Slavko Jovičić -

Slavko Jovičić Slavuj, državni poslanik iz SNSD-a: Korupcija je umiljato ime za veliki broj lopova

Autor sjovicicslavuj | 20 Septembar, 2014 | read_nums (712)
   
   
  20.09.2014. | PIŠE: JELENA MILANOVIĆ
   

   

  Ne znam za slučaj da se bilo ko dobrovoljno odrekao neke funkcije ili fotelje ako je u nju jednom zasjeo. "Starosjedioci" na funkcijama će sve učiniti da samo oni ostanu i koristiće sva sredstva da potpuno - bokserskim žargonom rečeno - nokautiraju one za koje procijene da su im protivnici u borbi za političku funkciju. Tu se uključuje sva raspoloživa logistika, od radio Mileve, pa do raznih gatara i horoskopskih znalaca i analitičara opšte prakse, samozvanih poznavalaca svega i svačega, odnosno istine radi - poznavalaca ničega.

  U prošlom razgovoru za Oslobođenje kazali ste kako će EU propasti za deset godina. Kako gledate na najave iz Srbije koje kažu kako će naše komšije okrenuti leđa Rusiji upravo zbog Evropske unije?

   
  - I sad nisam promijenio mišljenje. Zapravo, Evropskoj uniji odgovara ovakvo haotično stanje na Balkanu. Jedini način da se razvijene evropske države riješe svog tehnološkog i industrijskog otpada je da preostale zemlje bivše Jugoslavije drže daleko od svog članstva. Dakle, Evropska unija koristi BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, a pogotovo Srbiju, kao rezervnu deponiju za odlaganje svojih proizvoda, koje nikome ne može prodati osim nama. Zato i Srbija balansira i još se ne opredjeljuje ni za jednu, a ni za drugu stranu. Ipak, to su unutrašnje stvari Srbije i neka se političari iz Srbije sa tim problemima bore. I novi sastav Evropske komisije mi daje za pravo da sam blizu istine šta se može očekivati u narednim godinama. Nakon referenduma u Škotskoj, Katalonija je sljedeća, a to su sve tendencije koje ne mogu održati Evropsku uniju u ovakvom obliku organizacije.

  Zašto Vas nema na listama i hoćete li sa oktobrom završiti svoj politički angažman?

   - Vaše pitanje je jednostavno, ali ono zaslužuje kompleksan odgovor. Naime, poznato je da sam u dva mandata bio poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH. U prvom mandatu nisam pripadao nijednoj stranci, jer za mene članska partijska knjižica ne znači ništa. Za mene je riječ najvažnija. Kad dam riječ, e to ne mijenjam bez one najveće nužde, pa čak ni tada. U drugom mandatu, od 2010. godine pa do danas, bila je nešto drugačija situacija. Učlanio sam se na nagovor mog prijatelja Mladena Zirojevića, koji je u to vrijeme bio predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Istočnom Novom Sarajevu i koji je bio ministar u Savjetu ministara BiH. Zaista, moram još jednu činjenicu da istaknem.

  Drugi su odlučili

   
  U tom periodu, kako već rekoh, Mladen Zirojević je bio ministar u Ministarstvu za ekonomske odnose i trgovinu, a ja sam bio predsjednik nadležne parlamentarne Komisije za trgovinu i carine. Odlično smo sarađivali. Ono što je najbitnije, gospodin Zirojević je puno dao za SNSD, ali doživio je to što je doživio, nešto slično meni. Nema ga više u politici, a od oktobra neću ni ja biti direktno politički angažovan. Drugi su tako odlučili. Da odmah kažem da je o tome najmanje odlučivao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. To pomalo izgleda ironično, jer je jasno da posljednju riječ u stranci daje predsjednik Dodik. Međutim, neki likovi koji se stalno motaju oko Dodika su predsjedniku servirali razne podatke, pa i laži i to sve radi svojih pozicija i radi njihovog ostanka i opstanka na političkoj sceni. Još jednom da naglasim - jedino se ne ljutim na predsjednika Dodika. O nekim njegovim saradnicima i visokim funkcionerima SNSD-a imao bih mnogo toga lošeg da kažem, ali to ne bi bilo korektno, jer bi mnogi dušebrižnici jedva to dočekali. Izgovor bi pronašli u tome: Sad kad su ga njegovi otpisali iz svih političkih struktura i sa političke scene, evo ga Slavuj progovorio. E to se neće desiti, jer se nikada nisam bavio intrigama, lažima i ogovaranjima, kao što su to protiv mene govorili neki, pa čak i moje ranije kolege, a i koleginice, gradeći tako svoje pozicije.
   
  Budući da ste jedini državni poslanik koji nije putovao niti izostao i sa jedne sjednice Parlamenta, kome biste, gledajući zasluge, od današnjih kolega poželjeli da dobije i novi mandat, članstvo u komisijama, dnevnice sa putovanja...?
   
  - To ste u pravu i sve se može provjeriti u stručnim službama Parlamenta. U prošlom sazivu održano je 98. sjednica i jedino Šefik Džaferović i ja nikad nismo izostali ni sa jedne. U ovom mandatu sam jedini koji sam prisustvovao svim sjednicama Parlamenta, pa čak i onda kad sam u dva navrata u zgradi Skupštine primao infuziju zbog mnogih zdravstvenih problema. Dakle, u ovom sazivu će biti održane 73. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine. Da odmah kažem da je to malo sjednica, s obzirom na probleme u kojima se nalazi BiH. Novi saziv Parlamenta će morati to da promijeni. Gledam, u susjednoj Srbiji zasjedaju dva dana raspravljajući o samo jednom amandmanu na neki zakon. Kod nas to nije bio slučaj. Uostalom, i BiH je sama po sebi poseban slučaj.

  U ovom mandatu nisam uopšte otvorio vrata blagajne, jer nisam putovao na račun BiH ni do Kiseljaka, dok neki nisu izlazili iz blagajne i možete lako provjeriti ko su ti poslanici i koliko su naplaćivali razne privilegije na brojnim, ali i sasvim nepotrebnim putovanjima. Nema gdje se nije putovalo. Postavlja se opravdano pitanje - kakve koristi je od tih silnih putešestvija imala BiH? Nije imala nikakve koristi ni BiH, a ni njeni građani, već samo ogromnu finansijsku štetu. Po Zakonu o dostupnosti informacija, imate pravo da sve ovo o čemu govorim i provjerite. Zaprepastili biste se kad biste došli do podataka kolika su bila primanja nekih poslanika, ne plate, već primanja, a u to ulazi svašta - plaćeno korištenje mobilnih telefona, putni troškovi, dnevnice, odvojeni život... Ma razna čudesa od čije pomisli i cifri me glava zaboli. Ne napadam ja sve to iz razloga što nisam ja imao pravo na sve te privilegije, već jednostavno to iznosim kao činjenicu. Svi novinari koji prate rad Parlamenta BiH o ovome znaju i znaju da sam na sve te anomalije mnogo puta ukazivao, ne po kuloarima i kafićima, već za skupštinskom govornicom.

  Čista kurtoazija

   
  I šta poručujete onima koji će vas naslijediti u skupštinskim klupama?

  - Ne odlučujem ja ko će biti izabran u novi saziv parlamenta. Svima želim uspjeh, kad kažem svima, onda je to čista kurtoazija, jer mora da znate da u politici nema ljubavi. Radi se samo o čistom i to ličnom interesu svakog pojedinca. Pa i mi u istom klubu smo pili zajedničke kafe samo pred početak i na kraju sjednice. Bili smo zajedno četiri godine, neki i osam i mnogi od nas i ne znaju koliko članova porodice ima neko od kolega, a da ne govorim o nekim drugim stvarima. Narod bi za ovakvo stanje rekao: "Okolo (za javnost) gladac, a unutra (međuljudski odnosi) jadac"!

   
  Konstatovali ste kako su mnoge stranke, bar iz onoga što se čita u medijima, odlučile za podmlađivanje - podmićivanje kadrova, pa će se moći glasati i za one mlađe od 70 godina! Jesu li mladi nezainteresovani ili se stari ne daju otjerati iz politike?

  - Biće i podmlađivanja, ali to će biti simbolično. Ne znam za slučaj da se bilo ko dobrovoljno odrekao neke funkcije ili fotelje ako je u nju jednom zasjeo. Naprotiv, "starosjedioci" na funkcijama će sve učiniti da samo oni ostanu i koristiće sva sredstva da potpuno - bokserskim žargonom rečeno - nokautiraju one za koje procijene da su im protivnici u borbi za političku funkciju. Tu se uključuje sva raspoloživa logistika, počevši od radio Mileve, pa sve do raznih gatara i horoskopskih znalaca i analitičara opšte prakse, samozvanih poznavalaca svega i svačega, odnosno istine radi - poznavalaca ničega!

   
  Kako gledate na hapšenja vehabija širom Bosne i Hercegovine?

  - To je pitanje koje zaslužuje najveću pažnju. Mislim da bi mi trebalo cijelo Oslobođenje da bar obični narod uvedem u problematiku tog velikog i opasnog problema bezbjednosnog aspekta. Jer, bezbjednost je dinamična kategorija. Ona nije statična i ne može se to naučiti samo iz knjiga i iz literature. Kad sam bio gost u američkom Kongresu u Washingtonu - nisam tada bio poslanik i ovo naglašavam da mi ne bi bilo ko prigovorio da sam i ja arčio narodne pare - imao sam priliku da razgovaram sa njihovim nekim stručnjacima za bezbjednost. Zamislite, došao neki anonimni lik iz balkanske vukojebine i sad kao Amerima drži slovo o bezbjednosti, a neki od njih nisu znali ni gdje se geografski nalazi BiH. Rekao sam im ovo: Svaka i najsavremenija i najobučenija obavještajna služba može da otkrije potencijalne teroriste i izvršioce najtežih krivičnih djela, ali nijedna od tih službi nikada neće moći da predvidi kad će ti opasni likovi krenuti sa svojim terorističkim aktivnostima. Isto sam ponovio u njemačkom Bundestagu. Moram se čak i pohvaliti da su moji sagovornici bili oduševljeni mojim konstatacijama i upozorenjima šta svijet i čovječanstvo mogu da očekuju od potencijalnih terorističkih organizacija ili kako ih neki "umiljato" nazivaju - pokreta.

   
  Najavili ste kako ćete tužiti BiH. Je li tužba spremna i hoće li Vam se pridružiti još neko od bivših logoraša?

  - Tačno. Na jednoj od prethodnih sjednica Parlamenta javno sam rekao da ću podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, prije svega radi moralne satisfakcije, a u apelaciji ću pokrenuti i zahtjev i za ratnu odštetu koju će morati država Bosna i Hercegovina da isplati onim osobama koje su pretrpjele mnogobrojna ratna poniženja i zlostavljanja po koncentracionim logorima koje su osnivale i koje su držale sve strane u bh. ratnoj kataklizmi. Naime, sve međunarodne konvencije su na mojoj strani i na strani žrtava. Pa je tako i BiH, koja je potpisnica mnogih konvencija, bila dužna i morala je da poštuje i Ženevsku konvenciju o zabrani zlostavljanja i torture svojih građana. Pogotovo se to odnosi na Protokol III Ženevske konvencije. Dakle, država je bila dužna da poštuje sve međunarodne konvencije. U ovom slučaju to je BiH, koja je priznata članica Ujedinjenih nacija. Želim da otklonim sve sumnje u pozitivan ishod ovog predmeta. Ali, o tom-potom, biće više riječi kad za to dođe vrijeme. Sam ću pokrenuti taj postupak i svako od žrtava ko mi se pridruži dobro je došao. Siguran sam da će Ustavni sud BiH prihvatiti moju apelaciju i da neće biti potrebe da idem dalje do Strasbourga, jer ne želim da budem novi Sejdić - Finci, mada su njih dvojica, a ja sam krećem u proces: Jovičić u predmetu protiv BiH!

   
  Dokad će narod u BiH živjeti uz krilaticu: Neka je živa glava?

  - Narod može sve da istrpi. Niko, pa naravno ni ja ne mogu da odredim granicu i vrijeme do kojih može narod da propada. Još u prošlom sazivu Parlamenta BiH u nekoliko navrata sam pokretao inicijativu za koju sam tada, a danas pogotovo bio ubijeđen da nam samo okretanje ekonomiji može obezbijediti opstanak i izlazak iz letargije i potpunog kolapsa i neimaštine u kojoj živi većina stanovništva u BiH. Za tu inicijativu dobio sam saglasnost u Predstavničkom domu, ali ona nikad nije i realizovana. A moj prijedlog je bio da se održi posebna plenarna sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na koju bi se pozvali svi relevantni faktori koji bar nešto znaju o ekonomiji i da se donesu hitne mjere za izlazak iz krize. No, nažalost, takvim stvarima niko se u BiH ozbiljno ne bavi, osim naravno raznih kvazianalitičara opšte prakse koji su preplavili medije samo da im dopune programe. U krajnjoj varijanti, isti ti analitičari nikad ništa dobroga nisu donijeli napaćenim narodima, osim što su sami sebe uhljebili na razne jasle Soroša, Konrad Adenauera i ko zna sve kakvih stranih finansijera.

   
  Dakle, da se vratim svojoj inicijativi. Tada sam predlagao da se na toj tematskoj sjednici bavimo samo ekonomskim temama, pa da tako - prva tačka bude: Gdje se danas nalaze građani BiH i kako uopšte žive svoje teške živote. Druga tačka - ekonomija, treća: Program mjera za izlazak iz krize i tako redom... ako treba do 101. tačke dnevnog reda, ali samo ekonomija i opet ekonomija i sve što je vezano za ekonomiju i privredu.

  Prosipanje magle

   
  Šta bi se onda, po Vama, trebalo prioritetno uraditi da narod napokon počne bolje živjeti?

  - Uvažavajući činjenicu da na vaše pitanje ne mogu odgovoriti kontrapitanjem, ali evo: Postalo je besmisleno slušati svaku vlast koja pominje borbu protiv kriminala. Korupcija je umiljato zvanje za veliki broj lopova koji su se enormno obogatili u ratnom vremenu i to na patnjama i na krvi svih naroda. Od tog vremena treba krenuti. Ali, ko to da uradi? Zar oni lopovi koji prije rata nisu imali dana radnog staža u knjižici i koji su preko noći postali enormno bogati, pljačkajući jadnu sirotinju koju su pod plaštom patriotizma gurnuli da gine za "dobrobit" lopova i lopuža koji danas raspolažu ogromnom imovinom, dok jadni i čestiti narodi gledaju samo kako da prežive?!

   
  No, da se vratim na osnovno pitanje za koje sam se stalno zalagao u Parlamentu. Dakle, sam dragi Bog nam je dao prirodne, privredne i intelektualne resurse od kojih bi svi mogli dobro da žive u BiH. A to su: poljoprivreda, energetika i voda. Međutim, političkoj oligarhiji je lakše da se raznim nametima i porezima održava na vlasti, nego da se uhvate pravog posla, a to su razvojni projekti u kojima se mogu otvoriti na hiljade novih radnih mjesta. Takvim stvarima se malo ko bavi, jer je lakše otvoriti neki privatni fakultet i samo štancati diplome i proizvoditi nove kadrove od kojih niko nikada neće imati nikakve koristi, pa ni sami ti "kadrovi" koji za par dana dođu do diploma. Ali, to su neke druge stvari i pitanja koja skoro nikoga ne interesuju.
   
  Jednom ste kazali da procedura imenovanja čelnih ljudi sigurnosnih agencija BiH predstavlja pravu farsu. Budući da je i u pravosuđu slična situacija, kako to promijeniti?
   
  - Ponekad mi se čini da sve što radimo - radimo namjerno pogrešno samo da ne bismo uspjeli. Ako išta znam, a čini mi se da bar nešto znam, onda mi je oblast bezbjednosti po filingu najbliža. Bezbjednost nije apsolutna kategorija. Bezbjednost je dinamična slika svakog demokratskog i uređenog društva, što naravno nije slučaj sa BiH. Gledajući sa globalnog aspekta na taj fenomen - bezbjedne zemlje (mada takvih skoro i nema), ne želeći da bilo koga prepadam - slobodno mogu reći da se radi o imaginarnoj slici stvarnosti u turbulentnim svjetskim previranjima i interesima za dominacijom onih jakih i velikih i potčinjavanjem sebi - onih malih i slabih država i naroda. Ovo ću najbolje ilustrovati sljedećim primjerom. Naprosto se naježim kad nekog političkog avanturistu čujem da eto kao on tobože nema "čarobni štapić" i da ne može neke stvari da promjeni?! (Sic!). Pa, niko i od takvih voluntarista i avanturista i ne traži da budu mađioničari, jer je narodu ionako previše raznih iluzionista koji "isijavaju pameću", već narod traži da svaka vlast ne bude sama sebi cilj, nego da stvara pretpostavke i zakonske okvire da i taj narod može da živi dostojno čovjeka. Eto ga sad - dostojno. Ničim izazvan, evo i ja odoh u iluzioniste. Nažalost, u našem društvu malo je realista i praktičara koji bi se uhvatili ukoštac sa mnogobrojnim problemima i koji bi te probleme i rješavali. Za ovo o čemu govorim najbolji pokazatelj je predizborna kampanja i razne mesije koje narodu obećavaju kule i gradove, a sve sa jednim ciljem - "Narode, propašćeš ako mi ne ostanemo na vlasti. Ne zna se koji su dovitljiviji u prosipanju magle, možda su, ipak, oni drugi koji žestoko jurišaju na fotelje, koji su još radikalniji: "Narode, ako mi ne dođemo na vlast, svi ste propali." Nije ovo moj rekvijum niti žal što ponovo neću biti ni na jednoj listi, niti kandidat za neku funkciju. Ovo je realnost koju svaki čovjek vidi i osjeti.

  U prethodnim izbornim ciklusima prije konačnih rezultata prognozirali ste dosta tačno ishod. Ko će biti pobjednici na izborima u BiH?

   
  - Sa sigurnošću mogu da kažem da će kao i svih prethodnih godina, pa i decenija, jedini gubitnici biti narodi. Kad kažem narodi, onda mislim na tri konstitutivna naroda u BiH: Srbe, Bošnjake i Hrvate i naravno na sve druge iz kategorije Sejdić - Finci. Najveći dio kampanje gotovo svih biće usmjeren prema svojim nacionalnim grupama i davanjem "upozorenja" šta bi se moglo očekivati od onih drugih naroda koji bi željeli da ostvare dominaciju nad onim malobrojnijim... No, to nisu stvari kojima bi se trebao posebno ja baviti, jer sam ovaj put u ulozi posmatrača, kao što je to i većina građana. Prije samih održavanja izbora dosad sam uvijek "kovertirao" rezultate i pobjednike i pokazao se kao odličan prognozer. I vama ću dati jednu takvu kovertu, ali pazite - nije to ona koverta za podmićivanje i kako to mnogi umiljato zovu - korupcijom. To su samo rezultati koje očekujem. Mada mislim da nikoga to neće interesovati, jer u ovoj zemlji nikome niste interesantni ako niste čak ni kandidat za nešto.

  S obzirom na to da niste ni kandidat kako rekoste, a poznato je da ste bili jedan od najaktivnijih poslanika čime ćete se baviti nakon oktobra?

   
  - U politici, već sam rekao - nema ljubavi. Politika vam je borba za lični status i neku poziciju u društvu. Koliko god da ste se trudili da nešto učinite ili da promijenite nabolje, uvijek ste nailazili na one druge koji su vas osporavali i to samo radi učvršćivanja njihove vlastite pozicije, pritom ne birajući sredstva ni metode da vas olajavaju, omalovažavaju i potpuno diskredituju pred onima koji odlučuju o vašoj političkoj sudbini, a to su politički lideri stranaka. Jeste li ikada čuli da se neki političar odrekao svoje fotelje ili funkcije u korist nekog svog kolege? Taman posla, pa to bi bilo veće iznenađenje nego da ispravite "krivu Drinu". Takvi se ne bi odrekli fotelja ni u korist svoje djece, jer su svoju djecu već udomili na dobre pozicije, kako se to kaže - nepotizmom. Ma kakav crni nepotizam? Radi se o vlastitoj percepciji lične koristi. Politika vam je sredstvo i umijeće da se izborite za lični status, a narod će se svakako za nešto i za nekoga opredijeliti. Da li ste ikada vidjeli samu ovcu negdje na livadi da mirno pase? Ne, to nikada nećete vidjeti. Ovca će krenuti za svojim stadom. Jeste ovo tragikomična alegorija naše stvarnosti, ali narod je sve to preživio, pa će preživjeti i naredne izbore. Narodu će biti tako kako će biti... Biće malo zadovoljnih, a mnogo više nezadovoljnih i tako će se sve ponovo vrtjeti u vrzinom krugu, do nekih novih takozvanih plenumaša koji će pokušavati da promijene ono što je u ovakvom društvu skoro nepromjenjivo. A sve bi moglo i moralo biti drugačije.

   *********************************

  Malo ko brine o komšiji
   
  Pred Cecin koncert u Istočnom Sarajevu pisali ste kako je "bezbjednost podignuta na prvi stepen, u najmanju ruku, kao da će se u našem gradu održati samit Putin - Obama". Od svega toga samo se pojavila informacija kako su dotičnu slušali Dodik i Orić. Vaš komentar?

  - Da. Pisao sam o tom koncertu, dakle od same najave, pa do njegovog održavanja. Zaista je bila vrlo napeta situacija, bogami kako da se trebao održati samit: Putin - Obama. Takvu negativnu atmosferu podgrijavala su neka bošnjačka udruženja i podizali su tenzije do neslućenih razmjera. Opštepoznato je da su takve stvari interesantne za sluđivanje naroda, pogotovo ako se prave u kuhinji jednog entiteta usmjerenih protiv onog drugog. Dimenzije takvih huškačkih izliva mržnje su stravične i razorne, posebno kad se zakuhaju u jednom narodu, a onda se sve okrene protiv onog drugog ili trećeg naroda. Ovaj prostor je na vjetrometini raznih interesa i pogodno je tlo za podizanje stalnih tenzija, pa i mržnje prema onom drugom ili trećem, a sve po poznatom klišeu: "Neka komšiji crkne krava". Međutim, malo ko se brine za komšiju. Ne znam ko je sve bio na tom koncertu? Zbog zdravstvenih problema nisam išao, ali drago mi je da se koncert održao i da je sve prošlo bez nekih velikih incidenata. Ono što sam saznao iz medija je da je policija Republike Srpske odigrala veliku ulogu i da je svojim profesionalnim odnosom sve učinila da se koncert održao bezbjedno i sigurno po sve učesnike. Jer, bezbjednost uvijek mora biti na prvom mjestu, a pjesme i igara, odnosno igrarija nikad neće nedostajati.

  ************************************

   Medij za sluđivanje naroda

  Hoće li nas nakon "Sulejmana Veličanstvenog" okupirati i kakav veći investitor iz Turske?

  - I o tome sam mnogo puta pisao i javno govorio, prvo u Parlamentu, pa i u onim medijima koji su željeli to i da objave, jer evo u Parlamentu svaki novinar koji izvještava sa sjednica ima svoje političke ljubimce. Svaka redakcija ima svoju stranku koju podržava. Svaka stranka ima svoj medij putem kojeg dodatno sluđuje sve narode. Znam iz ličnog iskustva kako to ide. Recimo, poznato je da sam bio više nego aktivan na sjednicama. Govorimo sam, recimo o nekoj temi i sutra u novinama vidim da su svi različito prenijeli ono o čemu sam izlagao i šta sam zastupao. Imam velikog iskustva u novinarstvu, jer sam i sam pisao, zapravo bio sam kolumnista i izvještač za neke od najpoznatijih printanih medija, posebno u Republici Srpskoj i u Srbiji. Velika novinarska "produkcija" objavljenih tekstova ostala je iza mene i ostala je negdje zabilježena.

  *********************************

  ЛИНК: Текст на сајту "Ослобођења"

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva