Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2010 | read_nums (511)

 

Sarajevo 04. 05. 2010

 Održan pomen u dobrovoljačkoj

Porodice 42 vojnika JNA, koji su pre tačno 18 godina ubijeni iz zasede u Dobrovoljačkoj ulici, na mestu zločina zapalile su sveće i položile cveće za svoje najmilije


Pomen žrtvama, kojem su prisustvovali i zvaničnici RS i predstavnici Srpske u institucijama BiH, održan je na jedvite jade, a planirana mirna šetnja ulicom u kojoj se desio jedan od najvećih zločina u proteklom ratu otkazana je zbog okupljanja „Zelenih beretki" i rizika od napada na učesnike skupa.

------------------------------------------------------

SLAVUJ KAO PRETHODNICA
 
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj odigrao je ulogu svojevrsne prethodnice za učesnike jučerašnje ceremonije u Dobrovoljačkoj. Jovičić je posle sastanka sa kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova Željkom Mijatovićem sam prošao celom Dobrovoljačkom da se uveri u bezbednost skupa.

- Zaista je sve proteklo u najboljem redu i za to najveće zasluge ima kantonalna policija, koja je ovaj ispit položila s desetkom. Kada se sve završilo, zvali su me Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić da mi se zahvale što sam pomogao da sve prođe bez incidenata - kaže Jovičić.
 
----------------------------------------------

Više od 400 do zuba naoružanih specijalaca MUP-a Sarajevskog kantona razdvajalo je dve grupe, ali im nije padalo na pamet da rasteraju „beretke", bez obzira na to što njihov skup nije bio prijavljen. Ipak, tri kordona policije uspela su da obezbede porodice žrtava masakra u Dobrovoljačkoj i predstavnike RS da održe pomen, koji je kasnio zbog okupljanja „Zelenih beretki" u Dobrovoljačkoj ulici i na mostu Drvenija.

Policija je dva autobusa sa učesnicima skupa zadržala na entitetskoj liniji na Vracama dok nije potisnula „beretke" i raščistila trasu za prolazak porodica žrtava i predstavnika RS do početka Dobrovoljačke.
Na tom malom delu ulice, porodice ubijenih vojnika i predstavnici vlasti i nevladinih organizacija uz ogradu su zapalili sveće i položili 42 ruže za svakog ubijenog vojnika. Ni to, međutim, nije prošlo bez pretnji i psovki „Zelenih beretki" i okupljenih Sarajlija, koji su podržavali protest veterana iste formacije koja je 2. i 3. maja imala glavnu ulogu u streljanju vojnika JNA iz zasede.

----------------------------------------------

Gordana Gvozdenović, sestra Obrada Gvozdenovića, jedne od žrtava masakra u Dobrovoljačkoj, kaže da je i pre 18 godina, dok je tragala za telom svog brata, imala problema da uđe u Sarajevo.
- Ovaj grad ni danas nije slobodan za Srbe. Ovaj dan treba da bude poruka celom svetu da se osudi ono što se desilo nedužnim mladićima u Dobrovoljačkoj. Osamnaest dana sam tražila brata, a 18 godina čekam pravdu, čekam da neko odgovara za taj zločin - poručuje Gordana.

---------------------------------------

I Bogdana Tomović, majka ubijenog Zdravka Tomovića, kaže da se slično osećala posle 18 godina od mučke likvidacije sina jedinca, koji je 3. maja 1992. imao 19 godina.
- Osamnaest godina traje ova nepravda i sve to vreme slušam neistine druge strane. Moj Zdravko bio je redovan vojnik, koji je služio istu onu vojsku koju su služili i oni koji su ga ubili. Krenuo je da izađe, da napusti to Sarajevo, ali nisu mu dozvolili. Ubili su mi ga! To im nikada ne mogu oprostiti! - kaže kroz plač majka Bogdana.
Ona poručuje da se u Dobrovoljačkoj desio zločin za koji moraju da odgovaraju i oni koji su ga naredili, ali i oni koji su ga izvršili.

Branka Šljivar: Hvala sarajevskoj policiji

Organizatori pomena u Dobrovoljačkoj zahvalili su sarajevskoj policiji što im je omogućila da obeleže stradanje 42 vojnika.
- Bilo je i tenzija i neizvesnosti, ali smo uspeli da bezbedno uđemo u Sarajevo i da se bezbedno vratimo. Uspeli smo da pošaljemo poruku celom svetu o zločinu u Dobrovoljačkoj na miran i dostojanstven način, sa svećama za pokoj duša postradalih i belim ružama kao simbolima drugačije, svetlije budućnosti - kaže Branka Šljivar, predsednica Pododbora Vlade RS za obeležavanje zločina u Dobrovoljačkoj.
-----------------------------------------------

- Zna se ko su oni! Neka odgovara Ejup Ganić, čija je porodica mirno živela u Prijepolju dok je on radio ovo što je radio po Dobrovoljačkoj - poručuje Bogdana Tomović, dok njena ćerka Jela dodaje da su u automobilu s njenim bratom bili i Hrvati i muslimani.
- Imamo nameru da idemo do kraja, jer ovaj zločin mora da se osudi. Ti ljudi su bili nenaoružani i sve što im se dogodilo bilo je smišljeno i namešteno - upozorava sestra ubijenog Zdravka Tomovića.

----------------------------------

Na okupljanje pred crkvu u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, stigli su i oni koji su preživeli masakr u Dobrovoljačkoj, ali nisu hteli da idu u Sarajevo jer su podsećanja na ono što im se desilo isuviše bolna. General Dušan Kovačević, koji je u Dobrovoljačkoj teško ranjen, ističe da žrtve tog zločina zaslužuju da im se svakog 3. maja oda počast.
- Moramo znati istinu o ovom zločinu, koji ne sme da se zaboravi. Moramo zapamtiti i prevaru koja je dovela do tog zločina kako na takve prevare nikada više u budućnosti ne bismo nasedali - poručuje general Kovačević.    

Z. ŽUŽA

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2010 | read_nums (415)
 
 
03.05.2010
 
Članovi porodica, predstavnici nevladinih organizacija i srpski funkcioneri u institucijama BiH upalili su svijeće i položili bijele ruže u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje su prije 18 godina  incidentu prilikom povlačenja iz Sarajeva poginuli vojnici bivše Jugoslovenske narodne armije.
 
Pomen je protekao mirno uz jako policijsko obezbjeđenje, koje nije dozvolilo ni novinarima da priđu blizu učesnika skupa.
 
Sat ranije, takođe u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, okupilo se oko stotinu pripadnika udruženja Zelene beretke, koji su odali počast ubijenim civilima i braniocima Sarajeva.

Skup su obezbjeđivale jake snage MUP-a Kantona Sarajevo koje novinarima iz Sarajeva nisu dopustile snimanje polaganja cvijeća za vojnike bivše JNA.

Iako je bilo najavljeno da će učesnici skupa krenuti mirnom šetnjom od Skenderije do mosta Drvenija i tu položiti cvijeće, to se nije dogodilo i mjesto polaganja bijelih ruža promijenjeno je u posljednjem trenutku, na zahtjev organizatora, kako tvrde u sarajevskoj policiji.
------------------------------------------------
Među onima koji su položili cvijeće bio je i poslanik u državnom parlamentu Slavko Jovičić:
 
“Ovaj zločin se desio, ne može niko to da negira. A sud će dokazati koje su to bile razmjere i ko je za to odgovoran. Ja nisam”.
-------------------------------------------------
Parastos

Sat ranije, takođe u Dobrovoljačkoj ulici, kraj mosta Drvenija okupili su se predstavnici udruženja Zelene beretke.
 
Oni su položili cvijeće za poginule civile i branioce Sarajeva. Zelene beretke ranije su najavile da će takođe krenuti u mirnu šetnju ka mostu Suade Dilberović i Olge Sučić koje su prve žrtave rata u Sarajevu, gdje su takođe trebali položiti cvijeće, ali ih je predsjednik ove organizacije Muhamed Švrakić pozvao da se mirno raziđu.
 
Policija obezbjeđuje mjesto održavanja skupa
 “Naša današnja inicijativa krenuće odavde prema Skupštini Kantona Sarajevo i istrajaćemo na tome. Da Sarajevo proglase okupiranim gradom to jest logorom I svi građani koji su bili od 1992 do 1995 godine da se proglase logorašima. Da nam se ne bi sutra desilo ono što nam se danas dešava, a to je da je žrtva I aggressor skoro izjednačen”, kazao je Švrakić.
----------------------------------------------------------------
 Kordon je sa druge strane ulice napravljen i oko novinarskih ekipa, koje nisu mogle snimati polaganje cvijeća za poginule vojnike JNA. Policija nikom nije dozvolila da priđe mjestu na kom je u pomen vojnicima JNA položeno cvijeće.

“Znači na insistiranje organizatora ovog okupljanja, samo mjesto polaganja cvijeća je premješteno 150 metara niže. Štab policije MUP-a KS koji je osiguravao ovaj skup je to prihvatio i ta ceremonija je bez bilo kakvih problema prošla," Dragan Mioković, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
-------------------------------------------------------------------
Godišnjica stradanja vojnika JNA nastavljena je parastosom za stradale u Spomen crkvi u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu.
“Pripadnici MUP-a KS bili su vrlo profesionalni i korektni uradili su sve ono što smo dogovarali mi smo otišli i vratili se bezbjedno”, kazala je pedsjednica Pododbora za obilježavanje pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Branka Šljivar novinarima u Istočnom Sarajevu.
 

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2010 | read_nums (455)

Autor: Srđan Šekara   
ponedjeljak, 03 maj 2010

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nakon 18 godina juče je prvi put obilježeno stradanje vojnika JNA, koje je uz velike mjere obezbjeđenja i napetosti ipak proteklo bez incidenata.

Povorka od 150 ljudi, među kojima je bila i rodbina vojnika JNA koji su u Sarajevu ubijeni 3. maja 1992., došla je pod jakim policijskim obezbjeđenjem, a kordoni policije bili su postavljeni u okolnim ulicama da bi spriječili kontakt učesnika ovog skupa sa učesnicima skupa koje su u istoj ulici organizovali pripadnici Udruženja "Bosna-Zelene beretke".

Bezbjednosni razlozi, odnosno procjene, vjerovatno su uticali i na izmjenu protokola u dijelu koji se odnosio na samu ceremoniju u Dobrovoljačkoj ulici, tako da je izostala prvobitno planirana šetnja, koja je znatno skraćena i vremenski ograničena na desetak minuta.

Skup je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Rade Ristović, a pored njega Dobrovoljačku su posjetili i poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, rukovodilac Koordinacionog tima za traženje nestalih i istraživanje ratnih zločina RS, Staša Košarac, predsjednik BORS, Pantelija Ćurguz, i mnogi drugi.

Učesnici pomena iz RS su se nakon posjete Dobrovoljačkoj autobusima i uz policijsku pratnju vratili ka Istočnom Sarajevu, odnosno u Miljećive, gdje su na centralnom Spomen-krstu položili vijence.

-------------------------------------------------------

Ministar Ristović rekao je da je juče i ovdašnja i svjetska javnost napokon priznala da je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine počinjen ratni zločin. On je naglasio da je jučerašnji odlazak u Sarajevo bila obaveza prema žrtvama i da su prvi put nakon 18 godina na mjestu zvjerskog stradanja odata dužna počast nevinim, golobradim mladićima i njihovim starješinama.

- Želimo ponovo da kažemo i apelujemo na odgovorne, 2. i 3. maja 1992. godine izvršen je nesumnjiv zločin nad nevinim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu - rekao je on i dodao da bi trebalo da znaju oni koji su okrvavili ruke da je došao kraj skrivanju istine, a počinioci zločina i njihovi nalogodavci moraju odgovarati.

Obraćajući se prisutnima ispred Spomen-crkve u Miljevićima, Ristović je podsjetio da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika JNA, ranjena 73, te zarobljeno 215 pripadnika JNA, koji su nakon zarobljavanja psihički i fizički zlostavljani, a za ove zločine još niko nije odgovarao. On je dodao da juče nisu bile potrebne riječi, već da su upaljene svijeće sve govorile.
Ristović je naglasio da je juče napravljen pravi korak, prvi u otkrivanju istine svijetu i neće se zaustaviti na tome, jer će 15. maja biti odata počast vojnicima JNA ubijenim u Tuzli, a kasnije i u drugim mjestima stradanja.

-----------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić ocijenio je da obilježavanje 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici na mjestu zločina predstavlja veliku pobjedu, jer je to prvi put da su Srbi imali priliku da na nekoj lokaciji u Sarajevu obilježe godišnjicu stradanja njihovih najmilijih.

- Sud će odrediti ko je kriv za ratne zločine, ali ipak se, na određen način priznalo da se tu desio zločin - rekao je Jovičić. On je naglasio da je veoma važno to što su porodice na miran i dostojanstven način obilježile godišnjicu stradanja nedužnih golobradih mladića, pripadnika JNA.

- Nismo išli u Sarajevo da bilo koga provociramo. Mi smo na miran i dostojanstven način položili ruže, prislužili svijeće, pomolili se bogu i odali pomen nevino stradalim mladićima - naglasio je Jovičić.

-----------------------------------------------

Predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz, smatra da je bilo veoma tužno i ružno vidjeti kako su sarajevske vlasti bile primorane da organizuju neviđeno policijsko obezbjeđenje za mirno i dostojanstveno odavanje pomena stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Zar je 18 godina nakon zločina u Dobrovoljačkoj bilo potrebno angažovati onako jake policijske snage da članovima srpskih porodica obezbijede da na miran i nadasve dostojanstven način prisluže svijeće i polože cvijeće na mjesto stradanja svojih najmilijih sinova i braće - upitao je Ćurguz.

On je naglasio da je, ipak, velika stvar da se ovaj događaj konačno desio u Sarajevu.

---------------------------------------------------------

 Tuga i bol u srcima porodica ubijenih

Neko konačno mora odgovarati za tvoju nevinu mladost, jecala je juče Bogdana Tomović, dok je drhtavom lijevom rukom, pravo na ranjeno majčinsko srce privijala uramljenu vojničku fotografiju svog pokojnog sina Zdravka, koji je mučki ubijen u koloni JNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Suze ucvijeljene srpske majke kvasile su asfalt na kojem je davno istopljena njena nada u bolju i srećniju budućnost porodice koju je podizala, prsti su stezali prisluženu svijeću i bijelu ružu, a iz osamnaest godina duge i teške tuge izvirale su pritajene riječi i zaustavljeni pogled, postavljajući tek jedno pitanje - zašto?

- Moj Zdravko je bio redovan vojnik koji je služio istu onu vojsku koju su služili i oni koji su ga ubili.

Krenuo je da izađe iz Sarajeva, ali mu nisu dozvolili.

Ubili su mi ga. To im majka nikada ne može oprostiti - teško, ali u jednom dahu je izgovarala ova žena, za koju ni danas ne postoje riječi utjehe, niti način da savlada bol. Došla je, kaže, da vidi mjesto s kojeg se nadvila tama nad njenim životom, a povela je i kćerku Jelu, koja je, u crnini, baš kao majka, juče oplakivala brata, čiji je životni sat prestao da kuca u devetnaestoj godini.

- Zna se ko je naredio i počinio ovaj zločin i neka odgovara Ejup Ganić čija je porodica mirno živjela u Prijepolju dok je on radio ovo što je radio po Dobrovoljačkoj ulici. Kada mi je Zdravko dobio prekomandu u Sarajevo, pomislila sam da je i mene sunce ogrijalo, a dočekala sam da me odavde okuje tuga i tama koju ni najvećem dušmaninu nisam željela. Mislila sam, pa to je i naš grad živimo tek sedamdesetak kilometara odavde, u Han Pijesku, ali tugo moja - još je prozborila Bogdana.

-----------------------------------------------------------

Ista riječ prepoznavala se i na usnama Gordane Gvozdenović, sestre ubijenog vojnika Obrada - Bate Gvozdenovića, koja ni juče u Dobrovoljačkoj ulici nije mogla da shvati kome je i zbog čega bilo potrebno da nedužnoj mladosti koja je tek stasala u ljude, sinovima jedincima oduzme pravo na život, ljubav, potomstvo.

- Osamnaest dana sam tražila brata, a osamnaest godina sam čekala da ga oplačem na mjestu gdje je nevino, tugo moja i žalosti, stradao od neljudske ruke.

Toliko, evo, čekam i pravdu da neko odgovara za to što je počinio - rekla je Gordana, istovremeno se podsjećajući i kobnog maja 1992. godine, kada joj nije bilo dozvoljeno da preuzme tijelo ubijenog brata u sarajevskoj "Skenderiji", zbog čega ga je i identifikovala tek kasnije u Beogradu.

I sve jučerašnje priče iz današnje Ulice Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, nekadašanje Dobrovoljačke, zvučale su slično.

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2010 | read_nums (544)

Datum: 03.05.2010

Autor: Nataša Krsman, Davud Muminović

SARAJEVO - Predstavnici vlasti Republike Srpske i porodice stradalih vojnika JNA u ponedjeljak su prvi put nakon 18 godina položili cvijeće na mjesto njihove pogibije u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Položeno cvijeće ubijenim vojnicima JNA

 

Iako najavljivan kao skup visokog rizika, ovaj događaj protekao je mirno i bez ijednog incidenta iako se na Drveniji, stotinu metara dalje od mjesta gdje je položeno cvijeće, sat ranije okupilo oko 200 ljudi na poziv Udruženja "Zelene beretke".

Policija MUP-a Kantona Sarajevo od ranih jutarnjih časova bila je raspoređena na gradskim ulicama, a dva autobusa koja su došla iz Istočnog Sarajeva bila su pod jakom pratnjom cijelim putem.

------------------------------------------------------------

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića, koji je imao 19 godina kada je poginuo u Dobrovoljačkoj ulici prilikom izlaska kolone JNA, prvi put je juče došla na mjesto gdje je ubijen njen sin.

"Došli smo samo da položimo cvijeće i prislužimo svijeću, a i da pokažemo cijelom svijetu da se u Dobrovoljačkoj desio zločin. Ovdje su izginula nedužna djeca koja su morala tu da budu, a dokaz je to što je tu poginulo moje dijete od 19 godina i još druge djece. Očekujemo da će pravosuđe utvrditi ko je počinio ovaj zločin i neko mora da odgovara za to", kazala je Tomovićeva.

-----------------------------------------------------------------

General Dušan Kovačević, koji je bio u koloni JNA koja se povlačila iz Sarajeva 3. maja 1992. godine, juče nije bio u Dobrovoljačkoj ulici jer, kako kaže, nije htio svojim prisustvom da isprovocira neki incident.

On je prisustvovao parastosu koji je služen za poginule u crkvi svetog Đorđa u Istočnom Sarajevu, a odlazak u Dobrovoljačku smatra prvim korakom da se i ovaj zločin prizna, a odgovorni kazne.

Kovačević je odbacio tvrdnje generala JNA Milutina Kukanjca da je 3. maja prije 18 godina poginulo šest ljudi u koloni i tvrdi da je tog dana i dan ranije poginulo 42 ljudi svih nacionalnosti.

"Po sastavu oficira i vojnika koji su bili u komanadi 2. vojne oblasti bilo je oko 60 odsto Srba, a ostali su bili druge nacionalnosti. U mom vozilu ubijen je pukovnik Miro Sokić, koji je bio Hrvat, a ranjen je Enes Taso, musliman, dok je u tom istom sanitetskom vozilu ubijena i jedna žena Šuhra Nurmela", odgovorio je Kovačević na opasku da JNA tada nije bila armija svih naroda.

-------------------------------------------------------------

Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, juče je bio s porodicama i ostalim članovima delegacije u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici i taj čin smatra prilikom za suživot u BiH jer na isti način treba da se tretiraju zločini na svim stranama. Ristović se, takođe, zahvalio policiji koja je dobro obavila svoj posao.

Nekoliko stotina građana Sarajeva koji su jučer oko devet sati došli na most "Drvenija" na poziv Udruženja "Zelene beretke" odustali su od najavljene šetnje do mosta Sude Dilberović i Olge Sučić. Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja "Zelene beretke", oko 9.30 pozvao je okupljene građane da se raziđu, istakavši da je šetnja otkazana da bi se izbjegli i najmanji incidenti. Uprkos pozivu za razilaženje, većina okupljenih ostala je na mostu "Drvenija" naredna dva sata, sve dok nije javljeno da su porodice poginulih vojnika JNA i predstavnici vlasti RS položili cvijeće na lokaciji stotinak metara dalje.

-------------------------------------------------------------------------

Jake policijske snage napravile su kordon tako da niko od prisutnih na Drveniji nije mogao prići mjestu polaganja cvijeća. Neki od građana Sarajeva ostali su na mjestu gdje je položeno cvijeće i gdje su zapaljene svijeće. Bili su nezadovoljni zbog obilježavanja pogibije vojnika JNA u Ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj. "Žalosno je da se u gradu u kojem je u opsadi ubijeno 1.700 djece pokušava izjednačiti krivica. Ovaj skup nije nikako trebalo da bude održan", kazao je Edin Širić, jedan od okupljenih.

Muhamed Švrakić poručio je da će se "Zelene beretke" boriti za istinu.

"Tražimo od kantonalnog tužilaštva da se procesuiraju odgovorni za ubijanje sarajevskih civila, da se pronađu odgovorni za urbicid koji je učinjen u Sarajevu", kazao je Švrakić.

---------------------------------------------------------------------------

Obilježavanje - velika pobjeda

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocijenio je da obilježavanje 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na mjestu zločina predstavlja veliku pobjedu jer je to prvi put da su Srbi imali priliku da na nekoj lokaciji u Sarajevu obilježe godišnjicu stradanja njihovih najmilijih.

"Sud će odrediti ko je kriv za ratne zločine, ali ipak je, na određen način, priznato da se tu desio zločin", rekao je Jovičić.

On je naglasio da je veoma važno to što su porodice na miran i dostojanstven način obilježile godišnjicu stradanja nedužnih golobradih mladića, pripadnika JNA, koji su 1992. godine "likvidirani u zločinačkoj akciji".

------------------------------------------------------------

Podići spomenik stradalim Srbima

Staša Košarac, šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, izjavio je da postoji potreba da u Sarajevu bude podignuto spomen-obilježje, koje će upozoravati i pokazivati na stradanje srpskog naroda u ovom gradu, na čemu će institucije RS istrajati.

Košarac je rekao da su Srbi pokazali javnosti da su dostojanstven narod, što su pokazali dostojanstveno se poklonivši nevino nastradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Košarac je nakon povratka iz Dobrovoljačke ulice izjavio da je pokazano javnosti da je u BiH stradao i srpski narod i da je manipulisano srpskim žrtvama.

Branka Šljivar, predsjednica Pododbora za obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici, zadovoljna je što je ovaj skup prošao bez najmanjeg incidenta iako je atmosfera danima bila napeta.

Šljivareva je naglasila da su se oni kao organizatori potrudili da sve protekne mirno i da su dali striktna pravila svima koji su krenuli autobusima, kako ne bi došlo do incidenata s bilo koje strane.

"Svaka čast policiji na obavljenom poslu. Poštovali smo njihove procjene i da su nam rekli da uđemo u Dobrovoljačku i stojimo na jednom mjestu, mi bismo to prihvatili jer su nam garantovali bezbjednost", kazala je Šljivareva.

Blokada mostova

Policija je juče blokirala prelaz preko svih mostova na Miljacki kako ne bi niko mogao proći u Ulicu Hamdije Kreševljakovića, bivšu Dobrovoljačku. Ni novinari nisu mogli proći bez obzira na akreditacije jer je ulaz bio dozvoljen samo na mostu Drvenija, gdje su stajali članovi "Zelenih beretki", a prolaz s kolonom iz Istočnog Sarajeva imali su samo novinari koji su krenuli s organizatorima. Autobusi su čekali na prelazu iz Istočnog Sarajeva u Kanton Sarajevo oko sat jer su organizatori stalno bili u kontaktu s policijom. Mala pauza nastala je i kada su se na tom mjestu pojavili novinari magazina "60 minuta", koji su tražili izjave, ali nije bilo raspoloženih za priču.

-------------------------------------------------------

Jedini koji na Drveniju nije došao organizovano i imao je prolaz na svim stranama bio je Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u bh. parlamentu.

 

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2010 | read_nums (471)

 

Region | 03.05. 2010.

                             Mirno i               dostojanstveno u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, na odvojenim skupovima, obeleženo je stradanje vojnika JNA i odata počast ubijenim sarajevskim civilima i poginulim braniocima BiH.

 Zahvaljujući policiji Kantona Sarajevo, ali i učesnicima oba skupa, sve je prošlo dostojanstveno i bez incidenata. U Dobrovoljačkoj se prvo okupilo stotinak članova udruženja „Zelene beretke“. Predsednik te organizacije iz opštine Novo Sarajevo Muhamed Sukić rekao je da „beretke nikada neće zaboraviti ubijene civile i branioce BiH. Mi smo, prema predviđenom planu, obeležili stradanje civila Sarajeva i branilaca BiH, a taj drugi skup nas ne interesuje i nemamo ništa s njim“, rekao je Sukić.

 

U Dobrovoljačku su potom, autobusima, stigli članovi udruženja iz Republike Srpske i članovi porodica vojnika bivše JNA koji su u toj ulici stradali 3. maja 1992. Vidno potreseni, položili su bele ruže i zapalili sveće za svoje najmilije. Na pitanje kako se osećaju u Dobrovoljačkoj 18 godina nakon stradanja vojnika JNA, kratko odgovaraju: „Tužno i ponosno“.

 

 -------------------------------------------------------------------------

Profesionalan odnos policije

 

Između dve grupe okupljenih, Dobrovoljačkom je danas šetao i poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta Slavko Jovičić. „Želim da izrazim veliku zahvalnost i odam priznanje kantonalnoj policiji koja je preduzela sve neophodne mere. Ja razumem i ove gore, Zelene beretke i ljude koji su s njima, tenzije su velike.

 

Međutim, Sarajevo je danas pokazalo da se ovo može uraditi i svako sledeće obeležavanje na području Republike Srpske i Federacije će lakše ići“, rekao je Jovičić za Dojče vele.

 

-------------------------------------------------------

 

Gradske vlasti su okupljanje članova srpskih udruženja u Dobrovoljačkoj već ranije okvalifikovale kao provokaciju, ali građani Sarajeva kažu:

 

- „Treba samo ignorisati i ništa više, nikakve smetnje ne treba praviti.“

- „Ja nisam za to, ovo je poniženje. Čuo sam da je i Dodik trebao doći. Što nije došao 92?“

- „Nema tu ništa loše ako hoće da posete mesto, nek svako obeležava svoje.“

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2010 | read_nums (445)


       

         САРАЈЕВО, 3. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић оцијенио је да данашње обиљежавање 18 година од страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву на мјесту злочина представља велику побједу, јер је то први пут да су Срби имали прилику да на некој локацији у Сарајеву обиљеже годишњицу страдања њихових најмилијих.

        "Суд ће одредити ко је крив за ратне злочине, али ипак се, на одређен начин, признало да се ту десио злочин", рекао је Јовичић Срни.

        Он је нагласио да је веома важно то што су породице на миран и достојанствен начин обиљежиле годишњицу страдања недужних голобрадих младића, припадника ЈНА, који су 1992. године "ликвидирани у злочиначкој акцији".

        "Нисмо ишли у Сарајево да било кога провоцирамо. Ми смо на миран и достојанствен начин положили руже, прислужили свијеће, помолили се Богу и одали помен невино страдалим голобрадим младићима, припадницима тада регуларне ЈНА", нагласио је Јовичић.

        Он је истакао да је полиција Кантона Сарајево ангажовала огромне снаге и да је заслужила сваку похвалу и захвалност за потпуну безбједност свих учесника, иако су претходних дана у Сарајеву подизане тензије да ће доћи до нереда, "као да ми долазимо да освајамо град".

        "Наважније је да се није ништа десило, да није било никаквих провокација, поготово са наше стране. Представници многобројних медија могли су да се увјере да су Срби дошли цивилизовано, прислужили свијеће, положили руже, задржали се 20 минута и вратили се у Миљевиће", рекао је Јовичић.
        
        Он је рекао да су му члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија у телефонском разговору изразили задовољство што је обиљежавање годишњице овог догађаја протекло без инцидената.

        Јовичић је најавио да ће и у Тузли на достојанствен и миран начин бити одат помен невино страдалим припадницима ЈНА у "тузланској колони".

        Чланови породица страдалих, представници власти РС и српски функционери у институцијама БиХ запалили су свијеће и положили бијеле руже на мјесту страдања војника ЈНА који су на данашњи дан 1992. године убијени при договореном повлачењу из Сарајева.

        Приликом договореног повлачења ЈНА из Сарајева 3. маја 1992. године убијена су 42 војника у засједи коју су у Добровољачкој улици поставили припадници паравојних формација "зелене беретке" и "патриотска лига", као и припадници Територијалне одбране. У нападу су рањена 73 војника, а 215 их је заробљено.

        Србија је расписала потјерницу за 19 држављана БиХ осумњичених за овај злочин, међу којима је и Ејуп Ганић који је у марту ухапшен у Лондону и у току је екстрадициони поступак.

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2010 | read_nums (576)

četvrtak, 29 april 2010
Zbog skladištenja, čuvanja i neadekvatnog korištenja oko dvije hiljade vozila oduzetih zbog raznih carinskih prekršaja, budžet BiH zakinut je za nekoliko stotina hiljada maraka, mišljenje je sagovornika "Fokusa".

Oni ističu da bi sadašnji prijedlog koji nije konačni zaključak u UIO BiH, da vozila budu podložena reciklaži, trebalo dodatno preispitati.

----------------------------------------------------------

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar kaže da bi se trebalo govoriti o dvostrukoj šteti za BiH, te da je s jedne strane riječ o trošku koji nastaje zbog zakupa skladišta u kojem se nalaze vozila, a da je s druge strane riječ o izgubljenoj dobiti koja se mogla ostvariti dok su vozila bila u dobrom stanju.

- Među ove dvije hiljade vozila vjerovatno je malo onih čija je vrijednost ispod hiljadu maraka, a vjerovatno ima i onih vozila koja pripadaju višim klasama.

Može se govoriti o stotinama hiljada maraka štete za BiH - kazao je Pavlović.

U svim zemljama, kaže Pavlović, postoje ovakva vozila koja se prodaju i na osnovu čega se kasnije uzima određeni prihod.

- Osnovni problem jeste neefikasnost Uprave za indirektno oporezivanje. Vjerovatno se nagomilao broj vozila i niko nije vodio računa o tome. Kada su vozila imala neku vrijednost i  kada su mogla biti prodata, kao što se to radi u mnogim zemljama, to nije urađeno jer procesi predugo traju. Ne bi trebalo zaboraviti da se vozila čuvaju na neadekvatan način i da onda ona propadaju - kazao je Pavlović.

Govoreći o prijedlogu Upravnog odbora UIO BiH da ova vozila u procesu javnog tendera idu u postupak prodaje putem reciklaže, Pavlović je rekao da je to sada vjerovatno jedino njihovo rješenje.

------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH smatra da je neophodno napraviti komisiju koja može dati procjenu da li je neko vozilo za reciklažu ili je moguće da to vozilo ide na tender u prodaju ili da se opredijele institucije BiH, da vozila koja su u voznom stanju dodijele nekim humanitarnim organizacijama.

- Pretpostavljam da ima mnogo vozila koja se mogu koristiti ili koja se uz malu doplatu mogu dovesti u vozno stanje. Njihovu ispravnost trebalo bi da utvrdi nadležna komisija sastavljana od stručnjaka. Trebalo bi tražiti odgovornost zašto se čekalo da ta vozila propadnu i zašto nisu prodavana odmah po okončanju sudskih postupaka - naglasio je Jovičić.

Kako je rekao, umjesto da se budžet BiH na takav način puni on je oštećen za stotine hiljada maraka vrijednosti tih vozila i za još desetine hiljada maraka koje su otišle za plaćanje zakupnina prostora gdje su ona skladištena.

---------------------------------------------------------

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH kazao da je nedavno UO UIO BiH zaključio da se ide na uništavanje tih vozila i zadužio Upravu da pripremi odgovarajući sprovedbeni akt koji će biti dostavljen na sljedeću sjednicu Upravnog odbora.

- Vozila se čuvaju na otvorenom, jer ne postoje zatvorene garaže. Za zakup svih skladišta u kojima se čuva sva oduzeta roba, uključujući i vozila, mjesečno izdvajamo oko 20.000 maraka. Za hiljadu vozila postupci pred nadležnim sudovima su okončani, a za još oko hiljadu vozila se vode i nisu konačne sudske odluke. Njihova sudbina trebalo bi da bude ista, jer će biti stariji od sedam godina i kada te sudske odluke budu konačne. Po okončanju svakog pojedinačnog postupka automobilima se može raspolagati, ali u trenutku kada su postupci bili okončani automobili su stariji od sedam godina, što znači da oni ne mogu zakonski ući u BiH - rekao je Kovačević.

Uništavanjem se izbjegavaju zloupotrebe

Vladimir Trifković, član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazao je da je UO UIO BiH na sjednici razmatrajući Informaciju u vezi s odlukom o prodaji vozila oduzetih pravosnažnim i izvršnim rješenjima u carinsko prekršajnom postupku dao prijedlog da Uprava sačini prijedlog odluke da ova vozila u procesu javnog tendera idu u postupak prodaje putem reciklaže, kako bi se izbjegle sve zloupotrebe.

- Upravni odbor UIO BiH na sjednici je razmatrao ovu informaciju i predložili smo Upravi da napravi odluku u kojoj ne bi niko došao u privilegovan položaj ili diskriminaciju pojedinaca - kazao je Trifković, te dodao da se vozila ne mogu pojedinačno prodavati.

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2010 | read_nums (446)

  САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Одлука Градског вијећа Сарајева да подржи захтјев градоначелника Алије Бехмена о забрани обиљежавање 18 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву није изненађење већ очекиван чин којим се поручује да Срби немају шта да траже у том граду, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић.

        "Већ више од деценију и по бошњачки политичари из Сарајева позивају да Срби требају да се врате у овај град. И сам сам свједок таквих неискрених позива, а скоро сви посланици из реда бошњачког народа у Парламентарној скупштини БиХ се наводно залажу да се Срби врате у Сарајево", рекао је Јовичић.

        Према његовим ријечима, данашња одлука Градског вијећа Сарајева показује да такви позиви представљају лицемјерство најгоре врсте и понижење српског народа.

        "Јасно је да се одлуком Градског вијећа припремају грађани Сарајева, дакле Бошњаци, да се дигну на ноге и спријече долазак чланова Пододбора за обиљежавање 18 година од злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици", истиче Јовичић.

        Он је напоменуо да је тиме потпуно јасно ко стоји иза такве врсте харанге и линча, јер је представник МУП-а Кантона Сарајево Драган Миоковић рекао на сједници Градског вијећа да не располаже било каквим подацима да се припрема физичко или било какво друго угрожавање учесника скупа у некадашњој Добровољачкој улици .

        "Зашто се не може на миран начин обиљежити догађај на мјесту страдања односно у улици којој је промијењен и назив у Хамдије Крушевљаковића", пита се Јовичић.

        Он је нагласио да је чињеница да никада неће бити промијењена истина да су у тој улици страдали невини и голобради припадници ЈНА, тадашње регуларне армије, која се мирно повлачила.
--------------------------------------------------

        Градско вијеће Сарајева подржало је данас захтјев градоначелника Алије Бехмена да се забрани обиљежавање 18 година од злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.


        У изјави, која је једногласно усвојена на ванредној сједници коју је иницирао Бехмен, тражи се да се "не дозволи политичка демонстрација и манипулисање жртвама", саопштиле су градске власти.

        Градско вијеће у овом догађају препознаје "политички чин провокације и покушај ревизије историје агресија на Сарајево и БиХ", додаје се у саопштењу.

        Градоначелник Сарајева упутио је јуче хитан захтјев Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево да забрани обиљежавање годишњице злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, најављено за 3. мај.

        Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у засједи, коју су поставиле паравојне формације "зелене беретке" и "патриотске лиге" те Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2010 | read_nums (462)


29-04-2010

 
 Alija BehmenPrekjučer je MUP Kantona Sarajevo odborio, a jučer je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zatražio da se zabrani skup zakazan za ponedjeljak,  3. maja, u nekadašnoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Zahtjev za održavanje tog skupa podnio je Pododbor za obilježavanje stradanja u Drobrovoljačkoj ulici u početkom maja 1992. godine s najavom da se očekuje 300 učesnika „koji će mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježiti godišnjicu stradanja pripadnika JNA".

Hoće reviziju činjenica

 - Nema pregovora o činjenicama. Višegodišnja istraga Haškog tribunala utvrdila je da se u Dobrovoljačkoj ulici nije dogodio ratni zločin. I pored ograničenih ovlasti koje imam, neću dopsutiti da tokom mog mandata započne redeficija i reinterpretacija opsade Sarajeva, najduže u istoriji ratovanja. O činjenicama nema debate - kategoričan je gradonačelnik Behmen.

On kaže da je riječ o skupu koji je smišljen i dizajniran da izazove nasilje i da kao odgovoran čovjek ne može stajati po strani i šutjeti. Da je riječ o iskrenoj želji da se iskaže poštovanje prema nevinim civilima srpske nacionalnosti ubijenim u opkoljenom Sarajevu, i sam bi se tome pridružio.

- Građani Sarajeva su se 2. i 3. maja odbranili od napada strane vojne sile prisutne na teritoriji međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Pristanak na održavanje tog skupa bio bi upravo ono što njegovi organizatori hoće - da ponovo pregovaramo o činjenicama - ističe Behmen i naglašava:

- Ovaj skup je dio organizovane kampanje revizije sudski utvrđenih činjenica o napadu na Bosnu i Hercegovinu i zločinima počinjenim na njenom teritoriju i nad njenim građanima. U toj mjeri, ovaj skup je nastavak kampanje koja je počela hapšenjem Ilije Jurišića, pokušajem kriminalizacije odbrane Tuzle i hapšenjem bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa ganića. Ovim skupom se pokušava kriminalizirati odbrana Sarajeva. Posljednji, ali ne i najmanje bitan razlog, je sigurnost. U svjetlu nedavnih događaja, kao gradonačelnik Sarajeva dužan sam skrenuti pažnju na mogući rizik organizacije ovog događaja.

 Mogući veliki sukobi

 Behmen je juče uputio zahtjev Željku Mijatoviću, ministru MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani skup zakazan za ponedjeljak, podsjećajući ga na Zakon o javnom okupljanju. On je upozorio da bi moglo doći do haosa, odnosno ozbiljnog narušavanja javnog reda, sukoba i nasilja širih razmjera. Također  je zatražio da se danas održi vanredna sjednica Gradskog vijeća.

--------------------------------------------------------

Samo sat nakon Behmenovog zahtjeva, oglasio se Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a Milorada Dodika u Parlamentu BiH, i kazao da se radi o još jednoj provokaciji upućenoj Srbima i poruci srpskim predstavnicima da nisu dobrodošli u Sarajevo.

- Niko ne može zabraniti skup, a ako se to učini onda se može očekivati zabrana dolaska u Sarajevo i predstavnicima srpskog naroda koji rade u institucijama BiH na vrlo značajnim funkcijama - kazao je Jovičić i dodao:

- Neka Behmen zabrani skup, ali mi ćemo doći i ja ću biti među ljudima koji će obilježiti stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici.

---------------------------------------------------------------

Reagovao je i Rade Ristović, borački ministar RS i istakao da će se skup u Sarajevu održati.

S.V.

 

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2010 | read_nums (433)

Autor: Slađana Gajić   

srijeda, 28 april 2010

Opredjeljenje SDP da zabrani obilježavanje godišnjice napada na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva 3. maja 1992. godine zabrinjavajuće je za cijelu BiH i jasno pokazuje kakav je stav bošnjačke političke elite prema istini o stradanju Srba u glavnom gradu BiH.

Ovo je jedinstvena ocjena cjelokupne javnosti Republike Srpske, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Rade Ristović, rekao je da bi sve u Srpskoj trebalo da zabrine zahtjev gradonačelnika Sarajeva, Alije Behmena, inače kadra SDP, da se zabrani dan ranije dogovoreno obilježavanje godišnjice stradanja pripadnika JNA.

On je rekao da začuđuje da se na takav način kao predstavnik građanske opcije oglašava gradonačelnik, te dodao da se onda može samo misliti kako razmišljaju stranke u FBiH.

- Sigurno je da narod nećemo voditi tamo gdje nema obezbjeđenja, ali mi se nadamo i dajemo ponovo naš zahtjev na razmatranje MUP-u Kantona Sarajevo. Pošto smo u utorak dobili uvjerenje od kantonalnog MUP mi se nadamo da će taj skup uz dobro objezbjeđenje biti održan - kazao je Ristović.

Ristović je rekao da je premijer RS, Milorad Dodik, pozdravio inicijativu Odbora da se u Dobrovoljačkoj ulici obilježi stradanje pripadnika JNA. Kako je naglasio, vapaj porodica da se godišnjica stradanja obilježi na samom mjestu događaja, u Dobrovoljačkoj ulici, osnovni je razlog zbog kojeg je donesena ovakva odluka.

- Ništa nije ispolitizovano, jer je to skup bez ikakvih govora, bez ikakvih određenih manifestacija. Samo želimo prošetati Dobrovoljačkom ulicom, zapaliti svijeće i položiti cvijeće - kazao je Ristović.

---------------------------------------------------------------

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, na konferenciji za novinare na kojoj nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja pojasnio je da zabranu obilježavanja 18. godišnjice stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici smatra dijelom organizovane kampanje revizije sudski utvrđenih činjenica o napadu na BiH i zločine počinjene na njenoj teritoriji i njenim građanima.

Gradonačelnik Sarajeva je poručio da neće dozvoliti da se pregovara o činjenicama koje je utvrdila istraga Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

- Posljednji, ali ne i najmanje bitan razlog jeste bezbjednost. U svjetlu nedavnih događaja kao gradonačelnik Sarajeva dužan sam skrenuti pažnju na mogući rizik organizacije ovog događaja. Smisao ovog skupa jeste narušavanje bezbjednosti grada Sarajeva i još jednom pozivam ministra unutrašnjih poslova, Željka Mitrovića, da uvaži moj zahtjev i onemogući ovaj dirigovani atak na bezbjednost građana Sarajeva -  rekao je Behmen.

-------------------------------------------------------

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, smatra da poziv Behmena da se zabrani obilježavanje 18 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, predstavlja još jednu provokaciju upućenu Srbima i poruku srpskim predstavnicima da nisu dobrodošli u Sarajevo.

- Bošnjaci su obilježavali datume stradanja sunarodnika u mnogim mjestima u RS i neka to čine, ali kada bi trebalo da isto to urade i Srbi, onda su svi na nogama. Ne vidim razloga zašto bi se zabranilo da ljudi na miran i dostojanstven način dođu i bez provokacija i govora odaju počast nevino stradalim golobradim mladićima - rekao je Jovičić.

On je istakao da niko ne može da zabrani skup planiran za 3. maja, već bi upravo i Behmen trebalo da taj dan zajedno s porodicama žrtva oda počast vojnicima stradalim u Dobrovoljačkoj ulici.

- Ako bi skup bio zabranjen onda se može očekivati zabrana dolaska u Sarajevo i predstavnicima srpskog naroda koji rade u institucijama BiH na vrlo važnim funkcijama. To pokazuje da je Sarajevo, iako se predstavlja kao glavni grad BiH, jednonacionalni grad s više od 95 odsto bošnjačkog stanovništva i nije onda nikakvo čudo što Behmen može da odlučuje o svemu i svačemu, kad Srba skoro da u Sarajevu i nema - upozorio je Jovičić.

Prema njegovim riječima, Behmenova izjava da su u Dobrovoljačkoj ulici legitimno napadnute agresorske snage pokazuje njegov odnos prema stradanjima ljudi iz drugog naroda i to je nova uvreda žrtava i po drugi put ubijanje ljudi koji su stradali prije 18 godina.

------------------------------------------------------------------

- Behmenov zahtjev da se povuče saglasnost za obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici, konačno je skinuo sve maske sa zajedničke države, za koju se bošnjačke političke stranke zalažu, kroz ukidanje eniteta i nelegalnu reviziju ustava - izjavio je izvršni sekretar SNSD-a, Rajko Vasić.

- SDP-ov gradonačelnik je na ovaj način poručio građanima BiH da je Sarajevo isključivo bošnjačko i da oni, bošnjački lideri, odlučuju o tome ko je heroj a ko zločinac, koga bi trebalo država da sahranjuje, a koga se ne smije ni pominjati niti obilježavati njegovu tragediju - ocijenio je Vasić.

Drugi gradovi imaju obilježja i neznanom junaku, naglasio je Vasić, a u Sarajevu nije moguće obilježiti ni žrtve iz direktnog prenosa.

------------------------------------------------------------------

Predstavnici organizacija boračkih kategorija iz Republike Srpske smatraju da zahtjev gradonačelnika Sarajeva da se zabrani obilježavanje godišnjice zločina nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, pokazuje da bošnjačka politička elita nije spremna da se suoči sa istinom, odnosno ratnom prošlošću i počinjenim zločinima nad Srbima u BiH.

Predsjednik BORS-a, Pantelija Ćurguz, smatra da su zločin u Dobrovoljačkoj ulici i ostali događaji u Sarajevu trn u oku sadašnjim i bivšim bošnjačkim funkcionerima i da ih strašno boli zahtjev RS da se održi pomen na mjestu gdje su stradali Srbi, ističući da su ti događaji bili uvertira i odredili karakter rata u BiH.

-------------------------------------------------------------------

Predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić, rekao je da se nakon ovakvog zahtjeva gradonačelnika Sarajeva može očekivati slična reakcija u RS prilikom obilježavanja stradanja Bošnjaka na prostoru RS.
Dukić je podsjetio da je Savez logoraša RS prije pet godina tražio da se zakonski na nivou BiH reguliše pitanje obilježavanja stratišta svih naroda na prostoru BiH, kako ovo pitanje ne bi bilo zloupotrebljavano od strane bošnjačkih političara u predizborne svrhe.

------------------------------------------------------------

Suljagić ućutkao novinare

Postavljanje pitanja Aliji Behmenu novinarima je onemogućio Emir Suljagić, savjetnik za medije gradonačelnika, koji je poručio da pitanja postavlja u Banjoj Luci premijeru Republike Srpske, Miloradu Dodiku, a ne u Sarajevu. Behmenova konferencija za novinare okončana je uz negodovanje svih novinara, kako medija iz Federacije BiH tako i iz RS, koji su je okarakterisali kao izvještavanje sa sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista.

------------------------------------------------------------------------

KAPLAN Prvo presuda, pa obilježavanje

SDA smatra da događaji iz proteklog rata koji nisu potvrđeni presudama domaćih i stranih sudova ne bi trebalo da budu povod za javna masovna okupljanja, između ostalog i zbog bezbjednosnih razloga, rekao je Srna porparol ove stranke, Salmir Kaplan. Kaplan nije želio da komentariše današnji poziv gradonačelnika Sarajeva, Alije Behmena, da se zabrani najavljeno obilježavanje godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja u Sarajevu.

- Behmen je na vlasti u Sarajevu, a ne SDA - kaže Kaplan.
Kaplan je napomenuo da su slična okupljanja Bošnjaka u Republici Srpskoj, poput onih u Srebrenici, Višegradu i Prijedoru, bila održana nakon presuda stranog i domaćeg pravosuđa.

-----------------------------------------------------------

KRESO Nije ništa sporno

Predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso, izjavila je da ne vidi razlog zašto bi trebalo spriječiti najavljeni skup povodom 18 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Niko iz pravosuđa ne može komentarisati bilo koji događaj u koji se umiješa politika. Ali, kao čovjek smatram da bi porodicama svih žrtava bilo gdje da su trebalo omogućiti da na miran i dostojanstven način odaju počast svojim najmilijim - izjavila je Kreso.

 
Autor sjovicicslavuj | 28 April, 2010 | read_nums (812)

 


Banjaluka 29. 04. 2010

Dodik mora da odluči treba li mu Jovičić!

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da još uvek nije siguran da li će na predstojećim opštim izborima ponovo biti na listi SNSD-a!


Ne mora da bude političar, ali...
 
 Slavko Jovičić Slavuj

 

 U razgovoru za Press RS Jovičić ističe da mu tek predstoji razgovor sa liderom partije Miloradom Dodikom. On tvrdi i da je proteklih meseci dobio pozive i lidera drugih stranka iz RS koje žele da njegovo ime bude na poslaničkim listama!

- Sledi mi ozbiljan razgovor s Dodikom, posle čega će sve biti jasnije. Ako SNSD više ne računa na mene, znači da nisu uvažili moj doprinos radu poslaničkog kluba - kaže Jovičić.

Razmišljate li da napustite politiku?

- Ne moram biti političar, ali mislim da mogu još mnogo toga da pružim u politici. Još uvek ne razmišljam o brojnim ponudama drugih stranaka. Ipak, ako varijanta sa SNSD-om ne bude moguća, neću prihvatiti da budem nečija „ptica za čerupanje", niti ću dozvoliti da sa mnom neko manipuliše.

Iz kojih partija su Vas zvali?

- Taj podatak neću da otkrijem, jer bi to bilo nekorektno. Mogu samo reći da sam razgovarao sa predstavnicima svih uticajnijih partija. Smatram da je korektno da najpre ozbiljno porazgovaram sa Dodikom, a posle toga ćemo videti.

Kada će uslediti razgovor sa Dodikom?

- Verujem da će se to dogoditi u narednih desetak dana.

Mislite li da je SNSD zadovoljan vašim radom?

- Meni je važno da sam lično zadovoljan. Ušao sam u politiku jer nisam više mogao da gledam rasturanje institucija RS, koje su u ranijem periodu padale kao kruške i u Sarajevu su se onda samo sladili i likovali. Na njihovu žalost, a na našu sreću, RS je danas vrlo stabilna i nikad se više neće desiti da se bez naše saglasnosti bilo koja nadležnost prenese sa RS na nivo BiH.

U parlamentu je bio pakao

Kako ocenjujete protekle četiri godine rada u parlamentu?

 - Ne želim da sam o sebi govorim, niti da se hvalim po medijima. Sva moja aktivnost se može proveriti na stenogramima sednica parlamenta, a tu su i mnoge druge poslaničke aktivnosti. Bio sam i ostao među pet poslanika sa najvećim angažmanom, počevši od poslaničkih pitanja, preko podnošenja amandmana na mnoge zakone, istupa na sednicama, replika i svega onoga što je i bila moja obaveza kao poslanika. Uz sve to, zajedno sa kolegama, zaustavili smo eroziju institucija i nadležnosti RS. To je povremeno bio pravi pakao, ali smo se izvukli.

Zašto ste se priključili SNSD-u?

- Pre prošlih izbora sam u Banjaluci razgovarao sa Miloradom Dodikom i on mi je ponudio da se nađem na listi SNSD-a. Prihvatio sam i nisam postavljao nikakve uslove.

Nije vam smetalo što vas je stavio na poslednje mesto na listi?

- Za mene je data reč zakon i posle dogovora sa Dodikom više ništa nije bilo sporno. Postavljen sam na poslednje mesto i osvojio rekordan broj glasova. O tome je odlučio vrh SNSD-a i ja se nisam bunio.

Da li to znači da vas, osim Dodika, niko iz vrha stranke nije podržao?

- To ne znam jer ni s kim drugim, osim s Dodikom, nikada nisam ni reč progovorio. Nisam osećao potrebu da razgovaram sa bilo kim drugim.

Kako ste zadovoljni saradnjom sa kolegama poslanicima?

- Imam odličnu saradnju sa svim kolegama. Ne samo iz SNSD-u, već i sa svim srpskim poslanicima. Ta saradnja se najviše ogleda u komunikaciji sa Miloradom Živkovićem, ali ništa manja nije ni sa ostalima. Posebno sa Dragom Kalabićem.

Kod nekih srpskih poslanika niste baš omiljeni?

- To je istina. Za to postoje i razlozi. Nisam dozvolio da mi se plaća mobilni telefon iako kao predsedavajući jedne komisije imam pravo na to. Nisam trošio novac za reprezentaciju, nemam vozača i druge privilegije. Druge kolege o tome ne vode računa i nađu se na udaru medija. Verovatno me zato ne vole. 

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 28 April, 2010 | read_nums (391)
 

         САРАЈЕВО, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да позив градоначелника Сарајева Алије Бехмена да се забрани обиљежавање 18 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици, представља још једну провокацију упућену Србима и поруку српским представницима да нису добродошли у Сарајево.

        "Бошњаци су обиљежавали датуме страдања сународника у многим мјестима широм Републике Српске /РС/ и нека то чине, али када треба да исто то ураде и Срби, онда су сви на ногама. Не видим разлога зашто би се забранило да људи на миран и достојанствен начин дођу и без провокација и говора одају почаст невино страдалим голобрадим младићима", рекао је Јовичић за Срну.

        Он је истакао да нико не може да забрани скуп планиран за 3. мај, већ би управо и Бехмен требало да тај дан, заједно са породицама жртва, ода почаст војницима страдалим у Добровољачкој улици.

        "Ако би скуп био забрањен, онда се може очекивати забрана доласка у Сарајево и представницима српског народа који раде у институцијама БиХ на врло значајним функцијама. То показује да је Сарајево, иако се представља као главни град БиХ, једнонационали град са више од 95 одсто бошњачког становништва и није онда никакво чудо што Бехмен може да одлучује о свему и свачему, кад Срба скоро да у Сарајеву и нема", упозорио је Јовичић.

        Према његовим ријечима, Бехменова изјава да су у Добровољачкој улици "легитимно нападнуте агресорске снаге" показује његов однос према страдањима људи из другог народа, и то је нова увреда жртава и по други пут убијање људи који су страдали прије 18 година.

        "Ако мисли да ће забраном ријешити све, нека то и учини. Али, ми ћемо доћи, и ја ћу бити међу људима који ће обиљежити страдање војника. Умјесто да градимо повјерење међу народима, Бехмен и остали бошњачки политичари таквим изјавама поручују Србима да нису добродошли у овај град", каже Јовичић.

        Градоначелник Сарајева Алија Бехмен упутио је данас хитан захтјев контоналном Министарству унутрашњих послова да забрани обиљежавање годишњице злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, најављено за 3. мај.

        Пододбор за обиљежавање значајног историјског догађаја "Страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године" закључио је 9. априла да ће 18. годишњица страдања војника ЈНА бити обиљежена на мјесту страдања у Сарајеву.

        Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, који предсједава Пододбором, истакао је да ће годишњица бити обиљежена мирном шетњом и паљењем свијећа у некадашњој Добровољачкој улици.

         Влада РС је 2006. године усвојила Програм обиљежавања значајних историјских догађаја, међу којима је и страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.

         Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у "Добровољачкој улици", у засједи, коју су поставиле паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотске лиге" те Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.

Autor sjovicicslavuj | 27 April, 2010 | read_nums (412)

Autor: Biljana Gagula   
ponedjeljak, 26 april 2010

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose u Banjoj Luci, upozorava da bi ulazak BiH u NATO riješio pitanje bezbjednosti BiH, jer između članica NATO u Evropi više nema potrebe da bude ratova.

Šolaja kaže da je na putu do NATO potrebno izvršiti velike reforme u svim oblastima društvenog života, od ekonomije, demokratizacije društva, društveno-političkog života, odbrane, prava, pa sve do unutrašnje bezbjednosti.

- MAP je proces koji kada se provede i traje duže vremena pokaže da li je neko spreman da postane članica NATO ili nije. Svake godine se pravi program i procjenjuje se da li je pojedina država dogovoreno ostvarila. U krajnjoj liniji to je politička odluka. Kako sada stvari stoje, MAP je došao iz potrebe uništavanja i prodaje viška naoružanja i rješavanja vojne imovine, dok su druge reforme u zastoju, što je visoki predstavnik nekoliko puta rekao - naglasio je Šolaja.

On je dodao da prije odgovora o razlozima za NATO i protiv njega potrebno je znati da NATO ne prima zemlje da mu pristupe, nego poziva, i tamo se ne može ući kada hoćete već kada oni pozovu, tako je i s MAP, uz razliku da se za MAP može podnijeti aplikacija o spremnosti.

- Ono što bi trebalo da bude dobro jeste da postojeća ustavna struktura BiH buda zadržana i u procesu pristupanja NATO, jer velika većina u RS ne bi prihvatila drugačiji pristup - rekao je Šolaja i dodao da pored stvari koje su dobre pristupanjem u NATO postoje i obaveze koje se odnose na učestvovanje u mirovnim operacijama, njihovo plaćanje i saradnja s drugim.

Šolaja precizira da postoje standardi koji se odnose na broj i sastav ljudstva, na izdvajanje za odbranu i drugo, što se potpiše moraće biti ispunjeno.

On ističe da države članice NATO ne moraju da izdvajaju velika sredstva za odbranu, jer svoju bezbjednost rješavaju u saradnji s drugima, što je pozitivno.

-----------------------------------------------------------------

S druge strane, Predrag Nikolić, potpredsjednik SDS, veliki je protivnik ulaska u NATO i pita se čemu on služi, prisjećajući se bombardovanja RS i Srbije, kada su tone bombi bačene i kada su ubijene stotine ljudi, porušene i razrovane zemlje.

- NATO ne služi za očuvanje kolektivne bezbjednosti. Za to služe UN, kao jedina univerzala i reprezentativna međunarodna organizacija. Oni koji zagovaraju ulazak u NATO pominju to kao jedan od uslova demokratije, a ne znaju da NATO ne postoji radi demokratije i ljubavi i mira u svijetu, on je prevashodno instrument sile i u funkciji geopolitičkih interesa SAD - rekao je Nikolić, pitajući zašto bi onda RS i BiH branile tuđe interese učestvujući u vojnim operacijama, koje su mirovne samo po svom imenu, i zašto bi srpski, hrvatski i bošnjački vojnici ginuli za tuđe interese .

Nikolić naglašava da UN snose troškove mirovnih operacija koje se odvijaju pod njihovim okriljem, dok za iste koje organizuje NATO troškove snose zemlje učesnice.

On smatra da unitarizaciju BiH, do potpunog nestanka RS, provode NATO i SAD, a da bi ulaskom BiH u NATO RS dala legitimitet njihovoj vojnoj intervenciji iz 1995. godine i svim eventualnim odlukama o statusu RS koje se kose njenim interesima.

-------------------------------------------------------------

JOVIČIĆ: Put u NATO zavisi od okruženja

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, kaže da NATO nije samo najjača vojna sila u svijetu, već i politička, koja čak i u zemlje koje nisu članice NATO može da unese nestabilnost.

- Nema mogućnosti da svjetski mir bude trajan, to je iluzija, ali dobro je da oni postoje, jer su odmah interesi te strukture usmjereni prema nekome ko ima svoje strukture ili su usmjereni protiv nekog - rekao je Jovičić i dodao da bi BiH trebalo da ima trajnu stabilnost i mir, a da li će to biti članstvo u NATO još se ne zna.

Jovičić smatra da treba vidjeti kako će se prema NATO odrediti zemlje iz okruženja i da ne treba zanemariti kako će se odrediti Srbija. Jovičić smatra da BiH ne može ostati crna rupa na planeti ako će NATO garantovati bezbjednost BiH, ali ako će preko svojih političkih stavova raditi na uništenju dejtonske BiH onda članstvo u njemu nije dobro.

- Ne treba da se petljaju i nameću svoje uslove kako ćemo mi raditi u BiH. Stvar je tri konstitutivna naroda kako ćemo se dogovoriti i niko drugi ne treba da se miješa u naše odnose - naglasio je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 24 April, 2010 | read_nums (477)

Autor: Slađana Gajić   
petak, 23 april 2010

Ako neće Sarajevo, hoće Strazbur!

Ovim bi se, u najkraćem, moglo opisati raspoloženje porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, koji su zaprepašteni tvrdnjom premijera FBiH, Mustafe Mujezinovića, da federalna vlada nema ništa s utvrđivanjem istine o stradanju sarajevskih Srba.

---------------------------------------------------------------

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS, Nedeljko Mitrović, podsjetio je da vlasti FBiH imaju obavezu po osnovu odluke Doma za ljudska prava RS i Ustavnog suda BiH da utvrde istinu o stradanju Srba u Sarajevu, ali ako to ne žele uraditi, porodicama iz RS ne preostaje ništa drugo nego da pravdu potraže u Strazburu.

On ne očekuje gotovo nikakve reakcije OHR u ovom slučaju, iako je više nego jasno da federalne vlasti nemaju namjeru da urade svoj dio posla.

- Sumnjamo da će OHR iskoristiti svoj autoritet kada je u pitanju FBiH. Oni samo intervenišu i žestoko reaguju kada je u pitanju Srpska i ono što njih interesuje, a to je Srebrenica - kazao je Mitrović.

--------------------------------------------------------------------

Staša Košarac, šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Vlade RS, kazao je da u Vladi FBiH ne postoji politička spremnost da se pokrene istraživanje stradanja Srba.

- Ne može federalni premijer bježati od odgovornosti što ništa nije urađeno i što ništa ne planira da uradi ili da se pravi nevješt u vezi s ovim događajem - kazao je Košarac i dodao da je očigledno da SDA, iz koje dolazi Mujezinović, ne želi da se bavi ovim pitanjem.

- Upozorićemo sve relevantne međunarodne institucije da FBiH ne primjenjuju odluku Ustavnog suda BiH - kazao je Košarac.

On je naglasio da ovdje treba potencirati i pasivan odnos OHR, jer nije primorao institucije FBiH da se ponašaju u skladu s odlukama Doma i Ustavnog suda BiH.

-  Sve ovo govori da u administraciji OHR rade ljudi koji su bliski SDA i kreiraju stavove OHR - istakao je Košarac.

-------------------------------------------------------------------------

U OHR u petak nismo mogli dobiti odgovor na pitanje hoće li Kancelarija preduzeti neke konkretne mjere poslije izjave federalnog premijera.

Slavko Jovičić, u ime Gradske organizacije logoraša Istočno Sarajevo i Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijskog regiona, kao ovlašteni zastupnik, još 24. februara 2004. godine podnio je Ustavnom sudu BiH 71 apelaciju o nestalim Srbima u Sarajevu i taj predmet je 21. maja iste godine dopunio s još 39 dodatnih pojedinačnih apelacija.

- Ustavni sud BiH, na plenarnoj sjednici 27. maja 2005. godine, donio je odluku u našu korist, kojom je obavezao Vladu FBiH da putem svoje komisije za traženje nestalih podnosiocu apelacija i porodicama oštećenih najkasnije u roku od 30 dana dostavi sve podatke o članovima njihovih porodica nestalih u toku rata - kazao je Jovičić.

Jovičić je rekao da je, s obzirom da su u odluci Ustavnog suda označene institucije Vlade FBiH koje su bile obavezne da u cijelosti i bez odlaganja ispune sve zahtjeve 20. aprila 2006. godine, Tužilaštvu BiH i glavnom tužiocu, Marinku Jurčeviću, podnio tužbu protiv dva najodgovornija lica, Ahmeta Hadžipašića i tadašnjeg predsjednika Komisije za traženje nestalih FBiH, Amora Mašovića, koji su ignorisali odluke Ustavnog suda BiH.

---------------------------------------------------------------

VASIĆ Bošnjaci prikrivaju zločine

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, rekao je da bi FBiH bila najsrećnija da tamo Srba nikada nije ni bilo.

- Federalni političari i kada govore o nekom stradanju kažu da su tamo stradali nebošnjaci. Njima je teško reći da su stradali Srbi i sudeći po svemu neće se to pitanje nikada istražiti. Mi treba da budemo jasno i načisto s tim da Sarajevo i sarajevski bošnjački krug želi da predstavi Srbe kao divljake i agresore, a Bošnjake kao žrtve i zato im ne ide u prilog niti jedan otkriveni zločin nad Srbima i oni o tome ne žele da urade bilo šta - istakao je Vasić, te dodao da ne vrijedi tražiti odgovornost Mujezinovića ili nekog drugog, jer je OHR na njihovoj strani, kao i dobar dio međunarodne zajednice.

--------------------------------------------------

ĆUZULAN Vlasti FBIH pozvati na odgovornost

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS, smatra da je sasvim jasno da bi trebalo da se pokrene pitanje odgovornosti vlasti u FBiH, ali da je očigledno da od strane međunarodne zajednice ne postoji volja da se vrši pritisak na stav FBiH, zbog čega srpski narod trpi posljedice.

- OHR očigledno ne pokazuje nikakav ozbiljan interes da se uđe u taj proces - kazao je Ćuzulan.

Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2010 | read_nums (383)

БИЈЕЉИНА, 23. АПРИЛА (СРНА) - Посланик у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да је иницирао да се на сљедећој сједници као редовна тачка дневног реда уврсти захтјев да Тужилаштво и Суд БиХ доставе податке о томе за колико је оштећен буџет БиХ након што су пале многе оптужнице против политичара и носилаца власти које је подизало ово тужилаштво.
        
        Јовичић је поставио питање одакле ће се сад наћи средства да људима који су правоснажним пресудама ослобођени одговорности буде надокнађена материјална штета, јер је ријеч о огромним захтјевима, а само захтјев Мирка Шаровића за одштету износи 480.000 КМ.
        
        "Ко ће наћи средства кад нема предвиђених средстава? Тражим од Министарства финансија да ми достави податак о износима који се морају платити лицима која траже одштете'', рекао је Јовичић.
        
        Он је додао да је Тужилаштво таквим импровизованим оптужницама које су подизане, а касније доказано на суду да су биле неосноване, оштетило буџет БиХ.
        
        "Тражим имена тужилаца чије су многе оптужнице пале и да кажу које су њихове референце, која је њихова стручност, на бази чега су подизали оптужнице које су касније све пале на суду?", рекао је Јовичић.
        
         Он је поставио питање како је било могуће да се подигну оптужнице против најзвучнијих имена и покрену велике медијске афере, а да касније све то падне на суду.

        "Како је то могуће? Могуће је да падне један, али да падне толико предмета?", упитао је Јовичић.
        
        Ослобађајуће пресуде у пет судских процеса, вођених на Суду БиХ против политичара и носилаца власти, пореске обвезнике БиХ коштале су 290.000 КМ, писали су недавно медији. Ови трошкови односе се само на накнаде исплаћене из буџета Суда БиХ адвокатима, свједоцима, вјештацима, као и оптуженима који су правоснажно ослобођени свих оптужби. Трошкови истраге у овим случајевима, као и трошкови рада полиције, судија и тужилаца нису урачунати у ову цифру.

Autor sjovicicslavuj | 22 April, 2010 | read_nums (420)
 
Аутор: Слађана Гајић   
четвртак, 22 април 2010

Иако је Канцеларија високог представника међународне заједнице у БиХ у неколико наврата упозорила федералну Владу да мора поступити у складу са одлуком Дома за људска права БиХ и утврдити истину о страдању српског народа у Сарајеву, то до данас није урађено.

Олег Милишић , портпарол ОХР, казао је да је ОХР често говорио да све одлуке Дома за људска права и Комисије за људска права морају бити у потпуности спроведене.

- Влада ФБиХ формирала је Комисију као начин провођења одлука Комисије за људска права по питању несталих лица у Сарајеву, али је разочаравајуће да то није донело конкретне резултате. ОХР је властима ФБиХ неколико пута изразио своје бојазни о овом питању, које је постављено и бившем премијеру Неџаду Бранковићу и садашњем Мустафи Мујезиновићу - казао је Милишић.

Како је истакао, посебна пажња је дата случају "Велики парк", те је ОХР и даље незадовољан чињеницом да до сада нису постигнути важнији резултати.

- Ова обавеза неће нестати и мора бити до краја спроведена. Једнако је неприхватљиво да институције БиХ нису наставиле започети посао утврђивања истине о свим лицима, која су страдала у Сарајеву. Све власти у БиХ морају преузети свој део одговорности за поштовање људских права и поступати у складу са својим надлежностима и обавезама. У тренутку када лидери у региону показују спремност да то ураде на нивоу држава, ОХР сматра да је крајњи тренутак да лидери у БиХ направе кораке, који ће помоћи промовисању помирења унутар БиХ - казао је Милишић.

-------------------------------------------------- ---------------

Мустафа Мујезиновић, премијер Федерације БиХ, јуче нам је кратко рекао да истраживање страдања сарајевских Срба није део њиховог посла.

- Влада ФБиХ није за то задужена - казао је Мујезиновић.

-------------------------------------------------- ---------------------

Славко Јовичић , посланик СНСД у парламенту БиХ, подсјетио је да је 2004. године у име Градске организације логораша Источно Сарајево иу име Удружења породица несталих лица сарајевскороманијског региона Уставном суду БиХ поднио апелације о несталим Србима у Сарајеву и да је Суд 2005. године донео одлуку, којом је обавезао Владу ФБиХ да путем своје Комисије за тражење несталих, подносиоцу апелација и породицама оштећених достави све податке о страдању српских цивила у Сарајеву.

- Пошто су сви рокови прошли ис обзиром да се радило о потпуној опструкцији Владе ФБиХ и њене комисије, поновним захтјевом и новом апелацијом 2006. године, обратио сам се Уставном суду БиХ да својом новом одлуком нареди Влади ФБиХ формирање комисије за испитивање страдања Срба у Сарајеву.

Истовремено, упутио сам и писмо тадашњем високом представнику да он, због евидентне и смишљене опструкције и игнорисања одлуке Уставног суда БиХ, нареди формирање Комисије за испитивање страдања Срба у Сарајеву - казао је Јовичић, те додао да агонија српских породица и даље траје.

-------------------------------------------------- ------------

Бранислав Дукић , предсједник Савеза логораша РС, казао је да оваква ситуација произилази из чињенице да Бошњацима не одговара да се утврди стварно стање у вези са страдањима Срба у протеклом рату.

-------------------------------------------------- ------

Душан Шеховац , директор Бироа за људска права Демократске иницијативе сарајевских Срба, казао је да је огорчен, љут и разочаран што сви, од међународне заједнице до ентитета, не раде ништа да се утврде чињенице о догађањима у БиХ у последњих 20 година.

-------------------------------------------------- ------------

Страдало више од 6.000 људи

Познато је да је у Сарајеву било 126 логора. Према неким подацима постоји 6.620 имена страдалих Срба у Сарајеву и то је битно истаћи, јер ФБиХ манипулише бројем жртава у Сребреници, казао је Бранислав Дукић, те додао да је ОХР продужена рука бошњачких власти.

-------------------------------------------------- ---------------

Институције ФБиХ морају испоштовати обавезе

Влада РС затражиће од Савјета министара БиХ и ИЦМП да се испита застој у процесу проналаска и идентификације несталих Срба, Бошњака и Хрвата, рекао је јуче шеф Координационог тима Владе РС за процесуирање ратних злочина и тражења несталих, Сташа Кошарац.

- Влада РС се опредијелила према раду Института за нестала лица БиХ изразивши незадовољство ефектима рада и напомињићу да је за РС веома важан функционалан и ефикасан Институт - рекао је Кошарац након састанка Координационог тима у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо да је нелегитиман рад УО Института за нестала лица БиХ, јер је већини чланова истекао мандат и не могу доносити одлуке на легитиман начин. Он је подсјетио да институције Федерације БиХ морају испоштовати одлуке Дома за људска права и Уставног суда БиХ које се односе на конституисање комисије за испитивање страдања Срба у Сарајеву.
- То је обавеза, јер свако ко не поштује одлуке Уставног суда и Дома за људска права има кривичну одговорност - додао је Кошарац.

Он је подсјетио да је РС у потпуности испоштовала Одлуку Дома за људска права која се односила на дешавања у Сребреници.
Autor sjovicicslavuj | 21 April, 2010 | read_nums (434)

Autor: Slađana Gajić   
utorak, 20 april 2010

Predavanje krivične prijave švajcarskim organima protiv novina "La Nation" i novinara koji su pisali o istini tokom ratnih dešavanja i medijskom linču nad Srbima, Društvo za ugrožene narode za BiH potvrđuje zvaničan stav Sarajeva o jednostranosti žrtava i stradanja samo Bošnjaka, kazao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Društvo za ugrožene narode - odjeljenje za BiH i Švajcarsko društvo za međunarodno krivično pravo istražnim organima Švajcarske predali su krivičnu prijavu protiv novina "La Nation", čiji su novinari Deni Ramle i Nikolas de Arožo objavili seriju od četiri članka pod naslovom "Medijski linč nad Srbima". Podnosioci prijave očekuju od pravosuđa Švajcarske da kazni one koji uništavaju uspomenu na žrtve i da time bude pozitivan primjer parlamentu BiH da konačno usvoji zakon o kažnjavanju negiranja i poricanja genocida.

- Ovo društvo, koje predvodi Fadila Memišević, nije nikakvo udruženje za ugrožene narode nego za zaštitu jednog naroda i to isključivo bošnjačkog - kazao je Jovičić. Kako je istakao, zvanično Sarajevo i njegova politička elita svim nevladinim organizacijma i pojedincima koje su radile potpunu satanizaciju srpskog naroda dodjeljivali su razne nagrade i priznanja.

- Tada nije reagovalo takozvano Društvo za ugrožene narode, iako su svi imali selektivan pristup ratu, ne pominjući stradanja srpskog naroda. Međutim, sada reaguju - naglasio je Jovičić.

S obzirom na to da su švajcarski novinari nastojali da pišu objektivno, Jovičić kaže da će pokušati da stupi u kontakt sa švajcarskim listom "La Nation" i njihovim novinarima, kako bi, ako treba, bio i svjedok u tom procesu.

On je kazao da je krivična prijava sada stvar pravosuđa Švajcarske i da nikakve reperkusije neće imati na BiH, a da krivična prijava ili presuda ne mogu da utiču na parlament BiH u vezi sa usvajanjem zakonskih odredbi ili rezolucija.

- Dok god se nalazim u parlamentu BiH nikakva rezolucija neće biti usvojena, jer to ne može da doprinese pomirenju i vraćanju povjerenja među narode u BiH - istakao je Jovičić, te dodao da ovo ne može uticati na donošenje bilo kakvog zakona o kažnjavanju negiranja i poricanja genocida.

--------------------------------------------------------------

Jovan Čizmović, predsjednik Advokatske komore RS, kazao je da krivičnu prijavu ne može cijeniti drugačije osim kao produkt lobističkog djelovanja od strane onih koji nastoje da održe medijski nametnuto mišljenje o krivici samo jedne strane u građanskom sukobu u BiH.

- Poznata su takva djelovanja od vremena Nacrta i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH iz septembra 2009. godine. Svaka ideja može trajati, pa tako i ideja da poricanje, umanjenje ili odobravanje krivičnog djela holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, koje djelo bi počinio svaki onaj koji, između ostalog, javno porekne te zločine, pri čemu se zanemaruje radi čega i na osnovu kojih činjenica i dokaza se to poricanje vrši. Zbog toga, ne prihvatajući takav isključiv stav predlagača zakona, Advokatska komora RS stava je da je ta i tako koncipirana odredba neprihvatljiva - kazao je Čizmović.

----------------------------------------------------------------

Predrag Lazarević, politički analitičar, smatra da je ponošenje ove krivične prijave samo prava slika svijeta.

- Tragično je da se podiže tužba protiv javno izgovorene riječi i onih koji su na osnovu činjenica govorili o istini o nepravedno izrečenim događajima na teret srpskog naroda - kazao je Lazarević.

------------------------------------------------

Šta je objavljeno u švajcarskom listu

Švajcarski novinari Deni Ramle i Nikolas de Arožo u tekstovima koji su objavljeni u listu "La Nation" u aprilu 2008. godine tvrde da nijedna od teških optužbi protiv Srba, etničko čišćenje, masakri i logori ne može da izdrže test činjenica. Švajcarski novinari najavili su ovu seriju tekstova o medijskom linču Srba kao potragu za istinom o "nepravedno oklevetanom narodu" a tekst je zaključen tvrdnjom da su "optužbe pale na ispitu".

- Istraga UN zaključila je da je bomba stigla ili s muslimanske strane ili je postavljena na lice mjesta - objavljuje "La Nation" citirajući različite izvode iz dokumentacije UN u vezi sa zločinom na Markalama.

Švajcarski list ukazao je na lažne novinarske izvještaje o srpskim logorima za muslimane u BiH, citirajući brojne izvore iz zapadnih medija, a tekstovima je doveo u pitanje genocid u Srebrenici, jer je između ostalog naveo da su se "mnogi zarobljenici kasnije pojavili živi".

Autor sjovicicslavuj | 20 April, 2010 | read_nums (399)

 

Sarajevo 21. 04. 2010

Istragu o nestanku 7,5 milijardi KM od stranih donacija koče ambasade i međunarodne organizacije, koje neće da otkriju podatke o doniranom novcu

Rad Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava stopiran je zbog odbijanja stranih ambasada i međunarodnih organizacija u BiH da otkriju podatke o novcu doniranom za posleratnu obnovu i razvoj.

Dobro upućeni izvori Pressa RS tvrde da ponašanje stranaca budi sumnju da su i sami učestvovali u pranju više od 7,5 milijardi KM, kojima se gubi svaki trag. Prema njegovim rečima, članovi komisije bili su šokirani kada su ambasade i organizacije od kojih su tražili podatke o trošenju 15 milijardi KM donacija odbile da sarađuju u istrazi, preporučujući im da se obrate onima koji su dobili donacije.

----------------------------------------------------------------------------------

Fakti

- Komisija za istragu o iznosu i načinu trošenja donacija za obnovu BiH Parlamenta BiH pre četiri godine u svom izveštaju utvrdila da je u BiH donirano oko 15 milijardi maraka

- Prema podacima do kojih je došla komisija, potrošeno je oko 7,2 milijarde, dok za više od sedam i po milijardi maraka ne postoje podaci o tome gde su potrošene

- Izveštaj o radu komisije dostavljen je i Tužilaštvu BiH, ali istraga nije pokrenuta

- Parlament BiH prošle godine osnovao je novu istražnu komisiju

 ----------------------------------------------------------

- To, praktično, znači da komisija nema kome da se obrati, jer je od ambasada i međunarodnih organizacija tražila da odgovori kome su pare bile namenjene i koliko je kome novca podeljeno. Ovakvim odgovorom stranci su bacili senku na svoj donatorski rad i izazvali dodatne sumnje da sve vreme pokrivaju najviše bošnjačke funkcionere, koji su, po svemu sudeći, najveći deo od 7,5 milijardi KM prebacili na dobro zaštićene privatne račune - kaže izvor Pressa RS.

On podseća da upravo najviši bošnjački zvaničnici od samog početka opstruišu istragu o donacijama. Sve je počelo odbijanjem Adnana Terzića da u vreme dok je bio predsedavajući Saveta ministara obezbedi novac za rad komisije, na čijem je čelu tada bio Tihomir Gligorić.

- Nema nikakve sumnje da je Terzić tada štitio Bakira Izetbegovića i Hasana Čengića, sive eminencije SDA, koji su duboko upetljani u nestanak dobrog dela novca - tvrdi sagovornik Pressa RS.

On ističe da bi u istragu morali da se uključe tužilaštva i sudovi, jer postaje sve očiglednije da postoji jaka sprega između pojedinih bošnjačkih političara, ambasada i međunarodnih organizacija, koje neće da kažu kome su davale pare.

- Svrstavanje međunarodnih organizaciju na stranu onih koji su opljačkali milijarde maraka od donacija izaziva ozbiljnu sumnju da su i neki stranci bili deo tog kriminalnog lanca - objašnjava naš sagovornik.

---------------------------------------------------------------------

Mirko Okolić, član parlamentarne komisije za utvrđivanje trošenja donacija, kaže da su upitnici u kojima se traže detaljni odgovori na pitanja u vezi sa donacijama upućeni na oko 1.000 adresa. On smatra da će dobijanjem povratnih informacija rad komisije biti znatno olakšan.

- Do sada nam je stiglo ko 100 popunjenih upitnika. Ali, imam informacije da pojedine ambasade nisu odgovorile na naš dopis, navodeći da za podatke o trošenju donacija treba da se obratimo onima koji su te donacije dobili. To bi moglo da nam oteža rad, ali videćemo. Kad dobijemo sve odgovore, neke stvari će biti mnogo jasnije - ističe Okolić, ne želeći da otkriva koje ambasade su odbile da dostave podatke.

--------------------------------------------------------------------------

JOVIČIĆ: POSAO ZA TUŽILAŠTVO I SIPA!

Član komisije Slavko Jovičić kaže da nije optimista da će do kraja ovog parlamentarnog mandata komisija završiti posao.

- Da je bilo volje, ta istraga je mogla davno da se završi. Taj posao je toliko obiman da njega ne mogu da rade parlamentarci već nadležni pravosudni organi. Šta je posao Tužilaštva BiH i SIPA?

Da li je interes ove zemlje da se utvrdi gde su nestale milijarde? Izgleda da nije, jer ova komisija ne može da uradi ništa. Ja sam prihvatio da budem njen član samo da bih mogao da ukažem na sve te anomalije - tvrdi Jovičić.

-------------------------------------------------------------------------------

 Predsednik parlamentarne komisije za istragu o trošenju donacija iz prethodnog mandata Tihomir Gligorić kaže da odbijanje pojedinih ambasada da aktuelnoj komisiji dostave podatke o donacijama iz njihovih zemalja dovoljno govori o kredibilitetu koji BiH uživa u međunarodnim krugovima.

- Očigledno je da je taj kredibilitet na veoma niskom nivou, čim se strane ambasade oglušuju na zahteve iz parlamenta. Nedavno sam bio na sednici nove komisije i poželeo sam im sreću u daljem radu, ali nema dileme da će im biti izuzetno teško - kaže Gligorić.

On ne veruje da zloupotreba donacija ikada biti isterana na čistac, jer se pokazalo da su u tu priču upetljani najistaknutiji bošnjački zvaničnici iz ratnog i posleratnog perioda, od kojih su neki i sada na vlasti.

- U Federaciji BiH nema političke volje da se to pitanje reši i nema nikakve sumnje da postoji određena pravosudno-politička sprega koja ne dozvoljava bilo kakav napredak. Primetno je da sve partije iz FBiH imaju stavove o svim mogućim pitanjima, ali o nestanku tih 7,5 milijardi retko ili nikada ne govore. Da je taj novac slučajno nestao u RS, siguran sam da bi odgovorni odavno bili iza rešetaka - tvrdi Gligorić.   

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 16 April, 2010 | read_nums (433)

Autor: Mladen Kremenović   
petak, 16 april 2010

Klub SNSD u parlamentu BiH u proceduru je uputio zakon koji predviđa zabranu pokrivanja lica na javnim mjestima, potvrdio je Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, te pojasnio da se radi o zakonu koji ima za cilj povećanje bezbjednosti u BiH i nije usmjeren protiv islama. U obrazloženju ovog zakona kao razlog za njegovo donošenje navodi se isključivo povećanje bezbjednosti, imajući u vidu sve češće probleme policije sa osobama koje pokrivaju lice.

Jovičić objašnjava da se ovim zakonom uređuje sloboda kretanja na javnim mjestima i mogućnost prepoznavanja i identifikacije svih lica koja se nalaze na javnim mjestima i zabrana nošenja odjeće, koja onemogućava identifikaciju.

- Sva lica koja se nalaze na javnom mjestu ili prolaze javnim mjestom mora biti moguće prepoznati ili identifikovati, osim ukoliko je drugačije propisano zakonom. Sve osobe koje pokrivaju lice i time onemogućavaju prepoznatljivost, a prolaze javnim mjestima, biće kažnjene novčanom kaznom od 100 maraka ili kaznom zatvora u trajanju od jedan dana do sedam - navodi se u tekstu ovog zakonskog prijedloga.

Zakonom se predviđa da policijski propisi koji dozvoljavaju prerušavanja pod određenim uslovima ostanu na snazi.

Organi nadležni za provođenje ovog zakona jesu MUP RS, MUP FBiH, kantonalne policije i Policija Brčko distrikta.

Prema riječima Jovičića, ovaj zakon je u skladu s evropskim principima i nije usmjeren protiv bilo koga.

- Zakon može tretirati marame, kapuljače i svaki vid pokrivanja lica. Mora biti moguće identifikovati svako lice na javnom mjestu. Do prijedloga ovog zakona došlo je, između ostalog, jer u institucijama BiH ima značajan broj osoba koje se oblače po religijskim propisima, po strogim islamskim zakonima, u skladu sa šerijatskim običajima - pojašnjava Jovičić.

On kaže da u Sarajevu, kao većinskom islamskom gradu, preko 95 odsto jednog naroda oblačenje po strogim islamskim pravilima doživljava kao normalnu stvar.

- Malo ko reaguje na takav način oblačenja. Moglo bi se dozvoliti da se studenti na Islamskom fakultetu oblače u skladu sa islamskim običajima, ali na drugim javnim mjestima to bi trebalo zabraniti. U pozorištu, recimo, ne bi trebalo da je moguće pokriti lice, a naročito u institucijama vlasti BiH - istakao je Jovičić.

U obrazloženju ovog zakona navodi se da posljednjih godina policijske službe imaju sve više problema sa osobama kojima je lice potpuno pokriveno.

- Pod pojmom lice smatra se prednji dio lica, odnosno jagodice, uši, nos i brada. Osobe koje pokrivaju lice to rade iz različitih razloga. To komplikuje identifikaciju od strane policijskih organa. Policija je dužna brinuti se za bezbjednost, javni red i mir, sigurnost građana i objekata. Da bi to mogli učiniti bitno je da se osobe na javnim mjestima u svakom trenutku mogu identifikovati - navodi se u obrazloženju zakona.

Autor sjovicicslavuj | 15 April, 2010 | read_nums (423)
 
Hrvatski predsednik u prvoj poseti BiH sa novim stavom Zagreba

Suzana Stambol | 15. 04. 2010. | Foto: AFP |

Sarajevo - Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinela podelama i u BiH. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinela stradanjima ljudi i podelama koje nas i danas muče, poručio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović u Sarajevu u obraćanju poslanicima i delegatima oba doma parlamenta BiH.

Od srpskih članova Parlamentarne skupštine BiH Josipovićevom obraćanju prisustvovao je jedino poslanik u Predstavničkom domu Slavko Jovičić.

----------------------------------------------------

Odsustvo ostalih zamenica predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić obrazložila je obavezom srpskih predstavnika zbog jučerašnjeg okruglog stola u Banjaluci, koji je "zakazan još pre 20 dana".

-------------------------------------------------------------

Inače, Josipovićev govor kojim je obeležena njegova prva zvanična poseta BiH nazvan je "Nova politika za novo doba".

"Ovde sam da potvrdim želju Republike Hrvatske da bude trajni, stabilni i provereni partner BiH, posebno kada je reč o spoljnopolitičkim ciljevima, koji su nam identični", izjavio je Josipović.

Posle razgovora sa članovima Predsedništva BiH, on je naglasio da je strateški interes Hrvatske da BiH što pre postane članica EU i NATO i na tom putu će joj pomoći. Takođe, poručio je Josipović, Hrvatska ima interes da BiH bude stabilna i funkcionalna država i zbog toga što je hrvatski narod konstitutivan narod u BiH "koji ovde želi svoju domovinu na čelu ravnopravnosti i jednakopravnosti sva tri naroda i svakog pojedinca na celom području BiH". Hrvatski predsednik smatra da sva otvorena pitanja treba rešavati i da ova generacija političara nema pravo da probleme ostavi narednoj.

"Prioriteti su rešavanje pitanja povratka, imovine, jednakopravnosti i zajedničkih strateških privrednih interesa", ocenio je Josipović.

----------------------------------------------------------------

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić posetu Josipovića smatra potvrdom prijateljskih odnosa između dve zemlje. "Naši spoljnopolitički ciljevi se poklapaju i BiH drži za prioritet članstvo u EU i NATO. Dobro je da je Hrvatska već članica NATO i da je zakoračila ozbiljno na putu punopravnog članstva u EU. Želimo da BiH zajedničkim naporima ostvari oba ova cilja", rekao je Silajdžić. On je naglasio da su predugo otvorena neka pitanja između dve zemlje, poput granica na moru, imovinsko-pravni odnosi i Luka Ploče. Na jučerašnjem sastanku zaključeno je da treba inicirati sastanke i na nivou vlada i ohrabriti predsednike vlada da ta pitanja što pre razmotre. 

------------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić ocenio je da je Ivo Josipović boraveći u Sarajevu posetio najveće stratište Srba u proteklom ratu u BiH. Josipovićev govor u Parlamentarnoj skupštini BiH bio je izbalansiran i to su novi vetrovi iz Hrvatske koji mogu da doprinesu ukupnoj stabilizaciji stanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Jovičić je hrvatskom predsedniku rekao da bi bilo dobro da dođe u Banjaluku i vidi da RS sve čini da pomogne hrvatskim povratnicima.

"Ali isto tako od njega tražimo da pomogne Srbima povratnicima u Hrvatsku da im budu obezbeđena osnovna ljudska prava, povratak imovine, da im bude omogućeno zaposlenje i da u Hrvatskoj ne budu građani drugog reda", istakao je  Jovičić.

------------------------------------------------------------------

Sulejman Tihić smatra da je dobro da su Hrvatska i Srbija postale deo rešenja, a ne problema za BiH, pri čemu je jednako važno da političari u BiH što pre shvate da sami moraju naći kompromis oko spornih pitanja i snositi odgovornost za ono što rade. Rešavanje spornih pitanja u BiH ključ za mir i stabilnost u regionu, kaže Tihić.

------------------------------------------------------------------------

Dušanka Majkić rekla je da je iz Josipovićevog protokola njegovo obraćanje Parlamentarnoj skupštini BiH najavljeno je pre dva dana, a ne postoji nijedna ozbiljna zemlja kojoj se dolazak jednog predsednika i njegovo obraćanje dogovara dva dana unapred. To se može desiti samo u BiH. Ako je Josipović došao da izrazi  podršku Hrvatima u BiH, koji su zaista u nezgodnom položaju, ta poruka nije baš najbolja.

    My picture!

Kategorije

Arhiva