Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 6 Decembar, 2013 | read_nums (249)
 
SRAMOTNO TROŠENJE Tajnice troše 450 maraka mobitela, a savjetnici imaju službeni auto za provod
SARAJEVO – Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer revizorska izvješća o financijskom poslovanju 72 institucije BiH u prošloj godini, kao i zaključke i preporuke Komisije za financije i proračun ovog doma u vezi s revizorskim izvješćima. Zastupnici su, kao i u godinama ranije, upozorili na sramno trošenje sredstava u institucijama koje su nezakonito potrošile desetke milijuna maraka, a uz to učinkovitost velike većine njih je ravna nuli. O brojkama koje su potrošene u 2012. mediji su pisali bezbroj puta i javnosti je vrlo dobro poznato kako se na telefone daje po deset milijuna maraka, na gorivo i automobile oko 18 milijuna, reprezentacije po pola milijuna svako ministarstvo i sl., te je čak i zastupnicima bilo dosadno o ovoj tematici pričati.

Bez sankcija

I pored brojnih izlaganja i osuđivanja, parlamentarci ponovno nisu ništa poduzeli, tek je usvojen niz zaključaka kojima se obvezuje Vijeće ministara da razmotri situaciju u institucijama koje su dobile negativna mišljenja i da izradi mjere kojima bi se smanjili troškovi, dok je jedina učinkovita inicijativa odbačena. 
--------------------------------------------------
Naime, zastupnik SDS-a Darko Babalj predložio je na kraju da se od Tužiteljstva BiH zatraži da pokrene istragu o svim revizorskim izvješćima u kojima je revizija utvrdila kršenje zakona. Ovaj zahtjev, naravno, nije dobio potporu ostalih parlamentaraca koji su odreda sa zgražanjem nekoliko minuta ranije pričali o trošenju novca. Njih 13 je bilo “za”, a 14 protiv što govori sve o iskrenosti parlamentaraca koji za govornicom tvrde jedno, a kod glasovanja drugo. 
------------------------------------------------
Najgore u cijeloj priči jest što se iz godine u godinu situacija kada je u pitanju trošenje državnog novca pogoršava, sve je više kršenja zakona i odluka, a sve manje onih koji rade u skladu s pravilima što je dovelo do toga da su u 2012. pozitivno revizorsko mišljenje dobile samo četiri institucije, dok je ostalih 68 institucija radilo izvan zakona.
-----------------------------------------------------------
‘Selo gori, a baba se češlja’

Na sjednici Zastupničkog doma mnogo se govorilo i o standardima koji vladaju u BiH, pa je tako zaključeno kako nam je standard Škoda, a kako naši dužnosnici voze BMW i Audi, ali i kako nitko tko je u vlasti nikada neće podignuti ruku da se to promijeni sve dok sjedi u vlasti. 

 Zanimljiva poruka pred kraj rasprave na kojoj su iznesene mnoge optužbe došla je od zastupnika Slavka Jovičića koji je kazao kako ova sjednica nema smisla i poručio revizorima: “Uzaludan posao ste uradili jer ovo nikoga ne zanima.”

- U čemu je razlika između ovih koji su racionalno trošili i ovih koji su nemilice bančili?! Sedam godina postavljam ista pitanja, a nitko iz Parlamenta ili drugih zgrada nije odveden zato što je bančio državni novac, kazao je Jovičić dodajući kako nije logično da tajnice u institucijama nose službene telefone i troše 450 maraka mjesečno, a da pomoćnici ministara imaju službeni automobil za “kafić i more”.


- Ovdje nitko ni za što nikada neće odgovarati… 

Naše institucije ne uhićuju lopove u institucijama, svi su isti…Prepisuju jedni od drugih jer vide da se ne kažnjava… 

Kod nas je sve po sustavu “selo gori, a baba se češlja”, a nitko ne vidi da je i baba odavno izgorjela, rekao je Jovičić i dodao da je nesuvislo raspravljati o onome što je potrošeno prije godinu dana, a u isto vrijeme ništa ne raditi da se novac rastrošnim institucijama smanji.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo
-------------------------------------------
НАПОМЕНА:
 Многи принтани медији и медијске Агенције /број портала се и не зна!?/ објавиле су један дио мог излагања са јучерашње сједнице парламента, а поводом тачке дневног реда - "Ревизорски извјештаји о контроли утрошка финансијских средстава у институцијама БиХ за прошлу годину"...Одлучио сам се за овај текст из "Дневних новина", јер ми се чини да су они најкоректније пренијели бар онај мањи дио мог излагања ... 
Autor sjovicicslavuj | 5 Decembar, 2013 | read_nums (264)

S. MIŠLjENOVIĆ | 05. decembar 2013.

Popis 2013. Šta pokazuju preliminarni rezultati i kakva je demografska slika u RS

Od predratnih 156.000 Srba ostalo desetak hiljada. Zamenile ih Sandžaklije i vahabije

 Sarajevo

Sarajevo

BANjALUKA - Popis stanovništa u BiH pokazao je da u Sarajevu, najvećem gradu u BiH, danas živi 436.000 stanovnika, ili oko 90.000 manje u poređenju sa rezultatima popisa iz 1991. godine.

Ali, još će biti zanimljivije kada se ozvaniče i podaci o nacionalnoj i verskoj strukturi. Zasada je procena da od predratnih 156.000 Srba u Sarajevu živi desetak hiljada. Grad koji je nekada bio poznat po multikulturalnosti, danas je postao bošnjačka kasaba.

U gradu gde su održane zimske Olimpijske igre 1984. godine, gde su živeli Zdravko Čolić, Goran Bregović, pa režiser Emir Kusturica, pevali „Indeksi“ Davorina Popovića i skečeve snimali „Nadrealisti“ Neleta Karajlića, sada više nema ni traga od zajedničkog života, ili bratstva i jedinstva. Takav grad otišao je u istoriju. Danas u Sarajevu postoji šerijatska policija. Na ambasade pucaju vahabije. A samo se ponekad neko priseti da kaže da je u Sarajevu pre rata živelo više od 150.000 Srba.

Ratna dešavanja su učinila da Srbi budu etnički očišćeni iz Sarajeva, a njihovo mesto zauzele su Sandžaklije i razne grupe koje su dolazile iz islamskih zemalja da ratuju u BiH. Za lojalnost su nagrađeni ostankom u Sarajevu. Oni danas predstavljaju vahabijski pokret.

Srbi koji su proterani iz Sarajeva svoj novi dom su pronašli u Istočnom Sarajevu, koje čini šest opština: Sokolac, Pale, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo i Istočni Stari Grad, a u kojima živi oko 90.000 stanovnika.

------------------------------------------------------

BEZ ĆIRILICE

DA nema budućnosti za Srbe u Sarajevu jasno pokazuju i podaci o upisu dece u škole. Tako u pojedinim sarajevskim školama nema upisanog nijednog srpskog đaka. A ono malo đaka što se i upiše, mora da uči historiju i da piše latinicom, jer ćirilice više nema.

---------------------------------------------------------------------

Koliko su Srbi bili meta ratne vlasti u Sarajevu pokazuje i podatak Saveza logoraša RS da je u ratu samo na području grada na Miljacki bilo 136 logora za Srbe.

Kroz njega je golgotu prošlo na hiljade sarajevskih Srba. Mnogi su i živote okončali po kazamatima smrti. Poražavajuće je da su se logori nalazili i u kasarni „Viktor Bubanj“, gde je danas sedište Suda i Tužilaštva BiH.

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, rođeni Sarajlija, ali i logoraš, kaže za „Novosti“ da je Sarajevo postao izgubljeni grad za Srbe.

- Evo jedan od podataka, koji je zanimljiv. Danas u Sarajevu imate 250 džamija, a pre rata ih je bilo 78. Sarajevo je sada bošnjački grad u kojem nema mesta za Srbe. Smešno je da o Sarajevu sada pričaju ljudi koji do pre nekoliko godina nisu znali da hodaju po Sarajevu bez turističkog vodiča. A s druge strane, mi rođene Sarajlije smo proterani iz grada samo zato što smo Srbi - ističe Jovičić.

On navodi da u Sarajevu nema više ni srpskih doktora, koji su bili ponos medicine regiona.

- U Sarajevu nedostaje oko 600 doktora srpske nacionalnosti. Oni su bili krem društva i ponos grada. Ali u ratu su oterani i ubijani - navodi Jovičić.

Koliko je Sarajevo očišćeno od Srba svesni su i u Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba. U ovoj organizaciji navode da je Sarajevo najočitiji primer progona Srba, koji se nastavio i nakon rata.

- Srbi ne mogu da se zaposle u Sarajevu. Gurnuti su na marginu društva - navode u ovoj organizaciji.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Sarajevo-Srbe zamenile Sandzaklije i vahabije

 

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2013 | read_nums (348)

 4. 12. 2013.

ЗВЕЗДИНИ каратисти прваци свијета

Каратисти ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ имају двије титуле екипних првака Европе у традиционалном каратеу, а сада су освојили и трећу најсјанију титулу екипног шампиона свијета. У Прагу су се на Свјетском првенству (екипа и репрезентација) у фудокан каратеу попели на највишу степеницу свјетског подијума.
 

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2013 | read_nums (333)

 У прошлом мандату био сам члан комисије за избор текста химне БиХ. На Конкурс је стигло 336 "радова", ако се тако могу назвати пристигли текстови...

Било је ту свега и свачега, од преписивања цијелих текстова познатих пјесника и разних плагијата, па до помињања краља Твртка Котроманића, Велике Госпе из Међугорја, севдалинки и иних других неупотребљивих тзв. текстова....

Ту се нашло мјеста и за пјесму о Радовану Караџићу: "Сиђи Рашо, сиђи са планине, ниси сиш'о четири године"...

Неизоставна је била и она: "Нема те више Алија"...итд.

Била је ту и цијела пјесма Алексе Шантића: "Остајте овдје" и у наставку - "Док одавде нисте било гдје побјегли"!?

Изјава преузета из данашњих /4. 12./ дневних новина "Ослобођење"!

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2013 | read_nums (333)

Autor sjovicicslavuj | 3 Decembar, 2013 | read_nums (275)

 

Када се Пресветој Деви Марији навршише три године од рођења, доведоше је родитељи њени свети, Јоаким и Ана, из Назарета у Јерусалим, да је предаду Богу на службу према ранијем обећању своме. Три дана пута има од Назарета до Јерусалима; но идући на богоугодно дело тај пут не беше им тежак. 

Сабраше се и многи сродници Јоакимови и Анини, да узму учешћа у овој светковини, у којој узимаху учешћа невидљиво и ангели Божји. Напред иђаху девице са запаљеним свећама у рукама, па онда Пресвета Дева, вођена с једне стране оцем својим а с друге мајком. Беше Дева украшена царским благолепним одећама и украсима, како и приличи кћери царевој, невести Божјој.

За њима последоваше множина сродника и пријатеља, сви са запаљеним свећама. Пред храмом беше 15 степена. Родитељи дигоше Деву на први степен, а она онда сама брзо узиђе до врха, где је срете првосвештеник Захарија, отац светог Јована Претече, и узевши је за руку уведе је не само у храм него у Святая Святыхъ у Светињу над Светињама, у коју нико никада не улажаше осим архијереја, и то једанпут годишње. 

Свети Теофилакт Охридски вели, да је Захарија „ван себе био и Богом обузет" када је Деву уводио у најсветије место храма, иза друге завесе, иначе се не би могао овај поступак његов објаснити. Тада родитељи принесоше жртву Богу, према закону, примише благослов од свештеника, и вратише се дома, а Пресвета Дева оста при храму.

И пребиваше она при храму пуних 9 година. Док јој беху родитељи живи посећиваху је често, а нарочито блажена Ана. Када пак родитељи њени беху Богом одазвани из овога света, Пресвета Дева оста као сироче, и не жељаше никако до смрти удаљавати се из храма нити ступати у брак. 

Како то беше противно и закону и обичају у Израиљу, то она по навршетку 12 година би дата свети Јосифу, сроднику своме у Назарет, да под видом обручнице живи у девствености, те тако и да своју жељу испуни и привидно закон задовољи. Јер у то време не знаде се у Израиљу за девојке завештане на девство до краја живота. Пресвета Дева Марија беше прва таква доживотно завештана девојка, и њој после следоваху у цркви Хрисотвој хиљаде и хиљаде девственица и девственика.

Autor sjovicicslavuj | 3 Decembar, 2013 | read_nums (272)

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
 
Кад бих могао да бирам и кад бих почињао живот из почетка, једино младост и садашње дане никад не бих прескочио.

У младости било је ту свега и свачега, а највише лијепих и интересантних ствари и доживљаја, па наравно и љубави. Неке љубави и сад памтим, неке сам и заборавио. Многе те љубави нису биле, како неки кажу велике, мада ни данас не знам разлику између “великих” и “малих” љубави!?

Али зато знам да су све те љубави биле стварне и искрене. Једино што није ваљало, биле су са одређеним роком трајања, уосталом као и све друго што има свој рок и што је у животу одређено и предодређено.

Са ове дистанце кад се осврнем у назад  могу да кажем да је ваљда морало тако све да буде.

Мудрост и животно искуство долазили су касније, накнадно и оно се гомилало како су пролазиле године.

Сад имам времена да неким стварима нађем право мјесто и да их ту и задржим. Много тога сам одбацио, јер није вриједно памћења...

Ово вријеме је најбољи период живота, јер имам времена да живим живот са породицом.
Имам времена за много тога. Имам на претек времена за сјећања. Имам времена које ми је у младости увијек недостајало. Нисам волио кад брзо прође дан, а још  теже ми је падало кад ноћ тек онако пролети...

Имам времена...
 
 
Autor sjovicicslavuj | 2 Decembar, 2013 | read_nums (258)

Sarajevo 02. 12. 2013

Uoči utakmica na Svetskom prvenstvu u Brazilu, reprezentativci BiH moraće, kao i do sada, da mumlaju vlastitu himnu!

 
REČI HIMNE PRVORAZREDNO POLITIČKO PITANJE
 
 
Predstavnički dom Parlamenta BiH
Incijativa poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladena Ivankovića Lijanovića da se Savet ministara obaveže da pre SP-a utvrdi i usvoji tekst državne himne, sigurno neće dobiti dovoljan broj glasova, pa će BiH i dalje ostati jedna od retkih svetskih zemalja koje nemaju reči uz muzičku podlogu.

Istina, u takvoj situaciji je već decenijama Španija, pa to nije bila prepreka da fudbaleri ove zemlje osvoje i Evropsko i Svetsko prvenstvo. Razlika između BiH i Španije je ta što je tekst himne ovde prvorazredno političko pitanje.

Političari već godinama pokušavaju da reše taj problem, ali ne uspevaju, što izaziva razne, vrlo često i veoma posprdne komentare.
- Vredni mladi ljudi, pre svih, i svi drugi građani BiH svakodnevno ostvaruju izuzetne rezultate na svim poljima kojima se bave, a pogotovo oni koji se bave sportom. Podsećam celu javnost i sve odgovorne da je BiH deo narednog SP-a u Brazilu i da su i pre tog događaja građani ove zemlje zaslužili da imaju himnu koju će pevati prilikom predstavljanja svih nas - tvrdi Ivanković Lijanović.

----------------------------------------------------------

Zemljo trouglasta

Međutim, iako ova inicijativa zvuči ozbiljno, ona je samo nastavak farse koja traje godinama. Podsećamo, pre dve godine postojala je i komisija za izbor teksta himne BiH koja je radila nekoliko meseci, došla do konačnog teksta, koji je zatim glatko pao na sednici Parlamenta

Podsetimo, komisija je završila posao tako što je dva predloga teksta, autora Benjamina Isovića iz Sarajeva i Dušana Šestića iz Banjaluke, spojila u jedan tekst. Inače, Dušan Šestić je autor muzike himne koja nosi naziv "Intermeco", a mediji su svojevremeno pisali da je ova kompozicija plagijat.

-------------------------------------------------------------

Član te komisije bio je poslanik Slavko Jovičić, koji za naš list kaže da ni Lijanovićeva ni bilo kakva slična inicijativa nema nikakve šanse za prolazak.


- Bilo kakav tekst da se usvoji, oni fanatikosi će pevati ratnu himnu BiH, tako da je bespredmetno bilo šta raditi po tom pitanju. Reprezentacija će igrati u Brazilu, sa ili bez teksta himne. Ni Španci ne pevaju, pa su najbolji na svetu.

Nema šanse da se napiše tekst koji bi odgovarao i Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima, i Sejdiću, i Finciju - kaže Jovičić.

Tekst himne često je predmet rasprava, ne samo u političkim krugovima. Na internetu su brojne diskusije na kojima se mogu pročitati razni stihovi. Tako na jednom od foruma neko predlaže da himna počne stihovima: "Zemljo trouglasta,/ Mnogo si nam krasna/ Al' nam baš i nisi jasna", dok drugi u svoj predlog uvrštava i entitete stihovima "Bosno i Hercegovino,/ ni Srbima nisi mrska/ kada je u tebi napredna/ Republika Srpska".

-----------------------------------------------------

 Isović: Stvar politike i dobre volje

Scenarista kultne serije "Lud, zbunjen, normalan" Feđa Isović kaže za Press RS da je tekst himne, kao i sve ostalo, stvar politike i dobre volje da se neki posao završi.
- Čitao sam neke tekstove, evo ovaj mog rođaka Benjamina Isovića, i pokušavao naći šta je to što bi moglo nekome da smeta. Nisam ništa našao. Meni su ta rešenja sasvim prihvatljiva. Međutim, nisam siguran da će bilo šta da reši ovaj problem i da će dovesti do toga da BiH dobije himnu. Videćemo, sa himnom ili bez nje, ići će se u Brazil - kaže Feđa Isović.

-----------------------------------------------------

Rotacija ili la-la-la

Prijedorski glumac Željko Kasap kaže da bi se rešenje oko teksta himne BiH moglo naći u poštovanju nacionalnog ključa. On predlaže da se naprave tri himne i da se rotiraju svakih osam meseci, kao što se rotira tročlano Predsedništvo BiH.
- I onda, na koju himnu "padne" da je predsedavajuća u trenutku kada počne takmičenje, ta će se pevati u Brazilu. Ili to, ili neka tekst bude neutralni stih "la-la-la", pa mogu i to da pevaju. Ni to nikoga ne vređa. Može i treće rešenje, neka fudbaleri, svaki za sebe, zamisle za koga pevaju i onda neka u sebi osećaju i obrate se svom kantonu, opštini, entitetu. Šalu na stranu, teško će se doneti neko rešenje koje svima odgovara. Možda je i najbolja varijanta bez teksta - kaže Kasap za Press RS.

Andrijana Pisarević

http://www.pressrs.ba/sr/vesti_dana/Nema glasova da se propeva!

Autor sjovicicslavuj | 2 Decembar, 2013 | read_nums (330)

Beograd 02. 12. 2013

Agencije

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na 12 godina ratnog starešinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine

To će Jurišiću biti druga prvostepena presuda pošto mu je prvu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim većem.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj reči da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kojem je proveo dve i po godine.

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

U napadu na kolonu JNA iz zasede je ubijeno više od 54 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Prilikom dogovorenog napuštavanja kasarne i grada Tuzla, paravojne formacije tzv. Patriotske lige, Zelenih beretki i jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz zasede su napale kolonu vojnih vozila, koja je u mirnodopskoj formaciji napuštala grad.

--------------------------------------------------------------

Напомена:

КОМЕНТАР:  Славко Јовичић Славуј

Е, па лијепо богами. Напокон се неко ко је имао храбрости нашао и у судском вијећу Вишег суда у Београду у Одјељењу за ратне злочине да изрекне затворску казну, неспорном ратном злочинцу Илији Јуришићу.

Тек сад, као и раније, почеће оркестрирана хајка свих позваних, а биће највише оних непозваних, из реда бошњачког народа и готово из цијеле Федерације БиХ, који ће осути дрвље и камење по српском правосуђу и наравно по Србији.

За очекивати је да их, као и у свим ранијим приликама, предводи Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ и носилац "златног љиљана", који ће опет, као и до сад, некоме у Србији пријетити да ће добити "по прстима"...

Комшићу ће друштво правити и неизбјежни градоначелник Тузле Јасмин Имамовић, па онда бивши високи политичар и у рату надређени Јуришићу, сада пензионер Селим Бешлагић, као и актуелни предсједавајући Представничког дома и мој колега у парламенту БиХ Денис Бећиревић.

У овом тренутку нико жив не може чак ни прогнозирати колико ће се огласити представника тзв. невладиних организација и разних самозваних бораца за заштиту људских права који ће осудити пресуду ратном злочинцу Илији Јуришићу. Иста слика је у бошњачком тзв. невладином сектору као и у Србији, почевши од разних Наташа Кандићки, те Соња Бисерко, па Сташа Зјајевићки /жене у црном/ итд. итд...Наиме, немогуће је и предвидјети ко се све налази на плаћеничким антисрпским јаслама разних Сороша и другог бјелосвјетског олоша. Али зато се зна да су сви они ту да заједно нападају Србију и правни поредак у Србији. Ништа чудно, па зато их странци и финансирају.

Међутим, тај сценариј давно је написан и много пута  до сад су виђене исте матрице осуда које су стизале из Сарајева и из Тузле, јер забога, осим Срба ниуједном другом народу није било ниједног ратног злочинца и ниједан припаднок тзв. Армије БиХ /читај муслиманске и хрватске војске у БиХ/ никад није починио ниједан ратни злочин над Србима (!).

Близу тридесет хиљада Срба који су страдали у претходном рату у БиХ се само поубијало и на десетине хиљада српских логораша, који су затварани у муслиманске казамате смрти, "добровољно" се јављало у логоре да трпи вишегодишња злостављања и мучења каква свијет и цивилизација не познају.

Један од тих несрећника био сам и ја ...У муслиманским конц-логорима провео сам 1.334 дана или 44 мјесца, а сам рат у БиХ је трајао 42 мјесеца (!).

Пошто се у случају Јуришић ради о првостепеној пресуди за очекивати је да га Апелациони суд у другостепеном поступку поново ослободи, што не би било никакво изненађење, јер ваља Србијанском правосуђу гајити добре и братске односе са беха правосуђем.

Машалаааааа...

Autor sjovicicslavuj | 2 Decembar, 2013 | read_nums (290)

Autor sjovicicslavuj | 1 Decembar, 2013 | read_nums (260)

 1. децембар 2013.

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

 Кад су важни историјски датуми увијек напишем - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!


Или кад су важни неки датуми који су везани за имена славних СРБА, па и других свјетских личности, увијек  напишем - за сјећање и за памћење... 

Знам да се не могу брисати, нити прекрајати историјске чињенице, али наравно, по мени, мислим да је на данашњи дан /1. децембра 1918. године/ направљена највећа историјска грешка у историји српског народа.

Наиме, СРБИ су већ тада, дакле тог дана,  проглашењем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца,  касније свима помогли  да створе и да имају своје националне државе. Био је то ембрион и сан других народа да ће једног дана у погодном историјском тренутку створити своје националне државе и сви ти "збратимљени југословенски" народи каније су у томе и успјели.

Срби су и даље под сталном амнезијом и још увијек како тако успјевамо да се одржавамо само због слуђености и захваљујући невјероватној агонији и вјеровању да смо једини ми - небески народ.

А други народи те и никоме потребне тадашње краљевине су остварили своје националне циљеве. То су урадили и Словенци и Хрвати. Касније и "браћа" Црногорци, па и Македонци.
БиХ нико и не помиње, јер она је остављена на милост и на немилост таворења и вјештачког одржавања и то баш онако како то одговара геостратешким интересима великих свјетских сила.

Сасвим је дакле јасно да Срби једино никад нису сами себи створили своју српску државу, наравно у којој равноправно требају и могу да живе и други народи!

Напротив, сви ти други народи, почевши од те фамозне Краљевине, па до данас, кад год су могли, управо они су Србији забијали нож у леђа, при том, увијек дозирајући убоде и ударце и то тамо гдје највише боли и од чега нема опоравка и изљечења.

Срби и Србија су и у Првом и у Другом свјетском рату спашавали друге народе, братски их прихватајући у свој загрљај, не водећи бригу о свом народу који је у сваком том времену највише страдавао.

Историјски гледано, овај датум постоји, али фактички гледано он је више од вијека стрмоглавио и уназадио једну од највећих држава на Балкану, упропастио је једино Србију.

Упропастио је  СРБИЈУ, која се од тада никада више није опоравила, нити се стабилизовала, само зато што је свим другим народима омогућила да имају своје националне државе, а ето свом српском народу је оставила да тумара од немила до недрага и у овом тешком времену, бременитом времену и без јасног путоказа гдје и куда то иду и Србија, па и цијели српски народ...

 Без било какве накнадне памети и без било каквих претензија да је било коме важно ово што написах, остаје непобитан закључак - све је морало тако да буде и да се тако деси...Међутим, никада нико неће дати одговоре зашто смо морали толико да страдамо и да због других као народ нестајемо само да би њима створили државе...

И по свему судећи, ево ни данас ове чињенице никога не интересују и зато ћемо као народ и даље страдавати и поново васкрсавати и биће тако све до судњега дана...

Autor sjovicicslavuj | 1 Decembar, 2013 | read_nums (886)

 Драги пријатељи,

поздрављам вас у првом дану, 

посљедњег мјесеца

у овој години....

Autor sjovicicslavuj | 30 Novembar, 2013 | read_nums (538)
 30. 11. 2013.

ЗВЕЗДА је вечерас у Бечеју потопила Раднички за трофеј Суперкупа Европе!
***************
ЗВЕЗДА - Раднички /Крагујевац/ 9:8 (2:3, 4:2, 1:1, 2:2).


Ватерполисти ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ освојили су ове године све што су могли.

Прво су били најбољи у Купу Србије, па у домаћем првенству, затим су освојили Лигу шампиона и вечерас и СУПЕРКУП ЕВРОПЕ!

Autor sjovicicslavuj | 30 Novembar, 2013 | read_nums (384)

Зна се ко је "чувар врлети" /плаже/

у зимском периоду!

Autor sjovicicslavuj | 30 Novembar, 2013 | read_nums (443)

 ОФК Београд - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:2

ЗВЕЗДА je u 43. минути повела са 1:0. Гол је постигао Мрђа.
Други гол и побједу од 2:1 ЗВЕЕЗДИ донио je Нинковић, голом из пенала у 80. минути игре.

Да ли је био пенал знају само објективни посматрачи /"гробари"/.

Ми звездаши смо ипак пристрасни.
***********
Једино што је вриједно јесу три освојена бода.

Ову утакмицу треба што прије заборавити, јер је ЗВЕЗДА играла врло слабо, поготово у другом полувремену!

 

Autor sjovicicslavuj | 30 Novembar, 2013 | read_nums (459)
 
Има ли наде да свако пронађе себе 
 
у свијету изгубљених???
 

  

Autor sjovicicslavuj | 30 Novembar, 2013 | read_nums (513)

На данашњи дан /30. 11./ умро је 
српски писац МИЛОШ ЦРЊАНСКИ, 
можда највећи "мађионичар ријечи" 
у српској књижевности...

    My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva