Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2008 | read_nums (511)

              
 10.12.2008.
 
Jovičić: Da se izjasne svi građani
 
Sadržaj i autori još su tajna...

Nijedan od dva prijedloga za budući tekst himne BiH, koje je izabrala nadležna parlamentarna komisija, uopće ne sadrži odrednicu BiH, niti bilo kakve etničke ili geografske pojmove.

- S obzirom na nacionalni sastav BiH i njeno ustavno uređenje, nije bilo moguće prihvatiti bilo šta što bi vrijeđalo ili favoriziralo jedan od konstitutivnih naroda - izjavio je za "Dnevni avaz" član Komisije za izbor teksta himne BiH Slavko Jovičić.

Komisija bi se trebala ponovo sastati do nove godine, kada će njenim članovima biti predstavljena oba prijedloga, u horskoj i solo izvedbi, a čiji su tekstovi i autori i dalje tajna. Prijedlog koji dobije najvišu ocjenu bit će upućen Vijeću ministara i Parlamentu BiH na razmatranje i potvrđivanje, čime će postati i zvanični tekst himne BiH.

- Prije toga, kada koverte sa šiframa budu otvorene, pozvat ćemo ova dva autora i dogovoriti se s njima o detaljima, jer imamo pravo na intervencije - rekao je Jovičić, dodajući da tekstovi moraju biti prilagođeni muzici čiji je autor Dušan Šestić.

Jovičić je predložio Komisiji da se o tekstu himne izjasne svi građani BiH, putem televotinga, jer bi to bilo najracionalnije rješenje.
 
- Ne znam kako će se cijela priča završiti, ali ne daj Bože da ovo propadne. Tekstovi su "suhi". Pitanje je sada ko će prihvatiti taj neutralni tekst, odnosno ko će se identificirati s njim - kazao je Jovičić.

Prema riječima Jovičića, među 339 prijedloga za budući tekst državne himne bilo je izuzetno neozbiljnih prijedloga, čiji su autori vjerovatno bili inspirirani nagradom koja iznosi 30.000 KM.

Autor: A. MUMINOVIĆ
Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2008 | read_nums (508)
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SARAJEVO- Vijeće ministara, odnosno državno Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo sigurnosti, zaduženo je da u što kraćem roku pripremi amandmane na postojeći Kazneni zakon BiH, a čiji je cilj omogućavanje izricanja najviših kazni za djela organiziranog kriminala, terorizma, te ostalih teških kaznenih djela. Inicijator izmjena postojećeg zakona, izaslanik SNSD-a Slavko Jovičić, za Dnevni je list potvrdio kako je njegova inicijativa urodila plodom u državnom Parlamentu, koji je nakon toga zadužio Ministarstvo pravosuđa da krene u realizaciju izmjena postojećeg zakona.

Kriminal ne poznaje granice

Nužnost provedbe ovog zahtjeva, objašnjava Jovičić, krije se u poražavajućoj činjenici kako se za najteža kaznena djela izriču nezamislivo male kazne, što je uz blago sačinjene optužnice pogodovalo razvoju različitih oblika organiziranog kriminala i terorizma u BiH. “Mi smo tranzicijska zemlja, i upravo stoga smo plodno tlo za različite oblike današnjih pošasti. Međutim, država konačno mora aktivno krenuti u suzbijanje organiziranog kriminala i terorizma”, upozorio je Jovičić, podsjetivši na nedavne događaje u zemlji, ali i susjedstvu koji su na najizravniji način pokazali kako organizirani kriminal ne poznaje granice.

Stanje je kaotično

Kad će Ministarstvo pravosuđa završiti svoj dio posla, Jovičić nije mogao kazati, međutim, prema njegovu mišljenju, BiH si ne može priuštiti odlaganje reforme pravosudnog sustava ukoliko želi postati sigurna zemlja, spremna za euroatlantske integracije. “Kako ćemo u EU i NATO ukoliko nam je stanje u zemlji kaotično”, pita se Jovičić, te najavljuje kako bi spomenute izmjene Kaznenog zakona upravo trebale pridonijeti smanjivanju kaosa, a krajnji je cilj, tvrdi, omogućiti da se građani koliko-toliko osjećaju sigurno. Inače, nedavno je i Bariša Čolak, državni ministar pravosuđa, za Dnevni list potvrdio kako njegov tim konstantno prati sve inicijative koje dolaze od parlamentaraca te da će one za koje se utvrdi da omogućuju lakšu borbu protiv kriminala, kao i oduzimanje imovine, biti uzete u obzir. Naime, on je naglasio da je cilj rada njegova tima otklanjanje nedostataka koji su dosad državi držali vezane ruke kad je u pitanju učinkovita borba protiv organiziranog kriminala.

Piše: Dario Pušić

Autor sjovicicslavuj | 8 Decembar, 2008 | read_nums (517)

SARAJEVO, 09.12.2008

Od 339 predloga za tekst himne BiH, komisija izabrala dva „neutralna", optimisti predviđaju da bi građani BiH na proleće mogli i da dobiju kompletnu himnu

KO ĆE PRVI ZAPEVATI... Himna BiH se već deset godina intonira bez teksta

Od čak 339 predloga pristiglih na javni konkurs za izbor teksta himne BiH, posebna komisija Parlamenta BiH izbor je svela na samo dva! Jedan od njih će do kraja godine biti upućen Savetu ministara i Parlamentarnoj skupštini na razmatranje, pa optimisti veruju da bi na proleće naredne godine „nema himna" BiH konačno mogla da dobije i tekst.

Jovičić: Srećom, nema Holbruka!

Slavko Jovičić napominje da je bio šokiran pojedinim predlozima koji su pristigli na konkurs za himnu. Tvrdi da je neke predloge odmah odbacio, jer su autori „omanuli u startu".

- Svi radovi su stigli pod šifrom i članovi komisije ne znaju ko su autori. Očigledno je ipak da je mnogima ovaj konkurs poslužio da pokažu autorsku neozbiljnost. Nije mi jasno kako je neko mogao i pomisliti da bi tekst u kojem se pominju „agresija na BiH", „tisućljetna državnost Bosne" ili „Kulin ban" dobiti podršku članova komisije iz svakog naroda! Čudi me da niko nije pomenuo Dejtonski sporazum, a moram priznati da sam očekivao i da ću nabasati i na Ričarda Holbruka. Na sreću, njega niko nije pomenuo - navodi Jovičić.

Dva predloga koja su ušla u uži izbor u narednom periodu biće usklađena sa muzikom koju je napisao banjalučki kompozitor Dušan Šestić i oni će se ponovo naći na dnevnom redu parlamentarne komisije, posle čega bi državni organi trebalo da donesu konačnu odluku! Tako bi sportisti, politički zvaničnici i svi građani BiH najzad dobili priliku da, shodno svojim osećajima prema toj državi, počnu i da pevaju njenu himnu, koja se već 10 godina izvodi kao instrumentalna verzija pod nazivom „Intermeco".

Od Kulina do Alekse

Press RS saznaje da je među 339 predloga teksta himne bilo svakojakih pokušaja, od kojih se neki mogu ubrojiti u humorističke. Kao potpuno promašene pokušaje naši izvori iz Parlamenta BiH navode stihove iz jednog predloga: „Morem preko Dinarida do Posavine/ Bosna i Hercegovina pro patria semper"???

U pokušaju dokazivanja „tisućljetne" državnosti BiH neki „autori" su posegnuli i za Katarinom Kosačom: „Katarina, bosanska posljednja kraljice/ čuvaćemo Bosnu, čuvaćemo njeno srce", a neki opet za Kulinom banom: „Bosno i Hercegovino, zemljo Kulinova/ tisućljetni ponosu svog naroda".

Članovi komisije koji su morali da pročitaju prispele predloge imali su priliku da saznaju da i „ćilim cveta sred Balkana", da je Bosna „od Konjica do Vakufa", ili da su „horde gazile ovaj divan kraj/ za sve dušmane ovo je bio pravi raj"... Među predlozima koji nisu prošli bilo je, kako saznajemo, i klasičnih plagijata, pa je tako jedan autor poslao kompletan tekst pesme „Ostajte ovdje" Alekse Šantića.

Nije patriotska

Član Komisije Slavko Jovičić Slavuj ističe da, iako je dobar deo posla odrađen, on još nije potpuno priveden kraju.

- U dva predloga koja su ušla u najuži izbor, osim što se ne pominje BiH, nigde se ne pominje niti jedna nacija koja živi na ovom prostoru. Sada od predstavnika svakog naroda zavisi da li će prihvatiti takav tekst, a postavlja se pitanje da li će uopšte da zaživi u narodu - kaže Jovičić.

 

PRIJAVILI SU SE SKRIBOMANI... Ranko Risojević, član komisije

On dodaje da bi svaka himna trebalo da budi nekakve patriotske emocije i osećaje pripadnosti državi, ali i da mu se čini da se to sa predloženim tekstovima neće postići.

- Ostaje takođe da odlučimo da li će himnu pevati solista ili hor. Ipak, nakon što otvorimo koverte i saznamo ko su autori tekstova, pozvaćemo ih na dodatne konsultacije, jer će na oba teksta biti potrebno napraviti manje intervencije. U samom konkursu je ostavljena mogućnost da članovi komisije imaju pravo na sugestije u dogovoru sa autorom i to pravo ćemo sigurno upotrebiti - objašnjava Jovičić.

On ističe da je u ovom trenutku teško predvideti kako će se, prema konačnom predlogu, odrediti organi BiH. Bilo je predloga, kaže Jovičić, i da ova dva predloga, kada se ukomponuju sa muzikom, budu predstavljena javnosti koja bi dala svoj sud. Jovičić dodaje i da, što se tiče odabira tekstova, odnosno eliminacije neprihvatljivih radova, za većinu predloga nije bilo teško doneti odluku.

Član Komisije, ugledni banjalučki književnik Ranko Risojević, kaže da o detaljima tekstova koji nisu zadovoljili kriterijume konkursa ne može da govori dok ceo posao ne bude završen.

Mnogo posla

- Očigledno je da su se na konkurs prijavili razni skribomani i prilično neobavešteni ljudi, koji nisu želeli da uvaže realnost! Radi se o veoma složenom pitanju o kome će konačan sud dati organi BiH! Nakon što sve bude završeno, moći ćemo da uradimo neku rekapitulaciju celog procesa - ističe Risojević za Press RS.

Podsećamo, Komisiju za izbor teksta himne ima multietnički karakter i čini je 11 članova, šest iz Parlamentarne skupštine i pet književnika, kompozitora i publicista. Nagrada autoru teksta čiji predlog postane himna BiH iznosi 30.000 maraka.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 8 Decembar, 2008 | read_nums (478)

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SARAJEVO- Usvojene izmjene Zakona o OSA-i imat će za cilj osposobljavanje ove jedine obavještajne agencije u BiH, ali će omogućiti i kvalitetniji nadzor nad njezinim radom, pogotovu zbog činjenice da je u ovom trenutku sustav za presretanje telefonskih i elektronskih komunikacije već u funkciji. Jedan od članova parlamentarnog Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Slavko Jovičić za naš je list kazao kako javnost mora postati svjesna da će upravo ove izmjene zakona omogućiti bolji nadzor nad radom obavještajaca. Iako se zloporabe ne mogu isključiti, dodaje Jovičić, svatko iz povjerenstva će dati maksimum da spriječi eventualnu manipulaciju sa sustavom.

Uz pratnju i strogi nadzor

No, izmjene Zakona o zaštiti tajnih podataka koje će parlamentarcima omogućiti pristup tajnim podacima bez provjere, izazvali su čak i veću buru u javnosti, no Jović kaže kako će svaki tajni podatak parlamentarac moći preuzeti samo ukoliko mu je to nužnu za posao koji radi i uz maksimalan videonadzor i pratnju ovlaštene osobe. Tvrdi da se osobno protivio provjerama nad parlamentarcima, jer mu je nelogično da se provjeravaju javne osobe koje upravo imaju zadaću nadzora nad radom obavještajaca. Ipak, on sugerira javnosti da ne bude zabrinuta, jer je uvjeren kako danas u BiH praktično i ne postoje tajne, a za koje već ne znaju strane obavještajne službe, koje u BiH posebno aktivno djeluju.

Kontrola djelatnika i telekoma

Zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Božo Rajić napominje da se izmjenama Zakona o OSA-i napokon definirala uloga nadzora Parlamenta nad obavještajcima. Tijekom izradbe izmjena zakona velika je pozornost bila posvećena kontroli telekom operatera koji imaju mogućnosti za nadzor komunikacija, te kako provesti sigurnosne provjere nad ljudima koji će raditi na ovom poslu.

Piše: Dario Pušić

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Decembar, 2008 | read_nums (619)
                 Puls - kolumna
 
                        05.12.2008 

      Oni...?! Da. Oni... Prethodno su falsifikovali istoriju i na taj monstruozni ideološki način izbrisali su iz naših sjećanja, kroz vjekove, ogromno srpsko stradanje, a posebno u Drugom svjetskom ratu.

      Zabetonirali su jame napunjene srpskim kostima i istinu su sahranili duboko u njima. Nikada nisu ni pomislili da na dostojanstven način sahrane srpsku djecu, srpsku mladost i starost, koju su, ponajviše, oni žrtvovali i ubijali... Bili su im važni samo ideali. Jedino Srbi nisu znali da za ideale ginu budale! Svi drugi narodi shvatili su to prije nas.

      I u tom vremenu i već tada, prije manje od pola vijeka, pametni narodi počeli su s pripremama za stvaranje sopstvenih nacionalnih država, dakako za svoje potomke, a nas su uljuljkivali i sluđivali bratstvom i jedinstvom!? I, na kraju, samo su Srbi ostali bez prave i jedinstvene srpske države. O, bože, kakva naivnost i kakva zabluda naših nedavnih predaka i sunarodnika.

      U nama su, nametnutom i prepariranom istorijom, ubijali svaku i pomisao da kažemo ko smo, da kažemo šta smo... Nestajali smo u sramnim bespućima laži. Padali smo vrlo lako, ali smo teško ustajali. Ali, ipak smo se podizali, gordo i dostojanstveno. Nikada nam u istoriji nije bilo lako, ali smo iz ogromnih poteškoća, skoro uvijek, na volšeban način, uspijevali da prvo sami sebe pobijedimo, pa onda i one druge, mnoge. A, nikada ih nije bilo malo...

      U posljednjem ratu ubijali su nas, ranjavali, zatvarali, silovali su nam majke, sestre i djecu, i ni to im nije bilo dosta. Koristili su sve metode i sredstva da nas unište. Medijski i lobiranjem pokušali su da nas u potpunosti satanizuju. Mnoge svjetske ale i lopuže urotile su se protiv nas. Smetali smo im samo zato što nikada nismo bili ponizni i što nismo dozvolili da u nama ubiju duh čestitog i ponosnog naroda.

      Kroz cijelo naše postojanje, uvijek smo se branili, a oni su nakon toga još žešće kidisali na nas. Ubijali su nas, kidali su nam dijelove tela, razvlačili su nam pamet, pa im je čak i to bilo malo. Sve nas je to strašno boljelo, ali bol pred njima nismo pokazivali. Trpjeli smo i istrpjeli. Nisu nas nikada ponizili, niti dokrajčili! A, to su, zapravo, samo željeli.

      Eto, valjda zbog toga, ili iz nužde, i ja sam postao pisac.

      Naučio sam da nalazim riječi. Ranije, dok sam bio tinejdžer (uhhh, davno je to bilo), riječi su nalazile mene. Riječi svakakve: gubave, tuđe, kvrgave, ubuđane. Bivalo je tu i tamo i nježnih reči, ali su ih, meni mnogo važni ljudi, nestrpljivo "utrljavali" u mene. A kasnije, dosta kasnije, preparirali su mi mozak i cijeli mentalni sklop užeglim pluskvamperfektima i jalovim futurima. Riječima koje su udarale, zaudarale, koje su obećavale, lagale, koje bi me vrijeđale, u tipičan niz ređale, šapatima koji bi šaptače napaljivali, a mene nedovoljno rasanjivali. 

      Univerzalna poruka:

NIKAD SE NE RASPRAVLJAJTE S

BUDALAMA!

**********************

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2008 | read_nums (366)
                                      PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                         

       Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je održana 5. novembra ove godine, a na zahtjev Kluba SNSD-e, na dnevnom redu imali smo – Aktuelnu bezbjednosnu situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na terorizam.

       Traženu informaciju  dobili smo samo dan prije održavanja sjednice, što smo ocijenili kao vrlo neozbiljan potez Ministrastva bezbjednosti i nikako nismo mogli prihvatiti, rekao bih, vrlo neozbiljan odnos predstavnika tako važne institucije prema nama poslanicima.  A pogotovo, nismo bili zadovoljni sa sadržajem podataka koji su prezentirani u informaciji.

      No, ono o čemu želim da pišem – jeste  prijedlog mog Zaključka koji je usvojen na sjednici ovog doma 3. 12. 2008. godine. U prijedlogu zaključka tražio sam da nadležna ministrastva - Ministarastvo pravde i  Ministarstvom bezbjednosti pripreme izmjene i dopune važećeg Krivičnog zakona BiH. Izmjene će tretirati povećanje krivičnih sankcija na maksimalnu zatvorsku kaznu predvidjenu našim zakonadovastvom, koje će biti izricane i do 40 godina za najteže oblike svih kriminalnih radnji i pošasti!

       Tako će za sva djela - terorizma; dilanja droge; trgovine ljudima, oružjem i svim opasnim stvarima koje mogu ugroziti bezbjednost ljudi i materijalnih sredstava; teška nasilja nad djecom /silovanja/, zatim neki oblici najtežeg organizovanog kriminala – biti predvidjene maksimalne zatvorske kazne i do 40 dodina zatvora, koliko je predvidjeno domaćim zakonodavstvom.

       Očekujem da nadležna ministarstva što prije ispune svoju obavezu i da odgovore na prijedlog mog Zaključka, koji je Predstavnički dom usvojio na sjednici 3. 12. ove godine.

       Cilj moje inicijative je da stvorimo zakonske preduslove pravosudnim organima da se,  na zakonit i institucionalan način, mogu obračunati sa svim vidovima najopasnijeg i najorganizovanijeg kriminala. Ova zemlja ne smije dozvoliti da je pobjedi mafija i lopovi, odnosno teroristi koji siju strah i trepet i zastrašuju poštene gradjane. Nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona i nakon zaprječivanja maksimalnih zatvorskih kazni, za sve pošasti za koje tražim povećanje sa sadašnjih na maksimalne zakonske kazne, naravno da očekujem i da  pravosudni sistem zajedno sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH i definitivno krene u slamanje svih najtežih kriminalnih aktivnosti i svih drugih oblika zločinačkih  djelovanja.

      U slamanju svih najtežih oblika kriminala moramo  naći novac za kadrovsko i svako drugo opremenje bezbjednosnih agencija, uključujući tu i entitetske MUP-ove kao nezaobilazni faktor u očuvanju ukupne bezbjednosne situacije u zemlji. Nas očekuje vrlo teška naredna i kalendarska, a posebno ekonomska godina, kada možemo očekivati otpuštanje na hiljade radnika, pa i velike socijalne nemire. U takvoj situaciji imaćemo ugroženu unutrašnju bezbjednost i država mora biti spremna za to. Svim raspoloživim sredstvima ova zemlja mora odgovoriti na sve izazove i mora primijeniti sve materijalne i tehničke resurse protiv onih čije su namjere usmjerene ka narušavanju unutrašnje bezbjednosti i ugrožavanja ustavnog poretka. Ova država će spriječiti svaki oblik destruktivnih ponašanja koja bi ugrozila bezbjednost svojih gradjana. I tu kompromisa sa mafijom nema i nikada ga neće ni biti!  

      Bezbjednosni su problem bile i dosadašnje vrlo  blage kazne za najteža krivična djela, te naopaka praksa nagodbe tužilaca s kriminalcima, čiju nam je praksu, uzgred rečeno, "uvalio" demokratski svijet koji je, upravo, u permanentnom strahu od svih vidova terorizma i najtežih oblika kriminala.Time se, stalno upozoravam, samo stimulišu kriminalci, a BiH čini manje bezbjednom zemljom.

      Naglašavam - nikada ne smijemo dozvoliti da mafija i lopovi pobijede institucije ove zemlje!

     Svjedoci smo skoro svakodnevnih zločinačkih aktivnosti i svih oblika najtežih krivičnih djela koja usložnjavaju bezbjednosnu situaciju u BiH. Sve bezbjednosne institucije ove zemlje moraju biti stavljene u potpunu operativnu i funkcionalnu aktivnost. To se posebno odnosi na sve obavještajne i policijeke strukture. Upravo, ove strukture ne smiju da ustuknu pred dobro organizovanom i na sve spremnom mafijom i udruženim zločinačkim organizacijama.

      Činjenica je da se Bosna i Hercegovina nalazi na, rekao bih, idealnom geografskom položaju, na tranzicionom putu od Bliskog istoka prema Evropi i svijetu. Upravo ti putevi su i najpogodniji za šverc droge, ljudi, oružja i svih drugih nedozvoljenih stvari. Svima su poznati evropski centri iz kojih se odvijaju sve kriminalne aktivnosti koje su ogromna prijetnja za bezbjednost gradjana, pa i same zemlje. Trenutno je na Evropskom kontinentu dominantna Albanska mafija koja raspolaže sa milijardama evra, koje stalno „ivestira“ u nove kriminalne aktivnosti. Nažalost, Evropa to još nije prepoznala, niti je to  ozbiljno shvatila?! Izgleda, takodje, nažalost, da ni mi  ovdje u BiH to  nismo ozbiljno shvatili! Na ovakve stvari stalno upozoravam sve nadležne institucije u BiH, pa preko ambasadora i neke druge evropske zemlje, ali...?

Autor sjovicicslavuj | 3 Decembar, 2008 | read_nums (454)
02. 12. 2008. |
   OTKRIVAMO OSA naslijedila samo 60.000 dosjea SDB-a i bivših entitetskih službi

Ucjene 'izgubljenim' dosjeima

 

       Autor Dejan Jazvić    

 
 
Rijetki ostvarili uvid u dosje
 
 

 

Najveći broj dosjea o događajima, skupinama i pojedincima, koje su tajne i obavještajno-sigurnosne službe prikupljale na teritoriju BiH u zadnjih 60 godina, nisu u posjedu legalnih institucija države.

Obimna dokumentacija

Manji je dio obimne dokumentacije, koja uključuje i najtajnije podatke o nekim događajima i ličnostima, uništen. No, najveći broj obavještajno-sigurnosnih dokumenata iz vremena bivše Jugoslavije pohranjen je u vojnim i obavještajnim arhivima u Beogradu, dok su dosjei bivših nacionalnih i entitetskih obavještajnih službi u BiH uglavnom “izgubljeni”.

Po dostupnim informacijama, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) raspolaže sa svega 60.000 dosjea koje je naslijedila od bivše Službe državne bezbjednosti (SDB), FOSS-a i OBS-a. Kako doznajemo, riječ je uglavnom o dokumentima koji se odnose na osobe koje više nisu među živima ili su se potpuno pasivizirale.

Da su u pitanju “neatraktivni” dosjei potvrđuje informacija da je vrlo mali broj osoba na koje se oni odnose iskoristio zakonsku mogućnost i ostvario uvid u svoj dosje. Večernjakov izvor blizak obavještajnom sektoru kaže da je ogromna količina obavještajnih dosjea, a posebno onih kojima su raspolagale nacionalne i entitetske obavještajne službe, završio u privatnim arhivima, te da se podaci iz njih i danas koriste u političkim i drugim obračunima.

Da je ta tvrdnja i te kako utemeljena slaže se i zastupnik u državnom Parlamentu i član parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Slavko Jovičić Slavuj, koji ističe kako je sasvim sigurno da sudbina mnogih personalnih dosjea nikada neće biti rasvijetljena, odnosno da neće biti dokazano tko ih je i kako prisvojio.

– Sigurno je da je ogroman broj dokumenata uništen tijekom rata na sve tri strane. Bilo je i privatnih osoba, onih koji su radili u SDB-u, a koji su neovlašteno iznijeli mnoge dosjee i sada im služe kao osobna arhiva i sredstvo za ucjene pojedinih ljudi.

Događalo se to i poslije rata, kada su mnogi dokumenti “sklonjena” radi zaštite svoga identiteta i zloporaba. Toga je bilo i vjerojatno da OSA-i, iako je to zakon propisao, nije predana sva dokumentacija dotadašnjih entitetskih, odnosno nacionalnih obavještajnih agencija – kaže Jovičić.

Sredstvo za ucjene
Različiti su razlozi zbog kojih sva obavještajna dokumentacija, uključujući i personalne dosjee, nije predana OSA-i. Neki dokumenti su sakriveni ili uništeni kako se ne bi kompromitirali oni koji su ih obrađivali, ali je očito kako je mnogo više dokumenata koji su sklonjeni kako bi se prikrile određene aktivnosti ili iskoristio njihov sadržaj za kompromitaciju ili ucjene određenih ljudi.

    
 
 
Kakva je sada uloga OSA-e
 Jovičić, koji je i sam radio u obavještajno-sigurnosnom sektoru, kaže da je današnja OSA koncipirana drukčije u odnosu na ranije službe. Tako je smanjena mogućnost zloporaba kakve su se događale ranije. OSA se bavi prikupljanjem i obradom obavještajnih podataka i nema policijske ovlasti. Ne provodi istražne radnje, ne uhićuje ljude. Prikupljene informacije obrađuju se i ustupaju ovlaštenim policijskim agencijama koje mogu postupati po njima.
 
   
   
   
   
   
   
   
Autor sjovicicslavuj | 29 Novembar, 2008 | read_nums (558)

SARAJEVO, 29.11.2008

Bošnjački član Predsedništva BiH poklonio libijskom suverenu lipicanera, ali ovaj poklon, vredan 30.000 KM, nije prijavio iako ga zakon na to obavezuje

Haris Silajdžić

Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić zloupotrebio je funkciju i prekršio Zakon o sukobu interesa kada je libijskom predsedniku Moameru el Gadafiju poklonio konja vrednog 30.000 maraka, tvrdi za Press RS poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić-Slavuj.

I Silajdžić dobio lipicanera

Portparol Kompanije „Širbegović" Azra Mustajbašić potvrdila je Pressu RS da je vlasnik te kompanije Faruk Širbegović poklonio lipicanera po imenu „Krabbe" Harisu Silajdžiću.

- „Krabbe" je star sedam godina i izabran je kao najbolji konj među čak 200 rasnih grla! U Beču je završio elitnu školu jahanja, a prošle godine je u Hrvatskoj osvojio titulu prvaka u vožnji fijakerom! Njegova vrednost se procenjuje na oko 30.000 KM, a poseduje rodovnik od 1941. godine, što najbolje pokazuje koliko je rasan - kaže Mustajbašićeva.

Rasni lipicaner po imenu „Krabbe" pre dva dana na sarajevskom aerodromu utovaren je u poseban avion koji je libijski suveren poslao specijalno za ovu priliku i transportovan za Tripoli.

„Utovaru" je prisustvovao i Silajdžić, a u njegovom društvu bio je libijski ambasador u BiH Ajad Šaviš i još nekoliko visokih libijskih diplomata.

Ova vest je u medijima u BiH juče prošla gotovo nezapaženo iako Slavko Jovičić tvrdi da ima razloga zbog kojih ona treba da zasluži mnogo više pažnje javnosti.

- Silajdžićev potez mogao bi da se protumači kao „lep diplomatski gest" da nije reč o njegovom ličnom poklonu libijskom suverenu, koji je, međutim, od strane Službe za informisanje Predsedništva BiH predstavljen kao gest Predsedništva. Očigledno je da Silajdžić ne poznaje zakon po kojem svaki izabrani zvaničnik instituciji u kojoj radi mora da ostavi svaki poklon vredniji od 100 KM, kojim ne sme lično da raspolaže. Očigledno je da je Silajdžić prekršio Zakon o sukobu interesa jer i odbornici u Skupštinama opština moraju da prijave svaki poklon vredniji od sto maraka, a kamoli član Predsedništva! Nemam ništa protiv toga da državni zvaničnici dobijaju skupe poklone i da ih poklanjaju, ali postoji zakonska procedura po kojoj se to radi, a Silajdžić počinje da se ponaša po principu „država, to sam ja" - tvrdi Jovičić.

Gadafi se obradovao lipicaneru


Prema informacijama Pressa RS, konj kojeg je Silajdžić poklonio Gadafiju spada u rasna grla iz rase lipicanera i vredi najmanje 30.000 KM. I sam Silajdžić ga je dobio na poklon, ali nije sproveo sve zakonom predviđene radnje pre nego što je konja transportovao u Libiju. Naime, iz Predsedništva BiH Pressu RS je potvrđeno da Komisiji za javne nabavke, kroz koju moraju da prođu sve fakture, nije prijavljena „nabavka" lipicanera „teškog" 30.000 KM.

- Ne znamo ni za kakvog konja! Naravno da niko iz Predsedništva nije kupovao konja, ali niko nije prijavio ni da je dobio poklon te vrste. Silajdžić je morao da prijavi da je dobio poklon vredan 30.000 KM, ali to nije učinio! Ne verujem da bi se preostala dva člana Predsedništva protivila tome da se taj konj pokloni predsedniku Libije, ali postoji procedura koja mora da se poštuje - kaže naš sagovornik iz Predsedništva BiH.

Nažalost, juče nismo uspeli da dobijemo komentar Harisa Silajdžića ili nekog od njegovih saradnika o „slučaju lipicaner".

U zvaničnom saopštenju Predsedništva BiH objavljenom na internet sajtu ove institucije navodi se da „ovo nije prvi put u svetu visoke politike da se konji poklanjaju državnicima, kraljevima i šeicima, te da je sličan poklon prošlog meseca primila i britanska kraljica Elizabeta Druga od slovenačkih zvaničnika tokom njene posete Sloveniji, kao i da je predsednik Rusije Dimitrij Medvedev nedavno libijskom lideru na poklon poslao konja".

D. MOMIĆ

Autor sjovicicslavuj | 28 Novembar, 2008 | read_nums (419)
                     Puls - kolumna
 
| 29.11.2008  

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pa i prije toga - u mnogim zemljama svijeta zbog velike migracije stanovništva iz BiH osnovana su mnoga udruženja, nevladine organizacije, pa čak i mnogobrojni pokreti u vidu raznih zvučnih naziva, kao recimo kongresa i slično, koja vrlo pretenciozno sama sebe nazivaju "BiH dijaspora" što, naravno, nije i ne može biti tačno! O čemu se ovdje radi?

 Naime, da odmah vrlo jasno i precizno kažem da ne postoji nijedna multietnička organizacija koja u svoj sastav uključuje predstavnike sva tri konstitutivna naroda prema etničkoj pripadnosti i nacionalnoj strukturi u BiH koja bi bila preslikana u dijaspori!

Činjenica je da, kako rekoh, u mnogim zemljama svijeta postoje raznorazna udruženja koja okupljaju, uglavnom, pripadnike određene nacionalne zajednice i ona nikako u svom nazivu ne mogu imati bilo kakav prefiks "beha", odnosno odrednicu BiH! Radi se skoro, pa i uvijek, o jednonacionalnim organizacijama, koje su osnovane iz različitih razloga i interesa. Takve organizacije ne odražavaju zajedničke interese sva tri konstitutivna naroda iz BiH u dijaspori. Naprotiv, takve organizacije još više rade na produbljivanju nacionalnih podjela i potpunih nacionalnih polarizacija u svim sferama života i u dijaspori, ali zbog načina i ciljeva svojih djelovanja, prave slične probleme i ovdje u BiH.

Interesi Srba iz BiH koji se nalaze u dijaspori nikada se ne mogu uskladiti s interesima Bošnjaka ili Hrvata. Slijedom takve konstatacije postoje i sve druge varijante evidentne podijeljenosti tri nacionalne zajednice u dijaspori. Nikada se interesi Bošnjaka u dijaspori ne podudaraju sa interesima Srba ili Hrvata. Takođe, i treća varijanta je sasvim ravnopravna u potpunoj podijeljenosti dijaspore, pa se tako interesi Hrvata u dijaspori nikada ne mogu usaglasiti sa interesima Srba ili Bošnjaka i sve se tako vrti u začaranom krugu potpune razjedinjenosti...

Dakle, već više od decenije, a da i ne govorim o onim organizacijama još iz ere socrealizma predratne i već bivše SFR Jugoslavije, u mnogim zemljama svijeta egzistiraju mnogobrojna udruženja koja su osnovana i koja u svom članstvu imaju stotinu odstotno članstvo samo iz reda jedne, svoje, nacije. Zato su potpuno lažne tvrdnje kad se neka od tih organizacija predstavlja kao "beha" dijaspora. Nema takvih organizacija. Da još jednom naglasim - postoje organizacije i udruženja koja su potpuno polarizovana i ona su isključivi predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda u i iz BiH!

Druga je stvar kako i na koji način neka od tih (jedno)nacionalnih organizacija radi i koji su njeni ciljevi i zadaci?

Iz dosadašnje prakse sasvim je jasno da su bošnjačke organizacije u dijaspori vrlo agresivne, pa čak su mnoge od njih i vjerski toliko radikalne da je to zabrinjavajuće. Ali ono što je bitno - takva udruženja ne mogu imati nikakav uticaj na ukupno stanje ovdje u BiH.

Autor sjovicicslavuj | 26 Novembar, 2008 | read_nums (462)
 
D. MAJSTOROVIĆ | 26.11.2008  

Ministar bezbjednosti BiH, Tarik Sadović, negirao je tvrdnje premijera Republike Srpske, Milorada Dodika, da je, praktično, već smijenjen, samo da se čeka pogodan trenutak da se to i objelodani.

 Sadović je putem medija Dodiku poručio da takvim izjavama nije mogao da mu pokvari praznik, misleći na 25. novembra, koji Bošnjaci proslavaju kao Dan državnosti BiH. Istovremeno, građanima Srpske uputio je prazničnu čestitku, ne obazirući se na činjenicu da RS ne obilježava 25. novembra!

Neupućeni bi pomislili da je u pitanju lapsus ili nepromišljenost, ali bolji poznavaoci lika i djela prvog bezbjednjaka BiH shvatiće da u ovom slučaju nema slučajnosti! Tarik Sadović potpuno svjesno čestitao je 25. novembra, uprkos stavu građana i vlasti u Srpskoj o tom datumu i njegovom istorijskom značaju, kao što je potpuno trezveno pred poslanicima parlamenta BiH prije nešto više od mjesec dana, ne trepnuvši, rekao da, po njegovim saznanjima, u BiH živi samo jedan terorista!

- Tarik Sadović ponaša se kao da je s druge planete. On se potpuno oteo kontroli i jasno je da više ni stranka koja ga je imenovala, SDA, nema uticaja na njegovo ponašanje i rad. Krajnje je vrijeme da ministra Sadovića neko pozove na odgovornost i zbog njegovog bezobraznog odnosa prema RS i srpskom narodu - smatra Gostimir Popović, vojno-politički analitičar.

Prema njegovim riječima, Sadović je, od kada se nalazi na mjestu ministra bezbjednosti BiH, nanio samo štetu ugledu BiH u svijetu, prebacujući krivicu za to na druge. Kao primjer, Popović je naveo upravo njegovo uporno negiranje postojanja terorističke mreže u BiH, iako su suprotno tvrdili međunarodni eksperti i institucije, poput Komiteta za borbu protiv terorizma pri Savjetu bezbjednosti UN.

Podsjetimo, Sadović je nedugo poslije objavljivanja dopunjene crne liste pomagača i sponzora međunarodnog terorizma, koju godinama ažurira Savjet bezbjednosti UN i na kojoj se ponovo našla BiH, uporno ponavljao da na tom spisku nema ničeg novog i da je to, zapravo, dio smišljenog plana da se BiH što više ocrni. Poslije toga, kao što je poznato, pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako on ima podatke o tome da u BiH živi samo jedan terorista s liste UN te da je čak i on tražio da bude skinut s pomenutog spiska.

- Nisu tu više u pitanju gafovi Tarika Sadovića, već SDA i svih nas zajedno, koji to već godinama slušamo i trpimo. Žalosno je da jednu od najvažnijih funkcija, jedno od najvažnijih ministarstava u Savjetu ministara, vodi jedna takva ličnost - istakao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH.

Jovičić je podsjetio i na činjenicu da poslanici u parlamentu BiH još čekaju informacije o stanju bezbjednosti tokom 2006. i 2007. godine, a 2008. godina već je gotovo na izmaku. Istina, Sadović je svojevremeno medijima otkrio da se za vrijeme njegovog ministrovanja dogodio samo jedan teroristički napad - bombardovanje groba Alije Izetbegovića!

"Fokus" je i juče pokušavao da dođe do ministra Tarika Sadovića, ali su vrata njegovog kabineta za naš list ostala zatvorena!

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2008 | read_nums (495)

                                                

 ZAHTJEV Državna vlast priznaje slabosti unutar sigurnosnog sustava

               

Za terorizam i do 40 godina zatvora

 

SARAJEVO – Brojni problemi, kao što su nedostatak financijskih sredstava, neodgovarajuća kadrovska popunjenost i zakonska regulativa, ozbiljno ugrožavaju rad sigurnosnih agencija u BiH. Na to je upozorilo i parlamentarno Povjerenstvo za odbranu i sigurnost, nakon što je razgovaralo s čelnicima sigurnosnih agencija u državi. Tim pitanjem uskoro će se baviti i državni Parlament, čiji su članovi više puta ukazivali na to da sigurnosna situacija u zemlji nije zadovoljavajuća.

 Zastupnik Slavko Jovičić Slavuj kaže da je nužna bolja koordinacija svih policijskih i sigurnosnih službi BiH.

 - Mora se naći novac za kadrovsko i svako drugo opremenje sigurnosnih agencija. Nas očekuje vrlo teška ekonomska godina, kada možemo očekivati otpuštanje radnika, pa i velike socijalne nemire. U takvoj situaciji imat ćemo ugroženu unutrašnju sigurnost i država mora biti spremna za to – upozorava Jovičić.

 Sigurnosni su problem, kaže Jovičić, i blage kazne za najteža kaznena djela, te praksa nagodbe tužitelja s kriminalcima. Time se,upozorava on, stimuliraju kriminalci, a BiH čini manje sigurnom.

 - Tražio sam od Ministarstva pravde da nam pripremi prijedloge drastičnog povećanja zatvorskih kazni na 40 godina za djela kao što su terorizam, trgovina oružjem i ljudima, te trgovina i raspačavanje droge.

Ne smijemo dopustiti da mafija i lopovi podrivaju državu – kaže Jovičić.

 Priznanje države kako je sigurnosni aparat pun ’šupljina’ sigurno će ohrabriti kriminalne skupine, a o efikasnosti najavljenih mjera koje državna vlast kani poduzeti ovisi hoće li se BiH moći oduprijeti organiziranom kriminalu.

 Dejan Jazvić

 

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2008 | read_nums (467)

                                                                          
САРАЈЕВО, 25. НОВЕМБРА (СРНА) - Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Харис Силајџић и ове године су одлучили да у Сарајеву данас организују свечани пријем поводом 25. новембра, иако БиХ нема закон о државним празницима, а овај датум се само у Федерацији БиХ обиљежава као дан државности.

Нико од функционера или запослених представника из Републике Српске у институцијама БиХ данас неће празновати, јер су већ више пута указали на чињеницу да Уставом, законом, као ни парламентарном одлуком или консензусом два ентитета у постдејтонском постојању, БиХ није установила ниједан заједнички државни празник.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине Славко Јовичић више пута је рекао да за запослене у институцијама БиХ 25. новембра није никакав празник, постављајући питање како прославити неки датум уколико му се не радују сви подједнако.

БиХ ни 13 година од потписивања Дејтонског мировног споразума није усвојила закон о државним празницима.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да су за 18.00 часова Комшић и Силајџић у згради Предсједништва БиХ заказали пријем поводом обиљежавања, како се наводи, "Дана државности БиХ".

Овим поводом честитке грађанима у БиХ и дијаспори упутили су министар за људска права и избјеглице БиХ Сафет Халиловић, као и федерални премијер Неџад Бранковић.

''Посебне честитке упућујем расељеним лицима и прогнаницима, породицама шехида и погинулих бораца, активистима и борцима за људска права. Упркос чињеници да са великом радошћу и након 65 година дочекујемо овај велики празник државности БиХ, остаје горак окус што тај осјећај једнако не дијеле сви грађани БиХ'', наводи се у Халиловићевој честитки.

Бранковић у својој честитки грађанима БиХ наводи да се, обиљежавајући 25. новембар, присјећа богате дугогодишње историје у којој се успјела сачувати државност БиХ, која је једнако отворена за све њене народе и грађане.

25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду одржано је Прво засједање ЗАВНОБиХ-а. У некадашњој СФРЈ тај датум обиљежаван је као републички празник тадашње Социјалистичке Републике БиХ.

У РС данас је обичан радни дан.У Српској је у петак, 21. новембра, обиљежен републички празник - Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ. Тај датум у ФБиХ није празнован.

Autor sjovicicslavuj | 23 Novembar, 2008 | read_nums (447)
                         
 
S. G. | 23.11.2008 

   Povratak pripadnika takozvane alžirske grupe, koje je američki Savezni sud u Vašingtonu oslobodio poslije šest godina provedenih u zatvoru Gvantanamo na Kubi, predstavljao bi teško kršenje Dejtonskog sporazuma, smatra član ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Darko Trifunović.

                                 

    - Ukoliko bi se desilo da se članovi "alžirske grupe" ipak vrate u BiH to bi bila idealna stvar, jer će u tom momentu biti podnesene krivične prijave protiv ministra bezbjednosti BiH, Tarika Sadovića, koji se aktivno zalagao za njihovo vraćanje u BiH i time prekršio Dejtonski mirovni sporazum - naglasio je Trifunović.

Trifunović je rekao da pripadnicima "alžirske grupe" državljanstvo BiH nije primarno, već su ga naknadno stekli pod poznatim okolnostima, te da bi oni trebalo da budu vraćeni u zemlju svog porijekla, gdje ih je većina osuđena na velike zatvorske kazne.

   Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kaže da i ako se oslobođeni članovi "alžirske grupe" vrate u BiH, treba da odgovaraju za počinjeni ratni zločin.

                                     

- Ako im se nekim slučajdem omogući povratak u BiH tražićemo da se odmah privedu u Sud BiH i da im se sudi za najteže ratne zločine koje su kao mudžahedini počinili nad Srbima na Ozrenu - naglasio je Mitrović.

   Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, ističe da će pripadnici "alžirske grupe", ako se vrate u Sarajevo, biti dočekani kao nacionalni heroji.

- Sarajevo ih s oduševljenjem očekuje, a njih ne žele ni njihove domicilne države, jer su kriminalci - naglasio je Jovičić.

   Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić, rekao je da članove takozvane alžirske grupe odmah po povratku u BiH treba pohapsiti i suditi im, jer su počinili zločin nad srpskim narodom.

                      

- Ako pustimo te ljude, onda smo ih nagradili, a oni mogu otići u treće zemlje i vjerovatno djelovati ponovo i vršiti terorizam po svijetu - kazao je Dukić.

Autor sjovicicslavuj | 23 Novembar, 2008 | read_nums (449)

 PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pa i prije toga – u mnogim zemljama svijeta zbog velike migracije stanovništva iz Bosne i Hercegovine osnovana su mnoga udruženja, nevladine organizacije, pa čak i mnogobrojni pokreti u vidu raznih zvučnih naziva, kao recimo kongresa isl., koja vrlo pretenciozno sama sebe nazivaju „BiH dijaspora“ što, naravno, nije i ne može biti tačno!? O čemu se ovdje radi?

       Naime, da odmah vrlo jasno i precizno kažem da ne postoji nijedna multietnička organizacija koja u svom sastavu uključuje predstavnike sve tri konstitutivna naroda prema etničkoj pripadnosti i nacionalnoj strukturi u BiH koja bi bila „preslikana“ u dijaspori!

       Činjenica je da, kako rekoh, u mnogim zemljama svijeta postoje razno razna udruženja koja okupljaju, uglavnom, pripadnike odredjene nacionalne zajednice i ona nikako u svom nazivu ne mogu imati bilo kakav prefiks „beha“, odnosno odrednicu BiH! Radi se skoro, pa i uvijek, o jednonacionalnim organizacijama, koje su osnovane iz različitih razloga i interesa.  Takve organizacije ne odražavaju zajedničke interese sve tri konstitutivna naroda iz BiH u dijaspori. Naprotiv, takve organizacije još više rade na produbljivanju nacionalnih podjela i potpunih nacionalnih polarizacija u svim sferama života i u dijaspori, ali zbog načina i ciljeva svojih djelovanja, prave slične probleme i ovdje u BiH.

       Interesi Srba iz BiH koji se nalaze u dijaspori, nikada se ne mogu uskladiditi sa interesima Bošnjaka ili Hrvata. Slijedom takve konstatacije postoje i sve druge varijante evidentne podijeljenosti tri nacionalne zajednice u dijaspori. Nikada se interesi Bošnjaka u dijaspori ne podudaraju sa interesima Srba ili Hrvata. Takodje, i treća varijanta je sasvim ravnopravna u potpunoj podijeljenosti dijaspore, pa se tako interesi Hrvata u dijaspori nikada ne mogu usaglasiti sa interesima Srba ili Bošnjaka i sve se tako vrti u začaranom krugu potpune razjedinjenosti...

       Dakle, već više od decenije, a da i ne govorim o onim organizacijama još iz ere socijalrealizma predratne i već bivše SFR Jugoslavije, u mnogim zemljama svijeta egzistiraju mnogobrojna udruženja koja su osnovana i koja u svom članstvu imaju  sto odstotno članstvo samo iz reda jedne, svoje, nacije.

       Zato su potpuno lažne tvrdnje kad se neka od tih organizacija predstavlja kao „beha“ dijaspora. Nema takvih organizacija. Da još jednom naglasim – postoje organizacije i udruženja, koja su potpuno polarizovana i ona su isključivi prdstavnici jednog od tri konstitutivna naroda u i iz BiH!

       Druga je stvar kako i na koji način neka od tih (jedno)nacionalnih organizacija rade i koji su njihovi ciljevi i zadaci?

       Iz dosadašnje prakse, sasvim je jasno da su bošnjačke organizacije u dijaspori vrlo agresivne, pa čak su mnoge od njih i vjerski toliko radikalne – da je to zabrinjavajuće. Ali ono što je bitno – takva udruženja ne mogu imati nikakav uticaj na ukupno stanje ovdje u Bosni i hercegovini.

       Istini za volju, sva ta udruženja i nacionalni „kongresi“ vrlo su agresivni u svojim zahtjevima i vrlo su uporni u svakodnevnom lobiranju za interese samo svog naroda. Svi oni zajedno, lobiraju i u krugovima vlada domicilnog njihovog sadašnjeg boravka, ali vrše i razne pritiske i na nas političare ovdje u BiH.

       Takve organizacije se, uostalom, kao i njihovi mentori iz BiH služe raznim lažima i prepariranjem tragične ratne prošlosti i svega onoga što se ovde dešavalo, a i što se sad  dešava...

       Snaga tih udruženja se ogleda u stalnim pritiscima prema vlastima u Bosni i Hercegovini da se ovdje stanje mijenja prema njihovim interesima i posmatrano iz ugla njihove nacionalne percepcije i sa njihove vremenske i prostorne distance. Čak i ultimativno traže da se BiH uredi prema njihovim zahtjevima i željama. Sva bošnjačka udruženja i organizacije imaju isti cilj – ukinuti Republiku Srpsku! Uostalom u čemu bi se njihovi interesi razlikovali od  interesa njihovih bošnjačkih političara ovdje i sad, u BiH. Na toj matrici su svi jedinstveni i uopšte se ne obaziru, niti prezaju od bilo čega, niti prihvataju činjenicu da su te njihove aktivnosti protivustavne i protivzakonite...

       Mnogo i naširoko bi se moglo pisati o svim aktivnostima takvih organizacija, ali vrijeme i prostor mi to ne dozvoljavaju, a ako hoćete iskreno – ne želim da im pridajem i neki važan značaj, mada se nihove aktivnosti ne smiju potcijeniti, niti zanemariti. Jer, takve organizacije raspolažu sa velikim finansijskim sredstvima, raspolažu i vlasnici su i elektronskih i printanih medija, koji im služe za razne propagandne i softificirane lobističke aktivnosti.

       Ipak, najvažnije je da im se ne dozvoli, a to i nije moguće – bilo kakav uticaj na donošenje važnih političkih odluka za budućnost Bosne i Hercegovine. To što žele da utiču na političke prilike u BiH je njihovo pravo, ali pored prava na bilo šta, oni moraju  preuzeti i svoje obaveze da poštuju ustavnu poziciju Bosne i Hercegovine! No, oni tako ne rade, niti tako nastupaju u javnosti. Već sam rekao da su njihovi ciljevi usmjereni na ukidanje Republike Srpske, a samim time i na rušenje ustavnog poretka BiH.

 I na kraju, ne postoji BiH dijaspora! Postoje jednonacionalne organizacije i  nacionalne dijaspore - Bošnjaka, Srba i Hrvata iz BiH!

Autor sjovicicslavuj | 23 Novembar, 2008 | read_nums (460)

 Бомбашки напад у Витезу доказ да у БиХ постоје терористичке ћелије

Datum: 19.10.2008
Autor: Горан Маунага 
 
                          
 Link - http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Bombaski napad u Vitezu dokaz da u BiH postoje teroristicke celije.

БAЊA ЛУКA, СAРAЈЕВО - У нападу у тржном центру "Фис" у Витезу препознају се разрађене стратегије стварања јаких ћелија терористичких организација, изјавио је члан Заједничке безбједносно-обавјештајне комисије за контролу над радом ОБA-е Славко Јовичић.

Он је за "Глас Српске" истакао да је од Комисије и од представника међународне заједнице тражио да се доставе имена људи чија је прошлост опасна по безбједност БиХ.

- Није изненађење што се организована мафија из Хрватске и са Косова повезала са круговима у БиХ и што раде на дестабилизацији земље. Витез се не може сматрати изолованим случајем и све безбједносне службе у БиХ морају у коријену сасјећи терористичке нападе - истакао је Јовичић.

Каже да са чуди да међународна заједница није учинила све потребно да стави под контролу свјетске терористе који повремено користе БиХ за транзит и дјеловање.

                                           

U napadu u tržnom centru "Fis" u Vitezu prepoznaju se razrađene strategije stvaranja jakih ćelija terorističkih organizacija, izjavio je član Zajedničke bezbjednosno-obavještajne komisije za kontrolu nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Slavko Jovičić.

On je istakao da je od Komisije i od predstavnika međunarodne zajednice tražio da se dostave imena ljudi čija je prošlost opasna po bezbjednost BiH.

Nije iznenađenje što se organizovana mafija iz Hrvatske i sa Kosova povezala sa krugovima u BiH i što rade na destabilizaciji zemlje.

Vitez se ne može smatrati izolovanim slučajem i sve bezbjednosne službe u BiH moraju u korijenu sasjeći terorističke napade, rekao je Jovičić za "GlasSrpske".

 ********************************************************

 ИНТЕРВЈУ дат за 11.11 овог месеца под насловом - ВЕХАБИЈЕ ПРИЈЕТЊА БОШЊАЦИМА на:

 NAPOMENA: Moje tvrdnje iznesene i objavljene još 19. oktobra u izjavi za dnevne novine "Glas Srpske",  da u BiH postoje terorističke ćelije - potvrdio je danas /22.11/ i direktor Federalne policije Zlatko Miletić...

 

 Direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić izjavio je da u BiH postoji grupa terorista koja ima za cilj da izvrši terorističko djelo sa političkom pozadinom, ali da to nisu vehabije, već selefije.

                                               

"Vehabije su postale sinonim za tu vrstu terorizma, ali ovdje je riječ o selefijama. Imamo četiri grupe tih osoba, od kojih su nama dvije jako interesantne s obzirom na način njihovog razmišljanja i viđenja, kakve oni ideje imaju da riješe probleme u BiH i svijetu, te da u tom smislu planiraju neke agresivne ili militarističke mjere", naglasio je Miletić.

On je rekao da se trenutno radi na istraživanju i dokumentovanju ove grupe i ocijenio da je zabrinjavajuće kada neka osoba nabavi samoubilački pojas, jer se odmah postavlja pitanje kakvu on namjeru ima i koga hoće da ubije.

       Majka ga rodila..."majka" ga sprema u smrt...!

 

Prema njegovom mišljenju, BiH će morati kad tad da se pozabavi pitanjem terorizma na jedan potpuno kvalitetan i nov način i to ne u smislu da se daje prostor islamofobistima da predstavljaju BiH onakvom kakva ona nije.

"Jasno je da imamo osoba koje ne misle dobro BiH, ni muslimanima, ni Bošnjacima, a ni drugim narodima", ocijenio je Miletić u intervjuu za sarajevsku štampu.

Za brojne akcije hapšenja provedene u posljednjim mjesecima, poput rasvjetljavanja slučaja eksplozije u trgovačkom centru "FIS" Vitez, preko osobe osumnjičene za umiješanost u atentat na suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića, potrage za jednim od osumnjičenih Željkom Milovanovićem, do slučaja "Gaši i ostali", Miletić kaže da ne bi bile brze i uspješne da nije bilo uspješne saradnje svih policijskih agencija u BiH.

                                         

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, Miletić je rekao da je statistički gledano stanje mnogo povoljnije u odnosu na isti period prošle godine, a prijavljeni broj krivičnih djela manji je za osam posto.

                                        

Федерална управа полиције у Босни и Херцеговини прати припаднике радикалних исламских покрета за које сумња да организују терористичке нападе.

zlatko.jpg

У Босни и Херцеговини постоји група радикалних исламиста која је спремна да изводи терористичке нападе с политичком позадином, сматра директор Управе полиције Федерације Босне и Херцеговине Златко Милетић.

"Вехабије су постали синоним за ту врсту тероризма, али овде је реч о селефијама. Имамо четири скупине, од којих су нам две јако интересантне с обзиром на начин њихова размишљања и виђења стања у Босни и Херцеговини и свету. С тим у вези планирају неке агресивне или милитаристичке мере," рекао је Милетић сарајевском листу Дневни аваз.

Он је додао да забрињава набављање самоубилачких појасева и да федерална полиција тренутно истражује рад тих група.
"Јасно је да имамо особе које не мисле добро Босни и Херцеговини, ни муслиманима, ни Бошњацима ни другим народима", каже Милетић.

Он није искључио ни могућност рата између албанске и сарајевске мафије у главном граду Босне и Херцеговине, додајући да је полиција спремна да предузме све мере у том случају.

Почетком 2008. припадници и симпатизери Ал Каиде и вехабија из БиХ према подацима обавештајних агенција у БиХ пребацивали су веће количине оружја и експлозива у Хрватску.

Теорористичке организације сматрају да би Хрватска у блиској будућности могла да буде примљена у ЕУ, а самим тим били би створени повољни услови да се из Хрватске, због отворености граница према ЕУ, наоружање, мине и експлозив дистрибуирају широм Европе ради извршавања терористичких задатака.

Наводи се, такође, да наоружање, мине и експлозив пребацују у места на територији Хрватске где живи већинско муслиманско становништво а одатле пребацује се у Загреб, Карловац, Гуњ и Сплит.

                    

Селефије проповедају исламски монотеизам, односно тевхид, и преузимају одређена учења од Ибн Тејмије, сиријског учењака из 14. вијека. Селефиди сматрају да је њихов задатак да врате Ислам у стање из времена исламског пророка Мухамеда.

Нису позната већа раслојавања унутар Селефизма у БиХ, осим што их у новије вријеме остале исламске групације, називају Вехабијама с обзиром на то да је вехабијски покрет у БиХ ојачао доласком бораца из исламских земаља у састав Армије БиХ.

Многи од њих су остали и после рата у Босни, са задатком да васпитавају младе муслимане.

Поглавар Исламске верске заједнице Мустафа Церић тврди да проблем са радикалним муслиманима, није у Сарајеву, већ у Бечу, где делује велики број вехабија управо из БиХ.

Радикални муслимани могу се одмах препознати по изгледу - мушкарци су са дугим брадама, а жене прекривене и преко лица.

Према тврдњама босанских медија, одређен број припадника тих покрета запослен је и у полицијским структурама БиХ и Федерације БиХ.

Они следе упуства за понашење припадника вехабијског покрета, носе браде и имају панталоне са скраћеним ногавицама, што није у супротности с прописима који дефинишу начин одевања полицијских службениka.

1
Autor sjovicicslavuj | 22 Novembar, 2008 | read_nums (477)

 

                                        

LINK - http://www.livno-online.com/component/content/article/9521-bih-u-isekivanju-donoenja-zakona-o-praznicima


Republika Srpska jučer je, kao i u godinama ranije, proslavila dan kad je u našoj zemlji zaustavljen rat. Na jučerašnji dan, 21. studenoga 1995., predsjednici Hrvatske, Srbije i BiH - Franjo Tuđman, Slobodan Milošević i Alija Izetbegović postignuli su mirovni sporazum o okončanju rata u BiH nazvan Daytonski mirovni sporazum. Taj dan, zbog nepostojanja državnog zakona o praznicima, ne obilježava se u cijeloj BiH. Naime, Federacija će svoj praznik, za razliku od RS-a, proslaviti 25. studenoga, kad se obilježava Dan državnosti BiH i 63. godišnjica Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.
    ______________________________________________
Većina predstavnika vlasti u Federaciji složna je u tomu da ovaj praznik treba poštivati, ali nikako i slaviti kao dan državnosti. “Apsolutno se ne slažem s tim da dan kad je uspostavljen mir u Daytonu treba slaviti kao dan državnosti. Dayton od prije 13 godina je snažna poruka BiH i tko to želi zanijekati, nije uredu, jer smo ipak tad dobili mir i danas ne bi bili u ovakvim okolnostima da netko nije napravio ovaj dogovor”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
                                                       
 
On dodaje da treba odati duboku zahvalnost onima koji su potpisali sporazum jer su donijeli mir državi, ali kaže da se isto tako boji da Dayton već odavno ne daje šansu BiH da normalno funkcionira. “Što prije osjetimo unutar nas potrebu da Dayton promijenimo prema europskim potrebama, bit će nam lakše”, poručio je Čović.
    ______________________________________________

Premijer RS-a Milorad Dodik, pak, smatra da je Daytonski sporazum dobro izbalansiran dokument koji je omogućio BiH da živi i da svako urušavanje tog balansa dovodi u pitanje strukturu funkcioniranja u zemlji.
                                               
On je rekao da je neobilježavanje potpisivanja Daytonskog sporazuma u Federaciji “stvar njihovih odluka”, ali da je Daytonski sporazum balans koji je najbolje pogodio odnose u BiH i osigurao njezino funkcioniranje. “Mi obilježavamo potpisivanje Dayonskog sporazuma jer je to odluka naših najviših tijela. To je važan dan, jer je uspostavljen mir na osnovi kreacije političkog sustava u BiH koji se bazira na dva entiteta”, rekao je Dodik.
    ______________________________________________

“Nova godina, vjerski blagdani i 1. i 9. svibnja, su datumi koji nisu sporni, a sve drugo jest, što pokazuje i ovaj dan koji se u RS-u slavi, a Federaciji ne.
                                                       
Ovo isto će se dogoditi i 25. studenoga, kad će Željko Komšić i Haris Silajdžić organizirati prijam, ali nitko iz RS-a neće doći, i to je apsurd”, kaže Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u Parlamentu, dodajući da je apsurdan praznik države na kojem neće biti nazočan predsjedatelj Predsjedništva BiH. “S obzirom na sigurnosnu i financijsku situaciju u kojoj se nalazimo, ne bismo trebali slaviti nijedan praznik. Možemo samo slaviti svoju propast”, zaključuje Jovičić.
    ______________________________________________

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović smatra da bi se u cijeloj BiH trebao obilježavati dan uspostavljanja općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jer je tad BiH prvi put postala u svom punom kapacitetu državom.
                                           
 
“Svi bismo se morali složiti u tome da je dan kad je uspostavljen Daytonski mirovni sporazum od izuzetnog značaja ne samo za RS, nego i za cijelu BiH i ovaj dio Balkana. Zbog toga taj dan zavrjeđuje da se poštuje i da bude dan državnosti BiH”, ocijenio je Kuzmanović.
   ______________________________________________
 
Zastupnik u državnom Parlamentu Šefik Džaferović kaže da je svako obilježavanje praznika bez državnog zakona o praznicima problematično.
                                              
“Morali bismo donijeti zakon o praznicima jer postoje vrlo važni datumi u povijesti koje treba obilježavati na cijelom prostoru BiH. To je 25. studenoga kao Dan državnosti i ZAVNOBiH-a, zatim Dan nezavisnosti BiH 1. ožujka i dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tek ako bi se sve to prihvatilo, onda ne bi bilo problematično ni to da se 21. studenoga uvrsti kao praznik, ali bez zakona, mislim da to nema svoga smisla”, poručio je Džaferović.
   _______________________________________________
 
            (NINA) -Hrvatska novinska agencija
 
Autor sjovicicslavuj | 22 Novembar, 2008 | read_nums (478)

                              Objavljeno: Pet, 21. 11. 2008.

SPORAZUM KOJI NE POSTOJI

RADIO - SLOBODNA EVROPA

 Piše: Dženana Karabegović

 
21.novembar u Bosni i Hercegovini je običan i ni po čemu se ne može naslutiti da se radi o istorijskom danu za državu u kojoj je tri i po godine bjesnio rat, a tog dana 1995. godine potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

S obzirom na činjenicu da se u Bosni i Hercegovini njeni političari nisu uspjeli dogovoriti oko Zakona o državnim praznicima, pa se slavi ko šta hoće, ni 21. novembar nije izuzetak.

U Republici Srpskoj to je neradni, a u Federaciji BiH radni dan. U ovom bosanskohercegovačkom entitetu neće biti slavlja, niti prijema, jer dvojica članova Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić pripremaju prijem za 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Taj datum u Republici Srpskoj ne priznaju kao državni praznik, jer smatraju da su 25.novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu udareni temelji SRBiH koja je bila u sastavu Jugoslavije, a ne ove današnje.

Na tim prijemima nikada do sada nije se odazvao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

                                         

„Ovaj datum u novijoj srpskoj istoriji ne znači ništa. Svaki put kada se približava 25. novembar, uglavnom Bošnjaci insistiraju na tome da taj datum bude i državni praznik. BiH trinaest godina nakon rata još uvijek nema zakon o praznicima, a kako stoje stvari, još zadugo neće ga ni imati, jer dok političari budu insistirali na datumima koji su usmjereni protiv interesa jednog od tri konstitutivna naroda, neće biti moguće usaglasiti zajedničke praznike”, smatra poslanik SNSD-a u državnom parlamentu Slavko Jovičić.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, kaže da će 25. novembra proslaviti u dobrom raspoloženju, dok će se četiri dana ranije tek prisjetiti datuma kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

                                      

„Veću važnost, svakako, pridajem Danu državnosti BiH i tada ću praznovati”, kaže Osmanović.

Jozo Križanović, poslanik SDP u Parlamentu BiH, rekao je da oba datuma imaju svoju težinu, zbog čega ova stranka smatra prihvatljivim oba praznika.

                                             

Relativizacija

Iako predstavnici političkih partija iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u javnosti uvijek izjavljuju kako je 21. novembar važan jer je zaustavio rat u zemlji, činjenica da se on ne obilježava kao praznik govori da se oni nikada nisu pomirili sa postojanjem Republike Srpske, koja je dio tog sporazuma.

 


U Republici Srpskoj to je neradni, a u Federaciji BiH radni dan.

Istovremeno, niko ne pominje i da je taj datum 1995. godine u Bosni i Hercegovini kod običnih građana dočekan sa radošću, s obzirom na oko 100.000 poginulih i preko milion raseljenih osoba koje je prouzrokovao troipogodišnji rat, najkrvaviji u istoriji Evrope od završetka Drugog svjetskog rata.

Podsjećanja radi, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja međunarodne zajednice da se postigne mirovni sporazum, Sjedinjene Američke Države su u jesen 1995. pokrenule novu inicijativu. Direktni pregovori zaraćenih strana, koje su zastupali tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tuđman i Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, počeli su 1. novembra 1995. u vojnoj zračnoj bazi Rajt-Peterson u Dejtonu.

Pregovore je vodio Ričard Holbruk, koji je u to vrijeme bio zamjenik američkog državnog sekretara. Predstavnici EU i Kontakt skupine - Engleska, Francuska, Njemačka i Rusija su, također, učestvovali u vrlo napetim pregovorima u američkoj zračnoj bazi.

Tri sedmice nakon početka pregovora, Milošević, Tuđman i Izetbegović najzad su postigli sporazum i 21. novembra inicirali Opšti okvirni sporazum o miru u BiH. Dokument koji je kasnije postao poznat kako Dejtonski mirovni sporazum zvanično su potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije 14. decembra 1995. u Parizu.

„U ovom zboru za mir danas čujemo i glasove žrtava, djece čija su igrališta granatirana i pretvorena u polja smrti, silovanih mladih djevojaka, muškaraca strijeljanih u masovnim grobnicama, onih koji su gladovali u logorima, poginuli u bitkama, miliona istjeranih iz svojih domova i otrgnutih od svojih porodica”, rekao je tadašnji američki predsjednik Bil Clinton prilikom ceremonije.

Dejtonski mirovni sporazum sačinjava 11 aneksa koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog sporazuma, kao i one vezane za regionalnu stabilnost.

Baškarenje međunarodne zajednice

Sporazumom je stvorena BiH kao suverena država sastavljena od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske.

Sporazum obavezuje BiH, Hrvatsku i Srbiju na uzajamno puno poštivanje suverenosti i jednakosti, te rješavanje sukoba mirnim putem. Potpisivanjem Sporazuma strane su preuzele i obavezu poštivanja ljudskih prava, odnosno prava izbjeglica i prognanika. Prihvatili su i punu suradnju sa svim relevantnim tijelima i organizacijama u implementaciji mirovnog sporazuma, te istrazi i sudskom gonjenju vezano za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

 


Često se od predstavnika međunarodnih organizacija može čuti kako im je u Bosni i Hercegovini više nego dobro - nema rata, sjajne plate, do mora im treba tri sata, a do planine 15 minuta

Nakon što je Sporazum potpisan u Parizu, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je Rezoluciju 1031, kojom se NATO-u daje mandat za implementaciju vojnih aspekata Sporazuma. Međunarodne snage od 60.000 pripadnika predvođene NATO-om, pod nazivom Implementacijske snage (IFOR), 20. decembra 1995. upućene su u BiH kao dio do tada najveće vojne operacije Saveza, nazvane Operacija zajednički pothvat. IFOR, kojem je dodijeljen jednogodišnji mandat, u decembru je 1996. zamijenjen Stabilizacijskim snagama (SFOR). Početni broj od oko 32.000 pripadnika SFOR-a s vremenom je smanjen na oko 7.000 vojnika koliko je bilo angažovano početkom decembra 2004, kada su misiju implementacije vojnih aspekata preuzele snage pod vodstvom EU, nazvane EUFOR.

Implementacija civilnih aspekata Sporazuma povjerena je Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH. Djelujući u sklopu mandata Vijeća sigurnosti UN-a, visoki predstavnik vrši dužnost najvišeg izaslanika međunarodne zajednice i ima punu nadležnost, uključujući i ovlasti za smjenu dužnosnika i donošenje zakona. Zadaće mu obuhvataju omogućavanje i koordinaciju aktivnosti organizacija i agencija koje se bave civilnim aspektima mirovnog sporazuma. Uloga visokog predstavnika bila je vrlo zapažena u prvih pet godina nakon rata. Samo u tom peridou smijenjeno je preko stotinu zvaničnika u zemlji.

 
Iako je bio uspješan kada je riječ o zaustavljanju rata, Dejtonski sporazum je uspostavio jednu od najkompleksnijih struktura vlasti u svijetu. Tako Federacija BiH ima 10 kantona i svaki ima odlike države - vlade, ministarstva, univerzitete, kliničke centre i sl. Zakoni koje donose važe samo unutar jednog kantona. Kolika je apsurdnost njihovog postojanja pokazuje primjer da se građani ne mogu liječiti van kantona kojem pripadaju, odnosno njihova zdravstvena osiguranja važe samo unutar kantona u kojem žive.

Iz ukupnog budžeta, svake godine se izdvaja 70% samo za administraciju na svim nivoima vlasti. Zbog toga se 13 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ne može reći da je Bosna i Hercegovina funkcionalna država.

Tokom obilježavanja 10 godina Dejtona, održanog 22. decembra u Vašingtonu, predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH dali su istorijsko obećanje o pomjeranju zemlje naprijed i obećanje da će sprovesti sveobuhvatne reforme kao temelj budućeg mira i prosperiteta.

Uprkos obećanjima, prije tri godine propao je dogovor lidera političkih stranaka o usvajanju ustavnih reformi.

Pa, iako ima brojne negativnosti, Dejtonskim sporazumom omogućeno je vraćanje imovine izbjeglim i raseljenim licima. Uz pomoć međunarodne zajednice, imovina je vraćena 100%, ali zato povratak ni izbliza nije u tom postotku. Tek manje od polovine građana se vratilo u svoje prijeratne domove, dok većina njih i dalje živi u inostranstvu ili mjestima u koja su izbjegli devedesetih godina prošlog vijeka.

Zemlja je u junu potpisala i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Politički, ekonomski, društveni i svaki drugi oblik u kojem se nalazi u BiH, čini se da odgovara i predstavnicima međunarodne zajednice, koji već godinama bezbrižno žive u Bosni i Hercegovini. Za svoj angažman dobijaju ogromne plate, koje obični građani mogu samo sanjati. Njihova stručnost je vrlo upitna, a niko ne zna pod kojim uslovima se primaju u različite međunarodne organizacije. Često se od njih samih može čuti kako im je u Bosni i Hercegovini više nego dobro - nema rata, sjajne plate, do mora im treba tri sata, a do planine 15 minuta.

I na kraju, ali ne manje važno, iako ima dvije medalje, Dejtonski sporazum, koji je zapravo Ustav Bosne i Hercegovine, ova zemlja ne posjeduje. Početkom godine, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, sasvim je slučajno na konferenciji za novinare rekao da su na sjednici tražili tumačenje nekog člana i otkrili da Sporazuma nema.

Iako nikada nije preveden sa engleskog na zvanične jezike u BiH, najvažniji dokument jedne zemlje je nestao, a da niko, ni skoro godinu dana od kada je to saopšteno, ne zna ko ga je otuđio. Sljedeći put kad nekom bude trebalo neko pojašnjenje iz Sporazuma, moraće otići do Pariza, jer se jedino još tamo nalazi orginalna verzija.

-.--.-
 
Autor sjovicicslavuj | 21 Novembar, 2008 | read_nums (345)

САРАЈЕВО, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Посланик Савеза независних социјалдемократа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић иницирао је заказивање посебне сједнице оба дома парламента на којој би била размотрена привредна ситуација у БиХ као посљедица глобалне економске кризе.

Јовичић је иницијативу за заказивање сједнице о тачки "Привредна и економска ситуација у БиХ, односно економска рецесија и колапс банкарског система у многим државама свијета и Европе и рефлексије тог стања на БиХ, односно на привреду и укупно економско стање у овој земљи" упутио Представничком дому, Колегијуму и свим посланицима.

Он у иницијативи појашњава да стање у којем се налази БиХ, односно цијели економски и привредни систем, сигурно не дају нимало оптимизма да ће БиХ успјети да избјегне економску рецесију, која се као плима пирамидално шири на све земље свијета.

"Такав талас никако неће моћи заобићи БиХ. Напротив, овдје ће се осјетити још више него у развијеним земљама и ја не желим да ме разно разни економски `експерти` убјеђују да ће БиХ много лакше да превазиђе ову тешку економску и привредну кризу. Јер, ми смо у `рецесији` од завршетка рата, само што то грађанима нико не жели да саопшти", истакао је Јовичић.

Он у образложењу своје иницијативе тражи да Савјет министара БиХ, заједно са ентитетским владама и свим другим институцијама у БиХ, институтима, стручњацима, агенцијама, Привредном комором, привредницима и свим заинтересованим, припреми свеобухватне мјере на ублажавању тешке економске кризе која ће "неминовно, много више штете нанијети у БиХ, него што смо у овом тренутку свјесни".

Јовичић упозорава да се морају тражити хитне и реалне мјере за превазилажење овог стања, наводећи да је "сасвим извјесно да улазимо у врло тешку 2009. годину и са нејасним мјерама за опоравак укупне привредне ситуације".

"Све расположиве снаге и потенцијали БиХ морају бити ангажовани на стварању бољих услова привређивања, с посебним акцентом на пољопривредну производњу као наш највећи привредни ресурс и потенцијал. Морају бити пронађени модалитети за реалне пореске и друге олакшице за извозну привреду, ако још има заинтересованих да било шта од нас купују. Незаобилазно је и питање и хитно се мора радити на повећању акциза на увозну високотарифну и луксузну робу. Морају бити опорезовани луксузна роба и богаташке привилегије" - сматра Јовичић.

Он очекује брзе реакције, најприје оба колегијума Парламентарне скупштине БиХ, па самим тиме и Савјета министара БиХ и свих надлежних специјализованих агенција и што скорије заказивање посебне сједнице оба дома Парламентарне скупштине БиХ, јер је "стање неподношљиво за огроман број грађана у БиХ".

"Огроман број људи, иако нешто и раде, у перманентном је страху од отпуштања са посла. А то ће онда призвести и још горе недаће, па и безбједносну нестабилност свих грађана" - упозорава Јовичић.

Он је подсјетио да је као овлаштени предлагач на више претходних сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усмено тражио да колегијуми Представничког и Дома народа закажу заједничку сједницу са једином тачком дневног реда која је наведена у његовој иницијативи.

Autor sjovicicslavuj | 20 Novembar, 2008 | read_nums (368)

                                  PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                 

Na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, na jučerašnjoj sjednici /19. 11./ u dnevni red Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pod rednim brojem 11 bila je uvrštena i sljedeća tačka: 

 Актуелна безбједносна ситуација у БиХ, са посебним освртом на тероризам (по закључку са 39. сједнице Дома  - на предлог Клуба СНСД-а и  Клуба СДПБиХ);

Informacija koju smo samo dan (???) ranije prije održavanja sjednice / 18. 11./ dobili od Ministarstva bezbjednosti BiH, nije dobila podršku, jer se radilo o uopštenim statističkim podacima koji nisu mogli dati realnu sliku bezbjednosnog stanja u BiH. Ova informacija je vraćena kolegiju na usaglašavanje...

Kao prilog u raspravi u kojoj sam učestvovao - predložio sam i sljedeći 

ZAKLJUČAK:

______________________________________________________________________________

 Poslanik Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

 PRIJEDLOG ZAKLJUČKA:

Zadužuje se Ministarstvo pravde da zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti BiH što prije,  putem amandmana, pripremi izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, u kojem će za najteža krivična djela, kao što su - terorizam, dilanje narkotičkim sredstvima, trgovina ljudima i bijelim robljem, trgovina oružjem, silovanja i za još neka najteža djela organizovanog kriminala -  predvidjeti maksimalne kazne zatvora koje su predvidjene našim zakonodavstvom.

_______________________________________________________________________________

                                             

NAPOMENA:

Nаravno da očekujem da će nakon usaglašavanja oko informacije, pomenutog dnevnog reda, biti usvojen ovaj prijedlog mog zaključka i da očekujem da će se vrlo brzo u parlamentarnoj proceduri naći amandmani za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

U svakom slučaju, ako bi se ministarstva i "oglušila" o ovom prijedlogu, sam ću, jer za to imam poslovničku mogućnost, predložiti amandmane na postojeći krivični zakon i insistiraću u plenarnoj fazi da se za navedena najteža krivična djela, koja sam naveo u prijedlogu zaključka - predvide i naveće moguće kazne za prekršioce.

Ova, niti bilo koja druga zemlja u svijetu ne smije dozvoliti da je pobijedi mafija ili bilo kakvo drugo zločinačko ili kriminalno udruženje.

Svaki čovjek najviše želi da je bezbjedan i da  slobodano on i njegova porodica žive i, naravno,  da su svi drugi oko njega  bezbjedni!

 Čudu ne mogu da se načudim i to pokazuje kakva smo mi zemlja. Nijedan novinar, nijedan medij, nijedna novinska agencija, ama baš niko, a brojne su novinarske ekipe prisutne na zasijedanju našeg parlamenta -  nije ni riječ o ovome objavio, prvo - o mojoj inicijativi za zakazivanje Posebne sednice oba doma parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda /tekst inicijative sa obrazloženjem se nalazi na ovoj stranici, drugi po redu iza ovog/ Ekonomsko stanje....

Da parafraziram. Hoćemo li svi zajedno preživjeti tešku ekonomsku recesiju koja će najviše pogoditi upravo zemlje kao što je naša.

I, naravno, kao što sam i naveo i ove zaključke iz sektora bezbjednosti vezano za najteža krivična djela.

 Zar ima nešto važnije od ove dvije stvari - kako preživjeti i od čega, kad narod nema šta da jede i da li  u ovakvoj zemlji svaki čovjek, njegova porodica... žive bezbjedno i bez straha...

Zaista mi nije potrebna nikakva medijska promocija, ali da sam recimo govorio o bilo čemu drugom - svi novinari bi se zakačili za tu priču. Ništa čudno! Sve bi bilo još smešnije da nije žalosno i tragikomično, jer sam danima nekim federalnim medijima izbjegavao da dam izjavu vezanu za izjave nekih političara!? Kao da je uopšte važno šta je rekao neki političar, naravno da tu ubrajam i sebe! Jedino je važno šta je uradio i šta korisno ostavlja iza sebe nakon isteka mandata.

Pa, onda me stalno zovu i pitaju - hoće li se u Republici Srpskoj slaviti 25.11. "Dan nezavisnosti BiH"! A, baš na tu temu sam pisao na svom blogu i "Fokus" je o tome opširno pisao. Evo, i sad kažem - neće se slaviti tzv. dan nezavisnosti! Ali, ne lezi vraže, narod se zanima raznim glupostima,  umjesto da u svim medijima budu zastupljene ove dvije najdominatnije teme o kojima sam ovdje samo uzgred rekao, eto...??? U parlamentu sam o svemu maksimalno govorio i čak iskoristio poslovničku mogućnost za brojne replike.

Pa, svi vi koji posjećujete moj blog, vidite o čemu se, ne samo ovdje, već u cijeloj zemlji radi? Ima li nam spasa? Sve sam ovo napisao da bar vi, iz prve ruke, bar nešto o tome znate... Moja pokojna baba bi rekla: "Neda nam djavo mira"! A, ja, ću reči, iako uopšte nije pristojno - E, j...m te politiko!

 

Autor sjovicicslavuj | 19 Novembar, 2008 | read_nums (464)
 

 САРАЈЕВО, 19. НОВЕМБРА (СРНА) - Претходни менаџменти упропастили су БХРТ и српски посланици неће дозволити да се иједна марка издвоји из буџета за санирање губитака за које још нико не зна колики су - рекао је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић.

"Посланици из српског народа никада неће дозволити да Телевизију Републике Српске (РС), која послује позитивно, и која је успјешна, увуку у ову причу те да и она пропадне", поручио је Јовичић.

Он је нагласио да би тек након опоравка од губитака, БХРТ могла ући у корпорацију три јавна емитера.

"Не вршим притисак на истражне институције и органе, него од њих тражим извјештај да видим ко је тамо покрао телевизију коју плаћају сви грађани", истакао је Јовичић и додао да је Тужилаштво БиХ, након Сипиног уласка у Телевизију, узело овај предмет у проритетно разматрање

"БХТ1 је по уређивачкој политици антисрпска телевизија која је независна у сваком погледу и може да каже шта жели и да никоме не одговара, а при томе у њој стално кукају и траже помоћ. Зато нека сами сносе губитке и нека их доведу на нулу, на неку разумну мјеру, па да онда почнемо градити јединствени систем корпорације који је предвиђен законом" рекао је Јовичић Срни.

Представнички дом Парламентарне Скупштине БиХ расправљао је данас о Приједлогу закључака парламентарне Комисије за саобраћај и комуникације у вези са предузимањем мјера за превладавање стања у БХРТ - утврђеног у ревизорским извјештајима за 2005. и 2006. годину.
     

    My picture!

Kategorije

Arhiva