Slavko Jovičić -

Ратни злочини ... СИЈЕКОВАЦ - Сведок са лица места!

Autor sjovicicslavuj | 26 Mart, 2016 | read_nums (356)
              Данас се обележава дан стравичног злочина регуларне Хрватске војске који је почињен у Сијековцу /Босански Брод/ 26. марта 1992. године, али није то званичан почетак рата, а нити су то први злочини почињени на простору тадашње БиХ, злочини у којима су на почетку рата углавном страдали СРБИ!
           
                                       СВЕДОК СА ЛИЦА МЕСТА!
   
  ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

                           ************************************
  Сијековац, Босански Брод

  26. марта 1992. године, десио се стравичан масакр српских цивила у Сијековцу, тадашња општина Босански Брод. Наиме, регуларна војска Републике Хрватске већ 3. марта исте године из Хрватске прешла је на територију Босне и Херцеговине. 

  Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу.

  Припадници регуларне Војске Хрватске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

  27. марта, дакле одмах сутрадан у Сијековац је стигла највиша "државна" делегација БиХ у којој су били Биљана Плавшић, српски чалан Председништва БиХ, затим Фрањо Борас, хрватски члан председништва и представник муслиманског народа члан Председништва БиХ Фикрет Абдић. 

  Тада као инспектор Државне безбедности задужен за безбедноост највиших функционера БиХ, заједно са још неколико колега, стигао сам у Сијековац. На лицу мјеста  на сваком кораку били су видљиви још свежи трагови стравичних злочина. У двориштима испред својих кућа лежала су измасакрирана и изрешетана тела српских мученика. Видео сам стравичне слике, слике српског страдања. Да и то нагласим. Доласком у Босански Брод хрватски члан Председништва БиХ Фрањо Борас је побегао са места злочина и тек након неколико дана видео сам га у Сарајеву.
  ***************************************************
  Као по ланчаној реакцији ратни пожар се ширио по БиХ, па се тако проширио и на подручје Семберије. 
  31. марта 1992. године отпочињу жестоки сукоби између муслимана и Срба у Бијељини и тако рат креће у свој крвави поход који ће, касније ће се испоставити, донети највећу несрећу свим народима у БиХ.

  Опет је као и у ранијим сличним ситуацијама врло брзо оформљена "државна" делегација у којој су били: Фикрет Абдић, члан Председништва БиХ, Миодраг Симовић, потпредседник Владе БиХ и Јерко Доко, министар одбране БиХ. У Бијељину смо стигли 01. априла 1992. године. И поново исте стравичне слике страдања народа.

  Четвртог априла 1992. године, ратни вихор стиже и у Сарајево. Дакле, ратни пламен се више није могао зауставити... 
                                                          ----------------------------------
  Кренула је незаустављива и једна од највећих трагедија свих народа у БиХ.
                                 * * * * * 
  САСВИМ ЈЕ ЈАСНО да рат у БиХ није почео 1. марта 1992. године, нити због убиства српског свата покојног Николе Гардовића.

  Такође, рат у БиХ није почео ни почињеним стравичним злочинима у селу Сијековац и агресијом Хрватске на тадашњи Босански Брод 26. марта 1992. године. 
                
  Рат у БиХ је почео много раније ...
   

2 Komentari & 0 Trekbekovi od "Ратни злочини ... СИЈЕКОВАЦ - Сведок са лица места!"

  Хрвати су добили калашњикове од Немаца, који су се лишавали залиха због новог НАТО наоружања. Због веома неповољног политичког положаја саме Хрватске, као и Републике Српске, треба бити на опрезу. Њихова тзв. кљешта гледаће пошто-пошто да заокруже своју територију, па је Брчко дистрикт веома споран.
  Нека је вечан покој свима погинулим и Царство им небесно.
  http://www.pravoslavie.ru/srpska/91898.htm

  Autor pricalica 26 Mart 2016, 20:31

  Чини ми се да много тога знам ... Знам како и због чега је дошло до ратне катаклизме на просторима бивше Југославије. Нешто што је чизмом и пушком склепано морало се истим тим оружјем и силом распасти.
  Али шта то вриједи данас?
  Ма ништа!

  Све је овдје као и у цијелом свијету "спорно"!
  Сила и моћ оних најјачих ће само јачати, па ко се једног дана одлучи да крене, е тај ће уништити планету.

  А што се тиче народа у државама насталим на развалинама бивше Југославије, па и превише се ми знамо да би могли тек тако да се измиримо и да једни другима вјерујемо.

  Овај примјер је еклатантна слика стања у БиХ!
  Нама је јасно да нема Бошњака у БиХ који би рекао да треба да постоји РЕПУБЛИКА СРПСКА,
  као што и сваком Бошњаку треба бити јасно да нема БиХ ако нема РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!
  Ове двије крајности су непомирљиве!

  Хрвати као трећи конститутивни народ у БиХ гледају само у Загреб, јер они су само из нужде у БиХ.

  Отварао сам овај твој линк и много ми се допада оно што пишеш.
  Велики поздрав драга "Причалице"!

  Autor sjovicicslavuj 29 Mart 2016, 16:03
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva