Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 13 Novembar, 2013 | read_nums (720)
Треба пратити и треба знати шта се дешава у свијету,

јер човјек без информација је као опало лишће по којем свако гази...

-------------------------------------------

Али, зар је важнија нека бизарна информација која долази из свијета

 од ове, барем за данас - 

ДАНАС је 200 година од рођења славног и ВЕЛИКОГ СРБИНА ЊЕГОША!

Све док будемо заборављали нашу историју, нашу културу и нашу вјековну традицију, свима у свијету бићемо небитни!

Славуј.

Snežana Đurišić -

Ćud je ženska smiješna rabota

*************************

Mlado momče na obali stoji

bolu mome, veli, nema lijeka

odnijela je, prijatelji moji

dragu moju nevjernica rijeka.

 

Ćud je ženska smiješna rabota

reče davno Njegoševa glava

ne kuni je, bila bi grehota

al' joj vjeruj samo kada spava.

 

Tvoja draga, prijatelju mladi

tvrde vjere poput lanjske rose

pobjegla je, šta tu da se radi

s jednim momkom srebrnaste kose.

 

Dok ti patiš, ona svoje tjera

žar ljubavi jedino joj blago,

stotinu će promjeniti vjera

da učini što joj srcu drago...

Autor sjovicicslavuj | 13 Novembar, 2013 | read_nums (457)
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Novembar, 2013 | read_nums (324)
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
*****************************
За сјећање и за памћење...
На данашњи дан /13. 11./,
рођен је
српски владар,
православни српски владика,
српски пјесник...
ЊЕГОШ.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Novembar, 2013 | read_nums (298)

Пише: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

   Како и кад изабрати прави тренутак да пронађемо прави пут и да донесемо исправну одлуку? Мислим да једноставног одговора на ово питање нема, јер се у понуди налази мноштво различитих одговора и сви се своде на - да или на не, односно на одлучност, па чак и онда кад се прави исход не може чак ни предвидјети!

   Ипак, свако има могућност да промијени сопствени ток историје. Јер није исто некога загрлити кад то баш некоме треба, а загрљај треба и теби или отићи тек тако, остављајући некога на милост и на немилост судбини. Све оно што се догоди или што је већ било ми кажемо: Ма била је таква судбина.

   Могуће су и опције бјежања и сакривања у мишије рупе, али само фигуративно, а никако и физички, јер не може се човјек смањити на физичке пропорције миша, али може као миш побјећи и сакрити се. Но, и скривање има рок трајања! Уосталом, мишија рупа нема врата, али врата љубави кад се једном залупе испред носа онога ко те воли и ко још увијек вјерује у тебе, тешко ће се поново било кад више отворити.

   Не постоји нулто вријеме кад би могао у сред љета и оних паклених врућина да се заледиш и претвориш у неко друго агрегатно стање. Али, можеш бар привидно и привремено да „искочиш из свог тијела“ и да однекуд са пристојне дистанце гледаш и анализираш гдје те могла да одведе једна или друга одлука.

   Прије свега, треба имати воље, па онда и снаге да наступиш из позиције оног бољег ЈА, пожељног, очекиваног, непоколебљивог, снажног и одлучног.

   И док тако размишљаш не смијеш дозволити да те спутава оно кукавичко, колебљиво, неодлучно ЈА, а оно је увијек склоно бјежању и сакривању испод женске сукње, ако је се икада докопаш!?

   Шта год да је у питању застани – није то филм у којем ти је Кустурица додијелио главну улогу.

   У томе леже и сва питања и сви одговори, али јеси ли спреман или ниси да одговориш на све изазове живота? То је основна ствар око које се све врти. Некад нас вуку центрипеталне, а некад центрифугалне силе само је питање да ли и према правом циљу?! О томе се ради друшкане мој, па ти добро размисли о овоме што на брзину све овако написах. Али,  барем ти имаш времена да ову моју брзину развучеш на реално вријеме и да у том раздобљу све ствари посложиш на права мјеста.

   На карају, ипак морам да те упозорим да живот није филм и да никад нико неће написати улогу како ћеш живјети живот. Бог само зна шта те све чека на животном путу...

   Зашто сам све ово написао?

   Има много разлога, јер модерна цивилизација је препуна разних изазова и непредвиђених ствари, али и даље ће се наставити све оно што је започето од настанка цивилизације...почињаће и трајати ратови, технолошки напредак ће и помагати, али и спутавати развој цивилизације. Остаће да трају и усамљеност и отуђење људи једих од других, појављиваће се и оне, сад за сад,  нама још увијек непознате и бесмислене ствари.

   Али, трајаће и љубав и људска доброта, мада се плашим да се то не сведе на појединачна испољавања људскости.

   Паде ми на ум једна пјесма: "Хеј животе луталицо“, али морам признати да ми је само назив остао у сјећању, а ко пјева ту пјесму и каква је мелодија стварно не знам...

   Али знам да је јесен добрано одмакла. До сада је била више него умјерена клима, но како најављују метереолози стижу нам кише...Па шта? Против Бога и против природе се не може...Нека се све дешава у своје вријеме...

Autor sjovicicslavuj | 12 Novembar, 2013 | read_nums (4547)

 ДОБРО ЈУТРО драгим пријатељима и свим добрим људима...

 

 

Autor sjovicicslavuj | 11 Novembar, 2013 | read_nums (483)

Славуј

 
Autor sjovicicslavuj | 11 Novembar, 2013 | read_nums (304)
Понедјељак, 11. новембар 2013.
**************************
Данас се обиљежава Дан примирја у Првом свјетском рату у знак сјећања на 1918. годину, кад је у 11. новембра у 11 сати на снагу ступило примирје. 
 
Дан примирја у Првом свјетском рату - 11. новембар, обиљежава се данас уз централну државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом свјетском рату.

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (353)

Сјећање на дан смрти /11. 11. 1993./ и за памћење великог српског глумца који је својом непоновљивом глумом и шармом уносио радост у све наше домове...

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (319)

 Још као дете, са великом љубављу је посећивао цркву, слушавши реч Божју и поучавајући се у њој. Родитељи му беху веома побожни и благочестиви људи, те у најбољој намери пожелеше да ожене свог сина и нађоше му девојку. Он се у почетку противио вољи својих родитеља, али не могавши да их ражалости, он пристаде. Седми дан, после свадбе, руковођен Богом, он оде из града, удаљи се у самоћу и предаде се подвигу, прослављавши Бога. Његови сродници се јако ражалостише, али прихватише његову одлуку и оставише га да живи у молитвеном самовању и тиховању, не узнемиравајући га.

Пронесе се глас по околини о његовој мудрости, разуму, великом уздржању, смирености и целомудрености. Родитељи му умреше, те он све своје имање подели сиромашнима, не оставивши себи ништа, јер се плашио да се његов ум не прилепи за неку овоземаљску ствар. Подвизавао се пуних 50 година и за то време је изашао међу људе само два пута.

Први пут да обрати Богу једно село у ком су били сви незнабожци. Епископ је желео да га постави баш у то село за свештеника, али се Аврамије успротиви тој одлуци. Међутим, морао је прихватити и остати неко време у селу, као свештеник, где је саградио лепу цркву и у њој је узносио молитве Богу свакодневно да сабере расејани народ и уведе га у цркву. Незнабошци га оковаше, протераше из села и затрпаше камењем, али он се поново врати.

Мучен, гоњен, вучен, тучен, камењем затрпаван, гладан и жедан, он се не разгневи на њих и не клону духом, већ трпећи све, он се не предаде очајању, него још више разгореваше љубављу према Богу и сажаљењем према заблуделима. Молио је и поучавао старце као родитеље, млађе као браћу, децу као чеда, а истовремено је био злостављан и ружен од њих. Својом вером, молитвом и уздржањем, успео је да их преобрати и уведе у цркву и очисти их од идолске нечистоте. Крстио их је све у име Оца и Сина и Светога Духа.

Када је завршио свој посао, он се повуче да настави свој подвиг. Други његов излазак међу људе беше да спасе своју заблуделу нећаку Марију. Врати је на прави пут и поново настави свој пређашњи подвиг у самоћи, али више никад не изађе међу свет.

Упокојио се мирно 360 године у 70 години живота.  

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (339)

 

НОВАК ЂОКОВИЋ - Станислас Вавринка 2:0 (6:3; 6:3)

-------------------------------------------------------------

НОЛЕ је без проблема прегазио Швајцарца Вавринку и послао га
 
  кући да му се фамилија не брине, јер су Швајцарци познати по
 
прецизности и биће много боље кад Вавринка "завида" стигне
 
у свој дом...
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (310)
  10. 11. 2013

СЈАЈНА ЗОРАНА АРУНОВИЋ И НАЈБЛИСТАВИЈИ ЗАВРШЕТАК СЕЗОНЕ У 2013.

ЗОРАНА је освајала медаље као никад!

ЗОРАНА ЈЕ ОСВОЈИЛА ДРУГО СРЕБРО И ДРУГИ МАЛИ ГЛОБУС ЗА СРБИЈУ НА СВЈЕТСКОМ КУПУ У МИНХЕНУ!

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (317)
Недјеља 10.11.2013.

-------------------------------

Кошаркаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ побиједили су Цедевиту у Пиониру са 73:59  (17:19; 18:13; 21:11; 17:16), у дербију 6. кола АБА лиге.

Екипа ДЕЈАНА РАДОЊИЋА је тако стигла до четврте побједе у регионалном такмичењу и изједначила се са Цедевитом на другом мјесту на табели.

МВП 4. кола Евролиге ДЕМАРКУС НЕЛСОН показао је још једном колико му је значио дуел у Виторији. НЕЛСОН је поново био најбољи појединац са 12 поена (5-6 за два), 8 асистенција, 5 скокова и 4 украдене лопте. 12 поена убацио је и РАШКО КАТИЋ, а остали су били једноцифрени и то показује колико је екипа играла разноврсно.

Сјајну ролу имао је ЈАКА БЛАЖИЧ са 6 поена и 2 крађе. Капитен СИМОНОВИЋ је убацио двије тројке и 8 поена, колико је имао и ШИЛБ.

У наредном колу ЗВЕЗДУ очекује ’вечити дерби’ против Партизана, а претходно ће у Пиониру гостовати Лијетувос Ритас.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE
Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (347)

Недјеља, 10. 11. 2013.

АНДРЕИ АРСОВИЋ сребро у финалу Свјетског купа

**************************************

МИНХЕН – Репрезентативка Србије у стрељаштву АНДРЕА АРСОВИЋ освојила је данас сребрну медаљу и мали кристални глобус у финалу Свјетског купа у Минхену у дисциплини малокалибарска пушка тростав.

ТРИ наше дјевојке: ЗОРАНА АРУНОВИЋ, ИВАНА МАКСИМОВИЋ и АНДРЕА АРСОВИЋ освојиле су по сребрну медаљу и по мали кристални глобус на Свјетском купу у стрељаштву у Минхену.


Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (301)

Недјеља 10. 11. 2013.

*******************

Рад - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:1

Фудбалери ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ побиједили су Рад на Врачару са 1:0 у посљедњем мечу 12. кола Јелен Суперлиге.

ЗВЕЗДА је кренула веома добро, очигледно у добром расположењу, а у 10. минуту пао је и први гол. Слично као и у дербију, Пантић је оборио Дауду на 20-ак метара по средини од гола, а Милијаш је одлично извео прекид и довео црвено-беле до предности – 1:0.

Црвено-бели били бољи за један гол, а у другом полувремену велику прилику пропустио је Драган Мрђа коме је голман Кљајић одбранио пенал.

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (541)

****************************

Недјеља, 10 новембар 2013.

Такмичарка Карате куба „Књаз" из Аранђеловца, ЈОВАНА ПРЕКОВИЋ је јуче освојила бронзану медаљу за репрезентацију СРБИЈЕ на јуниорском првенству свијета и то у категорији до 59 кг, а које је одржано у Гуадалахари- Шпанија.

Треба подсјетити да је ЈОВАНА ове године освојила и бронзану медаљу на јуниорском првенству Европе које је одржано у Турској, па је тако овим резултатом потврдила врхунски квалитет који посједује.

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (398)

  Свети Арсеније архиепископ Пећски.

Велики јерарх српске цркве и наследник св. Саве, Арсеније беше родом из Срема. Још у младости замонаши се и предаде се искрено свесрдном подвигу ради спасења душе.

 Но чувши за дивну личност и делатност Св. Саве Арсеније оде к њему у Жичу, где га Сава љубазно прими и уврсти у братство Жичко. Видећи ретке врлине у Арсенију, Сава га ускоро постави за игумана Жичке обитељи.

 Када Мађари навалише на земље српске, посла Сава Арсенија на југ, да тражи за архиепископију неко место склонитије од Жиче. Арсеније изабра Пећ, и ту сагради манастир и цркву св. апостолима, која се доцније прозва црква Вазнесења Господња.

 Пред свој други полазак за Јерусалим Сава одреди Арсенија себи за наследника на архиепископском престолу. А када Сава при повратку умре у Трнову, Арсеније навали на краља Владислава, да пренесе тело Савино у српску земљу.

 Мудро управљао црквом 30 година, и упокојио се у Господу 28. окт. 1266. год.

На олтарном зиду Пећског храма стоји написано: „Господи Боже нашъ вонми, пости и благослови храмъ сей... помените же и мене гршнаго Арсенија".

Сахрањен ту у Пећском храму.

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2013 | read_nums (349)

10. новембар 2013.

СРБИЈА екипно прва у Загребу

**********************

Репрезентација СРБИЈЕ у теквондоу послије првог такмичарског дана на међународном турниру А класе "Кроација Опен" у Загребу заузела је прво мјесто у женској и мушкој конкуренцији.

 Међу 1.257 пријављених бораца сјајни такмичари СРБИЈЕ били су убједљиви и сигурни, показавши да ће у наставку сезоне донијети нашој земљи бројне медаље.

Наредни турнир је Гран при у Манчестеру у децембру, на којем ће учествовати Милица Мандић, Ана Бајић и Дамир Фејзић.

Већ данас на татами излази јуниорска репрезентација од које се такође очекују бројне медаље.

 Јучерашњи освајачи медаља:

 ЗЛАТО: МИЛИЦА МАНДИЋ (-73 килограма), АНА БАЈИЋ (+73 кг), ДРАГАНА ГЛАДОВИЋ (- 53 кг), ДАМИР ФЕЈЗИЋ (-74 кг), НИКОЛА ВУЧКОВИЋ (-63 кг).

 СРЕБРО: ВИОЛЕТА БАЈИЋ (+73 кг), ИРИС ЈОВИЋ ВУЈАКОВИЋ (- 52 кг у јуниорској конкуренцији)

 БРОНЗА: АРАШ ТОХИДИ (- 45 кг у јуниорској конкуренцији).

 

    My picture!

Kategorije

Arhiva