Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2009 | read_nums (517)

БАЊАЛУКА, 16. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик сматра да, након одлуке Европског парламента и проглашења 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над мусиманима 1995. године, остаје горак утисак да се само потенцира један догађај, а да се не уважава чињеница да је у БиХ погинуло 96 000 људи од којих је 28 000 Срба.

"Требало је наћи одговор како обиљежити укупна страдања у БиХ, а не само издвојити један догађај који је предмет различитог политичког посматрања", изјавио је Додик, који је лидер СНСД.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да је несумњиво да је у Сребреници почињен злочин који је суд у Хагу оквалификовао као локални геноцид у БиХ и истакао да РС ту квалификацију не спори.

"Уколико је било која одлука о обиљежавању усмјерена ка јачању помирења и повјерења, онда она треба да буде избалансирана", оцијенио је Додик.

Он је додао да ће одлука Европског парламента да се издвоји само 11. јули као датум обиљежавања у будућности у БиХ довести до различитих посматрања и нагласио да таква одлука није избалансирана на прави начин.

"Мислим да Европски парламент у овом случају није био коректан и за нас је на тај начин обиљежавање само тог догађаја и давања значаја само том догађају неприхватљиво", оцијенио је Додик.

Према Додиковим ријечима, требало је уважити чињеницу да је у и око Сребренице погинуло и 3 500 Срба и да је над њима почињен злочин.

Премијер Српске рекао је да нико не помиње 28 000 погинулих Срба у протеклом рату, а да се само говори о жртвама Сребренице, које се не оспоравају.

"За РС 11. јули, као општеприхваћени датум, је неприхватљив", истакао је Додик и додао да треба наћи прихватљив датум којим ће бити обиљежене све жртве у БиХ.

Лидер ПДП-а Младен Иванић сматра да би за БиХ било далеко боље да се одреди неки други датум, који би био мање оптерећено негативностима.

"Не може се бјежати од чињенице да се у Сребреници десио 11. јули, али ме плаше политичка злоупотреба свега тога и еуфорија, што није добро за БиХ и Европу", рекао је Иванић.

Предсједник СП Петар Ђокић оцијенио је да би ово питање у будућности могло имати политичке консенквенце, јер многи људи у Европи не разумију односе у БиХ.

"Геноцид у Сребреници, као и свугдје, треба осудити, треба тражити одговорности оних који су то учинили", рекао је Ђокић и подсјетио да је над Србима у Јасеновцу, као и у овом рату било геноцида.

Предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да је одлука Европског парламента да се 11. јули прогласи даном сјећања на геноцид у Сребреници исхитрена и да је донесена без добрих припрема.

"Док се у БиХ не одреде датуми које ћемо заједнички обиљежавати, биће штетан и неће допринијети помирењу у БиХ", рекао је Павић.

Он је додао да ће сваки датум, који буду одређивали други, бити датум спорења у БиХ.

Европски парламент прогласио је јуче 11. јули даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над муслиманима 1995. године. /крај/нђ/мб
 
НАПОМЕНА: Горњи текст је текст Агенције СРНА
____________________________________
КОМЕНТАР: Славко Јовичић Славуј
 
С друге стране, жена-монструм и од свог појављивања у јавности - главна звезда у федералним медијима у БиХ, а поготово у Сарајеву - ничим изазвана и потпуно непозвана каже:

Kandić: Rezolucija o Srebrenici most za budućnost

 Rezoluciju o obilježavanju 11. jula kao dana sjećanja na genocid u Srebrenici treba vidjeti kao most od zajedničke teške prošlosti ka evropskoj budućnosti, na temelju priznanja genocida kao najtežeg zločina među zločinima i početka izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve, izjavila je danas za Fenu direktorica Fonda za Humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić.

_________________________________________________

  НАПОМЕНА: Несрећна и острашћена антисрпска мешетарка Наташа Кандић, која да напоменем - у Републици Српској и у српском народу - не ужива никакав углед, који се у процентима и не може ни зразити, али ево, 0.000.000.000.000.000.000.001 /евентуална подршка у Републици Српској Наташи Кандић/ ...
Жена која се без туристичког водића не зна снаћи ни уједном граду у БиХ, узима себи за право да, ето, као и она нешто каже??? Коме? Ко би је послушао? Жена коју финансирају разни Сороши и белосветски олоши. Једноставно - жена јад, беда и изрод српског рода и народа. 
 
Варају се Бошњаци ако мисле да са Наташом Кандић могу градити било какву будућност ове земље!?
 
Једини релевантни саговорници Бошњака и Хрвата су Срби који имају изборни легитимитет и легалитет!
 
И сасвим на крају, да кажем. Апсолутно нема никакве могућности да ми - српски представници и посланици у Парламентарној скупштини БиХ - прихватимо Резолуцију Европског парламента, за коју узгред речено, желим да кажем да та резолуција нема никакав обавезујући карактер. Уосталом, та резолуција је селективна и једнострана. Она никада неће довести до међунационалног поверења, а сам чин помирења је индивидуално право сваког појединца!!! Најбољи суд  о самој резолуцији дали  су и најпозванији политичари из Републике Српске!!!
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Januar, 2009 | read_nums (657)
                            
                                 S. G. | 15.01.2009 

Komisija za izbor teksta himne BiH krajem ovog mjeseca trebalo bi da izabere jedan od dva teksta, koja su muzički ukomponovana i da ga nakon toga uputi Parlamentarnoj skupštini BiH, koja će u redovnoj proceduri donijeti konačnu odluku, potvrdio je za "Fokus", Slavko Jovičić, član Komisije i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 - Nakon što krajem mjeseca čujemo kako zvuče muzički obrađeni tekstovi, trebalo bi da odaberemo jedan tekst, koji ćemo uputiti parlamentu BiH, koji će donijeti konačnu odluku o tome da li će predloženi tekst i postati himna BiH - kazao je Jovičić, te dodao da Komisija uz saglasnost autora teksta ima pravo na izmjenu nekih riječi ili dijelova teksta.

Kako je istakao, od 339 tekstova koji su pristigli na konkurs, oko 95 odsto nije zadovoljilo osnovne uslove konkursa.

- Među pristiglim tekstovima bilo je i onih koji estetski nisu zadovoljili uslove konkursa, ali i onih tekstova čiji je sadržaj podsjećao na istoriju, te izražavao jednostrano viđenje dešavanja proteklih godina. U nekim tekstovima pominjali su se i geografski pojmovi, što takođe nije u skladu sa uslovima konkursa - naglasio je Jovičić, te dodao da je bilo i plagijata, jer su neki tekstovi bili pjesme čuvenih pjesnika.

Jovičić je podsjetio, da je Komisija izabrala dva teksta koja su svojim sadržajem neutralna i koja zadovoljavaju interese sva tri konstitutivna naroda, odnosno one tekstove koji odgovaraju narodima BiH.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna do oktobra prošle godine, a pravo učešća imali su isključivo državljani BiH. Svi tekstovi pristigli na konkurs zaštićeni su šiframa, a imena autora ostaće nepoznata do konačnog potvrđivanja odabranog prijedloga.

Jedan od osnovnih kriterijuma ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bilo je to da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani BiH.

Osim šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, u Komisiji se nalaze i predstavnici Srpske, Federacije BiH, te distrikta Brčko.

Muziku za himnu Bosne i Hercegovine napisao je Dušan Šestić.

Autor sjovicicslavuj | 10 Septembar, 2008 | read_nums (548)

                             Долазим... Не касним....

Autor sjovicicslavuj | 8 Avgust, 2008 | read_nums (736)

Dnevne novine - "FOKUS"

M. KREMENOVIĆ 

 
Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik u BiH potvrdio je političku zrelost i izuzetno poznavanje prilika na Balkanu, ocijenio je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, reagujući na izjavu Miroslava Lajčaka, kojom je jasno poručio da suđenje Radovanu Karadžiću u Hagu nema nikakve veze s Republikom Srpskom te da taj proces ne predstavlja suđenje ustavnom uređenju BiH.

- Svi koji pričaju suprotno jesu demagozi - poručio je Lajčak, misleći pri tome na Harisa Silajdžića i druge bošnjačke lidere, koji uporno pričaju o ukidanju RS. To je suđenje Radovanu Karadžiću i svim zločincima koji su mu pomagali da počini strašne zločine. To nije suđenje ustavnom uređenju BiH, odnosno bilo kojem entitetu - izjavio je Lajčak.

Željko Komšić
 
 Haris Silajdžić

Visoki predstavnik uputio je i kritike Željku Komšiću, hrvatskom članu Predsjedništva, zbog čestitke koju je uputio hrvatskom rukovodstvu, povodom obilježavanja, kako je rekao, kontroverzne akcije "Oluja".

- Karadžiću je presuđeno i prije odlaska u Hag. Svjesni smo da su svi optuženi za ratne zločine dovedeni u situaciju da odgovaraju za eventualne i individualne odgovornosti. Suđenje Karadžiću ne može imati bilo kakve reperkusije po ustavno-pravni i teritorijalni položaj RS u sastavu BiH - rekao je Jovičić, pojasnivši kako Haški tribunal i jeste osnovan kako bi sudio pojedincima.

Jovičić navodi kako o sudbini RS mogu da odlučuju samo političari iz reda srpskog naroda i narod koji je stvorio RS.

- Srpska nije nastala voljom jednog pojedinca ili jedne stranke. Lajčak je diplomata od karijere, kome je dobro poznata situacija na Balkanu, i ta izjava dokaz je njegove političke zrelosti. Bošnjaci, naravno, mogu da nastave da komplikuju ionako komplikovanu situaciju, a to znači da ćemo zbog toga još dugo tapkati u mjestu - naveo je Jovičić.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, teze iz Sarajeva okarakterisao je kao nerealne, rekavši da je potpuno jasno da na međunarodnoj sceni ne postoje želje da se otvara pitanje preuređenja BiH.

Mladen Ivanić

- Suđenje je individualno i ne može imati posljedice po RS, a drago mi je da su predstavnici međunarodne zajednice u tome jedinstveni - naveo je Ivanić.

Momčilo Novaković, poslanik u parlamentu BiH, ocjenjuje da je Lajčakov stav jasna poruka predstavnicima bošnjačkih stranaka da priča koju serviraju neće imati efekta i neće uticati na poziciju RS.

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, rekao je da bi Lajčakov stav trebalo shvatiti kao poruku međunarodne zajednice da političari u BiH treba da rade svoj posao.

- Posao političara jeste smanjenje deficita, povećanje penzija, zapošljavanje ljudi i bolje zdravstvo. Zašto da se neko bavi poslom Haškog tribunala u opštoj neimaštini - rekao je Lijanović.

Beriz Belkić, potpredsjednik SBiH, odgovarajući na pitanje koliko je prosperitetno po BiH kada se mišljenje jedne stranke nađe u koliziji s mišljenjem međunarodne zajednice, Belkić je kratko rekao kako ne bi bilo dobro da svi isto mislimo.

"Oluja" kontroverzna akcija

Miroslav Lajčak zatražio je odgovornost i objašnjenje od hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, zbog toga što je, podovom godišnjice "Oluje", uputio čestitke Stjepanu Mesiću i Ivi Sanaderu na "sjajnoj pobjedi".

Komšić i Mesić

- "Oluja" je kontroverzna akcija, jer izaziva potpuno različite reakcije u Hrvatskoj i kod srpskog naroda. BiH je složena zemlja i svi treba da imamo sve poteze u vidu, kao i interese svakog građanina. Ne treba da ulazimo u kontroverzne akcije, čiji je rezultat negativan - upozorio je Lajčak.

Autor sjovicicslavuj | 8 Avgust, 2008 | read_nums (606)

Глас Српске - дневне новине

 

Autor: Жељка Добрић

СAРAЈЕВО - Српски представници у Парламенту БиХ неће дозволити да у пропали пројекат заједничке корпорације буде увучена и Радио-телевизија Републике Српске.

Ово је за “Глас Српске ” изјавио посланик Представничког дома Парламента БиХ Славко Јовичић и додао да га  не интересују најављени штрајкови радника БХРТ-а и РТВ ФБиХ, јер те медијске куће не требају Републици Српској.

- Када смо први пут на дневном реду имали стање у јавним емитерима, рекао сам да нема корпорације на нивоу БиХ док се не ријеши финансијска ситуација у БХРТ-у и РТВ ФБиХ - рекао је Јовичић.

Он је истакао да од 25.000.000 марака дуга који је БХРТ направио, није наплативо приближно 20.000.000 марака.

- Парламент БиХ је обавезао ову медијску кућу да нам до краја мјесеца достави план изласка из дубиозе у коју су запали - рекао је Јовичић.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Раилић рјешење проблема види у смјени руководства БХРТ-а или стечају.

- Није проблем у томе што нико не може да смијени менаyмент БХРТ-а већ што не постоји политичка воља за то. Разлога има довољно, с обзиром на негативне ревизорске извјештаје и најављени штрајк радника - рекла је Раилићева.

Она је истакла да ће у септембру посланици у Парламенту БиХ покренути измјене и допуне закона које се односе на оснивање коорпорације и услова под којима ове двије медијске куће уопште могу да уђу у коорпоацију.

Члан Управног одбора БХРТ-а Марија Путица сматра “оправданим и нужним” најављени штрајк Синдиката запослених Јавног радио-телевизијског система БиХ све док не смијене менаџмент БХРТ-а и РТВФБиХ.

- Чињеница је да генерални директор БХРТ-а Мехмед Aговић не може, не зна и неће да се носи са тако сложеним обимом послова као што је у БХРТ-у - рекла је Путица.

Предсједник УО БХРТ-а Никола Деретић раније је изјавио да или ће Управни одбор смијенити менаyмент БХРТ-а или ће Парламент БиХ смијенити Управни одбор”.

 Плата директора

Сњежана Раилић подсјећа да су посланици Парламента БиХ на једном од засједања затражили информацију колика су примања менаyмента БХРТ-а, али да директор није желио да одговори.

Sarajevo

Славко Јовичић тврди да, према незваничним информацијама, плата директора БХРТ-а износи више од 9.000 марака.

Autor sjovicicslavuj | 7 Avgust, 2008 | read_nums (609)
 
 БИЈЕЉИНА, (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић "потпуно изгубио компас" и да више не може да рачуна на подршку српског народа и јавности у РС.

Реагујући на Комшићеву честитку руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја", Додик је рекао да хрватски члан Предсједништва БиХ поново призива понижавање српског народа.

"Комшић је још једном показао да не може да буде члан Предсједништва БиХ и да представља све њене грађане. Његова изјава довољно говори о њему и о његовим `добрим` намјерама према Србима у БиХ и онима који су под `Олујом` као начином етничког чишћења побјегли у РС и постали њени грађани", нагласио је Додик у изави за "Прес РС".

Он је оцијенио да је Комшић сада отворено показао како гледа на етничко чишћење Срба из Хрватске.

"Он /Комшић/ покушава да пригрне вео мултиетничара, али само онда када то њему одговара, а не и када су у питању права грађана РС", рекао је Додик.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио је јуче честитку предсједнику Хрватске Стјепану Месићу и премијеру Иви Санадеру, као и свим грађанима Хрватске поводом Дана побједе и домовинске захвалности Хрватске.

Komšić i Mesić

"Посебно ми је задовољство и част да Вама и грађанима Хрватске упутим искрене честитке поводом Дана побједе и домовинске захвалности који се обиљежава на дан највеће хрватске војне побједе у Домовинском рату којом приликом сте на најбољи начин показали да побједа не значи и понижење побијеђеног", наводи се у Комшићевој честитки.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић оцијенио је да изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је акција хрватске војске "Олуја" "највећа хрватска побједа у којој ни поражени нису били понижени" неће помоћи ни Хрватској, а поготово не грађанима БиХ.

Никола Шпирић

Шпирић је поновио да сви осумњичени треба да одговарају за злочине који им се стављају на терет, па и војни и политички представници Хрватске.

"Процеси који се воде у Хагу против хрватских генерала због злочина почињених у `Олуји` и докази које износи тужилаштво показују да би и Хрватска требало другачије да гледа на ту `побједу`", рекао је Шпирић за бањалучки "Прес РС", коментаришући Комшићеву честитку руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја".

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић оцијенио је да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић честитком руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја" још једном показао "патолошку мржњу према српском народу коју је до сада неуспјешно покушавао да прикрије".

"Очигледно је да му је као носиоцу `златног љиљана` жао што пројекат етничког чишћења српског народа из Хрватске није проведен и у БиХ. Комшић у тандему са Харисом Силајџићем чини све да се српски народ не осјећа нимало лагодно у БиХ", рекао је Босић.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић тврди да Комшић "наставља политику Фрање Туђмана и да у јавним наступима, иако се декларише као заговорник идеје `мултинационалне идиле`, жели да буде већи католик од папе".

Јовичић додаје:

"Изгледа да и само име хрватског члана Предсједништва БиХ показује да он има много жеља које нису испуњене. Једна од њих је сигурно и играње са судбином српског народа. Комшић се није довољно изиграо када је био мали, али ту му не могу помоћи! Срби никада неће дозволити да се људи као што је Комшић играју са њиховом судбином" - каже за "Пресс" Јовичић

 Огласио се и Савез логораша Републике Српске који у свом саопштењу истиче:           

 "Комшић је тиме дефинитивно показао да од његовог дјеловања у Предсједништву БиХ треба да страхују сви који се залажу за помирење и изградњу међусобоног повјерења у БиХ", сматрају логораши РС.

                      Željko Komšić

Савез логораша РС оцјењује да је овај скандал само један у жалосном низу Комшићевих "србомрзачких наступа" и да је сасвим јасно да он своје "нечасне и опасне говоре мржње предузима без страха од било каквих санкција".  


Autor sjovicicslavuj | 29 Jul, 2008 | read_nums (642)

Дневне новине - ФОКУС

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић изјавио је да је у интересу БиХ  да државно тужилаштво у што краћем року мора да почне с процесуирањем свих који су нелегално током рата и послије њега издавали пасоше страним плаћеницима и терористима који су, бјежећи од закона у својим државама, нашли добро уточиште у БиХ.

Суд и тужилаштво БиХ

- Због чињенице да и 12 година од потписивања Дејтонског споразума овдје још увијек бораве муџахедини и бројни припадници терористичких организација БиХ је од бројних међународних организација, пa и држава проглашена као подручје високог ризика - рекао је Јовичић.

Он је рекао да су Алија Изетбеговић и његова елита током рата муџахедине који су пустили коријене Ал Каиде у БиХ дочекивали раширених руку, а да би данас његови сљедбеници хтјели да их се отарасе, али не знају како.

Муџахедини на протесту због најаве протеривања из БиХ

Јовичић каже да је првенствено потребно утврдити ко се од натурализованих налази на подручју БиХ, а ко с пасошем БиХ по Европи и свијету сије страх и представља потенцијалну опасност. Он је оцијенио да ће до краја године бити отворени многи предмети против Бошњака за почињене злочине на подручју Сарајева, региона Тузле, Мостара, Коњица, централне Босне, од којих се бројни односе и на злочине муџахедина

- На ред су дошли и Бошњаци и Хрвати који су начинили злочине над Србима међу којима је и Илија Јуришић, некадашњи предсједавајући Општинског вијећа Тузла.
Коментаришући најаву протеста ветерана рата из Тузланског кантона пред зградом Савјета министара БиХ и захтјев за смјеном минитара Свена Алкалаја и Барише Чолака уколико Јуришић не буде пуштен из Београдског притвора након 11. августа, Јовичић је рекао да овакви поступци представљају директан притисак на тужилаштва и судове, који морају да очувају своју независност.

Јовичић истиче да се тужилаштву и суду мора дати подршка не само када је у питању Јуришић већ комплетна тузланска ратна елита, како би се овај предмет довео до краја.

Он је нагласио да стратегија бошњачке стране и свих политичких представника из највиших структура власти јесте то да усложне ситуацију у БиХ и да на тај начин окрену точак историје да својом истином покажу да су они били невини.

Ветерани под контролом Силајџића

Силајџић и реис Церић


"Зелене беретке", "Патриотску лигу" и друга разна удржења формирале су политичке елите из Сарајева, које су биле први ембрион за избијање рата и чији су припадници извршили небројене злочине против Срба, каже Јовичић.

Он додаје да удружења бошњачких ратних ветерана не контролише сам Силајџић, који тренутно има најбољу позицију и могућност да се појављује у медијима, јер готово сви сарајевски лидери имају Силајџићеву перцепцију.

- Нема разлике између Силајџића и Лагумџије, Мире Лазовића, Мирка Пејановића, Сејфудина Токића, који гледају како би једностраним приступом пребацили одговорност на РС, закључио је Јовичић.

Autor sjovicicslavuj | 27 Jul, 2008 | read_nums (612)

 

ПИШЕ СЛАВКО ЈОВИЧИЋСЛАВУЈ

Као легалиста желим да истакнем…
а, све је у складу са  највећим правним и политичким актом - Уставом Босне и Херцеговине

Представници међународне заједнице и сви српски представници у органима власти треба да осуде заговорнике идеја о укидању ентитета (мисли се на Републику Српску) у Босни И Херцеговини, јер су оне противуставне и представљају флагрантно кршење Дејтонског спорзума.

 Само да нагласим да су тендециозне, злонамерне и неаргументоване, па и хушкачке учестале изјаве које долазе из разних и многобројних кухиња из Сарајева којима се настоји и покушава довести у везу хапшење Радована Караџића са положајем и статусом Републике Српске. Они који се тако изјашњавају јасно показују да нису одустали од намере потпуне централизације и стварања унитарне Босне и Херцеговине и да користе сваку прилику како би довели у питање уставно-правну организацију и дејтонску структуру БиХ.

Положај и овлашћења Републике Српске не могу се доводити у везу с било којим појединцем, јер је Република Српска створена вољом српског народа као одговор на покушај његове мајоризације и прегласавањем његових легитимно изабраних представника у Скупштини БиХ почетком деведесетих година.

Република Српска је трајна, легална и легитимна уставна категорија, настала на домаћем и међународном праву и позиви на њено укидање представљају рушење БиХ и угрожавање њене европске будућности.

Република Српска је политички и економски стабилна и њена судбина зависи само од њених грађана, а највише од воље српског народа.

Autor sjovicicslavuj | 8 Jul, 2008 | read_nums (538)

 (Dalje)

Autor sjovicicslavuj | 5 Jul, 2008 | read_nums (523)

 (Dalje)

Autor sjovicicslavuj | 28 Maj, 2008 | read_nums (656)

 PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

Један мој пријатељ који воли да посећује бошњачке сајтове – послао ми је путем мејла читаву страницу текста који је „скинуо“ са портала Сарајево-x. Одмах да кажем да никада нисам до сада, а нећу сигурно ни у будуће посетити ниједан бошњачки сајт. Једноставно, немам жеље да губим драгоцено време и да читам разне бљувотине, јер знам да на таквим порталима нећу никада ништа наћи афирмативно за српски народ, а поготово не -  за Републику Српску.

Прегледајући, само летимично, пристигли „материјал“ додатно сам се уверио да је моја одлука да не завирујем на такве сајтове потпуно исправна... Тако рецимо, све што је најнегативније, наравно и најувредљивије на овом свету, путем тог, па и сваког другог бошњачког сајта – фактурише се на српску адресу, а онда појединачно, углавном на адресу Милорада Додика, председника Владе Републике Српске, па наравно и на моје име...

Не тражећи никакав алиби, нити желим било коме да се правдам (коме да се правдам или да подносим извештај Боже сачувај), ето, за "радозналце" ћу рећи да сам до сада објавио близу четири хиљаде ауторских текстова, и углавном писао сам за многе новине из Србије и Републике Српске. Био сам колумниста у неколико утицајних дневних новина. Тренутно пишем за двоје и сарађујем са бројним српским порталима, а најдраже ми је што сам сарадник и аутор текстова за многе портале и новине српске дијаспоре. Кад знам ко све пише и сарађује са неким порталима, од задовољства ме језа ухвати... За те портале пишу најеминентнија имена, са највећим академским и научним титулама из реда српског народа. Па, зар има веће части од тога да будем у том „тиму“, и у том саставу српске памети.

Друго, на том порталу Сарајево-x, сви учесници изражавају гнев и отворене фрустрације због чињенице да сам посланик у Парламентарној скупштини БиХ. Невероватно! Па, размишљају ли учесници те дебате да сам ја изабран на ову функцију вољом српског народа и то из Републике Српске. Треба нагласити - и плаћен новцима и средствима пореских обвезника из Републике Српске. И шта је ту проблем? Проблем би био да су такви, као што су  индивидуе што ме вређају - одлучивали о мом избору. Наравно да нису и никада и неће, јер да је од њих било шта зависило, па одмах сад – била би укинута Република Српска. Уххх...глуво било.

Нама политичарима, из реда српског народа из Републике Српске, је сасвим јасно шта би се десило да они који нас мрзе,којим случајем, о било чему одлучују (не дао Бог) – па, никада ниједан Србин из Републике Српске не би био изабран у било који орган или на било коју функцију на нивоу БиХ. Наша места би по њиховом, дакле тим србомрсцима, највероватније заузели Мирко Пејановић, Миро Лазовић, Богић Богићевић и неки други сарајевски Срби који у Републици Српској и српском народу не уживају никакав углед.

Дакле, сви ви којима смета Република Српска, а посебно Милорад Додик, па и моја маленкост, охладите главе, јер све што је с ваше стране усмерено против интереса српског народа и Републике Српске - "не пије воде", давно су то рекли паметни људи. Но добро – шта да вам радим. Ништа. Не могу ја пити таблете ако вас боли глава. Шта год ви сањали или прижељкивали то није противзаконито, ипак, на вашу жалост - Република Српска биће трајна политичка, уставноправна и територијална категорија. Верујте ми,  ту вам ништа не могу помоћи.

СХВАТИТЕ ДА ВИ О ТОМЕ НИШТА НЕ ОДЛУЧУЈЕТЕ, НИТИ СЕ ПИТАТЕ О БИЛО ЧЕМУ и биће вам лакше...

О да... Има неки форумаш са тог портала који каже да му страшно смета што се скоро свакодневно појављујем у медијима. Тачно је да сам много експониран у јавности... Али, тај дотични или извесни, а боље је речи неизвесни форумаш,  неће да каже да у безброј својих јавних иступа никада нисам увредио ниједног појединца, а поготово никада нисам ништа ружно рекао о неком другом народу.

И да не дужим. Рекао сам безброј пута да волим БиХ, али само ако је у њој и Република Српска. Дакле, шта је и овде проблем. По мени није ништа, јер  као легалиста поштујем Устав, као највећи политички и правни акт ове земље.

Драго ми је да неки од тих мојих критизера посећују мој блог. Уххх, све док нисам забранио коментаре, ма нисам могао да „живим“ од ОГРОМНЕ НАЈЕЗДЕ  недобронамерних типова, који су се служили речником непримереним за нормалну комуникацију. Било је ту свега и свачега и неизбежних разних увреда и лажи на рачун Срба, Републике Српске. Али, сад тога више нема и драго ми је да многи радозналци хрле на овај блог.

Знам да им смета што пишем ћирилицом.

Знам да им смета што пишем екавски.

Знам да им много тога смета, али то су њихови провблеми....

Мој проблем би био кад би ме такви, не дао Бог, волели??? Али, већ сам рекао - то није мој проблем, већ је то проблем мојих "симпатизера"??? Да ме такви хвале,е, онда бих се запитао шта је са мном? Овако, потпуно сам опуштен, релаксиран и уопште ми није битно шта та „екскурзија“ србомрзаца мисли о Републици Српској...Додику...Србима... мени... Ја знам да никога не мрзим, јер мржња је болест...

Autor sjovicicslavuj | 30 Mart, 2008 | read_nums (732)

 Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

ОН МИСЛИ ОНАКО -

ЈА МИСЛИМ ОВАКО.

 

ЈА КАЖЕМ ДА САМ У ПРАВУ -

ОН МИСЛИ ДА САМ У КРИВУ.

 

МОЈА ИСТИНА - ЗА ЈЕ ЊЕГА ЛАЖ.

 

 МОЖЕМО РАЗГОВАРАТИ КАО ЉУДИ

- НЕ МОРАМО СЕ НИ ОКО ЧЕГА СЛОЖИТИ. 

 

ИМАМ ДОБРУ ВОЉУ ДА ГА САСЛУШАМ -

АЛИ НИ У ЧЕМУ СЕ НЕ СЛАЖЕМ СА ЊИМ.  

Autor sjovicicslavuj | 15 Mart, 2008 | read_nums (727)

TAПКАЊЕ У МЈЕСТУ, У ЗОНИ СУМРАКА

                                      Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУJ

Све је почело одмах након потписивања Дејтонског споразума и успостављања мира у Босни и Херцеговини.  Слободно се може речи да су од тада почели притисци на Републику Српску, наравно са различитим интензитетом и у различитом временском периоду. Ти притисци углавном су долазили, а и сад долазе из разних центара свјетских моћника и лобиста који се отворено залажу за стварање унитарне БиХ. Све се, дакле, чини да се  укине Република Српска или бар да се што више надлежности са Републике Српске пренесе на ниво БиХ. У овом тренутку, заиста нико не може ни предвидјети какве би то посљедице могло изазвати.

Морам ипак да истакнем да у последње вријеме охрабрују неки нови ставови актуелног високог представника међународне заједнице и представника Европске уније  у БиХ Мирослава Лајчака, који јасно поручује да је Република Српска уставна категорија и да сви они који покушавају да је укину немају шансе  да то и учине и да им је паметније да одмах одустану од ћорава посла... Такође, у последње вријеме, истина слабашно допиру и неки свјежи вјетрови из САД и то од стране представника Стејт де Партмента, који су били експлицитни у америчком Конгресу, наглашавајући да нема говора о укидању Републике Српске, те да је она саставни дио БиХ са јасним уставним надлежностима...Но, не мисле сви тако. Еклантантан примјер за друкчије понашање је посланик у Европском парламенту Дорис Пак, која с времена на вријеме, увијек покушава да нешто ново, непријатно Србима "спакује".

 Дорис Пак

Само ћу се на кратко осврнути на вријеме када су у БиХ били високи представници Волфганг Петрич, а након њега Педи Ешдаун.Тада је, рекао бих, кренула убрзана и вртоглава девастација и урушавање најважнијих институција Републике Српске.

 Свакодневно, на разним мјестима одржавају се бројни састанци, конференције, конгреси...воде се непродуктивни, безлични и несувисли разговори о свему и свачему, изузев о стварању услова за бољи живот обичног човјека. Други нам углавном намећу тешке политичке теме и зато се домаћи политичари већ годинама врте у зачараном кругу...

 Перманентно се ''широке народне масе'', рекао бих, циљано слуђују тзв. друштвеним реформама. У нашим условима то значи да се различите форме увијају у обланду реформи, што у коначном циљу обичном смртнику не значи ништа. Јер, у тим тзв. реформама нема суштине, а суштина би била -  бољи живот за сваког човјека.

 Као један од најзанимљивијих психосоцијалних  феномена, као модел народног пражњења агресије, бијеса и апатије – привидно стварани мир и тишина, из затворености хотелских простора и мрака кулоара, стидљиво су  изашли у јавност, као нови модел дефинисан у синтагму:  ''постигнутог договора – без икаквог договора'' (sic)!? Дакле, феномен безбједне удаљености, како просторне, тако и потпуне отуђености неких политичара од народа, даје прилику разно разним ''експертима'', ''аналитичарима'' и иним манипулантима из неких НВО које уопште немају свог чланства, али зато их пребогато  финансирају Сороши и разни други олоши..,дакле, ето, они удружени тако, служећи се накнадном памећу и користећи туђу памет - реконструишу домете разних политичких екскурзија – ''упознај домовину да би је више волио''! Све у складу и под мотом некадашњег ''Феријалног савеза'', такође, некадашње Југославије.

 Феномен о којем је ријеч, природна је посљедица дугогодишње политичке и економске криминализације друштва, која се показује као нека врста нужности на коју су нас перфидно привикавали неки политички авантуристи и булуманта бјелосвјетских антисрпских мешетара.

 Већ имунизована на бројне скандале и афере, у атмосфери и амбијенту неких нерјешених случајева убистава истакнутих Срба и бројних привредних криминалних радњи, јавност у РС се држи у стању перманентог страха, агоније и неизвјесне будућности - шта ће бити са Републиком Српском.

Прође и дванаестогодишњица Дејтонског споразума и гле чуда, испостави се да је тај Међународни споразум, који је јасно дефинисао унутрашње уставно устројство у БиХ, ето, неко украо.

Невјероватно, али истинито! То је једино могуће у оваквој земљи, земљи лоповији...

 У жижу јавности се враћају уставне промјене у БиХ, које се покушавају протурити кроз мала врата и то у вријеме, у вријеме кад то није никако добро радити!  Разговори беха политичара са  међународним представницима воде се далеко од очију и ушију јавности. Народ је, опет, по ко зна који пут, остао ускраћен за праве информације... Ето, баш ових дана  појављују се неке нове-старе идеје, које стижу из блока странака са хрватским предзнаком. Те активности  још више дрмају ионаку турболентну и пренапрегнуту политичку атмосферу у БиХ. Јер, у овом тренутку још се са сигурношћу ништа не може речи о судбини полицијске реформе, која је један од услова за потписивање Споразума  БиХ са Европском унијом, а ето, обнављају се захтјеви за уставним промјенама.   

Како тренутно стоје ствари, по први пута најјача политичка странка из Републике Српске СНСД-е, која је и владајућа у Републици, ето, неће сносити одговорност за евентуални неуспјех или боље речено – крах реформе полиције у БиХ. СНСД-е ја врло прагматичним и конструктивним дјеловањем успио да сачува МУП Републике Српске, а да истовремено учествује и у полицијској реформи.

Овај суморни  текст јесте само парадигма колективног лудила и безнађа у којем се налазимо.  Жалосно је што је  стање нација у БиХ овакво, али оно је стварни одраз наше  политичке и економске стварности, односно ситуације у којој   замислите, власт и кад се одлучи да нешто и каже -  још има ''снаге'' да небулозним и несувислим изјавама и још јаловијим потезима тјеши сопствене народе и каже како још није све пропало.

Највиши функционери из РС, на сваки начин, настоје да  грађане увјере да све ипак  није  тако црно, како на први поглед изгледа!? И они су управу! Јер, посматрано из  објективног угла -  ситуација у Републици Српској је много боља од затеченог стања док је још на власти био СДС. Много компликованија ситуација је у Федерацији БиХ, због десет Кантона, једанаест влада и не знам тачан број министарстава, што се све у негативном контексту рефлектује и на укупно функционисање БиХ.

 Све што је овдје речено - односи се и на стање нације у Републици Српској, и не може се изоловано посматрати од стања два конститутивна народа (Бошњака и Хрвата)  у Федерацији БиХ.

 Народу је, изгледа, преко главе и форми и реформи. Дозлогрдиле су му и разне    институционалне реконструкције и истовремено политичке опструкције. Доста му је и политичара из позиције и опозиције!  Сит је и високих и малих представника из међународне заједнице.

 Дакле, након овога, свако од нас би - сам себи - могао поставити основно питање: гдје сам ја у овој причи? Наравно, да би за бољи живот грађана много  важнија била комбинација и могућност прилагођавања систему користољубља, лоповлука, свеопште грабежи и пљачкања по формули – ''ИМТ'' (има ли мене ту), која још једино ефикасно  функционише. У БиХ су грамзивост, лоповлук и егоизам прећутно промовисане у врлине и вриједности, без којих се не може у ту једину будућност која нам се нуди. Ко је мени крив што скоро цијели живот, супротно природним законима – покушавам да ''исправим криву Дрину''.  Умјесто да као и већина других паметнијих – само климам главом и потврдим егзактну чињеницу да је Дрина крива! Ко ми је крив што стално у јавност износим све негативне друштвене и политичке појаве и што на бази сопствених осјећања улазим у непредвидиве ситуације.

Политичка сцена у БиХ је, рецимо, постала тржиште ризика – једни  ризикују све, па чак и властите животе, други на лоповски начин и без ризика стићу огромна богатства, трећи и једно и друго истовремено раде. Незналице, лопуже и лопови су постали господари, јер њихова снага и памет почивају на страху и кукавичлуку народа. Без обзира на све, никада се нећу помирити са тим! Опет сам спреман на нове изазове, јер иако сам и ја данас политичар, никада се нећу помирити са тим да смо сви у политици исти, мада народ има скоро јединствено мишљење да смо сви ми  лопови! То није тачно! Са људима који мени вјерују и којима ја вјерујем, жестоко ћу се супростављати сваком противуставном и территоријалном покушају прекомпоновања БиХ. Зашто? Зато што Република Српска има своју будућност и што је, послије деценије привредне стагнације и пропадања на свим пољима, успјела највише захваљујући овој Влади, да напокон крене у економски напредак и развој. То показују и сви позитивни економски параметри у прошлој години, са тенденцијом да се то у овој години и много поправи, наравно на боље... И поправиће се.

Autor sjovicicslavuj | 11 Mart, 2008 | read_nums (799)

KO UGROŽAVA SRPSKI NACIONALNI IDENTITET U BIH 

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

U sveopštem haosu i beznađu u kojem se nalazi cijela BiH, dodatnu nesreću za sve narode prizivaju, ovdje i sad, povampirene aveti prošlosti, koje nesmanjenim tempom rade na stvaranju nove tzv. bosanske nacije (sic!)?! Prema tom suludom projektu, najblaže rečeno, Srbi bi trebalo da se "bosaniziraju".

Ali, sam termin "bosanski" ili "Bosanac", posmatrano u kontekstu nacionalnog određenja, ima mnogo drugačije i važnije značenje. Dugoročno gledano, nije li termin "bosanski" samo embrion i idu li bošnjačke intencije u pravcu stvaranja nove, hibridne i nepostojeće "bosanske nacije". Međutim, to je već viđeno, i to krajem 19, odnosno početkom dvadesetog vijeka, kada je u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, koja je bila pod Austro-Ugarskom okupacijom, Benjamin Kalaj imao isti cilj: stvoriti jedinstvenu "bosansku naciju".

Iako okupirani, Srbi iz Bosne i Hercegovine su i tada znali da se odbrane od te pošasti i sačuvaju svoj nacionalni identitet i osobenosti, pa će na osnovu tog istorijskog iskustva znati to isto učiniti i u ovom, turbulentnom političkom vremenu.

U takvom ambijentu, postala je ustaljena praksa da se u bošnjačkim sredstvima informisanja, i u svim drugim prilikama, Srbi nazivaju "bosanski Srbi". Nažalost, I neki mediji u Republici Srpskoj su prihvatili termin "bosanski" i vežu ga za srpsku i hrvatsku naciju, čime on sve više, neopravdano i kod nas stiče pravo građanstva.

Možda to i ne bi bilo toliko važno da se iza fraze "bosanski Srbi" ne krije nešto sasvim drugo. U dogledno vrijeme atribut "bosanski" bi vjerovatno ostao sam, a ono Srbi bi se utopilo u "Bosanci", što je i osnovni cilj zagovarača stvaranja jedinstvene "bosanske nacije", a preko tog termina i stvaranje ‘’gradjanske države’’ BiH. 

Ali, s obzirom da ne postoje tzv. američki Srbi, francuski Srbi, iranski Srbi itd., isto tako: ne mogu se po bilo čijim željama vještački stvarati ni "bosanski" Srbi. Tačno je samo da postoje Srbi koji su rođeni i koji žive u Americi, odnosno Srbi koji su porijeklom iz Amerike, zatim Srbi koji su rođeni i koji žive u Francuskoj ...itd. Analogno tome, identična varijanta važi i za BiH: radi se, u istinu, o autohtonim Srbima koji su rođeni i koji žive u Bosni i Hercegovini i, s druge strane, Srbima koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i koji danas žive širom svijeta. Takođe, termin "bosanski" nije moguće vezati za naciju, jer šta je onda sa "hercegovačkim Srbima": pod uslovom da tvorci "bosanske nacije" nisu predvidjeli odvajanje Hercegovine od Bosne? U krajnjoj liniji, atribut "bosanski" ima samo određeno teritorijalno značenje, kao uostalom: "semberski", "krajiški" itd.

To što se kategorički suprostavljaju utapanju u ‘’bosanske Srbe, istovremeno ne znači da se Srbi, samim time, odriču i Bosne i Hercegovine. Ali, nema te cijene po kojoj bi mogli prihvatiti da i ono "bosanski" obavezno ide uz Srbi, jer jednostavno rečeno: Srbi su Srbi i nikako ne mogu biti ni "oni ali ni ovi", pa na kraju krajeva, ni "bosanski".

Autor sjovicicslavuj | 11 Mart, 2008 | read_nums (727)

Onima koji osporavaju srpski identitet - moram zaista da ponovim.

SRBI su PO NACIONALNOSTI SRBI i ništa drugo! 

OGROMAN BROJ SRBA po veroispovesti su PRAVOSLAVCI!

Mada ima SRBA koji su po veroispovesti muslimani (Jedan od poznatijih je bio književnik Meša Selimović)

SRBI PRAVOSLAVCI su po RELIGIJI HRIŠĆANI 

 SRBI imaju mnoga državljanstva. Oni u Sbiji, te države. Srbi u BiH imaju državljanstvo BiH, mada će ogroman broj Srba iz BiH uzeti dvojno državljanstvo svoje matice - SRBIJE.

Na to imamo pravo po ratifikovanom i bilateralnom  sporazumu izmedju Republike Srbije i Bosne i Hercegovine

Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2008 | read_nums (734)

НИКАДА НЕЋЕМО БИТИ „ВЕЛИКИ“

 - ЗАТО ШТО СМО „МАЛИ“

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Аморфна маса  љигаваца који се баве политиком је најцрња сила која чини подлогу најсрамнијим тиранима код свих народа. Мали, зомбирани политички каријеристи и љигавци нису  у стању да чине велика дела, али зато мали, зомбирани љигавци и смутљивци у политици чине велика недела и још очекују захвалност од својих жртава, односно бирача. Другим речима речено, мали љигавци, смутљивци и лопови у политици су најмонструознији тирани.

Мали љигави политички каријеристи и пљачкаши сопственог народа ће чак и једном Богу име да промену, оног тренутка кад мали људи из политике желе да задовоље своје велике каријеристичке амбиције и сопствене потребе. Иначе, мали љигавци и  људи из политичке мафије имају велике потребе, нарочито да замењују тезе, изврћу чињенице, подмећу кукавичја јаја, служе се свим и свачим да се одрже на власти. Јер, где је власт, ту је и сласт, па наравно и маст.

            Мали људи у политици имају малу душу и од оних са малом душом не треба очекивати никакве велике домете, изузимајући велике деструкције, чиме су мали људи изузетно вешти у манипулацији са оним још „мањим“ људима који се сврставају у обичну гласачку машинерију.

            Мали људи у политици заборављају да великом човеку не пада на памет да почне са лајањем, ако се којим случајем нађе окружен керовима који на њега лају. А, ту нема никакве разлике између оних који су у позицији, односно на власти и оних који су у опозицији, односно у мањини и од којих ама баш ништа не зависи.

Мали човек у политици је обична крпа од човека и туђи крпеж довека, подложан разним уценама, трулим компромисима и свакојаким нагодбама и то скоро увек на штету сопственог народа, али зато увек у корист сопствене промоције и изградње властитог имиџа некога ко је важан и битан и због кога „постоји свет“!? Неспособан политичар облачи компилуиране принципе и уместо кравате, носи наметнута начела која су, у суштини, против виталних људских и наравно, националних интереса. Зато сви тирански владари и властодршци добро знају да је обични  човек изузетно добар када му пуца по леђима. Баш зато имамо све ово што не морамо и што не бисмо требали да имамо.

Мали људи у политици мисле да су они богом дани. Они чак ни своју децу не рађају да би се потомствима оплеменили на људским вредностима и на карактеру, већ да би им у наследство оставили свој политички иметак зарађен на лажима и преварама. Тај иметак и политичко наследство зарађено је пљачком и на крви сопственог народа. Дакле, та политичка елита малих људи хрле да напуне тргове који их памте по њиховим пројекцијама у изгаженим испљувцима, које им огромна маса беде и сиротиње узврача као дар захвалности, као једини начин „захвалности“ због огромне пљачке, лоповлука свега и свачега, па чак и интелектуалне својине. 

Мали човек у политици узме неку најбезначајнију ситницу у руке, окреће је тако дуго да изгледа  велико, у нади да ће та најбезначајнија ситиница у његовим рукама, у глави сигурно не, постати нешто епохално велико! Мали људи и политички полтрони имају потребу да свакоме објашњавају колико су високи, односно колико су израсли, а довољно је да само устану из убуђалих фотеља и све ће бити јасно.

Да само политичари нису изоловани примери показују то и припадници народа, грађана, односно то важи за све слојеве друштва.... Много је и обичних људи који, по правилу, више воле туђе зло него своје добро и та деструктивна особина присутна је код свих народа, што још једном потврђује да је људска глупост универзална категорија.  

     Та деструкција је израсла из корова зависти, што је први и најблажи облик психолошко-моралних посрнућа међу људима који су, у ствари, склопови мисаоних констелација по мери Бога. 

     Једна од најпрепознатљивијих особина малих обичних људи је невероватно веровање да се река улива у свој извор, а не у ушће.

      Кад мали човек зажмури на оба ока он досађује Богу и народу својом хистеричном дреком о томе да је цео свет у мраку, да је све пропало и да нам нема спаса. 

     Мали људи су највећи богоборци који у мирним временима Бога помињу само у најсочнијим и највулгарнијим псовкама.

     Мали људи су највећи „верници“ у немирним временима и пуна су им уста Бога, чак до те мере да један велики Бог мора да се попне још више, на врх самог престола памети, како би био што даљи малим људима да га не прљају и зато мали људи никада неће видети Бога! А, јадници и не знају да је Бог у нама и са нама, сједињен у – ОЦУ, СИНУ и СВЕТОМЕ ДУХУ.

      А, Бог кажњава мале људе самим тим што је дозволио да остану то што јесу – мали људи. И добро је што Бог тако чини, што Божјом наградом кажњава мале људе. Зна велики Бог намеру малих људи који би да окрену логику наопако, да велики Бог служи малим људима и великим злотворима и најмонструознијим лоповима, уместо да буде обрнуто.

     Ту релацију, даљу од неба и земље, између Бога и малих људи, данас најилустративније препознајемо у атеистичким верницима, оним малим људима који су се здушно, изнад сваке бездушности, целог живота борили против Крста и Слободе златне, да би ти исти мали људи данас, пред крај њихових малих живота, носили крстове веће и од њих самих у божјим храмовима. Никако да дорасту великим крстовима које нападно носе да сви виде као на неком најпрљавијем вашаришту.

      Нико није толико безочан као мали људи којима су пуна уста националног свеца, оног тренутка када је то коњуктурно и истовремено свечевог оца називају геноцидним човеком. Ваљда по наследном систему и због безочних лажи, ето, тај најстравичнији атрибут се по аутоматизму приписује само Србима.

     Мали човек у току умног разговора, не схватајући суштину дискусије, покушава да наметне свој уски и прејудицирајући поглед на свет, па ако на то главињање главом без обзира и памећу без циља, нико не обраћа пажњу, тада мали човек губи живце, играју му јагодице на безбедној удаљености, бесни и свој бес јавно исказује, што изазива, најблаже речено, сажаљење свих. Мали људи готово по инерцији неуспешно покушавају да веће од себе убеде, како мали људи јесу оно што нису и оно што им сам Бог не да! 

Мали људи заговарају бласфемичну небулозу да право проистиче из силе и примитивизма, да је слобода неостварљива идеја, да је први задатак сваког примитивца да се уништи господство духа, да је цео смисао живљења и мишљења једино у материјалним богатствима, да је морал оптерећујућа околност на плану сналажења, да је прилагођавање и угађање непријатељу једини начин опстанка, да је бављење политиком непотребно народу, иако се зна да је човек, као склоп мисаоних констелација по мери Бога, у ствари, како је то давно приметио Аристотел, ипак политичко биће, да је дегенерација система вредности највећи домет, да је шпекулација најефикаснији начин привређивања, да је сејање смутњи и раздора једини облик међуљудског разумевања које су мали људи довели до најсавршенијег неразумевања! О чему се заправо ради? Слобода је дакле, императив и предуслов за љубав, а без љубави нема помицања у светлију будућност, нити емотивног разумевања за стварност, која нимало није ружичаста, али није толико ни суморна.

Мали људи су виртуози у лукавству и лицемерности. Лукавост малих људи је узрок касније препредености, а препреденост оставља најнеморалнију последицу која је препознатљива у тоталној неискрености.

 Наглашена склоност зависти ка, љубомори, пакости и полтронству одаје општу карактерну особину малих људи који живе у свету сопствених самообмана, а то није ништа друго до најобичније експонирање одсуства самореализације личности и спознаја о сопственом идентитету.

Врхунска дволичност највише долази до изражаја у најпокваренијем лукавству, које је темељ сваке касније преваре и деструкције!
Ова негативна морално-психолошка особина постаје монструозно опасна ако се легализује законима. Е, ту су много позванији политичари да законски спрече малоумнике који мисле да свет постоји ради њих.

 Мали људи патолошки мрзе национални препород. Мрзе зато што имају акумулирану грижу савести због њиховог рада у корист штете целог народа и што су дубоко свесни колика их казна чека од њихових савести после неминовне катарзе! Национални препород је више него потребан да би се за свагда прекинуло са заблудама, у које смо и сами врло често упадали. Упадали смо по најпре, јер нам је дуга на небу наводно прекинула пут напретка, од чијег спектра предивних боја нисмо видели излаз из кризе. Дуга нам је, ето, по тим несрећницима, пресекла пут спаса и спасења!? Каква хипокризија и какав цинизам. 

Мимикрију малих људи најбоље препознајемо у фанатичној оданости заблуди коју персонификују тирани калибра: Хитлера, Броза, Стаљина, или најновијих светских тоталитараца Буша, Блера, Ширака,Солане, Карле дел Понте, да би после ти исти мали људи, а у ствари велики тирани, били најгласнији критичари својих ранијих заблуда којима су сами хрлили у сусрет.

Најсмешнија је мимикрија малих људи у њиховој изненадној сервилности која је, уједно, и најопаснија, јер мимикрија сервилности је само средство најлицемернијег лукавства код малих људи. Зато су мали људи велики противници категоричког императива у расуђивању. Уместо категоричног императива у расуђивању, мали људи расуђују инстиктом своје субјективности, а то је минско поље за сваку душу! То су касетне бомбе у парковима за играње деце, то су најмонструозније „играчке“, које уранијумским отровом убијају фетусе у утробама мајки. Десило се то на просторима Републике Српске и наше матице Републике Србије. Нажалост, ти мали људи имали су велику моћ. Имали су силу у усијаним главама, при чему су им центрипеталне силе извлачиле последње мождане челије нормалног расуђивања, а затим су те празне главе усмеравале према оним најгорим циљевима стравичне одмазде за оне који су слабији, нејаки...

Одсуство нереализоване личности, свакога ће одвести у тиху, патолошку мржњу према свакоме ко је паметнији, способнији, образованији. А, како једно зло никад не долази само, тако се у његовом случају зло умножило у неколико копија у свим сферама живљења и мишљења. Примери за овакву тврдњу су ту око нас. Они су видљиви, опипљиви, препознатљиви...

Тај раскорак између  стварности и жеља мора се одразити на душу оних којима је мржња универзални модел опстанка. Али, тако није могуће, јер ће се то као бумеранг вратити управо онима који би хтели да нас униште и разапну на крст патње и несреће. Нажалост, наши непријатељи не извлаче никакве поуке, јер они заправо упадају у још веће невоље и у живо блато из којег нема спаса. Заправо, кад год им било што не одговара, они окривљују цео свет због своје несавршености и за све своје неуспехе увек кривца налазе у другима. Ко су ти други, није тешко погодити...

Зато и питање на крају - јесмо ли сви ми који се бавимо политиком исти? Нисам патетичан нити субјективан, но, мислим да нисмо сви исти! Ко онда може дати праву оцену, дијагнозу или, пак, ко може бити судија и да пресуди у целој овој ствари, која ипак није правна ствар!? Да не лицитирам...Може народ на изборима, али они су опет ирелевантни за глобалну оцену укупног стања духа и вере у себе, у будућност, у укупно стање нације...Дакле, то може да учини само ДРАГИ БОГ.

Autor sjovicicslavuj | 8 Mart, 2008 | read_nums (711)

        Ovih dana objavljeni su rezultati istraživanja pod nazivom "Antiksenofobija – kampanja bazirana na pravima, podršci pomirenju i promovisanju reintegracije povratničke manjine", koje su proveli Centar za promociju civilnog društva i nevladina organizacija KJODO. Osnov ovog istraživanja bio je poseban Izvještaj ombudsmena Federacije BiH o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti u Federaciji u prošloj godini, te izvještaj Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske.

Piše: Slavko Jovičić Slavuj

 Ombudsmeni Federacije sačinili su izvještaj na osnovu žalbi građana, koje se odnose na povrede njihovih prava utvrđenih odredbama amandmana na federalni ustav, odnosno na nesrazmjernu zastupljenost u organima državne službe. Ustvari, radi se prije svega o ugroženim pravima povratnika, tačnije srpskog naroda.

 U ranijim godišnjim izvještajima ombudsmena ukazivano je na opstrukcije povratka i kršenje zakona, što je za posljedicu imalo da se veliki broj izbjeglica nije vratio u prijeratne domove. To su, na primjer, bile prijetnje, uznemiravanja, skrnavljenje vjerskih objekata, rušenje grobalja, devastiranje stanova, paljenje privatnih kuća, izmjene dugogodišnjih naziva ulica i gradova, izmjene naziva nekih gradova, izgradnja velikog broja novih vjerskih objekata, postavljanje vjerskih simbola u sredinama koje su nakon rata promijenile nacionalni sastav stanovništva. Svjesno i planski su formirana tri razdvojena nacionalna i vjerska ambijenta i u detaljima se veoma brzo i lako prepoznaje dominacija jednog (bošnjačkog) naroda i poruka drugima da u toj sredini nema tolerancije i suživota, odnosno da nema mjesta za druge i drugačije. Kad povratnici vide takva upozorenja u svojoj sredini, nije ni čudo da se ogromna večina odlučuje na prodaju svoje imovine. Prodaju? Prodaje se sva nepokretna imovina u bescjenje.

 Ovakvo stanje u suštini šalje poruke etničke i vjerske diskriminacije, koja se manifestuje, prije svega, u pravu pristupa javnim funkcijama ili na pravu na zapošljavanje u državnim organima ili u javnim preduzećima. Slična je situacija i u drugim sferama života kao što su obrazovanje djece kroz pravo na vlastitu kulturu, jezik, religiju, zdravstveno i penzijsko osiguranje, socijalnu zaštitu, sfera privatizacije koja takođe ima karakter nacionalne privatizacije.

 Ombudsmeni su u svim tim svojim izvještajima ukazivali i upozoravali organe Federacije BiH na to da je povratak izbjeglica i raseljenih osoba ustvari uslov svih uslova mira i napretka, da je to ustvari ključno političko i socijalno pitanje za budućnost Bosne i Hercegovine. Međutim, sve ovo vrijeme, oni koji su obavljali vlast, posebno izvršnu, nisu bili spremni prihvatiti činjenicu da je različitost izvor bogatstva, ne samo u kulturološkom ili socijalnom, nego i ekonomskom statusu. Zbog toga je ovo istraživanje bilo pokušaj da se odgovori na pitanje u kojoj mjeri je danas poštivanje odnosno nepoštivanje ljudskih prava pripadnika konstitutivnih naroda uticalo da se odnosi, a s tim u vezi i problemi većine u odnosu na brojčano manje konstitutivne narode u Federaciji BiH dodatno prodube ili da se poprave, posebno u sferi izvršne vlasti u kojoj je implementacija unaprijed citiranih propisa najznačajnija s aspekta ostvarivanja zaštite ljudskih prava. Kako kraj rata odmiče, kako se godine protekle nakon kraja rata redaju jedna za drugom, umjesto da se poprave, ti loši odnosi većine prema brojčano manjim konstitutivnim narodima su se produbili, dakle iako je od rata prošlo skoro 13 godina.

 Za analizu katastrofalnog stanja i nepodnošljivog položaja Srba u Federaciji BiH pokazuju analize koje su rađene samo u 20 opština u Federaciji BiH, deset kantona i federalne i kantonalne zavode za zapošljavanje. Popis stanovništva nije poznavao kantone, u to vrijeme ih nije bilo, tako da su istraživanja se morala raditi na bazi opština.

 Najkarakterističniji i najdrastičniji je Kanton Sarajevo, u prvom redu zbog toga što je Sarajevo glavni grad i što bi Sarajevo kao grad i sarajevske opštine ustvari trebali da budu najmultietničniji, kao što su bili ranije. A, to nisu i nikada više neće ni biti!

 Evo nekih pokazatelja samo za Stari Grad. U Starom Gradu je prije rata bilo 76 posto Bošnjaka, a danas procentualno u opštini radi 95,4 posto Bošnjaka. Prije rata je u Starom Gradu bilo 10,15 posto Srba, dakle proporcionalno bi sad trebalo da u opštini bude zaposlen taj procent, međutim, sad ih je 2,9 posto. Hrvata je prije bilo 2,2 posto, a sada ih je 1,6 posto. Prije rata je bio veliki procent Jugoslovena (svi pokazatelji govore da se u to vrijeme najveći broj Srba izjašnjavao nacionalno kao Jugosloveni – npa.) i veliki procent ostalih (3,2 posto), a sad na ostale pripada negdje oko 0,2 posto. U 17 škola u opštini Stari Grad, u školske i nadzorne odbore imenovano je 58 članova, a samo četiri nisu pripadnici bošnjačke nacionalnosti.

 U opštini Centar je prije rata bilo 50 posto Muslimana (kako su se tada zvali), sada ih je takođe 50 posto, dakle sada Bošnjaka, a ostalih je 18,3 posto i 19,74 posto neizjašnjenih. Međutim, i u opštini Centar i u opštini Stari grad se ljudi izjašnjavaju i kao Bošnjaci i kao Muslimani i kao Muslimani-Bošnjaci i na taj način se neki od njih broje među ostale, jer se među ostale broje svi oni koji nisu isključivo Bošnjaci. Naravno da jeste ljudsko pravo da se svako izjašnjava kako želi, međutim, kod zapošljavanja, to ljudsko pravo jednih ne može biti na uštrb ljudskih prava drugih. Prema tome, ljudi se mogu izjašnjavati kako hoće, ali se mora voditi računa i o pripadnostima drugih naroda. U opštini Centar je prije rata – 1991. godine – bilo 20 posto Srba, a sada ih ima samo 4,7 posto. Hrvata je bilo 6,8 posto, sada ih je otprilike isto toliko – oko šest posto. U opštini Centar, u 20 škola i tri javne ustanove za kulturu, u upravne i nadzorne odbore imenovana su 93 člana, od kojih samo 16 nisu Bošnjaci.

 U opštini Novo Sarajevo, Muslimana je bilo 35,6 posto, Srba je bilo 34 posto, Hrvata je bilo 9,0 posto, a Jugoslovena je bilo 15 posto, međutim, istraživači nisu mogli dobiti podatke o nacionalnom sastavu opštine, zbog toga što je načelnik opštine dao odgovor da se ne vodi evidencija uposlenih po nacionalnoj pripadnosti. Dakle, tu sad imamo 86,7 posto Bošnjaka. Ali, nažalost, ovi podaci nisu dati direktno iz opštine, nego su istraživači pokušali na neki način praviti kompromise – prema imenima. Naravno, to je vrlo opasno, postotak može biti veći ili manji. Jer, kad načelnik nije htio dati te podatke, istraživači su bili primorani da nekako do tog podatka dođu i na taj način su došli do tih 86,7 posto Bošnjaka.

 U opštini Novi Grad, Muslimana je 1991. godine bilo 50,8 posto, a sada ih ima 86,7 posto. Srba je bilo 27 posto, a sada ih ima 3,4 posto. Hrvata je bilo 6,5 posto, a sada ih ima 3,8 posto. U 20 škola, u 13 školskih i sedam nadzornih odbora je imenovano 87 članova, a samo devet od njih nisu pripadnici bošnjačke nacionalnosti.

 U opštini Ilidža je prema popisu iz 1991. godine bilo 43 posto Bošnjaka, a sada ih ima 87,8 posto. Bilo je 36,8 posto Srba, a sada ih je samo 4,7 posto. Bilo je 10 posto Hrvata, a sada ih je šest posto.

 Slična situacija je i u opštini Vogošća i u opštini Ilijaš.

 U Hadžićima je prema popisu iz 1991. godine bilo je 63 posto Bošnjaka i 26 posto Srba, a sada je 98,8 posto Bošnjaka, a samo 1,20 posto ostalih. Prema tome, opština Hadžići je praktično etnički očišćena. Međutim, situacija nije bolja ni u ostalim kantonima, ni u ostalim gradovima.

 Kao ilustraciju može poslužiti opština Stolac. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, bilo je 43,3 posto Muslimana, 20,9 posto Srba i 33,12 posto Hrvata. Sada je procentualno 78 posto Hrvata, 20 posto Bošnjaka i samo 2,0 posto Srba.

 U gradu Mostaru je 1991. godine bilo 34,6 posto Muslimana, a sada je Bošnjaka 42 posto. Bilo je 33 posto Hrvata, a sada ih je 54 posto. Srba je bilo 18 posto, a sada ih je samo 2,2 posto.

 U 25 školskih ustanova na području Kantona Sarajevo, u 15 upravnih odbora su isključivo Bošnjaci. Radi se, na primjer, o Ekonomskom fakultetu, Arhitektonskom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Pravnom fakultetu, Poljoprivrednom fakultetu, Stomatološkom fakultetu, Prirodno-matematskom fakultetu, Veterinarskom fakultetu i Mašinskom fakultetu. U ostalih 10 upravnih odbora imenovan je samo po jedan član nebošnjačke nacionalnosti.

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2008 | read_nums (932)
 
Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ 
 
Пршла је деценија и по од самог почетка рата у БиХ. Време неумитно пролази. Догађаји се довољно не памте. Сећања полако бледе. Шта
 раде сведоци тог времена.
Додуше, они су ту, али нажалост шуте. Још само retki новинари и
  понеки хроничар по нешто бележе. Новинари пишу онако и како им ко каже, јер оних правих новинарских истраживача и очевидаца неких од стварних догадјаја скоро и да нема. Или не смeју да саопштавају истину или само опет по задатку пишу своју историју и јавности презентирају догађаје по систему: ''накнадне памети''. Хоће ли онда ишта остати за историју.
Ово су само неке од констатација и нека од отворених питања на која се морају дати одговори: тачни, јасни и прецизни.
Почетак последње деценије прошлог века донео је највећу несрећу за све народе на просторима тадашње СФР Југославије. Најтрагичнија судбина и највећа катаклизма задесила је све три «конститутивна народа» у Босни и Херцеговини.
Почео је рат
Неки «експерти» из разно разних области, поготово политички и војни аналитичари opšte prakse, к томе дакле рату, додају још и префиксе, односно атрибуте - «крвави и прљави» рат. Баш чудно. Као да постоји рат без пролевања крви. Као да uopšte постоји чист, поштен и мирољубив рат.
Овде се заправо, на овим просторима није водила само «љубав», овде су се међусобно убијали људи и то на најсвирепије и на најмонструозније начине. Овде на овим увек национално трусним подручјима и стално тектонски уздрманим, поремећеним и нерешеним међунационалним односима – сваки од народа ратовао је против оног другог или трећег. Слободно се може рећи да је у БиХ ратовао свако против свакога. Бројне су комбинације и варијанте ратног учешћа једног, другог или трећег народа.
Не треба заборавити да је у дужем временском периоду у току трајања рата изванредно функционисала хрватско-муслиманска ''братска'' коалициона машинерија која је била усмерена против Срба. 
Чак су међусобно ратовали и припадници истог народа (Изетбеговићевци против Абдићеваца). О ''псима рата'' (исламским плаћеницима) и тзв. добровољцима из исламског света биће говора неком другом приликом. У свакој од тих ситуација само су Срби увек били сами и увек су остајали на једној страни – одбрани својих прадедовских огништа.
Непријатеље, дакле своје противнике убијао је онај ко је имао пушку или, пак, онај ко је имао злочиначке пориве. Убијали су и они који су бранили своја огњишта, породична гнезда, па напокон и државу. Мада ни једно убијање није оправдано, ипак, није грех, ни људски, а поготово не може бити божији – бранити се, бранити свој народ, своју родну груду...
Али како, где и због чега је почео рат
До првих озбиљнијих оружаних акција дошло је нападом на објекте и припаднике ЈНА. Тако је крајем августа 1991. године у близини Посушја (''хрватска Херцеговина'') убијен старији водник на редовној служби у формацијама ЈНА. Убили су га припадници ХОС-а (Хрватске оружане снаге – нп.)

Недуго затим на другом крају БиХ припадници «Патриотске лиге» код војног складишта Љубаче у Тузли из засједе убили су једног поручника ЈНА. На сличан начин и по истом сценарију муслимански патриотски «лигаши» ликвидирали су још једног подофицира (заставник) ЈНА у Сапни код Зворника.
                                              
Били су то како би самозвани «аналитичари» рекли – појединачни унутрашњи инциденти. Али добро. Тзв. аналитичарима не треба земерати, јер они заправо увек се позивају на варијанту ''накнадне памети''. Још је горе кад се служе са подацима из ''поверљивих'' и неименованих извора, односно кад за своју ''аналитичку памет'' користе углавном туђу памет и већ испричане приче.

Но, као најтежи «инцидент», а могло би се поуздано рећи и званичан почетак рата у Босни и Херцеговини засигурно јесте напад регуларне војске Републике Хрватске на исто тако, тада регуларну ЈНА. Напад се десио 01. октобра 1991. године у херцеговачком селу Равно у Поповом пољу, општина Требиње.
Опште познато је да је управо у селу Равно које је било претежно насељено Хрватима још у Другом светском рату од стране усташа почињен стравичан злочин над српским народом. 

Због комунистичког прекрајања историје и прилсгођавања ''истине'' победницима скоро сви догађаји из Другог светског рата у којима су претежно страдали Срби, Брозовим декретима ''морали су бити заборављени''.

Мало тога из тог времена остало је у сећању комунистичким официрима. Јер, да је било супротно и да их је ''држало памћење'' онда би им све те страхоте о страдању српског народа биле довољна опомена и упозорење и не би се десило да 01.октобра 1991. год. муслимански пуковник који је био командант једне јединице ЈНА доведе војску у то село.
 
Проводећи војнике у «маршевском кораку» (!) кроз село у формацији која је бројала близу 200 припадника ЈНА – бојовници регуларне војске Републике Хрватске су из добро припремљене акције на зачељу колоне убили 14 војника и старшина ЈНА. Тек након неколико дана дошло је до консолидације у редовима ЈНА чији су се припадници сада у борбеној формацији вратили у село да извуку своје ликвидиране другове.

 Дошло је до жестоких борби хрватске војске из Републике Хрватске и ЈНА и то на тлу БиХ. У редовима «хрватских бојовника» настала је стравична паника и расуло. Хрватски бојовници уз велике губитке морали су се вратити на полазне линије и на своју територију на простор Републике Хрватске.

Званичним органима БиХ у Сарајево стизале су контрадикторне информације о догађајима у селу Равно. Највиши функционери ХДЗ-а у БиХ говорили су о стравичним злочинима које је наводно ЈНА починила над хрватским цивилним и домицилним становништвом. Дакле, од стране највиших политичких званичника Хрвата и муслимана најхитније је затражено да се формира «државна» делегација БиХ којој су у задатак ставили  да утврди стварне чињенице и истину о догађајима у Равном.

Све је текло врло брзо, па је одлуком Председништва БиХ састављена мешовита делегација која је 7. октобра кренула пут Херцеговине. На челу делегације био је члан Председништва БиХ «Југословен» Ејуп Ганић(и). Српски члан делегације био је потпредседник Владе БиХ Миодраг Симовић. Хрвате су представљали члан Владе БиХ и високи функционер ХДЗ-а Миро Ласић и сам Бог би знао како и због чега је у делегацији био је и хрватски ''слободни'' кљижевник Анђелко Вулетић. (Анђелко Вулетић је родом из тог краја и по националности је Хрват што сам тек тада сазнао – н.п.а.).

Најкраће речено делегација није до краја испунила свој задатак. Стварни догађаји на том терену и потпуна истина нису одговарали нити су били у интересу наручилаца извештаја. Јер ко год је од чланова делегације хтео могао је без обзира на опасност уверити се да су у селу Равно на хрватској страни углавном страдали плаћеници тзв. «пси рата». Већина њих су били тамнопути и нису припадали белој раси.

Дакле, ад хок формирана ''државна'' делегација могла је само, а што је она и учинила, направити «оправдану бежанију» из Херцеговине и у Сарајево се вратити са необављеног, боље речено са нарученог задатка. Истинит извештај о свему што се догађало у селу Равно никада није презентован пред надлежним институцијама БиХ, а самим тиме ни пред очима беха јавности.
 
Тако је било
 
Са ове временске дистанце не знам да ли сам имао срећу или несрећу да лично будем сведок краткотрајног путешествија ''државне'' делегације. Но, оно у шта сам потпуно сигуран јесте истина коју сам видео сопственим очима, а богами и чуо властитим ушима.

Међутим, како тада тако и данас у зависности од ''приповедача'' слушам разно разне приче и друге само њихове ''истине'' од којих су многе најблаже речено, проблематичне и дискутабилне. Иако је истина једна и недељива, она је у већини случајева скројена по мери онога ко је био победник у ратовима и конфликтима. Не смије се заборавити да је исто тако и по устаљеној пракси и аутоматизму ''истина'' прилагођена и дозирана за јавност и то баш у оној мери и количини која ће произвести најјаче ефекте на онога ко је конзумент те ''истине''.

Сви каснији догађаји у БиХ само су наставак стравичног страдања свих народа у БиХ.
                                 
Дакле, након тих догађаја у Источној Херцеговини рат је висио у ваздуху.

Следећи битан догађај је убиство српског свата у центру Сарајева на Башћаршији. Убијен је Никола Гардовић. Иако су муслимани из највиших структура власти, а поготово из МУП-а БиХ исте вечери знали ко је директни починилац тог терористичког и злочиначког акта и ко стоји иза тог убиства српског свата, ево и након 14. година још није расветљен тај злочин. И не само тај злочин да није решен, већ скоро да није разјашњен ниједан злочин који су муслимани починили над српским цивилима у Сарајеву.

Затим, 26. марта 1992. године десио се стравичан масакр српских цивила у Сијековцу, тадашња општина Босански Брод. Наиме, регуларна војска Републике Хрватске је већ 03. марта исте године из Хрватске прешла на територију Босне и Херцеговине. 26. марта 1992. године хрватски бојовници су зверски ликвидирали и масакрирали 23 српска цивила углавном жене и изнемогле старце.

У Сијековцу сам лично био 27. марта, дакле одмах сутрадан и видео сам стравичне слике српског страдања.

Ратни пожар се незаустављиво ширио па је стигао и на подручје Семберије. Заправо, 31. марта 1992. године отпочињу жестоки сукоби између муслимана и Срба у Бијељини и тако рат креће у свој крвави поход који ће, касније ће се видети, донети највећу несрећу свим народима у БиХ.

У Бијељину сам стигао 01. априла, дакле сутрадан и могао сам се и лично уверити у стравичне слике страдања народа.

Четвртог априла 1992. године ратни вихор стиже и у Сарајево. Дакле, ратни пламен се више није могао зауставити. Кренула је једна од највећих трагедија свих народа у БиХ.

Тако је почео рат! Како се завршио, нажалост још не знамо. Не знамо зато што још нема праве истине о свим ратним догађајима.
Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2008 | read_nums (1005)- SRPSKOM NARODU U REPUBLICI SRPSKOJ I BIH –
- POLITIČKIM STRANKAMA U REPUBLICI SRPSKOJ 

- POLITIČKIM LIDERIMA IZ REDA SRPSKOG NARODA 

- ZAKONODAVNIM I IZVRŠNIM INSTITUCIJAMA REPUBLIKE SRPSKE 

- FUNKCIONERIMA IZ REDA SRPSKOG NARODA U ZAJEDNIČKIM    INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE

- AKADEMIJI NAUKA I UMJETNOSTI REPUBLIKE SRPSKE 

- SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI 

- NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA I UDRUŽENJIMA IZ REPUBLIKE SRPSKE

- MEDIJIMA 

Nakon sramne presude Haškog tribunala ratnom muslimanskom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću, koji je već više od godinu dana na konačnoj slobodi u Tuzli i kojeg bošnjački narod slavi kao nacionalnog heroja – ovim OTVORENIM PISMOM želim da podsjetim na sljedeće činjenice:

Karla del Ponte - cilj joj je bio da optužuje samo Srbe...

- Sasvim opravdano, sramotna presuda Haškog tribunala Naseru Oriću, u Republici Srpskoj je kod srpskog naroda izazvala nevjericu i ogromno ogorčenje. U osudi ponižavajuće kazne koju je Haški tribunal presudio Naseru Oriću – digla se ‘’kuka i motika’’, moramo reči s punim pravom i na taj način iskazala svoju razočaranost u ‘’pravdu’’ koju izriče Haški tribunal.

- Cijelo ovo vrijeme, prethodna vlast u Republici Srpskoj skoro i da nije ništa učinila da pomogne našoj organizaciji, da se taj cilj i ostvari! Naprotiv, bolje je reči da nam je ta vlast na svakom koraku pravila samo opstrukcije i stalno nam je poturala ‘’klipove pod točkove’’ u ogromnom poslu i zadacima koje je Savez logoraša samoincijativno i uz ogromni entuzijazam na volonterskoj osnovi i realizovao.

- Pojedini političari, analitičari i ko zna sve ne – naprosto se utrkuju da osude sramnu presudu Naseru Oriću i to nije sporno. Ali, je krajnje licemjerno i cinično zašto se ti ljudi ne prepoznaju u sopstvenom ogledalu i zašto se ne zapitaju šta su oni lično učinili da ovakva presuda ne bude?! Nije moralno da bilo šta sad kažu, jer svi oni znaju, a mi ćemo ih podsjetiti na to – šta su zapravo oni učinili da nam pomognu u prikupljanju dokaza o počinjenim ratnim zločinima nad srpskim narodom na području Srebrenice, Skelana, Bratunca, pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ništa! A, kad je u pitanju stradanje Srba u Podrinju, odnosno Srebrenici i Bratuncu – zajedno sa Boračkom organizacijom Srebrenice i Bratunca i Udruženjem porodica poginulih boraca i civila, takodje Srebrenice i Bratunca sami smo bili ostavljeni da prikupljamo dokumentaciju, izjave, pa i svjedoke i niz drugih stvari i niko nam nije u tom mukotrpnom poslu nije htio pomoći. Sramno!

- Nikada nijedna prethodna Vlada Republike Srpske, niti Narodna skupština Republike Srpske – nisu imali tačku dnevnog reda: stradanje Srba u prethodnom ratu, naravno i stradanje i drugih naroda. Naprotiv, kada je potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Slavko Jovičić imao priliku da govori u Narodnoj skupštini Republike Srpske o zaštiti interesa srpskog naroda i o očuvanju institucija Republike Srpske , od tadašnjeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dušana Stojičića – doživio je najveću osudu i bio je sramno oklevetan za ‘’zloupotrebu skupštinske govornice’’?!

- Kao šlagvort srpske nesreće i nemoći moramo pomenuti i neke medije, nažalost. Najeklatantniji je primjer RT RS, koja zbog ‘’straha’’ i ko zna sve čega, nikada nije dovoljno posvetila pažnje stradanju srpskog naroda, naravno da kao Javni TV sersvis gradjana trebaju istu pažnju posvetiti stradanju i Bošnjaka i Hrvata i svih drugih naroda.        

Televizija beha

- Dok recimo, takodje Javni RTV servis koji se zove BH RTV ima sasvim drukčiju uredjivačku politiku. Nema prostora da navodimo sve emisije, priloge, reportaže, ali ćemo samo pomenuti (NE)POŠTENO GOVOREČI, emisiju koja vrvi od bošnjačke i ‘’bosansko-hercegovačke istine’’. O još jednom Javnom RTV servisu Federacije BiH – iluzorno je i govoriti. O drugim elektronskim i printanim medijima iz Sarajeva, e to je posebna priča, opet naravno usmjerena na štetu Srba. Šta oni rade? Sve ono što je trebala raditi i RTV RS, ali nažalost tako nikada nije bilo. Ovdje moramo istači izvanrednu saradnju naše organizacije sa svim novinarima, ali moramo i osuditi uredjivačku politiku RTV RS, čije postojanje finansiraju gradjani, a u najvećem dijelu srpski narod u Republici Srpskoj. O nekim privatnim medijima nemamo pravo da govorimo, ali imamo pravo da im zamjerimo zbog neobjektivnog i selektivnog informisanja javnosti, valjda zbog toga da se ne zamjere prvo, medjunarodnoj zajednici, pa onda i odredjenim ‘’multietničkim’’ krugovima u BiH. Ništa nikada nismo tražili za sebe, osim samo načina da se dokaže istina, koja je jedini preduslov svih drugih aktivnosti, formi i reformi, ekonomskog napretka i ono najvažnije – stvaranje uslova za ostvarivanje trajnog mira za sve narode na ovim prostorima, za šta se Savez logoraša RS od svog osnivanja uvijek zalagao i zalagaće.

- Kamo sreće da svako veće imamo emisije obrazovnog, zabavnog i edukativnog karaktera (Qool time), ali kao ćemo našu mladost vaspitavati na lažima, koje nam serviraju antisrpski lobiji i oni koji su protiv svega što nosi atribut srpsko i srpski. Moramo li i možemo li sve zaboraviti i prihvatiti kolektivnu amneziju i prihvatiti laž da su za sve nedaće i nesreće krivi samo Srbi i, onda sa takvim ogromnim teretom ići veseli i bezbrižni u Evropu, ako do kraja ne razjasnimo šta nam se to desilo u ratnoj kataklizmi i pogromu. Ne možemo!
              

- Savez logoraša Republike Srpske je jedina autentična NVO, koji je interese srpskog naroda i Republike Srpske stavio čak i ispred interesa svog članstva. Nikada niko nije javno pohvalio Savez logoraša Republike Srpske za sve ono što smo do sada uradili, već naprotiv - mnogi političari su nas pominjali samo u negativnom kontekstu, kako smo mi, eto eksponenti odredjenih političkih opcija ili nekih političkih lidera, što naravno nikada nije bila istina. Istina je da smo bili najveći, a u večini slučajeva i jedini kritičari svega onoga što ne valja i što je negativno, a toga i danas ima i previše u Republici Srpskoj.

Uvijek smo na prvo mjesto stavljali porodice poginulih boraca i civila iz srpskog naroda i to s pravom, jer su najbolji sinovi iz srpskog naroda danas, nažalost pod zemljom, u znanim i još uvijek u neznanim grobnicama. Zatim smo javno odavali priznanje Boračkoj organizaciji Republike Srpske, jer su upravo borci najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske. A, ko je nas bilo gdje pominjao? Niko i skoro nigdje, osim nas samih koji smo stali u odbranu srpskog naroda i srpskih nacionalnih interesa i uvijek smo naglašavali da oni nikada neće biti usmjereni protiv bilo kojeg drugog naroda..        

   Orić Naser

- Znali smo da će se presudom Naseru Oriću, po ne znamo koji put, ponovo biti ubijeno preko 3.000 Srba sa područja Srebrenice i Bratunca i to u miru, i zato smo još prije godinu dana prekinuli svaku saradnju sa Haškim tribunalom, za koji smo znali da nikada i nije osnovan da se postigne pravda za sve žrtve, bez obzira na nacionalnu pripadnost, već da je taj sud i formiran da se putem njega izvrši potpuna satanizacija srpskog naroda i da se samo sudi Srbima. Dakle, i u ovom, kao i brojnim drugim slučajevima uvijek smo prvi reagovali i to na uzroke takvog stanja, a ne na posljedice, koje niko ne može više promijeniti.

- Savez logoraša Republike Srpske je uvijek bio inicijator i na čelu mnogobrojnih akcija, ali to sebi nikada nismo pripisivali kao neku zaslugu. Ali, zbog istine moramo reči da smo sami sebi izlobirali da budemo jedina srpska delegacija u američkom Kongresu; da budemo i u Haškom tribunalu; da budemo i u Memorijalnom parku holokausta i genocida u Njujorku; da razgovaramo sa brojnim zvaničnicima iz medjunarodne zajednice i da ih uponajemo i sa istinom o stradanju našeg naroda; da budemo svugdje tamo gdje je naš narod stradao, a i danas još uvijek, nažalost strada od raznih pritisaka, ucjena, ponižavanja, vrijedjanja itd.

- Zato, pogledajmo istini u oči i presaberimo se i analizirajmo šta je bilo dobro, a malo je toga bilo. Analizirajmo i pojedinačni i kolektivni doprinos u svemu ovome. Ne zavaravajmo se time što ćemo nekom izjavom nešto osuditi ili pohvaliti. Postavimo svako od nas sebi konkretno pitanje: šta smo to lično učinili da nam se sve ovo ne dešava.? Zar, na bezbroj mjesta stradanja Srba nisu bile tužne slike, jer nas je na tim mjestima bilo desetak, stotinjak, ne pamtim kada i hiljada ili više, kao da se sva ova nesreća nije nama desila.

- Kod drugih naroda, Bošnjaka i Hrvata – to nije slučaj. Oni to rade pametnije, organizovanije, jedinstvenije i zato presuda Naseru Oriću ne treba biti nikakvo iznenadjenje, bez obzira što je to najveća sramota za medjunarodnu zajednicu, a pogotovo za pravo i pravdu.

- Ovim OTVORENIM PISMOM ponovo upozoravamo da naše nedaće neće prestati haškom farsom ‘’Naser Orić’’, već da nam tek predstoji mnogo više problema koji će pasti samo i opet - na srpski narod.

- Zato, pozivamo cijeli srpski narod i sve navedene faktore na početku pisma na MOBILIZACIJU svih snaga i potencijala našeg naroda na jedinstvo u očuvanju Republike Srpske, a samim time i na opstanak i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima. Naš poziv ne znači i da pozivamo naš narod na homogenizaciju, koja bi bila usmjerena protiv bilo kojeg drugog konstitutivnog naroda ili bilo kojeg pojedinca u BiH. Nikada nismo osporavali istinu bošnjačkog i hrvatskog naroda, mada se u večini slučajeva nije radilo o istini, već o lažima koje su bile usmjerene samo protiv srpskog naroda, kako da nam se zada i onaj posljenji udarac i da nam se nametne kolektivna odgovornost za sva zla i sve neuspjehe BiH. U svemu tome, naravno nikada nisu zaostajali ni odredjeni lobistički krugovi iz jednog dijela medjunarodne zajednice, koji su doprinijeli potpuno prepariranoj slici o svemu što nam se desilo, pa što se i sad dešava u BiH.

- Gdje su sad razni tzv. borci za ljudska prava i razne asocijacije koje bogato sponzorišu i finansiraju stranci. Naravno da šute, jer i ne pomišljaju da kažu istinu, jer ta istina ne odgovara njihovim sponzorima i mentorima. A svi smo bili svjedoci kako u talasima imaju uvijek da nešto kažu kad je u pitanju osuda Srbi i uvijek su se utrkivali da Srbe proglase kao jedine krivce za sve i svašta. Njihovom licemjersvu, lažima, cinizmu, hipokriziji – nema kraja, nažalost.

- Na kraju, imamo li pravo da našu budućnost sami sebi uskratimo? Imamo li pravo da se više pred bilo kime saginjemo i da savijamo kičmu? Imamo li pravo da zaboravimo našu slavnu, istina skoro uvijek tragičnu prošlost i istoriju, koju su nam u večini slučajeva drugi programirali? Imamo li pravo da zaboravimo sve srpske žrtve iz prethodnih decenija, pa i vijekova? Imamo li pravo da svu ovu našu nesreću nijemo posmatramo? Imamo li pravo da protiv interesa našeg naroda prihvatimo naše kolektivno nestajanje? Imamo li pravo? Imamo i pravo i obavezu prema našim budućim pokoljenjima da im gradimo srećniju budućnost, koja se neće zasnivati na lažima, poniženjima i svakojakom vrijedjanu srpskog naroda. Imamo pravo i obavezu da se borimo za ISTINU, jer samo tako možemo opstati i ostati na vjetrometini koja se zove – Balkan.

- Sa indignacijom odbijamo svaku eventualnu i pomisao da smo opet ovo napisali kao bilo čiji eksponenti, a sigurnoi smo da će biti i takvih koji će nas osuditi po samo njihovom oprobanom receptu. Želimo jasno da naglasimo da ‘’PISMO’’ nije u funkciji predizbornje kampanje, odnosno da nije usmjereno na to da promoviše bilo koju političku opciju, odnosno da samim time onoj drugoj nanese bilo kakvu političku štetu. Narod će to uraditi, a ne mi!

S poštovanjem,
Slavko Jovičić Slavuj

2006. godina

NAPOMENA: OVO OTVORENO PISMO SRPSKOM NARODU U REPUBLICI SRPSKOJ SAM NAPISAO KADA SAM JOŠ BIO POTPREDSJEDNIK SAVEZA LOGORAŠA REPUBLIKE SRPSKE

«Prethodni   1 2 3 ... 179 180 181
    My picture!

Kategorije

Arhiva