Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: Pritisci Bošnjaka

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2009 | read_nums (628)

             Puls-kolumna
    23.03.2009  

  Već više od dvadesetak dana od strane mnogih bošnjačkih udruženja i takozvanih nevladinih organizacija u Sarajevu, potpomognutih od istih ili sličnih iz bošnjačke dijaspore, vodi se neviđeni pritisak na poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH da se ne usvoji Amandman I na Ustav BiH, koji se odnosi na definitivno rješenje statusa distrikta Brčko.

  Nedavni incidenti na javnoj raspravi u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, koje je izazvala nekolicina bošnjačkih govornika, pa i uvredljivi plakati, koje su u zgradu unijeli aktivisti udruženih bošnjačkih organizacija - "Patriotske lige", "Zlatnih ljiljana", te nekih bošnjačkih vanparlamentarnih stranaka, kao i NVO "Dječji pokret mira, ljubavi, prijateljstva" (n.p. kakve li ironije u samom nazivu) - "Djeca Sarajeva", te "Vijeća mladih", "Bosne prkosne" - samo su opomena i najava da se stvara nepodnošljiva klima pred sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za 25. marta ove godine.

  Takođe, na brojnim bošnjačkim i muslimanskim portalima, između ostalih, na sajtovima: plbih.org, Bosnjaci.net, KBSA (Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike), Ljiljan.org, Bosnaprkosna, mine.nu, Sarajevu-x,... vodi se ratnohuškačka i bjesomučna polemika i istovremeno se upućuju pozivi "građanima" Sarajeva da protestima ispred parlamenta u toku održavanja sjednice spriječe izglasavanje pomenutog amandmana u normalnoj i demokratskoj proceduri u jedino nadležnoj i najvećoj zakonodavnoj instituciji ove zemlje, u parlamentu BiH.

  Sve ovo jasno ukazuje da mi, srpski poslanici, želimo da upoznamo nadležne bezbjednosne institucije ove zemlje, prevashodno SIPA i OBA, da na vrijeme preduzmu sve potrebne operativne aktivnosti i da spriječe moguće i eventualne proteste u blizini parlamenta kako bi poslanicima bila obezbijeđena potpuna bezbjednost i nesmetan rad na sjednici bez bilo kakvih pritisaka i prijetnji.

  Srpski poslanici ne žele da rade u tako naelektrisanoj atmosferi, niti pod bilo čijim pritiscima! Zato, na vrijeme tražimo od nadležnih bezbjednosnih službi da preduzmu sve operativne i fizičke mjere i radnje za normalno održavanje sjednice. Samo pod tim uslovima i pod punom garancijom za bezbjednost poslanika mi ćemo prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovim putem želimo da upoznamo i predstavike međunarodne zajednice o aktivnostima pomenutih takozvanih nevladinih organizacija koje pozivaju "građane" i koje huškaju na demonstracije, proteste i pobunu.

  Želim da naglasim da ne znam da gledam u tarot-karte, niti imam namjeru da se bavim nagađanjem, pa da predviđam da li se radi samo o orkestriranoj medijskoj halabuci i podizanju tenzija do najvišeg nivoa koje dolaze iz sarajevske kuhinje ili se radi o ozbiljnim prijetnjama o izazivanju nemira pred parlamentom BiH. Takođe, ne želim da prejudiciram stvari i da unaprijed optužujem one sarajevske političke snage koje stoje iza ovakvih bošnjačkih aktivnosti. Samo želim da upozorim nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje kako bi preduprijedili eventualne nemire izazvane od onih destruktivnih snaga koje ne misle dobro ovoj zemlji. Ponavljam, eventualni nekontrolisani protesti mogli bi imati nesagledive posljedice po budućnost opstanka Bosne i Hercegovine!                   


  My picture!

Kategorije

Arhiva