Slavko Jovičić -

„PRUDSKI USTAV“ dolazi u Parlament

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2009 | read_nums (435)
                           MOSTAR


  Ponedjeljak, 23 Ožujak 2009

   - SARAJEVO - Na idućoj sjednici Zastupničkog doma državnog Parlamenta na dnevnom redu bi se trebao naći prijedlog odluke o pokretanju ustavne reforme koju je pripremio Klub SDA. Zastupnik ove stranke Šefik Džaferović za naš je list potvrdio kako je prijedlog odluke o pokretanju procesa ustavne reforme već u proceduri, no prije očitovanja Parlamenta po tom pitanju, prijedlog treba proći na Ustavno-pravnom povjerenstvu. Ipak, procedura bi trebala biti gotova do iduće sjednice.

  Sadržaj je definiran

  “Praksa je da Parlament donese odluku o ulasku u proces te formira povjerenstva koja će raditi na ustavnim reformama, a treba reći da se sve to nalazi u spomenutom prijedlogu”, pojasnio je Džaferović.
  Međutim, u samom prijedlogu se ne prejudicira sadržaj ustavne reforme, a Džaferović tvrdi kako je sadržaj već definiran u izjavi čelnika HDZ- BiH, SNSD-a i SDA. Ipak, ključno je pitanje u ovom trenutku, za koje Džaferović tvrdi da ovisi od odluke Parlamenta, hoće li se tek amandmanski djelovati na postojeći ustav, ili će se pak raditi na donošenju potpuno novog ustava. Za predstavnike srpskog naroda, stvar je potpuno jasna; ustavna reforma treba ići u smjeru nadogradnje postojećeg daytonskog uređenja zemlje.

  Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a tvrdi kako je u ovom trenutku nemoguće raditi na novom Ustavu BiH, jer je u sadašnjoj političkoj situaciji zaista teško postići kompromis. Stoga je inicijativa SDA samo djelomično prihvatljiva za SNSD, ali samo ukoliko bi se krenulo u amandmanske promjene čiji bi cilj bio prilagođavanje ustava i olakšavanje pozicije za pristup Europskoj uniji.

  Različita očekivanja

  Kažimo kako je za srijedu u državnom Parlamentu planiran sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, međutim, i sami čelnici su prilično neujednačeni kada su u pitanju teme. Dok Sulejman Tihić kaže kako tek treba vidjeti koje će se teme nametnuti te na koji način  nastaviti Prudski proces, Milorad Dodik je uvjeren kako se priča o ustavnim promjenama treba odvijati mimo razgovora trojke te u proces uključiti više stranaka i institucija. No, iz HDZ-a BiH i dalje ponavljaju da će na sastanku biti razgovora o ustavu te nadležnostima na državnoj razini.

  Piše: Dario Pušić    


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva