Slavko Jovičić -

BiH Rješavanje osjetljivog pitanja državnih obilježja

Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2009 | read_nums (581)

                                                          

  Tekst himne uskoro pred parlametarnim usvajanjem

  U najuži izbor ušli su »neutralni« tekstovi, tako neutralni da se tvrdi kako bi se mogli odnositi na bilo koju zemlju.

  »INTERMEZZO«
  Himna BiH više 11 godina nema tekst, već samo melodiju. Rijč je o skladbi »Intermezzo«, autora Dušana Šestića. Kao službena himna BiH usvojena je 10. veljaće 1998. godine, skupa s »daytonskom« zastavom BiH, a rješavanje pitanja
  teksta ostavljeno je za kasnije

  PIŠE: Alenko ZORNIJA

  SARAJEVO (Od Vjesnikova
  dopisnika) - Povjerenstvo državnog parlamenta za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine već bi do sredine sijećnja moglo Parlamentu BiH predložiti tekst koji će biti ponudjen na usvajanje.

  »U najuži izbor za tekst himne BiH ušlo je pet od 339 prijedloga. Za svih pet tekstova će uskoro biti napravljene
  i kompozicije kako bismo vidjeli koji bolje zvući. Iskreno se nadam da ćemo 2009. godine svi moći zapjevati uz himnu«, kazao je za sarajevski »Dnevni avaz« Hilmo Neimarlija,
  predsjednik Povjerenstva za izbor državne himne.

  Nagrada 15.000 eura

  Himna Bosne i Hercegovine već 11 godina nema tekst, već samo melodiju. Rijeć je o skladbi pod nazivom »Intermezzo«, autora Dušana Šestića. Kao službena himna BiH ta je skladba usvojena 10. veljaće 1998. godine, skupa s »daytonskom« zastavom BiH, a rješavanje pitanja teksta ostavljeno je za kasnije.

  Natjećaj za izbor teksta himne je otvoren 20. lipnja prošle i trajao je do 1. listopada 2008. godine, a ponudjena novćana nagrada u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (nešto više od 15.000 eura) motivirala je autore da na natjećaj pošalju ćak 339 prijedloga. Neki od prijedloga bili suvrlo zanimljivi, pa se tako u nekim tekstovima spominjao i bivši amerićki diplomat i tvorac Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrooke, zatim recepti za jela i slićno.

  »Neutralni« tekstovi

  No, Povjerenstvo se odlučilo u najuži izbor uvrstiti »neutralne« tekstove, tako neutralne da se tvrdi da bi se odabrani tekstovi mogli odnositi na bilo koju zemlju.
  Naravno, s obzirom na značajne etničke i političke podjele u BiH, teško da bi neko drugo rješenje moglo biti prihvatljivo za sve. »S obzirom na nacionalni sastav BiH i njezino ustavno uredjenje, nije bilo moguće prihvatiti bilo što što bi vrijedjalo ili favoriziralo jedan od konstitutivnih naroda, pojasnio je član Povjerenstva za izbor teksta himne Slavko Jovičić.

  Zanimljivo je da ima prijedloga po kojima bi se tekst nove himne BiH trebao izabrati televizijskim glasovanjem gledatelja.

  Iako se ponekad govorilo da je podatak da BiH nema tekst državne himne iznimnoproblematičan, činjenica je da su neke velike zemlje, članice EU-a, poput Španjolske, tek nedavno dobile tekst uz državnu himnu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva