Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 26 Decembar, 2012 | read_nums (436)

M. FILIPOVIĆ | 26. decembar 2012.

Bosna i Hercegovina ove godine nije ispunila nijedan značajniji uslov Brisela. Evropska komisija razočarana zastojem zemlje na putu ka Evropskoj uniji

BANjALUKA - Bosna i Hercegovina je na kraju 2012. godine najdalje od članstva u Evropskoj uniji od svih susednih zemalja! Nijedan suštinski zahtev Brisela u ovoj godini nije ispunjen, pa je i sama aplikacija za status kandidata u Uniji još prilično daleko.

To potvrđuju najnoviji izveštaji evropskih institucija o napretku zemlje ka EU.

Posebno zabrinjavaju sve češći zahtevi vodećih evropskih zemalja da BiH bude čak ukinut bezvizni režim zbog priliva sve većeg broja lažnih azilanata iz zemlje u Evropske unije.

Evropska komisija je ocenila da je razočarana zastojem u napretku BiH u procesu evro-atlanskih integracija, a posebno zbog nastavka secesionističke retorike u zemlji i neispunjavanja preuzetih obaveza.

Zvaničnici EU posebno su razočarani zbog neispunjavanja "Mape puta" dogovorene u junu u Briselu sa liderima iz BiH, ali i zabrinuti zbog nerealizacije ranije postignutih političkih dogovora.

MALI POMAK
KAO mali pomak na putu ka EU mogu se navesti potpisivanje sporazuma između BiH i EU o pristupanju Evetskoj trgovinskoj organizaciji i dogovor ekspertskih timova BiH, Hrvatske i EU o trgovinskoj razemni posle 1. jula, kada Hrvatska postaje članica EU.

I dok zemlje regiona sve sigrunije koračaju ka članstvu u EU, BiH i dalje tapka u mestu, a po mnogima ova godina je potpuno izgubljena kada je reč o ispunjavanju preostalih evropskih uslova.

Domaći lideri tokom cele godine nisu uspeli da reše problem primene presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci" kojom je zemlja optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvoljava kandidovanje za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda.

Iako je Brisel podvukao da bez ispunjavanja ovog uslova ne može biti ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruženju zemlje sa EU, bez čega je nemoguće podneti aplikaciju za status kandidata, vodeće političke partije nisu uspele da postignu dogovor o primeni presude.

Nije ispunjen ni zahtev da bude uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti u zemlji kada je reč o ispunjavanju evropskih zadataka i obaveza.

----------------------------------------------------------------

OHR I U 2013.

SAVET EU pozvao je nadležne u BiH da ispune sve potrebne uslove kako bi došlo do zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika. Navedeno je da će EU nastaviti da razmatra smanjenje nadležnosti i premeštanje tog međunarodnog predstavništva. Međutim, sada je izvesvesno da će OHR i u 2013. ostati u BiH.

-------------------------------------------------------------

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je realno da odluka "Sejdić-Finci" bude primenjena u prvoj polovini iduće godine, te da BiH aplicira za kandidatski status u EU i da provede izbore 2014. godine u skladu sa tim.

Radmanović je naglasio da je BiH sve bliža evro-integracijama i da postoji politička volja za približavanje EU, a da međunarodna zajednica nikakva rešenja ne bi trebalo da nameće silom.

- Pripadam onima koji su kreirali politiku prema kojoj je izvorni "Dejton" najbolji za BiH. To i danas mislim. Jer, promene "Dejtona", koje su se desile silom međunarodne zajednice, napravile su probleme sa kojima se danas susrećemo - rekao je Radmanović.

---------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da su bošnjački političari svojim maksimalističkim zahtevima blokirali evropski put zemlje.

- Želeli su da kroz priču o evropskoj integraciji otmu što više nadležnosti od Srpske i prenesu ih na nivo BiH.

Nisu u tome uspeli, jer im Srpska to nije dozvolila. Sada smo tu gde smo. Očekujem više politčkog kompromisa u narednoj godini - istakao je Jovičić.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-BiH-cvrsto-na-evropskom-zacelju

Autor sjovicicslavuj | 21 Decembar, 2012 | read_nums (383)

 

 Banjaluka 21. 12. 2012

Proces uklanjanja nekadašnjih saradnika tajnih službi bivše Jugoslavije sa rukovodećih pozicija u institucijama BiH, čak i ako bude usvojen predlog Ministarstva pravde o pokretanju procesa lustracije, unapred je osuđen na propast, jer je dobar deo arhiva nekadašnje Službe državne bezbednosti BiH nestao tokom proteklog rata, a veliki deo i posle toga!

Stručnjaci za obaveštajne poslove tvrde, naime, da lustraciju prvenstveno otežava nedostatak dokumentacije na osnovu koje bi nekadašnji tajni agenti i doušnici bili uklonjeni sa sadašnjih javnih funkcija.
Iscureli poverljivi podaci

Najbolji dokaz za to je, kako kažu, knjiga "Čuvari Jugoslavije" hrvatskog emigranta Ivana Bešlića, u kojoj je 2003. objavljen dobar deo do tada strogo poverljivih podataka iz dosijea više stotina navodnih doušnika nekadašnje SDB BiH. Iako Bešlić nikada nije otkrio izvore informacija, sumnja se da je materijal iscureo iz arhiva SDB-a i da ga OBA BiH više i nema u svom posedu.

-------------------------------------------------------

- Po uzoru na rešenja iz nekih postkomunističkih država, zamisao Ministarstva pravde je osnivanje posebne komisije za verifikaciju činjenica, koja bi na osnovu uvida u arhivu OBA BiH, pravnog naslednika nekadašnjeg SDB-a, uklonila sa rukovodećih funkcija sve one funkcionere za koje se ispostavi da su odgovorni za kršenje ljudskih prava ideoloških neprijatelja komunističkog režima. Po istoj ideji, planirano je da se ta pravila odnose i na doušnike i šefove nekadašnje Vojne službe bezbednosti bivše JNA. Međutim, vojna arhiva je još pred rat sklonjena u Beograd, pa se postavlja pitanje kako bi ta komisija za verifikaciju činjenica mogla da dođe do dokumentacije koja je sada u posedu Srbije.

Bolje ikad nego nikad

Slavko Jovičić Slavuj, član parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA, tvrdi da je Bešlićeva publikacija najbolji dokaz da je arhiv nekadašnjeg SDB-a tokom rata raznosio kako je ko stigao i da je veliko pitanje šta je uopšte preostalo od te dokumentacije.

- Na vlastitom primeru sam se uverio da današnja OBA nema mnoštvo predratnih dosijea, jer kao nekadašnji radnik SDB-a ni sam nikada nisam uspio da dođem do svoje radne knjižice i diplome. Kada sam tražio te dokumente, odgovorni iz OBA su mi rekli da je to verovatno negde izgubljeno.
 
Ako ne poseduju ni tako trivijalna dokumenta, pitam se šta će se desiti kada neko počne da primenjuje taj zakon i traži dosijee nekadašnjih informanata?! Zvanično, taj arhiv bi trebalo da bude u OBA, jer su oni pravni naslednici SDB-a. Međutim, stanje arhivske građe nikada nije precizno utvrđeno, a niko ne može garantovati da ona nije iznošena tokom rata. Ne verujem da zakon o lustraciji može da zaživi u praksi - kaže Jovičić.
-------------------------------------------------
Međutim, Krstan Simić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, smatra da bi proces lustracije trebalo pokrenuti, makar i sa zakašnjenjem.

- Bila bi to odlična prilika da se sazna ima li istine u tvrdnjama o silnim špijunima među nama. Ali, tu treba napraviti jasnu razliku između onih koji su, baveći se tim poslom, kršili ljudska prava i onih koji su naprosto radili u tim službama - kaže Simić.

-------------------------------------

Makedonski model

Zakon o dopunskom uslovu za vršenje javne funkcije, koji predlaže Ministarstvo pravde BiH, skoro je identičan novom makedonskom zakonu o lustraciji, koji je počeo da se primenjuje upravo ove godine. I u Makedoniji te poslove obavlja Komisija za verifikaciju činjenica, s tim da su oni imena nekadašnjih saradnika tajnih službi obelodanili javnosti, što je izazvalo pravu buru. Od svih bivših komunističkih država, najdalje u ovom procesu su otišli Česi, koji su lustraciju počeli još 1991. Zanimljivo je da Hrvatska nikada nije usvojila takav zakon. Za razliku od Hrvatske, Srbija je još 2003. usvojila Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, koji ima sve karakteristike zakona o lustraciji, ali ga, međutim, nikada nije sprovela u praksi.

Dragan Risojević

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Tajni arhivi SDB-a nestali bez traga!

Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2012 | read_nums (408)

  • OBJAVA: 19.12.2012

Zastupnički dom

Zastupnici su bili vrlo oštri prema institucijama koje se ponašaju rastrošno. Navodili su primjere iz revizijskih izvješća te se pitali što je s reakcijom nadležnih


Piše: Eldina Medunjanin
 
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je jučer sedamdesetak revizijskih izvješća o financijskom poslovanju državnih institucija u prošloj godini. Zastupnici su bili vrlo oštri prema institucijama koje se ponašaju rastrošno. Navodili su eklatantne primjere iz revizijskih izvješća, a mnogi su se pitali i što je s reakcijom nadležnih institucija. Nisu krili i nezadovoljstvo što se mediji više bave navodnim rasipništvom Parlamenta, dok mnoge nepravilnosti iz drugih državnih institucija ne spominju.
Tko su odgovorni?
Beriz Belkić (SBiH) kaže da iz svih ovih izvješća nije uspio doći do podatka tko je odgovorna osoba za financijsko poslovanje neke institucije. On smatra da bi imenom i prezimenom trebalo detektirati one koji su dopustili nedomaćinsko poslovanje. Njegovim kolegama poput Slavka Jovičića (SNSD) zasmetali su i podaci o rasipništvu nižerangiranih dužnosnika. - Ne branim nas zastupnike. Mi trebamo biti u fokusu javnosti, ali samo zato što dopuštamo ovakvu nemarnost, što ove institucije ovako rade, ustvrdio je Jovičić. Njegov stranački kolega Boško Tomić osvrnuo se i na podatke iz specijalnog revizijskog izvješća o korištenju službenih vozila.
Poduzeti mjere
- Kada se naprave jedinstvena pravila upotrebe službenih vozila neće se moći dogoditi da pomoćnik zamjenika ili zamjenikov pomoćnik može koristiti službeni automobil, posebno što imamo automobila koji se koriste 24 sata dnevno. Nitko ne koristi usluge gradskog prijevoza, ali smo zato za taksi usluge potrošili 366 tisuća, a za korištenje privatnih vozila 470 tisuća KM, kazao je Tomić, pozivajući i unutarnju kontrolu u institucijama da provjerava nelogične troškove, kao što je onaj u kojem je jedan službenik za isti dan prešao na relaciji Mostar - Sarajevo - Banja Luka više od dvije tisuće kilometara, a pri tome bio prijavljen da je u to vrijeme na svom radnom mjestu. Iako su pojedini zastupnici prosvjedovali što sjednici Zastupničkog doma ne nazoče čelnici institucija koje su dobile negativna revizijska izvješća, Saša Magazinović (SDP) je izrazio sumnju da će Parlament uspjeti u dvoranu dovesti bivše ministre, poput Svena Alkalaja, Safeta Halilovića ili Selme Cikotića.
Darko Babalj (SDS) istaknuo je da njemu ne smeta što na zasjedanju Zastupničkog doma nema predstavnika institucija čije se poslovanje razmatra. - Više bih volio da u ovoj dvorani sjede predstavnici Tužiteljstva i Suda BiH te da se konačnu poduzmu odgovarajuće mjere prema onima koji to zaslužuju, kazao je Babalj jučer u izlaganju na sjednici. 
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je jučer sedamdesetak revizijskih izvješća o financijskom poslovanju državnih institucija u prošloj godini. Zastupnici su bili vrlo oštri prema institucijama koje se ponašaju rastrošno. Navodili su eklatantne primjere iz revizijskih izvješća, a mnogi su se pitali i što je s reakcijom nadležnih institucija. Nisu krili i nezadovoljstvo što se mediji više bave navodnim rasipništvom Parlamenta, dok mnoge nepravilnosti iz drugih državnih institucija ne spominju.

Tko su odgovorni?

Beriz Belkić (SBiH) kaže da iz svih ovih izvješća nije uspio doći do podatka tko je odgovorna osoba za financijsko poslovanje neke institucije. On smatra da bi imenom i prezimenom trebalo detektirati one koji su dopustili nedomaćinsko poslovanje.

---------------------------------------------

Njegovim kolegama poput Slavka Jovičića (SNSD) zasmetali su i podaci o rasipništvu nižerangiranih dužnosnika.

- Ne branim nas zastupnike. Mi trebamo biti u fokusu javnosti, ali samo zato što dopuštamo ovakvu nemarnost, što ove institucije ovako rade, ustvrdio je Jovičić.

-------------------------------------------------

Njegov stranački kolega Boško Tomić osvrnuo se i na podatke iz specijalnog revizijskog izvješća o korištenju službenih vozila.

- Kada se naprave jedinstvena pravila upotrebe službenih vozila neće se moći dogoditi da pomoćnik zamjenika ili zamjenikov pomoćnik može koristiti službeni automobil, posebno što imamo automobila koji se koriste 24 sata dnevno. Nitko ne koristi usluge gradskog prijevoza, ali smo zato za taksi usluge potrošili 366 tisuća, a za korištenje privatnih vozila 470 tisuća KM, kazao je Tomić, pozivajući i unutarnju kontrolu u institucijama da provjerava nelogične troškove, kao što je onaj u kojem je jedan službenik za isti dan prešao na relaciji Mostar - Sarajevo - Banja Luka više od dvije tisuće kilometara, a pri tome bio prijavljen da je u to vrijeme na svom radnom mjestu.

----------------------------------------------

Iako su pojedini zastupnici prosvjedovali što sjednici Zastupničkog doma ne nazoče čelnici institucija koje su dobile negativna revizijska izvješća, Saša Magazinović (SDP) je izrazio sumnju da će Parlament uspjeti u dvoranu dovesti bivše ministre, poput Svena Alkalaja, Safeta Halilovića ili Selme Cikotića.

------------------------------------
Darko Babalj (SDS) istaknuo je da njemu ne smeta što na zasjedanju Zastupničkog doma nema predstavnika institucija čije se poslovanje razmatra. - Više bih volio da u ovoj dvorani sjede predstavnici Tužiteljstva i Suda BiH te da se konačnu poduzmu odgovarajuće mjere prema onima koji to zaslužuju, kazao je Babalj jučer u izlaganju na sjednici. 

 http://www.vecernji.ba/vijesti/trazi-se-odgovornost-rasipnistvo-institucijama

Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2012 | read_nums (424)
 
                         Federalna novinska agencija
 
 
Objavljeno 18.12.2012. 
Vijesti iz BiH

Predstavnički dom PSBiH obavio je raspravu o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
 
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv
 
 
Rasprava je trajala više od dva sata, a zamjerke na izvještaj dalo je nekoliko poslanika, među njima i Dušanka Majkić, Slavko Jovičić te Niko Lozančić.
 -------------------------------------------------
Majkić je istakla da je zabrinuta neefikasnošću Suda i Tužilaštava BiH te navela da je po informacijama iz Izvještaja u 2011. godini Tužilaštvo BiH podiglo 252 optužnice, a što znači da je jedan tužioc za godinu dana podigao 6,3 posto optužnica.
- U okružnim tužilaštvima toliko optužnica bude podignuto za jedan mjesec - istakla je. Dala je primjedbe i na nerješavanje komunalnih predmeta te starih predmeta od kojih su neki, kazala je, stari i do 20 godina. Navela je i da je Odjel za ratne zločine Suda BiH u 2011. riješio tek 17 predmeta.
----------------------------------
Poslanik Slavko Jovičić izrazio je sumnju u kvalitet novoizabranog glavnog tužioca. Zatražio je od predsjednika VSTV-a Milorada Novkovića da mu objasni na koji je način za glavnog tužioca izabrana osoba koja nije ni dana provela u tužilaštvu niti je podigla ijednu optužnicu.
---------------------------
Poslanik Petar Kunić kazao je da je VSTV ne radi dobro jer je "nakaradno postavljen".
- Članovi VSTV-a su sudije, tužioci i advokati, a oni svi pripadaju istoj interesnoj skupini. Vrana vrani oči ne kopa - dodao je i istakao da i rad VSTV-a mora biti, na neki način, kontroliran.
-----------------------------
Poslanik Niko Lozančić pojasnio je da je uvidom u strukturu i biografije članova Vijeća utvrdio da su "za članstvo kompetentni samo oni koji su s područja Sarajevskog kantona".
---------------------------------------
Za riječ se javio Milorad Novković koji je odgovorio na sve primjedbe te kazao da za manjkavosti u zakonima o pravosuđu nije odgovoran VSTV već Parlament BiH.

- Kada je u pitanju izbor glavnog tužioca, on je izabran većinom - rekao je. Izrazio je nadu da će strukturalni dijalog o pravosuđu polučiti rezultate te iznaći načine za rješavanje gorućih pitanja u pravosudnom sistemu BiH.

Nakon što je iscrpljen dnevni red današnje sjednice, poslanici su nakon pauze od deset minuta pristupili glasanju.
 
(FENA)
 
Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2012 | read_nums (403)

 
 
 
 
 
 18. 12. 2012.
Šefik Džaferović je tokom rasprave o revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2011. predložio poslanicima da razmisle o ideji uvođenja prekršajnih prijava kao načina da se izađe iz sadašnje situacije koja se ponavlja iz godine u godinu.

Džaferović je istakao da bi, prema njegovom mišljenju, trebalo dopuniti Zakon o prekršajima, odrediti ko podnosi prijave, jer to revizija ne može činiti.
-----------------------------
Poslanik DNS-a Petar Kunić predložio je donošenje zakona o pravima i dužnostima ministara i rukovodećih državnih službenika, kojim bi im se precizno definisalo i ograničilo korištenje budžetskih sredstava.

Kunić smatra da oni sada imaju preveliko diskreciono pravo u odlučivanju o trošenju sredstava i da se situacija u vezi sa neadekvatnim trošenjem više ne može tolerisati, jer će u suprotnom imati velike posljedice za BiH.
--------------------------------
Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić smatra da Parlamentarna skupština BiH nema moć da nađe izlaz iz ove situacije koja traje već niz godina.

"Osnovni problem je u Vijeću ministara koji je osnivač tih agencija. Zašto nema snage da pokrene to pitanje“, upitao je Jovičić.

Jovičić je rekao da se ni nakon današnje poslaničke rasprave "ništa neće desiti", kao i da niko u posljednjih šest godina nije uhapšen zbog nadekvatnog trošenja budžetskih sredstava.
----------------------------------------
Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić naglasila je da za neodgovorne institucije ne postoji način kažnjavanja i da će one uvijek naći način da nadoknade sredstva.

"Restrukturisanjem budžeta, ono što im se uskrati, oni će nadomjestiti“, rekla je Majkić.
--------------------------------
Poslanik SNSD-a Milica Marković istakla je da je jedan broj institucija načinio pozitivan pomak i uradio ono što im se sugerisalo revizijom.

Ona je posebnu kritiku uputila na rastrošnost bivšeg ministra inozemnih poslova BiH Svena Alkalaja, navodeći i da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH znaju da je u MIP-u bilo mnogo manjkavosti.
---------------------------------------
Poslanik SNSD-a Saša Bursać smatra da priču o reviziji institucija treba istjerati na čistac i da mnoge agencije i institucije radom moraju opravdati svoje postojanje, a time i finansiranje.
---------------------------------
Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić replicirao je na te navode, rekavši da je Alkalaj dostupan, da će izvještaj o radu MIP-a biti proslijeđen Tužilaštvu i da će i Alkalaj, kao i svi ostali, odgovarati ako je prekršio zakon.
----------------------------------
Dragan Vrankić iz HDZ-a BiH rekao je da je u 2011. napravljen korak naprijed i da se za 31 instituciju može samo "skinuti kapa" u vezi sa načinom trošenja sredstava, dok je poslanik HSP-a Zvonko Jurišić ocijenio da je Vijeće ministara BiH "prvak u netransparentnosti i bahatosti" i da je mnogo rastrošniji od Parlamenta BiH.
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Decembar, 2012 | read_nums (377)

Zvaničnici Srpske tvrde da VSTS godinama radi po nalogu predstavnika međunarodne zajednice. Dodik: Revizija svih imenovanja sudija i tužilaca u pravosuđu BiH

BANjALUKA - Visoki sudski i tužilački savet BiH radi po instrukcijama i nalozima predstavnika međunarodne zajednice, zbog čega su njegove odluke o imenovanjima čelnih ljudi u domaćem pravosuđu sumnjive i neobjektivne, a iza njih se kriju politički i drugi interesi, tvrde zvaničnici Srpske.

Posledica toga je, kažu u Srpskoj, korumpiran pravosudni sistem u zemlji, u kojem se godinama prepoznaje pristrasan rad i neobjektivnost, posebno kada je reč o procesuiranju zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu.

U Tužilaštvu i VSTS BiH rade još ukupno tri međunarodna člana, koji bi trebalo da u narednom periodu napuste te funkcije, posle čega će u pravosuđu BiH prvi put posle rata raditi domaće osoblje, osim u Ustavnom sudu.
 
ODLUČNO PROTIV KORUPCIJE
 
PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik odbacio je tvrdnje opozicije da u Srpskoj nema političke volje za obračun sa kriminalom i korupcijom, napominjući da je SNSD, čiji je lider, učinio sve da se stvore neophodni uslovi za to i da se donese zakon o specijalnom tužilaštvu. - Donesen je zakon, obezbeđena su sredstva i svi institucionalni uslovi za borbu protiv kriminala i korupcije, a za eventualni neuspeh takve borbe najbolja adresa su, pre svega, nadležne institucije, a ne političke partije - rekao je Dodik.

U Ustavnom sudu BiH od devet sudija, tri su međunarodna. U Odeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH još su angažovana dva međunarodna tužioca, i to Erik Larson iz SAD i Marjan Pogačnik iz Slovenije. Međunarodni član VSTS je Sven Marijus Urke iz Norveške, kome je mandat produžavan više puta.

Stvoren je sistem, tvrde u RS, u kojem su strane sudije i tužioci, pa i njihove domaće kolege, koje su imenovane na čelne pozicije u pravosuđu BiH, donosili presude pod međunarodnim pritiskom a da nijedna nadležna institucija BiH nije mogla da pokrene pitanje njihove odgovornosti.

Stav Srpske je da je krajnje vreme da se, 17 godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pravosuđe oslobodi međunarodnog tutorstva i stavi u domaći ustavni okvir.

Predsednik Srpske Milorad Dodik kazao je da će svi tužioci u BiH, nakon donošenja novih zakonskih rešenja koja se tiču VSTS, morati ponovo da prođu proceduru izbora.

- Taj zakon je već pripremljen i već je u Savetu ministara BiH - rekao je Dodik.

Komentarišući izbor Gorana Salihovića za glavnog tužioca BiH, Dodik je rekao da je VSTS privatno, grupno interesno društvo, koje uništava svu objektivnost, principijelnost i kriterijume za izbor tužilaca.

- Mislim da su najbolji odgovor na to dali poslanici Narodne skupštine Srpske, koji nisu hteli ni da slušaju izveštaj VSTS - naveo je Dodik.

SNSD i SDP ranije su se dogovorili o programsko-projektnoj saradnji, koja predviđa da konkursne procedure kod izbora glavnih tužilaca i dalje sprovodi VSTS, ali da tužioce na svim nivoima imenuju zakonodavna tela, odnosno skupštine i parlamenti, na predlog vlada, i to sa liste koju utvrdi VSTS BiH.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za „Novosti“, da stranci moraju da se povuku iz domaćeg pravosuđa jer su njihove odluke uglavnom bile pristrasne i politički motivisane.

- Međunarodne sudije moraju da napuste i Ustavni sud BiH. Imamo kvalitetnih domaćih kadrova koji treba da uzmu stvar u svoje ruke ako želimo da jačamo demokratske vrednosti i sistem vladavine prava u zemlji - rekao je Jovičić.

SALIHOVIĆ NEDORASTAO ZADATKU

U MINISTARSTVU pravde RS istakli su da novi glavni tužilac BiH Goran Salihović nema potrebne kvalifikacije i profesionalnu angažovanost, te da samim tim nije adekvatna osoba da bi se našao na čelu Tužilaštva BiH. U ovom ministarstvu ne isključuju mogućnost da u VSTS ima lobiranja.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Pravda-po-notama-iz-inostranstva

Autor sjovicicslavuj | 14 Decembar, 2012 | read_nums (383)

Na 17. godišnjicu “Dejtona” novi zahtevi iz Sarajeva za njegovim rušenjem. U Sarajevu kažu da je Dejtonski sporazum mrtvački sanduk za BiH

DEJTONSKI mirovni sporazum je garant mira i stabilnosti BiH i zato Srpska nikada neće pristati na rušenje ovog međunarodnog sporazuma. Svi koji traže ukidanje “Dejtona” zalažu se za rušenje BiH!

To je dogovor zvaničnika Srpske povodom zahteva iz Sarajeva za napuštanjem Dejtonskog sporazuma. Bošnjački političari su u petak, na 17. godišnjicu potpisivanja ovog sporazuma, ponovo zatražili njegovo ukidanje kojeg optužuju za blokadu funkcionisanja i razvoja BiH. Najradikalniji sarajevski stavovi čak kažu da je “Dejton” mrtvački sanduk za BiH i da se zemlja mora izvući iz ovog začaranog kruga.

Zvaničnici i političari iz Srpske tvrde da su zahtevi bošnjačkih političara suludi i antiustavni i da bi svako radikalno odstupanje od sporazuma moglo da bude rizično i opasno!

Predsednik Srpske Milorad Dodik kazao je da Srpska snažno podržava Dejtonski sporazum i da će se uvek zalagati za doslednu primenu svakog slova ovog sporazuma.

- Srpska doprinosi afirmaciji samog Dejtonskog sporazuma i BiH.

SVE PIŠEDEJTONSKIM mirovnim sporazumom, BiH je podeljena na dva entiteta - Republiku Srpsku, kojoj je pripalo 49 odsto teritorije i Federaciju BiH kojoj je pripalo 51 odsto. Formiran je i distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

Svi pokušaji da se u BiH stvore mehanizmi koji bi doveli do majorizacije nisu uspeli da prođu, jer sama suština BiH jeste ravnopravnost, a ne majorizacija - naglasio je Dodik.

U SDA kažu da je “Dejton” odgovoran za nefunkcionalnost BiH i situaciju u kojoj “entiteti blokiraju državu”.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić ponovio je za “Novosti” da je moguća samo dejtonska BiH.

- Sarajevo mora da prihvati realnost i postojanje Srpske čija je pozicija iz godine u godinu sve jača. Samo tako zemlja može napredovati ka EU - rekao je Jovičić.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Mirovni sporazum za BiH, parafiran je 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, posle tronedeljnih pregovora, čime je prekinut rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

U prisustvu tadašnjeg američkog državnog sekretara Vorena Kristofera, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović sporazum su zvanično potpisali 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Pored Vorena Kristofera, glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

SPORAZUMOM POTVRĐEN KONTINUITET RS

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jedan od najznačajnijih međunarodnih ugovora u savremenoj istoriji, potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske. Dodik je istakao da samo povratak izvornom Dejtonskom sporazumu može dovesti do uspostavljanja vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga u BiH.

- Srpska je potpisnik svih aneksa ovog sporazuma, kao ključnih dokumenata za sprovođenje i funkcionisanje države nastale ovim međunarodnim ugovorom - rekao je Dodik, povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsetio da potpisivanjem Dejtonskog sporazuma nije samo okončan građanski rat u BiH, nego je uspostavljena i nova struktura BiH prema kojoj se ona sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Srpska-brani-Dejtonski-sporazum

Autor sjovicicslavuj | 14 Decembar, 2012 | read_nums (359)

 

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 На јучерашњој конференцији за штампу /13. 12. 2012. год./ у Федералном Сарајеву најава Салема Халиловића, генералног секретара Странке за БиХ да ће посланици те странке у парламенту БиХ поново актуелизовати питање доношења декларације о „геноциду“ у Сребреници, није ништа друго већ „пуцањ у празно".

Ни сам не знам и не могу се присјетити који је ово пут да неко из бошњачких политичких странака поново жели да у парламентарну процедуру стави једну овакву декларацију за коју слободно  могу  да кажем да од тога неће бити ништа.

 Кад год неко од бошњачких политичара осјети, наравно по њима, неки повољан тренутак, ето одмах „враћања у живот“ декларације, а и сами су свјесни да она никада неће бити усвојена, нити ће бити подржана ни од једног српског посланика у парламенту БиХ. 

Таква и сличне декларације већ су се много пута налазиле у парламентарној процедури и  увијек су биле одбијане од српских посланика, а то ће се десити и сваки сљедећи пут, ма ко да их буде поново предлагао.

То што секретар Странке за БиХ користи недавну пресуду антисрпског Хашког трибунала генералу Толимиру, за нас српске посланике ништа не значи, као ни то што Халиловић напомиње да је таква декларација усвојена у ЕУ, Хрватској, САД и у још неким државама.

Па управо су те државе и основале Хашки трибунал да би се судило само Србима и да би себе амнестирали за учешће у ратним сукобима у БиХ, сврставајући се само на једну и то муслиманску страну.

 Кад год настану неки проблеми у Федерацији БиХ, а они су очити у свим сферама, поготово на релацији бошњачко-хрватских врло компликованих односа, ето неко се присјети да поново покреће овакве иницијетиве, а и сам је свјестан да оне никада неће бити подржане од стране нас, српских посланика у парламенту БиХ, јер је сасвим јасно да је Хашки трибунал покушао да својим пресудама препарира историјске чињенице и да својом селективном правдом креира унутрашње односе три конститутивна народа у БиХ.

Сефер Халиловић, ратни командант муслиманске војске, као и  један од оснивача паравојне формације "Патриотске лиге" иде и корак даље и у данашњем /14. 12. 2012. / саопштењу тражи укидање имена РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Ништа изненађујуће, рекао бих, јер смо и у ранијим сличним ситуацијама имали овакве синхронизоване активности које су долазиле из Сарајева и из бошњачких разних кругова и организација. 

Али оно што је моја порука коју сам много пута изрекао, јесте да се сви овакви авантуристи окану ћорава посла. БиХ једино може да опстане на основама Дејтонског споразума који је баш на данашњи дан /14.12. 1995. године/ потписан у Јелисејској палати у Паризу.

Дакле,  без наше сагласности Сарајево никада више неће одлучивати о судбини Републике Српске, као ни о судбини српског народа у БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2012 | read_nums (431)

Centar za evropske integracijske studije iz Ženeve o ustavu Bosne i Hercegovine. Solioz: BiH kao država dolazi do ivice nestanka.

Jovičić: U “Dejton” se ne sme dirati

BANjALUKA - Dejtonski mirovni sporazum postao je zlokobni krug u kojem je zatvorena BiH. Poslednji je trenutak da se iz njega izađe - navedeno je u najnovijoj analizi o stanju u BiH koju je uradio Centar za evropske integracijske studije iz Ženeve.

- Dejtonska BiH je pre 17 godina smatrana ambicioznim projektom izgradnje države. Uspela je, za određeno vreme i u ograničenom obimu, da zabeleži rezultate u obnovi u postratnom pomirenju, da uspostavi institucije države i sve je izgledalo da ide uzlaznom putanjom do 2005. godine. Od tada - blokada - konstatovali su stručnjaci ovog centra.

Upozoravaju da je, dok BiH kao država dolazi do ivice nestanka, krajnje vreme za Evropsku uniju da preuzme političko liderstvo, reagujući odlučno, koristeći novu strategiju - evropske integracije, koje treba da donesu okvir ukupnih reformi, baziranih na demokratiji, a ne na etničkoj pripadnosti.
 
KRIZA I OTCEPLjENjE SRPSKOJ, kao i Kataloniji u Španiji, Flandriji u Belgiji, potrebno je suočavanje sa realnošću, ukazuje ova analiza u kojoj se tvrdi da za te regione nema budućnosti van njihovih matičnih država i EU. Naveli su da se socijalna situacija sve više pogoršava i produbljuje blokada institucija, a da lideri Srpske koriste situaciju da ojačaju secesionističku politiku zagovarajući otcepljenje.

Naveli su da je asimetrična i složena struktura države, zatrpana sa previše nivoa vlasti - državnom, entiteskom, kantonalnom i opštinskom - blokirala BiH da postane funkcionalna.

Generalni sekretar Centra Kristof Solioz kaže da je 1995. Dejtonski sporazum bio rešenje, a sada je - problem.

- Svi odlično znaju snagu i slabosti Sporazuma - rekao je on.

U Centru smatraju da je svemu tome u znatnoj meri kumovala i međunarodna zajednica, jer “nikada nije jedinstveno stajala iza Kancelarije visokog predstavnika”.

Tvrde da je direktna posledica takvog stanja nepotpuna primena “Dejtona”, “što je postalo posebno vidljivo u podeli domaćih političkih snaga na one koji su želeli snažniju državu i druge koji su sanjali njenu federalizaciju”.

- Međunarodna zajednica, ne baveći se ovim problemom, dovela je sebe samu u slepu ulicu, iz koje, čini se, nije voljna ili nije sposobna da izađe. U međuvremenu, domaća politička elita je oko sebe uspostavila zid nedodirljivosti i nema interesa za reforme - smatraju švajcarski stručnjaci.

Političari u Srpskoj kažu da su evidentni nedostaci postojećeg uređenja zemlje, ali da je ipak najvažnija stabilnost zemlje.

- Svi vidimo da je administracija BiH ogroman problem, da je neefikasna i preskupa, ali ocena da je “Dejton” uveo zemlju u zlokobni krug je netačna i opasna. Švajcarski stručanjaci bi trebalo da se zapitaju kakve bi mogle biti posledice radikalnog odstupanja od “Dejtona” u koji se ne sme dirati - kaže za “Novosti” poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić.

POSLEDNjI TRENUTAK

ŠVAJCARSKI stručnjaci se zalažu za napuštanje kulture zavisnosti od međunarodne zajednice, koja sama mora pronaći nove sfere delovanja i fokusa u BiH.

- Zemlji su potrebne promene i poslednji je trenutak da se nešto učini - kazao je Solioz.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Ustav-BiH-problematican

Autor sjovicicslavuj | 27 Novembar, 2012 | read_nums (473)

САРАЈЕВО, 26. НОВЕМБРА /СРНА/ - Правосудни систем у БиХ упропастили су страни тужиоци и судије које нико не познаје ни у хаусторима зграда гдје живе, нити у правосудном систему земаља из којих су долазили, сматра посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић.

 

Јовичић истиче да је много случајева, тзв. судских процеса у БиХ и исфабрикованих оптужница које су тек онако ради реда подизане.

Он је за магазин "Екстра" оцијенио да се у БиХ никада неће водити ни сличан процес какав се водио у Хрватској против бившег премијера Иве Санадера, јер БиХ нема таквих капацитета.

На питање каква је судбина Комисије за испитивање доласка и трошења донација, Јовичић је одговорио да је мало политичара који су заинтересовани да се бар дјелимично дође до истине.

Јовичић је истакао да је Комисији више пута сугерисао да је питање доласка и трошења донација у БиХ за правосуђе и надлежне полицијске и обавјештајне органе, али се на томе увијек или заустављао или прекидао рад у расвјетљавају огромне пљачке у БиХ.


Говорећи о функционисању нове парламентарне већине у парламенту БиХ, Јовичић наводи да ће ново партнерство функционисати нормално.

Он наглашава да је, без обзира на састав странака које чине јединство, извјесно да никада више нико из Сарајева неће одлучивати у име српског народа, нити о Републици Српској, осим легитимно изабраних представника.

За ослобађајућу пресуду хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу пред Хашким трибуналом Јовичић каже да је то одлука међународне заједнице и великих свјетских сила и моћника који су се након оснивања нелегалног суда у Хагу удружили у злочиначком подухвату против српског народа.

"Хрватска је уложила огромну политичку подршку и средства.Власти Хрватске су знале да ће се ово десити, и то баш овако", нагласио Јовичић.

 http://www.srna.rs/novosti/reforma-pravosudja-najneuspjesniji-projekat.

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2012 | read_nums (407)

                          

 

               ПИШЕ:

  Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Док се два члана Предсједништва БиХ, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић, слављенички осјећају и док организују свечане пријеме поводом 25. новембра, који се у половини БиХ обиљежава као Дан државности БиХ, у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ  то је само недјеља, којa ни по чему другом неће бити обојенa било каквом празничном атмосфером.

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, 21. новембар је празнично обиљежен и прослављен. Прослављен је Дејтонски споразум који је трајно уставно и територијално дефинисао и потврдио постојање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Био је то и нерадни дан, али и празник у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.


Наиме, Уставом БиХ, законом, као ни парламентарном одлуком или консензусом два ентитета у постдејтонском осамнаесетогодишњем постојању, БиХ није установила ниједан заједнички државни празник.


За нас у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, па и за нас политичаре из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ који смо на привременом раду у заједничким институцијама БиХ, 25. новембaр није никакав празник. Нећемо га обиљежавати, а још мање славити. Заправо,  25. новембар никада неће бити проглашен као "државни" празник БиХ, а тиме неће се ни славити у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.


Ништа се у БиХ не може заједнички славити уколико се датуму не радују сви подједнако, а у овом и у још многим другим случајевима ово је еклатантан примјер. Да би се неки празник прослављао на цијелом простору БиХ потребан је  консензус и компромис три конститутивна народа и два ентитета за обиљежавање неког празника. У овом случају тога нема. Празник треба сви да славе и да га осјећају као свој дан среће, радости и задовољства. Е тога нема и неће ни бити у БиХ!


Овај датум у новијој српској историји не значи ништа. Сваки пут када се приближава 25. новембар, углавном Бошњаци инсистирају на томе да тај датум буде и "државни" празник. БиХ 18. година након рата још увијек нема закон о празницима, а како стоје ствари, још задуго неће га ни имати. И у наредном периоду тако ће бити, заправо, неће бити празника све док неки политичари буду инсистирали на датумима који су усмјерени против интереса једног од три конститутивна народа.


На крају, немам ништа против што два члана Предсједништва славе тзв. Дан државности БиХ и нека позивају кога год желе да им се придружи у слављу. Али, нико од званичника из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, као и нас, како већ рекох, који смо из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ на важним функцијама у заједничким институцијама БиХ - неће присуствовати никаквим манифестацијама које се одржавају поводом 25. новембра, тзв. Дана државности БиХ.

 

Autor sjovicicslavuj | 17 Novembar, 2012 | read_nums (466)

                 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

У лијепој њиховој, све је баш  лијепо и раздрагано. Чини ми се да никад није било већег "спонтаног славља и то широм и уз дуж Хрватске. Славило се гдје се ко нашао, онако случајно?

 

Стварно ми никад неће бити јасно до којих граница Срби могу да буду наивни или нам је то онако, право ни од куд, само од себе урођено? Да се вратим суштини коју нико не може да замагли, а о којој нико од Срба и не говори. Заиста не знам да ли постоји иједан иоле познатији српски политичар, како у Србији, тако и у Републици Српској, који се није огласио и који није, с разлогом, осудио ослобађајућу пресуду Жалбеног вијећа Хашког трибунала. Баш су биле жестоке реакције, а морам признати да су ме неке  дубоко и гануле, наравно због количине српског бијеса и незадовољства. И све су реакције биле патриотске, као можда никад прије.

 

Но, зар није мало заћуђујуће да  се у скоро свим већим хрватским градовима пратио пренос из хашке тзв. суднице и то на трговима градова, наравно на великим видео-бимовима. Зар није заћуђујуће да се исти дан кад је изрицана ослобађајућа пресуда за Готовину и Маркача одржавала и сједница хрватског сабора. Кога су изенадили хрватски заступници који су прије почетка, опет "случајно“, исти дан заказане сједнице, сви отишли на Трг Бана Јелачића и "помијешали се" са масом од десетина тисућа оних који су "са нестрпљењем и са неизвијешношћу" чекали шта ће прочитати Мерон, сенилни старац од 82. године, који се од оснивања нелегалног Хашког трибунала мотао по судницама и наравно узимао огромне паре, а и могао је. Лутајући тако по пространој згради трибунала стигао је и до предсједника Суда у Хагу, а задњи ко затвара врата највише и наплаћује, наравно на разним банковним рачунима и то све далеко oд очију јавности и далеко од надлежних пореских служби...

 

Да будем конкретнији. Хрватска влада и саборници су знали исход тзв. пресуде много раније и све су темпирали, онако "спонтано" за исти дан, дакле и избор министара, односно реконструкцију владе, јер у слављу никоме није стало до имена, нити ко ће бити нови министар?  Тако се у еуфоричном стању славља најлакше изаберу они о којима би се можда и водила племика, да није било "спонтаног" окупљања народа на тровима.

 

За режију и цијели гламур хрватској власти треба одати признање, а још веће за све оно што су урадили за ослобађање генерала, наравно лобирајући код оних  од чије воље је и зависила ослобађајућа тзв. пресуда. Наравно, да је у цијели пројекат спашавања Готовине и Маркача уложено на десетине милиона евра, ваљда опет, онако спонтано? Не, то је било више него сјајно сконтано од свих актера у спашавању хрватских генерала, али још више у спашавању Хрватске од удруженог злочиначког подухвата, који је Хрваткој висио изнад главе, јер била би то  тешка хипотека једне од најмлађих чланица Европске уније.

 

Све оно што се "спонтано" дешавало у представи за народ мора се признати да су Хрвати одлично одрадили. Ма и могли су, јер су имали много дана испред себе да све добро припреме и да не направе ниједан пропуст, па ни са одласком авиона  хрватске владе и експресним слијетањем хрватских генерала и то за само неколико сати на загребачки аеродром. Дакле, све се десило у најкраћем могућем времену, а сигурно  је требало бар неколико сати да се Готовина и Маркач барем раздуже са стварима које се користили у притвору у Шевенингену.

 

У свему овоме и цијелој фарси хашког трибунала за Хрватску је најважније да је са себе скинула сваку одговорност за страдање српског народа и за његово трајно протјеривање са вјековних огњишта.

 

Хрватској је најважније да је ослобођена  тешког бремена удруженог злочиначког подхвата, као државног пројекта истребљења Срба из те државе и тај најважнији циљ Хрвати су и остварили. Све друго мање је важно. 

Autor sjovicicslavuj | 11 Novembar, 2012 | read_nums (438)

 Uroš Vukić - 11.11.2012

Dodik: Halilović je marginalac, minorni i mizerni političar
BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, je ocijenio da su izjave Safeta Halilovića, ratnog komandanta Armije RBiH, koji je rekao da će sa Dodikom završiti po kratkom postupku, "prijetnje marginalca, minornog i mizernog političara", koji, kako je rekao, želi na taj način da dobije na značaju.

Dodik je kazao da je Halilović dokazani protivnik Srba, komandant armade koja je ratovala protiv Srba, armade zločinaca koji su pravili logore po Sarajevu, koji su, kako je rekao, ovdje doveli mudžahedine koji sada imaju prećutnu podršku radikalnog islama. 

"Srbi neće živjeti u zajednici gdje će dominirati radikalni islam ili politički islam koji zagovara Halilović, već će braniti i odbrani svoje legitimne pozicije i pravo na svoj politički život", poručio je Dodik, gostujući na BN televiziji.

---------------------------------------------------------

"Izjava Halilovića direktna je fizička prijetnja i prijetnja ratom koja se vrlo ozbiljno mora uzeti u obzir", smatra Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a, u Predstavničkom domu parlamenta BiH, naglašavajući da ono što je rekao Halilović misli sve i jedan Bošnjak i da tu nema razlike.

"Bošnjački političari nikada neće odustati od ideje stvaranja islamske države po mjeri samo jednog naroda", rekao je Jovičić.

On ističe da takve izjave, kao što su Halilovićeve, upravo najviše ruše BiH, te da se Sarajevo više nikada neće pitati šta treba i kako treba da rade Banjaluka i RS.

------------------------------------------------------

Halilović je gostujući na jednoj TV stanici u FBiH rekao da Dodik treba da "prestane da provocira i ponižava", jer za takve "provokacije ima odgovor".

"Ako nas bude naljutio (Dodik) mi ćemo sa njim završiti po kratkom postupku", rekao je Halilović i dodao da Dodik pokušava incidentima da popravi svoju popularnost, da voli da priča o otcjepljenju, a da je to nemoguća misija.

------------------------------------------------------------

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, kaže da izgleda da Halilović ponovo želi da okrvavi ruke prizivajući rat ne samo u BiH nego i na čitavom Balkanu.

"Zbog takvih izjava nema BiH, nema pomirenja i nema suživota", kazao je Dukić.

------------------------------------------------

Halilović je bio optužen za ratni zločin i to za zločin nad 33 hrvatska civila u Grabovici kod Mostara, a Haški tribunal ga je oslobodio optužbe 2007. godine.

 http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Halilovic-je-marginalac-minorni-i-mizerni-politicar

Autor sjovicicslavuj | 6 Novembar, 2012 | read_nums (489)

Bosansko-američka akademija nauka i umetnosti traži ostavku ministra spoljnih poslova. Bošnjački intelektualci iz SAD ga optužili da je BiH doveo na rub ambisa

POSLE napada iz SDA na sporazum SNSD i SDP, u kojem su dve partije optužene da su se dogovorile o podeli Bosne i Hercegovine, oglasila se i grupa intelektualaca Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umetnosti. Zatražila je ostavku Zlatka Lagumdžije sa mesta ministra inostranih poslova zemlje, uz optužbe da je doveo BiH na rub političkog ambisa!

Bošnjački intelektualci u Americi najoštrije su osudili sporazum SNSD - SDP, a u otvorenom pismu Lagumdžiji podvukli da je "prešao crvenu liniju", zbog čega bi njegovo ime u istoriji moglo da bude pisano uz ime Fikreta Abdića.

Pismo su potpisali književnik Aleksandar Hemon, pa Esad Boškailo, Mirsad Hadžikadić, Kenan Arnautović, Rešad Pašić, Amila Buturović, Đenita Muzurović Pašić, Emir Festić, Almer Imamović, Migdat Hodžić, Emir Hodžić i Azra Terzić.

- Vi ste u ovom periodu svojim odlukama o nelegitimnom formiranju, a posle toga i rasformiranju Vlade FBiH, Saveta ministara BiH i vlada pojedinih kantona doveli našu zemlju na rub političkog i ekonomskog ambisa. S nevericom, zaprepaštenjem i dubokim razočaranjem smo pročitali tekst vašeg sporazuma sa strankom SNSD Milorada Dodika o daljoj političkoj i ekonomskoj saradnji - navodi se u pismu.

Lagumdžija je optužen da je otvorio proces urušavanja BiH i njenog ustavnog i pravnog sistema.

- Ni vi, niti bilo ko drugi na to nema pravo. Zato vas pozivamo da podnesete ostavku na sve političke funkcije u zemlji - dodaje se u pismu.

U SNSD I SDP i dalje čvrsto brane principe sporazuma i tvrde da je reč o kvalitetnim rešenjima koja će ubrzati evropski put zemlje i doneti dobrobit svim njenim građanima.

- Bošnjački intelektualci iz SAD krajnje neargumentovano napadaju sporazum koji rešava niz problema u oblasti pravosuđa, privrede i ekonomije, od čega će velike koristi imati svi u zemlji. Mislim da se nepotrebno mešaju u unutrašnja pitanja zemlje o kojima pojma nemaju - kaže za "Novosti" poslanik SNSD u parlamentu Bih Slavko Jovičić.

I Predsedništvo SDP je, i pored napada iz SDA i bošnjačke dijaspore, dalo punu podršku sporazumu dveju partija. Konstatovali su da je reč o veoma važnom dokumentu, tim pre što se najveći deo dogovorenih mera tiče ekonomskog razvoja i kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, kao i povećanja efikasnosti javne uprave.

- Izjava Bakira Izetbegovića da je namera sporazuma da se zavlada medijima, tužilaštvom, policijom, javnom upravom i tako dođe do novca, prvo je njegovo javno priznanje na koji način je SDA funkcionisala svih ovih 20 godina - tvrde u SDP.

Navode da "Izetbegović panično pokušava da skrene pažnju sa struktura SDA na čelu sa njim i Sulejmanom Tihićem, koja očigledno decenijama krade novac, upravlja medijima, kontroliše delove pravosudnog sistema, u najvećoj meri upravlja rukovodećim policijskim kadrom, a sve to u stranačke svrhe i lično bogaćenje na kriminalan način".

- Teško se oteti utisku da SDA pod njihovim vođstvom prestaje da bude politička stranka, a sve više počinje da ima obeležja kriminalne zločinačke organizacije - kažu u SDP.

Čak navode da SDA "deluje pod dirigentskom palicom ljudi iz paraobaveštajnog miljea, koji se godinama nalaze na crnim listama SAD i čiji je cilj rušenje i podela BiH, za šta žele da optuže druge iz straha od vlastitog naroda".

-----------------------------------------

NAJAVILI OBARANJE DOKUMENTA
U SDA navode da će oboriti sporazum SNSD - SDP u Domu naroda parlamenta BiH, a međunarodnu zajednicu i bošnjačke političke partije pozivaju da spreče razbijanje države BiH.

-------------------------------------------

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Lagumdzija-doveo-BiH-do-ambisa

Autor sjovicicslavuj | 3 Novembar, 2012 | read_nums (508)

 

                                  Sarajevo 03. 11. 2012

lider sdp-a izazvao nezapamćenu dramu

Drama dramu stiže! Tek što su iz bolnice“Koševo“ saopštili da je Zlatku Lagumdžiji u FTV-a „Dnevnik D“ pozlilo zbog visokog pritiska, što je i bio razlog njegovog naprasnog napuštanja studija, izvori Pressa RS tvrde da je odmah posle ovog neuobičajenog događaja među saradnicima i pratiocima lidera SDP-a zavladala velika panika, izazvana strahom da je njihov šef otrovan u prostorijama televizije u kojoj je status omiljenog gosta izgubio posle potpisivanja sporazuma sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, što je i bila tema prekinutog intervjua.

Šta mu bi?... Zlatko Lagumdžija napušta studio dok voditeljka gleda u papir sa pripremljenim pitanjima
 
Prema tvrdnjama istih izvora, momci iz Lagumdžijine pratnje uspaničili su se čim je njihov usred emisije zatražio čašu vode i nestao iz kadra, napuštajući studio. Kada im je rekao da mu nije dobro i da pozovu lekarsku pomoć oni su uskočili u automobile i ubacili ga u nameri da što pre stignu do bolnice.

- Saradnici i pratioci u tom trenutku su se uplašili mogućnosti da je Lagumdžija otrovan u prostorijama FTV-a. U žurbi da stignu do bolnice, ali i panici zbog neočekivanog događaja, došlo je do sudara dva automobila iz Lagumdžijine pratnje pred ulazom u bolnicu. Ipak, pričinjena je samo materijalna šteta na vozilima. Niko nije povređen, pa je Lagumdžija ubrzo primljen u bolnicu, gde su lekari utvrdili da mu je skočio pritisak zbog premora - kaže izvor Pressa RS upućen u preksinoćnja dešavanja.

Prema njegovim rečima, na pogoršanje Lagumdžijinog zdravstvenog stanja sigurno je uticao i gard voditeljke „Dnevnika D", koja jcelo vreme insistirala da joj on odgovara na insinuacije i optužbe kojima ovih dana javnolst zasipaju Sulejman Tihić i njegovi saradnici iz SDA. Nema sumnje da na sceni imamo skandalozno ponašanje novinara i urednika tog javnog servisa, koji svakodnevno demonstrira pristrasnost, pa čak i bezobrazluk. Verujem da će ovo što se desilo Lagumdžiji biti povod da se u nadležnim institucijama otvori temeljna rasprava o radu FTV-a - kaže naš sagovornik.

Povod za niz teških pitanja na koja je Lagumdžija u četvrtak uveče morao da odgovara u intervjuu za „Dnevnik D" FTV-a je sporazum SDP-a i SNSD-a o dvogodišnjoj programsko - projektnoj saradnji, koji je većina sarajevskih medija i političara dočekala na nož. Lagumdžija je morao da se brani od optužbi da je, sklapajući sporazum sa Miloradom Dodikom izdao BiH i da je ojačao entitete nauštrb državnih institucija.

 U trenutku kada je odgovarao na pitanje o dogovorenim izmenama Izbornog zakona BiH, Lagumdžija je naglo zastao i zatražio čašu vode. Ubrzo je ustao i napustio studio. Tek tada novinarka je prekinula i odjavila emisiju zbog „vanrednih okolnosti".

-------------------------------------------

Duško Vejnović: Ovde sve je moguće

Profesor Fakulteta za bezbednost u Banjaluci Duško Vejnović za Press RS kaže da je reakcija Lagumdžijinog obezbeđenja i njihov strah o mogućem trovanju njihovog šefa potpuno logična, budući da su strasti u Federaciji dovedene do usijanja Posle potpisivanja sporazuma SNSD-a i SDP-a.
- Ovde ništa ne treba da nas iznenadi, pa čak ni to da će pojedinci svoje političke neistomišljenike pokušati fizički da eliminišu. Kao stručnjak za pitanja bezbednosti uvek posebno ističem potrebu da oni koji obavljaju visoke javne funkcije mnogo ozbiljnije prilaze problemu lične bezbednosti. Nažalost, stekao sam utisak da se mnogi po tom pitanju prilično neodgovorno ponašaju i da svesno ili nesvesno zaobilaze strogo propisane procedure. U slučaju Lagumdžije dokazano je da nije bilo trovanja, ali niko ne može da tvrdi da su takve stvari nemoguće u zemlji kakva je BiH - smatra Vejnović.
---------------------------------------------------

Član Predsedništva SDP BiH Slobodan Popović smatra da u uzavreloj političkoj atmosferi, kakva je nastala nakon postizanja dogovora između Dodika i Lagumdžije, verovatno postoje i oni koji su svoje lične frustracije i nezadovoljstvo spremni da iskažu i na najradikalniji način.

- Zgrožen sam mogućnošću da postoje oni koji su zbog drugačijeg mišljenja spremni na likvidaciju političkih protivnika. Ali, u atmosferi stalnih trzavica svestan sam da ima i onih koji bi da stvari rešavaju na neki drugi način, potpuno neshvatljiv normalnom ljudskom umu - kaže Popović.

--------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić kaže da je potpuno neukusno spekulisati o razlozima koji su doveli do nečijeg zdravstvenog kolapsa.

- Meni je kao posmatraču najzabavnija bila reakcija voditeljke FTV-a, koja je prebledelog Lagumdžiju povlačila za rukav kao da traži 100 maraka! Šalu na stranu, ali zaista ne želim da ulazim u rasprave o nečijem zdravlju i o razlozima Lagumdžijinog naprasnog napuštanja emisije u kojoj je gostovao - poručuje Jovičić.

Ekipa Pressa RS

http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Obezbenje mislilo da im je šef otrovan

Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2012 | read_nums (434)

Banjaluka 31. 10. 2012

 Emir Suljagić priprema novu zvrčku protiv RS! Pokretač kampanje „Glasaću za Srebrenicu“, koja je Bošnjacima donela vlast u toj opštini uz pomoć bulumente fiktivno prijavljenih birača, upustio se u novi projekat rušenja Srpske, kojoj „minu“ sprema u Predstvaničkom domu BiH, gde po njegovoj kalkulaciji treba da uđe pet poslanika bošnjačkih stranaka sa liste za koju će se glasati u RS, što je dovoljno za entitetsku većinu i obesmišljavanje mehanizma entitetskog glasanja.

 
 
BO­R­AC ZA BO­Š­N­J­A­ČKU DO­M­I­N­A­C­I­JU... Emir Suljagić

 

 

Da je ključni mehanizam zaštite srpskih interesa na nišanu ambicioznog aktiviste i jednog od najvećih boraca za bošnjačku dominaciju u BiH svedoči i njegov proglas upućen medijima. Suljagić u tom proglasu ponovo regrutuje Bošnjake za bitku protiv RS jer ih poziva da se na opštim izborima, baš kao i na glasanju za vlast u opštini Srebrenica, poziva da se masovno registruju u Srpskoj i glasaju za jedinstvenu listu stranaka sa sedištem u Federaciji. Suljagić otkriva i cilj nove kampanje - pet mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

On, do duše, ne pominje da je pet mandata prevučenih iz RS bošnjačkim strankama iz Federacije dovoljno za entitetsku većinu, ali je suština podvale upravo u tome da se dođe do entitetske većine, a u ovom slučaju za nju je neophodno pet poslaničkih mesta u kvoti koja pripada RS. Naime, da bi neka odluka u Predstavničkom domu mogla da bude usvojena, potrebno je da za nju glasa natpolovična većina od ukupnog broja prisutnih poslanika i da u toj većini bude najmanje jedna trećina poslanika iz oba entiteta. Suljagić tvrdi da sadašnji broj nesrpskih glasača u RS sa zajedničkom listom garantuje tri direktna mandata.

- Sa dodatnih 80.000 birača, to je najmanje pet direktno izabranih poslanika iz RS iz partija koje ne poriču genocid. Zajednička lista je, stoga, imperativ, a odbijanje onih partija koje ne poriču genocid da se do kraja godine, bar principijelno, javno obavežu na formiranje zajedničke liste, svrstaće ih u isti koš sa Fikretom Abdićem. Mi ćemo, kao i u slučaju Srebrenice, raditi sa onima koji prihvataju ponuđenu političku platformu po receptu primenjenom u Srebrenici - poručuje Suljagić.

Koalicija „Prvi mart"

Njegova namera je da svi građani BiH koji to hoće na izborima 2014. godine glasaju na mestima gde su 1. marta 1992. godine glasali na referendumu za nezavisnost BiH. Zato će se i koalicija nevladinih organizacija koju želi da formira zvati „Prvi mart".

- Državni zakoni neophodni za sprovođenje ove kampanje, Izborni zakon i Zakon o prebivalištu najmanje u naredne dve godine moraju da ostanu na snazi u sadašnjem obliku. Bilo kakva izmena ova dva zakona u smislu ograničavanja prava na slobodu kretanja i slobodu izbora prebivališta je jednostavno nedopustiva i neustavna - tvrdi Suljagić i dodaje da mora da se radi i na „regrutaciji" birača iz dijaspore.

-----------------------------------------------------

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj kaže da je Suljagićeva inicijativa izuzetno opasna i da ona pokazuje sinhronizovano delovanje takozvanog bošnjačkog nevladinog sektora i političkih vođa.

- On svesno želi da toj koaliciji da ime „Prvi mart" kako bi dolio ulje na vatru i bacio so na srpske rane. Ovo je vrlo ozbiljna stvar sa ciljem da se RS uništi. Kad već ne mogu da je unište ekonomski i preko raznih belosvetskih lobista setili su se ovakvih akcija. Primer Srebrenice pokazuje da im niko ne može ništa, jer nijedna institucija nema načina da razreši sve te stvari. Ne bi me iznenadilo ni da efendiju Zukorlića predlože za predsednika RS - kaže Jovičić.

On pita zašto Emir Suljagić ne sačeka popis stanovništva, pa onda pokrene svoju akciju. Jovičić ističe da će popis pokazati ko je i gde sprovodio etničko čišćenje.

- Suljagić i sam priznaje da mu je cilj da ta njihova lista uzme pet mandata, što bi bilo pogubno po RS. Svesni smo da je RS još u velikoj opasnosti i zato je potrebno da političari iz RS, bez obzira na stranačke razlike, sednu i utvrde nacionalnu strategiju zaštite interesa RS. Borba za opstanak Srpske je trajna kao što će i napadi iz Sarajeva biti trajni - kaže Jovičić.

-----------------------------------------------

Međutim, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević smatra da je Suljagićeva inicijativa iracionalna, jer je „posvađana s brojevima".

Pogrešna kalkulacija

Ona ističe da je za tri odbornička mandata potrebno 130.000 glasova, za šta bi, uz odziv oko 60 odsto, šro je prosek na izborima u BiH, moralo da se registruje ukupno 200.000 birača.

- Sve to mi liči na solidno osmišljenu podlogu za roman koji bi trebalo da mu donese prihode. Reč je o čoveku koji u sebi nosi neskrivenu mržnju prema RS i srpskom narodu, a koji je istovremeno propali ministar, političar i majstor skandala. Zašto ne kaže odakle mu novac za inicijativu „Glasaću za Srebrenicu". Očigledno je da je registracija birača pod plaštom nacionalnih interesa postala unosan biznis. U Sarajevu sam čula brojne priče da je novac za Srebrenicu dala Turska. Volela bih da to neko potvrdi ili demantuje - kaže Pandurevićeva.

---------------------------------------------------------

Bošnjaci oborili zakon o prebivalištu
Zakon o prebivalištu koji Emir Suljagić pominje trebalo je da bude promenjen početkom ove godine u Parlamentu BiH, ali predlog izmena nije dobio podršku bošnjačkih poslanika. Izmenama je bilo predviđeno suzbijanje mogućnosti da na jednoj adresi bude prijavljeno i po desetak ljudi, što je upotrebljeno upravo tokom kampanje „Glasaću za Srebrenicu". Podsetimo, ranije je utvrđeno da na adresi Predsedništva BiH živi čak 11 ljudi. Da se ovaj zakon, kao i Izborni zakon, moraju promeniti kako se ne bi ponavljali slučajevi kao u Srebrenici nedavno je poručio i predsednik CIK-a Branko Petrić.

 Žarko Marković

http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Suljagic rusi entitetsko glasanje!

 

Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2012 | read_nums (438)

Podržane izmjene Izbornog zakona 23.10.2012 | Agencije

Sarajevo - Predstavnički dom parlamenta BiH podržao je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a BiH Ismeta Dervoz, javile su agencije.

Dervoz je pojasnila da svojim prijedlogom želi da doprinese usaglašavanju odredaba o ravnopravnosti polova, sprečavanju polne diskriminacije i većoj zastupljenosti žena u politici i vlasti.

---------------------

Poslanici SNSD-a Milica Marković i Dušanka Majkić pozdravile su ovaj pokušaj, ali su izrazile skepticizam kada je riječ o znatnijem poboljšanju teksta ovog zakona i njegove primjene u praksi.

Majkićeva je navela da u BiH džender senzibilitet nije na zadovoljavajućem nivou, ali da mnoge izmjene treba uvrstiti i u druge odredbe Izbornog zakona BiH.

--------------------------

Izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranja institucija BiH odgođeno je na prijedlog poslanika SDP-a Ante Domazeta.

Rasprava o prijedlogu ovog zakona, za koji je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma dala pozitivno mišljenje, protekla je u suprotstavljenim stavovima.

-------------------------

Poslanik SDA Salko Sokolović ponovio je da se SDA ne slaže sa ponuđenim rješenjima u vezi sa kreiranjem i usvajanjem budžeta i otplatom ino-duga u uslovima privremenog finansiranja.

Protivljenje ovom zakonu iskazali su i poslanici HDZ-a BiH, SDP-a i Stranke za BiH koji su podijelili slične negativne stavove u vezi sa ovim zakonskim rješenjem.

-------------------------------

Podršku zakonu dali su poslanici SNSD-a Boško Tomić i Narodne stranke “Radom za boljitak” Mladen Ivanković Lijanović.
Tomić je rekao da se ovim putem zapravo želi precizirati i pojačati odgovornost institucija i lica za donošenje budžeta institucija i servisiranja spoljnog duga BiH u slučaju privremenog finansiranja.

--------------------------------

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH, čiji je predlagač Denis Bećirović iz SDP-a, odbijen je u prvom čitanju, nakon što je izostala entitetska podrška poslanika iz Republike Srpske, te je ovaj zakonski prijedlog upućen Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić istakao je tokom rasprave o prijedlogu ovog zakona da su za njega neprihvatljive sve odredbe koje se odnose na prenošenje nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, što se posebno odnosi na prijedloge u vezi sa sportskim obrazovanjem, mjerama kontrole i formiranjem sportskih saveza.

-------------------------------------

Na prijedlog Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, Predstavnički dom imenovao je Boška Šiljegovića za parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, a za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izabran je Zdravko Rajić.

-------------------------------

Predstavnički dom dao je danas saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora, sporazuma i protokola, a saglasnost je data i za otkazivanje ratifikacije Konvencije o izdavanju krivaca zaključene između Savjeta ministara BiH i Švajcarske.

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma trebalo bi da bude održana 7. novembra.

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Podrzane-izmjene-Izbornog-zakona/lat/

 

Autor sjovicicslavuj | 19 Oktobar, 2012 | read_nums (431)

 

Sarajevo 19. 10. 2012

Alarmantni rezultati lokalnih izbora u FBiH

Srpske partije osvojile su na izborima za skupštine četiri sarajevske gradske opštine svega 566 glasova! Prema nepotpunim rezultatima lokalnih izbora, SDS i SNSD su dobili toliko glasova za odbornike u opštinama Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo i Stari Grad, dok je jedini kandidat za načelnika iz srpskih stranaka Milivoje Čavarkapa u Novom Sarajevu osvojio tek 254 glasa!

Gla­sa­nje u Sa­ra­je­vu... Pre­sto­ni­ca BiH oči­šće­na od sr­p­skog stanovništva

Upućeni tvrde da postoje samo tri razloga za ovako katastrofalan rezultat. Prvi je da su Srbi glasali za bošnjačke stranke, drugi da nisu izašli, a treći da ih uopšte nema u Sarajevu, što je jedini logičan zaključak cele priče. S obzirom na to da Centralna izborna komisija još nije objavila konačne rezultate, nije isključeno da neka srpska lista dobije još pokoji glas, ali ne postoji ni teoretska šansa da SNSD ili SDS pređu cenzus i uđu u opštinske parlamente. Ruku na srce, u opštini Stari Grad za izbore se nije prijavila nijedna stranka iz RS, a u Novom Sarajevu i Centru izašao je samo SNSD, koji je osvojio 206, odnosno 128 glasova. U Novom Gradu SNSD je dobio 174, a SDS 58 glasova. Kako stvari stoje, konačni rezultati pokazaće da su srpske partije na ovim lokalnim izborima u Sarajevu osvojile manje glasova nego 2008. godine!

Oni više ne žive tu

Poslanik u Predstavničkom domu Slavko Jovičić nije iznenađen ovakvim rezultatima izbora u gradu u kojem je živeo do rata, a zatim bio zatvoren u logoru. On ističe da je u Sarajevu ostao minoran broj Srba i da ih je iz godine u godinu sve manje.
- Ne želim da bilo kome oduzimam pravo da se izjašnjava kako hoće, ali najveći deo onih koji žive u Sarajevu i izjašnjavaju se kao Srbi nisu autentični predstavnici srpskog naroda, već ljudi koji su uglavnom sve vreme rata bili tamo, u bošnjačkoj vojsci ili u njihovoj vlasti. Sve ovo je samo uvertira za popis koji će pokazati ko je, na kom području i u kom kapacitetu vršio etničko čišćenje. Tada ćemo dobiti konačnu verifikaciju naše dugogodišnje priče da Srba u Sarajevu nema ni u tragovima - kaže Jovičić.

Ni u drugim velikim regionalnim centrima u Federaciji BiH situacija nije ništa bolja. U Tuzli su u lokalni parlament pokušali da uđu i SNSD i SDS, ali to se ispostavilo kao nemoguća misija, jer su te dve stranke zajedno uzele jedva stotinu glasova. U Zenici je od stranaka sa sedištem u RS izašla samo Nova socijalistička partija i njena lista je osvojila 89 glasova, dok se u Bihaću nije prijavila nijedna srpska stranka. Posle izbora 2008. godine, srpske partije imale su po jednog odbornika u Lukavcu, Goraždu i Ravnom, ali ovaj put, sudeći prema nepotpunim rezultatima, od toga neće biti ništa. Sanski Most ostaje kao izuzetak i tamo bi SNSD trebalo da ima jednog odbornika, kao i u proteklom mandatu.

Bošnjaci u Parlamentu
- Bošnjaci ne žele da prihvate da se svih ovih godina Srbi iseljavaju iz Federacije BiH i da ih je tamo sve manje jer nikakva prava više ne mogu da ostvare. Ne mogu da dobiju posao i postali su građani n-tog reda. Sasvim je normalno da prelaze u RS da žive, ili idu dalje u Evropu - zaključuje Jovičić.

S druge strane, situacija u regionalnim centrima u Republici Srpskoj nešto je drugačija. Iako su u Banjaluci i Trebinju osvojile minoran broj glasova, bošnjačke stranke ušle su u parlamente Prijedora, Doboja i Bijeljine. U Prijedoru će u skupštinskim klupama sedeti predstavnici SDA, SDP-a i SBiH, i te tri stranke zajedno su osvojile gotovo 5.000 glasova.

Podsetimo, u nekim opštinama RS, kao što je Bratunac, bošnjačke stranke su u protekle četiri godine ne samo bile prisutne u parlamentima, već su bile presudne prilikom formiranja skupštinskih većina. I ovogodišnji rezultati izbora u Bratuncu govore da će savez SDA-SBiH biti druga politička snaga u lokalnom parlamentu i da će se vlast bez njih teško formirati.

 

Livanjski kanton: Tri načelnika iz SNSD
Prosek broja Srba u Federaciji izvlači situacija u Livanjskom kantonu. Tamo će u tri opštine načelnici biti Srbi iz SNSD-a, i to u Glamoču Radovan Marković, u Grahovu Uroš Makić i u Drvaru Stevica Lukač. U odborničke klupe sešće uglavnom kandidati iz srpskih stranaka, uz manji broj onih iz HDZ-a BiH, SDP-a i SDU-a. Zamalo se dogodilo da i novoizabrani načelnik Bosanskog Petrovca bude iz srpske stranke, ali činjenica da su SNSD i SP imali pojedinačne kandidate u toj opštini omogućila je pobedu nezavisnom kandidatu Zlatku Hujiću.
 
Autor sjovicicslavuj | 16 Oktobar, 2012 | read_nums (559)

 

 

Banjaluka 16. 10. 2012

PROIZVOĐAČI IZ BiH SUMNJAJU U NAMERE svojih SUSEDA

Neka Hrvati kažu gde je to zaraženo meso!

U BiH se još ne stišava prašina koju je izazvala informacija iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede da su bh. izvoznici pokušali da proture četiri pošiljke mleka i piletine za koje se sumnja da su zaražene salmonelom!

 
 
 
POD VE­L­OM TA­J­NE... Pi­le­ti­na po­di­gla tenzije

 

 

Javnost i nadležne institucije u BiH zahtevaju da Hrvatska obelodani konkretne podatke: kada se to desilo i na kom graničnom prelazu, zašto je hrana neispravna i ko ju je proizveo, kao i gde se trenutno nalazi.
Usled zataškavanja ovih detalja domaći poljoprivrednici sumnjaju da je Hrvatska sve inscenirala da bi svoje građane odvratila od kupovine hrane iz BiH! Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, naglašava da naši susedi odavno pokušavaju da zaustave ulazak bh. robe na svoje tržište ne bi li zaštitili domaću proizvodnju koja beleži gubitke.
- Zbog toga se plasiraju priče o navodnoj zaraženosti naše hrane, iako je naše mleko daleko kvalitetnije od njihovog i prodaje se neuporedivo bolje. Zbog toga Hrvati lažnim analizama žele da ocrne našu robu. S druge strane, mi iz Hrvatske uvozimo svinje zaražene kugom i goveda zaražena leukozom, jer naša inspekcija ne radi temeljno. Ubeđen sam da je u pozadini te priče nastojanje hrvatskih vlasti da vremenom potpuno spreče uvoz hrane iz BiH - naglašava Usorac.

Ministarstvo štiti svoje proizvođače

Njegove sumnje ovih dana indirektno je potvrdio i hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je poručio da će pojačanom nadzoru biti podvrgnuti svi dobavljači iz BiH, za čiju robu je inspekcija utvrdila da nije kvalitetna.
- Ako se takav slučaj ponovi, oni više neće moći ovde da plasiraju svoje proizvode - poručio je Jakovina.

Izvoznici često nemaju sve papire

Ipak, sve što su do sada nadležni u Hrvatskoj uradili jeste da su ovaj slučaj proglasili državnom tajnom (?!), uz šturo objašnjenje da „sporno" meso i mleko nisu dospeli na tržište! Međutim, pošiljke hrane nisu vraćene u BiH jer to nije registrovano na nekom graničnom prelazu!

Slavko Jovičić: Hrvatska morala da obavesti Bosnu i Hercegovinu!
Slavko Jovičić, član Komisije za spoljnu trgovinu i carine u Parlamentu BiH, kaže da su Hrvati morali da obaveste nadležne u BiH čim su analize potvrdile da su meso i mleko navodno neispravni.
 
- Nije mi jasno zašto i dalje ćute jer to baca sumnju na istinitost njihovih tvrdnji. Nameće se zaključak da oni nastoje da zaštite domaću proizvodnju tako što će proizvode iz BiH proglašavati neispravnim i sprečiti njihov ulazak na hrvatsko tržište. Logično je da izvoznici sebi neće dozvoliti da u susedne države šalju zaraženu hranu - smatra Jovičić.

---------------------------------------------------------------

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da proteklih dana nije bilo povrata pošiljki mleka i mlečnih proizvoda i pilećeg mesa.

- Da jeste, UIO bi morala imati takvu informaciju! Naime, roba koja se izvozi iz BiH prolazi carinsku proceduru i napušta bh. carinsko područje. Ako se takvoj pošiljci iz bilo kog razloga ne dozvoli ulazak u susednu zemlju, ona se vraća u BiH. U tom slučaju pošiljka se mora prijaviti carinskoj službi BiH za uvozno carinjenje, a pre toga mora proći inspekcijsku kontrolu. Ako se pokaže da ne zadovoljava standarde, roba se ne može uputiti u slobodan promet u BiH, već se izvozniku-uvozniku nalaže da tu robu uništi pod nadzorom nadležnih organa - kaže portparol UIO Ratko Kovačević.


On dodaje da je za devet meseci u BiH vraćeno osam pošiljki mesa i 40 mleka i mlečnih proizvoda, ukupne vrednosti 629.000 KM.

- Pošiljke su vraćane uglavnom zbog toga što izvoznik iz BiH nije imao svu neophodnu dokumentaciju, a ne zbog toga što je roba bila pokvarena - naglašava on.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH takođe nam je potvrđeno da iz Hrvatske do sada nisu dobili nikakvo obaveštenje o zaraženom mleku i mesu.

Međutim, u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede i dalje tvrde da su blokirali uvoz četiri pošiljke mleka i pilećeg mesa iz BiH, koje su bile zdravstveno neispravne.

„Reč je o jednoj pošiljci mesa peradi i tri pošiljke mleka i mlečnih proizvoda, koje nisu stavljene u promet. Za sledećih deset pošiljki obavezno je pojačano uzorkovanje. U slučaju pozitivnog nalaza, one će biti vraćene u BiH ili uništene", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Maja Bašić

 http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Neka Hrvati kazu gdje je to zarazeno meso!

 

Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2012 | read_nums (615)

Silos
Silos

11 oktobar 2012

Na suđenju za zločine počinjene na području opštine Hadžići, Sudsko vijeće je udaljilo je branioca Duška Tomića iz sudnice zbog “nepoštivanja suda i svjedoka”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Slavko Jovičić je braniocu rekao da ga ne ispituje već da “više polemiše sa Sudskim vijećem i Tužilaštvom”, na šta mu je Tomić uzvratio da se njegovo ponašanje u sudnici “toleriše već četiri dana”.   

“Svjedoče, vama se već četiri dana toleriše kao da ste u parlamentu. Vi ovdje dajete lekcije”, kazao je Tomić, te se obratio i Sudskom vijeću kazavši da i Vijeće to toleriše.

Sudsko vijeće je Tomiću, koji u ovom predmetu brani Nermina Kalembera, naredilo da napusti sudnicu, jer je “iznerviran”, te mu je kazalo da će dobiti “rješenje o novčanom kažnjavanju”. Nakon toga i optuženi Kalember je zatražio da napusti suđenje.

“Odbrana osmooptuženog Kalembera će ispitivanje svjedoka nastaviti na narednom suđenju”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, nakon čega je Kalember ostao u sudnici.

Svjedok Jovičić, koji je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, naglasio je da je on u sudnici samo “svjedok i građanin”.

Kalembera Tužilaštvo BiH tereti, zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem i Šerifom Mešanovićrm, za zločine počinjene u kasarni “Krupa”, logoru “Silos” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Nermin Kalember je, prema optužnici, bio stražar u “Silosu”. Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Fadila Čovića, koji je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima i član Kriznog štaba, svjedok Jovičić je kazao da u “Silosu” nije vidio optuženog niti je imao priliku da ga kontaktira.

“Ja Čovića nisam vidio, a ne znam da li je kontaktirao sa drugima. Vi tu niste mogli kontaktirati sa logorašem koji sjedi do vas, pa kako onda da imate neki drugi kontakt. Nisam bio u poziciji da se obratim ni stražaru”, ispričao je svjedok.

Govoreći o uslovima u “Silosu” Jovičić je kazao da mu nije poznato da je doktor ikada bio u tom objektu, te da su početkom augusta 1992. godine zarobljenici vođeni na kupanje u improvizovano kupatilo.

“Jednom je jedan katolički sveštenik molio upravu logora da se zatvorenicima podjele kuhana jaja za praznik i to je urađeno. Međutim, to nije bila inicijativa uprave logora, već je to sveštenik uradio”, kazao je Jovičić.

Nastavak suđenja je 18. oktobra, za kada je planirano da se završi unakrsno ispitivanje Jovičića, te sasluša novi svjedok Tužilaštva.                                                                                                                                                                       S.U.
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva