Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (404)

 

САРАЈЕВО, 16. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Приједлог Странке за БиХ (СБиХ) да се амандманом на Устав БиХ омогући смањивање накнада лицима која обављају функције у институцијама БиХ за вријеме трајања мандата покренуо је више питања у Представничком дому Парламентарне скупштине.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком Дому Драго Калабић оцијенио је да СБиХ оваквим приједлогом амандмана на Устав БиХ уставне реформе своди на економско питање.

"Ако је ово максимум захтјева СБиХ за реформу устава, онда да завршимо посао и ову причу у наредних неколико година не покрећемо", рекао је Калабић, истичући да је расправа о измјенама Устава озбиљнија од смањивања примања званичника БиХ за неколико хиљада марака.

Према његовим ријечима, СБиХ предложеним амандманом скреће пажњу са других проблема у земљи.

Шефик Џаферовић из СДА сматра да нема потребе за оваквим уставним амандманом.

"На функције смо ступили са скоро 100 одсто мањом платом него што је садашња, дакле постоји простор да се оне смање", подсјетио је Џаферовић, док је шеф Клуба посланика СДА Бакир Изетбеговић позвао "све који су незадовољни што су им плате пет до шест хиљада марака" да уплате новац у добротворне сврхе.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић упозорио је да је Устав преозбиљна материја да би се овако парцијално рјешавао и оцијенио да питање плата званичника БиХ треба генерално ријешити, односно рјешењем обухватити и директоре агенција, који предњаче по својим примањима.

СБиХ уставним амандманом тражи брисање члана девет Устава БиХ, који прописују да накнаде за лица која обављају функције у институцијама БиХ не могу бити умањена за вријеме трајања мандата носиоца функције.

У образложењу предложеног амандмана наведено је да глобална економска криза, те посебно њене рефлексије на БиХ, захтијевају корекцију примања у администрацији, али и накнада примања носилаца највиших функција у институцијама БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (433)
---------------------------------------------------------------------
Još uvijek postoji podijeljenost među zastupnicima iz dvaju entiteta o tome da li treba produžiti mandat...

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH će u srijedu, 16. septembra, imati priliku da se posljednji put izjasne da li će produžiti mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u BiH ili ne, piše danas BIRN - Justice Report.

Prema dosadašnjim izjavama političara u medijima, još uvijek postoji podijeljenost među zastupnicima iz dvaju entiteta o tome da li treba produžiti mandat.

Dok su zastupnici iz Republike Srpske izričito protiv, oni iz Federacije uglavnom podržavaju ostanak stranaca na apelacionom nivou.

Tenzije oko ovog pitanja dovele su i do toga da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik u medijima nedavno pozvao i na ukidanje državnog Suda i Tužilaštva, uvjetujući time nastavak pregovora oko ustavnih reformi.

Reakcije domaćih zvaničnika, kao i međunarodnih, za sada su izostale. Parlamentarni zastupnici iz Federacije su za produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima.

Zastupnike iz Republike Srpske zbog njihovih istupa nazivaju "taocima određenih političkih lidera koji imaju mehanizme odlučivanja u BiH".

Ako mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ne bude produžen u Parlamentu, odluku o tome bi mogao donijeti visoki predstavnik u BiH.

Nakon nedavnog sastanka Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH s Meddžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH, i Miloradom Barašinom, državnim tužiocem, OHR je izašao u javnost sa izjavom da "međunarodna zajednica jednoglasno podržava rad međunarodnih službenika na državnom nivou, posebno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina".
"Nadam se da će državni parlament usvojiti pravu odluku 16. septembra", poručio je Inzko.

Pred parlamentarcima se nalaze Izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH koje je prihvatilo Vijeće ministara BiH u julu ove godine. Prema tim izmjenama, mandat stranim sudijama bi bio produžen do kraja 2012. godine, ali samo u drugostepenim vijećima Odjela za ratne zločine Suda BiH.

Također, toliko bi bio produžen i mandat stranim tužiocima koji rade u Odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH.
Sudije koje rade na predmetima ratnih zločina u prvostepenim vijećima ostale bi dok ne završe predmete koji su u toku, nakon čega im neće biti dodijeljeni novi. Sudijama i tužiocima koji rade u Posebnom odjelu za organizirani kriminal Tužilaštva i Suda BiH uopće neće biti produžen mandat prema ovom prijedlogu.

Također, strani tužioci ne bi nakon isteka ove godine mogli obavljati ni rukovodeće funkcije u Tužilaštvu BiH.
Šef Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je međunarodni tužilac David Schwendiman, a Drew Engel je šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

U Sudu BiH sada radi devet međunarodnih sudija, a u Tužilaštvu BiH isto toliko međunarodnih tužilaca. U Odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH rade četiri međunarodna tužioca, od kojih je jedan na čelu odjela. I u Sudu i u Tužilaštvu je niz stranih pravnih stručnjaka koji rade kao savjetnici ili na drugim funkcijama.

Mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ističe krajem decembra ove godine.
Međunarodno osoblje već odlazi jer nisu voljni da njihova sudbina zavisi o odluci ovdašnjih političara, saznaje BIRN - Justice Report.

Na prošloj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 2. septembra ove godine, izostala je podrška produženju mandata međunarodnom osoblju jer izmjene i dopune zakona nisu dobile potrebnu entitetsku većinu.
Prijedlog izmjena i dopuna je razmatrao Kolegij Zastupničkog doma, ali nije dobio ni tu potrebnu saglasnost.

------------------------------------------------------------

Najglasniji protivnici produženja mandata su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske, na čelu s njihovim liderom i premijerom ovog entiteta Miloradom Dodikom.

"Strane sudije i tužioci su svojim dosadašnjim (ne)radom obesmislili i pravo i pravdu u BiH. Zahvaljujući njima, Sud BiH i Tužilaštvo BiH postali su nelegalne pravosudne institucije, odnosno mjesta političke egzekucije. Posljedice njihovih pravnih (ne)djela plaćaju građani ove zemlje godinama", rekla je Biljana Bokić, glasnogovornica premijera Republike Srpske.

--------------------------------------------------------

Osim zastupnika iz SNSD-a, Dodikov stav u državnom parlamentu dijele svi predstavnici stranaka iz Republike Srpske, a među njima je i Momčilo Novaković, nezavisni zastupnik.
"Protivim se produženju mandata međunarodnom osoblju iz principijelnih razloga. Ali, naravno, to podrazumijeva da ne smije biti pravnog vakuuma u funkcioniranju institucija. Neophodno je osigurati da odmah počnu raditi domaće sudije i tužioci", kaže Novaković.

--------------------------------------------------------------

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u državnom parlamentu uime Stranke demokratske akcije (SDA) je rekao da zastupnici koji ne podržavaju produženje mandata jesu oni što se plaše eventualnih procesa prtiv njih, posebno na Odjelu za organizirani kriminal i korupciju.
"Izjave Dodika da će uvjet za ustavne promjene biti ukidanje Suda BiH jesu ucjena političkih lidera. On bi ukinuo sve sudove i tužioce da ne bi bio procesuiran njegov slučaj", kaže Mehmedović.

-------------------------------------------------------------

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Milorada Dodika zbog sumnje da je sa skupinom saradnika i poslovnih partnera oštetio entitetski proračun za 115 miliona KM.

Iz ureda Milorada Dodika poručuju da "postojanje institucija Suda i Tužilaštva BiH pokazuje da Bosna i Hercegovina nije pravna država".

"Kako biste bilo kome u normalnom i civiliziranom svijetu objasnili da najveće pravosudne institucije zemlje ne poznaju Ustav te iste zemlje", dodaju.

----------------------------------------------------------

Stanje koje traži vremensku distancu hrvatski zastupnici se zalažu za ostanak međunarodnog osoblja u Sudu i Tužilaštvu BiH. Tako kaže Martin Raguž, zastupnik u državnom parlamentu uime HDZ 1990.
"Svjestan sam da mi, domaći ljudi, trebamo preuzeti odgovornost za sudbenu vlast i time graditi standarde i kriterije da se može upravljati procesima. Ali, mislim da je stanje takvo da traži još jednu vremensku distancu", smatra Raguž.

Prema njegovom mišljenju, mandat stranim sudijama i tužiocima ne treba politizirati, već napraviti objektivnu analizu kada je moguće ispuniti pretpostavke za njihov odlazak.
"Treba jedna realna dinamika koja je usuglašena s pravosudnim institucijama, a koju bi Vijeće ministara predložilo Parlamentu i javnosti. To bi bila objektivna analiza", naglašava Raguž.

----------------------------------------------------------

Predsjednica Kreso i tužilac Barašin uporno ističu da je neophodno produžiti mandat.
"S odlaskom međunarodnih tužilaca i sudija nastupila bi nenadoknadiva šteta jer se radi o pravosudnim djelatnicima koji su već uključeni u složene predmete. S njihovim odlaskom bi bilo izgubljeno dragocjeno vrijeme jer bi domaćim djelatnicima trebao duži period za pripremu za rad na tim predmetima", kazao je Barašin nakon susreta u OHR-u.

---------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u državnom parlamentu, smatra da "strane sudije i tužioci već su sada trebali spakovati kofere i otići".

"Šta jedan Francuz ili Nijemac zna šta je rat? Niko ne provjerava njihove reference. Zašto neko naš ne može da ode da radi kod njih ni u mjesnoj zajednici? Zašto da plaćamo deset prevodilaca za jednog stranca? Nećemo. Ovo je suverena država", kaže Jovičić.

---------------------------------------------------------------------

Za razliku od njega, Miroslav Zelić, predsjednik HVIDRA-e, udruženja ratnih veterana hrvatske nacionalnosti, nije siguran šta uraditi u ovoj situaciji.
"Ako mi Hrvati ustavnim promjenama dobijemo zasebnu teritorijalnu jedinicu, onda slobodno neka idu strane sudije i tužioci. Ako sada odu, bojim se da Bošnjaci nisu toliko demokratični i da će nas preglasati", kaže Zelić.

-----------------------------------------------------

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata", smatra da bi odlazak međunarodnih sudija i tužilaca za žrtve značio da se i oni moraju iseliti iz BiH.
Dodaje da "nijedan počinilac ratnih zločina ne bi bio kažnjen da nije bilo međunarodnih sudija i tužilaca".

-----------------------------------------------------------------

Leo Pločkinić, predsjednik nevladine organizacije "Croatia Libertas", rekao je da međunarodne sudije i tužioci nisu problem u radu Suda i Tužilaštva BiH.
"Sudu i Tužilaštvu BiH je svaka pomoć potrebna", kaže Pločkinić.

--------------------------------------------------------------

Iz ureda premijera RS-a poručuju da se suverenitet jedne države ostvaruje sudskom vlašću, koja je u Bosni i Hercegovini, "potpuno je očigledno", u rukama stranih državljana, koji čak nisu položili ni zakletvu za svoj rad, "barem ne u BiH".

"Sve i da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH, ovakvi kakvi jesu, legalne institucije, a svima je jasno da nisu, nedopustivo je da u njima rade strane sudije i tužioci", kategorični su u kabinetu premijera Dodika.

----------------------------------------------------------------

Parlament BiH će morati donijeti odluku koja uveliko može uticati na daljnji razvoj situacije u ovoj zemlji, piše Erna Mačkić, novinarka BIRN - Justice Reporta.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2009 | read_nums (416)

 

БАЊАЛУКА, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Члан Комисије за израду приједлога текста химне БиХ Славко Јовичић рекао је да је на приједлог текста химне БиХ, по свему судећи, стављена тачка с обзиром на то да избор свечане пјесме подразумијева покретање комплетне процедуре испочетка.

"За сада је на ту причу стављена тачка. Да би се о томе могло разговарати морамо кренути од почетка. Не вјерујем да неко са нивоа БиХ, прије свега Савјет министара БиХ, има снаге да у овом тренутку формира неку нову комисију, па да се иде на расписивање јавног конкурса, на коме ће опет учествовати неколико стотина аутора", рекао је Јовичић, који је и посланик у парламенту БиХ.

Чак и да се уђе у тај посао, он сматра да такав начин рада не може донијети успјех.

"Показало се да је комисија дошла до некаквог приједлога, али је неком засметало што се у једној строфи помиње Босна, у другој Херцеговина, у трећој Крајина, па је то наводно асоцирало на стварање три ентитета. Неке појединце је на свашта асоцирала ова химна, па је у таквој ситуацији сваки посао осуђен на пропаст. Постоји много пречих ствари који чекају ову земљу, па ћемо се њима бавити, уколико се и ту можемо усагласити", каже Јовичић за сутрашњи "Фокус".

Приједлог химне БиХ, који је након комисијског усаглашавања коригован на сједници Савјета министара БиХ, није добио подршку посланика у парламенту БиХ, јер се верзија која је била пред посланицима разликује од првобитно договорене на нивоу експерата, који су мјесецима тражили компромисан текст.

Након комисијски усаглашеног текста појавио се приједлог у Савјету министара БиХ да се у текст химне уврсте додатне ријечи, како би се у свечаној пјесми помињало море, као и Босна и Херцеговина, што није био случај по приједлогу који је утврдила стручна комисија.

Тако се предлагало да, између осталог, ријеч море буде умјесто ријечи твоје у дијелу текста у срцу су твоје ријеке, твоје планине, па би текст након измјене гласио у срцу су твоје ријеке, море, планине.

"Не желим бити скептичан, али много је оних који имају неке додатне сугестије. Појединци не схватају да је тешко направити неутралан текст. Политичари немају превелики утицај на коначно слагање текста. То су радили књижевници и етномузиколози. Политички дио комисије усвојио је оно што је предложио стручни дио комисије", рекао је Јовичић.

Текст који је предложен претрпио је огромне промјене у односу на два ауторска текста Бењамина Исовића и Душана Шестића.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2009 | read_nums (411)
DNEVNE NOVINE

 RUBRIKA - Dan & noć
M. KREMENOVIĆ | 14.09.2009  
 
- Na prijedlog teksta himne BiH po svemu sudeći stavljena je tačka s obzirom na to da izbor svečane pjesme podrazumijeva pokretanje kompletne procedure ispočetka - rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik Parlamenta BiH i član Komsije za izradu prijedloga teksta himne BiH.

- Za sada je na tu priču stavljena tačka. Da bi se o tome moglo razgovarati moramo krenuti od početka. Ne vjerujem da neko s nivoa BiH, prije svega Savjet ministara BiH, ima snage da u ovom trenutku formira neku novu komisiju, pa da se ide na raspisivanje javnog konkursa, na kojem će opet učestvovati nekoliko stotina autora - kaže Jovičić.

Čak i da se uđe u taj posao, on smatra, takav način rada ne može donijeti uspjeh.

- Pokazalo se da je komisija došla do nekakvog prijedloga, ali je nekom zasmetalo što se u jednoj strofi pominje Bosna, u drugoj Hercegovina, u trećoj Krajina, pa je to navodno asociralo na stvaranje tri entiteta. Neke pojedince je na svašta asocirala ova himna, pa je u takvoj situaciji svaki posao osuđen na propast. Postoji mnogo prečih stvari koji čekaju ovu zemlju, pa ćemo se njima baviti, ukoliko se i tu možemo usaglasiti - kaže Jovičić.

Prijedlog himne BiH, koji je nakon komisijskog usaglašavanja korigovan na sjednici Savjeta ministara BiH, nije dobio podršku poslanika u Parlamentu BiH, jer se verzija koja je bila pred poslanicima razlikuje od prvobitno dogovorene na nivou eksperata, koji su mjesecima tražili kompromisan tekst.

Nakon komisijski usaglašenog teksta pojavio se prijedlog u Savjetu ministara BiH da se u tekst himne uvrste dodatne riječi, kako bi se u svečanoj pjesmi pominjalo more, kao i Bosna i Hercegovina, što nije bio slučaj po prijedlogu koji je utvrdila stručna komisija.

Tako se predlagalo da, između ostalog, riječ more bude umjesto riječi tvoje u dijelu teksta u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine, pa bi tekst nakon izmjene glasio u srcu su tvoje rijeke, more, planine.

- Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju neke dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etnomuzikolozi. Politički dio komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio komisije - rekao je Jovičić.

Tekst koji je predložen pretrpio je ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.

Autor sjovicicslavuj | 12 Septembar, 2009 | read_nums (550)

Sarajevo, 12.09.2009.

Dosta skrivanja ratnih zločina!

Više od 100 srpskih logoraša, podržani od Koordinacije hrvatskih udruženja žrtava rata, zatražili od suda i tužilaštva BiH da prestanu sa ponižavanjem srpskih žrtava i skrivanjem zločina nad Srbima

Sramota.. Logorašima nije dozvoljeno da unesu venac u zgradu suda i tužilaštva BiH
 

Više od stotinu logoraša iz RS juče je u Sarajevu protestovalo ispred zgrade tužilaštva i suda BiH, zahtevajući od čelnika tih institucija da prestanu sa omalovažavanjem srpskih žrtava i opstrukcijama u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu!

Logoraši, kojima su se u protestu pridružili i predstavnici Koordinacije hrvatskih udruženja žrtava, zapretili su da će, ukoliko se u roku od dva meseca ne ispune njihovi zahtevi, organizovati masovne proteste i blokirati rad najviših pravosudnih institucija u BiH.

- Gospodo tužioci i sudije, zgrada pred kojom se nalazimo nekada je bila zloglasni logor „Viktor Bubanj" za više od 5.000 Srba, od kojih je 70 ubijeno, a za 30 se još traga. Sedite na kostima i krvi srpskih žrtava i ne činite ništa - poručio je predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, govoreći ispred zgrade u kojoj je tokom rata i sam bio zatočen.

Blokada suda BiH

Logoraši su pred zgradu tužilaštva i suda BiH stigli organizovano, u nekoliko autobusa, pod jakom pratnjom policije. Incidenata tokom protesta nije bilo, iako logorašima nije bilo dozvoljeno da uđu u zgradu i polože venac za srpske žrtve zločina.

---------------------------------------------------------

Jovičić: Stranci, pakujte kofere!

Protest logoraša RS pred zgradom suda i tužilaštva BiH podržao je i Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u Parlamentu BiH, nekadašnji zatočenik logora „Silos" u Tarčinu i još četiri sarajevska logora za Srbe, u kojima je proveo 44 meseca.

- Ovo još nisu pravi protesti, ali će ih biti jer nema pravde za Srbe. U Sarajevu nema ljudi koji su spremni da kažu da su stradali Srbi, kao što sam ja u Srebrenici rekao da su stradali Bošnjaci. Sve dok tako ne bude, dok se ne otkrije puna istina, ovo će biti virtuelna država i nema ništa ni od nje, ni od evropskih integracija. Došao sam i da stranim tužiocima i sudijama poručim da pakuju kofere! Ovih dana trpimo strašne pritiske, ali nema tih pritisaka koji će me naterati da u Parlamentu BiH glasam za njihov ostanak - poručio je Jovičić.

- Neće da nam se obrate?! Ne daju nam unutra, niti nam dozvoljavaju da položimo ovaj venac na mestu zločina. Neka vam je to na čast, gospodo! Na čast vam i ovaj venac. Evo ga, tu je, ispred zgrade, pa ga šutirajte kao što ste nam šutirali vence u Tuzli, na Brčanskoj malti - rekao je Dukić, koji je odbio da odgovara na pitanja brojnih novinara sarajevskih medija.

On je podsetio da su logoraši RS u junu ove godine nadležnim pravosudnim organima predali tužbe za 536 logora za Srbe na području BiH, naglasivši da nijedna od tih prijava nije procesuirana.

- Evo vam, gospodine Barašine i Švendimene. Ovde su papiri koji govore o bebi koja je imala svega šest meseci kada je s majkom zatvorena u logor, papiri o devojčici koja je silovana sa svega 13 i po godina. Pozabavite se ovim! Pozabavite se Dobrovoljačkom, Tuzlanskom kolonom, Sijekovcem, Brodom, „režiserom" Dudakovićem, koji ubija, pali i kolje sve što je srpsko! Prioritet su nam i zloglasna kasarna „Viktor Bubanj" ispred koje se nalazimo, „Silos"‘ u Tarčinu, Čelebići, zapadno Podrinje, Bratunac, Skelani, Srebrenica i Milići, dolina Neretve i zapadna Hercegovina, logori u Posavini, srednja Bosna, Ozren i Vozuća, bihaćki region i 13 zapadnokrajiških opština, gde su počinjeni i genocid i urbicid pod pokroviteljstvom najviših bošnjačkih političara i vojnih komandanata - upozorio je Dukić, pokazujući novinarima krivične prijave upućene glavnom tužiocu BiH i njegovom zameniku.

 
 

Hrvatska podrška

Novinarima se pred zgradom tužilaštva i suda BiH obratio Leo Pločkinić, predsednik nevladine organizacije „Kroacija libertas", koji je upozorio da su procedure po kojima se sudi Hrvatima i Srbima prepune propusta i da su hrvatskim i srpskim optuženicima uskraćena temeljna prava na odbranu i zdravstvenu zaštitu.

- Naši naredni protesti biće masovniji, sa transparentima i hrvatskim zastavama - rekao je Pločkinić, koji je odbio da odgovori na pitanje da li su i kada Hrvati „razvezali" svoje zastave sa Bošnjacima.

- Ne tražimo ništa na šta nemamo pravo i što nije naše. Imamo pravo na hrvatski entitet, kao i druga dva naroda u BiH. FBiH je bošnjački entitet u kome žive Hrvati - poručio je Pločkinić.

Dodik: Pravosuđe BiH izgubilo legitimitet

Predsednik Vlade RS Milorad Dodik kaže da protesti logoraša imaju njegovu podršku jer je očigledno da su pravosudne institucije na nivou BiH izgubile legitimitet, koji pokušavaju da vrate preko nekih predstavnika međunarodne zajednice. On je poručio da visoki predstavnik nema pravo i mandat da nametne izmene zakona o tužilaštvu i sudu BiH i ponovio da će RS, uz pomoć „važne kancelarije iz inostranstva", za nekoliko meseci tužiti ranijeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

- Bilo koji zakon koji nametne visoki predstavnik neće biti prihvaćen i primenjivan u RS! Sazvaćemo sednicu Skupštine RS i doneti takvu odluku, a oni koji misle da nelegalno nameću zakone, neka razmisle o tome - upozorio je Dodik.

Protestantima pred zgradom tužilaštva i suda BiH juče se niko nije obratio. Iz tužilaštva je naknadno saopšteno da na rad ove institucije neće uticati bilo kakve demonstracije ili agresivne izjave u javnosti, nego da će nastaviti da deluju „u skladu sa najvišim profesionalnim standardima". Opravdane zahteve srpskih logoraša podržalo je 18 zatvorenika KPZ Foča, osuđenih zbog ratnih zločina, koji su juče stupili u štrajk glađu.    

Z. ŽUŽA

Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2009 | read_nums (466)

 

 Федерална новинска агенција

 

Sarajevo

Objavljeno 11.9.2009 

 Pred zgradom pravosudnih institucija BiH u Sarajevu okupilo se danas stotinjak članova Saveza logoraša RS-a i nevladine organizacije "Croatia Libertas" da bi izrazili nezadovoljstvo radom Suda i Tužiteljstva BiH.

Kako je saopćio predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić, povod za okupljanje jeste održavanje vanredne sjednice Predsjedništva ove organizacije zbog "opstrukcije Suda BiH u procesuiranju onih koji su počinili zločine nad Srbima u toku rata u BiH od 1992. do 1995. godine".Uz negodovanje zbog toga što im se nije obratio niko od pravosudnih dužnosnika, Dukić je p(r)ozvao predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina i njegovog zamjenika i rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine državnog tužiteljstva Davida Schwendimana da urgentno poduzmu sve zakonske radnje za procesuiranje vinovnika ratnih zločina počinjenih nad Srbima.


"Pozivam ih da konačno počnu da rade svoj posao i zahtijevam da nam u roku od 60 dana dostave prve rezultate", kazao je Dukić, upozoravajući da nezadovoljstvo članova Saveza logoraša RS-a može dovesti do protesta koji neće biti samo mirno okupljanje.

Naveo je da je pravosudnim institucijama BiH podneseno 836 krivičnih prijava protiv 7.100 osoba za koje postoje osnovi sumnje da su počinili jedno ili više krivičnih djela nad više od 22.000 žrtava.

Po Dukićevim riječima, dosad je Srbima koji su procesuirani pred Haškim tribunalom (ICTY-om) i bh. pravosuđem izrečeno kazni u ukupnom trajanju od 1.422 i po godine, Hrvatima 310 i po godina, a Bošnjacima 103 i po godine.

----------------------------------------

Predsjednik Croatia Libertasa Leo Pločkinić izjavio je da su zatvorenicima, osumnjičenima i osuđenicima koji su pod jurisdikcijom Tužiteljstva i Suda BiH uskraćena temeljna ljudska prava, odnosno pravo na odbranu i pravo na zdravstvenu zaštitu.

Ustvrdio je, također, da pravosudni organi BiH ne poštuju utvrđenu proceduru, te najavio da će naredni protesti biti masovniji s transparentima i hrvatskim zastavama.

-------------------------------------------

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Pralamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić izjavio je kako stranci nisu potrebni u pravosuđu BiH, pitajući se šta jedan Francuz, Španac ili Nijemac znaju o ratnim zločinima počinjenim u BiH.

Napomenuo je da će na parlamentarnom zasjedanju 16. septembra ultimativan zahtjev biti "da stranci pakuju kofere", bez obzira na pritiske.

-------------------------------------------

Vanrednoj sjednici Predsjedništva Saveza logoraša RS-a prethodilo je polaganje vijenca u pomen žrtvama zločina.

Inače, okupljanje pred Sudom i Tužiteljstvom BiH proteklo je bez incidenata, što je u izjavi za medije potvrdio šef Ureda policijskog komesara Kantona Sarajevo Dragan Mioković, navodeći da je mirnom protestu prisustvovalo oko 85 članova Saveza logoraša RS-a i dvadesetak članova Croatia Libe
rtasa.

(Fena)
Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2009 | read_nums (369)

Datum: 11.09.2009
 Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Представници Савеза логораша РС и хрватски логораши окупљени око Удружења "Кроација либертас" у петак су испред капије зграде Суда и Тужилаштва БиХ положили вијенац за жртве које су живот окончале управо у овој згради, која је током рата као касарна "Виктор Бубањ" била логор за Србе.

Вијенац је положен испред капије, јер судска полиција није дозволила улазак у круг зграде.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић затражио је да их прими предсједник Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац БиХ Милорад Барашин, али су их судски полицајци обавијестили да нико неће разговарати са њима.

Дукић је испред капије Суда БиХ одржао и Скупштину Савеза на којој је затражио смјену Барашина и одлазак страних судија и тужилаца из БиХ због опструкција приликом процесуирања одговорних за ратне злочине над Србима.

- Aко се ситуација не промијени и у року од 60 дана не будемо имали никакве резултате на овом плану, логораши ће се окупити још масовније и затражити да се ове институције присиле да раде према нормама права и правде за све. Без свега тога нема ни БиХ, ни помирења ни суживота - казао је Дукић и напоменуо да је кроз логоре у Сарајеву прошло више од 5.000 Срба који су углавном били цивили, да је убијено њих 70 и да се још увијек трага за костима 30 логораша.

Предсједник "Кроације либертас" Лео Плочкинић је рекао да је рад Суда препун грешака.

Мирним протестима присуствовао је и бивши логораш, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић, који је рекао да се коначно мора почети радити према законима и да странци морају да напусте Суд и Тужилаштво БиХ.

Супруга Драгана Шуњића, који је осуђен на 21 годину затвора, Мирјела Шуњић каже да се свим Србима и Хрватима у БиХ суди као припадницима паравојних формација и по кривичном закону који је донесен послије почињења кривичних дјела из 2003. године одлуком високог представника, док се Бошњацима суди по законима бивше Југославије.

Тужилаштво БиХ саопштило је да на рад ове институције "неће утицати ни демонстрације, нити агресивне изјаве у јавности, те да ће наставити да дјелује у складу са највишим професионалним стандардима". У Тужилаштву поручују да неће дозволити да на њих утичу како појединци, тако ни удружења.

- Нећемо се састати са вођама Савеза логораша и тиме дати тежину, односно кредибилитет ономе у шта то вођство покушава да убиједи своје чланове или јавност. Сарађиваћемо са сваким одговорним чланом било којег удружења који с нама жели да ради на један конструктиван начин, разговорима о суштинским питањима, а не о бесмислицама - наводи се у саопштењу.

Додик

Премијер РС Милорад Додик казао је у Источном Сарајеву да српском народу нико не може и не смије да наметне колективну кривицу, као што то покушавају да ураде Суд и Тужилаштво БиХ, који су Србима изрекли 1.400 година затвора, а Бошњацима само 40 година.

- Као да је 29.000 Срба пуцало само на себе или као да су их побиле неке хуманитарне организације. Гдје је одговорност других - казао је Додик.

Протест осуђеника

Осамнаест осуђеника, којима је вишегодишње казне затвора због ратног злочина изрекао Суд БиХ, а који казне издржавају у Фочи, јуче је штрајковало глађу.

Како су навели у допису јавности, они су на овај начин жељели да се придруже протестима, који су организовани испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ, због дискриминације и селективности ових институција.

 Д. Т.

http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/Nema BiH bez pravde za Crbe i Hrvate

Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2009 | read_nums (314)
 

Sarajevo, 08.09.2009.

Ministar Spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj naložio pomoćnici Jasmini Pašalić da sasluša ambasadore Češke i Slovačke Jiržija Kudelu i Miroslava Mojžitu i sazna o čemu je premijer RS razgovarao s zvaničnicima ove dve zemlje

Skandal majstor... Sven Alkalaj, ministar spoljnih poslova BiH

 Ambasadori Češke i Slovačke u Sarajevu Jirži Kudela i Miroslav Mojžita prošle sedmice bukvalno su saslušani u Ministarstvu inostranih poslova BiH, a glavna tema ovog „informativnog razgovora" bila je nedavna poseta premijera RS Milorada Dodika i predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića Pragu i Bratislavi! 

 

Radojičić: Neprimereno i bezobrazno

Predsednik Parlamenta RS Igor Radojičić kaže za Press RS da nije dobio informacije o „specijalnom tretmanu" koji je MIP BiH preduzeo prema ambasadorima Mojžiti i Kudeli.

- Ako je to tačno, onda je reč o neprimerenom postupku, posebno zbog toga što je ambasador Mojžita doajen diplomatskog kora u BiH, a i da ambasador Kudela uživa veliki ugled. Premijer Dodik i ja smo putovali u Češku i Slovačku, ali je to putovanje najavljeno i MIP-u BiH i ambasadoru Ivanu Orliću, koji „pokriva" i Češku i Slovačku. Sve je proteklo u najboljem redu, uglavnom zahvaljujući angažmanu ambasadora Orlića. Znam da smo i ranije bili na meti ministra Alkalaja i njegove pomoćnice Jasmine Pašalić, i to bez ikakvog povoda i razloga - kaže Radojičić.

Odlično obavešten izvor Pressa RS iz zajedničkih institucija kaže da je Dodikova poseta predstavljena kao „urota srpskog elementa u BiH". On dodaje da je ovaj skandalozni čin izrežirao lično ministar inostranih poslova Sven Alkalaj koji je u tu svrhu angažovao svoju pomoćnicu Jasminu Pašalić, bivšeg ambasadora BiH u Švajcarskoj koja je, po isteku mandata, ostala da radi u MIP-u i to kao ministrov najodaniji saradnik za najpoverljivije poslove.

Diplomatski skandal

- Postoji praksa da se ambasadori pozivaju na sastanke u MIP i tu nema ništa sporno jer se radi o klasičnim konsultacijama, razgovorima i raznim pokušajima za unapređenje saradnje. Zbog svega toga, Kudela i Mojžita su se odazvali pozivu Pašalićeve, ali kada je sastanak počeo, zadesilo ih je neugodno iznenađenje jer je ova počela da ih ispituje o okolnostima Dodikove i Radojičićeve posete njihovim zemljama! Ovo je klasično policijsko isleđivanje zapanjilo je ambasadore - kaže naš izvor.

Naš sagovornik dodaje da je samo zahvaljujući uviđajnosti i dobroj volji ambasadora Češke i Slovačke izbegnut diplomatski skandal koji bi mogao narušiti odnose BiH sa tim zemljama, ali i sa svim zemljama Evropske unije.

- Nakon prvobitnog šoka, ambasadori Mojžita i Kudela su bili zaprepašćeni pitanjima koja im je postavljala Pašalićeva i odbili su da na njih odgovaraju, poručivši joj da se nju te stvari ne tiču i da bi, ako celi slučaj izbije na svetlo dana, to bio skandal neviđenih razmera.

- Iako je Pašalićeva insistirala na detaljima poseta, ni Kudela ni Mojžita joj nisu otkrili ništa više od onoga što je već poznato u vezi s posetom rukovodstva Srpske Češkoj i Slovačkoj - prenosi naš sagovornik.

On navodi da je poseta Dodika i Radojičića Pragu i Bratislavi izazvala pravi haos među bošnjačkim političkim strukturama, a naročito kod lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića koji je alergičan na sve diplomatske aktivnosti rukovodstva RS.

Ambasadori šokirani

- Nema sumnje da iza svega stoji upravo Silajdžić koji je pobesneo kada je čuo da Dodik i Radojičić iz Praga poručuju da ustavne promene treba da budu stvar domaćih političara. Pored toga, priča o ekonomskim ulaganjima Češke i Slovačke u RS iritira Silajdžića i on na sve moguće načine želi da sazna o čemu je bilo reči na tim sastancima - kaže naš sagovornik.

 

---------------------------------------------------------

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da slučaj „isleđivanja ambasadora" nije samo diplomatski skandal već klasična lakrdija.

- Ovo pitanje zaista vredi potegnuti i u parlamentu, ali to će biti teško jer ministar tamo ne zalazi kada se raspravlja o MIP-u! Pretpostavljam da su oba ambasadora bila šokirani takvim pristupom, što je i normalno. Naravno, za mene to uopšte nije šokantno jer nas je Alkalaj navikao na različite gafove. Ne bi me začudilo ni da su, zbog Dodikove posete Češkoj i Slovačkoj, ambasadori tih zemalja u Sarajevu proglašeni za „persone non grata" - kaže Jovičić.

On ističe da Dodik i Radojičić nisu u Bratislavu i Prag išli u ime BiH, već u ime RS i da MIP BiH nema ništa s tom posetom, niti treba da dobija informacije o njihovim aktivnostima.

- Nema dileme da su predstavnici RS išli tamo da bi pokušali da obnove privrednu saradnju s tim zemljama koja je zbog recesije, u poslednje vreme, oslabila. O tome oni ne treba da polažu račune ni Svenu Alkalaju, a ni njegovom stranačkom šefu Harisu Silajdžiću. Žao mi je što su ovi ambasadori, koji su već dugo u BiH, morali da prođu kroz sve to, ali verujem da je njima odavno postalo jasno u kakvoj zemlji rade - kaže Jovičić.   

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2009 | read_nums (313)
 Puls - kolumna 04.09.2009
 
Zašto istina nikada ne dopre do javnosti?

 Uostalom, iako je istina jedna i nedjeljiva i iako je opšte poznato da na istinu niko nema ekskluzivno pravo, ovdje se mora naglasiti da istinu kreiraju svi i to baš onako kako to kome odgovara. Ali, istinu najviše kreiraju mediji. Za ovu konstataciju su najbolji primjeri sjednice Parlamentarne skupštine BiH. Da bi obični konzumenti istine ili informacija koliko-toliko imali bilo kakav uvid u istinitost onoga što se zaista raspravlja i o čemu se odlučuje na tim sjednicama, morali bi svakodnevno da kupuju najmanje desetak dnevnih novina ili da prate informativne programe opet najmanje nekoliko najgledanijih udarnih dnevnika na programima mnogih televizija. Ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti i mnoštvo internet portala koji imaju svoje informativne programe i sadržaje, pa samim tim i uticaj na kreiranje javnog mnenja u BiH.

Međutim, moguće je, naravno, ako imate novca i ako ste pasionirani zavisnik o političkim informacijama, da kupite sve dnevne i sedmične novine, no nemate nikakvu mogućnost da pratite udarne dnevnike na nekim važnim televizijama, jer ti informativni programi, uglavnom, počinju u istom vremenskom terminu. Ne treba bježati od istine pa reći da su sasvim različite informacije i izvještaji koje objavljuju mediji u RS u odnosu na medije iz FBiH, pa čak i u odnosu na medije koji su naklonjeniji jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

Razlike su očite u izvještavanju i one se manifestuju u zavisnosti od slučaja do slučaja, što u najvećoj mjeri zavisi od toga - čiji su mediji; iz kojeg centra se izdaju i ne treba mnogo truda da se uoče drastične razlike u izvještavanju različitih medija, recimo iz Sarajeva, zatim onih iz Banje Luke, te iz Mostara. Najlakše bi bilo reči da je to otvorena medijska borba prsa u prsa za svakog čitaoca. Ne favorizujem nijedne novine, ali mogu li, evo, ja povečati tiraž, recimo, "Oslobođenju" da se i minimalno primakne "Avazu"? Ne mogu! Druga je stvar kako i na koji način svaki medij dolazi do onih informacija koje su za prvu stranu svakih novina, jer i novine su roba, a robu najlakše prodaje dobra ambalaža!

Zato se na malom prostoru i u "maloj bari s puno krokodila" vodi grčevita borba za one sugestivne i senzacionalističke vijesti i informacije. U takvoj hiperprodukciji i u potrazi za dramatičnim i ekskluzivnim informacijama, odnosno u borbi bez milosti i kodeksa, vrlo često oni revnosni čitaoci će pročitati otvorene sukobe između mnogih medija o nikada pomirljivim interesima. Te međusobne animozitete permanentno podgrijavaju redakcije tih medija, jer su im i interesi različiti. Jedni u određenom vremenu podržavaju poziciju, drugi opoziciju, a treći napadaju ili podržavaju i jedne i druge, a svi zajedno se međusobno između sebe glože.

Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. A, sve to ide samo na štetu istine koja je potrebna svima. Kažem potrebna, ali bila bi iluzija da će ona - istina, jedna i prava - ikada biti prezentovana javnosti, pa čak i o onim temama koje su svima vidljive i jasne.

Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2009 | read_nums (331)

Piše: Dario Pušić   
Srijeda, 02 Rujan 2009

SARAJEVO - Amerika kreće u operacionalizaciju svog plana pomoći BiH kroz ustavne reforme, zaključak je koji su predstavnici hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka izvukli uoči današnjeg dolaska Stuarta Jonesa, zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a. Naime, on će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, zajedno sa Zoltanom Martinuszom, direktorom tajnika Vijeća EU-a za Zapadni Balkan, Istočnu Europu i Središnju Aziju održati niz sastanaka s predstavnicima vlasti u BiH, ali i čelnicima političkih stranaka u BiH. Iako je naznačeno kako je cilj posjeta podrška naporima potrebnim za daljnji napredak u euroatlantskim integracijama, razgovor o rješavanju pitanja državne i vojne imovine kao i tranziciji OHR-a, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić smatra kako je ovo nastavak plana SAD-a za jačim angažmanom u BiH, što posebno treba radovati hrvatski narod, koji je u najvećoj mjeri nezadovoljan postojećom daytonskom podjelom zemlje. Naime, on podsjeća kako su našu zemlju u proteklih nekoliko mjeseci posjetili američki potpredsjednik Joseph Biden te dva jaka izaslanstva kongresa i senata.

Međunarodna konferencija

“Zaključak razgovora ukazivao je na nužnost ustavne reforme, a današnji posjet je početak operacionalizacije ovih političkih stavova”, pojasnio je Ljubić, koji misli kako je sada više nego izvjesno dogovoriti međunarodnu konferenciju o BiH, koja ne mora uopće biti daytonskih razmjera. Iako mnogi ne misle tako, Ljubić smatra da u međunarodnoj zajednici postoji dovoljno snage da glavne aktere u BiH dovede za jedan stol te je Jonesov posjet korak bliže snažnijem sudjelovanju SAD-a u ustavnih reformama.

Daytonska podjela

To je u konačnici veoma bitno za Hrvate, kojima je daytonska podjela oduzela gotovo sva politička prava, a takvo stanje je, sada više nego ikada, postalo neodrživo. Velika očekivanja od Jonesovog posjeta, na koji gledaju kao na nastavak snažnijeg sudjelovanja administracije SAD-a u BiH, imaju i u ostalim strankama u Federaciji, a ne treba zaboraviti kako njegov posjet te ustavne promjene mnoge stranke u Federaciji gledaju u kontekstu ostanka OHR-a. Tako je između ostalog  i čelnik SDA Sulejman Tihić već upozorio na nužnost ostanka OHR-a sve do provedbe ustavnih promjena.

Ostanak OHR-a

Jones će se, prema sadašnjem rasporedu u Banjoj Luci i Sarajevu sastati s dužnosnicima BiH, dužnosnicima RS-a, čelnicima političkih stranaka i specijalnim predstavnikom EU-a i visokim predstavnikom. Svrha ovog posjeta je podrška snažnijim domaćim političkim naporima potrebnim za daljnji napredak BiH u euroatlantskim integracijama, te razgovor o rješavanju pitanja državne i vojne imovine kao i tranziciji Ureda visokog predstavnika u osnaženi Ured specijalnog predstavnika EU-a, doznaje se iz OHR-a. Inače, teme razgovora mogle bi uključivati i pitanje ustavne reforme kao jedan od uvjeta koji se sve više spominje ukoliko BiH želi biti punopravni član NATO saveza i Europske unije.

Poruke

Jones vjerojatno dolazi da potvrdi već izrečene poruke koje je domaćim čelnicima uputio i potpredsjednik Biden, smatra zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić, koji ipak nije želio prejudicirati konkretne poteze koje bi on mogao povući tijekom svog boravka u BiH. Predstavnici RS-a su odbacili koncept miješanja stranaca u unutarnje prilike.

Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2009 | read_nums (287)

 

САРАЈЕВО, 2. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланици у Представничком дому парламента БиХ подијељени су у мишљењу да ли треба стране судије и тужиоци да остану у БиХ и након истека њиховог мандата крајем ове године.

Већина посланика из Федерације БиХ заговарају став да странци и након краја 2009. године треба да учествују у раду Тужилаштва и Суда БиХ, у чему су најгласнији били представници Странке за БиХ и СДА, док су посланици странака из Републике Српске остали при ставу да странци у правосудним институцијама БиХ више нису потребни.

Посланици странака из РС указали су на проблем корупције и селективности у раду Суда и Тужилаштва, а као аргумент за одлазак страних судија и тужилаца навели су политичке процесе који су вођени у овим институцијама.

"Политички процеси, досадашњи и најављени, директан су притисак на посланике из РС, ми то више не желимо и сматрамо да је вријеме да страни тужиоци и судије оду", рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић.

Милица Марковић из СНСД-а истакла је да су политички процеси вођени против високих политичких представника српског народа Мирка Шаровића и Младена Иванића те предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, а да се покушава да предмет њиховог рада буде и Милорад Додик.

"Да је суд непристрасан и без притисака демантује их број година затвора изречених људима из РС", рекла је Марковићева, док је њен страначки колега Славко Јовичић оцијенио да редукован број страних судија и тужилаца не може спасити правосудни систем БиХ.

"Ако ова земља зависи од 14 или 15 судија и тужилаца, колико се предлаже да остане од 2010. године, онда ми немамо правосудни систем и не треба очекивати да ће неко, поготово жртве ратних злочина, добити сатисфакцију на Суду БиХ", упозорио је Јовичић.

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Шефик Џаферовић сматра да учешће страних судија и тужилаца не треба смањивати и ограничавати на одјељења за ратне злочине.

Џаферовић предлаже да се у амандманској фази повећа присуство странаца у правосудним институцијама БиХ након 2009. године у односу на број који је предложио Савјет министара БиХ.

Против одласка страних тужилаца и судија били су и посланици Странке за БиХ, док је предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао да залагање за њихов одлазак заправо иде у правцу укидања Суда и Тужилашта БиХ.

Посланици ХДЗ-а БиХ приједлог Савјета министара да се од почетка идуће године прусуство страних судија и тужилаца ограничи на одјељења за ратне злочине оцијенили су компромисним.

Подсјећајући да су ове законске измјене тешко договорене у Савјету министара министар правде БиХ Бариша Чолак позвао је посланике да подрже два предложена закона.

Измјенама и допунама Закона о Суду БиХ продужава се мандат међународних судија до краја 2012. године у другостепеној инстанци у Одјељењу за ратне злочине, с тим да у Апелационом вијећу може учествовати само један међународни судија.

Међународни судија може учествовати у раду на започетом предмету Одјељења један Кривичног одјељења само у случају ако је рад на том предмету започео прије ступања на снагу овог закона.

Ријеч је о пет предмета у које су укључене стране судије.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ биће омогућено, између осталог, продужавање мандата међународним тужиоцима у Посебном одјељењу за ратне злочине након истека 2009. године, а овај прелазни период може трајати најдуже до 31. децембра 2012. године.

Предложеним измјенама и допунама Закона децидно је утврђено да међународни тужиоци не могу бити замјеници главног тужиоца нити обављати дужност руководиоца и замјеника руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине.

Међународним судијама и тужиоцима мандат истиче 31. децембра ове године.

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (294)

 

ГРУДЕ, 1. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Општинско вијеће Груде једногласно је усвојило рјешење о додјели грађевинског земљишта одбјеглом хрватском генералу Бранимиру Главашу, који је у Хрватској осуђен за ратне злочине почињене над Србима у Осијеку.

Секретар Општинског вијећа Груда Миљенко Пезер каже да не види ништа спорно у донесеној одлуци, јер је Главаш био једини који је аплицирао за парцелу која му је додијељена, преносе "Независне новине".

Пезер није могао да каже о коликом комаду земље се ради, додајући да се додијељено земљиште налази у селу Дриновац из којег потиче Главаш и у којем већ посједује неке од некретнина.

--------------------------------------------------

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић каже да то није ништа изненађујуће и да је ријеч о "безобразлуку и понижењу српског народа".

"Треба очекивати да ту Главаш сагради кућу и када је заврши да на отварање позове Србе, жртве које је он лично злостављао, јер његовом безобразлуку нема краја", казао је Јовичић.

Према његовим ријечима, ова одлука доказује да БиХ постаје уточисте злочинаца и "бјелосвјетских хохштаплера".

Јовичић је рекао да колико и одлука локалне власти у Грудама, једнако је запрепашћујуће и да нема реакције хрватских политичара на "сраман потез власти у Грудама".

---------------------------------------------------------

За високог функционера ХДЗ-а БиХ Иву Миру Јовића нема ништа спорно у одлуци општинских власти у Грудама, уколико је испоштована законска процедура у додјели земљишта.

"Добро је да се неко сјетио да потомцима људи који су прије 50 година протјерани са огњишта врати земљу уколико они то желе", рекао је Јовић, додајући да је питање да ли је Главаш жртва политичких подметања у Хрватској или је злочинац.

Према његовим ријечима, разлог за додјелу земље није зато што Главаш нема средстава, већ да тај буде грађанин мјеста из којег су његови родитељи протјерани.

--------------------------------------------

Лист преноси да су на сајту "grude-online.info" објављени коментари у којима се локалним властима замјера што је рјешавање Главашевих проблема добило већи приоритет него рјешавање проблема мјештана, попут обнове неугледног споменика за борце, налажења просторија за Матицу Хрватску и слично.

Осуђени ратни злочинац у Хрватској Бранимир Главашу интервјуу за портал "biznis.bа" најавио је да ће ускоро покренути посао у Мостару и купити ново земљиште у Грудама.

Одговарајући на питање откуд му новац за кућу, земљишта и покретање посла, Главаш је одговорио да "није културно човјека питати одакле му новац".

"Имам помоћ пријатеља са свих страна. Да, помажу ми пријатељи, и познати, непознати и симпатизери које не познајем, и помажу ми и шаком и капом", каже Главаш.

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (349)
Teme -  01.09.2009.
 
Autor: S. ŠKULETIĆ 
Sarajevo: S jučerašnjeg skupa ambasadora
 
Foto: J. Brutus

Alkalaj nabrojao glavne i davno poznate ciljeve vanjske politike BiH...

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u periodu kada se na sve strane pokušavaju srezati troškovi u Sarajevu organizirao trodnevno savjetovanje 33 šefa diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH na kojem je razgovarano o realizaciji vanjskopolitičkih prioriteta.

Na pitanje koliko će bh. građane koštati ova turneja ambasadora, jučer niko nije imao precizan odgovor. Alkalajev savjetnik Zlatan Burzić izjavio je da su "zbog mjera štednje" pozvana 33 od 56 šefova DKP-a BiH i to "po kriteriju bitnosti podrške neke zemlje za ostvarivanje vanjskopolitičkih prioriteta BiH".

Isplativost troškova

- Nemam prevelikih argumenata da kažem da je bilo nužno ovo uraditi. Ali, ako ovo savjetovanje da rezultat, odnosno ako na njemu budu pripremljeni pravci i prioriteti djelovanja bh. diplomatije za narednu godinu, isplativost troškova bi postojala - rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić dodajući kako je "ovo savjetovanje trebalo početi analizom onoga što je učinjeno s prošlogodišnjeg skupa, da vidimo je li se ono isplatilo, ali nažalost to nismo čuli".

Državni poslanik Slavko Jovičić, koji je također prisustvovao jučerašnjem savjetovanju ambasadora, prenio nam je da se osjećao kao na "muškom sajmu ljepote na kojem se razmišlja samo kako potrošiti pare".

Ključno pitanje

- Nažalost, ne vidjeh da se iko od njih bavi ključnim pitanjem - kako uspostaviti ekonomsku i privrednu saradnju između BiH i zemlje u koju su poslani na privremeni rad. Kao da naše ambasade imaju misiju samo da izdaju pasoše ljudima u dijaspori i eventualno pokoju vizu - rekao je Jovičić.


Otvarajući skup ministar Alkalaj ponovio je opće poznate stavove kako su glavni vanjskopolitički prioriteti BiH ukidanje viznog režima, dobivanje statusa nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ulazak u NATO, aplikacija za punopravno članstvo u EU, odnosi sa susjedima i regionalna saradnja te ekonomska diplomatija.

Alkalaj demantirao sam sebe

Alkalaj je jučer negirao informacije o postojanju inicijative za otvaranje 12 novih ambasada BiH u svijetu navodeći kako čak "ne postoji ni inicijalni prijedlog za njihovo otvaranje". Ovo je izgovorio i ne trepnuvši obraćajući se ambasadorima, ali i nemalom broju poslanika koji su upravo od Alkalaja u junu dobili zvaničnu informaciju o stanju i razvoju DKP mreže, u kojoj se do detalja obrazlaže opravdanost otvaranja još 12 ambasada.

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (358)

Neslaganja ugrožavaju interese Srpske

Autor: SLOBODAN POPADIĆ | Foto:G. Šivački | 31.08.2009. -
 
Neslaganja ugrožavaju interese Srpske

Banjaluka - Mada SNSD važi za je­di­­n­stvenu stranku, sa ne­viđenom podrškom građana u RS, poslednjih meseci u izjavama i postupcima njenih kadrova sve su češće nesuglasice. Većina ih je karakteristična za funkcionere u institucijama BiH, pa se postavlja pitanje koliko ovakva neusaglašenost utiče na zastupanje interesa RS u zajedničkoj vlasti.

Neslaganja su počela u aprilu, oko odluke o promenu Ustava BiH, a nastavila su se na strategiji za povratak izbeglica, Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, pristupanja NATO, ostanka stranih sudija i tužilaca…
Mada u ovoj stranci tvrde da se radi o „sitnicama”, ovakvi postupci funkcionera SNSD, prema tvrdnjama upućenih, mogli bi da znače aktuelizovanje struja unutar stranke, koje se suprotstavljaju Miloradu Dodiku, a koje navodno predvode član Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsedavajući Saveta ministara Nikole Špirića.

Analitičar Slavo Kukić kaže da ne veruje da Špirić može protivrečiti Dodiku, što nije slučaj sa Radmanovićem.
„Špirić je čovek koga karakteriše plivanje u politici. Dovoljan je malo jači glas Dodika da se primiri. Ali, Radmanović je jako umeren. Njemu može prekipeti često nekontrolisano javno istupanje Dodika. Ova teza stoji i ja u nju verujem. Logično mi je da Radmanović u jednom trenutku kaže da ne može dalje sa Dodikom”, kaže Kukić.

Politički analitičar Ta­nja Topić uverava da raz­lič­iti postupci i izjave ka­d­rova SNSD ne znače su­­k­obe u stranci, već samo neusaglašenost sa centralom u Banjaluci.
„Drugi razlog može biti testiranje javnosti, odnosno da se pre donošenja neke odluke u stranci dogovore oko različitih istupa, da bi se oslušnula reakcija javnosti i drugih stranaka. Ne bih rekla da sve ovo utiče na interese RS u zajedničkim institucijama, jer sve stranke i pojedinci u organima BiH čvrsto zastupaju Srpsku”, kaže ona.

Lider PDP Mladen Ivanić kaže da primeri neslaganja kadrova SNSD šalju naznake „potpunog raspada sistema”.
„Nemoguće je, na primer, da se desi da delegati SNSD u Domu naroda državnog parlamenta glasaju za ustavne promene bez znanja šefova. Ako je to stvarno tako, onda je u pitanju potpuni raspad sistema u stranci. U svakom slučaju, u pitanju je loš posao za RS”, kaže Ivanić.
On tvrdi da različiti stavovi u slučaju ostanka stranih sudija i tužilaca pokazuju da neki „više popuštaju” pod međunarodnim pritiscima, a drugi „podilaze” šefu.

Međutim, delegat SNSD u Domu naroda državnog parlamenta, Dušanka Majkić, koja je često imala drugačije stavove od svojih kolega, kaže da je SNSD velika stranka i da nije u mogućnosti da usaglasi sve stavove u prvom momentu, ali se usaglase u „drugom” momentu.
„Ništa nije frapantno različito da bi dovelo u pitanje osnovnu politiku SNSD, koja nikad neće biti izneverena. Ali, stranka ima koordinate u kojima se može kretati. Nemamo obavezu da u određenom momentu svi recitujemo istu pesmicu. Kao član stranke navodim razlog i argumente za svoje mišljenje”, kaže Majkićeva.

Raskol u stranci demantuje i poslanik SNSD u PD PSBiH Slavko Jovičić. On tvrdi da je stranka „demokratska”, u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje. To, uverava Jovičić, demantuje tvrdnje da se u SNSD „diriguje” iz jednog centra.

Najveće nesuglasice SNSD

- U aprilu delegati SNSD podržali izmene Ustava BiH, da bi povukli saglasnost nakon reakcije iz stranke

- Savet ministara usvojio strategiju za povratak izbeglica, ali su je oborili delegati SNSD u parlamentu Bosne i Hercegovine

- Delegati i poslanici SNSD podržali Zakon o zaštiti domaće proizvodnje uprkos protivljenju resornog ministra i stranačkog kolege Mladena Zirojevića

- Milorad Dodik pozvao vojnike OSBiH da ne idu na vežbu NATO u Gruziju, a Predsedništvo BiH, u kome je i Nebojša Radmanović, poslalo pismo namere za ulazak u NATO

- Milorad Dodik i Igor Radojičić poručuju da strane sudije i tužioci treba da idu iz Suda i Tužilaštva BiH, ali je Savet ministara, sa Nikolom Špirićem na čelu, usvojio izmene zakona koje predviđaju ostanak stranaca u predmetima ratnih zločina

- Dušanka Majkić poručila da u stranci neće glasati za podršku Sadiku Ahmetoviću na mesto ministra bezbednosti, Dodik poručio da Ahmetović nije sporan

 http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=108552

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2009 | read_nums (505)

Datum: 31.08.2009

Autor: R. Šegrt

GRUDE - Opštinsko vijeće Gruda na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je usvojilo rješenje o dodjeli građevinskog zemljišta odbjeglom hrvatskom generalu Branimiru Glavašu, koji je u Hrvatskoj osuđen za počinjene ratne zločine nad Srbima u Osijeku.

  Miljenko Pezer,  sekretar Opštinskog vijeća, ne vidi ništa sporno u donesenoj odluci, jer kako je objasnio, Glavaš je bio jedini koji je aplicirao za parcelu koja mu je dodijeljena.

On nije mogao da kaže o kolikom komadu zemlje se radi dodajući da se ona nalazi u selu Drinovac iz kojeg potiče Glavaš i u kojem već posjeduje neke od nekretnina.

----------------------------------------

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da to nije ništa iznenađujuće i da se radi o "bezobrazluku i poniženju srpskog naroda".

"Treba očekivati da tu Glavaš sagradi kuću i kada je završi da pozove Srbe žrtve koje je on lično zlostavljao na otvaranje, jer njegovom bezobrazluku nema kraja", kazao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, ova odluka dokazuje da BiH postaje utočiste zločinaca i "bjelosvjetskih hohštaplera". 

Jovičić je kazao da je koliko i odluka lokalne vlasti u Grudama jednako zaprepašćujuće da nema reakcije hrvatskih političara na "sraman potez vlasti u Grudama".

--------------------------------

Za Ivu Miru Jovića, visokog funkcionera HDZ BiH, nema ništa sporno u odluci opštinskih vlasti u Grudama ukoliko je ispoštovana zakonska procedura u dodjeli zemljišta.

"Ovo pitanje se može posmatrati sa dva pristupa. Dobro je da se neko sjetio da potomcima ljudima koji su prije 50 godina protjerani sa ognjišta vrati zemlju ukoliko oni to žele. Drugo je kad se radi o osobi i načinu na koji se to dodjeljuje", kazao je Jović dodajući da je pitanje da li je Glavaš žrtva političkih podmetanja u Hrvatskoj ili je zločinac.

Prema njegovim riječima, razlog za dodjelu zemlje nije zato što Glavaš nema sredstava, već taj da bude građanin mjesta iz kojeg su njegovi roditelji protjerani.

----------------------------------------------

Takođe, ako je suditi po komentarima stanovnika Gruda, vijest o dodjeli placa Glavašu nije naišla na veliku podršku.

Tako se na sajtu grude-online.info objavljeni komentari u kojima se lokalnim vlastima zamjera što je rješavanje Glavaševih problema dobilo veći prioritet nego rješavanje problema mještana, poput obnove neuglednog spomenika za branitelje, nalaženja prostorija za Maticu Hrvatsku ili sprečavanja propadanja hotela i Bekije.

Glavaš pokreće posao u Mostaru

Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac u Hrvatskoj, planira da započne poslove u BiH.

U intervjuu datom za portal Biznis.ba Glavaš je najavio da će uskoro pokrenuti posao u Mostaru i kupiti još jedno zemljište u Grudama.

Na pitanje otkud mu novac za kuću, zemljišta i pokretanje posla, Glavaš je odgovorio da "nije kulturno čovjeka pitati odakle mu novac".

"Imam pomoć prijatelja sa svih strana. Da, pomažu mi prijatelji, i poznati, nepoznati i simpatizeri koje ne poznajem, i pomažu mi i šakom i kapom", kaže Glavaš.

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2009 | read_nums (532)

 

САРАЈЕВО, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржала је данас принципе Приједлога закона о слободним зонама у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Предсједавајући Комисије Славко Јовичић изјавио је Срни да ће овај приједлог закона морати бити поправљен амандманима, јер много тога није дефинисано.

"Мора се поправљати, јер je већ пет година на снази био закон који није примјењив и био је у супротности са царинском политиком Европске уније и БиХ. Сада је ријеч о новом тексту закона који ће бити у складу са европском праксом", рекао је Јовичић.

Комисија је данас примила к знању протестну ноту Хрватске у вези са усвајањем Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА.

"Чланови комисије су обавезали надлежне институције да пошаљу обавјештење да се то питање сада налази на Уставном суду БиХ и да се чека његова одлука", рекао је он.

Јовичић је истакао да се као предсједавјући Комисије залаже да се на све такве ноте одговори, јер је ријеч односима са сусједима.

"Није ми јасно што су пожурили са дипломатском нотом и упозорењем јер треба сачекати одлуку Уставног суда БиХ. Залажемо се да Министарство иностраних послова одговори", рекао је он.

Комисија је, такође, примила к знању и протестно писмо "Карлсберга БХ" ДОО поводом усвајања Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА, као и Захтјев Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавског кантона за хитно доношење одлука везаних за пољопривредну производњу.

Уставни суд БиХ је почетком јула донио привремену мјеру којом се до коначне одлуке ове правосудне институције обуставља примјена Закона о заштити домаће производње у оквиру ЦЕФТА-е којим су уведене царине на производе из Хрватске и Србије.

Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2009 | read_nums (435)

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да истина о страдању српског народа у Сарајеву током протеклог рата у БиХ вјероватно никада неће у цијелости бити откривена, али да би попис становништва био један од најзначајнијих корака у том смјеру.

Инфо

  | 29/08/2009

 

 

Извор: РТРС


Јовичић сматра да би попис сигурно бацио потпуно ново свјетло на дешавања у БиХ током протеклог рата, јер би се на основу тих података утврдило ко је, у ствари, починио етничко чишћење.

Он је за "Фокус" рекао да су Срби из Сарајева систематски чишћени и протјеривани прије, током и послије рата, наводећи да "данас у главном граду БиХ живи више Арапа него Срба".

Према његовим ријечима, непосредно послије рата на подручју Сарајева било је више од пет хиљада станова у којима су некада живјели Срби, а које ни данас нико не тражи, што само по себи говори о судбини пријератних станара.

Јовичић, наводи да су Санџаклије још током ратних година протјеривали Србе из Сарајева и одузимали им станове и куће.

З.Ш.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=8186

Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2009 | read_nums (422)

 

САРАЈЕВО, 29. АВГУСТА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да истина о страдању српског народа у Сарајеву током протеклог рата у БиХ вјероватно никада неће у цијелости бити откривена, али да би попис становништва био један од најзначајнијих корака у том смјеру.

Јовичић сматра да би попис сигурно бацио потпуно ново свјетло на дешавања у БиХ током протеклог рата, јер би се на основу тих података утврдило ко је, у ствари, починио етничко чишћење.

Он је за "Фокус" рекао да су Срби из Сарајева систематски чишћени и протјеривани прије, током и послије рата, наводећи да "данас у главном граду БиХ живи више Арапа него Срба".

Према његовим ријечима, непосредно послије рата на подручју Сарајева било је више од пет хиљада станова у којима су некада живјели Срби, а које ни данас нико не тражи, што само по себи говори о судбини пријератних станара.

Јовичић, наводи да су Санџаклије још током ратних година протјеривали Србе из Сарајева и одузимали им станове и куће.

Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2009 | read_nums (442)
 
 Dan & noć
 D. MAJSTOROVIĆ | 28.08.2009 

Istina o stradanju srpskog naroda u Sarajevu tokom proteklog rata u BiH vjerovatno nikada neće u cijelosti biti otkrivena, ali bi popis stanovništva bio jedan od najznačajnijih koraka u tom smjeru.

Ovo je "Fokusu" rekao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, napomenuvši da upravo zbog toga Bošnjaci ne žele ni da čuju za popis stanovništva. Jovičić to objašnjava činjenicom da bi popis sigurno bacio potpuno novo svjetlo na dešavanja u BiH tokom rata, jer bi se na osnovu tih podataka utvrdilo ko je, u stvari, počinio etničko čišćenje.

- Ne treba nam bolji primjer od sarajevske opštine Ilidža, koja je sedamdesetih godina prošlog vijeka bila jedna od tri najperspektivnije i najrazvijenije opštine u bivšoj Jugoslaviji. Po popisu stanovništva iz 1971. godine u opštini Ilidža živjelo je 44,6 odsto Srba, 31 odsto Muslimana, zanemariv broj Hrvata i 18 odsto Jugoslovena, među kojima su opet najbrojniji bili Srbi. Samo dvije decenije kasnije, etnička slika Ilidže potpuno je promijenjena, tako da je 1991. godine tu živjelo 46 odsto Muslimana, 33 odsto Srba i 10,5 odsto Hrvata - naveo je Jovičić.

Srbi su, navodi on, sistematski čišćeni i protjerivani iz Sarajeva prije, tokom i poslije rata. Danas u glavnom gradu BiH, upozorava Jovičić, živi više Arapa nego Srba. On je kazao da je neposredno poslije rata na području Sarajeva bilo više od pet hiljada stanova u kojima su nekada živjeli Srbi, a koje ni danas niko ne traži, što samo po sebi govori o sudbini prijeratnih stanara.

Ukazao je na to i predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijskog regiona, Milan Mandić, koji je naglasio da Vlada Federacije BiH ima podatke prema kojima za šest i po hiljada stanova u Sarajevu nije podnesen zahtjev za vraćanje i pretpostavlja se da su u nekim od tih stanovima pobijene kompletne porodice srpske nacionalnosti.

- Ti stanovi se uglavnom nalaze u centralnim opštinama Sarajeva, odnosno u opštinama Centar, Novo Sarajevo, Novi grad i Stari grad. Udruženje je tražilo porodice koje su živjele u tim stanovima ili bilo koga ko bi mogao podnijeti zahtjev za vraćanje, ali, nažalost, bezuspješno, što ide u prilog mojim pretpostavkama da vlasnici više nisu živi - rekao je Mandić. Mandić je naglasio da bi se broj stanova za koje nikad nije podnesen zahtjev za vraćanje mogao kretati od osam hiljada do 10.000 i da je te podatke i svoje pretpostavke šta se moglo desiti s porodicama iz tih stanova prenio i predstavnicima vlasti u FBiH, kao i bivšem premijeru Vlade FBiH Nedžadu Brankoviću.

- Bojim se da vlasti u FBiH smišljeno i planski prikrivaju i zataškavaju zločine, ali i probleme sa kojima su se suočavali i suočavaju sarajevski Srbi i ne vjerujem da ćemo te probleme riješiti uz njihovu pomoć - dodao je Mandić.

Sandžaklije u srpskim stanovima

Milan Mandić je istakao da je na području Sarajeva tokom ratnog perioda nestalo nekoliko hiljada Srba i da podatke o vlasnicima tih stanova i članovima njihovih porodica Udruženje nije moglo dobiti ni od Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije. Prema njegovim riječima, sadašnji korisnici tih stanova jesu Bošnjaci, i to pretežno iz Sandžaka, koji su u ratnom i poratnom periodu intenzivnije počeli naseljavati područje Sarajeva. Isto tvrdi i Slavko Jovičić, koji navodi da su Sandžaklije još tokom ratnih godina protjerivali Srbe iz Sarajeva i oduzimali im stanove i kuće.

Autor sjovicicslavuj | 27 Avgust, 2009 | read_nums (686)

                   

SARAJEVO - 27-08-2009 -   DOGAĐAJI DANA

 
 
 

Bo­ra­čka or­ga­ni­za­ci­ja RS-a na­jav­lju­je da će po­du­ze­ti ra­di­kal­ne mje­re ka­ko bi «na­tje­ra­li vlas­ti da pi­ta­nje zlo­či­na nad Srbi­ma sta­ve u prvi plan da bi is­ti­na bi­la ve­ri­fi­ko­va­na i pu­tem sud­skih pro­ce­sa, na­vo­de­ći da je vi­še od 5.000 Srba mal­tre­ti­ra­no u 126 lo­go­ra Sa­ra­je­va». Na­ime, pred­sje­dnik ove or­ga­ni­za­ci­je Pan­te­li­ja Ćur­guz pri­je­ti da ne­će do­zvo­li­ti da se obi­lje­že go­diš­nji­ce stra­da­nja Boš­nja­ka u Pri­je­do­ru, Fo­či, Sre­bre­ni­ci..., dok se ne obi­lje­že stra­da­nja Srba u Sa­ra­je­vu.

La­ži i izmiš­ljo­ti­ne

Veljko Droca

Pred­sje­dnik Upra­vnog odbo­ra Srpskog gra­đan­skog vi­je­ća (SGV) Ve­ljko Dro­ca na­gla­ša­va da „ni­su vri­je­dne paž­nje tvrdnje ko­je do­la­ze iz ma­njeg bh. en­ti­te­ta o ma­so­vnom zlos­tav­lja­nju i stra­da­nju na sto­ti­ne Srba u Sa­ra­je­vu to­kom pro­te­klog ra­ta". - Ne tre­ba obra­ća­ti paž­nju na te pra­zne i šu­plje pri­če! To su izmiš­ljo­ti­ne i la­ži u ko­je ni­ko vi­še ne vje­ru­je. Oni ko­ji ih pla­si­ra­ju su me­ne još 1992. go­di­ne htje­li ubi­ti u Go­ra­ždu, ali sam im po­bje­gao 31. mar­ta. Ne­ka ne­ko ka­že gdje su bi­li ti lo­go­ri i gdje su žrtve! La­žno go­vo­re­ći o bro­ju ubi­je­nih i bro­ju lo­go­ra oni sa­mi se­be do­vo­de u si­tu­aci­ju da im ni­ko ni­šta ne vje­ru­je - ka­že Dro­ca za «San» is­ta­knuv­ši da tim pri­ča­ma ne tre­ba pri­da­va­ti ni­ka­kav zna­čaj.

Di­ja­log s bu­da­la­ma

Opi­su­ju­ći „te­ži­nu" pro­pa­gan­dnih stri­je­la iz RS-a na ra­čun Sa­ra­je­va, ko­jom se po­ku­ša­va­ju izje­dna­či­ti žrtve i zlo­čin­ci, Ve­ljko Dro­ca po­slu­žio se kon­sta­ta­ci­jom Ab­du­la­ha Si­dra­na: «Ko vo­di di­ja­log sa bu­da­la­ma, ve­ća je bu­da­la od bu­da­le!». - Tre­ba sve pre­pus­ti­ti na­dle­žnim stru­čnim drža­vnim or­ga­ni­ma. Dos­ta je te uho­da­ne pri­če ko­ja pos­ta­je bes­pre­dme­tna - za­klju­čio je Dro­ca.

-----------------------------------------------------

Is­to­vre­me­no, do­pred­sje­da­va­ju­ći Skup­šti­ne Kan­to­na Sa­ra­je­vo Sve­to­zar Pu­da­rić ka­že da se go­di­na­ma s vre­me­na na vri­je­me po­jav­lju­ju sli­čne tvrdnje «o pos­to­ja­nju de­se­ti­na sto­ti­na lo­go­ra po Sa­ra­je­vu, or­ga­ni­zo­va­nom pro­go­nu Srba, nji­ho­vom zlos­tav­lja­nju, sis­te­mat­skom ubi­ja­nju i pro­ga­nja­nju».

Svetozar Pudarić


                             Ra­zli­či­ti mo­ti­vi

- Či­nje­ni­ca je da u Sa­ra­je­vu ni­je pos­to­ja­lo ni­ka­kvo or­ga­ni­zo­va­no ni sis­te­mat­sko pro­ga­nja­nje bi­lo ko­ga po bi­lo ko­joj osno­vi. Ono što je fa­kat i što je či­nje­ni­ca jes­te da su mno­gi lju­di za vri­je­me ra­ta trpje­li od če­tni­čkih gra­na­ta i snaj­per­skih me­ta­ka, iz­gla­dnji­va­nja i op­sa­de Sa­ra­je­va, ali su trpje­li i te­ror od kri­mi­na­la­ca ko­ji su bi­li u je­di­ni­ca­ma ko­je su ka­sni­je bi­le uklju­če­ne u Oru­ža­ne sna­ge BiH - po­jaš­nja­va Pu­da­rić do­da­ju­ći da su se „u po­čet­ku prvi or­ga­ni­zo­va­li oni ko­ji su ima­li oru­žje". - Ki­mi­nal­ci su se me­đu prvi­ma or­ga­ni­zo­va­li. Sve su pro­da­vni­ce po Sa­ra­je­vu oplja­čka­ne, a ni­je ni­ka­kav agre­sor ušao. Po Sa­ra­je­vu su lju­di ubi­ja­ni za­to što se mi­sli­lo da ima­ju pa­re. Srbi su nes­ta­ja­li za­to što se mi­sli­lo da se o nji­ma ne­će vo­di­ti ra­ču­na jer sva­ka­ko de­se­ti­ne i sto­ti­ne njih bje­že sva­ko ve­če a da ni­ko ni­šta ne ka­že. Ču­ve­ni je pri­mjer na Trgu he­ro­ja gdje je po­ro­di­ca Zor­nić po­ku­ša­la oku­pi­ra­ti ci­je­li kvart - pri­ča nam Pu­da­rić pot­crtav­ši da se ti po­je­di­na­čni slu­ča­je­vi «ni­ka­ko ne mo­gu izje­dna­ča­va­ti sa po­li­ti­čki mo­ti­vi­ra­nim sis­te­mat­skim i or­ga­ni­zo­va­nim pro­ga­nja­njem, s na­mje­rom pro­tje­ri­va­nja is­tre­blje­nja i uzi­ma­nja te­ri­to­ri­je ko­ji je pro­vo­đen u kon­cen­tra­ci­onim lo­go­ri­ma u Ma­nja­či, Omar­skoj, lu­ci Brčko, Bat­ko­vi­ću, a što je po­če­lo sa naj­ve­ćim zlo­či­nom pro­tiv ci­vil­nog sta­no­vniš­tva u ra­tu u BiH uo­pće u Pri­je­do­ru i Ko­zar­cu i za­vrši­lo je­dna­ko stra­vi­čnim zlo­či­nom u Sre­bre­ni­ci». - Či­nje­ni­ca jes­te da su mno­gi lju­di u Sa­ra­je­vu ubi­je­ni. Moj ko­mši­ja Mi­lu­tin Maj­da­no­vić je ubi­jen. Ali to ni­je, ne mo­že i ni­kad ne­će bi­ti ono što je bi­lo or­ga­ni­zo­va­no i sis­te­mat­sko pro­tje­ri­va­nje lju­di s pros­to­ra da­naš­njeg ma­njeg bh. en­ti­te­ta. To je su­štin­ska ra­zli­ka! Lju­de ko­ji su ubi­li mog ko­mši­ju i broj­ne dru­ge lju­de po Sa­ra­je­vu ili po­ro­di­cu Ris­to­vić u Ve­le­ši­ći­ma, tre­ba pro­ce­su­ira­ti i osu­di­ti za ono što su ura­di­li - ka­že Pu­da­rić za naš list.

On na­po­mi­nje da su ubi­ce ko­je je spo­me­nuo „vrši­li ubis­tva iz ko­ris­to­lju­blja, ili ne­kog dru­gog ra­zlo­ga, a ni­su to ura­di­li kao dio ve­li­ko­drža­vnog pro­je­kta ni­ti je­dnog ra­sis­ti­čkog i fa­šis­ti­čkog pro­je­kta ko­je po­dra­zu­mi­je­va is­tre­blje­nje ili ise­lje­nje zna­čaj­nog di­je­la lju­di ko­ji ni­su is­ti kao oni, kao što se de­si­lo u RS-u".

 -----------------------------------------------------------

 Sla­vu­je­va ver­zi­ja

S dru­ge stra­ne, Slav­ko Jo­vi­čić Sla­vuj, na upit o „sa­ra­jev­skim lo­go­ri­ma za Srbe" od­go­va­ra da je i sam „bio za­to­čen u lo­go­ru Si­los Tar­čin ko­ji je otvo­ren 11. ma­ja 1992. a za­tvo­ren 27. ja­nu­ara 1996. go­di­ne". - U Hra­sni­ci je bi­lo ne­ko­li­ko lo­ka­ci­ja gdje sam ja do­vo­đen šest mje­se­ci na prve bor­be­ne li­ni­je uz aero­drom­sku pis­tu da ko­pam sve tran­šee i ut­vrđe­nja za fa­mo­zni tu­nel ko­ji se da­nas zo­ve Tu­nel spa­sa. Lo­go­ri su se na­la­zi­li i na Igma­nu, u biv­šem ho­te­lu «Mra­zi­šte», biv­šoj ka­sar­ni JNA Kru­pa u Zo­vi­ku, a u Sa­ra­je­vu je naj­po­zna­ti­ji bio u biv­šoj ka­sar­ni «Vi­ktor Bu­banj», te stu­den­tski dom «Mla­den Sto­ja­no­vić», pod­ze­mni ma­ga­ci­ni «Fe­ro­elek­tra» i ob­da­ni­šte Sun­ce na Do­bri­nji. Sva­ko je imao i svoj pri­va­tni lo­gor - Ju­ka Pra­zi­na, Ca­co, po­li­ci­ja, voj­ska. Pos­to­ji spi­sak svih lo­go­ra ko­ji su iden­ti­fi­ko­va­ni na osno­vu izja­va svje­do­ka i lju­di ko­ji su bi­li za­tvo­re­ni na tim lo­ka­ci­ja­ma  - tvrdi Jo­vi­čić.

------------------------------------------------------------------

Autor: I. Tre­pa­lo­vacNAPOMENA - Slavko Jovičić Slavuj: ČIM NADJEM SLOBODNOG VREMENA, gospodo Droca i Pudariću - odgovoriću vam na sve laži o kojima ste govorili u ovom tekstu. Naravno, da se neću spuštati na vaš nivo, niti ću vas nazivati budalama, a pogotovo neću fašistima. Ali, kad krenu procesuiranja pred Sudom BiH za počinjene ratne zločine nad našim narodom u Sarajevu, očekujte da vas pozovem za svjedoke, što vam neće biti teško, nadam se!!!

 Ovom prilikom ću vam samo reči da sam ja u politiku ušao iz nužde, upravo zbog takvih kao što ste vi - da vam ne bih dozvolio da "zastupate" srpski narod, a iz svake vaše riječi se da zaključiti kako to činite. Ipak, moram vam reči - kako vas nije sramota da negirate počinjene zločine i nad "vašim" - srpskim narodom. No, to ćemo ostaviti pravosudnim institucijama da utvrde!

    My picture!

Kategorije

Arhiva