Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2009 | read_nums (263)
             Водитељ Јасмина: (узима ријеч)... ''Ево, молим те Топа само да се вратимо другом мају и да чујемо један прилог. Члан Предсједништва тадашње Босне и Херцеговине, у телефонском  разговору за Радио Сарајево, између осталог је тада казао''.

 (из студија иде архивски снимак говора Фикрета Абдића)

 Фикрет АБДИЋ (архивски снимак):  "Путујући из Зенице за Сарајево слушао сам радио и обавијештен сам сад око ових свих догађања и мислим да сада нема времена говорит' своје утиске. Мислим да треба усмјерити на то шта сада чинити? Ја прије свега, подржавам у цјелости и дивим се напорима господина Дојла које је учинио. Међутим, ја мислим да ситуација у Сарајеву диктира да се још једном понови тај апел, то је једна ствар. Друго, да то диктира сугестију Дојла да се Европа и Америка далеко више и брже морају повезивати око случаја, око све ове ситуације у Босни и Херцеговини, јер се политичко-безбједносна ситуација, из сата у сат смо говорили до сада, али и из минута у минут погоршава. Мислим да то диктира једну далеко бржу комуникацију  и то је случај, по мом мишљењу и непоновљив у свијету и он захтијева посебан приступ. Док се чине ови напори, лично мислим да би требао покренути хитно  Дојл активност, да се још 3000 посматрача упути у БиХ, јер ми се вртимо. Сви наши проблеми врте се у кругу тога како онемогућити све ове нападе. Јер, док свијет трага која је страна у праву, наши грађани трпе страх. Грађани губе животе. Градови се руше, а поготово град Сарајево. Међутим, оно што сад ја осјећам потребу да кажем. Ја иако сам укључен био у радио, слушао сам генерала Кукањца. Ја га сад позивам да хитно обустави оружана дејства.  ('наштиклан' наставак говора Ф.А. –оп.а) Морам да кажем да су везе  у тој мјери лоше у Сарајеву, да сам ја овдје практично у Неџарићима у овој  згради УМПРОФОР-а, да не могу за сат времена ступити у везу са Дојлом, односно добити телефонски број. Мене чека генерал Мекензи на линији, према томе, од овога разговора зависе све моје даље активности. Ја ћу вам се јављати."

 Водитељ Јасмина:  ''Након тога, господин Абдић је дошао у телевизију. Сенаде...испричај нам тај детаљ, прије него што одеш''.

 Сенад ХАЏИФЕЈЗОВИЋ: ''Не знам. То је било пет звјезданих детаља, да  је то нејвероватно. Дакле, прво иде одјава дневника, у тих 20 секунди јавља се пресједник Изетбеговић. Одмах укључујемо наш пункт тзв. четворожичну линију у Предсједништво БиХ, гдје су чланови предсједништва Ганић и Кљујић и у том моменту на врата студија улазе Фикрет Абдић, Јерко Доко ( опаска водитељице, 'тадашњи министар одбране'), преводилац енглеског Весна Црногорчевић. Дакле, ми смо  на три пункта имали четири члана Предсједништва БиХ. Ја не знам, мислим ми смо у току тог пријеноса, поподневног од 15 сати, имали неколико информација о томе гдје је господин Абдић. Једна информација је да иде за Сарајево из правца Сплита. Друга је информација да долази према Сарајеву из правца Загреба. И трећа, која је очигледно тачна, коју и он потврђује да је био у згради УМПРОФОР-а, неколико сати прије него што је ушао у наш студио. Неко је рекао овдје да је онај у току данашње емисије, да је,  да сам ја рекао да је господин Абдић био у студију да би, овај, прогласио да је  ово - није државни удар, али  да би извршио државни удар је ли?  Ја мислим да нико од нас није мјеродаван да у овом моменту то каже. Ја имам неке своје дојмове и неко своје мишљење о њему, о његовој улози те вечери. За то сам чуо од господина Кљујића који је говорио о томе у току рата - да је господин Доко био на неки начин 'фластер' господину Абдићу у студију, да не би он нешто рекао подузео, прогласио и тако даље. Ја нешто баш такав дојам нисам стекао, јер је господин Доко цијело вријеме  излазио и улазио у студио, тако да он баш није био фластер. Ал' ето, да кажем неке ствари које су битне.

Битно је да ми данас, десет године послије тога, говоримо о том другом мају. Мало је сва ова прича збркана. Ко је био на којем нивоу? Каква је била комадна одговорности? Како су командне линије биле увезане? Ко је био под чијом командом? Шта се дешавало на телевизији и тако даље. Али је битно, да смо почели да говоримо о томе. Ја се добро сјећам, јер сам потупно свјестан важности другог маја, да је другог маја 1993. године држава Босна и Херцеговина, барем оно што је од те државе било у Сарајеву, дакле званичне институције, су обиљежиле ту прву годишњицу другог маја. Врло, не могу да кажем свечано, али, али, обиљежено је.  И то је обиљежено као хисторијски, историјски,  повијесни датум и тада је тај датум окарактерисан  као дан 'Д' за Босну и Херцеговину, као дан  када је покушан државни и војни удар на тек признату, ни мјесец дана стару државу Босну и Херцеговину. Од 1993. године, до овог дана,  до ове емисије Радија Федерације Босне и Херцеговине,  тај дан никада више није помињан ни у каквом контексту, чак ни у ...ето, у неком 15-то секундном прилогу у дневнику. Тако да је битно да смо почели да говоримо о томе и очигледно је, да на основу ове приче од 3 сата и 15 минута, да има толико детаља, да је то толико битан дан,  да је то толико значајан датум, да је толико преломан био, да  треба о томе, заиста врло озбиљно направити у неком документу, направити у неком, неком, историјском документу. Колико ту нивоа има? Улога медија, улога ове јединице, улога специјалаца, колико је ко био наоружан? Занимљиво је сад колико смо мало отишли криво у овој причи. Ми говоримо о нама другог маја, нико не говори ко је нападао другог маја и како је то текло? Како је то било планирано? Шта је био циљ свега тога? То треба да буде прича ових наредних емисија којих буде, а знам да ће их бити. Е сад, предуго смо шутјели о свом, да тако кажем, тешка је ријеч, али.... факат,  о свом херојству, да бисмо онај, изгубио сам мисао''... (смије се)

 Водитељ Азра СИПОВИЋ: (упада у разговор) ''Колегице Јасна, ево господин Бацковић би да коментира изјаву Фикрета Абдића''

 Водитељ Јасмина: ''Само изволите''!

 Заим БАЦКОВИЋ: ''Ја нећу да коментирам изјаву господина Абдића, али хоћу чињенично стање да кажем. Сенаде, у предсједништво је дошао генерал Мекензи и врло прецизно рекао - до рјешења проблема са Изетбеговићем да ће Фикрет Абдић преузети вођење, чак диктирао то''.

 Сенад ХАЏИФЕЈЗОВИЋ:  ''А кад је рекао то? У колико сати''?

 Заим БАЦКОВИЋ: ''То ти ја, немој ме сад, имам дневник, спремам сам ти га дати да прочиташ. А Стјепан Кљујић и Ејуп Ганић би то ... не... потврдити, него морају потврдити. Значи, одржано у предсједништву''...

 Сенад ХАЏИФЕЈЗОВИЋ (упада): ''Кад је то било? То је врло битно''!?

 Заим БАЦКОВИЋ (не одговара него наставља):.....''Тад смо први пут сазнали да се он налази у Сарајеву. Мистериозно дошао у Сарајево. То је истина''.

 Сенад ХАЏИФЕЈЗОВИЋ: .... ''Па, и ја сам рекао да је мистериозно дошао''.

 Заим БАЦКОВИЋ (наставља):.... ''Значи, рекао да ће преузети и да ће то објавити''.

 Водитељ Јасмина: (упада у разговор) ....''Ево, имамо врло кратко''...

 Заим БАЦКОВИЋ: ''Не! Не! Само да кажем''!

 Водитељ Јасмина: ''Само изволите''!

 Заим БАЦКОВИЋ (наставља): ... ''Тада су одређена два момка. Сенад их се мора добро сјетити. Једног зна одлично. Чомбе и Самир, били су ти са пушкама у студију. Значи, Сејо Бајрактаревић''.

 Сенад ХАЏИФЕЈЗОВИЋ: ''Нико са пушкама није био у студију''!

 Заим БАЦКОВИЋ: ''Присјети се''!

 Водитељ Јасмина:  ''Упитали смо господина Јерка Доку - да ли је другог маја 1992. гопдине  имао задатак да спријечи, тадашњег члана предсједништва Фикрета Абдића, да се прогласи новим предсједником, како је то својевремено господин Кљујић изјављивао. Ево, само кратко да чујемо одговор''.

 Јерко ДОКО (снимак): ''Не, ја се са тиме не слажем, јер то не одговара истини. Нити је он што пришао ту, нити сам ја имао каква задужења у том правцу, нити сам ја то знао. Ја сам са господином Кљујићем расчистио. Рекао сам му да то није истина, да то није истина тај дан, а за друго ја не знам. Не могу рећи оно што није''.

 Водитељ Јасмина: ''Ево, то је била изјава коју смо добили прије неки дан од господина Доке. Изволите наставите''!

 Мушан КОВАЧ (јавља се  први за разговор): ''Ја бих мало допуинио ово што Сенад каже''.

 Водитељ Раде ТРБОЈЕВИЋ: ''Ово је Мушан Ковач, ваљда га препознајете''!

 Мушан КОВАЧ (наставља): ''Кључни детаљ, кључни детаљ, значи други мај, била је отмица предсједника и мсилим да је телевизија одиграла кључни моменат у свему овоме. Јер, чим је успостављена веза да је предјседник жив... ми нисмо имали информација... да ли је жив, није ли жив? Знали смо да је слетио тамо. Значи, сва поента је била да се уклони предсједник државе, да се направи општи хаос и да се заузме град Сарајево и чим се заузме град Сарајево, значи Босне не би било. Ово што Сенад каже, свака му част и да је ово, значи након мјесец дана од признања Босне и Херцеговине,  да је било планирано да се уништи једна млада држава. А како ће те рибу убити, него да јој смрскате главу. Значи, кључни детаљ је била отмица предсједника и његово заробљавање''.

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2009 | read_nums (303)
         Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Хтјели би смо се укључити и ми из студија 2. Дуго нас није било на таласима. Па ево, остали смо дужни господину Ивелићу''.

 Кристијан ИВЕЛИЋ: ''Па, ево овако, ми овде у студију коментирали смо ове неке ствари, већ 25 минута чекамо констерирани након једне изјаве господина Хебиба који нажалост, вјероватно, сада није у студију''?

 Водитељ Јасмина: ''Још увијек је ту''.

 Кристијан ИВЕЛИЋ: ''Још увијек је ту?  Па, ево коментирали смо ту, будући да су ту заповједник специјалне и заповједник војне полиције. Морамо казати да једна ствар једноставно фактички не одговара истини, а која је то? Данас у ово доба, десет година касније,  ретуширати и отворити оно што је повијесна истина, врло је  двојбено. О чему говорим? Говорим о томе, ево живих свједока овдје поред мене, кажем, заповједника специјалне и заповједника војне полиције - да Јука Празина, уз дужно поштовање према онима који су погинули у обрани града у његовим формацијама - није био  под контролом МУП-а. Да је био под контролом МУП-а, не би радио оне ствари које је радио код 'Делминијума''. Не би завршио у Херцеговини.  Не би се придружио Кажњеничкој бојни Младена Налетилића Туте и не би судјеловао у многим стварима које су, зна се, како криминогене. Не би имао онолики број људи с досјеима, за које полиција јако добро зна, нити би извршио, нити би судјеловао у ономе што је било у пљачки 6.000 трговина у Сарајеву. Тако да морамо то нагласити, да то једноставно не одговара чињеници. Ако неком одговара да данас тврди да је тако било, бојим се, да поред живих свједока, та истина не може проћи":

 Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Ево, сад би хтио да се укључи и господин Керим Лучаревић''.

 Керим ЛУЧАРЕВИЋ: ''Ево, само ја бих најкраће, јер смо дуго чекали, па на неки начин мислим да се ова емисија и приводи. Хтио бих рећи да су и познате ствари које су се дешавале са Јуком Празином. А колико је  он био под стварном контролом Републичког МУП-а? Како је онда могуће да је он упадао Сеферу Халиловићу у штаб, постројавао их доле, тражио их да их малтретира, да му потписују да је он генерал?! Па сам ја онда морао интервенисати, то истјеривати и тако даље. Неке ствари се нису смјеле догађати. Друга ствар која, то мислим, се мало повезује и за овај трећи јануар, овај, извињавам се 3. мај, то је у доба када је овај  Фикрет Абдић ишао у телевизију и  тако даље. Дешавало се то што се дешавало. Могу рећи није само телевизија о томе одлучила, одлучили су борци армије, прије свега. Могли сте о телевизији причати и пуно више, вјероватно је дала допринос, али да није било омладине, ослободилаца, бораца који нису жалили животе и дијелове тијела, вјероватно би ситуација била сасвим другачија. Међутим, у Штабу територијалне одбране Републике Босне и Херцеговине дешава се да старјешине отказују послушност и према Халиловићу и тад они говоре да ће они прихватити Абдића. Тако да ја тог трећег маја добијам хитан позив Сефера, да хитно дођем у Штаб територијалне одбране, као војна полиција. Мени је жао што није присутан и господин Сефер Халиловић, који би ми то могао и да потврди. Кад смо ми тамо дошли? Дошао сам ја са својим људима да видим о чему се дешава, јер је ситуација била тотално хаотична. Тад смо им рекли да ће се морати придржавати закона и правила које су сами усвојили и донијели, да се мора поштовати начелник Главног штаба Сефер Халиловић. У противном мораће сносити санкције, које су они кроз закон дефинисали. Након тога се помиче ситуација у Главном штабу Босне и Херцеговине, јер су видјели да је оружана сила на страни легалних органа Босне и Херцеговине''.

 Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Ево, сада из нашег студија''....

 Водитељ Јасмина: ... ''Ево сада''...

 Јован ДИВЈАК (упада): ... ''Само ја морам рећи, ја сам био у Штабу територијалне одбране. Прво, у то вријеме Сефер још није био начелник штаба. Био је оперативац и ја бих те замолио Лучаревићу, кажи именом и презименом ко је из Штаба територијалне одбране био спреман да подржи Абдића''?

 Керим ЛУЧАРЕВИ: ''Ја то знам. Али, када сутра дође Халиловић, буде порилика нека и он изнесе, јер ако се сјећаш''? ....

 Мушан КОВАЧ: ...''Ако не у књизи, ја их знам поименично, али не бих сад то. Нека то уради Сефер Халиловић''.

 Јован ДИВЈАК: ''Мислим да Сефер тада још није био начелник штаба''.

 Мушан КОВАЧ: ''Ма није! Али, је била општа пометња. Схватате! Али, је Сефер у тој ситуацији координирао тим мјестом''.

 Водитељ Јасмина: ''Ево, враћамо се поново другом мају. Наши гости, Сенад Хаџифејзовић и Авдо Хебиб, морају да иду. Ево, да их чујемо''.

 Авдо ХЕБИБ: ''Ја бих само на кратко желио да ме се погрешно не схвати, кад сам говорио о координацији и утицају МУП-а на организовано дјеловање највећег броја свих група у граду, а чак и група Јуке Празине, у једноме доброме дијелу. Свакоме је познато да су јединице 'Игмана', на одређеним просторима, биле под контролом и да су сачувале... Јединица 'Игман 80' је сачувала улаз у град Сарајево на Ступу и Ступскоме брду. Према томе, те јединице не можемо везати за оно што се ја апсолутно слажем, да је у тим групама и јединицама било оних који су искакали, који су правили оно против чега се, читав МУП, цијело вријеме борио. Тако да не би желио да будем  ту погрешно схваћен. Међутим, мислим да ова емисија не би била потпуна, ако не би се, један значајан догађај који се десио трећег маја, ово о чему је господин Хаџифејзовић говорио. Да је међународна заједница била добрим дијелом погрешно информисана  од њихових представника овдје,  о стању и ситуацији, која се овдје  дешава.

Ја сам самоиницијативно трећега маја назвао Раифа Диздаревића у Фојници, преко свога шефа полиције - да обезбиједимо и да покушамо успоставити контакт са Бутросом Бутросом Галијем - да му пренесемо праву информацију, јер сам знао да одавде често иду погрешне иформације према УН о стању у Босни и Херцеговини. Успјели смо, господин Диздаревић је успио успоставити директни контакт са господином Бутросом Бутросом Галијем. Дао му праве информације. Замолили смо га да учини, оним другим дипломатским путевима, да се Сарајево ипак не доведе у ону позицију у коју се било доводило и мислим да је велики допринос и господина Диздаревића и господина Фаика Диздаревића, који је анимирао,  у исто вријеме и Француску владу,  да у оквиру УН и Савјета безбједности дају, да добију прије свега праве информацију и  да дају свој одређени допринос у даљем току и борбе и информација, које су ишле одавде из Сарајева. Мислим да тај дан не би био, ова информација не би била? Мислим, била би штета ако се не би у контексту читавога овога договора и ове  ситуације првога, другога, трећег и осталих мајева - ако се не би знало, с обзиром да је то један од великих доприноса, који  ће касније имати сасвим други утицај на понашање дипломата према Босни и Херцеговини''.

 Водитељ Јасмина: ''Још један аспект наше одбране. Господине Хехбибу, хвала вам најљепша што сте се одазвали нашем позиву и били учесник и гост специјалне емисије Федералног радија. Сенаде и ти треба да идеш''...

 Сенад ХАЏИФЕЈЗОВИЋ: ''Ја бих само. Још пола сата има до краја емисије, мислим да неке ствари можемо закључити. На примјер, а да не погријешино. Очигледно је, сасвим очигледно, да се тог другог маја, та драма дешавала у нека два периода. Мислим, то сасвим нема дилеме. То је дакле, војним средствима покушан, сасвим  сигурно, непогрешиво дефинисан термин –државни-војни, или државни удар?! Када то није успјело преко дана, онда је сасвим очигледно да је киднаповање предсједника државе, у овој другој етапи можда случајно?! Је ли...  то исто пробало од његовог слијетања авионом у Сарајево, а све ово друго... рецимо прича, ко је гдје био у моменту? Шта се дешавало? Колико је ко био наоружан? Сва та, на неки начин конфузија, која је овдје у току  три и по сата презентирана, значи да ми само дуго нисмо говорили о томе. Само дуго нисмо говорили и да треба заиста  о оваквим стварима чешће говорити. И о овоме свему, треба некако да завршну ријеч кључну,   да неко ко је специјализиран за објашњење свега тога. Можда су то неки новинари, који имају више информација? Можда су то хисторичари? Можда су то некакко неутралнији људи итд. Али, нема никакве  дилеме, да је други мај био пресудан дан за државу Босну у Херцеговину.  Било како да се тај дан завршио у корист оних који су нападали на овај град, ми данас сигурно у овом студију не би сједили''.

 Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Колегице Дучић''...

 Водитељ Јасмина: ''Изволите!  Ево, само да се ја захвалим Сенаду Хаџифејзовићу. Хвала ти лијепа што си данас био са нашим слушаоцима''.

 Сенад ХАЏИФЕЈЗОВИЋ: ''Хвала''!

 Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Ево и Драган Викић би  треба да иде по другом послу, па да га на крају чујемо''.

 Водитељ Јасмина: ''Изволите''!

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2009 | read_nums (322)
  Драган ВИКИЋ: ''Па ево, штошта се данас чуло. Нешто смо били заборавили? Доста смо се данас ствари подсјетили. Међутим, овај, добро је то што је и Хаџифејзовић казао и што је Авдо казао, везано за Галија, везано за Макензија, за Фикрета Абдића. Али ћу ја ово завршити једним својим виђењем. Ни  овог студија ни нас не би било да није било оних голобрадих младића, да није било патриота. Морам казати, оних момака због којих ми данас у школама немамо потомака, немамо дјеце да иду у прве разреде основне школе. Све су то неке политичке ситуације које су се дешавале. Ја мислим да  оне се нису случајно дешавале. Помињем оно што су два претходна саговорника казала, овај, нормално тако је у политици - иде се на најлакши начин како се може шта  урадити. Наравно, али овде нас колико  сједи у свим овим студијима, то су углавном људи који су се тог дана налазили на улицама Сарајева и бранили овај град. И мислим да  моје завршне ријечи морају бити усмјерене ка томе да без људи, многих којих данас нема међу нама, који су погинули, многих тих голобрадих момака, кажем наше красне омладине, овај, која је до другог маја. Све се ради о добровољцима које нико није присилио, које нико на никакав позив није мобилизирао, који су самостално се прикључили свим овим,  до сада побројаним јединицама и групацијама, полицији, овај, су омогућили да ове политичке инсинуације које су се дешавале и  тог датума и прије, тог дана и касније, током цијелог рата, су могле да падну у воду. Јел' је снага која је међу нашим грађанством, међу грађанима БиХ бивала, мислим да је  она пресудна била, у свим тим даљњим догађајима и преговорима, који су бивали.

И морам још завршити са тим, да тих момака, тих наших најбољих, кажем синова. Нажалост, ми данас немамо времена да сви читамо колико је људи дало животе за град Сарајево, а онда морамо казати за Босну и Херцеговину. За то нема сигурно времена. Међутим, да њих није било, прво њих који су дали своје животе, који су дали своје дијелове тијела и људи који су у организационом дијелу јако пуно посла урадили , мислим да данас не би сједили овдје, да  Сарајева не би било, да Босне и Херцеговине не би било. Нажалост, од нас нико  није у политици па да ми сада причамо шта се кухало и гдје се већ шта било скухало? Наравно, многи су новинари о томе писали. Ми знамо каква је се кухиња спремала Босни и Херцеговини. Али ето, фала Богу, ти наши младићи су ту  кухињу спознали и осујетили је и ја им, мислим, одајем сва признања за што су урадили. Наравно и они који су данас живи, наравно и многи данас незадовољни својим статусом. Наравно, данас  о томе немамо времена да, да,  да, да,...., нит' је можда мјесто да се о томе говори? Али се мора казати стварно о једном елану и једном духу и једном патротизму, који је провејавао међу свим борцима, међу свим тим командантима.

Нормално, бивало је проблема, али мислим да они, на данашњи дан, нису толико ни битни,  који су се дешавали у одређеним штабовима, на неким политичким нивоима. Међутим, ја кажем, нашој омладини и патриотима треба одати сву почаст. Јел, захваљјући њима и људима који сједе и оним који не сједе данас у овим студијима, који су на неким другим мјестима, овај, захваљујући имамо град Сарајево! Имамо Босну и Херцеговину! Ако Бог да - имаћемо је, нако нормално, како је се некад сјећамо''

 Водитељ Ђуро КОЗАР:  ''Ја бих се у име Радија Федерације Босне и Херцеговине зафалио господину Драгану Викићу,  а захвалио бих се и специјалцима за њихов допринос који су дали другог маја. И ја бих за кратко дао ријеч господину Бакиру  Накашу, који нам се дуго запостављен. Он није по овој заповједној линији био ангажиран, али желио бих нешто о томе да каже''.

 Бакир НАКАШ: ''Ево ја бих...него баш кроз живи разговор. Исто тако било би ми тешко да нисам био судионик свега овога и да нисам, провео сам цијели рат у Сарајеву, не би имао о чему свједочити. Међутим, ја сам имао војно образовање прије овога дешавања. Имао сам чин потпуковника бише ЈНА, тако да посједујем одређена образовна знања и сазнања у командној, руководној функцији. И могу констатовати да је било илузорно очекивати да 2. маја постоји било каква командна повезаност на овом нивоу. И да смо свјесни да је тадашња агресорска ЈНА остала без команде и без повезаности. И толико увјежбавана и толико тренирана да није била у стању да координира ту активност, а ови голобради младићи су је искоординирали.

Прво што бих хтио да кажем јесте то, а и то је везано за моје образовање. Ипак се потврдила теорија наоружаног народа као оправдана и једина могућа, уколико постоји оправдан и реалан мотив да се прихвати одбрана и да се прихвате оне тековине зашто се неко борио. Из тог разлога, мислим да  ове све групе и групице и сви ови организовани облици отпора, који су се каснијим слиједом догађаја морали увезати, у суштини су пут стварања система који није могао бити створен преко ноћи, а није могао бити планиран. И на крају, нешто о чему смо мало говорили, а то је улога међународне заједнице.

Ми смо само овлаш дотакли УНПРОФОР, Мекензија и Бутроса Бутроса Галија и посматраче. Чули смо из Авдићеве изјаве да их треба још довести, јер су посматрачи требали да посматрају то све. Мислим да би требало у једном проспектном и ретроспективном поступку дати оцјену УМПРОФОР-а  у тадашњем тренутку, који је био у граду Сарајеву. Која је била његова улога од недоласка и не дочекивања предсједника,  верифициране и признате државе на аеродрому? Омогућавања да он буде ухапшен и одведен, до измјена и допуна, које су биле биле рјешаване у току, а ми очекујемо.... Пазите! УМПРОФОР у току акције мијења стратешке циљеве и доноси нове одлуке, које доноси један појединац Мекензи, а очекујемо да ми можемо имати систем од људи који су у тенама и патикама и од обичних цијеви направили одбрамбено оружје. Мислим да би то требала бити једна озбиљнија активност која, можда не би требала ићи уживо? Али би се и том  моменту морало посветити дужна  пажња, а а све да би се одала стварно  почаст и признање свима онима којих данас нема међу нама или онима који су дали дио тијела за ово''.

 Водитељ Јасмина: ''Иако је агресор у главном граду Босне и Херцеговине покушао уништити све комуникације, јер је већ била запаљена Главна пошта, на дипломатском плану се интензивно  радило на томе да истина о нашој трагедији оде у свијет. О односу свијета према агресији на Босну и Херцеговину тог 2. маја 1992. године, савјетник у Предсједништву БиХ Хајрудин Сомун, нам је рекао'':

 Хајрудин СОМУН (снимак): ''Током дана обавијештени су сви главни центри свјетски, прије свега Европска заједница. Обавијештена је Америчка амбасада. Обавијештена је Њемачка амбасада. А пошто су нам од скора прије пола сата-сат, вјероватно неке линије ометане или су прекинуте, врло је тешко даље контакте обављати са свијетом директно. И зато то радимо преко сједишта посматрачке мисије Европске заједнице на Илиџи, који имају своје 'сат-ком', тзв. директне линије. Господин Дојл, изасланик лорда Карингтона, он такођер свијет обавјештава о томе. У међувремену је још више активан на покушају смиривања, односно прекида ватре у самом граду. И ту се чине покушаји да се прекине ватра, бар привремено, како би, како Армија тврди, покупила своје рањене, можда и погинуле, између Команде града и ЈНА. А онда ће у том случају престати покрет тенковима. Европа се обавјештава на све начине о истини, али истина има више крајева.

Питање је - како ко том крају приступи. Европа... ја не знам из којих све  разлога, Европа у посљедњих седам дана покушава да изједначи све кривце за ово што се догађа у БиХ. Могуће је, да је то једна врста притиска према овој страни која напада, према ЈНА и према екстремном крилу СДС-а да се прихвати прекид ватре и преговора. Али, ово што се догодило синоћ и  данас, то је превршило сваку мјеру, што могу да тумачим отпором. Управо, ова два главна фактора агресије на Сарајево, да  против одлуке КЕБС-а у Хелиснкију, односно закључка КЕБСА у Хелсинкију, да је ЈНА главни кривац за рат у Босни и Херцеговини. А и такођер и одлуке амбасадора Кутиљера да прекине разговоре у Лисабону, како би затражио од СДС делегације да дође у Босну и Херцеговину и  да учини све на прекиду ватре, што је индиректно и ипак знак да они мисле да је СДС екстремно крило ... С друге стране, свијет је знате такав.  Када виде да се неко завадио, они гледају реално стање, реално  стање је такво да они који нападају имају све, а они који се бране да немају готово ништа. И онда, да би оне који немају ништа спасили, бар њихове голе животе спасили,  онда настоје да мало уразуме који имају све, односно да им пружају уступке и то траже и од нас, очито''.

 Водитељ Јасмина: ''Био је ово још један архивски снимак из архиве Радија Босне и Херцеговине. Ево и господин Дивјак спрема се да напусти наш студио. Има других обавеза. За крај, шта ћете нам рећи''?

 Јован Дивјак: ''Наравно, ја мислим да је прилика да сви грађани, па и преко .... Ја изражавам захвалности свим оним патриотама који су тог дана - говорим о другом. Мислим да тад тенкови нису задржани у граду...малопре смо говорили о томе и хватање Изетбеговића не би ништа променило. Значи, све што се десило ујутро од осам, па све до негдје, до заробљавања Изетбеговића, то је оно. Ето што су све групе, које су тог момента се нашле на удару добро наоружане војске Југословенске армије, успеле су да створе све предуслове да се касније добро одради 'Пофалићка битка'. То је било предуслов да се касније изађе на Мојмило брдо и да се уђе у Добрињу. То је све оно што је дало некакав подстрек и моралну снагу грађанима, тај други мај.

На тај други мај, ја се поносим што сам био један од свједока, као и ми сви који смо у студијима. И хвала вам што сте позвали. А грађанима града Сарајева нека други мај, нека остане као један од најснажнијих показатеља заједничке борбе граћана и њихових наоружаних делова за одбрану Сарајева и Босне и Херцеговине''.

 Водитељ Јасмина: ''Господине Дивјак хвала вам лијепа што сте се одазвали нашем позиву. Ево, сада да чујемо. Азра сад да чујемо нашег фото-репортера (у овом тренутку из студија 4. - ријеч узима новинар Раде Трбојевић)''.

 Водитељ Раде ТРБОЈЕВИЋ: ''Овдје студио четири! Моји гости су Ивица Шутало и Мушан Ковач, наравно ја им дугујем захвалност што су одвојили оволико дуго времена за реализацију овог пројекта Радија Федерације, који је био посвећен другом мају и терористичком нападу на град Сарајево. Господине Ковач, желите ли Ви на крају, нешто да кажете''?

 Мушан КОВАЧ: ''Хвала и вама. Ја се поносим на град Сарајево и на све пале борце и одам дужно поштовање и град Сарајево то никада не смије заборавити. Можемо опростити али, заборавити не''?

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2009 | read_nums (293)
  Водитељ Раде ТРБОЈЕВИЋ: ''Ивица Шутало''?

 Ивица ШУТАЛО: ''Ништа не бих посебно. Подржао бих ово све, саговорнике. Други мај мора остати за нас један датум којег се сарајлије морају сјећати и цијела Босна и Херцеговина. Јер, да другог маја нисмо пркосно стали, одбранили овај град, не би било ни овог града ни Босне и Херцеговине''.

 Водитељ Раде ТРБОЈЕВИЋ: ''Ево завршавамо јављање са пункта број четири. То су били наши саговорници Мушан Ковач и Ивица Шутало. У реализацији овог дијела програма са овога пункта, судјеловали су људи који су цијели рат пружали активан отпор агресији на БиХ: Аднан Ибричевић, Џевад Делић и Мухамед Окерић. Репортер са пункта број четири био је Раде Трбојевић.

 Водитељ Азра СИПОВИЋ: ''Ево прелазимо на пункт три. Господине НУмићу, Ви баш нисте у цвијету младости, уз дужно поштовање момцима који су устали да бреане овај град и ову земљу и сад имате 67 година. Када сте, значи ''92. имали 57, ипак сте узели пушку и цијело вријеме били у одбрани''.

 Џевад НУМИЋ: ''Тада сам имао 57 година. '92. године кад сам почео сарађивати са организацијом 'Зелених беретки'' и могу Вам рећи да је овај град и одбранила ова младост. У ствари, то су бранили патриоти овог града,  а највише, вјерујте, највише је било тих са падинских дијелова овога града, који су устали не жалећи своје животе. Могу вам рећи на крају ове емисије да је... Видим да се приводи крају... Да можда мало и популаришем 'Зелене беретке'. Недавно је изашла и књига 'Живи мртвима'. У њој је 1224 погинулих бораца А РБиХ, 'Зелених беретки', 'Патриотске лиге' и свих других, овај асоцијација, које су браниле овај град и ову државу. А од 1225, њих је погинуло у 1992. години - њих 660. Шта то говори,? То говори да је у првим налетима највише људи погинуло. Гинула је младост. Она је у тенама и слабо обучена, али са једним невиђеним моралом, са једним полетом који је задивио цијели свијет, да смо могли да се одупремо једној таквој сили''.

 Водитељ Азра СИПОВИЋ: ''Господине Бацковићу, по чему ћете Ви памтити други мај 1992. године? Шта је то било пресудно''?

 Заим БАЦКОВИЋ: ''Пресудно, пресудна је  жеља младости Сарајева да Сарајево буде оно што јесте и оно што имамо данас. Наравно, не у оваквом облику каквим га имамо данас. Наиме, жеља да сачувају свој град грађани Сарајева.  И овом приликом на крају,  желио бих поздравити оне грађане Сарајева који су остали да чувају и да у коначно сачувају свој град. И коначно прецизно - све оне који су били ту и бранили Сарајево. Нису га бранили само они са пушком, него сви који су остали бранили су Сарајево''.

 Водитељ Азра СИПОВИЋ: Џевад Топић-Топа?

 Џевад ТОПИЋ  ТОПА: ''Ја бих поздравио свију и за крај рекао да се зна ко је урадио све. И неистина никад не може да дође до изражаја. Ја мислим да је овај град, иначе  у принципу, и прије другог маја, одбранила младост и сарајлије, али праве Сарајлије и са осталим који су дошли у овај град. Значи, свима фала за  што су урадили. То,  јер ми данас не би били ово што јесмо да није било тога''.

 Водитељ Азра СИПОВИЋ: ''Ја се захваљујем мојим гостима Неџаду Нумићу, Џеваду Топићу и Заиму Бацковићу.  У реализацији овог јављања из студија три судјеловали су: Ризо Лукачевић, Бранко Васић, Нихад Пенава, Нермин Шуњ и Азра Сиповић. На крају, дужна сам да изразим захвалност пословном систему УПИ, који нам је омогућио да у њиховом простору направимо импровизовани студио''.

 Водитељ ЂУРО КОЗАР: ''Јасна, хоћемо ли се и ми одјавити

 Водитељ Јасмина: ''Па, ево полако приводимо крају ову нашу данашњу четверосатну емисију. Изволите!

        Водитељ Ђуро КОЗАР:  ''Ево ја бих на крају. Само да уважени командант војне полиције из тог времена господин Керим Лучаревић Доктор каже, у име нас, из овог студија, једну  завршну ријеч.

 Керим ЛУЧАРЕВИЋ: ''Ја бих се, прије свега, захвалио Вама кад сте ме позвали. Ово је први пут у задњих десет година да сам и ја дошо да, на неки начин, евоцирамо неке  успомене. Мислим да би требало да буде више оваквих емисија због аутентичности догађаја из тог доба, о  и о њима могу само да причају, само они који су активно учествовали. Тако ће се доћи до једне објективне истине, која ће послужити да се тај период не заборави. Желио бих поздравити све слушаоце, прије свега борце, који су преживјели све те страхоте, посебно борце у јуришним јединицама, јер то су најтежа борбена дејства, која су они осјетили на својим леђима. Мислим да није им се на адекватан начин држава одужила, за све што оно су урадили и надам се да ће у наредном периоду настојати да  бар неко повести мало више рачуна о тим који су одбранили,  ово што данас имамо  и што настојимо да буде Босна и Херцеговина каква је била и прије рата''.

 Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Ево пожељели нешто на крају да кажу и остали судионицви у овом студију. Ево, колега Ивелић''.

 Кристијан ИВЕЛИЋ: ''Па, неком ће то звучати као патетична реторика, али треба казати једну ствар у име наших мртвих, у име оних који су преживјелу и који, унаточ свему, сматрају и свих година разочарања и онога што нам је рађено изнутра и извана, од стране меуђународне заједнице. Дакле, у име свих оних који сматрају и даље Босну и Херецеговину својом домовином, а и у име свих покушаја извана и изнутра да се селективном меморијом пребрише сјећање и наше заједничке успомене. Треба казати да је 2.5. један од кључних датума наше укупне повијести, свих нас Босанаца и Херцеговаца који смо бранили ову земљу, да је коначно након дугих низа година резигнације, шутње, прешућивања, или замагљивања на десету обљетницу. Овај датум обиљежен како треба, не само на нашем медију и да би у том смислу требало се надати да ми који смо преживјели, да ћемо једнога дана дочекати да Босна и Херцеговина, за коју смо  стали у одбрану прије десет година и да ће једнога дана бити онаква, какву смо жељели да буде''.

 Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Доктор Накаш''?

 Др Бакир НАКАШ:  ''Ево и ја бих на крају, након свих ових изјава - желио да се сјетим свих оних који данас нема са нама и у свих оних који ће доћи иза нас. Да замолим све оне који мугу да то омогуће, да истина о Сарајеву, да истина о Босни и Херцеговини не буде заборављена и не буде причана устима и пером оних који нису били у Сарајеву и оних који нису били у Босни и Херцеговини.

 Водитељ Ђуро КОЗАР: ''Ја бих се на крају захвалио свим учесницима у студију. Овде су били уважени ратни команданти:  господин Драган Викић и господин Керим Лучаревић, бивши специјалац и наш колега Кристијан Ивелић. Доктор Накаш, технички  реализатор био је Елвир Хето, а водитељ и уредник у овом студију био је Ђуро Козар.

 Водитељ Јасмина: ''Ево, остало нам је још десет минута до краја емисије. Сад предлажем да чујемо једну лијепу композицију, а онда ћемо да се опростимо са још једним гостом који је остао у нашем студију.....након композиције.....

 (режија емитује пјесму 'Понеси заставу Драгане Викићу'' – оп.а)

 Водитељ Јасмина: Ево пред крај смо данашње емисије поштовани слушаоци, у којој смо говорили о другом мају хисторијске битке за Сарајево и за БиХ и у којој смо говорили о храбрости бранитеља Сарајева и Босне и Херцеговине. Наравно, и вас поштовани слушаоци наших суграђана. Господин Кемо Adемовић специјалац, легендарни специјалац, ево, да за крај  и вама каже''.

 Кемо АДЕМОВИЋ: ''Прије свега, желим да Вам се захвалим на позиву и учествовању у овој емисији. Шта на крају рећи? Чули смо много информација и да ја не бих сада понављао. Прије свега, желим да поручим свим грађанима Сарајева, Босне и Херцеговине - да се овог важног датума - другог маја присјећају, али не зато да се само сјећају тог датума ради сјећања, него да се зло не понови. Са друге стране, желим да поручим свима онима који брину о борачким популацијама, шехитским породицама, ратним војним инвалидима итд., да уложе максимум напора да овим популацијама обезбиједе што бољи живот: да обезбиједе посла демобилизираним борцима. И на крају, још једном хвала''.

 Водитељ Јасмина: ''Хвала вам што сте се одазвали нашем позиву. Поштовани слушаоци,  у протекла четири сата покушали смо се сјетити догађаја који су се десили на данашњи дан. Ако смо успјели у нашој намјери биће нам задовољство, ако нисмо биће прилике да поново о томе причамо.

Данашњу емисију реализовали су: Нермин Хоџић, Елвир Хето, Дијана Бечо, Слујеман Југо, Јадранко Одаловић, Перо Напрта, Милан Ђајић, а ја сам Јасмина Дучић - Нухоџић.

 Лудилу нема лијека, али сва срећа, има краја! До виђења''!

 

К Р А Ј

Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2009 | read_nums (294)
                                            Petak, 01 Maj 2009      


                                                                

Možda bi za 1.maj najbolje bilo otputovati nekud gdje nema ni recesije ni ekonomske krize.  
Tamo bi možda sreli naše državne delegate, zastupnike, ministre i predsjedavajuće, jer već u 12 sati gotovo niko od njih nije bio na svom radnome mjestu.

Svojim očima vidjeli, oni koji su prošetali zgradom državnih institucija.

"Nema ih, ne mogu da lažem.“ - kaže zastupnik Slavko Jovičić, jedan od rijetkih koji je bio prisutan.

"Pa znate kako, oni nisu dužni da dođu na kapiju i upišu se u osam sati ili u devet, od koliko počinje ovdje radno vrijeme, pa kad izađu da ubace karticu i kažu: 'Evo, bili smo'. I to pokazuje odnos prema poslu za koji su izabrani.“ - smatra gospodin Jovičić.

Za razliku od odnosa prema poslu, njihovo interesovanje za prvomajska putovanja, vjerovatno, nije smanjeno. Zbog takvih, i luksuzne destinacije još su tražene.

"Za 1. maj, top-hit destinacija je kraljevski Maroko, naravno Dubaji, potom opet Istanbul, koji iz godine u godinu privlači najviše pažnje.“ - potvrđuje Lejla Fočo, iz "Relax Toursa".

Slavko Jovičić ne vjeruje da će 1. maj političare spriječiti da nekud putuju.
"Pretpostavljam da će ova, kako je zovu svinjska gripa, da će ih spriječiti, jer više niko ne smije da putuje nigdje, i to je dobro da ćemo smanjiti putovanja na nivou države.“
- kaže Jovičić.

Oni koji radna mjesta ne napuštaju u 12 sati, broj svojih putovanja davno su smanjili.
Nekada su aviokompanije za 1.maj organizirale dodatne čarter letove, ali radnici očito nisu izbjegli posljedice ekonomske krize.
 "To se osjeti od početka ove godine. Generalno, i za 8. mart i za 1.maj je i redovni saobraćaj negdje za 20% manji nego ranijih godina.“ - tvrdi Nudžejm Rečica, generalni direktor "BH Airlinesa".

Umjesto na praznična putovanja, sretnici koji dobiju zarađenu plaću, troše je uglavnom za preživljavanje. Prvi maj proslavit će u kućama.

 Ni to nije toliko zabrinjavajuće, koliko je tragično nemati posla ni poslije praznika.
Broj otpuštenih radnika sve je veći. Problem mogu riješiti oni koji svoja radna mjesta uoči praznika napuštaju prije 12 sati.

(Emir Skenderagić, Hayat TV)

Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2009 | read_nums (340)

 
 
 
 
 
02.05.2009

Koliko su jake građanske inicijative u BiH, odnosno kakva je zainteresovanost za uključivanje u procese donošenja odluka i zakona ili u njihove promjene? Misija OSCE u BiH podstakla je raspravu među poslanicima Parlamenta i predstavnicima nevladinih organizacija o tome kako ojačati stav civilnog sektora.

 Zaključeno je da ne postoje adekvatna rješenja za inicijative pojedinaca i grupa u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da taj mehanizam treba ojačati.

Podnošenje inicijativa za izmjene postojećih ili donošenje novih zakona različito se tretira u bh. entitetima. Dok u Federaciji svaki građanin može podnijeti inicijativu, u Republici Srpskoj neophodno je tri hiljade potpisa kako bi uopšte mogla biti pokrenuta procedura u izvršnoj, odnosno zakonodavnoj vlasti.

Iako proces učešća građana u donošenju odluka u Federaciji nije komplikovan, poslanik u federalnom Parlamentu Slaviša Šućur priznaje da ne zna niti jedan primjer da je neko podnio inicijativu:

„Građani, vjerovatno zato što nisu informisani uopšte o toj mogućnosti, mnogo češće se obraćaju pojedinačno poslanicima ili klubovima poslanika, što je opet, s jedne strane, dobro, jer omogućava da inicijativa dođe, ali vrlo često ima i negativne posljedice, jer nije urađena kompletna procedura i vrlo često ti prijedlozi nisu obrađeni na način da budu uklopljeni u cjelokupan sistem.“

Predstavnica Zakonodavnog odbora Skupštine RS Andrijana Marjanović kaže da su se građani u tom bh. entitetu aktivirali protekle dvije godine, te da je sve više onih koji podnose inicijative kako bi se izmijenili postojeći ili donijeli novi zakoni:

„Primjećujem da od 2007. godine do danas broj podnijetih inicijativa na godišnjem nivou raste, što vjerovatno pokazuje da su građani sve više svjesni prava koje im poslovnik i Narodna skupština omogućuju. Svjedoči to i o njihovoj većoj zainteresovanosti, tako da mi već u prva tri ili četiri mjeseca ove godine smo zaprimili onoliko inicijativa koliko smo 2007. u cjelini.“


Predstavnici nevladinog sektora nisu zadovoljni odnosom vlasti prema njima. Oni ukazuju na podatak da godinama pokušavaju da uspostave bolju saradnju sa bh. vlastima, ali im to ne uspijeva. Goran Bubalo, predstavnik organizacije Terca, BiH NVO Vijeće, navodi primjer da je prije dvije godine potpisan ugovor o saradnji sa predsjedavajućim Vijeća ministara, Nikolom Špirićem, kojeg državne vlasti ne poštuju:

Mi već zadnje tri godine pokušavamo da uspostavimo kontakt sa državom jer nismo uopšte konsultirani u prioritetima bh. društva.
„IPA je recimo sjajan primjer – instrument pretpristupne pomoći. Mi već zadnje tri godine pokušavamo da uspostavimo kontakt sa državom jer nismo uopšte konsultirani u prioritetima bh. društva. Dakle, sem djelimičnog finansiranja civilnog društva, bh. civilno društvo uopšte nije konsultirano o tim ključnim pitanjima po BiH.“


Za predsjednika Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđana Dizdarevića učešće građana u iniciranju izmjena i donošenju novih zakona, predstavlja demokratski proces u svakoj zemlji, pa tako i u BiH. S druge strane, navodi da taj proces uključuje ukidanje cenzusa za podnošenje inicijativa, kao što je to slučaj u Republici Srpskoj:

„Kvalitativni odnos prema demokratiji bi morao da ima u vidu ovo da i najmanja društvena grupa, i najmanja kategorija građana ima pravo da zatraži zakonsko regulisanje svog statusa, svog položaja.“
 
Iskustva vodećih demokratija u svijetu i Evropi, koja su predmet naših istraživanja i iskustva bivših republika Jugoslavije su takva da u većoj ili manjoj mjeri svugdje postoji mogućnost da se građani uključe u zakonodavni postupak. Obzirom da je sada u toku revizija poslovničkih pravila oba doma Parlamentarne skupštine, sada je pravo vrijeme da se dodatno pravno uokviri i reguliše i institut građanske inicijative ili nekih drugih modaliteta građanskog učešća.“
 
Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (471)
Teme
30.04.2009.  Foto: M. Kadrić
 
 Predstavnički dom BiH: Zatraženo mišljenje UO UIO
              Akcize štite ilegalne trgovce alkoholom?
 
Predstavnički dom Parlamenta BiH u srijedu je, nakon burne rasprave, u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o akcizama BiH, uz zaključak da se zatraži mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

 Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA Šemsudin Mehmedović ukazao je na opasnost od usvajanja ovog zakona, a posebno je upozorio na mogućnost otvaranja puta ilegalnim proizvođačima i trgovcima alkohola.


- Zašto je alkohol, koji se najviše uvozi, oslobođen akciza, kad znamo da je najviše bilo upravo ilegalnih punionica. Kada pogledamo zakon s te strane, zaključimo da je onaj ko ga je pravio otvorio mogućnost za nelegalnu trgovinu - rekao je Mehmedović.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković primijetio je da su "akcize nametnute na domaće cigarete, čime su domaći proizvođači dovedeni u znatno lošiji položaj u odnosu na uvozne".

Ilustracijom da će ovim zakonom poslanici moći pušiti "marlboro", a penzioneri ni "dravu" poslanik SNSD-a Slavko Jovičić ocijenio je da je ovo "namet na vilajet umjesto na mafijaše i lopove", te da akcize treba uvesti na strane cigarete, ali i na druge proizvode, "luksuz i uvoznu robu kako ne bi ugušili domaću proizvodnju".

Slavko Jovičić 

Taj stav podržao je i poslanik SBiH Sadik Bahtić, uz opasku da bi usvajanje ovog zakona BiH godišnje, umjesto gubitka od 200 miliona, donijelo dobitak od 250 miliona maraka.

 

 

Sadik Bahtić


Prijedlog zakona o akcizama predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga. Akcize na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosile bi dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri - 3,5 KM. Akciza na pića bila bi osam KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije.

Uvoz vozila starih deset godina

Predstavnički dom usvojio je inicijativu poslanika Adema Huskića i Šemsudina Mehmedovića za izmjenu odluke o uvozu putničkih i teretnih vozila. Time se bh. građanima omogućuje da uvoze automobile stare i do deset godine umjesto sadašnjeg ograničenja na sedam. Uvozna teretna vozila i gume moći će biti stari i do 13 godina.

BiH se miri s etničkim podjelama?!


Srpski poslanici odbili su usvajanje zakona o proporcionalnoj etničkoj zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave prema popisu iz 1991. koji je predložio Klub poslanika SDA. Tim povodom Šefik Džaferović ocijenio je da će se BiH, ako ovaj zakon ne bude usvojen, početi miriti s postojećim etničkim podjelama.


Stav SDA podržao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić (HDZBiH), rekavši kako bi ovim dokumentom jednim dijelom bili anulirani rezultati etničkog čišćenja.


O SIPA-i i Dodiku

Poslanici su usvojili i inicijativu Željka Kuzmanovića, poslanika SNSD-a, da na jednoj od narednih sjednica razmatraju izvještaj Tužilaštva BiH o "načinu primanja i daljnjem postupanju u vezi s dostavljanjem Izvještaja SIPA-e o počinjenom krivičnom djelu protiv premijera RS Milorada Dodika i ostalih osoba iz RS".

Iako su poslanici SDA bili žestoko protiv, konstatirajući da ovakav zahtjev zadire u rad pravosuđa, Dom je na kraju, ipak, usvojio SNSD-ov prijedlog.

Autor: S. ROŽAJAC
 
Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (457)

 

САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Представнички дом Парлементарне скупштине БиХ прихватио је иницијативу посланика СНСД-а Славка Јовичића да на некој од нардних сједница буде размотрен извјештај Агенције за истараге и заштиту /Сипа/ о достављању извјештаја о почињеном кривичном дјелу против више лица из Републике Српске.

Славко Јовичић


Јовичић је као разлог иницијативе навео да жели да зна да ли Сипа функционише на законит начин и да ли је, у овом случају, испоштована законска процедура.


Подржана је и иницијатива посланика СНСД-а Жељка Кузмановића да се на некој од сједница разматра и извјештај Тужилаштва БиХ о начину примања и даљем поступању у вези са достављањем извјештаја Сипе о овом случају.


Кузмановић је подвукао да не жели, нити има намјеру да задире у рад и независност Тужилаштва БиХ, него да жели да буде информисан да ли је испоштована законска процедура утврђена законом.

Посланик СДА Шефик Џаферовић рекао је током расправе о овим тачкама да је разматрање ових иницијатива недозвољен посао за парламент, те да би то било мјешање законодавне, извршне и судске власти што би могло резултовати хаосом.

Представнички дом на данашњој сједници подржаo je и иницијативу посланика Адема Хускића и Шемсудина Мехмедовића за измјену одлуке о ограничењу увоза путничких аутомобила, теретних возила и аутомобилских гума, којом би био омогућен увоз аутомобила старости до десет година.

Посланици су данас усвојили годишњи и финансијски извјештај Централне банке БиХ 2008. годину, Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2008. годину, Извјештај о утрошку средстава Предсједништва БиХ за 2008. годину, Извјештај о раду Државне комисије за ревизију одлука о натурализацији страних држављана у БиХ за период од 1. јанура 2008. године до 16. фебруара 2009. године, са приједлогом закључака.

Усвојен је и Извјештај о раду и финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај БиХ за 2008. годину, Извјештај о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ за 2008. годину и Извјештај Привремене заједничке комисије за утврђивање старе девизне штедње грађана БиХ положене на рачуне домаћих банака и филијала у БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (417)

 

Посланици странака из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ успротивили су се данас Приједлогу закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ.

Инфо29/04/2009

 

 

Извор: РТРС


Овим Приједлогом закона предвиђа се да у органима управе на свим нивоима власти буде испоштована етничка заступљеност у складу са резултатима пописа из 1991. године.

 Независни посланик, Момчило Новаковић, сматра да се овај Закон не може спровести, као и да се њиме крше људска права, јер неко мора остати без посла да би на то мјесто било запослено лице одговарајуће етничке припадности.

И посланик СНСД-а, Славко Јовичић, успротивио се доношењу оваквог закона, подсјећајући да у Парламенту није било могуће постићи сагласност да се у питања за будући попис становништва уврсти и питање о националној и вјерској припадности, за шта су се залагали посланици из РС.

 

Подршку приједлогу закона дали су бошњачки посланици, који су, као један од аргумената за његово усвајање, навели да би тиме био потпомогнут повратак.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (472)

 

САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавили су расправу о Приједлогу закона о акцизама БиХ којим је предвиђено повећање акцизне стопе на дуванске производе, кафу и гориво.

Парламентарној расправи о овом приједлогу закона није присуствовао нико из Министарства финансија и трезора БиХ које је предлагач закона, што су посланици током расправе оцијенили недопустивим.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је током расправе да је овај приједлог закона "намет на обичан народ, а не на оне који су направили енормно богатство", те да листу акцизних роба треба допунити са још производа.

Независни посланик Момчило Новаковић током расправе је навео да се овим приједлогом закона домаћи произвођачи дувана доводе у неравноправан положај у односу на стране прозвођаче.


Посланик Странке за БиХ Садик Бахтић рекао је да се ради о важном економском закону којим би се могло прикупити додатних 290 до 300 милиона КМ, и да у њему има сегмената који штите домаћу производњу, али да је потребно да се њиме обухвате још неке луксузне робе.


Савјет министара БиХ утврдио је раније Приједлог закона о акцизама у БиХ, чијим би доношењем дошло до повећања прихода на годишњем нивоу за око 170 милиона КМ, што се највећим дијелом односи на приходе од акциза на цигарете и остале дуванске производе.

Истовремено, овим законом ће се омогућити повећање прихода за још око 120 милиона КМ на годишњем нивоу на основу додатне акцизе за путарине од 0,10 КМ по литру горива за изградњу путева, а укупна акциза за аутопутеве и њихову изградњу износила би 0,25 КМ по литру горива.

Када је ријеч о цигаретама, приједлог закона доноси нови модел опорезивања, и то тако што ће увести пропорционалну стопу у висини од 42 одсто на малопродајну цијену цигарета и посебну акцизу која износи 7,5 КМ за хиљаду цигарета, односно 0,15 КМ по кутији цигарета.

Новим приједлогом закона у односу на постојеће законске одредбе увећане су акцизе за увоз сирове и пржене кафе за по 0,50 КМ по килограму, тако да ће укупно износити 1,50 КМ по килограму за сирову, односно три КМ по килограму за пржену кафу.

Овим законом врши се корекција и предвиђају стопе акциза за алкохол и алкохолне напитке од осам КМ по литру апсолутног алкохола за воћне природне ракије, чиме се подржавају домаћи произвођачи за повећање производње традиционалних напитака у односу на напитке произведене на бази етилалкохола.

Висина акциза на алкохол и алкохолне напитке неће бити повећана у односу на садашња законска рјешења, јер су оне скоро у цијелости хармонизоване у односу на земље окружења, а приједлогом закона уводи се и право поврата акциза за лож уље које се користи за гријање, медицински алкохол и алкохол као репродукцијски материјал за производњу лијекова.

 

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2009 | read_nums (508)

 САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Посланици странака из Републике Српске (РС) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ успротивили су се данас Приједлогу закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ, којим се предвиђа да у органима управе на свим нивоима власти буде испоштована етничка заступљеност у складу са резултатима пописа из 1991. године.

Независни посланик Момчило Новаковић сматра да је ово непроводив закон и да се њиме крше људска права, јер неко мора остати без посла да би на то мјесто било запослено лице одговарајуће етничке припадности.

"Не треба нам закон о пропорционалној етничкој заступљености, већ је потребно пронаћи начине да се испоштује Одлука Уставног суда БиХ о конститутивности народа", став је замјеника предсједавајућег Представничког дома БиХ Милорада Живковића.

И посланик СНСД-а Славко Јовичић успротивио се доношењу оваквог закона подсјећајући да у Парламенту није било могуће постићи сагласност да се у питања за будући попис становништва уврсти и питање о националној и вјерској припадности, за шта су се залагали посланици из РС.

"Није било сагласности о томе, а овим се враћамо на 1991. годину", закључио је Јовичић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома и посланик ХДЗ БиХ Нико Лозанчић мишљења је да би ово био "први покушај анулирања резултата етничког чишћења".

Подршку приједлогу закона дали су бошњачки посланици, који су као један од аргумената за његово усвајање навели да би тиме био потпомогнут повратак.

Приједлогом закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ, чији је предлагач Клуб посланика СДА у Представничком дому БиХ, предвиђено је да се при запошљавању предност даје представницима недостајућих конститутивних народа.

За надзирање провођења закона било би задужено Министарство правде БиХ, а предложене су и казне за његово кршење у износу од 1.000 до 10.000 КМ или до три године затвора за одговорно лице у органу управе.

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2009 | read_nums (440)
Aktuelno
29.04.2009.  Foto: Arhiv
 
Pokušaj anuliranja rezultata etničkog čišćenja

Poslanici stranaka iz Republike Srpske (RS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usprotivili su se danas Prijedlogu zakona o obezbjeđenju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave u BiH, kojim se predviđa da u organima uprave na svim nivoima vlasti bude ispoštovana etnička zastupljenost u skladu sa rezultatima popisa iz 1991. godine.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković smatra da je ovo neprovodiv zakon i da se njime krše ljudska prava, jer neko mora ostati bez posla da bi na to mjesto bilo zaposleno lice odgovarajuće etničke pripadnosti.

"Ne treba nam zakon o proporcionalnoj etničkoj zastupljenosti, već je potrebno pronaći načine da se ispoštuje Odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda", stav je zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Milorada Živkovića.

I poslanik SNSD-a Slavko Jovičić usprotivio se donošenju ovakvog zakona podsjećajući da u Parlamentu nije bilo moguće postići saglasnost da se u pitanja za budući popis stanovništva uvrsti i pitanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, za šta su se zalagali poslanici iz RS.

"Nije bilo saglasnosti o tome, a ovim se vraćamo na 1991. godinu", zaključio je Jovičić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i poslanik HDZ BiH Niko Lozančić mišljenja je da bi ovo bio "prvi pokušaj anuliranja rezultata etničkog čišćenja".

Podršku prijedlogu zakona dali su bošnjački poslanici, koji su kao jedan od argumenata za njegovo usvajanje naveli da bi time bio potpomognut povratak.

Prijedlogom zakona o obezbjeđenju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave u BiH, čiji je predlagač Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, predviđeno je da se pri zapošljavanju prednost daje predstavnicima nedostajućih konstitutivnih naroda.

Za nadziranje provođenja zakona bilo bi zaduženo Ministarstvo pravde BiH, a predložene su i kazne za njegovo kršenje u iznosu od 1.000 do 10.000 KM ili do tri godine zatvora za odgovorno lice u organu uprave.

Autor: SRNA

Autor sjovicicslavuj | 26 April, 2009 | read_nums (1134)
Teme
      Foto: Arhiv    
Slavuj s Nedom Ukraden
 
26.04.2009.
 
Malobrojni zvaničnici koji imaju blog uglavnom objavljuju promišljanja o aktuelnim temama...

Ubjedljivo najaktivniji bloger među rijetkim bh. političarima koji koriste ovo moderno sredstvo komunikacije je Slavko Jovičić Slavuj, zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu. Njemu jedan blog otvoren prije godinu i po nije bio dovoljan, pa je otvorio i drugi, čime je stekao titulu najblogera među političarima.

Na prvom uglavnom objavljuje autorske tekstove, i tekstove iz novina u kojima je davao izjave. Pošto, kako kaže, u novinama nema mnogo prostora za grafičku obradu, tekstove dodatno uređuje slikama i ilustracijama.

- Sam radim blog, pa nisam mogao naći analitički brojač posjeta, ali su "strašno" posjećeni. Prije sam dozvoljavao i komentare, ali pošto je bilo uvredljivih sadžaja, to sam zabranio - objašnjava Jovičić.

Drugi njegov blog mnogo je "opušteniji", rezerviran je uglavnom za fotografije, i to one privatne. Ne libi se postaviti ni fotografije s poznatim ličnostima, uglavnom pjevačicama i kolegicama političarkama. Supruga, kako kaže, ne pravi probleme zbog mnoštva strasnih zagrljaja i poljubaca.


- Ima jedna interesantna fotografija sa Nedom Ukraden, gdje je ljubim, prijateljski. Na drugoj, plešem sa Severinom. Supruga nema ništa protiv, čak me ona stimuliše da to nastavim, jer je kod mene sve transparentno. Najsvježije što sam postavio su fotografije tek rođenog unuka. Svi mi čestitaju, kažu "Nek' bude bolji od djeda", k'o da je to teško, kakav god bude biće bolji od mene - priča Slavuj.

Na blogu ima i fotografije sa podignuta tri prsta spred zgrade Kongresa, te ureda kongresmena Trenta Frenksa (Trent Franks) u Vašingtonu (Washington), a u potpisu pod slikom stoji da je to tamo dozvoljeno, te da se ne radi o provokaciji.

 
Drugi domaći zvaničnici na svojim blogovima uglavnom objavljuju promišljanja o aktuelnim temama. Uz to, u obavezno štivo i najbrojnije sadržaje na blogovima Mirsada Đape, gradonačelnika Brčko Distrikta, Mirsada Kebe, potpredsjednika FBiH, te člana Predsjedništva BiH Željka Komšića su vijesti o susretu sa delegacijama, povratnicima, sportašima, školarcima...

________________________________________________________________________

Spahić i "Hop, zdrmaj, zdrmaj"

Blog Ibrahima Spahića, lidera GDS-a i direktora Sarajevske zime, osim po informacijama iz kulture, izdvaja se i po brojnim direktnim linkovima za druge blogove. Među Spahićevim favoritima je i onaj produkcije izvorne muzike "Kemix" iz Đurđevika, a na kojem se, između ostalog, mogu preslušati pjesme "Hop, zdrmaj, zdrmaj", "Vozi mala", "Švabicu sam zapalio", "Komšinice, kako tvoja bašta, "Dok je meni mojega volana", "Mala moja i meni je vuna"...

Sa bloga poznatog sarajevskog kulturnog radnika moguće je još otvoriti blog Ane Ivanović, TV novela, "Real Madrida"...

Autor: B. TURKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 25 April, 2009 | read_nums (449)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Све иоле озбиљне економске анализе, сасвим егзактно, указују да проблем глобалне финансијске кризе не може бити ријешен простим краткорочним ад хок мјерама посрнулог тржишта, које се налази у стрмоглавом суноврату. Разлога је много и пошто, по свему судећи,  није могућа неопходна промјена у самој структури система који је дубоко дехуманизован, с обзиром на то да се у његовом центру као врхунска вриједност не налази човјек већ профит, онда се не треба много трудити, па предвидјети да економски колапс свјетске привреде, нажалост, није привременог карактера већ, изгледа, дуготрајнија агонија којој се не наслућује крај.

Цијели систем капиталистичке привреде није конципиран, нити је усмјерен ка задовољавању потреба човјека као јединке већ напротив, управо је човјек постао производ сведен на квантитативно одређене категорије радног учинка у контексту остваривања капиталистичког профита. С тога, није никакво чудо што је човјек од субјекта куповине постао објекат у једном немилосрдном систему у коме је богатство једина важећа и призната категорија. Након реченог,  није тешко закључити да је основни етички генератор кризе: егоистичка похлепа за личним богатством невиђених размјера.

 Напросто, ово је вријеме сулуде трке ка само једном циљу – трка без старта, али са јасно дефинисаним циљем – профитом и интересом! Дакле, ако искључимо емоције и љубљв, за коју многи кажу да је покретач свега, онда се може констатовати да су и љубав и мржња наметнуте тренутне категорије, а да је само трајна константа – интерес и то заснован на главном стубу потрошачког менталитета и опште грабежи по систему: „дај само мени, и само је битно да ја имам и да сам што материјално богатији“!

 

Низ је примјера који воде, наравно, ка напретку цивилизације, али ништа није мањи број и оних техничких достигнућа, која су највећа опасност по опстанак исте те цивилизације. Као шлагворт за илустрацију узећу „нобеловца“ Ахтисарија, који је апсурд апсурда вредновања доприноса напретку цивилизације. У ствари, како је могуће да, човјек који је у потпуности сатанизовао српски народ у цјелини,  добије једно од највећих и најпрестижнијих свјетских признања за показане резултате и за „хуманистички допринос" миру?! Невјероватно, али  истинито, нажалост!  Али, Албанци и проалбански орјентисани бјелосвјетски лобисти се сигурно неће сложити са горе реченим.

Но, ако се присјетимо да је Нобел измислио динамит и да се он, динамит, парафразирам - може користити у корисне сврхе само за минирања у каменоломима или тунелима (мада је и то застарјело, јер савремене машине-кртице и буше и бетонирају тунеле) и замислите - та  награда се зове - Нобелова награда и поред других области друштвених и научних достигнућа, ето, додјељује се и за мир?! Какава црна награда за мир, кад је управо динамит деструктивно откриће, које је, углавном, усмјерено против човјека и његове безбједности, па у коначници и људског опстанка и самог свјетског мира! Да не елаборирам у које се све сврхе користи динамит, но, ипак понављам - користи се много више против човјека!

То револуционарно откриће је  императив принуде корисника за и против, опет човјека!? Аналогно томе, откриће динамита би било епохално да је било мотивисано само напретком човјечанства, међутим, изопаћеност цивилизације је у први план ставила и динамит као  профит и он је тај који намеће кретање цивилизације, многи мисле, напријед?! Међутим, није баш све тако! О томе најбоље свједочи пораст броја свакоминутних људских страдања широм планете земље, што мултиплицира свјетску нестабилност система  безбедносних и одбрамбених механизама. То засигурно не би био случај да је технолошки напредак и квалитет производа на првом мјесту и да је подређен људском напретку, умјесто што је стављен у функцију деструкције и профита за мали број енормно богатих људи у чијим је рукама огромно богатство, а самим тим и сила и моћ.

Но, да се вратим свјетској економској рецесији у којој лежи један дубљи проблем, а то је монструозни концепт уништавања основних економских постулата према којима би требало да буду бар донекле уравнотежени - понуда и тражња на тржишту. Тачније, императив времена нам диктира да живимо по формули - прилагодити се, а не одабрати, односно укључити се у нови ток, умјесто одредити га, поготово у случају монополистичких окружења и страховитог економског притиска великих сила и наставак њиховог никад прекинутог тлаћења малих народа, а под тим  мислим и на мале земље, али и на њихове микро економије. Имајући све то у виду, идеја саморегулаторних механизама одржања тржишта у условима дивљег капитализма чиста је бесмислица.

 

Вриједносну алтернативу дивљем капитализму треба свакодневно показивати у сопственом животу и то у свим сферама, дакле и у кући, у школи, затим на послу, те улици, итд. итд.… Оздрављење друштва од оваквих и сличних потреса није могуће у кратком временском раздобљу, већ у постепеном и прагматичном приступу који у фокусу мора имати малог и обичног човјека, који је  у овим условима, углавном, обесправљен, и уз то још притиснут економском неимаштином и психички и духовно обогаљењн и до очаја унакажен. Неки позитивни обрт ће се тешко десити на макросоцијалном и економско-егзистенцијалном плану и ту ће, како ствари стоје, опет бити пронађен неки нови систем моделиран према интересима најбогатијих и оних најјачих! У том смислу, тражећи излаз из ове кризе – мислим да је одговор у томе да се  константним и упорним истрајавањем морамо одупријети стихији, која нас не смије заслијепити, нити  до краја очарати тзв. напредном цивилизацијом.

Историја нас учи да су кроз цијело постојање човјечанства, које је пролазило  кроз разне епохе развоја и достигнућа  прве пропадале, у то вријеме, најразвијеније цивилизације, и то, управо онда,  кад су    биле  на врхунцу свог највећег развоја и моћи, рецимо Римско царство...многе империје...диктатуре...династије...друштвени системи...итд. итд. 
 
Шта нас још учи историја? Старо је историјско правило да све што је пропало -  морало је и требало је да пропадне!  Ко, и шта је сад на реду да у краткој будућности пропадне, е, то не знам, али дугорочно гледано - наслућујем!? 

Autor sjovicicslavuj | 25 April, 2009 | read_nums (513)
Puls
M. KREMENOVIĆ | 24.04.2009 

Uvršćivanje dodatne riječi u tekst himne BiH u kojoj bi se pominjalo more nije neizvodivo i na Savjetu ministara BiH jeste da utvrdi metodologiju kojom će to biti realizovano, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, član Komisije za izbor teksta himne BiH.

 Jovičić kaže da Savjet ministara BiH može ovaj zadatak ponovo da vrati Komisiji, koja bi potom u saradnji s autorima pokušala da koriguje prethodno usaglašeni tekst himne.

On kaže da bi riječ more mogla da se ubaci umjesto riječi tvoje u dijelu teksta "u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine", pa bi tekst nakon izmjene glasio "u srcu su tvoje rijeke, more, planine".

- Komsija je, zapravo, završila svoj dio posla. Po proceduri, Savjet ministara BiH, koji je formirao Komisiju, može da vrati tekst himne, kako bi u dogovoru s autorima pokušali da promijene tekst. Ostavljena nam je mogućnost da izmijenimo tekst. Ritmički je moguće uraditi te promjene i to je najmanji problem - rekao je Jovičić.

Slavko Jovičić

On je naglasio da poseban problem predstavlja to šta će se u Savjetu ministara BiH i parlamentu dogoditi nakon što tekst bude izmijenjen.

- Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etno-muzikolozi. Politički dio Komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio Komisije - rekao je Jovičić.

On je podsjetio da je tekst koji je predložen pretrpio ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.

- Kompozicija himne usvojena je prije deset godina, a bilo kakve izmjene bez saglasnosti Komisije i autora nemoguće su - rekao je Jovičić, podsjetivši da je od početka isticao teškoću u izboru teksta koji će biti zadovoljavajući za Hrvate, Srbe i Bošnjake u BiH.

Savjet ministara BiH nedavno se nije izjasnio o predloženom tekstu himne BiH, odlučivši da sugestije proslijedi Komisiji za izbor teksta himne i dvojici autora, Isoviću i Šestiću.

Primjedbe su se odnosile na nepominjanje mora u tekstu himne, koje bi moglo da se uklopi u tekst poslije dijela u kojem se pjeva o planinama.

Jedna od sugestija jeste da se uradi korekcija kompozicije himne, jer je napravljena kad nije bilo nikakvog teksta, pa je predloženi tekst sada teško uklapati u već postojeću instrumentalnu podlogu. 

Manje važna sugestija jeste da se u tekstu ne spominju pojedinačno riječi Bosna i Hercegovina, već da se naziv države kroz cijeli tekst piše punim imenom i prezimenom.

Nikola Špirić

- Da ne bismo kršili autorska prava, očekujemo da će se autori izjasniti o ovim prijedlozima i da će Savjet ministara BiH vrlo brzo biti u prilici da se izjasni o tekstu zakona himne - rekao je tada Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, napomenuvši da on lično nije imao primjedbi.

Ranko Risojević, član ove komisije, rekao je da ne želi da govori o mogućnostima za naknadnu izmjenu teksta himne, nakon što su izmanipulisani od strane Savjeta ministara BiH.

Ranko Risojević

- Nazivaju nas nečijim delegatima i to nakon što smo obavili veoma težak posao. Ne namjeravaju da plate rad ove komsije i to upravo oni koji su je formirali, tačnije Savjet ministara BiH. To pokazuje njihov odnos prema himni i prema BiH. Ja s tom komsijom nemam više ništa - rekao je Risojević.

Autor sjovicicslavuj | 24 April, 2009 | read_nums (406)

SARAJEVO, 24.04.2009. 

    

Sud BiH za pet godina postojanja zbog ratnih zločina 50 Srba osudio na 1.118 godina zatvora, dok su Hrvati dobili 146, a Bošnjaci samo 41 godinu robije

 Zgrada Suda i Tužilaštva BiH, bivši logor
 

  DVOSTRUKI ARŠINI... Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine pedesetak Srba osudio je na čak 1.118 godina robije! Istovremeno, pripadnici hrvatskog naroda osuđeni su na 146, a Bošnjaci su dobili ukupno 41 godinu zatvora!

Podatke o skandaloznom aršinu prilikom presuđivanja u Sudu BiH prikupio je Savez logoraša RS, čiji predsednik Branislav Dukić kaže da pomenute brojke na najubedljiviji način potvrđuju tezu da je Sud BiH „orijentisan antisrpski".

- Cifre pokazuju da su Srbi, prosečno, dobijali po 22 godine robije. Za to vreme, Bošnjaci se ili zaobilaze ili se presuđuje nekim beznačajnim likovima.

 PLOČKINIĆ: AID SNIMA SUĐENJA!
 

Predsednik nevladine organizacije „Kroacija libertas" Leo Pločkinić tvrdi da je ta organizacija analizirala nacionalnu strukturu u Sudu BiH i došla do podatka da su 90 odsto zaposlenih u Sudu BiH Bošnjaci.

- Očigledno je da je to sud koji sudi samo Srbima i Hrvatima. Postoji mnoštvo problema u funkcionisanju te institucije, počev od onog da taj sud retroaktivno primenjuje Krivični zakon BiH. Ali, u Sudu BiH imamo mnogo veći problem. Naime, došli smo do podataka da sve procese u sudnicama snima firma na čijem je čelu jedan od bivših visokih funkcionera AID-a! Neko treba da odgovori na pitanje zašto je to tako - kaže Pločkinić.

Nalogodavce i izvršioce stravičnih zločina nad Srbima niko ne procesuira, pa se oni i dalje slobodno šetaju, zaštićeni od krivičnog gonjenja. Za ovakvo stanje krive su i strane sudije i tužioci. Ipak, najčešći problem je tome što je Sud BiH, u suštini, politički sud, čija je jedina funkcija da osudi što više Srba, kako bi se oni prikazali jedinim lošim momcima i krivcima za rat! Tako dolazimo da priče da su Srbi u Sudu BiH dobili više od hiljadu godina! Pa, ni Haški tribunal nije bio toliko antisrpski nastrojen, iako je sudio „krupnim ribama" - ističe Dukić.

Podsećamo, Press RS je pre šest meseci pisao o poraznoj statistici Haškoj tribunala, prema kojoj je, od ukupno 1.000 godina robije, koliko je taj sud do sada izrekao optuženima, više od 700 izrečeno pripadnicima srpskog naroda. Srbi su u Hagu kažnjeni trostruko više nego Bošnjaci, Hrvati i Albanci zajedno.

Međutim, praksa Suda BiH, očigledno, pokazuje zašto je Hag optuženima za ratne zločine kudikamo prihvatljiviji od sarajevskog pravosuđa, koji za ista dela izriče veće kazne od Haškog tribunala.

Ugledni banjalučki advokat Nebojša Pantić, koji zastupa neke od optuženih za ratne zločine, tvrdi da suština problema nije u kaznenoj politici Suda BiH, već u načinu na koji radi Tužilaštvo BiH, koje sastavlja i podiže optužnice.

- Pozicija Suda BiH je tu jasna i oni sude prema optužnicama koje dolaze iz tužilaštva! Brojke o kojima je reč govore o obimu optužnica protiv pripadnika različitih naroda. Ako su Srbi dobili toliko godina zatvora, onda je jasno da je Tužilaštvo podiglo mnogo više optužnica protiv pripadnika jednog nego protiv pripadnika druga dva naroda. Zato sam uveren da ovu statistiku treba posmatrati kroz prizmu onoga što radi tužilaštvo - ističe Pantić.

______________________________________________

fakti

* Sud BiH je osnovan 2003. godine

* Najveću kaznu za ratni zločin dobio je Srbin Gojko Janković, koji je osuđen na 34 godine zatvora

* Prema nepotvrđenim informacijama, u BiH se za ratni zločin, u različitim fazama na svim sudskim nivoima, sudski goni oko 12.000 ljudi.

* Računajući presude Haškog suda, Srbi iz BiH do sada dobili oko dva milenijuma robije.

____________________________________________________________

 Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj kaže da je odavno jasno da je Sud BiH, u stvari, „mali Hag". On kaže da je jasno da Srbi pravdu u tom sudu ne mogu da očekuju.

Slavko Jovičić Slavuj

- Politika ne bi smela da se meša u rad pravosuđa, jer bi ono trebalo da bude nezavisno! Ali, Sud BiH nije nezavisan. I što je najgore, zavisi od raznih lopova i hohštaplera! Ipak, to nikoga ne brine, ali ako se neki političar oglasi o radu pravosudnih institucija, odmah se napada da ugrožava njihovu nezavisnost! Međutim, niko ne razmišlja o ogorčenju i razočaranju koje ljudi u RS osećaju prema tim institucijama. Reč je o biračima i normalno je da oni svoje nezadovoljstvo iskazuju prema nama, jer su nas i birali. Zato mi moramo da se oglašavamo - kaže Jovičić.

On tvrdi da je Sud BiH klasičan dokaz da reforma pravosudnog sistema u BiH nije uspela i da selektivni pristup suda vodi Bosnu u još veće podele.

- Nije mi jasno kako niko iz Tužilaštva BiH ne može reći da je, ako ništa drugo, bar pokušao da otvori neki predmet vezan za zločine nad Srbima. Ali ne, nailazimo samo na ćutanje. Nema nikakve dileme da je u pitanju strategija da svi svedoci stravičnih zločina nad Srbima pomru i da onda više niko ne može da govori o onome što se događalo - ubeđen je Jovičić, koji je ceo rat proveo u zloglasnom logoru „Silos" u Tarčinu kod Sarajeva.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2009 | read_nums (492)
  RADIO Slobodna EVROPA       
22.04.2009
 

Bosanskohercegovačka poljoprivreda drastično zaostaje za zemljama trgovinskim partnerima. Između ostalog, iz godine u godinu gubi utrku u uslovima slobodne trgovine. To je stav poljoprivrednika iz BiH, čiji su apeli državnim institucijama za zaštitu domaće proizvodnje posljednjih mjeseci sve glasniji.

U Federaciji su danas poljoprivrednici na sat vremena blokirali sve važnije putne pravce kako bi ukazali na svoj težak položaj, kao i na to da podsticaji za poljoprivrednike još nisu uplaćeni.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč podsjeća da podsticaji za poljoprivredu u BiH zaostaju šest do sedam puta za zemljama trgovinskim partnerima u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). On takođe ističe da, iako su sve robe s kojima BiH trguje u okviru CEFTE na nultoj carinskoj stopi, pojedine zemlje su određenim nivoom carina u međusobnoj trgovini zaštitile svoje osjetljive proizvodnje - one za koje smatraju da su njihova perspektiva. BiH to nije uradila i njena poljoprivreda suočava se sa drastičnim gubicima, kaže Jeleč:

SEAD JELEČ

„A da smo gubitnik, to pokazuju podaci o spoljnoj trgovini. Spoljnotrgovinski deficit BiH u sektoru hrane i poljoprivrednih proizvoda raste iz godine u godinu i već je prešao dvije milijarde maraka.“

Predvidjeli smo da se carine počnu naplaćivati na određene poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske, i to nije u suprotnosti sa sporazumom CEFTA nego to je implementacija sporazuma CEFTA.
 
Katastrofalna situacija u poljoprivredi je dovela do toga da dio zahtjeva bh. poljoprivrednika ipak bude artikulisan u Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje, koji je Predstavnički dom Parlamenta BiH nedavno usvojio, a o kojem će se uskoro izjasniti i Dom naroda. Protiv zakona su bili ministri trgovine države i oba entiteta, uz obrazloženje da je on u suprotnosti sa sporazumom CEFTA. Pobornici zakona pozivaju se ipak na član 23 bis CEFTA, koji BiH omogućava da privremeno uvede mjere zaštite ukoliko se ispostavi da je u velikom deficitu u razmjeni s ostalim članicama.

Predlagač zakona, poslanik stranke Radom za boljitak u Parlamentarnoj skupštini BiH, Jerko Ivanković Lijanović kaže da je predmet domaćeg zakonodavstva ko pokreće mjere i kako se one donose:
 
 
„Ovim zakonom smo sve te procedure predvidjeli. Zbog već poremećaja na tržištu i poremećaja u regulatornim mehanizmima, jer poticaji kasne, ne isplaćuju se na vrijeme poljoprivrednicima, smo predvidjeli da se carine počnu naplaćivati na određene poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske, i to nije u suprotnosti sa sporazumom CEFTA nego to je implementacija sporazuma CEFTA.“

Stav ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića je da se zakonom ipak krše odredbe CEFTE na koje se BiH obavezala, a da se problem debalansa u trgovinskoj razmjeni treba rješavati kroz bilateralne odnose sa zemljama s kojima je BiH u deficitu.
 
Sličan stav ima i predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma državnog Parlamenta Slavko Jovičić:
 
„Ne možemo mi domaćim zakonodavstvom narušavati međunarodne sporazume, i to je svakome jasno. Ali mi moramo u svakom slučaju da na nivou parlamenata i parlamentarnih komisija, što imamo i u našem programu, razgovaramo sa našim susjedima i da donesemo najbolje mjere i prijedloge kako bismo ublažili taj deficit.“

Jovičić ističe da je neophodno poduzeti mjere unutar države i entiteta kako bi se privreda BiH učinila konkurentnom sa zemljama CEFTE.
 
O tome govori i sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč podsjećajući da BiH nije provela čak ni set vancarinskih mjera koje se odnose na intenzivnu kontrolu uvoznih roba. Upravo ta pasivnost državnih institucija uzrok je sve češćih optužbi adresiranih na Savjet ministara BiH - da je pod izrazitim uticajem uvoznih lobija.
 
Jerko Ivanković Lijanović:

„Ti uvozni lobiji su vrlo, vrlo jaki i utjecajni. Zamislite, oni su utjecajniji na Vijeće ministara od samoga Parlamenta jer u ovom slučaju Parlament ima protiv sebe i vlastito Vijeće ministara, a evidentno je velik pritisak i na parlamentarce u ovom periodu da obore taj zakon.“

Sead Jeleč objašnjava da je prije rata, domaća proizvodnja u BiH zadovoljavala između 75 i 80 odsto potreba stanovništva za prehranom, dok je danas taj procenat ispod 40 odsto. Na pitanje može li se desiti da uz sve svoje poljoprovredne resurse BiH gladuje, Jeleč ne isključuje tu mogućnost:

„BiH može ostati gladna ukoliko ne bude mogla da kupi hranu. Vjerovatno nije ni taj dan daleko s obzirom da se stvara ogroman trgovinski deficit. Ukoliko dođe u situaciju da ne može da otplaćuje spoljni dug, ona se može dobrim dijelom naći u situaciji da dio stanovništva bude gladan.“


Poljoprivrednici se, ipak, nadaju da će zakon o zaštiti domaće proizvodnje biti usvojen, ali i da će ostale institucije države, entiteta i kantona početi voditi brigu o poljoprovredi. U suprotnom, suočena sa ekonomskom krizom, ogromnim deficitom i malim podsticajima, BiH će imati potpuno razorenu poljoprivredu.

LINK - http://www.slobodnaevropa.org

Autor sjovicicslavuj | 22 April, 2009 | read_nums (495)

Славко Јовичић Славуј: Фронтовци

Хоће ли ускоро разни револуционари, манипулатори, егзибиционисти и авантуристи напокон доћи главе Босни и Херцеговини?

 Пуким случајем некако, заиста не знам како, али дођох до прогласа упућеног посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Но, да почнем од назива неке, мени још непознате, такозване невладине организације, или ти удружења грађана, која је издала ултимативни захтјев путем којег позива грађане Босне и Херцеговине да 9. маја организују генерални штрајк, односно позива народ(е) да паралише сваки вид живота у Босни и Херцеговини! Проглас је издат и потписан 1. априла. Прво сам помислио да се неки опасни авантуриста шали, јер је 1. априла Дан шале.

Надаље, у потпису тог памфлета прочитам да се ради о Удружењу "Фронт" и сазнам име предсједника те организације - извјесно-неизвјесног Данијела Сенкића! Ко је Данијел Сенкић, запитам се онако, чисто из радозналости. Заиста не знам, а да будем искрен и не интересује ме, ама баш нимало, односно ни трунке, или ти, ни зере! Ваљда је докони потписник из егзибиције, или из досаде, или по својој вољи, или по нечијем наређењу, наредао десет ултимативних захтјева и тражи да се сви одмах реализују. У противном, пријети да ће он, ето, бити предводник масовних демонстрација, које ће допринијети да се сруши легално изабрана власт и уставни поредак ове земље!

Овакви језиви позиви и апеловање на свијест грађана да се одазову на позив фронтоваца у мени изазива осјећај немоћи. Баш сам онако, иако сам посланик ове земље, имао добру намјеру да помогнем Сенкићу и да о свом трошку платим најмање двадесет аутобуса који ће превозити демонстранте из Пала пред зграду парламента БиХ. Али, без обзира на моју велику материјалну жртву, нико се још није јавио да крене за Сарајево. Срби су заузети изградњом и јачањем Републике Српске! Ништа чудно, српска посла! Опет, контам да пошаљем аутобусе само с возачима и да их демонстранти, онако демократски, демолирају на улицама Сарајева и да онда испоставим рачун кантоналним властима Сарајева и да затражим од њих одштету и куповину нових аутобуса.

План ми и није баш тако лош! Покушавам да ступим у контакт с многим невладиним организацијама у Републици Српској и да их наговорим да прихвате позив Сенкића и да тог дана сруше уставни поредак БиХ, јер позив фронтоваца није ништа друго него то! Но, неће Срби из Републике Српске да се одазову том историјском позиву револуционарних снага из слободарске Тузле, а баш би нам одговарао тај хаос у Сарајеву!

Нема тих пара ни моћи да Србе наговорим да се прикључе Сенкићу. Неће Срби, па то ти је! Неће да буду одговорни. Одговарало би то и нама, српским политичарима на привременом раду у Сарајеву, и дало би нам алиби да се сви повучемо из заједничких институција БиХ, јер је за претпоставку да ће их Сенкић и они који крену за њим срушити, мислим на институције и на легално изабрану власт у овој земљи. Е, сад је главно финале. Ми бисмо у том случају прогласили самосталност Републике Српске. И нико нам ништа не би могао приговорити, а не би нас било ко могао ни оптужити за сепаратизам или сецесионизам. Имам информацију да би самосталност РС одмах признала Европска унија. За почетак довољно!

Зато, Данијеле Сенкићу, не одустај од идеје да срушиш Босну и Херцеговину! Само запамти - Срби из Републике Српске неће ти у томе помагати, јер ми нећемо бити одговорни за твој авантуризам. Доста је нама безброј наметнутих и исфабрикованих разних кривица. Ех, кад ће више тај 9. маја?!

Autor sjovicicslavuj | 22 April, 2009 | read_nums (1825)
Mozaik
           Foto: Arhiv 
          18.04.2009.
 
Vrankić: Nadomjestak za niže carine

Ko hoće da puši, neka za to i plati • Cijena alkohola i sokova nepromijenjena...
 

Prijedlog zakona o akcizama, koji je Vijeće ministara uputilo Parlamentu BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri, predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga.

Namet na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosit će dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri bit će 3,5 marke.

Akciza na pića iznosit će 8 KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije. Predlagač zakona cijeni kako se ovim indirektno stvara prostor da domaći proizvođači povećaju proizvodnju tradicionalnih prirodnih pića u odnosu na pića od etil-alkohola.

Zakon predviđa i uvođenje posebne akcize od deset feninga po litri goriva za izgradnju autoputeva.

- Treba zadržati jedinstvenu stopu PDV-a, ali zato hitno treba usvojiti predloženi zakon o akcizama. Ovo nije zakon za poticanje proizvodnje, već za prikupljanje dodatnih prihoda, bez kojih smo ostali smanjujući određene carinske stope. Zato je neophodno povećati akcize na luksuzne proizvode. Pa, ko hoće da puši, neka to i plati - kaže ministar finansija BiH Dragan Vrankić.

Akciznim proizvodima smatraju se derivati nafte, duhanske prerađevine, bezalkoholna pića, alkohol, alkoholna pića i voćna prirodna raklija, pivo i vino, te kafa.

- Sav novac prikupljen od akciza bit će uplaćivan na podračun koji je Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) dužna otvoriti i bit će korišten za gradnju autoputeva. Taj novac će se raspoređivati prema odluci Fiskalnog vijeća, kao što se dijeli i novac s jedinstvenog računa UIO - objašnjava predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Slavko Jovičić.

Prema njegovim riječima, on se zalagao za veće akcize na uvozne cigarete, ali to, zbog "jakog uvoznog lobija", ipak, nije prihvaćeno.

Autor: S. R.

Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2009 | read_nums (578)
 
 
СВИМ ХРИШЋАНИМА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ, УПУЋУЈЕМ НАЈИСКРЕНИЈЕ ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ НАЈРАДОСНИЈЕГ ПРАЗНИКА - ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА!
ХРИСТОС ВAСКРСЕ!
 
 ВAИСТИНУ ВAСКРСЕ!

Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
________________________________________
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva