Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (374)

 

 

Krajnje dramatična situacija je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH koja je od ranih jutarnjih sati blokirana. U zgradu ne može da izađe niti izađe niko od članova Vijeća ministara BiH i parlamentaraca, te uposlenika u institucijama BiH.

 Foto: Šaban SULTANOVIĆ

Poslanici iz SNSD-a i SDS-a u poslijepodnevnim satima povukli su se u prostorije kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH. Ocijenili su kako „nema uslova za nastavak sjednice". Predsjedavajući Kluba SNSD-a Drago Kalabić čak je izjavio kako je toliko nesiguran da „ne može dati izjavu za medije".

Poslanici iz RS-a navodno su dobili plan evakuacije iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, te su u više navrata pozivali MUP Kantona Sarajevo, ali i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi napustili objekat.

----------------------------------------------

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj istakao je kako „protesti nemaju veze sa jedinstvenim matičnim brojevima već da imaju dalekosežnije motive".

- Ovo je pokušaj da se na radikalan način izmjeni Ustav BiH što nikada neće poči za rukom. Mogu me i objesiti i ubiti, ali protestima i nasilnim putem se to neće desiti, rekao je Jovičić.

On je ponudio da se cijela jedna opština u RS-u ponudi svima onima koji ne mogu dobiti jedinstveni matični broj u FBiH kako bi ostvarili to pravo u tom entitetu.

------------------------------------------

S druge strane zastupnici iz Federacije BiH cijene kako su protesti trebali biti održani negdje drugo, u Banjoj Luci.

- Ministar Sredoje Nović manipulira odlukom Ustavnog suda i predlaže rješenja oko jedinstvenog matičnog broja koja nisu tražena, istakao je Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA.

On je istakao kako na posljednjoj sjednici Proširenog kolegija nije bilo kvoruma jer „predstavnici niti jedne političke stranke iz RS-a nije htio da se na njemu pojavi".

- Mi se ne osjećamo nesigurni. Odgovornost za sve treba da preuzme vladajuća šestorka koja mora da riješi ovaj problem. SDA je i do sada bila veoma konstruktivna. Mi podržavamo rješenja koja su na tragu Ustavnog suda BiH, a to je da se samo promjene nazive spornih općina i opština, naveo je Mehmedović.

------------------------------------------------------

Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, inače u dva navrata nije uspio postignuti saglasnost o dnevnom redu i početku današnje sjednice, a na trećem čak nije bilo ni kvoruma za njegovo održavanje.

Predložena su inače dvije izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku i to klubova SDS-a i SNSD-a kojom se u njega implementira privremena odluka koju je u srijedu usvojilo Vijeće ministara BiH, što podrazumijeva RS kao jedno registraciono područje, isto kao i Brčko distrikt i Federacija BiH.

I zastupnice SDP-a Nermina Zaimović-Uzunović, Danijela Martinović i Nermina Ćemalović podnijele su izmjene i dopune Zakona o JMBG koji je na tragu odluke Ustavnog suda BiH.

No, kako se istovremeno po Poslovniku ne mogu nači na dnevnom redu dva prijedloga koja tretiraju istu materiju došlo je do potpune blokade rada Parlamenta, odnosno sjednica je prekinuta već pola sata nakon početka i to čak prije utvrđivanja samog dnevnog reda.

 Objekat inače, ne mogu napustiti ni guverener Centralne banke Bih kemal Kozarić koji je učestvovao na konferenciji susreta guvernera jugoistočne Evrope koja se održavala u Parlamentu BiH

 http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/situacija-u-parlamentu-bih-dramaticna-poslanici-iz-rsa-traze-evakuaciju-uz-pomoc-sipa

 

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (402)

Građani Sarajeva, njih više od 400, probili policijski kordon i satima držali u blokadi institucije BiH, nezadovoljni neusvajanjem zakona o JMB. Prodanović: Protesti, politički čin

Iako zakon nije usvojen, višečasovna blokade institucija ipak je primorala nadležne da tromesečnoj bebi Belmini Ibrišević iz Gračanice, oboleloj od leukemije, po hitnoj proceduri izdaju JMB radi dobijanja pasoša potrebnog za odlazak na lečenje u Nemačku.

Procedura dodeljivanja JMB mesecima je blokirana u Federaciji BiH, dok je ovaj problem u Srpskoj rešen uredbom Vlade RS.

Sednica parlamenta BiH, posvećena Zakonu o JMB, prekinuta je oko 11 časova, kada su demonstranti probili policijski kordon i blokirali sve ulaze u zgrade Saveta ministara i parlamenta BiH. Svojim telima, držeći se za ruke, napravili su obruč oko ovih zgrada. Nijedan službenik, niti političar, nije mogao satima da izađe iz ovih institucija. Pojedinci su pokušali kroz prozor da izađu, ali im demonstranti to nisu dozvolili.

Deca rođena u BiH posle 12. februara 2013. za administraciju praktično ne postoje. Ova deca dobijaju privremene matične brojeve kako bi mogla ostvariti prava iz zdravstvene zaštite, ali na teritoriji BiH. Na osnovu tog broja, međutim, ne mogu da dobiju pasoš.

----------------------------------------------------

Međutim, poslanik SNSD Lazar Prodanović kazao je za "Novosti" da su protesti i blokada rada parlamenta - politički čin.

-------------------------------------------

Њegov kolega iz SNSD Slavko Jovičić rekao je za "Novosti" da protesti nemaju veze sa JMB, već da je reč o političkom cilju - promenama Ustava BiH.

- Ovo je početak revolucije i promene Ustava BiH, što se nikad neće desiti, taman da nas ubiju i streljaju, ovde se to nikad neće desiti. Neće nas uplašiti! Branimo odlučno interese Srpske. - istakao je Jovičić.

-----------------------------------------------------

Poslanik SDS u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, tokom blokade, na svom tviter-profilu je napisala: - Protest ispred parlamenta maslo je bošnjačkih partija i linč nas iz Srpske. Zgrada je blokirana i prozivaju nas Srbe.

--------------------------------------------------

DODIK: SVE RADIKALNIJE

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik izjavio je da uslovi za rad u Parlamentu BiH nisu bezbedni i da će to biti problem u budućnosti. Dodik je izjavio da se nalazi u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama i radnicima koji ne mogu da izađu iz zgrade parlamenta. Prema njegovim rečima, reč je o politički motivisanim skupovima sa ciljem da bude nametnuta određena politika, a pokušaji blokade izlaska govore da se ide na radikalnije mere. U Istočnom Sarajevu, u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Radislavom Jovičićem, podignuta je pripravnost specijalne jedinice policije i ona je spremna da sa Policijom FBiH i bezbednosnim agencijama BiH reši problem blokade zgrade Parlamenta BiH, ukoliko bude bilo potrebe.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Sarajlije-blokirale-politicare

 

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (451)

 

Protesti zbog JMB prerasli u politički skup
Nihada Hasić, Uroš Vukić - 06.06.2013

SARAJEVO - Hiljade građana iz FBiH danas su potpuno blokirale zgradu institucija BiH u Sarajevu i spriječile izlazak svih zaposlenih pa čak je i novinarima bilo otežano kretanje.

Građani su ovom blokadom, započetom u srijedu, tražili da Predstavnički dom Paramentarne skupštine BiH danas usvoji izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju i time trajno riješe problem za djecu rođenu poslije 12. februara, kada je bilo obustavljeno izdavanje ovih brojeva.

Demonstranti su napravili obruč oko zgrade Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH "opremljeni" pištaljkama i transparentima na kojima su bile poruke bh. političarima da djeci trajno obezbijede pravo na identitet, bilo je i zastava Armije RBiH, kao i politički obojenih transparenata.

Srpski predstavnici u bh. institucijama poručili su da je jasno da se protest zbog JMB pretvorio u politički skup.

-----------------------------------------------------

Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, tvrdi da je policija Kantona Sarajevo saučesnik demonstracija te da je učestvovala u njihovim pripremama.

"Ona je bila zadužena za našu bezbjednost, a sada neće da se jave na telefon. Znači da je ovo potpuno organizovano i nema nikakve veze sa jedinstvenim matičnim brojem. Ja sam u zgradi, niko nam se od policije ne javlja, a mi vidimo kako policajci uredno pomažu u logistici, propuštaju demonstrante s megafonima", kazao je Kalabić.

Prema njegovim riječima, zatočiti ljude teško je krivično djelo, a sve sa ciljem "da bi se glasalo kako neko hoće".

--------------------------------------------------

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koja je u zgradi parlamenta takođe bila za vrijeme protesta, kazala je da su bebe zapravo samo politička manipulacija SDP BiH i SDA. Jasno je, kazala je ona, da i jedna i druga partija imaju na liniji demonstrante.

"Pokazalo se ko je ko i ja bih željela da zahvalim onim poslanicima iz FBiH koji su nam rekli 'ovdje vam nije bezbjedno, treba da idete, ako treba i mi ćemo da izađemo sa vama', za razliku od onih koji se kriju po ćoškovima i huškaju demonstrante", rekla je Pandurevićeva, koja je na Twitteru napisala da je jasno da je protest ispred zgrade parlamenta "maslo" bošnjačkih političara i "linč nas iz RS".

---------------------------------------------------------

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, poručila je da je to politički pritisak na predstavnike RS da prihvate prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju po konceptu bošnjačkih političkih partija, a to znači teritorijalnu organizaciju u skladu sa RBiH.

Prema riječima Majkićeve, sada bi svima trebalo da bude jasno da se sve ovo radi iz političkih razloga.

Savjet ministara BiH danas je donio privremenu odluku kojom se i građanima iz FBiH omogućava da dobiju JMB. Za tu odluku su glasali i Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, da bi danas njihovi predstavnici došli sa novim prijedlogom zakona kojim predlažu teritorijalnu organizaciju poput one koja je važila za bivšu BiH", rekla je Majkićeva.

-------------------------------------------------------

Nadležne službe imale su spreman plan evakuacije, koji podrazumijeva pravljenje kordona, rastjerivanje okupljenih upotrebom sile i izlazak poslanika. Plan do ovog trenutka nije bio realizovan i čekao se razvoj situacije.

"Situacija u zgradi je 120 odsto sigurna. Problem u ovom trenutku su zakrčene ulice. Poslanici ne mogu napustiti mjesto, ali nisu ugroženi. Komunikacije su gusto naseljene. Nažalost, puno je djece. Čeka se da se vidi kako će se situacija vani dalje odvijati, jer, ne daj bože, plan evakuacije može doći u dodir sa djecom", kazali su u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH čijih je oko 160 do 170 pripadnika osiguravalo danaašnji skup zajedno sa kolegama iz MUP-a Kantona Sarajevo, a na raspolaganju je bila i Federalna uprava policije.

Uz poslanike koji su bili zarobljeni bili su brojni članovi Vijeća ministara BiH, članovi Centralne izborne komisije BiH, čiji je izvještaj bio na dnevnom redu sjednice, čelnici Centralne banke BiH, ali i brojni učesnici međunarodne konferencije održane u sklopu godišnjeg sastanka EFSE (Evrospki fond za jugoistočnu Evropu).

Na početku sjednice Predstavničkog doma zatraženo je da kao dodatne tačke budu uvrštena dva prijedloga zakona izmjena zakona o JMB čime bi trajno bio riješen problem izdavanja matičnih brojeva.

-----------------------------------------------------

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a i poslanik te stranke, je u ime njegove stranke i SNSD-a predložio da Predstavnički dom po hitnom postupku usvoji izmjene zakona u identičnom obliku kako glasi privremena odluka Vijeća ministara usvojena u srijedu po kojoj je RS jedno registraciono područje, Brčko distrikt drugo i FBiH treće.

------------------------------------------------------------------

Nermina Zajmović-Uzunović je u svoje i ime koleginica iz Kluba SDP-a Nermine Ćemalović i Danijele Martinović uputila prijedlog izmjena zakona kojim bi samo bila ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH, odnosno u određivanju JMB ispoštovana promijenjena imena opština u RS.

-------------------------------------------------------

Budući da su se pred poslanicima u isto vrijeme našla dva različita teksta zakona o istoj materiji zatražena je polusatna pauza kako bi Kolegij odlučio o sudbini ovih zakona i kada će biti razmatrani i po kakvoj proceduri. Polusatna pauza produžila se na više od šest sati i u tom periodu nije bio moguće donijeti odluku čak ni da se sjednica prekine.

Jedan od zvaničnika koji je prvi na svojoj koži osjetio gnjev demonstranata okupljnih oko zgrade bio je delegat HDZ 1990 u Domu naroda bh. parlamenta Martin Raguž, koji je pokušao napustiti zgradu bh. parlamenta.

"Protestuju s pravom, jer se nije smjelo desiti da parlament i Vijeće ministara BiH ne iznađu rješenje za ovako važno pitanje. Prosvjed treba shvatiti kao krajnju opomenu i najozbiljnije upozorenje da oni za koje su građani glasovali da ih predstavljaju, konačno u njihovom interesu počnu raditi posao", kazao je Raguž. On je dodao da se ne smatra odgovornim jer u Dom naroda čiji je član ništa još nije došlo kada je u pitanju jedinstveni matični broj.

----------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu bh. parlamenta, smatra da protest i blokada zgrade bh. institucija nije opravdana, ocijenivši da okupljanje nema nikakve veze sa jedinstvenim matičnim brojem.

"Protest ima drugu pozadinu, političku. Ovo je početak neke revolucije i drastične promjene Ustava BiH. Ako već smatraju da su poslanici krivi, zašto sve ostale zaposlene ovdje drže kao taoce", rekao je Jovičić, poručivši da protestima niko ništa neće moći riješiti.

----------------------------------------------------

Zastupnik HDZ BiH Dragan Vrankić istakao je da ljudi ispred zgrade bh. institucija imaju pravo da protestiraju, ali na uljudan način i da ne blokiraju ogroman broj zaposlenih čiji posao nema veze sa usvajanjem zakona.

"Ne vidim potrebu za ovakav protest. HDZ-u su prihvatljive obje danas predložene varijante zakona i nije ovo pitanje trebalo politizirati, a to su, nažalost, uradili dvije srpske stranke (SNSD i SDS) i dvije najjače bošnjačke stranke iz FBiH (SDP i SDA)", dodao je Vrankić.

---------------------------------------------

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA, takođe je ocijenio da cijela situacija sa protestima i blokadom zgrade Vijeća ministara i parlamenta BiH poprima politički karakter i da su protesti, ako je do njih trebalo uopšte doći, trebalo da budu odžani pred nekom drugom institucijom, a ne pred parlamentom.

---------------------------------------

Siniša Perković, direktor Službe zajedničkih poslova institucija BiH, istakao je da je unutar zgrade bezbjedno i da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ne dozvoljava demonstrantima da uđu, a da ne može biti osigurano normalno kretanje ulicom. Naglasio je da je to velika sramota i da se ljudi u zgradi ne osjećaju sigurnim, a u zgradi su i predstavnici Svjetske banke.

----------------------------------------------------------

Inače, proteste građana podržali su Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Pjer Žalica, režiser, i njegova supruga Jasna i Gradimir Gojer, pozorišni režiser.

Belmina dobila matični broj

Tromjesečna Belmina Ibrišević danas je oko 14 sati dobila jedinstveni matični broj, potvrdio je njen otac Edmir Ibrišević.

Rekao je da će po brzoj proceduri dijete dobiti pasoš kako bi mogli otići na liječenje u Njemačku.

Činjenica da Belmina nije mogla biti izmještena inicirala je grupu od pedesetak građana koja se okupila u srijedu na nenajavljenom protestu koji se danas pretvorio u potpunu blokadu zgrade. Izdavanje JMB omogućeno je privemenom odlukom, koju je u srijedu usvojilo Vijeće ministara BiH.

Pretučen Bevandin pratilac

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, danas je u kasnim popodnevnim satima, dok je trajao obruč oko zgrade bh. institucija uspio napustiti kompleks, ali su okupljeni građani pretukli jednog njegovog pratioca.

Čovjek iz Bevandinog obezbjeđenja kasnije se uspio otrgnuti napadačima, a policija je napadača na Bevandinog pratioca privela i legitimisala.

Specijalna jedinica

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, uputio je danas pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog dešavanja oko zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu i eventualne potrebe evakuacije predstavnika iz Republike Srpske u parlamentu BiH i Savjetu ministara BiH.

Ministar je ovu odluku donio po naredbi Milorada Dodika, predsjednika RS, i Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS.

Jovičić je Srni rekao da su u stanju pripravnosti i pripadnici Jedinice za podršku Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

 http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Protesti-zbog-JMB-prerasli-u-politicki-skup

 

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (385)

PLANETA, 06.06.2013.


Poslanik SNSD Slavko Jovičić rekao je da je ovo početak revolucije i promene Ustava BiH, što se nikad neće desiti

 OBA, slavko jovicic,  slucaj Basic,

Poslanik SNSD Slavko Jovičić


SARAJEVO - Protesti koji se održavaju ispred zgrade zajedničkih institucija BiH su političke prirode i odvijaju se pod dirigentskom palicom SDA i drugih bošnjačkih stranaka, rekli su srpski poslanici koji su od jutros blokirani u zgradi Parlamenta BiH.

Zamenik predsjedavajućeg Kluba SNSD u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da su demonstracije nesumnjivo politički čin.

"Zahtevi koji su upućeni od demonstranta su apsolutno političke prirode i predstavljaju pritisak na delovanje poslanike. To je protiv interesa BiH, ali jedan kontinuirani dokaz da se pritiscima želi postići više od onoga što je u skladu sa ustavom", rekao je Prodanović.

-------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD Boško Tomić izjavio je da nema sumnje da su protesti politički motivisani i da su samo još jedan u nizu pritisaka na RS i predstavnike u zajedničkim institucijama.

"Ovo je sve politički. Svi su blokirali u zgradi i niko još ne može da izađe napolje. Sednicu ne možemo da nastavimo pod ovakvim pritiskom", rekao je Tomić i naglasio da je ispred zgrade "dobro isproban scenario".

-----------------------------------------------------------------

Poslanik SDS Aleksandra Pandurević ocenila je da je protest maslo bošnjačkih političkih partija i linč na poslanike iz RS. 

 -----------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD Slavko Jovičić rekao je da smatra da protesti ispred Parlamenta nemaju veze sa donošenjem zakona o jedinstvenom matičnom broju. Jovičić je kazao da se iza svega nalazi druga pozadina, ali nije htio precizirati koja.

"Neću nikoga da optužujem i govorim ko stoji iza ovoga, ali ovo nema veze sa zakonom o JMB. Vrše pritisak iz nekih drugih razloga, da se nešto drugo prihvati, što nikad neće biti prihvaćeno. Mogu protestovati koliko hoće, ja nemam ništa protiv, ali nikoga ne smiju držati u blokadi", kazao je Jovičić.

On je dodao da protestima niko nije riješio ništa.

"Ovo je početak revolucije i promene Ustava BiH, što se nikad neće desiti, taman da mene ubiju i streljaju, ovde se to nikad neće desiti. Oni samo rade protiv BiH i ruše Parlament", kazao je Jovičić.

Poslanici SDA slobodno ulaze i izlaze iz zgrade. Žene iz SDP pridružile se protestima. Sve liči, kako kažu, na 1991..

 http://www.kurir-info.rs/srpski-poslanik-makar-me-streljali-nece-promeniti-ustav-clanak-

 

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (389)

 

Ozbiljne posledice stavova bošnjačkih poslanika u parlamentu u vezi sa Zakonom o JMB. Tromesečna Belmina ne može na lečenje u inostranstvo, jer ne može da dobije pasoš

U nameri, kažu za "Novosti", srpski poslanici u Parlamentu BiH, da ovim zakonom uruše dejtonsko ustavno uređenje i centralizuju sistem JMB, radi potpune unitarizacije BiH, bošnjački političari ne vode računa o posledicama njihove političke igre, a u ovom slučaju to su - bebe.

Iako bebe već mesecima ne mogu da dobiju putne isprave, bošnjački poslanici uporo insistiraju na zakonskim odredbama koje su, po oceni srpskih poslanika, neustavne i samim tim neprihvatljive za Srpsku.

- Njih očigledno ne zanimaju deca, već su isključivo posvećeni političkom cilju - rušenju ustavne pozicije Srpske - kaže, za "Novosti", poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić.

-----------------------------------------------------

Roditelji male Belmine su očajni, ali jednostavno bez jedinstvenog matičnog broja beba ne može dobiti pasoš, što ih dovodi u bezizlaznu situaciju.

Deca rođena u BiH nakon 12. februara 2013. za administraciju praktično ne postoje. Ova deca dobijaju privremene matične brojeve, kako bi mogla ostvariti prava iz zdravstvene zaštite, ali na teritoriji države BiH. Na osnovu tog broja, međutim, ne mogu da dobiju pasoš BiH.

Ustavni sud BiH ranije je proglasio neustavnim član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je sadržavao dvojne nazive opština u Srpskoj, kao na primer Bosanski Brod i Brod ili Bosanski Novi i Novi.

Nakon toga, Parlament BiH u datom roku nije usvojio nijedan od dva predloga izmena i dopuna Zakona, zbog čega je zakon proglašen neustavnim. Sve to je rezultovalo da novorođene bebe od 12. februara ove godine ne mogu dobiti JMB.

- Beba sada leži na Pedijatrijskoj klinici "Jezero". Rekli su mi da mora ići vani na lečenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je muž otišao u MUP da izvadi pasoš za dete, samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane. Očajni smo i strahujemo da će to biti prepreka za odlazak našeg deteta na lečenje - kaže Belmina majka.

---------------------------------------------------------

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da do rešenja mora doći, pre ili kasnije, ali problem je što nekima ovo kasnije može značiti gubitak deteta.

- U BiH nema krivaca, u ovoj zemlji su svi krivi, jer naprosto svako zastupa neke svoje političke stavove, čak i onda kad oni nemaju nikakvog rezona niti smisla - rekao je Nović.

-----------------------------------------------

PRIVREMENA ODLUKA

Savet ministara BiH doneo je privremenu odluku o izdavanju jedinstvenog matičnog broja građanima BiH, izjavila je šef Službe za informisanje u Generalnom sekretarijatu Saveta ministara BiH Mirjana Micevska. Ona je rekla da je odluka privremenog karataktera i primenjivaće se najduže do 180 dana, dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne bude donesen zakon o JMB. Takođe, ova odluka ne prejudicira donošnjenje stalnog rešenja, a stupa na snagu danom donošenja. Oko pedesetak građana okupilo se ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu da bi izrazili protest.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-BiH-Politika-preca-od-zdravlja-bebe

 

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2013 | read_nums (407)

 

Polemika bošnjačkih intelektualaca o tome kako njihov narod treba da se izjašnjava na popisu. Bošnjaci otvoreno strahuju od gubljenja identiteta i razbijanja nacionalnog bića

BANjALUKA - Bošnjačka intelektualna elita otvorila je ozbiljnu raspravu o tome kako pripadnici njihovog naroda treba da se izjasne tokom oktobarskog popisa stanovništva u BiH, koji je definitivno dobio "zeleno svetlo" Evropske komisije. Spor je oko termina "Bošnjak", "Bosanac" ili "musliman", a tumačenja njihovih političkih i verskih lidera su različita, što srpski političari tumače pravom krizom identiteta kod Bošnjaka.

U Sarajevu strahuju da bi brojni Bošnjaci u BiH, zbog neupućenosti, ali i "tradicionalnih strahova od ličnog identifikovanja", mogli lako postati "ostali".

U popisu vide mogućnost "razbijanja bošnjačkog nacionalnog bića", jer upozoravaju da bi se svi odgovori, koji se tiču nacionalne identifikacije, ukoliko ne budu precizirani samo kao "Bošnjak", u statističkoj obradi mogli svrstavati u kategoriju "ostali".

--------------------------------------------------------

- Ako se budemo izjašnjavali verskom odrednicom, bićemo suočeni sa problemom da će nas među evropskim narodima prepoznavati kao versku skupinu i na taj način nećemo moći participirati u pravima koja imaju ostali evropski narodi - kazao je Tarik Zaimović, predsednik UO Fondacije "Popis 2013".

Sarajevski intelektualci tvrde da je mnogo onih, posebno u Srpskoj, koji još ne vide razliku između pojma "musliman" i "Bošnjak", te da će svako ko popisivaču odgovori da je "musliman", "musliman-Bošnjak", "Bosanac" ili "Bosanac-musliman" biti evidentiran kao "ostali".

Zaimović kaže da će popis stanovništva "definisati sliku Bošnjaka".

- Bilo koje drugo izjašnjavanje, osim nacionalne odrednice "Bošnjak", anketiranog predstavnika tog naroda svrstaće u kategoriju "ostalih", dakle nekonstitutivnih naroda - naglasio je on.

--------------------------------------------------------------

Problemi sa kojima su Bošnjaci danas suočeni su, kaže, nejasna etnička identifikacija, nepoznavanje sadržaja popisnog listića, uloga dijaspore, kao i nespremnost da aktivnije učestvuju u realizaciji popisa.

Zbog ovog problema, u dvorištima svih džamija u bratunačkoj opštini postavljeni su veliki transparenti sa natpisima koji služe kao uputstva Bošnjacima-muslimanima kako treba da se izjašnjavaju prilikom predstojećeg popisa stanovništva. Na transparentima velikim slovima piše: "Vera - islam, nacija - Bošnjak, jezik - bosanski".

---------------------------------------------------

Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da je kod Bošnjaka očigledan problem traženja identiteta.

- Imaju pravo da se izjašnjavaju kako žele. Niko im to ne sme, niti može da ospori.

Međutim, kada svojataju Bosnu kao svoju državu, onda su Bosanci, a istovremeno na popisu žele da budu Bošnjaci, onda to znači da nema pravog osnova tzv. bosanskom jeziku - rekao je Jovičić.

-------------------------------------------------------

PROBLEM JEZIKA

NI među bošnjačkom populacijom nije razjašnjeno pitanje: zašto Bošnjaci ne govore - bošnjačkim jezikom, kao što Srbi govore srpskim, Hrvati hrvatskim, već - "bosanskim"? - Vera vam je islam, ali kada odgovarate na pitanje o nacionalnosti, morate reći da ste Bošnjaci, a da vam je jezik bosanski jezik. Te tri stvari su za nas sada najbitnije i morate na njih znati odgovoriti - savetuju najviši zvaničnici IZ u BiH vernike muslimanske veroispovesti.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:436921-Dilema-Bosnjak-ili-Bosanac#

 

Autor sjovicicslavuj | 25 Maj, 2013 | read_nums (405)

Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nisu dali podršku Predlogu rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici. Pandurevićeva: BiH da se bavi i zločinima nad Srbima

BANjALUKA - Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nisu dali podršku Predlogu rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović.

Predstavnici Srpske smatraju da je razlog upućivanja ovog dokumenta u parlamentarnu proceduru jeftino prikupljanje političkih poena od strane bošnjačkih političara.

Inače, predstavnici pre svih bošnjačkih partija već nekoliko puta su upućivali Predlog rezolucije osude zločina u Srebrenici u parlamentarnoj proceduri u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ali svaki put srpski poslanici su jedinstveno odbacivali takve inicijative.

---------------------------------------------------------------

Poslanik SDS Aleksandra Pandurević kaže za “Novosti” da da je osnovni cilj rezolucije podizanje tenzija. Ona ističe da se mora istražiti i stradanje oko 3.200 Srba na području Srebrenice i Bratunca, i pokazala je poslanicima i predlagaču rezolucije fotografiju Nenada Rankića, koji je ispečen na vatri u Srebrenici u junu 1992. pre stradanja Bošnjaka, za šta niko nije odgovarao.

Takođe, Pandurevićeva podseća i na ubistva četvorogodišnjeg Aleksandra i desetogodišnjeg Radisava Dimitrijevića u Skelanima, a Belkiću je poklonila knjigu “Planirani haos”.

Poslanica SDS je upozorila da na spomeniku u Potočarima treba izdvojiti imena ljudi koji tu nisu stradali, na šta je replicirao Belkić rekavši da je reč o 97 ljudi koji su bili bliski srodnici stradalih.

 ----------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD, a koji je i bivši zarobljenik logora “Silos” u Hadžićima, smatra da rezoluciju koja, i ako bude usvojena, 99 odsto stanovnika iz Srpske neće prihvatiti.

- Stvarni korak ka pomirenju biće to kada članovi Predsedništva BiH posete zajedno najveća ratna stratišta svih naroda u BiH, nakon čega može biti razmatrana i jedna ovakva rezolucija - poručio je Jovičić.

Poslanici SDA i Stranke za BiH su odbacili tvrdnje da je pozadina predlaganja rezolucije dnevnopolitička. - To je civilizacijski čin, koji su uradile i mnoge druge zemlje, uključujući i susednu Srbiju - rekao je Belkić. Zajednička komisija za ljudska prava dala je negativno mišljenje na Predlog rezolucije, koju je ovaj put uputila Stranka za BiH.

***********************************

 ODBAČENA INICIJATIVA

IAKO je bilo predloga da Kolegijum doma zaduži neko parlamentarno telo da organizuje diskusiju o suočavanju sa prošlošću i osudi zločina u Srebrenici, Klub SNSD nije prihvatio ovu inicijativu koju je predložila SDA.

************************************

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Srpski-poslanici-u-parlamentu-BiH-Istrazite-i-stradanja-Srba

 

Autor sjovicicslavuj | 24 Maj, 2013 | read_nums (449)

САРАЈЕВО, 23. МАЈА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић критиковала је данас Министраство иностраних послова БиХ јер више од годину дана није добила одговор на посланичко питање о ситуацији у том министарству и дипломатско-конзуларној мрежи БиХ.

"Прије годину сам упутила иницијативу у вези са овим питањем, али иако је то била обавеза Министарства иностраних послова БиХ, још нисам добила одговор", рекла је Мајкићева на сједници Представничког дома, у дијелу који се односи на посланичка питања.

Она је истакла да је ово други мандат како тражи одговор на постављено питање и изразила сумњу да одговора неће бити још дуго.

Према њеним ријечима, министар иностраних послова БиХ не одговара на то питање, него одговор припремају његови помоћници, који се правдају застојем у Предсједништву БиХ. "Веома сам разочарана оваквим понашањем извршне власти према парламенту БиХ", рекла је Мајкићева.
Она је поновила захтјев да у законском року добије одговоре и из Министарства одбране БиХ, на шта чека већ дуже вријеме.

-------------------------------------------------
Ни њен страначки колега Бошко Томић није задовољан начином на који посланици добијају одговоре на одређена посланичка питања од појединих надлежних институција, тако да су приморани да, или понављају питања или да одговоре траже на другим адресама.

Он је Савјету министара БиХ упутио ново питање о томе ко врши контролу квалитета и усклађеност на тржишту БиХ робе широке потрошње, посебно електроматеријала и техничких уређаја, који су претежно лошег квалитета и предствљају опасност за безбједност грађана.

--------------------------------------------------
Примједбе на начин на који институције одговарају на посланичка питања упутио је и посланик Савеза за бољу будућност БиХ Емир Кабил, незадовољан одгвором на питање у вези са анализом присуства токсина и штетних материја у храни у БиХ, односом према заштити здравља људи.

-----------------------------------------------------------
Ни Саша Бурсаћ из СНСД-а није био задовољан одговором на питање у вези са електрификацијом дијела општине Бихаћ, који је некад припадао општини Дрвар, јер му је из ресорног министарства одговорено да се још не зна када ће села и насеља у овом подручју добити струју, на шта чекају скоро 20 година.

Он је преформулисао своје посланичко питање и запитао колико избјегличких породица у БиХ и даље у 21. вијеку живи без електричне енергије, истичући да одговор очекује од Савјета министара БиХ и Министарства за људска права и избјеглице БиХ.
--------------------------------------------
Славко Јовичић из СНСД-а обновио је своје питање из прошлог мандата, које је упутио Министарству правде у БиХ, када ће бити припремљен закон о сајбер криминалу, који све више доноси непријатности и представља опасност за грађане у БиХ, без обзира на њихов статус или професију.

"Не залажем се за цензуру портала који садрже непримјерене поруке и `најпрљавије` псовке, него за истинску заштиту морала, достојанства и људских права уопште", појаснио је Јовичић.
-------------------------------------------
Предсједавајући Клуба посланика СДА БиХ Асим Сарајлић покренуо је иницијативу да се на сљедећој сједници парламента министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић изјасни о наводима које је у "Вечерњем листу" изнио против члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића тешко га оптужујући за незаконит рад и више криминалних радњи.

http://www.srna.rs/novosti/majkiceva-kritikovala-ministarstvo-inostranih-poslova

 

Autor sjovicicslavuj | 23 Maj, 2013 | read_nums (383)

 САРАЈЕВО, 23. МАЈА /СРНА/ - Приједлог резолуције о осуди злочина геноцида у Сребреници, чији су предлагачи посланици Странке за БиХ Бериз Белкић и Азра Хаџиахметовић, није добио подршку посланика из Републике Српске у Представничком дому, који сматрају да је разлог упућивања овог документа у парламентарну процедуру прикупљање политичких поена.


Посланик СНСД-а Славко Јовичић, који је и бивши заробљеник логора "Силос" у Хаџићима, упитао је чему таква резолуција која, и ако буде усвојена, 99 одсто становника из Српске неће прихватити.

Јовичић је рекао да ће стварни корак ка помирењу бити то када чланови Предсједништва БиХ посјете заједно највећа ратна стратишта свих народа у БиХ, након чега може бити разматрана и једна оваква резолуција.

---------------------------------------------------

Посланик СДС-а Младен Босић истиче да се на тај начин неморално на жртвама добијају политички поени.

--------------------------------------

Посланик СДС-а Александара Пандуревић сматра да је циљ резолуције подизање тензија.

Пандуревићева је током расправе скренула пажњу на страдања око 3.200 Срба на подручју Сребренице и Братунца, те показала посланицима и предлагачу резолуције фотографију Ненада Ранкића, који је испечен на ватри у Сребреници у јуну 92. прије страдања Бошњака, за шта нико није одговарао.

Она је подсјетила на убиства четворогодишњег Александра и десетогодишњег Радисава Димитријевића у Скеланима, а Белкићу је поклонила књигу "Планирани хаос".

-----------------------------------------------------------

Пандуревићева је упозорила да на споменику у Поточарима треба издвојити имена људи који ту нису страдали, на што је реплицирао Белкић рекавши да је ријеч о 97 људи који су били блиски сродници страдалих.

Иако је било приједлога да Колегијум дома задужи неко парламентарно тијело, да организује дискусију о суочавању са прошлости и осуди злочина у Сребреници, Клуб СНСД-а није прихватио ову иницијативу коју је предложила СДА.

Посланици СДА и Странке за БиХ су одбацили тврдње да је позадина предлагања резолуције дневнополитичка сврха.

"То је цивилизацијски чин, који су урадили и многе друге земље, укључујући и сусједну Србију", рекао је Белкић.

Приједлог резолуције осуде злочина у Сребреници више пута се до сада налазио у парламентарној процедури у Представничком дому парламента БиХ.

Заједничка комисија за људска права дала је негативно мишљење на Приједлог резолуције, коју је овај пут упутила Странка за БиХ.

http://www.srna.rs/novosti/obavljena-rasprava-o-rezoluciji-o-srebrenici

Autor sjovicicslavuj | 23 Maj, 2013 | read_nums (400)

 

Политика

САРАЈЕВО, 23. МАЈА /СРНА/ - Препоруке Институције омбудсмана БиХ не уважавају се и не проводе у пракси ради чега Парламентарна скупштина и остале кључне институције БиХ морају енергичније да реагују ако желе досљеднију и ефикаснију заштиту људских права - речено је данас на сједници Представничког дома парламента БиХ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Уводну ријеч у расправи о Годишњем извјештају о резултатима активности Институције омбдусмана за људска права БиХ и Годишњем извјештају о појавама дискриминације у БиХ за прошлу годину поднијела је Нермина Ћемаловрић из СДП БиХ, уз констатацију да многе сугестије и препоруке омбудсмана нису испоштоване у пракси.

---------------------------------
Славко Јовичић из СНСД-а похвалио је Институцију омбудсмана, а извјештај оцијенио као веома садржајан и користан с аспекта заштите људских права у БиХ што, како је истакао, подразумијева уважавање препорука омбудсмана.

"Нажалост, мало ко у БиХ и погледа, а камоли да уважи и проведе препоруке омбудсмана. Слично пролазе и закључци парламента. Ето, у каквој држави живимо", рекао је Јовичић.
--------------------------------------------------
Душанка Мајкић из СНСД-а истакла је да је највише запримљених жалби било на рад судова, чак 637, што указује на константно лош и неефикасан рад правосуђа у БиХ.

Она је позвала омбудсмане да истрају у раду и поручила им да од парламента траже да их значајније и ефикасније подржи.
-----------------------------------------------------
Подршку извјештајима и институцији омбудсмана у БиХ упутио је Сенад Шепић из СДА БиХ, указујући на тренд пораста дискриминације у образовању и мобингу, а то је учинила и посланик ПДП-а Весна Крстовић Спремо, која се заузела за поштивање и досљедно провођење препорука омбудсмана.
-------------------------------------------
И Бериз Белкић из Странке за БиХ сматра да су ови извјештаји добро урађени и да дају реалну слику свих проблема са којима се грађани суочавају у свакодневном животу. И он сматра да је недопустиво игнорисање препорука омбудсмана.
-------------------------------------
У име Иинституције омбудсмана Љубомир Сандић захвалио је за позитивне оцјене и предложио да се убудуће расправа о њима води на тематским сједницама, што би допринијело бољем заједничком раду парламеннта и институције омбудсмена БиХ.
-------------------------------------------
****************************

У дијелу расправе о Специјалном извјештају Институције омбудсмена за људска права у вези са жалбом радника бивше Управе царина Републике Српске и Царинске службе Брчко дистрикта БиХ из августа 2010. године, Славко Јовичић из СНСД-а рекао је да су му као члану Комисије за људска права поменути радници указали на безброј повреда њихових људских права од Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, као и путем судских пресуда.

Према његовим ријечима, многи од њих ће се због неефикасног рада правосуђа БиХ жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

-------------------------------------------- 

Александра Пандуревић из СДС-а, предсједник Комисије за људска права, истакла је проблем немарног односа УИО БиХ и неефикасног и површног рада правосуђа у БиХ, због чега испаштају радници, којима су угрожена права из радног односа.

Она сматра да је посриједи заташкавање одређених криминалних радњи у УИО БиХ.
 

---------------------------------------------

И Бошко Томић из СНСД-а сматра да је 46 радника безразложно обесправљено, али само зато што институције у БиХ не раде свој посао у складу са законом, на шта, како је подвукао, парламент БиХ мора енергичније да реагује.

http://www.srna.rs/novosti/sprijeciti-ignorisanje-preporuka-institucije-ombudsmana

 

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2013 | read_nums (425)

 

 ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

 Свима је јасно да нам у свим областима живота требају реформе и то оне темељите и по ширини и по дубини. 

 

Али, зарад тога што се Европској унији "жури" да нас онако "искрено" пригрли у свој  загрљај можемо ли да прихватимо све накарадности којима је оптерећена ЕУ!?

Европи се жури само зато што за деценију или мало више, Европска унија у овом облику неће ни постојати.

Е зато, свим средствима они настоје да нам отму и ово мало богатстава што нам је преостало, онако демократски и под плаштом заштите људских права и њихове бриге за нас (!!!). 

 
Не могу да схватим како се то Европска унија брине за нас кад ни за десет-петнаест година не постоји шанса да будемо чланови ЕУ, ако и ЕУ до тада преживи потпуни хаос и колапс у којем се налазе многе државе чланице, а тек се очекује главни талас пропасти многих земаља.  Уосталом, како ЕУ о нама може више да брине, кад смо ми већ одавно сами од нас самих, дигли руке.

Требају ли нам НАТО и Европска унија? Да ли смо народ који брзо заборавља? Како можемо да оставимо по страни и да заборавимо да већ деценије болујемо, а боловаће и генерације које ће долазити иза нас. Болујемо и још брже умиремо од осиромашеног уранијума којим су нас онако „пријатељски“ затрпавали они којима данас трчимо у загрљај. 

Било би то одлично да се ради о пријатељским загрљајима, али није тако, нажалост. Ми потпуно болесни трчимо у загрљаје онима који су здрави, јер су све експерименте уништавања једног народа на нама испробавали и тестирали. Крајњи трагични циљеви се остварију. Све нас је мање. Више нас умире него што нас се рађа.
 
Канцери уништавају наш народ и за годину или двије нестају цијела села, нестају живи људи. Мртви градови никоме и не требају, а то је и био циљ наших непријатеља који су нас убијали и који су нас уништавали и то сасвим свјесно и плански.

Шта нам то нуди Европска унија? Нуди нам и додатне болести, које нам поред већ поменутих, дакле оних сталних, ове друге дођу као додатак зла на самртно нестајање. Нуде нам затровану храну коју узгајају уз помоћ отровних пестицида, модификовану храну обогаћену хормонима, затим напарфенмисано воће, односно сав отпад.  
 
Европи ми и дођемо као сигурно складиште и одлагалиште свих врста отпада и полигон за  ново и трајно тровање и оног дијела становништва што ће евентуално због бољег имунитета успјети да преживи.

Нажалост, они који би у приоритету требали да имају бригу о здрављу људи и нашег народа имају пречих послова од стратегијских програма да се спаси оно што се да спасити. Приоритетне су стратегије за свим видовима еколошког, здравственог, породичног и свих других облика очувања колико толико здраве средине у којој ће се рађати и у којој ће расти здраве популације наших насљедника. Јер, без тога свака друга стратегија евентуалног напретка биће бесмислена ако нема народа.

Разумијем ја да нам је потребна помоћ Европске уније, али зар ико разуман може да прихвати чињеницу да ће Европа било коме дати нешто онако, како се то народски каже, дати џаба или због неке наводне љубави изражене према нама. У свијету нема љубави, ма нема је скоро нигдје. Интерес је једина категорија која никад не престаје нити пролази и интерес је једино средство које одржава човјечанство. Све што је ван тога, ван је и сваке памети и нормалног расуђивања.

Европа нам сво своје смеће нуди, па чак нас и приморава да то купујемо. Ако смо дрчни и ако се по некада и супротставимо одмах нам пријете неким новим „Милосрдним анђелом“ или неким другим принудним средствима и санкцијама. Носачи авиона на разним мердијанима свијета никад не мирују, нити се гасе бродски мотори. 

Нашим наводним пријатељима све то добро дође, таман да се ослободе застрајелих технологија и роба којима је давно истекао рок сваке подношљиве употребе. Истим метком убијају два зеца. Ослобађају се дотрајалих технологија и нама их уваљују, а од нас узимају сва природна богатства која су њима потребна за обнављање нових производњи које ће њима бити од користи.

Цивилизација је у великом суноврату, али мало ко то примијети, јер су многи опијени наводним благостањем у Европској унији и  чланством у НАТО-у. Међутим, сваки иоле писмен човјек ће се увјерити у безброј девијантности, а то се најбоље може видјети из свакоминутних информација које пуне људске умове разним пошастима, злочинима и трагедијама, које долазе са разних тачака географске карте поларизованог свијета. Огроман је јаз између  јаких и оних вјечито истребљиваних и сатанизованих малих народа.

Остаје питање да ли се ми овакви какви смо можемо уопште и сачувати и можемо ли конзервирати наше вјековне вриједности и нашу традицију на којој смо одгајани. Можемо ли сачувати сопствену културу, традицију, начин живота на истинској вјери  православља и светосавља.
Можемо ли наставити да живимо на најбољим традицијама вриједности наших предака и антроплошке свијести о томе ко смо и гдје смо данас и наравно куда то идемо даље?

Мислимо ли ми о овим стварима? Не мислимо, наравно. Нама је најважније како да некога оборимо са власти и како ће неко други да дође, а тај који би наводно и дошао не зна ни откуд ни гдје је пошао. Зато су нам црне хронике из медија постале најинтерсантније и најбитније ствари које нам ионако распамећују памет, ако је од ње ишта још остало.

Ко зна, ја сигурно не знам, кад ћемо се ми и да ли ћемо уопште да се пробудимо из сна и заблуда које нам нуди Европа и НАТО пакт. Хоћемо ли ми као народ успјети да сачувамо своју културу, свој језик, своје писмо, своје сјајне спортисте, своје умјетнике, своје филмове, своју историју, истина вјековима тешку и трагичну, али истовремено и славну.

Хоћемо ли успјети да сачувамо наша поља, ливаде, бистре потоке и чисте ријеке. Хоћемо ли се вратити нашој здравој производњи хране, можемо ли развијати нашу технологију и уз домаћу памет. Од странаца треба узимати само оно што и они користе, а не свакојаки отпад исл.
 
И сасвим на крају, знам да смо мали, мали смо и као народ и као земља, али имамо ли снаге да се  не утопимо у глобални систем који је проткан свим девијацијама и пошастима, а управо је најјачим државама то и једини циљ, а он је  да завладају и да покоре цијели свијет. 

И да се вратим на основну премису о љубави. Има ли љубави без међусобног уважавања и поштовања људских вриједности. Наравно да нема. А, пошто нема љубави онда се ради о потпуном покорвавању малих и немоћних народа и држава сили и моћи оних који су данас господари живота и смрти на планети, која се још увијек окреће око сунца.  Само не знам до када?
 
 
Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2013 | read_nums (413)

 

Odgovor iz Srpske na kritiku visokog predstavnika u Savetu bezbednosti UN. Visoki predstavnik optužio RS za razbijanje Bosne. Inckov izveštaj netačan, stav RS

BANjALUKA - Izveštaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je podneo Savetu bezbednosti UN, pati od tendenciozne kritike prema rukovodstu Srpske. Klevetama na račun predsednika Srpske Milorada Dodika Incko namerava da produži mandat svoje kancelarije, ocenili su političari u Srpskoj.

-----------------------------------------------------------

Inckov izveštaj kritikovao je i predstavnik Rusije u UN, koji je rekao da Rusija traži objektivniji izveštaj.

- Izveštaj visokog predstavnika u BiH je detaljan, ali ne prikazuje objektivno stanje u zemlji, treba pročitati i izveštaj Srpske o političkoj situaciji u BiH - kazao je ruski predstavnik u SB UN.

--------------------------------------------------------------

Zanimljivo je da je Incko u SB UN govorio o nefunkcionisanju Federacije BiH, hapšenju predsednika ovog entiteta Živka Budimira, nesprovođenju odluke "Sejdić - Finci", ali je, i pored toga, osuo paljbu samo po Srpskoj, što su političari u RS ocenili klasičnom zamenom teza.

Incko je naveo da predsednik Srpske Milorad Dodik svojim izjavama preti teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

- Dodik ugrožava celovitost BiH - naglasio je Incko, čiji je izveštaj podržala Rozmeri Dikarlo, predstavnik SAD u SB UN.

--------------------------------------------------------------

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da su izveštaji visokog predstavnika Savetu bezbednosti UN stereotipno negativni i pristrasni, i ponovio da visoki predstavnik treba da ode iz BiH. Radojičić je istakao da se vidi isti stil i kod visokog predstavnika Valentina Incka, koji "stvari neće da pogleda realno".

--------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da je Incko godinama već uporno kritikuje Srpsku bez ikakvih argumenata.

- Incko očigledno plaši UN Srpskom i njenim zvaničnicima iako svi vidimo da su stvarni problemi u Federaciji BiH koja je blokirala evropski put cele zemlje - kazao je Jovičić.

---------------------------------------------------------------

U DNS kažu da je Inckov izveštaj nastavak stare retorike, podstaknute lobiranjem i drugim uticajima iz Sarajeva, prema kojim je Srpska "dežurni krivac".

U ovoj partiji tvrde da su politički procesi i razvoj događaja pokazali da Inckova kancelarija postaje remetilački faktor u BiH.

------------------------------------------

DODIK: IZVRNUTE TEZE

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka koji podnosi Savetu bezbednosti UN permanetno lažan i da on uvek polazi od izvrnute teze o "svetosti BiH".

- Mi nismo za BiH koju Incko hoće i nikada nećemo pristati i čim on ode, sve što je uradio na jačanju BiH mi ćemo razvaljivati - rekao je Dodik novinarima u Beogradu, komentarišući Inckovu ocenu da u RS vlada retrogradna politika.

On je istakao da Srpska može da prihvati onu BiH koja je isključivo definisana „Dejtonom“, slovom „Dejtona“ i ovlašćenjima koje ima.

- Nas druga BiH i ne interesuje. Ako je to jeres, ako je to retrogradna politika, u redu, to je njegov problem - rekao je Dodik.

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2013 | read_nums (374)

 

 

       ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СлАвУј

 

 

Чекам одговоре на бројна посланичка питања која сам постављао ни сам више не знам колико пута. 

 

Постављао сам их надлежним институцијама БиХ /Министарству правде/, код којих се региструју невладине организације. Потпуно разумијем зашто не добијам одговоре, јер је скоро немогуће и одговорити на таква моја питања.

 

Наиме, по Закону о Удружењима и фондацијама БиХ, за регистрацију неке невладине организације потребна су три лица /особе/ и то је сва процедура коју треба испунити. 

Наравно има ту и оних формалних услова, а то су да рад такве организације није усмјерен против уставног поретка БиХ итд. итд...

 

Не треба да губим вријеме и да  образлажем услове за регистрацију таквих организација, јер поента мог текста је сасвим друге природе.

 

Елем, три неке особе формирају "невладину организацију", направе неке назови програме, статут и испуне све формалности за регистрацију. 

 

Након тога слиједи најважнији пут, а то је тражити спонзоре и од њих узимати паре, онако ни за шта и без било каквих оправданих разлога.

 

Оно што треба посебно истаћи је да такве организације углавном немају својих чланова, нити су интересно организоване, осим оног наравно најважнијег личног интереса. 

 

Дакле, узимај паре ко год нуди и буди бржи од конкуренције, јер и друге сродне или сличне "невладине организације" вребају иза ћошка и као запета пушка чекају кад ће се на неком сајту, наравно страном, појавити конкурс за додјелу средстава тзв. невладином сектору. 

 

Ту предњаче разни Сороши и други бјелосвјетски олоши, који издвајају огромна средства и то намјенски, тако што финансирају невладин сектор и тако га стимулишу за рушење легалних и легитимних органа власти у државама које тзв. свјетски поредак, боље речено моћници, одреде као наводну сметњу за развој демократије и цивилног друштва.

 

 Према последњим информацијама до којих сам дошао, истина оне нису званичне, али у БиХ је регистровано преко 10 хиљада (!!!) тзв. невладиних организација. 

 

Као што сам већ рекао, такве организације имају мање чланова од било којег тамбурашког оркестра, али у својим "органима управљања" имају врло сналажљиве људе који знају да нањуше гдје су паре и ко их најлакше даје за финансирање таквих групица, које себе називају "невладиним сектором". Те групице сналажљивих ликова колико остварују прихода за себе - то је непознаница и на таква питања нема одговора.

 

 Медији се напросто утркују дајући таквим анонимусима огрому пажњу и простор само да би попунили странице новина, односно простор на порталима или у телевизијским емисијама.

 

Мислим да је ситуација у Србији још гора и још драстичнија у односу на БиХ.

 

Нека живи невладин сектор о којем сам говорио и којег треба одвојити од правих и аутентичних невладиних организација иза којих стоји чланство и резултати.

 

Слоган је јасан:  

 

                      КО ГОД ДАЈЕ ЛОВУ 

                       САМО УЗИМАЈ  

                  И НИШТА НЕ ПИТАЈ

                         САМО ГРАБИ!

 

 

Autor sjovicicslavuj | 9 Maj, 2013 | read_nums (881)
Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2013 | read_nums (614)

 

Banjaluka 08. 05. 2013

PRVE REAKCIJE NA SLUČAJ "LAŽNI MILANOVIĆ" - STRUČNJACI TVRDE DA JE KABINET PREDSEDNIKA RS NAPRAVIO OZBILJAN PROPUST

Spojivši lažnog premijera Hrvatske Zorana Milanovića sa Miloradom Dodikom bez ikakvih provera, zaposleni u kabinetu predsednika Republike Srpske napravili su niz ozbiljnih bezbednosnih propusta, zbog čega bi trebalo da bude potegnuto pitanje njihove odgovornosti, tvrde stručnjaci za bezbednost!

 
 
SRDAČNO RAZGOVARAO UPRKOS SMICALICI
Milorad Dodik, predsednik RS

 

 

 

Sagovornici Pressa RS ukazuju da to što je na kraju sve ispalo prilično bezazleno i simpatično nikoga u kabinetu ne amnestira od odgovornosti jer nisu proverili od koga i odakle stvarno dolazi poziv koji je za potrebe svoje emisije "U zdrav mozak" uputio hrvatski komičar Davor Jurkotić. On se, podsetimo, prvo predstavio kao Zorislav Tokić, sekretar premijera Milanovića, i tražio da ga povežu sa Dodikom jer ga navodno zove hrvatski premijer. Dve službenice u Dodikovom kabinetu su mu poverovale i prosledile poziv na Dodikov mobilni telefon, nakon čega je Jurkotić više od četiri minuta razgovarao sa njim, prvo kao Tokić, a zatim i kao Milanović.

Treba izvući pouku

 ****************************************

Ekspert za bezbednost Predrag Ćeranić kaže da iz ove situacije treba izvući pouku. On ističe da najvažniji deo obezbeđenja zvaničnika nisu telohranitelji, već operativci koji unapred moraju da predvide i provere svaku moguću situaciju.

- Setite se reakcije premijera Srbije Ivice Dačića kada je bio predmet neukusne šale na jednoj tamošnjoj televiziji. On je povukao neke poteze, tražio odgovornost u svom obezbeđenju, a naročito u onom delu koji se bavi operativnim radom. Nije lako prešao preko toga. Tražio je odgovornost svojih ljudi, a ne te televizije. Tako i Dodik treba da povuče određene poteze, da ne bi bilo većih propusta - kaže Ćeranić.

On dodaje da nije sporno da je Dodik bio predmet neukusne šale i da ona nije ostavila značajnije posledice, ali naglašava da ovu situaciju treba iskoristiti za jačanje bezbednosti institucije predsednika RS.

- Taj operativni deo ekipe mora ozbiljnije služiti. Američki predsednik, recimo, ima posebnu službu koja ga štiti i direktno je vezana za njega, mimo CIA ili FBI-ja. Taj operativni rad je izostao u ovom trenutku i Dodik je postao predmet šale. Naravno, treba postaviti i pitanje da li je ovo bilo slučajno ili je u pitanju ciljana šala da se on ismeje. Ipak, mislim da to nije bilo na umu tom komičaru - zaključuje Ćeranić.

****************************************

"Provalio ga kad je sponuo Mesića"

Lažni hrvatski premijer i njegov sekretar su tražili od Dodika da im organizuje neko druženje u Banjaluci, na šta je on ljubazno uzvratio ponudom da se to može izvesti i u njegovom voćnjaku ili na jednoj lokaciji pored Vrbasa. Iz lažnog Milanovićevog kabineta su se zanimali i za noćni život u Banjaluci, a Dodik je "provalio" da se radi o prevari tek kada je Jurkotić najavio da će, uz Milanovića, u Banjaluku doći i predsednik Hrvatske Ivo Josipović i bivši predsednik Stipe Mesić.

***********************************************

Član Komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije Parlamenta BiH Slavko Jovičić smatra da su službenici u kabinetu predsednika morali da kažu lažnom Milanovićevom sekretaru da Dodik trenutno nije tu, da ostavi svoj broj i da će biti pozvan.

- U tom momentu na scenu stupa obezbeđenje koje taj broj proverava i izvršava ostale procedure. Dodiku je poziv morao da bude spojen tek nakon završetka tog posla i on nije kriv što su ljudi u kabinetu propustili da urade posao koji su morali. On se javio i vrlo korektno razgovarao, pa mu niko ne može zameriti na dobrodušnosti i dobronamernosti - kaže Jovičić koji je pre rata radio na poslovima obezbeđenja državnih zvaničnika.

Nije samo zabava

On, međutim, naglašava da mora da se uradi kompletna analiza ovog događaja i dobije prava slika o tome kako su zaštićeni najvažniji funkcioneri u Srpskoj.

- Dodik u tom razgovoru otvoreno govori gde se nalazi i šta radi. Otkriva detalje koji mogu da budu zanimljivi mnogim službama koje na taj način proveravaju kako funkcioniše bezbednosni prsten oko njega. Iako izgleda kao zabava, apsolutno ne mora da znači da je stvarno to u pitanju, naročito ako znamo da je poziv došao iz Hrvatske - kaže Jovičić.

**********************************************

Press RS je juče pokušao da dobije i komentar iz kabineta predsednika RS, ali šef Biroa za odnose sa javnošću Milan Trbojević se nije javljao na telefon. Na naše pozive javili su se neki savetnici iz kabineta, ali oni nisu želeli da komentarišu ovaj događaj.

Žarko Marković

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti dana/story/Šala sa Dodikom upalila alarm!

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Maj, 2013 | read_nums (2233)
Autor sjovicicslavuj | 5 Maj, 2013 | read_nums (377)

Autor sjovicicslavuj | 1 Maj, 2013 | read_nums (366)

 

 

   ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ Славуј


Тако то дође са годинама или је, заправо, било потребно много времена да прође, па да схватим да у претходном периоду многе ствари нисам знао и да тек сад долазим до многих истина. Много раније оне су ми биле чак и потребније, како бих разумио и како бих посложио све чињенице везане за вријеме у којем сам живио.


 Имао сам срећу да се дружим са неким паметним људима, мада би ближе истини могло да буде - да сам врло често био у друштву паметних људи. Тада сам мислио да је било лако да се приближим тим људима. 


А баш то лако, које ми се тада чинило, уствари било је само пука случајност или стицај разних околности, које су се дешавале, онако спонтано, али са крајњим циљем да за почетак нешто паметно чујем, без неких великих претензија и да то што чујем и запамтим, па да онда некад, кад ми за многе одлуке буде било потребно много више памети то и искористим, свакако у своју корист.


Увијек или мало касније, мислио сам да су такве ствари једноставне и да сам остварио циљ, самим тим, што ми се то десило, а тај циљ је био много далеко, далеко, па можда и још даље и од саме близине људи са којима сам био у друштву.  


Иако су ми многи циљеви били достижни, они су се губили у мојим нереалним очекивањима.  Послије тога упуштао  сам се у јурњаву са временом и да све оно што сам пропустио, а пропустио сам много тога, касније и надокнадим. Kако тада то и данас траје.

 

 

 

    My picture!

Kategorije

Arhiva