Slavko Jovičić -

Dodik: Tihićeva interpretacija dogovora iz Banje Luke je lažna

Autor sjovicicslavuj | 27 Januar, 2009 | read_nums (823)
   

  26.01.2009. 23:07
   
                                        
   
  U živom javljanju za dnevnik BN televizije predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je ocijenio lažnom izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića o četiri teritorijalne jedinice koje bi ulazile i u granice Republike Srpske.

  "Ne mogu da vjerujem da je mogao dati takvu izjavu koja ništa ne znači i nije tačna. Nema toga, ni Milorad Dodik nema sposobnost da ukine RS, a kamoli Sulejman Tihić".

  Dodik je izjavio i da ne odustaje od svoga stava da je RS neupitna. "Niko ne može osporit naše pravo na RS, mi imamo našu ustavnu poziciju ona je jasna i pozicionirana tako kako jest. Ja sam prošao teške razgovore, najteži posao koji sam imao u životu je reforma policije, kada je Ashdown tražio da se ukine policija RS-a. I uvijek sam znao da na kraju toga puta mora biti policija RS.

  Sada kažem da na kraju svakog puta kojim mi krećemo mora biti Republika Srpska, ona koju danas vidite i koju znate", kaže Dodik.

  Dodik dalje navodi: "Ukidanje RS vam je kao san, niko ne može da ga zabrani, ali sutra kad ustanete onda vidite da ste samo sanjali nešto što vam je milo. Što se nas tiče mi živimo RS. Onaj koji ne uvažava RS, neće ni biti uvažavan od strane RS-a".

  On dodaje da će od Sulejmana Tihića tražiti da javno objasni svoj stav, te dodao da ukoliko bude pri stavu kojeg je iznio gostujući na Federlanoj televiziji, da se onda više nema o čemu razgovarati, ističe Dodik rekavši: „Žali Bože izgubljenog vremena"

  "U izjavi piše naravno da je BiH suverena , nezavisna, međunarodno priznata država ali to piše i u Dejtonskom sporazumu. Rekli smo da ima četiri teritorijalne organizacije, bilo je razgovora o četiri federalne jedinice od čega je jedna RS, ostalo naravno kako se organizuje, ali ja u to ne ulazim. I sam Tihić je tražio četiri teritorijalne jedinice, ako je smišljeno to uradio onda je izgubljena mogućnost za bilo kakve razgovore", ističe Dodik.

  Dodik je na kraju ponovio da onim što je dogovoreno nije ugrožen teritorijalni integritet i ustavna pozicija RS. „To je savršeno jasno to zna i Tihić, ne sekirajte se, kaže u izjavi za BN lider SNSD-a Milorad Dodik.

  _________________________________

  Podsjetimo da je lider SDA Sulejman Tihić gostujući u magazinu "60 minuta" Federalne televizije kazao da će po dogovoru iz Banja Luke BiH imati četiri regije koje će prelaziti entitetske linije sa sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

            

  Gostujući u istoj emisiji predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, je na ovu tvrdnju odgovorio da ukoliko je to tačno da se u potpunosti slaže i da će ukoliko je tako potpisati ovakav dogovor.

  _________________________________


  NAPOMENA:

  Gostujući večeras u emisiji TEMA DANA na BHTV1 - ponovio sam ono što je rekao Milorad Dodik, vezano za današnje razgovore koji su vodjeni u Banja Luci u "trilingu" - Milorad  Dodik /SNSD/ - Sulejman  Tihić /SDA i Dragan Čović /HDZ/.

                                                                        Emisija - TEMA DANA na BHTV1

   Sagovornici u emisiji: Halid Genjac, SDA; Slavko Jovičić, SNSD; prof. dr. Žarko Papić. Pitanja možete postavljati na telefon broj: 033 471 070 od 19.30 do 22.15. Urednica i voditeljica: Suzana Stambol ...

    Slavuj                                       


  My picture!

Kategorije

Arhiva