Slavko Jovičić -

ПРЕГЛАСАНИ ПОСЛАНИЦИ ИЗ СРПСКЕ

Autor sjovicicslavuj | 25 Septembar, 2014 | read_nums (517)

  Политика

  САРАЈЕВО, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ прихватила је на ванредној сједници у Сарајеву да овај дом данас разматра Приједлог закона о царинској политици, иако су чланови Комисије из Републике Српске Борислав Бојић и Славко Јовичић били против.
    
  *******************************************
  Предсједавајући Комисије Борислав Бојић /СДС/ истакао је да је овај преобимни материјал из Савјета министара БиХ стигао тек данас, тако да га није могуће квалитетно разматрати.

  Он је рекао да и Дирекција за европске интеграције БиХ сматра да понуђени закон није у потпуности, него тек дјелимично усклађен са прописима ЕУ.
  ************************
  Славко Јовичић /СНСД/ је навео да је ријеч о закону у првом читању, да нема могућности за амандманско дјеловање, те да ће коначну одлуку о закону ионако донијети нови сазив парламента БиХ.

  "Шта је Савјет министара БиХ чекао до сада? Ето, сјетили су се овога пет до 12, а ја би требало да за пола сата прочитам 196 страница.

  Зато сам против, јер ко зна када ће овај закон бити усвојен и нема амандманске фазе, а ни назнака да ће до избора бити одржана сједница Дома народа", објаснио је Јовичић.
  ******************************
  Осталих пет чланова Комисије гласало је за разматрање овог материјала на данашњој сједници Представничког дома.

  Помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Хајрудин Подбићанин рекао је да овај закон има уставни основ и да би требало да буде разматран јер је дио ширег пројекта у чијој изради је учествовала и ЕУ. 

  Ријеч је и о обавези БиХ из Споразума о стабилизацији и придруживању, каже Подбићанин, а за његово доношење заинтересован је и ММФ. 

  Према његовим ријечима, суштинске промјене у овом закону су поједностављивање царинских процедура за пословне субјекте у БиХ ради уштеда времена и смањења трошкова пословања, као и изједначавање права и повластица домаћих са страним инвеститорима, док је све остало ствар правно-техничког усаглашавања садржаја закона са прописима ЕУ.

  Он је додао да би упућивање овог закона у парламентарну процедуру био "добар сигнал према ЕУ".
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva