Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2009 | read_nums (470)
   29. 12.2008.     

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH obavili su raspravu o istupima Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, pred Generalnom skupštinom UN-a u Njujorku i Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope u Strazburu.

Raspravom su dominirala suprotstavljena mišljenja poslanika iz Federacije i Republike Srpske. U sličnom tonu odvija se i rasprava o Rezoluciji Skupštine Republike Srpske, s tim da se i opozicioni poslanici iz RS-a /SDS/ suprotstavljaju dijelovima Rezolucije kojima se nalaže predstavnicima u državnom Parlamentu kako da postupaju u određenim situacijama.

I na osnovu rasprave o Rezoluciji Skupštine RS-a lako je ustanoviti koliko su stavovi bosanskohercegovačkih poslanika podijeljeni u državnom Parlamentu.

Poslanik iz SDP-a Denis Bećirević Rezoluciju smatra opasnom po suverenitet i integritet BiH, posebno dio koji je citirao a koji se odnosi na pitanje referenduma.

"Skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državno-pravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu. Tri puta u ovoj godini, dva puta putem rezolucije i jednom putem deklaracije državi Bosni i Hercegovini se prijeti referendumom", rekao je poslanik Bećirević.

Uslijedile su brojne replike i protuoptužbe srpskih poslanika iz RS-a koji tvrde da referendum nije predviđen u entitetskom Ustavu, ali da se od njega, kako kaže poslanik Slavko Jovičić iz SNSD-a, neće odustati ukoliko se ugrozi budućnost manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2009 | read_nums (418)
 
                                                                           

САРАЈЕВО, 5. ЈАНУАРА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да је, осим безбједности, преживљавање основно питање за становнике БиХ, због чега он тражи одржавање заједничке сједнице оба парламентарна дома на којој би се расправљало о привредној и економској ситуацији у БиХ и посљедицама глобалне економске кризе.

Своју иницијативу за одржавање посебне сједнице Представничког и Дома народа Јовичић је за Срну образложио оцјеном да је неминовно да се колапс банкарског система и привреде у свијету одрази на привреду и економију у БиХ.

Страхујући да ће посљедице свјетске економске кризе бити катастрофалне по БиХ, Јовичић тражи од Савјета министарда да у сарадњи са владама Републике Српске и Федерације БиХ, Фискалним савјетом БиХ, Централном банком, Спољнотрговинском комором БиХ и привредник коморама ентитета, Управом за индиректно опорезивање и свим другим релевантним институцијама припреми извјештај о тренутној економској ситуацији у земљи.

"Прошлу годину завршили смо са рекордним спољнотрговинским дефицитом већим од десет милијарди КМ, а увјерен сам да ће дефицит у 2009. бити и већи, што ће изазвати посљедице по ионако слаб привредни систем БиХ", навео је Јовичић.

Он подсјећа да је од Нове године за увоз око 11 000 артикала из ЕУ укинуто плаћање царине и да је више од пола године на снази споразум Цефта, којим су, такође, плаћања царине ослобођени производи из осам земаља потписница споразума.

"Све ово допринијеће да се осјети мањак у приходима БиХ, а потом и у ентитетима, кантонима, општинама", увјерен је Јовичић.

Истичући да је БиХ потпуно неспремна дочекала свјетски економски колапс, Јовичић је невјероватним назвао изјаве појединаца који обављају одговорне функције да свјетска рецесија неће имати веће посљедице по БиХ.

"Убијеђен сам да ће посљедице по БиХ бити много горе него по развијене земље, јер оне могу из својих финансијских резерви да интервенишу и помогну своју привреду и банкарски сектор, а буџет БиХ није развојни и у њему није предвиђена нити једна марка за такве интервенције", истакао је Јовичић.

Он очекује да ће након новогодишњих празника политичари и стручњаци озбиљно приступити овим проблемима, јер, како је упозорио, тешка економска криза може утицати и на усложњавање безбједносне ситуације.

"Треба видјети које су то законске баријере чије би уклањање помогло да се олакша тежак положај привреде, а требало би и још једном размотрити могућност смањивања ПДВ-а на прехрамбене артикле и лијекове", закључио је Јовичић.

Заједничка комисија за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ једногласно је подржала Јовичићеву иницијативу за сазивање посебне сједнице оба дома на којој би било расправљано о привредној и економској ситуацији у БиХ и посљедицама свјетске економске кризе.

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2009 | read_nums (453)
5.1.2009.        
Prijete socijalni buntovi
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

SARAJEVO- Nakon što su shvatili da naša zemlja uopće nema učinkovite mehanizme za borbu protiv ekonomske krize, bh. parlamentarci odlučili su napokon napraviti prvi korak i razmišljaju o izvanrednoj sjednici Parlamenta. Na toj sjednici bi se trebali pojaviti svi relevantni predstavnici ekonomskih institucija u zemlji i na njoj bi se trebalo odlučiti što i kako dalje. Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu, za Dnevni list je potvrdio informaciju kako je njegova inicijativa za izvanrednom sjednicom obaju domova državnog Parlamenta naišla na potpunu podršku zajedničkog Povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj, jer u situaciji u kojoj su očigledna sve masovnija otpuštanja radnika i socijalni buntovi, vremena za odlaganje nema.

Socijalni buntovi

“Radnici će svoje nezadovoljstvo izraziti pred Parlamentom. Ako u Grčkoj, koja je jednonacionalna država, ubojstvo mladića izazove kolaps države, onda se ne usudim naslućivati kakve bi nerede mogli dočekati i mi”, upozorio je Jovičić, pojasnivši kako je stoga nužno da političari napokon učine nešto kako bi se ekonomsko stanje u zemlji koliko-toliko osposobilo za preživljavanje vala krize koji se tek očekuje.
Na ovoj sjednici koja bi se najkasnije trebala održati do sredine veljače, trebalo bi se utvrditi što je potrebno učiniti u oblasti akciza i carina, kako bi se stvorili normalni uvjeti za tvrtke koje još uvijek izvoze, jer ukoliko izvoz bude ugrožen, Jovičić smatra de će ovu godinu biti veoma teško preživjeti.
“Ekonomske stvari konačno treba staviti u prvi plan, jer smo se proteklih godina bavili sami sobom. Uvijek se zaklinjemo da radimo u ime naroda, međutim, to nije tako”, priznaje Jovičić.

Mehanizmi za borbu

Međutim, u koštac s ekonomskom krizom ne smije se ući s improvizacijama, nego je nužno donijeti sustav mjera, jer je činjenica da nijedan proračun, osim djelomično onog u RS-u, nema sredstva koja bi bila upućena za stimuliranje i pomoć radnicima koji će ostati bez posla. Jovičić smatra da je nužno da sve institucije pripreme analizu koliko gubimo i koliko ćemo tek izgubiti zbog, primjerice, ukidanja carina na uvoz robe iz EU-a, ili pak CEFTA-e, zbog čije je primjene BiH već izgubila 127 milijuna prihoda.

Piše: Dario Pušić

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2009 | read_nums (435)
                      Teme
 Foto: Arhiv
 04.01.2009.
 
Novakovića zanima zašto je na semaforu pisalo Bosna
 
Rifat Dolić, pak, imao ideju da s kolegama posjeti KPD Zenica, da vidi u kakvim uvjetima žive zatvorenici...
 
Na sjednicama Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uprkos ogromnim obavezama koje imaju, pažnja poslanika nije uvijek usmjerena na potrebe građana, već na lične interese.

To se može vidjeti kroz niz poslaničkih pitanja koja su, u najmanju ruku, zanimljiva. U aktuelnom mandatu jedni se žale na neuvjetnost rada, dok druge zanima kako će uvesti municiju, a treći bi, opet, gledali na sat.

Normalan rad

Primjerice, Slavko Jovičić Slavuj na jednoj od sjednica postavio je poslaničko pitanje koje je više bilo zahtjev. Konstatirao je da poslanici u Predstavničkom domu nemaju nikakve uvjete za normalan rad te tražio da se u što skorije vrijeme obaveže Sekretarijat Parlamenta da te uvjete stvori. Na kakve je uvjete mislio, nije kazao.

_______________________________________________________________________

НАПОМЕНА: Поштујем слободу новинарског мишљења и извештавања. Но, морам да кажем да сам много опширно говорио о свим проблемима са којима се у свом раду сусрећу посланици у Парламентарној скупштини БиХ. Тек толико - само да се зна!

Славуј.

________________________________________________________________________________

DNZ-ovac Rifat Dolić, pak, imao je ideju da s kolegama posjeti KPD Zenica, da vidi u kakvim uvjetima žive zatvorenici. Posjeta se nikada nije desila.

Bivšeg načelnika Tuzle Selima Bešlagića zanimalo je jesu li u Vijeću ministara uspostavljeni ISO standardi, te ako nisu, pitao je kada će biti.

Vinko Zorić, koji je ostao upamćen po izjavi da mu "neće neka šuša određivati kako će se oblačiti", ima i brižljivu stranu, posebno kada se radi o pripadnicama ljepšeg spola. Tako je tražio promjene članstva u Komisiji za ravnopravnost spolova kako bi bilo više žena.

SDS-ovac Mirko Okolić tražio je da se "Službeni glasnik" objavljuje po abecednom redu gradova odakle dolaze obavijesti, kako ne bi po 45 minuta pretraživao i našao to što ga zanima.

Upotreba imena

Okolićevog stranačkog kolegu Momčila Novakovića zanimalo je zašto je tokom košarkaške utakmice BiH - Izrael na semaforu pisalo Bosna te ko je kriv za krivu upotrebu imena BiH.

- U to smo se mogli uvjeriti gledajući taj prijenos na Javnom servisu BHT - kazao je Novaković. 

Sat na zidu


Velimira Jukića iz HDZ-a zanimalo je zašto u salama za plenarne sjednice Parlamentarne skupštine BiH i u salama za rad komisija i radnih tjela nema prikladno postavljenih satova. Obrazložio je da je to praksa u evropskim zemljama.

Barem se u tom pogledu BiH približila EU, jer je Jukićeva želja ispunjena. Sada na zidu iza mjesta za članove Kolegija ima prikladno postavljen sat.  

Autor: A. MAKUL
Autor sjovicicslavuj | 3 Januar, 2009 | read_nums (450)

 

                                 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

                                   

              Много добивам разне поште. Људи ми се обраћају и траже помоћ. Нема тог сегмента у животу људских потреба, а да није обухваћен у тим -  многобројним захтевима. Разумем невоље људи. Разумем и њихове недаће и огромне проблеме.

 Уважавам амбициозне, али никако не могу да схватим оне нереалне, нетолерантне и непрагматичне људе...

 Неки моји пријатељи често ми прослеђују  разне информације које се објављују на разно разним сајтовима и блоговима. Давно сам већ рекао да још ниједном нисам, а сигурно је да нећу ни убудуће посетити ниједан бошњачки портал, јер унапред знам да су то полигони за отворено испољавање мржње према свему што је српско. О анимозитетима према Републици Српској нема уопште потребе трошити речи...

Ето тако, добих и овакву информацију:

_______________________________________________________-

Politički savjet ACIPS-a traži od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH da pošalju službenu ponudu predsjedniku Vlade AP Vojvodine Bojanu Pajtiću i predsjedniku Skupštine AP Vojvodine Sandoru Egeresiju, za uspostavu specijalnih paralelenih odnosa Bosne i Hercegovine sa Vojvodinom.

"Imajući u vidu trend uspostave i produbljivanja specijalnih paralelenih odnosa između različitih nivoa vlasti u regionu, pogotovo najnoviju ponudu ministra vanjskih poslova Srbije, Vuka Jeremića, o uspostavi specijalnih paralelnih odnosa sa Federacijom BiH, POLIS smatra da je u najboljem interesu svih država i njihovih suvereniteta da se takva praksa nastavi na jednakoj osnovi. Ekonomska kriza koja će region najteže pogoditi u 2009. godini zahtijeva saradnju i korištenje svih raspoloživih potencijala i mogućnosti u regionu. U tom svjetlu, i s obzirom na potrebu da se ojača regionalna saradnja na putu u EU, Srbija i BiH imaju izuzetno veliku zadaću da sarađuju na daljoj stabilizaciji regiona i integraciji u EU", stoji u saopštenju za javnost ACIPS-a.

"Vidimo pogotovo veliki potencijal za saradnju na poljima zaštite okoliša, energetike i poljoprivrede, kao i kulture i sporta. Uspostava saradnje bi olakšala apsorpciju IPA fondova namijenjenih za prekograničnu saradnju i ojačala regionalni odgovor na ekonomsku krizu", istakli su i dodali: "Nadalje, POLIS misli da bi takvu ponudu, ukoliko za to postoji politička volja Vlade Vojvodine, trebalo što prije formalizovati."

Izvor: Sarajevo-x.com

 ________________________________________________________

 Кад сам ово прочитао, могао сам закључити да  овде нема ништа спорно, с аспекта међусобне сарадње у региону. Но, актери и аутори ове идеје имају сасвим друкчије планове. Једноставно, желе да пркосе Републици Српској што, по Дејтонском споразуму, има право на специјалне и паралелне везе са нашом матицом Републиком Србијом. И морам са задовољством да нагласим да су односи Републике Српске са Србијом заиста на високом нивоу и сигурно је, а богами и уверен сам, да ће бити још бољи. Па, то је уосталом и братски, и заочекивати је  да се та сарадња оплемени и интензивира на свим пољима људског делања.

 Но, да се вратим идеји АЦИПС-а. Дакле, АЦИПС заборавља да БиХ као држава не може улазити у било какве аранжмане са неким другим -  без наше сагласности – без сагласности нас српских политичара који се налазимо на највишим функцијама у институцијама власти на нивоу БиХ.

Прошла су времена када је Сарајево једнострано одлучивало. И то увек је одлучивало без воље и сагласности нас из Републике Српске, односно одлучивало је на штету српског народа. Понављам – то је прошло време!!!

 Немам ништа против да Федерација БиХ, дакле други ентитет, где живе Бошњаци и Хрвати и незнатан проценат Срба – склапа специјалне и регионалне везе и остварује сарадњу са ким жели, али држава БиХ то може само ако се договоре три конститутивна народа и никако друкчије.

 Овај памфлет АЦИПС-а  није ништа друго до комедиографски покушај и алузија на позоришни комад без глумаца! Је ли то могуће? Наравно да није. Зато сам се целој овој ујдурми само насмејао, поготово последњој реченици. Чуј,  уколико постоји политичка воља Владе Војводине? Баш се нешто, онако ни крив нити дужан питам - зашто нису предложили да  Бих склопи споразум са Србијом??? 

Заборавили су ти "луцидни аципсовци" да се запитају – имали воље код српских политичара у органима власти БиХ за такву лакрдију. Познато је да циљ не бира средствo за његово остварeње?! И овде је циљ јасан. На све се начине жели перманентно подгрејавати сепаратизам у Србији и то баш из сарајевских кухиња, па и из ове тзв. интелектуалне АЦИПС-ове групације. Дакле, њихов циљ био би да Војводина постане самостална држава?!? МЕЂУТИМ, ОД ТОГА НЕМА НИШТА!!! И неће НИКАДА  ни бити!

Иначе, уопште ми није познат рад ове невладине организације, јер АЦИПС нема никакав утицај на збивања у Републици Српској. Знам сигурно да огромном броју Срба у Републици Српској уопште није  позната ова организација??? Да искрен будем, у мору невладиних организација, чуо сам да постоји и ова. Али заиста не знам шта је њихов задатак, нити имају ли свог чланства, нити знам било шта друго о њима!?

 И још нешто, Да се само Сарајево питало и да је могло да без нас Срба одлучи, па БиХ би била прва земља која би признала независност Косова и Метохије. То гарантујем. Али овако, такође, знам да БиХ никада неће признати тзв. независност Косова и Метохије. 

Заиста више не знам - колико пута треба да поновим – без сагласности нас Срба у институцијама БиХ, никада се више неће донети ниједна одлука која би била усмерена против интереса српског народа, против Срба у целини.

И овде стављам тачку. Ко хоће - схватиће! Ко то не жели - нећу га ни убеђивати, а немам ни потребе.

 

Autor sjovicicslavuj | 2 Januar, 2009 | read_nums (543)

                        Finansijska kriza stigla i političare

Autor: Ekipa „EuroBlica” | 29.12.2008. 

Finansijska kriza stigla i političare

BANJALUKA - Sudeći po tome gde će dočekati Novu godinu, i naši političari već osećaju krizu ili se plaše finanansijske neizvesnosti. Većina njih kaže da će najluđu noć provesti sa porodicom u kući. Niko od anketiranih neće otputovati na neku od atraktivnih turističkih destinacija van BiH. Tako je barem ovo opredeljenje političara u skladu sa strategijom Vlade RS koja je proglasila 2009. godinom štednje.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović proslaviće Novu godinu sa porodicom i prijateljima u nekom od banjalučkih restorana. „Predsednik Kuzmanović još ne zna u kojem restoranu će otići na doček. Sigurno je da će to biti u dobroj atmosferi sa članovima porodice i prijateljima”, rečeno nam je u Birou za odnose sa javnošću kabineta predsednika RS.

U kabinetu premijera RS jedino znaju da će predsednik Vlade Milorad Dodik biti u Republici Srpskoj za vreme novogodišnjih praznika. Ne znamo gde će i s kim dočekati 2009, ali verujemo da će se njegovo društvu odlično provesti ako premijer zapeva.

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kaže da će Novu godinu dočekati u Banjaluci, u kući sa porodicom. „Opredelili smo se da ove godine u porodičnoj atmosferi ispratimo staru, a dočekamo Novu godinu”, kaže Ivanić.
Efekti finansijske krize, kaže on, nisu razlog ovakvog opredeljenja.

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić takođe će novogodišnju noć provesti sa porodicom u kući u Brčkom. Odmor od stranačkih kolega i kućna atmosfera sigurno će mu dobro doći nakon burne godine za Srpsku demokratsku stranku koja je preživela par brodoloma.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić slaviće sa ženom i prijateljima na Jahorini, gde ima vikendicu.
„Bićemo u nekom restoranu, dobro ćemo se provesti, a ja odmoriti”, poručuje Tomić.

Poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić kaže da će 2009, kao i nekoliko dosadašnjih, slaviti sa porodicom u Palama.
„Kako da se provodim na skupim mestima u ovako teškoj situaciji. To nije nikakva patetika, nego istina. Za onog ko ima šta jesti, svaki dan je Nova godina. Osim toga, ne znam šta bih slavio kada će iduća godina biti katastrofalna”, kaže Jovičić.

Njegova partijska koleginica u državnom parlamentu Dušanka Majkić kaže da će Novu dočekati u Banji Vrućici u Tesliću sa porodicom i prijateljima. Naredna godina će, kaže, verovatno biti ekonomski teža, ali politički mnogo lakša od 2008.
„Dogovor iz Pruda je odlična prilika da se BiH politički uvede u mirnije vode”, poručuje Majkićeva.

Ekonomski tešku 2009. godinu očekuje i poslanik SDS u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković, koji ističe da će je dočekati, takođe, kod kuće, sa porodicom.
„U nastupajućoj godini, u političkom smislu, očekujem neuspešne političke razgovore o ključnim pitanjima u BiH, a u ličnom samo dobro zdavlje”, kaže Novaković.

Njegov kolega iz Stranke „Radom za boljitak” Jerko Ivanković Lijanović, ističe da neće nigde iz Hercegovine, gde će staru godinu ispratiti sa porodicom i prijateljima. Od nastupajuće godine, dodaje, očekuje da „vladajuće snage donesu odluke koje će spasti građane u 2009”.

«Prethodni   1 2
    My picture!

Kategorije

Arhiva