Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 25 Jun, 2009 | read_nums (462)
СВЕТ
Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш

Од нашег дописника

Мостар, 24. јуна – Суд Босне и Херцеговине одбио је захтев Министарства правосуђа Хрватске за изручење Бранимира Главаша, кога је загребачки жупанијски суд неправоснажно осудио на десет година затвора због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку.

Главаш је за „Политику” изјавио да се нада да је завршена прича у вези са његовим изручењем и да је сада равноправан грађанин БиХ. Он додаје да на овакву одлуку не постоји могућност жалбе.

„Прву битку смо добили. Сада нико нема могућност да се жали. Ова одлука само ће ићи на вишу инстанцу да се провери њена исправност”, рекао је Главаш.

У образложењу одлуке о одбијању изручења из Суда БиХ је саопштено да је Суд закључио да Закон о кривичном поступку БиХ искључује могућност изручења босанскохерцеговачких држављана, те да таква обавеза за БиХ није предвиђена било којим међународним правним актима.

„Суд није прихватио мишљење судије за претходни поступак који је сматрао да постоје претпоставке за изручење, позивајући се на међународно обичајно право, међународне конвенције које обавезују државе потписнице на сарадњу у истрагама везаним за ратне злочине и интересе правде”, објашњавају из Суда БиХ.

Одлука Ванрасправног већа Суда БиХ која је донесена у уторак биће достављена Апелационом одељењу Суда БиХ ради оцене законитости.

Суд БиХ није проверавао ваљаност Главашевог босанскохерцеговачког држављанства него је само утврдио како га он поседује, што је и законска запрека за његово изручење.

До сада се у више наврата повлачило питање о томе да ли је Главаш држављанство добио на легалан начин, јер ако се утврди да га је добио нелегално могао би бити изручен Хрватској.

Без обзира на последњу одлуку Суда БиХ чини се да то није крај приче о Главашевом изручењу. Наиме, главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине Милорад Барашин у понедељак је у емисији „60 минута” Федералне телевизије изјавио да је лично од Министарства цивилних послова БиХ преузео Главашев предмет. „Оно што сам ја потенцирао јесте питање како је могуће да неко по тако кратком поступку стекне држављанство БиХ и како је могуће да га по експресном поступку добије особа неправомоћно осуђена за ратни злочин”, рекао је Барашин.

Да Главаш држављанство није добио на легалан начин мисли и посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић. Он истиче да се проблем изручења оптужених и осуђених особа треба што хитније решити са суседним земљама. „Ми у БиХ трагамо за многима који су оптужени за ратни злочин, а ми смо постали уточиште за већ осуђене. Овај проблем се мора решити како се нико не би могао крити иза двојног држављанства. Ко год је крив а има правоснажну пресуду мора бити тамо где му је место”, рекао је Јовичић „Политици”. Додаје да се противи томе да БиХ буде уточиште за било какве криминалце а посебно не за осуђене за ратне злочине, те да би волео да нема неспоразума са суседима.

Главаш је пре изрицања пресуде 8. маја на загребачком жупанијском суду пребегао у БиХ где сада слободно живи и гради нови дом у западнохерцеговачком селу Дриновци недалеко од Груда.

Сања Бјелица

Линк - http://www.politika.rs/rubrike/Svet/BiH-odbila-da-izruchi-Glavasha-Hrvatskoj.sr.          

Autor sjovicicslavuj | 24 Jun, 2009 | read_nums (440)

ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О СВИМ ТАЧКАМА

САРАЈЕВО, 24. ЈУНА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу о свим тачкама дневног реда, а изјашњење о њима очекује се од 14.00 часова након једносатне паузе.

Посланици из Републике Српске затражили су данас да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ не иде на усвaјање по хитном поступку, већ по скраћеној процедури како би се на њега могло амандмански дјеловати.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је новинарима у паузи сједнице да ће тражити да се исправе недостаци измјена овог закона у смислу висине смањења плата различито рангираних запосленика у институцијама БиХ.

Истог мишљења је и посланик СДА Шефик Џаферовић, чији ће Клуб, како је рекао, извршити консултације како би дошао до јединственог става.

Посланик СДС-а Мирко Околић изјавио је новинарима да подржава измјене овог закона, али да он има мањкавости, јер је брзо рађен, те да је на њих неопходно уложити амандмане.

"Ријеч је о овлаштењима Савјета министара БиХ о процјени угрожености фискалне стабилности, и укидању права на одвојени живот одређеним агенцијама које за то имају потребу“, рекао је Околић новинарима, и додао да датум његовог усвајања у случају скраћене процедуре неће каснити толико да би имао негативне посљедице.

Посланик ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж сматра да са измјенама овог закона треба ићи по хитном поступку и да нема разлога ићи у велику расправу.

"Можемо успут коригирати да смањења буду знатно већа за оне која имају већа примања. Мислим да је с обзиром на исход разговора у Бечу крајње вријеме за одлуке свих институција и државних и ентитетских како би могли партнер ММФ-у избјегли могућност финансијског колапса“, рекао је Рагуж новинарима.

Измјенама овог закона у периоду трајања аранжмана са ММФ-ом од 2009 до 2012. године заустављено је повећање издатака за плате по свим основама, а створени су и услови за смањење регреса запосленим у институцијама у БиХ.

Према сету мјера које је прошле седмеце донио Савјет министара БиХ, које прате овај законски приједлог биће смањена примања функционера, државних службеника и запосленика на државном нивоу чиме ће бити остварене договорене уштеде од 40 милиона КМ на годишњем нивоу у складу с испуњавањем захтјева који је ММФ поставио за закључивање стендбај аранжмана са БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 22 Jun, 2009 | read_nums (411)
22.06.2009.    

SARAJEVO - Zakon o zabrani diskriminacije u BiH trenutačno se nalazi u amandmanskoj fazi te bi uskoro mogao doći i do njegovog drugog čitanja i usvajanja. Međutim, u javnosti se već digla prašina zbog stavke koja zabranjuje diskriminaciju na osnovi spolne orijentacije. Iako se radi o uvjetu za liberalizaciju viznog režima, ova stavka mogla bi biti i najveći kamen spoticanja prilikom usvajanja zakona, budući da su neki zastupnici već najavili ulaganje amandmana kojim će pokušati spriječiti mogućnost sklapanja istospolnih zajednica.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu državnog Parlamentu Slavko Jovičić kaže da se u sadašnjem  prijedlogu zakona ne spominje definitivno legaliziranje istospolnog braka, no on ostavlja pravnu osnovu prema kojoj bi određene grupacije mogle zatražiti legalizaciju takvih brakova. Zbog toga će amandmani njegove stranke na ovaj zakon biti usmjereni na zabranu takve vrste zajednice.

Pitanje braka

Međutim, zastupnik SDP-a Denis Bećirević ne slaže se s bilo kakvim ograničavanjima te kaže kako građani ove zemlje moraju uživati sva ona prava koja uživaju i građani Europske unije. Što se tiče stava SDP-a Bećirević upozorava kako je BiH država u kojoj postoje masovna kršenja elementarnih ljudskih prava te je stoga ovakav zakon zaista potreban.
“On mora biti usklađen s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Sve ono što su ljudska prava građana EU-a trebaju biti i prava naših građana, tim više što je naše opredjeljenje ulazak u ovu zajednicu”, upozorio je Bećirević.

Ivo Miro Jović izaslanik HDZ-a BiH u državnom Domu naroda upozorava kako bi ovaj zakon u sadašnjem obliku bio u suprotnosti sa Zakonom o braku koji govori o bračnoj zajednici muškarca i žene.
“Ovaj bi zakon negirao tu odredbu i omogućio istospolni brak, što je različito od istospole zajednice. No ne želimo dirati u privatna prava čovjeka i njegove seksualne orijentacije”, naglasio je Jović.

Ne treba ga mijenjati

Inače, ranije je Muhamed Džemidžić, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, naglasio kako je usvajanje zakona o zabrani diskriminacije nužno za priključivanje BiH EU-u, naglasivši kako ga treba usvojiti bez izmjena. S njim su se složili i predstavnici Udruženja Q, koji misle da zakon ni u kojem slučaju ne bi trebalo mijenjati, jer on u suprotnom ne bi imao smisla. Naglasili su kako bi cijeli posao propao, ukoliko bi u amandmanima bila ukinuta odrednica “spolna orijentacija”.

Sukob mišljenja

Iz Udruženja Q ističu da, ukoliko bude promijenjen, ovaj zakon EU neće prihvatiti te će odrednica “spolna orijentacija” morati biti vraćena nakon nekog vremena. Međutim Međureligijsko vijeće napominje da, iako nisu protiv njegovo donošenja, ovaj zakon diskriminira vjerske zajednice i dira u instituciju braka.

Piše: D. Pušić  

Autor sjovicicslavuj | 16 Jun, 2009 | read_nums (521)

Akteri i kreatori biometrijskih dokumenata u BiH kao jedan od glavnih argumenata (pored savremenosti pasoša) navode povećanje bezbjednosti podataka koji će biti pohranjeni u jedinstvenoj bazi, dakako u informacionom sistemu svih ličnih i skeniranih informacija o nama, o svakom pojedincu, na nivou zemlje.

Ako ništa drugo, onda je bar za početak, u najmanju ruku, bilo pametno sačekati iskustva drugih zemalja i ne žuriti previše, kao što se to ovdje stalno dešava i to pod pritiskom drugih, najviše pod pritiskom EU i pogotvo domaće javnosti. Svi oni zajedno, od domaćih vlasti traže da se što prije ispune uslovi i da se na taj način dođe do bezviznog režima za građane BiH. No, i da su stvari u tom pogledu sasvim jasne i da su potpuno čiste, ipak ne može se sve svesti samo na jedan aspekt, odnosno samo na teren navodne bezbjednosti.

Nauka bez etike je vrlo opasna stvar! U BiH je mnogo tih opasnih stvari i nije preporučljivo igrati se s narodnom voljom. Doduše, vlast nikada ništa nije ni pitala narod, niti je bila zainteresovana za mišljenje i za volju sopstven(og)ih naroda. U BiH postoje tri naroda i to konstitutivna, a samim tim, onda naravno da postoje i tri različite narodne volje!

Svi podaci u jednom "papiru"!

Atomske i nuklearne bombe, svojevremeno su bili vrhunski dometi nauke i savremenih naučnih dostignuća, ali su i istovremeno bili najniži domet ljudske etike i pametnog rasuđivanja o korisnosti novih naučnih otkrića, i izlišno je onda posebno naglašavati da su ona usmjerena protiv budućnosti čovječanstva, uošte. Ova problematika biometrije nije samo primarno tehnološkog i samo bezbjednosnog, već etičkog i društvenog karaktera. Ona prijeti da iz temelja redefiniše odnos građanina i vlasti, zarad proklamovane bezbjednosti i bezviznog režima.

Biometrijske lične karte i pasoši počinju agresivno da se nameću tek poslije događaja od 11. septembra 2001. godine, nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington. Niko, međutim, do dana-današnjeg nije objasnio na koji način bi biometrijska dokumenta mogla da spriječe eventualne terorističke napade?

Poenta je u sljedećem. Mnogi pobornici biometrije u strahovitoj su zabludi, jer svima je jasno da teroristi ne kriju svoj identitet, već oni uvijek kriju svoje terorističke namjere. Njih nikakva biometrija neće moći spriječiti u nakani da izvrše neko terorističko djelo i zato su oni latentna opasnost po svjetski mir. To onda implicira na činjenicu da nikakvi biometrijski pasoši, niti druga dokumenta, neće moći da prodru do mentalnih sklopova terorista i njihovih zločinačkih namjera. U sprečavanju terorizma primjenjuju se druge operativne i tehničke mjere i metodi, a ne samo i isključivo biometrijski podaci.

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2009 | read_nums (426)

САРАЈЕВО, 15. ЈУНА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да је разочаран захтјевом СДС да овај дом разматра иницијативу Срба и Хрвата оптужених пред судом БиХ о основаности поступања правосудних органа БиХ у погледу процесуирања ратних злочина јер указује на непраћење рада парламента.

"На сједници Представничког дома 13. маја поставио сам посланичко питање готово истовјетног садржаја које тек сада покреће СДС", рекао је Јовичић.

Он је затражио да Министарство правде БиХ у писменој форми одговори на питање како је могуће да је БиХ једина земља у Европи у којој се Кривични закон ретроактивно примјењује на оптужена лица за наводна кривична дјела почињеног ратног злочина.

Јовичић је у образложењу навео тврдње 36 српских и хрватских оптуженика који се налазе у притворској јединици затвора "Кула" у Источном Сарајеву, које је упућено на адресе институција, званичника и медија у БиХ.

У писму оптужених се наглашава да је Кривични закон БиХ који је наметнуо високи представник 2003. године дискриминирајући и да је селективан у ретроактивној примјени материјалног и процесног права.

"Не само ова иницијатива СДС, већ и многобројни други захтјеви и иницијативе које на конференцијама за штампу, разним округлим столовима и у саопштењима покрећу политичке странке, многобројне невладине организације и појединаци указују да покретачи таквих захтјева уопште не прате рад посланика у Парламентарној скупштини БиХ, јер да прате, не би се дешавале овакве ствари", рекао је Јовичић.

Он је са жаљењем додао да још никада од неке организације или појединаца из РС није добио никакву иницијативу за покретање неког питања у Парламенту БиХ, изузев елабората Адвокатске коморе РС о неуставном оснивању јединствене коморе на нивоу БиХ.

Јовичић каже да је у Представничком дому покретао бројне иницијативе, те да је на најмање десет засједања постављао питање враћања имовине Српској православној цркви у Сарајеву, уз оцјену да ни представници Цркве не прате шта српски посланици раде.

 

Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2009 | read_nums (458)

S. MIŠLjENOVIĆ, 14.06.2009

 

   
 SRBI i Hrvati kojima se pred Sudom BiH sudi za navodne ratne zločine, počinjene u periodu 1992-1995, već dve godine pokušavaju da isteraju pravdu i dobiju pošteno suđenje. Obraćali su se entitetskim i institucijama BiH, OHR, predstavnicima političkih partija, sa zahtevom da im se sudi po Krivičnom zakonu koji je važio u trenutku izvršenja dela za koja su optuženi, a ne po daleko rigoroznijem Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine. Na njihovu gomilu pisama i zahteva, Sud BiH zasad ostaje nem i nastavlja da radi po svome.

Da paradoks bude veći, sve ostale pravosudne institucije u BiH, računajući kantonalne i entitetske sudove, primenjuju zakone koji su bili na snazi u vremenu kad su navodna krivična dela i počinjena.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže za "Novosti" da je krajem maja postavio poslaničko pitanje u Parlamentu BiH, gde je zatražo da ministarstvo pravde BiH odgovori kako je moguće da samo Sud BiH, kao nijedan sud u svetu, primenjuje zakon retroaktivno.

- Taj zakon je Parlamentu BiH nametnuo 2003. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH, Pedi Eždaun
, i nemoguće je da se po njemu sudi osobama za navodna krvična dela koja su počinjena u periodu 1992-1995. na ovom području. Nažalost, još nisam dobio odgovor od Ministarstva pravde BiH i sumnjam da ću da ga dobijem - tvrdi Jovičić.

Politička javnost u BiH je podeljena kad je u pitanju primena ovog zakona. Bošnjaci su, naravno, zadovoljni sadašnjim zakonom, koji "tera vodu" na njihov mlin. Srbi i Hrvati su ogorčeni i kažu da ja nametnuti zakon izlobirala bošnjačka strana, koja je i učestvovala u njegovoj izradi. Politički stav Srba i Hrvata je da je pomenuti zakon iz 2003. godine nametnut samo kako bi se što više Srba i Hrvata osudilo za ratne zločine, jer, ako bi se primenjivao zakon koji je u vreme navodnih zločina bio na snazi, mnogi Srbi i Hrvati bili bi oslobođeni optužbi, i slika ratnih dešavanja znatno bi bila promenjena. Sadašnji zakon srpskim i hrvatskim optuženicima ne ostavlja ni minimum šansi za slobodu.

Premijer RS Milorad Dodik je u više navrata podsećao da je Sud BiH politički izmanipulisan od Bošnjaka, a pomenuti zakon je uzimao kao jedan od primera.

I SDS je uputio zahtev da se na sledećoj sednici Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, koja će biti održana 24. juna, razmatra inicijativa Srba i Hrvata optuženih pred Sudom BiH o osnovanosti postupanja pravosudnih organa BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina.
- Primena Krivičnog zakona BiH, na krivična dela počinjena tokom rata, u suprotnosti je s Međunarodnim paktom o građanskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koji su propisali da se nikome neće izreći teža kazna od one koja se može primeniti u trenutku kad je krivično delo izvršeno - objasnio je predsednik SDS Mladen Bosić.

PRETE ŠTRAJKOM GLAĐU

DVADESET i jedan pritvorenik srpske i hrvatske nacionalnosti Kazneno-popravnog zavoda "Kula" u Istočnom Sarajevu obratio se pre nekoliko dana Parlamentu BiH, institucijama RS i BiH, OHR, nevladinim organizacijama i političkim partijama, sa zahtevom da se za procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH primenjuje Krivični zakon SFRJ ili Statut Haškog tribunala. Ukoliko nadležne institucije ne budu reagovale na njihovo pismo, pritvorenici su najavili štrajk glađu, bojkot Suda BiH i druge mere, kako bi zaštitili svoja elementarna ljudska prava.

RETROAKTIVNO

SUD BiH je Srbima do sada izrekao 1.133 godine zatvora! Hrvati su prošli mnogo bolje, sa 150 godina, a Bošnjaci samo sa 41, što dovoljno govori na čiju štetu je načinjen pravni presedan da se optuženima retroaktivno sudi. Osim toga, nedopustivo je, prema rečima Mladena Bosića, da se u Sudu BiH za ista krivična dela izriču duplo veće kazne od onih pred drugim sudovima u Bosni i Hercegovini.
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Jun, 2009 | read_nums (449)

13.06.2009.

   ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Актери и креатори биометријских докумената у Босни и Херцеговини као један од главних аргумената (поред савремености пасоша) наводе повећање безбједности података који ће бити похрањени у јединственој бази, дакако у информационом систему свих личних и скенираних информација о нама, о сваком појединцу, на нивоу земље.

Ако ништа друго, онда је бар за почетак, у најмању руку, било паметно сачекати искуства других земаља и не журити превише, као што се то овдје стално дешава и то под притиском других, највише под притиском Европске уније и  поготво домаће јавности. Сви они заједно, од домаћих власти траже да се  што прије испуне услови  и да се на тај начин дође до безвизног режима за грађане Босне и Херцеговине.

Но, и да су ствари у том погледу сасвим јасне и да су потпуно чисте, ипак не може се све свести  само на један аспект, односно само на терен наводне безбједности. Наука без етике је врло опасна ствар! У БиХ је много тих опасних ствари и није препоручљиво играти се са народном вољом. Додуше, власт никада ништа није ни питала народ, нити је била заинтересована за мишљење и за вољу сопствен(ог)их народа. У БиХ постоје три народа и то конститутивна, а самим тим, онда наравно да постоје и три различите народне воље!

Сви подаци у једном "папиру"!

Атомске и нуклеарне бомбе, својевремено су били врхунски домети науке и савремених научних достигнућа, али су и истовремено били најнижи домет људске етике и паметног расуђивања о корисности нових научних открића, и излишно је онда посебно наглашавати да су она усмјерена против будућности човјечанства, уоште.

Ова проблематика биометрије није само примарно технолошког и само безбједносног, већ етичког и друштвеног карактера. Она пријети да из темеља редефинише однос грађанина и власти, зарад прокламоване безбиједности и безвизног режима.

Биометријске личне карте и пасоши почињу агресивно да се намећу тек послије догађаја од 11. септембра 2001. године, након терористичких напада на Њујорк и Вашингтон. Нико, међутим, до дана данашњег није објаснио на који начин би биометријска документа могла да спријече евентуалне терористичке нападе?

Поента је у сљедећем. Многи поборници биометрије у страховитој су заблуди, јер свима је јасно да терористи не крију свој идентитет, већ они увијек крију своје терористичке намјере. Њих никаква биометрија неће моћи спријечити у накани да изврше неко терористичко дјело и зато су они латентна опасност по свјетски мир. То онда имплицира на чињеницу да никакви биометријски пасоши, нити друга документа, неће моћи да продру до менталних склопова терориста и њихових злочиначких намјера. У спрјечавању тероризма се примјењују друге оперативне и техничке мјере и методе, а не само и искључиво биометријски подаци.

Путуј без "бригe"?

 С друге стране, прикупљањем биометријских података у ултимативном погледу власт шаље сигнал да је неповјерљива према својим грађанима, и то без изузетка и без обзира на националну, религијску или вјерску припадност. Објективност заговорника увођења биометријских пасоша је врло дискутабилна.

Ниво интересовања медијских кругова када је реч о овом питању је, такође, на веома ниском нивоу. Чак би се могло устврдити да управо медији највише потпомажу увођење биометријских пасоша, а да при том, никада нису направили ниједну озбиљну анализу стварних ефеката биометрије, али и њену будућу и дугорочну погубност и тиранију према сопственим грађанима.

Биометрија ће потпуно уништити приватност грађана, а то је онда најпогодније тло за разне манипулације и злоупотребе личним и другим подацима грађана. Јер, како иначе тумачити чињеницу да се сваког дана у јавности као мантра понавља да је биометријски пасош услов за безвизни режим за грађане ове земље, а да ниједном није прокоментарисана непопуларна чињеница да Република Хрватска нема такав пасош, а годинама има безвизни режим са земљама чланицама Европске уније. Парадокс се наставља на примјеру Македоније, која више од годину дана има уведен биометријски пасош, а да још увијек нема ни слова „б“ од безвизног режима!?

Уз то, вриједи ли упитати све нормалне људе и огроман број вјерника који се жале да их нико ништа не пита. А, управо су највећи противници увођења биометријских пасоша вјерске заједнице, а поготово Српска правослана црква и њени вјерници.

Зашто у штампаним и електронским медијима не можемо да прочитамо да је Влада Немачке под притиском љевичарских странака и мислеће јавности одустала од обавезног узимања биометријских података грађана за нову личну карту? Много је питања која чекају на одговор? Увјерен сам да такав одговор никада неће ни стићи, јер забога, сва динамика и медијска халабука је усмјерена само ка једном циљу – пут без виза у Европу!?

Ево, нећу да спекулишем, али је сасвим извјесно да су у овој области могуће разно разне злоупотребе личних података појединаца. Као што нема апсолутне безбједности, тако није могуће направити ни такав систем апсолутне заштите  личних података појединаца, који ће бити доступни већем броју службених лица. 

Само да наведем два еклатантна примјера. Хакери су упадали у "најзаштићеније" системе Пентагона и нуклераних тајни!?  У нашим условима ЦИПС-ов систем издавања личних карти, са малим бројем података је, свједоци смо ових мјесеци, злоупотребљиван у мноштву случајева.

Биометрија ће погубно утицати на електронско банкарство и финансијске трансакције, без којих ће се савремени безготовински новчани  банкарски систем највероватније распасти итд., итд....

ВИЗЕ, ВИЗЕ?

Европа је увијек имала двоструке аршине и увијек се селективно понашала према одређеним државама. Појединац под потпуним скенираним надзором државе, постаће опортуниста у сваком погледу. Стога је важно увидјети сврсхисходност концептуалне стране биометријских система идентификације, а не само садашњу парадигму и фактурисани налог Европске уније и то баш према нама у БиХ!?.

И на крају крајева, без обзира на то шта ја мислим о биометрији и о наметнутим критеријима о испуњавању преосталих услова и препорука које је пред нас поставила Европска унија – ми ћемо добити биометријске пасоше и у неком будућем времену и безвизни режим, само још нико не зна кад?  Ипак, нисам толики песимиста и могу слободно да потврдим да ће се то догодити - некад!?

За овакву земљу као што је БиХ - све је услов?! И још ће  их   безброј других бити! И биометријски пасоши и легализација хомосексуалних и лезбејских бракова, па чак и омогућавање да и такви "бракови" усвајају дјецу (???) - само су још један додатни дио услова... Сад је питање - хоће ли бити нормалних бракова који ће рађати дјецу да би их касније  усвајали "педерски бракови" и "бракови педеруша"!? Наравно, да ово није атак на права и слободе тих људи. Али, ово је само упозорење да савремена цивилизација нема будућности ако нема природног циклуса и ако нема продужења људског рода, а он је могућ само природним рађањем нових људских бића...

У таквом амбијенту неће нам требати, нити ће нам помоћи Конвенција о наводној заштити људских права и слобода хомосексуалаца и лезбејки, јер овдје,  нажалост, нико не штити људска и сва друга грађанска права и слободе нормалних, породичних и здравих људи!!! 

И да закључим, а тиме и да истакнем, да је Савјет министара БиХ  скоро завршио све неопходне припреме и  да је набававио сву неопходну техничку опрему, што је био предуслов за издавање биометријских пасоша, чије ће издавање  почети почетком јесени ове године...

Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2009 | read_nums (677)
Puls

11.06.2009.

Narod kaže - "sve je moguće"! Ali mnogi, takođe, kažu da nije moguća drvena peć! Evo, ja kažem da jeste!

Pa, moguća je drvena peć i to za jednokratnu upotrebu! Ili u drugom slučaju kao suvenir! Sve te varijante, naravno, zavise od toga ko i kako i iz kojeg ugla gleda na određene stvari.

Svako ima pravo na svoje mišljenje i to je individualno pravo svakog pojedinca. Isto tako, nije zabranjeno sanjati, željeti, maštati... Bio bih obradovan da se čuju mnoga mišljenja, ali da ih izgovaraju ljudi koji će se pritom javno identifikovati i koji će stajati iza svojih izgovorenih riječi ili još bolje - koji će stajati iza svojih urađenih djela, bez obzira kakav je njihov karakter ili efekat. Na taj način, i meni bi bilo mnogo lakše razumjeti mnoge, jer bih onda znao koga uz sebe imam kao pouzdanog saborca u realizaciji naših ideja, ciljeva.

Naravno, nikada niko neće moći da donese zakon o ljubavi, odnosno neće moći da ultimativno zahtijeva ili naredi onom drugom da to prihvati i da voli ako on (taj) to ne želi ili jednostavno ako neće. Jer, kao što želimo da živimo u slobodi i da imamo sva ljudska prava, isto tako moramo imati i obaveze da poštujemo ustav i zakone koji sprečavaju nasilje ili bilo kakvu dominaciju jednih nad drugima... Svaka diskriminacija, bez obzira na njen karakter ili njeno usmjerenje prema bilo kome ili bilo čemu, jeste vrlo opasna i ona je, u stvari, nedopustiva!

Izvini "prijatelju" što ti ovako pišem. Zvao bih ja tebe mobilnim, ali izgleda da si u romingu i neću da ide na tvoj trošak. A, pravo da ti kažem - ne znam da li bih ti sve ovako javno i transparentno i rekao putem telefona, jer "prisluškuju me", pa ko velim da je bolje da ti neke stvari ovako napišem. Jer, ono što nije za(na)pisano, nije se ni desilo! 

Ako si ikada čuo šta ja govorim ili šta radim, onda si mogao da zapamtiš da najveću zahvalnost dugujem najboljim sinovima iz našeg naroda - srpskim junacima, koji su svoj život ugradili u temelje i stvaranje Republike Srpske. Prethodnih godina bio sam više nego razočaran (ne)brigom ovog društva za porodice i djecu čiji su očevi dali svoj život za opstanak i ostanak srpskog naroda na svojim vjekovnim ognjištima. U posljednje dvije-tri godine stanje se popravlja, istina ne onako i onim tempom kako bih ja to želio, ali popravlja se i to je vidljivo u skoro svakom segmentu našeg društva i našeg prolaznog ovozemaljskog života!

Eto, ovdje na ovom vječito trusnom i tektonski poremećenom balkanskom prostoru i permanentnoj vjetrometini - narodi su se međusobno ubijali i šta smo na kraju dobili? Dobili smo nesreću za sve i zato se samo pragmatičnom i realnom politikom mogu rješavati mnoga još uvijek otvorena pitanja, a ne ratovima koji se kroz vjekove ciklično i generacijski ponavljaju i događaju. Dosta je više stradanja srpskog naroda, ne dosta, već i previše!

Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2009 | read_nums (410)

Datum: 10.06.2009 

Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ је најнезависнија институција у БиХ, политички орган који је под јаким утицајем међународне заједнице који поткопава суверенитет БиХ.

Рекао је ово јуче у Сарајеву замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић, током расправе о Информацији о раду Тужилаштва БиХ у протеклој години.

Живковић је казао да је Тужилаштво непотребан орган који није ефикасан и не "зна шта су му надлежности" те да на то упућује и чињеница да је у протеком периоду на безброј примјера показало да је "најмање независно и да је под великим утицајем страног фактора".

Милорад Живковић

Живковић сматра да је неселективност или селективност рада Тужилаштва БиХ највећи узрок немогућности помирења у БиХ.

- Свједоци смо да Тужилаштво БиХ од свог формирања није ефикасно. Селективност у његовом раду је погубна, јер су неки осудама добили преко 1.000 година затвора, док се други не процесуирају - констатовао је Живковић.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да је реформа правосудног система најнеуспјешнија реформа у БиХ.

Славко Јовичић

- Ријеч је о неефикасној институцији. Само у прошлој години умрло је 55 логораша, крунских свједока, који су могли свједочити о злочинима почињеним над српским народом. Док се почне примјењивати Стратегија за процесуирање ратних злочина, многи свједоци ће нестати - упозорио је Јовичић.

Истакао је да према ономе како ради Тужилаштво и Суд БиХ нема правде за Србе и Хрвате у БиХ.

Предсједник Клуба СНСД-а Драго Калабић је истакао да уколико два народа не вјерују у институцију Тужилаштва БиХ, онда настаје проблем и да је то довољан показатељ ефикасности и независности ове институције.

Драго Калабић

Предсједавајући Уставно-правне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић рекао је да би Представнички дом требало да затражи од надлежних тијела да учине све што је потребно како би институцији државног тужиоца било омогућено да посао обавља онако како треба.

Бакир Изетбеговић

Посланик СAД Бакир Изетбеговић је рекао да је Извјештај Тужилаштва некомплетан, јер у њему нема закључка шта се очекује од извршне власти.

             ------------------------

Нико Лозанчић

Замјеник предсједавајућег Парламента Нико Лозанчић је казао да према овој институцији постоји пуно генералног неповјерења, те да БиХ долази у позицију да институције других држава воде случајеве, јер се "они не отварају у БиХ".

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин одбацио је оптужбе да Тужилаштво БиХ није независно у свом раду.

Он је навео да је сам подигао шест оптужница - једну против Срба, двије против Хрвата и три против Бошњака.

Милорад Барашин

- Резултати које смо постигли су задовољавајући. Док сам ја на челу Тужилаштва, ова институција неће бити инструмент утјеривања дугова нити инструмент дневне политике - рекао је Барашин.

Рекао је да многе истраге предуго трају, јер нема довољно доказа, те да се не може допустити да на основу једног папира и пар ЦД копија буде подигнута оптужница. Рекао је да имају проблеме са свједоцима, јер многи од њих неће да свједоче.

Барашин сматра да је још увијек потребно присуство страних тужилаца у Тужилаштву БиХ.

Сарајевски злочини

Посланик СНСД-а Милица Марковић рекла је да је Тужилаштво БиХ било неефикасно и непродуктивно и тако продубило неповјерење међу народима.

- У Сарајеву је страдало, према неким подацима, 6.000 Срба и питање је која је улога Тужилаштва БиХ у томе - запитала је Марковићева.

Милица Марковић

Изетбеговић је реплицирао да је у Сарајеву страдало 2.000 Срба, од којих 200 дјеце коју су убиле гранате испаљене са околних брда и да ће Срби "уколико буду наставили такву причу, извући дебљи крај".

 

 

 

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (409)

САРАЈЕВО, 10. ЈУНА (СРНА) - Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Милорад Живковић рекао је да је Тужилаштво БиХ политички орган под утицајем међународне заједнице који поткопава суверенитет БиХ.

"У протеклом времену видјели смо да је Тужилаштво БиХ најмање независно и да је под великим утицајем страног фактора'' - истакао је Живковић данас у Сарајеву, у посланичкој расправи о Информацији о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину.

Он сматра да је неселективност или селективност рада Тужилаштва БиХ највећи узрок немогућности помирења у БиХ.

''Свједоци смо да Тужилаштво БиХ од свог формирања није ефикасно'' - нагласио је Живковић.

Посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је да је реформа правосудног система најнеуспјешнија реформа у БиХ.

"Ријеч је о неефикасној институцији'' - нагласио је Јовичић.

Он је истакао да нема правде за Србе и Хрвате у Тужилаштву и Суду БиХ.

"Нема отворених процеса у Тужилаштву БиХ који се односе на страдања Срба и Хрвата, односно гдје су они били жртве. Хоће ли неко у овом парламенту рећи да су страдали и Срби и Хрвати'' - запитао је Јовичић и саопштио информацију да је прошле године 55 српских логораша умрло од посљедица заробљавања.

Он је поручио да страни тужиоци требају да оду.

"Ефикасност рада међународних тужилаца не може се изразити ни у процентима. Припремите локалне кадрове да замјене странце, јер они сигурно неће остати'' - истакао је Јовичић.


Предсједник Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драго Калабић рекао је да уколико два народа не вјерују у институцију Тужилаштва БиХ, онда постоји проблем.

Независни посланик Момчило Новаковић сматра да би утицај међународне заједнице на ефикасност рада Тужилаштва БиХ био већи када би у њему били само домаћи тужиоци.

Предсједавајући Уставно-правне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић рекао је да би Представнички дом требало да затражи од надлежних тијела да учине све што је потребно како би институцији државног тужиоца било омогућено да посао обавља онако како треба.

Предсједник Клуба посланика Странке демократске акције Бакир Изетбеговић тврди да је БиХ контаминирана ратним злочинцима који ходају на све стране.

''Извјештај је некомплетан, јер у њему нема закључка шта се очекује од извршне власти'' - рекао је Изетбеговић.

Посланик СНСД-а Милица Марковић рекла је да је Тужилаштво БиХ било неефикасно и непродуктивно и таквим својим радом продубило неповјерење међу народима у БиХ.

''У Сарајеву је страдало, према неким подацима, 6 000 Срба и питање је која је улога Тужилаштва БиХ у томе'' - запитала је Марковићева.

Изетбеговић је реплицирао да је у Сарајеву страдало 2 000 Срба од којих 200 дјеце које су убиле гранате испаљене са околних брда и да ће Срби, ''уколико буду наставили такву причу извући дебљи крај'', што је посланик Партије демократског прогреса Бранко Докић схватио као пријетњу.

Изетбеговић је рекао да је када је навео да ће неко извући дебљи крај мислио на изношење аргумената.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин одбацио је све оптужбе да Тужилаштво БиХ није независно у свом раду.

Он је навео да је сам подигао шест оптужница - једну против Срба, двије против Хрвата и три против Бошњака.

''Тужилаштво БиХ оправдало је сврху свог постојања. Резултати које смо постигли су задовољавајући'' - рекао је Барашин и додао да Тужилаштво БиХ неће бити инструмент утјеривања дугова.

Он сматра да је још потребно присуство страних тужилаца у Тужилаштву БиХ.

Према његовим ријечима, потребно је извршити реорганизацију тужилачке организације у БиХ, јер не постоји јединствен систем командовања.

Представнички дом расправљао је и о Извјештају о финансијском пословању БХРТ-а за 2008. годину с прегледом корекција финансијских извјештаја БХРТ-а за 2007. и 2008. годину.

Комисија за буџет и финансије Представничког дома предложила је Представничком дому да усвоји закључке у којима се подржавају активности Управног одбора (УО) РТВ БиХ у вези са избором консултантске фирме која ће да сачини план санације и консолидације РТВ БиХ, те задужује УО да наведени план достави Представничком дому у што краћем временском периоду.

Један од закључака је и да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ предлаже ентитетским законодавним тијелима да ентитетске законе о јавним РТВ сервисима ускладе са одредбама Закона о Јавном РТВ систему БиХ.

Закључцима Представнички дом задужује УО РТВ БиХ да у најкраћем року упути захтјев Конкуренцијском савјету иХ којим ће тражити испитивање рада маркетиншких агенција, у смислу спречавања монопола на маркетиншком тржишту јавних сервиса у БиХ.

Представнички дом од Парламента Федерације БиХ захтијева да у најкраћем року именује УО Федералне РТВ БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине Бих наставио је сједницу излагањем предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића о постигнутом напретку на испуњавању услова либерализације визног режима.
Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (423)
Aktuelno

10.06.2009. Foto: Arhiv
 
Poslanici većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat
Usvojen set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta
 
• Žustra rasprava o informaciji o radu Tužilaštva BiH...

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Riječ je o Prijedlogu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli i Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Također, po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a koji predstavlja kratkoročni prioritet iz Evropskog partnerstva.

Prijedlogom zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima ova oblast će biti izdvojena iz Zakona o krivičnom postupku BiH i uređena na sveobuhvatan način u skladu s praksom zemalja EU i okruženja.

Jedna od značajnih novina u ovom zakonu je prebacivanje troškova ekstradicije i transfera osuđenih lica sa sudova BiH na Ministarstvo pravde BiH, a predviđena je i mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja drugoj državi za krivična djela za koje je zakonom predviđena kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina, ukoliko BiH zaključi ugovor s tom državom.

Prijedlogom zakona o graničnoj kontroli uređuju se granična kontrola, prelazak državne granice BiH, granični prijelazi, granična linija, zaštitno područje, kontrola prenosa oružja i municije preko državne granice, međunarodna granična policijska saradnja, prikupljanje podataka i vođenje evidencije, te druga pitanja u vezi s graničnom kontrolom.

Donošenjem ovog zakona prestat će važiti aktuelni Zakon o nadzoru i kontroli prelaska državne granice.

Prijedlogom zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme bit će omogućeno BiH preuzimanje nadležnosti u ovoj oblasti od EUFOR-a. Njime se uređuju način i uslovi pod kojim se obavlja kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, kao i kretanje naoružanja u vezi s prelaskom državne granice.

Ovaj zakon ne odnosi se na kretanje naoružanja koje obavljaju Oružane snage OSBiH i policijski organi u BiH u okviru svoje službe, kao i na nošenje ličnog oružja (fizičkim licima kojima je izdata dozvola za nošenje oružja).

Barašin branio nezavisnost Tužilaštva BiH

Predstavnički dom PSBiH obavio je i raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2008. Poslanici su većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat, ko je počinio zločine i zašto i koliko se procesuiraju pripadnici triju naroda u BiH.

"Ovaj dom kao i ostale institucije vlasti moraju dati punu podršku i pomoć radu Tužilaštva BiH da bi ova institucija što bolje obavljala svoj posao", kazao je predsjedavajući Ustavnopravne komisije  Šefik Džaferović uz opasku da nije predviđeno da Predstavnički dom usvaja ovu informaciju već da je razmatra ili primi k znanju.

U nastavku rasprave o Informaciji istakao je da Tužilaštvo BiH ne smije imati bilo kakav etnički element te da je svaki pokušaj unošenja tih elemenata pokušaj politizacije ovog pitanja, a što bi bilo pogubno za nezavisnost pravosuđa.

Poslanik Slavko Jovičić protestirao je protiv angažiranja stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH i njihovom postavljanju na rukovodeće funkcije u ovoj instituciji.

"Neka Tužilaštvo BiH odmah počne tražiti alternativu za strane sudije jer, što se mene tiče, oni nikada više neće dobiti podršku za angažovanje u Tužilaštvu BiH", kazao je Jovičić.

Dodao je da nema otvorenih procesa o zločinima koji su počinjeni nad Srbima i Hrvatima.

"Nema pravde za Srbe i Hrvate u ovom tužilaštvu kao ni na Sudu BiH", istakao je Jovičić te kazao da neće podržati dostavljenu Informaciju o radu Tužilaštva BiH.

Informacija Tužilaštva BiH je nekompletna, smatra poslanik Bakir Izetbegović, jer nema konkretno navedenih očekivanja od izvršnih vlasti.

"BiH je kontaminirana ratnim zločincima koji slobodno hodaju ulicama", zaključio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković kazao je da je Tužilaštvo BiH politički organ koji radi pod utjecajem međunarodne zajednice te da potkopava suverenitet BiH.

"U Informaciji ste naveli da je Tužilaštvo nezavisno, ali je očigledno da nije jer je pod stalnim utjecajem međunarodnih faktora", rekao je Živković obrativši se glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu.

Barašin je u obraćanju poslanicima istakao da "tvrdi da su tužioci nezavisni u svom radu" te da su Tužilaštvu BiH još potrebni strani tužioci.

Osvrćući se na komentare pojedinih poslanika o neravnomjernom procesuiranju ratnih zločina, Barašin je kazao da je "lično podigao optužnice protiv jednog Srbina, dvojice Hrvata i trojice Bošnjaka".

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (446)
Federalna novinska agencija

SARAJEVO, 10. juna (FENA)

- Predstavnički dom PSBiH obavio je i raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2008. Poslanici su većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat, ko je počinio zločine i zašto i koliko se procesuiraju pripadnici triju naroda u BiH.

"Ovaj dom kao i ostale institucije vlasti moraju dati punu podršku i pomoć radu Tužilaštva BiH da bi ova institucija što bolje obavljala svoj posao", kazao je predsjedavajući Ustavnopravne komisije  Šefik Džaferović uz opasku da nije predviđeno da Predstavnički dom usvaja ovu informaciju već da je razmatra ili primi k znanju.

U nastavku rasprave o Informaciji istakao je da Tužilaštvo BiH ne smije imati bilo kakav etnički element te da je svaki pokušaj unošenja tih elemenata pokušaj politizacije ovog pitanja, a što bi bilo pogubno za nezavisnost pravosuđa.

Poslanik Slavko Jovičić protestirao je protiv angažiranja stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH  i njihovom postavljanju na rukovodeće funkcije u ovoj instituciji.

"Neka Tužilaštvo BiH odmah počne tražiti alternativu za strane sudije jer, što se mene tiče, oni nikada više neće dobiti podršku za angažovanje u Tužilaštvu BiH", kazao je Jovičić.

Dodao je da nema otvorenih procesa o zločinima koji su počinjeni nad Srbima i Hrvatima.

"Nema pravde za Srbe i Hrvate u ovom tužilaštvu kao ni na Sudu BiH", istakao je Jovičić te kazao da neće podržati dostavljenu Informaciju o radu Tužilaštva BiH.


Informacija Tužilaštva BiH je nekompletna, smatra poslanik Bakir Izetbegović, jer nema konkretno navedenih očekivanja od izvršnih vlasti.

"BiH je kontaminirana ratnim zločincima koji slobodno hodaju ulicama", zaključio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković kazao je da je Tužilaštvo BiH politički organ koji radi pod utjecajem međunarodne zajednice te da potkopava suverenitet BiH.

"U Informaciji ste naveli da je Tužilaštvo nezavisno, ali je očigledno da nije jer je pod stalnim uticajem međunarodnih faktora", rekao je Živković obrativši se glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu.

Barašin je u obraćanju poslanicima istakao da "tvrdi da su tužoci nezavisni u svom radu" te da su Tužilaštvu BiH još potrebni strani tužioci.

Osvrćući se na komentare pojedinih poslanika o neravnomjernom procesuiranju ratnih zločina, Barašin je kazao da je "lično podigao optužnice protiv jednog Srbina, dvojice Hrvata i trojice Bošnjaka".

U Informaciji se, pored ostalog, navodi da Tužilaštvo svoju funkciju ostvaruje putem tri tužiočka odjela: Posebni odjel za ratne zločine, Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, te Odjel za međunarodnu pravnu pomoć i terorizam i ostala krivična djela.

U Posebnom odjelu za ratne zločine tokom 2008. u radu je bilo 659 predmeta protiv 3.580 osoba, a od tog broja tokom 2008.  zaprimljeno je 85 predmeta protiv 386 osoba.

Rješavajući po optužnicama ovog odjela, Sud BiH je u devet predmeta protiv devet osoba donio drugostepene presude, od kojih je protiv osam osoba izrečeno osam osuđujućih presuda i kazne zatvora u trajanju od 93 godine i šest mjeseci.

Među problemima ovog odjela navedeno je i nepostojanje pravnog okvira kojim bi se regulirala regionalna saradnja, a naročito ako se uzme u obzir da mnogi osumnjičeni za krivična djela ratnog zločina na teritoriji BiH istovremeno imaju i državljanstva susjednih zemalja, koje ne izručuju svoje državljane.

Kako se navodi u ovoj informaciji, problemi Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju tiču se pravovremenog lociranja i osiguranja svjedoka u istražnoj i u fazi suđenja, nedovoljne efikasnosti u prikupljanju dokaza putem međunarodne pravne pomoći, nedovoljnih ljudskih resursa, nedostatka kancelarijskog prostora i neadekvatnog prostora za čuvanje aktivnih spisa.

Istrage koje provodi ovaj odjel su sve složenije jer se odnose na teška i složena krivična djela koja iziskuju značajno zalaganje u smislu vremena i angažiranje svih kapaciteta.

Od ukupnog broja predmeta na kojima je rađeno u 2008. u ovom odjelu, Sud BiH je izrekao 23 osuđujuće presude protiv 39 osoba, četiri oslobađajuće protiv 12 osoba i jednu odbijajuću protiv četiri osobe.

U ovim predmetima izrečeno je 14 različitih zatvorskih kazni u  trajanju od oko 53 godine, devet različitih uvjetnih kazni i 18 novčanih kazni od 415.000 KM, dok je, u isto vrijeme, izvršeno oduzimanje različitih oblika imovinske koristi vrijedne oko 1.535.000 KM.

Odjel za međunarodnu pravnu pomoć i terorizam i ostala krivična djela je tokom 2008.  radio na  936 predmeta, od kojih je 489 predmeta preneseno iz ranijih godina, dok je 447 zaprimljeno u 2007. godini.

