Slavko Jovičić -

Otišao Lajčak, odlazi i OHR

Autor sjovicicslavuj | 25 Januar, 2009 | read_nums (684)
                        
            
  M. KREMENOVIĆ | 25.01.2009  

  Nakon što je Miroslav Lajčak napustio BiH moguće da novi visoki predstavnik neće biti izabran s obzirom na to da se očekuje da Savjet za implementiaciju mira donese odluku da za tim nema potrebe imajući u vidu planirano zatvaranje OHR-a, saznaje "Fokus" od dobro obaviještenog izvora bliskog diplomatskim krugovima u Briselu.

  - Većina zemalja članica Savjeta za implementaciju mira iznijela je stav da BiH treba da preuzme rukovođenje zemlje u svoje ruke. Odluka o zatvaranju OHR-a očekuje se na narednom zasjedanju koje je planirano za mart ove godine. Uveliko se spekuliše da do tada nema potrebe birati novog visokog predstavnika u BiH - rekao je naš izvor.

  Politički predstavnici iz RS složili su se da će biti teško pronaći kvalitetnog diplomatu iz EU koji bi prihvatio funkciju prvog čovjeka OHR na svega nekoliko mjeseci.

  - Pojedini političari, prvenstveno lider SBiH, Haris Silajdžić, krenuli su u žestoku lobističku akciju kako bi stanje u BiH predstavili što lošijim. Na temelju toga pokušavaju da pridobiju produženje mandata OHR-a - kaže naš izvor iz Brisela.

  Čak su u Sarajevu odlazak Miroslava Lajčaka pojedini bošnjački političari pokušali da predstave kao još jednu pobjedu Milorada Dodika i Republike Srpske.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da je ovo pravi trenutak da se ne imenuje novi visoki predstavnik u BiH.

                                                 

  - Eventualno, trebalo bi da se imenuje predstavnik Evropske unije sa zadatkom da uspostavi dobre odnose između EU i političara u BiH. To podrazumijeva isključivo partnerske odnose kako bi nam olakšali put prema EU. Besmisleno je postojanje OHR-a, jer nema više pisanja pisama iz Sarajeva prema Briselu koja se vraćaju kao bumerang i predstavljaju kao obavezni zadaci - obrazložio je Jovičić i ocijenio da je Lajčak do sada bio najbolji predstavnik međunarodne zajednice.

  On kaže da su očekivanja Sarajeva bila da će Lajčak nastaviti autokratiju Ešdauna, što bi BiH, kaže Jovičić, odvelo u sunovrat.

  - Sada će osuti drvlje i kamenje na Lajčaka, jer nije u ime njih donosio odluke a istovremeno se dogovarao sa srpskim liderima. Dići će se halabuka iz Sarajeva da će novi nasljednik Lačaka ovdje nametati ustavna rješenja i smjenjivati s političkih funkcija, ali to je prošlost za BiH - kaže Jovičić.

  Mladen Ivanić, predsjednik PDP, rekao je da će po svemu sudeći do narednog zasjedanja Savjeta za implementaciju mira, Lajčak formalno zadržati poziciju visokog predstavnika a da će na samoj sjednici uz žestoku raspravu biti odlučena dalja sudbina u vezi sa ostankom OHR-a u BiH.

                                            

  - OHR ne treba u BiH. Odluka o tome neće biti jednostavno donesena. To će biti velika diplomatska bitka - rekao je Ivanić.

   

  Ivo Miro Jović, član HDZ BiH, rekao je da odlazak Lajčaka može da bude prva stepenica prema potpunoj transformaciji OHR-a, koji bi u šestom mjesecu trebalo da se povuče iz BiH.

                                            

  On je rekao da i dalje postoje političari koji žele jako prisustvo OHR i održavanje protektorata kako bi ostavrili vlastite političke ciljeve.

  - Prije nego što se OHR povuče trebalo bi da budu položeni računi. Potrebno je utvrditi šta je to OHR zaista uradio kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma. Istovremeno se krivica fakturiše domaćim političarima u situaciji kada je visoki predstavnik u BiH vrhovna vlast. Zato je potrebno da budu položeni računi - rekao je Jović.

                                              

  Sulejman Tihić, predsjednik SDA, smatra da Lajčak ostavlja BiH u mnogo težoj situaciji nego što je bila kad je on došao. On je sa svoje strane pokušao da natjera domaće političare, da sjednu i razgovaraju. Očito je da u tome nije postigao neke posebne rezultate. Očekujem da budući visoki predstavnik bude uskoro imenovan kako se ne bi stvorio vakuum koji ne bi išao u prilog ovakvoj situaciji u BiH - rekao je Tihić.      


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva