šta je suština Aprilskog paketa

  Aprilski paket ustavnih amandmana predviđao je redukovanje entiteskog glasanja što nije podrazumijevalo potpuno ukidanje ovog mehanizma.

  To bi u praksi značilo potrebu većeg broja poslanika iz jednog od entiteta koji mogu blokirati usvajanje zakona.

  Paket amandmana predviđao je jednog predsjednika BiH koji bi se birao u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kao i jednostavnije izglasavanje zakona u Savjetu ministara BiH.

  Predviđao je i drugačiji način izbora članova Predsjedništva BiH, s obzirom da postojeće rješenje krši ljudska prava s obzirom da građani RS ne mogu birati bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, i obratno.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva