BANjALUKA - Sastanak evropskog komesara za proširenje Štefana Filea sa domaćim političarima, koji je zakazan u petak u Sarajevu, poslednja je šansa za dogovor o primeni odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić - Finci“ pred početak predizborne kampanje, koja će blokirati sve evropske procese.

Ovo je jasan stav srpskih poslanika u Parlamentu BiH i političkih analitičara koji tvrde da će se do konačnog rešenja doći veoma teško, s obzirom na to da partije iz Federacije još nisu usaglasile stavove o izboru bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Iz dva HDZ uporno govore da se kroz primenu ove odluke mora osigurati ravnopravnost Hrvata u zemlji. Traže i formiranje posebnih izbornih jedinica na teritoriji gde su većina, što je posebno neprihvatljivo za Bošnjake.

----------------------------------------------------

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže za „Novosti“ da su minimalne šanse da bude postignut dogovor, bez obzira na Fileovo prisustvo.

- Jasno je da Srpska čvrsto brani svoje stavove o direktnom izboru članova Predsedništva BiH, hrvatske partije traže veća prava Hrvata na izborima, dok unutar bošnjačkog političkog korpusa postoje različiti stavovi o ovom pitanju. Sve to govori da od dogovora u petak najverovatnije nema ništa - rekao je Šolaja.

On je dodao da će File ponoviti stavove EU koji traže hitnu primenu odluke „Sejdić - Finci“, ali da evropski komesar ne može nikoga da prisili da pristane na neko rešenje.

------------------------------------------------------

Odmah po održavanju sastanka sa Fileom, već u ponedeljak, biće održana zajednička sednica Parlamenta i Doma naroda BiH na kojoj će biti razmotreni amandmani na Ustav koji bi trebalo da otklone diskriminaciju nacionalnih manjina u skladu sa odlukom „Sejdić - Finci“.

------------------------------------------------------

- Ne očekujem nikakav spektakl, niti nametanja rešenja iz EU. Lično, ne očekujem da će biti postignuta saglasnost - kaže za „Novosti“ poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić.

----------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da je potpuno jasan stav ove partije.

- Diskriminacija nacionalnih manjina se može vrlo lako otkloniti, ali mora da ostane direktan izbor člana Predsedništva BiH iz RS.

Takođe, niko u FBiH ne bi smeo ni da pokuša da promeni način odlučivanja u institucijama BiH, jer bi to značilo krah svih pregovora - ističe Jovičić.

Političari od 2009. ne mogu da se dogovore o primeni odluke „Sejdić-Finci“ kojom je BiH optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvoljava kandidovanje za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda BiH.

----------------------------------------

GUBITAK
 
DIREKTOR Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić upozorila je da BiH, zbog neispunjavanja evropskih uslova, nije izgubila samo 45 miliona evra iz fondova pretpristupne pomoći za 2013. godinu, nego i četiri projekta vredna oko pet miliona evra.
-----------------------------------------------------------

                                                     OPREČNO

IZ međunarodne zajednice se mogu čuti oprečni stavovi o održavanju oktobarskih izbora u BiH. Po jednima, EU bi mogla osporiti rezultate izbora jer nije sprovedene odluka „Sejdić - Finci“, dok drugi tvrde da će izbori biti održani i u slučaju da nema dogovora.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.-BiH File je  poslednja sansa pred izbore