Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 29 Januar, 2009 | read_nums (578)
 

                                    PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                       

Стварно више не знам који је то медиј у питању и који је објавио неку, од бројних мојих изјава, али добијем повратно обавештење да је то објављено на неким тзв. е-Новинама??? Признајем, никада до тад нисам ни чуо да такав електронски медиј постоји. И као свако радознало дете, онако из чиста мира, скокнем на тај линк. Наравно да у том тренутку ништа још не знам о каквим се наводно новинама ради, нити ко се све налази у импресуму, односно у тзв.  уређивачкој гарнитури.

 На блиц, опет наравно из радозналости, погледам неколико текстова и није ми требало пуно времена да схватим - да сам се заглибио у невиђено блато. Али, ништа страшно, нити кобно, јер ме само један клик спашава ужасавајуће антисрпске пропаганде...Ипак сам хтео да проверим „демократичност“ тог портала и тих тзв. новина, и онако поставим један блиц коментар на многобројне лажи које се фактуришу на адресу српског народа. И дан данас не могу да верујем у савремено диостигнуће технике и технологије, али могу у невероватну реакцију администратора. Заправо, само што сам видео постирани пост, као муња је експресно скинут и обрисан. На тренутак ми би жао, јер моји сви текстови, изјаве, постови и, иначе, медијско појављивање – никога не вређа, јер то и не би доликовало једном политичару, који је уз то и посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине...Заправо, ради се о мојој маленкости, која се као јавна личност свугде појављује са потпуном идентификацијом...Но добро...

 Скупим мало више „храбрости“ и отворим импресум и схватим ко то уређује ове тзв. електронске новине. Наравно, да ми, поред тренутног разочарења, мало лакну кад се уверих да те новине скоро нико и не чита, осим оних професионалних антисрпских лобиста. Народ би рекао – у „божијој башти има свега и свачега“!

 Кад сам све сабрао и одузео би ми драго што сам ето и то искусио, али и што сам за сва времена закључио своју посету тим назови новинама....Било, не поновило се!

Autor sjovicicslavuj | 27 Januar, 2009 | read_nums (797)
 

26.01.2009. 23:07
 
                                      
 
U živom javljanju za dnevnik BN televizije predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je ocijenio lažnom izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića o četiri teritorijalne jedinice koje bi ulazile i u granice Republike Srpske.

"Ne mogu da vjerujem da je mogao dati takvu izjavu koja ništa ne znači i nije tačna. Nema toga, ni Milorad Dodik nema sposobnost da ukine RS, a kamoli Sulejman Tihić".

Dodik je izjavio i da ne odustaje od svoga stava da je RS neupitna. "Niko ne može osporit naše pravo na RS, mi imamo našu ustavnu poziciju ona je jasna i pozicionirana tako kako jest. Ja sam prošao teške razgovore, najteži posao koji sam imao u životu je reforma policije, kada je Ashdown tražio da se ukine policija RS-a. I uvijek sam znao da na kraju toga puta mora biti policija RS.

Sada kažem da na kraju svakog puta kojim mi krećemo mora biti Republika Srpska, ona koju danas vidite i koju znate", kaže Dodik.

Dodik dalje navodi: "Ukidanje RS vam je kao san, niko ne može da ga zabrani, ali sutra kad ustanete onda vidite da ste samo sanjali nešto što vam je milo. Što se nas tiče mi živimo RS. Onaj koji ne uvažava RS, neće ni biti uvažavan od strane RS-a".

On dodaje da će od Sulejmana Tihića tražiti da javno objasni svoj stav, te dodao da ukoliko bude pri stavu kojeg je iznio gostujući na Federlanoj televiziji, da se onda više nema o čemu razgovarati, ističe Dodik rekavši: „Žali Bože izgubljenog vremena"

"U izjavi piše naravno da je BiH suverena , nezavisna, međunarodno priznata država ali to piše i u Dejtonskom sporazumu. Rekli smo da ima četiri teritorijalne organizacije, bilo je razgovora o četiri federalne jedinice od čega je jedna RS, ostalo naravno kako se organizuje, ali ja u to ne ulazim. I sam Tihić je tražio četiri teritorijalne jedinice, ako je smišljeno to uradio onda je izgubljena mogućnost za bilo kakve razgovore", ističe Dodik.

Dodik je na kraju ponovio da onim što je dogovoreno nije ugrožen teritorijalni integritet i ustavna pozicija RS. „To je savršeno jasno to zna i Tihić, ne sekirajte se, kaže u izjavi za BN lider SNSD-a Milorad Dodik.

_________________________________

Podsjetimo da je lider SDA Sulejman Tihić gostujući u magazinu "60 minuta" Federalne televizije kazao da će po dogovoru iz Banja Luke BiH imati četiri regije koje će prelaziti entitetske linije sa sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

          

Gostujući u istoj emisiji predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, je na ovu tvrdnju odgovorio da ukoliko je to tačno da se u potpunosti slaže i da će ukoliko je tako potpisati ovakav dogovor.

_________________________________


NAPOMENA:

Gostujući večeras u emisiji TEMA DANA na BHTV1 - ponovio sam ono što je rekao Milorad Dodik, vezano za današnje razgovore koji su vodjeni u Banja Luci u "trilingu" - Milorad  Dodik /SNSD/ - Sulejman  Tihić /SDA i Dragan Čović /HDZ/.

                                                                      Emisija - TEMA DANA na BHTV1

 Sagovornici u emisiji: Halid Genjac, SDA; Slavko Jovičić, SNSD; prof. dr. Žarko Papić. Pitanja možete postavljati na telefon broj: 033 471 070 od 19.30 do 22.15. Urednica i voditeljica: Suzana Stambol ...

  Slavuj                                       

Autor sjovicicslavuj | 26 Januar, 2009 | read_nums (627)

27. januar, 2009. godine 

     
         Kao osnvač i kao bivši potpredsednik Saveza logoraša Republike Srpske - čestitam  TRINAESTU  GODINU SLOBODE za 44 srpska logoraša, moja sapatnika koji su, na današnji dan, (27. 01. 1996. godine) na pravoslavni praznik Svetog Savu, poslednji izašli iz muslimanskog  koncentracionog logora smrti - SILOS u Tarčinu, opština Hadžići. Nažalost, mnogi od njih koji su tada dočekali DAN SLOBODE - više nisu medju živima.


Koncentracioni logor smrti SILOS je trajao najduže u, i nakon završetka gradjanskog rata, na prostorima Bosne i Hercegovine. Muslimanske vlasti su ga osnovale 11. maja 1992. godine i tek je zatvoren na pravoslavni praznik SVETOG SAVU, 27. januara 1996 (!) godine, kada je SLOBODU dočekala i posljednja grupa od 44 logoraša.

 

Koincidencija ili ne - na isti dan (27. januara...) u Drugom svetskom ratu,  zatvoren je nacistički logor smrti - Aušvic!!

Pored stravičnih fizičkih i psihičkih mučenja – 24 logoraša su zverski likvidirana u tom kazamatu smrti, dok je na desetine drugih ostalo bez delova tela i sa trajnim i teškim zdravstvenim problemima.

Kroz koncentracioni logor SILOS prešlo je blizu 600 muškaraca, u dobi od 14 do 90 godina. U koncentracionom logoru bilo je zatvoreno i 11 žena, pa čak i jedna trudnica u šestom mjesecu trudnoće!?

Svim bivšim srpskim logorašima koji danas žive širom svijeta čestitam – DAN SLOBODE!

A, svim mojim sapatnicima koji su zverski likvidirani na najmonstruoznije načine - neka je večno hvala i laka im crna zemlja! Za kosti još nekoliko njih ni danas -  trinaest godina od zatvaranja koncentracionog logora smrti SILOS - ništa se ne zna!

 Slavko Jovičić Slavuј

Autor sjovicicslavuj | 26 Januar, 2009 | read_nums (561)

                                      PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                 

BiH – juče, danas, sutra…

 Po mnogim stvarima BiH je  jedinstvena zemlja u svetu. Sastavljena je iz dva ravnopravna entiteta. Pisaću samo o srpskom narodu i Republici Srpskoj, i možda sa nekim manjim osvrtima na Federaciju BiH, koja će mi poslužiti kao šlagvort za odredjene slikovite i istinite stvari…Ovim pristupom nije mi namera da zapostavim  drugi entitet, taman posla.

 Srpski narod na prostorima ex Jugoslavije, dakle u celini - ima bogatu istorijsku, versku i kulturnu baštinu!  Ima sjajne sportiste koji osvajaju medalje na svim svetskim takmičenjima! Takodje, ima glumačke velikane, svetski priznate!  Ima svoje vekovne i slavne vojskovodje! O naučnicima nije potrebno trošiti reči, jer su oni širom sveta proslavili srpski narod i oni su dali ogroman doprinos tehnološkom i naučnom napretku civilizacije…Jednostavno rečeno, srpski narod ima svoje legende iz svih oblasti života, ljude koji su svojim rezultatima zadivili svet!

 Od svog nastanka Republika Srpska prolazi kroz teška iskušenja, ali na svom cilju i na putu prosperiteta i napretka ne posustaje, niti će! Vlast u Republici Srpskoj jasno zna šta hoće, ali isto tako zna i šta neće, odnosno zna kako da upravlja svim resursima, od prirodnih pa sve do onih političkih….

 Pozicija neoptužuje opoziciju, opozicija krivi poziciju, razumljivo. Nije to nikakav fenomen, niti je specifičan samo za ove prostore. Naprosto, to je tako svugde u svetu. Mada u normalnim zemljama postoje i konstruktivne opozicije…Cela ova rašomonijada može da se posmatra i sa sociološke, i psihološke strane, ne samo iz ugla politike. Nije Republika Srpska entitet čuda! Bosna i Hercegovina je zemlja čuda.

 Evo, skoro nekoliko meseci, ma kakvi nekoliko, to traje u kontinuitetu od završetka prethodnih opštih izbora, stalno se ponavlja i promoviše ista priča - priča o vanrednim ili prevremenim /nije to isto!/ izborima?! U beha javnosti izbore stalno traže i forsiraju gubitnici na onim prethodnim izborima, sasvim je svedno – opštim ili lokalnim…Izbore traže i sarajevski intelektualci, ali istovremeno i razni politički i nevladini marginalci. Šta bi zapravo dobile političke stranke i građani sa novim izborima? Ovi prvi - mukotrpan rad u kampanji, građani priliku da razmisle da li su dobro glasali na prošlim opštim i takodje, prošlogodišnjim lokalnim izborima. Ipak se može argumentovano tvrditi da se skoro ništa ne bi izmenilo u političkim odnosima, niti bi se sadašnji stranački balans onih koji su na vlasti i o onih koji se grčevito bore za vlast – poremetio ili promenio.

 Narod izmučen sa ekonomskom krizom, umoran od politike, morao bi ponovo da glasa. Osnovni problem opozicije je kako ubediti taj narod i one večite političke apstinente da moraju jedne jesenje nedelje da prošetaju do svog biračkog mesta? To je pravo pitanje za sve političke stranke, koje zagovaraju nove izbore. Na ulicama bi ponovo vidjali sve iste aktere koji godinama učestvuju u kampanjama...Putujući karneval bi ponovo krstario prostorima BiH. Da li je to potrebno i da li tako treba? Bi li stranke sa prefiksom – demokratske, koje nose   u svojim imenima, vratile na vlast opet one koji su davno morali da odu u istoriju? Šta bi se nešto  "istorijski" ili spektakularno promenulo? Ništa! Poznata je stvar da su Srbima svi izbori istorijski. I dramatični. I patetični.

 No, da ipak ohrabrim sve one političke lidere koji su danas u opoziciji ili su čak i van parlamentarnog života da će u ovoj godini biti IZBORA! Samo ne znam da li će ti “lovci” na vlast biti zadovoljni sa mojom eksplicitnom “ponudom” iliti sa jasnim potvrdjivanjem činjenica.

 Kao što uvek kasnimo u mnogim stvarima, pa tako ništa nije strašno što se upravo krajem januara, eto, organizuju razni izbori!? Biće i retroaktivnih izbora i u februaru, dakako za prošlu godinu. Biraju se tako, naravno, sa malim zakašnjenjem, lokalni  šampioni u sportu i sportisti za prošlu godinu…To je demokratsko  pravo i dostignuće da svako ima pravo da – bira i da bude biran (retko po neko i izabran)!?

 Ima nekih izbora za koje slobodno mogu reći da ih započinjemo prvi u svetu i na kojima ne mogu svi da učestvuju. Ja sigurno ne!!! Eto, tako je 23. januara, kad nam Bog već nije dao dovoljno snega na Jahorini, preduzimljivi direktor Olimpijskog centra, zajedno sa načelnikom opštine Pale i sa licencnim ovlaštenim predstavnikom agencije “Miss BiH za miss sveta” - organizovao IZBORE, ali ovaj put za miss Sarajevsko-romanijske regije.

 Dakle, mogu da potvrdim da će u ovoj godini biti mnoštvo razno raznih izbora i to u mnogim sferama života. Teško bi mi bilo da nabrojim sve vrste izbora i da kažem kako će se oni i kada kalendarski odvijati, ali siguran sam da neće biti ni vanrednih, niti prevremenih opštih izbora za organe vlasti u BiH. Naravno da su moguće mnoge političke turbolencije u BiH i da je Federacija BiH, skoro u svim segmentima života, u mnogo težim prilikama u odnosu na  Republiku Srpsku, ali… Stoga, mogu potvrditi da opštih izbora u Republici Srpskoj  neće biti. E sad, BiH je jedinstven politički prostor kad su u pitanju opšti izbori za sve entitetske i zajedničke organe BiH, tako da, takodje, mogu potvrditi da će  opšti izbori za celu zemlju biti organizovati onako kako je to i predvidjeno, dakle tek u oktobru naredne godine.

 I da zaključim, opozicionim političkim liderima, koji priželjkuju vanredne ili prevremene izbore – ostaje onda da posećuju razne sportske, kulturne i mnoge druge manifestacije na kojima se neko i zbog nečega bira…Pa tako, skoro u svakoj opštini se organizuje bar po desetak IZBORA! Biraju se najbolji u svim oblastima, kao recimo lovci, ribari, kulinari, misteri, misice, kosibaše, pa i “ginisovci” u ispijanju piva ili u brzini jedenja torte…ma sve se bira i izabire…

Autor sjovicicslavuj | 25 Januar, 2009 | read_nums (684)
                      
          
M. KREMENOVIĆ | 25.01.2009  

Nakon što je Miroslav Lajčak napustio BiH moguće da novi visoki predstavnik neće biti izabran s obzirom na to da se očekuje da Savjet za implementiaciju mira donese odluku da za tim nema potrebe imajući u vidu planirano zatvaranje OHR-a, saznaje "Fokus" od dobro obaviještenog izvora bliskog diplomatskim krugovima u Briselu.

- Većina zemalja članica Savjeta za implementaciju mira iznijela je stav da BiH treba da preuzme rukovođenje zemlje u svoje ruke. Odluka o zatvaranju OHR-a očekuje se na narednom zasjedanju koje je planirano za mart ove godine. Uveliko se spekuliše da do tada nema potrebe birati novog visokog predstavnika u BiH - rekao je naš izvor.

Politički predstavnici iz RS složili su se da će biti teško pronaći kvalitetnog diplomatu iz EU koji bi prihvatio funkciju prvog čovjeka OHR na svega nekoliko mjeseci.

- Pojedini političari, prvenstveno lider SBiH, Haris Silajdžić, krenuli su u žestoku lobističku akciju kako bi stanje u BiH predstavili što lošijim. Na temelju toga pokušavaju da pridobiju produženje mandata OHR-a - kaže naš izvor iz Brisela.

Čak su u Sarajevu odlazak Miroslava Lajčaka pojedini bošnjački političari pokušali da predstave kao još jednu pobjedu Milorada Dodika i Republike Srpske.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da je ovo pravi trenutak da se ne imenuje novi visoki predstavnik u BiH.

                                               

- Eventualno, trebalo bi da se imenuje predstavnik Evropske unije sa zadatkom da uspostavi dobre odnose između EU i političara u BiH. To podrazumijeva isključivo partnerske odnose kako bi nam olakšali put prema EU. Besmisleno je postojanje OHR-a, jer nema više pisanja pisama iz Sarajeva prema Briselu koja se vraćaju kao bumerang i predstavljaju kao obavezni zadaci - obrazložio je Jovičić i ocijenio da je Lajčak do sada bio najbolji predstavnik međunarodne zajednice.

On kaže da su očekivanja Sarajeva bila da će Lajčak nastaviti autokratiju Ešdauna, što bi BiH, kaže Jovičić, odvelo u sunovrat.

- Sada će osuti drvlje i kamenje na Lajčaka, jer nije u ime njih donosio odluke a istovremeno se dogovarao sa srpskim liderima. Dići će se halabuka iz Sarajeva da će novi nasljednik Lačaka ovdje nametati ustavna rješenja i smjenjivati s političkih funkcija, ali to je prošlost za BiH - kaže Jovičić.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, rekao je da će po svemu sudeći do narednog zasjedanja Savjeta za implementaciju mira, Lajčak formalno zadržati poziciju visokog predstavnika a da će na samoj sjednici uz žestoku raspravu biti odlučena dalja sudbina u vezi sa ostankom OHR-a u BiH.

                                          

- OHR ne treba u BiH. Odluka o tome neće biti jednostavno donesena. To će biti velika diplomatska bitka - rekao je Ivanić.

 

Ivo Miro Jović, član HDZ BiH, rekao je da odlazak Lajčaka može da bude prva stepenica prema potpunoj transformaciji OHR-a, koji bi u šestom mjesecu trebalo da se povuče iz BiH.

                                          

On je rekao da i dalje postoje političari koji žele jako prisustvo OHR i održavanje protektorata kako bi ostavrili vlastite političke ciljeve.

- Prije nego što se OHR povuče trebalo bi da budu položeni računi. Potrebno je utvrditi šta je to OHR zaista uradio kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma. Istovremeno se krivica fakturiše domaćim političarima u situaciji kada je visoki predstavnik u BiH vrhovna vlast. Zato je potrebno da budu položeni računi - rekao je Jović.

                                            

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, smatra da Lajčak ostavlja BiH u mnogo težoj situaciji nego što je bila kad je on došao. On je sa svoje strane pokušao da natjera domaće političare, da sjednu i razgovaraju. Očito je da u tome nije postigao neke posebne rezultate. Očekujem da budući visoki predstavnik bude uskoro imenovan kako se ne bi stvorio vakuum koji ne bi išao u prilog ovakvoj situaciji u BiH - rekao je Tihić.      

Autor sjovicicslavuj | 22 Januar, 2009 | read_nums (815)
                                          
                                      
                  Aktuelno
  
Foto: Arhiv
22.01.2009.
 
"Odlučili smo da uradimo sitne korekcije na tekstovima kako bi se oni mogli lakše pjevati", objasnio je Jovičić.

Komisija za izbor teksta himne BiH ni danas u Sarajevu nije uspjela da izabere tekst koji bi bio predložen Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, već bi to, kako je dogovoreno, trebalo da učini u narednih 15 dana.

Prema riječima člana Komisije Slavka Jovičića, na današnjoj sjednici saslušana su ranije odabrana dva teksta koji su horski otpjevani uz postojeću muziku himne, autora Dušana Šestića.

"Odlučili smo da u narednih 15 dana, u skladu sa poslovnikom Komisije i u saradnji sa autorima uradimo sitne korekcije na tekstovima, poput dodavanja nekih riječi, kako bi se oni mogli lakše pjevati", objasnio je Jovičić.

Ističući da izbor teksta himne predstavlja težak i odgovoran posao Jovičić je podsjetio da će konačnu odluku, bez obzira šta Komisija odluči, donijeti Parlamentarna skupština.

Dva teksta koja su stigla do dosadašnje faze izabrana su između 339 tekstova koja su pod šifrom pristigla na konkurs za izbor teksta himne.

Komisiju čine šest predstavnika dva doma Parlamentarne skupštine BiH i pet književnika i muzikologa.

Autor sjovicicslavuj | 22 Januar, 2009 | read_nums (597)
                                                                     
САРАЈЕВО, 22. ЈАНУАРА (СРНА) - Комисија за избор текста химне БиХ ни данас у Сарајеву није успјела да изабере текст који би био предложен Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ на усвајање, већ би то, како је договорено, требало да учини у наредних 15 дана.

Према ријечима члана Комисије Славка Јовичића, на данашњој сједници саслушана су раније одабрана два текста који су хорски отпјевани уз постојећу музику химне, аутора Душана Шестић.

"Одлучили смо да у наредних 15 дана, у складу са пословником Комисије и у сарадњи са ауторима урадимо ситне корекције на текстовима, попут додавања неких ријечи, како би се они могли лакше пјевати", објаснио је Јовичић у изјави за Срну.

Истичући да избор текста химне представља тежак и одговоран посао Јовичић је подсјетио да ће коначну одлуку, без обзира шта Комисија одлучи, донијети Парламентарна скупштина.

Два текста која су стигла до досадашње фазе изабрана су између 339 текстова која су под шифром пристигла на конкурс за избор текста химне.

Комисију чине шест представника два дома Парламентарне скупштине БиХ и пет књижевника и музиколога.
 
Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2009 | read_nums (679)

                                                        

Tekst himne uskoro pred parlametarnim usvajanjem

U najuži izbor ušli su »neutralni« tekstovi, tako neutralni da se tvrdi kako bi se mogli odnositi na bilo koju zemlju.

»INTERMEZZO«
Himna BiH više 11 godina nema tekst, već samo melodiju. Rijč je o skladbi »Intermezzo«, autora Dušana Šestića. Kao službena himna BiH usvojena je 10. veljaće 1998. godine, skupa s »daytonskom« zastavom BiH, a rješavanje pitanja
teksta ostavljeno je za kasnije

PIŠE: Alenko ZORNIJA

SARAJEVO (Od Vjesnikova
dopisnika) - Povjerenstvo državnog parlamenta za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine već bi do sredine sijećnja moglo Parlamentu BiH predložiti tekst koji će biti ponudjen na usvajanje.

»U najuži izbor za tekst himne BiH ušlo je pet od 339 prijedloga. Za svih pet tekstova će uskoro biti napravljene
i kompozicije kako bismo vidjeli koji bolje zvući. Iskreno se nadam da ćemo 2009. godine svi moći zapjevati uz himnu«, kazao je za sarajevski »Dnevni avaz« Hilmo Neimarlija,
predsjednik Povjerenstva za izbor državne himne.

Nagrada 15.000 eura

Himna Bosne i Hercegovine već 11 godina nema tekst, već samo melodiju. Rijeć je o skladbi pod nazivom »Intermezzo«, autora Dušana Šestića. Kao službena himna BiH ta je skladba usvojena 10. veljaće 1998. godine, skupa s »daytonskom« zastavom BiH, a rješavanje pitanja teksta ostavljeno je za kasnije.

Natjećaj za izbor teksta himne je otvoren 20. lipnja prošle i trajao je do 1. listopada 2008. godine, a ponudjena novćana nagrada u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (nešto više od 15.000 eura) motivirala je autore da na natjećaj pošalju ćak 339 prijedloga. Neki od prijedloga bili suvrlo zanimljivi, pa se tako u nekim tekstovima spominjao i bivši amerićki diplomat i tvorac Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrooke, zatim recepti za jela i slićno.

»Neutralni« tekstovi

No, Povjerenstvo se odlučilo u najuži izbor uvrstiti »neutralne« tekstove, tako neutralne da se tvrdi da bi se odabrani tekstovi mogli odnositi na bilo koju zemlju.
Naravno, s obzirom na značajne etničke i političke podjele u BiH, teško da bi neko drugo rješenje moglo biti prihvatljivo za sve. »S obzirom na nacionalni sastav BiH i njezino ustavno uredjenje, nije bilo moguće prihvatiti bilo što što bi vrijedjalo ili favoriziralo jedan od konstitutivnih naroda, pojasnio je član Povjerenstva za izbor teksta himne Slavko Jovičić.

Zanimljivo je da ima prijedloga po kojima bi se tekst nove himne BiH trebao izabrati televizijskim glasovanjem gledatelja.

Iako se ponekad govorilo da je podatak da BiH nema tekst državne himne iznimnoproblematičan, činjenica je da su neke velike zemlje, članice EU-a, poput Španjolske, tek nedavno dobile tekst uz državnu himnu.

Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2009 | read_nums (620)

19.01.09.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА

На данашњој сједници Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на мјесто предсједавајућег Комисије, умјесто Сњежане Рајилић, као вршилац дужности, именован је Славко Јовичић, посланик СНСД-а у Представничком дому. Закључено је да ће Јовичић обављати функцију док Представнички дом не именује новог представника из реда српског народа у Представничком дому.

Подржани су принципи Прједлога закона о допуни Закона о царинској тарифи БиХ чији је предлагач Савјет министара БиХ. Усвојен је Извјештај о раду Комисије за 2008., Оријентациони радни план за 2009. годину као и предлог за израду Оријентационог радног плана Представничког дома за 2009. годину.

VIJEST AGENCIJE FENA   /FEDERALNA NOVINSKA AGENCIJA/

Jovičić V.D. predsjednika Komisije za vanjsku trgovinu i carine

Politika
Na današnjoj sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na mjesto predsjedavajućeg Komisije, umjesto Snježane Rajilić, kao vršilac dužnosti, imenovan je Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu.
Zaključeno je da će Jovičić obavljati funkciju dok Predstavnički dom ne imenuje novog predstavnika iz reda srpskog naroda u Predstavničkom domu.

Podržani su principi Prijedloga zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za 2008., Orijentacioni radni plan za 2009. godinu kao i prijedlog za izradu Orijentacionog radnog plana Predstavničkog doma za 2009. godinu, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.
 
(FENA)
 
Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2009 | read_nums (630)

SARAJEVO, 19.01.2009               

RUSI OTERANI ZBOG ‘ŠTAMPARSKE GREŠKE'!?

Ministarstvo inostranih poslova zabranu ulaska državljanima Rusije u BiH pokušava da opravda štamparskom greškom.

 
 

Alkalaj više ne zna ni šta priča... U odluci Saveta ministara o uvođenju viza nema štamparske greške

Nakon što je Press RS u subotu objavio tekst o neočekivanom i ničim izazvanom uvođenju viza ruskim državljanima od strane vlasti BiH, zvaničnici bh. Ministarstva spoljnih poslova su u panici! Obelodanjivanje ove informacije izazvalo je pravi skandal u diplomatskim krugovima u Sarajevu, pa ministar Sven Alkalaj i njegovi saradnici pokušavaju da se opravdaju na sve moguće načine.

- Vize za Ruse nisu uvedene i nema nikakvih smetnji za njihov ulazak u BiH. Oni su mogli da budu vraćeni ako im nije valjao pasoš, ako je bio pocepan ili ako se službeniku na granici učinilo da putna isprava nije bila valjana. To su moje pretpostavke, jer inače nema nikakvog razloga za vraćanje ruskih državljana sa granice - rekao je ministar Sven Alkalaj.

Njegov pomoćnik Zoran Perković je, međutim, ustvrdio da je reč o štamparskoj grešci, ne upuštajući se u dalja obrazloženja. Ipak, ako se pažljivo pogleda i pročita član 8 odluke Saveta ministara o vizama koja je na snazi od 24. decembra, veoma je teško uočiti gde bi greška mogla da se potkrade.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj, međutim, sumnja da je reč o bilo kakvoj štamparskoj grešci i tvrdi da će zatražiti od Svena Alkalaja da utvrdi ko je odgovoran za skandal zbog kojeg je u proteklih 20-ak dana sa granice BiH vraćeno više desetina ruskih državljana. Jovičić za Press RS kaže da najviši zvaničnici MIP-a u famoznoj štamparskoj grešci samo traže alibi, a to je, dodaje, za BiH mnogo veća sramota nego i sama odluka da se ruskim državljanima ne dozvoli ulazak u BiH bez vize.

- O čemu oni pričaju?! Vade se na štamparsku grešku, a reč je diplomatskom skandalu najširih razmera! Ta odluka je prošla kroz mnoštvo ruku u MIP-u i Savetu ministara i nemoguće je da niko nije primetio grešku? Danas ni strip ne možete da objavite bez temeljnog pregleda lektora i korektora, pa sam veoma skeptičan prema tom objašnjenju da je u pitanju štamparska greška. Reč je o državnim poslovima od velike važnosti, i neko će zbog ovoga morati da snosi odgovornost. Već u sredu na sednici parlamenta lično ću pitati Alkalaja šta je u pitanju - kaže Jovičić.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 18 Januar, 2009 | read_nums (630)
                                              
БИЈЕЉИНА, 17. ЈАНУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић изразио је наду да Народна скупштина Србије неће ратификовати резолуцију Европског парламента о проглашењу 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници, јер би то било признање да је у протеклом рату страдао само бошњачки народ.

"Потврђивањем резолуције Народна скупштина Републике Србије би поново убила десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ", нагласио је Јовичић у отвореном писму упућеном предсједнику парламента Србије Славици Ђукић-Дејановић.

Он вјерује да посланици Народне скупштине Србије неће подлећи притисцима неких, како је рекао, такозваних невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

Подсјетивши да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници, Јовичић је нагласио да ту не би било ништа спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

"У грађанском рату на просторима БиХ страдали су сви - и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина. Никада се не смије заборавити да је истина једна и недјељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину", истакао је Јовичић.

Он је упозорио да ни до данас није утврђен тачан број страдалих Бошњака у Сребреници, нити начин на који су убијени, односно да ли се радило само о цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.

"Заправо, још никада нико није обзнањен ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контроверзи које се доводе у везу са Сребреницом и свим ратним дешавањима", рекао је Јовичић додавши да он осуђује сваку врсту злочина без обзира над ким је почињен.

Јовичић је у отвореном писму указао предсједнику србијанског парламента да се у свим тим причама о Сребреници, нажалост, потпуно занемарује чињеница да се прије 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница.

"Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, Братунцу и ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем звјерски ликвидирале више од 3 500 углавном српских цивила и потпуно спалиле више од 50 српских села", нагласио је Јовичић.

Јовичић је у писму навео да је бошњачки ратни командант у Сребреници Насер Орић ослобођен у, како је рекао, политичком суду у Хашком трибуналу понајпре због тадашњег главног тужиоца Карле дел Понте, која је намјерно бирала најблаже тачке оптужнице.

"Заправо, Карла дел Понте намјерно није хтјела да оптужи Насера Орића, иако сам јој ја лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића", рекао је Јовичић, подсјетивши да је у то вријеме био потпредсједник Савеза логораша Републике Српске.

У свом писму Јовичић је обавијести Дејановићеву да ће врло брзо поднијети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо, Сташе Зајовић и још неких, које, како је рекао, чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.

"Ниједна од ових особа, ни у једном граду у БиХ, не зна се снаћи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету", констатовао је Јовичић.

Јовичић је замолио Дејановићеву са садржином овог отвореног писма упозна све клубове посланика у Народној скупштини Србије и нагласио да се нада да парламент неће прихватити ову резолуцију јер она, како је навео, није објективна и усмјерена је против српског народа у цјелини.
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Januar, 2009 | read_nums (502)

Славко Јовичић Славуј

Посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине

                         

 ОТВОРЕНО ПИСМО

 

 Народна скупштина Републике Србије

Председници

Славици Ђукић-Дејановић

 

Поштована председнице,

 Молим Вас да са овим Отвореним писмом, које упућујем Вама, упознате све Клубове посланика у Народној скупштини Републике Србије.

 Наиме, познато Вам је да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сећања на геноцид у Сребреници. Ништа ту не би било спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

 У грађанском рату на просторима БиХ  страдали су сви – страдали су и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина.

 Никада се не сме заборавити да је истина једна и да је она недељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину.

 Пре трагичних догађаја од 11. јула из 1995. године када су у Сребреници страдали Бошњаци, нажалост, ни до данас није утврђен тачан број страдалих, нити начин на који су убијени Бошњаци, односно да ли се радило о само цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.. Заправо, још никада нико није обзнанио ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контраверзи које се вежу за Сребреницу и сва ратна дешавања. Да кажем да осуђујем сваку врсту злочина без обзира над киме су почињени!

 У свим тим причама, нажалост, потпуно се занемарује чињеница да се пре 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница. Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, те у Братунцу и у ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем зверски ликвидирале преко  3.500 углавном српских цивила и потпуно су спалиле преко 50 српских села.

 Поштована председнице,

 Као што вам је, такође, познато – Насер Орић је у политичком суду у Хашком трибуналу ослобођен,  понајпре због тадашње главне тужитељице Карле дел Понте, која је намерно бирала најблаже тачке оптужнице. Заправо, Карла дел Понте намерно није хтела да оптужи Насера Орића иако сам јој ја лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића.  /Напомена: У то време сам био потпредседник Савеза логораша Републике Српске/.

 Надам се да Народна скупштина Републике Србије неће ратификовати поменуту резолуцију Европског парламента, јер би то било признање да је у протеклом рату   страдао само бошњачки народ!? Потврђивањем резолуције – Ви и цела Народна скупштина Републике Србије би поново убили десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ.

Такође, надам се да посланици Народне скупштине Републике Србије неће подлећи притисцима неких тзв. невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

 Вас обавештавам да ћу врло брзо поднети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо, Сташе Зајовић и још неких – који чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.

 Ниједна од поменутих особа се ни у једном граду у БиХ не зна сначи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету.

 У нади да Народна Скупштина Републике Србије неће прихватити поменуту резолуцију и то само зато што та резолуција није објективна и што је усмерена против српског народа у целини – примите моје најсрдачније поздраве!

 С поштовањем.

 Славко Јовичић Славуј

Источно Сарајево

 

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2009 | read_nums (631)

БАЊАЛУКА, 16. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик сматра да, након одлуке Европског парламента и проглашења 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над мусиманима 1995. године, остаје горак утисак да се само потенцира један догађај, а да се не уважава чињеница да је у БиХ погинуло 96 000 људи од којих је 28 000 Срба.

"Требало је наћи одговор како обиљежити укупна страдања у БиХ, а не само издвојити један догађај који је предмет различитог политичког посматрања", изјавио је Додик, који је лидер СНСД.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да је несумњиво да је у Сребреници почињен злочин који је суд у Хагу оквалификовао као локални геноцид у БиХ и истакао да РС ту квалификацију не спори.

"Уколико је било која одлука о обиљежавању усмјерена ка јачању помирења и повјерења, онда она треба да буде избалансирана", оцијенио је Додик.

Он је додао да ће одлука Европског парламента да се издвоји само 11. јули као датум обиљежавања у будућности у БиХ довести до различитих посматрања и нагласио да таква одлука није избалансирана на прави начин.

"Мислим да Европски парламент у овом случају није био коректан и за нас је на тај начин обиљежавање само тог догађаја и давања значаја само том догађају неприхватљиво", оцијенио је Додик.

Према Додиковим ријечима, требало је уважити чињеницу да је у и око Сребренице погинуло и 3 500 Срба и да је над њима почињен злочин.

Премијер Српске рекао је да нико не помиње 28 000 погинулих Срба у протеклом рату, а да се само говори о жртвама Сребренице, које се не оспоравају.

"За РС 11. јули, као општеприхваћени датум, је неприхватљив", истакао је Додик и додао да треба наћи прихватљив датум којим ће бити обиљежене све жртве у БиХ.

Лидер ПДП-а Младен Иванић сматра да би за БиХ било далеко боље да се одреди неки други датум, који би био мање оптерећено негативностима.

"Не може се бјежати од чињенице да се у Сребреници десио 11. јули, али ме плаше политичка злоупотреба свега тога и еуфорија, што није добро за БиХ и Европу", рекао је Иванић.

Предсједник СП Петар Ђокић оцијенио је да би ово питање у будућности могло имати политичке консенквенце, јер многи људи у Европи не разумију односе у БиХ.

"Геноцид у Сребреници, као и свугдје, треба осудити, треба тражити одговорности оних који су то учинили", рекао је Ђокић и подсјетио да је над Србима у Јасеновцу, као и у овом рату било геноцида.

Предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да је одлука Европског парламента да се 11. јули прогласи даном сјећања на геноцид у Сребреници исхитрена и да је донесена без добрих припрема.

"Док се у БиХ не одреде датуми које ћемо заједнички обиљежавати, биће штетан и неће допринијети помирењу у БиХ", рекао је Павић.

Он је додао да ће сваки датум, који буду одређивали други, бити датум спорења у БиХ.

Европски парламент прогласио је јуче 11. јули даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над муслиманима 1995. године. /крај/нђ/мб
 
НАПОМЕНА: Горњи текст је текст Агенције СРНА
____________________________________
КОМЕНТАР: Славко Јовичић Славуј
 
С друге стране, жена-монструм и од свог појављивања у јавности - главна звезда у федералним медијима у БиХ, а поготово у Сарајеву - ничим изазвана и потпуно непозвана каже:

Kandić: Rezolucija o Srebrenici most za budućnost

 Rezoluciju o obilježavanju 11. jula kao dana sjećanja na genocid u Srebrenici treba vidjeti kao most od zajedničke teške prošlosti ka evropskoj budućnosti, na temelju priznanja genocida kao najtežeg zločina među zločinima i početka izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve, izjavila je danas za Fenu direktorica Fonda za Humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić.

_________________________________________________

  НАПОМЕНА: Несрећна и острашћена антисрпска мешетарка Наташа Кандић, која да напоменем - у Републици Српској и у српском народу - не ужива никакав углед, који се у процентима и не може ни зразити, али ево, 0.000.000.000.000.000.000.001 /евентуална подршка у Републици Српској Наташи Кандић/ ...
Жена која се без туристичког водића не зна снаћи ни уједном граду у БиХ, узима себи за право да, ето, као и она нешто каже??? Коме? Ко би је послушао? Жена коју финансирају разни Сороши и белосветски олоши. Једноставно - жена јад, беда и изрод српског рода и народа. 
 
Варају се Бошњаци ако мисле да са Наташом Кандић могу градити било какву будућност ове земље!?
 
Једини релевантни саговорници Бошњака и Хрвата су Срби који имају изборни легитимитет и легалитет!
 
И сасвим на крају, да кажем. Апсолутно нема никакве могућности да ми - српски представници и посланици у Парламентарној скупштини БиХ - прихватимо Резолуцију Европског парламента, за коју узгред речено, желим да кажем да та резолуција нема никакав обавезујући карактер. Уосталом, та резолуција је селективна и једнострана. Она никада неће довести до међунационалног поверења, а сам чин помирења је индивидуално право сваког појединца!!! Најбољи суд  о самој резолуцији дали  су и најпозванији политичари из Републике Српске!!!
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Januar, 2009 | read_nums (780)
                            
                                 S. G. | 15.01.2009 

Komisija za izbor teksta himne BiH krajem ovog mjeseca trebalo bi da izabere jedan od dva teksta, koja su muzički ukomponovana i da ga nakon toga uputi Parlamentarnoj skupštini BiH, koja će u redovnoj proceduri donijeti konačnu odluku, potvrdio je za "Fokus", Slavko Jovičić, član Komisije i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 - Nakon što krajem mjeseca čujemo kako zvuče muzički obrađeni tekstovi, trebalo bi da odaberemo jedan tekst, koji ćemo uputiti parlamentu BiH, koji će donijeti konačnu odluku o tome da li će predloženi tekst i postati himna BiH - kazao je Jovičić, te dodao da Komisija uz saglasnost autora teksta ima pravo na izmjenu nekih riječi ili dijelova teksta.

Kako je istakao, od 339 tekstova koji su pristigli na konkurs, oko 95 odsto nije zadovoljilo osnovne uslove konkursa.

- Među pristiglim tekstovima bilo je i onih koji estetski nisu zadovoljili uslove konkursa, ali i onih tekstova čiji je sadržaj podsjećao na istoriju, te izražavao jednostrano viđenje dešavanja proteklih godina. U nekim tekstovima pominjali su se i geografski pojmovi, što takođe nije u skladu sa uslovima konkursa - naglasio je Jovičić, te dodao da je bilo i plagijata, jer su neki tekstovi bili pjesme čuvenih pjesnika.

Jovičić je podsjetio, da je Komisija izabrala dva teksta koja su svojim sadržajem neutralna i koja zadovoljavaju interese sva tri konstitutivna naroda, odnosno one tekstove koji odgovaraju narodima BiH.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna do oktobra prošle godine, a pravo učešća imali su isključivo državljani BiH. Svi tekstovi pristigli na konkurs zaštićeni su šiframa, a imena autora ostaće nepoznata do konačnog potvrđivanja odabranog prijedloga.

Jedan od osnovnih kriterijuma ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bilo je to da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani BiH.

Osim šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, u Komisiji se nalaze i predstavnici Srpske, Federacije BiH, te distrikta Brčko.

Muziku za himnu Bosne i Hercegovine napisao je Dušan Šestić.

Autor sjovicicslavuj | 13 Januar, 2009 | read_nums (799)

Ускоро би могао бити постигнут договор о враћању имовине СПЦ, тврди Мирослав Лајчак поводом изјаве митрополита Николаја да се неким верским заједницама враћају школе и хотели а кад је у питању СПЦ врши се опструкција за сваки педаљ
Једно од најосетљивијих питања у односима цркве и државе: зграда Богословије (Фото Д. Ковачевић)

Сарајево – Митрополит дабробосански Николај недавно je замерио српским интелектуалцима и политичарима „што се олако одричу Сарајева“. Уочи празника је позвао православни српски народ да се врати, јер „Сарајево је одвајкада било и српски град и оно је један од доказа да православни Срби нису некакви дошљаци, него да су своји на своме“.

Митрополит је оценио да је враћање имовине, зграде Сарајевске богословије пре свега, једно од најосетљивијих питања у односима цркве и државе. „Разочаран сам односом државе, јер смо сведоци да се одређеним верским заједницама враћају школе, хотели, чак и делови јавних површина, а кад је у питању СПЦ врши се опструкција за сваки педаљ имовине“, истакао је Николај.

Међународни представник у БиХ Мирослав Лајчак потврдио је да је у решавање питања враћања имовине СПЦ укључен и ОХР и да би ускоро могао бити постигнут договор. „Озбиљно се бавимо тим питањем, моји људи активно раде и мислим да смо близу коначног споразума о овом изузетно важном питању – и физички и морално“, изјавио је Лајчак новинарима на традиционалном пријему који је у згради Митрополије у Сарајеву на други дан Божића уприличио митрополит Николај.

 Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић подсећа да у Сарајеву није отета само имовина СПЦ, него и имовина Срба који су силом протерани из овог града. Он тврди да „у више од 5.000 српских станова, за које није поднесен захтев за повратак, живе сарајевски предратни криминалци, а ратни лидери”, док се Срби, власници тих станова потуцају „од немила до недрага”.

 
Председник Клуба делегата српског народа у Већу народа РС Сташа Кошарац, пак, тврди да је „пре рата у Сарајеву у власништву Срба било више од 80.000 стамбених јединица, да их је током рата порушено око 20.000, а након рата и много више, те да их је обновљено тек 1.800, што је мање од четири одсто од укупно обновљених на подручју Сарајева“.

Митрополитов позив Србима да се враћају у Сарајево Јовичић уважава, али он сматра да је „прича о Сарајеву као мултиетничком граду давно завршена“. Према његовом мишљењу „Срби немају шта да траже у граду из којег се протерује Деда Мраз, а припадници такозване алжирске групе дочекују као национални хероји“, у којем се „тротоари фарбају у зелено“ и у којем „ Универзитет и све друге институције и јавне установе, кад је реч о националној структури запослених, имају бошњачки предзнак“. Дакле, закључује Јовичић, „ако се све ово догађа у Сарајеву, а догађа се, онда је Сарајево за Србе заувек изгубљено”, а прича о „суживоту у овом граду је, ништа друго, до чиста илузија“.


Давор Ковачевић
[објављено: 13/01/2009]
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Januar, 2009 | read_nums (4054)

Moja Republika

Tamo gdje najljepša se zora budi,
Časni i ponosni žive dobri ljudi.

Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
Stamen, prkosan je moj zavičaj.

Za njega svi se sad pomolimo,
Drugu zemlju mi nemamo.

U srcu mom samo je jedan dom,
U srcu je velika moja republika.
U srcu mom najljepša zvijezda sja,
Moja republika, Republika Srpska.

Tamo gdje su naši preci davni,
Ime upisali u svaki korak slavni.

Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
Stamen i prkosan je moj zavičaj.

Za njega svi se sad pomolimo,
Drugu zemlju mi nemamo.

U srcu mom je jedan dom,
U srcu je velika moja republika.
U srcu mom najljepša zvijezda sja,
Moja republika, Republika Srpska.

NAPOMENA:

Upoznajte bliže autora /muzike i teksta/ Himne Republike Srpske - Mladena Matovića, koji je u intervjuu "Fokusu" pojasnio mnoge detalje vezane za nastanak himne.... 

Moja Republika prihvatljiva za sve!   

 M. KREMENOVIĆ | 09.01.2009

Dok je u petak, na prijemu povodom Dana Repulike Srpske, u Palati predsjednika RS prvi put intonirana himna "Moja Republika", među zvanicama, u stavu mirno, stajao je i njen autor, Mladen Matović.

Nakon provjere vrijeđa li tekst himne vitalni nacionalni interes Bošnjaka, koji su zbog riječi u tekstu "moja zemlja" himnu uputili na Ustavni sud RS, Matović uvjerava kako za to nisu postojali razlozi, što je, kako kaže, odlukom Ustavnog suda i potvrđeno.

Na pitanje na šta je konkretno mislio kada je u tekstu pomenuo zemlju, Matović je diplomatski odgovorio:

- Upravo na zemlju.

FOKUS: Kako se osjećate nakon što je u petak, na Dan Republike, prvi put intonirana himna RS "Moja Republika", čije ste autor?

MATOVIĆ: Rijetko kada u životu splet istorijskih i drugih okolnosti pruži takvu priliku i mogućnost nekom autoru da učestvuje u velikom projektu, kao što je izbor za himnu. Izazov je zbog toga bio višestruk. Konkurs za himnu rijetko koji autor doživi u životu. Tom poslu pristupio sam izuzetno ozbiljno. Nisam nacionalista, pa sam se trudio da uradim to što bolje, muziku i tekst.

FOKUS: Da li se nešto promijenilo u načinu na koji vas ljudi doživljavaju, pa i zvaničnici RS, kada se saznalo da ste autor svečane pjesme?

MATOVIĆ: Rano je za to, a nisam u potpunosti svjestan ni svog osjećaja zbog svega što se dogodilo. U petak je bilo tek prvo intoniranje. Nadam se da će mi himna pomoći da se ozbiljnije posvetim muzičkom stvaralaštvu, koje je u RS u zapećku. Nadam se da neću morati pisati narodnjake da bih prehranio sebe i porodicu. Koliko će me grad, institucije i zvaničnici doživjeti ozbiljno, tek će se vidjeti.

FOKUS: Klub Bošnjaka pokrenuo je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog nekih dijelova teksta. Mislite li da je nekome na prijemu povodom Dana Republike istinski smetalo nešto u tekstu himne, koji je ostao nepromijenjen?

MATOVIĆ: Od samog početka bio sam uvjeren da su tvrdnje pojedinih političara koji su kritikovali tekst himne, zapravo, nedobronamjerne, što je Ustavni sud RS i potvrdio. Sud je konstatovao da nema ni jedne jedine riječi koja bi mogla da se protumači kao uvredljiva. To odgovorno tvrdim i svaka kritika u tom smislu nije dobronamjerna. Riječ zemlja može da se tumači kako hoće, ali ona ne može biti uvredljiva. Himna RS ima zvuk i simboliku ovog kraja, nasljeđe ovih prostora. Nije bilo razloga za ulaganje veta, pogotovo zato što je himna potpuno autentična, tačnije nova melodija i potpuno nov tekst. I oni koji su uložili veto priznali su da je bilo teško naći dobar argument za osporavanje himne. Riječ je o kompoziciji koja ni melodijski ni tekstualno nije imala ničeg što bi bilo koga nacionalno vrijeđalo.

FOKUS: Jeste li, dok ste držali papir u ruci, mislili na zemlju, kao Republiku Srpsku, ili dio zavičaja?

MATOVIĆ: Mislio sam upravo na zemlju.

FOKUS: Koliko vremena će, po vašoj procjeni, biti potrebno da među građanima RS ova himna zaživi kao, recimo, "Hej, Sloveni" u bivšoj Jugoslaviji?

MATOVIĆ: Sud vremena je najbolji. Sada treba da se napravi kampanja i afirmacija himne, jer ona ne može da zaživi preko noći. Treba da se plasira u škole te muške i ženske horove. Predstoji promocija i za neko vrijeme moći ćemo razgovarati o tome gdje smo. Nema pravila koliko je potrebno da građani prime himnu. Može biti godinu dana, može pet godina, to se ne može prognozirati.

Autor sjovicicslavuj | 9 Januar, 2009 | read_nums (702)

                         Saborna crkva u Sarajevu         

  PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

Ne znam kako bih počeo ovu priču, kratku, ali jasnu do bola. Najradosniji hrišćanski praznik Božić je i ove, kao uostalom i svih prethodnih godina, na svečan i tradicionalan pravoslani način proslavljen u celoj Republici Srpskoj. Zaista,  bilo je svećano i  dostojanstveno u svakom mestu i skoro u svakoj srpskoj porodici u Republici Srpskoj. 

 Sasvim druga slika i priča proslave Hristovog rođenja dolazila je, nažalost, iz  Federacije BiH. Istina, i tamo je proslavljen Božić, ali pak  skoro da nije imao ko da ga slavi. Jer, sve procene govore da na području Federacije BiH danas živi jedva tri do četiri procenta od broja predratnih Srba koji su živeli na tim prostorima. I da naglasim da nigde, sem Tuzle, nije bilo nikakvih incidenata. U Tuzli je uoči Božića na pravoslavnom hramu koji se obnavlja zapaljena pravoslavna zastava.

 No, ja sa pomešanim osećanjima, radosti i tuge, želim da pišem o jednoj drugoj proslavi najradosnijeg našeg praznika, proslavi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na jutarnjoj božićnoj liturgiji, koja je počela u 9 sati, u  Sabornoj crkvi u centru Sarajeva, koju je, uz sasluženje sveštenika iz oba grada - Sarajeva i Istočnog Sarajeva služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj – bilo je više nego tužno, da ne kažem žalosno.

 Bio sam sa porodicom u stanu i pratio sam direktan televizijski prenos koji je realizovala TV BH1 - prenos svećanog bogosluženja. Kadrovi koje sam gledao su me više nego rastužili. U svetoj crkvi na bogosluženju je bilo, slovom i brojem, svega oko pedesetak srpskih pravoslavnih vernika?!  Bilo bi ih i manje da desetak njih nije došlo  iz Lukavice, iz Istočnog Sarajeva. Dakle, sve prisutne na bogosluženju sam skoro, pa mogao prepoznati. Uglavnom se radilo o starim ljudima i ženama. Kroz glavu su mi prolazile razne slike. Iako je Božić porodični praznik, oprhvan tugom, jadom i čemerom i slikom koja je dolazila sa malih ekrana, ne znam zbog čega, ali  nazvao sam prijatelja Milorada i brzo smo se dogovorili da sa Pala odemo do crkve u Sarajevo.

 U tom magnovanju i haotičnom spremanju, i pored sve želje, ipak smo zakasnili na liturgiju. Kad smo došli pred crkvu u njoj smo zatekli samo tri starije žene, dok su radnici BH TV1 već skoro bili pokupili svu  TV-opremu i odnosili su je do reportažnih kola, koja su bila u crkvenoj porti.

 Još uvek je okolo crkve stajalo nekoliko policijskih vozila, dok su se policajci zabavljali na svoj način.

 Nakon što smo moj prijatelj i ja prislužili sveće u crkvi, prošetali smo kroz dve najprometnije ulice u gradu. Nekadašnja Ulica Vase Miskina sad se drukčije zove i nikad se i ne potrudim da zapamtim njen novi ratni i posle ratni naziv. Ta ulica se „utapa“ u najveću ulicu u Sarajevu – nekadašnju Titovu ulicu. /Napomena: Ne znam da li se još i danas tako zove?/ Svratili smo u predratnu najpoznatiju kafe-slastičarnu "Galeriju", koja danas ima drukčiji naziv. Tu smo, u prepunom prostoru gostiju, popili po kafu. 

Već više od deceniju osećam se strancem u gradu u kojem sam išao u školu, u kojem sam radio i u koji danas dolazim  samo zbog funkcije poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dakle, dolazim u Sarajevo na privremeni rad?!

 Šetali smo ulicom iako je bilo dosta hladno. Još više me je rastužila strašna slika nekada i mog grada. Skoro svaki prolaznik me je prepoznao. Ništa čudno. Tako je na svakom mestu gde se pojavim, iako nisam estradna zvezda, no mnogi kažu da jesam politička i medijska??? Svi su me čudno zagledali i kao da su se pitali: otkud ja na Božić u Sarajevu? Zagledali su me kao vanzemaljca, okretali su se za mnom, ali samo jedan od hiljde njih koji su se skoro, pa „oćešali“ o mene, prišao mi je i onako šapatom mi ćestitao Božić. Nisam zapamtio kako mu je ime, ali mi je rekao da je bošnjačke nacionalnosti.

 A nekada, čak i u komunističko vreme, po nekoliko hiljada sarajevskih Srba je dolazilo u tri pravoslavna hrama u Sarajevu. Zaustavljao se i tramvajski saobračaj. U crkvenim portama za pravoslavne praznike odjekivali su zvuci muzike...

 Eh, to neko prošlo  vreme? Nekada multietnički, multikulturalni, multi... grad, a danas?  Danas je Sarajevo ostalo bez Srba. Danas je Sarajevo jednonacionalni grad, grad Bošnjaka. Oseća se to i vidi na svakom koraku u Sarajevu. U prošloj godini u Sarajevu je rođeno samo dvoje srpske dece, u porodilištu gde se dnevno rađa preko trideset mališana!? Sarajevo je za sva vremena izgubljeni grad što se tiče Srba. Ništa se tu više i nikakvim merama, niti političkim potezima ne može promeniti....Zbogom Sarajevo!

 Nemam snage da dalje pišem....A i šta da napišem?

     НАПОМЕНА:Текст написан на latinici, с разлогом.

Autor sjovicicslavuj | 9 Januar, 2009 | read_nums (696)

    Свим грађанима који живе у Републици Српској срећан Дан Републике!!! Наравно, срећан празник и крсна слава Светог архиђакона Стефана и свима онима који поштују и који воле Републику Српску, ма где да се сада налазе или било где да данас живе на овој планети!

      На данашњи дан 1992. године, на свечаној седници Скупштине српског народа у БиХ - основана је и уставно проглашена Република српског народа у Босни и Херцеговини.

Тек касније Република Српска ће добити своје данашње и трајно име!

Овај пут само ћу нагласити да сам тада, те 1992. године, као инспектор ДБ-а МУП-а БиХ, био шеф безбедносних структура, задужених за све безбедносне аспекте одржавања ове, за српски народ, сада већ толико битне и историјске седнице.

 

Из тог времена и састава три српске парламентарне странке у тадашњој Скупштини БиХ: СДС-а /70 посланика/, СПО-а /2 посланика/, и Реформских снага /четири посланика/ - данас је политички једино још активан тадашњи посланик, а данас председник најјаче политичке странке у БиХ СНСД-а и председник Владе Републике Српске Милорад Додик.

Са те, како рекох, историјске Скупштине српског народа одржане на данашњи дан 1992. године, од свих тада присутних, ето, само сам, поред Милорада Додика, једино још ја активан у политици ...

 

 На данашњи дан, такође, желим да са највећим  пиететом и поштовањем - одам велику захвалност  најбољим синовима из нашег народа који су своје животе дали за стварање и опстанак Републике Српске, која је, у скоро четверогодишњем грађанском рату, одбрањена херојском борбом српског народа и свих  оних припадника других народа који су се раме уз раме са Србима борили за Републику  Српску.

             

Живела Републико Српска и срећан ти рођендан и данашња крсна слава!!! На многаја лета!

 

Славко Јовичић Славуј 

Autor sjovicicslavuj | 8 Januar, 2009 | read_nums (574)

Bosna i Hercegovina   Radio Slobodna Evropa
06.01.2009

Oštrijih osuda i protesta zbog nasilja u pojasu Gaze u Bosni i Hercegovini nema. Saopštenjem se oglasilo državno Predsjedništvo koje je pozvalo Vijeće UN-a da hitno preduzme mjere neophodne za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti. Da nije sporadičnih izjava i protesta kakav je održan u Tuzli, čini se da bi Bosna i Hercegovina, koja je i sama preživjela užase rata, ostala potpuno tiha na ubiijanja nevinih.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije smatra da je to zbog toga što su bh. političari zaokupljeni domaćim problemima, ali i zbog toga što BiH još uvijek nema dovoljno razvijenu diplomatiju. Da osude nasilje, nisu bile previše glasne ni nevladine organizacije: 

„Veoma mali broj organizacija se bavi tom vrstom problematike. U prvom redu su se trebali oglasiti naši akademski radnici koji po prirodi posla proučavaju međunarodne odnose, ali imamo veoma malo glasa iz te sfere. Također i nevladine organizacije – uglavnom su orijentisane na unutrašnje probleme BiH, tako da vanjska politička dimenzija malo ostaje u zapećku.“ 

Edina Bećirević ekspert za međunarodnu sigurnost:

Nadam se da ćemo ipak naći načina  da se solidarišemo sa Palestincima i da izrazimo protest zbog zločina protiv čovječnosti koji u ovom trenutku, u području Gaze, čini Izrael...

 “Očigledno je da je šutnja svjetskih centara moći, američka blokada Vijeća sigurnosti itd. da je sve to možda doprinijelo općem osjećaju onako apatičnog bh. javnog mnijenja, tom nekom osjećaju da je izražavanje nekog javnog protesta zapravo besmisleno, jer će Izrael, uz američku podršku, ionako uraditi sve što namjerava. Ali, to svakako nije opravdanje. Nadam se da ćemo ipak naći načina  da se solidarišemo sa Palestincima i da izrazimo protest zbog zločina protiv čovječnosti koji u ovom trenutku, u području Gaze, čini Izrael.“ 

No palestinski ambasador u BiH Amir Rostom tvrdi da je od prvoga dana agresije na pojas Gaze stizala podrška i građana i predstavnika političkih partija u BiH. Zahvalan je i na reakciju koja je stigla iz bh. Predsjedništva ali i na najavljene skupove podrške palestinskom narodu: 

„Ipak sad su počele reakcije kako treba. Organizuje se i skupljanje pomoći. Ljudi zovu i dolaze u ambasadu i pitaju šta se događa i kako mogu pomoći.“  

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, Sadik Ahmetović uputio je apel za  prekid sukoba u pojasu Gaze.  Ahmetoviću nije jasno zašto bh. institucije do sada nisu snažno osudile ubijanje u Gazi: 

„Mislim da i Predsjedništvo i kolegij Parlamenta i Vijeće ministara trebaju u narednom periodu, kako osuditi stradanja civila na Bliskom Istoku, isto tako organizirati pomoć ugroženom palestinskom narodu u pojasu Gaze.“ 

Studenti u Tuzli bili su jedini koji su organizovano na fakultetu iskazali svoju zabrinutost zbog ubijanja civila na Bliskom Istoku:

„Dosta ubijanja nevinih ljudi, dosta ubijanja nedužne djece!“

„Došla sam da se solidarišem s našom braćom iz Palestine. Jednostavno, jako mi je žao da se ovo i dalje događa.“  

Denis Bećirović poslanik u državnom Parlamentu smatra da kršenje ljudskih prava i ubijanje civila u bilo kom dijelu svijeta zaslužuje najoštriju osudu, bez obzira kojoj vjeri, naciji ili rasi pripadaju žrtve. Na pitanje zašto bh. Parlament još nije reagovao na nasilje u pojasu Gaze, Bećirović kaže:

Kod vladajućih stranaka nema konsenzusa ni po unutrašnjopolitičkim pitanjima, stoga ne čudi da se ne mogu eventualno saglasiti ni oko ovih vanjskopolitičkih tema...

 „Kod vladajućih stranaka nema konsenzusa ni po unutrašnjopolitičkim pitanjima, stoga ne čudi da se ne mogu eventualno saglasiti ni oko ovih vanjskopolitičkih tema.“

Poslanik Slavko Jovičić:

„Žao mi je ljudi, nevinih civila koji stradaju u bilo kojem sukobu, a pogotovo nedužne djece koja nisu kriva za ono što se dešava na Bliskom Istoku. Što se tiče institucija BiH, pa imao bih ja bezbroj razloga da kritikujem svaki dan po jedno hiljadu puta institucije, jer one ne pokazuju brigu ni za sebe, a kamoli za neke druge  narode.“ 

Nijedan građanin Bosne i Hercegovine ne bi trebao i ne može ostati ravnodušan na sve ono šrto se dešava u pojasu Gaze kaže Hajrudin Šalić, predsjednik humanitarnog društva Merhamet, koje je danas palestinskom ambasadoru uručilo 20 hiljada konvertibilnih maraka pomoći:

„Nažalost, stiče se dojam da, ne samo građani, nego prvenstveno institucije koje je trebalo i koje smo svi očekivali da promptno djeluju, to je izostalo. Vjerojatno postoji opravdanje, ali kad se tiče Merhameta, mi smo jedina, prva organizacija koji smo već jučer, prvi radni dan, pokrenuli sve ove aktivnosti.“

Edina Bećirević ekspert za međunarodnu sigurnost:

„Smatram da bi reakcije u tom smislu trebale biti usmjerene prema međunarodnim krivično-pravnim institucijama, da izraelski politički i vojni lideri zbog zločina koji se u ovom trenutku čine prema Palestincima, da budu sudski procesuirani.“

Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2009 | read_nums (767)
 Драгим пријатељима, познаницима и браћи Србима, као и православцима широм света

 СРЕЋАН  НАЈРАДОСНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК - БОЖИЋ!

 искрено жели,

Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! 

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

 

______________________________________________________

    My picture!

Kategorije

Arhiva