Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2013 | read_nums (455)

 

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH obavili su raspravu o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju.

Ovaj prijedlog razmatran je u drugom čitanju, a usvajanjem zakona bile bi eliminirane brojne nejasnoće, praznine i neusaglašenosti određenih zakonskih rješenja s odredbama Konvecije koje su uočene prilikom praktične primjene postojećeg Zakona.

Poslanici su otvorili raspravu o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je cilj usklađivanje zakona s odlukama Ustavnog suda BiH u dijelu koji definira određivanje obaveznog pritvora nakon izricanja prvostepene presude duže od pet godina.
------------------------------
Zastupnik Stranke za BiH Beriz Belkić sugerirao je predlagaču, Ministarstvu pravde, da kad se radi o zakonima iz oblasti pravosuđa pribavlja mišljenje VSTV-a.

- Očigledno je da se ne traži to mišljenje, a što je propisano Zakonom o VSTV-u - kazao je.
---------------------------------------
Slavko Jovičić (SNSD) istakao da je se predloženom izmjenom ulazi u proceduru koja će dozvoliti pretjerani individualizam sudijama, a koja će im dati mogućnost da nakon izricanja kazne,
naprimjer, od osam godina sam odlučuje da li će osuđeni odmah u pritvor ili ne.

- Ova odredba je potpuno nejasna i proizvest će anarhiju gdje ćemo svakom ostaviti mogućnost da po simpatijama određuje ko će u zatvor, a ko ne - rekao je Jovičić.
-----------------------------------
Ustavnopravna komisija je jednoglasno podržala ovaj zakon, a u prvom čitanju nije bilo predloženih amandmana.

Obavljena je i rasprava o prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2013 | read_nums (409)

 

 
 

 

Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2013 | read_nums (436)

 СлАвКо ЈОВИЧИЋ Славуј

Јутарња
Госпојинска киша,
разгаљује ми мисли
и расхлађује
узаврела
сјећања о њој...

Само још
стари кишобран
чува ми главу
и успомене
на клупу у парку
и на звјезадне ноћи
проведене са њом...

Биће још
јутарњих киша
и буђења
са мислима о њој...
 
Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2013 | read_nums (474)
НАПОМЕНА: Моја маленкост у разговору са нашим патријархом.
 
Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2013 | read_nums (397)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
/Аутор текста је од 2006. године посланик у Парламенту БиХ/


 Крај је августа мјесеца, мјесеца годишњих одмора и то је тако од давнина. Осјети се то на сваком кораку, а и голим оком се да примијетити.

Прво, по правилу, сви градови у ове дане изгледали су скоро као пусти. Стиче се утисак да је половина становништва била негдје на мору и да се заслужено одмарала.

Неки се, богами, цијелу годину нису ни уморили, јер готово да ништа нису ни радили. И то је баш апсурдна ситуација, својствена земљама као што је БиХ. Заправо, на морима свјетских монденских љетовалишта одмарали су се они који у свом животу никад ништа нису ни радили!? Али, баш они, једино, имали су пара за скупе турнеје и путешествија по одмаралиштима од Туниса, Кипра, Кариба, а највише је било оних који су се заустављали на Јадранском мору.

Федералци су се углавном одлучивали за Хрватско приморје, док су Срби из Републике Српске, као по инерцији, још увијек, претежно, ишли на црногорски дио Јадранског мора. Истина, има много и оних Срба који су се на вријеме и у свакојакој "оскудици" скућили и власници су вила, углавном, на црногорској обали.

Хрвати из БиХ, разумљиво, размилили су се широм Далмације, док Бошњака има и тамо и онамо, ма свугдје, а ни Турска није баш тако далеко?!

Ова година, односно ударни дио туристичке сезоне требао је бити нешто лакши за прелазак граница, али свако се сналазио онако како је знао и како је умио.

Била је ово прва година безвизног, а како многи кажу и безвезног режима. Пасоши...визе...девизе - нису се као некад тражили у огромним гужвама и чекањима пред амбасадама земаља Европске уније. Наизглед,  по броју грађана из БиХ који су хрлили на морске дестинације ни наслутити се није могло да је БиХ у стравичној економској кризи. Сви туристички ходочасници су се држали оне Бреговићеве легендарне пјесме - "Путуј Селма" и нико више! А богами се и путовало.

Врло често се запитам - зашто је и природа била неправедна према нама у БиХ, па је тако наше чисте и зелене ријеке, рецимо, Неретву, окренула у њихово, комшијско плаво Јадранско море, док је нас оставила у трајном и бесконачном сивилу!? Али, шта је, ту је! Запитам се ја, такође, ко је онда остао у врелим градовима РС и ФБиХ? Остали су они који ионако цијелу годину једва састављају крај с крајем и који се боре за биолошко преживљавање.

