Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2009 | read_nums (427)Utorak, 27 Listopad 2009 

Piše: Dario Pušić

SARAJEVO - Prekoračenje proračunskih sredstava, namještanje natječaja kao i ostale malverzacije u državnim institucijama i ministarstvima svake godine prolazi nekažnjeno. Unatoč nizu inicijativa za pokretanjem istraga u ovoj domeni Tužiteljstva do sada nisu otvorila niti jedan proces čiji bi cilj bio utvrđivanje odgovornosti za netransparentno trošenje sredstava. Naime, gotovo da nema institucije koja nije nenamjenski trošila sredstva građana. Odgovornost je izostala, i to prvenstveno zbog činjenice da parlamentarci izvješće samo prime k znanju.

Bez sankcija

Jedan od onih koji je tražio uvođenje sankcija za sve koji vrše prekoračenja u potrošnji, te istodobno krše različite zakone je i zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić. On je predlagao da se nakon dostavljanja revizorskih izvješća, gdje god postoje sumnje na zloporabe i nenamjensko trošenje sredstava ista izvješća proslijede Tužiteljstvu BiH te nakon toga utvrdi ima li kaznene odgovornosti onih na najvišim funkcijama.

“Nama stigne izvješće u kojem su vidljiva prekoračenja, a nakon toga nema sankcija”, upozorio je Jovičić. Međutim, do sada ovakvi zahtjevi nisu uzimani u obzir, te je mišljenja kako je sada, u vrijeme ispunjavanja reformi nužnih za pristupanje EU-u, potrebno izmijeniti zakonsku proceduru. To bi značilo da se nakon revizorskog izvješća ide na utvrđivanje kaznene odgovornosti. Međutim, ono što posebno fascinira je činjenica da ovakva procedura uopće nije zakonski regulirana, stoga je samo pitanje dobre volje hoće li ili ne Tužiteljstvo pokrenuti bilo što. “Zašto Tužiteljstvo napokon ne pokrene istrage koje bi trebale otkriti kakve se malverzacije događaju u institucijama? Što rade institucije koje nadziru potrošnju sredstava? Postoje i drugi zakoni koji bi mogli tretirati ovu problematiku”, upozorava Jovičić.

Prekoračenja


Revizori su i ove godine imali veliki broj zamjerki na rad državnih ministarstava. Najveći broj zamjerki odnosi se na nezakonito postupanje prilikom javnih nabava, slab sustav internih kontrola prilikom korištenja sredstava, što dovodi do situacije da nema racionalne i opravdane potrošnje. Tako se prekoračenje u potrošnji mobilnih telefona ne sankcionira, putni nalozi ne otkrivaju stvarno stanje, odnosno broj prijeđenih kilometara, dok je trajanje pojedinačnih ugovora o djelu često bilo produljivano više puta za osobe koje su angažirane na poslovima koji su dijelom predviđeni sistematizacijom radnih mjesta.

Gorivo, hrana, nabave

Sredstva koja su državna ministarstva tijekom prošle godine utrošila na gorivo, hranu i različite nabave prelaze svaku mjeru. Naime, iz podataka do kojih je došao državni Ured za reviziju primjetno je kako se najveće zamjerke i dalje odnose na netransparentne javne nabave, nepoštivanje i nepravilnosti prilikom zaključivanja ugovora o djelu, pa do nepotpunih izvješća koja ne oslikavaju stvarno stanje potrošnje goriva i prijeđenih kilometara službenih automobila.

Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2009 | read_nums (449)

 25. 10. 2009.

Možemo li iza sebe ostaviti mnoge zablude i predrasude o onom što nam je, rekao bih, bilo sasvim nedostupno ili nam je još uvijek nepoznato?! Nisam baš siguran u to da li je to moguće? Ali, stvarnost je jedini pokazatelj nestvarnog u poredjenju sa stvarnim. No, stvarnost je ta koja, po svemu sudeći, ima snagu da demantuje i determiniše svako naše nepoznavanje i poimanje onog nepoznatog u poredjenju sa onim u šta se i sami lično uvjerimo i to u prvom susretu sa činjenicama i sa objektivnim sagledavanjem stvarnih okolnosti, koje nam daju mogućnost da se, nakon svega, potpuno razuvjerimo, te da onda i odbacimo sve ranije nametnute nam stereotipe, od strane onih koji misle da sve znaju, a istina je da ne znaju ama baš ništa!
 
Slike, impresije i sadašnjost doživljenog, samo su dijelovi pojedinačnih sastavnih elemenata i kockica stvarnosti u sklapanju cjelovitog mozaika o nepoznatom, kako bi nam sve to, na kraju karajeva, bilo sasvim poznato i dostupno, dakako dostupno svim našim čulima, prije svega, vida, zapažanja, rasudjivanja, zaključivanja i jasnog definisanja ukupnog stanja o realnom životu, bez obzira kako on izgledao u našoj objektivnoj prizmi, do tada samo ipak imaginarne slike o predmetima ukupnog našeg posmatranja.
Rusija....Moskva...Putin...
 
Delegacija Parlamentarne skupštine BiH bila je u višednevnoj zvaničnoj i prijateljskoj posjeti Ruskoj Federaciji. Bila je to posjeta male delegacije koja dolazi iz male države, koja je, uzgred rečeno, četiri puta brojčano manja od glavnog grada Ruske Federacije – Moskve...Dakle, radilo se o našoj posjeti jednoj velikoj i moćnoj zemlji, gledano i mjereno po svim mjerilima i parametrima poredjenja?!
 
Sam put i polijetanje sa aerodroma Butmir, avionom „Austrija-erlajnsa“ je kao i svaki let na bilo kojoj destinaciji na ovoj zemaljskoj kugli. Ali, dolazak u Moskvu je nešto posebno i nešto što ću pamtiti cijelog života. Za takvu konstataciju postoji bezbroj razloga, razumljivo. Slijetanje na jedan od šest moskovskih aerodroma je stvar avioprevozničkih ugovora sa matičnom zemljom. I, eto, tako smo sletili na novoizgradjeni savremeni aerodrom Domodjedovo. Nakon skoro sat vremena vožnje stigli smo u luksuzni hotel „Asambleja Nikitskaja“, koji se nalazi u samom centru Moskve i koji je od najpoznatijeg dijela ruske metropole Kremlja, udaljen svega kilometar dva... U hotelu smještaj, hrana i uslovi za boravak su izvanredni, rekao bih, sve je na najvišem svjetskom nivou.
 
E sad o našim protokolarnim obavezama zbog kojih smo i išli u Moskvu.
 
Razgovorali smo sa Mihailom Grišankovim, prvim zamjenikom predsjednika Komiteta za bezbjednost Državne Dume i njegovim kolegama iz ruskog parlamenta.
 
Zatim su uslijedili razgovori u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije sa delegacijom koju je predvodio Aleksandar Aleksejev, direktor evropskog departmana za zemlje Jugoistočne Evrope, uključujuči tu i Balkan.
 
Razgovarali smo i sa ruskom delegacijom u Savjetu Federacije i to sa Viktorom Ozerovim, predsjednikom Komiteta za odbranu i bezbjednost, kao i sa njegovim najbližim saradnicima.
 
Možda najinteresantnije razgovore barem za mene, vodili smo u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. U ulozi domaćina bio nam je 53-godišnji Aleksandar Germanovič Burutin, general pukovnik i prvi zamjenik načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga, sa svojim najbližim saradnicima, koji su zaduženi po raznim linijama komandovanja i operativnih zadataka.
 
O samoj suštini razgovora nemam namjeru da govorim, ali mogu slobodno da kažem da je u svakom od njih preovladavalo uzajamno poštovanje i iskrenost, bez obzira na značaj i uticaj naših zemalja na polju svjetske globalne bezbjednosti i ekonomske moći.
 
To su najvažnije i samo taksativne, odnosno protokolarne činjenice o našem boravku u Ruskoj Federaciji.
 
Pisati o Moskvi, o žiteljima ovog petnaestomilionskog grada, o standardu, o istoriji, o demokratiji, o arhitekturi, o gradskom saobračaju, o metrou, o kulturnim zdanjima, o istorijskim i muzejskim objektima i eksponatima, o kulturnim i vjerskim hramovima, o sportskim uspjesima, o najnovijim dešavanjima u Rusiji, o svemu onom što sam vidio i doživio, evo, priznajem da to nije moguće opisati, uopšte. Dovoljno je reči da tako nešto do sad još nigdje nisam vidio, iako sam bio u mnogim evropskim gradovima i svjetskim metropolama, pa i u samim SAD (Njujorku, Vašingtonu, Čikagu...).
 
Samo nekoliko detalja možda može dočarati Moskvu u svoj svojoj nenadmašnoj ljepoti, u ovo savremeno i stvarno Putinovo vrijeme. Nigdje, zaista nigdje, nisam na ulici vidio nijedan papirić, a kamoli neko smeće ili otpad?! Slika je nevjerovatno pozitivna. Vozni park? To je za posebnu priču. Više od pet milona registrovanih automobila je na ulicama Moskve i to kakvih automobila?! Najmodernijih i sa najpoznatijim svjetskim oznakama proizvodjača. U Moskvi, kako mi to kažemo, niko ne vozi „krševe“. Moskovski metro i njegov enterijer, koji nije moguće uopšte opisati – dnevno preveze izmedju šest i devet miliona putnika?!
 
Ako mi je dopušteno da ipak izvlačim bilo kakav zaključak, onda bi on bio sljedeći. Rusija u svim sferama života grabi krupnim koracima ka 22 vijeku. Rusija se opet vraća na tron najmoćnijih zemalja svijeta. Rusija je moćna i gigant zemlja - po, i u svemu što je mjerljivo i uporedivo sa drugim državama svijeta!
 
Na kraju, naša delegacija je imala svu logističku pomoć i podršku bh. ambasade u Moskvi, na čelu sa ambasadorom Željkom Janjetovićem koji, uzgred rečeno, nema čak ni grijanja u iznajmljenom prostoru u kojem se nalazi naša diplomatska misija u Moskvi. Eto egzaktnog kontrasta izmedju moćne i savremene Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine. Stekao sam jasan dojam da su razlike izmedju Putinove Rusije i Komšićeve i Silajdžićeve, pa i Radmanovićeve i moje BiH, u najmanju ruku tolike, da su bila kakva poredjenja iluzija savremene stvarnosti. Zapravo, veće su razlike u bilo kakvim poredjenjima nego što bi bilo moguće porediti nebo i zemlju!
 
I sasvim na kraju, nije zanemarljivo naglasiti i to - da je sve troškove odlaska i boravka naše delegacije u Moskvi snosio OEPS.


Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2009 | read_nums (493)
DNEVNE NOVINE
 
Dan & noć
S. GAJIĆ | 22.10.2009

Parlamentarna delegacija iz BiH boravak u Moskvi iskoristila je kao priliku da uputi zvaničan poziv ruskom premijeru, Vladimiru Putinu, da što skorije posjeti Banju Luku, rekao je "Fokusu" član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Slavko Jovičić.

- Rekao sam da bi u Banjoj Luci Putina dočekala i djeca iz osnovnih škola od Trebinja do Novog Grada, te da bi svi građani Srpske, s najvećom pažnjom, dobrodošlicom i gostoprimstvom, ugostili ruskog premijera. Ruskim zvaničnicima rekao sam da je to moja lična želja i želja svih građana RS. Nisam dobio odgovor da li će do posjete i doći, ali su moji sagovornici rekli da će Putinu prenijeti poziv - kazao je Jovičić.

Delegacija Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koju pored Jovičića čini Mirko Okolić, predsjedavajući Komisije, te Božo Rajić, Hazim Rančić, Sadik Bahtić i Zoran Koprivica, večeras bi trebalo da se vrati iz Rusije, gdje je bila u bilateralnoj posjeti institucijama iz oblasti bezbjednosti Ruske Federacije.

Na sastancima s Viktorom Ozerovim, predsjednikom Komiteta za odbranu i bezbjednost Savjeta Ruske Federacije, i predstavnicima Komiteta za bezbjednost državne Dume, postignuta je saglasnost da je za cijeli region od izuzetne važnosti bezbjednost na Balkanu. Sve zemlje, naveo je Jovičić, moraju učiniti velike napore u borbi protiv terorizma, droge i trgovine oružjem i bijelim robljem.

- Na sastanku s predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije, u ime RS sam rekao da se Srpska zalaže za demilitarizaciju BiH i da je stav organizacija da se putem referenduma odluči o pristupanju NATO. U Ministarstvu su potpuno razumjeli našu poziciju i dali su nam podršku. Moje kolege iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda bili su protiv toga i u svojim izlaganjima iskazali su interes svojih naroda da BiH uđe u NATO - istakao je Jovičić.

On je rekao da je od Aleksandra Aleksejeva, direktora Departmana za zemlje bivše Jugoslavije i zemlje Balkana u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije, tražio i dobio potpunu podršku u predstojećem procesu gašenja OHR. Jovičić napominje da mu je Aleksejev obećao da će se ruski predstavnici na sastanku u Briselu u novembru zalagati za gašenje i odlazak OHR.

- Tražio sam da se Rusija mnogo više založi u poštovanju Dejtona, jer su ga oni potpisali i oni su garanti. Rusija je više simpatija pokazala za opredjeljenje BiH da postane članica EU, dok imaju sasvim drugačija gledanja na eventualno pristupanje BiH NATO. Nadam se da će Ruska Federacija pojačati svoj uticaj na Balkanu - kazao je Jovičić.

Parlamentarci posjetili ambasadora BiH, Željka Janjetovića

Delegacija BiH prilikom posjete Rusiji sastala se i s ambasadorom BiH u Moskvi, Željkom Janjetovićem, a posjetila je i značajna istorijska mjesta u ruskoj metropoli.

- Ambasada BiH bila nam je na usluzi ovih dana, a posjetili smo i Crveni trg, te druga mjesta koja su važna za Rusiju i njenu istoriju i tradiciju - kazao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2009 | read_nums (422)

        БИЈЕЉИНА, 23. ОКТОБРА (СРНА) - Члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Славко Јовичић изјавио је да је од директора Департмана за земље бивше Југославије и земље Балкана у Министарству спољних послова Руске Федерације Александра Алексејева добио потпуну подршку за предстојећи процес гашења ОХР-а.

          Јовичић је истакао да му је Алексејев обећао да ће се на састанку у Бриселу у новембру руски представници залагати за гашење ОХР-а.

        "Тражио сам да се Русија много више заложи у поштивању Дејтона, јер су га они потписали и они су гаранти. Русија је више симпатија показала за опредјељење БиХ да постане чланица ЕУ, док имају сасвим другачија гледања на евентуално приступање БиХ НАТО-у. Надам се да ће Руска Федерација појачати свој утицај на Балкану", рекао је Јовичић за "Фокус".

        Јовичић је додао да је на састанку са представницима Министарства одбране Русије у име Републике Српске рекао да се Српска залаже за демилитаризацију БиХ "и да је став организација да се путем референдума одлучи о приступању НАТО-у".
        
        "У Министарству су потпуно разумјели нашу позицију и дали су нам подршку. Моје колеге из реда бошњачког и хрватског народа били су против тога и у својим излагањима исказали су интерес својих народа да БиХ уђе у НАТО-у", истакао је Јовичић.

        Он је навео и да је на састанцима с предсједником Комитета за одбрану и безбједност Савјета Руске Федерације Виктором Озеровим и представницима Комитета за безбједност државне Думе постигнута сагласност да је за цијели регион од изузетне важности за безбједност на Балкану.

        "Све земље морају учинити велике напоре у борби против тероризма, дроге и трговине оружјем и бијелим робљем", додао је Јовичић.

        Парламентарна делегација из БиХ, нагласио је Јовичић, искористила је боравак у Москви да упути званичан позив руском премијеру Владимиру Путину да што скорије посјети Бањалуку.

        Делегација БиХ се приликом посјете Русији састала и са амбасадором БиХ у Москви Жељком Јањетовићем.
        Осим Јовичића, делегацију Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ чине предсједавајући Комисије Мирко Околић, те Божо Рајић, Хазим Ранчић, Садик Бахтић и Зоран Копривица.

Autor sjovicicslavuj | 19 Oktobar, 2009 | read_nums (411)
DNEVNE NOVINE
Kolumna - Puls
19.10.2009

U BiH skoro svaki dan, jeste dan "D" ili "C", odnosno "G", a nije isključeno da možda nije i dan "LJ", pa sve tako redom do slova "Ž", kojeg, eto, i nema u stranim jezicima, pa zar je onda čudno što nas stranci uopšte i ne razumiju?!! Otprilike, tako bi se mogla nazvati trenutna politička situacija u BiH.

Od kako su se počeli voditi razgovori u vojnoj bazi NATO u "Butmiru", u kojima učestvuju politički lideri, selektivno odabrani po samo znanim kriterijumima jednog dijela međunarodne zajednice, rekao bih da su očekivanja sarajevske ćaršije porasla do neslućenih razmjera i da je "miroljubiva koegzistencija" podignuta na najveći stepen političkih, te istovremeno i bezbjednosnih tenzija i nevjerovatnih pritisaka na RS, čija bi, po zamislima mnogih sarajevskih, a i nekih svjetskih avanturista, jedina kolateralna šteta trebao biti Milorad Dodik. Moram odmah da kažem da je to suluda zamisao probošnjačkih lobista, pa i samih bošnjačkih političkih lidera, koji su se razmilili po svijetu, kao i po bašćaršijskim sećijadama i samo smišljaju kako da završe s eutanazijom Republike Srpske!?

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama imaju puno povjerenje u pregovaračke sposobnosti Milorada Dodika, jer smo ubijeđeni da lider najjače političke stranke u BiH zna, a dodaću, i ima kapacitet da se odupre stravičnim pritiscima sećijaša i unitarista iz raznih centara moći. Zapravo, o svemu što se ragovara u Butmiru i što "leteći tim" stranih diplomata traži da se prihvati u navodnim ustavnim promjenama, mora se imati na umu činjenica da će na kraju o tome, ipak, odlučivati samo Parlament BiH!

Zato i čude stavovi međunarodne zajednice što su u pregovorima zaobiđeni srpski član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović. Još je čudnije da na tim pregovorima nema predsjedavajućeg Savjeta ministara, Nikole Špirića, koji o svemu što se ovih dana dešava na uzavreloj političkoj sceni u BiH informacije dobija iz medija?!

Ali, najčudnije u cijeloj ovoj rašomonijadi jeste to što još niko iz međunarodne zajednice, eto, čak ni obavijestio nije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Milorada Živkovića, o bilo kakvim razgovorima, iako se zna da će svi, eventualno, "usaglašeni papiri" ustavne reforme, svoj epilog imati upravo u parlamentu. Ne mogu da vjerujem da sve ovo nije poznato "letećoj diplomatskoj-aktovsko-turističkoj" ekspediciji, koja proteklih dana užurbano krstari po BiH i trči od jednog do drugog političara, očekujući da će u "šatl diplomatiji", koristeći sva sredstva prinude, ucjena, pa i prijetnji, doći do trajnih rješenja ogromnih problema u BiH. Kojih problema?

Pa onih koje stalno generišu upravo oni, kojima ne odgovara ovakvo ustavno uređenje BiH.

No, siguran sam da će nakon završenih butmirskih putešestvija ipak sve doći na svoje, odnosno i naše, jer će svi srpski poslanici u Parlamentu BiH zastupati stavove i odluke koje donese Narodna skupština RS.

Dakle, prije nego što i sam pritisnem dugme na glasačkoj tastaturi u Parlamentu BiH, sasvim je izvjesno da ću, kao i moje kolege poslanici, imati jasno definisane zaključke i opredjeljenje Narodne skuštine RS. Iako smo mi, srpski poslanici, u Parlamentu BiH posljednja karika u tom lancu očuvanja ustavno-pravnog i teritorijalnog statusa RS, ubijeđen sam da će ona biti najčvršća i da nema tog slabog šava na kojem bi mogla da pukne!

Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2009 | read_nums (386)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

U BiH je skoro svaki dan, dan „D“ ili „C“, odnosno „G“, a nije isključeno da možda nije i dan „LJ“, pa sve tako redom do slova „Ž“, kojeg, eto, i nema u stranim jezicima, pa zar je onda čudno što nas stranci uopšte i nerazumiju!?! Otprilike, tako bi se mogla nazvati trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Od kako su se počeli voditi razgovori u NATO-voj vojnoj bazi u Butmiru, u kojima učestvuju politički lideri, selektivno odabrani po samo znanim kriterijima jednog dijela medjunarodne zajednice, rekao bih da su očekivanja sarajevske ćaršije porasla do neslućenih razmjera i da je „miroljubiva koegzistencija“ podignuta na najveći stepen političkih, te istovremeno i bezbjednosnih tenzija i nevjerovatnih pritisaka na Republiku Srpsku, čija bi, po zamislima mnogih sarajevskih, a i nekih svjetskih avanturista, jedina koleteralna šteta trebao biti Milorad Dodik. Moram odmah da kažem da je to suluda zamisao probošnjačkih lobista, pa i samih bošnjačkih političkih lidera, koji su se razmilili po svijetu, kao i po bašćaršijskim sećijadama i samo smišljaju kako da završe sa eutanazijom Republike Srpske!?

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama imaju puno povjerenje u pregovaraćke sposobnosti Milorada Dodika, jer smo ubjedjeni da lider najjače političke stranke u BiH zna, a dodaću, i ima kapacitet da se odupre stravičnim pritiscima sećijaša i unitarista iz raznih centara moći.  Zapravo, o svemu što se ragovara u Butmiru i što „leteči tim“ stranih diplomata traži da se prihvati u navodnim ustavnim promjenama, mora se imati na umu činjenica da će na kraju o tome, ipak, odlučivati samo Parlament BiH!

Zato i čude stavovi medjunarodne zajednice što su u pregovorima zaobidjeni srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Još je čudnije da na tim pregovorima nema predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića, koji o svemu što se ovih dana dešava na uzavreloj političkoj sceni u BiH informacije dobiva iz medija?!

Ali, najčudnije u cijeloj ovoj rašomonijadi je to: što  još niko iz medjunarodne zajednice, eto, čak ni obavijestio nije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića o bilo kakvim razgovorima, iako se zna da će svi, eventualno, „usaglašeni papiri“ ustavne reforme, svoj epilog imati upravo u parlamentu. Ne mogu da vjerujem da sve ovo nije poznato „letećoj diplomatskoj-aktovsko-turističkoj“ ekspediciji, koja ovih dana užurbano krstari po BiH i trči od jednog do drugog političara, očekujući da će u „šatl-diplomatiji“,  koristeći sva sredstva prinude, ucjena, pa i prijetnji, doći do  trajnih rješenja ogromnih problema u BiH. Kojih problema? Pa onih koje stalno generišu upravo oni, kojima ne odgovara ovakvo ustavno uredjenje BiH.

No, siguran sam da će nakon završenih „butmirskih“ putešestvija ipak sve doći na svoje, odnosno i naše, jer će svi srpski poslanici u Parlamentu BiH zastupati stvove i odluke koje donese Narodna skupština Republike Srpske. Dakle, prije nego što i sam pritisnem dugme na glasačkoj tastaturi u Parlamentu BiH, sasvim je izvjesno da ću, kao i moje kolege poslanici, imati jasno definisane zaključke i opredjeljenje Narodne skuštine Republike Srpske.Iako smo mi, srpski poslanici, u Parlamentu BiH poslednja karika u tom lancu očuvanja ustavno-pravnog i teritorijalnog statusa Republike Srpske, ubjedjen sam da će ona biti najčvršća i da nema tog slabog šava na kojem bi mogla da pukne!

Na kraju ponavljam, a to i znam, da svi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, čvrsto stoje uz srpske političke lidere koji su pozvani na butmirske razgovore, kao što istovremeno izražavamo i proteste što tim razgovorima ne prisustvuju i predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske, koji u Parlamentu BiH imaju svoje poslanike. Sasvim je jasno da je taj selektivni odabir političkih lidera imao nekoliko ciljeva. Najvažniji je onaj da sav teret ustavnih promjena u BiH bude natovaren na ledja Milorada Dodika. Nepozivanjem, recimo lidera SDS-a, zamisao onih koji vode razgovore je bila jasna, a to je - napraviti direktnu konfrontaciju na realaciji pozicija i opozicija u Republici Srpskoj, jer je to, po mišljenju nekih stratega, najbolji način za lomljenje kičme Republici Srpskoj?! Drugo, šta god da bude, barem takva je zamisao „medijatora“ ustavnih promjena, treba svu odgovornost fakturisati Miloradu Dodiku. Očito je da su takvi planovi pravljeni u glavama diletanata, jer dugme odluke je u mojim rukama i rukama mojih kolegica i kolega poslanika u Parlamentu BiH! A mi znamo šta ćemo i kako ćemo. Na prvom mjestu su interesi Republike Srpske i interesi srpskog naroda u BiH, a sve u skladu sa poštivanjem Ustava Republike Srpske i Ustava BIH!

Autor sjovicicslavuj | 17 Oktobar, 2009 | read_nums (467)

Dan & noć - 16.10.2009
 PIŠE: DOBRILA MAJSTOROVIĆ 

 Otvorenim zahtjevom da se vođa "alžirske grupe" Bensajah Belkacem pusti na slobodu iz američke vojne baze Gvantanamo na Kubi i da mu se omogući nesmetano intergrisanje u bh. društvo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokazao je da između njegovog matičnog SDP i nacionalističke SDA, u stvari, nema nikakve razlike.

 Ovo je "Fokusu" kazao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, istakavši da je SDA tokom rata u BiH dovela na hiljade islamskih svetih ratnika, a Komšićeva i Lagumdžijina SDP danas te iste bjelosvjetske teroriste "vadi" iz zatvora i pruža im sigurno utočište u Sarajevu i drugim federalnim gradovima.

- Komšić je ovim htio da skine anatemu sa svog stranačkog šefa, koji je Belkacema i drugu petoricu Alžiraca u januaru 2002. godine predao američkim vlastima, na osnovu indicija da su pripremali napade na ambasade SAD i Velike Britanije. Lagumdžija je to tada uradio da bi se dodvorio Amerikancima, a danas pokajnički insistira na povratku terorista u BiH - naveo je Jovičić.

Za "izvođača radova" Lagumdžija je, navodi Jovičić, izabrao "zlatnog ljiljana" Komšića, koji bi cvjetni aranžman, zvani BiH, htio da obogati i egzotičnim cvijećem s Bliskog istoka. Opijen mirisom ljiljana, ruže i bliskoistočnog cvijeća, Komšić je zapucao put Vašingtona i tražio, ni manje ni više, nego oslobađanje dokazanog teroriste i njegov povratak u BiH. Jovičić je zapitao da li mu je možda ponio i novi biometrijski pasoš, s kojim bi se vratio u Sarajevo.

--------------------------------------------

- To što Komšić radi, uopšte ne treba da čudi, jer je on jedan običan klovn, beskrajno odan bošnjačkom narodu i njegovim interesima. Ono što treba da čudi i zabrinjava jeste ponašanje međunarodne zajednice, prije svih visokog predstavnika, Valentina Incka, i američkog ambasadora, Čarla Ingliša, koji bi, ako ništa drugo, trebalo bar da se oglase o ovom pitanju - rekao je Darko Trifunović, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Izostanak reakcije, tvrdi on, upućuje na činjenicu da su Čarls Ingliš, Rafi Gregorijan, Dejvid Švendimen i Dru Engel odmetnuti članovi američke administracije, jer, ako nikom drugom, bar bi njima moralo biti važno koga to, u stvari, Komšić želi da rehabilituje. Trifunović je podsjetio da je Belkacem američkim vlastima priznao da je pripremao napad na ambasade, te da drugi nisu umiješani, zbog čega su preostala petorica članova "alžirske grupe" pušteni iz Gvantanama. Prema riječima Darka Trifunovića, ćutanjem Ingliš i Incko potvrđuju već ranije iznijete teze da su u BiH došli kako bi prikrili mutne rabote međunarodne zajednice i njihovo otvoreno koketiranje s radikalnim islamistima.

----------------------------------------------

Predsjedavajući zajedničke parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije, Mirko Okolić, kazao je "Fokusu" da je Komšić i ovaj put pokazao da se miješa u tuđi posao, a da pri tome ne obraća pažnju ni na čije mišljenje.

- Nije mi poznato da li je Komšić prije polaska u SAD kontaktirao s bilo kojom bezbjednosnom agencijom i raspitao se o liku i djelu Belkacema, ali teško je vjerovati da mu nije poznato ko je taj čovjek. Ako je on otvoreno priznao da je pripremao napade na teritoriji BiH i ako je označen kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti u Americi, zašto bi onda takav čovjek bio dobrodošao u BiH - zapitao je Okolić.

------------------------------------------------------

ĆURGUZ: Zna se ko je Belkacema doveo u BiH

Predsjednik BORS, Pantelija Ćurguz, tvrdi da potez Komšića nije nikakva novost niti nešto neobično, jer se zna da i njemu i Harisu Silajdžiću ne pada na pamet da raskrste s prošlošću i da građanima ove zemlje obezbijede normalan život. Takvog života, smatra Ćurguz, u BiH neće biti sve dok su u njoj ljudi poput Belkacema i njemu slični.

Začuđujuće je, tvrdi on, što ni međunarodni predstavnici ne reaguju u ovom slučaju.

- Da je u pitanju nešto slično na srpskoj strani, sigurno je da bi svi zvaničnici do sada bili smijenjeni - rekao je Ćurguz.

Autor sjovicicslavuj | 16 Oktobar, 2009 | read_nums (408)
 
 
 Na druženjima ne paze iz koje su stranke i entiteta. Ko se s kim druži?
 
 
 
Foto: Arhiv
16.10.2009.

• Najprisnija druženja na prijemima ambasadora • O politici uz kafu...

 Da prosječan posmatrač, neupućen u bh. političke prilike i ćud ovdašnjih političara, ima priliku pratiti sjednice Državnog parlamenta, stekao bi utisak da će parlamentarci žučne rasprave okončati fizičkim sukobom.

Skidanje maski

Količina međunacionalne mržnje, omalovažavanja drugog i drugačijeg, međusobno vrijeđanje, pozivi na otcjepljenje ili preispitivanje naziva države BiH, koje smo ranije imali priliku čuti od kadra SNSD-a, ali i druge ispade predstavnika parlamentarnih stranaka, nisu ništa drugo do predstave za naivne.

Jer, kada se reflektori ugase, a crvena lampica koja prisutne upozorava da je u toku zasjedanje u Bijeloj sali zgrade državnih institucija isključi, "glumci skidaju maske". Tada postaju obični smrtnici koji vole dobro popiti, pojesti, družiti se i na koncu našaliti. U tom trenutku zaboravlja se ko je iz koje stranke, kako se zove i u kojem entitetu živi.

Evo jednog primjera. Prije nekoliko mjeseci Zenica je bila domaćin kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo koju je BiH igrala protiv Turske. Istog dana zasjedao je i Predstavnički dom Državnog parlamenta. Na pauzi zasjedanja razgovarali su poslanik i potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović i poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj. U veseloj atmosferi dogovarali su se o odlasku na utakmicu po završetku sjednice. Na kraju nisu otišli jer je Slavuja "boljela noga".

Jovičić je jučer s nama rado podijelio detalje druženja parlamentaraca izvan skupštinske sale. I sam priznaje da je znatno drukčija slika kada se poslanici nađu daleko od očiju javnosti, odnosno novinara.

- Tada je atmosfera realnija, pa rekao bih i prisnija u svim komunikacijama. Ne mogu reći da je baš idilična, ali je drugarska i opuštenija. Nema onih tenzija i napetosti koje su svima uočljive na sjednicama. Sa svim kolegama u Parlamentu nastojim da sam u dobrim i kolegijalnim odnosima. Ako treba nekoga posebno da izdvojim, onda su to Sadik Ahmetović, Sadik Bahtić, Remzija Kadrić, Slavko Matić, Jerko Ivanković Lijanović, Beriz Belkić... - nabraja Slavuj.

On na koncu zaključuje da su najprisnija i najopuštenija druženja na brojnim prijemima koje za parlamentarce priređuju strani ambasadori.

Prenijeti u politiku

I poslanik SDA Sadik Ahmetović kaže nam da je potpuno drugačija slika parlamentaraca izvan poslaničkih klupa te da bi mu bilo drago kada bi se ta prijateljska atmosfera prenijela i na politički život u BiH.

- Bilo bi zaista dobro da javnost o tome ima sliku. Ljudi bi potpuno promijenili mišljenje o nama. Zbog teritorijalne blizine, najčešće se družim s kolegom Prodanovićem (Lazarom) iz SNSD-a, ali kada imam priliku, rado se vidim i s ostalim kolegama. Vrlo rijetko tada pričamo o politici. Uz kafu uživamo u opuštenoj atmosferi - rekao nam je Ahmetović.

--------------------------------------------

Tandem Belkić - Živković

Osim Slavuja i Ahmetovića, koji su, kako ćemo kasnije saznati, vrlo dobri prijatelji, odlično se razumiju i predsjedavajući Državnog parlamenta Milorad Živković i dopredsjedavajući Beriz Belkić. Osim kada se glasa.

Autor sjovicicslavuj | 15 Oktobar, 2009 | read_nums (426)

Datum: 14.10.2009 

Autor: M.Č.

SARAJEVO - Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je jučer Zakon o Agenciji za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH.

Usvajanje ovog zakona jedan je od uslova za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

"Ne smijemo propustiti priliku da usvojimo ovaj zakon jer je važan i za liberalizaciju viznog režima za naše građane prilikom putovanja u EU, ali i za samu zemlju i odnos prema ovom problemu. Zakon je jednoglasno usvojen u Vijeću ministara BiH, pa ni mi ne bi trebalo da usporavamo proceduru njegova donošenja", rekao je Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Poslanici državnog parlamenta BiH jučer skoro i da nisu diskutovali o ovom zakonu uz izuzetak nekoliko rasprava koje su se odnosile na proceduralna pitanja. Zakonom je predviđeno osnivanje agencije za koja ne bi imala policijske nadležnosti.

Polemike je izazvao Zakon o Agenciji za prisilno oduzimanje nezakonito stečene imovine koja bi, uz prethodni nalog suda, oduzimala i upravljala oduzetom imovinom za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelima.

"Potrebno je osnovati ovu agenciju, jer je to efikasan metod borbe protiv organiziranog kriminala. Postupala bi po nalogu ili uz saglasnost suda. Voljeli bismo da je Vijeće ministara BiH pripremilo ovaj zakon jer imaju bolje kapacitete za to", kazao je Jozo Križanović, predsjedvajući Kluba poslanika SDP-a.

Formiranje ove agencije podržali su poslanici SDA, Stranke za BiH, HDZ BiH. Nasuprot njima, poslanici SNSD-a smatraju kako BiH nije potrebna ovakva institucija.

"Protiv smo usvajanja zakona jer ne želimo dopustiti da to bude filijala 'Transparensi internešnela', koji bez valjanih argumenata optužuje koga stigne za korupciju", rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a.

Autor sjovicicslavuj | 13 Oktobar, 2009 | read_nums (427)
Puls
12.10.2009

Nakon odigravanja fudbalskih utakmica za plasman na svjetsko prvenstvo, koje će se iduće godine održati u Južnoj Africi, utisci se polako svode u realne okvire i analiziraju se svi detalji i rezultati konačnog bilansa, odnosno plasmana mnogih evropskih reprezentacija.

Pošto je u BiH sve sporno i skoro sve još nedefinisano, eto, i fudbal se ovdje drukčije shvata, mada se igra istim loptama, standardizovanim od strane FIFA i UEFA. Naime, u subotu su nogometaši BiH igrali odlučujuću utakmicu sa Estonijom za plasman u baraž i uspjeli su da Estonce poraze na njihovom terenu s pristojnih dva gola razlike u korist "Ćirinih sinova"...

Samo sat kasnije, fudbalska reprezentacija Srbije je u direktnom susretu protiv Rumunije na beogradskoj "Marakani" direktno odlučivala o svom plasmanu na svjetsko prvenstvo i ne samo da je odlučila, nego je s "petardom" u mreži, do nogu potukla Rumune. U izvanrednom ambijentu na prepunoj beogradskoj "Marakani", sve što je lijepo i što krasi fudbal, kao najvažniju sporednu stvar na svijetu, viđeno je. Viđen je nestvaran ambijent frenetičnog navijanja srpskih navijača, navijača koji za svoje ponašanje i bodrenje srpskih mladića na terenu, zaslužuju najveće ocjene i samo riječi pohvala. Ne samo da je skoro 50.000 navijača bilo dvanaesti igrač srpskih orlova, već su napravili takav ambijent koji u Beogradu još do sada nije viđen. Dovoljno je reći da na stadionu nije zapaljena nijedna prskalica, a kamoli da je bačena petarda ili kao ranije da je grunuo uobičajeni neki "topovski udar", koji su u prethodnim vremenima bili neizbježni "rekviziti" neodgovornih i nedobronamjernih navijača. Dakle, Srbija, Beograd i svi prisutni na "Marakani", zaslužuju najviše ocjene i sve čestitke za jedan ovakav ugođaj i izvanrednu fudbalsku predstavu koju su pružili izabranici Radomira Antića...

E sad o utakmicama i njihovim refleksijama na stanje nacija u BiH. Tri konstitutivna naroda u BiH su se različito ponašali i osjećali nakon subotnje fudbalske noći. Najradosniji su svakako bili Srbi iz Republike Srpske, čijih je nekoliko hiljada navijača bilo direktno prisutno na "Marakani". Nakon što je beogradska utakmica decenije završena i nakon što se samo moglo čestitati fudbalerima Srbije na sjajnoj igri i plasmanu na svjetsko prvenstvo, istovremeno se slavlje prenijelo i na ulice u skoro svim gradovima RS. Po već provjerenom scenariju, prvo su gradovima kružile na desetine automobila okićenih zastavama RS i Srbije uz, naravno, zaglušujuću buku automobilskih sirena i pjesmu navijača ogrnutih srpskim zastavama. Slična navijačka euforija se odvijala i u gradovima FBiH u kojima su Bošnjaci dominantna većina. Slavila se pobjeda BiH nad Estoncima i plasman Ćirinih momaka u baraž, a baraž je posljednja, ali i mnogo neizvjesnija stepenica za plasman na svjetsko prvenstvo.

Sasvim različita slika bila je u gradovima s hrvatskom većinom, posebno u Zapadnoj Hercegovini i u Centralnoj Bosni, Kiseljaku, Vitezu... Oči hrvatskih navijača u BiH, bile su okrenute prema utakmici u Ukrajini, gdje su igrale reprezentacije Ukrajine i Engleske. Hrvatski navijači su bili uz Englesku reprezentaciju, jer bi pobjeda Engleza davala velike šane reprezentaciji Hrvatske da se i "kockasti" nađu u baražu i da tu traže svoju šansu za plasman u Južnu Afriku. Ali, očekivanja Hrvata iz BiH su se raspršila kao mjehur od sapunice, jer su Englezi izgubili i tako je Ukrajina i definitivno eliminisala momčad Slavena Bilića i iz teorijske mogućnosti za odlazak na svjetsko prvenstvo....

Tako su, doduše, tri naroda u BiH imala različite razloge za zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo. Raspletom završnice kvalifikacija, Srbi iz RS, naravno imali su najviše razloga za radost, jer je Srbija, kolo prije kraja i definitivno vizirala pasoše za učešće na najvećem fudbalskom takmičenju sljedeće godine u Južnoj Africi.

Bošnjaci sa strepnjom i dalje očekuju presudne utakmice u baražu, dok Hrvatima ostaje samo žal za propuštenom šansom za plasman Hrvatske, koja više nema skoro ni teoretskih šansi da se nađe čak ni u baražu.

O ljubavi i patriotizmu prema BiH, ovaj put, ni riječ! Fudbal je, kako rekoh, ipak, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Živio fudbal!

Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2009 | read_nums (423)
Teme
 11.10.2009.
 
Majkić: Nema smisla
Foto: Arhiv

Sada nema političkog kapaciteta da se taj posao iznese, poručuje Majkić...

Građani BiH koji istinski vole svoju zemlju još dugo će, prema svemu sudeći, uprkos želji da zapjevaju tekst nacionalne pjesme, nijemo gledati ispred sebe kada čuju tonove državne himnne.

Nemogućnost domaćih parlamentaraca da se dogovore i osporavanje iz RS svega što je državno, sada je već sigurno, u postojećem sastavu Državnog parlamenta do narednih izbora neće se promijeniti. No, pokušali smo pronaći odgovor kada hoće?!

- Dajte, molim vas! U ovom trenutku o tome nema smisla ni govoriti. To će doći samo po sebi. Sada nema političkog kapaciteta da se taj posao iznese. Treba riješiti mnoge stvari koje su nam ostavljene neriješene. Tek ćemo nakon toga vidjeti postoji li u bliskoj budućnosti preduslov da se takvo nešto uredi - odgovorila nam je dopredsjedavajuća Doma naroda Državnog parlamenta Dušanka Majkić, koja je zajedno s ostatkom delegata iz Kluba Srba najodgovornija za propali pokušaj da građani BiH konačno dobiju tekst himne.

Bivši član Komisije za izradu teksta himne Slavko Jovičić kazao je da mu više ne pada na pamet da učestvuje u ovakvom projektu.

- Nikada više ne bih radio u toj komisiji! Zakon je definitivno oboren i ne može se ponovo, tek tako pojaviti. Ne vidim način niti mogućnost da se uopšte radi na tom projektu. Jedino je moguće raspisati pozivni konkurs za određeni broj autora, ali je opet mala vjerovatnoća da će prijedlog dobiti podršku u Parlamentu - istakao je Jovičić.

Nemoguće je sve zadovoljiti


Od 339 predloženih tekstova, koliko ih je pristiglo na adresu Komisije koju je formiralo Vijeće ministara BiH, u konačnici je nakon godinu rada pronađen kompromis za jedan. Ovog puta, više niko od članova Komisije nije spreman da toliko vremena provede radeći na propalom projektu.

- Postavlja se pitanje kako bi trebao izgledati tekst koji bi odgovarao svima. Reći ću vam: "Nikako!" Nemoguće je zadovoljiti Srbe, Hrvate i Bošnjake i napisati tekst koji će biti obilježje jedne zemlje i koji će svima odgovarati - smatra Jovičić.

Autor: S. ROŽAJAC
Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2009 | read_nums (407)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

11. 10.2009.

Dan nakon odigravanja fudbalskih utakmica za plasman na svjestsko prvenstvo, koje će se iduće godine održati u Južnoj Africi, utisci se polako svode u realne okvire i analiziraju se svi detalji i rezultati konačnog bilansa, odnosno plasmana mnogih evropskih reprezentacija.

Pošto je u BiH sve sporno, i skoro sve još nedefinisano, eto, i fudbal se, ovdje drukčije shvata, mada se igra istim loptama, standardiziranim od strane Fife i Uefe.

Naime, u subotu su nogometaši BiH igrali odlučujuću utakmicu sa Estonijom za plasman u baraž i uspjeli su da Estonce poraze na njihovom terenu sa pristojnih dva gola razlike u korist „Ćirinih sinova“...

Samo sat kasnije, fudbalska reprezentacija Srbije je u direktnom susretu protiv Rumunije na beogradskoj Marakani direktno odlučivala o svom plasmanu na svjetsko prevenstvo i ne samo da je odlučila, nego je sa „petardom“ u mreži, do nogu potukla Rumune. U izvanrednom ambijentu na prepunoj beogradskoj Marakani, sve što je lijepo i što krasi fudbal, kao najvažniju sporednu stvar na svijetu, vidjeno je. Vidjen je nestvaran ambijent frenetičnog navijanja srpskih navijača, navijača koji za svoje ponašanje i bodrenje srpskih mladića na terenu, zaslužiju najveće ocjene i samo riječi pohvala.

 

 Slavlje U Banja Luci nakon pobjede Srbije nad Rumunijom....

E sad o utakmicama i njihovim refleksijama na stanje nacija u BiH.

Tri konstitutivna naroda u BiH su se različito ponašali i osjećali nakon subotnje fudbalske noći. Najradosniji su svakako bili Srbi iz Republike Srpske, čijih je nekoliko hiljada navijača bilo direktno prisutno na Marakani.

Nakon što je beogradska utakmica decenije završena i nakon što se samo moglo čestitati fudbalerima Srbije na sjajnoj igri i plasmanu na svjetsko prvenstvo, istovremeno se slavlje prenijelo i na ulice u skoro svim gradovima Republike Srpske. Po već provjerenom scenariju, prvo su gradovima kružile na desetine automobila okićenih zastavama Republike Srpske i Srbije uz, naravno, zaglušujuću buku automobilskih sirena i pjesmu navijača ogrnutih srpskim zastavama.

Slična navijačka euforija se odvijala i u gradovima Federacije u kojima su Bošnjaci dominantna večina. Slavila se pobjeda BiH nad Estoncima i plasman Ćirinih momaka u baraž, a baraž je posljednja, ali i mngo neizvjesnija stepenica za plasman na svjetsko prvenstvo.

Sasvim različita slika je bila u gradovima sa hrvatskom večinom, posebno u Zapadnoj Hercegovini i u Centralnoj Bosni, Kiseljaku, Vitezu... Oči hrvatskih navijača u BiH, bile su okrenute prema utakmici u Ukrajini, gdje su igrale reprezentacije Ukrajine i Engleske. Hrvatski navijači su bili uz Englesku reprenzentaciju, jer bi pobjeda Engleza davala velike šane reprezenraciji Hrvatske da se i „kockasti“ nadju u baražu i da tu traže svoju šansu za plasman u Južnu Afriku. Ali, očekivanja Hrvata iz BiH su se raspršila kao mjehur od sapunice, jer su Englezi izgubili i tako je Ukrajina i definitivno eliminisala momčad Slavena Bilića i iz teorijske mogućnosti za odlazak na svjetsko prvenstvo....

Tako su, doduše, tri naroda u BiH imala različite razloge za zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo. Raspletom završnice kvalifikacija, Srbi iz Republike Srpske, naravno imali su najviše razloga za radost, jer je Srbija, kolo prije kraja i definitivno vizirala pasoše za učešće na najvećem fudbalskom takmičenju sljedeće godine u Južnoj Africi.

Golovi sa utakmice Srbija - Rumunija...

Bošnjaci sa strepnjom i dalje očekuju presudne utakmice u baražu, dok Hrvatima ostaje samo žal za propuštenom šansom za plasman Hrvatske, koja više nema skoro ni teoretskih šansi da se nadje čak ni u baražu.

Estonija - Bosna i Hercegovina 0:2

Još jednom se pokazala sva podijeljenost u BiH i to je realnost, ne samo fudbalskog trenutka, već i ukupne situacije u Bosni i Hercegovini. I definitivno u BiH, fudbal i nogomet nisu jedno te isto, mada se radi o istoj igri i fudbalsko-nogometnoj lopti!? O ljubavi i patriotizmu prema BiH, ovaj put, ni riječ! Fudbal je, kako rekoh, ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu. Živio fudbal!

Autor sjovicicslavuj | 30 Septembar, 2009 | read_nums (479)

 

САРАЈЕВО, 30. СЕПТЕМБРА (СРНА) - У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ завршена је расправа у првом читању о Приједлогу закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, који је један од преосталих услова из Мапе пута за либерализацију визног режима.

Већина посланика који су учествовали у расправи критиковали су што сједници не присуствује нико из Савјета министара, који је предлагач закона о антикорупционом тијелу.

Посланица Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић предлагала је да се овај законски приједлог на данашњој сједници разматра и усваја и у другом читању, што су подржале њене клупске колеге, док је знатан број осталих дискутаната оцијенио да нема потребе журити, поготово што се на дневном реду није нашао и Кривични закон, који је такође услов за либерализацију визног режима.

У приједлогу закона достављеном у парламентарну дискусију није одређено сједиште будуће агенције, већ је остављена празна црта, што је дио посланика навело на то да по свом нахођењу предлажу гдје би сједиште могло бити.

Предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић истакао је да је мјесто сједишта агенције битна ствар и подсјетио да се посланици из Републике Српске залажу за децентрализацију институција БиХ.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић сматра да је ефикасну борбу против корупције и других пошасти могуће водити увођњем максималних казни.

Приједлогом закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције предвиђено је оснивање Агенције чији је циљ превенција утицаја корупције на развој демократије, поштовања основних људских права и слобода, подривање економског и привредног развоја БиХ те координација борбе против корупције.

Агенција би требало да буде независна и самостална управна организација, која за свој рад одговара Парламентарној скупштини БиХ.

За расправу о тачкама дневног реда које су претходиле овом приједлогу закона није било заинтересованих посланика.

Autor sjovicicslavuj | 30 Septembar, 2009 | read_nums (443)

 

САРАЈЕВО, 30. СЕПТЕМБРА (СРНА) – Представнички дом парламента БиХ два сата од почетка сједнице није усвојио дневни ред, а неизвјесно је када ће то урадити будући да је приједлог да се у дневни ред уврсти информација о кршењу људских права Илије Јуришића, који је у Србији осуђен за злочин над Тузланском колоном 1992. године, изазвала бурну расправу.

Посланик СДП БиХ Денис Бећировић затражио је да се у дневни ред уврсти ова тачка, пријетећи да је 200 000 грађана Тузле, Јуришићевих суграђана, спремно да блокира институције БиХ у случају да оне не узму у разматрање овог случаја.

Посланици из Републике Српске бурно су реаговали на овај приједлог протестујући што посланици из Федерације БиХ нису били досљедни и тражили заштиту Срба којима је под оптужбом за ратни злочин суђено у Србији и другим земљама.

Лазар Продановић из СНСД-а заложио се за индивидуализацију злочина, истичући да не може да схвати да неко напад на Тузланску колону и убиство 51 човјека у њој, само зато што су Срби или припадници ЈНА, сматра херојством.

"Мораћете признати да је неко крив за овај злочин над недужним људима", поручио је Продановић.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић подсјетио је да из БиХ није било реакција на суђење Зворничкој групи у Београду, а одсуство реакција из Републике Српске на то суђење он је образложио немијешањем у рад правосудних институција.

Наводећи имена више Срба који су процесуирани и осуђени у иностранству, независни посланик Момчило Новаковић је рекао да Бећировићева иницијатива није искрена, док је шеф Клуба посланика СНСД Драго Калабић оцијенио да се све иницијативе СДП-а своде на укидање Србије.

Калабић је реакције из ФБиХ на пресуду Јуришићу упоредио и са реакцијама на ослобађање бившег предсједника РС Биљане Плавшић, истичући да некима није довољно ни то што је неко осуђен и одслужио казну.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић подсјетио је да из БиХ није било реакција на суђење Зворничкој групи у Београду, иако су том приликом изречене драстичне казне.

Посланик СДА Бериз Белкић устврдио је да суђење Јуришићу у Београду представља повреду суверенитета БиХ.

"Одакле право некоме ко је инволвиран у рат у БиХ да узима правду у своје руке", додао је Белкић.

Прекидајући расправу о Бећировићевој иницијативи посланицима се обратио предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић како би их упознао да је Савјет министара данас испунио све обавезе из Мапе пута за либерализацију визног режима.

Шпирић је позвао Парламент да испуни свој дио обавеза када је у питању пут БиХ ка бијелој шенгенској листи.

Autor sjovicicslavuj | 30 Septembar, 2009 | read_nums (439)

 

САРАЈЕВО, 30. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас ће разматрати приједлоге закона о измјенама и допунама Кривичног закона, те закона о Тужилаштву и о Суду БиХ, уколико надлежна комисија прије почетка сједнице оконча потребну процедуру.

Уставно-правна комисија овог дома оставила је посланицима могућност да до данас, односно до краја истека пословничког рока од 15 дана, доставе приједлоге амандмана на ове законе.

Усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ један је од услова из Мапе пута за либерализацију визног режима, а сриједа, 30. септембар, посљедњи је дан за евентуалну измјену извјештаја о напретку БиХ у испуњавању постављених задатака који се шаље Европској комисији.

Амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ доставио је посланик СНСД-а Славко Јовичић, који тражи да се овим законом предвиде казне од једне до пет година за оне који у јавности српски народ назову геноцидним, Републику Српску (РС) геноцидном творевином, а протекли рат у БиХ назову агресијом.

Достављање амандмана на Кривични закон најавио је и независни посланик Момчило Новаковић.

Док посланици СДА и Странке за БиХ траже останак међународних тужилаца и судија, предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић уложио је амандмане којима се останак страних тужилаца и судија у правосуђу БиХ ограничава до краја 2010. године.

Приједлозима закона о измјенама и допунама закона о Тужилаштву БиХ и о Суду БиХ, које је Представнички дом у првом читању усвојио на сједници средином септембра, предвиђен је останак страних судија и тужилаца у предметима за ратне злочине до краја 2012. године.

На предложеном дневном реду сједнице су Приједлог закона о примјени Римског статута Међународног кривичног суда и сарадњи са Међународним кривичним судом, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ, те Приједлог закона о противминском дјеловању у БиХ.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог закона о слободним зонама у БиХ, те Приједлог закона о допуни Закона о службеном гласилу БиХ. Планирано је да се пред Посланичким домом нађе и више извјештаја и информација. 

Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2009 | read_nums (419)

Уставно-правна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одлучила је да данас не разматра приједлоге закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, Закона о Суду БиХ и Закона о Тужилаштву БиХ како би се посланицима омогућило да у наредна два дана, до када траје пословнички рок, доставе амандмане на ове законске приједлоге.

28/09/2009 | Извор: СРНА

Чланови Уставно-правне комисије једногласно су одлучили да се наведена три приједлога закона скину са дневног реда данашње сједнице и да их разматрају у сриједу, непосредно прије заказаног засједања Представничког дома.

Овим би се омогућило да се испоштује рок од 15 дана за достављање амандмана, који истиче у сриједу, али и да Представнички дом, након што Комисија одржи сједницу и размотри амандмане, истог дана разматра наведене законске приједлоге.

Усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ један је од услова из "мапе пута" за либерализацију визног режима, а сриједа, 30. септембар, задњи је дан за евентуалну измјену извјештаја о напретку БиХ у испуњавању постављених задатака који се шаље Европској комисији.

До сада су Уставно-правној комисији стигли амандмани предсједавајућег Представничког дома Милорада Живковића да се учешће страних тужилаца и судија у правосуђу БиХ оконча до краја 2010. године, умјесто приједлозима закона предвиђеног краја 2012. године.

Живковић је образложио да се до тада могу реализовати све започете или планиране активности у другостепеним процесима за ратне злочине, у којима је предвиђено учешће страних тужилаца и судија.

Амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ доставио је посланик СНСД-а Славко Јовичић, који тражи да се овим законом предвиде казне од једне до пет година за оне који у јавности РС и српски народ назову геноцидним, а протекли рат у БиХ агресијом.

Према Јовичићевом образложењу, Дјетонски споразум протекли рат описао је као "трагични сукоб у региону", а не постоји ниједна пресуда која каже да су српски народ и РС геноцидни или да је рат у БиХ био "агресија".

Достављање амандмана на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона у законском року најавио је и независни посланик Момчило Новаковић.

Уставно-правна комисија утврдила је постојање уставног основа и подржала принципе више приједлога закона разматраних у првом читању те подржала Приједлог закона о допуни Закона о службеном гласилу БиХ и Приједлог закона о примјени Римског статута Међународног кривичног суда и сарадњи са Међународним кривичним судом.

 http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=9644

---------------------------------------------------------

 
Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2009 | read_nums (461)
R. F. | 28.09.2009 

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučila je juče da ne razmatra prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH kako bi se poslanicima omogućilo da do kada traje poslovnički rok, dostave amandmane na ove zakonske prijedloge.

 

Članovi Komisije jednoglasno su odlučili da se navedena tri prijedloga zakona skinu s dnevnog reda sjednice i da ih razmatraju u srijedu, neposredno prije zakazanog zasjedanja Predstavničkog doma.

Ovim bi se omogućilo da se ispoštuje rok od 15 dana za dostavljanje amandmana, koji ističe u srijedu, ali i da Predstavnički dom, nakon što Komisija održi sjednicu i razmotri amandmane, istog dana razmatra navedene zakonske prijedloge.

Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH jedan je od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, a 30. septembra, zadnji je dan za eventualnu izmjenu izvještaja o napretku BiH u ispunjavanju postavljenih zadataka koji se šalje Evropskoj komisiji.

Do sada su Ustavnopravnoj komisiji stigli amandmani predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Milorada Živkovića, da se učešće stranih tužilaca i sudija u pravosuđu BiH okonča do kraja 2010. godine, umjesto prijedloga zakona kojim je predviđen ostanak stranih sudija do kraja 2012. godine.

Živković je obrazložio da se do tada mogu realizovati sve započete ili planirane aktivnosti u drugostepenim procesima za ratne zločine, u kojima je predviđeno učešće stranih tužilaca i sudija.

Amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH dostavio je poslanik SNSD Slavko Jovičić, koji traži da se ovim zakonom predvide kazne od jedne do pet godina za one koji u javnosti RS i srpski narod nazovu genocidnim, a protekli rat u BiH agresijom.

Prema Jovičićevom obrazloženju, Djetonski sporazum protekli rat opisao je kao tragični sukob u regionu, a ne postoji nijedna presuda koja kaže da su srpski narod i RS genocidni ili da je rat u BiH bio agresija.

Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2009 | read_nums (385)
Aktuelno
28.09.2009.
Foto: Arhiv

SNSD-ov poslanik izjavio da mora biti kažnjivo i nazivanje Srba "genocidnim narodom"...
28.09.2009. 14:23

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić upozorio je danas da napadi na srpski narod i Republiku Srpsku (RS) moraju prestati i ocijenio da se to može postići ugrađivanjem u Krivični zakon BiH sankcije za takve slučajeve.

"Nazivanje srpskog naroda i njegovih pripadnika genocidnim mora se sankcionisati, jer je to uvreda za jedan konstitutivni narod“, izjavio je Jovičić i poručio da mora biti kažnjivo i svako nazivanje RS "genocidnom tvorevinom".

Prema njegovim riječima, ne postoji presuda da je srpski narod genocidan, a RS genocidna tvorevina, kao što ne postoji ni pravna kvalifikacija da je protekli rat u BiH bio agresorski.

"Jedina pravna kvalifikacija jeste ona iz Dejtonskog sporazuma da se u regionu desio tragičan sukob, koji nije okvalifikovan ni kao vjerski, ni građanski, ni odbrambeni, ni agresorski“, naglasio je Jovičić.

Amandmanima na Krivični zakon Jovičić traži uvođenje kazne od jedne do pet godina za nazivanje pojedinaca iz srpskog naroda ili srpskog naroda genocidnim, a  Republike Srpske genocidnom tvorevinom, kao i za nazivanje proteklog rata u BiH agresijom.

"Mora se sankcionisati vrijeđanje srpskog naroda, koji od običnih ljudi do akademika svakodnevno biva nazivan genocidnim", poručio je Jovičić i ocijenio da bi uvođenjem sankcija za ovakve slučajeve pod udar zakona došlo čak 95 odsto Bošnjaka, uključujući i njihove visoke političare.

Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2009 | read_nums (415)

 

САРАЈЕВО, 28. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић упозорио је данас да напади на српски народ и Републику Српску (РС) морају престати и оцијенио да се то може постићи уграђивањем у Кривични закон БиХ санкције за такве случајеве.

"Називање српског народа и његових припадника геноцидним мора се санкционисати, јер је то увреда за један конститутивни народ“, изјавио је Јовичић Срни и поручио да мора бити кажњиво и свако називање РС "геноцидном творевином".

Према његовим ријечима, не постоји пресуда да је српски народ геноцидан, а РС геноцидна творевина, као што не постоји ни правна квалификација да је протекли рат у БиХ био агресорски.

"Једина правна квалификација јесте она из Дејтонског споразума да се у региону десио трагичан сукоб, који није оквалификован ни као вјерски, ни грађански, ни одбрамбени, ни агресорски“, нагласио је Јовичић.

Амандманима на Кривични закон Јовичић тражи увођење казне од једне до пет година за називање појединаца из српског народа или српског народа геноцидним, а Републике Српске геноцидном творевином, као и за називање протеклог рата у БиХ агресијом.

"Мора се санкционисати вријеђање српског народа, који од обичних људи до академика свакодневно бива називан геноцидним", поручио је Јовичић и оцијенио да би увођењем санкција за овакве случајеве под удар закона дошло чак 95 одсто Бошњака, укључујући и њихове високе политичаре.

Јовичић, међутим, сумња да ће његов приједлог за санкционисање напада на српски народ и РС добити подршку бошњачких представника у парламенту БиХ.

Амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ доставио је посланик СНСД-а Славко Јовичић, који тражи да се овим законом предвиде казне од једне до пет година за оне који у јавности РС и српски народ назову геноцидним, а протекли рат у БиХ агресијом.

Према Јовичићевом образложењу, Дјетонски споразум протекли рат описао је као „трагични сукоб у региону“, а не постоји ниједна пресуда која каже да су српски народ и РС геноцидни или да је рат у БиХ био "агресија".

Autor sjovicicslavuj | 23 Septembar, 2009 | read_nums (514)
 

parlamen-bih12SARAJEVO, Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o slobodnim zonama.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su članovi Komisije u okviru predloženog zakona usvojili dva amandmana poslanika Bakira Izetbegovića, te po jedan amandman poslanika Huseina Nanića, Slavka Jovičića i Šemsudina Mehmedovića.

Komisija za spoljnu trgovinu i carine razmatrala je i primila k znanju Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2008. godinu.

Tokom rasprave komisija je konstatovala da Izvještaj sadrži pregledno i koncizno podatke i karakteristike o poljoprivrednoj proizvodnji, prehrambenoj industriji, oblasti industrije mlijeka, ribarstva i šumarstva.

Izvještaj takođe sadrži i podatke o strukturi robne razmjene BiH u vezi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i o određenoj politici, kreditiranju i strukturi podsticaja u sektoru poljoprivrede.

Komisija je zaključila da se predloži Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvajanje Izvještaja iz oblasti poljoprivrede.

http://www.capital.ba/komisija-podrzala-prijedlog-zakona-o-slobodnim-zonama/

-------------------------------------------------------------

    My picture!

Kategorije

Arhiva