Slavko Jovičić -

BIĆE IZBORA OVE GODINE…

Autor sjovicicslavuj | 26 Januar, 2009 | read_nums (587)

                                        PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                   

  BiH – juče, danas, sutra…

   Po mnogim stvarima BiH je  jedinstvena zemlja u svetu. Sastavljena je iz dva ravnopravna entiteta. Pisaću samo o srpskom narodu i Republici Srpskoj, i možda sa nekim manjim osvrtima na Federaciju BiH, koja će mi poslužiti kao šlagvort za odredjene slikovite i istinite stvari…Ovim pristupom nije mi namera da zapostavim  drugi entitet, taman posla.

   Srpski narod na prostorima ex Jugoslavije, dakle u celini - ima bogatu istorijsku, versku i kulturnu baštinu!  Ima sjajne sportiste koji osvajaju medalje na svim svetskim takmičenjima! Takodje, ima glumačke velikane, svetski priznate!  Ima svoje vekovne i slavne vojskovodje! O naučnicima nije potrebno trošiti reči, jer su oni širom sveta proslavili srpski narod i oni su dali ogroman doprinos tehnološkom i naučnom napretku civilizacije…Jednostavno rečeno, srpski narod ima svoje legende iz svih oblasti života, ljude koji su svojim rezultatima zadivili svet!

   Od svog nastanka Republika Srpska prolazi kroz teška iskušenja, ali na svom cilju i na putu prosperiteta i napretka ne posustaje, niti će! Vlast u Republici Srpskoj jasno zna šta hoće, ali isto tako zna i šta neće, odnosno zna kako da upravlja svim resursima, od prirodnih pa sve do onih političkih….

   Pozicija neoptužuje opoziciju, opozicija krivi poziciju, razumljivo. Nije to nikakav fenomen, niti je specifičan samo za ove prostore. Naprosto, to je tako svugde u svetu. Mada u normalnim zemljama postoje i konstruktivne opozicije…Cela ova rašomonijada može da se posmatra i sa sociološke, i psihološke strane, ne samo iz ugla politike. Nije Republika Srpska entitet čuda! Bosna i Hercegovina je zemlja čuda.

   Evo, skoro nekoliko meseci, ma kakvi nekoliko, to traje u kontinuitetu od završetka prethodnih opštih izbora, stalno se ponavlja i promoviše ista priča - priča o vanrednim ili prevremenim /nije to isto!/ izborima?! U beha javnosti izbore stalno traže i forsiraju gubitnici na onim prethodnim izborima, sasvim je svedno – opštim ili lokalnim…Izbore traže i sarajevski intelektualci, ali istovremeno i razni politički i nevladini marginalci. Šta bi zapravo dobile političke stranke i građani sa novim izborima? Ovi prvi - mukotrpan rad u kampanji, građani priliku da razmisle da li su dobro glasali na prošlim opštim i takodje, prošlogodišnjim lokalnim izborima. Ipak se može argumentovano tvrditi da se skoro ništa ne bi izmenilo u političkim odnosima, niti bi se sadašnji stranački balans onih koji su na vlasti i o onih koji se grčevito bore za vlast – poremetio ili promenio.

   Narod izmučen sa ekonomskom krizom, umoran od politike, morao bi ponovo da glasa. Osnovni problem opozicije je kako ubediti taj narod i one večite političke apstinente da moraju jedne jesenje nedelje da prošetaju do svog biračkog mesta? To je pravo pitanje za sve političke stranke, koje zagovaraju nove izbore. Na ulicama bi ponovo vidjali sve iste aktere koji godinama učestvuju u kampanjama...Putujući karneval bi ponovo krstario prostorima BiH. Da li je to potrebno i da li tako treba? Bi li stranke sa prefiksom – demokratske, koje nose   u svojim imenima, vratile na vlast opet one koji su davno morali da odu u istoriju? Šta bi se nešto  "istorijski" ili spektakularno promenulo? Ništa! Poznata je stvar da su Srbima svi izbori istorijski. I dramatični. I patetični.

   No, da ipak ohrabrim sve one političke lidere koji su danas u opoziciji ili su čak i van parlamentarnog života da će u ovoj godini biti IZBORA! Samo ne znam da li će ti “lovci” na vlast biti zadovoljni sa mojom eksplicitnom “ponudom” iliti sa jasnim potvrdjivanjem činjenica.

   Kao što uvek kasnimo u mnogim stvarima, pa tako ništa nije strašno što se upravo krajem januara, eto, organizuju razni izbori!? Biće i retroaktivnih izbora i u februaru, dakako za prošlu godinu. Biraju se tako, naravno, sa malim zakašnjenjem, lokalni  šampioni u sportu i sportisti za prošlu godinu…To je demokratsko  pravo i dostignuće da svako ima pravo da – bira i da bude biran (retko po neko i izabran)!?

   Ima nekih izbora za koje slobodno mogu reći da ih započinjemo prvi u svetu i na kojima ne mogu svi da učestvuju. Ja sigurno ne!!! Eto, tako je 23. januara, kad nam Bog već nije dao dovoljno snega na Jahorini, preduzimljivi direktor Olimpijskog centra, zajedno sa načelnikom opštine Pale i sa licencnim ovlaštenim predstavnikom agencije “Miss BiH za miss sveta” - organizovao IZBORE, ali ovaj put za miss Sarajevsko-romanijske regije.

   Dakle, mogu da potvrdim da će u ovoj godini biti mnoštvo razno raznih izbora i to u mnogim sferama života. Teško bi mi bilo da nabrojim sve vrste izbora i da kažem kako će se oni i kada kalendarski odvijati, ali siguran sam da neće biti ni vanrednih, niti prevremenih opštih izbora za organe vlasti u BiH. Naravno da su moguće mnoge političke turbolencije u BiH i da je Federacija BiH, skoro u svim segmentima života, u mnogo težim prilikama u odnosu na  Republiku Srpsku, ali… Stoga, mogu potvrditi da opštih izbora u Republici Srpskoj  neće biti. E sad, BiH je jedinstven politički prostor kad su u pitanju opšti izbori za sve entitetske i zajedničke organe BiH, tako da, takodje, mogu potvrditi da će  opšti izbori za celu zemlju biti organizovati onako kako je to i predvidjeno, dakle tek u oktobru naredne godine.

   I da zaključim, opozicionim političkim liderima, koji priželjkuju vanredne ili prevremene izbore – ostaje onda da posećuju razne sportske, kulturne i mnoge druge manifestacije na kojima se neko i zbog nečega bira…Pa tako, skoro u svakoj opštini se organizuje bar po desetak IZBORA! Biraju se najbolji u svim oblastima, kao recimo lovci, ribari, kulinari, misteri, misice, kosibaše, pa i “ginisovci” u ispijanju piva ili u brzini jedenja torte…ma sve se bira i izabire…


  My picture!

Kategorije

Arhiva