Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2009 | read_nums (292)

 PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Prošle godine, u novembru mjesecu, pisao sam kolumnu za za dnevne novine “Fokus” o reisu Mustafi Ceriću. Nakon tog teksta, evo, opet mi je sam reis Cerić nametnuo temu.

U intervjuu koji je reis Cerić dao u posljednjem broju uticajnog beogradskog nedjeljnika “NIN”, najblaže rečeno, on je tamo izgovorio niz netačnosti i nevjerovatnih neistina.

Naime, reis Cerić u jednom dijelu intervjua kaže da je u Sarajevu "ostalo" jako mnogo Srba???

Uvijek su Cerićeve izjave bile dvosmislene i bez “prevodioca”, iako govorimo skoro istim jezikom, teško da ga mogu razumjeti. Mada nam se jezici različito zovu – moj Srpski jezik, a njegov Bosanski jezik, ipak sam uložio maksimalne napore da kako tako shvatim šta to Cerić, onako “umno” zbori? Znam šta radi i za šta se zalaže. No, neću da se bavim hipotetičkim spekulacijama, ali mogao bih sa sigurnošću ustvrditi da znam šta on u stvarnosti i misli?

Nema potrebe da reisa Cerića pitam – šta za njega znači kad je rekao da je u Sarajevu ostalo jako mnogo Srba, kad i sam znam odgovor na to pitanje. Za reisa Cerića je i šačica Srba što je ostala da živi u Sarajevu, vjerovatno jako mnogo! Za Cerića je mnogo i nekoliko hiljada preostalih sarajevskih Srba, u odnosu na predratni broj od preko 168.000, koliko nas je bilo u glavnom gradu BiH i to po posljednjem popisu koji je sproveden, sada već davne 1991. godine. Možda je reis Cerić mislio, ali po svojoj ustaljenoj praksi to nije i rekao, da je ostalo jako mnogo Srba na mnogobrojnim sarajevskim stratištima, dakle na nepoznatim lokacijama (pod zemljom, u jami Kazani, na sarajevskoj glavnoj deponiji smetljišta, duboko zatrpanih na desetinama metara dubine. Ako je na to mislio, onda je prvi puta rekao istinu! Ali, nije nam otkrio nijednu lokaciju izmještenih grobnica poubijanih sarajevskih Srba.

Cerić nadalje zbori da je u Sarajevu većinsko bošnjačko stanovništvo!? Nije valjda? Kao da je nešto novo rekao? Pa, to je i vrapcima na grani poznato da danas u Sarajevu živi preko 85 odsto Bošnjaka, a ostalih 15 procenata su: Srbi, Hrvati i ostale nacionalne manjine. U Sarajevu je i prije rata bilo većinsko bošnjačko (tada muslimansko) stanovništvo, jer se demografska struktura Sarajeva počela da mijenja u korist muslimana, još početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Vrlo umni i nadasve “iskreni” Cerić nastavlja sa iznošenjem novih neistina. Doduše, on je upravu kad kaže da BiH nije islamska država, ali onda - svom ogromnom arsenalu nebuloza dodaje i sljedeću neistinu, jer sam sebe demantuje kad kaže da u BiH “živi muslimanska većina''!? Da. Radi se o ogromnoj većini bošnjačkog naroda u odnosu na broj preostalih Srba koji su ostali u Sarajevu. Ista je situacija i kad su u pitanju Hrvati.  Medjutim, to nije nadpolovična većina Bošnjaka u odnosu na ukupan broj stanovništva u BiH. Reis Cerić je, kao što rekoh, majstor po dvosmislenosti u svojim izjavama. Kad već vršimo prebrojavanje, evo, da onda kažem Ceriću da u BiH živi većina hrišćanskog stanovništva (pravoslavci i katolici).

reis Mustafa Cerić u "političkoj" /civilnoj/ odori

 

U svojim retoričkim nebulozama, reis Cerić je ogorčen i na nobelovca Ivu Andrića, za kojeg kaže da je "odgovoran za utjelovljenje pogubnih stereotipa" u odnosu na bosanske muslimane. Cerić tako kaže da u Andrićevim djelima nema nijednog pozitivnog lika muslimana. Nesreća je reisa Cerića što nije bio savremenik slavnog književnika Ive Andrića, pa da, eto,  njega reisa, slavni nobelovac Andrić  opiše kao “pozitivnog lika”!?

Sigurno je da bi reis Cerić volio da svaki stanovnik Srbije, a pogotovo Bosne i Hercegovine, može dobiti po jedan primjerak “NIN-a” i da se, na taj način upozna sa njegovim epohalnim razmišljanjima i vizionarskim idejama. Ali, nažalost, tiraž “NIN-a” je ograničen i koliko čujem - svih onih pet (?!?) primjeraka koliko stiže u Federaciju BiH se odmah rasproda još u prijepodnevnim satima, dakle čim se “NIN” pojavi na kioscima.

Sve to reis Cerić zna  i zato je skoknuo malo i do Berlina i tamo je zborio još strašnije stvari. Naime, obračajući se prisutnima, reis se otvoreno zalagao da šerijat bude sastavni dio Ustava BiH??? Tako vrli reis veli u Berlinu da je “šerijat za muslimana moralni kod koji ga podstiče da čini dobro i da se kloni zla i da šerijat treba institucionalizovati kao dio prava muslimana”. To po Ceriću nije u suprotnosti sa državnim ustavom. "Nije toliko važno kako ćemo zvati ustav", kaže Cerić i dodaje da je "važno da taj ustav garantuje, štiti i razvija vrijednosti bez kojih nema zajedničkog života među ljudima i narodima". A, i sama tema predavanja reisa - "Šerijat i muslimanski društveni dogovor u Evropi" – je njegovom voljom nametnuta i institucionalizovana.

Sama i površna definicija šerijata se odnosi na skup pravila, odredbi, učenja i vrijednosti koja upravljaju život muslimana u ličnom i društvenom životu čije je izvorište u svetoj knjizi muslimana Kur'anu. Šerijat propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, ekonomiji, pravu... 

Zna to najbolje reis Cerić, pa je zato "načelno" poručio da šerijat nije državni ustav, ali istovremeno svoje zagovaranje “institucionalizovanja vjerskog koda ponašanja muslimana u najviši akt države” - povezao je sa stradanjem Bošnjaka, za koje je ustvrdio da su svi Bošnjaci koji su stradali u prethodnom ratu, bili žrtve genocida u Bosni i Hercegovini.

Ovo je kontinuitet promišljanja poglavara Islamske zajednice u BiH koji je i ranije imao bezbroj avanturističkih izleta u samo njemu znani virtuelni svijet, uredjen i modifikovan po uzusima islama, onako kako ga on lično poima i vrednuje.

Naime, opšte poznato je da reis Cerić uživa da nastupa pred publikom, pa je tako prije skoro mjesec dana bio glavni akter, na svu sreću, izbjegnutih medjusobnih muslimansko muslimanskih sukoba u Raškoj oblasti. Samo zahvaljujući profesionalnoj i efikasnoj akciji  jakih snaga Srbijanske žandarmerije spriječeno je krvoproliće izmedju dvije žestoko  suprostavljene struje unutar Islamske vjerske zajednice u Srbiji. Nakon te posjete i ekskurzije, reis Cerić je optužio Srbiju da vrši diskriminaciju muslimana, iako nijednim primjerom to nije mogao ilustrovati, niti dokazati. Na kraju krajeva, sasvim je vidljivo, da reis Cerić ne odustaje od svoje mantre na već prepoznatljivoj matrici svog političkog i liderskog djelovanja.

MUSTAFA CERIĆ, reis

Ništa novo i ništa neočekivano ne saopštava poglavar Islamske zajednice što već ne ponavlja godinama. Ta reisova priča traje predugo i, nažalost, ne nazire se njen normalan završetak! Ostaće upamćena njegova igra riječi, ali sa jasnim ciljem . “Nisu svi Bosanci Bošnjaci, ali su svi Bošnjaci Bosanci i zato što su svi Srbi i Hrvati Bosanci (???), a ne obrnuto. To ne znači da se Srbima i Hrvatima negira njihova etnička, kulturna i svaka druga pripadnost. Ali, zajednička nam je državna, bosanska (???) nacionalnost, odnosno državni bosanski identitet", zaključuje Cerić.

Iz svake izgovorene riječi reisa Cerića može da se zaključi da je on, i pored toga što je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, ipak i najveći autoritet i vrhovni politički bošnjački lider, ali, da naglasim, samo u jednom dijelu FBiH, čime se reis Mustafa Cerić, očigledno je, nikada neće zadovoljiti. Njegovi apetiti mnogo su veći i oni su svima nama dobro poznati!

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2009 | read_nums (403)

  DNEVNE NOVINE

03.06.2009. 
     Puls - kolumna

Više od godinu dana na službene e-mejlove Parlamentarne skupštine BiH, na koje je povezano preko 50 korisnika press clipinga, odnosno servisa koji nam dostavlja pregled dnevne štampe, skoro svake sedmice stižu i izvještaji nekakvog instituta IFIMES.

 Šta je IFIMES? Ta skraćenica je nastala iz punog naziva te fantomske nevladine organizacije - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani. Nakon prvog izvještaja koji mi je stigao, odmah sam reagovao i na adresu te organizacije sam poslao zamolnicu da me izbrišu s kolektivnog spisaka adresa poslanika i zaposlenih u parlamentu BiH i najučtivije sam ih molio da mi ne šalju svoje pamflete, od kojih se svakom normalnom čovjeku može samo život da zgadi.

Ali, mojih desetak takvih zamolnica nije urodilo plodom, to je sasvim očito, pa mi materijali tog tzv. instituta i dalje neprestano stižu. Ta antisrpska organizacija, ničim izazvana, i dalje me teroriše s besmislenim analizama i tekstovima čiji sadržaji ne zaslužuju nikakav komentar, osim mog zaključka da se radi o zločinačkoj organizaciji, gebelsovskog tipa i provenijencije.

Da bi se shvatilo o kakvom se tzv. institutu radi, dovoljno je pogledati ko su glavni likovi u rukovodstvu te organizacije i ko su najbitniji članovi Savjeta, kojima su očito mizerne te funkcije, pa su se još prozvali tzv. analitičarima!? Šta je njihov osnovni zadatak? Da bi se na ovo pitanje dao odgovor, nije se potrebno mnogo truditi. Njihov zadatak je da fabrikuju razne tekstove, kojima se, ili će se, samo destabilizovati politička, bezbjednosna i ekonomska situacija na prostorima zemalja koje su nastale na razvalinama nekadašnje zajedničke države SFR Jugoslavije.

Naime, dovoljno je pogledati najuže rukovodstvo, koje se sakupilo "s koca i konopca" i sve će biti mnogo jasnije o kakvom se institutu radi i koji su njegovi osnovni ciljevi. Istina, većina članova su raniji propali političari, diplomate, disidenti i besposličari, koji su se transformisali u samozvane analitičare za sve i za svašta!?

Ta skupina se nije okupila radi nekih naučnih istraživanja ili na izradi naučnih projekata, već da svojim besmislenim analizama samo komplikuju ionako nestabilnu situaciju na Balkanu, s posebnim akcentom na BiH.

U jednoj od svojih analiza, "eksperti" IFIMES su prognozirali da će Milorad Dodik završiti u Haškom tribunalu i da će biti osuđen na decenijsku kaznu za počinjene ratne zločine??? Da je Gebels kojim slučajem živ i da je pročitao analizu tog instituta, najvjerovatnije bi se odmah ubio, jer bi se uvjerio da je skupina iz IFIMESA prevazišla sve postojeće i nepostojeće laži, intrige, klevete itd.

Na kraju krajeva, sve analize tzv. instituta IFIMES mogu samo okarakterisati kao gluposti, čiji je jedini efekat da se sa svih strana krene u frontalne napade na institucije Republike Srpske i, naravno, na samo njeno postojanje. Moj jedini način "odbrane" od pamfleta IFIMES jeste - što takve sadžaje odmah jednim klikom brišem, jer mi ne pada na um da ih uopšte i otvaram, a kamoli da ih čitam!

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2009 | read_nums (611)
 
MAGAZIN 
 

1.06.2009.

Iako nema zvaničnih podataka o broju legalno naoružanih osoba u BiH, nezvanične informacije kažu da se taj broj kreće oko pola miliona. Procjene su da je isto toliko osoba  koje nemaju odobrenje, ali imaju oružje. Zato je gotovo besmisleno pitati se zašto Evropa neće da nas primi pod svoje skute 

Piše: Ekrem Tinjak

Niko u Bosni i Hercegovini pouzdano ne zna koliko su i čime naoružani njeni građani. Kao najpouzdanija brojka za nelegalno oružje uzima se UNDP-ovo istraživanje iz 2002. godine koje kaže da je u BiH negdje oko 495.000 nelegalno naoružanih osoba.

-Niko pouzdano ne može ni pretpostaviti koliko ima naoružanja u BiH, pa čak ni onog koje je u legalnim tokovima, dakle onog naouružanja koje se nalazi u posjedu ovlaštenih pripadnika bezbjednosnih službi i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Slijedom toga, ne postoji način da se čak i spekuliše sa brojem oružja, pa čak i oruđa, koje se nalazi kod građana – kaže Slavko Jovićić Slavuj, poslanik u državnom Parlamentu.

Njegov kolega Adem Huskić napominje da je od vremena izvještaja UNDP-a, bar još 100.000 građana došlo do oružja nabavljenog na crnom tržištu. Koliko je Bosanaca i Hercegovaca na legalan način došlo do pištolja, lovačke puške ili streljačkog sportskog oružja, opet niko precizno ne zna. Stoga se poslanik Huskić ne može načuditi kako njegove kolege iz Republike Srpske već u nekoliko navrata ruše državni Zakon o kontroli kretanja oružja.

-Na stranu to što je ovo jedan od osnovnih uvjeta za liberaralizaciju viznog režima, ovaj zakon bi uspostavio jedinstvenu bazu podataka koja bi donijela tačan broj o legalno naoružanim građanima i pojedinim pravnim licima – kaže Huskić.

Lovaca k’o Kineza

Pored toga što se u BiH zvanično ne zna koliko je lica naoružano, ne zna se ni koliko ima naoružanih lovaca ili pripadnika zaštitarskih agencija. Poznato je da Evropa, kojoj BiH, zasad uglavnom deklarativno, teži ne trpi kaubojštinu i hoće čiste račune.

Već ranije se spekulisalo da samo u Republici Srpskoj ima oko 60.000 lovaca. Ljudi skloni crnim slutnjama smatraju da se toliki broj naoružanih lovaca u lošim uslovima lako može pretvoriti u vojnu ili paravojnu formaciju. S druge strane, zaštitarske agencije i njihovi pripadnici u RS-u su, u nekoliko navrata, definisani kao privatna vojska Milorada Dodika, premijera Republike Srpske.

Poslanici iz Republike Srpske braneći svoje stavove navodili su da bi se Zakonom o kontroli naoružanja oduzele ingerencije MUP-u RS, te da je zakon zbrzan bez konsultacija, kao i da to, kako je kazao poslanik Zoran Koprivica, nije u interesu jednog naroda.

Zbog svega ovoga u BiH postoji 11 različitih zakona o kontroli oružja, njegovom uvozu, ili transportu kroz BiH, i to deset kantonalnih i jedan entitetski, onaj iz Republike Srpske.

O kakvoj se ponekad drastičnoj razlici radi možda najbolje ilustruje Zakon o kontroli oružja Kantona Sarajevo koji jedini propisuje da je nelegalno posjedovanje oružja krivično djelo, dok se u ostalim kantonima i entitetu RS isto smatra prekršajnim djelom.

Kao najefektniji primjer može poslužiti i nabavka spreja za samoobranu. U Sarajevskom kantonu ženska punoljetna osoba može kupiti taj sprej i jedina obaveza je da to prijavi policijskoj upravi. Međutim, ako kojim slučajem, ta ista osoba, u torbici ima sprej i zatekne se recimo u Zeničko-dobojskom kantonu, nadležni organi bi je trebali kazniti sa najmanje 600 KM.

U Sarajevu 30.000 dozvola

Prema nezvaničnim informacijama, u Sarajevu oko 30.000 ljudi ima dozvolu za posjedovanje nekog oružja, ili slikovitije pokazano, svaka peta porodica ima ili pištolj ili lovačku pušku ili oružje za sporstko takmičenje.

Da se ta brojka ne može uzeti zdravo za gotovo tvrdi uposlenik MUP-a KS Samir Kekić, predsjednik Komisije za nadzor nad provođenjem i primjenom Zakona o kontroli i nabavci oružja u KS. Zbog toga je policija spomenutog kantona pozvala sve one koji imaju dozvolu da se prijave i obnove je kako bi se pouzdano znalo koliko ljudi ima i koju vrstu oružja posjeduje.

-Ta akcija može pokazati da je rečena brojka možda manja za deset hiljada, iz raznih razloga, kao što je migracija stanovništva i slično, ili možda može dati podatak da je 10.000 više od spomenutog broja – kaže Kekić.

Ali ko može dobiti dozvolu za oružje? Kekić veli, svako ko ispunjava određene uvjete. U najkraćem; opći uvjeti su da osoba mora imati makar 21 godinu, da protiv nje nije podnesena krivična prijava i da nije počinila krivično djelo, izuzimajući saobraćajne nesreće, te da u zadnje dvije godine nema prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira. Posebni uvjeti nalažu zdravstveno uvjerenje koje treba da potvrdi dobro psihofizičko stanje, kao i tehničko znanje o rukovanju oružjem i znanje propisa o tome. Imalac pištolja mora znati gdje se smije i kako se oružje smije nositi. Propisi kažu da se oružje ne smije vidjeti, niti imati na javnim skupovima, kao što su sportska i vjerska okupljanja, ne smije se unositi u škole, u zdravstvene i ostale javne ustanove, kao ni u ugostiteljske objekte. To poznavanje propisa, kao i rukovanje oružjem, budući imalac mora prezentirati policijskoj komisiji. Policija prije nego što izda dozvolu dodatno provjerava da li je kandidat sklon upotrebi narkotika, čestom opijanju, da li je u svađi sa komšijama ili kolegama na poslu, da li su u njegovoj porodici poremećeni odnosi. Sva spomenuta procedura za dobijanje odobrenja traje od mjesec dana do dva mjeseca.

-Podnosilac prijave je dužan da kada kupi oružje u roku od osam dana to prijavi Policijskoj upravi, a prijavu o prodatom oružju i kupcu podnosi i osoblje prodavnice gdje je oružje nabavljeno. Tek tada se izdaje oružani list – kaže Kekić.

Nož opasniji od pištolja

Ono s čim se hvale u MUP-u KS jeste činjenica da niti jedno krivično djelo nije izvršeno oružjem sa odobrenjem. Potvrđujući tu činjenicu Ahmed Topić, direktor KMTRADE, jedine specijalizirane prodavnice oružja i opreme za lov i sportsko streljaštvo u Kantonu Sarajevo, kaže:

-Oružje ne ubija, ubijaju ljudi i to samo loši.

Argumentujući svoju tvrdnju, on kaže da se češće pojavljuje nož kao predmet ubistva nego li  pištolj.

-Ako ćemo tjerati mak na konac, onda se može reći da su stari golf 2 ili tehnički neispravno vozilo opasniji od pištolja ili puške. Ali, medijima je senzacionalnije pisati o ubistvu počinjenim pištoljem. I na kraju se, u pravilu, ispostavi da je i to ubistvo učinjeno s nelegalnim oružjem – kaže Topić.

U deset godina postojanja ova firma postala je ovlašteni, a u nekim slučajevima i ekskluzivni, prodavac oružja i opreme najznačajnih svjetskih firmi. Napominju da se prodaja oružja isključivo vrši kako to zakon propisuje.

-Tipični vlasnik oružja sa odobrenjem je osoba koja nikada oružje neće zloupotrijebiti. Koristit će ga isključivo za lov ili sportsko gađanje ili za nedajbože. Poznajemo vlasnike oružja koji još nikada nisu ispalili metka – objašnjava.

On crno tržište, za koje tvrdi da je malo, uopće ne smatra konkurencijom. Smatra da je oružja, prvenstveno pištolja, na tom tržištu malo. Druga je stvar, napominje, oružje koje je ostalo iza rata, puške, bombe i mitraljezi, koje, mnogi tvrde, uglavnom uništeno u EUFOR-ovoj i policijskoj akciji Žetva koja još traje.

-Takvo oružje se može predati bilo kojoj policijskoj upravi ili se mogu pozvati pripadanici policije da ga uklone. Ovakva prijava ne iziskuje nikakve zabilješke niti prijave o vlasniku ili onome koje postojanje oružja prijavio – kazali su nam u pres službi MUP-a KS.

Bez obzira na sve, stiče se dojam da su građani BiH naoružani do zuba. Ako uzmemo UNDP-ov podatak o skoro pola miliona nelegalno naoružanih osoba i zvanično nepotvrđeni isti toliki broj legalno naoružanih, dolazimo do strašnog zaključka koji kaže: Svaki četvrti Bosanac i Hercegovac ima nešto od oružja. 

_______________________________________________________

Naoružanje političara

Slavuju se oružje gadi

Mnogi analitičari, političari, mislioci i filozofi će reći, kakav narod takva i vlast. Na naše pitanje ljudima iz vlasti da li su naooružani i zbog čega, ako jesu, dobilli smo jako mali broj odgovora. Iz Parlmenta BiH malobrojni su odgovorili. Tako Šemsudin Mehmedović, kojeg su svojevremeno optuživali za nelegalnu trgovinu oružjem, kaže da ima lovačku pušku koju je nabavio prije dvije godine i isključivo je koristi za lov na divljač. Njegov kolega Mirko Okolić kaže da je pištolj nabavio još 1980. godine radi lične sigurnosti. Beriz Belkić je jasan i napominje da mu oružje ne treba jer spada u grupu ljudi koja vjeruje da institucije države garantuju sigurnost i bezbjednost svakog građanina. Slavko Jovićić Slavuj se oružja nanosao kao pripadnik predratne Službe državne bezbjednosti. Kaže da ga tada nije volio, a danas mu se, ističe, bukvalno gadi, pa ne posjeduje oružje niti kao trofej niti kao suvenir. Lazar Prodanović ističe da ne posjeduje bilo kakvu vrstu vatrenog ili hladnog naoružanja, niti smatra da mu je potrebno kao ni mnogim građanima u BiH. Jozo Križanović je njegov istomišljenik, baš kao i Husein Nanić. Oružja nema ni Adem Huskić. Odgovorili na pitanja, između ostalih, nisu sljedeći parlamentarci: Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović, Momčilo Novaković, Rifat Dolić, Sado Bahtić...

Premijer Federacije u ostavci Nedžad Branković kazao je da nema nikakvo oružje, a njegov kolega iz Republike Srpske Milorad Dodik nije odgovorio.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazao je da ima oružje, ne naznačivši koje, dok  njegove kolege Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, zbog službenih putovanja nisu mogli odgovoriti. Novi-stari predsjednik SDA Sulejman Tihić ima lovačku pušku, što je logično klada se zna da je strastveni lovac.

___________________________________________________________________

Naoružanaje i regija

Dva miliona opremljenih Srbijanaca...

Građani Republike Srbije posjeduju više od dva miliona pušaka i pištolja. Prema podacima koji dolaze od izvora u tamošnjem MUP-u, za oko 1.150.000 komada oružja građani imaju dozvolu. Od toga oko polovicu čine pištolji, a ostalo su duge cijevi. Ove informacije nedavno je objavio srbijanski dnevnik Press.

Godišnje u prosjeku oko 20.000 stanovnika ove države podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja. Odbijenih bude oko deset posto.

Prema nezvaničnim procjenama, u Srbiji je približan broj i nelegalnog oružja.

Pola milona Kosovara...

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo UNDP, na teritoriji Kosova nalazi se oko 400.000 komada ilegalnog oružja, koje se, zahvaljujući poroznim granicama, krijumčari iz Srbije, Makedonije i Albanije.

Poznavaoci kosovskih prilika tvrde da su liberalne procedure za izdavanje dozvola za posjedovanje oružja dovele do toga da stanovnici Kosova koji žele da imaju pušku u kući to mogu i da ostvare bez problema.

Ni Hrvati  ne zaostaju

Prema nedavno objavljenim podacima MUP-a Republike Hrvatske, na području ove države registrirano je gotovo 372.000 komada oružja, iz čega proizlazi da na svakih 12 građana dođe jedna puška ili pištolj. To su službeni podaci, stvarni kažu da je hrvatska nacija naoružana do zuba. Policija ne želi izlaziti s procjenama o broju neregistriranog oružja, ali dovoljno rječito govori podatak koji je iznio njezin direktor Marijan Benko, da je broj ubojstava ilegalnim oružjem gotovo jednak broju onih počinjenih legalnim.

Cijene na crnom tržištu

Cijene oružja na crnom tržištu u Evropskoj uniji je ogromna. U BiH se puška na crnom tržištu može naći po cijeni od 300 do 400 KM, ista puška u Sloveniji košta oko 2.000 KM, a u Austriji ili Njemačkoj dostiže cijenu od nevjerovatnih 4.000 KM. Stoga nije neobično što je BiH početna destinacija za šverc oružjem. 

Pištolj na crnom tržištu, uglavnom se radi o tetejcu, proizvodu Crvene zastave iz Kragujevca, košta oko 150 KM.

Metak na crnom tržištu može se, u zavisnosti od kalibra, naći po cijeni od 0,40 KM do jedne KM.

Koliko košta legalno

Da bi se dobilo odobrenje za nošenje i posjedovanje oružja potrebno je uplatiti 100 KM takse, 100 KM za obuku, oružani list košta 30 KM, ljekarsko uvjerenje 60 KM, te odobrenje za nabavku municije 30 KM.

U prodavnici oružja KMTRADE'od pištolja je najtraženiji glock koji košta 1.100 KM. Od lovačkog oružja najtraženija je ruska bokerica (sačmarica) čija je cijena 800 KM. Za one fanatične zaljubljenike u vatrene cijevi zaista je izbor izuzetan, a cijene se kreću čak do 8.900 KM.

Bosanska šverc ruta

Svojedobno su policije šest evropskih država, prenijeli su mediji, izvele akciju pod kodnim imenom Zapad i presjekle lanac krijumčarenja oružja iz BiH u zapadnoevropske zemlje. U BiH su tada uhapšeni Velimir Mihajlović iz Banje Luke, Slobodan Peulić iz Prijedora, Hasan Tahić i Sulejman Rahmanović iz Bužima, u Sloveniji je iza rešetaka stavljen Rafael Gmajer. Kasnije su uhapšeni i Mineta Ahmić i Jasmin Čejvan iz Viteza, Mehmed Bisović iz Sarajeva, Ferald Gazibarić iz Travnika, Fehim Jahić iz Zenice... Svi su oni bili dio krijumčarskog lanca oružja za crno tržište u Austriji, Francuskoj i Njemačkoj, Danskoj, Kosovu... Glavni šef ove bh. grupe bio je Banjalučanin Velimir Mihajlović. Inozemni agenti su utvrdili da se iz BiH i preko BiH krijumčari najsavremenije oružje – od snajpera dugog dometa do protivtenkovskih projektila. Zanimljivo je da ga šverceri prebacuju šumskim putevima, putničkim autobusima ili morem!

Oduzimanje nelegalnog oružja

U Kantnu Sarajevo, u prva četiri mjeseca 2009. godine, policija je zaplijenila 56 komada oružja bez oružanog lista i to u većini slučajeva prilikom pretresa i pregleda vozila, ugostiteljskih objekata, kuća i stanova. Protiv svih lica policija je podnijela prijave i proslijedila ih tužilaštvu. U Kantonalnom sudu Sarajevo su nam rekli da presude takvih lica nisu u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Općinskog suda Sarajevo. U ovom sudu su nam obećali da će nam dostaviti podatke za prva četiri mjeseca ove godine. Zakon, za ovakve slučajeve, propisuje zatvorsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine zatvora. Odgovore nismo dobili, baš kao ni i iz Ministartsva sigurnosti BiH na pitanja: koliko ima naoružanih lovaca u BiH, koliko zaštitara, te ko kontroliše kretanje oružja unutar BiH. Ni iz Ministarstva za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH nismo dobili odgovore na pitanja ko može uvoziti oružje, ko i po kojim kriterijima izdaje licence, te koliko je oružja prošle godine uvezeno u BiH.

Autor sjovicicslavuj | 2 Jun, 2009 | read_nums (309)

 

БАЊАЛУКА, 1. ЈУНА (СРНА) - Наводна смјена министра безбједности БиХ Тарика Садовића могла би да буде још једна у низу заврзлама, јер кад год на тапет дођу Бошњаци, онда се стварају спекулације како би се замаглила суштина, а сада је суштина гдје су Интерполове потјернице против одговорних за Добровољачку улицу, рекао је члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у парламенту БиХ Славко Јовичић.


"Хоће ли Сулејман Тихић, лидер СДА, одлучити да смијени Садовића са функције министра безбједности БиХ или се ради о неким спекулацијама да би се ублажило огромно незадовољство Садовићевим радом као министра, који сматра да је власник свих безбједносних агенција у БиХ, остаје да се види у наредним данима", нагласио је Јовичић за данашњи бањалучки "Фокус".

Јовичић је нагласио да Садовић сматра да је власник свих безбједносних агенција у БиХ и да има надлежност да заустави рад и Интерпола и Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

"Има ли министар право да било коме нареди да потјернице држи у ладици или би оне требало да буду прослијеђене, по правилу Интерпола, надлежним министарствима и, наравно, Сипи", упитао је Јовичић.

Говорећи о могућој смјени Садовића, Јовичић каже да је ствар СДА шта ће да уради са својим кадровима и да нико на то не може утицати, па чак ни предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

"Шпирић не може да смјењује министре, јер њих предлажу странке", објаснио је Јовичић.

Коментаришући медијске написе да би актуелни потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо могао да замијени Садовића, Јовичић је рекао да је Кебо идеалан као потпредсједник Федерације, али да никад не можете некога упознати док не дође на одређену функцију.

Autor sjovicicslavuj | 1 Jun, 2009 | read_nums (299)
  Пише: Славко Јовичић Славуј
  
Наравно да не могу, нити желим да било кога убјеђујем у неке ствари. Али, више пута сам писао да су Срби највећи проблем сами себи, јер кроз нашу славну, али истовремено и трагичну историју, ниу никада нисмо могли сами са собом! Многи пријатељи врло  често ме обавјештавају шта се пише на бошњачким порталима, моћном оружју савремених медијских комуникација и у вечини случајева - медијских манипулација!

Ето, отиђите рецимо на било који бошњачки портал, а сви су бошњачки сајтови скоро истовјетни, и увјерићете се да сви Бошњаци оркестрирано нападају сваког српског политичара, без обзира на страначку или неку другу припадност, односно на његову функцију у хијерархији власти - ентитета или земље.

Не треба посебно наглашавати да су изливи бијеса и вријеђања највише усмјерени према Милораду Додику. Бошњацима је само важно да се ради о политичару - Србину и ту су сви јединствени у осудама и у синхронизованим пљувањма по свему што је српско.

Иако је Федерација у огромним проблемима - тамо нећете наћи ниједну ријеч осуде својих бошњачких политичара све док су њихове активности усмјерене против интереса и самог постојања Републике Српске...

Тамо није битно да ли се ради о Додику, Радојичићу, Живковићу, Калабићу, мени... или о Босићу, Иванићу, Михајлици... Дакле, огромна вечина Бошњака уједињена је у томе и одмах фронтално крећу и кидишу на институције и на уставни и територијални интегритет Републике Српске и позицију српског народа!

То није ништа друго већ отворени напад на Дејтонски споразум, односно атак на Устав БиХ. И народ би рекао - ником ништа!

Ако би, не дај боже, изгубили још било коју институцију и надлежност Републике Српске или, у крајњој линији, ако бисмо изгубили Републику Српску, онда нам неће бити важно, нити ће нас спасти ни то хоће ли на власти умјесто Додика бити Иванић, односно Босић, или Михајлица, нити сви ми заједно!

Тужно је слушати и читати српско-српске обрачуне и зато смо у миру кроз цијелу своју историју губили све.

Скоро да нисам прочитао изјаву ниједног српског политичара из опозиције који је званично осудио Резолуцију Конгреса СДА у којој се тражи стварање Републике БиХ и њено "васкрсење", али сам зато прочитао бројне коментаре о осуди најпопуларнијег лидера и предсједника најјаче странке у БиХ, СНСД, и предсједника Владе РС, Милорада Додика.

Понављам свима - ако Срби не направе много веће јединство и не схвате да су угрожене институције, па и сама Република Српска, онда нам ниједан лидер и ниједна странка неће требати! Многи од нас тога нису свјесни!

Упозоравам све критизере актуелне власти у РС да ово није вријеме за српско-српске свађе ни обрачуне!!! Хоћемо ли се икада опаметити и хоћемо ли схватити шта су нам приоритети? Нажалост, нећемо!

Сами себи смо највећи непријатељи! Тужно и жалосно!

           Tekst objavljuju: Dnevne novine
Puls -
 
Autor sjovicicslavuj | 1 Jun, 2009 | read_nums (318)

Prije možda stotinjak godina, u svoje vrijeme, Anštajn je rekao: “Samo su dvije stvari beskonačne – svemir i ljudska glupost!

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Više od godinu dana na službene e-mejlove Parlamentarne skupštine BiH, na koje je povezano preko 50 korisnika press clipinga, odnosno servisa koji nam dostavlja  pregled dnevne štampe, skoro svake sedmice stižu i  izvještaji nekakvog instituta IFIMES.

Šta je IFIMES? Ta sktaćenica je nastala iz punog naziva te  fantomske nevladine organizacije - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani. Nakon prvog izveštaja koji mi je stigao, odmah sam reagovao i na adresu te organizacije sam poslao zamolnicu da me izbrišu sa kolektivnog spisaka adresa poslanika i zaposlenih u Parlamentu BiH i  najučtivije sam ih molio da mi ne šalju svoje pamflete, od kojih se svakom normalnom čovjeku može samo  život da zgadi.

Ali, mojih preko desetak takvih zamolnica nije urodilo plodom, to je sasvim očito, pa mi materijali tog tzv. instituta i dalje neprestano stižu, mada mene niko nije lično pitao da li želim da primam izveštaje IFIMES-a. No, ta antisrpska organizacija, ničim izazvana, i dalje me teroriše sa besmislenim analizama i tekstovima čiji sadržaji ne zaslužuju nikakav komentar, osim mog zaključka da se radi o zločinačkoj organizaciji, gebelsovskog tipa i provenijencije. 

Da bi se shvatilo o kakvom se tzv. institutu radi, dovoljno je pogledati ko su glavni likovi u rukovodstvu te organizacije i ko su najbitniji članovi  Savjeta, kojima su očito mizerne te funkcije, pa su se još prozvali tzv. analitičarima!?  Šta je njihov osnovni zadatak? Da bi se na ovo pitanje dao odgovor, nije se potrebno mnogo truditi. Njihov zadatak je da fabrikuju razne tekstove, kojima se, ili će se, samo destabilizovati politička, bezbjednosna i ekonomska situacija na prostorima zemalja koje su nastale na razvalinama nekadašnje zajedničke države SFR Jugoslavije. 

Naime, dovoljno je pogledati najuže rukovodstvo, koje se sakupilo “s koca i konopca” i sve će biti mnogo  jasnije o kavom se institutu radi i koji su njegovi osnovni ciljevi. Istina, večina članova su raniji propali političari , diplomate, disidenti i besposličari, koji su  se transformisali u samozvane analitičare za sve i za svašta!? Eto, tako u programu tog tzv. instituta stoji da su u njihovom  fokusu istraživanja i djelovanja IFIMES-a  područje Bliskog istoka, odnosno zemalja Zaliva i Balkana (jugoistočne Evrope), gdje su sadržajno odnosi između različitih entiteta utemeljeni na religijskoj, etničkoj, političkoj, te nacionalnoj i rasnoj osnovi.

Sva ta skupina razno raznih likova sama za sebe kaže da su njihovi saradnici  "priznati stručnjaci", "naučnici", "privrednici", "novinari", "istraživači"... koji u projekte uključuju mlađe saradnike iz cijelog svijeta sa ciljem dodatne "edukacije i promocije znanja" i dostignuća "nauke", sa naglaskom na političkom i privrednom povezivanju unutar regije, između regija i na globalnom nivou???

Kamo sreće da je ovo istina i da su zadaci tog tzv. instituta takvi. Bez ozbiljnije analize, dovoljno je saznanje da se sa tom bratijom uhljebio i Mirko Pejanović,  i to onda najbolje govori o kredibilitetu i o tačnosti analitičkih tekstova koji izlaze iz ove “fabrike” gluposti. 

Mora se priznati da se sva ta bulumenta okitila najvećim akademskim titulama i zvanjima. Njihove biografije su prepune raznih titula sa prebogatim biografskim podacima iz njihovih dosadašnjih profesionalnih karijera.

Medjutim,  ta skupina se nije okupila radi nekih naučnih istraživanja ili na izradi naučnih projekata, već da svojim besmislenim analizama samo komplikuju ionako nestabilnu situaciju na Balkanu, s posebnim akcentom na Bosnu I Hercegovinu. Prostor mi ne dozvoljava da se do kraja bavim ovim tzv. institutom, ali sasvim će jasno biti kakvim se poslovima bavi ova družina i koja su njihova analitička dostignuća iz sljedećeg primjera. 

U jednoj od svojih, čini mi se, od prije dva mjeseca sačinjenih analiza, “eksperti” IFIMES-a su prognozirali da će Milorad Dodik završiti u Haškom tribunalu i da će biti osudjen na decenijsku kaznu za  počinjene ratne zločine??? Da je Gebels kojim slučajem živ i da je pročitao analizu tog instituta, najvjerovatnije bi se odmah ubio, jer bi se uvjerio da je skupina iz IFIMESA prevazišla sve postojeće i nepostojeće laži, intrige,  klevete itd.

Na kraju krajeva, sve analize tzv. instituta IFIMES mogu samo okarakterisati kao gluposti, čiji je jedini efekat da se sa svih strana krene u frontalne napade na institucije Republike Srpske i, naravno, na samo njeno postojanje. Moj jedini način “odbrane” od pamfleta IFIMES-a jeste - što takve sadžaje odmah jednim klikom brišem, jer mi ne pada na um da ih uopšte i otvaram, a kamoli da ih čitam!  

____________________________________________________

 NAPOMENA: U dodatku – rukovodstvo i njihove kraće biografije...

Osoblje instituta

 

Direktor instituta:                                                  Zamjenik direktora          

Bakhtyar ALJAF

- novinar,

- irački Kurd,

- stalno živi i radi u Sloveniji.

mr. Zijad BEĆIROVIĆ

- univerzitetski diplomirani ekonomist,

- magistar komunikologije,

- stručnjak za islam, židovstvo i interkulturnu komunikaciju.

Savjet instituta:

 

 prof. dr. Robert J. DONIA - predsjednik

- autor je brojnih članaka i recenzija u naučnim revijama, koji se bave bivšom Jugoslavijom,

- savjetnik je Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

_________________________________

 

Victor Jackovich

- ambasador SAD u Bosni i Hercegovini 1992-1995,

- ambasador SAD u Sloveniji 1995-1998.

_________________________________

 

prof. dr. Mirko PEJANOVIĆ dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

- predsjednik Srpskog građanskog vijeća BiH - Građanski pokret za ravnopravnost,

- član ratnog Predsjedništva Republike BiH (1992 – 1995).

_______________________________

Breda RAZDEVŠEK

- odvjetnica iz Ljubljane,

- bavi se privrednim i civilnim pravom te tenderima.

___________________

 

 

  

prof.dr. Munther AL FADHAL

- doktorat s područja civilnog prava i ekspert za bliskoistočna prava,

- gostujući profesor civilnog prava - College of Laws (Bagdad, Alžir, Jordan, ICIS London, Irački Kurdistan) 1980-2005,

- viši savjetnik CPA (Coalition provisional Authority) - Bagdad 2003,

- član iračkog parlamenta – Bagdad – 2005

Član iračke ustavne komisije - 2005 Savjetnik predsjednika vlade – KRG.

_______________________________

dr. Sandra BAŠIĆ-HRVATIN -docent na Fakultetu društvenih znanosti Univerziteta u Ljubljani.

________________________________

prof. dr. Jernej PIKALO, doktor politologije,

- profesor na predmetu politologija na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani.

_________________________________

 dr. Mohammed SULIVANY -sudija Vrhovnog suda federalne regije Kurdistan, Irak.

_________________________________

Janez ŠKRABEC,

- počasni konzul Maroka,

- član savjeta Slovenačke filharmonije.

 

____________________________________

__________________________________

 

 

 

 Ovaj prazan prostor ispod teksta je namjenski ostavljen i biće popunjen analitičkim glupostima tzv. instituta - IFIMES!

 

 

 
  

  
Autor sjovicicslavuj | 31 Maj, 2009 | read_nums (424)
S. GAJIĆ | 31.05.2009
Dan & noć
 
 Tarik Sadović

Hoće li Sulejman Tihić, lider SDA, odlučiti da smijeni Tarika Sadovića sa funkcije ministra bezbjednosti BiH, ili se radi o nekim spekulacijama da bi se ublažilo ogromno nezadovoljstvo Sadovićevim radom kao ministra, a koji smatra da je vlasnik svih bezbjednosnih agencija u BiH, ostaje da se vidi u narednim danima, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u parlamentu BiH.

 - Navodna smjena Sadovića mogla bi biti još jedna od zavrzlama koje smo i ranije imali, jer kad god na tapet dođu Bošnjaci, onda se stvaraju spekulacije kako bi se zamaglila suština, a sada je suština gdje su Interpolove potjernice protiv odgovornih za Dobrovoljačku - kazao je Jovičić.

Kako je istakao, Sadović smatra da je on vlasnik svih bezbjednosnih agencija u BiH i da ima nadležnost da može da zaustavi rad i Interpola i SIPA.

- Ima li ministar pravo da bilo kome naredi da potjernice drži u ladici ili bi one trebalo da budu proslijeđene, po pravilu Interpola, nadležnim ministarstvima i, naravno, SIPA - pita se Jovičić.

Govoreći o mogućoj smjeni Sadovića, Jovičić kaže da je stvar SDA šta će da uradi sa svojim kadrovima i da niko na to ne može uticati, pa čak ni predsjedavajući Savjeta ministara, Nikola Špirić.

- Špirić ne može da smjenjuje ministre, jer njih predlažu stranke - kazao je Jovičić.

Komentarišući medijske napise da bi Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, mogao zamijeniti Sadovića, Jovičić je rekao da je Kebo idealan kao potpredsjednik FBiH, ali da nikad nekoga ne možete upoznati dok ne dođe na određenu funkciju.

Iz Boračke organizacije RS saopšteno je da će tražiti od Nikole Špirića da smijeni ministra bezbjednosti BiH, Tarika Sadovića, zbog, kako je navedeno, njegovog pokušaja da prikrije zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

 

BORS navodi da odlukom da zabrani dostavljanje Interpolovih potjernica, raspisanih protiv lica iz BiH osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, policijskim organima u BiH, Sadović želi da realizuje ratnu politiku bošnjačke strane, prema kojoj BiH može biti samo unitarna i u kojoj nema mjesta za druge narode, kao i politiku u kojoj su Bošnjaci žrtve, a ostali zločinci i agresori.

- Ovakvim činom pokušava se od cijelog svijeta sakriti istina o karakteru rata u BiH, koja kaže da su Bošnjaci počinili nebrojene zločine nad Srbima i da su upravo ti zločini, poput Sijekovca, Kupresa, Dobrovoljačke ulice i "Tuzlanske kolone" proizvele rat u BiH - navode u BORS, te naglašavaju da Sadović, isto kao što to godinama čini i Sud BiH, pokušava da sakrije istinu da su zločini nad Srbima činjeni tokom cijelog rata i da je Sarajevo najveća grobnica u BiH, u kojem je tokom rata ubijeno šest i po hiljada Srba.

Ministarstvo na tapetu

Član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH Mirko Okolić ocijenio je da je Ministarstvo bezbjednosti BiH ključni faktor svih nesporazuma iz bezbjednosne oblasti u BiH, a za takvo stanje odgovoran je ministar Tarik Sadović.

  - Zbog toga smo ovo ministarstvo nekoliko puta stavljali na tapet i mislim da ono nije ispunilo svoje obaveze. Nije uspjelo da objedini bezbjednosne institucije i iskoristi ih u svrhu zbog koje su i osnovani - rekao je Okolić.

Mirko Okolić

Autor sjovicicslavuj | 30 Maj, 2009 | read_nums (633)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Наравно да не могу, нити желим да било кога убеђујем у неке ствари. Али, више пута сам писао да су Срби највећи проблем сами себи, јер ми никада кроз нашу славну, али и истовремено и тагичну историју – нисмо могли „сами са собом“!

Mноги пријатељи ме врло често обавештавају шта се пише на бошњачким порталима, моћном “оружју“ савремених медијских комуникација и у вечини случајева – медијских манипулација!

Ето, отиђите рецимо на било који бошњачки портал, а сви су бошњачки сајтови скоро истоветни и уверићете се да сви Бошњаци оркестрирано нападају сваког српског политичара, без обзира на страначку или неку другу припадност, односно на његову функцију у хијераргији власти - ентитета или земље. 

Не треба посебно наглашавати да су изливи беса и вређања највише усмерени према Милораду Додику. Бошњацима је само важно да се ради о политичару - Србину и ту су сви јединствени у осудама и у синхронизованим пљувањма по свему што је српско.

Иако је Федерација у огромним проблемима - тамо нећете наћи ниједну реч осуде својих бошњачких политичара све док су њихове активности усмерене против интереса и самог постојања Републике Српске...

Тамо није битно да ли се ради о Додику, Радојичићу,  Живковићу, Калабићу, мени... или о Босићу, Иванићу, Михајлици... Дакле, огромна вечина Бошњака је  уједињена у томе и одмах фронтално крећу и кидишу на институције и на уставни и територијални интегритет Републике Српске и  позицију српског народа!

А, то није ништа друго, већ отворени напад на Дејтонски споразум, односно атак на Устав Босне и Херцеговине. И народ би рекао – „ником ништа“!

 Ево у последње време све своје политичке активности највише усмеравам на економска питања и залажем се за бољи живот који је у интересу за све у БиХ, али ни то за бошњачки пук није важно. За њих је важно што сам Србин и одмах се на моју адресу упућују бројни увредљиви медијски коментари и не престају лична вређања.

Да одмах кажем да сам против тога  да Срби требају тако да раде, односно против тога сам  да Срби своје активности усмеравају против било којег другог народа или појединца  у БиХ.  Али ми смо зато ненадмашни и  спремни смо да нападамо своје најистакнутије политичаре и зато су Срби сами себи проблем.

 

И уместо да сву своју енергију усмеримо на очување Републике Српске и њених институција, без обзира ко је тренутно на њиховом челу, ми се, ето, по старом обичају, сами између себе гложимо и свађамо до истребљења.

Карађорђа нису убили Турци, већ Срби и то је наш несрећни историјски усуд, који нас прати и пратиће и даље!

Ако би, не дај боже, изгубили још било коју институцију  и надлежност Републике Српске или у крајњој линији, ако бисмо изгубили Републику Српску, онда нам неће бити важно, нити ће нас спасити ни то хоће ли на власти уместо Додика бити Иванић, односно Босић, или Михајлица, нити сви ми заједно!

Тужно је слушати и читати српско српске обрачуне и зато смо у миру кроз целу своју историју губили све.

Скоро да нисам прочитао изјаву ниједног српског политричара из опозиције који је званично осудио Резолуцију Конгреса СДА у којој се тражи стварање Републике БиХ и њено "васкрсење", али сам зато прочитао бројне коментаре о осуди најпопуларнијег лидера и председника најјаче странке у БиХ СНСД-а и председника Владе Републике Српске Милорада Додика.

Понављам свима - ако Срби не направе много веће јединство и не схвате да су угрожене институције, па и сама Република Српска, онда нам ниједан лидер и ниједна странка неће требати! Многи од нас тога нису свесни.   

Упозоравам све критизере актуелне власти у Републици Српској да ово није време за српско српске савађе, нити обрачуне!!! Хоћемо ли се икада опаметити и хоћемо ли схватити шта су нам приоритети? Нажалост, нећемо!

Сами себи смо највећи непријатељи!!! Тужно и жалосно!

Ево, лично ја - нисам ушао у политику ради тога да будем неки битан фактор у политици. Ја сам у политику ушао из два разлога:

1. Штитити и чувати уставну и територијалну позицију Републике Српске у оквиру Устава БиХ и

2. Штитити интерес срспког народа, у целини, наравно, колико ми то дозвољава моја функција и капацитети које имам!?

Мене не интересује ниједан политичар, нити било која странка која нема ова два циља у приоритету! Ова два политичка циља би требала бити српска политичка "Библија", без обзира о којем се српском политичару ради и на којој се он функцији налази.

Знам и уверен сам да је Милорад Додик на истоветној платформи и зато сам уз њега и зато му дајем сваку могућу и максималну подршку!

А, раде ли то и неки други? Нажалост не! На крају крајева, нико нам неће требати, ако се, не дај боже, остваре циљеви сваког Бошњака. Потпуно сам свестан да у тим њиховим циљевима нема разлика, без обзира о којем се политичару, странци, верском службенику или обичном човеку ради! Морам да признам да ја све њих одлично разумем и то није ништа ново.

Али не разумем нас Србе и то је највећи проблем, но, ни ово није ништа ново, нажалост!

Autor sjovicicslavuj | 30 Maj, 2009 | read_nums (367)

 

САРАЈЕВО, 29. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине Славко Јовичић сматра да би у БиХ, у вријеме растуће економске кризе, више пажње требало посветити економским темама и преживљавању, умјесто политици.

"Основно је питање хоћемо ли економски преживјети ову годину, што је неизвјесно, јер спољнотрговински дефицит БиХ већ за прва три мјесеца ове године износи три милијарде КМ", упозорио је Јовичић у разговору за Срну.

Он је оцијенио да је чињеница да Република Српска економски боље стоји од Федерације БиХ и да добар рад рафинерија у Броду и Модричи, као и енергетског система Српске поправља спољнотрговински дефицит на нивоу цијеле БиХ.

"Али то су само трачци свјетлости у мраку у ком се налази економија БиХ", истакао је Јовичић.Осврћући се на овоседмичну одлуку Представничког дома да одобри повећање акциза на дуван, кафу и гориво, Јовичић је оцијенио да се ради о намету на народ.

Он је увјерен да ће повећање акцизе на гориво за 10 фенинга намијењених за изградњу ауто-путева изазвати ланчано повећање цијена прехрамбених производа, чиме ће, упозорио је Јовичић, највише бити погођени сиромашнији слојеви становништва.

"Подигли смо акцизе на кафу, дуван, гориво, али нисмо додатно опорезовали луксузне артикле - златне сатове, скупе аутомобиле, јахте или приватне авионе, чиме би се покрио дефицит у буџетима", истакао је Јовичић, који се приликом усвајања закона о акцизама у Представничком дому залагао за повећање намета на луксузну робу.

Оцијенивши да би смањење или укидање ПДВ-а, у првом реду за основне прехрамбене артикле, али и лијекове, уџбенике и још неке друге артикле, био начин за ублажавање посљедица тешког економског стања у земљи, Јовичић је замјерио странкама из ФБиХ што нису спремне за промјене у том смјеру.

Према његовим ријечима, проблем је и у систему, јер Парламент не може донијети ниједан закон из области економије без сагласности Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО), при чему нема назнака да ће они дати сагласност за укидање или смањење стопе ПДВ-а.

Јовичић је незадовољан што Парламентарна скупштина БиХ до сада није одржала посебну сједницу посвећену економској кризи, иако је још 3. новембра прошле године добио подршку Парламента за свој захтјев за одржавање такве сједнице оба парламентарна дома.

Он је додао да је добио и подршку надлежне Комисије за европске интеграције и развој, али још нико ништа не расправља о томе.

"Превише се бавимо политиком, а ниједна тема нам неће требати ако народ не буде могао економски да преживи", закључио је Јовичић.

______________________________________________________________

PORTALOBJAVLJUJE:

LINK - http://www.info.co.ba/slavko-jovicic-prioritet-su-ekonomska-pitanja-ne-politika/

________________________________________________________________________

PORTAL: Sve VIJESTI.ba -  objavljuje na linku:

http://www.svevijesti.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=31688&Itemid=215

__________________________________________________________________

Autor sjovicicslavuj | 29 Maj, 2009 | read_nums (546)

 DOGAĐAJI DANA


28-05-2009

Bo­sna i Her­ce­go­vi­na za mje­sec da­na tre­ba­la bi do­bi­ti no­vi za­kon o akci­za­ma ko­ji će do­ves­ti do pos­ku­plje­nja naf­tnih de­ri­va­ta i ci­ga­re­ta, te uvo­zne ka­fe. Pred­sta­vni­čki dom Par­la­men­tar­ne skup­šti­ne BiH usvo­jio je ju­čer ovaj za­kon na­kon što je do­bio od­go­vor pred­sje­dni­ka Upra­vnog odbo­ra Upra­ve za in­di­rek­tno opo­re­zi­va­nje BiH Dra­ga­na Vran­ki­ća da ta in­sti­tu­ci­ja ne pri­hva­ta ni je­dan od pre­dlo­že­nih aman­dma­na.

Naj­ve­ći dio ras­pra­va par­la­men­ta­ra­ca odno­sio se na pi­ta­nje da li se ra­di o sta­vu Upra­vnog odbo­ra, s ob­zi­rom da ni­je bi­lo nje­go­ve sje­dni­ce ili sa­mo miš­lje­nju Vran­ki­ća. Na ovo­me je na­ro­či­to in­sis­ti­rao Jer­ko Ivan­ko­vić Li­ja­no­vić, po­sla­nik Na­ro­dne stran­ke Ra­dom za bo­lji­tak ko­ji sma­tra da bi zbog to­ga za­kon mo­gao bi­ti obo­ren na Us­ta­vnom su­du BiH jer ni­je ispo­što­va­na pro­ce­du­ra nje­go­vog do­no­še­nja.

Po­sla­nik SBiH Me­hmed Su­ljka­no­vić pre­dlo­žio je da se pod hi­tno pri­pre­me iz­mje­ne Za­ko­na o sis­te­mu in­di­rek­tnog opo­re­zi­va­nja ka­ko bi se ova­kva ulo­ga Upra­vnog odbo­ra pro­mje­ni­la, jer je na ovaj na­čin sna­žni­ji od Par­la­men­ta.

Vran­kić, opet, sma­tra da je no­vi za­kon o akci­za­ma rje­še­nje ko­je je ne­gdje izme­đu zah­tje­va za za­šti­tu do­ma­će proi­zvo­dnje i na­do­kan­de sred­sta­va ko­ja ne­dos­ta­ju bu­dže­ti­ma u BiH. Oče­ku­je se da će go­diš­nji pri­ho­di na osno­vu no­vog za­ko­na izno­si­ti oko 300 mi­li­ona KM. Od to­ga je 120 mi­li­ona KM pri­hod od po­se­bne akci­ze od 10 fe­nin­ga na li­tar go­ri­va, ko­ji će na­mjen­ski bi­ti us­mje­re­ni na gra­dnju auto­ces­ta. Uvo­đe­njem ove akci­ze ko­na­čno će se od­blo­ki­ra­ti i 400 mi­li­ona eura odo­bre­nog kre­di­ta za gra­dnju auto­pu­ta na ko­ri­do­ru Vc.

Os­ta­tak se ma­hom odno­si na pri­ho­de od akci­za na ci­ga­re­te, za ko­je se oče­ku­je da pos­ku­pe oko 20 pos­to. Na­ime no­vim za­ko­nom po­red akci­ze u izno­su od 42 pos­to od ma­lo­pro­daj­ne ci­je­ne ci­ga­re­ta, uvo­di se i no­va fik­sna akci­za u izno­su od 0,15 KM po je­dnoj pa­ki­li­ci.

Vran­kić je na­ja­vio da će u na­re­dnim go­di­na­ma ova fik­sna akci­za odlu­ka­ma Upra­vnog odbo­ra bi­ti po­ve­ća­va­na sva­ke go­di­ne za do­da­tnih 0,15 KM. Na ovaj na­čin do­ći će se do pri­ho­da ko­ji će omo­gu­ći­ti da se uki­nu akci­ze na be­zal­ko­hol­na pi­ća, ko­je su pre­dvi­đe­ne i no­vim za­ko­nom.

Akci­ze na al­ko­hol, pi­vo i vi­no os­ta­ju is­te kao i do sa­da. No­vi­na je i što se pre­dvi­đa po­vrat akci­ze pla­će­ne na lož ulje za gri­ja­nje, te za al­ko­hol ko­ji se ko­ris­ti u me­di­cin­ske i in­dus­trij­ske svrhe. Kad je u pi­ta­nju ka­fa, akci­za će se pla­ća­ti sa­mo kod uvo­za i bit će dvos­tru­ko ve­ća za uvoz go­to­ve u odno­su na si­ro­vu ka­fu.

Po­sla­ni­ci su lu­ksuz

Po­sla­nik SNSD-a Slav­ko Jo­vi­čić po­no­vo je is­ta­knuo ka­ko je no­vi za­kon o akci­za­ma no­vi na­met na vi­la­jet te za­tra­žio da se hi­tno po­čne opo­re­zi­va­ti i lu­ksuz po­put sku­pih auto­mo­bi­la ili ja­hti. Po­ru­čio je i da su po­sla­ni­ci lu­ksuz, što je iza­zva­lo niz re­pli­ka ka­ko su ta­kva po­re­đe­nja neu­mje­sna. Jo­vi­čić je me­đu­tim na ovo od­go­vo­rio da on ni­ka­da ni­je ži­vio bo­lje ne­go što ži­vi sa­da kao po­sla­nik, a da ni­ka­kve od­go­vor­nos­ti ne­ma, te da je iz to­ga oči­to ka­ko su po­sla­ni­ci pos­ta­li lu­ksuz.

Par­la­men­tar­ci su ju­čer usvo­ji­li i no­vi za­kon o ja­vnim na­bav­ka­ma.

Ad. M.

Autor sjovicicslavuj | 29 Maj, 2009 | read_nums (372)

Teme
S jučerašnje sjednice
Foto: S. Jordamović
 
Kalabić Silajdžiću i Komšiću zamjera nesaradnju sa Srbijom

28.05.2009.

Početak jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Državnog parlamenta ponovo je, po ko zna koji put, obilježila skandalozna izjava poslanika SNSD-a, tačnije predsjedavajućeg Kluba ove stranke Drage Kalabića.

Upućujući poslaničko pitanje Predsjedništvu BiH u vezi s neodlaskom članova Predsjedništva naše zemlje Željka Komšića i Harisa Silajdžića u posjetu Srbiji, Kalabić je istakao kako je "nemoguće očekivati liberalizaciju viznog režima BiH samo u jednom pravcu".

- Zanima me kada će Silajdžić i Komšić početi sarađivati sa Srbijom? Ovakvim ponašanjem samo nanose ogromnu štetu BiH. Neprimjereno je dizati zid sa susjednim zemljama, a očekivati liberalizaciju viznog režima - rekao je Kalabić.

Povezujući ovakvu izjavu s aluzijom na slučaj "Dobrovoljačka", poslanik SDA Sadik Ahmetović kazao je za "Dnevni avaz" da Srbija nema pravo i ne smije procesuirati građane BiH.

- Radi se o političkom potezu Tužilaštva Srbije, kojim su narušena pravila Rimskog puta. Tačno je da BiH mora imati dobre odnose sa susjedima, ali ne na ovakav način. Teško je očekivati dobru saradnju nakon raspisivanja potjernica za 19 bh. državljana - pojasnio je Ahmetović.

S druge strane, jedini iz seta zakona koje BiH mora ispuniti za liberalizaciju viznog režima, a koji je jučer bio prihvatljiv i za SNSD, jeste zakon koji zabranjuje diskriminaciju u našoj zemlji. Iako je Kolegij predložio da se zbog njegove važnosti poslanici izjašnjavaju po hitnoj proceduri u prvom i drugom čitanju, jučer su sa 20 glasova za iz FBiH i 12 iz RS podržani samo principi zakona.

Najviše polemike na jučerašnjoj sjednici izazvali su prijedlog zakona o akcizama i inicijativa za donošenje odluke o isplati 100.000 KM nogometnoj reprezentaciji BiH. Uz zamjerke poslanika da je UO Uprave za indirektno oporezivanje potpuno isključio Parlament iz kreiranja zakona o akcizama, te da je trebalo oporezovati luksuznu, a ne robu koju koristi "sitna buranija", poslanici su, ipak, podržali taj zakon.

Ministar finansija Dragan Vrankić pojasnio je da je taj zakon u vrijeme recesije dobar za BiH, jer će našoj zemlji donositi 300 miliona KM godišnje. Državni parlament jučer je uz nekoliko amandmana usvojio i Prijedlog zakona o javnim nabavkama.

Jovičić: Dodik nije protiv BiH, već protiv Sarajeva

Većina poslanika bila je protiv toga da nogometna reprezentacija BiH bude nagrađena sa 100.000 KM. Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić prognozirao je da su njeni dobri rezultati "privremeni", te da bi trebalo nagraditi reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci, koja je godinama u svjetskom vrhu ovog sporta.

- Ako me pitate za koga Dodik navija, reći ću vam za BiH. Nismo mi protiv BiH, već protiv Sarajeva - kazao je Jovičić.

Skuplji cigarete, kafa i gorivo

Zakon o akcizama predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga. Namet na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosit će dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri bit će 3,5 maraka. Akciza na pića iznosit će 8 KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, dok će akciza na naftne derivate biti 10 feninga po litru. O ovom zakonu na jednoj od narednih sjednica izjašnjavat će se i Dom naroda Parlamenta BiH.

Autor: S. ROŽAJAC
 
Autor sjovicicslavuj | 28 Maj, 2009 | read_nums (397)

Datum: 27.05.2009
 
Autor: Ж. Д. - Ж. Б.

БAЊA ЛУКA - Јучерашње протесте демобилисаних припадника Aрмије РБиХ у Добровољачкој улици у Сарајеву, поводом расписивања међународних потјерница за одговорнима за злочин над војницима ЈНA у овој улици 1992. године, представници бораца, несталих и заробљених у Српској оцијенили су излобираним и конструисаним.

- То је доказ да у БиХ умјесто тужилаштва ради политика, која даје квалификације ратним злочинима. Намјера је да се потпуно искриви слика о овом злочину - рекао је предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

Неколико стотина окупљених демобилисаних бораца Aрмије РБиХ носили су бијеле мајице и транспаренте са исписаним порукама "Шта чекате, хапсите", "Доста са понижавањем бранилаца", "Прекините све односе са државом Србијом јер је она сама агресор заједно са домаћим кољачима"...

Предсједник Организације породица погинулих, заробљених и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да нема оправдања за овакав чин демобилисаних бораца.

- Бошњачка страна никада се није залагала за то да се сви ратни злочини процесуирају - рекао је Митровић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић истакао је да нема правде и правног система док и српске жртве не добију сатисфакцију и злочинци не буду кажњени.

Независни посланик у Парламенту БиХ Момчило Новаковић констатовао је да се не може оспорити легитимитет Србији да покрене потјернице.

- Ово је покушај да се задржи садашња позиција да се за ратне злочине процесуирају само Срби и покушај да се задржи слика добрих и лоших момака у овој земљи - казао је Новаковић.

Хебиб

Обраћајући се присутнима, предсједник Координационог одбора бошњачких ветерана рата и предсједник Патриотске лиге Aвдо Хебиб поручио је да се "са борцима који су бранили БиХ не може играти", те да ће "борачка популација наћи начин да истјера мак на конац".

LINK - http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/Stvaranje pogresne slike o zlocinu.

 

 
Autor sjovicicslavuj | 27 Maj, 2009 | read_nums (492)

TEKST objavljen u dnevnim novinama "PRESS" RS

 

 
 
Sreda, 27. maj 2009.   

CIA, MI-6, BND i druge tajne službe zapadnih zemalja u proteklih nekoliko meseci vrbovali su desetine izuzetno atraktivnih devojaka iz BIH, prenosi list "Press RS".

Većina tih devojaka radi u državnim institucijama, javnim preduzećima i najbogatijim privatnim kompanijama iz kojih, uglavnom, preko kreveta, izvlače najpoverljivije informacije, prenosi list pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi.

Izvor navodi i da se deo tih devojaka bavi poslovnom pratnjom, gde i posle radnog vremena love političare, direktore najvećih državnih firmi i biznismene.

"Reč je o zgodnim, mladim devojkama koje su potpuno infiltrirane u strukture najjačih svetskih obaveštajnih službi. Metod dolaska do poverljivih informacija preko kreveta star je koliko i obaveštajna delatnost i na nju ozbiljne službe svakako računaju.

Nekoliko takvih agentkinja koje su stigle iz inostranstva, prave darmar po celoj Bosni jer je reč o prostitutkama A kategorije koje svojim seksualnim veštinama i lukavošću mogu da namagarče čak i profesionalne obaveštajce.

Međutim, strane službe u poslednje vreme specijalizovale su se za regrutovanje domaćih devojaka kojima je lakše da se infiltriraju u lokalnu elitu", kaže izvor "Pressa".

"Press" saznaje da su bezbednosne službe već krenule u kontranapad, pa odredi lepotica iz BiH već duže vreme prave "sačekuše" za strane diplomate, službenike OHR-a, misije EU i drugih ispostava međunarodne zajednice u BiH.

Izvori lista tvrde da je obaveštajna služba Velike Britanije nedavno upozorila pripadnike svojih oružanih snaga i sve druge državne službenike na radu u zemljama poput BiH da budu maksimalno oprezni jer mogu da upadnu u "seksi" zamke žena agenata iz tih zemalja.

Pre nekoliko meseci slično upozorenje izdala je i EU, koja je svojim službenicima u pismu sugerisala da ne "padaju" na zavodljive tajne agente.

"Špijunske pretnje sve su ozbiljnije iz dana u dan. Možda je to novinar, privatna agencija ili neka lepa plavokosa pripravnica sa dugim nogama", navodi se u pismu.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA) BIH Slavko Jovičić Slavuj ne isključuje mogućnost da u BIH deluju žene agenti, koje igraju na kartu seksa. On, međutim, ističe da komisija nema informacija o tome da se u OBA služe takvim metodama.

On kaže da upozorenje iz Britanije na opasnost žena agenata treba posmatrati u svetlu raznih upozorenja o zamkama i opasnostima u ovoj zemlji, koja su stizala iz sveta.

Autor sjovicicslavuj | 27 Maj, 2009 | read_nums (494)

 

САРАЈЕВО, 27. МАЈА (СРНА) - У расправи о Приједлогу закона о акцизама БиХ дио посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изразио је незадовољство односом Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) према парламенту и амандманима које су доставили посланици на овај приједлог закона.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић информисао је посланике да УО УИО не подржава било какве измјене предложеног закона и позвао их да га усвоје.

"Овај закон вриједи 300 милиона КМ, а већ пола тога је изгубљено, јер је протекло пола године", рекао је Вранкић.

Наводећи да нису ни очекивали позитиван одговор на достављене амандмане, посланици су истакли да су само очекивали да они буду озбиљно анализирани и да добију мишљење УО УИО о тим амандманима.

Независни посланик Момчило Новаковић замјерио је УО УИО што није озбиљно приступио закључку Представничког дома са претходне сједнице, када је расправа о Приједлогу закона о акцизама прекинута да би се добило мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање о предложеном закону и амандманима.

Замјенику предсједавајућег Представничког дома Ники Лозанчићу смета што се, како је рекао, било који Управни одбор пита за мишљење код доношења закона.

Изразивши зачуђеност што су приједлогом закона о акцизама обухваћени само дуван, кафа и гориво, посланик СНСД-а Славко Јовичић констатовао је да је ријеч о површном закону и упитао шта је са опорезивањем луксузне робе.

"У УИО и нису водили рачуна о томе да ће `обични` људи плаћати ове намете", упозорио је Јовичић, понављајући свој захтјев да се Приједлогом закона о акцизама обухвате и луксузни производи и да се тиме "стане за врат тзв. елити и мафији".

Јовичић је и овај пут поновио свој захтјев за одржавање посебне сједнице парламента на којој би било разговарано о тешкој економској ситуацији и њеном превладавању.

Осврћући се на дио Јовичићеве расправе у којем је затражено опорезивање луксузних производа, Вранкић је рекао да "ентитети нису били за варијанту да се шири порез на луксуз, јер то раде ентитети својим законима".

Посланици ХДЗ-а 1990 и СДА најавили су да ће подржати предложени закон оцјењујући да ће имати позитивне ефекте у времену рецесије.

Приједлог закона о акцизама, који је Савјет министара БиХ упутио парламенту БиХ на разматрање по скраћеној процедури, предвиђа поскупљење кутије цигарета за 15, а килограма кафе за 50 фенинга, док би по литру горива била уведена посебна акциза од 10 фенинга намијењених изградњи ауто-путева.

Примјеном овог закона предвиђа се годишње повећање прихода у Буџету БиХ за око 170 милиона КМ на основу акциза и око 120 милиона КМ на основу путарине.

Autor sjovicicslavuj | 23 Maj, 2009 | read_nums (763)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Мало је новинског простора да би се само чак и побројали сви политички, дипломатски и правосудни гафови и лакрдије хрватског члана Председништва БиХ  Жељка Комшића.

  Најновији и најбизарнији је недавни авантуристички потез Жељка Комшића када је, очито исфрустриран легалним потезима Тужилаштва Републике Србије, које је сасвим оправдано и на међународном праву заснованом легалитету и легитимитету оптужило и  путем Интерпола расписало међународну тзв. црвену потерницу за 18 лица бошњачке и хрватске националности који су држављани Босне и Херцеговине, а  за које постоје основане индиције да су планирали, учествовали и да су,   изван сваке разумне сумње, и починили ратни злочин 02. маја 1992. године над припадницима тада регуларне Југословенске народне армије у Добровољачкој улици у Сарајеву.

 

Том приликом, у наведеном предмету o почињеном ратном злочину, сва осумничена лица су директно учествовала  или су, по командној одговорности, одговорна за стравичан ратни злочин у којем су убијена 42, те рањено 73 и заробљено преко 200 војника и официра тадашње ЈНА.

 

/ НАПОМЕНА: Годинама уназад  Добровољачка улица се више не зове тако. Сарајевске /бошњачке/ власти су јој променули име и сад се зове -  Улица Хамдије Крешевљаковића. Дакле, могли су јој променути име, али  никада бошњачка страна неће моћи избрисати нити уништити истину о почињеном ратном злочину, који су починиле муслиманско-хрватске војне и полицијске формације над припадницима ЈНА!/

 

Жељко Комшић 

Није тешко закључити да је Жељко Комшић исфрустриран и озлојађен у својој немоћи посегао за, најблаже речено, глупаријом и по сили „реципроцитета“ 21. овог месеца је Тужилаштву БиХ поднео кривичне пријаве против Добрице Ћосића и Зорана Лилића. Уједно, Жељко Комшић је затражио од надлежних институција БиХ да распишу међународну Интерполову потерницу за бившим председницима Савезне Републике Југославије, Добрицом Ћосићем и Зораном Лилићем?! У само својој оптужници, Жељко Комшић, ничим изазван, је путем саопштења из свог кабинета навео да је Добрица Ћосић као председник Савезне Републике Југославије од 15. јуна 1992. године до 1. јуна 1993. године обављао дужност председника СРЈ и  да је био главнокомандујући оружаних снага те земље, те је, како Комшић истиче, руководио активностима и акцијама које су њему подређене оружане снаге СРЈ спроводиле на територији БиХ!? 

Такође, захтев је упућен и за покретање истраге и расписивање међународне потернице против Зорана Лилића, бившег председника СРЈ који је ту дужност овбављао у времену од 25. јуна 1993. године до 23. јула 1997. године, који је као главнокомандујући оружаних снага СРЈ био упућен и руководио је активностима и акцијама које су њему подређене оружане снаге проводиле на териториоји БиХ до потписивања Дејтонског споразума. 

Како је наведено из Комшићевог кабинета, поред ова два, у припреми је и подношење кривичних пријава и против других високих званичника бивше СРЈ за које постоје основи сумње да су починили најтежа кривична дела против интегритета БиХ, против човечности и вредности заштићених међународним правом, у периоду од 1992. до 1995. године. 

Ето, тако стоји у оптужници коју је поднео Жељко Комшић?!

У први мах сам помислио да су поменуту оптужницу подигли – булумента антисрпских активиста и занемарљивих ликова као што су: Наташа Кандић, Биљана Ковачевић-Вучо, Соња Бисерко, Сташа Зајовић, Соња Лихт, Борка Павичевић, Чеда Јовановић, Ненад Чанак, Наташа Мичић, Жарко Кораћ анд компани. Али, истину сам сазнао исту вече гледајући ТВ БХ1 која је саопштила аутентичност пријаве и име ауторског дела тог памфлета – Жељка Комшића... 

Вратићу се овој теми, али да се неколико година вратим уназад и да све подсетим на неке дипломатске гафове, тада младог јуноше и СДП-еовог „јастреба“, дипломате и бившег амбасадора БиХ у Београду. 

Сада већ давне 2003. године, негде крајем фебруара месеца Жељко Комшић, актуелни амбасадор БиХ у Београду је поднео оставку на своју дипломатску функцију. Рекло би се ништа чудно, нити изненађујуће, јер је његов партијски лидер Златко Лагумџија изгубио власт у БиХ. Распала се тадашња Алијанса чији је неприкосновени шеф био Златко Лагумџија, неспорни ментор Жељка Комшића. 

Дакле, иако је поднео оставку на место амбасадора БиХ у Београду, ето, супротно свим дипломатским процедурама – Жељко Комшић је узео себи за право да се супростави одлуци тадашњег министра иностраних послова БиХ Младену Иванићу који је до именовања новог амбасадора у Београду, вођење амбасаде поверио тада првом отправнику послова Радомиру Богдановићу. Али, злоупотребљавајући свој положај иако је поднео оставку на амбасадорско место, Жељко Комшић је нострификовао као отправника послова беха амбасаде у Београду висококог службеника Мирсада Муховића. 

И тај дипломатски скандал показује како и шта је радио Жељко Комшић. Противећи се одлуци министра иностраних послова БиХ Младена Иванића, Комшић је свим расположивим средствима распалио по Иванићу, оптужујући га да „спроводи“ политику отимања предајника и стварања САО“, да је нарушио националну структуру руководећег кадра. Комшић је тада оптужио и Радомира Богдановића, тврдећи да се ради о човеку који има држављанство Србије и Црне Горе. Комшић је тада изјавио и следеће: „У складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима, као отправника послова именовао сам висококог службеника амбасаде БиХ Мирсада Муховића, који би до доласка новог амбасадора требало да води послове“ – поручио је тада јавности Комшић.

Истине ради,  нагласићу да је Радомир Богдановић већ био отправник послова југословенске амбасаде у Сарајеву и да има и БиХ и југословенско држављанство, те да је МИП БиХ, одлучио да Богдановић буде у техничком мандату, све до именовања новог беха амбасадора у Београду. 

Овде желим да направим једну малу дигресију. Са ове временске дистанце заиста  смешно изгледа чињеница да је Радомир Богдановић имао двојно држављанство и да је то био "државни" проблем, јер се ради о ниже рангираном дипломатском службенику, у односу на чињеницу да данас министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај, поред држављанства БиХ има и држављанство Републике Хрватске?! И то, очито је, не забрињава члана Председништва БиХ Жељка Комшића?! А, и зашто би? Разумљиво, за онога ко жели да схвати све односе у Босни и Херцеговини.

Но, да наставим о "амбасадоровању" Комшића у Београду. Дакле,  сам је за себе рекао да ће остати у амбасади до 6. марта исте те године, до рока који му је одредило тадашње Председништво БиХ, мада је у то време тврдио како је он свој посао у Београду завршио на „лични захтев“?! На бројне Комшићеве оптужбе нико из амбасаде БиХ у Београду није реаговао, али остаће забележена изјава тадашњег порпарола Министарства иностраних послова Миранде Сидран-Бешлагић. Она је тада све Комшићеве изјаве прокоментарисала као ратнохушкачке и једностране и одбацила је све што је он изрекао и то је, колико је мени познато, остало у архивама Министарства иностраних поcлова БиХ.

Треба, такође, подсетити на још једну чињеницу, а то је да је Председништво БиХ 29. јануара 2003. године разрешило дужности амбасадора Комшића и он од тог датума више није био амбасадор. Већ сам напред рекао да је то био лични захтев Комшића и он је то образложио чињеницом да је његова Социјалдемократска партија, чији је био члан, доживела дебакл на тадашњим општим изборима у БиХ.. 

Остаће забилежено да је Жаљко Комшић тада направио незабележен дипломатски скандал, јер је игнорисао све налоге својих надређених, а посебно министра иностраних послова Мадена Иванића, јер је као „одлазећи амбасадор“ он правио „распоред“ именовања у амбасади?! Из свега је лако закљућити да је Комшић имао намеру да испровоцира скандал у амбасади у Београду да би заштитио сам себе. Из његове намере и борбе да постави Мирсада Муховића за отправника послова, само се крила перфидна намера Комшића да преко свог човека Муховића покрије све оне противзаконите радње и дипломатске послове које је Комшић обављао у Београду изван дипломатских правила. 

Такође, треба нагласити да су Комшићеви брутални дипломатски иступи били изван било каквих дипломатских правила и истина је да се он није са функције сам тек тако повукао, већ да је та формулација о „разрешењу на властити захтев“ изведена ради заштите достојанства БиХ и самог дипломате. 

Ето, толико о дипломати Жељку Комшићу! 

И ту не престају скандалозни потези Жељка Комшића. Сад се са дипломатског пребацују на политички полигон и све чини и покушава да се бави „одстрелом“ јавних и највиших политичких званичника и функционера из реда српског народа и ту Комшић не прави међудржавну разлику, већ у свом препознатљивом стилу наставља политичку рашомонијаду и у политичко блато уваљује како му ко допадне његових „изузетних реторичких и умних мисли“ и још више дела. 

Тако 25. октобра 2007. године Жељко Комшић отворено прети тадашњем премијеру Републике Србије Војиславу Коштуници. Вокабулар Комшића све говори: „ Коштуници би било боље да се бави питањима која су му посао, односно будућношћу Србије и њених грађана, односно својом земљом, а да прсте држи даље од БиХ, јер би могао добити и по прстима и по носу и зато нека не заборави како је завршио његов претходник, Милошевић“ Да би боље разумели невероватну глупост коју је тада изговорио тадашњи председавајући Председништва Жељко Комшић, овај пут ћу само укратко подсетити шта је то рекао Војислав Коштуница, након чега је Комшић, најблаже речено, реаговао као према школском „другу“ или сарајевском јарану. 

Наиме, Коштуница је тада осудио мере високог представника у БиХ Мирослава Лајчака, који је наметнуо Пословник о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и који је изменио Закон о функционисању Савета министара БиХ. Коштуница је, како је тада говорио, прозрео намере високог представника у БиХ Мирослава Лајчека да путем наводне реформе полиције у БиХ жели да укине Републику Српску. Коштуница је тада врло одлучно у име Републике Србије, као потписнице Дејтонског споразума – стао у одбрану Републике Српске, па и самог премијера Милорада Додика. Дакле, Коштуница је само чврсто стао у заштиту Дејтона, а самим тим,  дао је и максималну политичку подршку премијеру Републике Српске Милораду Додику у заштити уставне и институционалне позиције Републике Српске у оквиру Дејтонског споразума, па и саме БиХ. 

Мислим да овакав дипломатски скандал и политичку неодговорност Жељка Комшића није уопште потребно коментарисати, но ово је само било кратко подсећање на лик и дело Жељка Комшића. 

Нажалост, Жељко Комшић се ту не зауставља, већ изјављује да никада неће посетити Србију и Београд, све док правосудне институције Србије не ослободе Илију Јуришића којем се у Београду суди за почињени ратни злочин над припадницима тада регуларне ЈНА у тзв. Тузланској колони 15. маја 1992. године. Oчито је да се Жељко Комшић меша у правосудни систем друге, нама пријатељске, а Србима из Републике и братске државе Републике Србије!

Најновије, из арсенала политичких вратоломија и враголија, су и два последња Комшићева потеза. Наиме, 7. маја ове године члан Председништва БиХ Жељко Комшић је упутио захтев главном тужиоцу БиХ Милораду Барашину да покрене кривични поступак против председника Владе Републике Српске Милорада Додика због, како је то Комшић мислио и нагласио, „подстрекивања на извршење кривичног дела (чл. 30 КЗ БиХ), а у вези са чланом 246 а, став 1, КЗ БиХ који се односи на неизвршење и одбијање наређења“?! 

А, шта је тада Милорад Додик рекао? Председник Владе Републике Српске Милорад Додик је нешто раније позвао Србе припаднике Оружаних снага БиХ да се врате и да не иду на војну вежбу НАТО-а у Грузију. Изјава Милорада Додика је била политичке природе и била је само у функцији да БиХ не квари добре и пријатељске односе са Русијом. Заправо, Руска Федерација се оштро супростављала војним вежбама НАТО-а на границама Русије. 

По устаљеном свом обичају, Комшић се није ту зауставио, већ је, такође, од високог представника у БиХ Валентина Инска тражио да употреби тзв. бонска овлаштења и да смени Милорада Додика, председника СНСД-а и председника Владе Републике Српске, те да му забрани обављање било које политичке функције.  Све је то тражио Жељко Комшић?! 

И најновија лакрдија произашла из сарајевске кухиње и са башћаршијских миндерлука, а промовисана путем члана Председништва БиХ Жељка Комшића, јесте подношење пријаве против Добрице Ћосића и Зорана Лилића, бивших председника СР Југославије?! Невероватно, али истинито! 

Шта након свега речи или закључити? Жељку Комшићу би боље било да је прочитао бар једну књигу академика Добрице Ћосића, једног од најплоднијих књижевника у савременој српској историји. Да је то урадио, ваљда би нешто више научио, али његово је право шта ће да чита и говори.

Међутим, никада му српски народ из Републике Српске неће дозволити, нити дати право да говори у наше име. Јер, кад би се то, не дај боже, којим случајем и десило, то би по српски народ било зло и наопако. 

О ратној улози Жељка Комшића нећу много говорити, јер сам у бројним ранијим изјавама рекао да Жељко Комшић није највеће муслиманско војно признање „Златни љиљан“ заслужио зато што је рат провео радећи и некој библиотеци? „Златни љиљан“ Комшић је „зарадио“, јер се с пушком у руци борио против Срба у БиХ! 

  Највише муслиманско ратно одликовање - "Златни љиљан", чији је носилац и ЖељкоКомшић

 

 

Немам ништа против што Жељко Комшић у свом кабинету држи слику Јосипа Броза и то је његово право. Али, Комшић никада неће бити нови „Тито“, нити ће одлучивати у име српског народа и Републике Српске!!! 

Убеђен сам да је због оваквих  својих потеза Жељко Комшић данас у Сарајеву популарнији од свих бошњачких политичких лидера заједно. Једино испред њега је реис Мустафа Церић, који је највећи верски и политички ауторитет у једном - федералном делу БиХ и то  због последњих невероватних, а поготово неистинитих изјава о угрожености бошњачког народа у Републици Србији. Али, то је нека друга тема, која такође, заслужује коментар. 

И да закључим. Нисам ни хроничар, нити биограф Жељка Комшића, али само подсећања ради,  направио сам најкраћи могући осврт на, слободно могу речи – антисрпско деловање Жељка Комшића.  Већ у уводу сам реакао да Комшић припрема и нове оптужнице, сад се само питам где ће се зауставити? Неће ваљда на именима славних српских спортиста – Немање Видића који је један од најбољих светских фудбалера или Новака Ђоковића, светске тениске звезде који широм света проносе славу српског народа и, за подсећање Комшићу, Републике Србије, која је нама Србима из Републике Српске увек у срцу и тако ће и остати! Јер се ради о једном - српском братском народу, без обзира што смо сви ми у БиХ потпуно свесни да живимо у две суверене државе!

Нема казни нити пријава за искрену љубав!

Autor sjovicicslavuj | 21 Maj, 2009 | read_nums (523)
Puls - kolumna

Генерал Дивјак један је од 19 држављана БиХ за којима је расписана потјерница.

"Подсјећам да Тужилаштво БиХ ради на томе и да нема довољно елемената за подизање оптужница. Ово мијешање Србије у домаће послове показује и потврђује да су они учествовали у агресији на БиХ. Кад-тад доћи ће до осуде Хага и других која ће потврдити да је Београд учествовао у геноциду над грађанима БиХ - казао је Јован Дивјак.

Додао је да никакво званично обавјештење о расписивању потјернице није добио, као ни осталих 18 бх. држављана.

"Расписивање потјерница нимало ме не узбуђује. Заједно са осталих 18 бх. држављана бранио сам Сарајево и БиХ од агресије - одлучан је Дивјак.

Овај увод је изјава Јована Дивјака, ратног генерала муслиманске војске, а односи се на расписивање Интерполове потернице од стране Републике Србије. Баш бих се изненадио да је Дивјак, онако јуначки што и доликује једном "генералу", признао да је учествовао, а суд ће утврдити и да ли је и организовао злочиначку акцију муслиманских војних и паравојних формација у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године, у којој су на мучки и монструозан начин убијена 42, рањена 73 и заробљено преко 200 војника и официра тада регуларне ЈНА која је мирно и по договору требало да се извуче из Друге армијске команде у Сарајеву.

У заблуди је Дивјак кад каже да Тужилаштво БиХ нема довољно елемената да га заједно са још 18 истакнутих Муслимана и Хрвата оптужи и процесуира. Кад је сигуран у то и у своју "невиност", зар као "генерал" да се плаши? Откуд да се једном генералу увуче страх у кости и још у неке дијелове? Једина истина у цијелом предмету названом "Добровољачка" јесте: Прву кривичну пријаву за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву још 1993. године поднио је МУП РС надлежним правосудним институцијама. Такође, тај предмет већ се годинама налази у Тужилаштву БиХ и више пута је од стране МУП-а РС допуњаван новим сазнањима о извршиоцима и о многим другим доказима о почињеном ратном злочину. То што до сада Тужилаштво БиХ ништа није урадило, осим што се оглашава путем свог портпарола и то уобичајеним несувислим фразама: "Предмет је у раду и проводи се истрага...", само је одуговлачење поступка који, ево, траје више од 15 година?!

Ето, генерал "јуначина" узима себи за право да сам себе амнестира од доказане одговорности. Кажем доказане, јер постоје многобројни документи, филмски записи, а што је и најважније - постоје преживјели свједоци, који ће на суду доказати стварну и изван сваке разумне сумње и личну одговорност Дивјака за почињени ратни злочин. И не само тај! Има их још и сви су почињени над српским народом, за које је, између великог броја починилаца, одговоран и Дивјак. Примјећујем да се Дивјак тјеши и, онако узгред, наглас размишљам и чудим се кад каже да га нимало не узбуђује потјерница Интерпола? Па, кад је тако, како он мисли, зашто онда диже галаму и друге оптужује? Рекао бих: Полако, "јуначе"! Изађи на суд и докажи своју невиност и не бој се, јер се ниси плашио да с организованим муслиманским формацијама на најперфиднији начин пресијечеш колону возила и дозволиш да невини голобради младићи ЈНА буду звјерски ликвидирани.

Autor sjovicicslavuj | 20 Maj, 2009 | read_nums (392)

 General Divjak jedan je od 19 državljana BiH za kojima je raspisana potjernica.

“Podsjećam da Tužilaštvo BiH radi na tome i da nema dovoljno elemenata za podizanje optužnica. Ovo miješanje Srbije u domaće poslove pokazuje i potvrđuje da su oni učestvovali u agresiji na BiH. Kad-tad doći će do osude Haga i drugih koja će potvrditi da je Beograd učestvovao u genocidu nad građanima BiH”, kazao je Divjak.

              ЈОВАН ДИВЈАК

Dodao je da nikakvu zvaničnu obavijest o raspisivanju potjernice nije dobio, kao ni ostalih 18 bh. državljana. “Raspisivanje potjernica me nimalo ne uzbuđuje. Zajedno s ostalih 18 bh. državljana branio sam Sarajevo i BiH od agresije”, odlučan je Divjak.

                                                               

Muslimanski vojnici pored likvidiranih vojnika JNA u Sarajevu...

_______________________________________________________________________

НАПОМЕНА: Горњи део је само „извод“ из текста којег је написала Џенана Карабеговић, новинар „Слободне Европе“.

______________________________________________________________

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Овај увод је изјава Јована Дивјака, ратног генерала муслиманске војске, а односи се на расписивање Интерполове потернице од стране Републике Србије. Баш бих се изненадио да је Јован Дивјак, онако јуначки што и доликује једном „генералу“, признао да је учествовао, а суд ће утврдити и да ли је и организовао злочиначку акцију муслиманских војних и паравојних формација у Добровољачкој улици у Сарајеву – 02. маја 1992. године, у којој су на мучки и монструозан начин убијена 42, рањена 73 и заробљено преко 200 војника и официра, тада регуларне Југословенске народне армије, која се је мирно и по договору требала извући из Друге армијске команде у Сарајеву.

У заблуди је Јован Дивјак кад каже да Тужилаштво БиХ нема довољно елемената да га заједно са још 18 истакнутих Муслимана и Хрвата оптужи и процесуира. Кад је сигуран у то и у своју „невиност“, зар као „генерал“ да се плаши? Откуд да се једном генералу увуче страх у кости и још у неке делове? Једина истина у целом предмету названом "Добровољачка" је:  Прву кривичну пријаву за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву још 1993. године поднио МУП Републике Српске надлежним правосудним институцијама. Такође, тај предмет  се већ годинама налази у Тужилаштву БиХ и више пута је од стране МУП-а Републике Српске допуњаван новим сазнањима о извршиоцима и о многим другим доказима о почињеном ратном злочину.

ТУЖИЛАШТВО БиХ

То што до сада Тужилаштво БиХ ништа није урадило, осим што се оглашава путем свог портпарола и то уобичајеним несувислим фразама: "предмет је у раду и проводи се истрага...", је само одуговлаћење поступка који, ево, траје више од 15. година?!

Ето, генерал „јуначина“ узима себи за право да сам себе амнестира од доказане одговорности. Кажем доказане, јер постоје многобројни документи, филмски записи, а што је и најважније - постоје преживели сведоци, који ће на суду доказати  стварну и изван сваке разумне сумње и личну одговорност Јована Дивјака за почињени ратни злочин. И не само тај! Има их још и сви су почињени над српским народом, за које је, између великог броја починилаца, одговоран и Јован Дивјак. Примећујем да се Јован Дивјак   теши и, онако узгред, „на глас размишљам“ и чудим се кад каже да га ни мало не узбуђује потерница Интерпола? Па, кад је тако, како он мисли, зашто онда диже галаму и друге оптужује? Рекао бих: полако „јуначе“! Изађи на суд и докажи своју невиност и не бој се, јер се ниси плашио да са организованим муслиманским формацијама на најперфиднији начин пресечеш колону возила и дозволиш да се невини голобради младићи ЈНА зверски ликвидирају.

ЧЕКИЋ (НЕ)ПРАВДЕ???

Види, види...сад би Јован Дивјак мењао и пресуду најважније светске правосудне институције – Међународног суда правде у Хагу. Захваљујући жени монструму, главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте, Јован Дивјак и остали, избегли су онај други суд у Хагу – Хашки трибунал. Али, то је било могуће, јер је тај суд формиран да суди само Србима и злогласну Карлу дел Понте нису интересовали почињени злочини над српским народом. Зар је Јован Дивјак, „генерал и стратег“, поткован „војничком доктрином“ заборавио да Међународни суд правде у Хагу није донео пресуду против Републике Србије или, како он каже Београда, за „учествовање у геноциду и агресији на БиХ“! Но, он не заборавља да истакне и помене и своје заслуге у одбрани Сарајева од „агресије“? Чије? Ко је то извршио агресију на Сарајево? Но, немам ја никаквих претензија да „генералу“ постављам било каква питања, јер то ће му постављати тужиоци, судије и сведоци који су успели да преживе масакр у којем је, заједно са својим саборцима учествовао у ратном злочину почињеном над припадницима регуларне ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Уосталом, нисам ја ни тужилац, нити судија да му ја пресуђујем. То је надлежност правосудних институција и у БиХ, али и у Србији, јер то дозвољава међународно право. Учествовао је у ратном злочину у којем су вечином страдали и поубијани држављани Републике Србије. За његово недело може да му суди сваки суд у било којој земљи света и то је, по правилима Римског пута, надлежност свих светских судова. Зато, нека још мало сачека. Каже да га нико није обавестио о „црвеној“ интерполовој потерници? Ма, обавестиће га они који су за то надлежни. А, јасно се да закључити да је „генерал“ са целим поступком добро упознат и зато „генерала“ треба охрабрити да се не плаши! Све је, дакле, у рукама полицијских и правосудних институција...

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (435)

 

САРАЈЕВО, 18. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић неће сутра у парламенту БиХ присуствовати говору потпредсједника САД Џозефа Бајдена, јер сматра да су превише стриктна правила која су предвиђена у протоколу за посланике.

Јовичић је Срни појаснио да је добио протокол, којим је предвиђено да посланици дођу много раније од обраћања Бајдена.

"Не бих да износим све детаље, али не смијемо носити мобилне телефоне, цигарете и упаљаче. Поштујем потпредсједника САД, поштујем протокол и детаље безбједности, али нећу себи као посланику дозволити да ми неко ограничава слободу, јер сам заиста онда понижен", истиче Јовичић.

Јовичић је подсјетио да је био у Конгресу САД, истакавши да се том приликом осјећао много слободније и комотније.

"Тада ми није било ограничено да морам доћи два сата прије почетка говора и да сједим у клупи. Као цивилизован човјек и члан овог парламента не пада ми напамет да се мијешам у протокол и да нарушавам било какву домаћинску атмосферу зато сам одлучио да не присуствујем сутра обраћању потпредсједника САД", рекао је Јовичић.

Према његовим ријечима, Бајден није промијенио ништа од свог вокабулара од времена када се први залагао у Конгресу САД да се бомбардује Република Српска и Србија.

"Мислим да сада неће захтијевати да се по нама бацају бомбе, али ће то сада бити реторичке бомбе којима ће се САД поново извести у први план као земља која је заинтересована за регион. Вјерујем да ће у први план изаћи Косово и БиХ", сматра Јовичић.

Он сматра да је Бајден за билатералне контактиме са политичарима и функционерима за сваког већ припремио "по неку посебну причу" наводећи да ће "неке упозорити на одређене ствари, а другима ће издиктирати шта требају да ураде".

"То, ипак, неће оставити неких огромних посљедица у БиХ, јер без договора три конститутивна народа у овој држави ништа се више не може ријешити. Поштујем моћ и силу САД и нама не пада на памет да се томе супротстављамо, али САД мора да схвати да ми овдје живимо", поручио је Јовичић.


Потпредсједник САД Џозеф Бајден посјетиће сутра БиХ и обратити се посланицима и делегатима у Парламентарној скупштини БиХ.

Бајден ће се током посјете састати и са лидерима водећих странака у БиХ, члановима Предсједништва БиХ и руководством Парламентарне скупштине БиХ.

Високи званичник америчке администрације рекао је на брифингу о Бајденовој посјети, чији је транскрипт објављен на сајту Бијеле куће, да ће потпредсједник САД позвати званичнике у БиХ на сарадњу у интересу консензуса неопходног за уставне реформе.

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (369)

Datum: 18.05.2009 
Autor: Mirza Čubro

SARAJEVO - Obavještajne i sigurnosne agencije u BiH ne raspolažu saznanjima o bilo kakvoj mogućoj sigurnosnoj prijetnji Džozefu Bajdenu, potpredsjedniku SAD, koji danas dolazi u posjetu BiH.

Bajdenova bezbjednost u BiH nije ugrožena

"Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i ostale sigurnosne agencije koje sudjeluju u osiguranju posjete američkog potpredsjednika prate sigurnosnu situaciju u BiH i zemljama okruženja. Intenzivno radimo na prikupljanju obavještajno relevantnih informacija koje mogu biti bitne za sigurnost potpredsjednika. Radimo sigurnosne pocjene i u ovom momentu nemamo nikakvih indicija da se nešto neželjeno može dogoditi", kazao je juče Dragan Lukač, pomoćnik direktora SIPA i član Štaba za osiguranje posjete američkog potpredsjednika BiH.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović potvrdio je da je nivo sigurnosti u BiH podignut na maksimalnu razinu zbog posjete potpredsjednika SAD, kako bi njegov dolazak bio adekvatno osiguran i protekao bez bilo kakvih problema.

"Mi u BiH poduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti, ali sarađujemo i s američkim sigurnosnim agencijama. Mislim da mjere osiguranja neće ograničiti normalan život građana", rekao je Sadović.

Džozef Bajden, potpredsjednik SAD, tokom jednodnevne posjete Sarajevu susrest će se s članovima Predsjedništva BiH, rukovodstvom parlamenta BiH, održati govor na plenarnoj sjednici bh. parlamenta te razgovarati s liderima najvećih političkih partija.

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u parlamentu BiH, kazao je kako poslanici i delegati koji će prisustvovati plenarnoj sjednici moraju u zgradu ući dva sata prije samog Bajdenovog obraćanja. Naveo je da po strogom protokolu, između ostalog, poslanici i delegati ne smiju koristiti mobitele, pušiti niti unositi upaljače u zgradu parlamenta.

Tokom Bajdenove posjete glavnom gradu BiH domaće sigurnosne agencije primjenjivat će najstroži režim osiguranja. Rute kojima će se kretati bit će blokirane, a objekti u kojima će boraviti bit će pod posebnom zaštitom.

MUP RS zabranio je prijevoz opasnih materija i eksploziva u Istočnom Sarajevu tokom posjete američkog potpredsjednika BiH. Domaće sigurnosne agencije u BiH bit će zadužene za opštu sigurnost dok će neposrednu zaštitu američkog potpredsjednika provoditi Tajna služba SAD, koja je i zadužena za sigurnost predsjednika i potpredsjednika u zemlji i inozemstvu. Dio pripadnika Tajne službe već je nekoliko dana u BiH.

Ustaljena je praksa da potpredsjednik SAD putuje posebnim avionom Air force 2, te se vozi u posebno napravljenom neprobojnom vozilu. Prema nezvaničnim informacijama, ista praksa bit će primijenjena i tokom današanje posjete BiH.

Solana s Bajdenom u BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijer Solana potvrdio je jučer da će doći u BiH s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom.

"Susrest ćemo se sa svima i uputiti im jasan znak da su stavovi SAD i EU o promjeni OHR-a isti", izjavio je Solana.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pozdravio je dolazak američkog potpredsjednika, nadajući se da će domaće vlasti iskoristiti ovu posjetu za novi iskorak za BiH.

Mirni protesti u RS

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) danas će u svim opštinama RS organizovati mirne proteste povodom dolaska američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u posjetu BiH.

"Želimo da organizujemo mirne proteste paljenjem svijeća u 12 časova, kao znak našeg reagovanja i protesta povodom diskriminacije nebošnjaka u BiH", istakao je Pantelija Ćurguz, predsjednik BORS.

On je naveo da raspolaže informacijama da će slične proteste organizovati i nevladina organizacija "Kroacija libertas" u Federaciji BiH, u opštinama s hrvatskom većinom.

Dodik: Čuvati slovo, a ne duh Dejtona

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenio je da je posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena veoma važna i da će za njega to biti prilika da izrazi svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ta podrška se odnosi na ono što u Dejtonskom sporazumu piše, a ne kako se tumači", dodao je Dodik. On je najavio da će u razgovoru s Bajdenom podržati evropske perspektive BiH, ali uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je ponovo osudio brojne antidejtonske pokušaje rušenja ovog mirovnog sporazuma, uz ocjenu da su oni naglašeni u posljednje vrijeme.

Dodik je podsjetio da je već imao susrete s Bajdenom dok je on obavljao funkciju predsjednika Spoljnopolitičkog odbora Američkog kongresa.

"Imao sam priliku da se sretnemo, naše komunikacije su prijateljske i dobre i nadam se da će tako biti i sada", poručio je Dodik.  
Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (383)

Aktuelno

 

Foto: Arhiv

Na svim Bajdenovim susretima u BiH učestvovaće Javier Solana i Valentin Inzko...
 
18.05.2009.

Potpredsjednik SAD Joseph Biden (Džozef Bajden) najviši je zvaničnik nove administracije SAD koji će posjetiti BiH i sutra se obratiti članovima najvišeg zakonodavnog tijela u BiH - poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Biden će se tokom boravka u BiH susresti sa liderima vodećih stranaka u BiH, članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je na konferenciji o Bidenovoj posjeti, čiji je transkript objavljen na web-siteu Bijele kuće, da će potpredsjednik SAD pozvati zvaničnike u BiH na saradnju preko etničkih linija u interesu konsenzusa neophodnog za ustavne reforme.

Na svim Bidenovim susretima u BiH učestvovaće i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javijer (Havijer) Solana i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko).

Biden će nakon Sarajeva posjetiti Beograd i Prištinu.

Predstavnik američke administracije naglasio je da je činjenica da su Biden i predsjednik SAD Barack Obama odlučili da Biden sada posjeti Balkan dokaz želje administracije da pokaže da su se SAD vratile i da je Balkan u velikoj mjeri ključni dio njenog programa.

Solana: S Bajdenom ću zatražiti odgovornost političara BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas u Briselu da će sutra otputovati u Sarajevo zajedno s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom da bi od političkih lidera zatražio da preuzmu odgovornost za dobro funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

"Zajedno ćemo sresti vlasti i sve političke lidere da bi naglasili našu posvećenost i da bi naglasili da bi sve strane trebalo da preuzmu svoju odgovornost da bi obezbijedili dobro funkcionisanje Bosne i Hercegovine", izjavio je Solana na sastanku ministara odbrane Evropske unije u Briselu.

Dodik će podržati Dejtonski sporazum

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra veoma važnom sutrašnju posjetu američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) Bosni i Hercegovini (BiH) i najavljuje da će to biti prilika da lično izrazi svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Ta podrška se odnosi na ono što u Dejtonskom sporazumu piše, a ne kako se tumači”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, ističući da će u razgovoru sa Bajdenom podržati evropske perspektive BiH, ali uz poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Dodik je ponovo osudio brojne antidejtonske pokušaje rušenja ovog mirovnog sporazuma, uz ocjenu da su oni naglašeni u posljednje vrijeme.

On je podsjetio da se već susretao sa Bajdenom u vrijeme kada je obavljao funkciju predsjednika Spoljnopolitičkog odbora američkog kongresa.

“Imao sam priliku da se sretnemo, naše komunikacije su prijateljske i dobre i nadam se da će tako biti i sada”, poručio je Dodik.

Špirić: Bidenova posjeta je velika čast za BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da sutrašnja posjeta američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH predstavlja veliku čast za ovu državu.

- To je dobro za BiH, i ovo je upravo vrijeme kada treba da iskoristimo i ovu, i slične značajne posjete za novi iskorak BiH' - rekao je Špirić.

On ne smatra da će ovaj događaj biti ''dan D'' za BiH.

- Ja mislim da će to biti dobar dan za BiH. Mnogi ovdje priželjkuju da neko dolazi izvan BiH i da ovdje pravi red, ali ja mislim da je Amerika velika zemlja. Ovdje treba odgovorna vlast koja će da prepozna šta su globalni interesi koji nisu u koliziji sa našom zemljom - poručio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Špirić očekuje da će tokom Bidenove posjete BiH biti ostvareni kvalitetan dijalog i korisne poruke za pronalaženje naboljih rješenja za BiH.

Jovičić nezadovoljan protokolom, neće prisustvovati Bidenovom govoru

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić neće sutra u parlamentu BiH prisustvovati govoru potpredsjednika SAD Josepha Bidena jer smatra da su previše striktna pravila koja su predviđena u protokolu za poslanike.

Jovičić je pojasnio da je dobio protokol, kojim je predviđeno da poslanici dođu mnogo ranije od obraćanja Bidena.

- Ne bih da iznosim sve detalje, ali ne smijemo nositi mobilne telefone, cigarete i upaljače. Poštujem potpredsjednika SAD, poštujem protokol i detalje bezbjednosti, ali neću sebi kao poslaniku dozvoliti da mi neko ograničava slobodu, jer sam zaista onda ponižen - ističe Jovičić.

Jovičić je podsjetio da je bio u Kongresu SAD, istakavši da se tom prilikom osjećao mnogo slobodnije i komotnije.

- Tada mi nije bilo ograničeno da moram doći dva sata prije početka govora i da sjedim u klupi. Kao civilizovan čovjek i član ovog parlamenta ne pada mi napamet da se miješam u protokol i da narušavam bilo kakvu domaćinsku atmosferu zato sam odlučio da ne prisustvujem sutra obraćanju potpredsjednika SAD - rekao je Jovičić.

Prema Jovičićevim riječima, Biden nije promijenio ništa u svom vokabularu još od vremena kada se prvi zalagao u Kongresu SAD da se bombarduju ciljevi u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

- Mislim da sada neće zahtijevati da se po nama bacaju bombe, ali će to sada biti retoričke bombe kojima će se SAD ponovo izvesti u prvi plan kao zemlja koja je zainteresovana za region. Vjerujem da će u prvi plan izaći Kosovo i BiH - smatra Jovičić.

Sadović: Maksimalan nivo sigurnosti za vrijeme Bidenove posjete

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović potvrdio je danas da je u povodu sutrašnje posjete našoj zemlji potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena podignut maksimalan nivo sigurnosti da bi ona bila adekvatno osigurana i protekla bez bilo kakvih problema.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da Državna agencija za istrage i zaštite ima zahtjevan zadatak osiguranja Bidenove posjete BiH te da i sve druge nadležne agencije poduzimaju sve potrebne mjere u tom smislu.

- Iako smo mi u BiH poduzeli sve što je u našoj nadležnosti, sarađujemo i s američkim sigurnosnim agencijama, ne vidim da se desilo nešto što bi ograničilo normalan život građana - rekao je Sadović.

Sarajevo: Privremena obustava saobraćaja

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo donijelo je rješenje kojim se Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo sutra, 19. maja, odobrava privremena obustava saobraćaja u Rustempašinoj ulici u Sarajevu, u vremenu od 4.45 do 5.15 sati i prekosutra, 20. maja, od 8.45 do 9.15 sati, radi posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, Bosni i Hercegovini.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršiće pripadnici MUP-a KS.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja bezbjednih uslova za odvijanje saobraćaja, pripadnici MUP-a će ponovo uspostaviti redovni režim saobraćaja.

Ministarstvo saobraćaja KS je 15. maja donijelo rješenje kojim se Upravi policije MUP-a KS sutra od 14.00 do 20.00 sati, također, odobrava privremena obustava saobraćaja u određenim sarajevskim ulicama.

Ulice u kojima će doći do potpune obustave saobraćaja u navedenom terminu su Vrbanja, Koste Hermana, Mustajbega Fadilpašića, Konak, Franjevačka i Bistrik.

Autor: Redakcija
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva