Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 14 Januar, 2013 | read_nums (420)
Autor sjovicicslavuj | 11 Januar, 2013 | read_nums (505)

 ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да је иницијатива потпредсједника Федерације БиХ /ФБиХ/ Светозара Пударића и градоначелника Сарајева Алије Бехмена за изградњу споменика убијеним Србима и Хрватима на Казанима 1993. године превара и покушај сарајевских власти да "оперу савјест" због тих злочина.

 "Уз уважавање свих невиних српских жртава које су злочиначки поубијане на Казанима, покој њиховим душама, та иницијатива је само покушај сарајевских власти за прањем савјести за злочине над неколико хиљада сарајевских Срба", рекао је Јовичић Срни.

Он каже да је то превара, јер на тај споменик због неприступачности никад нико неће доћи. "На Казане се не може доћи ни џипом, а камоли неким другим превозним средством. Коме би онда такав споменик на тој локацији служио? То и јесте циљ сарајевских власти - да га никад нико не види, поготово не странци и они који посјећују Сарајево", наводи Јовичић.

Према његовим ријечима, када су тако "великодушни" зашто не направе споменик у центру Сарајева, као што су у Парку направили страдалој дјеци.

Јовичић каже да би најављени споменик служио само бошњачким властима да увијек имају разлог да кажу да су се, наводно, одужиле невино страдалим Србима.

"Ријеч је о смишљеној подвали иницијатора идеје Пударића. Морам да га подсјетим да у име Савеза логораша Републике Српске већ 15 година тражим да се у Сарајеву барем на једној локацији гдје су били логори за Србе постави спомен-плоча, али никада нам то нису дозволили", рекао је Јовичић.

Он је подсјетио на покушај постављања спомен-плоче у кругу логора "Виктор Бубањ" 2003. године, када су представници Савеза логораша Републике Српске једва извукли "живе главе" из "мултиетничког" Сарајева.

Јовичић, који је и сам био заточен у логору "Силос", наглашава да је познато да је у Сарајеву било 124 логора у којима су муслиманске власти затварале и убијале Србе, али сада сарајевске власти имају, како је рекао, много бољих локација да направе споменик страдалим Србима.

"Када се Пударић који је, како сам каже, покренуо ту идеју, залаже да се напокон направи споменик звјерски ликвидираним Србима у главном граду БиХ, у којем је и он провео цијели рат и био у такозваној Армији БиХ, зашто се, рецимо, такав споменик не би направио у кругу данашњег Суда и Тужилаштва БиХ, некадашњој касарни `Виктор Бубањ`, у којој је био логор за Србе и у којем је на десетине невиних Срба звјерски ликвидирано", запитао је Јовичић.

-----------------------------------------
Потпредсједник ФБиХ Светозар Пударић и градоначелник Сарајева Алија Бехмен потписали су јуче у Сарајеву уговор о сарадњи у вези са изградњом споменика убијеним Србима и Хрватима на Казанима 1993. године.

Иницијатива да се на локалитету Казани на обронцима планине Требевић изгради спомен-обиљежје жртвама српске и хрватске националности, који су од средине 1992. до октобра 1993. године ту убијани и након чега су њихова тијела бацана у јаму, покренута је прије двије године.

Из јаме на Казанима су након рата извађени посмртни остаци 29 лица.
Број убијених званично никада није утврђен, а многи сматрају да су неке убице са Казана још на слободи.

Од 1994. године за злочине на Казанима осуђено је 14 припадника такозване Армије БиХ на казне затвора од 10 мјесеци до шест година.

http://www.srna.rs/novosti/jovicic-pokusaj-pranja-savjesti.

Autor sjovicicslavuj | 10 Januar, 2013 | read_nums (440)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Прије неколико дана на фејзбуку основана је група тзв. „Revolucionarni Pokret Bosne i Hercegovine“.

Још није познато, али у овом тренутку није ни важно ко стоји иза ове групе. Док ово пишем, овој групи придружило се преко 10.000 чланова или боље речено авантуриста.

У "прогласу" чланови групе  позивају своје чланове и све грађане на протесте широм БиХ. Протести су заказани за 12. 1. у 12.00 сати. На страници групе поменута су и имена највиших политичара које организатори хаоса,  уличним протестима требају да сруше са власти. На том списку су: Милорад Додик, Златко Лагумџија, Драган Човић, Сулејман Тихић ...

Међу овим именима највећи проблем је Милорад Додик који брани интегритет и уставну позицију институција РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, а остала имена  су тек онако "придодата" као колетерална штета.

Организатори фејзбук протеста указују на врло тежак живот у БиХ и на још неке ствари, како су их протестанти дефинисали. Да се ради о тешком животу многих грађана у БиХ, па то је свима јасно, али основни смисао протеста је рушење РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и то су организатори увили у обланду тешког живота народа у оба ентитета.

Сасвим је ирелевантно ко су организатори  и одакле је потекла ова идеја, односно у којој  кухињи и у којим круговима је све ово скухано, али намјера је опасна. Изазивањем немира покушава се створити унитарна држава БиХ у којој би нестала РЕПУБЛИКА СРПСКА. Сваком иоле бољем познаваоцу прилика у БиХ ово мора бити јасно.

Оно што је још нејасно, а може се претпоставити да организатори имају подршку и изван БиХ и од многих тзв. невладиних организација, као и од једног броја самозваних аналитичара, који су се више него добро ухљеблили захваљујући великим средствима помоћи која долазе из иностранства. Помоћ организаторима протеста очито је да пружају и неки тзв. независни медији, неки портали на интернету који су у приватном власништву, а који такође добијају финансијску помоћ из иностранства.

У свему треба посебно истаћи велики допринос бошњачке дијаспоре, као логистике, koja je oд свог оснивања имала исте идеје, а све са једним циљем – да се створи унитарна БиХ у којој би нестала РЕПУБЛИКА СРПСКА!

Све је, дакле, јасно и може се закључити да је  добро синхронизовано. Организатори протеста мисле да је сада право вријеме да се у БиХ почне са тзв. босанским прољећем и да се великим уличним немирима дестабилизује ионако врло тешка и сложена политичко-економска ситуација, па и сама уставна организација БиХ.

Уосталом, врло брзо ће се показати да је ово о чему пишем, а то је рушење РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, главни циљ фејзбук групе  за протесте у БиХ. Сад за сад, постоје индиције да се овој групи придружио врло мали број Срба из Републике Српске, мада је тешко утврдити наводне учеснике, јер се сви, као и организатори крију иза анонимних имена на фејзбуку.

 Све се ради по оној народној „да се Власи не досјете“!?

Указујем и на још неке чињеницe.

 У оваквој БиХ није могуће организовати било какве заједничке прославе и манифестације, а камоли нешто друго.

Најбољи примјери зато су чињенице, а оне говоре овако. Наиме, никада нико из бошњачког народа није присуствовао прослави Дана РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, нити на било којем стратишту на којем се обиљежава страдање Срба у претходном грађанском рату. Такође, никада нико  од српских представника у заједничким институцијама БиХ  није присуствовао обиљежавању тзв. Дана независности /1. март/, као ни тзв. Дана државности БиХ /25. новембар/.

 Зато су сулуде овакве активности разних авантуриста. Било какви улични протести у БиХ, а поготово ширих размјера, никад се нису мирно завршавали, већ су били иницијална каписла за почетак крвопролића и почетак  сукоба, који се више не би могли зауставити.

На крају крајева, то би онда био отворени позив страном фактору за војну интервенцију у БиХ, а све са циљем њене уставне и територијалне прекомпозиције у унитарну државу. Но, такви сценарији заговорника протеста и рушења власти у БиХ су ипак далеко од реалности.

Autor sjovicicslavuj | 9 Januar, 2013 | read_nums (421)


Писмо сам написао, сада већ "далеке"  2.009.  године, а као да сам га написао данас, кад славимо 21 рођендан РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Текст је објављен  /11.06.2009/ у тадашњим дневним новинама "Фокус".

                               **************************

Народ каже - "све је могуће"! Али многи, такође, кажу да није могућа дрвена пећ! Ево, ја кажем да јесте!

 

Па, могућа је дрвена пећ и то за једнократну употребу! Или у другом случају као сувенир! Све те варијанте, наравно, зависе од тога ко и како и из којег угла гледа на одређене ствари.

 

Свако има право на своје мишљење и то је индивидуално право сваког појединца. Исто тако, није забрањено сањати, жељети, маштати... Био бих обрадован да се чују многа мишљења, али да их изговарају људи који ће се притом јавно идентификовати и који ће стајати иза својих изговорених ријечи или још боље - који ће стајати иза својих урађених дјела, без обзира какав је њихов карактер или ефекат. На тај начин, и мени би било много лакше разумјети многе, јер бих онда знао кога уз себе имам као поузданог саборца у реализацији наших идеја, циљева.

 

Наравно, никада нико неће моћи да донесе закон о љубави, односно неће моћи да ултимативно захтијева или нареди оном другом да то прихвати и да воли ако он (тај) то не жели или једноставно ако неће. Јер, као што желимо да живимо у слободи и да имамо сва људска права, исто тако морамо имати и обавезе да поштујемо устав и законе који спречавају насиље или било какву доминацију једних над другима... Свака дискриминација, без обзира на њен карактер или њено усмјерење према било коме или било чему, јесте врло опасна и она је, у ствари, недопустива!

 

Извини "пријатељу" што ти овако пишем. Звао бих ја тебе мобилним, али изгледа да си у ромингу и нећу да иде на твој трошак. А, право да ти кажем - не знам да ли бих ти све овако јавно и транспарентно и рекао путем телефона, јер "прислушкују ме", па ко велим да је боље да ти неке ствари овако напишем. Јер, оно што није за(на)писано, није се ни десило!

 

Ако си икада чуо шта ја говорим или шта радим, онда си могао да запамтиш да највећу захвалност дугујем најбољим синовима из нашег народа - српским јунацима, који су свој живот уградили у темеље и стварање Републике Српске. Претходних година био сам више него разочаран (не)бригом овог друштва за породице и дјецу чији су очеви дали свој живот за опстанак и останак српског народа на својим вјековним огњиштима. У посљедње двије-три године стање се поправља, истина не онако и оним темпом како бих ја то желио, али поправља се и то је видљиво у скоро сваком сегменту нашег друштва и нашег пролазног овоземаљског живота!

 

Ето, овдје на овом вјечито трусном и тектонски поремећеном балканском простору и перманентној вјетрометини - народи су се међусобно убијали и шта смо на крају добили? Добили смо несрећу за све и зато се само прагматичном и реалном политиком могу рјешавати многа још увијек отворена питања, а не ратовима који се кроз вјекове циклично и генерацијски понављају и догађају. Доста је више страдања српског народа, не доста, већ и превише!

 

Autor sjovicicslavuj | 9 Januar, 2013 | read_nums (437)
Autor sjovicicslavuj | 8 Januar, 2013 | read_nums (494)

КАД ДАНАС СЛАВИМО 21 РОЂЕНДАН И КРСНУ СЛАВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - НАЈВЕЋУ ЗАХВАЛНОСТ МОРАМО УПУТИТИ НАЈБОЉИМ СИНОВИМА СРПСКОГ НАРОДА КОЈИ СУ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ДАЛИ ЗА СТВАРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

                                              ***
Душа ме заболи и туга ухвати кад знам, а сви то знамо да се РЕПУБЛИКА СРПСКА није на најбољи начин захвалила нити одужила породицама и дјеци СРПСКИХ ЈУНАКА ЧИЈЕ НАС ДУШЕ СА НЕБА ОПОМИЊУ НА ТО! Будимо искрени - мисле ли сви овако? Не мисле нажалост!!!

Autor sjovicicslavuj | 8 Januar, 2013 | read_nums (452)

С Р П С К А  З А У В И Ј Е К !

 

Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (2574)

Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (275)
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (321)

Оци или Очеви или Очићи

У прву недељу пред Божић празнује се овај празник. Тога дана, исто као на Материце, деца везују своје очеве, а ови им се "дреше" поклонима, исто као и мајке.
***********
Оци, Материце и Детинци су чисто породични празници и за тај дан домаћице припремају свечани ручак на којем се окупи цела породица. 

Ови празници, и обичаји везани за њих, доприносе јачању породице, слози у њој, разумевању, поштовању између деце и родитеља, старијих и млађих, што све заједно чини породицу јаком и здравом. А зна се да је породица темељ једнога друштва - државе и цркве.

******
Нема народа без обичаја, без обзира у ком крају света живи. Свако село, сваки крај, свака област, сваки народ, имају своје обичаје. Неки обичаји припадају само ужем крају, неки захватају читаве области једне земље, а неки обичаји су истоветни код различитих народа.
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (592)
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (295)
Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (352)
Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (324)

 

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Има једна сјајна анегдота коју, као и неки учесници свечане сједнице Скупштине српског народа, тог, сада већ историјског дана - 09. 01. 1.992. године, на Светог архиђакона Стефана, никад нећу заборавити све док будем жив.

 

Наиме, иако сам водио тим безбиједности и био задужен да све протекне у најбољем реду, запала ме је и захвална улога у којој се нисам прославио.

 

Пред сами почетак сједнице неко је требао  са касетофона да пусти химну "Боже правде".

 

У кабинету смо имали најновију линију и неко из организације  доставио ми је касету на којој је била химна и мене је запала та улога да поред тога што сам бринуо о безбиједности  и то урадим?

 

Али, пошто је била нова линија са даљинским управљачем, никако ми није успијевало да пустим химну "Боже правде"!

Шта год сам притискивао на даљинском, увијек ми је ишао "Марш на Дрину", композиција са друге стране касете. Иако сам све то увјежбавао у другој просторији, али није ишло, па није.

Звао сам многе да и они покушају, али нико, као ни ја, није знао како да пусти химну?!

 

И као што се многе ствари случајно дешавају, ето, десило се тако да један електричар Србин, који се ту случајно затекао, има исту линију и само је он знао како се са даљинским "рукује"!  Показао ми је и након што сам три пута поновио радње да се не обрукам, успио сам и тако сам се нашао, ни крив ни дужан, у Радном предсједништву сједнице и први пустио химну!

 

Нико није могао да ми замјери што је почетак сједнице "из техничких разлога" каснио више од 15. минута, па ни тадашњи предсједник СДС Радован Караџић који ме стално пожуривао.

 

И након свих перипетија заорила се ХИМНА "БОЖЕ ПРАВДЕ" и тако је почело стварање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

 

О атмосфери у Сарајеву, о страху за српски народ, о свим другим детаљима нећу да говорим, јер видим да о неким догађајима из тог времена говоре они који су били далеко од свих тих збивања, али и од мјеста дешавања, но, ето....

 

 НАПОМЕНА:

Ма могао бих много тога да напишем, али само ћу додати да је на тој сједници било присутно 76 српских посланика и то: 70 из СДС-а; 4 из Странке реформских снага /Странка Анте Марковића, тадашњег предсједника СИВ Југославије/ и 2 посланика из СПО /Странка Вука Драшковића/...Иако је прошло 20 година од тог дана сјећам се скоро свих детаља, па чак и имена свих посланика. Неки од њих, нажалост, нису више међу живима. Покој им души и велико хвала.

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (256)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Пред обиљежавање двадесетог рођендана РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ....
Тада, већ давне 1.992 године, 9. јануара, на Дан Светог архиђакона Стефана, одржана је историјска сједница српских посланика у Сарајеву када је проглашена РЕПУБЛИКА СРПСКОГ НАРОДА У БИХ....Касније ће РЕПУБЛИКА СРПСКА добити своје име, које и данас носи и које ће трајно носити.

Био сам шеф тима за све безбједносне аспекте и за безбједно одржавање те скупштине. И сад се сјећам колико смо напора уложили и са чиме смо се све сусретали, али хвала Драгом Богу, ниједан инцидент се није десио, иако се и сама сједница одржавала у узаврелој сарајевској атмосфери....

ЖИВЈЕЛА ТРАЈНО РЕПУБЛИКО СРПСКА!!!

НАПОМЕНА: Као учесници те, сада већ историјске сједнице, данас у политици активни смо само још МИЛОРД ДОДИК, који је тада био најмлађи посланик, а данас је предсједник РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и, ето, ја који сам тада био у једној другој улози, а данас сам посланик у Парламентарној скупштини БиХ!!!
 

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2013 | read_nums (242)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Сједим са пријатељем на кафи и листамо новине...
Наравно, ја летимично прегледам политичке стране из многобројне дневне штампе, а он тражи и прегледа огласе...
Каже ми да се у огласима највише нуде разне ствари на продају, а да се мало шта купује. Кажем, ништа није чудно! Нема народ пара и велика је криза, али само за сиротињу...

Вели он да би радо купио душу?! Заћуђен питам га па зашто ће му, кад је он добар човјек и са добром душом...
Наставља мој другар даље и говори ми да су његову душу већ поодавно нагризле разне изопачености у овом друштву и да су му неискрени људи, разне лопуже и лопови скоро исисали сву доброту из срца и душе, разумљиво разним неправдама...

И ту се слажемо, јер нема потребе за било каквим размимоилажењима у мишљењима. Али, опет га питам и кад би било могуће чију би "купио" душу? А и кад би била душа на продају, велим да би била сасвим мала понуда, јер су бесдушници у мањку "репроматеријала" и сами остали без душе...
 
Замислим се  због ове теме и саме вриједности душе и кажем да је стварно запрепашћујуће да је огроман број људи остао без властите душе...
 
Не знам разлоге, али помињем разне ствари...лоповлук, себичност, општу грамзљивост, похлепу, личне интересе, ма разне облике отуђења људи, једних од других...

Вјерујем у Бога и само не помињем да су ђаволи својим "техничко-технолошким" достигнућима уништили многе душе честитих људи...Срећом, нађосмо један текст, онако забаван из ђет-сет друштва и бар на тренутак престах да размишљам о "трговини душама"...
 
То ме спаси, јер  не желим да и сам останем без душе....
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2013 | read_nums (336)
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2013 | read_nums (303)

Да пукнеш од смијеха…..
31.12.2012  | Приредила: Ведрана Кулага

Није него

Непостојање Суда и Тужилаштва БиХ у Уставу БиХ не значи да су неуставни.

Медџида Кресо, предсједник Суда БиХ

* * *

Бројао

Радончић има више торњева него пријатеља.

Aсим Сарајлић, шеф Клуба СДA у Парламенту БиХ

* * *

Младићи

Пробао сам све што младићи морају пробати да би се осјећали мушкарцима.

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ

* * *

Не би био једини

Размишљам да ових дана узмем државни аутомобил и одем у сватове.

Славко Јовичић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ

* * *

Aспирин

Мозак Драгана Викића је величине аспирина. Он уопште нема можданих вијуга, јер је функцију великог мозга преузео мали мозак, који је отишао од алкохола.

Зоран Чегар, високи полицијски службеник Федералне управе полиције

* * *

Благо шефу

Бити градоначелник Мостара исто је као бити шеф луднице на Домановићима.

Марин Топић, мостарски умјетник, архитекта и политичар

* * *

No comment

Мој клијент је недужан као беба. Он никада ни на семафору кроз црвено није прошао.

Митхат Кочо, адвокат Насера Кељмендија

* * *

A добра вила?

Нисам ја Дјед Мраз да испуњавам жеље СДA.

Вјекослав Беванда, предсједавајући Савјета министара БиХ

* * *

Мацина трава

Савјет министара БиХ доноси безначајне одлуке које су као мацина трава, јер никоме не могу ни помоћи ни одмоћи.

Никола Шпирић, министар финансија и трезора БиХ

* * *

Добро дјело

Да није било мене, Будимир би данас окопавао воћњак у Читлуку, јер тамо има неке саднице вишње, те се бави предузетништвом, односно производњом ликера.

Звонко Јуришић, предсједник ХСП-а БиХ

* * *

Копанје за миран сан

И даље окопавам воћњаке у слободно вријеме и опуштам се, послије чега мирно спавам, што није случај са Јуришићем.

Живко Будимир, предсједник Федерације БиХ

* * *

Пилићи

Појединци не могу само гледати у владу као пиле у квочку.

Дамир Никшић, концептуални умјетник из Сарајева

* * *

И јесте смијешно

Дјелује смијешно, али више користи је било од непостојећег аеродрома у Требињу него од Комисије за ревизију приватизације РС.

Славко Вучуревић, градоначелник Требиња

* * *

Срећа па није

Да сам јапански адвокат послије овакве пресуде починио бих харакири.

Сенад Дуповац, адвокат терористе Мевлида Јашаревића

* * *

Скромност је врлина

Неодољив сам љубавник. Природа ми је дала капацитет, надареност, дала ми је више шарма него стаса. Шармом могу да освојим сваку жену.

Милош Шмитран, бивши начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Бањалука

* * *

Др Златко

Живка Будимира доживљавам као температуру, а СДA као болест која узрокује такву температуру. Не требамо се толико бринути о хладним облогама, јер тиме нећемо ријешити проблем који стварно имамо, а који се зове понашање СДA и Сулејмана Тихића.

Златко Лагумџија, лидер СДП-а БиХ

* * *

Вриједан, нема шта

Од редовних активности петком када долазим у Бијељину, оно што ме чека јесте да обавезно изнесем смеће. У подруму нам је веш-машина, па је моја обавеза да веш носим од подрума до трећег спрата.

Мирослав Миловановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС

 http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Da puknes od smijeha

    My picture!

Kategorije

Arhiva