Међутим, у опустјелим градовима могао се стeчи утисак да је више од половине прелијепих дама било у блаженом стању, дакле, у трудничкој љетној одори, и то је најљепша слика која се могла видјети у овим врелим августовским данима, која се могла видјети скоро на сваком шеталишту. Погрешан би био закључак да ће се због таквих прелијепих кадрова енормно повећати наталитет. Нажалост, неће, јер зна се да труднице не иду на море. Не годи им клима и пржење на плажама.

Али, гдје је у ове спарне и нерадне дане "ишла БиХ"? Није БиХ трудна, али јесте у другом стању. Јер, сa БиХ су у "љубавној вези" многобројни странци којима нигдје на свијету не може бити боље него овдје. Овдје им је боље, него чак и у мјестима одакле долазе у ову земљу. Разлога је више. Најважнији је онај материјални, јер оволика примања не могу за десет година рада остварити у својој држави, као што то могу само за једну годину нерада у БиХ.

Покушавам да утврдим ко је то од странаца највише "заљубљен" у БиХ и с ким је то БиХ остала у другом стању. Богами, без ДНК анализе то, изгледа, није могуће утврдити, јер БиХ су, познато је то, сви странци (с)јебали онако како су они хтјели, а БиХ није могла да се одбрани од њих, јер је оваква јадна - беспомоћна. Не знам, али понекад ми се чини да је на хиљаде њих, тј. странаца, имало однос с овом земљом. Не мислим ја на сексуални однос, већ на то да су из БиХ односили и износили сва материјална богатства и бјесомучно су, онако својски се залажући, пустошили ову природно и привредно богату земљу.

Аууу... нисам ја заборавио ни домаће, ове наше харачлије, који ништа мање нису пустошили и харали ову земљу, али мало је ово простора да и о њима коју прозборим. А, ако се баш ради о оним, дакле, интимним стварима, онда медицина каже да код нормалних трудница трудноћа траје девет мјесеци, једино код трудне БиХ, ево, та трудноћа траје више од двадесет година.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2013 | read_nums (619)
ЉУБАВ ЖИВИ....
 
Славко ЈоВиЧиЋ СЛАВУЈ

У пијаној ноћи 
и звијезде 
тетурају на небу...
Земља подрхтава 
од заглушујуће буке.

Таласи мора 
пењу се на врх панина,
она и он, загрљени, 
живе најљепше снове,
 саткане од љубави,
 која разбија морске таласе.

Уздисаји одјекују 
у звјезданој ноћи 
и распаљују 
заспале осјећаје....

Љубав живи....
Живот траје...
 

Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2013 | read_nums (420)

 ПИШЕ: СлАвКо ЈоВиЧиЋ СлАвУј


Од потписивања Дејтонског споразума, па и прије тога - у многим земљама свијета због велике миграције становништва из БиХ основана су многа удружења, невладине организације, па чак и многобројни покрети у виду разних звучних назива, као рецимо конгреса и слично, која врло претенциозно сама себе називају

"БиХ дијаспора" што, наравно, није и не може бити тачно!


О чему се заправо овдје ради?


Да одмах врло јасно и прецизно кажем да не постоји ниједна мултиетничка организација која у свој састав укључује представнике све три конститутивна народа према етничкој припадности и националној структури у БиХ која би била пресликана у дијаспори!


Чињеница је, како рекох, да у многим земљама свијета постоје разноразна удружења која окупљају, углавном, припаднике одређене националне заједнице и она никако у свом називу не могу имати било какав префикс "беха", односно одредницу БиХ!


Наиме, ради се скоро, па и увијек, о једнонационалним организацијама, које су основане из различитих разлога и интереса. Такве организације не одражавају заједничке интересе све три конститутивна народа која потичу из БиХ, а сад су  у дијаспори. Напротив, такве организације још више раде на продубљивању националних подјела и потпуних националних поларизација у свим сферама живота и у дијаспори, али због начина и циљева својих дјеловања, праве сличне проблеме и овдје у БиХ.


Интереси Срба из БиХ који се налазе у дијаспори никада се не могу ускладити с интересима Бошњака или Хрвата.

 

Слиједом такве констатације, а она је тачна, постоје и све друге варијанте евидентне подијељености на три националне заједнице у дијаспори. Никада се интереси Бошњака у дијаспори не подударају са интересима Срба или Хрвата и обрнуто.


Такође, и трећа варијанта је сасвим равноправна у потпуној подијељености дијаспоре, па се тако интереси Хрвата у дијаспори никада не могу усагласити са интересима Срба или Бошњака и све се тако врти у зачараном кругу потпуне разједињености...


Дакле, већ више од двије деценије, а да и не говорим о оним организацијама још из ере соцреализма предратне и већ бивше СФР Југославије, у многим земљама свијета егзистирају многобројна удружења која су основана и која у свом чланству имају стотину одстотно чланство само из реда једне, своје, нације.


Зато су потпуно лажне тврдње кад се нека од тих организација представља као "беха" дијаспора. Нема таквих организација. Да још једном нагласим - постоје организације и удружења која су потпуно поларизована и она су искључиви представници једног од три конститутивна народа у и из БиХ!


Друга је ствар како и на који начин нека од тих (једно)националних организација ради и који су њени циљеви и задаци?


Из досадашње праксе сасвим је јасно да су бошњачке организације у дијаспори врло агресивне, па чак су многе од њих и вјерски толико радикалне да је то забрињавајуће. Али оно што је битно - таква удружења ни сад, а ни убудуће, не могу и неће имати никакав утицај на укупно стање овдје у БиХ.

 

Autor sjovicicslavuj | 23 Avgust, 2013 | read_nums (400)

 ПИШЕ: Славко ЈоВиЧиЋ Славуј


 
Гледам морске таласе, 
који се ваљају 
у тмурној и у тамној ноћи, 
а мисли ми иду према теби...
иду далеко преко океана...

Распамећене 
и неповезане мисли 
разбијају се на пућини,
 као брод на немирном мору, 
којег таласи бацају, 
као дијете тек 
купљену играчку...

Сједим и чекам,
 али не знам шта чекам, 
нити кога чекам. 

Тебе сам испратила 
и пожељела ти срећу, 
а ко ће мени да пожели 
бар ово чекање,
чекање никога... 

Ко ће у јаву да претвори  
 снове што их будна сањам...
 
 
 
 

 

Autor sjovicicslavuj | 21 Avgust, 2013 | read_nums (541)

 

 

Kako je obustavljena istraga o trošenju donatorskih sredstava u Bosni i Hercegovini. Bojić: Komisija prikupila hiljade dokaza kako je novac uplaćivan putem raznoraznih NVO

 
Ova komisija je nekoliko godina prikupljala dokaze o prilivu novca i njegovom toku, a kada je trebalo da se obelodane imena i na saslušanja pozovu najodgovorniji stavljena je tačka na njihov rad.

Tako su milijarde maraka ostale u privatnim džepovima, a oko 4.000 nevladinih organizacija na području, pre svega, Federacije BiH, koje su služile za uplate, ostale su zaštićenei nikada neće biti otkrivene.

Prema rečima nekih članova pomenute Komisije, glavni za donacije u BiH bili su ljudi iz ratnog bošnjačkog politčkog vrha i Stranke demokratske akcije. Tu, kako tvrde članovi Komisije, glavne poluge su pre svega bili Alija i Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić i Ejup Ganića, pa do nižih činovnika u Stranci demokratske akcije.

--------------------------------------------------------------

Borislav Bojić, poslanik SDS u Paralamentu BiH i bivši član pomenute Komisije kaže za "Novosti" da su političari iz Federacije BiH vešto minirali istragu i u Parlamentu BiH stopirali rad Komisije.

- Novac od donacija je dolazio najviše u Sarajevo odnosno Federaciju BiH i to oko 98 odsto. Komisija je prikupila hiljade dokaza kako je novac uplaćivan putem raznih nevladinih organizacija u Sarajevo. Kad je došlo do pitanja da se Komisiji daju zakonska ovlašćenja da se pokrene saslušanje ljudi oko trošenja donacija, rad su minirali bošnjački političari i tu se priča završila - navodi Bojić.

On dalje kaže da je priča oko stranih donacija u BiH završena po onoj narodnoj "pojeo vuk magarca".

- Nije postojala politička volja da se pitanje donacija istraži. Bošnjaci su na ovoj priči zaštitili svoje satelite, koji su bili zaduženi za novac koji je stizao u BiH i istaga je definitivno završena - poručio je Bojić.

----------------------------------------------------------------------------

S druge strane, Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD u Parlamentu BiH i takođe član Komisije za istragu trošenja donacija, kaže za "Novosti" da čak 3.000 raznih organizacija i subjekata iz BiH nije dostavilo odgovore Istražnoj komisiji o trošenju donacija.

- Kada smo tražili odgovore gde je nestalo novac, ali uvek se nailazilo na zid, pogotovo kad su podaci o donacijama traženi od Islamske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije - navodi Jovičić.

On dalje navodi da je ovde potrošen novac građana BiH, a posebno Federacije BiH.

- Sa novcem koji je došao u BiH za vreme rata i nekoliko godina kasnije, BiH je mogla da se izgradi i da budu rešena mnoga pitanja i za obnove kuća povratnika i za infrastrukturu porušenu u ratu - pojašnjava Jovičić.

--------------------------------------------------------------

NAJVEĆI DONATORI

DŽEVAD Galijašević, politički analitičar, kaže za "Novosti" da su najveći donatori u BiH bile islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom.
- Glavni ljudi iz BiH u dobijanju sredstava od islamskih zemalja su bili Ejup Ganić i Alija Izetbegović. Oni su tražili donacije kako bi kupovali oružje za rat u BiH, ali i plaćanje mudžahedina. Deo novca je trošen i za jačanje Islamske zajednice i građenje mnogih džamija. Ali, ipak najveći deo je ispario i završio u privatnim džepovima lidera SDA i ljudi koji su u ratu i nekoliko godina nakon vodili glavnu reč u ime Bošnjaka na političkoj sceni - istakao je Galijašević.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta. BiH-SDA prikrila 40 milijardi od donacija

******************************************

НАПОМЕНА:

Ради потпуније информације желим да истакнем да сам и у прошлом мандату био члан ове комисије, те да сам поновним избором за посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, једини ја инсистирао да се настави рад ове комисије. Но, пошто је било невјероватних опструкција и ометања у раду, прије пола године поднио сам оставку на чланство у комисији. Такође, од тада никада се није више наставио рад ове комиије, па се може сматрати да је њен рад и угашен или боље речено - рад је угушен, свеједно је која је формулација у питању.

Након свега, остаје горка истина да су покрадене огромне паре у БиХ и да је остао онај систем: "Ко је шта јамио, јамио је /покрао је/"! 

 

Autor sjovicicslavuj | 19 Avgust, 2013 | read_nums (512)

Privreda

Predrag Klincov - 19.08.2013.

Bh. parlamentarci: Viša akciza na pivo nije diskriminacija

BANJALUKA - BiH ima pravo da po uzoru na evropska iskustva štiti male nezavisne pivare od velikih multinacionalnih korporacija, a predložene akcize na pivo ne odstupaju od tih principa i ne predstavljaju diskriminaciju, ocjenjuju bh. parlamentarci.

Resorni zvaničnici Vlade Srbije i Udruženje pivara Srbije proteklih dana su izrazili protivljenje predloženom zakonskom rješenju BiH koje bi pogodilo tamošnje izvoznike piva kroz plaćanje veće akcize.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je u martu predložio izmjene Zakona o akcizama na način da se postojeća akciza na pivo od 0,20 KM po litru zadrži za pivare sa trogodišnjim prosjekom proizvodnje do 400.000 hektolitara i da se uvede viša akciza od 0,25 KM na pivare sa proizvodnjom iznad tog obima.

To je utvrđeno po uzoru na praksu više zemalja EU, koje nižim akcizama štite "male nezavisne pivare" s proizvodnjom do 200.000 hektolitara od snažne konkurencije multinacionalnih kompanija.

Srbijanski pivari kažu da nemaju ništa protiv da BiH uvede diferencijalne akcize za pivo, ali da moraju biti u skladu s evropskim direktivama, odnosno s akciznim razgraničenjem od 200.000 hektolitara.

------------------------------------------

Miodrag Maksimović, predsjednik Udruženja pivara Srbije, rekao je da ne mogu svi pivari u BiH da se "podvuku ispod crte, a ostali da budu iznad".

--------------------------------------------------

Bojana Todorović, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije, za beogradske medije ocijenila je da je riječ o indirektnoj diskriminaciji.

"Na ovaj način se krši CEFTA, jer postoji zabrana fiskalne diskriminacije između domaćih i stranih proizvođača", tvrdi ona.

-----------------------------------------

Bh. pivari, pak, navode da se ne radi o mjeri zaštite domaće proizvodnje, jer se akcizne stope odnose na sva piva bez obzira na zemlju porijekla, što znači da će svaka pivara s proizvodnjom do 400.000 hektolitara iz bilo koje zemlje biti u mogućnosti da iskoristi prednost niže akcize u BiH.

Najveći uvoznik piva u BiH, multinacionalna grupacija "Molson Coors", je preko advokata svojih pivara u Apatinu i Zagrebu, uputio protest dvjema nadležnim komisijama bh. parlamenta.

Ukoliko se predloženi zakon o akcizama odnosi jednako na sve pivare, ne može da predstavlja smetnju

-----------------------------

Boško Tomić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH, kaže da još nisu donijeli zaključke u vezi s tom inicijativom, ali da lično smatra da je potrebno podržati domaće pivare u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

"Ukoliko se predloženi zakon o akcizama odnosi jednako na sve pivare, ne vidim šta može da bude smetnja. Diskriminacija bi bila da zakon drugačije tretira pivare iz Srbije ili neke druge zemlje, što ovdje nije slučaj", kaže Tomić.

To što će se sve domaće pivare "podvući ispod crte", odnosno plaćati nižu akcizu, za Tomića je samo pozitivna okolnost, navodeći da je njemu na "prvom mjestu nektar (pivo 'Banjalučke pivare'), pa svi ostali".

"Ne možemo dozvoliti da domaći proizvođači propadaju", izričit je Tomić.

--------------------------------------------------

Slavko Jovičić, član parlamentarne Komisije za spoljnu trgovinu i carine, takođe, kaže da treba iskoristiti sva pozitivna iskustva u zaštiti domaćih pivara, koje su prepuštene naletu daleko jače uvozne konkurencije, prije svega iz Srbije i Hrvatske.

Komentarišući kritike pivara iz Srbije, Jovičić je izrazio uvjerenje da će zahtjevi za povlačenje zakona u predstojećem periodu samo jačati pod uticajem "uvozničkih lobija, koji će sve učiniti da zadrže monopolski položaj".

"Koliko god mi u RS voljeli Srbiju, to pivo nije domaće. Ekonomija ne poznaje emocije i toga moramo biti svjesni i iskoristiti sve dostupne mehanizme da podržimo domaću industriju, koja je ugrožena selektivnom primjenom CEFTA", naglasio je Jovičić.

 http://www.nezavisne.com/privreda/Bh parlamentarci-Visa akciza na pivo nije diskriminacija

Autor sjovicicslavuj | 19 Avgust, 2013 | read_nums (680)

 ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

На данашњи дан...љета господњег.

 

Данас је у Новом Сарајеву /Федерација БиХ/ на велики православни празник, своју крсну славу прославио и Храм Светог Преображења Господњег.

 

Некада су у самом центру Сарајева одзвањали звуци српских пјесама и игара у порти Храма, али и на главној улици...

 

 НЕКАД БИЛО, /прије 80 и више година у центру Сарајева, уз хиљаде присутних Срба, углавном обучених у националне ношње - СЛАВИЛО СЕ/!  На слици лијево, у горњем дијелу, види се постројена и краљева војска у част и славу прославе Светог Преображења Господњег...

Били су то празници српског саборовања уз своју, једну од три српске светиње у Сарајеву. Кажем једну од три, јер толико је било српских цркава у Сарајеву и прије рата, а толико их је и данас.

 

У предратном Сарајеву било је 78 џамија, четири католичке и три православне цркве и једна јеврејска синагога. Данас, у Сарајеву има скоро 200 џамија.

 

Вјерски објекти и богомоље граде се тамо гдје има вјерујућег народа и граде их они народи који ту и живе. Данас у Сарајеву живи свега неколико хиљада од скоро 160 хиљада предратних Срба.

 

Дакле, у Сарајеву скоро да и нема више Срба. То се најбоље може видјети управо данас, и опет, код храма Светог Преображења Господњег. Наиме,  данас се окупи једва хиљаду и нешто мало више Срба и то највећи број их дође из Републике Српске, из Источног Новог Сарајева, из Источне Илиџе, из Пала и околних мјеста у којима претежно живе Срби.

 

А некад, прије рата окупљало се и до 20 хиљада Срба.

 

Био сам један међу ријетким Србима који је одмах по завршетку рата одлазио поново, као што ме мајка још као дијете на данашњи дан водила на велико славље код наше Свете цркве. Двије године сам узимао и микрофон и пјевао на радост малог броја присутних Срба. Одјекивале су мелодије пјесама: "Под Игманом село што је" и "Бања Луко и та твоја села".

 

Међутим, остале су само успомене на те предратне дане и на нашу радост у Сарајеву, данас тужном граду, граду без Срба. И тако ће и остати за наредне вијекове. Остаће да неко некад прича о тим прошлим временима.

 

Можда ће по неки историчар или хроничар времена негдје записати да су, некад у Сарајеву живјели и Срби, у Сарајеву граду, који је прије рата, послије Београда, био други град у бившој Југославији по броју Срба. Данас их је остало толико мало да су само на нивоу статистичке грешке у односу на Бошњаке, који чине преко 90 одсто становника тог града...

 

        Данас, умјесто велике свечаности,

                        тужна слика/!

 

Не постоји више ни минумум могућности за неко евентуално преображење" и промјену садашње етничке слике Сарајева, града у којем и данас јаке полицијске снаге Кантона Сарајево обезбјеђују и ово мало Срба, који дођу на молитву и вишечасовну прославу нашег православног празника, крсне славе и имена Светог храма, дођу и врате се у Републику Српску...


              ЗБОГОМ Сарајево!

 

Autor sjovicicslavuj | 17 Avgust, 2013 | read_nums (388)

ПИШЕ Славко Јовичић Славуј
 
Не може се све чекати! 
 
А поготово, не може се чекати да само од себе однекуд било шта падне или да падне ни откуд.

Неке ствари се не могу одлагати, а поготово се не могу одлагати у недоглед.

За многе ствари треба се борити, а неке треба и тражити.
Неке ствари треба желити, али те жеље морају бити реалне и остварљиве.

Неке ствари се могу одложити за сутра, или за неко будуће вријеме, али вријеме није могуће одложити.

Оно што је јасно и гласно казано, по логици ствари,  требало би бити и разумљиво, али не мора увијек бити и прихватљиво и за онога према коме је и упућено.

Зато и не стоје дилеме сад ћу, или могу и сутра, или можда је то и глупо, или није то баш разумно.

На крају крајева,  никад ништа само од себе неће доћи. За све постоје неки узроци, а за узроке морају постојати и разлози.

Да напишем ово нисам имао никаквог разлога, али ето ипак написах...

Autor sjovicicslavuj | 11 Avgust, 2013 | read_nums (487)

Autor sjovicicslavuj | 10 Avgust, 2013 | read_nums (470)

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu nastavlja da po svetu širi propagandu protiv Srba i Srpske

 

 

 

BANjALUKA - Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu nastavlja da po svetu širi propagandu protiv Srba i Srpske. Nakon zajedničkog teksta za Zlatkom Lagumdžijom u „Vašington postu“, u kojem su naveli da je u proteklom ratu u BiH ubijeno 300.000 ljudi, Davutoglu je u petak izjavio da je „rat u Bosni bio pokolj celog jednog nenaoružanog naroda!“

Ovim istupom, kažu političari iz Srpske, Davutoglu je svetu saopštio laži o proteklom ratu kako bi Srbe prikazao kao zločince, a Bošnjake kao jedine žrtve.

- Svet i međunarodna zajednica nisu naučili lekcije iz rata u BiH, što se najbolje vidi u ravnodušnosti prema ratu i ubijanjima civila u Siriji - rekao je Davutoglu.

On je naglasio da je rat u Siriji velika rana na srcu celog čovečanstva, koje samo mirno posmatra kako se svaki dan ubijaju nevini ljudi u toj zemlji:

- Mislili smo da je čovečanstvo naučilo lekcije. Desio se Prvi, pa onda i Drugi svetski rat, potom ratovi širom sveta i na kraju krvavi rat u Bosni.

-------------------------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže za „Novosti“, da je Davutogluova teza o „pokolju celog jednog naroda“ neviđena laž i glupost.

- Tako bezočno laganje šefa diplomatije jedne zemlje je za svaku osudu. Davutoglu ne odustaje od svojatanja Bosne, u želji Ankare da od ove zemlje napravi islamsku zemlju - rekao je Jovičić.

---------------------------------------------------------------------

Davutogluovu izjavu najoštrije je osudio i predsednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić:

- Ako je bošnjački narod bio nenaoružan, kako onda pobiše vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzli, kako napraviše 500 logora za Srbe u Federaciji, kako nastade 1.600 pojedinačnih i masovnih srpskih grobnica širom BiH?

----------------------------------------------------------------

Borci i logoraši Srpske tvrde da ovakvim istupima Davutoglu svesno radikalizuje političku i bezbednosnu situaciju u zemlji, te da je njegovo ponašanje neprimereno diplomatskom.

POREĐENJE

U BOSNI je bio težak i okrutan rat, ali danas u Siriji je možda i gore, jer se koriste rakete. Kao i u BiH,danas su i u Siriji snajperisti na sve strane i građani svaki dan ginu od granata. O tome sam nedavno pisao u tekstu sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Ali svet nije naučio lekcije iz tragedije u Bosni, tako da se danas ponavlja tragedija i u Siriji - rekao je Davutoglu.

--------------------------------------------

http://www.novosti.rs/vesti/planeta. -Davutopglu: Rat u Bosni pokolj nenaoruzanog naroda

Autor sjovicicslavuj | 5 Avgust, 2013 | read_nums (461)

ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

 Камо среће да су данас уз предсједника Републике Српске Милорада Додика били и Младен Босић, предсједник СДС-а, и Младен Иванић, предсједник ПДП-еа и Драган Чавић, предсједник ДП-а и многи други политичари који се боре за власт у Републици Српској. Е тада би код обичних и честитих људи било много мање стрепњи за будућност Републике Српске.

Овако, много је тога што је неизвјесно, јер градоначелник Требиња, мој имењак, /Славко/ Вучуревић својим недоласком на отварање овог великог грађевинског подухвата није бојкотовао Додика, већ је сам себи дао аутогол. Уосталом, и он као и сви други ће се возити овим путем. На траси пута, а ни у тунелима неће писати - "Дозвољен саобраћај само за позицију" или "Забрањено користити мост за опозицију"!?

Али, каква корист што стално упозоравам на ове српско-српске погубне ствари. Па, нас ни историја никада није опоменула, боље речено - никад нас није опаметила, мада је у нашој прошлости било безброј таквих примјера. Кад год смо унутар самих себе били подијељени, ма какви подијељени? Па, ми смо посвађани и само што се међусобно за гуше не похватамо, е тада смо увијек и за сваког нашег непријатеља, а њих није мали број - били најлакши плијен.

Нажалост, како кроз славну српску историју, али истовремено и нашу трагичну прошлост, ево тај несрећни усуд и зла коб нас и данас прати, чак и кад имамо много разлога за славље. А увијек су се побједе прослављале!

Иначе, превој Чемерно на магистралном путу Фоча – Гацко, један је од кључних комуникацијских пројеката у РС који рјешава готово стогодишњи проблем комуникације Херцеговине са осталим дијелом РС и даље према Србији.

Влада Републике Српске уложила је 72 милиона марака из Развојног програма РС плус 15 милиона које је уложио извођач радова Интеграл инжењеринг.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, владика захумско-херцеговачки Григорије и славни српски режисер Емир Кустурица, на оджаној свечаности приликом отварања изграђене савремене дионице магистралног пута Фоча - Гацко. 

Овај проблем још Аустроугарска покушавала је да ријеши, али у томе није успјела. Бивша Југославија и Брозов режим три пута су покушавали да освоје овај тунел и ни они нису успјели. Ипак, овај велики проблем ријешила је садашња власт на челу са Додиком, без обзира како се то коме допадало или не свиђало!

Треба нагласити да је у оквиру градитељског подухвата који је почео у септембру 2008. године, урађен најдужи тунел у БиХ, дуг 2.109 метара, краћи тунел, неколико малих мостова, те вијадукт, дужине 409 метара и висине 40 метара.

Висинска разлика између почетне и завршне тачке изградње ове дионице износи 314 метара, а укупна дужина изграђених армирано-бетонских потпорних зидова различитих висина је 1.605 метара.

Радови на новој траси пута требало је да буду завршени у новембру 2011. године, али су пролонгирани због сложеног геолошког састава земљишта, појаве клизишта и утицаја подземних вода. Финансијска конструкција увећана је за 15 милиона КМ и иде на терет извођача радова фирме Интеграл инжењеринг који је обавезан да у наредне двије године да гаранције за пут.

Инвеститор за пројекат трајног рјешења клизишта Чемерно на магистралном путу Гацко – Фоча је ЈП "Путеви Републике Српске", а главни пројектант Урбанистички завод Републике Српске.

 На крају треба истаћи да је било примјетно да није било представника власти из Србије, мада је ово најкраћи пут који Србију повезује са Јадранским морем. Али то су неки други разлози о којима немам намјеру сад да пишем.
 
Autor sjovicicslavuj | 2 Avgust, 2013 | read_nums (391)

ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

     За глупост не треба пуно ријечи. У тек укључени телефон укуцам поруку - "Хеј гдје си? Шта има"?

    Гледам у екран и не знам има ли смисла да пошаљем такву поруку? Заправо, ономе коме желим да пошаљем поруку постављам питање, а ни себи не могу да дам одговор: зар заиста ништа паметније нисам у стању да смислим?

     Па онда, гдје ми је увод? А било би логично да почнем са поздравом, барем оним уобичајеним:
"Здраво"!
 
     Тек након тога долази оно стандардно и неизбјежно - "Шта има"?!

     Ех, увијек су присутне те дилеме...Али, кад нешто стигне онако право ниоткуд, онда то треба и да заврши са нигдје и никоме. Дакле, без јасне визије и концепције свака добра, па и она најплеменитија идеја ће пропасти. А племенито и људски је јавити се другоме и питати га барем за здравље, па тек онда,  гдје је и шта ради?

     А разлоге што се не јавља, па ваљда она или он знају. Или је можда све пало на мене и можда она или он чекају да  сам себе питам како сам или да им одмах кажем гдје сам и шта радим, а да њу или њега ништа и не питам!

     Али кад сам већ укуцао такву поруку и са таквим питањима, ма послаћу је, па макар на одговор чекао данима или га уопште и не добио? Ко зна шта ће бити? Послах поруку!

"Шта има"?!

Autor sjovicicslavuj | 31 Jul, 2013 | read_nums (414)

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СлАвУј


 СРБИ СУ САМО СРБИ И НИШТА НЕ МОГУ БИТИ ДРУГО!

У свеопштем хаосу и безнађу у којем се налази цијела БиХ, додатну несрећу за све народе призивају, овдје и сад, повампирене авети прошлости, које несмањеним темпом раде на стварању нове тзв. босанске нације (сиц!)?! Према том сулудом пројекту, најблаже речено, Срби би требало да се "босанизирају".

Али, сам термин "босански" или "Босанац", посматрано у контексту националног одређења, има много другачије и важније значење. Дугорочно гледано, није ли термин "босански" само ембрион и иду ли бошњачке интенције у правцу стварања нове, хибридне и непостојеће "босанске нације". 

 Међутим, то је већ виђено, и то крајем 19, односно почетком двадесетог вијека, када је у тадашњој Босни и Херцеговини, која је била под Аустро-Угарском окупацијом, Бењамин Калај имао исти циљ: створити јединствену "босанску нацију". Иако окупирани, Срби из Босне и Херцеговине су и тада знали да се одбране од те пошасти и знали су како да сачувају свој национални идентитет и особености, па ће на основу тог историјског искуства знати то исто учинити и у овом, турбулентном политичком времену.

 У таквом амбијенту, постала је устаљена пракса да се у бошњачким средствима информисања, и у свим другим приликама, Срби називају "босански Срби". Нажалост, И неки медији у Републици Српској су прихватили термин "босански" и вежу га за српску и хрватску нацију, чиме он све више, неоправдано и код нас стиче право грађанства.

 А што се тиче Србије, е они су посебни и специфични по томе и за велику већину Срба и свих грађана који живе у Србији, сви смо ми у БиХ - "Босанци" што је ноторна неистина и бесмислица и у најмању руку потпуно непознавање ствари, па и низак степен познавања коријена и свих компоненти које дефинишу настанак, традицију, културолошко и историјско постојање једног народа.

 Можда то и не би било толико важно да се иза фразе "босански Срби" не крије нешто сасвим друго. У догледно вријеме атрибут "босански" би вјероватно остао сам, а оно Срби би се утопило у "Босанци", што је и основни циљ заговарача стварања јединствене "босанске нације", а преко тог термина и стварање ‘’грађанске државе’’ БиХ?!

Али, с обзиром да не постоје тзв. амерички Срби, француски Срби, ирански Срби итд., исто тако: не могу се по било чијим жељама вјештачки стварати ни "босански" Срби. Тачно је само да постоје Срби који су рођени и који живе у Америци, односно Срби који су поријеклом из Америке, затим Срби који су рођени и који живе у Француској ...итд.

 Аналогно томе, идентична варијанта важи и за БиХ: ради се, у истину, о аутохтоним Србима који су рођени и који живе у Босни и Херцеговини и, с друге стране, Србима који су поријеклом из Босне и Херцеговине и који данас живе широм свијета. Такође, термин "босански" није могуће везати за нацију, јер шта је онда са "херцеговачким Србима": под условом да творци "босанске нације" нису предвидјели одвајање Херцеговине од Босне? У крајњој линији, атрибут "босански" има само одређено територијално значење, као уосталом: "семберски", "крајишки" итд.

То што се категорички супростављају утапању у ‘’босанске Србе, истовремено не значи да се Срби, самим тиме, одричу и Босне и Херцеговине. Али, нема те цијене по којој би могли прихватити да и оно "босански" обавезно иде уз Срби, јер једноставно речено: Срби су Срби и никако не могу бити ни "они али ни ови", па на крају крајева, ни "босански".

Срби ће и на попису становништва знати како да се изјасне.
 
 Националност - СРБИН!

 Вјера - ПРАВОСЛАВНА!

 Језик - СРПСКИ!

 Писмо - ЋИРИЛИЦА!
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva