Slavko Jovičić -

Usvojen novi tekst i nova muzika himne Republike Srpske

Autor sjovicicslavuj | 11 Januar, 2009 | read_nums (3971)

  Moja Republika

  Tamo gdje najljepša se zora budi,
  Časni i ponosni žive dobri ljudi.

  Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
  Stamen, prkosan je moj zavičaj.

  Za njega svi se sad pomolimo,
  Drugu zemlju mi nemamo.

  U srcu mom samo je jedan dom,
  U srcu je velika moja republika.
  U srcu mom najljepša zvijezda sja,
  Moja republika, Republika Srpska.

  Tamo gdje su naši preci davni,
  Ime upisali u svaki korak slavni.

  Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
  Stamen i prkosan je moj zavičaj.

  Za njega svi se sad pomolimo,
  Drugu zemlju mi nemamo.

  U srcu mom je jedan dom,
  U srcu je velika moja republika.
  U srcu mom najljepša zvijezda sja,
  Moja republika, Republika Srpska.

  NAPOMENA:

  Upoznajte bliže autora /muzike i teksta/ Himne Republike Srpske - Mladena Matovića, koji je u intervjuu "Fokusu" pojasnio mnoge detalje vezane za nastanak himne.... 

  Moja Republika prihvatljiva za sve!   

   M. KREMENOVIĆ | 09.01.2009

  Dok je u petak, na prijemu povodom Dana Repulike Srpske, u Palati predsjednika RS prvi put intonirana himna "Moja Republika", među zvanicama, u stavu mirno, stajao je i njen autor, Mladen Matović.

  Nakon provjere vrijeđa li tekst himne vitalni nacionalni interes Bošnjaka, koji su zbog riječi u tekstu "moja zemlja" himnu uputili na Ustavni sud RS, Matović uvjerava kako za to nisu postojali razlozi, što je, kako kaže, odlukom Ustavnog suda i potvrđeno.

  Na pitanje na šta je konkretno mislio kada je u tekstu pomenuo zemlju, Matović je diplomatski odgovorio:

  - Upravo na zemlju.

  FOKUS: Kako se osjećate nakon što je u petak, na Dan Republike, prvi put intonirana himna RS "Moja Republika", čije ste autor?

  MATOVIĆ: Rijetko kada u životu splet istorijskih i drugih okolnosti pruži takvu priliku i mogućnost nekom autoru da učestvuje u velikom projektu, kao što je izbor za himnu. Izazov je zbog toga bio višestruk. Konkurs za himnu rijetko koji autor doživi u životu. Tom poslu pristupio sam izuzetno ozbiljno. Nisam nacionalista, pa sam se trudio da uradim to što bolje, muziku i tekst.

  FOKUS: Da li se nešto promijenilo u načinu na koji vas ljudi doživljavaju, pa i zvaničnici RS, kada se saznalo da ste autor svečane pjesme?

  MATOVIĆ: Rano je za to, a nisam u potpunosti svjestan ni svog osjećaja zbog svega što se dogodilo. U petak je bilo tek prvo intoniranje. Nadam se da će mi himna pomoći da se ozbiljnije posvetim muzičkom stvaralaštvu, koje je u RS u zapećku. Nadam se da neću morati pisati narodnjake da bih prehranio sebe i porodicu. Koliko će me grad, institucije i zvaničnici doživjeti ozbiljno, tek će se vidjeti.

  FOKUS: Klub Bošnjaka pokrenuo je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog nekih dijelova teksta. Mislite li da je nekome na prijemu povodom Dana Republike istinski smetalo nešto u tekstu himne, koji je ostao nepromijenjen?

  MATOVIĆ: Od samog početka bio sam uvjeren da su tvrdnje pojedinih političara koji su kritikovali tekst himne, zapravo, nedobronamjerne, što je Ustavni sud RS i potvrdio. Sud je konstatovao da nema ni jedne jedine riječi koja bi mogla da se protumači kao uvredljiva. To odgovorno tvrdim i svaka kritika u tom smislu nije dobronamjerna. Riječ zemlja može da se tumači kako hoće, ali ona ne može biti uvredljiva. Himna RS ima zvuk i simboliku ovog kraja, nasljeđe ovih prostora. Nije bilo razloga za ulaganje veta, pogotovo zato što je himna potpuno autentična, tačnije nova melodija i potpuno nov tekst. I oni koji su uložili veto priznali su da je bilo teško naći dobar argument za osporavanje himne. Riječ je o kompoziciji koja ni melodijski ni tekstualno nije imala ničeg što bi bilo koga nacionalno vrijeđalo.

  FOKUS: Jeste li, dok ste držali papir u ruci, mislili na zemlju, kao Republiku Srpsku, ili dio zavičaja?

  MATOVIĆ: Mislio sam upravo na zemlju.

  FOKUS: Koliko vremena će, po vašoj procjeni, biti potrebno da među građanima RS ova himna zaživi kao, recimo, "Hej, Sloveni" u bivšoj Jugoslaviji?

  MATOVIĆ: Sud vremena je najbolji. Sada treba da se napravi kampanja i afirmacija himne, jer ona ne može da zaživi preko noći. Treba da se plasira u škole te muške i ženske horove. Predstoji promocija i za neko vrijeme moći ćemo razgovarati o tome gdje smo. Nema pravila koliko je potrebno da građani prime himnu. Može biti godinu dana, može pet godina, to se ne može prognozirati.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva