Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 5 Februar, 2009 | read_nums (280)

                                        

Četvrtak, 05 Veljača 2009 

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o principima Prijedloga zakona o advokaturi BiH. Međutim, ovaj zakon sigurno neće biti usvojen, jer zastupnici iz Republike Srpske to ne žele pod objašnjenjem da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državu, pa su zatražili da se zakon povuče iz parlamentarne procedure.

 Jovičić: Krši se Ustav BiH

Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić kazao je u raspravi da važeći Ustav BiH ne omogućava prijenos nadležnosti s Advokatske komore RS-a, na Advokatsku komoru BiH. Jovičić je dodao da  Advokatska komora RS-a ne podržava prijedlog ovog zakona i da glasuju protiv.

Predloženim zakonom se osniva Advokatska komora BiH i uspostavljaju njezina tijela.   
Definirano je da se pravnici čiji se uredi, odnosno pravnička društva nalaze na teritoriju BiH slobodno udružuju u Advokatsku komoru BiH, kao samostalnu i nezavisnu organizaciju pravnika osnovanu ovim zakonom. Predviđeno je da Advokatsku komoru čine pravnici učlanjeni u Advokatsku komoru FBiH i Advokatsku komoru RS-a. Donošenje ovog zakona predstavlja blagovremenu pripremu za ispunjavanje obveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji.

Slijepi neće plaćati RTV taksu

Zastupnički dom obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH. Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma usvojila je amandman na predloženi zakon kojim je definirano da se od obveze plaćanja RTV takse oslobađaju vlasnici prijemnika koji su trajno izgubili vid i žive sami u domaćinstvu ili sa starateljem. U amandmanu se navodi da je Vijeće ministara BiH dužno u državnom proračunu osigurati sredstva u visini iznosa umanjenih prihoda Javnog RTV sustava BiH nastalih zbog oslobađanja plaćanja RTV takse navedenih osoba. Zastupnik Sefer Halilović uložio je amandman da se od plaćanja RTV takse oslobode i osobe koje su trajno izgubile sluh.  

Piše: R. Dautefendić

Autor sjovicicslavuj | 5 Februar, 2009 | read_nums (276)

                     

Datum: 04.02.2009 
Autor: M. Čubro

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić duže od pola godine opstruirao je raspisivanje konkursa za izbor direktora Direkcije za evropske integracije BiH (DEI).

Ustvrdio je to jučer Halid Genjac, predsjedavajući parlamentarne Komisije za evropske integracije BiH, tokom sjednice Predstavničkog doma bh. parlamenta.

"Predsjedavajući je prekršio zakon i zato što je svog šefa Kabineta ovlastio da potpisuje akte Direkcije", kazao je Genjac.

Špirić je odgovorio da nije prekršio zakon, te je optužio bivšeg direktora DEI Osmana Topčagića da je prekšio zakon ovlašćujući svog pomoćnika da ga mijenja.

"Zakon mi daje ovlaštenja da upravljam Direkcijom, razrješavam direktora i predlažem imenovanje novog. Ako je ovo način za napad na mene, onda se to može uraditi odlukom o mom razrješenju", rekao je Špirić.

Špirić i njegov zamjenik Tarik Sadović nastavili su na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma ranije započetu svađu o upravljanju DEI. Sadović tvrdi da nije problem imenovanje direktora, nego osobe koja neposredno rukovodi Direkcijom do izbora novog direktora.

Poslanici su se žestoko posvađali i prilikom rasprave o zakonu o advokaturi u BiH. Poslanici iz RS protivili su se usvajanju zakona kojim se osniva državna advokatska komora.

"Ustav BiH ne omogućava formiranje advokatske komore na državnom nivou. Ako bismo usvojili predloženi zakon, onda bismo prihvatili protivustavan prenos nadležnosti", rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a.

Poslanik SDA Šefik Džaferović istakao je da se zakonom omogućava advokatima iz BiH članstvo u Evropskoj advokatskoj uniji.

Oslobađanje od RTV pretplate

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH jučer su raspravljali i o prijedlozima zakona o Javnom RTV sistemu kojim se porodice čiji je jedan član slijepa osoba oslobađaju obaveze plaćanja pretplate.

Na dnevnom redu su bili i zakoni o besplatnoj pravnoj pomoći, garancijom fondu, unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi te dopune Zakona o državnoj službi, o policijskim službenicima... Glasanje o ovim zakonima nije bilo obavljeno do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

LINK - http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/36491/Medjusobne-optuzbe-za-krsenje-zakona.html

Autor sjovicicslavuj | 5 Februar, 2009 | read_nums (275)

                          

Datum: 04.02.2009 
Autor: Ж. Д.

СAРAЈЕВО - Посланици из РС у Представничком дому Парламента БиХ успротивили су се јуче усвајању Приједлога закона о адвокатури БиХ, истичући да се њиме обавља пренос надлежности са институција РС на БиХ и затражили да се овај законски приједлог повуче из процедуре.

Закон о адвокатури повући из процедуре

Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да постојећи Устав БиХ не омогућава преношење надлежности са Aдвокатске коморе РС на адвокатску комору БиХ, чије се оснивање превиђа овим законом.

Приједлогом закона о адвокатури БиХ предвиђа се оснивање адвокатске коморе БиХ са сједиштем у Сарајеву, као самосталне и независне организације адвоката. Комору би чинили адвокати учлањени у адвокатске коморе РС и Федерације БиХ.

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома усвојила је амандман на предложени Закон о Јавном радио-телевизијском систему БиХ, којим је дефинисано да се од обавезе плаћања РТВ таксе ослобађају власници пријемника који су трајно изгубили вид и живе сами у домаћинству или са старатељем.

 
Autor sjovicicslavuj | 5 Februar, 2009 | read_nums (275)

                                            

 САРАЈЕВО, 4. ФЕБРУАРА (СРНА) - Посланици из Републике Српске (РС) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ успротивили су се данас усвајању Приједлога закона о адвокатури БиХ, истичући да се њиме врши пренос надлежности са институција РС на БиХ и затражили да се овај законски приједлог повуче из процедуре.

У расправи о принципима Приједлога закона о адвокатури БиХ, посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да постојећи Устав БиХ не омогућава преношење надлежности са Адвокатске коморе РС на адвокатску комору БиХ чије се оснивање превиђа овим законом.

Јовичић је остале посланике упознао о захтјеву Адвокатске коморе РС упућеном посланицима из РС да не подрже Приједлог закона о адвокатури БиХ.

Приједлогом закона о адвокатури БиХ предвиђа се оснивање адвокатске коморе БиХ са сједиштем у Сарајеву као самосталне и независне организације адвоката.

Комору би, према овом законском приједлогу, чинили адвокати учлањени у адвокатске коморе РС и Федерације БиХ.

У случају да закон буде усвојен, ентитети су дужни да своје законе и прописе из области адвокатуре ускладе с њим.

У образложењу разлога за доношење овог закона наводи се да је ријеч о кораку ка испуњавању обавеза за европске интеграције.

Autor sjovicicslavuj | 3 Februar, 2009 | read_nums (334)
 

                                            PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                                    

Nema tog printanog medija na prostoru BiH, niti ima novinara, a da se,  pišući svoje tekstove -  ne poziva na „neimenovane izvore", koji su mu navodno ustupili ekskluzivnu informaciju“!?  Ima i drugih formulacija, medjutim, u suštini, radi se o istoj stvari. Tako se dolazi do informacija i putem „dobro obaveštenog izvora“, bliskog ovoj ili onoj zvaničnoj domaćoj ili stranoj službi, instituciji, diplomatiji, kriminalnom miljeu...itd., itd.“, odnosno putem „izvora" koji je želeo da ostane "anoniman“?

Neću da spekulišem, ali u nekim od tih "izvora",  odmah sam mogao prepoznati da se radi o upetljanim prstima raznih obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kojih, za divno čudo nikad nije manjkalo u  BiH, pa bile one domaće ili strane, ma sasvim je irelevantno!? Uostalom, to i jeste jedan od zadataka tih agencija.

 Dakle, svakodnevno se u novinama mogu naći takvi tekstovi. No, niko se i ne pita - radi li se tu o istinitosti informacij(a)e, ili se samo možda radi o ličnoj novinarskoj konstrukciji teksta i o stvaranju sopstvenog imidža, kao novinara, koji, eto, ima dobre navodne svoje izvore informacija??? Sasvim je lako uočiti da se radi se o izmišljenim "izvorima". Naravno da može biti i jedno i drugo, ali i treće...! Znam jednog takvog "federalnog" novinara koji još nijedan tekat nije napisao, a da se pri tom nije koristio poštapalicom dobro obaveštenog i anonimnog "izvora" informacij(e)a!?

 Nesporno je da je BiH  zemlja mnogih senzacionalnih dogadjanja, iz kojih onda proističu i takve vesti, informacije, političke, ekonomske, kulturološke, pa čak isportske...iz kojih, razumljivo, nastaju i takvi novinarski  tekstovi. Sve se to, dakle, odvija po uobičajenom klišeu.

 Danas, recimo, neke dnevne novine, objave„ekskluzivnu informaciju“ (???), ili odnekud „iskopaju ekskluzivnu temu“ i za očekivati je da će to, naravno, zaintrigirati javnost. Još kad se tome pridoda urednička kreativnost, jer  urednici odredjuju i diktiraju naslove tekstova, eto onada prave senzacije koja će privući svakog čitaoca da se "lati" novina.  No, kako naš narod kaže – „svakog čuda tri dana dosta“, tako i ta nazovi ekskluziva iz dobro obaveštenih izvora i pristigla od dokonih informatora – pada u vodu i po automatizmu je prekriva veo zaborava.

 Jer zaboga, već u sutrašnjem izdanju  opet će se pojaviti mnoštvo novih, odnosno najnovijih „senzacija i ekskluziviteta“ koji su opet skuvani negde u kuhinjama „anonimnih i dobroobaveštenih izvora“!?  Zapravo, ko bi se nakon  desetak dana, ili pogotovo za mesec, ili za godinu unazad i prisetio tih tekstova i ko bi uvideo da su upravo takvi tekstovi, u najvećem broju slučajeva, bili lažni. Svrha je bila drukčija, jer su takve informacije imale smisla u datom trenutku, pogotovo što su bile  dobro naslovno-ambalažirane i namenski servirane konzumentima.

 Kao prateća manifestacija takvih "ekskluziviteta“ je i očekivana i neizostavna reakcija javnog mnenja, koje se po inerciji odmah ustalasa, i eto super podloge za bespotrebno podizanje tenzija u narodu. Posebno medju čitaocima. Taj se onda lanac dezinformacija, po sistemu „Radio- Mileve“, munjevito širi putem mnogobrojnih internet foruma. E, tek tada se započinje strahoviti „forumsko-net-medijski rat“!

 Nijedna takva senzacija se ne može posmatrati izvan nacionalnog konteksta tri konstitutivna naroda i naravno i ostalih. Tako započinje žestoka rasprava sa mnogo vrijedjanja, pljuvanja, degradiranja i raznih drugih poniženja usmerenih prema pripadnicima drugih naroda. Tu se naravno forumaški „rat“ tek rasplamsava. U prvi plan izlaze politički lideri iz najjačih nacionalnih stranaka. Da se razjasnimo! Koja to politička stranka u BiH, bez obzira kakav u svom nazivu ima prefiks ili atribut – nije nacionalna!? Ima i multietničkih stranaka, ali budimo pošteni i priznajmo da te multietničke stranke čini  ogromna večina članova koji pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda. Naravno da u članstvu tih stranaka ima i pripadnika i drugih naroda i nacionalnih manjina, ali  hajde pogledajmo istini u oči i prihvatimo činjenice kakve jesu, a one su -  da je njihov broj skoro, pa zanemarljiv, u odnosu na pripadnike „osnovnog-vodećeg“ naroda!

 Ako je sve to tako, a jeste, onda iz ličnog ugla i sopstvene percepcije hoću, a i  želim, jasno da kažem i sljedeće. Za mnoge printane medije do sada sam dao bezbroj raznih izjava i intervjua i uvek sam se potpuno identifikovao. Moram se prisetiti da je u tim izjavama dosta bilo i „ekskluzivnih“ informacija do kojih drugi mediji i novinari nisu mogli da dodju. U takvim situacijama uvek sam nastojao, i po meni, čini mi se i uspevao, da u javnost ne iznosim neproverene ihformacije, niti one stvari koje su karaktera poverljivosti i koje imaju karakter državne, po nekad i političke tajne!? Imao sam naravno, i od mojih prijatelja novinara, ponude da im „odam neku tajnu“, odnosno tražili su od mene da nešto više saznaju  i da to objave pod šifrom – „neimenovanog izvora“?! Nikada na takve ponude nisam pristajao, niti ću!

 Ako imam šta da kažem i ako me neko iz medija poziva, uvek ću se rado odazvati i reči ću ono što trebam i što neće izazvati nikakavu turbolenciju, niti senzaciju u širokim čitalačkim masama. Reči ću istinu, ma kakva daje!

Nikada nijednog novinara nisam vukao za rukav, niti sam dobrovoljno nudio bilo kakvu informaciju, mada drugi kažu da slovim kao dobro informisan političar...

 Jedan sam od malog broja političara koji razumeju težak novinarski posao i novinarske znatiželje da dodju do što ekskluzivnijih informacija i to je tako svugde u svetu...

 I na kraju, novine su već ujutro na kioscima sa razno raznim naslovnim stranama i eksklutivnim tekstovima. Uostalom, novina i štampe se nikada ne bih mogao odreći. U toku dana mnogo različitih novina se nadje u mojim rukama...Kupujem mnogo štampe, a bogami i čitam, bez obzira na internet, radio ili televiziju, kao posebe medije... Jer, novine su novine!

Autor sjovicicslavuj | 29 Januar, 2009 | read_nums (428)
 

                                    PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                       

Стварно више не знам који је то медиј у питању и који је објавио неку, од бројних мојих изјава, али добијем повратно обавештење да је то објављено на неким тзв. е-Новинама??? Признајем, никада до тад нисам ни чуо да такав електронски медиј постоји. И као свако радознало дете, онако из чиста мира, скокнем на тај линк. Наравно да у том тренутку ништа још не знам о каквим се наводно новинама ради, нити ко се све налази у импресуму, односно у тзв.  уређивачкој гарнитури.

 На блиц, опет наравно из радозналости, погледам неколико текстова и није ми требало пуно времена да схватим - да сам се заглибио у невиђено блато. Али, ништа страшно, нити кобно, јер ме само један клик спашава ужасавајуће антисрпске пропаганде...Ипак сам хтео да проверим „демократичност“ тог портала и тих тзв. новина, и онако поставим један блиц коментар на многобројне лажи које се фактуришу на адресу српског народа. И дан данас не могу да верујем у савремено диостигнуће технике и технологије, али могу у невероватну реакцију администратора. Заправо, само што сам видео постирани пост, као муња је експресно скинут и обрисан. На тренутак ми би жао, јер моји сви текстови, изјаве, постови и, иначе, медијско појављивање – никога не вређа, јер то и не би доликовало једном политичару, који је уз то и посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине...Заправо, ради се о мојој маленкости, која се као јавна личност свугде појављује са потпуном идентификацијом...Но добро...

 Скупим мало више „храбрости“ и отворим импресум и схватим ко то уређује ове тзв. електронске новине. Наравно, да ми, поред тренутног разочарења, мало лакну кад се уверих да те новине скоро нико и не чита, осим оних професионалних антисрпских лобиста. Народ би рекао – у „божијој башти има свега и свачега“!

 Кад сам све сабрао и одузео би ми драго што сам ето и то искусио, али и што сам за сва времена закључио своју посету тим назови новинама....Било, не поновило се!

Autor sjovicicslavuj | 27 Januar, 2009 | read_nums (604)
 

26.01.2009. 23:07
 
                                      
 
U živom javljanju za dnevnik BN televizije predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je ocijenio lažnom izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića o četiri teritorijalne jedinice koje bi ulazile i u granice Republike Srpske.

"Ne mogu da vjerujem da je mogao dati takvu izjavu koja ništa ne znači i nije tačna. Nema toga, ni Milorad Dodik nema sposobnost da ukine RS, a kamoli Sulejman Tihić".

Dodik je izjavio i da ne odustaje od svoga stava da je RS neupitna. "Niko ne može osporit naše pravo na RS, mi imamo našu ustavnu poziciju ona je jasna i pozicionirana tako kako jest. Ja sam prošao teške razgovore, najteži posao koji sam imao u životu je reforma policije, kada je Ashdown tražio da se ukine policija RS-a. I uvijek sam znao da na kraju toga puta mora biti policija RS.

Sada kažem da na kraju svakog puta kojim mi krećemo mora biti Republika Srpska, ona koju danas vidite i koju znate", kaže Dodik.

Dodik dalje navodi: "Ukidanje RS vam je kao san, niko ne može da ga zabrani, ali sutra kad ustanete onda vidite da ste samo sanjali nešto što vam je milo. Što se nas tiče mi živimo RS. Onaj koji ne uvažava RS, neće ni biti uvažavan od strane RS-a".

On dodaje da će od Sulejmana Tihića tražiti da javno objasni svoj stav, te dodao da ukoliko bude pri stavu kojeg je iznio gostujući na Federlanoj televiziji, da se onda više nema o čemu razgovarati, ističe Dodik rekavši: „Žali Bože izgubljenog vremena"

"U izjavi piše naravno da je BiH suverena , nezavisna, međunarodno priznata država ali to piše i u Dejtonskom sporazumu. Rekli smo da ima četiri teritorijalne organizacije, bilo je razgovora o četiri federalne jedinice od čega je jedna RS, ostalo naravno kako se organizuje, ali ja u to ne ulazim. I sam Tihić je tražio četiri teritorijalne jedinice, ako je smišljeno to uradio onda je izgubljena mogućnost za bilo kakve razgovore", ističe Dodik.

Dodik je na kraju ponovio da onim što je dogovoreno nije ugrožen teritorijalni integritet i ustavna pozicija RS. „To je savršeno jasno to zna i Tihić, ne sekirajte se, kaže u izjavi za BN lider SNSD-a Milorad Dodik.

_________________________________

Podsjetimo da je lider SDA Sulejman Tihić gostujući u magazinu "60 minuta" Federalne televizije kazao da će po dogovoru iz Banja Luke BiH imati četiri regije koje će prelaziti entitetske linije sa sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

          

Gostujući u istoj emisiji predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, je na ovu tvrdnju odgovorio da ukoliko je to tačno da se u potpunosti slaže i da će ukoliko je tako potpisati ovakav dogovor.

_________________________________


NAPOMENA:

Gostujući večeras u emisiji TEMA DANA na BHTV1 - ponovio sam ono što je rekao Milorad Dodik, vezano za današnje razgovore koji su vodjeni u Banja Luci u "trilingu" - Milorad  Dodik /SNSD/ - Sulejman  Tihić /SDA i Dragan Čović /HDZ/.

                                                                      Emisija - TEMA DANA na BHTV1

 Sagovornici u emisiji: Halid Genjac, SDA; Slavko Jovičić, SNSD; prof. dr. Žarko Papić. Pitanja možete postavljati na telefon broj: 033 471 070 od 19.30 do 22.15. Urednica i voditeljica: Suzana Stambol ...

  Slavuj                                       

Autor sjovicicslavuj | 26 Januar, 2009 | read_nums (445)

27. januar, 2009. godine 

     
         Kao osnvač i kao bivši potpredsednik Saveza logoraša Republike Srpske - čestitam  TRINAESTU  GODINU SLOBODE za 44 srpska logoraša, moja sapatnika koji su, na današnji dan, (27. 01. 1996. godine) na pravoslavni praznik Svetog Savu, poslednji izašli iz muslimanskog  koncentracionog logora smrti - SILOS u Tarčinu, opština Hadžići. Nažalost, mnogi od njih koji su tada dočekali DAN SLOBODE - više nisu medju živima.


Koncentracioni logor smrti SILOS je trajao najduže u, i nakon završetka gradjanskog rata, na prostorima Bosne i Hercegovine. Muslimanske vlasti su ga osnovale 11. maja 1992. godine i tek je zatvoren na pravoslavni praznik SVETOG SAVU, 27. januara 1996 (!) godine, kada je SLOBODU dočekala i posljednja grupa od 44 logoraša.

 

Koincidencija ili ne - na isti dan (27. januara...) u Drugom svetskom ratu,  zatvoren je nacistički logor smrti - Aušvic!!

Pored stravičnih fizičkih i psihičkih mučenja – 24 logoraša su zverski likvidirana u tom kazamatu smrti, dok je na desetine drugih ostalo bez delova tela i sa trajnim i teškim zdravstvenim problemima.

Kroz koncentracioni logor SILOS prešlo je blizu 600 muškaraca, u dobi od 14 do 90 godina. U koncentracionom logoru bilo je zatvoreno i 11 žena, pa čak i jedna trudnica u šestom mjesecu trudnoće!?

Svim bivšim srpskim logorašima koji danas žive širom svijeta čestitam – DAN SLOBODE!

A, svim mojim sapatnicima koji su zverski likvidirani na najmonstruoznije načine - neka je večno hvala i laka im crna zemlja! Za kosti još nekoliko njih ni danas -  trinaest godina od zatvaranja koncentracionog logora smrti SILOS - ništa se ne zna!

 Slavko Jovičić Slavuј

Autor sjovicicslavuj | 26 Januar, 2009 | read_nums (366)

                                      PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                 

BiH – juče, danas, sutra…

 Po mnogim stvarima BiH je  jedinstvena zemlja u svetu. Sastavljena je iz dva ravnopravna entiteta. Pisaću samo o srpskom narodu i Republici Srpskoj, i možda sa nekim manjim osvrtima na Federaciju BiH, koja će mi poslužiti kao šlagvort za odredjene slikovite i istinite stvari…Ovim pristupom nije mi namera da zapostavim  drugi entitet, taman posla.

 Srpski narod na prostorima ex Jugoslavije, dakle u celini - ima bogatu istorijsku, versku i kulturnu baštinu!  Ima sjajne sportiste koji osvajaju medalje na svim svetskim takmičenjima! Takodje, ima glumačke velikane, svetski priznate!  Ima svoje vekovne i slavne vojskovodje! O naučnicima nije potrebno trošiti reči, jer su oni širom sveta proslavili srpski narod i oni su dali ogroman doprinos tehnološkom i naučnom napretku civilizacije…Jednostavno rečeno, srpski narod ima svoje legende iz svih oblasti života, ljude koji su svojim rezultatima zadivili svet!

 Od svog nastanka Republika Srpska prolazi kroz teška iskušenja, ali na svom cilju i na putu prosperiteta i napretka ne posustaje, niti će! Vlast u Republici Srpskoj jasno zna šta hoće, ali isto tako zna i šta neće, odnosno zna kako da upravlja svim resursima, od prirodnih pa sve do onih političkih….

 Pozicija neoptužuje opoziciju, opozicija krivi poziciju, razumljivo. Nije to nikakav fenomen, niti je specifičan samo za ove prostore. Naprosto, to je tako svugde u svetu. Mada u normalnim zemljama postoje i konstruktivne opozicije…Cela ova rašomonijada može da se posmatra i sa sociološke, i psihološke strane, ne samo iz ugla politike. Nije Republika Srpska entitet čuda! Bosna i Hercegovina je zemlja čuda.

 Evo, skoro nekoliko meseci, ma kakvi nekoliko, to traje u kontinuitetu od završetka prethodnih opštih izbora, stalno se ponavlja i promoviše ista priča - priča o vanrednim ili prevremenim /nije to isto!/ izborima?! U beha javnosti izbore stalno traže i forsiraju gubitnici na onim prethodnim izborima, sasvim je svedno – opštim ili lokalnim…Izbore traže i sarajevski intelektualci, ali istovremeno i razni politički i nevladini marginalci. Šta bi zapravo dobile političke stranke i građani sa novim izborima? Ovi prvi - mukotrpan rad u kampanji, građani priliku da razmisle da li su dobro glasali na prošlim opštim i takodje, prošlogodišnjim lokalnim izborima. Ipak se može argumentovano tvrditi da se skoro ništa ne bi izmenilo u političkim odnosima, niti bi se sadašnji stranački balans onih koji su na vlasti i o onih koji se grčevito bore za vlast – poremetio ili promenio.

 Narod izmučen sa ekonomskom krizom, umoran od politike, morao bi ponovo da glasa. Osnovni problem opozicije je kako ubediti taj narod i one večite političke apstinente da moraju jedne jesenje nedelje da prošetaju do svog biračkog mesta? To je pravo pitanje za sve političke stranke, koje zagovaraju nove izbore. Na ulicama bi ponovo vidjali sve iste aktere koji godinama učestvuju u kampanjama...Putujući karneval bi ponovo krstario prostorima BiH. Da li je to potrebno i da li tako treba? Bi li stranke sa prefiksom – demokratske, koje nose   u svojim imenima, vratile na vlast opet one koji su davno morali da odu u istoriju? Šta bi se nešto  "istorijski" ili spektakularno promenulo? Ništa! Poznata je stvar da su Srbima svi izbori istorijski. I dramatični. I patetični.

 No, da ipak ohrabrim sve one političke lidere koji su danas u opoziciji ili su čak i van parlamentarnog života da će u ovoj godini biti IZBORA! Samo ne znam da li će ti “lovci” na vlast biti zadovoljni sa mojom eksplicitnom “ponudom” iliti sa jasnim potvrdjivanjem činjenica.

 Kao što uvek kasnimo u mnogim stvarima, pa tako ništa nije strašno što se upravo krajem januara, eto, organizuju razni izbori!? Biće i retroaktivnih izbora i u februaru, dakako za prošlu godinu. Biraju se tako, naravno, sa malim zakašnjenjem, lokalni  šampioni u sportu i sportisti za prošlu godinu…To je demokratsko  pravo i dostignuće da svako ima pravo da – bira i da bude biran (retko po neko i izabran)!?

 Ima nekih izbora za koje slobodno mogu reći da ih započinjemo prvi u svetu i na kojima ne mogu svi da učestvuju. Ja sigurno ne!!! Eto, tako je 23. januara, kad nam Bog već nije dao dovoljno snega na Jahorini, preduzimljivi direktor Olimpijskog centra, zajedno sa načelnikom opštine Pale i sa licencnim ovlaštenim predstavnikom agencije “Miss BiH za miss sveta” - organizovao IZBORE, ali ovaj put za miss Sarajevsko-romanijske regije.

 Dakle, mogu da potvrdim da će u ovoj godini biti mnoštvo razno raznih izbora i to u mnogim sferama života. Teško bi mi bilo da nabrojim sve vrste izbora i da kažem kako će se oni i kada kalendarski odvijati, ali siguran sam da neće biti ni vanrednih, niti prevremenih opštih izbora za organe vlasti u BiH. Naravno da su moguće mnoge političke turbolencije u BiH i da je Federacija BiH, skoro u svim segmentima života, u mnogo težim prilikama u odnosu na  Republiku Srpsku, ali… Stoga, mogu potvrditi da opštih izbora u Republici Srpskoj  neće biti. E sad, BiH je jedinstven politički prostor kad su u pitanju opšti izbori za sve entitetske i zajedničke organe BiH, tako da, takodje, mogu potvrditi da će  opšti izbori za celu zemlju biti organizovati onako kako je to i predvidjeno, dakle tek u oktobru naredne godine.

 I da zaključim, opozicionim političkim liderima, koji priželjkuju vanredne ili prevremene izbore – ostaje onda da posećuju razne sportske, kulturne i mnoge druge manifestacije na kojima se neko i zbog nečega bira…Pa tako, skoro u svakoj opštini se organizuje bar po desetak IZBORA! Biraju se najbolji u svim oblastima, kao recimo lovci, ribari, kulinari, misteri, misice, kosibaše, pa i “ginisovci” u ispijanju piva ili u brzini jedenja torte…ma sve se bira i izabire…

Autor sjovicicslavuj | 25 Januar, 2009 | read_nums (498)
                      
          
M. KREMENOVIĆ | 25.01.2009  

Nakon što je Miroslav Lajčak napustio BiH moguće da novi visoki predstavnik neće biti izabran s obzirom na to da se očekuje da Savjet za implementiaciju mira donese odluku da za tim nema potrebe imajući u vidu planirano zatvaranje OHR-a, saznaje "Fokus" od dobro obaviještenog izvora bliskog diplomatskim krugovima u Briselu.

- Većina zemalja članica Savjeta za implementaciju mira iznijela je stav da BiH treba da preuzme rukovođenje zemlje u svoje ruke. Odluka o zatvaranju OHR-a očekuje se na narednom zasjedanju koje je planirano za mart ove godine. Uveliko se spekuliše da do tada nema potrebe birati novog visokog predstavnika u BiH - rekao je naš izvor.

Politički predstavnici iz RS složili su se da će biti teško pronaći kvalitetnog diplomatu iz EU koji bi prihvatio funkciju prvog čovjeka OHR na svega nekoliko mjeseci.

- Pojedini političari, prvenstveno lider SBiH, Haris Silajdžić, krenuli su u žestoku lobističku akciju kako bi stanje u BiH predstavili što lošijim. Na temelju toga pokušavaju da pridobiju produženje mandata OHR-a - kaže naš izvor iz Brisela.

Čak su u Sarajevu odlazak Miroslava Lajčaka pojedini bošnjački političari pokušali da predstave kao još jednu pobjedu Milorada Dodika i Republike Srpske.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da je ovo pravi trenutak da se ne imenuje novi visoki predstavnik u BiH.

                                               

- Eventualno, trebalo bi da se imenuje predstavnik Evropske unije sa zadatkom da uspostavi dobre odnose između EU i političara u BiH. To podrazumijeva isključivo partnerske odnose kako bi nam olakšali put prema EU. Besmisleno je postojanje OHR-a, jer nema više pisanja pisama iz Sarajeva prema Briselu koja se vraćaju kao bumerang i predstavljaju kao obavezni zadaci - obrazložio je Jovičić i ocijenio da je Lajčak do sada bio najbolji predstavnik međunarodne zajednice.

On kaže da su očekivanja Sarajeva bila da će Lajčak nastaviti autokratiju Ešdauna, što bi BiH, kaže Jovičić, odvelo u sunovrat.

- Sada će osuti drvlje i kamenje na Lajčaka, jer nije u ime njih donosio odluke a istovremeno se dogovarao sa srpskim liderima. Dići će se halabuka iz Sarajeva da će novi nasljednik Lačaka ovdje nametati ustavna rješenja i smjenjivati s političkih funkcija, ali to je prošlost za BiH - kaže Jovičić.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, rekao je da će po svemu sudeći do narednog zasjedanja Savjeta za implementaciju mira, Lajčak formalno zadržati poziciju visokog predstavnika a da će na samoj sjednici uz žestoku raspravu biti odlučena dalja sudbina u vezi sa ostankom OHR-a u BiH.

                                          

- OHR ne treba u BiH. Odluka o tome neće biti jednostavno donesena. To će biti velika diplomatska bitka - rekao je Ivanić.

 

Ivo Miro Jović, član HDZ BiH, rekao je da odlazak Lajčaka može da bude prva stepenica prema potpunoj transformaciji OHR-a, koji bi u šestom mjesecu trebalo da se povuče iz BiH.

                                          

On je rekao da i dalje postoje političari koji žele jako prisustvo OHR i održavanje protektorata kako bi ostavrili vlastite političke ciljeve.

- Prije nego što se OHR povuče trebalo bi da budu položeni računi. Potrebno je utvrditi šta je to OHR zaista uradio kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma. Istovremeno se krivica fakturiše domaćim političarima u situaciji kada je visoki predstavnik u BiH vrhovna vlast. Zato je potrebno da budu položeni računi - rekao je Jović.

                                            

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, smatra da Lajčak ostavlja BiH u mnogo težoj situaciji nego što je bila kad je on došao. On je sa svoje strane pokušao da natjera domaće političare, da sjednu i razgovaraju. Očito je da u tome nije postigao neke posebne rezultate. Očekujem da budući visoki predstavnik bude uskoro imenovan kako se ne bi stvorio vakuum koji ne bi išao u prilog ovakvoj situaciji u BiH - rekao je Tihić.      

Autor sjovicicslavuj | 22 Januar, 2009 | read_nums (639)
                                          
                                      
                  Aktuelno
  
Foto: Arhiv
22.01.2009.
 
"Odlučili smo da uradimo sitne korekcije na tekstovima kako bi se oni mogli lakše pjevati", objasnio je Jovičić.

Komisija za izbor teksta himne BiH ni danas u Sarajevu nije uspjela da izabere tekst koji bi bio predložen Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, već bi to, kako je dogovoreno, trebalo da učini u narednih 15 dana.

Prema riječima člana Komisije Slavka Jovičića, na današnjoj sjednici saslušana su ranije odabrana dva teksta koji su horski otpjevani uz postojeću muziku himne, autora Dušana Šestića.

"Odlučili smo da u narednih 15 dana, u skladu sa poslovnikom Komisije i u saradnji sa autorima uradimo sitne korekcije na tekstovima, poput dodavanja nekih riječi, kako bi se oni mogli lakše pjevati", objasnio je Jovičić.

Ističući da izbor teksta himne predstavlja težak i odgovoran posao Jovičić je podsjetio da će konačnu odluku, bez obzira šta Komisija odluči, donijeti Parlamentarna skupština.

Dva teksta koja su stigla do dosadašnje faze izabrana su između 339 tekstova koja su pod šifrom pristigla na konkurs za izbor teksta himne.

Komisiju čine šest predstavnika dva doma Parlamentarne skupštine BiH i pet književnika i muzikologa.

Autor sjovicicslavuj | 22 Januar, 2009 | read_nums (433)
                                                                     
САРАЈЕВО, 22. ЈАНУАРА (СРНА) - Комисија за избор текста химне БиХ ни данас у Сарајеву није успјела да изабере текст који би био предложен Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ на усвајање, већ би то, како је договорено, требало да учини у наредних 15 дана.

Према ријечима члана Комисије Славка Јовичића, на данашњој сједници саслушана су раније одабрана два текста који су хорски отпјевани уз постојећу музику химне, аутора Душана Шестић.

"Одлучили смо да у наредних 15 дана, у складу са пословником Комисије и у сарадњи са ауторима урадимо ситне корекције на текстовима, попут додавања неких ријечи, како би се они могли лакше пјевати", објаснио је Јовичић у изјави за Срну.

Истичући да избор текста химне представља тежак и одговоран посао Јовичић је подсјетио да ће коначну одлуку, без обзира шта Комисија одлучи, донијети Парламентарна скупштина.

Два текста која су стигла до досадашње фазе изабрана су између 339 текстова која су под шифром пристигла на конкурс за избор текста химне.

Комисију чине шест представника два дома Парламентарне скупштине БиХ и пет књижевника и музиколога.
 
Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2009 | read_nums (491)

                                                        

Tekst himne uskoro pred parlametarnim usvajanjem

U najuži izbor ušli su »neutralni« tekstovi, tako neutralni da se tvrdi kako bi se mogli odnositi na bilo koju zemlju.

»INTERMEZZO«
Himna BiH više 11 godina nema tekst, već samo melodiju. Rijč je o skladbi »Intermezzo«, autora Dušana Šestića. Kao službena himna BiH usvojena je 10. veljaće 1998. godine, skupa s »daytonskom« zastavom BiH, a rješavanje pitanja
teksta ostavljeno je za kasnije

PIŠE: Alenko ZORNIJA

SARAJEVO (Od Vjesnikova
dopisnika) - Povjerenstvo državnog parlamenta za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine već bi do sredine sijećnja moglo Parlamentu BiH predložiti tekst koji će biti ponudjen na usvajanje.

»U najuži izbor za tekst himne BiH ušlo je pet od 339 prijedloga. Za svih pet tekstova će uskoro biti napravljene
i kompozicije kako bismo vidjeli koji bolje zvući. Iskreno se nadam da ćemo 2009. godine svi moći zapjevati uz himnu«, kazao je za sarajevski »Dnevni avaz« Hilmo Neimarlija,
predsjednik Povjerenstva za izbor državne himne.

Nagrada 15.000 eura

Himna Bosne i Hercegovine već 11 godina nema tekst, već samo melodiju. Rijeć je o skladbi pod nazivom »Intermezzo«, autora Dušana Šestića. Kao službena himna BiH ta je skladba usvojena 10. veljaće 1998. godine, skupa s »daytonskom« zastavom BiH, a rješavanje pitanja teksta ostavljeno je za kasnije.

Natjećaj za izbor teksta himne je otvoren 20. lipnja prošle i trajao je do 1. listopada 2008. godine, a ponudjena novćana nagrada u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (nešto više od 15.000 eura) motivirala je autore da na natjećaj pošalju ćak 339 prijedloga. Neki od prijedloga bili suvrlo zanimljivi, pa se tako u nekim tekstovima spominjao i bivši amerićki diplomat i tvorac Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrooke, zatim recepti za jela i slićno.

»Neutralni« tekstovi

No, Povjerenstvo se odlučilo u najuži izbor uvrstiti »neutralne« tekstove, tako neutralne da se tvrdi da bi se odabrani tekstovi mogli odnositi na bilo koju zemlju.
Naravno, s obzirom na značajne etničke i političke podjele u BiH, teško da bi neko drugo rješenje moglo biti prihvatljivo za sve. »S obzirom na nacionalni sastav BiH i njezino ustavno uredjenje, nije bilo moguće prihvatiti bilo što što bi vrijedjalo ili favoriziralo jedan od konstitutivnih naroda, pojasnio je član Povjerenstva za izbor teksta himne Slavko Jovičić.

Zanimljivo je da ima prijedloga po kojima bi se tekst nove himne BiH trebao izabrati televizijskim glasovanjem gledatelja.

Iako se ponekad govorilo da je podatak da BiH nema tekst državne himne iznimnoproblematičan, činjenica je da su neke velike zemlje, članice EU-a, poput Španjolske, tek nedavno dobile tekst uz državnu himnu.

Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2009 | read_nums (481)

19.01.09.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА

На данашњој сједници Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на мјесто предсједавајућег Комисије, умјесто Сњежане Рајилић, као вршилац дужности, именован је Славко Јовичић, посланик СНСД-а у Представничком дому. Закључено је да ће Јовичић обављати функцију док Представнички дом не именује новог представника из реда српског народа у Представничком дому.

Подржани су принципи Прједлога закона о допуни Закона о царинској тарифи БиХ чији је предлагач Савјет министара БиХ. Усвојен је Извјештај о раду Комисије за 2008., Оријентациони радни план за 2009. годину као и предлог за израду Оријентационог радног плана Представничког дома за 2009. годину.

VIJEST AGENCIJE FENA   /FEDERALNA NOVINSKA AGENCIJA/

Jovičić V.D. predsjednika Komisije za vanjsku trgovinu i carine

Politika
Na današnjoj sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na mjesto predsjedavajućeg Komisije, umjesto Snježane Rajilić, kao vršilac dužnosti, imenovan je Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu.
Zaključeno je da će Jovičić obavljati funkciju dok Predstavnički dom ne imenuje novog predstavnika iz reda srpskog naroda u Predstavničkom domu.

Podržani su principi Prijedloga zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za 2008., Orijentacioni radni plan za 2009. godinu kao i prijedlog za izradu Orijentacionog radnog plana Predstavničkog doma za 2009. godinu, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.
 
(FENA)
 
Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2009 | read_nums (448)

SARAJEVO, 19.01.2009               

RUSI OTERANI ZBOG ‘ŠTAMPARSKE GREŠKE'!?

Ministarstvo inostranih poslova zabranu ulaska državljanima Rusije u BiH pokušava da opravda štamparskom greškom.

 
 

Alkalaj više ne zna ni šta priča... U odluci Saveta ministara o uvođenju viza nema štamparske greške

Nakon što je Press RS u subotu objavio tekst o neočekivanom i ničim izazvanom uvođenju viza ruskim državljanima od strane vlasti BiH, zvaničnici bh. Ministarstva spoljnih poslova su u panici! Obelodanjivanje ove informacije izazvalo je pravi skandal u diplomatskim krugovima u Sarajevu, pa ministar Sven Alkalaj i njegovi saradnici pokušavaju da se opravdaju na sve moguće načine.

- Vize za Ruse nisu uvedene i nema nikakvih smetnji za njihov ulazak u BiH. Oni su mogli da budu vraćeni ako im nije valjao pasoš, ako je bio pocepan ili ako se službeniku na granici učinilo da putna isprava nije bila valjana. To su moje pretpostavke, jer inače nema nikakvog razloga za vraćanje ruskih državljana sa granice - rekao je ministar Sven Alkalaj.

Njegov pomoćnik Zoran Perković je, međutim, ustvrdio da je reč o štamparskoj grešci, ne upuštajući se u dalja obrazloženja. Ipak, ako se pažljivo pogleda i pročita član 8 odluke Saveta ministara o vizama koja je na snazi od 24. decembra, veoma je teško uočiti gde bi greška mogla da se potkrade.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj, međutim, sumnja da je reč o bilo kakvoj štamparskoj grešci i tvrdi da će zatražiti od Svena Alkalaja da utvrdi ko je odgovoran za skandal zbog kojeg je u proteklih 20-ak dana sa granice BiH vraćeno više desetina ruskih državljana. Jovičić za Press RS kaže da najviši zvaničnici MIP-a u famoznoj štamparskoj grešci samo traže alibi, a to je, dodaje, za BiH mnogo veća sramota nego i sama odluka da se ruskim državljanima ne dozvoli ulazak u BiH bez vize.

- O čemu oni pričaju?! Vade se na štamparsku grešku, a reč je diplomatskom skandalu najširih razmera! Ta odluka je prošla kroz mnoštvo ruku u MIP-u i Savetu ministara i nemoguće je da niko nije primetio grešku? Danas ni strip ne možete da objavite bez temeljnog pregleda lektora i korektora, pa sam veoma skeptičan prema tom objašnjenju da je u pitanju štamparska greška. Reč je o državnim poslovima od velike važnosti, i neko će zbog ovoga morati da snosi odgovornost. Već u sredu na sednici parlamenta lično ću pitati Alkalaja šta je u pitanju - kaže Jovičić.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 18 Januar, 2009 | read_nums (440)
                                              
БИЈЕЉИНА, 17. ЈАНУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић изразио је наду да Народна скупштина Србије неће ратификовати резолуцију Европског парламента о проглашењу 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници, јер би то било признање да је у протеклом рату страдао само бошњачки народ.

"Потврђивањем резолуције Народна скупштина Републике Србије би поново убила десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ", нагласио је Јовичић у отвореном писму упућеном предсједнику парламента Србије Славици Ђукић-Дејановић.

Он вјерује да посланици Народне скупштине Србије неће подлећи притисцима неких, како је рекао, такозваних невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

Подсјетивши да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници, Јовичић је нагласио да ту не би било ништа спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

"У грађанском рату на просторима БиХ страдали су сви - и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина. Никада се не смије заборавити да је истина једна и недјељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину", истакао је Јовичић.

Он је упозорио да ни до данас није утврђен тачан број страдалих Бошњака у Сребреници, нити начин на који су убијени, односно да ли се радило само о цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.

"Заправо, још никада нико није обзнањен ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контроверзи које се доводе у везу са Сребреницом и свим ратним дешавањима", рекао је Јовичић додавши да он осуђује сваку врсту злочина без обзира над ким је почињен.

Јовичић је у отвореном писму указао предсједнику србијанског парламента да се у свим тим причама о Сребреници, нажалост, потпуно занемарује чињеница да се прије 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница.

"Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, Братунцу и ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем звјерски ликвидирале више од 3 500 углавном српских цивила и потпуно спалиле више од 50 српских села", нагласио је Јовичић.

Јовичић је у писму навео да је бошњачки ратни командант у Сребреници Насер Орић ослобођен у, како је рекао, политичком суду у Хашком трибуналу понајпре због тадашњег главног тужиоца Карле дел Понте, која је намјерно бирала најблаже тачке оптужнице.

"Заправо, Карла дел Понте намјерно није хтјела да оптужи Насера Орића, иако сам јој ја лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића", рекао је Јовичић, подсјетивши да је у то вријеме био потпредсједник Савеза логораша Републике Српске.

У свом писму Јовичић је обавијести Дејановићеву да ће врло брзо поднијети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо, Сташе Зајовић и још неких, које, како је рекао, чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.

"Ниједна од ових особа, ни у једном граду у БиХ, не зна се снаћи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету", констатовао је Јовичић.

Јовичић је замолио Дејановићеву са садржином овог отвореног писма упозна све клубове посланика у Народној скупштини Србије и нагласио да се нада да парламент неће прихватити ову резолуцију јер она, како је навео, није објективна и усмјерена је против српског народа у цјелини.
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Januar, 2009 | read_nums (359)

Славко Јовичић Славуј

Посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине

                         

 ОТВОРЕНО ПИСМО

 

 Народна скупштина Републике Србије

Председници

Славици Ђукић-Дејановић

 

Поштована председнице,

 Молим Вас да са овим Отвореним писмом, које упућујем Вама, упознате све Клубове посланика у Народној скупштини Републике Србије.

 Наиме, познато Вам је да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сећања на геноцид у Сребреници. Ништа ту не би било спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

 У грађанском рату на просторима БиХ  страдали су сви – страдали су и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина.

 Никада се не сме заборавити да је истина једна и да је она недељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину.

 Пре трагичних догађаја од 11. јула из 1995. године када су у Сребреници страдали Бошњаци, нажалост, ни до данас није утврђен тачан број страдалих, нити начин на који су убијени Бошњаци, односно да ли се радило о само цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.. Заправо, још никада нико није обзнанио ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контраверзи које се вежу за Сребреницу и сва ратна дешавања. Да кажем да осуђујем сваку врсту злочина без обзира над киме су почињени!

 У свим тим причама, нажалост, потпуно се занемарује чињеница да се пре 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница. Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, те у Братунцу и у ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем зверски ликвидирале преко  3.500 углавном српских цивила и потпуно су спалиле преко 50 српских села.

 Поштована председнице,

 Као што вам је, такође, познато – Насер Орић је у политичком суду у Хашком трибуналу ослобођен,  понајпре због тадашње главне тужитељице Карле дел Понте, која је намерно бирала најблаже тачке оптужнице. Заправо, Карла дел Понте намерно није хтела да оптужи Насера Орића иако сам јој ја лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића.  /Напомена: У то време сам био потпредседник Савеза логораша Републике Српске/.

 Надам се да Народна скупштина Републике Србије неће ратификовати поменуту резолуцију Европског парламента, јер би то било признање да је у протеклом рату   страдао само бошњачки народ!? Потврђивањем резолуције – Ви и цела Народна скупштина Републике Србије би поново убили десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ.

Такође, надам се да посланици Народне скупштине Републике Србије неће подлећи притисцима неких тзв. невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

 Вас обавештавам да ћу врло брзо поднети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо, Сташе Зајовић и још неких – који чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.

 Ниједна од поменутих особа се ни у једном граду у БиХ не зна сначи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету.

 У нади да Народна Скупштина Републике Србије неће прихватити поменуту резолуцију и то само зато што та резолуција није објективна и што је усмерена против српског народа у целини – примите моје најсрдачније поздраве!

 С поштовањем.

 Славко Јовичић Славуј

Источно Сарајево

 

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2009 | read_nums (451)

БАЊАЛУКА, 16. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик сматра да, након одлуке Европског парламента и проглашења 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над мусиманима 1995. године, остаје горак утисак да се само потенцира један догађај, а да се не уважава чињеница да је у БиХ погинуло 96 000 људи од којих је 28 000 Срба.

"Требало је наћи одговор како обиљежити укупна страдања у БиХ, а не само издвојити један догађај који је предмет различитог политичког посматрања", изјавио је Додик, који је лидер СНСД.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да је несумњиво да је у Сребреници почињен злочин који је суд у Хагу оквалификовао као локални геноцид у БиХ и истакао да РС ту квалификацију не спори.

"Уколико је било која одлука о обиљежавању усмјерена ка јачању помирења и повјерења, онда она треба да буде избалансирана", оцијенио је Додик.

Он је додао да ће одлука Европског парламента да се издвоји само 11. јули као датум обиљежавања у будућности у БиХ довести до различитих посматрања и нагласио да таква одлука није избалансирана на прави начин.

"Мислим да Европски парламент у овом случају није био коректан и за нас је на тај начин обиљежавање само тог догађаја и давања значаја само том догађају неприхватљиво", оцијенио је Додик.

Према Додиковим ријечима, требало је уважити чињеницу да је у и око Сребренице погинуло и 3 500 Срба и да је над њима почињен злочин.

Премијер Српске рекао је да нико не помиње 28 000 погинулих Срба у протеклом рату, а да се само говори о жртвама Сребренице, које се не оспоравају.

"За РС 11. јули, као општеприхваћени датум, је неприхватљив", истакао је Додик и додао да треба наћи прихватљив датум којим ће бити обиљежене све жртве у БиХ.

Лидер ПДП-а Младен Иванић сматра да би за БиХ било далеко боље да се одреди неки други датум, који би био мање оптерећено негативностима.

"Не може се бјежати од чињенице да се у Сребреници десио 11. јули, али ме плаше политичка злоупотреба свега тога и еуфорија, што није добро за БиХ и Европу", рекао је Иванић.

Предсједник СП Петар Ђокић оцијенио је да би ово питање у будућности могло имати политичке консенквенце, јер многи људи у Европи не разумију односе у БиХ.

"Геноцид у Сребреници, као и свугдје, треба осудити, треба тражити одговорности оних који су то учинили", рекао је Ђокић и подсјетио да је над Србима у Јасеновцу, као и у овом рату било геноцида.

Предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да је одлука Европског парламента да се 11. јули прогласи даном сјећања на геноцид у Сребреници исхитрена и да је донесена без добрих припрема.

"Док се у БиХ не одреде датуми које ћемо заједнички обиљежавати, биће штетан и неће допринијети помирењу у БиХ", рекао је Павић.

Он је додао да ће сваки датум, који буду одређивали други, бити датум спорења у БиХ.

Европски парламент прогласио је јуче 11. јули даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над муслиманима 1995. године. /крај/нђ/мб
 
НАПОМЕНА: Горњи текст је текст Агенције СРНА
____________________________________
КОМЕНТАР: Славко Јовичић Славуј
 
С друге стране, жена-монструм и од свог појављивања у јавности - главна звезда у федералним медијима у БиХ, а поготово у Сарајеву - ничим изазвана и потпуно непозвана каже:

Kandić: Rezolucija o Srebrenici most za budućnost

 Rezoluciju o obilježavanju 11. jula kao dana sjećanja na genocid u Srebrenici treba vidjeti kao most od zajedničke teške prošlosti ka evropskoj budućnosti, na temelju priznanja genocida kao najtežeg zločina među zločinima i početka izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve, izjavila je danas za Fenu direktorica Fonda za Humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić.

_________________________________________________

  НАПОМЕНА: Несрећна и острашћена антисрпска мешетарка Наташа Кандић, која да напоменем - у Републици Српској и у српском народу - не ужива никакав углед, који се у процентима и не може ни зразити, али ево, 0.000.000.000.000.000.000.001 /евентуална подршка у Републици Српској Наташи Кандић/ ...
Жена која се без туристичког водића не зна снаћи ни уједном граду у БиХ, узима себи за право да, ето, као и она нешто каже??? Коме? Ко би је послушао? Жена коју финансирају разни Сороши и белосветски олоши. Једноставно - жена јад, беда и изрод српског рода и народа. 
 
Варају се Бошњаци ако мисле да са Наташом Кандић могу градити било какву будућност ове земље!?
 
Једини релевантни саговорници Бошњака и Хрвата су Срби који имају изборни легитимитет и легалитет!
 
И сасвим на крају, да кажем. Апсолутно нема никакве могућности да ми - српски представници и посланици у Парламентарној скупштини БиХ - прихватимо Резолуцију Европског парламента, за коју узгред речено, желим да кажем да та резолуција нема никакав обавезујући карактер. Уосталом, та резолуција је селективна и једнострана. Она никада неће довести до међунационалног поверења, а сам чин помирења је индивидуално право сваког појединца!!! Најбољи суд  о самој резолуцији дали  су и најпозванији политичари из Републике Српске!!!
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Januar, 2009 | read_nums (580)
                            
                                 S. G. | 15.01.2009 

Komisija za izbor teksta himne BiH krajem ovog mjeseca trebalo bi da izabere jedan od dva teksta, koja su muzički ukomponovana i da ga nakon toga uputi Parlamentarnoj skupštini BiH, koja će u redovnoj proceduri donijeti konačnu odluku, potvrdio je za "Fokus", Slavko Jovičić, član Komisije i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 - Nakon što krajem mjeseca čujemo kako zvuče muzički obrađeni tekstovi, trebalo bi da odaberemo jedan tekst, koji ćemo uputiti parlamentu BiH, koji će donijeti konačnu odluku o tome da li će predloženi tekst i postati himna BiH - kazao je Jovičić, te dodao da Komisija uz saglasnost autora teksta ima pravo na izmjenu nekih riječi ili dijelova teksta.

Kako je istakao, od 339 tekstova koji su pristigli na konkurs, oko 95 odsto nije zadovoljilo osnovne uslove konkursa.

- Među pristiglim tekstovima bilo je i onih koji estetski nisu zadovoljili uslove konkursa, ali i onih tekstova čiji je sadržaj podsjećao na istoriju, te izražavao jednostrano viđenje dešavanja proteklih godina. U nekim tekstovima pominjali su se i geografski pojmovi, što takođe nije u skladu sa uslovima konkursa - naglasio je Jovičić, te dodao da je bilo i plagijata, jer su neki tekstovi bili pjesme čuvenih pjesnika.

Jovičić je podsjetio, da je Komisija izabrala dva teksta koja su svojim sadržajem neutralna i koja zadovoljavaju interese sva tri konstitutivna naroda, odnosno one tekstove koji odgovaraju narodima BiH.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna do oktobra prošle godine, a pravo učešća imali su isključivo državljani BiH. Svi tekstovi pristigli na konkurs zaštićeni su šiframa, a imena autora ostaće nepoznata do konačnog potvrđivanja odabranog prijedloga.

Jedan od osnovnih kriterijuma ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bilo je to da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani BiH.

Osim šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, u Komisiji se nalaze i predstavnici Srpske, Federacije BiH, te distrikta Brčko.

Muziku za himnu Bosne i Hercegovine napisao je Dušan Šestić.

Autor sjovicicslavuj | 13 Januar, 2009 | read_nums (617)

Ускоро би могао бити постигнут договор о враћању имовине СПЦ, тврди Мирослав Лајчак поводом изјаве митрополита Николаја да се неким верским заједницама враћају школе и хотели а кад је у питању СПЦ врши се опструкција за сваки педаљ
Једно од најосетљивијих питања у односима цркве и државе: зграда Богословије (Фото Д. Ковачевић)

Сарајево – Митрополит дабробосански Николај недавно je замерио српским интелектуалцима и политичарима „што се олако одричу Сарајева“. Уочи празника је позвао православни српски народ да се врати, јер „Сарајево је одвајкада било и српски град и оно је један од доказа да православни Срби нису некакви дошљаци, него да су своји на своме“.

Митрополит је оценио да је враћање имовине, зграде Сарајевске богословије пре свега, једно од најосетљивијих питања у односима цркве и државе. „Разочаран сам односом државе, јер смо сведоци да се одређеним верским заједницама враћају школе, хотели, чак и делови јавних површина, а кад је у питању СПЦ врши се опструкција за сваки педаљ имовине“, истакао је Николај.

Међународни представник у БиХ Мирослав Лајчак потврдио је да је у решавање питања враћања имовине СПЦ укључен и ОХР и да би ускоро могао бити постигнут договор. „Озбиљно се бавимо тим питањем, моји људи активно раде и мислим да смо близу коначног споразума о овом изузетно важном питању – и физички и морално“, изјавио је Лајчак новинарима на традиционалном пријему који је у згради Митрополије у Сарајеву на други дан Божића уприличио митрополит Николај.

 Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић подсећа да у Сарајеву није отета само имовина СПЦ, него и имовина Срба који су силом протерани из овог града. Он тврди да „у више од 5.000 српских станова, за које није поднесен захтев за повратак, живе сарајевски предратни криминалци, а ратни лидери”, док се Срби, власници тих станова потуцају „од немила до недрага”.

 
Председник Клуба делегата српског народа у Већу народа РС Сташа Кошарац, пак, тврди да је „пре рата у Сарајеву у власништву Срба било више од 80.000 стамбених јединица, да их је током рата порушено око 20.000, а након рата и много више, те да их је обновљено тек 1.800, што је мање од четири одсто од укупно обновљених на подручју Сарајева“.

Митрополитов позив Србима да се враћају у Сарајево Јовичић уважава, али он сматра да је „прича о Сарајеву као мултиетничком граду давно завршена“. Према његовом мишљењу „Срби немају шта да траже у граду из којег се протерује Деда Мраз, а припадници такозване алжирске групе дочекују као национални хероји“, у којем се „тротоари фарбају у зелено“ и у којем „ Универзитет и све друге институције и јавне установе, кад је реч о националној структури запослених, имају бошњачки предзнак“. Дакле, закључује Јовичић, „ако се све ово догађа у Сарајеву, а догађа се, онда је Сарајево за Србе заувек изгубљено”, а прича о „суживоту у овом граду је, ништа друго, до чиста илузија“.


Давор Ковачевић
[објављено: 13/01/2009]
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva