Slavko Jovičić

ПРИЈЕ 14 ГОДИНА ЗАТВОРЕН ЛОГОР СИЛОС

— Autor sjovicicslavuj @ 12:21

        САРАЈЕВО, 27. ЈАНУАРА (СРНА) - На Светог Саву прије 14 година данас је распуштен посљедњи концетрациони логор у БиХ - Силос, и то два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума.
        
        Из логора Силос, у којем је било затворено више од 600 српских цивила, тог 27. јануара 1996. године изашла су 44 логораша, посвједочио је Срни Славко Јовичић који је и сам био затвореник у овом логору.

        Логор је отворен 11. маја 1992. године, а затворен је истог датума када и злогласни фашистички логор из Другог свјетског рата Аушвиц.
        
        Јовичић је рекао да су, према његовим сазнањима, 24 српска логораша убијена тортурама, свакодневним физичким злостављањем, пребијањем и мучењем глађу.

        "У 'тунелу српског страдања'`, који су муслимани назвали `тунел спаса`, око 50 логораша је убијено, шест из Силоса, а остали су били цивили из Храснице", додао је Јовичић.

        Он је истакао да су у Силосу били затворени мушкарци од 14 до 90 година и 11 жена, од којих једна у шестом мјесецу трудноће.

        ''Осим 11 војника који су били резервни војници ухваћени на линији у Хаџићима, сви остали били су цивилна лица. Кроз логор Силос прошло је, према мојим сазнањима и евиденцији, више од 600 српских цивила, углавном са подручја Пазарића и Тарчина", рекао је Јовичић, који је посланик у Представничком дому парламента БиХ.
        
        Он је истакао да су логораши сваки дан добијали по пет кашика неке текућине и парче хљеба.
        
        "За прва 63 дана, од 77 килограма колико сам имао, изгубио сам 43, тако да сам имао свега 34 килограма. Да није било коже кости би се саме растављале. Вагали смо се на вагама које су служиле за вагање жита'', рекао је Јовичић.
        
        Он је додао да је 1993. године почело одвођење логораша из Силоса на прве одбрамбене линије муслиманске војске у Храсницу, гдје су даноноћно копали прилазе, правили утврђења, ровове, бункере.
        
        ''Логор Силос је најзлогласнији логор у протеклом грађанском рату у БиХ зато што је најдуже трајао и што су, како су утврдили стручњаци на основу исказа свједока, логораши у том логору мучени на 167 начина'', нагласио је Јовичић.

        Он је рекао да је сва документација о томе била предата бившој главној тужитељки Хашког трибунала Карли дел Понте, али да нико не жели да процесуира злочине за које постоје докази. Он је нагласио да је 70 српских логораша у међувремену умрло.

        "Логор Силос је стравична патња за српски народ. То данашњи свијет и цивилизација не могу да разумију'', рекао је некадашњи затвореник у овом логору Славко Јовичић за Срну.


Čengić donacijama kupovao oružje

— Autor sjovicicslavuj @ 23:25utorak, 26 januar 2010 

Komisija za utvrđivanje načina utroška donatorskih sredstava, koja su u BIH pristigla poslije 1995. godine, nastavi li ovim tempom, teško da će ikada utvrditi gdje je nestalo više od 20 milijardi maraka namijenjenih obnovi BiH.

Kazao je to našem listu član Komisije i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, naglasivši da se onda samo može zamisliti koliko je novca progutao ratni vihor u BiH.

- Dobro je poznata priča o milionima maraka i dolara koji su u BiH pristizali iz arapskih zemalja. Nije tajna da postoje i brojne potvrde, često pisane i na običnom papiru, kojima se potvrđuje da su dotične osobe iz samog vrha SDA i tadašnje ratne vlasti u Sarajevu preuzimale stotine hiljada dolara od raznoraznih navodnih humanitarnih organizacija, a te pare kasnije su trošene za nabavku naoružanja i vojne opreme - podsjetio je Jovičić.

Jovičićeve riječi potvrđuje i obimna dokumentacija, koja je u posjedu "Fokusa", a iz koje se jasno vidi na koji način je preuziman novac od stranih donatora, ali i kako je podijeljen unutar političkog i vojnog vrha tadašnje Republike BiH. Jedna od tih potvrda nastala je u Zagrebu 8. oktobra 1992. godine, a njome se potvrđuje da je Hasan Čengić, tadašnji glavni logističar Armije RBiH, predao 400.000 američkih dolara današnjem savjetniku hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, Željku Knezu. Novac je, obazloženo je u tom dokumentu, namijenjen za nabavku naoružanja za potrebe Okružnog štaba regiona Tuzla Armije RBiH.

-------------------------------------------------------------------

Na šta je konkretno taj novac potrošen i od koga je Knez kupovao naoružanje za potrebe Armije RBiH u periodu kada je već uveliko na snazi bio embargo na uvoz oružja, ostalo je nejasno, jer se Komšićev savjetnik juče nije javljao na naše telefonske pozive.

Hasan Čengić, koga dobri poznavaoci ovdašnjih prilika odavno nazivaju sivom eminencijom i jednim od najuticajnijih bošnjačkih političara, izdao je nekoliko dana kasnije još jednu potvrdu, na osnovu koje je izvjesnom dobavljaču u Zagrebu plaćeno 40.000 tadašnjih njemačkih maraka za nabavku 10.000 pari rukavica za potrebe Armije RBiH. Čengićevo ime našlo se i na potvrdi, napravljenoj u Beču 25. juna 1993. godine, kojom se potvrđuje da je on lično preuzeo pola miliona maraka od osnivača i dugogodišnjeg direktora navodne humanitarne organizacije Agencija za pomoć Trećem svijetu (TWRA), El Fatiha al-Hasaneina.

Taj novac, navodi se u potvrdi, namijenjen je za potrebe međunarodne zajednice. Ostalo je nerazjašnjeno kakve potrebe i ko se, u stvari, krio iza termina "međunarodna zajednica".

----------------------------------------------------------------------

Na listu papira s oznakom hotela "Hilton" u Beču sačinjena je 22. avgusta 1993. godine u glavnom gradu Austrije potvrda da je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH, Alija Izetbegović, od već pomenutog Al-Hasaneina preuzeo 60.000 maraka "u svrhu potreba u Zagrebu".

- Izetbegoviću i njegovim saradnicima protekli rat bio je brat, a to se može zaključiti na osnovu ovakvih i sličnih dokumenata. Ovo ujedno dokazuje i nepobitnu činjenicu da je ratno bošnjačko rukovodstvo, bez trunke griže savjesti, kralo sadaku, odnosno pomoć iz islamskih zemalja, namijenjenu narodu BiH. Teško će bilo koja komisija na svijetu utvrditi koliko je tog novca završilo u privatnim džepovima - zaključio je Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

 Armija RBiH bila moćnija od vojske SAD

Ako je suditi po novcu koji je iz arapskih zemalja stigao u BiH i kasnije usmjeren u kupovinu oružja i vojne opreme, Armija RBiH u tim ratnim godinama bila je jača od vojske SAD, upozorio je Galijašević.

- Čovjek prosto ne može vjerovati koliko je novca utrošeno na kupovinu vojne opreme, ali samo na papiru. U stvarnom životu taj novac sebi su prisvojili tajkuni i politički podobnici, koji se danas smiju u lice siromašnom narodu u BiH - dodao je Galijašević.


Prevod Dejtonskog sporazuma na čekanju

— Autor sjovicicslavuj @ 21:57

Datum: 25.01.2010
Autor: Dražen Remiković

SARAJEVO - Iako je ovjerena kopija Dejtonskog mirovnog sporazuma stigla u BiH prije skoro tri mjeseca, još nije poznato kada će biti završen prevod ovog dokumenta na službene jezike u BiH, potvrđeno je u parlamentu BiH.

Original Opšteg okvirnog sporazuma za mir izgubljen je u institucijama BiH početkom 2008. godine, nakon čega je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, na zahtjev Predstavničkog doma parlamenta BiH, dostavilo ovjerenu kopiju Dejtonskog sporazuma sa svim aneksima.

U Odjelu za prevođenje i lektorisanje parlamenta BiH kažu da se ovaj dokument trenutno ne nalazi kod njih, te da ih do sada niko nije obavijestio o eventualnoj dinamici prevođenja, koja je "u toku".

"Zasad nikakvo obavještenje nije stiglo, a trenutno se taj predmet nalazi u Odjelu za međunarodne odnose parlamenta BiH. Tamo se dokument prevodi s engleskog na neki međujezik, srpskohrvatski, pa će onda, kada bude došao u ovu službu, biti razdvojen i preveden na sva tri službena jezika", kazali su u Službi za lektorisanje parlamenta BiH.

Iz parlamenta BiH su napomenuli da u ovom trenutku ne može biti procijenjeno koliko će prevod na službene jezike trajati jer "prevod treba pažljivo uraditi s obzirom na to da se radi o Ustavu, a ne zna se ni koliko strana ima dokument", te da će vjerovatno biti nekih dodatnih konsultacija jer je tekst osjetljiv.

U Sektoru za međunarodne odnose i protokol takođe ne znaju do kada će trajati prevod, te napominju da to nije jedini dokument koji se prevodi.

"Trenutno se ovaj dokument prevodi s engleskog jezika na domaće, a zaista se ne zna kada će taj prevod biti završen. Takođe, mora se reći da ni strane nisu numerisane, pa se ne zna koliko je ostalo da bude prevedeno", kazali su u ovom sektoru.

----------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, objasnio je da je poslije nestanka originalnog Dejtonskog sporazuma podnio krivičnu prijavu protiv NN lica zbog nestanka Ustava BiH, kao i ministra spoljnih poslova Svena Alkalaja zbog nestanka CEFTA.

"Nekome ne odgovara Dejtonski sporazum zato što je tamo verifikovana Republika Srpska. Niko nije obraćao pažnju na tu moju prijavu, a ovu kopiju nikada neće ni prevesti", smatra Jovičić, naglašavajući da će, i ako se to desi, taj prevod ostati neverifikovan.

On tvrdi da bošnjački poslanici u parlamentu to ne žele učiniti jer bi na taj način bila verifikovana Republika Srpska.

-------------------------------------------------------------

Velimir Jukić, član Ustavnopravne komisije u parlamentu BiH, kaže da su za prevod dokumenta predviđeni ljudi i službe koje treba da rade taj posao, međutim, on naglašava da postoji niz dokumenata koji treba da budu prevedeni na domaće jezike, a to još nije urađeno.

"Imate presudu Suda za ljudska prava u slučaju 'Finci', kojom je naloženo da budu uklonjene diskriminatorske odredbe izbornog zakona, a mi sada ne možemo raditi ništa dok ne dobijemo službeni prijevod tog dokumenta", navodi Jukić, precizirajući da je u pitanju neodgovornost pojedinaca.

------------------------------------------------------

Ademu Huskiću, poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH, čini se logičnim da oni koji su pokrenuli inicijativu za tim poslom pokažu malo više agilnosti i privedu posao kraju.

"Imamo visokog predstavnika i on je jedini autoritet, tako da bez obzira na to šta tamo pisalo, mi smo u takvoj situaciji da visoki predstavnik predstavlja jedinog tumača tog sporazuma", kazao je Huskić.


Zavlače biračima ruke u džep

— Autor sjovicicslavuj @ 20:47 M. Kremenović ... nedjelja, 24 januar 2010 

Zadaci Centralne izborne komisije BiH i lokalnih izbornih komisija, u skromnom opisu poslova, koji treba da obavljaju, svode se na sačinjavanje izbornih lista i utvrđivanje imovinskih kartona, pa čak ni to nisu u stanju da urade, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH komentarišući zahtjeve članova CIK BiH i izbornih komisija za povećanjem primanja.

Drama u vezi s primanjima članova CIK BiH isplivala je prilikom zahtjeva za uvećanje finansijske nadoknade članovima komisija s obzirom na to da enormna primanja, pored sedmoro članova CIK BiH, imaju i brojne opštinske komsije.

Jovičić je reagovao na nastojanje Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH, da članovima komsije uvećaju lična primanja, nakon što su usaglasili da im bude produžen mandat s pet na sedam godina.

Zabrinjavajuće je i to što su se članovi Interresorne radne grupe, koju sačinjavaju predstavnici CIK BiH, Savjeta ministara BiH i parlamenta BiH saglasili da će i godinu dana nakon isteka sedmogodišnjeg mandata članovi CiK BiH primati punu platu koja iznosi 4.184 KM.

- Izborne komisije imaju sasvim lagodan posao, ali im je očito i to nedovoljno pa traže još lagodniji. Nisu izbori u BiH svakih deset dana, pa da je obim njihovog posla toliko važan da traže ekstra zarade. Izbori su svake četiri godine, odnosno dvije, ukoliko se gledaju lokalni i opšti izbori - ističe Jovičić.

On kaže da su njihova primanja enormno velika u odnosu na sve druge u institucijama BiH, koja su, kako je rekao, sami sebi predvidjeli u budžetu.

- Zašto povećavati mandat članovima CIK BiH u odnosu na najduže mandate, koje imaju izabrani funkcioneri na najvišim pozicijama u BiH. Ne vidim profesionalni angažman članova CIK BiH. Zna se kada se održavaju izbori, ali je nejasno šta komisija radi u međuvremenu, kada se završe izbori. Možda im je zadatak da nekoga skinu sa funkcije, a da prethodno nisu provjerili da li taj čovjek ispunjava uslove da bude na listi. Tek kada se sjete da bi nešto trebalo da rade, skinu nekoga s liste sa zakašnjenjem - naveo je Jovičić.

On je najavio da će se u parlamentu suprostaviti takvim namjerama, ukoliko se, kako kaže, neko odvaži da pusti takav prijedlog, ističući da ipak sumnja da će se to desiti.

------------------------------------------------------------------

Parlamentarci i ministri koji su učestvovali u raspravi u Interresornoj radnoj grupi nezadovoljni su dosadašnjim načinom finansiranja prema kojem članovi Izborne komisije u Brčko distriktu tokom mandatnog perioda naplate i do 250.000 maraka, odnosno tri hijade maraka mjesečno.

---------------------------------------------------------

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, rekao je da su primanja članova komsije ekstremno velika.

- Ne treba vam fakultet, a ni pamet da biste na ovaj način dobili ogroman novac. Šta rade ovi ljudi u vrijeme kada nisu izborne godine? - zapitao se Nović.

-----------------------------------------------------------

Niko Lozančić, potpredsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, postavio je pitanje trebaju li uopšte opštinske izborne komisije u godinama u kojima se ne održavaju izbori.

Naveo je primjer Hrvatske, u kojoj članovi opštinskih izbornih komisija naknade primaju samo u izbornoj godini.

-------------------------------------------------------

 DŽAFEROVIĆ: Enormna primanja

Šefik Džaferović, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da stvari nisu sporne po pitanju primanja sedmoro članova CIK BiH, upozoravajući da se nezadovoljstvo pojavilo zbog primanja lokalnih izbornih komisija koje djeluju jednom u dvije godine.

- Mjesečna naknada ekstremna je recimo u Brčkom gdje iznosi tri i po hiljade maraka. Nije normalno ni da odbornik ima toliku platu. Još je nenormalnije da član lokalne izborne komsije, koji većinu vremena nema nikakvog posla, ima redovan mjesečni iznos u tolikom iznosu. Svaka opština ima izbornu komisiju, koje imaju naknade. Ne bi bilo problema da su te naknade 50 ili 100 maraka, ali tri hiljade maraka jeste veliki problem - rekao je Džaferović.


Terorista ima kao šaše

— Autor sjovicicslavuj @ 23:46

S. MIŠLjENOVIĆ, 22.01.2010Vehabije

 
BANjALUKA - Poruka ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića da su izjave po kojima u Bosni i Hercegovini postoje terorističke organizacije i teroristi proizvoljne i neutemeljene, da nema izveštaja bezbednosnih agencija koje bi to potvrdile, izazvale su mnogobrojne reakcije stručnjaka.
-------------------------------------------------------
 To što Ahmetović tvrdi je velika laž i obmana javnosti, kaže za "Novosti" Dževad Galijašević, član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma.
 
- Ministar Ahmetović očigledno nije upoznat sa najnovijim izveštajem američke vlade, odnosno Stejt departmenta, prema kojem je 1.100 osoba iz BiH povezano sa terorizmom. Pored toga, u izveštaju Komiteta za bezbednost pri Savetu za bezbednost Ujedinjenih nacija još se nalazi oko 100 osoba iz BiH, kojima je zabranjen ulaz u SAD, upravo zbog povezanosti sa terorizmom - navodi Galijašević.
 
On dalje objašnjava da prema izveštajima mnogobrojnih stranih bezbednosnih agencija, u BiH postoji više od 100.000 vehabija i ta brojka konstantno raste.

- Nisu sve vehabije teroristi, ali svi teroristi jesu vehabije. To je ciljna grupa iz koje se regrutuju teroristi i članovi Al kaide. Oni zasada nemaju bataljone i brigade, ali dvojica islamista na radikalnom zadatku su već grupa i vojna formacija. Bojim se da je novi ministar počeo rano da daje proizvoljne informacije, pre nego što je upoznao celokupnu situaciju. Za to bi mu pomoglo do obiđe vehabijske džamije po BiH - ističe Galijašević.

Sada je u BiH čitav bošnjački narod, tvrdi Galijašević, izložen radikalnoj islamizaciji i pretvaranju u ciljnu grupu radikalnog islamističkog delovanja u ovom području Evrope, ali i dalje.

- Ako u ministarstvu bezbednosti BiH žele da to eliminišu moraju da razbiju mrežu radikalnog islama. To se može započeti tako što će se procesuirati pred pravosuđem BiH za ratne zločine članovi odreda "El mudžahedin", koji je bio formacijska osnova za izgradnju terorističke mreže u BiH - poručio je Galijašević.
-----------------------------------------------------
Član zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, Slavko Jovičić, tvrdi da se BiH teško može osloboditi balasta zvanog radikalni islam. On čak dodaje da Bosnu i Hercegovinu već prati glas da je zemlja u kojoj se obučavaju budući članovi Al kaide.

- Imao sam priliku da posetim mnoge centre širom sveta i mogu da kažem da su me svuda pitali koliko dugo već Al kaida postoji u BiH, gde se obučavaju i koliko ima članova Al kaide u BiH.
Nažalost, BiH u svetu smatraju zemljom u kojoj postoje ćelije ove islamske terorističke organizacije i bezbednosne agencije iz BiH moraju preduzeti sve što je u njihovoj moći, kako bi taj problem iskorenile. Ako do toga ne dođe, budući građani BiH mogli bi zbog toga da se nađu na crnoj listi svih zemalja sveta - kaže Jovičić.
----------------------------------------------------------

POSTOJE IZVEŠTAJI

DžEVAD Galijašević kaže da je izjava ministra Ahmetovića kako u BiH nema izveštaja o postojanju osoba povezanih sa terorizmom, u najmanju ruku netačna.
- MUP RS, ali i ostale bezbednosne agencije, nedavno su objavile da je u BiH minimalno 40 osoba koje su povezane sa terorizmom i to je informacija koja je bila u javnosti. Sramota je da ministar bezbednosti BiH o tome ništa ne zna - ističe Galijašević.
----------------------------------------------------------

OPTUŽENI PORIČU KRIVICU

RIJAD Rusten Pašić
, Edis Velić i Muhamed Rusten Pašić izjasnili su se u petak pred Drugim odeljenjem za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju suda BiH da nisu krivi, dok je optuženi Abdulah Handžić odbio da se izjasni o krivici, pa je sud, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, konstatovao da je poriče.

Ovo je u petak saopšteno "Novostima" iz suda Bosne i Hercegovine. Rijada Rusten Pašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića optužnica tereti za krivična dela - terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih dela i neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom, kao i proizvodima dvojne namene. Muhameda Rusten Pašića i Edisa Strojila optužnica tereti za krivična dela - neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom, proizvodnja dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih dela.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Rijad Rusten Pašić organizovao grupu čiji su članovi postali i optuženi Abdula Handžić, Edis Velić, Muhamed Rusten Pašić i Edis Strojil, kažu u sudu BiH. Grupa je nabavljala i posedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namene, podobne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, video-snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstv. Sve ovo pripremano je u nameri da se izvrši napad na jedan od identifikovanih objekata, radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura u BiH.
 

Bošnjačke stranke protiv zakona o popisu

— Autor sjovicicslavuj @ 02:12

 Datum: 21.01.2010

Autor: Željka Domazet

SARAJEVO - Poslanici SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH poručili su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da nisu spremni da podrže Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine koji je juče u ovom domu razmatran u prvom čitanju.

Bošnjačke stranke protiv zakona o popisu

 Poslanici Šemsudin Mehmedović i Slavko Jovičić Slavuj, pred početak sjednice parlamenta BiH..

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske nisu imali primjedbi na predloženi zakon koji omogućava izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te o jeziku, dok su poslanici HDZ BiH i HDZ 1990, ističući da se slažu sa potrebom usvajanja zakona i provođenja popisa, ocijenili da je u amandmanskoj fazi moguće napraviti izvjesne korekcije.

- S obzirom na to da su SDA, Stranka za BiH i SDP izričiti da neće podržati zakon, vrijeme će etnodemografskim manipulantima pokazati da je popis neophodan i dokazaće im da se određene stvari mogu prikrivati, ali se ne mogu sakriti - rekao je predsjedavajući Parlamenta BiH Milorad Živković.

Živković je istakao da su zaključci koje je predložila SDA, SBiH i SDP više ucjena nego kompromis.

Poslanik SNSD-a Milica Marković kazala je da ni ova stranka nije zadovoljna sadržajem zakona ali da je riječ o kompromisnom rješenju i da je neophodno da BiH ima popis kada i sve zemlje Evropske unije.

- Iznošenjem stavova koje smo čuli od poslanika bošnjački stranaka zakiva se u mjestu, čini se sve da popisa ne bude - kazala je Markovićeva.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić je replicirajući poslanicima SDA i SBiH upitao zar nije etničko čišćenje silnih miliona maraka koji su trebali biti namijenjeni povratku a nestali su da više niko ne zna ni gdje.

Šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović je rekao da se ne treba izjašnjavati o ovom zakonu i predložio da se formira parlamentarna grupa koja bi ga doradila.

- Ovaj zakon je predlagala struka a ne politika. Pokušalo se time riješiti pitanje ukupnog broja stanovnika onako kako predlaže evrostat. O vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti se izjašnjavaju svi stanovnici u zemljama bivše Jugoslavije pa čak i u Albaniji i uvijek su to radili, s obzirom na to da su izričito etnodemografskim manipulantima, vrijeme će pokazati da je popis neophodan i da se rezultati popisa mogu prihvatiti ali se ne mogu sakriti - kazao je Živković.

Referentni datum popisa je 31. mart 2011. i obuhvatao bi stanovnike BiH koji su prije tog datuma u BiH proveli godinu  kao i one koji su iz BiH otišli prije manje od jedne godine od ciljanog datuma popisa.

Popis 1991. godine

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić rekao je da je nedopustivo što bošnjačke stranke ne žele popis stanovništva ni 20 godina od posljednjeg popisa i istakao da ni onaj popis koji je obavljen 1991. godine nigdje nije potvrđen.

- Taj popis nikada nije prihvatio Parlament BiH iako se u svim pričama u popisu stanovništva i funkcionisanju vlasti pozivaju na njegove rezultate, rekao je on.

 

RTRS odbija platiti novčanu kaznu od 100.000 KM koju je izrekao RAK!

— Autor sjovicicslavuj @ 23:46
 
Prekršila standarde o prelasku s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje
 
 Autor: Fena/Srna/Onasa
 21.01.2010.
RTRS: Gledaoci izloženi nepotrebnim troškovima
 

Foto: Arhiv

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je donijela Rješenje kojim se Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) izriče novčana kazna od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61. UHF kanala na lokaciji Banja Luka-Pobrđe.

Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da je RTRS 12. decembra 2009. u 00:00 sati počela s digitalnim zemaljskim emitovanjem programa po redovnoj programskoj shemi, te od 17. decembra 2009.  i s emitovanjem programa Europe by Satellite, po standardu DVB-T sa MPEG2 kompresijom, i na taj način prekršila član 32. stav 1. Zakona o komunikacijama BiH.

Također, RTRS nije postupila po nalogu RAK-a od 14. decembra 2009. da obustavi nelegalno emitovanje na navedenom kanalu, kršeći time i član 46. stav 3. tačka c) Zakona o komunikacijama BiH.

Interna komisija Agencije je, razmatrajući predmetni slučaj, ustanovila da je RTRS prekršila standarde definirane u državnoj Strategiji o prelasku s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje (DTT Strategija), koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 17. juna 2009. godine, i koja jasno utvrđuje nadležnosti i obaveze institucija u BiH za prelazak s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje u skladu s međunarodnim obavezama.

Uzimajući u obzir da je RTRS bez odgovarajuće dozvole započela korištenje frekvencije iz digitalnog plana, uz nepoznate tehničke karakteristike, dovedeno je u pitanje i adekvatno postupanje Agencije u vezi s obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Završnih akata regionalne radiokonferencije Ženeva 06.

Osim toga, RTRS je, pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustila da obavijesti korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.

Naime, za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top box“, koji se neće moći koristiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje.

DTT strategija predviđa emitovanje po standardu DVB -T s MPEG4 kompresijom i Agencija je, kao državni organ, zakonski zadužena da provodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da nijedna fizička ili pravna osoba ne može koristiti frekventni spektar bez odobrenja, saopćeno je iz RAK-a.

RTRS neće platiti kaznu

Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) saopštila je da neće platiti kaznu koju joj je izrekla Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH, jer je njen cilj "sprečavanje daljnjeg razvoja RTRS".

"RTRS neće platiti kaznu jer bi to značilo priznanje podaničkog odnosa prema sarajevskom impotentnom činovničkom poimanju budućnosti ovog društva", saopćila je ova medijska kuća.

Dodik: Pokušaj potcjenjivanja institucija RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o kažnjavanju Radio-televizije RS zbog uvođenja digitalnog signala neprihvatljiva politika i pokušaj omalovažavanja i potcjenjivanja institucija Srpske.

"Ovo je još jedan pokušaj Sarajeva da disciplinuje Banjaluku i da spriječi ulazak Republike Srpske i BiH u evropske integracije putem novih tehnologija", rekao je Dodik, komentarišući odluku RAK-a da kazni RTRS sa 100.000 KM.

Majkić nazvala RAK "nelegalnim organom"!

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da današnja  odluka Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o novčanom sankcionisanju Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ predstavlja mjeru "nelegalnog organa". 

"Ovom odlukom RTRS se kažnjava, jer se usudio da napreduje prema zacrtanom cilju u skladu sa zahtjevima EU i počela da emituje program na digitalnom kanalu", izjavila je Majkićeva.

Ona je napomenula da je RAK institucija koja na čelu ima direktora i Savjet kojima su istekli mandati, odnosno nelegalno rukovodstvo.

"Usudila se Republika Srpska da bude bolja od BiH. To je ocijenio nelegalni organ i odlučio da je sankcioniše. To je potvrda da RS ide ispravnim putem i da u tom smjeru treba nastaviti", istakla je Majkićeva koja obavlja i dužnost člana Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dokić: Odluka RAK-a očekivana

Predsjedavajući Komisije za transport i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić izjavio je da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o novčanom kažnjavanju Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ na neki način očekivana, ali ne u tako drastičnom obliku.
 
"Rukovodstvo RTRS-a ušlo je u određeni rizik i pored činjenice da može da bude kažnjeno, rukovođeno dobrom namjerom da se deblokira započeti proces digitalizacije u BiH, koji je bio blokiran u Sarajevu", rekao je Dokić novinarima. 

On je istakao da je RTRS ovim potezima pokazala da ne želi da bude na repu događaja u pogledu digitalizacije, napomenuvši da će se tražiti način da se proces digitalizacije završi kako je predvidio i Savjet ministara BiH do kraja 2011. godine.

"Očekujem da će u žalbenom postupku RAK sagledati mogućnost smanjenja kazne i što prije izdati potrebnu licencu za RTRS da može da emituje eksperimentalni digitalni program. Mislim da će to biti od koristi za sve, i upozorenje onima koji su odgovorni da rade taj posao brže i ekspeditivnije", dodao je on.

Jovičić: Katastrofalna odluka

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić ocijenio je katastrofalnom odluku Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o novčanom kažnjavanju Radiotelevizije Republike Srpske /RTRS/.

"Umjesto da pohvale projekat digitalizacije RTRS-a i kažu da ta televizija ide naprijed, jer se digitalizacija mora provesti do 2011. godine, oni donose neprimjerene odluke o enormno visokom novčanom kažnjavanju", rekao je Jovičić novinarima.
 
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković naglasila je da je kazna RAK-a neprimjerena, te da je ova agencija drastično i ekstremno djelovala u slučaju RTRS-a.

Davidović: Drakonska kazna

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Dragan Davidović izjavio je večeras da je Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ neosnovano i drakonski kaznila ovu medijsku kuću, jer je iz Srpske napravljen prvi  pozitivan iskorak na uvođenju digitalizacije u BiH.  
 
"RTRS ima vlastite resurse i kadrove da izvrši ovaj proces. Kažnjeni smo što smo iz Banjaluke, iz RS, prvi napravili pozitivan iskorak", istakao je Davidović za RTRS.

Prema njegovim riječima, RTRS je krenula u ovaj proces, koji mora završiti do kraja 2011.godine, sa vlastitim potencijalom, kako na prostore BiH ne bi dolazile neke sumnjive ideje i da se ne bi pojavio neki četvrti javni emiter koji bi sve to dobio na sumnjiv način, a što bi predstavljalo svojevrstan presedan.

Davidović je naglasio da će se RTRS  protiv ovakve odluke RAK-a boriti svim pravnim sredstvima i da neće platiti izrečenu kaznu.


РAК због дигитализације казнио РТРС са 100.000 КМ

— Autor sjovicicslavuj @ 22:52

Datum: 21.01.2010
Autor: М. Филиповић, Ж.Домазет

СAРAЈЕВО, БAЊA ЛУКA - Регулаторна агенција за комуникације Радио-телевизији Републике Српске изрекла је казну од 100.000 марака због емитовања дигиталног сигнала са локације Побрђе Бања Лука.

РAК због дигитализације казнио РТРС са 100.000 КМ
РAК је саопштио да је утврђено да је РТРС овим "прекршио Закон о комуникацијама БиХ", те да није поступио по њиховом налогу од 14. децембра 2009. године да "обустави нелегално емитовање, кршећи тиме такође закон".

- Одговорно тврдимо да у БиХ не постоји законска регулатива која одређује питање дигиталног емитовања и да не постоји могућност кажњавања заснована на закону. Драконска казна од 100.000 КМ јасно говори да је циљ овог рјешења спречавање даљег развоја Радио-телевизије РС - саопштено је из РТРС-а.

Истичу да је Рјешење РAК-а донесено на невјешто исконструисаним закључцима и неистинито тумаченим законским одредбама.

РТРС наводи да неће платити казну и додаје да је кажњена зато што јој је сједиште у Бањој Луци, зато што је Јавни сервис Републике Српске и зато што не користи језик мржње.

- Намјера кажњавања је да се спријечи увођење нових технологија и извршавања обавеза према Европској заједници. Тражи се да платимо казну зато што послујемо без губитака, зато што смо кадровски, програмски и технички стабилни - кажу у РТРС-у.

---------------------------------------------------

Премијер РС Милорад Додик рекао је да је одлука РAК-а о кажњавању РТРС-а неприхватљива и да је ово још један покушај омаловажавања и потцјењивања институција Српске.

- Ово је још један покушај Сарајева да дисциплинује Бању Луку и спријечи улазак РС и БиХ у европске интеграције путем нових технологија - рекао је Додик и најавио да ће Влада РС разматрати ово питање на једној од идућих сједница.

--------------------------------------------------------------

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да је рјешење РAК-а несхватљиво и неразумно, јер је дигитализација телевизије у БиХ захтјев Европске комисије који треба да буде испуњен до 2011. године.

- РТРС је кажњена јер се усудила да учини технолошки напредак у области дигиталног емитовања у складу са највишим европским стандардима. РТРС је кажњена јер иде напријед корацима које друге телевизије у земљи не могу да слиједе - казала је Мајкићева.

Додала је да РAК није реаговао и казнио телевизије у земљи које годинама "сију мржњу, лажи и клевете".

- РAК је нелегална институција, јер су њеном директору и члановима Савјета истекли мандати, а у стању су да изричу овакве драконске казне. Дакле, ово рјешење РAК-а је нелегално - истакла је Мајкићева.

-------------------------------------------------------

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић рекао је да је одлука РAК-а спорна и да је представља притисак.

- РAК не говори о вишку средстава и плановима како ће их распоредити него жели да РТРС-у на тај начин одузме право на будућност - казао је Калабић.

-------------------------------------------------------

Посланик Славко Јовичић казао је да је РAК, умјесто казне, требало да похвали пројекат којим РТРС иде напријед.

- РAК је институција беспосличара и канцерогено ткиво које треба укинути - сматра Јовичић.

----------------------------------------------------------------

Члан Управног одбора БХРТ-а Никола Деретић казао је да је изречена казна РТРС-у веома висока, али је рекао да он није мјеродаван да коментарише рјешење РAК-а.

Докић

Посланик ПДП-а у Парламенту БиХ и предсједник Комисије за дигитализацију Бранко Докић казао је да је казна коју је РAК изрекао РТРС-у драстична.

- Руководство РТРС-а је ушло свјесно у ризик, али је имало намјеру да започети процес дигитализације деблокира, а он је био блокиран у Сарајеву на државном нивоу скоро годину. Сви јавни сервиси очекивали су шест до седам милиона за прву фазу, како је било предвиђено пројектима, да би се ишло у израду преносног система, али се то није десило - казао је Докић.

Додао је да РТРС не жели да буде на репу догађаја у процесу дигитализације и да ће тражити начин да се овај процес заврши како је и предвидио Савјет министара.

Текст на линку: glassrpske.com - novosti/


ОДРЖАНА РАСПРАВА О ДОПУНИ КРИВИЧНОГ ЗАКОНА

— Autor sjovicicslavuj @ 22:28

САРАЈЕВО, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавили су расправу о Приједлогу закона о допуни Кривичног закона БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а БиХ Денис Бећиревић, којим се забрањује регистровање фашистичких организација.

-----------------------------------------------------

        Предложеним законом прописују се казне за осниваче фашистичких организација и припадника, али и за службена лица која дозволе регистрацију таквих организација.

        Такође, предвиђене су казне за истицање фашистичких симбола на јавним мјестима и пјевање фашистичких пјесама на спортским такмичењима.

-----------------------------------------------------------------

        Посланик СНСД-а Драго Калабић истакао је да је због важности Кривичног закона неопходно да предлагач јасно прецизира шта значе фашистичке организације да не би остале недоумице судијама и да се не би користио у дневнополитичке сврхе.

----------------------------------------------------------

        Предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић указао је да неке странке попут СДП-а БиХ дају себи ексклузивитет на антифашизам.

        "Немојте себи давати ексклузивитет да предлажете антифашистичке законе", поручио је Живковић.

------------------------------------------------------------

        Посланик ПДП-а Бранко Докић истакао је да се током расправе "стиче погрешан утисак да су припадници једног народа, који су били највише жртве фашистичког режима, сада то исто подржавају".

-------------------------------------------------------------

        Посланик Странке за БиХ Адем Хускић истакао је да је за усвајање принципа овог законског акта у првом читању, а да се тај акт у наредној фази побољша.

-----------------------------------------------------

       Посланици су одржали расправу о приједлозима закона о допунама Закона о Суду БиХ и Тужилаштву БиХ, који је по скраћеном поступку предложила шеф Клуба посланика Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић према којем би страни тужиоци и судије остали у пуном капацитету до 2012. године.

----------------------------------------------------------

        Посланик ПДП-а Бранко Докић је ове приједлоге закона назвао политиканством, које није потребно у парламенту, поготово што долази од странке која чини парламентарну већину.

--------------------------------------------

        Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да се не може очекивати да се након одлука високог представника о продужетку мандата тужиоцима и судијама који раде на ратним злочинима сада ретроактивно парламент продужи мандат свим странцима у овим правосудним институцијама.

----------------------------------------------------------

        У току је расправа о Информацији о издатим дозволама за промет оружја, војне опреме и производа двојне намјене у 2008. години чији је подносилац Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.


ПОСЛАНИЦИ ИЗ РС ЗА ПОПИС СА ЕТНО-НАЦИОНАЛНИМ ЕЛЕМЕНТИМА

— Autor sjovicicslavuj @ 22:11

 


        САРАЈЕВО, 21. ЈАНУАРА (СРНА) - Посланици СДА у Представничком дому данас су поновили свој одраније познати став да Приједлог закона о попису становништва у БиХ 2011. године представља легализацију етничког чишћења, што су негирали посланици из Републике Српске (РС), истичући неопходност провођења пописа заједно са могућношћу изјашњавања о свим етно-националним елементима.

------------------------------------------------------

Лазар Продановић из СНСД истакао је да најмање два од три конститутивна народа неће прихватити попис без могућности изјашњавања о нацији, вјери и језику.
        
        "То не би био само статистички податак'', рекао је Продановић, упозоравајући да је прича о босанским Србима и босанским Хрватима прича о босанској нацији.

----------------------------------------------

        Славко Јовичић из Клуба посланика СНСД подсјетио је да се Устав БиХ заснива на конститутивности народа.
        
        "Уколико нема националне одреднице у попису, нема ни Устава'', истакао је Јовичић, који се залаже за упоређивање резултата пописа из 1991. и 2011. како би се, између осталог, помогло утврђивању истине о страдању у БиХ.        
        
        Наводећи да ниједна институција у БиХ није верификовала попис становништва из 1991. године, он је запитао зашто га се онда сви слијепо држе.

------------------------------------------------------

        Независни посланик Момчило Новаковић оцијенио је да је од почетка евидентно да не постоји воља да се овај закон усвоји и проведе попис, те изразио сумњу да би закон о попису био усвојен чак и кад би постојала сагласност да се заувијек власт дијели према резултатима пописа из 1991. године.

-------------------------------------------------------

        "За све земље у окружењу прихватљиво је да се грађани попишу по етничком и националном основу, чак и за Албанију'', рекао је предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић.
        
        Подсјећајући да је то увијек радила и БиХ, он је додао да му није јасно зашто то не би чинила и даље.
        
        "С обзиром да су СДА, Странка за БиХ и СДП изричити да неће подржати закон, вријеме ће етнодемографским манипулантима показати да је попис неопходан и доказаће им да се одређене ствари могу прикривати, али се не могу сакрити'', поручио је Живковић.


U BiH nema pravde za sve

— Autor sjovicicslavuj @ 21:20

Datum: 20.01.2010

 Autor: Dražen Remiković

BANJALUKA, SARAJEVO - Većina pravnih stručnjaka i čelnika civilnog sektora, ali i jednog dijela političara smatra da se pravi loša slika o BiH kao pravnoj državi kada građani te zemlje moraju tražiti pravdu u drugoj državi jer je ne mogu naći u svojoj.

Savez logoraša RS prije nekoliko dana ustupio je stotine predmeta za logore i zločine nad Srbima počinjene u toku prošlog rata na teritoriji BiH Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, smatra da kada se nema povjerenja u domaće pravosuđe, legitimno je pravo da se to traži od drugih pravosudnih institucija.

"U slučaju Dobrovoljačke, 'tuzlanske kolone', Atifa Dudakovića, Nasera Orića i drugih može se govoriti i o nečinjenju, selektivnom pristupu u procesuiranju odgovornih za konkretne ratne zločine, a treba imati u vidu da se to još posmatra s pozicija nacionalne podijeljenosti", kazao je Dejanović. Prema njegovoj procjeni, nikada se neće dogoditi da se svi odgovorni za ratne zločine na svim stranama procesuiraju, prvenstveno zbog nepostojanja političke volje i institucionalnih kapaciteta.

---------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH i bivši logoraš, kaže da ratne zločine na prostoru eks- Jugoslavije svaki sud na svijetu ima pravo da procesuira, te ne vidi problem da Tužilaštvo Srbije otvori predmete koje su logoraši iz RS dostavili ovoj instituciji.

"Tužilaštvo BiH nije otvorilo još nijedan predmet u kojem su stradali Srbi, bez obzira na to što je bezbroj dokaza i izvještaja podneseno. Stiglo je sijaset predmeta iz Haga sa oznakom A koji su trebali biti odmah procesuirani, ali, nažalost, Sud BiH ne interesuje stradanje Srba", smatra Jovičić, i dodaje da je ista stvar s Tužilaštvom BiH u kojem su stranci, kako kaže, "vedrili i oblačili".

On je kao primjer naveo Švedsku koja sudi optuženima za ratne zločine u BiH, te istakao da ako ona ima pravo da sudi, onda ima i Srbija.

"Ja se solidarišem sa svojim sapatnicima i podržavam ih u svojim nastojanjima da istjeraju pravdu", kazao je Jovičić dodajući da je istina nedjeljiva i da na nju niko nema ekskluzivno pravo.

-------------------------------------------------------

Petar Kunić, profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci, kaže da su građani BiH došli u fazu da moraju zahtijevati procesuiranje zločina od druge države, a poseban akcenat toj priči daje to što se radi o ratnim zločinima.

"Očito da nije bilo volje u Sudu BiH da se stvari procesuiraju i logoraše je nužda natjerala na takav potez. Sada možemo reći da je dobro što postoji takva mogućnost da se predmeti ustupe drugoj državi", objasnio je Kunić, naglašavajući da je Srbija odlučna da te slučajeve procesuira kako bi se, kako kaže, "jednom saznalo pravo stanje".

---------------------------------------------

Međutim, u Tužilaštvu BiH su ponovili poznati stav da su za procesuiranje ratnih zločina na području BiH "isključivo nadležni pravosudni organi BiH".

Na pitanje da li će Tužilaštvo BiH sarađivati sa Specijalnim tužilaštvom Srbije na ovim predmetima, portparol ove institucije Boris Grubešić je kazao da se "ratni zločini procesuiraju isključivo u pravosudnim organima BiH".

"Nisam rekao da Tužiteljstvo BiH neće sarađivati sa ovim tužiteljstvom, a hoće li biti saradnje ili ne, ja to ne znam", kazao je Grubešić.

On je naglasio da se ne spominje činjenica da je Tužilaštvo BiH podiglo više optužnica za stradanje Srba u toku prošlog rata.

"Nikad ne pravimo nacionalnu selekciju kao što se to može čuti u nekim političkim krugovima da selektivno pristupamo rješavanju predmeta, nego taj posao obavljamo kao pravi profesionalci", kazao je Grubešić.

----------------------------------------------------

U Ministarstvu pravde BiH su kratko kazali da ih nikad niko od kolega iz Srbije nije kontaktirao o eventualnoj razmjeni podataka i dokumenata kada su u pitanju ovi predmeti, te objasnili da oni nisu organ koji odlučuje u ovom slučaju.

"Mi smo samo organ posredovanja preko kojega se odvija međunarodna pravna pomoć. Ukoliko Tužilaštvo BiH donese neku odluku, mi ćemo je samo proslijediti nadležnom organu", rekao je Jusuf Halilagić, generalni sekretar ovog ministarstva.


Улазе у траг 20 милијарди марака донација

— Autor sjovicicslavuj @ 18:01

Datum: 19.01.2010
Autor: Глас Српске

СAРAЈЕВО - Комисија за утврђивање трошења донаторских средстава пристиглих у БиХ послије 1995. године послије године постојања јуче је утврдила конкретан план рада.

Комисији, која постоји већ годину, ово је шести састанак и на њему је одлучено да ће се до сљедећег састанка у сриједу предложити изглед упитника који ће бити прослијеђен страним амбасадама, дипломатско-конзуларним представништвима и организацијама из земаља које су слале новчана средства у БиХ.

Упитници ће бити послати и институцијама на свим нивоима које су биле задужене за утрошак послатих средстава.

Комисија покушава да утврди гдје је нестао већи дио новца од 14 до 20 милијарди марака пристиглих послије рата у БиХ.

Предсједник Комисије Сефер Халиловић рекао је јуче да ова комисија не би ни постојала да институције које су за то задужене раде свој посао како треба.

Прије ове 2003. је такође била формирана комисија са сличним задатком, али је угашена. Њени налази о злоупотреби седам до осам милиона донација никада нису упућени правосудним институцијама, нити је SIPA отворила истрагу.

Око 700 милиона КМ пристиглих само за обнову Сребренице од којих су повратници имали мало користи средства за обнову кућа завршавала су у приватним фондовима, а било је чак и малверзација приликом изградње Меморијалног центра у Поточарима.

--------------------------------------------------------------

Опструкције из Сарајева

Члан комисије Славко Јовичић изјавио је јуче Срни да је очигледно да постоје опструкције из Сарајева када је ријеч о истраживању трошења новца од донација.

- Опструкције постоје с разлогом, јер је 98 одсто донација стигло преко Сарајева, а у РС свега један до један и по одсто. Зато њима не одговара истина, а ријеч је о милијардама КМ покрадених донаторских средстава - рекао је Јовичић.

Текст на линку: glassrpske.com/vijest/


Meseću odstupi

— Autor sjovicicslavuj @ 20:59utorak, 19 januar 2010 

Najnovije izjave još aktuelnog predsjednika Hrvatske, Stjepana Mesića, uznemirujuće su prijetnje čovjeka koji je političku karijeru počeo s ratom i sada bi s ratom da je i završi, saopštila je Vlada Republike Srpske, reagujući na najnoviji ispad hrvatskog predsjednika, koji je zaprijetio upotrebom vojne sile ukoliko bi premijer RS, Milorad Dodik, raspisao referendum u Srpskoj.

Odlazeći predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je rekao da bi poslao Vojsku Hrvatske da prekine koridor u bosanskoj Posavini i onesposobi Republiku Srpsku da postoji.

- Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcjepljenju srušio Dejtonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati i zato bih vojno prekinuo koridor - objasnio je Mesić novinarima.

On je rekao da premijer Srpske Milorad Dodik vara međunarodnu zajednicu te da igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, on će tada raspisati referendum o otcjepljenju, neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija biće ostvarena.

------------------------------------------------

- Ove radikalno-ekstremne izjave za koje smo mislili da se nikada više neće čuti u našem regionu predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su, jer je  Mesić još aktuelni predsjednik i vrhovni komandant vojske Hrvatske, koja je članica NATO. Zato očekujemo od svih političara u regionu, predstavnika međunarodne zajednice, zvaničnika NATO i svih miroljubivih ljudi u Hrvatskoj i šire da osude ratne prijetnje lažnog mirotvorca Stjepana Mesića, upućene srpskom narodu i RS - navodi se u saopštenju.

Predstavnici Vlade RS podsjećaju da je opšte poznato da je s ovakvim rječnikom mržnje i prijetnji Mesić pravio atmosferu za masovne zločine nad Srbima i njihovo protjerivanje iz Hrvatske, u posljednjem ratu, oko čega se nikada javno nije odredio.

- Takve izjave koje ponovo oživljava i šalje s Pantovčaka ne doprinose dobrosusjedskim odnosima i stabilizaciji u regionu za šta se Republika Srpska već odavno zalaže, ali očigledno ne i Mesić - navode u Vladi RS.

----------------------------------------------------------

Predsjednik PDP, Mladen Ivanić, rekao je da izjava hrvatskog predsjednika potvrđuje da je Mesić bio i ostao veliki nacionalista koji se samo tokom jednog vremena pokušao prodati za demokratu.

On je dodao da se, srećom, Mesića više ništa neće pitati, jer je on penzioner koji je izgubio razum i svijest.

------------------------------------------------------------

Srpska demokratska stranka smatra da su sa izjavama odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o oružanoj agresiji na Republiku Srpsku definitivno pale maske i da je potvrđeno da Zagreb nije odustao ratnih ciljeva stvaranja velike Hrvatske.

Iz SDS ističu da je Mesić definitivno razotkrio licemjerstvo zvaničnog Zagreba koji je referendumom došao do nezavisnosti, Srbiju i Jugoslovensku narodnu armiju proglasio agresorima, a sada otvoreno priznaje da i dalje ne odustaje od projekta velike Hrvatske.  

-------------------------------------------------------------

Poznati zagrebački politički analitičar Darko Petričić rekao je za "Fokus" da se Mesić u posljednje vrijeme ponaša poput ličkog medvjeda koji se prerano probudio iz zimskog sna.

- Za samo nekoliko dana Mesić je napravio dva teška gafa. Prvi je posjeta samoproglašenoj državi Kosovo, a drugi je potpuno bezrazložna prijetnja vojnom mobilizacijom zbog raspisivanja referenduma u potpuno drugoj zemlji - istakao je Petričić.

On je podsjetio da je Hrvatska članica NATO i da odluku o vojnoj intervenciji ne može donijeti jednostrano. Potpuno je druga stvar to što, navodi Petričić, Mesić o vojnoj intervenciji priča potpuno bez ikakvog osnova, jer je referendum u RS unutrašnja stvar BiH s kojom Hrvatska nema ništa.

------------------------------------------------------------

- Izjava odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića je opasna, ali nema uporišta u bilo čemu jer je riječ o pustim snovima, smatra Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Mesić ne treba da prijeti Dodiku i RS, jer je to prijetnja srpskom narodu koga nema u Hrvatskoj, ali će ga biti u RS. Odlazeći hrvatski predsjednik nikad neće ostvariti svoje težnje da se šahovnica vijori na Drini - rekao je Jovičić.

-----------------------------------------------------------

 Običan provokator

Predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Petar Milić "Fokusu" je kazao da je Mesić gotova priča i u Hrvatskoj, čiji su građani na posljednjim izborima rekli jasno i glasno ne politici koju je provodio proteklih deset godina.

- On je jedan običan provokator koji je sve vrijeme bio ništa drugo do sluga islamskih interesa. To je prepoznao i hrvatski narod izabravši Ivu Josipovića za novog predsjednika - rekao je Milić.


Ko je pokrao milijarde pristigle u BiH nakon rata?

— Autor sjovicicslavuj @ 19:19
 Istraga utroška donacija
 
U Sarajevu je danas zasjedala Komisija za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava pristiglih u BiH nakon 1995. godine te je nakon godinu dana postojanja napokon utvrđen konkretan plan rada. Za rad komisije do sada nisu bila ni obezbijeđena sredstva, a obezbjeđivanje sredstava iz budžeta za ovu godinu trebalo bi ubrzati njen rad.
 
Piše: Almir Panjeta

 
Komisiji koja postoji već godinu dana ovo je šesti sastanak, i na njemu je odlučeno da će se do sljedećeg sastanka u srijedu predložiti izgled upitnika koji će biti proslijeđen stranim ambasadama, diplomatsko-konzularnim predstavništvima i organizacijama iz zemalja koje su slale novčana sredstva u BiH. Upitnici će biti poslani i institucijama na svim nivoima koje su bile zadužene za utrošak poslanih sredstava.

Komisija pokušava utvrditi gdje je nestao veći dio novca od 14 do 20 milijardi maraka pristiglih nakon rata u BiH koji evidentno nije utrošen u prave svrhe. Pretpostavlja se da je od tog noivca između šest i osam milijardi maraka završilo u džepovima nekoliko desetina moćnika umjesto u izgradnji BiH.

Na to da je samo postojanje ove komisije paradoks, s obzirom da se sumnja na kriminal velikih razmjera, na sjednici je ukazao njen predsjednik Sefer Halilović.

"Da institucije koje su za to zadužene rade svoj posao kako treba, ova komisija ne bi ni postojala", kazao je Halilović. Dio članova ove parlamentarne ad hoc komisije smatra kako nema šanse da se sav posao okonča do septembra kada im ističe mandat u Parlamentu BiH, dok Denis Bećirević, Slavko Jovičić Slavuj i Sefer Halilović pak vjeruju kako je taj posao moguće uraditi do juna kada počinje predizborna kampanja.

Članovi komisije složili su se da bi do juna trebao biti završen njihov posao ili bar veći dio posla kako se njihov rad ne bi zlouzpotrebljavao u kampanji.
 
Slavko Jovičić Slavuj kazao je kako ne sumnja da je ogromna količina novca opljačkana, te je predložio da se s prvim rezultatima na jedan od sastanaka komisije pozovu predstavnici Tužilaštva BiH, OSA-e, SIPA-e ali i ministri vanjskih poslova te drugi ljudi iz vlasti koji bi trebali znati ko je sve slao donacije u BiH i gdje su one utrošene ili trebale biti utrošene.

Prije ove komisije, 2003. je također bila formirana komisija sa sličnim zadatkom, ali je zbog velikih opstrukcija i nepružanja podrške u radu ugašena. Članovi prethodne komisije došli su do podatka da je od pristiglih 14 do 20 milijardi pomoći, čak sedam do osam "isparilo". Posebna priča je i 700 miliona KM pristiglih samo za obnovu Srebrenice od kojih su povratnici imali malo koristi.

Javna je tajna da su umjesto novih traktora sa kompletnom opremom koje su plaćali donatori, dobijali polovne i neupotrebljive. Sredstva za obnovu kuća završavala su u privatnim fondovima, a bilo je čak i malverzacija prilikom izgradnje Memorijalnog centra u Potočarima. Poslovi izgradnje su dobijani na sumnjiv način, a firme su posao dobijale bez javnih konkursa. Pri opštini Srebrenica također djeluje Odbor za provjeru utroška donacija koji nikad u javnost nije izašao sa bilo kakvim rezultatima.
 
 

MEСИЋЕВИ "ПУСТИ СНОВИ"

— Autor sjovicicslavuj @ 17:01

        САРАЈЕВО, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Изјава одлазећег предсједника Хрватске Стјепана Месића да би након евентуалног расписивања референдума о независности Републике Српске (РС) послао војску да прекине коридор у Посавини је опасна, али нема упоришта у било чему јер је ријеч о пустим сновима, сматра посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић.

        "Месић не треба да пријети Милораду Додику и РС, јер је то пријетња српском народу којег нема у Хрватској, али ће га бити у РС. Одлазећи хрватски предсједник никад неће остварити своје тежње да се шаховница вијори на Дрини", рекао је Јовичић у изјави Срни.

        Јовичића чуди што највиши функционери у БиХ нису упутили оштар демарш Министарству иностраних послова Хрватске и међународној заједници.

        Он је напоменуо да је срећа прво за хрватски народ и за Хрватску што Месић више није ништа и што неће више ни бити, те што ће му остати "непреболна рана" да данас постоји и функционише РС која ће остати трајна.

        "Ако му је пошло за руком да разбије бившу Југославију и као носилац највиших функција у Хрватској побије и протјера на стотине хиљада српских несрећника, мало му је то па сада пријети агресијом на РС", истакао је Јовичић и додао да овом изјавом одлазећи хрватски предсједник показао да је његов цијели политички радни вијек био једна обична "лакрдија и импровизација".

        Према његовим ријечима, Месић је заборавио Срби нису реметилачки фактор, те да РС припада БиХ, као дио ове земље и као ентитет који је међународно верификован Дејтонским споразумом.

        Срна је коментар Месићеве изјаве затражила и од предсједника СДА Сулејмана Тихића који због, како је објаснио, њене деликатности то није желио учинити.

        Месић је јуче у неформалном разговору са новинарима рекао да би послао хрватску војску ако би у Републици Српској био расписан референдум о отцјепљењу. "Хрватска је гарант Дејтонског споразума.

Када би Додик референдумом о отцјепљењу срушио Дејтонски споразум, РС одмах би морала нестати и зато бих војно прекинуо коридор", рекао је новинарима одлазећи хрватскиpredsjednik.

 


Malobrojni Srbi se iseljavaju iz Sarajeva

— Autor sjovicicslavuj @ 16:58


Piše: Vanja Bjelica
Utorak, 19 Siječanj 2010 

SARAJEVO – Na području Mitropolije dabrobosanske koja obuhvaća područje Sarajeva i Zenice danas živi jedan posto predratnog pravoslavnog stanovništva koje je živjelo na tom prostoru, podaci su ove mitropolije. U izvješću koje je načinila ova mitropolija navodi se da je nastavljen trend da pravoslavni vjernici koji žive na području Mitropolije dabrobosanske u Federaciji BiH prodaju svoje stanove, kuće i imanja te sele na teritorij Republike Srpske i Srbije. Crkva ukazuje na zabrinjavajuću činjenicu da u parohijama na teritoriju Federacije ima mali broj krštenja, vjenčanja gotovo da i nema, a broj umrlih nerazmjerno je veliki u odnosu na broj vjernika. Ističu da u Federaciji živi pretežno staračka populacija.

Bošnjački grad

-------------------------------------------------------
Srpski predstavnici u vlasti pak tvrde da na području cijele Federacije danas živi svega 2 do 3 posto prijeratnog srpskog stanovništva i da se taj broj svakim danom smanjuje. Oličenje izgona Srba sa svojih ognjišta, svakako je, tvrde, Sarajevo. Ipak kako popisa stanovništva u našoj državi nema već 20 godina nitko te podatke ne može ni potkrijepiti konkretnim brojkama. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić tvrdi da je zanemariv broj Srba i Hrvata u Sarajevu, što pokazuju i popisi djece u školama, u kojima se na prste mogu prebrojati djeca koja nose srpska ili hrvatska imena.

“Potpuno je jasno da je Sarajevo bošnjački gard i da tu živi više od 95 posto Bošnjaka. Više je bilo Kineza u Sarajevu nego Srba i Hrvata, i to više nikada neće biti multietnički grad jer se i 18 godina nakon rata ljudi iseljavaju”, priča Jovičić. Glavni razlog za iseljavanja Srba iz ovoga grada jest netrpeljivost, ali i činjenica da ni na jednoj funkciji u institucijama i poduzećima nema Srba, tvrdi on i pojašnjava da se na prste mogu prebrojati oni koji nešto rade.

Jedan od uvjeta za zapošljavanje nebošnjaka jest to da posao mogu dobiti samo oni koji su bili lojalni politici Alije Izetbegovića, tvrdi Jovičić. Važan podatak jest i taj da je prije rata u Sarajevu radilo najmanje 500 liječnika srpske nacionalnosti, a da danas rade dvojica ili trojica, a identična situacija je i na sveučilištima, u  poduzećima i institucijama.

Nova iseljavanja

Jovičić, koji svakodnevno komunicira s građanima Sarajeva, kaže da je upoznat sa situacijom desetak obitelji koje su se u protekloj godini iselile iz Sarajeva. Nisu kaže, više mogli živjeti na kazanima narodnih kuhinja, a radilo se o radno sposobnim ljudima koji su živjeli u Sarajevu i nekada imali vrlo važne funkcije. “Nikada se više nitko neće vratiti u ovo Sarajevo da bi bio ponižen. Zašto zaluđuju narod i pozivaju na povratak, kada znaju da nekome tko se vrati treba krov nad glavnom i posao. Nitko se neće vratiti nego će se iseliti i ovi koji su ostali.

Od multietničkog Sarajeva ostali su samo navodni znaci. To je za vjekove vjekova zacementirano. Sarajevo postaje potpuno islamski bošnjački grad i to svima mora biti jasno”, sa žaljenjem zaključuje Jovičić.

Šestero na božićnoj liturgiji

Sarajevo je prije rata bio drugi grad u bivšoj Jugoslaviji po broju naseljenih Srba nakon Beograda. Prije rata u Sarajevu, tvrdi Slavko Joviučić, bilo je 160.000 Srba, a danas ih se na božićnoj liturgiji pojavi šestoro. “160.000 Srba u Sarajevu je povijest koja se nikada neće vratiti”, kaže Jovičić.

Prema navodima predstavnika Srba u vlasti glavni razlog za neprovođenje popisa stanovništva jest upravo nova slika Federacije. Jovičić kaže da Bošnjaci zbog toga neće prihvatiti popis jer bi se dokazalo tko je vršio etničko čišćenje i u kojem vremenu.

Vlast koči povratak imovine

U izvješću Mitropolije se ističe da imovina SPC-a u FBiH još nije vraćena, a posebno zgrada Bogoslovije i da je u vezi s ovim pitanjem evidentna opstrukcija. Naglašavaju da im vlasti nisu dale ništa osim obećanja. Dodatni problem predstavlja što su na prostoru FBiH nastavljeni napadi i skrnavljenja pravoslavnih hramova i groblja. Slavko Jovičić kaže da je na sjednicama državnog Parlamenta u više navrata tražio da se vrati imovina SPC-u. Poznata je činjenica da je imovina SPC-a u Sarajevu ogromna i da nitko ne zna kolika je njezina vrijednost. Jovičić napominje da se i zgrada Parlamenta i Vijeća ministara nalazi na imovini SPC-a, kao i brojni hoteli, restorani, institucije.


ОПСТРУКЦИЈЕ У ИСТРАГАМА ДОЛАЗЕ ИЗ САРАЈЕВА

— Autor sjovicicslavuj @ 16:37
        
         САРАЈЕВО, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Члан Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да је очигледно да постоје опструкције из Сарајева када је ријеч о истраживању утрошка донаторских средстава.

        "Опструкције постоје с разлогом, јер је 98 одсто донација стигло преко Сарајева, а у РС свега један до један и по одсто. Зато њима не одговара истина, а ријеч је о милијардама КМ покрадених донаторских средстава", рекао је Јовичић.

        Он је нагласио да је Истражна комисија данас на сједници у Сарајеву закључила да ће интензивирати рад, јер су доношењем Закона о доступности информација створене све законске претпоставке за то.

        "Истражна комисија и Парламентарна скупштина БиХ не смију бити инфериорни јер имају све механизме у својим рукама", рекао је Јовичић.

        Он је додао да ће Истражна комисија ангажовати све агенције и министарства преко којих су долазиле донације, прије свега Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство иностраних послова БиХ и Министарство безбједности БиХ, те Државну агенцију за истраге и заштиту, Обавјештајно -безбједносну агенције и Тужилаштво БиХ како би се утврдила истина.
    

Бог се јави! Ваистину се јави!

— Autor sjovicicslavuj @ 03:00

На данашњи дан 1996. године, дакле прије 14. година, на Богојављење - Бог се јавио и помогао ми је да након 44 мјесеца или 1.334 дана, стравичног страдања, мучења, злостављања и несхватљивих тортура, изађем из хајзлогласнијег муслиманског концентрационог логора смрти "СИЛОС" у Тарчину и да дочекам тако жељену СЛОБОДУ!

 

Најзлогласнији муслимански концентрациони логор смрти "СИЛОС" у Тарчину

(Отворен је за Србе 11. маја 1992. год., а затворен 27. јануара 1996. године, на Светог Саву!) . Коинциденција или не - на исти дан у Другом свјетском рату је затворен и фашистички концентрациони логор Аушвиц!!!

---------------------------------------

У мом животу, најважнија ријеч је СЛОБОДА! Сви они који, хвала Богу, нису имали ту несрећу да западну у руке злотвора, никада неће разумјети шта значи СЛОБОДА!!!!

 

 

 

Само ми је Драги Бог помогао да изађем на Богојављење и да стигнем

на своју породичну крсну славу Светог ЈОВАНА!

 

 

 

 


Тужилаштву БиХ нико није пријавио злоупотребу донација

— Autor sjovicicslavuj @ 01:52
Datum: 17.01.2010
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ води појединачне истраге о утрошку донаторских средстава која су стизала у БиХ, али никада није добило извјештаје ни од једне парламентарне комисије које су се бавиле овим питањем.

Изјавио је то "Гласу Српске" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

- Истражујемо неке појединачне донације, али извјештаје о милионима марака донација које су нелегално утрошене, о чему се годинама говори, нисмо добили. Очекујемо да од надзорних и полицијских органа на свим нивоима добијемо податке и сва ваљана документација о томе добро ће нам доћи - казао је Грубешић.

----------------------------------------------------------

Својевремено је Парламент усвојио закључак да се извјештај комисије о трошењу донација достави Тужилаштву БиХ које је требало утврдити законитост тог трошења донација, али то се до данас није десило.

------------------------------------------------------------

Предсједавајући Истражне комисије Сефер Халиловић је рекао да је изгубљен значајан дио времена јер су били "забављени административним пословима".

- Јавност ће веома брзо имати праве информације о донаторским средствима која су стигла у БиХ послије рата - обећао је Халиловић додавши да су им познати резултати рада претходног сазива Комисије која је утврдила да се не зна судбина 8.600.000.000 марака.

Халиловић каже да овај састав Комисије не може ни да потврди ни да демантује валидност података претходног сазива.

- Може се доћи до већих, али и до мањих цифара - истакао је Халиловић.

-----------------------------------------------------

Његов колега Aдем Хускић који је био члан и претходне Комисије раније је рекао да су у БиХ стигла енормна донаторска средства и да су "руке омастили сви који су имали контакт са донацијама".

Он каже да се не сјећа података до којих је дошао претходни сазив Комисије.

Хускић каже да надлежност комисије није да "чачка по папирима" и да код њих не постоје подаци.

- Треба добити податке од међународних институција и агенција, амбасада, и сабрати. Све што би се мимо тога рекло су спекулације и произвољна прича без икаквог основа - сматра Хускић.

Он није знао да одговори на питање ко је одговоран због тога што јавност у БиХ не зна гдје су донаторска средства, али да би волио да се открије гдје је отишао сваки фенинг.

----------------------------------------------------

Члан Истражне комисије Славко Јовичић тврди да нико ни приближно не може да каже колико је новца ушло на име донација у БиХ.

- Чињеница је да је 98 одсто донација стигло у ФБиХ. На сљедећој сједници Комисије изнијећу приједлог да SIPA и Тужилаштво БиХ утврде ко је тај новац потрошио, гдје и у чијим је џеповима завршио без обзира на то да ли су донације стизале из исламских земаља или од неких других извора. Знам само да је један или два одсто тих донација стигло у РС и да су транспарентно утрошене - тврди Јовичић.

Истакао је да је у цијелој причи битна борба против криминала, те да су усвајањем Закона о слободи приступа информацијама отворена врата SIPA и Тужилаштву БиХ.

- Када су без икаквог разлога саслушавали све у Народној скупштини РС нека то чине и овдје у Сарајеву гдје су паре. Новац је стизао у Сарајево и нестао је у Сарајеву а не у Бањој Луци или Бијељини.  Нестало је око десет милијарди марака, а још нико није дао оправдање за то гдје је новац завршио. Нико неће да каже да ли је завршио у вјерским, привредним објектима или за куће избјеглица. Знам да сигурно није завршио за обнову српских кућа у ФБиХ- каже Јовичић.

Он додаје да се тај посао мора завршити до краја мандата Комисије.

----------------------------------------------------------

Члан Комисије Мирко Околић тврди да донаторски новац који је стизао од 1996. године до данас у БиХ није отишао у сврхе у које је требало.

- Податак о томе колико је новца отишло у друге сврхе даће правосудни органи. Када судски процес буде у току ми ћемо тек тада доћи до изненађујућих података и видјети да је злоупотреба тих донација већа него што се може и претпоставити - каже Околић и тврди да ће аргументоване доказе моћи понудити SIPA и Тужилаштву да би се против одређених људи могле покрену кривичне пријаве.

---------------------------------------------------------------

Стигло 17 милијарди

Према подацима до којих је дошла претходна Истражна комисија која се бавила истраживањем трошења донација и злоупотреба новца добијеног на тај начин, до 2005. године када је прекинут њен рад, утврдила је да је у БиХ стигло 17 милијарди марака донација.

Друге надлежне институције, односно Министарство спољне трговине и економских односа евидентирало је свега седам милијарди и двјеста милиона марака донација.

Како није било података о томе колико је новца ненамјенски потрошено, закључено је да се у цијели у посао треба да укључе и друге институције попут SIPA, ревизорских кућа и Тужилаштва.

http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/


Tunel je simbol likvidacije Srba

— Autor sjovicicslavuj @ 21:07nedjelja, 17 januar 2010 

Tunel ispod sarajevske aerodromske piste, koji je izgrađen ratne 1993. godine, nije bio tunel spasa, kako ga naziva i predstavlja bošnjačka elita, nego tunel mučenja i likvidacije Srba, koji su hapšeni po Sarajevu, te najvećeg kriminala, šverca i uvoza oružja. S plasiranjem lažne priče o ovom tunelu, koja se smišljeno servira strancima koji dolaze u BiH, mora se prestati, jer to je uvreda za srpski narod.

Ovo je "Fokusu" rekao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, koji mjesecima čeka da mu relevantne institucije u BiH odgovore na pitanje u čijoj organizaciji strane delegacije i razna nevladina udruženja iz inostranstva posjećuju taj takozvani tunel spasa.

Kao bivši zatočenik ozloglašenog logora "Silos" Jovičić je, kako kaže, sa svojim sapatnicima kopao tranšee prema tunelu i to na prvim borbenim linijama, na koje su, upravo kroz tunel, dovođeni Srbi iz Sarajeva i postavljani kao živi štit.

Prema njegovim saznanjima, na izgradnji tunela i prilaznih tranšea ubijeno je najmanje 50 srpskih civila iz Hrasnice i pet Srba logoraša iz "Silosa".

- Mogu oni nekog šeika privatno da vodaju gdje hoće, ali ako se radi o delegaciji koja zvanično boravi u BiH i ako je protokolom predviđena i posjeta  tunelu, u tom slučaju ne mogu joj samo Bošnjaci biti domaćini i pričati svoju priču, koja pri tom nije tačna - kaže Jovičić.

To se, dodaje on, radi i svjesno i namjerno, kako bi stranci stekli utisak da je bilo nemoguće u Sarajevu ostati živ i kako je samo Sarajevo bilo u blokadi.

- Naravno, "iskrenim domaćinima" i ne pada na pamet da kažu da su u blokadi bile i opštine Hadžići, Vogošća, Ilidža, Ilijaš i Trnovo, koje su bile pod kontrolom srpske vojske i koje su doživjele najveća ljudska i materijalna stradanja - naglašava Jovičić i dodaje da samo zarad istine želi da i on bude domaćin delegacijama koje posjećuju tunel.

Poslaničko pitanje Jovičić je postavio na 38. sjednici Predstavničkog doma, a tek na 67. dobio je odgovor i to samo od Savjeta ministara BiH u kojem se, između ostalog, naglašava da Generalni sekretarijat Savjeta ministara nije organizovao posjete tunelu.

- Neću odustati, insistiraću i dalje na odgovoru. Stvaranju lažne slike o tunelu mora doći kraj - kategoričan je on.

---------------------------------------------------------------

U takozvani tunel spasa ulazi se sa butmirske strane kroz kuću Bajre Kolara, koju je on pretvorio u muzej i sebe proglasio kustosom i zgrće pare, jer naplaćuje ulaz. Posjetiocima prikazuje osamnaestominutni film o izgradnji i ulozi tunela, a dio njegove muzejske postavke jeste i stolica na kojoj je sjedio Alija Izetbegović, svaki put kad je tunelom izlazio iz Sarajeva.

Bošnjački zvaničnici su svojevremeno tražili da se tunel proglasi nacionalnim spomenikom i da se njegovo održavanje finansira iz budžeta BiH.

------------------------------------------------------

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, rekao je da je tunel koji Bošnjaci nazivaju tunel spasa, za Srbe bio tunel smrti.

- Mi smo kopali taj tunel, gdje je 30 logoraša ubijeno, a njihove kosti i danas se traže. Treba reći da smo i mi preživjeli, koji smo kopali tunel, doživjeli pravo mučenje. S obzirom da su eksperti medicine dokazali da je u ovom tunelu bilo preko 149 vrsta mučenja, onda je svima jasno šta se pripadnicima srpskog naroda tamo dešavalo - istakao je Dukić.

-------------------------------------------------------------------

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, kaže da bošnjačke vlasti nazivajući tunel ispod aerodromske piste tunelom spasa nastoje da utiču na stvaranje drugačije slike u vezi s ratnim dešavanjima.

- Ne može se govoriti ni o kakvom tunelu spasa, jer se zna da je to bilo jedno od mjesta stradanja srpskog naroda u Sarajevu. Bošnjačke vlasti i ovo pitanje stavljaju u službu dnevne politike stvarajući iskrivljenu sliku o dešavanjima devedesetih godina prošlog vijeka - istakao je Ćurguz.


Powered by blog.rs