Slavko Jovičić -

Planovi - Svečana pjesma ponovo na dnevnom redu ... Nova vlast usvaja tekst himne BiH?

Autor sjovicicslavuj | 15 Decembar, 2014 | read_nums (367)
  Sarajevo 15. 12. 2014
  Ako je suditi po raspoloženju predstavnika političkih partija koje su formirale većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, odnosi u novoj vladajućoj koaliciji će biti uzdrmani već kada se na dnevni red stavi jedno od, uslovno rečeno, benignih pitanja kao što je tekst himne BiH!


  ZASAD MOGU SAMO DA MUMLAJU
  HIMNU
   
  Poslanici u Predstavničkom domu
  Predstavnici SDA i DF-a smatraju da bi BiH trebalo napokon da dobije tekst svečane melodije, dok s druge strane, poslanici srpskih stranaka ocenjuju da nije reč o benignom pitanju i da ga zbog toga treba ostaviti po strani.

  Poslanik DF-a u Parlamentu BiH Damir Bećirović kaže za Press da će nova većina pokušati da dođe do teksta himne, izražavajući uverenje da će se na to pitanje konačno staviti tačka.
  - Nadam se da će biti raspoloženja da se to pitanje reši, jer je BiH jedna od retkih zemalja koja ima himnu bez teksta - kaže kratko Bećirović.

  Poslanik SDA Sadik Ahmetović smatra da odluka o tekstu himne mora da bude donesena uz saglasnost svih strana, ističući da mu nije jasno zašto je svojevremeno u Domu naroda BiH oboren usaglašeni predlog teksta.
  "Zemljo moja" stiže u parlament!
  Navladina organizacija "Panevropska unija BiH" pre dvadesetak dana je najavila da će službeno pokrenuti inicijativu da pesma "Zemljo moja" postane nova himna BiH.
  - Mislim da ne postoji niko ko ne zna ovu prelepu pesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70-ih godina prošlog veka proslavili grupa „Ambasadori" i Ismeta Dervoz, tada Krvavac. Tekst je potpuno neutralan, a iako melodija nema klasičnu formu himne, to ne bi trebalo da smeta, jer se uz dobar aranžman i simfonijsko izvođenje taj nedostatak može ukloniti - rekao je predsednik „Panevropske unije BiH" Vanja Gavran, ističući da će ovu inicijativu uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH.


  - Taj predlog je dobio jednoglasnu podršku u Predstavničkom domu, a potom je oboren u Domu naroda BiH. To je urađeno zbog dnevne politike, ali i nedoraslosti pojedinih poslanika SNSD-a, pre svega Dušanke Majkić koja nije mogla da shvati koliko je značajno, ne samo pitanje himne, već konsenzusa koji je postignut u Predstavničkom domu. Ne želim da prejudiciram kako će se ponašati nova većina i da li će ponovo raspisati konkurs za tekst himne, ali u vezi s tim pitanjem mora da se postigne saglasnost predstavnika svih naroda i građana BiH - kaže Ahmetović.

  S druge strane, poslanik NDP-a Momčilo Novaković kaže da problem teksta himne nije benigno, već značajno političko pitanje koje bi zbog toga bolje bilo ostaviti po strani, nego staviti na dnevni red.
  - To je pitanje suštinskih odnosa unutar BiH. Ne treba zaboraviti da je postojeću melodiju nametnuo visoki predstavnik i da je kasnije dobila legitimitet u Parlamentu BiH glasovima poslanika i stranaka koje se danas sigurno time ne diče. Dakle, u startu su postojali različiti pogledi i stavovi u vezi s tim pitanjem, zbog čega to pitanje ne treba da predstavlja prioritet i da se stavlja na dnevni red. Nova vlast na nivou BiH treba da se posveti ekonomskim pitanjima, a politička pitanja, među kojima je i tekst himne, treba da ostavi po strani - kaže Novaković.

  Bivši poslanik SNSD-a i član poslednje parlamentarne komisije koja se bavila pitanjem teksta himne Slavko Jovičić Slavuj kaže da će to pitanje biti jako teško rešiti. On smatra da ne postoji niko na svetu ko može da napiše tekst koji će odgovarati i Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima te "Sejdiću i Finciju".

  - Kada bi to neko i uspeo, u što sumnjam, taj tekst opet ne bi isto doživljavali u sva tri konstitutivna naroda, jer ne doživljavaju isto ni celu BiH - kaže Jovičić.Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva