Slavko Jovičić

БиХ - избори - СНСД / ЈОВИЧИЋ: НИЈЕДНА НАДЛЕЖНОСТ СА РС НИЈЕ ПРЕНЕСЕНА НА БиХ

— Autor sjovicicslavuj @ 23:02


        ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Кандидат Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је данас у Источном Сарајеву да највећим успјехом српских представника у парламенту БиХ у четири претходне године сматра чињеницу да ниједна надлежност са Републике Српске (РС) није пренесена на БиХ.

        Јовичић је на конференцији за новинаре Општинског одбора СНСД-а Источно Ново Сарајево истакао да је ова странка у заједничким институцијама успјела да заустави ерозију институција РС и њено потпуно уништење и да је у томе имала подршку и Српске демократске странке и Партије демократског прогреса, странака које су биле на платформи очувања РС и њених институција.

        Наводећи да је јавност са правом љута и огорчена радом у Парламентарној скупштини БиХ због малог броја усвојених закона, Јовичић је истакао да их више није ни могло бити усвојено, јер су у процедуру долазили противуставни закони, поготово из сфере испуњавања услова за безвизни режим.

        "БиХ је испунила 174 услова за безвизни режим које је пред њу поставила ЕУ. То је највише услова који су били стављени пред једну земљу. И кад смо све испунили, увијек се појаве неки нови услови и сасвим јасно да ЕУ неће овакву БиХ. Неће је из више разлога, јер је свима јасно да се у БиХ налазе муџахедини, да су се појавили нови радикални исламски покрети као што су вехабије. ЕУ неће такве у свом окриљем", нагласио је Јовичић.

        Према његовом мишљењу, пресуда Европског суда за људска права у случају "Сејдић - Финци" могла је да буде проведена за пет дана, али су Бошњаци то жељели да искористе за радикалну промјену Устава.

        Он је нагласио да је било и притисака међународне заједнице која је под платформом убрзаног пута БиХ ка ЕУ хтјела да уради све и свашта, а најбољи примјер је реформа полиције.
----------------------------------------------
        Кандидат СНСД-а за посланика у Народној скупштини РС Љубиша Ћосић рекао је да ће његов приоритет, уколико буде изабран на ту функцију, у наредном периоду бити два стуба Источног Сарајева - Универзитет и Клиничко-болнички центар у Касиндолу.

        "Ове институције морају наставити да се развијају, тако што ће се универзитет осавремењавати, отварати према другима и тежити да постане универзитет број један у РС, а тиме и у БиХ, а Клиничко-болнички центар мора имати још савременију опрему, још више младих доктора и медицинског особља", констатовао је Ћосић, додавши да се народни посланик својим лобистичким активностима у Влади РС и другим институцијама може да бори за то.

        Према његовим ријечима, потребно се борити и за развој привреде на овом подручју, те да Источно Сарајево треба да буде препознатљиво и по спорту и култури. 
 

БиХ - донације - Истражна комисија за донације: ПРИКУПЉЕНИ ПОДАЦИ БИЋЕ ПРЕДАТИ ТУЖИЛАШТВУ И СИПИ

— Autor sjovicicslavuj @ 13:57
 

        САРАЈЕВО, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Комисија за истраживање утрошених донација парламента БиХ за кратко вријеме дошла је до података да се губи сваки траг за око 2,5 милијарде КМ које су стигле на рачун Владе Федерације БиХ /ФБиХ/, потврдио је члан комисије Славко Јовичић.

Он је додао да хуманитарно друштво "Мерхамет" не може да оправда 50 милиона КМ, јер су куповали неке приватне фирме које су касније приватизовали у своју корист.

        "Неспорно је да је у БиХ стигло на десетина милијарди донација и да је огроман број тих средстава опљачкан. У РС је стигло свега 1,5 одсто тих средстава, у дистрикт Брчко 0,5 одсто, а осталих 98 одсто је стигло у Сарајево. Политичком естаблишменту из реда бошњачког народа из највиших структура власти није одговарало да се презентују резултати комисије", рекао је Јовичић за Срну.

        Он је као примјер навео и 275 невладиних организација у БиХ, којима се "губи сваки траг". Јовичић каже да су се оне оснивале само из једног разлога, а то је прање новца.

        Он је додао да је Комисија у овом мандату морала да заврши свој рад, али да није било воље да се одржи још једна сједница како би се презентовали њени досадашњи резултати.

        Јовичић сматра да се овакве комисије морају формирати одмах на почетку мандата и имати наредбодавну улогу, како би Тужилаштву БиХ, Сипи и Обавјештајно-безбједносној агенцији, које су без обзира на рад ове комисије биле дужне да саме провјеравају утрошак донација, наредиле да то учине.

        "Комисија је била на добром путу да открије многе малверзације и лоповлуке, али нажалост није било времена да комплетно заврши свој рад. Све до сада прикупљено прослиједићемо Тужилаштву БиХ и Сипи", рекао је Јовичић.

        Без обзира какав буде сазив сљедећег парламента, Јовичић истиче да ова комисија мора наставити свој рад јер је највећа пљачка у БиХ направљена управо на овом примјеру.

        Чланови Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава парламента БиХ указали су на сједници одржаној 30. августа на бројне директне и индиректне опструкције у њеном раду, због чега није могла у потпуности да обави свој посао.

        Тада је речено да је комисија упутила 4 000 дописа онима који су примали донације у БиХ, а да је одговорило само 34 одсто корисника донација. Опструкције су се огледале и кроз вишемјесечну борбу да се формира комисија, те кроз опструкцију Закона о слободи приступа информацијама.
 

Заједнички интереси Силајџића и Дудаковића

— Autor sjovicicslavuj @ 23:34
 

БAЊAЛУКA - Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер Странке за БиХ Харис Силајџић жели да користи ратне актере за своју политичку промоцију, јер је сасвим јасно да бившем генералу Aрмије РБиХ Aтифу Дудаковићу треба заштита, а Силајџићу политичка подршка и да се из тог разлога њихови интереси поклапају.Заједнички интереси Силајџића и Дудаковића

Рекао је то директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Владе РС Јанко Велимировић, коментаришући Силајџићеву изјаву на ТВ1 у којој за Дудаковића, који је осумњичен за више злочина, каже да је херој и да стоји иза њега и то, не само он, већ “сви патриоти БиХ”.

- Силајџић и Дудаковић имају и заједничку прошлост. Колико год настојимо да докажемо да Дудаковића треба процесуирати, то желимо да докажемо и за Силајџића за удружени злочиначки подухват за оно што се дешавало у “Олуји” и послије ње - нагласио је Велимировић.

----------------------------------------------------------------

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић истакао је да Силајџић својим изјавама вријеђа српски народ, а величањем ратних злочинаца као својих хероја, највише ће дати допринос распаду БиХ.

- Све је то смишљено, јер Силајџић никада ништа није радио напамет. Њему треба Дудаковић, који је члан његове партије, да би му ојачао политичку позицију - казао је Јовичић.

Јовичић је нагласио да су јасне чињенице да Силајџић и његов кабинет имају јак утицај у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ и да је то разлог што Дудаковић није процесуиран.

Додао је и да Силајџић има јак утицај и лоби у исламским земљама.

Надлежне институције Републике Српске поднијеле су више извјештаја против Дудаковића, а истрага против некадашњег команданта Петог корпуса Aрмије РБиХ у Тужилаштву БиХ је у току.

 http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Zajednicki-interesi-Silajdzica-i-Dudakovica.html


БиХ - Сарајево - страдање Срба / ЈОВИЧИЋ ПОДРЖАВА ИЗГРАДЊУ СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈA

— Autor sjovicicslavuj @ 03:50
    

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 13. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић подржао је иницијативу за изградњу спомен-обиљежја Србима страдалим у Сарајеву од 1992. до 1995. године, изразивши увјерење да ће тај споменик бити постављен како би, ако ништа друго, подсјећао да је српски народ некада живио на подручју Сарајева.
        
        "На 124 мјеста гдје су Срби страдали поставићемо 124 плоче, а ако нам не буду дозволили неће ни из Федерације БиХ нигдје више поставити спомен-обиљежје у Републици Српској (РС)", рекао је Јовичић Срни.
        
        Јовичић је рекао да треба да буду постављена обиљежја страдања Срба на многим мјестима у Сарајеву, јер се ради о српској земљи у граду из којег су Срби истјерани и који више никад неће бити мултиетнички.

        ----------------------------------------------------------------
        Митрополит дабробосански Николај подржао је данас иницијативу за изградњу спомен-обиљежја Србима страдалим у Сарајеву од 1992. до 1995. године.

        Владика Николај је истакао да и Срби убијени у Сарајеву заслужују да на примјерен начин буде обиљежено мјесто и вријеме њиховог страдања, као што је то с правом урађено и за припаднике осталих народа у БиХ страдалих у протеклом грађанском рату у БиХ.
-----------------------------------------------
        Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Владе РС Сташа Кошарац рекао је Срни послије састанка са митрополитом Николајем да је договорено да се у наредних неколико дана дефинишу кораци који ће допринијети да иницијатива за изградњу спомен-обиљежја што прије буде реализована.

        "Треба наћи начина да се у насљеђе будућим генерацијама, али и зарад истине и историје, постави спомен, обиљежје које ће свједочити о страдању Срба у овом граду током протеклог грађанског рата у БиХ", изјавио је Кошарац.

Cerić na Srbiju vrši agresiju!

— Autor sjovicicslavuj @ 00:58

 

BANJALUKA 09. 09. 2010

Skandalozne poruke poglavara IVZ u BiH

Poruke reisa Cerića u bajramskom intervjuu federalnim medijima klasično su mešanje u unutrašnje stvari Srbije i želja da pomogne njenu destabilizaciju

On se pita... Mustafa Cerić želi da se nametne kao vođa svih muslimana u BiH

Poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) u BiH Mustafa efendija Cerić meša se u unutrašnje poslove Srbije tako što otvoreno podržava muftiju sandžačkog Muamera Zukorlića i tamošnje Nacionalno veća Bošnjaka i njihov zahtev da EU u rašku oblast pošalje posmatrače!

U bajramskom intervjuu „Dnevnom avazu" reis Cerić uputio je otvorenu provokaciju vlastima u Beogradu, proglasivši sandžačke muslimane konstitutivnim narodom u Srbiji, iako takva odrednica nigde ne postoji u Ustavu susedne države.

- Pažljivo pratim šta se događa u Sandžaku i šokiran sam brutalnošću beogradskih vlasti i bezobzirnošću bošnjačkog političkog fenomena Sejda Bajramovića. Mi priznajemo državu Srbiju i mislimo da sva pitanja između Bošnjaka i Srba treba rešavati dijalogom. Podržaćemo svaki dogovor u Srbiji između dva konstitutivna naroda - Srba i Bošnjaka - poručio je Cerić.

Otrovne poruke

Pozivajući na „konstruktivan dijalog" i „smirivanje tenzija", Cerić je izneo i potpuno iste stavove koji su se poslednjih dana mogli čuti od njegove produžene ruke u Srbiji, muftije Muamera Zukorlića.

- S obzirom na iskustvo koje imamo s beogradskim režimima, koji nisu bili obzirni prema slobodi i pravima drugih etničkih grupa, posebno Bošnjaka, što je rezultiralo genocidom, podržavamo poziv Nacionalnog veća Bošnjaka da Brisel što pre pošalje evropske posmatrače u Sandžak - rekao je poglavar Islamske verske zajednice u BiH.

 -----------------------------------------------

Ovakve Cerićeve poruke, prema oceni analitičara Dževada Galijaševića, jasno su odgovorile na pitanje odakle su i s kakvim ciljem podstaknuti novi protesti jednog broja Bošnjaka u Novom Pazaru, kao i sve glasniji zahtevi muftije Zukorlića u pravcu autonomije Sandžaka.


- Muftija Zukorlić je klon reisa Cerića, koji je sebi namenio ulogu balkanskog ajatolaha. Cerića i Zukorlića povezuju krupni arapski kapital, naklonost prema vehabijama i američko namigivanje za sve njihove poteze. Sasvim je moguće da Amerikanci putem Cerića i Zukorlića žele da pošalju poruku Beogradu uoči rasprave u UN o srpskoj rezoluciji o Kosovu. Ta poruka glasi: odustanite od rezolucije, jer vam u Srbiji možemo napraviti dodatne probleme kad god hoćemo - kaže Galijašević.

On, međutim, upozorava i na mogućnost da se Cerić i Zukorlić mogu oteti američkoj kontroli i izazvati ogromne probleme, kako vlastima u Beogradu, tako i ogromnoj većini mirnih i lojalnih Bošnjaka koji žive u Srbiji.

- Cerić i Zukorlić koriste pipke Al kaide na Balkanu kako bi objavili rat većini muslimana u Srbiji i tamošnjoj Islamskoj verskoj zajednici koju oni ne priznaju. Zukorlićeve pristalice koje su protestovale u Novom Pazaru čine svega dva odsto bošnjačke populacije u Srbiji. Ali tamo živi oko 400.000 Bošnjaka na koje Zukorlićevi i Cerićevi sledbenici vrše klasičnu agresiju, pokušavajući da im nametnu ideologiju radikalnih islamista - upozorava Galijašević.

 ------------------------------------------------------

Govedarica: Cerić nije dobronameran!

Potpredsednik SDS-a Vukota Govedarica kaže da se iz izjava poglavara IZ BiH Mustafe Cerića jasno vidi da on nije dobronameran, ističući da poruka koju šalje nije u duhu tolerancije i primerena danima kada muslimani širom sveta proslavljaju svoj najveći verski praznik.

- Reis Cerić povodom Bajrama i u vreme posta, mira i pokajanja šalje neprimerene poruke pune netolerancije. Nedopustivo je da se bilo koji verski poglavar meša u politiku, a pogotovo u unutrašnje stvari susedne zemlje i da poziva nekakve strane posmatrače - kaže Govedarica.

 -------------------------------------------------------

Zavera iz Sarajeva

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže da Cerić i Zukorlić ignorišu stavove legalno izabranih bošnjačkih predstavnika u Srbiji, pokušavajući vlastima u Beogradu da se nametnu kao jedini partner za razgovore o statusu Bošnjaka u Srbiji.

- Oni legalno izabrane predstavnike Bošnjaka poput Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina i Sejda Bajramovića proglašavaju izdajnicima. Cerić preko Zukorlića izigrava ajatolaha koji se smatra pozvanim da odlučuje o sudbini svih muslimana u regionu - kaže Jovičić.

On ističe da su svi problemi koji se fabrikuju u raškoj oblasti projektuju na Cerićevom kanabetu u Sarajevu, dodajući da se Cerić i sarajevski politički vrh ne odriču ideje o uspostavljanju „zelene transverzale" na liniji Novi Pazar - Sarajevo.

- Prosečna porodica u Sandžaku broji deset članova, od kojih pet obavezno odlazi u Sarajevo, pet ostaje u Sandžaku, a zajednički cilj im je uspostavljanje zelene transverzale. Cerićev cilj je da destabilizuje BiH kako bi poljuljao stabilnu poziciju RS, ali to mu neće uspeti - poručuje Jovičić.   

Z. ŽUŽA


SIPA se uključuje u nestanak milijardi maraka?

— Autor sjovicicslavuj @ 22:25
Ponedjeljak, 06 Rujan 2010

SARAJEVO - Istražno povjerenstvo za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava Parlamenta BiH u idućih će mjesec dana održati još jednu sjednicu, a nakon toga rezultate istrage koja govori o više od 2,5 milijardi maraka nestalog novca poslati SIPA-i i državnom Tužiteljstvu.

Član spomenutog povjerenstva Slavko Jovičić potvrdio je za naš list kako je spomenuti iznos tek dio nestalog novca kojemu se nakon ulaska u BiH gubi svaki trag, ali i ono što je do sada otkriveno dovoljno je za pokretanje velike istrage. No, nakon zadnje sjednice u rujnu materijali će, naveo je, biti proslijeđeni nadležnim tijelima.

Čeka se izvješće

- Ovo povjerenstvo, iako kasno formirano, ima naredbodavni karakter, a to smo i naglasili pripadnicima SIPA-e koji su bili na posljednjoj sjednici. Ovo je tek prva faza na osnovi koje se mafiji u BiH može početi stajati u kraj, istaknuo je Jovičić, koji izražava žaljenje da prestankom sadašnjeg mandata prestaje i rad spomenutog povjerenstva. Međutim, Jovičić je kazao kako će odmah nakon konstituiranja novog saziva Parlamenta BiH zahtijevati formiranje novog povjerenstva koje bi trebalo nastaviti posao o nestalim donacijama.

Ipak, Jovičić upozorava da su, bez obzira na jasne pokazatelje o velikoj pljački milijuna maraka, institucije poput SIPA-e i Tužiteljstva i dalje pod političkim utjecajem te još uvijek nema volje za obračun s najvećom poslijeratnom pljačkom u zemlji.

 ---------------------------------------------------------

S druge strane, glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je za naš list kako povjerenstvo, koje se bavilo utvrđivanjem trošenja donatorskih sredstava, treba svoje izvješće uputiti policijskim agencijama u BiH, prvenstveno SIPA-i.

Postoji procedura

- Nakon toga dokumentacija ide nama, odnosno trebamo biti obaviješteni o svemu. Postoji jasna procedura za pokretanjem službene istrage, pojasnio je Grubešić, pozvavši sve one koji su radili na spomenutoj tematici da sve eventualno uočene nepravilnosti pošalju policijskim tijelima.
Treba kazati kako je u gotovo dvije godine parlamentarno povjerenstvo došlo do saznanja kako je federalno povjerenstvo utvrdilo da je u BiH, u vrijeme kada su se oni time bavili, prije 13 godina, pronevjereno oko dvije i pol milijarde maraka donacija. Da je tako stvarno i bilo, potvrdili su članovi federalnog povjerenstva koji su bili nazočni na jednoj od posljednjih sjednica. 

Prozivka

Predsjedatelj Povjerenstva za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava u BiH Sefer Halilović već je najavio kako će, u slučaju da SIPA i Tužiteljstvo ne učine ništa po pitanju istrage nestalih sredstava, postati jasno kako BiH nema samo problem s lopovima, nego i s onima koji su nadležni za takve.

Negativna iskustva

Povjerenstvo koje je već ranije istraživalo ovu aferu, a na čijem je čelu tada bio Tihomir Gligorić, došlo je do podatka kako je od više od 15 milijardi maraka od donacija evidentirano samo nešto više od sedam. Gligorić je tada tvrdio kako se najveći dio donacije odnosio upravo na Federaciju, no istraga, naravno, nikad nije pokrenuta.

Piše: D. Pušić


Cerić diriguje Zukorliću

— Autor sjovicicslavuj @ 23:09

Autor: Mladen Kremenović   

nedjelja, 05 septembar 2010

Nemiri u Novom Pazaru dirigovani su iz Sarajeva, kako bi se u što većoj mjeri neutralisala pozicija srpskog naroda u BiH i položaj Republike Srpske, ocjena je člana Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Slavko Jovičić.

On je rekao da su najnovija dešavanja u Raškoj oblasti sinhronizovana akcija vjerskih poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i muftije sandžakog Muamera Zukorlića.

- Odavno je prepoznata Cerićeva političko destabilizirajuća misija. Šta bi se na ovim prostorima desilo kada bi, recimo, Srpska pravoslavna crkva uzela na sebe ulogu kakvu ima Islamska zajednica, što se ni u jednom elementu ne može prepoznati - zapitao je Jovičić.

On je podsjetio da je Cerić još prošle godine, prilikom posjete Tutinu, poručio da Sarajevo i Sandžak nikada niko neće razdvojiti, a s obzirom na strukturu stanovništva glavnog grada BiH, po Jovičićevim riječima, teško je da se to ikada i desi.

- Prosjek muslimanskih porodica u Sandžaku je između osam i deset članova. U desetinama godina unazad, pet je dolazilo u Sarajevo, toliko ih je ostajalo tamo. Povećavao se procenat muslimana u Sarajevu, u Sandažku se nije smanjivao.

Etnička struktura, recimo Ilidže, promijenila se prije rata, bez ispaljenog metka. Ta zelena transverzala uvijek je bila na relaciji Sarajevo - Raška oblast - istakao je Jovičić.

----------------------------------------------

Analitičar Predrag Lazarević rekao je da postoji korespodentnost između Cerića i dijela muslimana u Raškoj oblasti, koji slijede Zukorlića u ideji da bi centar njihove duhovnosti trebalo da bude Sarajevo, a ne Beograd.

- Sve to jeste posljedica međunarodne politike na Kosovu, koja je otvorila Pandorinu kutiju širom svijeta. Put ka samostalnosti Republike Srpske u tom slučaju došao bi do izražaja. Zukorlićeva politika možda dolazi iz Sarajeva sa ciljem da neutralizuje aspiracije RS i izazove kontraprijetnju Srbiji - istakao je Lazarević i rekao da na Zapadu postoji strah da zemlje BRIK, odnosno Brazil, Rusija, Kina i Indija, koje čine pola svijeta, priznaju nezavisnost RS.

- BRIK je krupna asocijacija, čini pola svijeta, ima enormne prirodne resurse i rusku vojnu moć koja je pandan američkoj - naveo je Lazarević.

------------------------------------------------

Politički analitičar Nenad Stevandić smatra da je signal Zukorliću stigao s adrese koja je daleko od Srbije, ali da je Mustafa Cerić svesrdna logistička podrška u tom poslu.

- Kada je Srbija napravila dobru startnu poziciju s rezolucijom, Zukorlić je dobio signal da zapali Rašku. Sve to se može odraziti na BiH. Zapad je iskreirao kolika Srbija može da bude, teritorijalno, politički i duhovno. Ne biraju se sredstva da se to ostvari. Riječ je o svojevrsnom političkom rasizmu. Izvođači radova se mijenjaju, najnoviji je Zukorlić. Kada god pokušamo dići glavu, osloboditi se stega, uvale nam novog izvođača radova - rekao je Stevandić i napomenuo da bi sve stranke u RS iz ovoga trebalo da izvuku zaključak da neke stvari unutar srpskog korpusa ne smiju postati predizborni obračuni.

- U slučaju potresa na Balkanu moraju postojati teme gdje sve srpske stranke participiraju isti interes - navodi Stevandić.

---------------------------------------------------------

GALIJAŠEVIĆ Bratstvo vehabija

Predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH, Dževad Galijašević, ubijeđen je da je muftija Muamer Zukorlić proteste u Novom Pazaru organizovao na mig Mustafe Cerića.

- Zukorlića i Cerića povezuje i vehabizam, jer su obojica, svako na svojoj teritoriji, blagonaklono gledali za širenje ovog zla i pružali su bezrezervnu podršku radikalnim islamistima. Ovi događaji, sa stanovišta BiH, dolaze u trenutku kada počinje predizborna aktivnost, dok se sa stanovišta Srbije to odigrava u momentu kada ta zemlja vodi tešku diplomatsku utakmicu za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN - rekao je Galijašević.

Galijašević je naglasio da je Srbija, po svemu sudeći, svjesna političke uloge Zukorlića, zbog čega i reaguje veoma suptilno na te događaje. Na sceni je, kaže Galiješević, vehabizam i radikalni islamizam koji izlazi iz haustora i džamija na ulicu, postajući tako dio opštih javnih protesta.

- Tako nešto se ne dešava bez signala veliki sila.

Primijenjen je model, a velike sile su to dobrile.

Ugrožavanje stabilnosti i nije cilj, nego nastojanje da se Srbiji uvijek vraća priča o ljudskim pravima, odnosu prema manjinama, kako bi se Srbija traumatizovala pred usvajanje rezolucije i prigrabile dodatne pozicije, koje u ovom momentu trebaju SAD i Engleskoj, koje zagovaraju potpuno odbacivanje tog dokumenta - istakao je Galijašević.

 ---------------------------------------------

Cerić i ranije hvalio Zukorlića

Prilikom prošlogodišnje posjete Raškoj oblasti, Cerić je poručio vjernicima da ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne.

- Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti.

Ja sam do sada mislio da se u Srbiji ne krše prava muslimana, ali sam se  u Tutinu uvjerio da to nije baš tako - rekao je Cerić. Cerić je tada rekao da je muftija Muamer Zukorlić jedan od uvaženih alima na Balkanu, čovjek koji je veoma mnogo učinio za Sandžak, Novi Pazar i za Srbiju.


Ekonomija u prvom planu

— Autor sjovicicslavuj @ 01:17

petak, 03 sptembar 2010

Opštinski odbor SNSD Istočno Novo Sarajevo označio je početak izborne kampanje predstavljajući Slavka Jovičića Slavuja kao kandidata za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te Ljubišu Ćosića kao kandidata za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.


Jovičić je rekao da očekuje ubjedljivu pobjedu SNSD na predstojećim opštim izborima. On je ponovio da je građanima Srpske BiH potrebna u onoj mjeri u kojoj želi RS.

Kandidat SNSD za poslanika u Narodnoj skupštini RS Ljubiša Ćosić rekao je da je kao kandidat i budući narodni poslanik apsolutno svjestan obaveza i odgovornosti koje ga čekaju u narednom periodu, posebno na polju unapređenja postojećih i predlaganja novih zakona koji treba da poboljšaju ekonomski ambijent i životni standard.

 -----------------------------------------------------

Simboličnim lijepljenjem prvog plakata u centru Zvornika SNSD je započeo kampanju za predstojeće opšte izbore. Plakate su postavili kandidati ove stranke za NSRS, Dušica Savić i Obren Marković, te Lazar Prodanović, nosilac liste za poslanika u Izbornoj jedinici tri za Predstavnički dom Parlamentarne skuštine BiH.

- Posebno ću se založiti za racionalnije trošenje sredstava iz budžeta institucija BiH, prije svega za transfer sredstava iz Fonda za povratak za opštinu Zvornik i druge opštine iz Izborne jedinice tri. Takođe, založiću se da nadležnosti Republike Srpske u skladu sa Ustavom budu očuvane, te za prekograničnu saradnju Zvornika sa susjednim opštinama u Srbiji - rekao je Prodanović.

Predsjednik OO SNSD Šekovići, Velibor Milošević, istakao je da će nakon 3. oktobra Srpsku i dalje voditi Milorad Dodik i da će Šekovići u oktobru dobiti novog načelnika, koji će sarađivati s Banjom Lukom radi vraćanja nade u bolje sutra.

- SNSD će u Šekovićima ubjedljivo pobijediti. Kampanju ćemo voditi skromno, a predstavićemo naše kandidate i siguran sam da će nam narod ukazati povjerenje - kazao je Milošević, te dodao da još veći podstrek za ovu stranku u Šekovićima predstavljaju rezultati referenduma za opoziv načelnika opštine, Snežana Sokića, koji je održan početkom avgusta ove godine.

Delegacija Srpske radikalne stranke "dr Vojislav Šešelj" polaganjem vijenca kod centralnog spomen-krsta na Vojničkom groblju u Bratuncu započela je predizbornu kampanju ove stranke u Izbornoj jedinici tri za predstojeće opšte oktobarske izbore.

Snježana Stojanović, nosilac liste radikala iz ove izborne jedinice za Parlamentarnu skupštinu BiH, izjavila je da na ovaj način Šešeljovi radikali žele da javnosti daju do znanja da oni ne zaboravljaju sunarodnike koji su poginuli i da Srbi imaju pravo da traže da svijet sazna istinu o srpskim stradanjima.

Šetnjom ulicama grada i okupljanjem na glavnom gradskom trgu u Trebinju Opštinski odbor SNSD u petak  je ozvaničio početak predizborne kampanje. Član Glavnog odbora i kandidat SNSD za Narodnu skupštinu RS Dragan Sorajić izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima ove stranke u dosadašnjem mandatu.


РС - Источно Сарајево - СНСД ЈОВИЧИЋ: ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ СРПСКЕ

— Autor sjovicicslavuj @ 18:14

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Општински одбор СНСД-а Источно Ново Сарајево данас је означио почетак изборне кампање, представљајући Славка Јовичића Славуја као кандидата за посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и Љубишу Ћосића као кандидата за посланика у Народној скупштини Републике Српске /РС/.

 Јовичић је за Срну рекао да очекује убједљиву побједу СНСД-а на предстојећим општим изборима. ''Проценти толико нису важни колико је важно да ми истрајемо на платформи СНСД-а, а то је економски развој Републике Српске /РС/ и јачање свих њених институционалних капацитета. Дакле, Српска изнад свега", поручио је Јовичић.

Он је поновио да је грађанима Српске, БиХ потребна у оној мјери у којој жели РС.        

 ''Сигурно је да ћемо у наредном четворогодишњем мандату много више пажње посветити развоју енергетског система, као окоснице укупног привредног и економског развоја, али и јачању домаће пољопривредне производње'' , најавио је Јовичић.

   -------------------------------------------------------------------------------------------           Кандидат СНСД-а за посланика у Народној скупштини РС Љубиша Ћосић рекао је Срни да је као кандидат и будући народни посланик апсолутно свјестан обавеза и одговорности које га чекају у наредном периоду, посебно на пољу унапређења постојећих и предлагања нових закона који треба да побољшају економски амбијент и животни стандард.Он је подвукао да се СНСД-е у претходном периоду итекако борио за статус РС, како у БиХ тако и у међународном окружењу, при чему је у доба свеопште кризе реализовао бројне развојне пројекте, чији су ефекти значајни и дугорочни.

'Захваљујући СНСД-у, ми данас ходамо подигнуте главе и имамо РС никад стабилнију, јачу и сигурнију'', нагласио је Ћосић.Он је својим страначким колегама и бројним симпатизерима обећао да ће се свим снагама залагати да локални, републички и развој привреде, те запошљавање свих категорија становништва и бољи живот свих грађана Источног Сарајева и цијеле Српске, буду приоритетне теме које ће бити предлагане, разматране и усвојене у Народној скупштини РС.


Ukraden džip OBA!

— Autor sjovicicslavuj @ 15:37

 

 

 SARAJEVO 03. 09. 2010

 BMW X6, vredan više od 200.000 konvertibilnih maraka, koji koristi jedan od najbližih saradnika direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Almira Džuve, ukraden usred dana sa parkinga u centru Sarajeva

GDE JE ZAVRŠIO?... BMW X6 ukraden u Sarajevu

Nepoznati lopovi ukrali su džip Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) BMW X6, koji koristi jedan od najbližih saradnika direktora OBA BiH Almira Džuve!

Prema saznanjima Pressa RS, službeno vozilo OBA, vredno više od 200.000 maraka, ukradeno je usred dana sa parkinga u centru Sarajeva, gde ga je vozač ostavio na „dva minuta".

Izvor Pressa RS iz obaveštajnih krugova tvrdi da su lopovi ukrali automobil odmah pošto je vozač izašao iz njega i otišao da pazari u obližnjoj prodavnici.

- To je bilo dovoljno da luksuzni BMW X6 nestane. Kada se vozač vratio posle nekoliko minuta, automobila više nije bilo. Verovatno ga je ukrao neko od sitnih lopova, jer pripadnici kriminalnih grupa, koje se specijalizuju za krađe vozila, pre pljačke „tipuju" automobil, tako da je sigurno da se oni ne bi zaleteli i ukrali džip koji pripada OBA BiH - tvrdi naš sagovornik.

BLAMAŽA!

On je uveren da će operativci OBA BiH veoma brzo da pronađu automobil zbog bruke koju su im naneli lopovi.

- Ipak, i to treba uzeti s rezervom, baš kao i sve što rade ovdašnji obaveštajci.

Limuzina u Crnoj Gori?

Naime, u kriminalnim krugovima se uveliko priča da je krađa fingirana i da je automobil prebačen u Crnu Goru. Tamo su mu navodno već „urađeni papiri" i koristi ga jedan od saradnika službe. To je valjda bio jedini način da mu se plati za obaveštajne usluge i informacije koje servira našoj obaveštajnoj agenciji - kaže naš sagovornik.

Krađa službenog vozila „obaveštajcima" izazvala je podsmeh svih, a naročito kriminalaca, ali i novo podozrenje i sumnju u efikasnost bezbednosnog sistema Bosne i Hercegovine.

Sagovornici Pressa RS iz političkih krugova iz Srpske slažu se u oceni da je OBA jedna od retkih institucija na nivou BiH koja je zaslužila prelaznu ocenu.

Međutim, i oni su svesni da je posle krađe službenog vozila ove institucije poljuljan ugled stranke.

-------------------------------------------------------------

Predsednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH iz SDS-a Mirko Okolić kaže da niko na svetu ne može da se zaštiti od takvih krivičnih dela kao što je krađa automobila. On ističe da je za ovaj slučaj odgovorna federalna policija, odnosno MUP Kantona Sarajevo.

Okolić: Slučaj za Federaciju

- Nije u nadležnosti OBA BiH da tragaju za kradljivcima automobila, jer to treba da radi uniformisana policija. Nažalost, u Federaciji BiH krađa vozila je svakodnevna pojava, a što je još gore, broj rasvetljenih krađa je zanemarljiv. U svakom slučaju, federalna policija treba da upregne sve resurse da rasvetli krađu službenog vozila OBA BiH, ali i brojnih drugih pljački - kaže Okolić.

 -----------------------------------------------

Član te komisije i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže da se u zemlji u kojoj živimo, posebno u njenom glavnom gradu, samo naivčine mogu da se čude kada se nekome ukrade automobil, pa taman on bio i vlasništvo tajne policije.

- Lopovi u BiH su se do te mere usavršili za krađu automobila da im samo treba nostrifikovati diplome. OBA BiH dobro funkcioniše, ali svuda u svetu su kriminalci korak ispred policije, pa se ni mi ne razlikujemo. Ipak, nije lepo čuti da je ukraden automobil rukovodilaca obaveštajne službe, jer takva vest baca veoma ružnu sliku na njihov rad, iako za to nema osnova - kaže Jovičić.
 
 ------------------------------------------------------

Njegov kolega i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH iz Stranke za BiH Hilmo Neimarlija kaže da ništa u Bosni ne može da ga iznenadi, dodajući da iza krađe, verovatno, stoji organizovana kriminalna grupa.

- Ne razumem se najbolje u automobile i prepoznajem ih samo po boji, ali automobil koji vredi 200.000 KM ne može da sakrije. Onaj ko ga je ukrao izgleda da je imao već uhodane kanale, kojima je automobil prebačen preko granice. Kao najčešće odredište skupocenih ukradenih automobila se pominje Kosovo, pa me ne bi iznenadilo da i vozilo OBA BiH neko već vozi po Prištini - kaže Neimarlija.

------------------------------------------------------------

Iz OBA BiH do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili nikakve odgovore vezane za krađu službenog automobila.

----------------------------------------------------------------

Grujić: Jedni otimaju nadležnosti, drugi automobile!

Poslanik SRS RS u Narodnoj skupštini RS kaže da je krađa automobila u Sarajevu način življenja i uobičajena pojava, ističući da sarajevski lopovi ne zaziru ni od čega, jer su pre dvadesetak dana i njemu pokušali da ukradu vozilo u centru Sarajeva.

- Pripadnici visokih političkih krugova sa Baščaršije kradu i otimaju nadležnosti RS, a sitni lopovi po uzoru na svoje vlastodršce i političke idole Srbima kradu automobile. Pošto Srba više nema u Sarajevu, počeli su da kradu jedni od drugih - zaključuje Grujić.

EKIPA PRESSA RS


Kod Silajdžića na iftaru

— Autor sjovicicslavuj @ 23:48

Autor: Mladen Kremenović   
četvrtak, 02 septembar 2010

Turska se neprincipijelno miješa u poslove BiH, pa jučerašnji dolazak turskog predsjednika, Abhdulaha Gula, isključivo je vezan za podršku bošnjačkim političkim interesima, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iako je bilo najavljeno da će se Gul u okviru posjete BiH juče obratiti poslanicima i delegatima parlamenta BiH, to se nije dogodilo, jer su srpski predstavnici najavili da neće prisustvovati obraćanju.

Obraćanje predsjednika Turske je zbog toga preimenovano u "grupu prijateljstva", s dobrovoljnim prisustvom, kojem se, osim srpskih delegata, nije odazvao ni najveći broj hrvatskih poslanika.

- Tu podršku mogli smo vidjeti na svim mjestima i multilateralnim sastancima, kao što je Savjet za implementaciju mira, gdje Turska podržava isključivo stavove bošnjačkih političkih predstavnika - rekao je Dodik komentarišući Gulovu posjetu Sarajevu. On je istakao da je Turska razradila akcioni plan i aktivnosti koje su usmjerene ka tome da BiH bude unitarna.

Prema Dodikovim riječima, biće potvrđeno da je dolazak Gula isključivo vezan za podršku bošnjačkim političkim interesima, zbog čega se u RS s rezervom posmatraju namjere Turske.

- Turska želi BiH samo po mjeri Bošnjaka. Ta zemlja ima značajnu ulogu u međunarodnim odnosima, ali to ne znači da mi u RS treba da aplaudiramo njihovim skrivenim političkim namjerama - dodao je Dodik.

---------------------------------------------------------

Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, rekao je da je posjeta bilo kog državnika, pa i turskog, dobrodošla, posebno ako je izraz dobre volje i korektnog odnosa prema državi i narodu.

- Mi se ne slažemo zbog neke druge politike koja se zakulisno najavljuje, a to je neprincipjelan i arhaičan pristup uticaja Turske na ovim prostorima koji vuče korijene još od ranije. Turska bi bez obzira na svoj položaj morala voditi računa da je to osjetljivo pitanje i da se tako i ponaša - rekao je Kuzmanović.

---------------------------------------------------

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da neće prisustvovati večeri s Gulom, koju je predsjedavajući Predsjedništva, Haris Silajdžić, preimenovao u svečani iftar.

Radmanović je saopštio da program posjete Gula BiH nije usaglašen na propisan i primjeren način svih predstavnika BiH, već da ga je Silajdžić samoinicijativno dopunjavao i mijenjao.

- Tako je, između ostalog, svečanu večeru, koju po ustaljenoj praksi članovi Predsjedništva organizuju za visoke zvanice iz inostranstva, preimenovao u svečani iftar, pretvarajući je u vjersku manifestaciju - ističe Radmanović. Radmanović je naveo da će učestvovati samo u zvaničnom dijelu susreta i razgovora članova Predsjedništva BiH s Gulom, ali ne i u ostalim sadržajima programa posjete.

------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, rekao je da je Gul izabrao pogrešno vrijeme za dolazak u BiH, ali i pogrešne sagovornike.

- Namjere Turske su sasvim jasne, a to je povratak na Balkan, tako što će za početak pomoći Silajdžiću. Znajući sve to, nismo htjeli gubiti vrijeme sastajući se s Gulom, slušajući isprazne priče u parlamentu BiH o pomirljivim tonovima. Nisam se ni interesovao da li će biti obraćanje parlametnu BiH, vjerovatno je otkazano, ali i da nije, nemam tu šta čuti pa tome ne bih ni prisustvovao - rekao je Jovičić i napomenuo da je najvažnije da Gul nije pregulio srpske predstavnike u RS i BiH.

----------------------------------------------------------------

Slobodan Šaraba, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da se radi o klasičnoj predizbornoj posjeti kako bi se učvrstila pozicija Silajdžića.

- Svi srpski predstavnici koji juče nisu bili u Sarajevu apsolutno su u pravu. Imao sam poziv na sjednicu parlamenta, ali nisam tamo otišao, jer mnogim Srbima tamo nije bilo mjesto - rekao je Šaraba.

--------------------------------------------------------------

Ivo Miro Jović i Ilija Filipović, delegati u Domu naroda parlamenta BiH, rekli su da zbog ranije preuzetih obaveza nisu prisustvovali Gulovom obraćanju.

-------------------------------------------------------

DOKIĆ Jasne su namjere Turske

Branko Dokić, poslanik u parlamentu BiH, rekao je da prilikom posjete bilo kog državnika u BiH treba poštovati standardnu proceduru, ali da su isto tako poznate namjere Turske na ovim prostorima.

- Turska ima veoma izražene ambicije na prostoru Zapadanog Balkana, a to žele uraditi preko BiH. Bošnjaci doživljavaju Turke kao svoje sunarodnike, to pokazuju nemili događaji poslije utakmice Hrvatska - Turska, kada su se Bošjaci tukli s Hrvatima, slaveći pobjedu Turske, kao da je pobijedila BiH - istakao je Dokić i naveo da juče nije bio u Sarajevu.


БиХ - Парламентарна скупштина - Гул .....ЈОВИЧИЋ: Није било званичног позива

— Autor sjovicicslavuj @ 23:20
 
 
САРАЈЕВО, 2. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да српске посланике и делегате у парламенту БиХ нико није званично обавијестио да је за данас било предвиђено обраћање предсједника Турске Абдулаха Гула.

Коментаришући чињеницу да нико од српских посланика и делегата није присуствовао обраћању предсједника Турске у парламенту БиХ, Јовичић је истакао да је Гулова посјета темпирана у предизборно вријеме, те да самим тим представља неку врсту подршке бошњачким лидерима, прије свега предсједнику Странке за БиХ Харису Силајџићу.

        "Јавне изјаве највиших званичника Турске су у интересу свих и потпуно избалансиране. Иза тога се, међутим, крије опасност што ти званичници у разговорима у четири ока дају подршку унитарној и јединственој БиХ, а и тиме желе Турску да врате на Балкан као регионалну силу. Гул није успио да прегули српске представнике", рекао је Јовичић.

        Према његовим ријечима, недолазак српских посланика на обраћање предсједника Турске у Парламентарној скупштини БиХ није никакав бојкот, већ нико никад није званично поменуо могућност да ће Гул данас држати говор.

        "Говорим у своје име и да сам добио позив у посљедњем тренутку опет не бих присуствовао. Исту ствар сам учинио и када је долазио потпредсједник САД Џозеф Бајден", додао је Јовичић.                

        Турски предсједник Абдулах Гул изјавио је у говору пред високим званичницима из законадавне и извршне власти БиХ у Парламентарној скупштини БиХ да Турска сматра да је БиХ срце Балкана без чијег мира и стабилности нема трајног мира и стабилности ни на Балкану ни у Европи.

         Гул је у обраћању, коме нису присуствовали српски званичници, указао на важност очувања суверенитета и територијалне цјеловитости БиХ, јер се само цјеловита БиХ може интегрисати у НАТО и ЕУ.  
      
----------------------------------------------------------------------
BiH – Parliament – Gull / JOVICIC: THERE WAS NO OFFICIAL INVITATION
     BiH – Parliament – Gull

JOVICIC: THERE WAS NO OFFICIAL INVITATION

SARAJEVO, September 2 (SRNA) – Slavko Jovicic, an SNSD member of the BiH Parliament, told SRNA that no one informed the Serbian members of the BiH Parliament that an address by Turkish president Abdullah Gull was planned for today.

Commenting on the fact that no Serbian member of the BiH Parliament today attended the address by Turkish president in the BiH Parliament, Jovicic said that Gull’s visit was timed for the election campaign and represents support of sorts for Bosniak leaders, primarily for the president of the Party for BiH, Haris Silajdzic.

“The public statements of Turkish officials are in the interest of all and completely balanced. However, the danger is being hidden that they are giving support for a unitary and single BiH at private meetings, and by this they want to return Turkey to the Balkans as a regional force,” Jovicic said.

According to him, the failure of Serbian MPs to attend the address by the Turkish president in the BiH Parliament is not a boycott, but no one mentioned the possibility of Gull’s delivering a speech today.

“I am saying this on my own behalf, and even had I received an invitation at the last moment, I would not have attended. I did the same when US vice-president Joseph Bidden came,” Jovicic said.

Turkish president Abdullah Gull said before the BiH Parliament that Turkey considers BiH the heart of the Balkans and that without peace and stability in BiH there can be no lasting peace in the Balkans and Europe.

In his address to the BiH Parliament, which was not attended by Serbian members, Gull pointed out the importance of preserving the sovereignty and territorial integrity of BiH, since only a unified BiH can join the EU and NATO.


Dokumentacija o donacijama nestala iz Parlamenta FBiH

— Autor sjovicicslavuj @ 20:34
Utorak, 31 Kolovoz 2010

SARAJEVO - Istražno povjerenstvo za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava Parlamenta BiH došlo je do podataka da je federalno povjerenstvo utvrdilo da je u BiH, u vrijeme kada su se oni time bavili, prije 13 godina, pronevjereno oko dvije i pol milijarde maraka donacija. Da je tako stvarno i bilo, potvrdili su članovi federalnog povjerenstva koji su bili nazočni na jučerašnjoj sjednici.

Pandorina kutija

Oni su istaknuli da su tijekom istrage došli do podataka da je nestalo na stotine milijuna dolara donacija, ali s obzirom da je njihov rad naprosto prekinut, nisu mogli doći do podataka gdje su ta sredstva otišla.
“U BiH je došlo toliko novca, ali ne mogu vam reći gdje je i u čijim džepovima završio jer je dokumentacija o tome doslovce nestala iz Parlamenta”, kazao je bivši predsjednik federalnog povjerenstva Stanko Slišković. Međutim, do tih istih podataka je uspio doći predsjedatelj državnog povjerenstva Sefer Halilović iako nije mogao otkriti na koji način, ali su vjerodostojnost tog materijala potvrdili članovi federalnog povjerenstva.
“U dokumentaciji se točno vidi da je nestalo više od dvije i pol milijarde maraka donacija i sve ovo nam daje dovoljno argumenata da se ovim pozabave sigurnosne agencije na način da sve podatke zatraže sudskim putem, ako treba da ih traže i na kućnim adresama. Mi smo otvorili Pandorinu kutiju i nećemo dopustiti da je oni zatvore”, naglasio je Halilović i dao rok od deset dana da federalni Parlament dostavi ovom Povjerenstvu svu potrebnu dokumentaciju, jer ista postoji, samo je dobro skrivena.

Podaci o donacijama

“Sigurnosne agencije će imati pune ruke posla”, upozorio je Halilović. Na sjednici je bio nazočan i guverner Centralne banke BiH koji je kazao kako ova institucija nije pronevjerila niti jedne marke i da su uvijek bili voljni dati podatke za koje su imali odobrenje Parlamenta BiH. “Centralna banka dobila je 19 milijuna maraka donacija kao institucija koja je zadužena za monetarnu politiku kako bi razvili kapacitete i ona su namjenski iskorištena”, kazao je Kozarić te dodao da nisu mogli ranije dati podatke o donacijama koje su stigle na račun Ministarstva financija BiH bez suglasnosti samog Ministarstva.

“Prema podacima kojima raspolažemo, oko 400 milijuna maraka je došlo donacija na račun Ministarstva i mi smo na vrijeme dostavili podatke povjerenstvu. Sve što je došlo legalnim kanalima, mi smo prezentirali i ono što mogu kazati jest da u CB-u nije bilo malverzacija”, istaknuo je Kozarić. Prema riječima pomoćnice ministra financija Dušanke Basta, Ministarstvo raspolaže podacima o donacijama koje su stigle od 2005. do 2010., a da nije u mogućnosti dati podatke o donacijama od 1996. do 2005. Istaknula je da Ministarstvo nema podataka o donacijama koje su dobili FBiH, RS i Brčko Distrikt, te da su upravo zbog tog razloga pokrenuli inicijativu za donošenjem zakona o utrošku donacija.

Jovičić optužio pomoćnicu ministra financija

Član povjerenstva Slavko Jovičić je optužio Dušanku Bastu da namjerno ništa nije otkrila iako se zna da se u BiH kradu sredstva od 1996. godine i da je nenormalno da Ministarstvo ne posjeduje podatke niti u kojoj banci su otvarani računi ni koja institucija je dobila donaciju. “Donatorske agencije su davale novac ne preko Ministarstva, nego se to odvijalo između donatora i krajnjeg korisnika, a to isto se odnosi na nenovčane donacije. Ministarstvo nema mandat za vođenje donacija, osim onih koje su već prošle preko računa Ministarstva”, odgovorila je na optužbe Jovičića Basta što na kraju nije zadovoljilo niti jednog člana povjerenstva.

Piše: Lana Rizvanović


БиХ - Комисија за спољну трговину и царине / Повучена Иницијатива о формирању стручне комисије

— Autor sjovicicslavuj @ 19:57
 
  САРАЈЕВО, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ повукла је данас иницијативу предсједавајућег ове комисије Славка Јовичића о формирању стручне комисије која би утврдила колико се аутомобила које је одузела Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ може ставити у саобраћај.

        "Комисија је са сједнице повукла моју иницијативу због тога што је сутра посљедња сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и у овом мандату нема могућности да се нађе као тачка дневног реда", рекао је Срни Јовичић.

        Према његовим ријечима, стручна комисија УИО БиХ навела је да ће скоро 2 000 аутомобила ићи на рециклажу.
   
     "Био сам фрапиран таквом информацијом, јер је плаћено неколико стотина хиљада марака за њихову лежарину. Ишао сам логиком да постоји дио аутомобила који би се могли уз минимална улагања ставити у саобраћај путем лицитације па да БиХ оствари неку корист њиховом продајом и због тога сам покренуо иницијативу", додао је Јовичић.

        Он је истакао да је на сједници Комисије донесен закључак да Федерална агенција за ветеринарство мора ускладити Закон о стављању маркица на здрави дио сточног фонда са оном на нивоу БиХ.БиХ - СДА - Јовичић - реаговање / Мехмедовићеве тврдње небулозне

— Autor sjovicicslavuj @ 19:42        САРАЈЕВО, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Тврдње члана Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шемсудина Мехмедовића да министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић опструише Споразум о слободној трговини са Турском потпуно су небулозне, изјавио је Срни предсједавајући ове комисије Славко Јовичић.

        "Изјаве Мехмедовића представљају предизборни трик СДА и покушај да се ослаби позиција СНСД-а и Зиројевића као министра. Не може се на такав неаргументован начин блатити министар који је показао изванредне резултате", рекао је Јовичић.

        Он је подсјетио да је у посљедњих годину дана Парламентарна скупштина БиХ усвојила 14 закона из економске области и да су смањење царине на више од 40 извозних артикала.

        "Зиројевић је прије нешто више од годину дана дошао на мјесто министра спољне трговине и економских односа БиХ и не треба Мехмедовић да говори о његовим резултатима. Представници бошњачког народа у предизборној кампањи желе да нанесу штету СНСД-у и Републици Српској, али то је Сизифов и узалудан посао", закључио је Јовичић.

        Мехмедовић је данас рекао да је највећи кривац за непровођење Споразума БиХ и Турске о слободној трговини СНСД који, вођен жељом да ослаби економију БиХ, путем Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, опструише сваки покушај СДА да искористи овај, али и сличне економске споразуме БиХ.

Porodice nestalih nezadovoljne

— Autor sjovicicslavuj @ 03:24
 
 
DOGAđAJI DANA
31-08-2010 02:00
Porodice nestalih nezadovoljne
 

Međunarodni dan nestalih koji se u svijetu obilježava 30. augusta, obilježen je jučer i u BiH. Nakon parlamentarane sjednice, na kojoj je prisustvovalo svega tridesetak osoba od toga manje od deset parlamentaraca, upriličena je i protestna šetnja od zgrade Parlamenta BiH do BBI centra.

Vapaj majki

Kao i svake godine, učesnici protestne šetnje bili su članovi udruženja obitelji nestalih iz cijele BiH, kao i oni koji još nisu saznali za sudbinu svojih najmilijih. I ove, kao i unazad nekoliko godina čuo se vapaj majki, supruga, članova obitelji nestalih u BiH da se konačno kaže gdje su njihova djeca, muževi, rodbina.

Nura Begović iz Srebrenice jedna je od onih koja je izgubila svoje najmilije. Najteže joj pada to što joj je majka umrla čekajući da ukopa sina.

- Ja sam ostala bez 16 članova obitelji. Neke smo pronašli, no mnoge nismo. Brata još nisam pronašla, evo prošlo je 15 godina. Majka je umrla čekajući da joj samo jave da su joj našli sina. Ali, nije mogla dočekati dan, srce joj nije izdržalo - rekla je Begović za "San". Međutim, kako je naglasila, dok je živa, nastaviti će tragati za bratom.

- Daj Bože da ga nađem, da mojoj patnji dođe kraj. Dok sam živa, ja ću tragati i čekati - kaže Begović.

 -----------------------------------------------------

Među članovima obitelji nestalih, jučer je bila Refija Kahrica iz Hadžića. Ona traga već 18 godina za kostima svog muža Nezira.

- Ja već 18 godina molim da mi komšije koje su ga i odvele u maju 1992. godine ispred porodične kuće, kažu gdje su ga ubili i zakopali. No, džaba sve. Neće niko. Svake godine isto, kažu ne znamo gdje su, a mi dobro znamo da su ih odveli u Lukavicu i strijeljali. Pitam Slavka Jovičića, on je dole bio u ratu, da mi kaže gdje su kosti, al' kaže da ne zna. Međutim, sve oni znaju, ali kriju - kaže Kahrica za "San".

Pronaći mir

Mejra Đoguz iz Srebrenice. u ratu je izgubila na desetine članova obitelji, među kojima su i tri sina, muž, otac, te unuk. Danas, 15 godina nakon genocida u Srebrenici, kaže da je donekle našla mir, jer je ih je napokon pronašla i ukopala

- Prošle godine sam ukopala dvojicu sinova. Prije toga, muža, oca i unuka, te jednog sina. Otac je ubijen u Rogatici, a djeca, muž i unuk u Srebrenici. Sve namilije su mi uzeli, nikog nisu ostavili. No,i pored toga, vratila sam se u Srebrenicu. Iako sama, znam da su pored mene, tu u Potočarima - kaže Đoguz, te dodaje da je za razliku od drugih majki barem zna gdje su joj kosti djece. Nana Zuhra Malić iz Potočara, izgubila je dva sina, te više od 15 članova uže i šire obitelji. Kaže za "San" da je pronašla djecu, sina Fuada i Suada koji su ubijeni u srebreničkom paklu. Ukopala ih je u Potočarima, iako nekompletne posmrtne ostatke.

- Duša me moja boli zbog toga. Nikada im nisu uspjeli naći sve kosti. Bog zna gdje se one nalaze i da li će ih ikada pronaći - ističe Malić.

M. Aščić

---------------------------------------------------------------------------

Incidenti na sjednici

Jučerašnja posebna sjednica završila je nemilim scenama unutar zgrade Parlamenta BiH. Naime, nakon što je sjednica završena, Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a, oštro je reagovao na izlaganje Amora Mašovića, predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale BiH koji je prozvao čelne ljude RS da nastavljaju sa diskriminacijom žrtava širom BiH.

- Ovo je sramota! Ne znam ko je ovo organizovao, ali na ovaj način ne možemo ići naprijed. Mašoviću je dopušteno da sa govornice napada RS, premijera Dodika, a predstavnicima srpskih udruženja je zabranjeno da se obrate, da i mi kažemo ko je nas ubijao - poručio je Jovičić, što je dovelo do naguravanja sa članovima obitelji nestalih koji su stradali od strane vojske i MUP-a RS-a, koji su mu poručili da mu je bolje da kaže gdje su njihova djeca, nego što je ovaj skup iskoristio u predizbornu kampanju.

- Kako će biti pomirenja, kad godinama krijete gdje su naša djeca - rekao je Muradif Bureković ispred udruženja nestalih Kalesije. Naguravanje je u jednom trenutku izmaklo kontroli, pa je obezbjeđenje moralo da reaguje razdvajajući Jovičića od članova obitelji nestalih.

----------------------------------------------------------------

Traga se za 10.418 nestalih

Šef de­le­ga­ci­je Me­đu­na­ro­dnog ko­mi­te­ta Crve­nog krsta u BiH Serž Mar­mi izja­vio je da se, pre­ma evi­den­ci­ji ovog ko­mi­te­ta, u BiH još 10.418 li­ca vo­di kao nes­ta­lo, dok je na pros­to­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je broj nes­ta­lih 14. 650. "Činje­ni­ca je da je su­dbi­na ri­je­še­na za vi­še od po­lo­vi­ne pri­jav­lje­nih nes­ta­lih li­ca u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji. Ka­da se upo­re­đu­je sa ne­kim dru­gim po­dru­čji­ma svi­je­ta, to je po­zi­ti­van re­zul­tat. Ja­sno je i da ovaj re­zul­tat ni­je do­vo­ljan i os­ta­je još pu­no to­ga da bu­de ura­đe­no", re­kao je Mar­mi.

 

Novo poniženje

— Autor sjovicicslavuj @ 23:26


 

 KOLUMNA

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

ponedjeljak, 30 avgust 2010

Srpske žrtve i predstavnici nestalih Srba još jednom su u Sarajevu poniženi. Centralna izborna komisija BiH odlučila je da Amor Mašović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih BiH i poslanik u federalnom parlamentu, nije u sukobu interesa, a predstavnicima nestalih iz RS na sjednici povodom Međunarodnog dana nestalih, nije omogućeno da pričaju o ovoj problematici.

Nespojivost funkcija i postojanje sukoba interesa kod Amora Mašovića postoji već godinama. Još kad je 2006. godine postao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentrarne skupštine FBiH uložio sam prigovor CIK BiH i tada CIK BiH ništa nije uradila.

S obzirom da su sad utvrdili da ne postoji sukob interesa, pitanje je i kako će se završiti priča o utvrđivanju nespojivosti funkcija. Ne bi trebalo zaboraviti ni da su glasački listići za predstojeće izbore odštampani i da se na njima nalazi i ime Amora Mašovića, kandidata SDA za poslanika u Skupštini Sarajevskog kanotana. Sada jedino preostaje da se uloži prigovor CIK i podnese apelacija Ustavnom sudu BiH.

Mašović je najveća kočnica za pravičan proces traženja nestalih, a od samog početka bio sam protiv formiranja Instituta. Posebno je sada problem Mašović koji se bavi samo traženjem nestalih Bošnjaka.

Mašović je i juče u parlamentu BiH, prilikom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih lica, potvrdio priču da zloupotrebljava poziciju na kojoj se nalazi. Gotovo polovinu govora iskoristio je da baci ljagu na RS i na predsjednika Vlade RS, a onda je uopšteno govorio o traženju nestalih ističući da je prošle godine identifikovano oko 1.200 nestalih.

Međutim, nije želio da kaže da je od ovog broja samo 29 Srba, a ni nama, predstavnicima iz RS, nisu dozvolili da o tome pričamo. Predsjedavajuća Zajedničke komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku u parlamentu BiH, Lejla Klokić, nije nam dozvolila da i mi javno, za govornicom, pričamo o traženju nestalih.

Pred skupštinskom salom došlo je do verbalnih napada, a čak je jedan predstavnik nestalih iz Kalesije pokušao da me fizički napadne, zbog čega je intervenisalo obezbjeđenje, a sve zato što sam se zalagao da se govori i o identifikaciji nestalih pripadnika srpskog naroda. Negodovali smo pred skupštinskom salom na ovakav stav, jer su predstavnici iz FBiH, te nadležni s nivoa BiH, imali mogućnost da govore i generalizuju proces traženja, ne želeći da kažu koliko je identifikovano Srba, Hrvata i Bošnjaka, a niko iz RS nije imao pravo ni na jednu jedinu riječ.


Бошњаци увредама и пријетњама растјерали представнике Српске

— Autor sjovicicslavuj @ 22:50

Datum: 30.08.2010
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Обиљежавање Дана несталих јуче је у Сарајеву завршило скандалом и готово тучом, а представницима несталих из Републике Српске уз омаловажавање, увреде и пријетње није омогућено да се обрате присутнима.

Представник Удружења породица несталих из Калесије насрнуо је на посланика СНСД-а и некадашњег предсједника логораша РС Славка Јовичића, а тучу су спријечили радници обезбјеђења.

Скуп је требало да траје до 13 часова, а завршен је прије 12, док је говорница са које је требало да се говори о проблемима несталих искоришћена за блаћење РС и њених институција.

--------------------------------------------------------------------

Члан директора колегијума Института за нестале Aмор Машовић рекао је да тај институт ради одлично.

- Проблеме праве појединци у Савјету министара и у првом реду Никола Шпирић који не жели да формира комисију и да избор чланова Управног одбора и на директан начин опструише рад Института - казао је Машовић и истакао да је сарадња са породицама из РС "одлична" и да је представник Удружења породица несталих Милан Мандић "једини легитимни представник свих организација из РС".

Оптужио је остала удружења да су "продужена рука Владе РС" и да "раде за интерес Владе РС, а не породица".

---------------------------------------------------------------

Замјеник предсједника Удружења несталих РС Боро Пеулић је рекао да су породице несталих из РС незадовољне радом Института који готово ништа није урадио на проналаску несталих Срба.

- Институт ради пристрасно и непрофесионално - рекао је он.

------------------------------------------

Славко Јовичић, који је захваљујући обезбјеђењу избјегао батине од представника бошњачких удружења, рекао је да је недопустиво да се проблем несталих и говорница користе за нападе на РС и представнике власти Српске.

- И ово што се чуло за говорницом је јасан доказ зашто се користе трагедије народа и да бошњачки представници у Институту директно раде по инструкцијама политике, а не струке. Недопустиво је да се трагедија породица користи за нападе на РС и њене институције - казао је Јовичић.

---------------------------------------------------------

Директор    Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) Кетрин Бомбергер је рекла да јучерашњи "инцидент није одраз стања у Институту него одраз политичког стања".

--------------------------------------------------------------

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић одбацио је оптужбе Aмора Машовића рекавши да су оне политички мотивисане.

- Нисам човјек скандала и настојим да се пристојно понашам у складу са Уставом. Процес тражења несталих треба ослободити од политике и политиканства, а еквантантан примјер тога управо је Машовић. Институт треба да се врати у законске оквире и да ради посао због кога је формиран. Политички ставови ме апсолутно не интересују - казао је Шпирић.

---------------------------------------------------------------------

Шеф делегације Међународног комитета Црвеног крста у Србији Пол-Aнри Aнри рекао је јуче да се из сукоба у Хрватској као нестала воде 2.392 лица, из сукоба у БиХ 10.419, а из сукоба на Косову 1.839 лица.

Озрен

ПЕТРОВО - Полагањем вијенаца на спомен-крст код манастира Сво Одалоетог оца Николаја на Озрену и јавном трибином о истраживању ратних злочина и тражењу несталих јуче је на Озрену обиљежен Међународни дан несталих.

------------------------------------------------

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС Сташа Кошарац изразио је незадовољство због неефикасности институција за тражење несталих и скривањем истине.

-----------------------------------------------------

- Власти у БиХ не показују много спремности за разрешење судбине 103 нестале особе које потражује Србија - изјавио је јуче у Београду предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељкo Oдаловић.


Traže donacije, a izgubili i pisma

— Autor sjovicicslavuj @ 21:28

Datum: 30.08.2010
Autor: Nataša Krsman

SARAJEVO - Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja treba da utvrdi trošenje donacija od rata do danas, u ponedjeljak je pola sata utvrđivala da li su njihova pisma dostavljena Ministarstvu finansija koje se nalazi u istoj zgradi.

Traže donacije, a izgubili i pisma

Predsjedavajući Komisije za utvrđivanje donacija Sefer Halilović i Dušanka Basta, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH, jedva su utvrdili sadržaj i put pisama koje su jedni drugima slali posljednja dva mjeseca.

Na čudan način pojavila se i dokumentacija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji je 1997. godine istraživao pristigle donacije i njihovu potrošnju.

Halilović nije želio otkriti kako je došao da dokumentacije ove komisije, ali su bivši članovi juče potvrdili da je to autentičan materijal u kome je utvrđeno da je u BiH stiglo oko pet milijardi donacija, a za dvije milijarde nije utvrđeno gdje su ni kako su potrošene.

"Ovo su naši materijali koje smo predali u Parlament nakon što je naša komisija naprasno rasformirana 1998. godine jer smo imenom i prezimenom došli do podataka ko je šta uzimao i kako se trošilo", rekao je Refik Ahmedinović, poslanik koji je bio član Komisije Parlamenta FBiH.

Zaim Backović, takođe jedan od članova ove komisije, sjetio se i konkretnih podataka koji govore da je 500 miliona KM "isparilo" samo u donacijama za obrazovanje.

"Otvarani su računi u inostranstvu nad kojima nije bilo gotovo nikakve kontrole. Imali smo dokumentaciju po kojoj je ministarstvo moglo, bez saglasnosti Vlade, da otvara račune u Minhenu, Beču ili Frankfurtu. To je bilo tako u svim dijelovima BiH jer je dokumentacija pristizala od donatora za sve nivoe vlasti", rekao je Backović, te dodao da kod njega kući ima dosta tih materijala jer nije znao ni kome da ih preda kada su ih raspustili.

Stanko Slišković, predsjednik bivše federalne komisije, naglasio je da je obavezni primjerak svih njihovih materijala pohranjivan u nadležnoj službi Parlamenta, a nije mu jasno zašto je ta dokumentacija nestala.

Halilović je predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao da će reći kako je došao do dokumenata, ali da to ne želi da kaže na sjednici.

-----------------------------------------------------

"Vi iz SIPA pišite ovo što ljudi govore. Ovdje je neko pare pokr'o", rekao je član aktuelne Komisije bh. parlamenta Slavko Jovičić Slavuj.

Zamoljen da ne daje takve kvalifikacije, Jovičić se izvinio i rekao: "Pokrao, a ne pokr'o! Izvinjavam se", dodao je Slavuj.

Podnose izvještaj

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, kazao je da je Istražnoj parlamentarnoj komisiji dostavio podatke da je u BiH stiglo 392 miliona KM prema podacima koje ova institucija ima. On nije mogao da komentariše ništa o računima u inostranstvu drugih institucija jer tvrdi da Zakon o budžetu ne daje mogućnost da se račun otvara izvan granica zemlje.

Komisija će izvještaj Predstavničkom domu bh. parlamenta podnijeti na narednoj sjednici zakazanoj za srijedu.


БиХ - случај "Андан" - Јовичић: Не постоје разлози за санкције ОХР-а

— Autor sjovicicslavuj @ 19:18

 

 

САРАЈЕВО, 30. АВГУСТА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да не постоје разлози да ОХР санкционише бившег директора Полиције Републике Српске /РС/ Драгомира Андана, јер је случај Радована Караџића завршен, a познато je да Андан није имао никаквог удјела у  његовом скривању.

        Јовичић је упитао зашто Андан, коме су нарушена основна људска права, није судски процесуиран и зашто није подигнута оптужница против њега ако је за нешто крив.

        "Напротив, Сарајеву је само важно да је ријеч о неком Србину, био крив или не, да му се напакује све и свашта и да се доведе у ову позицију", сматра Јовичић.

        Бивши директор Полиције РС Драгомир Андан почео је данас штрајк глађу испред просторија ОХР-а у Бањалуци, тражећи да још једном буду сагледане околности под којим га је ОХР прије више од три године смијенио и одузео му лична документа. Испред просторија ОХР у Бањалуци, гдје Андан штрајкује глађу, налази се транспарент на којем пише "Хоћу да живим као сви нормални људи".

        Андана је смијенио некадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак 10. јула 2007. године под образложењем да је дио мреже подршке некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу, те да је застрашивао новинаре и грађане који су хтјели да је разоткрију.

        ОХР је данас саопштио да не постоје нове околности које би оправдале укидање санкција наметнутих Андану 2007. године, те да стога оне и даље остају на снази.


Powered by blog.rs