Slavko Jovičić -

ČESTITKA S L O B O D E

Autor sjovicicslavuj | 26 Januar, 2009 | read_nums (525)

  27. januar, 2009. godine 

       
           Kao osnvač i kao bivši potpredsednik Saveza logoraša Republike Srpske - čestitam  TRINAESTU  GODINU SLOBODE za 44 srpska logoraša, moja sapatnika koji su, na današnji dan, (27. 01. 1996. godine) na pravoslavni praznik Svetog Savu, poslednji izašli iz muslimanskog  koncentracionog logora smrti - SILOS u Tarčinu, opština Hadžići. Nažalost, mnogi od njih koji su tada dočekali DAN SLOBODE - više nisu medju živima.


  Koncentracioni logor smrti SILOS je trajao najduže u, i nakon završetka gradjanskog rata, na prostorima Bosne i Hercegovine. Muslimanske vlasti su ga osnovale 11. maja 1992. godine i tek je zatvoren na pravoslavni praznik SVETOG SAVU, 27. januara 1996 (!) godine, kada je SLOBODU dočekala i posljednja grupa od 44 logoraša.

   

  Koincidencija ili ne - na isti dan (27. januara...) u Drugom svetskom ratu,  zatvoren je nacistički logor smrti - Aušvic!!

  Pored stravičnih fizičkih i psihičkih mučenja – 24 logoraša su zverski likvidirana u tom kazamatu smrti, dok je na desetine drugih ostalo bez delova tela i sa trajnim i teškim zdravstvenim problemima.

  Kroz koncentracioni logor SILOS prešlo je blizu 600 muškaraca, u dobi od 14 do 90 godina. U koncentracionom logoru bilo je zatvoreno i 11 žena, pa čak i jedna trudnica u šestom mjesecu trudnoće!?

  Svim bivšim srpskim logorašima koji danas žive širom svijeta čestitam – DAN SLOBODE!

  A, svim mojim sapatnicima koji su zverski likvidirani na najmonstruoznije načine - neka je večno hvala i laka im crna zemlja! Za kosti još nekoliko njih ni danas -  trinaest godina od zatvaranja koncentracionog logora smrti SILOS - ništa se ne zna!

   Slavko Jovičić Slavuј


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva