Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 25 Oktobar, 2013 | read_nums (257)
 
У нашем сталном напредовању
једино је уочљиво да смо назадовали!
 
СлАвУј
 

 

Autor sjovicicslavuj | 25 Oktobar, 2013 | read_nums (354)

  Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

Посматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара. Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.

Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос. Манастир Хиландар су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице . У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.

 

Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2013 | read_nums (287)

САРАЈЕВО, 24. ОКТОБРА /СРНА/ -

Послaник СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је да ова странка на нивоу БиХ никада у посљедњих седам година није нанијела никакву штету Републици Српској и ниједну надлежност Српске није пренијела на ниво БиХ.

Јовичић је позвао посланике СДС-а да атмосферу из Народне скупштине Републике Српске не преносe у парламент БиХ.

"Данашња сједница није никаква сензација за грађане, иако је преноси БХТ1. Предлажем СДА и СДС-у да 100.000 цд-ова снимка сједнице подијеле у својим страначким промоцијама", нагласио је Јовичић.
------------------------------------
Посланик СНСД-а Бошко Томић рекао је да је поносан што данас на сједници није било вријеђања из СНСД-а, али да ће неки политичари бити сигурно разочарани, јер данас није било већих сукоба између СНСД-а и СДС-а.
---------------------------------------------
Посланик СНСД-а Лазар Продановић упитао је СДС зашто прије пола године није изашао јавно са оптужбама на рачун СНСД-а које данас износи, оцијенивши квалификације те странке на рачун СНСД-а закашњелим, нетачним и веома непримјереним.
--------------------------------------------------

Саша Магазиновић из СДП-а позвао је СНСД и СДС да "у међусобном рату" и међусобним оптужбама за криминал поштеде странке које немају везе са тим, наводећи да од тога данас не треба правити представу за јавност, већ да се тиме треба бавити правосуђе, ако постоје докази.

"За СДП понуђено образложење за смјену не може бити разлог смјене /Мирка/ Шаровића и СДП апсолутно то не прихвата. Али, СДП неће дозволити преливање сукоба са нивоа Републике Српске на ниво БиХ, што ће показати гласањем", навео је Магазиновић.

ЛИНК:  http://www.srna.rs/novosti/jovicic - snsd na nivou bih nije nanio nikakvu stetu srpskoj

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2013 | read_nums (308)

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2013 | read_nums (511)

Вук на овцу своје право има

ка тиранин на слаба човјека;

ал тирјанству стати ногом за врат,

довести га к познанију права,

то је људска дужност најсветлија!

**************************

Самообмана је убитачна и за људе и за народе.

*****************

Што људи хоће, то и време трпи.

 

НАПОМЕНА: 

 
Мали сам ја човјек да бих себи узимао за право да говорим о ЊЕГОШУ!

 Али могу да говорим о нељудима и несоју који покушавају да негирају
ВЕЛИКОГ ЊЕГОША
и који на тај начин покушавају да ниподаштавају све оно што је био
ЊЕГОШ И ШТО ЈЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА ТО И ОСТАО!
 
БИО ЈЕ СРБИН И КАО ТАКАВ,
ЗА СВА ВРЕМЕНА,
УШАО ЈЕ У ИСТОРИЈУ
И У ЛЕГЕНДУ СЛАВНИХ СРБА!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 22 Oktobar, 2013 | read_nums (450)

Venecijanska komisija, na zahtev Izetbegovića, osporila dan RS.

Jovičić: Napad na grb, himnu, 9. januar - rat je protiv Srpske

BANJALUKA - Venecijanska komisija ocenila je da je 9. januar, Dan Srpske, značajan za samo jedan narod dok ga drugi smatraju bolnom uspomenom, ali je bez obzira na to nametnut svim građanima u Republici. Zaključuje se i da nastavak obeležavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.
 
Ovo je zvanični stav Venecijanske komisije na pitanje Ustavnog suda BiH koji je zatražio mišljenje po apelaciji koju je Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, podneo ovom sudu. Izetbegović je u junu ove godine zatražio ocenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS, kojima se 9. januar utvrđuje kao zvanični praznik, Dan Republike.

Izetbegović je u zahtevu naveo da je 9. januar 1992. godine datum kada je „Skupština srpskog naroda u BiH“ usvojila „Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH“ na područjima „srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih celina u BiH“. Iz ovog dokumenta, dodao je Izetbegović, jasno proizlazi namera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

Po dostavljanju mišljenja Venecijanske komisije, sudije Ustavnog suda BiH će u narednom periodu doneti konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem.

Generalna ocena najviših zvaničnika u Srpskoj je da ovaj praznik nikoga ne vređa i da Republici niko ne može da ospori pravo da ga obeležava i slavi i da je reč o orkestriranoj hajci na rušenju ustavne pozicije i obeležja Srpske.

--------------------------------------------------

- Srpska je nastala voljom srpskog naroda. Nije nastala voljom bošnjačkog naroda i porodice Izetbegović. Očigledno je da Sarajevo pokušava na sve moguće načine da ospori postojanje Srpske. Nećemo im to dozvoliti. Srpska i njen dan su za nas svetinja - rekao je, za „Novosti“, poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić.

---------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD Slavko Jovičić smatra da se političari iz Sarajeva neće smiriti dok ne ukinu Srpsku.

- Napad na grb, himnu, 9. januar, grbove opština je sistematski bošnjački rat protiv Srpske.

To je antiustavno i antidejtonsko delovanje - poručio je Jovičić.

---------------------------------------------------

DODIK: DAN KOJI NIKOGA NE VREĐA

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da izbor 9. januara kao Dana Republike ne pravi nikakvu diskriminaciju, niti osporava jednakost među građanima, jer niko nije primoran da taj dan slavi kao Dan RS.

- Dan Srpske ustanovljen je pre ratnih dejstava u BiH - istakao je Dodik. On je naglasio da je Ustav RS davno usaglašen sa Ustavom BiH o čemu je mišljenje dala i Venecijanska komisija, tako da je sada bespredmetno otvaranje bilo kakve rasprave o toj temi.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Republika Srpska ne da svoj praznik

Autor sjovicicslavuj | 22 Oktobar, 2013 | read_nums (330)
Пећка патријаршија...

Свједочанство нашег рађања и нашег постојања 
на тренутно отетом Косову и Метохији... 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 20 Oktobar, 2013 | read_nums (509)
Некад је била војничка команда: 
"На парове разбројс'! 
Први, други...први..." 

Данас лопови броје паре
стечене разним лоповлуцима:
"Први милион, други милион... итд.... итд."!
 

Autor sjovicicslavuj | 20 Oktobar, 2013 | read_nums (331)

Ови свети и дивни мученици и јунаци вере Христове беху најпре први великаши на двору цара Максимијана. И сам их цар уважаваше много због храбрости, мудрости и верности. Али кад чу цар, да су ова два великаша његова хришћани, промени љубав своју према њима на гнев. 

И једном када беше велико жртвоприношење идолима цар позва Сергија и Вакха, да заједно с њима жртве принесу, али они отворено отказаше цару послушност у томе. Ван себе од јарости цар нареди, те свукоше с њих војничко одело, и прстење, и одликовања, и обукоше их у женске хаљине; још им метнуше гвоздене обруче о врат, и тако их вођаху улицама града Рима на подсмех свима и свакоме. 

По том их посла цар у Азију, своме намеснику Антиоху, на истјазање. А овај Антиох беше се и дигао до тога положаја помоћу Сергија и Вакха, који га у своје време препоручише цару. Када их Антиох поче саветовати, да се одрекну Христа, и да себе спасу бешчешћа мука и смрти, одговорише ови светитељи: „и чест и бешчешће, и живот и смрт — све је једно ономе ко иште царства небескога." 

Антиох баци Сергија у тамницу, и нареди прво да се мучи Вакх. Слуге се мењаху један за другим тукући Вакха светога, све док му цело тело не раздробише. Из раздробљеног и крвавог тела св. Вакха изађе душа његова света и на рукама ангелским оде Господу. 

Пострада св. Вакх у граду Варвалису.

Тада Сергије свети би изведен, и обувен у гвоздене опанке, с начичканим ексерима, па тако отеран у град Росаф у Сирију, и тамо мачем посечен; и душа му оде у Рај, да тамо заједно са Вакхом, другом својим, приме венце славе бесмртне од Христа Цара к Господа свога. Пострадаше ови красни витези вере Христове око 303. г.

 

Autor sjovicicslavuj | 20 Oktobar, 2013 | read_nums (348)

  ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На данашњи дан /20. 10./ умро је непоновљиви Чкаља, који је годинама уносио радост у наше домове и који нас је засмијавао до суза....

 

Autor sjovicicslavuj | 20 Oktobar, 2013 | read_nums (333)

 

ЗА СJЕЋАЊЕ....

На данашњи дан /20. 10./ рођен је славни Бранислав Нушић српски књижевник, драмски писац и приповједач. Члан Српске академије наука и умјетности. Дипломата...

 

 

Autor sjovicicslavuj | 19 Oktobar, 2013 | read_nums (477)

 

 
Динамично је доба и нико нема 
времена за чекање...
 
Све се претворило у трку и у борбу 
за преживљавање.
 
Мало се има времена за књиге,
 поготово за оне које говоре о љубави
 
Најмање о књигама мисле они 
који су пребогати,
јер да су мислили о књигама 
не би ни били богати!

Друга је ствар што је огроман број богатих,
постао богат бавећи се лоповлуцима...
Али, ко још мари за то, 
како се неки лопов обогатио.

О књигама се једино још брину библиотекари,
јер то им је и посао.

Истина, има и оних који 
по некад код куће
прочитају неку књигу,
мада и они ријетко нађу времена,
јер су заокупирани 
друштвеним мрежама и интернетом.
 
Славуј
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2013 | read_nums (1246)
Браћи СРБИМА, који СВЕТОГ АПОСТОЛА ТОМУ - ТОМИНДАН,
данас /19.10/ славе као своју крсну славу,
уз божији благослов,
желим сваку срећу и упућујем честитке!

Moлитвама СВЕТОМ ТОМИ,
нека вам Господ дарује мир,
здравље, сваку утјеху, духовни напредак и свако благостање!

НА МНОГАЈА ЉЕТА!
 
А М И Н !

Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2013 | read_nums (404)

 Један од дванаест великих апостола.

Кроз његову сумњу у васкрсење Христа Господа добила се нова потврда тога чудесног и спасоносног догађаја. 
На име: васкрсли Господ поново се јавио ученицима, да би уверио Тому. И рече Господ Томи: пружи руку твоју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран. 
И Тома узвикну: Господ мој и Бог мој (Јов. 20)! 

После силаска Св. Духа, када апостоли метаху коцку, где ће ко ићи на проповед, паде коцка на Тому да иде у Индију. Он се мало ожалости, што мораде ићи у тако далеку страну, али му се Господ јави и охрабри га. 

У Индији св. Тома обрати многе, великаше и сиромахе, у веру Христову, и заснова тамо цркву, и постави свештенике и епископе. Између осталих обрати Тома у веру и две сестре, жене двојице кнежева Индијских, Тертијану и Мигдонију. Због вере обе ове сестре бише намучене од својих мужева, с којима не хтеше живети после крштења свога, и отпуштене. 

Ослободивши се брака оне поживеше богоугодним животом до смрти. Дионисије и Пелагија, најпре верени међусобно, када чуше апостолску проповед, не саживеше се, него се посветише подвигу. Пелагија сконча живот као мученица за веру, а Дионисије беше постављен од апостола за епископа.

Кнез Муздије, муж Тертијанин, коме Тома крсти и жену и сина, Азаиа, осуди апостола на смрт, и посла 5 војника, који га прободоше са 5 копаља. И тако предаде душу своју у руке Xристу своме свети апостол Тома. 

Пре смрти своје и он је, као и други апостоли, био чудесно пренет у Јерусалим на погреб Пресвете Богородице. Но стигавши доцкан, он зажали горко, те по његовој молби отворише гроб Свете Пречисте, али не нађоше тела у њему. Господ беше узео Матер Своју у насеља Своја небесна. 

И тако Тома свети тамо својим неверовањем утврди веру у васкрсење Господа, а овде својим одоцњењем откри нам чудесно прослављење Матере Божје.

Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2013 | read_nums (338)

 НЕК' ТРАЈЕ ЖИВОТ...

Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2013 | read_nums (286)

 

 Одавно се нисам исмијао као сад!!!

-----------------------------------------

Након побједе у Литванији која је одвела фудбалску репрезентацију Босне и Херцеговине на свјетско првенство у Бразилу, славило се у градовима Федерације БиХ. 
 Осим свега овога догодило се нешто и сасвим бизарно и смијешно. Наиме један навијач, Харис Трешњо кренуо је са групом пријатеља на утакмицу, али на њихову жалост завршили су у кривој држави. Харис који је иначе шумар из Овчара за неке медије је испричао шта се догодило:

"Ја и мојих неколико јарана смо кренули на утакмицу да навијамо за Босну, али умјесто у Литванији ми смо завршили у Латвији. Зај**али смо се кад смо куповали карте за пут и нисмо примијетили да идемо у криву државу. Кад смо стигли тамо, видили смо ми све нека тишина, нема наших навијача нигдје.

Питали смо неке људе на енглеском гдје су сви и гдје се игра фудбалска утакмица. Испричали смо како смо дошли из БиХ да навијамо за наше, али су нам се само смијали и говорили да смо јако далеко од стадиона. Један млађи момак нам је онда дошао и објаснио како смо у кривој држави и како се не игра у Латвији него Литванији.
 
 
Лутали смо још мало главним градом Латвије да се увјеримо.", рекао је Харис.

Харис је касније још испричао како никад није разликовао те двије земље Литванију и Латвију и како су били љути на јарана који им је купио карте. Али ипак, на крају су се добро провели и у Латвији. Пронашли су кафић који је преносио утакмицу Босне и Херцеговине и Литваније и уз пуно латвијског пива прославили успјех БиХ репрезентације.
"Ову глупост памтићу сигурно до краја живота.", рекао је Харис.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
--------------
НАПОМЕНА:
Хариса треба прогласити за шумара деценије
и оправдано за почасног грађанина Сарајева,
јер ако почасна грађанка Сарајева може бити
Наташа Кандић,
па зашто онда не би могао бити и Харис,
зашто,
зашто не би могао бити (!?)
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2013 | read_nums (391)
Машалааа...
 
Хоооп...хооооп...
 
Autor sjovicicslavuj | 17 Oktobar, 2013 | read_nums (313)

 Сјећање на најпопуларније ауто,

ауто које никад није издало возаче

- СТАРИ И ПРЕДОБРИ "ФИЋКО"

Autor sjovicicslavuj | 17 Oktobar, 2013 | read_nums (303)

Nazivi ulica u Sarajevu veličaju bošnjačke vojskovođe i muslimanske ličnosti, pa je tako recimo Abrašević sada Cocalić. Proterani i srpski umetnici i narodni heroji

 
Preostalih nekoliko hiljada sarajevskih Srba uputili su vlastima Sarajeva i Federacije BiH dopis u kojem traže da se vrati deo predratnih naziva ulica po srpskim književnicima, istorijskim ličnostima, narodnim herojima, naučnicima...

Oni tvrde da je reč o zatiranju svega srpskog, kako bi se legalizovalo etničko čišćenje, a Sarajevo „zacementiralo“ kao bošnjačko-muslimanska prestonica u kojoj nema mesta za Srbe. Posebnu diskriminaciju i povredu ljudskih prava Srbi vide u činjenici da su ulice u kojima žive dobile nazive po bošnjačkim vojnicima iz proteklog rata, za koje se sumnja da su čak počinili ratne zločine nad Srbima.

Iz naziva sarajevskih ulica proterani su čak i srpski umetnici i narodni heroji koje su pre rata uvažavali pripadnici sva tri naroda.

Tako u Sarajevu više nema ulica sa imenima Njegoša, Vuka Karadžića, Vojvode Putnika i drugih znamenitih Srba. Sada se Ulica Boriše Kovačevića zove Mehmeda Spahe, Đure Đakovića - Alipašina, Save Kovačevića - reisa Džemaludina Čauševića, a Gruje Novakovića Bajrama Zenunija.

Ulica Koste Abraševića podeljena je na dve ulice, od kojih je jedan dobila ime po Enizu Cocaliću, pripadniku Interventnog voda Druge, „viteške“, motorizovane brigade takozvane Armije BiH i nosiocu „Zlatnog ljiljana“. Paljanska ulica u Sarajevu danas nosi ime po Omeru Šahiću, takođe pripadniku Druge motorizovane brigade takozvane Armije BiH koji je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“. Tu su i ulice sa radikalnim nazivima - Ulica Zelenih beretki, Put mladih muslimana...
--------------------------------------------------------------

- Godinama ukazujemo na ovaj problem, ali nas niko ne uvažava. Srbi u Sarajevu jednostavno nemaju nikakvo pravo glasa. Reč je o političkom i sistematskom zatiranju svega srpskog. Poruka je jasna - u ovom gradu, koji se lažno predstavlja multietničkim, nema mesta za Srbe - rekao je, za „Novosti“, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

----------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“, da sarajevske vlasti diskriminatorskim odlukama nastavljaju sa progonom Srba iz ovog grada.

- Svaki element srpskog identiteta je zatrt u Sarajevu i širom FBiH! U Sarajevu, gde je pre rata živelo više od 160.000 Srba, sada ih ima nekoliko hiljada.

Zapravo, na prostoru cele Federacije sada ima svega pet odsto od predratnog broja Srba. U ovom entitetu nema ćirilice, srpskog jezika, srpskih spomenika, niti obeležja. Škole godinama nose ratne nazive. Zato se Srbi i danas iseljavaju iz FBiH - tvrdi Jovičić.

---------------------------------------------------------

 ŠKOLA “308. SLAVNA BRDSKA“

U FBiH i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima. Iako su ti nazivi osporeni pred Ustavnim sudom, jer su dodeljeni u čast ličnosti ili događaja iz proteklog rata u BiH, ili se sa njim identifikuje samo jedan od tri konstitutivna naroda, federalne vlasti godinama odbijaju da ih uklone. Među spornim u Kantonu Sarajevo su osnovne škole „Velešićki heroji“, „Porodice efendije Ramića“, „Mirsad Prnjavorac“ i „Izet Šabić“ iz Vogošće, te „Hašim Spahić“ u Ilijašu. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu sporan je naziv škole „Lipanjske zore“ u Višićima, a u Srednjobosanskom kantonu Srednja škola „308. slavna brdska“ u Novom Travniku, te osnovne „Jozo Gadžić Čupo“ u Stojkovićima, „Braća Jezerčić“ u Divičanima i „13. rujan“ u Vitezu.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Sarajevo-Iz naziva ulica proteruju Srbe

Autor sjovicicslavuj | 17 Oktobar, 2013 | read_nums (270)

 Јутрос је снијег "обукао" љепотицу Јахорину...

    My picture!

Kategorije

Arhiva