Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 14 Jul, 2008 | read_nums (593)

Славко Јовичић:

 БХРТ медијско недоношче које живи на туђи рачу

Autor: С. Шекара

 ПAЛЕ - Посланик СНСД-а Славко Јовичић на данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ позваће на одговорност министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ Божу Љубића и тражити објашњење из којих средстава и по чијем налогу је одобрено 1,7 милиона марака за плаћање сателитског програма БХРТ-а у прошлој години.

Јовичић је за наш лист изјавио да ставке за те намјене у буџету уопште није било и да ту обавезу није било могуће платити из прикупљеног новца од дозвола за фреквенције свих електронских емитера у БиХ.

Регулаторна агенција за комуникације БиХ, додаје он,  тај новац прикупља од свих, па и приватних кућа, попут НТВ Хајат и БН телевизије, које из властитих прихода плаћају емитовање програма путем сателита.

- Ово је само дио цјелокупне лакрдије зване БХРТ, и тек један од показатеља да је ријеч о медијском недоношчету навиклом да живи на туђи рачун. И посљедњи ревизорски извјештај о раду Јавног РТВ сервиса, који исказује 25 милиона марака тешке пословне губитке, у потпуности се уклапа у ову констатацију, иако је тешко разумјети да такав резултат биљежи субјекат у који се слива готово половина новца убрана по основу плаћања РТВ таксе у цијелој БиХ - рекао је Јовичић.

Он је додао да овакви показатељи јасно указују да се ранији менаџмент ове куће "није понашао менаџерски и домаћински, већ да ју је, разним криминалним радњама и погрешним потезима, довео у потпуни колапс".

- Многи су се чудили и негодовали што сам на неколико сједница Парламента тражио да БХРТ иде у стечај. Остајем при истом ставу и на јасном становишту, који дијеле и остали српски посланици,  да нећемо дозволити да претплатници из Републике Српске санирају огромна дуговања Јавног сервиса  - поручује Јовичић.

Славко Јовичић истиче да не жели да се мијеша у програмску и уређивачку концепцију БХРТ-а, али и да, као изабрани представник српског народа у Парламентарној скупштини БиХ, неће ни да прећути чињеницу "да је концепција комплетног информативно-политичког програма овог медија апсолутно антисрпска".

- Ово мишљење махом заступају и посланици хрватског народа, који су, чак, незадовољнији од нас Срба - каже Јовичић.

Посланик СНСД-а напомиње да законом основана Корпорација сва три јавна емитера у БиХ не може да заживи "због јавашлука у Федерацији БиХ", чији парламент још није изабрао Надзорни одбор Федералне телевизије, која, опет, кубури са неразјашњеним пословним и комерцијалним односима са БХРТ, иако су смјештени у истој згради".

- То је и разлог због којег ћемо предложити доношење новог закона о Јавном РТВ сервису БиХ, те тражити да се све финансијске обавезе БХРТ-а и ФТВ-а доведу на нулу, али без учешћа РС у санацији енормних дуговања - закључио је Славко Јовичић.

Наметнути пројекат није оправдао очекивања

Славко Јовичић подсјећа да је Јавни РТВ сервис БиХ још један од наметнутих пројеката међународне заједнице, који није оправдао очекивања, нити уложена средства.

- Вјерујем да је међународна заједница тада имала најбоље намјере, али је очигледно да није схватила да три конститутивна народа у БиХ нису ријешила своја национална питања, што је био и основни предуслов за нормално функционисање БиХ као државе, па тако и јавног сервиса - каже Јовичић.

Подвала у изјашњавању Бошњака

Говорећи о националној структури запослених у БХРТ-у, Славко Јовичић наводи да је заступљеност Бошњака више него доминантна.

- Од 137 запосленог техничког особља, само један радник је Србин. Посебна подвала је у податку да се 11 одсто запослених Бошњака изјашњава да су Босанци, што их, ваљда, сврстава у ред осталих - истиче Јовичић. 

Autor sjovicicslavuj | 12 Jul, 2008 | read_nums (614)
 
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Да ли је одржива дејтонска БиХ?

Изражавам задовољство што имам прилику да учествујем у многим разговорима са највишим политичким представницима, као домаћим, тако и са оним који долазе из међународне заједнице.

Ових мјесеци и дана, сигурно су најактуелније теме:

– „да ли је одржива дејтонска БиХ“ и уставне промјене у БиХ.

Говорити и писати о овако комплексним темама није могуће без неопходног разјашњења многобројних спорних детаља из наше даљне, а поготово из ближе прошлости.

Дакле, мора се говорити о свим догађајима који су претходили трагичном сукобу у региону, јединој квалификацији карактера рата, који је дефинисан и у Дејтонском споразуму, те ратном и поратном турболентном времену у БиХ. Управо, све те неразјашњене ствари су огромно, а нагласио бих, и непремостиво оптерећење за будућност свих народа у БиХ.

Зато пледирам да се у Босни и Херцеговини морају отворити сва, па и она најболнија питања, без обзира на све евентуалне посљедице. Јер, без тога ниједан конститутивни народ, а самим тим ни БиХ, не могу имати будућност, нити могу у перспективи градити било какав заједнички живот на овим просторима.

 Овако постављена тема је, могло би се рећи, тако конципирана да се сагледају сви аспекти функционисања дејтонске Босне и Херцеговине.

Наиме, свима је јасно да су у предратној Босни и Херцеговини преовладавала два непомирљива става и концепта и да се радило о дијаметрално супротним националним циљевима. По сваку цијену, тада Муслимани, данас Бошњаци и Хрвати из БиХ, настојали су Босну и Херцеговину издвојити из уставно-правног и територијалног устројства тадашње СФР Југославије. И нажалост, у томе су и успјели, мада се радило о противуставном насиљу, односно сецесионистичком и сепаратистичком пројекту, зацртаном у идеолошким премисама Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића.

 Истовремено, Срби су се оправдано залагали да Босна и Херцеговина, или барем српски народ из БиХ остане у заједничкој држави, тадашњој Југославији.

Данас, више него икада раније опет се поставља оно судбоносно питање – како помирити ове супротности. Одговор је - скоро никако. Јер, на оваквим питањима реално гледајући и није могуће постићи компромис прихватљив за све народе. Зато Босна и Херцеговина може опстати само на дејтонским принципима. Понављам, све друго води у авантуру са несагледивим посљедицама.

 У последње вријеме настављају се страховити притисци и то је видљиво. У таласима се појачавају удари на Републику Српску. Од Срба се тражи потпуна кооперативност и углавном извршавање онога што се ултимативно нуди, по систему: „узми или остави“, без могућности за било какав маневар. Је ли то, онда, демократија. Наравно да није. Након оваквих јасних позиција није ли то опет покушај доминације најбројнијег бошњачког народа, потпомогнутог хрватским и такође, незаобилазним неким представницима међународних лобистичких и антисрпских група, удружења, фондација итд.

То је напросто слика садашње позиције Срба у Босни и Херцеговини, који су безброј пута до сада рекли да за себе траже – онолико права и власти колико имају и друга два конститутивна народа. И ништа више, али ни мање од тога.

 Опречне су и потпуно супростављене истине које више од скоро двије деценије у јавност пласирају разно-разни политичари, квази интелектуалци, научници, политички и војни аналитичари, многобројни мешетари, и то онако и оним редом како то коме одговара. Многи, „знањем" тако "потковани“ не могу да „побјегну“ од националне искључивости, већ са огромне временске и просторне дистанце тумаче нама - преживјелим жртвама најокрутнијег злостављања – шта нам се то догодило и како нам је било и нажалост, предвиђају како ће нам бити у будућности.

Стално потезање и актуелизовање питања да је Република Српска реметилачки фактор и препрека свакојаког напретка свих народа у БиХ – није ништа друго већ чиста спекулација која српски народ па и све грађане у Републици Српској држи у перманентном страху и грозничавом ишчекивању – шта ће бити сутра. Подгријавање такве атмосфере и непрекидно затезање већ пренапрегнутих националних «струна» не доприноси толеранцији и разумијевању међу народима у Босни и Херцеговини.

 Бјелосвјетски логистичари и лобисти који се залажу за стварање унитарне Босне и Херцеговине напросто се утркују у промовисању само своје истине попут тзв. Међународне кризне групе, разних «бораца за људска права» у лику „Хјуман рајтс воча“, Сорошеве фондације, те друштва за угрожене народе, формалних и неформалних  иних домаћих и још више међународних група исл.

Шта се уствари крије иза настојања тзв. интелектуалних форума који долазе из Сарајева и који се залажу за промјену Устава БиХ. Могу ли се са још увијек претешким бременом никад разјашњене трагичне прошлости кроз коју су прошли сви народи у БиХ наметати само једном народу потпуно неприхватљива рјешења за будућност БиХ.

Након свега што нам се догодило, а и сад се догађа, поставља се кључно питање – како је онда могуће градити БиХ и може ли она уопште и функционисати без међународног старатељства.

Како је и да ли је уопште могуће помирити различите националне интересе када је сваком јасно да нема нити једног јединог Бошњака или Хрвата из Федерације БиХ, о повратницима у РС да и не говорим који није за укидање Републике Српске.

С друге стране, нема нити једног јединог Србина из Републике Српске који би прихватио стварање унитарне БиХ.

На крају, прочиће деценије а најважнија ствар у Босни и Херцеговини неће се сазнати. Она се зове:  и с т и н а.

Истина је основни предуслов свих будућих и срећних и несрећних дана и времене који очекују све народе у Босни и Херцеговини.

Autor sjovicicslavuj | 8 Jul, 2008 | read_nums (524)

 (Dalje)

Autor sjovicicslavuj | 5 Jul, 2008 | read_nums (498)

 (Dalje)

Autor sjovicicslavuj | 29 Jun, 2008 | read_nums (616)

                   PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

U današnjoj opštoj globalizaciji i u svijetu prepunom kontroverzi, licemjerstva, laži i obmana - pravda i pravo, kao univerzalne kategorije ravnoteže između kršilaca osnovnih ljudskih prava i onih drugih čija su sva prava pogažena - gube potpuni smisao opšteprihvaćenih normi i kakvog-takvog pravnog balansa između zločinaca i zlostavljanih i ugnjetavanih ljudskih bića.

Takođe, i istina je postala opšta fikcija, mada bi istina trebalo da bude osnovni preduslov za sve drugo... treće... Mada je istina jedna i nedjeljiva i niko na istinu nema ekskluzivno pravo, eto, bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita potpuno je neopravdano prigrabila sebi pravo da samo oni budu tumači te istine.

Najnoviji podaci ili informacije koje se ovih dana pojavljuju u medijima, istina još stidljivo, da u nekim zajedničkim institucijama BiH rade lica bošnjačke nacionalnosti za koja, izvan svake razumne sumnje, postoje neoborivi dokazi da su počinili stravične zločine nad srpskim narodom - nije ništa novo, niti senzacionalno.

Za sva lica za  koja postoje osnovane indicije da su kao pripadnici tzv. Armije RBiH počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom i koje srpska strana optužuje -  jeste samo paradigma o strateškom interesu Bošnjaka i njihovoj percepciji da se ovdje radi o ataku na  njihove "dobre momke"?! 

Godinama se zalažem da se potpuno razjasni ratna prošlost i da utvrdimo ko je kome - ono najlošije i šta uradio u prethodnom građanskom ratu. Svjestan sam da je to Sizifov posao, ali vodeći se ljudskim vrijednostima nemam namjeru da odustanem od permanentne borbe za istinu, ponajviše zbog moralne obaveze koju sam sam sebi nametnuo i čiste savjesti prema nevinim Srbima koji su na najsvirepije načine likvidirani od strane najokorjelijih zločinaca iz reda bošnjačkog, pa i hrvatskog naroda.

Počinioci ratnih zločina nad srpskim narodom ne rade samo u policijskim strukturama BiH, mada su bezbijednosne institucije indikativan primjer za njihovo uhljebljenje. Stanje ništa nije bolje ni u još nekim zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Njihovi pipci dosežu i do diplomatije i inih takozvanih humanitarnih nevladinih organizacija.

Ne želim da se miješam u nadležnost pravosudnih institucija BiH, niti da prejudiciram naredne poteze, u prvom redu Tužilaštva BiH, ali želim da po ne znam koji put ponovim - u BiH se četiri godine rata nije vodila ljubav, niti obnavljalo "bratstvo i jedinstvo"!? Ovdje su se međusobno ubijali narodi. Svako protiv svakoga je ratovao i bezbroj je raznih kombinacija o međusobnim sukobima između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Tako su muslimani, danas Bošnjaci, ratovali protiv Srba i Hrvata. Ratovali su (Alijini) muslimani čak i protiv muslimana (Abdićevaca).

Udruženi, svezanih zastava, dakle zajedno muslimani i Hrvati  ratovali su protiv Srba.

Hrvati su ratovali protiv Srba i muslimana.

Srbi su uvek  bili sami i ratovali su protiv muslimana i Hrvata. 

Strani okoreli kriminalci i teroristi iz islamskog svijeta (mudžahedini), ratovali su protiv Srba.

Regularna vojska Republike Hrvatske je ratovala protiv Srba.

Bivša regularna i jedino legalna JNA je pomagala Srbima.

Neke medjunarodne snage su pomagale muslimanima i Hrvatima. 

Svako protiv svakoga je ratovao!

Jednom davno, nobelovac Ivo Andrić lijepo napisa: "Pametni šute, fukara i lopovi se bogate, a samo još budale govore i za nešto se bore!" Eto, dobrovoljno pristajem da budem u ovoj trećoj grupi?!

Naravno da mi na um ne pada da pokušavam da ispravim krivu Drinu, ali ću uvijek kao i svi normalni ljudi ponavljati da je Drina kriva! A, to nije ništa drugo već jasna teza da činjenice o kojima govorim - potvrdim i da argumentima dokažem da je istina i pravo Srba, a ne samo Bošnjaka ili raznih drugih lobista iz bjelosvjetskih metropola, koji su svojim lažima potpuno preparirali vrlo blisku nam prošlost.

Cilj je bio sasvim jasan - sve učiniti da se lažima izvrši potpuna satanizacija srpskog naroda, u cjelini. Ali, bez obzira na sve, ne smijemo pasti u apatiju i letargiju koja bi nas uspavala, niti smijemo prihvatiti kolektivnu amneziju, pa da zaboravimo stradanje našeg, srpskog naroda, u našoj prebogatoj istoriji, istina kroz vjekove tragičnoj prošlosti i nesrećnom usudu. Zato, glavu gore, istinu u ruke i pravdu za sve narode!

Autor sjovicicslavuj | 28 Jun, 2008 | read_nums (591)

Datum: 27.06.2008
Autor: Ж. Добрић

СAРAЈЕВО - Самир Бејтић у петак је ослобођен оптужби за убиства и ратни злочин над српским цивилима на локалитету Казани изнад Сарајева послије обновљеног суђења у Кантоналном суду у Сарајеву. Након изрицања пресуде, Бејтић је пуштен из притвора у којем је био од 28. јула 2002. године.

Посланик у Парламенту БиХ Славко Јовичић, који је био заробљен у пет логора у Федерацији БиХ, рекао је да није изненађен ослобађајућом пресудом те да би га зачудило да је Бејтић "осуђен и на два мјесеца".

- Нисам изненађен пресудом, али сам озлојеђен и забринут због селективног приступа и Тужилаштва и Суда. Нисам никада ни претпостављао да ће било који Бошњак бити оптужен за злочине над Србима, већ очекујем награду за њих, као што је ослобађање Самира Бејтића - рекао је Јовичић.

Он је додао да судови у БиХ настављају праксу Хашког трибунала и једини задатак им је да сатанизују српски народ, примјењују селективно право и "покажу како је један цијели народ крив, а то је неприхватљиво, небулоза, увреда и понижавање Срба".

- Не би ме зачудило да сада Самир Бејтић тражи одштету што су га "малтретирали" и што је био оптужен - рекао је Јовичић.

Он тврди да у БиХ нема правде и права већ само "сила и моћ, новац, корумпирано правосуђе и тужилаштво".

- Бошњаци имају разлога да ликују над таквом пресудом суда - рекао је Јовичић.

Предсједавајући Судског вијећа Јасенко Ружић је рекао да су саслушани свједоци којима се раније судило за иста кривична дјела.

- Међутим, они су одступили од првобитних исказа, јер су у том предмету били оптужени. И из исказа осталих свједока не произлази да је Бејтић починио та кривична дјела, а суд суди само на основу доказа - рекао је Ружић  и додао да "докази изведени на обновљеном суђењу нису ван разумне сумње доказали Бејтићеву кривицу".

Бејтић је ослобођен оптужби да је као припадник 10. брдске бригаде Aрмије РБиХ, којом је командовао Мушан Топаловић Цацо, на свиреп начин убио саборце Ергина Николића и Душка Јовановића, те Зорана Вучуревића. 

Ослобођен је и оптужби за помагање у убиству Предрага Шалипура, Бранислава Радосављевића и Божидара Шљивића, као и брачног пара Марине и Радослава Комљенца.

Бејтић је средином 2006. године осуђен на 14,5 година за ова дјела, али је Врховни суд ФБиХ укинуо пресуду и наложио ново суђење.

Тужитељка Aида Ћатовић након пресуде је истакла да ће се жалити Врховном суду Федерације БиХ.

- Ниједан нови доказ није изведен на овом обновљеном суђењу. Исти су били докази као и у првом поступку, када је осуђен на 14,5 година затвора - казала је Ћатовићева.

Самир Бејтић је био недоступан када се 1994. године групи припадника Десете брдске бригаде судило за убиства на Казанима. Он је послије хапшења 2002. године у Њемачкој изручен властима БиХ.

Разочаран отац убијеног Предрага Шалипура

Момчило Шалипур, отац убијеног Предрага, који је оба суђења пратио и више пута био саслушан као свједок, у петак  је с невјерицом примио вијест да је Бејтић ослобођен оптужби.

- Немам ријечи, не могу да вјерујем. Тај Бејтић је одговоран за убиства, свједочио сам неколико пута, али, видите, безуспјешно. Ова пресуда је очит доказ какве судије имамо и у каквој држави живимо. Он је мом сину пребио руке и ноге, другим људима је одсијецао главе, из стана је одвео двоје стараца, и ником ништа. Разочаран сам. Питам се какав је то суд - казао је разочарани Момчило Шалипур.

Autor sjovicicslavuj | 20 Jun, 2008 | read_nums (639)

PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

Један мој велики пријатељ, који је уједно "љубитељ" бошњачких портала, недавно ми је проследио доле поменути текст, ако се он уопште тако може назвати??? Kaжем проследио, јер ја ни у лудилу не бих никада посетио ниједан бошњачки портал, само да се зна!!!

Текст је скинут са веб-сајта: Сарајево-x. Шта да кажем на невероватне бљувотине, односно на конструкције и лажи болесних умова и на њихове злочиначке коментаре? Ништа, осим што сам се одлучио да их поставим на свој блог. Зашто? Па зато, што мој блог посећује велики број честитих и добронамерних људи, искрен да будем ради се, углавном, о Србима. Откуд знам да се баш ради о Србима? Знам зато, што ми се многи од њих мејловима јављају,  што ми редовно пишу и што од мене траже да наставим са борбом за истину, која је једна и која је недељива! Јер, нико на истину нема ексклузивно право. Е, због њих сам поставио бошњачке коментаре да се добронамерни људи увере у чињницу каквих све има нељуди и чиме се све служе да би исказали огромну мржњу према мени, морам да нагласим - ничим изазвани!

Наравно, мој блог посећује и велики број "знатижељних" Бошњака, у шта сам се могао уверити кад сам био дозволио њихове коментаре. Коментари би се могли и даље писати да ти исти нису превршили сваку меру пристојне комуникације, те сам само због тога одлучио да онемогућим све  наредне коментаре, јер нисам могао дозволити да мој блог буде повод и катализатор међунационалне мржње.

 Дакле, шта речи о (не)људима, који су сакривени иза својих ницкова у стању да лажима и мржњом говоре и пишу најпогрдније и најмонструозније ствари о мени? Наравно ништа! Јер, су аутори злочиначких коментара све сами рекли о себи, а о мени све саме лажи и увреде. На сву срећу овакви аутори ме никада не могу увредити...

Да истакнем - у злогласни концентрациони логор смрти "Силос", муслимански политички и војни врх је са подручја Пазарића и Тарчина ( Сарајевска регија) затворио све мушкарце  (око 600), доби од 14 до 85 година, изузев два три тешка и непокретна инвалида. У конц-логор је било затворено и 11 жена, па чак и једна трудница у шестом месецу трудноће (!?!). Радило се, дакако, о смишљеном муслиманском државном злочину према српским цивилима.

 Процесуирање одговорних и отварање судског предмета за конц-логор "Силос", очекује се најесен ове године и тада ће се на Суду БиХ доказати све страхоте и страдања кроз која је прошао српски народа са тих подручја, а који је без икаквих разлога затворен у поменути конц-логор смрти. Једини разлог је био тај што смо били Срби!!!

Што се мене тиче - ја ни ауторе доле поменутих коментара и памфлета - не мрзим, јер мржња је неизлечива болест. Ја такве (не)људе само жалим. Наравно да ниједна реч у коментарима бошњачких екстремиста и учесника дебате - није тачна и баш због тога такве небулозе није могуће чак ни на овај начин демантовати. Њима не вреди доказивати - ни ко сам, нити какав сам као човек. На крају, Бог ми је сведок за све што јавно говорим и што пишем да је истина, а што то иритира и фрустрира наведену "господу", е, па нисам  ја за то крив!

 
Пошто сам рођен и живео сам у средини где је пре рата,  (не знам тачан проценат, јер се тада нисмо пребројавали по нацији на: Србе, Муслимане, Хрвате и остале), чини ми се, живело је   нешто мање од пет одсто Срба, запамтио сам једну честиту нану муслиманку, која није имала ни дана школе, али је била врло паметна жена. Нажалост, она није више међу живима. Још као дете сам запамтио многе њене изреке. Па, би за многе (не)људе говорила: "Будала, папрати, кривих дрва и камења - никад неће нестати"! Или, "Свакој будали је море до колена"! Али и, "Хајвану је место у штали, а инсану (човеку) у друштву са учевним људима"! Има и ова: "Бог не хаје што цуко лаје"! Неке од ових изрека, а сигурно и тачније речено све - могу се применити на многе коментаторе и учеснике у дебати на доле поменути конгломерат излива мржње и сваког анимозитета према мени.

Знам сигурно, ниједна ме персона (нон грата) од њих уопште и не познаје, нити су икада били негде у мојој близини. Значи да уопште и не знају какав сам ја човек, у ствари! Али, то њима и није циљ. Циљ је јасан и они то отворено и демонстрирају. Сметам им што сам Србин и што не певам по њиховим нотама. ВОЛИМ ШТО МЕ НЕ ВОЛЕ!

Наравно, имали су прилику да ме само слушају и гледају на малим екранима, да читају моје бројне ауторске текстове, колумне...Не постоји ниједна телевизија на свету, која иоле, нешто значи а, да  бар једном код њих нисам био гост у некој од бројних емисија. О медијима у Србији, овде у БиХ, па и у неким у Хрватској, Црној Гори, излишно је и говорити.  Требам ли да сносим личну одговорност због сталног интересовања медија и новинара за моје учешће у бројним емисијама? Наравно да не! Али, ето, и то - вајној и бајној господи смета, а нису се сами запитали: зашто ме сви зову?!  И зато лају и бљују из свих "оружја и оруђа" на моју маленкост, задојени мржњом према свему што носи префикс или атрибут - српски! Са великом индигнацијом одбацујем сваку евентуалну намеру "текстописаца" да ми припишу настојање да било кога увредим од "коментатора". Али, ако се било ко од њих препознао у изрекама нане, е, онда ја апсолутно нисам за то крив!  

*********************************

Напомена: У тексту "ВОЛИМ ШТО МЕ НЕ ВОЛЕ", који се, такође, налази на овом блогу,  објаснио сам и указао  на  само неке чињенице којима се служе србомрсци.

 С обзиром да сам посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, изабран из реда српског народа из Републике Српске, на њихову жалост, ево, поновићу безброј пута дату изјаву.

Мене је на ову функцију изабрао српски народ и ја се поносим тиме.

И шта је овде проблем? Нема га, јер ја не мрзим ниједног човека на овој планети, а камоли да мрзим неки народ. Боже сачувај!

Волим Босну и Херцеговину и сматрам је својом земљом, само ако је у њеном саставу и РЕПУБЛИКА СРПСКА!

Да нагласим,  РЕПУБЛИКА СРПСКА је УСТАВНА  категорија!

Да закључим - ја сам легалиста и моја обавеза је да радим по Уставу ове земље!

Моја је обавеза да поштујем Устав ове земље!

И у Парламенту БиХ, највишем законодавном органу , положио сам заклетву да ћу бранити и штитити Устав ове земље!

Шта је онда проблем? Нема га!

Све српске представнике, па и мене, у заједничким институцијама БиХ плаћа српски народ и Република Српска, јер и Срби издвајају и плаћају порезе и доприносе и пуне буџет БиХ, као што ту обавезу имају  и други порески обвезници у овој земљи! Јасно као дан!

Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2008 | read_nums (672)

 
ПAЛЕ - Посланик Савеза независних социјалдемократа у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић на наредној сједници Представничког дома затражиће одговорност свих оних који нису омогућили да се у потпуности спроведе коначна, обавезујућа и извршна одлука Уставног суда БиХ, којом је Влада Федерације БиХ обавезана да путем своје надлежне комисије за тражење несталих, одговори на све захтјеве по основу 110 појединачних апелација о несталим сарајевским Србим

Он је истакао да је дошло крајње вријеме да се прекине својеврсна рашомонијада у вези са радом федералне Комисије за испитивање истине о страдању Срба, Хрвата, Бошњака и осталих у ратном Сарајеву, оцјењујући да се питање утврђивања истине о судбини несталих сарајевских Срба мора вратити у правне оквире.

- Комисија се све ово вријеме бавила сама собом, што је, када је у питању утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву, изњедрило резултат раван нули - оцијенио је Јовичић.

Спровођење обавезујуће и извршне одлуке Уставног суда БиХ је кључ цијеле ове приче, а све друго, по оцјени Јовичића, спада у домен непознавања чињеница и обичне манипулације.

- Зашто ћути Уставни суд БиХ, који је дужан да прати извршење и реализацију одлуке коју је донио у мају 2005. године? Свједоци смо ситуације у којој је опструкција јача од права, злочин јачи од правде, а слике Мушана Топаловића Цаце и данас присутан декор на сарајевским улицама и средство којим се отворено пријети свим Србима који траже истину о судбини својих ближих - закључио је Јовичић.

Он је додао да ће од Канцеларије високог представника тражити да наметне одлуку о формирању посебне комисије за испитивање страдања Срба у Сарајеву, као што је то учињено у случају Сребренице.

Шта ради Тужилаштво БиХ ?

Славко Јовичић најављује да ће јавно поставити и питање шта ради Тужилаштво БиХ, којем је још у априлу претпрошле године поднесена пријава против Aхмета Хаџипашића и Aмора Машовића, због свјесног одбијања да изврше коначну одлуку Уставног суда БиХ.

- Јасно је да су за неизвршавање одлуке највише судске инстанце у БиХ, били одговорни тадашњи федерални премијер Хаџипашић и предсједник тамошње Комисије за тражење несталих Машовић, али је исто тако јасно да Тужилаштво БиХ ни до данас није процесуирало кривце - подвукао је Јовичић.

Срђан Шекара 

Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2008 | read_nums (621)

СРБИ су СРБИ и не могу бити ништа друго!

Онима који, нажалост, оспоравају српски национални идентитет - морам заиста стално да понављам:

НАЦИОНАЛНОСТ:  

СРБИ су ПО НАЦИОНАЛНОСТИ СРБИ И НИШТА ДРУГО!

ВЕРОИСПОВЕСТ:

ОГРОМАН БРОЈ СРБА по вероисповести су ПРАВОСЛАВЦИ!

Мада има и Срба који су по вероисповести, рецимо муслимани. (Један од најпознатијих је био књижевник МЕША СЕЛИМОВИЋ).

РЕЛИГИЈА:

СРБИ ПРАВОСЛАВЦИ су по религији ХРИШЋАНИ!

 ********************************

SRBI SU SRBI I NIŠTA DRUGO!

Onima koji osporavaju srpski identitet - moram zaista da ponovim.

SRBI su PO NACIONALNOSTI SRBI i ništa drugo! 

OGROMAN BROJ SRBA po veroispovesti su PRAVOSLAVCI!

Mada ima SRBA koji su po veroispovesti muslimani (Jedan od poznatijih je bio književnik Meša Selimović).

SRBI PRAVOSLAVCI su po RELIGIJI HRIŠĆANI 

SRBI imaju mnoga državljanstva. Oni u Sbiji, te države. Srbi u BiH imaju državljanstvo BiH, mada će ogroman broj Srba iz BiH uzeti dvojno državljanstvo svoje matice - SRBIJE. Na to imamo pravo po ratifikovanom i bilateralnom  sporazumu izmedju Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2008 | read_nums (630)

Kolumna objavljena u dnevnim novinama "Fokus"

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

      U sveopštem haosu i beznađu u kojem se nalazi cijela BiH, dodatnu nesreću za sve narode prizivaju, ovdje i sad, povampirene aveti prošlosti, koje nesmanjenim tempom rade na stvaranju nove tzv. bosanske nacije (sic!)?! Prema tom suludom projektu, najblaže rečeno, Srbi bi trebalo da se "bosaniziraju".

Ali, sam termin bosanski ili Bosanac, posmatrano u kontekstu nacionalnog određenja, ima mnogo drugačije i važnije značenje. Dugoročno gledano, nije li termin bosanski samo embrion i idu li bošnjačke intencije u pravcu stvaranja nove, hibridne i nepostojeće bosanske nacije.

Međutim, to je već viđeno, i to krajem devetnaestog, odnosno početkom dvadesetog vijeka, kada je u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, koja je bila pod Austrougarskom okupacijom, Benjamin Kalaj imao isti cilj: stvoriti jedinstvenu bosansku naciju. Iako okupirani, Srbi iz Bosne i Hercegovine su i tada znali da se odbrane od te pošasti i sačuvaju svoj nacionalni identitet i osobenosti, pa će na osnovu tog istorijskog iskustva znati to isto učiniti i u ovom, turbulentnom političkom vremenu.

U takvom ambijentu, postala je ustaljena praksa da se u bošnjačkim sredstvima informisanja, i u svim drugim prilikama, Srbi nazivaju bosanski Srbi. Nažalost, i neki mediji u Republici Srpskoj su prihvatili termin bosanski i vežu ga za srpsku i hrvatsku naciju, čime on sve više, neopravdano i kod nas stiče pravo građanstva.

Možda to i ne bi bilo toliko važno da se iza fraze bosanski Srbi ne krije nešto sasvim drugo. U dogledno vrijeme atribut bosanski bi vjerovatno ostao sam, a ono Srbi bi se utopilo u Bosanci, što je i osnovni cilj zagovarača stvaranja jedinstvene bosanske nacije, a preko tog termina i stvaranje građanske države BiH?!

Ali, s obzirom da ne postoje tzv. američki Srbi, francuski Srbi, iranski Srbi itd., isto tako: ne mogu se po bilo čijim željama vještački stvarati ni bosanski Srbi. Tačno je samo da postoje Srbi koji su rođeni i koji žive u Americi, odnosno Srbi koji su porijeklom iz Amerike, zatim Srbi koji su rođeni i koji žive u Francuskoj ...itd.

Analogno tome, identična varijanta važi i za BiH: radi se, u istinu, o autohtonim Srbima koji su rođeni i koji žive u Bosni i Hercegovini i, s druge strane, Srbima koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i koji danas žive širom svijeta.

Takođe, termin bosanski nije moguće vezati za naciju, jer šta je onda s hercegovačkim Srbima: pod uslovom da tvorci bosanske nacije nisu predvidjeli odvajanje Hercegovine od Bosne? U krajnjoj liniji, atribut bosanski ima samo određeno teritorijalno značenje, kao uostalom: semberski, krajiški itd.

To što se kategorički suprotstavljaju utapanju u bosanske Srbe, istovremeno ne znači da se Srbi, samim time, odriču i Bosne i Hercegovine. Ali, nema te cijene po kojoj bi mogli prihvatiti da i ono bosanski obavezno ide uz Srbi, jer jednostavno rečeno: Srbi su Srbi i nikako ne mogu biti ni oni ali ni ovi, pa na kraju krajeva, ni bosanski.

Autor sjovicicslavuj | 9 Jun, 2008 | read_nums (508)

 

B. GAGULA - Dnevne novine "Fokus"

Socijaldemokratska partija BiH već godinama ubire enormno veliku retnu od uzurpirane imovine bivšeg Saveza komunista BiH, koju izdaje pravnim i fizičkim licima, a u posljednje vrijeme nastoji da prikrije stvarne prihode.

Zlatko Lagumdžija

Prema podacima koje je saopštila Maksida Bajramović, portparol Centralne izborne komisije BiH, u posljednje tri godine SDP prikazuje stalni pad prihoda od iznajmljene imovine bivšeg SKBiH.

Prema tim podacima, SDP BiH je u 2005. godini ostvarila dobit od 703.740 maraka, godinu dana kasnije 656.163 marke, a prošle godine 345.753 marke, što navodi na zaključak da jedino u Sarajevu cijene zakupnine pojeftinjuju ili su, možda, u pitanju finansijske manipulacije.

- Pomenuti izvještaji dostavljeni su u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija i naša služba za reviziju sada kontroliše izvještaje. Tek kad kontrola bude završena, slijedi ovjera - pojasila je Bajramovićeva.

Međutim, SNSD je pokrenuo inicijativu prema kojoj bi Savjet ministara BiH trebalo da utvrdi porijeklo imovine nekadašnjeg Saveza komunista i način sticanja, te da se, ako se utvrdi nezakonitost procesa, ta imovina izuzme od sadašnjeg vlasnika, SDP BiH.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, smatra da se SDP sama proglasila pravnim nasljednikom Saveza komunista i da nezakonito koristi imovinu koja je vlasništvo ne samo onih koji su nekada bili članovi SK, već i svih građana BiH, pošto je izgradnja tih objekata, pored članarine, finansirana i iz budžeta tadašnje BiH.

- Kategorično tvrdim da ta imovina ne može da bude vlasništvo bilo koje političke stranke, a pogotovo ne SDP BiH i njenog lidera, Zlatka Lagumdžije, koji su 1990. godine najviše radili na razbijanju nekadašnjeg SK. Nezakonitom uzurpacijom te imovine, SDP BiH zaradila je enormne prihode, iznajmljujući i prodajući tuđe objekte, koji su bili predratno vlasništvo SK, i na taj način ostvarila ne samo političku korist, već i ekonomsku, na račun imovine komunista - istakao je Jovičić te dodao da veliki broj objekata SDP iznajmljuje u Sarajevu, među kojima i prostor za Vladu FBiH, za koji se izdvaja 1,3 miliona godišnje.

Jovičić je istakao da je u distriktu Brčko i RS imovina SK riješena na taj način da je dodijeljena lokalnim zajednicama, nevladinim i humanitarnim organizacijama i institucijama lokalne zajednice. On ističe da na imovinu u SK u Sarajevu pravo polaže i RS, jer je ta imovina sagrađena od članarine komunista iz cijele BiH.

Jovičić smatra da bi rješenje bilo da se sva imovina uknjiži na državu BiH.

- Lagumdžija je nedavno rekao da je SDP pravni i politički sljedbenik SK i doveo sebe u neprilike, jer je evropski parlament osudio sve komunističke režime, koji su postojali nekoliko posljednjih decenija u Evropi.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, smatra da bi zakonom trebalo urediti vlasništvo nad imovinom SK. On je rekao da su građani BiH izdvajali članarinu za imovinu SK, te da je danas koristi SDP, te upravlja tom imovinom.

Damir Mašić, sekretar za informisanje, kaže da SDP raspolaže samo s nekoliko zgrada, od kojih je najvrednija u Alipašinoj ulici u Sarajevu, i tvrdi da se ne radi o uzurpaciji državne imovine, već o nasljeđu.

- Zgrade su pravljene od članarine SK, a ne iz budžeta. Veliki broj članova SK danas se nalazi u nacionalnim i nacionalističkim strankama. Kada su se odrekli svega komunističkog, jedan broj članova ostao je u SK - objasnio je Mašić.

Mašić kaže da Vlada FBiH za zakup prostora plaća mnogo manje nego što mediji spekulišu, ali nije mogao da kaže o kojem iznosu je riječ. Podsjetio je da je u toku sudski proces za zgradu koju je koristilo Ministarstvo odbrane u Banjoj Luci, a koja je vlasništvo SDP.

- Kad-tad, ta zgrada biće vraćena SDP-u - ubijeđen je Mašić.

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2008 | read_nums (569)

Срби по религијској припадности су православни (ортодоксни) хришћани. Живе на овим просторима већ вијековима. Још у 15. вијеку су представљали већинску популацију на подручју бивше Босне и Херцеговине и такво стање се одржавало све до почетка седамдесетих година прошлог вијека. 

Средњовјековна босанска држава била је предвођена српском династијом која је била у сродству са династијом Немањића у тадашњој Србији.
Историјска промјена се десила кад су Турци османлије извршили инвазију Балканског полуострва у 14. и 15. вијеку. Значајан дио популације у тадашњој Босни, већином Срби, а мањим дијелом и Хрвати, прихватили су ислам, религију турских освајача, након пада Босне 1463. године. Разлоге за ово треба тражити у чињеници да су једино на тај начин могли да избјегну прогоне од стране Турака, велике намете и порезе, и уопште несношљиве услове за живот које су турски освајачи наметали покореним народима.

Након Аустро-угарске окупације Босне и Херцеговине 1875. године и њене анексије 1908. почео је на овим просторима да јача утицај западних цивилизацијских токова. Негдје у то вријеме поциње да јача српска национална свијест и идеја о уједињењу срспког народа у Босни са матицом Србијом.
 
У Сарајеву је 28. јуна 1914. године, на Видовдан, група локалних српских патриота извела је атентат на аустријског престолонасљедника Франца Фердинанда. Био је то чин који је представљао повод за избијање 1 свјетског рата.

Током Другог свјетског рата српски живаљ на овим просторима претрпио је до тада невиђен геноцид и разарање свега што је стварано посљедњих деценија. Према историјским подацима, у току тог рата погинуло је или је погубљено близу 2 милиона Срба, од чега је само у злогласном усташком логору Јасеновац звјерски побијено више од 550 хиљада Срба, недужних људи, махом жена и дјеце.
 
Посљератна Југославија, као ни прошла, није успјела да ријеши националну нетрпељивост и медјусобно непријатељство народа који су у њој живјели. Комунисти су просперитет на овим подручјима успијевали да одрже захваљујући задуживањима и кредитима по свијету, док су политичку стабилност, укључујући и међунационалне односе, одржавали једноставном методом политичке пресије. У току тог периода слабљење срспког националног бића било је веома изражено, чак можда и више него у претходним режимима.

Распад бивше Југославије почео је у новембру 1990. године, када су одржани први вишестраначки избори. Поред Владе и Парламента успостављено је и седмочлано Предсједништво. Тадашњи члан тог Предсједниства Алија Изетбеговић био је члан "Младих муслимана", милитантне муслиманске организације у току 2 свјетског рата, и аутор "Исламске декларације", фундаменталистички настројене књиге која је пропагирала да мирна коегзистенција измедју ислама и других вјероисповијести није могућа. Ово за Србе није била ситуација која обећава, али је нада постојала све док је постојала Југославија.

Не задуго, у јуну 1991. Словенија и Хрватска прогласиле су независност, изазивајући тако сецесију Југославије, а облаци рата су се неизбјежно почели надвијати над Босном и Херцеговином. Муслиманска странка СДА се већ почела припремати за конфликт, стварајући паравојне формације, прво "Патриотску лигу", а убрзо и војну формацију "Зелене беретке", као и сличне друге оружане организације.
Република Српска је званично проглашена 9. јануара 1992. године, када су српски посланици из тадашњег босанскохерцеговачког Парламента ударили темеље Републици Српској. Ово је био једини начин да се српски народ спаси од још једног надолазећег зла.
 
Од априла 1992. до новембра 1995. године земља је била у класичном грађанском рату, вођеном између етничких групација. Као и сваки други грађански рат, и овај је имао међународну позадину. Срби су били охрабрени од стране Србије и Црне Горе, Хрвати од стране Хрватске, а муслимани од Америке, Њемачке, Аустрије и цијелог исламског свијета. Мит о српској агресији био је створен само зато да би се заташкала права позадина ових сукоба, која је у ствари лежала у остваривању тежње прављења новог свјетског поретка и успостављању интереса великих сила на овим просторима.
 
Након многобројних покушаја успостављања мира и мировних споразума нуђених од стране међународне заједнице (Венс-Овенов план, Овен-Столтенбергов план, План Контакт групе, међународне конференције ...), коначно је 21. новембра 1995. године у Дејтону (Охајо) склопљен мировни споразум о прекиду непријатељстава, који је озваничен 14. децембра исте године у Паризу. У основи Дејтонског споразума је нова мапа Босне и Херцеговине, гдје је успостављена ентитетска подјела на Републику Српску и Федерацију БиХ. Према овом споразуму, Републици Српској је припало 49% укупне територије Босне и Херцеговине. Дакле, Босна и Херцеговина се састоји из два ентитета - Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине!
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2008 | read_nums (589)

 Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

У условима у којима је живио народ  у Републици Српској до прије само двије године, то врло тешко стање безнађа и безперспективности у којем се налазило скоро цјелокупно становништво - могло би се дефинисати као «оптимизам», односно као радост која је сконцентрисана у индиспонирану тугу.

У свеопшти конгломерат тадашњих демагошких изјава које су углавном долазиле из «информативних кухиња» највиших званичника из Републике Српске, а самим тиме и из БиХ,  у тај миље, извнредно су се уклапале и лицемјерне изјаве тадашњих политичара о њиховој наводној политичкој одговорности која се односила на све «државничке» потезе које су они, тобоже, повлачили у «интересу народа».

У претходној послије ратној деценији готово свакодневно могле су се чути несувисле изјаве, изговорене од тадашњих најодговорнијих функционера који су долазили из владајућих олигархија да су, ето, они као месије на себе преузимали тешко бреме «политичке одговорности» за ондашње, свеукупно катастрофално стање у друштву.

О каквом се цинизму и безкрупулозним лажима радило најбоље показују сљедеће чињенице. У овом ентитету као и у БиХ, већ годинама ама баш нико не одговара за небројена кривична дјела: не одговара за бројне тзв. афере евидентног привредног криминала и лоповлука. Мафија и криминалци су, већ сам рекао – деценију и по на очиглед, а неријетко и у спрези  са тадашњим структурама и са потпуно инертним и стерилним властима - некажњено пустошили и пљачкали сва народна добра која је тај исти народ као социјалистичка авангардна «радничка класа» деценијама раније стварао.

Криминал и лоповлук су захватили све поре друштва и као елементарна непогода и данас раздиру слабашну и неотпорну «утробу» Републике Српске. Нападнути су и сви природни ресурси са којима располаже Република, а они су итекако значајни. Краде се све, па чак и интелектуална и научна својина. Раслојавање друштва на богате и сиромашне попримило је стравичне епидемионолошке размјере и никад није било израженије као данас.

Новокомпоновани тзв. бизнисмени и у овом времену ничу као гљиве послије кише. Тачније речено, лопови се ''размножавају'' као калифорнијске глисте.
Након оваквог суморног стања поставља и оправдано питање - шта је то у ствари «политичка одговорност» у коју су се заклињали многи властодршци.

Одговор није тешко пронаћи. Политичка одговорност би се с тога могла дефинисати као обланда и налицкана фасада потпуно урушеног и девастираног унутрашњег криминализованог система власти иза којег се скривају неодговорни и неспособни политичари. Заправо, ради се о искривљеној слици сопственог лика у конвексном политичком и имагинарном огледалу. Чак и закони физике који немају никакву примјену на терену потпуно препариране овоживотне и политичке стварности, овдје су као експеримент послужили да у овом свеопштем хаосу ускраћених људских права путем центрифугалне силе «усисају» општенародно богатство, а затим га «упумпају» у врло уски круг богаташке политичке и криминалне елите. Паралелно с тим никад раније ка до сад нису биле јаче лоповске центрипеталне силе које опет и оно мало народне муке путем пореза и доприноса држава извлачи од грађана те их и на тај безочан начин још више сиромаши и упропаштава. То је дакле начин путем којег, ван свих природних и правних закона остају крупне криминогене «рибе» које изванредно «пливају у океану» криминала и које и даље несметано настављају деценијско пљачкање сопственог народа.

Политичка одговорност у амбијенту без одговорности – јесте ''алајбегова слама'' по којој и о којој ''млати" ко и како стигне. А богами многи и стигну.

 Јер ко се још од нас сјеćа свих оних политичара од 1990. године, па све до нас који смо данас у политици. Хиљаде њих је нажалост заборављено, па чак иако су требали бити упамћени по злу и пљачки сопственог народа. Дакле хиљаде њих далеко и заборављени  од народа – живе данас у изобиљу од огромног на лоповски начин стеченог капитала.

Политичка одговорност тако остаје мртво слово на папиру. Зато овим текстом и ја на себе преузимам «политичку одговорност» за све овдје написано. Једина одговорност која је евидентна јесте «народна одговорност», односно одговорност народа за сопствену судбину и будућност.  Све је јасно. Кривац је напокон познат.  Народ је је у сваком, па и у политичком погледу "одговоран".

Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2008 | read_nums (576)

 FBiH etnički čista

Položaj povratnika Srba u FBiH jeste izuzetno loš. Rijetko se zapošljavaju, nemaju osnovna ljudska prava, pa se s tim i njihov broj smanjuje na ovom području, ističe se u izvještaju ombudsmana FBiH.

Na bazi zaprimljenih žalbi i u kontaktima s građanima te na osnovu odnosa vlasti prema njima ova institucija je do zaključka da je stanovništvo u Federaciji suočeno sa izvršnim vlastima na svim nivoima koje su dovoljne samo same sebi i ispunjavanju interesa političkih stranaka koje su ih delegirale, zbog čega se krajnje neprofesinalno i nesavjesno odnose prema građanima koji su ih izabrali.

- Političari u Federaciji njegujući i održavajući bolesno stanje s masovnim traumama, vodeće nacionalne strukture vlasti, koje se uglavnom nisu mijenjale i čiji je odnos prema demokratskim promjenama više nego upitan, uspijevaju opstati na vlasti i držati glasačko tijelo pod stalnim tenzijama straha, nepovjerenja i ugroženosti od drugih - ističe se u izvještaju ombudsmana.

- Kroz nepoštovanje zakona koji se odnose na zaštitu ljudskih prava šalje se jasna poruka stanovništvu da je nepoželjno. Ovdje posebno naglašavam loš položaj Srba i Hrvata u Federaciji i ovakvim radom federalnog političkog miljea se samo završava ratni plan o etnički čistoj Federaciji - istakao je Jovičić.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD, kaže da je Federacija već sada etnički čisto područje, a sve zahvaljujući pravoj politici svojih stranaka i političara.

- Politički vrh Federacije je sve odlično uradio. Bez ikakve pompe pogoršavali su položaj povratnika, narušavajući im sva ljudska prava oduzimajući im stanove i štošta drugo i tako poslali jasnu poruku svima koji nisu Bošnjaci, da nemaju šta tražiti u Federaciji - naglasio je Jovičić.

Federalni ombudsmani potkrepljuju priču o narušavanju ljudskih prava povratnika činjenicom da su službe za zapošljavanje na federalnom i kantonalnim nivoima, u posljednjih pet godina zaposlile u Kantonu Sarajevo samo 1.162 Hrvata i 992 pripadnika srpske nacionalnosti od ukupnog broja zaposlenih koji iznosi 35.000. U ostalim kantonima broj zaposlenika pripadnika manjinskih grupa je simboličan i kreće se maksimalno ispod 10 odsto, dok je on u Goraždu na nuli.

Ovakva politika u kojoj se prednost uglavnom daje kandidatu iz naroda koji je većinski i onda kad kandidati iz drugih naroda imaju bolje uslove, dovela je ne samo do diskriminacije u zapošljavanju nego i do stvaranja etnički čistih područja u službama koje treba da garantuju ljudska prava svim građanima na jednak način bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Napomena: Tekst je objavljen u dnevnim novinama "Fokus"

Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2008 | read_nums (736)

   

KLJUČNI SVEDOK!

Mirko Pejanović

Mirko Pejanović bio je na sednici predsedništva kad je Izetbegović priznao da zna za logor Silos u kome sam i ja bio zatočen, tvrdi Slavko Jovičić

Tužilaštvo BiH mora da sasluša bivšeg člana ratnog predsedništva tzv. Republike BiH Mirka Pejanovića, kao potencijalnog ključnog svedoka, koji bi mogao da potkrepi stravične zločine nad sarajevskim Srbima, tvrdi za Press RS Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

- Pejanović je svojevremeno rekao da je u Sarajevu pobijeno 3.000 Srba. Ja sam u to vreme bio u logoru, ali sam pregledao dokumentaciju i video da su tu Pejanovićevu izjavu preneli mediji. Ne verujem da je bilo ko izmisio tu izjavu, a posebno sarajevski mediji, čiji je Mirko miljenik. Zato ću tražiti da Tužilaštvo BiH sasluša Pejanovića i zatraži na uvid dokumentaciju koju on poseduje o zločinima nad Srbima u Sarajevu - tvrdi Jovičić.

Jovičić: Hag je bezobrazan!

                                

Карла дел Понте - окорјели србомрзац и звијер у људској кожи

Slavko Jovičić tvrdi da je Haški tribunal dobio zadatak da sprovodi selektivnu pravdu!

- Nije Hag naivan! Hag je bezobrazan! Tribunal je ad hok sud koji sam sebi donosi pravila po kojima radi. To je tako od Grejema Bluita, preko Luiz Arbur do ove nesrećnice Karle del Ponte. Svojevremeno je Savez logoraša RS predao 11 debelih fascikli neoborivih dokaza o zločinima nad Srbima Karli del Ponte. Očigledno je da nijedan od njih do danas nije otvorila - kaže Jovičić.

Јовичић предаје бројну докоментацију о страдању српског народа Карли дел Понте, главном тужиоцу Хашког трибунала.

Kao bivši logoraš, Jovičić je posebno nezadovoljan odnosom pravosudnih organa BiH i Haškog tribunala o istraživanju zločina nad Srbima u Sarajevu.

- Vidite šta se dešava sa ovom nazovikomisijom za istraživanje zločina u Sarajevu. Oni ne mogu da se dogovore ni o tome šta treba da istražuju, a kamoli da izađu sa spiskom žrtava - kaže ogorčeni Jovičić.

Prema njegovim rečima, Mirko Pejanović, koji je bio predsednik Srpskog građanskog veća u Sarajevu, počeo je javno da govori o stradanju Srba u Sarajevu tek kada je Alija Izetbegović pao sa vlasti.

IGRAO PO ALIJINIM NOTAMA... Mirko Pejanović

- Time je Pejanović hteo da opere svoju savest. Dobro se zna da je ovaj nazovipolitičar zastupao Izetbegovićevu ideologiju, ali mu je, izgleda, kasnije proradila savest, pa je hteo da dokaže da je i Srbin. Ali, taj čovek nije uradio ništa da zaštiti Srbe u Sarajevu. Među stradalim Srbima bilo je i dosta "lojalnih" Izetbegovićevoj Armiji BiH, ali ih to nije spaslo od gubitka glave - tvrdi Jovičić.

On je ubeđen da Pejanović može da posvedoči i o mnogim drugim stvarima u vezi sa ratnim zbivanjima u Sarajevu. Zato će tražiti da Tužilaštvo BiH sasluša Pejanovića čim se otvori barem jedan predmet o stradanju Srba u Sarajevu.

- Institucije RS podnele su tužilaštvu izveštaje vezane za zločine u svim sarajevskim logorima među kojima su Silos, Viktor Bubanj, Centralni zatvor, logor u Trnovu... Očekujem da će do kraja godine barem jedan od tih predmeta biti pokrenut. Pejanović bi, na primer, mogao da posvedoči da je Alija Izetbegović na 247. sednici Predsedništva tzv. RBiH priznao da zna za postojanje logora Silos u Tarčinu u kojem su bili zatočeni Srbi, a među njima i ja lično - kaže Jovičić.

On ističe da bi bilo dobro da se saslušaju i drugi učesnici pomenute sednice Predsedništva Republike BiH.

- Tu je bilo još ljudi, a među njima i general Jovan Divjak i Miro Lazović. Sve njih treba saslušati, a čovek koji najviše i najbolje zna o stradanju Srba u Sarajevu je svakako Amor Mašović - zaključuje Jovičić.

EKIPA PRESSA RS

Autor sjovicicslavuj | 1 Jun, 2008 | read_nums (564)

B. GAGULA

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže u intervjuu za "Fokus" da je rad državnog parlamenta veoma uspješan, ali ako to gledaju unitaristi i oni koji bi sve nadležnosti s entiteta, pogotovo RS, da prenesu na nivo BiH, onda su oni potpuno nezadovoljni.

- Nije bitno koji broj zakona se donese u parlamentu BiH, nego da li su oni sprovodivi. Do sada je donešen niz odluka i zaključaka, koji nikoga ne obavezuju i ostali su mrtvo slovo na papiru. Donijeli smo dva vrlo važna zakona, o poljoprivredi i ruralnom razvoju, te Zakon o lijekovima. Zakon o lijekovima sprečava da se ovaj narod truje raznim lijekovima iz inostranstva koji nemaju deklaraciju, a takvih je na tržištu bilo preko 30 odsto. Zakon o poljoprivredi doprinijeće da BiH povuče u narednih nekoliko godina blizu milijardu kreditnih i drugih sredstava. Poljoprivreda je najvažnija grana u EU i oni 45 odsto svog budžeta izdvajaju za subvencije i pomaganje poljoprivredi. Najvažnije je da RS nije prenijela nadležnosti na BiH te da je sačuvala svoj ustavni i teritorijalni integritet - ističe Jovičić

FOKUS: Da li je potrebno uraditi analizu prenesenih ovlašćenja na nivo BiH?

JOVIČIĆ: Uskoro ćemo iskoristiti pravo da deset poslanika može podnijeti zahtjev Ustavnom sudu ili parlamentu da se preispita da li su prenesene nadležnosti s nivoa entiteta na BiH dale rezultate, jesu li funkcionalne i da li je to trebalo raditi? To se radilo pod raznim pritiscima međunarodne zajednice i bivšeg visokog predstavnika Pedi Ešdauna, koga su ljudi već zaboravili, a bio je najveća nesreća koja se pojavila na političkoj sceni uopšte. Teško je vratiti na nivo entiteta ono što je ranije preneseno, jer se mora dobiti podrška parlamenata u BiH, što je komplikovana procedura. Iskoristićemo piliku da Ustavni sud BiH preispita sve te prenesene nadležnosti, koje su bile protivustavne.

FOKUS: Aktuelno pitanje jeste i rad Komisije za državnu imovinu.

JOVIČIĆ: Imovina entiteta pripada entitetima. Šta je sada državna imovina? Ko je uopšte mogao da postavi to pitanje? Država treba da ima institucije i mehanizme kojima preko entitetskih institucija može da upravlja

FOKUS: Zašto Dejtonski sporazum nije ratifikovan u parlamentima BiH?

JOVIČIĆ: Da bismo ušli u ustavne promjene i nadogradnju Dejtonskog sporazuma, moramo biti vrlo obazrivi, jer "Dejton" mora biti osnov za sve. On ne smije pretrpjeti velike izmjene, jer bi se time potpuno narušila ustavno-pravna pozicija RS, pa i BiH. Dejtonski ustav mora se potvrditi u parlamentu prije nego što se uđe u bilo kakvu raspravu o ustavnim promjenama. Mi to ne možemo potvrditi zbog teške lakrdije, jer je neko ukrao Dejtonski sporazum. Druga stvar jeste to što nemamo autentične prevode s engleskog jezika na tri jezika u BiH. Bošnjačka strana nikada neće ratifikovati "Dejton", jer bi na taj način potpuno legalizovala postojanje RS.

FOKUS: Da li ste podnijeli tužbu, kao bivši logoraš, protiv logora u FBiH?

JOVIČIĆ: Tužiću odgovorna lica koja su meni lično poznata, a koja su zatvorila sve srpske civile na prostoru gdje sam prije rata živio. Čekam da neki drugi pojedinci podnesu prijave prije mene, jer ne želim da se u javnosti priča da sam ja ostvario materijalnu korist prije drugih, a ona je izvjesna.

Autor sjovicicslavuj | 28 Maj, 2008 | read_nums (641)

 PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

Један мој пријатељ који воли да посећује бошњачке сајтове – послао ми је путем мејла читаву страницу текста који је „скинуо“ са портала Сарајево-x. Одмах да кажем да никада нисам до сада, а нећу сигурно ни у будуће посетити ниједан бошњачки сајт. Једноставно, немам жеље да губим драгоцено време и да читам разне бљувотине, јер знам да на таквим порталима нећу никада ништа наћи афирмативно за српски народ, а поготово не -  за Републику Српску.

Прегледајући, само летимично, пристигли „материјал“ додатно сам се уверио да је моја одлука да не завирујем на такве сајтове потпуно исправна... Тако рецимо, све што је најнегативније, наравно и најувредљивије на овом свету, путем тог, па и сваког другог бошњачког сајта – фактурише се на српску адресу, а онда појединачно, углавном на адресу Милорада Додика, председника Владе Републике Српске, па наравно и на моје име...

Не тражећи никакав алиби, нити желим било коме да се правдам (коме да се правдам или да подносим извештај Боже сачувај), ето, за "радозналце" ћу рећи да сам до сада објавио близу четири хиљаде ауторских текстова, и углавном писао сам за многе новине из Србије и Републике Српске. Био сам колумниста у неколико утицајних дневних новина. Тренутно пишем за двоје и сарађујем са бројним српским порталима, а најдраже ми је што сам сарадник и аутор текстова за многе портале и новине српске дијаспоре. Кад знам ко све пише и сарађује са неким порталима, од задовољства ме језа ухвати... За те портале пишу најеминентнија имена, са највећим академским и научним титулама из реда српског народа. Па, зар има веће части од тога да будем у том „тиму“, и у том саставу српске памети.

Друго, на том порталу Сарајево-x, сви учесници изражавају гнев и отворене фрустрације због чињенице да сам посланик у Парламентарној скупштини БиХ. Невероватно! Па, размишљају ли учесници те дебате да сам ја изабран на ову функцију вољом српског народа и то из Републике Српске. Треба нагласити - и плаћен новцима и средствима пореских обвезника из Републике Српске. И шта је ту проблем? Проблем би био да су такви, као што су  индивидуе што ме вређају - одлучивали о мом избору. Наравно да нису и никада и неће, јер да је од њих било шта зависило, па одмах сад – била би укинута Република Српска. Уххх...глуво било.

Нама политичарима, из реда српског народа из Републике Српске, је сасвим јасно шта би се десило да они који нас мрзе,којим случајем, о било чему одлучују (не дао Бог) – па, никада ниједан Србин из Републике Српске не би био изабран у било који орган или на било коју функцију на нивоу БиХ. Наша места би по њиховом, дакле тим србомрсцима, највероватније заузели Мирко Пејановић, Миро Лазовић, Богић Богићевић и неки други сарајевски Срби који у Републици Српској и српском народу не уживају никакав углед.

Дакле, сви ви којима смета Република Српска, а посебно Милорад Додик, па и моја маленкост, охладите главе, јер све што је с ваше стране усмерено против интереса српског народа и Републике Српске - "не пије воде", давно су то рекли паметни људи. Но добро – шта да вам радим. Ништа. Не могу ја пити таблете ако вас боли глава. Шта год ви сањали или прижељкивали то није противзаконито, ипак, на вашу жалост - Република Српска биће трајна политичка, уставноправна и територијална категорија. Верујте ми,  ту вам ништа не могу помоћи.

СХВАТИТЕ ДА ВИ О ТОМЕ НИШТА НЕ ОДЛУЧУЈЕТЕ, НИТИ СЕ ПИТАТЕ О БИЛО ЧЕМУ и биће вам лакше...

О да... Има неки форумаш са тог портала који каже да му страшно смета што се скоро свакодневно појављујем у медијима. Тачно је да сам много експониран у јавности... Али, тај дотични или извесни, а боље је речи неизвесни форумаш,  неће да каже да у безброј својих јавних иступа никада нисам увредио ниједног појединца, а поготово никада нисам ништа ружно рекао о неком другом народу.

И да не дужим. Рекао сам безброј пута да волим БиХ, али само ако је у њој и Република Српска. Дакле, шта је и овде проблем. По мени није ништа, јер  као легалиста поштујем Устав, као највећи политички и правни акт ове земље.

Драго ми је да неки од тих мојих критизера посећују мој блог. Уххх, све док нисам забранио коментаре, ма нисам могао да „живим“ од ОГРОМНЕ НАЈЕЗДЕ  недобронамерних типова, који су се служили речником непримереним за нормалну комуникацију. Било је ту свега и свачега и неизбежних разних увреда и лажи на рачун Срба, Републике Српске. Али, сад тога више нема и драго ми је да многи радозналци хрле на овај блог.

Знам да им смета што пишем ћирилицом.

Знам да им смета што пишем екавски.

Знам да им много тога смета, али то су њихови провблеми....

Мој проблем би био кад би ме такви, не дао Бог, волели??? Али, већ сам рекао - то није мој проблем, већ је то проблем мојих "симпатизера"??? Да ме такви хвале,е, онда бих се запитао шта је са мном? Овако, потпуно сам опуштен, релаксиран и уопште ми није битно шта та „екскурзија“ србомрзаца мисли о Републици Српској...Додику...Србима... мени... Ја знам да никога не мрзим, јер мржња је болест...

Autor sjovicicslavuj | 27 Maj, 2008 | read_nums (508)

 Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Голема несрећа надвила се над српским народом и, нажалост, ниједно живо биће, бар у догледно вријеме, не може предвидјети њен ''рок трајања''. Само Драги Господ Бог зна шта нас још чека у потпуно неизвјесној будућности. Али, ни Свевишњи нам не може помоћи, односно не може нам опростити многобројне гријехе, јер ни као појединци, нити као народ у цјелини, не показујемо вољу и, како стоје ствари, не исказујемо жељу за покајањем. А без покајања нема ни праштања.

 ПРОФИТАБИЛНИЈЕ ЈЕ ПЉАЧКАТИ РЕПУБЛИКУ, НЕГO JE БРАНИТИ, ОНАКО ДЕМОКРАТСКИ, ЕКОНОМСКИ И ПРАВНО

            Ризикујући да изазовем оправдани гњев свих оних који из економских разлога нису у стању да прехране себе и своју породицу, ево, унапријед им се извињавам, јер овај слоган се заиста не односи на њих. Вјерујте ми на ријеч. Дакле, извињавам се стотинама хиљада гладних, опљачканих, обесправљених и потпуно сиромашних људи. Посебно се извињавам пензионерима и увјеравам их да се, како већ рекох, овај слоган из наслова овог текста не односи на њих. Уосталом, зашто би се они на мене љутили кад имају безброј разлога да се оправдано љуте на све претходне власти и властодршце који су их довели на руб опште пропасти. Ионако им нико годинама није повећавао пензије.

Доласком на власт Додика ствари се поправљају у свим сегментима друштва...

 Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске, који увијек зна шта хоће, али је јединствен и по томе што зна, кад треба, да каже и шта неће...

 Све се ипак промијенило на боље доласком Милорада Додика на власт и на чело Владе Републике Српске. Наравно да многи успјеси актуелне власти ни из близа нису довољни за мирнији и бољи живот свих грађана у Републици Српској, али очито је да се у свим сферама живота осјеча напредак. Пензионери јесу осјетљива категорија, но, они су цијели радни вијек градили ову земљу, земљу која је ратном катаклитмом потпуно девастирана и разорена и њима је у овом времену тешло саставити „крај с крајем“. Па тако, Удружење пензионера им наплаћује чланарину за ''добровољно'' чланство у тој асоцијацији. Сви им, дакле, по нешто узимају. А ту је и Господ Бог ''досљедан'', те им и ОН све учесталије узима душу и испоручује је на небо.

 У ствари, сви они који не купују новине и који, на само њима познати начин још само биолошки преживљавају - неће ни знати шта то ја пишем, под условом да им неко од бројних доушника то не дојави. Такође, такве дојаве могу да стигну и од бројних обавјештајних служби, чији агенти свакодневно и на сваком мјесту вршљају по Републици Српској, траже информације у новинама, сурфују по интернету и форумима...ма свугдје и на сваком мјесту. Искрено се надам да се ти обавјештајци неће бавити тако, за њих, неважним стварима, јер знам да имају пречег посла.

 Писати текст као осврт на најважније догађаје који су обиљежили живот грађана у протеклим, годинама, мјесецима и данима и није тешко, али јесте, можда, бесмислено и то из више разлога. Можда би најнормалније било да пишем о политичкој и привредној ''европеизацији'' Босне и Херцеговине, а самим тиме и Републике Српске. Али, то су већ урадили ''експерти'' из међународно-домаће, мјешовито састављене Еждаунове „Булдожер комисије“, која нажалост и данас вуће рецидиве апсолутистичке и диктаторске владавине „цара Еждауна“ Босном и Херцеговином.

 Педи Еждаун, високи представник у БиХ, који је нанио највећу штету Републици Српској. Педи Еждаун је имао једини циљ - укинути Републику Српску. На његову жалост - то му није успјело.

Иако сам све учинио и подузео, ипак, још нисам сазнао да ли тај булдожер користи гориво из Рафинерије у, још увијек, Броду. Или су нафташки лобистички тајкуни намјерно разриједили састав горива и на тај начин смишљено блокирали цијели реформски пројекат. Јер, бјелосвјетски лобији све чине да Рафинерија у Броду никада и не проради и да остане само старо гвожђе. На сву срећу, прво запослених радника у Рафинерији, па онда и цијеле Републике Српске – Рафинерија није и неће пропасти, захваљујући актуелној власти, која је приватизацијом Рафинерије у Броду спасила овај енергетски гигант од трајне пропасти.

Безброј је перспективних и исплативих привредних пројеката који се требају реализовати. Ипак, реформа је најомрженија ријеч, поготово кад ју је константно изговарао сада већ заборављени и „ненадмашни“ привредни „визионар“ - некада предсједник Владе Републике Српске Драган Микеревић. Стално се питам зашто смо заборавили на скоро највећу штеточину српског народа у посљедњих десетак година?! У његовој верзији реформа је била само препарирана форма. Међутим, нигдје у тим назови рефорским пројектима није било суштине. А, истина у цијелој овој причи је у томе што се огромна већина народа тада налазила у општој катаклизми и безнађу. Права суштина – требао би бити бољи живот за све, а не само за огроман број лопова и пљачкаша сопственог народа.

 Како онда изаћи из ове кризе. Има ли уопште и излаза из овог хаоса, у коме се налазимо више од једне деценије. Наравно да има! Ко може помоћи у овој рашомонијади јавашлука, пљачке и свеопштег сиромашења јадног народа. Заправо, овдје и сада, стално се као у таласима протурају тезе да нам безбројни душебрижници из Европе помажу у сваком погледу. Међутим, много ми се важнијим чини да кажем колико нам ти исти истовремено – одмажу. Јер, сасвим је јасно да су те центрипеталне силе ''моћи одмагања'' много јаче, у поређењу са оним центрифугалним силама наводног ''помагања''. Видљиво је то на сваком кораку.

Овдје су, пак, важни само они ''високи'' и, ништа мање битни, они сасвим ''патуљасти'' представници међународне заједнице. Све је, дакле у њиховим рукама, а искрено говорећи, врло мало је и у њиховим главама. Кад кажем да је све у њиховим рукама, Боже ми опрости, некад помислим као да су нас све, онако кумовски држали на рукама приликом крштења. Наиме, толико су брижни и заинтересовани за нашу будућност да се напросто у силној њиховој умилности осјећам срећним што се толико брину за нас, чак више и од нас самих. Али, та њихова ''брижност'', ексклузивно намјењена само нама, изгледа, да нас стално прати и никад да нас стигне. А, и неће. Зато се и прибојавам да нас све онако ђутуре не испоруче на распеће. Они би то сигурно урадили, али за то би им требали милиони крстова од којих, на срећу, бјеже као ђаво. Ех, гдје би нам био крај да је овдје само један ђаво.

Било би логично да нам ти ''наши усречитељи'' (наши старатељи) помогну корисним и конзистентним дјеловањем, демократски и транспарентно и да овдје спроводе оно што ће унаприједити међунационалне односе: што ће поправити садашњи још довољно неопорављени економски положај у коме се налази бар 30-40 одсто пропалог, потпуно опљачканог и дезорјентисаног народа. Но, неће они то да спроводе. Овдје су, због њихове погубне политике, ипак, много учесталији спроводи (сахране) и умирање у биједи и очају овог народа. Искрено говорећи, није све тако црно као што се чини. Има ту и неких помака. Помакну, а не ријетко и смакну, они свакога до кога им је ''стало'', или уклоне они свакога ко им стоји на њиховом путу дисциплиноваља народа, највише српског, наравно.

 И сасвим на крају, у свеопштем овом кошмару, изгледа, да је једина утјеха у томе што ни из близа не знамо шта нас још чека: како у блиској, тако и у оној даљној будућности.!? Једно је сигурно да нас ништа више не може изненадити!? Taкође, сигуран сам да ми, као народ, још нисмо способни, а нити смо спремни на покајање. О међусобном опраштању, илузорно је и размишљати... Али, има наде, јер нада посљедња умире! Још смо живи и, на сву срећу - преживјећемо.

Почели су да дувају неки нови вјетрови, дакако политички, јер све је данас, нажалост - политика! Политика по упроштеној дефиницији је „умијеће могућег“. Али, политика у нашој стварности је умијеће стварања државног ентитета из праха и пепела. Само је питање – хоће ли на том путу издржати Милорад Додик, који је одлучно и осмишљеном политиком кренуо у боље сутра за све... Вјерујем да хоће.

Autor sjovicicslavuj | 22 Maj, 2008 | read_nums (588)

Пише: Славко Јовичић Славуј

Враћањем Сарајева у пријератне оквире, Срби би у потпуности изгубили свој национални идентитет, јер би Бошњаци чинили oгромну вечину популације.

 Башћаршија

У посљедње вријеме из појединих бошњачких и хрватских политичких кругова снажно се заговара теза да новим уставним рјешењима у БиХ град Сарајево треба да добије посебан статус. На том фону су и интенције бошњачких политичара који се грчевито залажу да је у БиХ неопходно што прије донијети закон о Сарајеву као главном граду БиХ, а у склопу уставних промјена, административне границе града Сарајева вратити у пријератне оквире. Тиме би се Сарајеву административно припојиле и општине које су у саставу Републике Српске, Трново, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Пале.

Међутим, идеја о посебном статусу града Сарајева и мијењању дејтонских граница за нас, српске политичаре, је потпуно неприхватљива.

Лично се жестоко супростављам свим насртајима на уставну и територијалну цјеловитост Републике Српске. Могу слободно речи да неће бити враћања у предратне границе града Сарајева, неће бити ни стварања дистрикта Сарајево и свака таква идеја која долази углавном од Бошњака, али и Хрвата, никада неће добити подршку српског народа. Зато упозоравам да би враћањем Сарајева у пријератне оквире Срби у потпуности изгубили свој идентитет, јер би Бошњаци чинили огромну већину своје популације, а Срби и Хрвати би имали мање од укупно десет посто својих народа и никад не би били у прилици да чак изаберу градоначелника из ова два народа.

Осим тога, стварањем дистрикта биле би нарушене ентитетске границе, а Срби не би имали никаква права, јер дистрикт одговара само оном народу који чини више од 51 одсто сопственог становништва. У садашњој констелацији националних односа у БиХ, Бошњаци имају више од 90 одсто свог народа у тзв. мултиетничком Сарајеву.

Мирко Пејановић

Шта то значи за Србе? Значи поразну чињеницу. Можда би се поново нашли неки нови "клонирани" Срби у лику Мирка Пејановића и Мире Лазовића који би испуњавали етничке критеријуме, али они не представљају српски народ и у Српској не уживају никакав углед.

С тога истичем свој лични став да је дејтонско рјешење најбоље за БиХ и да би прекрајање граница загарантованих Дејтонским мировним споразумом представљало отварање Пандорине кутије. Сматрам да је иницијатива Сарајево дистрикт, коју снажно посљедњих мјесеци потенцирају странке са хрватским предзнаком, закаснила најмање 12 година. Она је имала и то само дјелимичног смисла прије него што је из Сарајева, током фебруара и марта 1996. године, изашло или протјерано више од 150 хиљада Срба. Поготово се чудим што на дистрикту Сарајево инсистирају Хрвати, јер је данас 90 одсто мање Хрвата у том граду, него што их је било 1995. године, на крају рата. 

Mиро Лазовић

Мишљења сам да је иницијатива да се Сарајево врати у пријератне границе нереална, јер би значила прекрајање линија разграничења између ентитета, а ако би се границе ентитета нарушиле на Сарајеву, не би било разлога да се поштују ни на другом мјесту, што би довело у питање дејтонску архитектуру БиХ.

Сва ова ујдурма и халабука би "можда и пила воде" непосредно након потписивања Дејтонског споразума када су у општинама Илијашу, Вогошћи, Трнову, Хаџићима и Илиџи живјели Срби који су те просторе напустили управо због дејтонских мапа и раздвајања и подјеле БиХ на два ентитета – Републику Српску и Федерацију БиХ. Уколико би се на политичкој сцени у БиХ објелоданила и актуелизовала идеја о статусној промјени града Источног Сарајева, уколико би дошло до спајања појединих општина у граду Источном Сарајеву и њиховог припајања федералном Сарајеву, према Европској повељи о локалној самоуправи чији је потписник и БиХ, становништво града Источног Сарајева имало би право на референдум и опредјељење у каквој локалној заједници жели да живи.

Треба нагласити да у БиХ још увијек не постоји закон о главном граду, те да се град Источно Сарајево и дванаест година послије Дејтона бави статусним питањима. Сасвим је извјесно и постоје увјеравања од релевантних политичара у Српској да ће новим републичким Уставом Источно Сарајево постати уставна категорија, што би коначно разријешило све дилеме.

Дакле, ми не прихватамо да град Источно Сарајево буде дио главног града БиХ, јер град Источно Сарајево ни у ком случају не може бити изузет из уставноправног оквира Српске. И главни град БиХ може и треба да прати уставно уређење БиХ која је састављена из два ентитета, па и сам главни град може да функционише од дијелова главног града који припадају Федерацији БиХ и дијелова који припадају Републици Српској. Сличних примјера имамо у свијету и по томе не бисмо били изузетак.

Посебан статус Сарајева предлажу они који настоје да на мала врата елиминишу принцип на коме БиХ једино може опстајати, а то је онемогућавање прегласавања. Грдно се варају они који рачунају да ће будућим уставним промјенама обезбиједити грађански принцип одлучивања, јер БиХ може постојати само ако су конститутивни народи и ентитети равноправни.

Постоји само један други принцип који је већ примјењен у неким свјетским метрополама. Дакле, могуће је прогласити једино екстериторијалне зоне и то тамо гдје се налазе заједничке институције као што су Предсједништво, Парламентарна скупштина БиХ, Савјет министара и Централна банка. То би значило да исто право на тај дио територије полажу свe три конститутивна народа и да се не дира у територијалну цјеловитост ентитета.

Autor sjovicicslavuj | 27 April, 2008 | read_nums (643)

 ПРИРЕДИО: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

        ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!  

        ВАИСТИНУ         ВОСКРЕСЕ!

  Православни верници у недељу славе Васкрс који Српска православна црква (СПЦ) назива празником над празницима.

 Васкрс је најважнији хришћански празник, јер суштина хришћанског учења заправо означава васкрснуће Христово из мртвих. То је победа вере и живота над смрћу.

 На Васкрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос васкрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви.

 Исус је васкрсао!


На Васкрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима.

 Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да јеХристос васкрснуо, па је морао лично да се увери. Отуда у народу узречица "неверни Тома".

 ВЕРНИЦИ се за овај празник поздрављају са: "Христос воскресе" и "Воистину воскресе"!

 Цела недеља празника зове се Светла недеља, а тада се певају радосне црквене песме. На првом Васељенском сабору, у Никеји 325. године, одлучено је да се Васкрс свуда празнује истог дана, после пролећне равнодневице, прве недеље после јеврејске Пасхе и првог пуног месеца.  Васкрс је покретан празник. Увек се везује само за недељу, и може "пасти" у размаку од 35 дана, од 4. априла до 8. маја по старом, јулијанском календару, односно од 22. марта до 25. априла по новом, грегоријанском рачунању времена.

 Српска православна црква време рачуна по старом – јулијанском календару. За овај празник спрема се колач који домаћин за време ручка ломи заједно са децом. На Васкрс се народ ујутро умива свежом водом у коју су стављени црвено обојено јаје, босиљак..

 Наравно, како то само Срби знају, ови древни обичаји су различити од места до места, од краја до краја, од Републике Србије до Републике Српске, па до Црне Горе, као најизразитијим српским земљама у којима се најсвечаније прославља Васкрс.

 Никада не смемо заборавити да је најтеже Србима на Косову и Метохији, нашој колевци постојања, умирања и рађања и нашег васкрсења, као и  Србима у Хрватској, односно у Федерацији Босне и Херцеговине и мало мање у Црној Гори.

    My picture!

Kategorije

Arhiva