Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2008 | read_nums (611)

 Муџахедин ногом гази три одсјечене главе српских цивила са Озрена /Добој/

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Абу Хамза не жели да добровољно напусти БиХ из више разлога, а поготово му не пада на ум да се врати у Сирију. Заправо, сви „свети ратници“ и борци за ширење ислама и доминацију у земљама каква је БиХ, те подручја као што је српска покрајина Косово и Метохија, сматрају да је то њихов дуг према муслиманској браћи у стварању исламских држава у срцу Европе. Абу Хамза је само један од неколико хиљада најрадикалнијих исламских терориста који су бежећи од закона из земаља свог рођења и порекла – нашли изванредно уточиште у Босни и Херцеговини од 1992. године, па све до ових дана. Мало кога у БиХ интересује где се тренутно налази Абу Хамза!?

 

 

Стравично: Муџахедин са одсјеченом главом Србина!

 

 

Сви су ти блискоисточни ратници за ширење ислама у Европи, пре доласка у БиХ, углавном починили тешка кривична дела у својим земљама и наравно да и не помишљају да се врате у матичне земље, јер их тамо чекају законске санкције и дугогодишње затворске, па и смртне казне.

 Довољно је било да ти злочинци само кажу да желе да се боре за стварање исламске Босне и Херцеговине и тадашње политичко, војно и дипломатско муслиманско руководство их је оберучке примало у држављанство Босне и Херцеговине. Да би постали држављани БиХ није им требала никаква документација, нити било какве генералије. Чак нису требали да пријаве ни своје име и презиме!? Било је довољно да кажу да је Алах највећи и да су дошли да се боре против Срба и онда су их власти Алије Изетбеговића братски примали у Босни и Херцеговини. Већина од тих злочинаца су прошли обуку у многим камповима Ал Каиде од Авганистана, Палестине. Босне и Херцеговине...па до Косова и Метохије.

 

 Abu Hamza

 

  Босна и Херцеговина је земља сви могућих контраверзи и апсурда, тачније речено разних лакрдија. Просто је невероватно да су војне снаге међународне заједнице чекале, ево, тринаеста је година и да иронија буде већа, још ништа нису предузеле да се муџахедини из БиХ трајно протерају, а биле су дужне да то одмах ураде након потписивања Дејтонског мировног споразума.

 Још је трагичније да правосудне институције БиХ ништа нису подузеле у процесуирању муџахедина, иако постоји бројна документација о најсвирепијим злочинима тих исламских терориста, злочинима које су починили над српским народом у току грађанског рата у БиХ. О стравичним злочинима муџахедина постоји бројна документација у Хашком трибуналу!? Али, шта вреди кад то међународну заједницу није интересовало. Тек су се сетили о каквим се терористима ради кад је „мечка заиграла“ пред њиховим вратима – у Лондону, Мадриду, Њујорку, Вашингтону...

 У више наврата у Парламенту БиХ тражио сам да се Тужилаштво БиХ озбиљно позабави и истражи ратне злочине муџахедина, те да се они процесуирају и да се након издражних затворских казни, тек онда протерају из БиХ. Нажалост, у Тужилаштву раде странци којима није у интересу да се муџахедини процесуирају, јер су управо уз благослов неких страних држава муџахедини и долазили у БиХ. Јасно је да би потпуна истина о муџахединима и њиховим терористичким челијама у БиХ нанела и огромну штету тим земљама.

Нико из актуелних бошњачких власти нема интереса да се муџахедини протерају. А, и зашто би кад и данас у многим институцијама БиХ на најодговорнијим местима седе и раде Бошњаци, који су управо издавали нелегална и против законита решења о држављанству тих исламских ратника.

 Муџахедини, истина, тренутно  су у фази тзв. спавача и живе  сасвим опуштено и без проблема долазе код својих старих ратних пријатеља који су им издавали лажну документавију и који су их примали у држављанство БиХ. Долазили су и код бошњачких функционера на кахву.

 До сада је одузето 617 таквих држављанстава исламским терористима. Поступак још није завршен.

 Наравно да ћу затражити потпуну информацију и да ћу настојати да се настави парламентарна расправа о свим тим случајевима, као што сам тражио и да се већ једном стави тачка на ову причу и да се Босна и Херцеговина ослободи муџахедина, који су и највећа пошаст и опасност по глобални мир у целом свету.

Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2008 | read_nums (641)
 Муџахедин са одсјеченом главом српског цивила са Озрена /Добој/

 Аутор: Агенција СИНА

БАЊАЛУКА - Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић сматра да је у интересу БиХ да државно тужилаштво у што краћем року почне са процесуирањем свих који су нелегално током и после рата издавали пасоше страним плаћеницима и терористима, који су, бежећи од закона у својим државама, нашли добро уточиште у БиХ. Јовичић је за Агенцију СИНА изјавио да ће на једној од наредних седница парламента поново покренути питање одговорности свих оних који су нелегално издавали пасоше  исламским терористима који су починили стравичне злочине над српским народом у БиХ.

- Због чињенице да 13 година од потписивања Дејтонског споразума овде још бораве муџахедини и бројни припадници терористичких организација, БиХ је од бројних међународних организација, па и од Владе САД, проглашена као подручје високог ризика - истакао је Јовичић.

Алија Изетбеговић  

Он је додао да су Алија Изетбеговић и његова елита током рата муџахедине, који су пустили корене Ал каиде у БиХ, дочекивали раширених руку, а да би данас његови следбеници хтели да их се отарасе, али не знају како.

Јовичић сматра да би прво било потребно утврдити ко се од натурализованих налази на подручју БиХ, а ко с пасошем БиХ по Европи и свету „сеје страх и представља потенцијалну опасност“. Он је навео да ће до краја године бити отворени многи предмети против Бошњака за почињене злочине на подручју Сарајева, региона Тузле, Мостара, Коњица, централне Босне, од којих се бројни односе и на злочине муџахедина.

- На ред су дошли и Бошњаци и Хрвати који су починили злочине над Србима међу којима је и Илија Јуришић, некадашњи председавајући Општинског већа Тузла - нагласио је Јовичић и истакао да случај „тузланске колоне“ треба што пре да се доведе до краја.

Нападнута колона ЈНА која се повлачила према наводном договору, који муслимански екстремисти наравно нису испоштовали...Пакао на тзв. Брчанској Малти у центру Тузле...Сва возила су у пламену, а голобради војници ЈНА који су се налазили у возилима су претворени у буктињу....

 Напад на колону ЈНА извеле су муслиманске снаге 15. маја 1992. године, приликом повлачења ненаоружаних припадника ЈНА, када је, према наводима кривичне пријаве, погинуло око 200 старешина и војника, док је 140 заробљено и мучено. Од тада се 15. мај слави као дан ослобођења Тузле.

Јовичић, који је и сам прошао голготу муслиманских логора током рата у БиХ, нагласио је да је стратегија бошњачке стране и свих политичких представника из највиших структура власти да „компликују ситуацију у БиХ и да на тај начин окрену точак историје да својом истином покажу да су они били невини“.

Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2008 | read_nums (577)

Trećeg septembra ove godine će biti održana 34. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Dakle, do sada su održane 33. sjednice ovog doma.

 Odmah nakon naših izbora za poslanike u Parlamentarnu skupštinu, na drugoj sjednici sam postavio dva poslanička pitanja:

 „Tražim od svih nadležnih institucija BiH, naglašavam svih, bez obzira da li ih je osnovao Savjet ministara ili Parlamentarna skupština – da mi dostave imenom i prezimenom spisak zaposlenih u tim organima, njihove funkcije i posebno nacionalnu strukturu. Zahtjevam da se po odluci o konstitutivnosti naroda i u skladu sa Ustavom BiH u svim organima ove zemlje ispoštuje nacionalna struktura zaposlenih, jer moja saznanja jasno govore da se radi o ogromnom nesrazmjeru izmedju zaposlenih Bošnjaka, koji su uglavnom predominantni. Takodje, moje informacije govore da u svakoj toj instituciji uglavnom nedostaju Srbi i Hrvati“.

Зграда Савјета министара БиХ

2.  „Tražim da mi Savjet ministara BiH dostavi informaciju o svim privilegijama, koje neopravdano mnogi uživaju, počev od sekretarica, stručnih saradnika, velikog broja pomočnika, savjetnika i svih drugih državnih službenika, pa i ministara i to: korištenje mobilnih telefona, voznog parka i drugih benificija, a sve na račun ove zemlje“.

Na ova dva pitanja nikada nisam dobio cjelovite odgovore i zato sam ih ponavljao na svakoj narednoj sjenici i tako ću raditi i ubuduće, sve dok ne dobijem informaciju kojom bi bar djelimično bio zadovoljan. Jasno je da neću odustati od svoje namjere da se ispravi očigledna nepravda kod zapošljavanja Srba i Hrvata u zajedničkim organima BiH.

Dogadjaji sustižu jedni druge, pa sam tako prije nekoliko sjednica uvrstio i druga poslanička pitanja i potpuno ću insistitirati na njima sve dok od nadležnih ne dobijem odgovore koji će zadovoljiti srpski i hrvatski narod u BiH.

 Naime, postavio sam sljedeća pitanja:

  „Хоће ли се у нашем мандату, сљедећем мандату, некада или никада почети враћати имовина Српске православне цркве ради мирног живота, јер то Медјурелигијско вијеће даје ипак неку наду да се овдје може мирно и нормално живјети?!

 „Ovim ne želim da vršim pritisak na Tužilaštvo i SIPA-u, ali barem možemo dobiti informaciju, kao poslanici u državnom parlamentu, da li je ijedna državna institucija predmet obrade ili istražnih radnji....dakle, kao poslanik, tražim informaciju – jesu li krenuli u bilo kakav posao povodom revizorskih izvještaja, da se vidi ko je tamo šta uradio, sa akcentom na BHT1, BHR1, da li je počelo raščišćavanje negativnih radnji i poslova u tim institucijama!?“

               NAPOMENA: Sve druge moje brojne aktivnosti i moj rad u Parlamentu BiH – mogu se pronaći u zapisnicima i stenogramima na portalu Parlamentarne skupštine BiH.

Autor sjovicicslavuj | 27 Avgust, 2008 | read_nums (2193)

 

Пише: Славко Јовичић Славуј

                                

Август је мјесец за, углавном, колективне годишње одморе у скоро свим  институцијама власти, од општинских, па све тако редом до жупанијских (кантоналних), те ентитетских и, наравно, државних....

 

Многи или тачније речено, велики број политичара се одмарао. По неки од њих (нас)  то су задовољство сами себи приуштили, искористивши тако прилику да осјете благодети Јадранског и иних других мора, односно многобројних монденских свјетских мјеста за уживање и одмарање.

 

Други су се онако радно одмарали, јер не смијемо заборавити да смо ми земља у транзицији!? Но, то уопште не би био никакав проблем да се многи политичари, поготово у Сарајеву, нису одавно умјесто на колосјеку транзиције, нашли у својеврсном политичком трансу....У огромној су некој журби, а у журби се, по правилу, никада ништа добро не дешава. Знам ја добро да многе обавезе не могу да чекају, а богами и многе се више не могу ни одлагати у недоглед. Али, такође знам да су, ови који су  цијели август као нешто радили, па иако јесу, онда су смишљено и оркестрирано радили или о глави Републици Српској или су радили против интереса БиХ и против све три конститутивна народа у њој.

 

Трећи  се, ако ћемо поштено, а рекли смо да хоћемо, заправо, нису имали од чега ни одмарати, јер се нису ни умарали, нити су „изгарали" на својим радним мјестима и политичким позицијама.

 

Дакле, све у свему, сви онако скупа, нерадећи ништа у овом мјесецу (неки не раде ништа годинама, а има и таквих који никад ништа у свом животу нису радили!?) су највише одморили конститутивне народе и наравно све грађане у БиХ од својих лакрдијашких политичких и авантуристичких потеза и антидејтонских активности. Што би у преводу значило да су се у овом мјесецу у најмању руку  бавили противуставним активностима и подривањем и самих темеља на којима једино може и мора да функционише оваква Босна и Херцеговина, а то је Дејтонски споразум!

 

Нису само у овом мјесецу политичари „изгарали" на својим пословима, било је и неких других који су имали радни (парадни) август. Наравно да не треба заборавити  наше олимпијце, ако се ико уопште и сјећа њихових имена? И то је добро. Барем су потпуно мирни, јер их нико у БиХ неће псовати, ни њих саме, нити њихове најмилије, као што се то дешава нама политичарима. Кад је тако, а јесте, коме је онда уопште битно што олимпијци нису  остварили никакве спортске резултате. Сигурно је да нико од наших спортских олимпијаца није могао заузети 210 мјесто у својој дисциплини, кад се зна да су на Олимпијским играма у Пекингу учествовали спортисти из 204 државе свијета. Међутим, свако дијете у БиХ зна да је и Харис Силајџић био у Пекингу, само никоме није било јасно због чега?! O да, па он је предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

Али, ево, и мјесец одмора (август) је на свом измаку. Почиње септембар, а у септембру ће се дешавати врло важне ствари. Најважније је да дјеца полазе у школу и то тако траје деценијама, без обзира на политичко, друштвено, идеолошко или било какво уређење које је било у прошлом вијеку, на просторима бивше нам заједничке државе Југославије ( краљевине,  федеративне, социјалистичке, комунистичке, а историја је потврдила да се увијек радило о   идеалистичкој, односно утопистичкој творевини), што је неминовно једном морало довести и до њеног распада, а самим тиме и до њеног крвавог краја. Наравно да се у математици аксиоми никада не доказују, па стога морам на  прошли вијек додати и скоро деценију из овог, 21 стољећа. Огроман број породица се припремио или ће онако, као се „народски" каже – „пет до дванаест", и то се тако обично и дешава, однекуд извући и последњу маркицу и нагрнути у књижаре, продавнице одјеће и обуће и, како тако, спремити своју дјецу на далек пут образовања и још битније – на пут „животне школе", дакле у срећнију будућност...

 

А, и ми политичари поново ускачемо у функционерске фотеље, колективитети у политичке клупе, а сви онако одморни и са потпуним радним еланом, напуњених батерија и пуни оптимизма и енергије за рад. А јој, шта нас све чека? Много недовршених послова, огроман број задатака, много нерјешених проблема и питања и ко зна шта све још не? Јер, ваља нама у Европу....ваља нам у Европску  унију. Сви то  хоћемо и желимо?! Но, основно је питање како? Кад? Или можда никад! Ипак, нећу да баксузирам, и да се ја питам, ја бих одмах сутра затражио пријем БиХ у Европску унију, али ко да нас прими кад сам сазнао да је и комесар за проширење ЕУ Оли Рен на годишњем одмору. Лијепо богами! Зато ја хоћу одмах сад у ЕУ, јер ево, европејци имају дуже годишње одморе од нас у БиХ и зато ми је важна ЕУ. Али, о том по том....Уосталом, гдје нам се жури?

                                     

 

И сасвим на крају, није вишка мало и метереологије. Наиме, сви смо се увјерили на сопственој кожи да је ово љето заиста било вруће. Са сигурношћу се може тврдити да ће јесен бити много врелија, бар кад су у питању политика и политичке теме и дилеме. И нека ми неко сад каже да се и ми политичари не разумијемо у климу?! Но, друга је ствар што је ова временска клима одговарала вечини грађана, док ће политичка клима бити за многе нездрава и тешко сварљива.....

 

Autor sjovicicslavuj | 26 Avgust, 2008 | read_nums (505)
B. GAGULA  

Tarik Sadović, aktuelni ministar bezbjednosti BiH, koji je svojevremeno otvorio kabinet u mudžahedinskom kampu Pogorelica, kod Fojnice, gdje su iranski instruktori obučavali teroriste i obavještajce sve do njegovog nasilnog zatvaranja od strane SFOR-a, sada bi, prema najavama, trebalo da preuzme sva ovlašćenja i kontrolu nad novim sistemom za prisluškivanje u BiH.

- Sistem za prisluškivanje telefonskih razgovora te presretanje SMS poruka i elektronske pošte, koji će koristiti SIPA i OBA, mogao bi da bude u funkciji do kraja ovog mjeseca - izjavio je juče Stipe Prlić, predsjednik Uprave Hrvatskih telekomunikacija Mostar.

- Mogu reći da je HT Mostar uradio sve što smo dogovorili s Ministarstvom bezbjednosti BiH, a poznato je da se sistem prisluškivanja uvodi kako bi se poboljšala bezbjednost, odnosno kako bi moglo da se preventivno djeluje protiv terorizma, privredne i narko mafije, te počinilaca drugih vrsta kriminala - rekao je Prlić.

Po njemu, kad je riječ o prisluškivanju, sve konce u rukama imaće Ministarstvo bezbjednosti, tako da zaposleni u telekom-operaterima neće ni znati koga prisluškuju.

Slavko Jovičić, član Zajedničke bezbjednosno-obavještajne komisije za kontrolu rada OBA, podsjeća da je Ministarstvo bezbjednosti bilo dužno samo da pripremi telekom-operatere, a ne da daje saglasnost ko će biti prisluškivač, jer je to u isključivoj nadležnosti Suda BiH.

- Ljudi koji će raditi na uređajima mogli bi neovlašćeno da prisluškuju, u zavisnosti od interesa političkih lidera koji bi to tražili od njih. I dan-danas postoji sumnja da se ljudi neovlašćeno prisluškuju - rekao je Jovičić i dodao da se ljudi koji rade na tim uređajima ne bi smjeli baviti sudbinom drugih ljudi, a ni svojih radnih mjesta.

Jovičić upozorava da je Sadović u Pogorelici, kod Fojnice, napravio kabinet u mudžahedinskom kampu s ljudima koji su podučavani po programima obavještajnih službi iz Irana.

- To je napravio poslije rata i, upadom SFOR-a, 1999. godine, kamp je rasturen, jer je upravo iz ovog kampa prijetila opasnost po međunarodnu zajednicu od terorizma. U tom kampu obučavale su se terorističke organizacije po programu obavještajnih službi Irana. I dan-danas u OBA i u SIPA ima kadrova koji imaju sumnjivu prošlost - upozorio je Jovičić.

Petar Đokić, predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Narodne skupštine RS, kaže da u ovom trenutku parlament Srpske nije u mogućnosti da interveniše po ovom pitanju, jer je avgust mjesec kolektivnog odmora, ali da će početkom septembra biti inicirana sjednica Odbora, na kojoj će se razmatrati ova problematika.

- Tražićemo da se detaljno izvrši uvid u to da li građani RS mogu da se osjećaju bezbjedno i zaštićeno, kada je u pitanju njihova privatnost, od eventualne zloupotrebe ovog sistema, odnosno da se vidi kako će se koristiti taj novi sistem, koji je na raspolaganju Agenciji za istragu i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, prema građanima RS - rekao je Đokić.

On smatra da je sasvim pogrešno da takav sistem može da aktivira jedan čovjek, bez obzira na to o kome se radi, pa makar to bio i Sadović.

Sistem je već instaliran u BH Telekomu, Eronetu i M:telu.

Opremu za sistem prisluškivanja bezbjednosnim službama u BiH donirala je Evropska komisija i Velika Britanija.

 ********************************************

NAPOMENA: Tekst je objavljen u dnevnim novinama "Fokus".

Radi korektnodsti, moram da kažem da je greškom novinara napravljena gruba greška u mojoj interpretaciji izjave... Naime, ja sam rekao da u nekim bezbjednosnim agencijama, ministrastvima, pa i u ministarstvu bezbjednosti rade neka lica koja su imala veze sa obukom u terorističkom kampu u Pogorjelici i lica koja u najmanju ruku imaju vrlo sumnjivu ratnu prošlost.

Ministarar Tarik Sadović nije imao nikakve veze sa osnivanjem i funkcionisanjem tog kampa. Ostali deo izjave je korektno prenesen!

Autor sjovicicslavuj | 26 Avgust, 2008 | read_nums (548)

ISTOČNO SARAJEVO (Tanjug) - Bivši potpredsednik Saveza logoraša Republike Srpske, a sada poslanik u parlamentu BiH Slavko Jovičić upozorio je na neprihvatljiv rad Tužilaštva BiH koje, kako je rekao, još nije optužilo ni jednog muslimana za zločine nad srpskim narodom počinjene tokom rata od 1992. do 1995. godine.

 

Sud i tužilaštvo BiH

 

''Od parlamenta BiH sam zatražio da Tužilaštvo BiH dostavi informacije da li je uzelo i jedan predmet u ozbiljno razmatranje i da li ima nameru da do kraja godine podigne bar jednu optužnicu za ratne zločine nad srpskim narodom'', rekao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 26 Avgust, 2008 | read_nums (502)
Situacija u koju je zapala Federacija BiH u vezi s najnovijim izvještajem Ministarstva finansija tog entiteta po kojem budžetski deficit iznosi 216 miliona KM kočnica je za napredak RS i BiH, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentu FBiH i napomenuo da RS na osnovu budžetske politike već ispunjava uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.
 
 

- Taoci smo loše politike u FBiH koja se već godinama unazad bavi drugoplasiranim pitanjima kojima jedino želi podići političke tenzije. Lideri federalnih partija nameću potpuno apstraktne teme, apsolutno neprovodive u stvarnosti i tako obmanjuju svoje birače, dok finansijsko stanje postaje nepopravljivo - ocijenio je Jovičić, pitajući se koliko takvo stanje doprinsi rejtingu cijele BiH u međunarodnoj zajednici.

Jovičić je šaljivo prokomentarisao kako je BiH već nekoliko dana politički prilično stabilna pripisujući zaslugu za to činjenici da Haris Silajdžić, predsjedavajući predsjedništva BiH i lider SBiH boravi u Pekingu na Olimpijskim igrama.

- Radi se o entitetu koji nema apsolutno nikakvu razvojnu politiku. Budžet troše neracionalno kako bi stvorili alibi za praznu priču kojom se bave, i stvorili privid stabilnosti, a liderima partija plodno tlo za napadanje RS. Za sve što se događa u BiH, pojedinim političarima kriva je RS, koja uzgred napreduje s potpuno stabilnim budžetom - naglasio je Jovičić.

On je posebno naglasio da je krajnje vrijeme da ekonomske teme postanu dominantne u BiH.

- Svejedno da li se radi o politici, ekonomiji, finansijama ili nekoj drugoj oblasti, podjednako smo zakovani zbog neprincipijelne politike stranaka sa sjedištem u FBiH - rekao je Jovičić.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH, rekao je da je FBiH u prvih šest mjeseci u deficitu od 216 miliona KM.

Iako još nije ušla u završno tromesječje kada se predviđa najveća fiskalna kriza, već u prvom polugodištu FBiH je zakoračila u debeli minus.

Na taj način obistinila su se ozbiljna upozorenja da su prihodi i rashodi neuravnoteženi.

- S obzirom da je na snagu stupio i bescarinski režim koji će BiH ostaviti bez 130 miliona KM, FBiH će se naći u dodatnom problemu, jer će manjak prihoda najviše pogoditi federalni budžet - rekao je Bevanda i naglasio da će se u narednom periodu iz budžeta plaćati prioritetne stvari.

On je rekao da će se isplaćivati i obaveze prema boračkoj populaciji čija prava premašuju milijardu maraka.

Autor sjovicicslavuj | 26 Avgust, 2008 | read_nums (512)

Ни десет одсто оптужених за злочине над Србима

     

Објављено у "Гласу Српске" - дневним новинама, а преносе Агенције

БAЊAЛУКA, 15. АВГУСТА (СРНА) - Адвокат Синиша Ђорђевић оцијенио је да Тужилаштво БиХ има селективан приступ према Србима у односу на остала два народа у БиХ и истакао да чињеница да нема ни десет одсто оптужених за злочине над српским жртвама говори да неко опструише поступке.

"Поставља се питање да ли Тужилаштво и Суд БиХ имају задатак да процесуирају оптужене за ратне злочине или да покажу да су само Срби чинили ратне злочине у БиХ", рекао је Ђорђевић за "Глас Српске".

Он је истакао да је МУП Републике Српске (РС) прикупио и предао Тужилаштву БиХ податке за приближно 6 000 лица.

"Иако ти људи знају како се прикупљају подаци и доказују чињенице, нема ни десет одсто оптужених за злочине над Србима. То говори да неко опструише поступке", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је процијенио да би подизање оптужнице против бившег генерала Армије БиХ Aтифа Дудаковића олакшало пресуде против неких ситнијих и "ниже рангираних" оптуженика одговорних за ратне злочине над Србима.

"Ако се пређе тај праг да коначно имамо бошњачког генерала на оптуженичкој клупи, биће много лакше доћи до пресуда против неких ситнијих и ниже рангираних оптуженика одговорних за ратне злочине над Србима", сматра Ђорђевић.

Судница у Суду БиХ

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ и бивши логораш Славко Јовичић сматра невјероватном чињеницу да предмети које је поднијела српска стана прије неколико година нису ни отворени, а остали се "рјешавају експресно".

"То потврђује да сам био у праву када сам још прије неколико година рекао да ће Срби пожељети да се нађу у Хагу, када виде шта их чека на Суду БиХ. Без обзира што је Хашки трибунал потпуно политички, антисрпски суд, Суд БиХ се претвара у још гору варијанту и необјективан је до дрскости", рекао је Јовичић.

Он тврди и да се Тужилаштво БиХ опредијелило и "има један једини приоритет - оптуживање Срба".

Суд и тужилаштво БиХ

Према подацима које је објавио СДС, од 17 правоснажно осуђених лица за ратне злочине, 13 њих је српске националности, тројица бошњачке и један хрватске.

"Србима је правоснажно, другостепеном пресудом, пресуђено 188 година робије, Бошњацима 44, а Хрватима 10. Када је ријеч о првостепеним пресудама, од 110 оптужених лица пред Судом БиХ, 73 је српске националности, 25 хрватске и 12 бошњачке", рекао је генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан.

Autor sjovicicslavuj | 8 Avgust, 2008 | read_nums (736)

Dnevne novine - "FOKUS"

M. KREMENOVIĆ 

 
Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik u BiH potvrdio je političku zrelost i izuzetno poznavanje prilika na Balkanu, ocijenio je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, reagujući na izjavu Miroslava Lajčaka, kojom je jasno poručio da suđenje Radovanu Karadžiću u Hagu nema nikakve veze s Republikom Srpskom te da taj proces ne predstavlja suđenje ustavnom uređenju BiH.

- Svi koji pričaju suprotno jesu demagozi - poručio je Lajčak, misleći pri tome na Harisa Silajdžića i druge bošnjačke lidere, koji uporno pričaju o ukidanju RS. To je suđenje Radovanu Karadžiću i svim zločincima koji su mu pomagali da počini strašne zločine. To nije suđenje ustavnom uređenju BiH, odnosno bilo kojem entitetu - izjavio je Lajčak.

Željko Komšić
 
 Haris Silajdžić

Visoki predstavnik uputio je i kritike Željku Komšiću, hrvatskom članu Predsjedništva, zbog čestitke koju je uputio hrvatskom rukovodstvu, povodom obilježavanja, kako je rekao, kontroverzne akcije "Oluja".

- Karadžiću je presuđeno i prije odlaska u Hag. Svjesni smo da su svi optuženi za ratne zločine dovedeni u situaciju da odgovaraju za eventualne i individualne odgovornosti. Suđenje Karadžiću ne može imati bilo kakve reperkusije po ustavno-pravni i teritorijalni položaj RS u sastavu BiH - rekao je Jovičić, pojasnivši kako Haški tribunal i jeste osnovan kako bi sudio pojedincima.

Jovičić navodi kako o sudbini RS mogu da odlučuju samo političari iz reda srpskog naroda i narod koji je stvorio RS.

- Srpska nije nastala voljom jednog pojedinca ili jedne stranke. Lajčak je diplomata od karijere, kome je dobro poznata situacija na Balkanu, i ta izjava dokaz je njegove političke zrelosti. Bošnjaci, naravno, mogu da nastave da komplikuju ionako komplikovanu situaciju, a to znači da ćemo zbog toga još dugo tapkati u mjestu - naveo je Jovičić.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, teze iz Sarajeva okarakterisao je kao nerealne, rekavši da je potpuno jasno da na međunarodnoj sceni ne postoje želje da se otvara pitanje preuređenja BiH.

Mladen Ivanić

- Suđenje je individualno i ne može imati posljedice po RS, a drago mi je da su predstavnici međunarodne zajednice u tome jedinstveni - naveo je Ivanić.

Momčilo Novaković, poslanik u parlamentu BiH, ocjenjuje da je Lajčakov stav jasna poruka predstavnicima bošnjačkih stranaka da priča koju serviraju neće imati efekta i neće uticati na poziciju RS.

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, rekao je da bi Lajčakov stav trebalo shvatiti kao poruku međunarodne zajednice da političari u BiH treba da rade svoj posao.

- Posao političara jeste smanjenje deficita, povećanje penzija, zapošljavanje ljudi i bolje zdravstvo. Zašto da se neko bavi poslom Haškog tribunala u opštoj neimaštini - rekao je Lijanović.

Beriz Belkić, potpredsjednik SBiH, odgovarajući na pitanje koliko je prosperitetno po BiH kada se mišljenje jedne stranke nađe u koliziji s mišljenjem međunarodne zajednice, Belkić je kratko rekao kako ne bi bilo dobro da svi isto mislimo.

"Oluja" kontroverzna akcija

Miroslav Lajčak zatražio je odgovornost i objašnjenje od hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, zbog toga što je, podovom godišnjice "Oluje", uputio čestitke Stjepanu Mesiću i Ivi Sanaderu na "sjajnoj pobjedi".

Komšić i Mesić

- "Oluja" je kontroverzna akcija, jer izaziva potpuno različite reakcije u Hrvatskoj i kod srpskog naroda. BiH je složena zemlja i svi treba da imamo sve poteze u vidu, kao i interese svakog građanina. Ne treba da ulazimo u kontroverzne akcije, čiji je rezultat negativan - upozorio je Lajčak.

Autor sjovicicslavuj | 8 Avgust, 2008 | read_nums (606)

Глас Српске - дневне новине

 

Autor: Жељка Добрић

СAРAЈЕВО - Српски представници у Парламенту БиХ неће дозволити да у пропали пројекат заједничке корпорације буде увучена и Радио-телевизија Републике Српске.

Ово је за “Глас Српске ” изјавио посланик Представничког дома Парламента БиХ Славко Јовичић и додао да га  не интересују најављени штрајкови радника БХРТ-а и РТВ ФБиХ, јер те медијске куће не требају Републици Српској.

- Када смо први пут на дневном реду имали стање у јавним емитерима, рекао сам да нема корпорације на нивоу БиХ док се не ријеши финансијска ситуација у БХРТ-у и РТВ ФБиХ - рекао је Јовичић.

Он је истакао да од 25.000.000 марака дуга који је БХРТ направио, није наплативо приближно 20.000.000 марака.

- Парламент БиХ је обавезао ову медијску кућу да нам до краја мјесеца достави план изласка из дубиозе у коју су запали - рекао је Јовичић.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Раилић рјешење проблема види у смјени руководства БХРТ-а или стечају.

- Није проблем у томе што нико не може да смијени менаyмент БХРТ-а већ што не постоји политичка воља за то. Разлога има довољно, с обзиром на негативне ревизорске извјештаје и најављени штрајк радника - рекла је Раилићева.

Она је истакла да ће у септембру посланици у Парламенту БиХ покренути измјене и допуне закона које се односе на оснивање коорпорације и услова под којима ове двије медијске куће уопште могу да уђу у коорпоацију.

Члан Управног одбора БХРТ-а Марија Путица сматра “оправданим и нужним” најављени штрајк Синдиката запослених Јавног радио-телевизијског система БиХ све док не смијене менаџмент БХРТ-а и РТВФБиХ.

- Чињеница је да генерални директор БХРТ-а Мехмед Aговић не може, не зна и неће да се носи са тако сложеним обимом послова као што је у БХРТ-у - рекла је Путица.

Предсједник УО БХРТ-а Никола Деретић раније је изјавио да или ће Управни одбор смијенити менаyмент БХРТ-а или ће Парламент БиХ смијенити Управни одбор”.

 Плата директора

Сњежана Раилић подсјећа да су посланици Парламента БиХ на једном од засједања затражили информацију колика су примања менаyмента БХРТ-а, али да директор није желио да одговори.

Sarajevo

Славко Јовичић тврди да, према незваничним информацијама, плата директора БХРТ-а износи више од 9.000 марака.

Autor sjovicicslavuj | 7 Avgust, 2008 | read_nums (609)
 
 БИЈЕЉИНА, (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић "потпуно изгубио компас" и да више не може да рачуна на подршку српског народа и јавности у РС.

Реагујући на Комшићеву честитку руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја", Додик је рекао да хрватски члан Предсједништва БиХ поново призива понижавање српског народа.

"Комшић је још једном показао да не може да буде члан Предсједништва БиХ и да представља све њене грађане. Његова изјава довољно говори о њему и о његовим `добрим` намјерама према Србима у БиХ и онима који су под `Олујом` као начином етничког чишћења побјегли у РС и постали њени грађани", нагласио је Додик у изави за "Прес РС".

Он је оцијенио да је Комшић сада отворено показао како гледа на етничко чишћење Срба из Хрватске.

"Он /Комшић/ покушава да пригрне вео мултиетничара, али само онда када то њему одговара, а не и када су у питању права грађана РС", рекао је Додик.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио је јуче честитку предсједнику Хрватске Стјепану Месићу и премијеру Иви Санадеру, као и свим грађанима Хрватске поводом Дана побједе и домовинске захвалности Хрватске.

Komšić i Mesić

"Посебно ми је задовољство и част да Вама и грађанима Хрватске упутим искрене честитке поводом Дана побједе и домовинске захвалности који се обиљежава на дан највеће хрватске војне побједе у Домовинском рату којом приликом сте на најбољи начин показали да побједа не значи и понижење побијеђеног", наводи се у Комшићевој честитки.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић оцијенио је да изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је акција хрватске војске "Олуја" "највећа хрватска побједа у којој ни поражени нису били понижени" неће помоћи ни Хрватској, а поготово не грађанима БиХ.

Никола Шпирић

Шпирић је поновио да сви осумњичени треба да одговарају за злочине који им се стављају на терет, па и војни и политички представници Хрватске.

"Процеси који се воде у Хагу против хрватских генерала због злочина почињених у `Олуји` и докази које износи тужилаштво показују да би и Хрватска требало другачије да гледа на ту `побједу`", рекао је Шпирић за бањалучки "Прес РС", коментаришући Комшићеву честитку руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја".

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић оцијенио је да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић честитком руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја" још једном показао "патолошку мржњу према српском народу коју је до сада неуспјешно покушавао да прикрије".

"Очигледно је да му је као носиоцу `златног љиљана` жао што пројекат етничког чишћења српског народа из Хрватске није проведен и у БиХ. Комшић у тандему са Харисом Силајџићем чини све да се српски народ не осјећа нимало лагодно у БиХ", рекао је Босић.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић тврди да Комшић "наставља политику Фрање Туђмана и да у јавним наступима, иако се декларише као заговорник идеје `мултинационалне идиле`, жели да буде већи католик од папе".

Јовичић додаје:

"Изгледа да и само име хрватског члана Предсједништва БиХ показује да он има много жеља које нису испуњене. Једна од њих је сигурно и играње са судбином српског народа. Комшић се није довољно изиграо када је био мали, али ту му не могу помоћи! Срби никада неће дозволити да се људи као што је Комшић играју са њиховом судбином" - каже за "Пресс" Јовичић

 Огласио се и Савез логораша Републике Српске који у свом саопштењу истиче:           

 "Комшић је тиме дефинитивно показао да од његовог дјеловања у Предсједништву БиХ треба да страхују сви који се залажу за помирење и изградњу међусобоног повјерења у БиХ", сматрају логораши РС.

                      Željko Komšić

Савез логораша РС оцјењује да је овај скандал само један у жалосном низу Комшићевих "србомрзачких наступа" и да је сасвим јасно да он своје "нечасне и опасне говоре мржње предузима без страха од било каквих санкција".  


Autor sjovicicslavuj | 6 Avgust, 2008 | read_nums (631)

 
 PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

 
          Danima, mjesecima, pa i godinama, evo, naravno, samo putem medija slušam istu priču, iste zahtjeve, nesuvisla obraćanja i dodatno sludjivanje javnosti...

 

O čemu se, zapravo, radi?

 

Opozicioni lideri, predstavnici mnogih udruženja, kao i raznih NVO, i ko zna ko sve ne, od nas izabranih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH -  traže da uradimo trista čuda!? Od nas se zahtjeva da pokrenemo ovu ili onu inicijativu, da tražimo ovo ili ono, da se zalažimo za ovo ili ono, da ne dozvolimo ovo ili ono!? Da ne prenesemo ovu ili onu nadležnost sa Republike Srpske na nivo BiH...itd., itd...

 

E sad,  šta je ovo ili ono? Baš ništa, ali i sve. Skoro će druga godina mog mandata kao poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i moram  jasno da kažem da nikada, ama baš nikada do sad, ni od jednog opozicionara, niti od bilo koga drugog nisam dobio nikakav papir, odnosno zahtjev u kojem bi oni iskazali šta to traže od nas političara koji smo na privremenom radu u Sarajevu.

 

Da budem konkretan – sve one  koji bilo šta traže od mene  (nas), evo, javno pitam jesu li mi bilo kad  dostavili bilo kakav zahtjev da barem, ako ništa drugo, znam šta to traže od mene, odnosno od  nas? Tako bi i mi znali šta to oni traže,  ali bi, takodje, i oni znali šta i mi bez njih tražimo i šta to radimo na svojim funkcijama i pozicijama. Dvostrana komunikacija bi mnogo toga razjasnila, ako je opoziconim stranačkim  funkcionerima uopšte bilo šta moguće objasniti, jer oni ne žele nikakvu komunikaciju sa nama iz vladajućih struktura.

 

Slušam prije nekoliko dana obraćanje načelnika, povodom dana opštine Sokolac, koji kaže da je u toku četverogodišnjeg mandata njegov najveći  uspjeh skidanje sankcija toj opštini. Bilo bi to za pohvaliti da je to potpuna istina. Ali nije. Naravno da načelnik ne zna da smo eto i mi, dakle mnogi od nas političara u zajedničkim organima, dane i dane proveli u razgovorima sa mnogim ambasadorima i drugim diplomatama i da smo tražili ukidanje tih famoznih sankcija, ne zbog načelnika, već zbog gradjana koji su ni krivi ni dužni ispaštali ranije  pogrešne odluke upravo odgovornih lica koji su godinama na vlasti u tim opštinama.

 

Dakle, to reče načelnik opštine Sokolac i ostade živ, hvala bogu. Ni riječ čovek ne reče da i neki drugi imaju bar mrvicu zasluga za skidanje sankcija, ne samo Sokocu, već i Palama, Han Pijesku i Bijeljini. Naravno da načelnik ne zna i za, evo, recimo i moj skromni doprinos u celoj ovoj priči i to i ne čudi, jer iz moje barem izborne jedinice od Zvornika do Trebinja, nikada nijedan načelnik, nijedna NVO, nijedana druga organizacija - nikada me nisu pozvali na bilo kakav sastanak!? O svečanostima da i ne govorim. Čast izuzecima i mojoj domicilnoj opštini Pale.

 

Nikada nisam tražio da me bilo ko voli  ako to on ne želi, ali bar svi mi u organima vlasti zaslužujemo,  pored ponekad i neopravdanih, ali i opravdanih prijekora i raznih laži, bar po nekad i dozu poštovanja i  uvažavanja. Jer, nas je izabrao narod, ali možda to nije, kako oni misle, birao nas „njihov narod" i onda je i razumljivo da svi nesporazumi počinju odatle. Nisam ovo rekao ja, ali jeste Ajnštajn: „ Samo su dvije stvari beskonačne – svemir i ljudska glupost"!

 

Zato, sve vas molim kažite šta tražite od mene (nas)!? Samo nemojte da mi sad fakturišete bezbroj stvari, jer su blizu izbori i nije dobro da to koristite za lične promocije, jer svaki glas je važan, mislim na birače, a ne na glas bukadžija i onih kritizera kojima je za sve kriva postojeća vlast, pa onda Milorad Dodik i naravno, najpopularnija, nauticajnija i najradnija SNSD stranka.

No, narod najbolje zna ko šta radi, pa će i na izborima da ga kazni ili da ga nagradi!?
                      
NAPOMENA: Tekst je objavljen kao autorova kolumna u dnevnim novinama "Fokus".
 

Autor sjovicicslavuj | 5 Avgust, 2008 | read_nums (856)

  Ministarstvo unutrašnjih poslova RS tokom prošle godine podnijelo je okružnim tužilaštvima u RS i Tužilaštvu BiH veći broj izvještaja i dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina nad licima srpske nacionalnosti tokom proteklog rata, ali ni po jednom od tih predmeta do sada nije podignuta optužnica, pišu "Nezavisne novine".

 

"Nezavisnim novinama" potvrđeno je u okružnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu, Doboju, Banjaluci i Bijeljini da su svi predmeti ratnih zločina dobijeni od centara javne bezbjednosti MUP-a RS proslijeđeni tokom prošle godine Tužilaštvu BiH, u čijoj su nadležnosti i danas.

Iako su "Nezavisne" od Tužilaštva BiH za više od 20 predmeta zatražile podatke o fazi u kojoj se nalaze, odnosno podatke o tome da li su neki od predmeta procesuirani, da li su u toku provjere ili su neki od njih odbačeni, konkretan odgovor nije dobijen.

"Svi izvještaji o počinjenom krivičnom djelu koje je primilo Tužilaštvo BiH dati su u rad tužiocima koji su nadležni za određeno geografsko područje na kojem je zločin počinjen. Po svim tim predmetima tužioci rade, a radi neometane istrage, te u skladu sa zaključcima kolegijuma tužilaca, koji se bave procesuiranjem ratnih zločina, više detalja nije moguće dati javnosti dok je predmet u fazi istrage", navedeno je u odgovoru Tužilaštva BiH "Nezavisnim novinama" dostavljenom još početkom februara 2006. godine godine.

Banjalučki dnevnik podsjeća da za najveći broj predmeta, pogotovo onih koji se odnose na stradanje srpskih civila i vojnika na području Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, postoje iscrpno dokumentovani podaci.

U dokumentaciji, koja je u posjedu "Nezavisnih", za veliki broj konkretnih slučajeva zločina na području Sarajeva, sa kojima je javnost upoznata već godinama, navode se imena žrtava, počinilaca, nalogodavaca i organizatora, kao i opisi događaja o kojima svjedoče preživjeli, očevidci i rodbina.

Prema ovim dokumentima, CJB Istočno Sarajevo je još u maju prošle godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog nad osam pripadnika JNA koji su 22. aprila 1992. godine, nakon kvara na transporteru zarobljeni, a potom ubijeni na lokalitetu Veliki park u sarajevskom naselju Dobrinja.

"Prema toj dokumentaciji pripadnici Armije Republike BiH su ubili rezerviste JNA Milivoja Lalovića (1951), Đorđa Bjelicu (1970), Dragomira Đerića (1943), Vlajka Golubovića (1970), Nedeljka Vujičića (1969), Zorana Markovića (1957), Miladina Vukmanovića (1957) i Stevana Đokanovića (1952)", ističe se u tekstu.

Izvještaj po ovom predmetu je podnesen protiv 13 lica, a tokom 2005. godine dostavljen je Tužilaštvu BiH. Šest lica među kojima su najviši zvaničnici Ministarstva odbrane i MUP-a RBiH sumnjiči se da su po principu nadređenosti odgovorni za izvršenje djela, dok se sedam lica sumnjiči da su protivpravno zarobili, a po tom i ubili pripadnike JNA.

Svi oni terete se za krivična djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, organizovnje grupe ljudi i podstrekavanje na činjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja.

Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo u aprilu prošle godine podnesen je i Izvještaj kao dopuna krivične prijave iz 1996. godine protiv 15 lica koja se terete za zločine počinjene nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

I ovaj predmet dostavljen je tokom 2005. godine Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvu BiH u prošloj godini dostavljen je i predmet po osnovu zločina počinjenih nad licima srpske nacionalnosti u vojnom zatvoru kasarne JNA "Viktor Bubanj", a u izvještaju CJB Istočno Sarajevo tereti 38 lica.

Svjedočenja preživjelih logoraša, navedena u izvještaju, govore da je odvođenje u taj vojni objekat započeto još u junu 1992. godine, ali tek kada bi odvedena lica preživjela zlostavljanja i mučenja u nekom od pritvora jedinica Oružanih snaga RBiH.

Logoraši su premlaćivani gumenim palicama, drvenim motkama, kundacima od oružja, rukama, nogama i višežilnim elektro kablovima.

Premlaćivani su po svim dijelovima tijela, a tijela su im po tom stavljana u neprirodne položaje zbog čega su doživljavali posebno tešku fizičku bol, te mnogi torture nisu preživjeli.

Žene su u zatvoru "Viktor Bubanj", osim tuče, silovanja i psihičkog zlostavljanja, doživljavale i razna ponižavanja bez obzira na dob, mentalnu i fizičku sposobnost.

Za zločine počinjene nad licima srpske nacionalnosti u opštini Hadžići CJB Istočno Sarajevo podnio je u septembru prošle godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 415 identifikovanih i 70 neidentifikovanih lica, koja se sumnjiče da su počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina. Taj izvještaj proslijeđen je takođe Tužilaštvu BiH.

Prema navodima istrage, ustanovljeno je da su pripadnici oružanih snaga RBiH 11. maja 1992. godine na području opštine Hadžići započeli organizovane i masovne napade kako bi zauzeli objekte JNA, kasarne "Krupa" i "Žunovnica".

Istovremeno su provođene opsežne i planski organizovane represivne mjere prema civilnom srpskom stanovništvu, čiji je cilj bilo etničko čišćenje teritorije opštine Hadžići.

Provođena su masovna hapšenja i zatvaranja Srba u tri koncentraciona logora u Tarčinu, Pazariću i Zoviku, pljačka pokretne i uništavanje nepokretne imovine u vlasništvu Srba, te izolacija, uskraćivanje snabdijevanja hranom, fizička zlostavljanja, silovanja i zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva.

Prema nalazima istrage, više od 1 000 lica srpske nacionalnosti našlo se u izolaciji, u takozvanom kućnom pritvoru, što je rezultiralo njihovim postepenim napuštanjem područja Tarčina i Pazarića.

Kroz logore "Silos" u Tarčinu, "Krupanjska rijeka" u Zoviku i Osnovna škola "9. maj" u Pazariću, prema nalazima istrage, prošla su 784 lica srpske nacionalnosti.

Najzloglasniji koncentracioni logor smrti koji su osnovali i držali Muslimani - "Silos"

Logor u Pazariću postojao je nešto više od dva mjeseca, dok su mnogi Srbi u logorima "Silos" i "Krupanjska rijeka" bili zatvoreni i po četiri godine, bez ikakve optužnice, suđenja ili bilo kakvog pisanog traga o njihovom zatočenju.

Navodi se da je zbog nečovječnog postupanja, mučenja i izgladnjivanja, ubijeno, umrlo ili nestalo 39 lica, dok više stotina lica, koja su preživjela torture u ovim logorima, trpi trajne fizičke i psihičke posljedice.

Policija iz Istočnog Sarajeva u junu 2005. godine, tužiocima je podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 41 lica koja se terete za zločine počinjene u objektu Centralnog zatvora u Sarajevu.

I ovaj predmet proslijeđen je Tužilaštvu BiH gdje se i danas nalazi.

Sva prijavljena lica sumnjiče da su počinila više krivičnih djela protiv čovječnosti, čineći progone, ubistva, pojedinačna i masovna hapšenja, uz primjenu teškog nasilja, fizička i psihička mučenja i zlostavljanja nad licima lišenim slobode na svirep način.

Terete se i za silovanja i seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti uz prijetnju primjene sile i na ponižavajući način, iznuđivanje iskaza teškim fizičkim i psihičkim mučenjima i zlostavljanjima, teška kršenja ljudskih i građanskih prava i druga nečovječna postupanja.

U izvještaju CJB Istočno Sarajevo navodi se više od 50 imena žrtava.

Za zločine počinjene nad građanima srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Gornji i Donji Pofalići i Velešići CJB Istočno Sarajevo je u junu 2005. godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu podnio dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 25 lica, a predmet je tokom prošle godine dostavljen Tužilaštvu BiH.

Tokom 2005. godine Tužilaštvu BiH dostavljen je i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 11 lica koja se terete za zločin počinjen 28. decembra 1992. godine u selu Donja Bioča, opština Ilijaš, kada je ubijeno troje civila, među kojima i djevojčica od devet godina koju su pripadnici 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije RBiH prethodno silovali.

Četiri pripadnika Armije BiH CJB Istočno Sarajevo tereti za zločin počinjen u selu Bokšići, opština Ilijaš, kada su prema istrazi ubili dvoje civila.

Izvještaj je u junu 2005. godine dostavljen Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo odakle je proslijeđen Tužilaštvu BiH.

U izvještaju se navodi da su dvojica prijeratnih komšija zajedno sa dvojicom nepoznatih pripadnika Armije BiH 29. decembra 1992. godine u prijepodnevnim satima upali u selo Bokšići i ispred kuće Rastka Košarca nakon čega su otvorili vatru na njegovu majku Ljubu Košarac, koju su smrtonosnim hicima pogodili u leđa.

Potom su upali i u kuću i pucali Rastku u stomak i u sljepoočnicu.

Sud i tužilaštvo BiH

Pored pomenutih predmeta, Tužilaštvu BiH centri javne bezbjednosti i okružna tužilaštva iz RS dostavili su i druge brojne predmete koji se odnose na ratne zločine počinjene nad građanima srpske nacionalnosti, ali ni po izvještajima o počinjenom krivičnom djelu, koji se odnose na zločine sa područja Bugojna, Bihaća, Milića, Tešnja, kao i na zločine pripadnika jedinice "El mudžahidin", optužnice još nisu podignute.

Priredio: Slavko Jovičić Slavuj

Autor sjovicicslavuj | 29 Jul, 2008 | read_nums (642)

Дневне новине - ФОКУС

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић изјавио је да је у интересу БиХ  да државно тужилаштво у што краћем року мора да почне с процесуирањем свих који су нелегално током рата и послије њега издавали пасоше страним плаћеницима и терористима који су, бјежећи од закона у својим државама, нашли добро уточиште у БиХ.

Суд и тужилаштво БиХ

- Због чињенице да и 12 година од потписивања Дејтонског споразума овдје још увијек бораве муџахедини и бројни припадници терористичких организација БиХ је од бројних међународних организација, пa и држава проглашена као подручје високог ризика - рекао је Јовичић.

Он је рекао да су Алија Изетбеговић и његова елита током рата муџахедине који су пустили коријене Ал Каиде у БиХ дочекивали раширених руку, а да би данас његови сљедбеници хтјели да их се отарасе, али не знају како.

Муџахедини на протесту због најаве протеривања из БиХ

Јовичић каже да је првенствено потребно утврдити ко се од натурализованих налази на подручју БиХ, а ко с пасошем БиХ по Европи и свијету сије страх и представља потенцијалну опасност. Он је оцијенио да ће до краја године бити отворени многи предмети против Бошњака за почињене злочине на подручју Сарајева, региона Тузле, Мостара, Коњица, централне Босне, од којих се бројни односе и на злочине муџахедина

- На ред су дошли и Бошњаци и Хрвати који су начинили злочине над Србима међу којима је и Илија Јуришић, некадашњи предсједавајући Општинског вијећа Тузла.
Коментаришући најаву протеста ветерана рата из Тузланског кантона пред зградом Савјета министара БиХ и захтјев за смјеном минитара Свена Алкалаја и Барише Чолака уколико Јуришић не буде пуштен из Београдског притвора након 11. августа, Јовичић је рекао да овакви поступци представљају директан притисак на тужилаштва и судове, који морају да очувају своју независност.

Јовичић истиче да се тужилаштву и суду мора дати подршка не само када је у питању Јуришић већ комплетна тузланска ратна елита, како би се овај предмет довео до краја.

Он је нагласио да стратегија бошњачке стране и свих политичких представника из највиших структура власти јесте то да усложне ситуацију у БиХ и да на тај начин окрену точак историје да својом истином покажу да су они били невини.

Ветерани под контролом Силајџића

Силајџић и реис Церић


"Зелене беретке", "Патриотску лигу" и друга разна удржења формирале су политичке елите из Сарајева, које су биле први ембрион за избијање рата и чији су припадници извршили небројене злочине против Срба, каже Јовичић.

Он додаје да удружења бошњачких ратних ветерана не контролише сам Силајџић, који тренутно има најбољу позицију и могућност да се појављује у медијима, јер готово сви сарајевски лидери имају Силајџићеву перцепцију.

- Нема разлике између Силајџића и Лагумџије, Мире Лазовића, Мирка Пејановића, Сејфудина Токића, који гледају како би једностраним приступом пребацили одговорност на РС, закључио је Јовичић.

Autor sjovicicslavuj | 28 Jul, 2008 | read_nums (589)

SARAJEVO, 28.07.2008

BOSANCI MANJINA U BOSNI?!

Parlament Bosne i Hercegovine usvajanjem Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina Bosance svrstao u nacionalne manjine samo da bi Srbima oduzeo procenat učešća u organima BiH i FBiH, tvrde srpski političari

 
 

NASTAVLJA PRAKSU IZIGRAVANJA SRBA...

Parlament FBiH

Parlament Federacije BiH prošle sedmice usvojio je Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina u ovom entitetu, koji, iako to nigde konkretno nije navedeno, u red manjina u BiH svrstava i one građane koji se izjašnjavaju kao Bosanci!

 
 

Jovičić: Srbi u FBiH su nacionalna manjina!

Slavko Jovičić ističe da srpski narod u BiH apsolutno ne interesuje kako će se drugi narodi zvati, ali da procenat njegovog učešća koji je zagarantovan u zajedničkim organima ne sme da bude ugrožen.

- Srbima pripada 32,4 odsto pozicija u zajedničkim institucijama i to je ono što ćemo uzeti, a kako će ostatak biti raspodeljen nimalo nas ne zanima. Nećemo dozvoliti da bilo ko, pa ni novopečena bosanska nacionalna manjina, uzme ono što pripada Srbima. Zaista, ta priča oko Bosanaca postaje pomalo smešna i potpuno bespredmetna, a ono što svakako treba da nas brine i što me čini žalosnim je još jedna nacionalna manjina u FBiH, a to su Srbi! Toliko su marginalizovani da se slobodno mogu proglasiti manjinom! - kaže Jovičić.

Naime, u tom zakonu stoji da su nacionalne manjine deo naroda državljana FBiH, odnosno BiH, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju ih ljudi istog ili sličnog etničkog porekla, tradicije, običaja, verovanja, jezika, kulture i duhovnosti...

Na prvi pogled ovaj zakon izgleda u suprotnosti sa nastojanjima bošnjačkih verskih i političkih zvaničnika, koji ne odustaju od stvaranja bosanske nacije, odnosno preimenovanja konstitutivnih Srba, Hrvata i Bošnjaka u Bosance, ali politički zvaničnici u Republici Srpskoj tvrde da je reč o zamci u koju Srbi neće upasti.

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže za Press RS da se na ovaj način nastavlja praksa izigravanja Srba, pa i Hrvata u FBiH.

- O tome već dovoljno govori sastav Kluba ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH gde se dobar deo članova izjašnjava kao Bosanci ili muslimani. Ne smeta Srbima da Bosanci budu nacionalna manjina, isto kao što nam ne bi smetalo da manjina budu Konjičani, Bugojanci ili Baščaršlije, ali nećemo dozvoliti da na taj način Srbima oduzimaju procenat koji kao konstitutivan narod imaju u organima BiH i FBiH! Treba samo pogledati stanje na BHT1, tamo se 11,2 posto zaposlenih izjašnjava kao Bosanci i ispada da ih ima više i od Srba i Hrvata! Tako nešto je nedopustivo - upozorava Jovičić.

 
 

Muharem Murselović, član GO SBiH

Prema njegovim rečima, to je još jedna „bošnjačka lakrdija" i najviše brine kako će ta priča da se odrazi na poglavara Islamske zajednice BiH Mustafu Cerića, koji odavno bezuspešno pokušava da skroji bosansku naciju.

- Ne znam kako će se reis Cerić ubuduće predstavljati, da li kao vođa bošnjačkog, bosanskog ili nekog trećeg naroda jer nije isključeno da u narednom periodu bude izmišljena još neka nova nacija. Stari demagog Cerić pokušava da nas ubedi da nismo Srbi, već Bosanci, a sada ispada da hoće da nas ubedi da smo nacionalna manjina - kaže Jovičić.

U FBiH niko otvoreno ne govori o imenovanju Bosanaca nacionalnom manjinom osim ministra pravde Feliksa Vidovića, koji je ocenio da ni to nije nemoguće.

fakti

n Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina predviđa da svi građani koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi pripadaju redu manjina

n Pretpostavlja se da se u BiH oko 50.000 građana izjašnjava kao Bosanci

n U Domu naroda FBiH dva delegata izjašnjavaju se kao Bosanci

Član Glavnog odbora Stranke za BiH Muharem Murselović kaže da ga u svetlu nelogičnosti kojima obiluje BiH nimalo ne čudi ni činjenica da su Bosanci nacionalna manjina u Bosni.

- U tom moru nelogičnosti takav podatak može da bude samo smešan, jer smo svi mi, kao građani BiH, Bosanci. Međutim, to će trajati sve dok u BiH ne bude donesen Ustav koji će rešiti sve te probleme i definisati sve što do sada nije definisano! Zato hitno treba otvoriti nove razgovore o ustavnim promenama i napraviti ustav koji neće dozvoliti da dolazimo u ovako glupe nedoumice! Taj ustav mora da doprinese da svi mi prvo budemo konstitutivni kao građani, a tek onda kao Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali - kaže Murselović.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 27 Jul, 2008 | read_nums (612)

 

ПИШЕ СЛАВКО ЈОВИЧИЋСЛАВУЈ

Као легалиста желим да истакнем…
а, све је у складу са  највећим правним и политичким актом - Уставом Босне и Херцеговине

Представници међународне заједнице и сви српски представници у органима власти треба да осуде заговорнике идеја о укидању ентитета (мисли се на Републику Српску) у Босни И Херцеговини, јер су оне противуставне и представљају флагрантно кршење Дејтонског спорзума.

 Само да нагласим да су тендециозне, злонамерне и неаргументоване, па и хушкачке учестале изјаве које долазе из разних и многобројних кухиња из Сарајева којима се настоји и покушава довести у везу хапшење Радована Караџића са положајем и статусом Републике Српске. Они који се тако изјашњавају јасно показују да нису одустали од намере потпуне централизације и стварања унитарне Босне и Херцеговине и да користе сваку прилику како би довели у питање уставно-правну организацију и дејтонску структуру БиХ.

Положај и овлашћења Републике Српске не могу се доводити у везу с било којим појединцем, јер је Република Српска створена вољом српског народа као одговор на покушај његове мајоризације и прегласавањем његових легитимно изабраних представника у Скупштини БиХ почетком деведесетих година.

Република Српска је трајна, легална и легитимна уставна категорија, настала на домаћем и међународном праву и позиви на њено укидање представљају рушење БиХ и угрожавање њене европске будућности.

Република Српска је политички и економски стабилна и њена судбина зависи само од њених грађана, а највише од воље српског народа.

Autor sjovicicslavuj | 26 Jul, 2008 | read_nums (698)

 

ПАЛЕ, 26. ЈУЛА (СРНА) - Бивши потпредсједник и оснивач Савеза логоарша Републике Српске (РС) Славко Јовичић изјавио је данас да је неколико хиљада бивших логораша из Српске већ данас спремно да се стави на распологање тиму за одбрану Радована Караџића.
                                            
"Боље речено, сви смо спремни да станемо на одбрану истине у предмету Радован Караџић, јер смо то урадили и у предмету покојног предсједника Србије Слободана Милошевића када му је суђено у Хагу", рекао је Јовичић на конференцији за новинаре у Палама.

Он је подсјетио да је 250 свједока било спремно да свједочи на суђењу Слободану Милошевића пред Трибуналом.

"Ја сам међу првима спреман да одем у Хаг и свједочим у име одбране истине о страдању српског народа у предмету Радована Караџића. Све наше активности водиће Савез логораша РС са предсједником Браниславом Дукићем на челу", рекао је Јовичић.


Бранислав Дукић, председник Савеза логораша Републике Српске.

Он је бившег главног тужиоца Хашког трибунала Карлу дел Понте означио као "жену монструма" која је, како је рекао, тужила само Србе, а не и злочинце из реда бошњачког народа.

            Кога још од Срба нисам оптужила?  Ахааа...Сад ћу одмах...Сјетила сам се....

Највећи антисрпски лобиста и србомрзсц          Карла дел Понте

Јовичић је поновио да је РС трајна дејтонска категорија, чија судбина искључиво зависи од воље српског народа.

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2008 | read_nums (573)

Ćelo i Juka u SIPA i OBA

 S. MIŠLJENOVIĆ

Državne bezbjednosne agencije u BiH samo su se specijalizovale za ratne zločine koje su počinili pojedinci iz reda srpskog naroda, dok se u procesima gdje su Srbi žrtve donose oslobađajuće presude, kaže za "Fokus" dobro obaviješteni izvor iz obavještajno-bezbjednose agencije BiH

- Interesantno je da se kroz Odjeljenje za ratne zločine OBA, na čijoj jevodećoj poziciji Zlatan Romić forsira samo srpska policija i vojska koja je po njima činila zločin, a što se tiče muslimanske strane tu se uopšte i ne otvara priča o zločinima. To i nije začuđujuće jer je na vrhu istraživačkog tima za ratne zločine OBA Muris Družić, bivši oficir bezbjednosti kod ozloglašenog komandanta Zelenih beretki Juke Prazine - tvrdi naš sagovornik.

On ističe da na ratnim zločinima kako u OBA tako i SIPA rade bivši oficiri bezbjednosti ozloglašene Devete brdske brigade Armije RBiH Ramiza - Ćele Delalića, a da se visoki funkcioneri ovih službi mogu vidjeti i na fotografijama iz ratnog perioda u društvu Abu Hamze, Abu Harisa, mudžahedina i vehabija.

- Odgovor zašto se samo Srbi procesuiraju u BiH jeste jednostavan. Pa u državnim službama OBA i SIPA radi veliki broj bivših čuvara logora iz Srebrenice, Hrasnice, Visokog, Silosa u Hadžićima, logora širom Federacije. Naravno ovo ništa ne bi bilo moguće da njihov rad ne nadgleda budnim okom Haris Silajdžić koji određuje koga Srbina treba optužiti za ratni zločin / tvrdi izvor "Fokusa".

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, kaže da je više puta u parlamentu BiH tražio da OBA i SIPA podnesu strategije rješavanja ratnih zločina na području BiH i da predstave metod rada kao i da pokažu koliko je do sada procesuirano Srba, a koliko Bošnjaka i Hrvata.

Naravno, kaže Jovičić, odgovor nije dobio.

- Sada je svima u RS jasno da agencije poput OBA i SIPA, zajedno s Tužilaštvom BiH vrši organizovani lov na Srbe. Naravno sve to se dešava uz blagoslov političara iz Federacije koji su zajedno sa sada već bivšom glavnom tužiteljkom u Hagu Karlom del Ponte sklopili dogovor da procesuiraju što više Srba kako bi napravili od Bošnjaka žrtve, a od Srba zločince - rekao je Jovičić.

MUP RS je prikupio, a i dalje prikuplja dokaze protiv Bošnjaka koji su počinili zločine nad srpskim narodom, ali da materijali koji su poslati u Tužilaštvo BiH ili razmjenjivani s državnim bezbjednosnim agencijama nisu iskorišteni za nikakva hapšenja.

- Bošnjaci su zaštićeni kako od državnih bezbjednosnih agencija tako i od Tužilaštva BiH. Bez obzira koliko MUP RS prikupljao dokaze za zločine uvijek će neko u Sarajevu da ih skloni u stranu - kaže naš sagovornik.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, ističe da je lov na Srbe otvoren odmah nakon rata kada je Hag počeo s radom.

Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша Републике Српске

- Pošto Tužilaštvo BiH nije moglo samo da provodi lov na Srbe tu su onda osnovane državne agencije poput OBA i SIPA da budu spona. Sada Bošnjaci imaju sav potreban aparat da optuže za zločin svakog Srbina u BiH. Jedina nada srpskih političara u BiH jeste da zatraže ukidanje SIPA i OBA, jer samo tako će da zaštite svoj narod - poručio je Dukić.

Autor sjovicicslavuj | 24 Jul, 2008 | read_nums (889)
 
 Хашки трибунал је антисрпки и политички суд који има једини задатак да изврши потпуну сатанизацију српског народа
 
НАЧИЋЕТЕ БРОЈНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ О СТРАДАЊУ СРПСКОГ НАРОДА на порталу Владе Републике Српске - Секретаријат за сарадњу са Кривичним судом у Хагу у рубрици ГАЛЕРИЈА СЛИКА И ВИДЕО ЗАПИСА.

Колко су власти у БиХ учиниле на процесуирању и хапшењу злочинаца који су починили злочине над Србима.
Н И Ш Т А 

Колико је Муслимана (Бошњака) и Хрвата и Хагу због почињених злочина над Србима у БиХ. 

Н И Ј Е Д А Н

Колико су укупно добили година затвора.

Н И Ј Е Д А Н  Д А Н, Ј Е Р   И Х   Х А Г   Н И Ј Е   Н И  О П Т У Ж И О

А, са друге стране,  број Срба у хашким тамницама је у процентима преко 95 одсто. За такве пропорције нема никакве логике, а поготово нема правде, јер нису  Срби у БиХ водили рат сами против себе.

У БиХ је ратовао свако против свакога и о томе сам писао у једном претходном тексту који се налази на овом блогу.

Ово су само нека од  питања на која, нажалост, никад нећемо добити праве одговоре од оних који су били дужни и п(р)озвани да их дају. Мада на сва та питања српски народ зна одговоре, али шта то вреди.

  Не морате да идете до Хага. Можете направити анализу на основу статистичких података колико је Срба у затворима у БиХ. Муслимана (Бошњака) који су изван сваке разумне сумње трбали одговарати и који су требали бити осуђени за злочине над Србима - у затворима нема.

Заправо, један једини Муслиман који је наводно био  оптужен за злочине над Србима у БиХ од стране Хашког трибунала био је Насер Орић.

Али, жена монструм дугогодишњи тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте је за доказаног ратног злочинца Насера Орића тражила најблаже тачке оптужнице. Оптужила га је за "командну одговорност" због убиства шест српских цивила у полицијској станици у Сребреници и уништавање сточног фонда. 

Жена монструм и србомрзсц...

Карла дел Понте, сподоба у људској кожи, намерно није хтела да Насера Орића оптужи за убиства и невиђене ратне злочине на подручју Сребренице и Братунца где су злочиначке фаланге Насера Орића звески ликвидирале око 3.500 Срба. Зато је Карла дел Понте једини кривац за целу фарсу и судску лакрдију која је вођена и виђена у тзв. процесу против Насера Орића.

 Јединни судски процес који је у току води се против ратног команданта муслиманске армије Расима Делића и то, замислите, "оптужен је" за "мешовите злочине" над Хрватима и Србима које су починили муџахедини на подручју Централне Босне и на Озрену. Ништа боље није могуће очекивати ни у овом процесу и судској фарси. 

Ето ова два случаја, односно предмета су једини који су се водили пред Хашким трибуналом за злочине које су починили Муслимани над српским народом. Дакле, словом и бројем само двојица Муслимана су била као наводно оптужена.

  Карла дел Понте                            

Наравно да нећемо заборавити да је само један једни конц-логор од укупно 536 логора које су углавном оснивали и држали Муслимани и у које су затварали Србе у БиХ - био предмет који је вођен у Хагу. Дакле, ради се о конц-логору Ћелебићи (општина Коњиц). За стравична злостављања и бројне ликвидације српских логораша осуђена само тројица најобичнијих криминалаца и најмањих алки у ланцу  одговорности муслиманских злочинаца. Не знам како је и ова тројка осуђена (два Муслимана - Хазим Делић, Есад Ланџо и Хрват Паво Муцић).

Ако би историјски гледали, а морамо, онда Срби чак и у светским размерама спадају међу мали број народа који су кроз своју историју највише страдали.  Страдали су у доба Отоманске империје, у вријеме Аустро-угарске окупације, у два светска рата, па и овом последњем грађанском рату на просторима екс Југославије. Довољно је споменути само усташки концентрациони логор смрти - Јасеновац. Преко 550.000 Срба је побијено у Јасеновцу на најмонструозније начине.

 Да закључим. Никада нисам тражио баланс у количини почињених ратних злочина, нити сам лицитирао са бројем жртава на било којој страни, али сам зато увек тражио баланс у количини правде за сваку жртву без обзира којем је народу припадала. Нажалост, кад су српске жртве у питању право и правда су већ одавно умрли, прво у Хашком тибуналу, па онда у белосветским антисрпским медијима и на крају крајева, у правосудним институцијама Босне и Херцеговине. Антисрпски белосветски лобисти и моћници су прво ухапсили право и правду, а онда наставили са хапшењима само Срба.

Autor sjovicicslavuj | 21 Jul, 2008 | read_nums (616)

Истина о страдању сарајевских Срба руши мит о Сарајеву као мученичком граду. Зашто не питају Мирка Пејановића шта он зна о злочинима над Србима, каже Славко Јовичић

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, Отварање питања страдања Срба у Сарајеву изазвало је праву панику бошњачких власти, јер се тиме до темеља руши мит о Сарајеву као "мученичком" граду у којем су жртве били само и искључиво Бошњаци.

Башћаршија

Ово је за наш лист изјавио посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић Славуј, додајући да због тога сваког страдалог Србина у Сарајеву данас „покушавају да обуку у униформу бошњачке Армије БиХ".

Према његовим ријечима јасно је да истина о страдању Срба у Сарајеву не одговара бошњачким представницима власти и тамошњим интелектуалним круговима, јер се њоме ратно Сарајево удаљава од препариране слике која је годинама сервирана јавности, према којој су страдали једино Бошњаци.

- Због тога је из Сарајева покренута општа халабука којом се настоје оспорити непобитне чињеннце да су хиљаде сарајевских Срба били жртве планираних и организованих злочина - казао је Славко Јовичић.

Он је за драстично умањивање српских жртава у Сарајеву оптужио ранијег предсједника федералне Комисије за тражење несталих, а данас члана колегија директора Института за нестале особе БиХ Амора Машовића и његове најближе сараднике. Они, тврди Јовичић, желе да се „истина о страдању сарајевских Срба поново стави под тепих и прекрије заборавом; да се претвори у причу коју ће јавности представљати само једна, бошњачка страна".

Амор Машовић

 - Али, не могу се читаве људске судбине сакрити под тепих, не може се страдање хиљада људи, стотина цијелих породица гурнути у заборав - упозорава Јовичић.
Према његовом мишљењу, Амор Машовић и његови сарадници умјесто што покушавају да прикрију злочине почињене над Србима, требало би да помогну да се истина утврди и објелодани.

- Ако имају часне намјере, не видим зашто би им сметао наш покушај да документујемо и расвијетлимо злочине који су почињени над Србима - вели Славко Јовичић. Он сматра да сви они који негирају или умањују страдање Срба требало би да питају ратног члана Предсједништва БиХ Мирка Пејановића о његовим сазнањима.

  Мирко Пејановић

- Пејановић је јавно саопштавао како лично зна да је у Сарајеву убијено преко три хиљаде Срба, па оправдано постављамо питање да ли ће бошњачки политички кругови и њега уврстити међу фалсификаторе - каже Јовичић.

 - Он, као бивши логораш из злогласног логора смрти „Силос“, тврди да су сарајевски логораши свједоци да су у том граду постојала 124 логора у које су затварани, мучени и ликвидирани Срби.
- Због тога не можемо да прогутамо причу о вишенационалном граду у којем су сви његови становници имали једнака права. Сарајево је за Србе био град пакла и казамата - нагласио је Славко Јовичић.

 Његов став је да се о ратним страдањима не смије говорити са политичким емоцијама и циљевима. Мора се утврдити истина, а она је основни предуслов да једни другима пруже руку и да отпочне процес међунационалног повјерења. До искреног  помирења међу народима тешко да ће икада и доћи, јер помирење је индивидуални чин сваког појединца, а не колективитета, нити  неког националног корпуса. Јер, помирење засновано на заблуди, свјесно изграђеној кривој слици о ратним збивањима једноставно није могуће.

 Што се тиче података о страдању свих народа у претходном грађанско рату у БИХ, које је у јавност изнио Мирсад Токача, Јовичић каже да то нису тачне цифре.

- Знам поуздано да ниједна владина, нити невладина организација из Републике Српске никада није остварила никакву сарадњу са Институтом који води Мирсад Токача, па се поставља оправдано питање на основу чега је Токача дошао до података о страдању Срба у претходном рату -  закључио је Славко Јовичић.

Драган Викић, командант муслиманске и хрватске Специјалне ратне и после ратне полиције

 СТРИЈЕЉАЊЕ

- Сарајевски Срби су доживјели стравичну голготу у неколико првих ратних мјесеци и све се то дешавало пред очима Амора Машовића. Зато би он, за почетак, могао да открије барем истину о судбини осам припадника тада регуларне Југословенске народне армије, које су специјалци Драгана Викића i Кемала Адемовића стријељали у центру Сарајева, стотињак метара од зграде Предсједништва БиХ, пред стотинама очевидаца - каже Славко Јовичић.

    My picture!

Kategorije

Arhiva