Sud BiH, postupajući po optužnicama ovog odjela, donio je 99 presuda protiv 123 osobe, od čega 95 osuđujućih protiv 117 osoba i četiri oslobađajuće protiv četiri osobe. U 18 predmeta prema 25 osoba izrečena je različita zatvorska kazna, u 69 predmeta prema 78 osoba izrečena je uvjetna presuda, a u 11 predmeta prema 14 osoba izrečena je novčana kazna.

Problem ovog odjela je nedovoljan broj tužioca, manjak smještajnog kapaciteta, te to što, u odnosu na ostala dva odjela, jedini ne uživa podršku Ureda registrara BiH.

 


 

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (414)

 

 Извјештај о раду не треба да добије пролазну оцјену

САРАЈЕВО, 10. ЈУНА (СРНА) - Тужилаштво БиХ не треба да у парламенту БиХ добије пролазну оцјену за рад, јер у тој институцији има много проблема, а један од основних је на хиљаде неријешених предмета, рекао је посланик СДС-а у Парламенту БиХ Саво Ерић.

Пред парламентом БиХ данас би требало да се нађе извјештај о раду Тужилаштва БиХ, након два одгађања због недоласка на сједнице главног тужиоца Милорада Барашина.

Ерић је истакао да је Тужилаштво БиХ потрошило много пара, а да нису постигнути никакви резултати.

Он је навео да неће подржати ни инсистирање на продужетку мандата страним тужиоцима и судијама, тврдећи да се они веома ријетко појављују на суђењима, преноси "Глас Српске".

У извјештају Тужилаштва БиХ наведено је да је ова институција у прошлој години потрошила 8,7 милиона КМ, да је ријешила 1 210 предмета, а да је у ову годину пренијела 1 574 предмета.

Према том извјештају, само у Одјељењу за ратне злочине у раду је било 659 предмета, али је остало неурађено и у ову годину пренесено 229 предмета.

У извјештају се истиче да је у прошлој години само у Одјељењу за ратне злочине од 13 тужилаца радило пет странаца, само један домаћи истражилац и четири страна.

Независни посланик у парламенту БиХ Момчило Новаковић каже да је Тужилаштво БиХ у прошлој години потрошило више од осам милиона КМ, те да је са тим средствима морало урадити више и ефикасније, као и да процеси морају бити бржи.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић рекао је да ће Барашин посланицима морати да одговори на многа питања и да му не пада на памет да подржи Извјештај о раду Тужилаштва БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (391)

Datum: 09.06.2009
 
Autor: Ж. Д. - Ж. До.

СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ не треба да добије пролазну оцјену за свој рад јер у тој институцији има много проблема, а један од основних је на хиљаде неријешених предмета.

Рекао је то посланик СДС-а у Парламенту БиХ Саво Ерић и додао да је Тужилаштво БиХ потрошило много пара а постигнути резултати су им никакви.

У извјештају Тужилаштва БиХ наведено је да је ова институција у прошлој години потрошила 8,7 милиона марака, ријешили су 1.210 предмета, а у ову годину пренијели 1.574 предмета.

Само у Одјељењу за ратне злочине у раду је било 659 предмета, али је остало неурађено и у ову годину пренесено 229 предмета.

- Тужилаштво БиХ је лани потрошило више од осам милиона марака и са овим средствима се морало урадити више и ефикасније, а процеси морају бити бржи - рекао је независни посланик у Парламенту БиХ Момчило Новаковић.

Извјештај о раду Тужилаштва БиХ, након два одлагања, пред Парламентом БиХ требало би да се нађе данас. До сада није разматран јер се главни тужилац БиХ Милорад Барашин, који је извјестилац, није појавио на сједници.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић рекао је да ће Барашин посланицима морати да одговори на многа питања и да му не пада на памет да подржи Извјештај о раду Тужилаштва БиХ.

Странци

Саво Ерић је рекао да неће подржати ни инсистирање на продужетку мандата страним тужиоцима и судијама, те тврди да се они веома ријетко и појављују на суђењима.

Према извјештају Тужилаштва БиХ, у прошлој години је само у Одјељењу за ратне злочине од 13 тужилаца, радило пет странаца, свега један домаћи истражилац а четири страна. Радило је и седам међународних сарадника, а ниједан домаћи.

 
Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2009 | read_nums (355)
Dan & noć

  07.06.2009
        
             
              Ejup Ganić

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić rekao je juče da ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić treba da izađe pred sud i da sud kaže da li je kriv ili ne za zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici maja 1992. godine.

 - Neću hipotetički da pravim spekulacije, nisam ni sudija ni tužilac. Ja samo tražim pravdu za srpske žrtve. Neka Ejup Ganić izađe pred sud i neka se dokaže je li kriv - istakao je Jovičić i dodao da se, nažalost, nadao da će to utvrditi Haški tribunal, jer je, kako je rekao, još davno lično on predao predmet Dobrovoljačka ulica bivšem glavnom haškom tužiocu Karli del Ponte.

- Moja nada nije se ostvarila, jer ona nije htjela da otvori nijedan predmet gdje se radi o stradanju Srba, jer je Haški sud politički i selektivni sud, koji ima zadatak da sudi samo Srbima - naglasio je Jovičić.

On je rekao da se danas, ipak, nada da će sa Ganićem, jednim od glavnih aktera u slučaju "Dobrovoljačka ulica", raspravu o tom zločinu voditi pred Sudom BiH ili, još bolje, pred sudom u Beogradu, jer postoje živi svjedoci i brojni dokumenti i video zapisi, zahvaljujući kojima se jasno može dokazati da je Ganić jedan od najodgovornijih za počinjeneni zločin nad pripadnicima JNA.

Komentarišući Ganićevu jučerašnju izjavu da su se u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu sukobile dvije vojne formacije, Teritorijalna odbrana BiH i bivša JNA, i da je tom prilikom poginulo pet ili šest ljudi, Jovičić je rekao da želi podsjetiti Ganića da je JNA tada bila jedina regularna armija u bivšoj Jugoslaviji.

- To što je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović, dvije godine prije rata naredio da se muslimani povuku iz JNA, bila je njihova strategija koju je podržao tadašnji ambasador SAD, Voren Cimerman, koji je davao upustva Izetbegoviću kako da napravi samostalnu BiH, a ogromnu ulogu u svemu tome imao je Ganić - naglasio je Jovičić i dodao da ni pet vojnika nije malo.

Govoreći o stalnim tvrdnjama bošnjačkih političara da sud u Beogradu nije nadležan da sudi za slučaj "Dobrovoljačka", Jovičić je rekao da ako sud u Njemačkoj i SAD može da sudi za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, ne vidi razlog zašto onda sud u Beogradu ne bi mogao da sudi Ganiću.

- Nadam se da će se on naći pred tim sudom, bez obzira na to što bošnjački politički funkcioneri, predvođeni ministrom bezbjednosti BiH, Tarikom Sadovićem, vrše ogroman pritisak na Interpol da se takozvane difuzne potjernice ne pretvore u crvene - istakao je Jovičić, naglasivši da Sadović, koji predstavlja interese samo svog naroda, nema pravo da suspenduje potjernice Interpola.

On je izrazio nadu da će Ganić završiti na sudu u Beogradu, ali da nema ništa protiv da bude procesuiran i pred Sudom BiH.

                  (Srna)

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2009 | read_nums (293)

 Добровољачка улица - Јовичић - реаговање.... 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 7. ЈУНА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је данас Срни да ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић треба да изађе пред суд и да суд каже је ли он крив или не за злочин у сарајевској Добровољачкој улици маја 1992. године

"Нећу хипотетички да правим спекулације, нисам ни судија ни тужилац. Ја само тражим правду за српске жртве. Нека Ејуп Ганић изађе пред суд и нека се докаже је ли крив", истакао је Јовичић и додао да се, на жалост, надао да ће то утврдити Хашки трибунал, јер је, како је рекао, још давно, он лично предао предмет "Добровољачка улица" бившем главном хашком тужиоцу Карли дел Понте.

"Моје надање се није остварило, јер она није хтјела да отвори ни један предмет гдје су Срби страдали, јер је Хашки суд политички и селективни суд који има задатак само да суди Србима", нагалсио је Јовичић.

Он је рекао да се данас, ипак, нада да ће са Ганићем, једним од главних актера у случају "Добровољачка улица", расправу о том злочину водити на Суду БиХ или још боље пред судом у Београду, јер постоје живи свједоци и бројни документи и видео-записи захваљујући којима се јасно може доказати да је Ганић један од најодговорнијих за почињенени злочин  над припадницима ЈНА.

Заробљени војници регуларне ЈНА

Коментаришући Ганићеву данашњу изјаву да су се у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву сукобиле двије војне формације Територијална одбрана БиХ и бивша ЈНА и да је том приликом погинуло пет или шест људи, Јовичић је рекао да жели подсјетити Ганића да је ЈНА тада била једина регуларна армија у бившој Југославији.

"То што је /тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ/ Алија Изетбеговић двије године прије рата наредио да се муслимани повуку из ЈНА, била је њихова стратегија коју је подржао тадашњи амбасадор САД /Ворен/ Цимерман који је давао упуства Изетбеговићу како да направи самосталну БиХ, а огромну улогу у свему томе је имао Ганић", нагласио је Јовичић и додао да ни пет војника није мало.

Говорећи о сталним тврдњама бошњачких политичара да суд у Београду није надлежан да суди за случај "Добровољачка", Јовичић је рекао да ако суд у Њемачкој и САД може да суди за злочине почињене на подручју бивше Југославије, не види разлог зашто онда не би могао да суди и суд у Беогрду Ганићу.

"Надам се да ће он наћи пред тим судом без обзира што бошњачки политички функционери, предвођени /министром безбједности БиХ Тариком/ Садовићем врше огроман притисак на Интерпол да се тзв. дифузне потјернице не претворе у црвене", истакао је Јовичић, нагласивши да Садовић, који представља интересе само свог народа, нема право да суспендује потјернице Интерпола.

Он је изразио наду да ће Ганић завршити на суду у Београду, али да нема ништа против да буде процесуиран и пред Судом БиХ.

 

"Безброј пута сам поставио питање зашто тај суд и тужилаштво нису отворили ни један предмет гдје су Срби страдали, али сам увијек као одговор добијао једну флоскулу - истражне радње су у току. На сједници 10. јуна на дневном реду биће извјештај Тужилаштва и припремио сам безброј питања главном тужиоцу БиХ, а једно од њих биће и Добровољачка улица, као и да ли ће се и даље залагати да стране судије и тужиоци остану у БиХ и поред тога што ништа не раде посебно у вези са ратним злочинима у којима су Срби жртве", најавио је Јовичић.

Коментаришући Ганићеву тврдњу да су припадници ЈНА 2. маја срушили пола Сарајева, Јовичић је рекао да би Ганић био у праву да је рекао да су општине у којима су у току рата Срби имали власт као што су Хаџићи, Илиџа, Вогошћа и Илијаш претрпјели највећа материјална разарања и људске жртве.

"То што се њему у магли причањава да је пола Сарајева било сравњено вјероватно му је било жао једне виле чији је власник био Србин, а коју је мислио да отме, као што су отели многе куће и пословне просторе Срба које им ни дан данас нису вратили, као ни имовину Српске православне цркве", констатовао је Јовичић, нагласивши да пола Сарајева изграђено на имовини СПЦ која још није враћена.

Тужилаштво за ратне злочине Србије покренуло је крајем прошле године истрагу против 19 држављана које сумњичи за убиство војника ЈНА почињено у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, међу којима су и чланови ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић.

Захтјевом за провођење истраге одређени број осумњичених се, као високи политички и војни функционери тадашњих власти БиХ, терете за издавање наређења за напад, за планирање и организовање напада на војнике и друге припаднике ЈНА у Сарајеву.

Њих сумњиче за ратне злочине почињене у нападу на војну болницу, Дом ЈНА и касарну Сарајеву, као и за напад у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године.

У изводу из кривичне пријаве наводи се да су Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић, као чланови Предсједништва БиХ, организовали и наредили Мустафи Хајрулаховићу /у међувремену умро/ и Јусуфу Пушини да 3. маја 1992. године нападну колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Ратни чланови Предсједништва БиХ - Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић

 Ганић и Кљујић су, према пријави, издали наређење за напад иако је био постигнут договор да се Команди Друге области ЈНА омогући да мирно напусти Сарајево. На тај начин њих двојица непосредно су учествовали у убијању и рањавању више десетина припадника ЈНА.

Упркос доказима за овај злочин који су достављени и Тужилаштву БиХ, још нико није одговарао.

------------------------------------------------------------------

NAPOMENA: Tekst slikama opremio - Slavko Jovičić Slavuj

Autor sjovicicslavuj | 6 Jun, 2009 | read_nums (403)

 

САРАЈЕВО, 6. ЈУНА (СРНА) - Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић није много погријешио када је рекао да је у Сарајеву остало доста Срба, али је заборавио да каже да већина њих одавно није међу живима, изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић.

"Лицемјерне су Церићеве изјаве да Сарајево у протеклом рату никог није протјерало, те да је у главном граду БиХ остало веома много Срба. Да, остало их је, али под земљом. За некима се и данас трага, јер су у међувремену Церићеви истомишљеници измјештали гробнице и сакривали кости", рекао је Јовичић за "Фокус".

Он је поновио да је само у Сарајеву, током протеклог рата, постојало 126 логора у којима су Срби мучени, пребијани, усмрћивани на најстравичније начине, и истакао да Церић о томе ћути.


Шеф Клуба српских делегата у Вијећу народа РС Сташа Кошарац каже да Церић, очигледно, наставља да проводи политику Алије Изетбеговића и да овакви иступи вјерског лидера никако нису добри за БиХ.

Кошарац је подсјетио да доступни подаци говоре да је прије рата у Сарајеву живјело готово 200 000 Срба, те да их данас тамо живи између 15 000 и 20 000, док је током рата по сарајевским казаматима убијено више од шест хиљада Срба.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић тврди да је Церић наставља да иде стопама Алије Изетбеговића и води муслимански народ у нове међусобне окршаје.

Предсједник невладине органзације "Кроација либертас" Лео Плочкинић рекао је "Фокусу" да Церића демантују званични подаци СПЦ и Католичке цркве, који указују на чињеницу да је у Сарајеву, буквално из дана у дан, све мање небошњака, те да је на дјелу класично етничко чишћење.

Предсједник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић каже да Сарајево све више постаје исламски град и да и оно мало Срба, који тамо живе, желе да што прије напусте главни град БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 6 Jun, 2009 | read_nums (468)
Zbog homoseksualnih brakova EU blokira ukidanje viza za BiH
     
05. 06. 2009. |Autor Zdenko Jurilj
 

 

                        

 

Do viza donošenjem zakona o gay brakovima
 
 
   

Hoće li građani BiH u zemlje EU-a putovati sa ili bez viza, zavisi, između ostaloga, i od toga hoće li Dom naroda državnog Parlamenta usvojiti prijedlog zakona kojim se omogućava sklapanje istospolnih brakova i usvajanje djece članovima homoseksualne zajednice.

Crkva protiv
Zakonski prijedlog je naišao na oštro protivljenje predstavnika Srpske pravoslavne te Katoličke crkve, Islamske i Židovske zajednice, okupljenih oko Međureligijskog vijeće BiH. No, predstavnici međunarodne zajednice i udruženje “Queer BiH” podsjećaju kako je 16 međunarodnih konvencija sastavni dio Ustava BiH, između kojih je i Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ukoliko zakon ne bude prošao parlamentarnu proceduru i ne bude podržan od zastupnika koji su inače već dobili sugestije od vjerskih zajednica da ga ne prihvate, “Queer BiH” prijeti organiziranjem masovnih prosvjeda. Na drugoj strani zastupnici najjačih parlamentarnih stranaka poručuju kako neće dopustiti da zakon o istospolnim brakovima, bez obzira na ultimatume međunarodne zajednice, u ovakvoj formi prođe kroz državni Parlament.

Najživopisnije pojašnjenje o ovoj temi iznio je zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, koji u potpunosti podržava stavove Međureligijskog vijeća BiH. - Želim u Parlamentu BiH predstaviti inicijativu Međureligijskog vijeća BiH u vezi s ovim zakonom.

Što se mene osobno tiče, bez obzira na mogući gnjev populacije koje se tiče ovaj prijedlog zakona, nikada neću podržati zakon koji omogućava brak muškarca s muškarcem ili djevojke s djevojkom, a kamoli da im se omogući usvajanje djece! To je neprirodno i ne pada mi na pamet glasovati za svakakve bedastoće koje od nas zahtijeva Europska unija. Takvi zakoni i takve inicijative vode civilizaciju u sunovrat - tvrdi Jovičić.


Prijedlog usvojen
Spomenimo kako je Zastupnički dom Parlamenta BiH Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, kojim se legaliziraju istospolni brakovi, usvojio 27. svibnja. Dom naroda državnog Parlamenta o ovom će zakonu raspravljati 17. lipnja ove godine.


___________________________________________________________

NAPOMENA: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Poslednji pasos iz gornjeg teksta je netačan i to su objavili mnogi mediji, najvjerovatnije što ne poznaju poslovničku proceduru donošenja zakona!

Naime, Predstavnički /Zastupnički/ dom  Parlamenta BiH je Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije usvojio u prvom čitanju, a to znači da su podržani samo principi ovog zakona, odnosno poslanici nisu osporili ustavni osnov za donošenje ovog zakona.

 Nakon prvog usvajanja principa zakona, amandmanska faza traje 15 dana. To znači da poslanici mogu predlagati amandmane do 12. juna. Poslije toga, svi uloženi amandmani na predložene članove zakona se dostavljaju Ustavno-pravnoj komisiji Predstavničkog doma na razmatranje.

Ustavna komisija obavještava Predstavnički dom o svojim zaključcima i predlaže Domu da ih prihvati ili odbije, što zavisi od rezultata glasanja članova komisije.

Ako Ustavno-pravna komisija odbije neki uloženi amandman, onda njegov podnosilac mora u roku od 48 sati obnoviti u istovjetnom tekstu svoj amandman, jer na taj način stiče pravo da svoj amandman brani na plenarnom zasijedanju Predstavničkog doma.

Predstavnički dom na plenarnoj sjednici se izjašnjava o prijedlogu Ustavno-pravne komisije i o amandmanima, koje Komisija nije prihvatila, ako ih je predlagač  u propisanoj proceduri ponovo obnovio.

 O konačnom izjašnjavanju o ovom zakonu Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će se, u drugom /konačnom/ čitanju - izjasniti na jednoj od sjednica krajem ovog mjeseca! 

 Dakle, suština je u tome da nije tačno da je Predstavnički dom usvojio konačnu verziju predloženog zakona!!!

Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2009 | read_nums (272)
Dan & noć

D. MAJSTOROVIĆ | 05.06.2009

 
Поглавар Исламске заједнице у БиХ реис-ул-улема Мустафа Церић није много погријешио када је рекао да је у Сарајеву остало доста Срба, али је заборавио да каже да већина њих одавно није међу живима. Ово је "Фокусу" рекао посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић, који је Церићу поставио питање да ли је, можда, мислио и на оне Србе, чије су кости разасуте по јамама око Казана, на градској депонији и другим, још неутврђеним локацијама масовних и појединачних гробница.

"Лицемјерне су Церићеве изјаве да Сарајево у протеклом рату никог није протјерало, те да је у главном граду БиХ остало веома много Срба. Да, остало их је, али под земљом. За некима се и данас трага, јер су у међувремену Церићеви истомишљеници измјештали гробнице и сакривали кости", казао је Јовичић, упозоривши да је само у Сарајеву, током протеклог рата, постојало 126 логора за Србе.

У тим логорима, нагласио је он, Срби су мучени, пребијани, усмрћивани на најстравичније начине. О томе, наводи он, реис ћути, а има снаге да упре прстом у Српску православну цркву и каже како се њени вјеродостојници никада, наводно, нису оградили од злочина, почињених током протеклог рата.


Његово мишљење дијели и шеф Клуба српских делегата у Вијећу народа РС, Сташа Кошарац, који је казао да свима у БиХ и ван ње треба да буде јасно да је у протеклом рату страдао и српски народ. Поготово је страдао у том истом Сарајеву, за које Церић тврди да никог није протјерало.

Кошарац је подсјетио да доступни подаци говоре да је прије рата у Сарајеву живјело готово 200.000 Срба, те да их данас тамо живи између 15.000 и 20.000. Током рата, по сарајевским казаматима, тврди Кошарац, убијено је више од шест хиљада Срба.

"Церић, очигледно је, наставља да проводи политику Алије Изетбеговића, која је деведесетих година БиХ гурнула у крвави грађански рат. За саму БиХ, овакви иступи вјерског лидера никако нису добри "рекао је Кошарац, упозоривши да су вјеродостојници СПЦ у неколико наврата осудили ратне злочине, што је Церић, очигледно, преспавао.

Предсједник Невладине органзације "Кроација либертас", Лео Плочкинић, рекао је "Фокусу" да Церића демантују званични подаци СПЦ и Католичке цркве, који указују на чињеницу да је у Сарајеву, буквално из дана у дан, све мање и мање небошњака.

"На дјелу је класично етничко чишћење и страх ме је, искрено, да се сарајевски принцип не примијени на све остале градове у БиХ. Јасна је политика, коју заступају Церић и његови истомишљеници, а њена суштина јесте у томе да Срби и Хрвати, морају бити подређени и да се повинују свим захтјевима Бошњака. У противном, нека се покупе и иду, једни у Србију, други у Хрватску "казао је Плочкинић.

Да Сарајево све више постаје исламски град, тврди и предсједник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић. Он је казао да је ситуација у том граду из дана у дан све тежа и да и оно мало Срба, који тамо живе, желе да што прије напусте главни град БиХ.

Брука за Муслимане!

Члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала, Џевад Галијашевић, сматра да су Церићеви посљедњи иступи опасни и за саме Бошњаке. Он је то образложио чињеницом да су Церићу, очигледно, порасли апетити за влашћу, па му БиХ изгледа није довољна. Због тога је, подсјетио је он, недавно подијелио Бошњаке у Србији, када је отворено стао на страну санџачког муфтије Муамера Зукорлића. Церић је, тврди Галијашевић, злочинац који наставља стопама Алије Изетбеговића и води муслимански народ у нове међусобне окршаје.

Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2009 | read_nums (480)

SARAJEVO, 05.06.2009.

Zakon o zabrani diskriminacije izazvao brojne polemike u BiH, jer homoseksualcima omogućava da stupaju u brak i da usvajaju decu. SPC, Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica traže od poslanika da ne usvoje ovaj zakon.


 
 Složni protiv nakaradnog zakona... Međureligijsko veće BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je nedavno Predlog zakona o zabrani diskriminacije koji omogućava sklapanje istopolnih brakova i usvajanje dece članovima homoseksualne zajednice, uprkos žestokom protivljenju predstavnika svih crkava i verskih zajednica u BiH.

_______________________________________________________________


 Šaraba: Ugledati se na Srbiju

 

Delegat SDS-a u Domu naroda Slobodan Šaraba kaže da je zakon jako konfuzan, nedorečen i verovatno od nekoga prepisan. On veruje da će poslanici u Predstavničkom domu uvažiti stavove MRV-a BiH i predložiti amandmane koji će onemogućiti legalizaciju istopolnih brakova.

- Ukoliko to ne urade, uveren sam da će zakon pasti u Domu naroda. Međunarodna zajednica traži da se usvoji ovaj zakon, ali znamo da je nedavno i u Srbiji bila slična situacija i da su uspeli da donesu zakon, koji je zadovoljio i međunarodnu zajednicu i verske zajednice. Tako treba da bude i u BiH - kaže Šaraba.

________________________________________________________________

Pod obrazloženjem da je usvajanje pomenutog zakona obaveza BiH kako bi se liberalizovao vizni režim, poslanici su podržali sporni zakonski predlog, što su odmah oštro osudili predstavnici Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, te Islamske i Jevrejske zajednice, okupljeni u Međureligijsko veće (MRV) BiH.

Protiv gej brakova

Prema tvrdnjama zvaničnika MRV-a, zakon zadire u instituciju braka i vređa prirodnu etiku. On je u suprotnosti sa zakonima o slobodi vere i pravnom statusu crkava i verskih zajednica u BiH.

Koordinator Izvršnog odbora MRV-a BiH, paroh sarajevski Vanja Jovanović, kaže da MRV nije protiv donošenja zakona o zabrani diskriminacije, ali jeste protiv njegovih odredbi koje diskriminišu crkve i verske zajednice.

- Ovaj zakon omogućio bi sklapanje brakova među ljudima istog pola. Oni bi mogli da usvajaju decu, što se kosi sa učenjima crkava i verskih zajednica. Ako zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, može se desiti da predstavnici crkava i verskih zajednica budu sudski gonjeni zbog iznošenja stavova o određenom pitanju - tvrdi Jovanović.

Kao primer šta bi se moglo dogoditi ako zakon prođe, Jovanović navodi slučaj velikog muftije Engleske, koji je zbog javno iznetog stava da je protiv sklapanja brakova osoba istog pola zaradio tužbu i završio na sudu.

- Ovakvim zakonom neko drugi može da bude diskriminisan - naglasio je Jovanović.

Ekrem Tucaković iz Rijaseta Islamske zajednice BiH kaže da je u stavu Međureligijskog veća BiH sadržan i stav IZ BiH.

- Islamska zajednica BiH nema ništa protiv toga da se svim građanima obezbedi ravnopravnost, ali jeste protiv onih odredbi zakona koje zadiru u naša načela i učenja - kaže Tucaković.

Biće amandmana

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da u potpunosti podržava stavove MRV-a BiH. On ističe da predstavnicima verskih zajednica zamera što svoje stavove o zakonskim predlozima iznose prvo u medijima, umesto da inicijativu ili mišljenje upute direktno parlamentarcima.

- Spreman sam da u Parlamentu BiH predstavim inicijativu Međureligijskog veća BiH u vezi sa ovim zakonom. Što se mene lično tiče, bez obzira na mogući gnev pedera i opasnost koja preti dupetu, nikada neću podržati zakon koji omogućava venčanje muškarca sa muškarcem ili devojke sa devojkom, a kamoli da im se omogući da usvajaju i uzgajaju decu! To je neprirodno i ne pada mi na pamet da glasam za svakakvu glupost koju od nas traži Evropska unija. Takvi zakoni i takve inicijative vode civilizaciju u sunovrat - kaže Jovičić.

fakti

* Predstavnički dom Parlamenta BiH 27. maja usvojio Predlog zakona o zabrani diskriminacije

* Predloženi zakon omogućava legalizaciju istopolnih brakova

* Dom naroda će o ovom zakonu raspravljati 17. juna

* Međureligijsko veće BiH je NVO koja deluje od 1997. i okuplja predstavnike SPC, Rimokatoličke crkve, Islamske i Jevrejske zajednice u BiH

________________________________________________________

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković kaže da deli stavove MRV-a. On, za razliku od Jovičića, ističe da su izlaskom u medije verski dostojnici izabrali najbolji put da alarmiraju javnost i ukažu poslanicima na nedostatke u predloženom zakonu.

- U prvom čitanju svi poslanici su podržali taj zakon, jer se glasalo o ustavnom osnovu za njegovo donošenje, što nije sporno. Ipak, očigledno je da u zakonu ima nedostataka. Uložiću amandmane kako bi se ti nedostaci otklonili, iako mislim da predstavnici međunarodnih organizacija neće blagonaklono gledati na to - kaže Novaković.

On dodaje da se protivi legalizaciji istopolnih brakova, jer je, kako kaže, valjda svima jasno da to odudara od našeg sistema vrednosti i tradicije.

D. MOMIĆ

    My picture!

Kategorije

Arhiva