Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 24 Februar, 2014 | read_nums (354)

  24. 2. 2014.
  "Људи моји, шта је ово? Шта ће се ово догодити", да је жив - вриштао би Младен Делић.

  Ватерполисткиње ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ потопиле су Врачар резултатом 16:7 у шестом колу шампионата Србије. 
  Врачар – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 7:16 (2:2, 1:4, 2:5, 2:5)

  ********************************
  Врачар је у дербију шестог кола Прве женске лиге успјешно одолијевао ЗВЕЗДИ само у првој четвртини, која је завршена резултатом 2:2. Наше ватерполисткиње су већ у другом периоду игре ушле у свој ритам и препознатљивом игром почеле су да повечавају предност.

  ЗВЕЗДА се послије шест кола налази на другом мјесту у првенству Србије са 15 бодова. ЗВЕЗДА је у досадашњем току шампионата постигла највише, а примила најмање голова од свих клубова.

  На челу табеле је Сента, која је једини тим са максималним учинком од свих шест побједа и 18 бодова.


Autor sjovicicslavuj | 24 Februar, 2014 | read_nums (340)

  24. 2. 2014. Да јучерашњим сјајним побједама спортиста ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ додам и овај кошаркашки "цунами" наших ЗВЕЗДАШИЦА
  *************************
  ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Јагодина 102:53 (30:14, 21:11, 24:17, 27:11)


  Кошаркашице ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ збрисале су са терена екипу Јагодине у Београду у 20. колу Прве женске лиге Србије. Црвено-беле су већ у првој четвртини стекле велику предност и на крају стигле су до рекордне побједе у овој сезони.

  На крају било је само (!) 49 кошева разлике за наше дјевојке!

  ЦРВЕНА ЗВЕЗДА је шест кола прије краја лигашког дијела шампионата Србије на другој позицији на табели са 17 побједа и три пораза. Испред су само кошаркашице Радивоја Кораћа са скором 19-1.


Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2014 | read_nums (350)

СВЕ НА ЈЕДНОМ МЈЕСТУ,
а и лакше је запамтити, 
мада је било све очекивано!

 

Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2014 | read_nums (345)

САСВИМ ОЧЕКИВАНО!


ДОМИНАЦИЈА ТРАЈЕ!


ЗВЕЗДА - Партизан 63:57 
(20:15, 13:14, 12:15, 18:13).

Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2014 | read_nums (345)

  23. 2. 2014.
  БРАВО ЗВЕЗДО!


  Очекивано
  ДОМИНАЦИЈА!


  Рибница - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:3 (21:25; 24:26; 19:25)


Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2014 | read_nums (328)

Недјеља, 23. 2. 2014


У дерби дуелу против лидера на табели, нишког Железничара, ЗВЕЗДА је била боља.

*************************
ЗВЕЗДА је наступила ослабљена, јер због проблема око регистрације играча за први тим, ЗВЕЗДА је наступила са јуниорима, али је ипак скинула скалп лидеру првенства.

Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2014 | read_nums (263)
                                 Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Родиш се, али не што ти желиш. Роде те родитељи и о теби брину цијели свој живот, брину све док су живи. Све док си дијете својих родитеља, они те уче или барем покушавају да те науче да будеш добар човјек, вриједан, успјешан, да волиш људе и много тога, много, много те уче. У науци би то назвали да се ради о родитељско-педагошким методама. А је ли ту педагогија пресудна или се ради о утопији и бајковитим наводно научним стварима...

Те бајковите ствари тешко “држе воду”, јер свијет је страшно окрутан и много је сложенији од бајковитих прича о “Сњежани и седам патуљака”. Док си одрастао свему су те учили, али те нису научили како да одрасташ и ту је главни проблем и зато и јесте тако како јесте и зато си предодређен да се мучиш у животу.

Поново да се родиш и да кренеш другим путем и да покушаш да избјегнеш све животне и непредвидиве замке не би успио. Исто би било као и сад и било би овако како живиш овај живот, а живиш га како можеш и како мораш. Јер другачије и није могуће! Чак и кад би било, поставља се питање да ли би својим очима видио свијет онакав какав желиш и онакав свијет у којем би волио да живиш. Немогуће је и претпоставити како би све то изгледало и да ли би се поново разочарао неуспјехом у жељи да схватиш и оно што разумијевање не заслужује.

Одрасташ тако и стићеш нова сазнања и излазиш из сопственог незнања, јер знање се никада не може научити нити ће моћи да побиједи незнање. Заправо, са незнањем стартујеш у нешто ново и крећеш у непознато. И тако негдје дубоко у души покушаваш да одржиш пламен живота. Јер ионако стално си окружен хладноћом и хладним људима са залеђеним срцима. А кад је тако, онда нема ни разумијевања за друге људе што је поражавајуће.

Не можеш као вулкан да реагујеш и да кад год ти то затреба из себе пустиш ужарену лаву и да спржиш све око себе и да онда са згаришта све поново почнеш из почетка. Све долази од људи и ма како многи били лоши, они су ипак само људи и обични смртници.

Не можеш уништити човјечанство, али можеш да побиједиш разне илузије у самом себи и да отвориш очи...Само је питање можеш ли то и желиш ли ствари да видиш онаквима какве оне јесу или опет и, ко зна по који пут, желиш да уљепшаваш стварност, мада и сам знаш да од тога немаш никакве користи.

Ипак, на крају крајева, застани и размисли!

Вриједило је твоје рађање и долазак на овај свијет.
Јер да тога није било ни ово мало не би знао, а већ рекох да знање никада неће моћи да побиједи незнање.
 

Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2014 | read_nums (343)
 
Недјеља 23. 02. 2014.

ЗВЕЗДИНИ јуниори иду у Милано!
 

ЈУНИОРИ КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА побиједили
 
су француски ИСЕП са 56:42 и освојили
 
квалификациони турнир Евролиге.
 
 

Овим тријумфом црвено-бели су обезбиједили
 
пласман на финални турнир Евролиге.
 
 

ЗВЕЗДА је до тријумфа на турниру стигла на доминантан
 
начин, остварила је свих пет више него убједљивих
 
побједа, а екипу ИСЕП побиједила је два пута.
 

Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2014 | read_nums (310)

  22. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Краљево

  Па докле више, рекох ја недавно да се ЗВЕЗДА у свим спортовима "намерачила" на Партизан, а тако је било и вечерас. ЗВЕЗДА наставља да меље Партизанове екипе у сваком спорту у којем "гробари" играју против ЗВЕЗДЕ.

  ЗВЕЗДА - Партизан Мега Визура 3:2 (25:20; 18:25; 25:18; 23:25; 15:11)

  У сјајној утакмици ЗВЕЗДА је ипак у "златном сету" играла одлучније и сасвим заслужено се пласирала у финале Купа СРБИЈЕ.

  ЗВЕЗДА је тако наставила да побјеђује Партизан и у женској и у мушкој конкуренцији, па и у свим осталим узрастима, па чак и у дјечијем!? ЗВЕЗДА ће сутра за одбрану трофеја играти у финалу против краљвачке Рибнице!


Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2014 | read_nums (268)
Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2014 | read_nums (322)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На данашњи дан /22. 2./ рођен је 
славни књижевник ДАНИЛО КИШ

Autor sjovicicslavuj | 21 Februar, 2014 | read_nums (343)

 -----------------------------------------------

Завештања великог жупана српског Стефана Немање свом сину светом Сави

 

Завјештање језика
+++++++++++
Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?

Не узимајте туђу ријеч у своја уста. Узмеш ли туђу ријеч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезнатнију ријеч свога језика.

Земље и државе не освајају се само мачевима него и језицима. Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је ријечи потрао и својих потурио.

Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ.
***********************************
Постоји, чедо моје, болест која напада језик као зараза тијело. Памтим ја такве заразе и морије језика. Бива то најчешће на рубовима народа, на додирима једног народа са другим, тамо гдје се језик једног народа таре о језик другог народа.

Два народа, мило моје, могу се бити и могу се мирити. Два језика никада се помирити не могу. Два народа могу живјети у највећем миру и љубави, али њихови језици могу само ратовати. Кад год се два језика сусретну и измијешају, они су као двије војске у бици на живот и смрт. Док се год у тој бици чује један и други језик, борба је равноправна, кад почиње да се боље и више чује један од њих, тај ће превладати. Најпослије се чује само један. Битка је завршена. Нестао је један језик, нестао је један народ.

Знај, чедо моје, да та битка између језика не траје дан-два, као битка међу војскама, нити годину-двије, као рат међу народима, него вијек или два, а то је за језик исто тако мала мјера времена као за човјека трен или два. Зато је чедо моје боље изгубити све битке и ратове него изгубити језик. Послије изгубљеног језика нема народа.

Човјек научи свој језик за годину дана. Не заборавља га док је жив. Народ га не заборавља док постоји. Туђи језик човјек научи исто за годину дана. Толико му је потребно да се одрече свога језика и прихвати туђи. Чедо моје мило, то је та зараза и погибија језика, кад један по један човјек почиње да се одриче свога језика и прихвати туђи, било што му је то воља било да то мора.

И ја сам, чедо моје, у мојим војнама употребљавао језик као најопасније оружје. Пуштао сам и ја заразе и морије на њихове језике испред мојих полкова. За вријеме опсада и дуго послије тога слао сам чобане, сељане, занатлије и скитнице да преплаве њихове градове и села као слуге, робови, трговци, разбојници, блудници и блуднице. Моји полководци и полкови долазили су на напола освојене земље и градове. Више сам крајева освојио језиком него мачем.

Чувајте се, чедо моје, инојезичника. Дођу непримјетно, не знаш кад и како. Клањају ти се и склањају ти се на сваком кораку. И зато што не знају твој језик улагују ти се и умиљавају како то раде пси. Никад им не знаш шта ти мисле, нити можеш знати, јер обично шуте. Они први који долазе да извиде како је, дојаве другима, и ето ти их, преко ноћи домиле у непрекидним редовима као мрави кад нађу храну. Једнога дана тако осванеш опкољен гомилом инојезичника са свих страна.

Тада дознајеш касно да нису мутави и да имају језик и пјесме, и своја кола и обичаје. Постају све бучнији и заглушнији. Сада више не моле нити просе, него траже и отимају. А ти остајеш на своме, али у туђој земљи. Нема ти друге него да их тјераш или да бјежиш, што ти се чини могућнијим.

На земљу коју тако освоје инојезичници не треба слати војску. Њихова војска ту долази да узме оно што је језик освојио.

Језик је чедо моје, тврђи од сваког бедема. Када ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се. Пошаљи уходе и трговце нека дубоко зађу по селима и градовима и нека слушају. Тамо гдје одзвања наша ријеч, гдје се још глагоља и гдје се још, као стари златник, обрће наша ријеч, знај, чедо моје, да је то још наша држава без обзира ко у њој влада. Цареви се смјењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају, па ће се тако освојени дио земље и народа опет кад-тад вратити својој језичкој матици и своме матичном народу.

Запамти, чедо моје, да свако освајање и отцјепљење није толико опасно за народ колико је штетно за нараштај. То може штетити само једном нараштају, а не народу. Народ је, чедо моје, трајнији од нараштаја и од сваке државе. Кад-тад народ ће се спојити као вода чим пукну бране које га раздвајају. А језик, чедо моје, језик је та вода, увијек иста с обје стране бране, која ће као тиха и моћна сила која брегове рони опет спојити народ у једно отачаство и једну државу.

Autor sjovicicslavuj | 20 Februar, 2014 | read_nums (334)

 

 


Autor sjovicicslavuj | 18 Februar, 2014 | read_nums (359)
Autor sjovicicslavuj | 18 Februar, 2014 | read_nums (149)

 

Autor sjovicicslavuj | 17 Februar, 2014 | read_nums (282)
На данашњи дан /17. 2/ рођен је 
славни пјесник и дипломата 
ЈОВАН ДУЧИЋ

 

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2014 | read_nums (198)

16. 2. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Стара Пазова


ЗВЕЗДА - Партизан Мега Визура 3:2 (21:25; 25:22; 25:13; 15:13)


Пету годину за редом ЗВЕЗДАШИЦЕ

су побједнице у купу СРБИЈЕ.

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2014 | read_nums (212)

ИЗ СЛАВНЕ СРПСКЕ ПРОШЛОСТИ...
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
Наа данашњи дан /16. 2. / рођен је
РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2014 | read_nums (174)
Свети Симеон
 
У време цара мисирског Птоломеја Фила-делфа изабран би и овај Симеон као један од знамените Седамдесеторице, којима би поверен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик. Симеон рађаше свој посао савесно, но када превођаше пророка Исаију, па дође до оног пророчанства: ево дјева ће затрудњети и родиће сина, он се збуни, па узе нож да избрише реч дјева и замени је са речју "млада жена", и да тако и преведе на грчки. 


Али у том тренутку јави се Симеону ангел Божји и задржа га од његове намере, објаснивши му да је пророчанство истинито, и да је тачно записано. А да је истинито и тачно, рече му још весник Божји, увериће се и он сам лично, јер по Божјој вољи неће умрети док не види Месију рођенога од девојке. 

Обрадова се праведни Симеон таквоме гласу с неба, остави пророчанство неизмењено, и захвали Богу што га удостојава да доживи и види Обећанога. 
Када Младенац Исус би донесен Дјевом Маријом у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону, који беше веома стар и бео као лабуд. Симеон брзо оде у храм и у храму познаде и Дјеву и Младенца по светлости што зрачаше око глава њихових као ореол. 

Радостан старац узе Христа на руке своје и замоли Бога: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер видјеше очи моје спасење Твоје" (Лк 2, 29-30). 
Ту се десила и Ана пророчица, кћи Фануилова, која и сама познаде Месију и објави Га народу. 
Ани је тада било осамдесет четири године. 

Ускоро по том престави се свети Симеон. Овај праведни старац Симеон сматра се заштитником мале деце.

  My picture!

Kategorije

Arhiva