Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 9 Januar, 2010 | read_nums (952)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Svjedok sa lica mjesta

Punoljetstvo...Prošlo je 18 godina od stvaranja Republike Srpske. Kratko je to vrijeme da bi se mogle složiti sve kockice u mozaik stvaranja i trajanja Republike Srpske. No, da pokušam da na bazi činjenica i kao svjedok sa lica mjesta, kažem nekoliko ključnih stvari koje su doprinijele stvaranju Republike Srpske.

Prvi višestranački izbori u BiH održani su 1990. godine. Na vlast su došle tri nacionalne stranke – SDA, HDZ i SDS. U Parlamentu BiH su postojala dva doma (vijeća) – Vijeće naroda i gradjana, koje je brojalo 130 poslanika i vijeće opština sa 110 poslanika. Dakle skupština BiH je brojala 240 poslanika. Održano je 10 zajedničkih sjenica i zbog separatističkih tendencija i nezaustavljivog razbijanja SFR Jugoslavije, taj talas je, preko Slovenije i Hrvatske stigao i u BiH.

Svi sistemi vlasti u BiH su se raspadali i raspršivali kao mjehur od sapunice. Postojala su dva dijametralno suprotna koncepta za rješavanje budućeg statusa BiH; jedan muslimansko-hrvatski i na drugoj strani srpski. Udruženi i svezanih zastava Muslimani i Hrvati su na nelegalan i protivustavan način izvršili akt secesije i uz pomoć jednog dijela tzv. medjunarodne zajednice su izdvojili BiH iz tadašnje SFR Jugoslavije. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH su pokušavali na sve moguće načine da zadrže BiH u sastavu tadašnje Jugoslavije. Kasnije će se ispostaviti da to nije bilo moguće.

Znajući sve to i nakon 14. oktovbra 1991. godine i definitivnog raspada parlamenta BiH i podjela na dva bloka: muslimansko-hrvatski i na srpski, - srpski predstavnici su tražili moguća rješenja za opstanak srpskog naroda na prostorima BiH (NAPOMENA: O tim dogadjajima mnogo šire sam napisao u svojoj knjizi – „Silоs".

 9. januara 1992. godine, održana je svećana sjednica srpskih poslanika (70 iz SDS-a, dva iz SPO-oa i 4 iz Reformskih snaga). Kao gosti na toj sjednici bili su i predsjednici opština iz reda srpskog naroda, te predsjednici opštinskih odbora SDS-a i druge zvanice. Sjednica je održana u „Plavoj sali“ skupštine BiH. U to vrijeme bio sam šef bezbijednosti i bio sam zadužen za bezbjednost srpskih poslanika i ministara. Sjednica je bila zakazana za 11,00 časova. Oko 10.00 sati sam sa kontradiverzionom grupom izvršio pregled sale i više od tridesetak kablova smo rastavili, jer je jedino ta sala imala nekoliko kabina za simultana prevodjenja. Ništa nije bilo skriveno, niti tajno...

Mnoge činjenice i detalji sa te, sada već istorijske sjednice su ostali zapisani, ali ovom anegdetom želim da podsjetim mnoge koji uopšte ne znaju kako je nastala Republika Srpska. Tog, dakle 9. januara na Svetog arhidjakona Stefana je u Sarajevu stvorena Republika Srpska Bosna i Hercegovina. To je bio zvaničan naziv tada stvorene republike. Kasnije će ona dobiti sadašnje ime - Republika Srpska...

Iako sam bio zadužen za bezbjedno održavanje ove skupštine srpskog naroda, zaista mi je samo puka slučajnost dodijelila i još jednu nevjerovatnu ulogu, ulogu koja će postati anegdota. Naime, na početku ove svečane sjednice kao što je to uobičajeno i kao što je protokolom bilo predvidjeno, trebalo pustiti himnu – Bože pravde!

U radnom predsjedništvu svečane sjednice su sjedili: članovi Predsjedništva BiH Biljana Plavšić i Nkola Koljević, te predsjednik Izvršnog odbora SDS-a Velibor Ostojić, zatim predsjednik Kluba SDS-ovih poslanika u parlamentu BiH Vojislav Maksimović, predsjednik Vijeća opština Petko Čanćar, predsjednik Skupštine BiH Momčilo Krajišnik i predsjednik SDS-a Radovan Karadžić...

Početak svečane sjednice je kasnio oko dvadesetak minuta??? Zašto? Iz kabineta potpredsjednika Vlade BiH Miodraga Simovića donio sam muzičku liniju, koja je tek prije desetak dana bila kupljena. Trebalo je sa kasete koju mi je, ne znam ko dostavio, pustiti himnu. No, ni ja, a ni bilo ko drugi nismo uspijevali da pustimo himnu? Uvijek je bez obzira kako pokušavao putem daljinskog, išla sa duge strane kompozicija „Marš na Drinu“. Ipak, nakon niza peripetija i ni kriv ni dužan, sticajem nevjerovatnih okolnosti, eto, i ja sam se našao za stolom radnog predsjedništva...Uspio sam nekako i himna Bože pravde se prvi put čula u zgradi parlamenta BiH...

Tako je počelo svečano proglašenje i stvaranje Republike Srpske... Od svih tadašnjih učesnika te istorijske sjednice srpskih političara, danas u politici samo smo još aktivni – Milorad Dodik i, eto, moja malenkost...

Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2010 | read_nums (3343)

    Православном српском роду, честитам најрадоснији  хришћански празник Божић!

На многаја љета!

                   МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

                     ВАИСТИНУ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2010 | read_nums (351)utorak, 05 januar 2010 

BiH je u Novu godinu ušla bez teksta himne, a sudeći prema riječima parlamentaraca BiH postoji mala vjerovatnoća da će tokom ove godine biti riješeno pitanje teksta svečane pjesme.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član bivše Komisije za izbor teksta himne BiH, rekao je da u ovoj izbornoj godini nije moguće očekivati bilo kakve promjene, prvo Ustava, a onda i svega onoga što je ostalo iz prošle godine, uključujući i usvajanje teksta himne.

- Nemoguće je napisati tekst himne koji će odgovarati Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Insistiralo se na neutralnom tekstu - kazao je Jovičić.

Kako je istakao, u BiH treba riješiti mnogo značajnih pitanja kao što su ekonomski opstanak zemlje, vizna liberalizacija i stvaranje bezbjednosti u BiH, pa se tek onda može govoriti o tekstu himne.

--------------------------------------------------------------

Branko Dokić, poslanik PDP u Predstavničkom domu paralmenta BiH, ne vjeruje da će se ove godine prioritet dati tekstu himne BiH.

- Nisam optimista u pogledu spremnosti da se naprave potrebni kompromisi da bi se usvojio tekst i da BiH nakon dvanaest godina dobije i riječi za već postojeću muziku himne - kazao je Dokić.

--------------------------------------------------------------------

Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je trenutno nepotrebno baviti se pitanjem teksta svečane pjesme BiH.

- Mislim da imamo mnogo bitnijih stvari koje treba da uradimo tokom ove godine. Smatram da tekst himne nije suštinsko pitanje neke države, pa ni BiH - kazao je Novaković.

-----------------------------------------------------------------------------

Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, rekla je da se tekst himne može usvojiti samo onda kada bude izražena spremnost svih naroda.

- Ako vlasti pokažu da su spremne za napredak u BiH i ako budu ukinute sve barijere, onda se može nadati da će tokom ove godine biti riješeno pitanje teksta himne BiH - rekla je Hadžiahmetovićeva.

------------------------------------------------------------------

Branko Zrno, delegat HDZ BiH u Domu naroda parlamenta BiH i član bivše Komisije za izbor teksta himne BiH, i dalje zagovara stav da BiH treba da ima tekst hime.

- Smatram da je nepotrebno povezivati tekst himne s političkim pitanjima i mislim da je neophodno za BiH da nakon više od deceniju dobije tekst najsvečanije pjesme jedne zemlje - kazao je Zrno.

On je izrazio sumnju da će se ove godine uspjeti riješiti sve peripetije u vezi s tekstom himne.

--------------------------------------------------------------

Muziku za tekst himne koju je uradio Dušan Šestić Parlamentarna skupština usvojila je 10. februara 1998. godine.

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2010 | read_nums (352)ponedjeljak, 04 januar 2010 

Šef Stalne misije BiH pri UN ili njegovi zamjenici predstavljaće BiH u Savjetu bezbjednosti zastupajući usaglašene stavove zemlje i postupajući u skladu sa stavovima Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova BiH, rekla je za "Fokus" Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra spoljnih poslova BiH.

Ona je rekla da je Ivan Barbalić, šef Stalne misije BiH pri UN, a zamjenici su Miloš Vukašinović i Mirsada Čolaković.

- U BiH moraće postojati dogovor o tome kako će se ponašati naša misija u vezi sa svim pitanjima u Savjetu. Predsjedništvo BiH mora imati svoj stav u vezi s ovim pitanjima koja budu u Savjetu. Pošto se očekuje da će ove godine na sjednici biti i pitanje Kosova, odnosno razmatranje odluke Međunarodnog suda o Kosovu, moraće postojati apsolutan dogovor sva tri člana Predsjedništva oko ovog pitanja - kazala je Trišić-Babićeva, te dodala da će BiH kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti morati da pokaže da zna međunarodno pravo i da to isto pravo poštuje na svim pitanjima.

Kako je naglasila postoji mogućnost da sjednicama Savjeta, osim šefa Misije, prisustvuje i neko drugi kao što su članovi Predsjedništva BiH ili ministar spoljnih poslova, ali samo ako su pozvani da prisustvuju nekoj tematskoj sjednici i ako se traži njihovo prisustvo.

- Predstavnik BiH u Savjetu bezbjednosti redovno će obavještavati resorno ministarstvo o aktivnostima i dešavanjima, a za sve će tražiti saglasnost Ministarstva odnosno Predsjedništva BiH - rekla je Trišić-Babićeva.

--------------------------------------------------------------------------

Milica Marković, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, kazala je da ovo članstvo znači korak naprijed za BiH na spoljnopolitičkom planu.

- S obzirom da se rijetko kad usaglase stavovi u Predsjedništvu BiH, jer Željko Komšić i Haris Silajdžić imaju protivne stavove u odnosu na člana iz RS, ne znam da li će se moći postići saglasnost u vezi s pitanjima koja se tamo budu razmatrala. Stav RS jeste da BiH ne može priznati nezavisnot Kosova, jer je to narušavanje prava i oduzimanje teritorijalnog integriteta Srbiji, a taj stav podržava i Nebojša Radmanović - kazala je Markovićeva.

------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH smatra da je BiH nespremna ušla u Savjet bezbjednosti, jer ne može da riješi ni svoje probleme.

- Stalna misija BiH dobijaće direktive od Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova. Nemoguće je da se dogovore sva tri člana Predsjedništva jer je u većini slučajeva srpski član preglasan - kazao je Jovičić.

Na naše pitanje šta će se desiti ako se na dnevnom redu Savjeta nađe pitanje Kosova, odnosno kakav će stav BiH imati, Jovičić je kazao da BiH neće glasati za nezavisno  Kosovo dok god Srbi budu sjedili u zajedničkim institucijama BiH.

- Odluke se više ne mogu donositi bez Srba i Sarajevo više nikada neće odlučivati o srpskom narodu u BiH. Nema priznavanja Kosova dok posljednji Srbin bude sjedio u institucijama BiH. Ni uzdržanost BiH po ovom pitanju neće ništa značiti, nego BiH mora dati glas protiv nezavisnosti Kosova - podvukao je Jovičić.

-------------------------------------------------------------------

 Ko su članovi misije BiH pri UN

Ivan Barbalić, aktualni šef Stalne misije BiH pri UN bio je jedan od osnivača nevladine organizacije ACIPS, a na sadašnju funkciju postavljen je na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Mirsada Čolaković prije sadašnje funkcije četiri godine bila je sekretarica u Briselu, nakon čega je imenovana za zamjenicu ambasadora u Atini. Nakon što se vratila iz srca evropske diplomatije, raspoređena je u kabinet Mirze Hajrića. Ova službenica Ministarstva spoljnih poslova nije prošla nikakva testiranja dok je boravila u bazi, a na ničim potkrijepljeno imenovanje u Atini otišla je iz kabineta Huseina Živalja.

Iz reda srpskog naroda na funkciju zamjenika šefa Stalne misije BiH pri UN imenovan je Miloš Vukašinović, tako da je kako se hvale po Sarajevu zadovoljen etnički balans u ovoj misiji.

Ukoliko Barbalić i Čolakovićeva budu slijedili politiku svojih mentora moguće je da srpski član misije bude preglasan i tokom učešća na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN po uzoru na Nebojšu Radmanovića.

Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2010 | read_nums (438)

 

Komentari i analize | 31.12.2009

Uspjeha u 2009. je malo bilo, ali nije nedostajalo političkih prepucavanja, posebno u parlamentima gdje političari više puta pokažu svoje pravo lice. Smiješne, nekad čak i neumjesne, izjave bh. političara smo sumirali.

 Atmosferu u skupštini RS na svakom zasjedanju podgrije rasprava pozicije i opozicije. Međutim, na jednoj od sjednica situacija je gotovo kulminirala kada je predsjednik skupštine Igor Radojičić zatražio izvinjenje šefa Kluba poslanika SDS-a Borislava Bojića povodom jedne od mnogih optužbi na račun SNSD-a koju je Bojić izbjegavao da kaže:

 

Radojičić: „Slušam kratko...“

Bojić: „ Možda biste Vi meni napisali šta ja da kažem...“

Radojičić: „Sram vas bilo...sram Vas da bude!

Bojić :“Sram vas da bude predsjedniče što se tako obraćate meni. Ja nisam ništa rek'o a već mi govorite sram...šta ti je čovječe, jesi izludio? Nemojte meni da govorite sram Vas bilo i da mi pokazujete prst jer ću da te bubnem ja torbom, razumiješ?!“

 

 Ajmo…ko bolje igra košarku i ljepše pjeva od Dodika?!

 

 U skupštini su se poslanici nadmetali ko bolje igra košarku od premijera Milorada Dodika pa je tako poslanik SRS RS Milanko Mihajlica izazvao Dodika na više dvoboja:

 

Milorad Dodik Milorad Dodik: "Ja sam svoje pokazao" 

 

Mihajlica: „Moram da kažem premijeru da i bolje pjevam od njega i spreman sam večeras da odemo gdje on hoće pa da mu pokažem i da bolje pjevam.“

Dodik: „Što se tiče pjevanja ja sam svoje pokazao, ali tebe nisam nigdje čuo. Ti samo laješ, ti ne pjevaš!“ 

 

 Ko zna dobar vic?

 

 Slika je malo bolja u državnom parlamentu gdje bar nije bilo toliko otvorenih psovki. Zato se koristila svaka prilika da se ispriča poneki vic da se, kako kaže nezavisni poslanik Momčilo Novaković, prikaže situacija u parlamentu :

 

Novaković :“Pitali staru baku šta prvo uradi ujutro kada ustane - sinko obavim malu potrebu. Zatim je pitaju šta bako drugo uradiš - sinko obavim veliku potrebu. Bako šta onda uradiš – onda, sine, ustanem. Dakle, ja sam protiv da neko ustaje nakon što po nama svima obavi i malu i veliku potrebu.“

 

Parlament BiH Parlament BiH

 

Međutim, svaka poslanička izjava je bila interesantna na svoj način:

 

„Garantujem vam da vas niko neće lopatom ili letvom.“ (Zlatko Lagumdžija)

 

„Ja mislim kada nešto trebamo uraditi da to uradimo kvalitetno a ne raditi djelomično.“ (Jerko Ivanković Lijanović)

 

“ Hajde nekako izdržite da i mi to nekako uradimo.“ (Slavko Jovičić)  

 

„Ja vas zaista molim, odmaknite se od mene.“ (Beriz Belkić)

 

 Optimizam od „radnika na privremenom radu u BiH“

 

 Iako je godina bila toliko loša da se većina slaže da je što prije treba zaboraviti, optimizma je uvijek bilo. Taj optimizam dolazio je sporadično od onih koji su samo privremeno u BiH. Od mnogobrojnih izjava visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) u kojima je pozivao na dogovor, za kraj smo ostavili onu koja sigurno ne oslikava političku realnost u BiH:

 

„Ljudi BiH, koji su fantastični i divni ljudi i jako talentovani ljudi, oni to zaslužuju...mi uvijek pričamo o tome da Bosnu treba evropeizirati, ali zbog finih kvaliteta vaših ljudi i običaja ja kažem da treba Evropu pobosančiti.“

 

 Autor: Dragan Maksimović

 Odg. urednica: Marina Martinović

 

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5073026,00.html

 
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2010 | read_nums (398)Četvrtak, 31 Prosinac 2009 

MOSTAR – Ljepši i sretniji završetak godine za dvogodišnju djevojčicu Amnu i njezinu dvije godine stariju sestru Adnu nije se mogao zamisliti. Jučer su u njihovu zatvorsku ćeliju, u kojoj godinama spavaju u katastrofalnim i nehumanim uvjetima, došle dvije djelatnice Centra za socijalni rad u Mostaru. Osim novogodišnjih paketića i novca koje je svakom djetetu u nekadašnjoj zatvorskoj zgradi Konak poslao gradonačelnik Ljubo Bešlić, službenice iz Centra su priopćile radosnu vijest majki djevojčica.
“Rekle su nam da ćemo vrlo brzo napustiti Konak i da će biti riješen naš problem i pronađen novi smještaj. Naša obitelj je prioritet, a obećale su nam i da će preostalih sedam obitelji iz zgrade zauvijek napustiti Konak koji će biti zatvoren. Ovdje su ljudi presretni i raduju se ovakvom raspletu”, kazala nam je jučer Sanida Behram, majka djevojčica.

Grupa za pomoć na Facebooku


Tako je cijela priča, koju je otkrio i započeo Dnevni list prije desetak dana, sada je još evidentnije, dobila sretan epilog. Ipak, sa sigurnošću to možemo potvrditi tek onda kada djevojčice i njihove roditelje posjetimo u novom, boljem i čistom stanu, u koji im je obećano da će biti premješteni. Brojne su reakcije, ali i akcije naših čitatelja uslijedile su proteklih dana. Ljudi su se nesebično ponudili za pružanje pomoći u hrani, odjeći, igračkama, novčanim prilozima. Za posljednjih desetak dana mnogi su naši čitatelji i sami dolazili u zatvorsku ćeliju posjetiti djevojčice. Ljudi su pristizali iz svih krajeva, od Ljubuškog, Širokog Brijega, Mostara, Stoca, Sarajeva.

Naša čitateljica Semina Hadžović-Ajvaz pokrenula je akciju ogromnih razmjera preko globalne internetske mreže Facebooka, a grupa koju je pokrenula na toj mreži za nekoliko dana je premašila brojku od 8000 članova. Otvoreni su i tekući računi na banci za uplatu novca djevojčicama, a odazvali su se humani ljudi iz cijeloga svijeta. Nakon serije tekstova objavljenih u Dnevnom listu uspjeli smo alarmirati i ostale medije, a brojne kolege novinari su u medijima gdje rade objavile priloge o strahovitim uvjetima za život  u sablasnoj i mučnoj zgradi Konak.

--------------------------------------------------------------

Zastupnik u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj je na intervenciju kolegice Adise Dedić Kološ, koja se također među prvima uključila u alarmiranje javnosti i pružanje pomoći djevojčicama, reagirao i na sjednici državnog Parlamenta.

Fotografi iz Mostara Edin Junuzović i Selma Hodžić proveli su dva dana s ljudima i djecom koji žive u Konaku, a potom priredili i organizirali izložbu fotografija pod simboličnim i ironičnim nazivom “Sretna Nova 2010.godina”.

Dvoje ljudi umrlo


Budući da je svakim danom nakon objavljivanja tekstova i potresnih fotografija u Dnevnom listu rastao broj ljudi koji su se željeli uključiti u pružanje pomoći, pod ogromnim pritiskom javnosti i građana Mostara konačno su se u rješavanje ove tužne i tragične priče umiješali i oni koji su davno trebali reagirati – dužnosnici iz Gradske uprave Mostara. Za nepunih desetak dana uspjeli su konačno i sami doći i svojim očima se uvjeriti u sav očaj i bijedu koji vladaju u Konaku. Istodobno, najavili su konkretne akcije i premještaj djevojčica iz prljavštine zatvorske tamnice u kojoj su spavali, dok su im oko glava hodale na tisuće buba, žohara i opasnih gmazova. Dvoje je ljudi za samo mjesec dana preminulo u toj zgradi. Riječ je o 55-godišnjem Asimu Ibriću i starici Zdravki Lukenda (78). Umirali su, kako su nam rekli stanari, u strahovitim bolovima i mukama bolno ječeći i vapeći za pomoć. Nisu imali adekvatan liječnički tretman jer im nitko nije ni dolazio u pomoć. Susjedi su pomagali koliko su mogli, ali kad više nije bilo mogućnosti za njihovu pomoć, za dvoje ljudi je već bilo kasno. Mnogi ljudi u Konaku su znali danima gladovati bez hrane i smrzavati se na niskim temperaturama.

Do objavljivanja naših priča i potresnih fotografija malo ili skoro nimalo ljudi nije uopće znalo za strahote od života u zgradi strave i užasa. Na kraju se ne možemo oteti dojmu, pa ne upitati jesu li nadležne ustanove i institucije morale čekati i početi djelovati tek nakon ogromnog pritiska koji se u javnosti stvorio nakon tekstova objavljenih u Dnevnom listu?

Piše: Nermin Bise

Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2010 | read_nums (347)
Mene ne šalju nigdje, pa nema smisla da predajem pasoš, kazao je Jovičić
 
 Autor: S. R.
31.12.2009.
 
 

Samo trojica državnih poslanika odlučila su se solidarizirati s građanima BiH i zbog neukidanja viza predati diplomatske pasoše.

U Parlamentu BiH u srijedu smo saznali da su to učinili poslanik SBiH Adem Huskić, SDP-a Denis Bećirović, dok je javno, na sjednici, to učinio i poslanik HDZ-a 1990 Vinko Zorić.

- Potrebno je ostati vjerodostojan, a mnogi to nisu. Ako sam rekao da ću predati pasoš, onda ću to i učiniti - kazao nam je Huskić, a to nam je potvrđeno i u nadležnoj službi, dok je Zorić, pokazujući putovnicu, pitao kome je treba predati.
Ostalim poslanicima s kojima smo razgovarali nije padalo na pamet da se odriču privilegije koju im omogućava poslanička funkcija. Većina od njih pokušala je to objasniti navodima da nigdje i ne putuju.

-------------------------------------------------------------

- Kako da predam pasoš kada ne znam ni gdje mi je?! Nigdje ne putujem. Ako ga nađem, predat ću ga - rekao nam je poslanik SBiH Remzija Kadrić.

--------------------------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić kazao nam je da je to besmisleno, jer on ne može ni do Bugojna otići, a kamoli putovati negdje izvan BiH.

- Ma, mene ne šalju nigdje, pa nema smisla da predajem pasoš kazao je Jovičić, dok je njegov stranački kolega Lazar Prodanović rekao da to nije učinio i da ne zna hoće li. S druge strane, poslanik SNSD-a Željko Kuzmanović istakao je da to neće učiniti zato što je riječ o demagogiji SDP-a na koju neće nasjesti, dok je poslanik SDA Salko Sokolović kazao da će to učiniti u ponedjeljak!?

-------------------------------------------------------------

Nezvanično smo saznali da nijedan poslanik SDA nije predao diplomatski pasoš, iako su prije nekoliko mjeseci oni bili prvi koji su inicirali da Parlament to učini. Saznali smo da to nije učinio ni predsjednik i poslanik SDP-a Zlatko Lagumdžija, čija je stranka također zvanično predložila poslanicima i ministrima da predaju pasoše.

Autor sjovicicslavuj | 31 Decembar, 2009 | read_nums (518)

Datum: 31.12.2009 
Autor: Glas Sрпске
Da pukneš od smijeha

Naravno da sam bosanski Srbin, nisam valjda afrički

Bojan Bajić, predsjednik Naše stranke

 -----------------------------------

BiH mora konačno da postane socijalno osjetljiva država.  Uzmite bogatima i dajte siromašnima.

Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

-----------------------------------------------------

Služba za poslove sa strancima me obavještava kada uhapse pekare ili piljare strance, a ne osjećaju potrebu da me obavijeste o hapšenju osoba koje su prijetnja nacionalnoj bezbjednosti.

Tarik Sadović, bivši ministar bezbjednosti BiH

 -----------------------------------------------------

Ja se ni na koji način ne želim i ne mogu miješati u unutrašnje stvari prijateljske BiH.

Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske

 ------------------------------------------------

Posvađali smo se unutar stranke, sa ostalim bošnjačkim strankama, sa Islamskom zajednicom, medijima i za sve svađe optužili smo druge.

Adnan Terzić, član Stranke demokratske partije

---------------------------------------------------

Nije bilo fizičkog nasrtaja na načelnika opštine Mladena Popovića pošto je policija bila tu. Bilo je malo gurkanja pa je tom prilikom možda gurnut sto za kojim je sjedio Popović.

Rade Garić, odbornik SDS-a u Skupštini opštine Vlasenica

------------------------------------------------

Ustavni sud RS morao bi apotekarskom vagom da mjeri svaku svoju odluku.

Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS

--------------------------------------------

Predlagač zakona o zaštiti domaće proizvodnje predvidio je da pored malog broja proizvoda koji se u BiH stvarno proizvode, puna carina treba da se uvede i na meso konja i magaraca, jestive klaonične proizvode od mesa magaraca, konja, mula, pitomih i divljih kunića, kitova, delfina, gmazova, golubova, foka, sobova i žaba.

Mladen Zirojević, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH

--------------------------------------------------------

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj je potpuno beskoristan za ovu zemlju. Korisniji od njega je fikus, ali ministra, nažalost, ne možete staviti kao ukras.

Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u Parlamentu BiH

-----------------------------------------------

Mi smo ugostili toliko ljudi bosanskog porijekla da ih sada vjerovatno ima više u Turskoj nego u BiH.

Vefahan Odžak, ambasador Turske u BiH

----------------------------------------------

Ako ne bude produžen mandat stranim sudijama i tužiocima biće ugrožena vladavina zakona u BiH, neće biti stranih ulaganja i novih radnih mjesta, a članstvo u EU i NATO-u ostaje samo san.

Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH

---------------------------------------------

Nije svako surfer i haker, nije svako informatički pismen, niti tehnički opremljen za on-lajn prenose Narodne skupštine RS.

Borislav Bojić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS

******************************

Dobio sam pozivnicu Predsjedništva BiH za prijem povodom Dana državnosti, a otići neću. Razmišljao sam da pozivnicu pošaljem nazad poštom, ali mi je bilo mrsko da kupujem markicu.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH

************************************

Dao sam sve od sebe da se krivično gonjenje predmeta ratnih zločina ubrza. I u budućnosti daću sve od sebe. Iskreno se nadam da će veći dio posla biti završen u idućih deset do 15 godina.

Milorad Barašin, glavni tužilac BiH

-------------------------------------------------------

Sastanak u Butmiru je cirkus koji nameće Bilt. Mislim da je taj sastanak organizovan na zahtjev nekog vanzemaljca, koji se sada prvi put spustio u BiH i želio bi da napravi direktno satelitsko javljanje iz Bosne za cijelu galaksiju.

Jelko Kacin, evropski parlamentarac iz Slovenije

 ------------------------------------------------

Hvala bogu da će u Butmiru neko braniti interese građana BiH, jer smo mi i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH

 ------------------------------------------------

Sve je proteklo u konstruktivnom duhu, iako je svako iznio svoje stavove.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH

---------------------------------------------------------

Punopravno članstvo u NATO znači čitav niz pozitivnih efekata, od stabilnosti u zemlji, otvorenijeg tržišta, boljih pretpostavki za razvoj ekonomije... Tako se u toj kompleksnijoj prizmi treba posmatrati odluka o upućivanju jedinica u Avganistan.

Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH

-------------------------------------------------

Pametna opozicija nikada ne traži ostavku nesposobnog ministra, nego to iskoristi na izborima.

Vahid Hećo, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH

-----------------------------------------------------

Ako bih pokušao kao parlamentarac da usvajam zakone kao što to čine pod uslovima u BiH, frustracije bi me dovele do prijevremene penzije ili odustajanja od svega jer ništa ne možeš da uradiš.

Kris Smit, američki kongresmen iz savezne države Nju Džersi

--------------------------------------------------------

Recimo da sam pola-pola raspoložen. Polupesimista i poluoptimista. Što bi se reklo "onako".

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

------------------------------------------------

Prema logici Damira Arnauta i moje dijete je iz miješanog braka, jer mu je otac muško, a majka žensko.

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a

----------------------------------------------

Mnogo političkih partija me je zvalo da preuzmem čak i njihovo vođenje.

Zdravko Krsmanović, bivši potpredsjednik SP

---------------------------------------------------

http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/

Autor sjovicicslavuj | 30 Decembar, 2009 | read_nums (509)
DOGAđAJI DANA
30-12-2009
 

- De­ve­ti ja­nu­ar je Dan Re­pu­bli­ke Srpske i ni­gdje ne sto­ji da je to i krsna sla­va ovog en­ti­te­ta, ta­ko da ne vi­dim šta je tu pro­blem. A to što po­li­tičari pra­vo­slav­ci u RS na­kon svačnog obi­lježava­nja Da­na RS odu crkvu ka­ko bi obi­lježili svo­ju krsnu sla­vu, je nji­ho­vo pra­vo kao po­je­din­ca ko­ji sla­ve taj pra­znik!.

Sla­vu­je­va priča

Ovim ri­ječima je Slav­ko Jo­vičić Sla­vuj, po­sla­nik SNSD - a u Pred­sta­vničkom do­mu Par­la­men­tar­ne skup­šti­ne BiH, re­ago­vao na upo­zo­re­nja boš­njačkih li­de­ra da je krsna sla­va RS, osim što je u naj­ma­nju ne­pri­mje­ren pra­znik en­ti­te­ta zbog kon­sti­tu­ti­vnih i „je­dna­ko­pra­vnih" ne­srba ko­je žive ta­mo, ta­kođer i ne­le­gi­ti­man i ne­za­ko­nit. Boš­njački po­li­tičari u RS, čes­to upo­zo­ra­va­ju da su iz Za­ko­na o pra­zni­ci­ma u RS iz­bri­sa­ne sla­ve RS i ja­vnih in­sti­tu­ci­ja ma­da to po­li­tičare RS - a ne ome­ta u obi­lježava­nju krsne sla­ve ovog ma­njeg en­ti­te­ta i os­ta­lih in­sti­tu­ci­ja.

-Pra­znik Dan Re­pu­bli­ke Srpske je pre­dviđen za­ko­nom i on se je­di­no i sla­vi kao en­ti­tes­ki pra­znik 9. ja­nu­ara. Na­ra­vno, ni­ko Boš­nja­ke ne tje­ra da sla­ve krsnu sla­vu, ko­ja ta­kođer pa­da na taj dan, ali je red da se po­zo­vu i oda­zo­vu na ce­re­mo­ni­ju obi­lježava­nja Da­na RS - ka­zao je Jo­vičić za "San" i us­tvrdioo da "ni­gdje u po­zi­vni­ca­ma ne pi­še da se sla­vi krsna sla­va ne­go sa­mo Dan RS - a".

Stvar većine

No, na­kon što smo ga in­for­mi­sa­li da očito ni­je do­bro pro­vje­rio šta pi­še na po­zi­vni­ci, a pi­še, između os­ta­log, "...u sklo­pu obi­lježava­nja 9. ja­nu­ara Da­na Re­pu­bli­ke Srpske i krsne sla­ve RS Sve­tog ar­hiđako­na Ste­fa­na..." Jo­vičić je odje­dnom pro­mi­je­nio ploču. Krsna sla­va vi­še ni­je bi­la stvar po­je­din­ca pra­vo­sla­vne vje­roi­spo­vi­jes­ti ne­go...

- Srbi su većina u Re­pu­bli­ci Srpskoj i to je to. Us­tav RS je ta­ko to re­gu­li­sao i to ni­kog ne tre­ba da vri­jeđa. Pot­pred­sje­dnik RS, ko­ji je vođa boš­njačkog na­ro­da u RS, ima pra­vo da taj dan uop­šte ne dođe, uos­ta­lom ne­ra­dni je dan, a s ob­zi­rom na ka­kvoj je fun­kci­ji nje­mu je sva­ki dan ne­ra­dni - prav­dao se on.

A na na­še pi­ta­nje za­što en­ti­tet sla­vi pra­znik ko­ji je pro­tiv­za­ko­nit Jo­vičić ni­je imao od­go­vor, ako se ti­me even­tu­al­no ne može sma­tra­ti ne­bu­lo­zna rečeni­ca: „U BiH mno­ge stva­ri ni­su us­ta­vne, pa ni sam Us­tav ni­je us­ta­van..."

OHR bez sta­va

Boš­njački po­li­tičari su čes­to upo­zo­ra­va­li i OHR i vi­so­kog pred­sta­vni­ka u BiH na to da po­li­tički zva­nični­ci RS - a bez ob­zi­ra na pro­tiv­za­ko­ni­tost sla­ve krsnu sla­vu RS - a. Tražili su od vi­so­kog pred­sta­vni­ka da is­ko­ris­ti svo­je ovlas­ti i da ri­je­ši ovaj pro­blem jer su oni ne­moćni. Na na­še pi­ta­nje hoće li Vi­so­ki pred­sta­vnik u BiH Va­len­tin In­cko po­du­ze­ti ne­što kon­kre­tno po ovom pi­ta­nju iz OHR - a ni­smo do­bi­li od­go­vor.

Dž. Bu­snov

Autor sjovicicslavuj | 28 Decembar, 2009 | read_nums (519)

        САРАЈЕВО, 28. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Комсија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржала је данас начела Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о политици директних страних улагања у БиХ.

        Предсједавајући Комисије Славко Јовичић је у изјави Срни појасни да је ријеч о поједностављивању процедура код директних страних улагања.

        "Према овом законском акту, неће више бити потребно подношење захтјева Министарству за спољну трговину и економске односе БиХ, већ ће сасвим довољно бити извршити судску регистрацију који ће доставити регистар надлежном министарству", рекао је Јовичић.

        Он је нагласио да је данашњој сједници Комисијe присуствовао представник Свјетске банке који је рекао да ће ова монетарна институција софтверски опремити надлежне институције у БиХ.

        "Тим софтвером ће бити успостављена директна комуникација међу надлежним институцијама у БиХ и максимално поједностављена процедура када је ријеч о директних страним инвестицијама. Те процедуре ће кроз ове измејене и допуне закона бити усклађене са прописима најразвијенијих земаља", додао је Јовичић.

        Чланови Комисије су данас подржали и начела Приједлога закона о заштити нових сорти биља у БиХ, који има за циљ заштиту аутентичних домаћих биљака.

        Јовичић је појасно да је ријеч о врло важном закону који ће омогућити приступ БиХ Свјетској трговинској организацији.    

Autor sjovicicslavuj | 28 Decembar, 2009 | read_nums (394)
 
28-12-2009 02:00


 

Politička scena u godini na izmaku je bila veliko poprište brojnih neuspjeha bh. političara, dok je o uspjesima bespredmetno i pričati.

Najveći neuspjeh, bar prema riječima predsjednika Glavnog odbora SDA Halida Genjca, je neiskorištena šansa koju je američko-evropskim paketom ponudila međunarodna zajednica sa namjerom da se reformiše Ustav BiH. Kako za "San" kaže Genjac, on ovaj neuspjeh smatra i svojim ličnim.

Promašena godina

- Općenito mislim da je ovo bila definitivno neuspješna godina u pogledu političkog života. Mislim da je neiskorištena šansa koja nam je ponuđena "butmirskim paketom" neuspjeh sa najdalekosežnijim posljedicama. S jedne strane postojala je mogućnost da se s tim uspješnim rješavanjem BiH približi evropskom putu, a s druge strane neuspjeh je značio ne samo propuštanje te prilike nego i prilično veliku manifestaciju razočarenja međunarodne zajednice - kazao je Genjac za "San".

-------------------------------------------------------------------

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić tvrdi da je u ovoj godini imao samo uspjehe u političkim vodama, a najveći je osnivanje partije na čijem je čelu.

-Dovoljno je spomenuti da ova partija broji oko 16.000 članova i smatram to svojim ličnim uspjehom, a da li će biti društveni uspjeh, to će se pokazati na sljedećim izborima - istakao je Čavić.

------------------------------------------------------------------

Generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić je naglasio da su njegovi lični neuspjesi to što je SDP imao nekoliko inicijativa u parlamentranoj proceduri „koje nisu naišle na razumijevanje i koje u konačnici nisu urodile očekivanim rezultatom".

- Ono što bih posebno izdvojio je činjenica da smo imali inicijativu za smjenu Federalne vlade i da ona nije ispunjena. Najgore od svega je to što su svi po kuloarima pričali čak su se neki i za govornicom složili s našim stavovima i argumentima ali to nije urodilo potrebnim brojem glasova u Predstavničkom domu za smjenu Vlade - naglasio je Nikšić.

 ---------------------------------------------------

Njegov stranački kolega Saša Magazinović, pak, kaže da je ostvario lični uspjeh na političkoj sceni - implementaciju njegove inicijative da Kanton Sarajevo dobije ulicu koja će nositi ime Srđana Aleksića.

----------------------------------------------------------------

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, pak, kratko nam je kazao da u ovoj godini nije imao niti jedan neuspjeh na političkoj sceni. Uspjehe također nije spominjao...

------------------------------------------------------

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić diplomatski je objasnio da „za neuspjeh političkog života teško da je kriv pojedinac jer nije u takvoj poziciji da donosi bitne odluke".

- Nas trojica smo u Predstavničkom domu koji se rotiramo i na neki način rukovodimo parlamentom. I ja nemam poziciju u kojoj individualno mogu donositi odlučujuće poteze. Ja mogu glasati "za" i to je jedan glas, a na kolegiju također imam jedan glas gdje se moram usaglašavati s drugom dvojicom tako da ja nemam direktno poziciju s koje bi mogao pratiti kako je moj potez bio pozitivan ili negativan - kazao je on i izdvojio neispunjavanje uslova koji se tiču Parlamenta za liberalizaciju viznog režima kao lični neuspjeh.

Neispunjene obaveze

-To je dio ukupnog neuspjeha Parlamenta da svoj dio obaveza nije izvršio. Da se ne zamijene teze, ali Parlamentarna skupština je imala jasne obaveze koje nismo izvršili - ističe on. 

-----------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD - a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, pak, smatra da je njegov najveći neuspjeh u ovoj godini što nije dočekao da svi stranci odu iz institucija BiH.

-Ovdje su dobro došli kao turisti, da bar potroše neki euro, a ne da nam i dušu uzimaju - ističe Jovičić, koji kao svoj najveći uspjeh navodi to što je  „ostao normalan u političkim vodama u ovakvoj zemlji sa bezbroj turbulencija".

--------------------------------------------------------------

Poslanik HDZ - a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Velimir Jukić kaže da se ne može pohvaliti ni nekim uspjesima, a ni neuspjesima na političkoj sceni, „jer je samo jedinka".

-Mogu se pohvaliti time da nikad ništa nisam prihvatio što je bilo protivno mojim uvjerenjima ali i dobrobiti funkcionalne BiH - naglasio je Jukić.

 ------------------------------------------------------------------

Uskraćeni opozicionar

Nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skuptšine BiH Slobodan Novaković je u svoje lične uspjehe ubrojio formiranje Demokratske partije „koja će zauzeti pravo mjesto u političkom životu BiH". Kao neuspjeh izdvaja to što je „u opoziciji uskraćen za neke ozbiljne rezultate".

-Ali, nadam se da će se to u skorije vrijeme promijeniti - tješi se on.

 ----------------------------------------------------------------

I pad je let

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić uspjehom smatra što je PDP otišao u opoziciju, „mada se s te pozicije ne može mnogo toga uraditi za BiH".

-Žao mi je što se pokazalo da je PDP bio u pravu kad je riječ o ekonomskoj politici koja je i dovelo do razdora s koalicionim partnerom. To se i pokazalo u ovoj godini na izmaku - kazao je Nagradić.

Dž. Busnov
 
Autor sjovicicslavuj | 26 Decembar, 2009 | read_nums (459)petak, 25 decembar 2009

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić potpuno je siguran da pitanje nacionalnog debalansa u vrhu FBiH, koji je na štetu Srba, neće biti riješen uopšte, a pogotovo na način koji je predložio visoki predstavnik, odnosno smjenom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Safeta Softića.

- Da se radi o Srbinu, problem bi automatski bio riješen, visoki predstavnik bi posegnuo za bonskim ovlaštenjima, što ne bi bilo nikakvo iznenađenje, jer su ova ovlaštenja i izmišljena samo zbog Srba i satanizacije srpskog naroda. Ali, radi se o Bošnjaku i naprosto sam iznenađen činjenicom da se Valentin Incko uopšte sjetio da traži njegovu smjenu - kaže Jovičić.

 Prema njegovom mišljenju, kompletna priča o višegodišnjem nacionalnom debalansu u FBiH, uključujući i Inckov zahtjev za njegovo rješavanje, samo je još jedna u nizu lakrdija koje se sprovode u BiH.

- Ovo je još jedan dokaz u kakvoj zemlji živimo i o kakvoj se ovdje ravnopravnosti radi. U Sarajevu je sve moguće, uglavnom na štetu Srba, jer potpuni debalans, kada su u pitanju funkcije u FBiH, nije nikakva novost, on postoji već sedam godina - tvrdi Jovičić.

Što se OHR tiče, dodaje on, to je jedna nelegalna institucija u BiH koja ima sva ovozemaljska ovlaštenja kakva na ovom svijetu nisu imali ni kraljevi ni carevi.

Zahtjev Valentina Incka za ispravljanjem nacionalnog debalansa u slučaju šest ključnih funkcija u FBiH, od kojih tri drže Bošnjaci, kao i njegovu preporuku da to bude riješeno na način da pozicija predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj se nalazi Softić, bude ustupljena Srbima, odbacila je prvo Ustavna komisija Parlamenta FBiH, a potom i Predstavnički dom.

U njihovom obrazloženju za javnost navedeno je da nacionalni balans nije narušen  u okviru Parlamenta FBiH, jer je imenovanje Softića mnogo starije od imenovanja Amira Jaganjca  za predsjednika Vrhovnog suda FBiH, iz kojeg bi razloga problem trebalo da riješi Visoki sudski i tužilački savjet.

Iz ovog savjeta uzvraćaju da ni oni nisu pogriješili, jer je Jaganjac imenovan u vrijeme kad je pozicija premijera FBiH bila upražnjena.

- U vrijeme kada je Jaganjac imenovan premijer FBiH bio je u ostavci, što znači da je Ustavom propisani nacionalni balans narušen imenovanjem novog premijera iz reda bošnjačkog naroda - navodi se u obrazloženju VSTS.

Autor sjovicicslavuj | 26 Decembar, 2009 | read_nums (444)

Datum: 25.12.2009

Autor: D. Remiković

SARAJEVO - Vraćanje diplomatskih pasoša je nepotrebno i bilo bi štetno za državnike kojima je potreban zbog posla, te stoga predstavlja čistu demagogiju, smatra većina poslanika u parlamentu BiH.

Tome u prilog ide i nepodržavanje prijedloga poslanika SDP-a Denisa Bećirovića da u dnevni red sjednice Predstavničkog doma bude uvršten zaključak kojim bi ministrima u Vijeću ministara, poslanicima i delegatima u parlamentu BiH bili oduzeti diplomatski pasoši.

Ovakav potez Bećirović je obrazložio činjenicom da državljani BiH, zajedno sa Albancima, nisu obuhvaćeni liberalizacijom viznog režima, koja se od 19. decembra ove godine primjenjuje za državljane Makedonije, Crne Gore i Srbije.

-------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu, kaže da je ta tačka dnevnog reda trebalo da bude naknadno uvrštena, te da Bećireviću "ovo nije prvi put" da iznosi ovakve prijedloge.

"Predizborna kampanja je ovdje počela odavno. Nisam protiv toga i meni nikakav pasoš ne treba, ne putujem u inostranstvo, ali moraju ljudi ići na put. Ne može se samo sjediti u Sarajevu i čekati da nama na noge neko dođe", smatra Jovičić.

On je, međutim, kazao da je neosporno da ima veliki broj neopravdanih putovanja, koja su čisto trošenje novca.

On je kao primjer naveo Svena Alkalaja, ministra inostranih poslova BiH, koji "nikome ne podnosi izvještaje kad putuje gdje putuje i sa kim se sastaje", te da sa sobom navodno vodi ekskurziju.

----------------------------------------------------------------

Adem Huskić, poslanik u Predstavničkom domu, takođe misli da to ne treba uraditi, te da je takva inicijativa pokrenuta da bi se prodala glasačima.

"EU je loše postupila prema građanima BiH zbog toga što nam nije ukinula vize kao Srbiji i Crnoj Gori, i mislim da oni nisu uradili više nego mi", smatra Huskić, naglašavajući da bi bilo kontraproduktivno da diplomatski pasoši budu uskraćeni onima kojima je to u opisu posla.

-------------------------------------------------------

Niko Lozančić, zastupnik u Predstavničkom domu, smatra da se time ne postiže ništa, već da je pitanje s kim i s čim bi se solidarisali poslanici i ministri koji imaju diplomatske pasoše.

"Da bi se otišlo bilo gdje, ako imate diplomatsku putovnicu, isto vam treba viza kao da je nemate. To je samo demagogija za publiku koja ne zna najbolje šta to znači diplomatska putovnica", kazao je Lozančić.

On je naglasio da takav pasoš ne znači ništa, te da je jedina korist koju njegov vlasnik ima to što, kako je objasnio, "ulazite na poseban ulaz kada ulazite u BiH i to je sve".

---------------------------------------------------------------

Sa druge strane, čelnici NVO-a smatraju da takvu inicijativu treba podržati, te da su političari jedini koji su odgovorni za nedobijanje bezviznog režima za građane BiH.

Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, kazao je da bi to bilo u redu, te da bi to bio znak da političari dijele sudbinu svojih građana.

Prema njegovim riječima, građani bi trebalo na sljedećim izborima da kazne svoje političare zbog ovakvih postupaka.

Predrag Praštalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH, rekao je da ova organizacija već duže vrijeme podržava ovakvu inicijativu, te da je to nešto najmanje što bh. političari, koji su najveći krivci zbog nedobijanja bezviznog režima, mogu da urade.

Autor sjovicicslavuj | 26 Decembar, 2009 | read_nums (463)

Ne mogu da se dogovore oko podataka za anketne listiće - poslanici BiH parlamenta

  25.12.2009
 
 
Bosna i Hercegovina neće dobiti Zakon o popisu stanovništva i domaćinstava do kraja ove godine. Prijedlog nije uvršten u dnevni red ni posljednjeg skupštinskog zasjedanja.

Razlog tome su nepomirljivi stavovi predstavnika političkih partija koji se ne mogu dogovoriti da li anketni listić treba da sadrži podatke o nacionalnosti, vjerskoj pripadnosti i jeziku, kao ni o tome da li će se popisivati građani BiH u dijaspori. Nedonošenje ovog zakona prijeti da ugrozi mnoge bitne zadatke koje će pred BiH postaviti evropski timovi za pripremu pridruživanja, upozoravaju stučnjaci.

Zakon o popisu stanovništva i domaćinstava u BiH ušao je u parlamentarnu proceduru početkom septembra, ali Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj pri državnom Parlamentu, koja radi na prijedlogu zakona, nije uspjela da dođe do kompromisnog rješenja i probila je sve rokove.

Zakon ne može da prođe komisiju jer članovi iz reda bošnjačkog naroda osporavaju mogućnost izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao i jeziku. Istovremeno zahtijevaju da se u popis uvrste i svi građani BiH u dijaspori - što predstavnici iz reda srpskog naroda osporavaju.
--------------------------------------------------
Poslanik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šefik Džaferović potvrđuje da je Bosni i Hercegovini potreban popis kao statistička, ekonomska i razvojna kategorija, ali istovremeno naglašava:

„Vijeće ministara je predložilo zakon kojim jednostavno želi da iz stanovnika ove zemlje izbriše pola miliona državljana koji žive van BiH, dakle bh. dijasporu, i predložilo zakon po kojem će se izjašnjavati građani BiH o vjerskoj, etničkoj i jezičkoj pripadnosti, a nakon tog popisa primijeniti tog popisa na izračun oko učešća konstitutivnih naroda, građana i ostalih u vlasti u BiH na svim nivoima. To je zloupotreba ovoga popisa jer je to pokušaj da se kroz popis stanovništva legaliziraju posljedice etničkog čišćenja u BiH.“
-----------------------------------------------------------
Tačno je da Evropska unija ne traži u popisu izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, ali Bosna i Hercegovina je specifična država, naglašava poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić:

„Dakle, ako nema popisa po nacionalnoj osnovi, onda nam pada Ustav - jer Ustav BiH se zasniva na konstitutivnosti tri ravnopravna naroda.“


On takođe kaže da bi se novim popisom došlo do podataka koji ne idu u prilog bošnjačkim političarima - koliko je povrataka bilo u RS, a koliko u FBiH, kao i o tačnom broju žrtava proteklog rata.
--------------------------------------------------------
Član parlamentarne komisije za ekonomske reforme i razvoj Ivo Miro Jović, iz HDZ-a BiH, objašnjava da je problem u različitom tumačenju šta treba da sadrži popis:

„Ovo je zemlja tri naroda verificiranih zakonom i ustavom priznata, tri jezika, i u svakom slučaju i četiri religije, odnosno dvije crkve i dvije religijske zajednice.“
------------------------------------------------------------
Svi sagovornici RSE slažu se da je popis strateško pitanje koje se preselilo na teren politike, ali različito vide mogućnosti njegovog rješenja. Poslanik Stranke za BiH u državnom Parlamentu Azra Hadžiahmetović:

„Možemo obaviti popis po svim onim elementima na koje smo obavezni po metodologiji popisa koju propisuje EU, a ukoliko se eventualno postigne dogovor, odnosno konsenzus i o nekim dodatnim pitanjima, oni se mogu uključiti. Ako ne, onda možemo obaviti popis po onim elementima na koje smo svakako obavezni.“
------------------------------------------------------------
I ombudsmeni BiH ovih dana su upozorili na neophodnost donošenja zakona o popisu. Ombudsman Ljubomir Sandić:

„Smatramo da je to prilika da se prikupe svi neophodni podaci o stanovništvu, kao i svim drugim relevantnim stvarima uz taj popis koji su značajni za kvalitet strategija, raznih projekata i drugih akata u budućnosti, kao i određenih irelevantnih činjenica od značaja za ostvarivanje ljudskih prava grđana BiH.“
----------------------------------------------------------------
U parlamentarnoj komisiji za ekonomske reforme i razvoj procjenjuju da će se zakon o popisu razmatrati u Parlamentu najranije u februaru sljedeće godine.

Ako se uzme u obzir da popis zahtijeva izuzetno detaljne i dugotrajne pripreme, nije jasno da li će BiH stići obaviti popis 2011. godine. Demografi upozoravaju da će, ukoliko se ne izvrši popis, BiH ostati bez osnovnih pokazatelja na osnovu kojih se planiraju strateška pitanja u društvenom i ekonomskom razvoju.

Procjene UN-a su da će 2011. godine 233 zemlje provesti popis, a da samo Somalija i Liban neće to uraditi iz političkih i bezbjednosnih razloga. Demografi strahuju da će im se pridružiti i BiH. A to zavisi od toga kada će se popis vratiti sa političkog na strateški teren.
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2009 | read_nums (412)

Datum: 24.12.2009 
Autor: Ж. Д.

СAРAЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ, Душанка Мајкић коју је делегат СБиХ Хилмо Неимарлија уз српске делегате оптужио као највећег кривца за то што БиХ нема текста химне, рекла је "Гласу Српске" да је ријеч о "замјени теза" и скретању пажње са круцијалних питања у БиХ.

 

Неимарлија је јуче упутио препоруку предсједавајућем Савјета министара БиХ Николи Шпирићу и министру правде Бариши Чолаку да обнове процедуру предлагања закона о државној химни БиХ.

Неимарлија је био предсједник Комисије за избор текста химне која није добила подршку Дома народа крајем јула ове године.

Он наводи да су "кривци" за то делегати из РС који су гласали против мишљења уставноправне комисије о његовој уставноправној валидности и против приједлога Представничког дома о његовом разматрању у другом читању.

Мајкићева је констатовала да је ријеч о беспотребном губљењу енергије од које грађани БиХ неће имати никакве користи.

- Сматрам да је стање у БиХ такво да политичку енергију треба усмјерити у рјешавање питања која су од заједничког интереса за сва три народа у БиХ, а не трошити је на питање текста химне. Око химне ћемо се лако договорити оног момента када постигнемо сагласност на кључним питањима - истакла је Мајкићева. Додала је да БиХ није једина земља која има као химну само мелодију.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић и члан Комисије рекао је да је на текст химне стављена тачка, те да исти текст и иста комисија не могу да буду укључени у његово евентуално разматрање.

- Ко ће сачинити текст који ће одговарати и Србима, и Хрватима, и Бошњацима, и осталима? То је напросто немогуће - казао је Јовичић.

http://www.glassrpske.com/vijest/

Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2009 | read_nums (451)utorak, 22 decembar 2009 

BiH ima znatno više imovine u inostranstvu nego što je tim OHR popisao i vjerovatno će i dalje ostati sporno da li je to što je popisano sve, ili ima još imovine koja je ostala nepopisana, rekao je za "Fokus" Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, reagujući na objavljivanje spiska državne imovine u BiH, koju je sačinio stručni tim OHR.

- Nisam siguran da je taj popis, na način kako je rađen, mogao pouzdano popisati imovinu, posebno onu koja se nalazi izvan BiH. Za taj posao bila je potrebna mnogo šira akcija, odnosno akcija širih razmjera, jer postoji niz preduzeća koja imaju imovinu izvan BiH, a koja se vjerovatno nisu odazvala na ovaj njihov poziv - istakao je Novaković.

Kako je naglasio, ovaj dio posla koji je uradio OHR znatno je laganiji u odnosu na ono što sada treba da urade bh. političari.

- Nisam siguran da će politički lideri uspjeti lako postići dogovor - kazao je Novaković, te podvukao da visoki predstavnik nije ni trebalo da formira bilo kakav tim za popis imovine, te da je to trebalo da urade domaći organi.

-----------------------------------------------------------------------

Mirko Okolić, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupšine BiH, kaže da vjerovatno postoji mnogo više imovine nego što je to navedeno u ovom popisu OHR.

- Mislim da OHR nije ni trebalo da popisuje imovinu, a smatram da ovo što je on uradio neće imati neke velike koristi - istakao je Okolić.

--------------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je riječ o bespotrebnom poslu, koji nije trebalo da inicira OHR, već BiH po modelu Dejtonskog sporazuma.

- Ona imovina koja je bitna za BiH, a to je samo mali dio, a koja je važna za funkcionisanje institucija BiH, treba se odmah uknjižiti na BiH. Sve ostalo treba se uknjižiti na vlasništvo entiteta. Po Dejtonskom sporazumu, sva imovina koja se nalazi na prostoru entiteta pripada entitetima - naglasio je Jovičić, te dodao da BiH ima sve kapacitete da sama završi posao i da se stavi tačka na to.

Jovičić smatra da je sve to imalo za cilj da se popisana imovina uknjiži kao vlasništvo države, što nije moguće po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

----------------------------------------------------------------------

Dragutin Rodić, poslanik DNS u Narodnoj skupštini RS, kaže da ovaj popis možda predstavlja faktičko stanje.

- Smatram da ovaj popis neće ništa posebno donijeti, s obzirom da postoje znatne razlike među političarima u vezi s načinom njenog knjiženja - naglasio je Rodić.

------------------------------------------------------------------

Petar Đokić, predsjednik SP, takođe ističe da je pitanje imovine riješeno kroz Dejtonski sporazum i da je imovina vlasništvo entiteta.

- Entiteti su da sada upravljali imovinom koja se nalazi na njihovoj teritoriji. Ne znam šta je sada u pitanju, pa žele da se ta imovina dijeli. Ona je već podijeljena - naglasio je Đokić i dodao da mu nije jasno kako se svojina, koja ima svog titulara, sada može proglasiti tuđim vlasništvom.
On smatra da je očigledno da je riječ o teškom pitanju, a po takvim pitanjima politički lideri iz BiH, kako kaže, teško postižu kompromis.

-----------------------------------------------------------------

Gavrilo Antonić, generalni sekretar PDP, kaže da će ova stranka svoj stav donijeti tek kada vidi kompletan spisak popisane imovine.

- Taj posao mogao je i ranije biti završen i on nije zavisio od visokog predstavnika, već i od vlasti koje su od 2004. godine bile u BiH - rekao je Antonić.

------------------------------------------------------------

 Popisano ukupno hiljadu jedinica

Visoki predstavnik, Valentin Incko, objavio je juče da je tim za popis državne imovine, koji je uspostavljen na osnovu njegove odluke, 12. avgusta, popisao ukupno hiljadu jedinica. Incko je naglasio da je od ovih hiljadu jedinica 979 u BiH, a 21 u sedam država izvan BiH.
On je napomenuo da je državna imovina popisivana prema definiciji Savjeta ministara BiH iz 2004. godine, te pozvao političke lidere da postignu dogovor o njenoj raspodjeli.

 ŠPIRIĆ: Političkim dogovorom do raspodjele

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, juče je nakon sastanka s Inckom, gdje mu je uručen CD s popisom imovine, rekao da je potrebno postići sporazum o raspodjeli imovine, kako bi bili ispunjeni uslovi za tranziciju OHR, uz konstataciju da je za to potreban i politički dogovor. Špirić je podsjetio da je u dva navrata na sjednicama Savjeta ministara BiH predlagao dopunu odluke po kojoj bi Komisija za državnu imovinu bila zadužena da dostavi preliminarni spisak imovine koja je potrebna institucijama na nivou BiH za izvršavanje njihovih ustavnih nadležnosti, ali da nije bilo spremnosti bošnjačkih ministara za njeno donošenje.

Autor sjovicicslavuj | 20 Decembar, 2009 | read_nums (469)nedjelja, 20 decembar 2009

Sve otvorenije uplitanje Turske u unutrašnje stvari BiH i neskrivena želja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da se ovdašnja dešavanja kreiraju na Bosforu, potpuno su besmislica, jer je Otomanska imperija na ovim prostorima davno svršeno vrijeme i nikada neće biti obnovljena.

Rekao je ovo za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dodajući da odlazak Silajdžića na sastanak s turskim premijerom, Tajip Erdoganom nije iznenađujući zato što lider SBiH priželjkuje da se Turska više angažuje u BiH.

Podsjetimo, Erdogan je na sastanak pozvao i lidere SDA Sulejmana Tihića i SDP  Zlatka Lagumdžiju, s aciljem stvaranja svebošnjačke koalicije u BiH. Pozivu se odazvao samo Silajdžić.

Kako je istakao Silajdžić bi trebalo da zna da Sarajevo više nikada neće odlučivati u ime srpskog naroda i da je ta era završena.

- Srbi nisu remetilački faktor, ali nikada neće dozvoliti da neko sa strane bez obzira o kome se radi i bez obzira na veličinu tog naroda ili silu neke države neće dozvoliti da ovdje obavljaju protivustavnu prekompoziciju BiH, niti da je uređuju po mjeri samo jednog naroda. Ovdje se mogu dogovarati samo tri naroda i samo to može biti efikasno, a sve drugo može uticati na dodatnu destabilizaciju BiH, što ne želimo - podvukao je Jovičić.

Kako je istakao Turska se ne može miješati u politiku BiH najmanje iz dva razloga.

- Prvi razlog jeste to što su BiH i Turska geografski odvojene. Silajdžić ali i drugi trebalo bi da shvate da je prošlo vrijeme kada je Turska imala imperiju na ovim prostorima i da se ta imperija više neće širiti - objasnio je Jovičić.

Govoreći o odlasku Silajdžića u Tursku Jovičić je naglasio da je on trebalo da shvati da u BiH ne živi samo bošnjaški narod.

----------------------------------------------------------------------------

Mirko Okolić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH kazao je da Turska u posljednje vrijeme pokazuje da ima veliki interes za BiH, odnosno za jedan narod.

- Turska gleda interese BiH kroz interese bošnjačkog naroda. Pošto je ova zemlja imala pohode prema ovoj teritoriji i nanijela mnogo zla, postoje određene averzije prema Turskoj, koje ona svojim postupcima dodatno produbljuje i pospješuje - kazao je Okolić, te dodao da Turska samo može da napravi još veći razdor među narodima u BiH, a nikako ne može doprinijeti nekoj vrsti stabilizacije.

Okolić je podvukao da se njihovim angažmanom samo osjeća neka vrsta nestabilnosti i napetosti u BiH.

-------------------------------------------------------------------------

Ivo Miro Jović, delegat HDZ BiH u Domu naroda parlamenta BiH, kazao je da na spoljnjom planu BiH treba tražiti partnere u EU, te dodao da smatra da Turska ne može ostvariti nikakav znatniji uticaj u BiH.

---------------------------------------------------------------------------

Predsjednik Izvršnog odbora PDP, Zoran Đerić, istakao je da inicijativa Turske da sazove sastanak predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH.

- Poziv turskog premijera Erdogana liderima SDA, SDP BiH i SBiH na sastanak sa ciljem formiranja svebošnjačke koalicije, govori o tome da on ne poznaje političku scenu BiH, jer je pozvao lidere tri stranke koje se proklamuju kao multietničke - rekao je Đerić.

-------------------------------------------------------------------------

Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u parlamentu BiH, smatra da ova inicijativa Turske ide u prilog činjenici da je u posljednje vrijeme sve prisutnije miješanje Turske u odnose unutar BiH.

----------------------------------------------------------------------

 Pokušaj stvaranja islamske države na Balkanu

Pokušaj Turske da formira svebošnjačku koaliciju u BiH predstavlja jasan znak svima da politika u BiH, kada je riječ o druga dva naroda, mora biti mnogo više sinhronizovana i povezana, kazala je Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- U protivnom imaćemo pokušaj stvaranja nove islamske države na prostoru Evrope. Nadam se da će to osujetiti evropske zemlje - istakla je Majkićeva, te dodala da ovo nije prvi put da se Turska direktno miješa u odnose BiH, istakavši da je ta zemlja vidjela da postoji problem ujednačavanja bošnjačke politike u pravcu stvaranjа BiH koja je po mjeri islamskih država i Turske kao lidera.

Autor sjovicicslavuj | 18 Decembar, 2009 | read_nums (475)

DNEVNE NOVINE
FRANKFURTSKE VESTI

Ministar inostranih poslova (MIP) BiH Sven Alkalaj i njegov partijskih šef Haris Silajdžić najodgovorniji su za haos u MIP-u, i čine sve da BiH kroz svoju DKP mrežu bude predstavljena kao islamska zemlja u kojoj živi samo jedan narod.

PREDSTAVLJA SAMO BOŠNJAKE: Sven Alkalaj, šef diplomatije Bosne i Hercegovine

Ovo je jednoglasna ocena srpskih kadrova u zajedničkim institucijama BiH, povodom najnovijeg skandala u ambasadi BiH u Beogradu gde je ataše za kulturu Nataša Vašalić uputila prijavu za mobing od strane otpravnice poslova Amire Arifović-Harms.

------------------------------------------------------------

 

Milica Marković, zamenik predsedavajućeg Komisije za spoljne poslove parlamenta BiH, kaže da novonastalom problemu u ambasadi u BiH doprinosi činjenica da se ne želi naći rešenje za ambasadora.

- Sigurno je da čitavu situaciju koriste neki ljudi koji su se raspojasali i rade ono što žele, a što ruši ugled i ambasade i zemlje, i direktno je usmereno protiv dostojanstva jednog naroda - smatra Markovićeva.

 MIP je taj koji bi trebalo da razreši situaciju, ali, kako ističe, "upravo tu leži problem, jer ministar Alkalaj nije sposoban da rešava probleme, nego isključivo da ih stvara".

- Unapred vam mogu reći da se Komisija za spoljne poslove neće baviti ovim konkretnim problemom jer kada god su slične stvari došle na dnevni red, rečeno je da to nije u njenoj nadležnosti - dodaje ona.


Ovakva odluka Komisije nije za čuđenje, kako objašnjava, jer od devet njenih članova njih pet dolazi iz reda bošnjačkog naroda, a tek po dvoje su srpske i hrvatske nacionalnosti.

Komentarišući zahtev otpravnice poslova Amire Arifović-Harms upućen Nataši Vašalić da napiše dopis o opravdanosti otvaranja "bosanskog kulturnog centra" u Beogradu, Markovićeva podseća da ovo nije usamljen incident u kojem bošnjački kadrovi u DKP mreži pokušavaju BiH predstaviti kao monoetničku, islamsku zemlju.

- Tako je svojevremeno ambasadorka u Amsterdamu Miranda Sidran-Kamišalić predložila Predsedništvu BiH da jednom holandskom političaru bude dodeljen orden "Zlatni ljiljan", ratno odlikovanje Armije BiH. Ovakvim postupcima i ponašanjem, kao što je organizovanje konzularnog dana u džamiji, zahtev otpravnice poslova Arifović-Harms, BiH svetu pokušava da se predstavi kao islamska država u kojoj živi samo jedan narod - kaže Markovićeva.

------------------------------------------------------------------

Špijuni u diplomatiji

  Poslanik Slavko Jovičić-Slavuj naglašava da ga ne čudi haotično stanje u DKP mreži BiH jer u njoj radi mnogo ljudi iz ratnih struktura koji su bili pripadnici muslimanske obaveštajne službe AID.

- Oni se ne bave onim zbog čega su otišli u ambasade, nego obaveštajnim radom. Čitave njihove porodice su u diplomatiji. Za sav taj haos najodgovorniji je ministar Sven Alkalaj. Međutim, kod nas je problem što ministra ne možete smeniti sve dok iza njega stoji njegova partija ili dok ne umre - kaže Jovičić.

---------------------------------------------------------------

Podsetimo, Nataša Vašalić navela je da ju je Amira Arifović-Harms nazvala "četnikušom", da je od nje zahtevala da obavlja i "špijunske zadatke" odnosno da utvrdi kako je ministar prosvete RS Anton Kasipović doputovao u Srbiju bez znanja ambasade, a dobila je i naredbu da napiše dopis o opravdanosti otvaranja "bosanskog kulturnog centra" u Beogradu.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/

 

Autor sjovicicslavuj | 18 Decembar, 2009 | read_nums (421)

DNEVNE NOVINE

petak, 18 decembar 2009 

Stranka demokratske akcije po svemu sudeći neće pristati da smijeni Safeta Softića s pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, kako bi ispravili evidentan debalans u raspodjeli funkcija, iako je to od ove stranke eksplicitno zatražio visoki predstavnik u BiH.

OHR je u pismu sugerisao da bi bilo najprikladnije smijeniti Softića, jer je funkcija premijera fiksna i da sama priroda pravosudnih i tužilačkih funkcija sprečava svaki politički uticaj u procesu imenovanja ili smjena.

U javnosti se spekuliše da bi Softića na funkciji mogla zamijeniti Milka Hasić, poslanik SDA iz reda srpskog naroda, koja se u protekle tri godine, iako je redovno dolazila na sjednice, rijetko javljala za riječ.

---------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, kaže da punih sedam godina postoji potpuni debalans kada su u pitanju funkcije u FBiH.

On podsjeća da cijeli prethodni mandat, unazad četiri godine, nije bilo moguće konstituisati Vijeće naroda u FBiH, jer nije bilo Srba u FBiH.

- Danas se stanje promijenilo nagore. Ne znam kako mogu postaviti predstavnike srpskog naroda na najznačajnije funkcije. Stranke iz FBiH traže podobne Srbe koji nisu autentični predstavnici srpskog naroda, niti su ih birali Srbi. To su uglavnom članovi SDA, SDP i još nekih stranaka iz FBiH - rekao je Jovičić i podsjetio da se na prošlim izborima učestvovale i stranke iz RS u FBiH, ali zbog malog broja Srba koji žive u FBiH njihovi predstavnici nisu mogli biti izabrani.

Jovičić podsjeća da od predratnog broja Srba danas u FBiH živi svega oko tri odsto.

--------------------------------------------------------------------

Salmir Kaplan, portparol SDA, rekao je da niko od predstavnika u javnim institucijama neće dozvoliti Softićevu smjenu i da ga samo može smijeniti visoki predstavnik.

- Održan je stranački kolegijum, gdje je rečeno da se ni na koji način neće dozvoliti smjena naših članova, jer bi bila velika nepravda da se debalans, koji postoji, ispravlja na Softiću - rekao je Kaplan.

Komementarišući preporuku visokog predstavnika koju je pismeno naslovio na predsjednicu federalnog parlamenta, Borjanu Krišto, gdje od vladajućeg SDA zahtijeva dosljednu nacionalnu raspodjelu šest ključnih vodećih pozicija u FBiH, Kaplan je rekao da SDA ne mora prihvatiti sve preporuke Valentina Incka, jer on ima mehanizme za smjene.

--------------------------------------------------------------

Ustavom propisana obaveza u FBiH prekršena je na štetu Srba i u korist Bošnjaka. Umjesto dvije vodeće funkcije,, Srbima je pripala jedna, dok su Bošnjacima iz SDA pripale tri. OHR traži da se nacionalna diskriminacija ispravi, što znači da SDA mora da smijeni jednog od vodećih funkcionera u FBiH. U igri su Mustafa Mujezinović, premijer FBiH, Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda FBiH i Softić.

Dobro upućeni tvrde da bi smjena Softića za Sulejmana Tihića značila svojevrsnu satisfakciju da se osveti Bakiru Izetbegoviću, svom najjačem predsjedničkom protivkandidatu na prošlom Kongresu, koga je Softić javno podržavao. Svi ljudi koji su podržavali Izetbegovića smijenjeni su sa stranačkih funkcija, tako da je opravdana sumnja da bi istu sudbinu mogao doživjeti i Softić. Kaplan to demantuje i kaže da je Izetbegović član SDA i da je bio jedan od kandidata na demokratskim stranačkim izborima.

----------------------------------------------------------------

 STEVANDIĆ: Vjerski i nacionalni debalans u FBiH

Nenad Stevandić, član GO SDS, smatra da u FBiH nije samo prisutan nacionalni debalans, nego i vjerski, politički i demokratski.

- U FBiH smatraju da su Srbi izvršili agresiju i učešće Srba u bilo kakvoj varijanti smatra se vrhunskim kompromisom i popuštanjem. Dok god bude mišljenje da je FBiH nastala odbranom od srpske agresije, taj debalans neće biti popravljen - naglasio je Stevandić i dodao da bi Srbi trebalo da se pitaju u FBiH, bar onoliko koliko se pitaju Bošnjaci u RS.

Stevandić je naveo primjer da Bošnjaci u RS putem Vijeća naroda RS mogu blokirati bilo kakav ustavni projekat, te onda i Srbi u FBiH zbog vlastitog interesa to isto treba da rade u FBiH.

On smatra da Srbi u FBiH ne mogu uraditi ništa, te da je poređenje RS i FBiH kao poređenje evropskog i azijskog entiteta, dva načina razmišljanja i dva koncepta budućnosti.

Autor sjovicicslavuj | 17 Decembar, 2009 | read_nums (465)

Safet Halilović

  16.12.2009
 
 
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu uveče nije podržao Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Safeta Halilovića.
 
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je početkom decembra donio rješenje kojim traži da se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. 

Parlamentarci smatraju da je prijedlog o smjeni prije svega stranačko potkusurivanje.   

Udruženje invalidnih lica početkom ovog mjeseca protestvovalo je pet dana u zgradi Parlamenta tražeći ratifikaciju konvencije koja reguliše pitanja osoba sa invaliditetom, a pored toga postavili su još sedam uslova zbog kojih su nezadovoljni godinama.
 
Neratifikovana konvencija, za čije kašnjenje je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić optužio resornog ministra Safeta Halilovića, bila je dovoljan razlog da donese odluku o njegovoj smjeni. Špirić je to ovako obrazložio:
 
„Jednostavno ja mislim da mora biti princip odgovornosti za vršenje vlasti. Bez tog principa BiH će biti još neuspješnija na svom evroatlantskom putu, u tom  sam ubijeđen, ali ja mislim način na koji je ta provrijeđena kategorija ljudi dovedena i na koji se disponiralo s njom tri dana u okviru Parlamenta i poruke, koje sam tek poslije čuo od tih ljudi daju mi za pravo da sam povukao pravi potez.“ 
 

Odluka o smjeni danas je došla na dnevni red Parlamenta koji nije bio spreman smijeniti Halilovića.
 -------------------------------------
 Beriz Belkić smatra kako je posrijedi politička igra SNSD-a:
„Da se iza svega toga krije jedna vrsta političkog obračuna u neslaganju kad je riječ o popisu državne imovine, kad je riječ uopšte o statusu, odnosno kad je riječ o razumijevanju šta je državna imovina, kad je riječ o budžetu naravno i neke stvari gdje se mi i SNSD iz RS u potpunosti razulikujemo. To ne bi trebalo prevoditi na personalni odnos i to bi trebalo da bude korektna, poštena politička borba argumentima.“

UZALUDNO TROŠENJE VRIJEMENA
--------------------------------------------------
Slavko Jovičić iz SNSD-a smatra da je odluka njegovog stranačkog kolege i predsjedavajućeg Vijeća ministara proceduralna greška.

„Mogu predlagati da ne znam ko da se smijeni. Evo sad je taj predlog da se smijeni gospodin Safet Halilović, nije imao mogućnosti. Odmah je Stranka za BiH, kontra reakcijom, zatražila smjenu predsjedavajućeg, gospodina Špirića. Ni jedna ni druga stvar nije mogluća da se desi u Parlamentu i to je samo da trošimo uzalud vrijeme, nema govora - neće biti smijenjen ni ovaj ni onaj“, kaže Jovičić. 
----------------------------------------------------------------------
Opozicione stranke uglavnom smatraju kako je ovaj slučaj, kao i prethodni, samo dokaz nefunkcionisanja vladajuće koalicije. Denis Bećirović iz SDP-a smatra da kada bi se zaista radilo o ocjeni nečijeg rada kompletno Vijeće ministara bi trebalo biti smijenjeno.
 
„Evidentno je da predsjedavajući Vijeća ministara kontinuirano želi da kreira vještački krize i vještačku destabilizaciju organa vlasti na državnom nivou. Posjećam da je taj isti Špirić prije nepunu godinu dana dao ostavku, pa je onda povukao ostavku iako se u međuvremenu nije ništa promijenilo, onda nas je to isto Vijeće ministara zabavljalo pet mjeseci sa ostavkom ministra iz SDA. I sada evo imaju namjeru da otvore novu aferu sa ministrom iz Stranke za BiH. Zaista, to je neprihvatljivo i riječ je o vještačkoj krizi u Vijeću ministara", kaže Bećirović. 
---------------------------------------------------
Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, napominje kako se u slučaju smjene Halilovića očito radi o prebacivanju odgovornosti: 
 
„Ko je sad više odgovoran - da li je više odgovoran ministar, ili je više odgovoran predsjedavajući ili je odgovoran Parlament itd.? Suštinska stvar je uvođenje politike u još jedno jednostavno pitanje - dakle, radi se o ratifikaciji sporazuma, i da je neko htio to pitanje da rješava bez politike, ono je davno moglo biti riješeno.“ 
------------------------------------------------
Cijeli slučaj je dokaz da nema ni minimalne koordinacije između predstavnika vlasti pet vladajućih partija, kaže Branko Dokić iz PDP-a:

„Ne samo da nema minimalne koordinacije između lidera tih partija nego i onih koji su odgovorni nosioci izvršnih, pa i zakonodavnih funkcija. Dakle, to nedostaje. I sasvim je sigurno da ovo što se dešava je rezultat takve jedne nesaradnje, nedovoljne komunikacije. Očigledno da i u Savjetu ministara ne postoji jedno minimalno povjerenje jednih u druge, a oni čine koaliciju. Kamen spoticanja je vezan za to. I ovo nije prvi put - već skoro dvije godine da se dešavaju neke stvari koje zaista nisu razumljive.“ 
--------------------------------------------------  
Da je riječ o nekoj drugoj, uređenoj državi moglo bi se pomisliti da savjesni šef ministarskog vijeća želi kazniti ministra za nesavjesni rad, no riječ je o ministarskom vijeću koje je u ovoj godini usvojilo samo devet posto zakona od plana koje je samo sebi zacrtalo početkom godine - o Vijeću ministara zbog kojeg je BiH ostala u getu i nije dobila bezvizni režim. 
 
  
    My picture!

Kategorije

Arhiva