Slavko Jovičić

Nakon inicijative na sesiji "Kruga 99": Izetbegovićev jeftini populizam

— Autor sjovicicslavuj @ 13:24

                                                 

 Neka Izetbegović za neformiranje vlasti pita Sulejmana Tihića, kaže Bašić

F. VELE 08/02/2011 
image

Inicijativa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i najviših organa SDA Bakira Izetbegovića izrečena na "Krugu 99" da se poslanicima Državnog parlamenta blokiraju plaće kako bi bili uvjetovani da što prije formiraju vlasti, bez sumnje će ući u anale političke demagogije i jeftinog populizma u nas.

To, svakako, nije lako!

Politička površnost

Ima tu i nevjerovatne političke kratkovidnosti i beskrajne površnosti, koja može imati ozbiljne posljedice po cijelu zemlju i Bošnjake koje on, tobože, predstavlja. Ali, i značajna doza političke licemjernosti, jer Izetbegović mlađi nije tražio obustavu plaća kada je i sam bio državni poslanik!
 
Da Izetbegovićev "recept" za izlaz iz krize može izazvati samo dodatnu smutnju i otvoriti prostor za još ozbiljnije blokade institucija države, slažu se i akteri političkog života u BiH. Prije svega naši državni parlamentarci.

-------------------------------------------------------------------

Tako privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić konstatira da je Izetbegovićeva inicijativa jedan "vrlo ružan gest". Napominje da su lideri vodećih bh. stranaka ti koji moraju dogovoriti vlast. Iznenađen je, jer je vjerovao da je Izetbegović zajedno s funkcijom preuzeo makar malo odgovornosti za ono što govori i radi.

- Naši poslanici žele da rade, jer su preuzeli mandate i položili zakletvu. Ali, našli smo se u pat-poziciji, jer ne možemo raditi svoj posao. Nisu državni poslanici krivi što Državni parlament ne funkcionira! Izetbegović za to treba pitati svog predsjednika Sulejmana Tihića, čija stranka, uz SDP, ima najviše poslanika. Zašto jednom ne završe svoje dogovore i puste Parlament BiH da funkcionira, a onda eventualno kritiziraju parlamentarce što ne rade? Ne možete, recimo, kritizirati nekoga ko je prvi put u životu dobio mandat, čeka da počne raditi, a ne može dobiti priliku za to. A sada je Parlament BiH kriv za sve - govori Bašić za "Avaz". 

--------------------------------------------------------------

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) Jerko Ivanković Lijanović ističe da nije siguran da bi inicijativa Bakira Izetbegovića dala efekte. Prije svega zbog čvrstog stava onih koji blokiraju proces formiranja vlasti, odnosno dva HDZ-a u FBiH i SNSD-a i SDS-a na nivou države. 

- Očito je njihova opstrukcija takva da nisu plaće te koje bi pokrenule zastupnike da urade nešto suprotno odlukama svojih lidera - tvrdi Ivanković Lijanović.

------------------------------------------------------

Nadalje, i zastupnica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović slaže se da obustava plaća parlamentarcima ne može ubrzati formiranje vlasti. Prema njoj, trebalo bi precizirati zakonska rješenja tako da se zna koje se mjere mogu poduzeti u slučaju neformiranja vlasti i eventualnih blokada, jer je to pitanje još nedorečeno.

-----------------------------------------------------------------
Sredstva prisile

Mirza Kušljugić iz SPD-a vjeruje da bi Izetbegovićeva inicijativa "psihološki dobro djelovala ako bi ubrzala formiranje vlasti".

- Mislim da je gest uredu, ali ne znam da li bi ubrzao formiranje vlasti. Takvu odluku treba donijeti Državni parlament, koji se treba sastati. Da bi se sastao, mora se izabrati rukovodstvo, a da bi se izabralo rukovodstvo, treba izabrati parlamentarne većine - pojašnjava Kušljugić.

 --------------------------------------------

Također, i HDZ-ovac Mate Franjičević doživio je Izetbegovićevu izjavu kao demagogiju.

- To bi moglo biti rješenje koje bi bilo nametnuto pod prisilom ove ili one vrste. Vjerujem da smo svi svjesni da od prisilnih rješenja nema mnogo koristi. Osim toga, ako smo izabrani po listi ove ili one stranke, imamo i nekakvu moralnu obvezu da slijedimo ono što zahtijeva ta opcija, jer smo na račun toga izabrani. Birači su i birali taj program i tu opciju - rekao je Franjičević.
             ----------------------------------------------------------

Jovičić: Mi nismo remetilački faktor

Prema Slavku Jovičiću Slavuju, Izetbegovićev stav da parlamentarci ne bi trebali primati plaće do formiranja vlasti jeste "potpuna demagogija".

- Kakve plate? Pa, može neko sjediti u klupama umjesto mene, ali šta će uraditi? Nismo mi remetilački faktor. Neka se uvaži realnost BiH i vlast je, garantiram, formirana za pet dana. Upravo Izetbegović i njegova SDA drže u rukama ključeve za formiranje vlasti. Te ključeve nemaju srpski političari, niti ih drži opozicija iz FBiH. Neka Zlatko Lagumdžija prestane biti isključiv i shvati da se Ustav BiH bazira na konstitutivnost i ravnopravnosti tri naroda te da brojnost jednog naroda ne igra nikakvu ulogu.

Ako ništa nije valjalo u komunizmu, valjala je rotacija. Ako je Hamdija Pozderac bio predsjednik Skupštine, Branko Mikulić bio je predsjednik Saveza komunista, a Milanko Renovica predsjednik Republičkog izvršnog vijeća - kaže Jovičić.

-----------------------------------------------------------------------

Šta je Tihić naredio zastupniku iz SDA

Koliko su zastupnici u parlamentarnim klupama, ustvari, samo lutke na koncu svojih stranačkih šefova, pokazuje i događaj kojem je svjedočio poznati novinar i komentator Vlastimir Mijović, što dodatno potvrđuje apsurdnost Izetbegovićevog zahtjeva.

- Tokom našeg razgovora u njegovom stranačkom kabinetu, Sulejmana Tihića neko je telefonom zamolio da sa zasjedanja Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, koje je upravo održavano, skine jednu važnu tačku dnevnog reda. Tihić je odmah pozvao predsjedavajućeg tog doma, čovjeka iz svoje stranke, i sutradan sam u novinama vidio da je ona stvarno izbrisana iz dnevnog reda. Nije, dakle, teško zaključiti ko su stvarni politički režiseri, a ko puki glumci koji u parlamentarnim klupama samo provode naloge svojih partijskih šefova - kaže kolega Mijović.

 


Val terorizma mogao bi se proširiti i na BiH

— Autor sjovicicslavuj @ 14:53

 
Ponedjeljak, 07 Veljača 2011

SARAJEVO – Teroristički napad u Moskvi, ubačene terorističke skupine koje prave pobune u nekoliko arapskih zemalja, predstavljaju nezaustavljivi val terorizma, a s obzirom na unutarnju organizaciju, ali i terorističke skupine koje se nalaze u BiH, postoji latentna opasnost da taj val zahvati i našu zemlju, istaknuo je Slavko Jovičić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.
On jasno poručuje kako je terorizam najveća pošast modernog doba koja, nažalost, neće prestati, posebice terorističke organizacije koje su regrutirane iz radikalnih islamističkih organizacija, a kojih ima i u BiH.
Teroristi u BiH


- Terorizam je globalno zlo koje nikad ne miruje. Sve obavještajne agencije u svijetu
moraju imati funkcionalnu suradnju kako bi se opasnost svela na minimum, naglasio je Jovičić.
On je još jednom ponovio kako su u BiH nakon rata zaostali okorjeli teroristi koji su u ratu, a posebice nakon rata unosili strah ljudima u našoj zemlji. Naime, Jovičić navodi kako su teroristi s putovnicom BiH “sijali” smrt diljem svijeta, kao što su napadi na tornjeve u New Yorku, napadi na željezničkoj postaji u Madridu, Londonu…
- S obzirom na sve navedeno, u našoj zemlji uvijek postoji opasnost od terorista, a s obzirom na događanja diljem svijeta, ta opasnost je još i veća. Međutim, moramo uraditi sve kako ne bi dopustiti da se val terorizma slije i u BiH, ustvrdio je Jovičić.
Prema njemu, svima u BiH, ali i svijetu, treba biti jasno kako terorizma nije izolirana pošast za jednu zemlju ili regiju, nego globalno zlo.

Sigurnosna razina


U skladu s navedenim, Jovičić jasno poručuje kako sve domaće obavještajne i sigurnosne agencije moraju podignuti stupanj sigurnosti i staviti kao prioritet praćenje svih potencijalnih terorista koji se još, nažalost, nalaze u BiH. Prema njegovom mišljenju, jedino se na takav način može voditi učinkovita borba s preostalim terorističkim skupinama u našoj zemlji. Ipak, on navodi kako se pojačane sigurnosne aktivnosti već i provode, te je u tom smislu posebice istaknuo Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH. Svima u našoj zemlji treba biti jasno kako je upravo BiH jedna od zemalja s najvećim rizikom od terorističkih napada te bi se u borbu protiv te pošasti trebali uključiti svi, od običnih građana, do vrha vlasti, ili će nam se kontinuirano događati nova 'Bugojna', 'Mostari', 'Vitezi'...nakon čega ćemo se svi zgražati.

Terorizam u BiH


Nakon prošlogodišnjeg terorističkog napada na Policijsku postaju u Bugojnu, u kojem je život izgubio policajac Tarik Ljubuškić, situacija u BiH se ipak smirila. Sve policijske, obavještajne i sigurnosne agencije tada su se uključile u istragu o potencijalnim teroristima, njihovom naoružanju i izvorima financiranja. Hoće li sve to uroditi plodom, pa da se ipak u značajnoj mjeri takve osobe iskorijene iz BiH, ostaje za vidjeti.

Piše: Dragan Bradvica


БиХ - формирање власти - Јовичић / СДП МОРА УВАЖИТИ ЛЕГИТИМТЕТ ДВА ХДЗ-а

— Autor sjovicicslavuj @ 22:21

        ПАЛЕ, 2. ФЕБРУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић изјавио је да су СДП и њен лидер Златко Лагумџија најодговорнији за кризу формирања власти на нивоу БиХ, јер не желе да прихвате чињеницу да су ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, с обзиром на изборне резултате, легитимни представници хрватског народа у БиХ.
  ''Реалан сам политичар, вјерујем у `политику као умијеће могућег`, и желио бих да СДП прихвати да је неопходно да два ХДЗ-а треба да се договоре о будућем предсједавајућем Савјета министара БиХ'', рекао је Јовичић вечерас за ТВ ОСМ на Палама.

        Коментаришући кашњење у процесу формирања власти на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ (ФБиХ), он је истакао да је власт већ формирана у Републици Српској (РС), која никада није била реметилачки фактор.

        "Проблем је у томе што, нажалост, још нема политичког договора унутар кључних бошњачких и хрватских странака у Федерацији БиХ '', рекао је Јовичић.

        Он је задовољан што ће сутра у Бањалуци бити одржана прва сједница Владе РС јер је то најбољи показатељ да је Српска заокружила формирање власти много ефикасније него ФБиХ, гдје је овај процес још неизвјестан.

        Према његовим ријечима, СНСД ће, упркос свим проблемима у БиХ, истрајати на заштити српског народа у РС и БиХ.

        ''СНСД, као један од најодговорнијих и кључних политичких фактора у БиХ - са предсједником Милорадом Додиком на челу - стаће и у заштиту интереса хрватског народа, који јесте конститутиван у БиХ, али очигледно није и равноправан у односу на друга два конститутивна народа у БиХ'', рекао је Јовичић.

        Он је упозорио да се ''у БиХ не смије дозволити доминација било ког народа'', истичући да он лично не признаје никакве ''клониране'', већ само аутентичне представнике народа у БиХ. 

Sarajevo: Ne vraćaju imovinu SPC

— Autor sjovicicslavuj @ 21:05

Bošnjaci i dalje uporni da stopiraju dogovor oko vraćanja imovine SPC u Sarajevu. Potreban Zakon o restituciji

 Ekonomski fakultet u zgradi Bogoslovije, vladika Vasilije

Ekonomski fakultet u zgradi Bogoslovije, vladika Vasilije

 

 

SVI dosadašnji pokušaji da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu vrati njeno zemljište, propali su. To pitanje će, po svemu sudeći, još dugo ostati otvoreno. Tako se u zgradi Bogoslovije u Sarajevu, vlasništvu SPC, i dalje baškari Ekonomski fakultet. Na njenoj zemlji niče tušta i tma bespravno podignutih objekata, među kojima čak i zgrada Parlamenta BiH. Porta Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice pretvorena je u Trg Alije Izetbegovića...

------------------------------------------------------------------------- 

Oko ovog pitanja za sada jedinstvo postoji samo u Međureligijskom veću BiH, koje se zalaže da se sva imovina vrati verskim zajednicama. Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, po drugi put pre nekoliko dana, insistirao na tome.

- Sve nadležne institucije potpisale su memorandum da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati zgrada Bogoslovije u Sarajevu, u kojoj je trenutno smešten Ekonomski fakultet, i to što su potpisale moraju i da ispoštuju - izjavio je Incko.

FEDERACIJA BiH, Kanton Sarajevo i opština Stari Grad trenutno imaju budžete o privremenom finansiranju. Kad se formiraju nove vlasti, one će sigurno napraviti nove budžete i u njima predvideti sredstva za izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta, koji godinama koristi zgradu Bogoslovije u Sarajevu - kaže Incko.

-----------------------------------------------------------------------------------

Stopiranje vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, poznato je, dolazi iz bošnjačkih političkih krugova. Jer, vraćanje imovine SPC otvorilo bi sada veliko pitanje ko je dozvolio da se grade objekti na srpskoj zemlji i ko treba da odgovara za bespravno oduzimanje i zemljišta, ali i objekata poput zgrade Bogoslovije - kažu naši sagovornici.

--------------------------------------------------------

Episkop zvorničko-tuzlanski i član Međureligijskog veća BiH gospodin Vasilije Kačavenda kaže za "Novosti" da sve dok se ne donese Zakon o restituciji BiH teško se može očekivati rešenje ovog pitanja.

- Veoma smo zabrinuti, jer dok se govori o Zakonu o restituciji imovine u BiH, oduzeta imovina od verskih zajednica se rasprodaje. Tako da i kad se bude usvojio zakon, ne znamo šta će biti vraćeno verskim zajednicama - kaže episkop Vasilije.

--------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, inače rođen u Sarajevu, gde živi i radi, kaže za "Novosti" da je desetak puta postavljao poslanička pitanja i tražio odgovor od parlamenta BiH zašto se ne vraća imovina Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

- Odgovora nema. Brojni objekti, njih na stotine, po Sarajevu izgrađeni su bespravno na imovini SPC i onda je jasno zašto Sarajevo i vlast u Kantonu Sarajeva ne žele da rešavaju ovo pitanje - objašnjava Jovičić.

 JOVIČIĆ navodi da se ovo pitanje mora rešiti među političarima na državnom nivou i to je jedini pravi put. - Svi mi koji zastupamo interese Republike Srpske u Sarajevu i državnim institucijama BiH moramo staviti vraćanje imovine SPC za jedan od prioriteta našeg rada, pre svega u parlamentu BiH i na svakoj sednici tražiti rešenje - istakao je Jovičić.

---------------------------------------------------------------------

Jovo Turanjanin, direktor Republičkog sekretarijata vera RS kaže da je svim verskim zajednicama u BiH, osim pravoslavnoj, već vraćena imovina.

- Opstrukcija dolazi iz političkih krugova, pre svega bošnjačkih. Postoji dobra volja među verskim vođama, ali za sada su glavni kočničari politički subjekti u Federaciji BiH. RS se uvek zalagala za ravnopravnost verskih zajednica i želi da se imovina SPC vrati, kao što je urađano i sa imovinom islamske i katoličke verske zajednice u BiH - naveo je Turanjanin.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Sarajevo-Ne-vracaju-imovinu-SPC


ISTINA je samo jedna!

— Autor sjovicicslavuj @ 14:51

 PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

U današnjoj opštoj globalizaciji i u svijetu prepunom kontraverzi, licemjerstva, laži i obmana - pravda i pravo, kao univerzalne kategorije ravnoteže između kršilaca osnovnih ljudskih prava i onih drugih čija su sva prava pogažena - gube potpuni smisao opšte prihvaćenih normi i kakvog takvog pravnog balansa između zločinaca i zlostavljanih i ugnjetavanih ljudskih bića.

Takođe, i istina je postala opšta fikcija, mada bi istina trebalo da bude osnovni preduslov za sve drugo... treće... Iako je istina jedna i nedjeljiva i niko na istinu nema ekskluzivno pravo, eto, bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita potpuno je neopravdano prigrabila sebi pravo da samo oni budu tumači te istine.

Najnoviji podaci ili informacije koje se ovih dana pojavljuju u medijima, istina još stidljivo, da u nekim zajedničkim institucijama BiH rade lica bošnjačke nacionalnosti za koja, izvan svake razumne sumnje, postoje neoborivi dokazi da su počinili stravične zločine nad srpskim narodom - nije ništa novo, niti senzacionalno.

Za sva lica za  koja postoje osnovane indicije da su kao pripadnici tzv. Armije RBiH počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom i koje srpska strana optužuje -  jeste samo paradigma o strateškom interesu Bošnjaka i njihovoj percepciji da se ovdje radi o ataku na  njihove "dobre momke"?! 

Godinama se zalažem da se potpuno razjasni ratna prošlost i da utvrdimo ko je kome - ono najlošije - i šta uradio u prethodnom građanskom ratu. Svjestan sam da je to Sizifov posao, ali vodeći se ljudskim vrijednostima nemam namjeru da odustanem od permanentne borbe za istinu, ponajviše  zbog čiste savjesti i zbog moralne obaveze koju sam sam sebi nametnuo kao dug prema nevinim Srbima koji su na najsvirepije načine likvidirani od strane najokorjelijih zločinaca iz reda bošnjačkog, pa i hrvatskog naroda.

Počinioci ratnih zločina nad srpskim narodom ne rade samo u policijskim strukturama BiH, mada su bezbijednosne institucije indikativan primjer za njihovo uhljebljenje. Stanje ništa nije bolje ni u još nekim zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Njihove zlokobne kandže dosežu i do diplomatije i inih takozvanih humanitarnih nevladinih organizacija.

Ne želim da se miješam u nadležnosti pravosudnih institucija BiH, niti da prejudiciram naredne poteze, u prvom redu Tužilaštva BiH, ali želim da, po ne znam koji put, ponovim - u BiH se četiri godine rata nije vodila ljubav, niti obnavljalo "bratstvo i jedinstvo"!? Ovdje su se međusobno ubijali narodi. Svako protiv svakoga je ratovao i bezbroj je raznih kombinacija o međusobnim sukobima između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Naravno da mi na um ne pada da pokušavam da ispravim krivu Drinu, ali ću uvijek kao i svi normalni ljudi ponavljati da je Drina kriva! A, to nije ništa drugo, već jasna teza da činjenice o kojima govorim - potvrdim i da argumentima dokažem da je istina i pravo Srba, a ne samo Bošnjaka ili raznih drugih lobista iz bjelosvjetskih metropola, koji su svojim lažima potpuno preparirali vrlo blisku nam prošlost.

Cilj je bio sasvim jasan - sve učiniti da se lažima izvrši potpuna satanizacija srpskog naroda, u cjelini. Ali, bez obzira na sve, ne smijemo pasti u apatiju i letargiju koja bi nas uspavala, niti smijemo prihvatiti kolektivnu amneziju, pa da zaboravimo stradanje našeg, srpskog naroda, u našoj prebogatoj istoriji, istina kroz vjekove tragičnoj prošlosti i nesrećnom usudu. Zato, glavu gore, istinu u ruke i pravdu za sve narode!


РС - Давутоглу - реаговање / ЈОВИЧИЋ: РАДМАНОВИЋЕВ ХРАБРИ, ДИПЛОМАТСКИ ГЕСТ

— Autor sjovicicslavuj @ 15:03

        ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 30. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић поздравио је данас, како је нагласио, храбри, дипломатски и државнички гест предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића који је одбио да се састане са министром иностраних послова Турске Ахметом Давутоглуом, којем је засметала застава Републике Српске (РС).

        "Предсједавајући Предсједништва БиХ Радмановић показао је манире правог политичара и државника", рекао је Јовичић Срни.

        Он је оцијенио да је посјета Давутоглуа Бањалуци у сваком случају добродошла, бар ради покушаја да Турска присуством свог министра да признање трајном постојању РС.

        "У сали за састанке у Палати Републике у Бањалуци јуче је била застава домаћина, дакле БиХ и РС, као и застава Републике Турске. Не видим ту никакав проблем, осим што је можда неко из бошњачког протокола сугерисао министру да направи, најблаже речено, дипломатски скандал прво због кашњења, а након тога таквим условљавањем", нагласио је Јовичић.

        У најмању руку, каже Јовичић, некоректно је и недипломатски када се долази у госте било коме, а у овом случају предсједнику РС и предсједавајућем Предсједништва БиХ, домаћину постављати било какве услове.

        Јовичић сматра да је за дипломатски скандал највјероватније одговоран један од протокола који су организовали посјету и који су требали рећи министру, када је затражено скидање заставе РС, да је у посјети Бањалуци, а не на Башчаршији.


Obavještajna ofanziva

— Autor sjovicicslavuj @ 22:14

Autor: Dobrila Majstorović   
petak, 28 januar 2011

Kako je do juče potpuni anonimus na političkoj sceni bukvalno preko noći isplivao u prvi plan i preuzeo kormilo Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, trebalo bi pitati lidere SDA i SDP, koji su Muju Hadžiomerovića s razlogom poslali u Banju Luku.

Ovo je "Fokusu" rekao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, naglasivši da je Hadžiomerovićeva kandidatura, sasvim sigurno, dogovorena u Sarajevu, jer je riječ o čovjeku iz obavještajnog miljea, a takav kadar u institucijama RS zlata vrijedi i SDA i SDP.

- Hadžiomerovića je Sulejman Tihić, bukvalno, izvukao ispod kreveta i poslao ga s jasnim i preciznim uputama u Banju Luku. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da AID, u stvari, nikada i nije prestao s radom, te da njegovi kadrovi i danas zauzimaju veoma važne pozicije na svim nivoima vlasti u BiH, a sada i u RS - pojasnio je Jovičić.

Izvor "Fokusa", blizak obavještajnim krugovima BiH, kazao nam je da je Mujo Hadžiomerović svojevremeno bio službenik AID, te da je u nekoliko navrata išao na navodna studijska putovanja u Egipat i Saudijsku Arabiju, gdje je, u stvari, prošao kroz nekoliko vidova obuke.

Zato i ne čudi, tvrdi naš sagovornik, da se Hadžiomerović našao među članovima grupe za bezbjednost u Odboru za odbranu i bezbjednost, koju je vrh SDA osnovao prije više od godinu dana.

Predsjednik te grupe je Bakir Alispahić, bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane RBiH i nekadašnji direktor bošnjačke tajne službe AID, koji je i danas pod sankcijama međunarodne zajednice zbog kampa za terorističku obuku "Pogorelica", koji su, s njegovim blagoslovom, vodili iranski instruktori. Zbog toga, podsjetili su naši izvori, Alispahić nije mogao da preuzme dužnost šefa Kabineta ministra bezbjednosti BiH, Sadika Ahmetovića, što je bila velika želja Sulejmana Tihića. Kad to nije uspjelo, Tihić je, tvrdi naš sagovornik, odlučio da iskoristi Alispahićevo znanje u oblasti bezbjednosti, pa mu je povjerio vođenje grupe za bezbjednosna pitanja.

-------------------------------------------------------

Politički analitičar iz Banje Luke Gostimir Popović smatra da je i samo osnivanje tog odbora SDA, koji su bolji poznavaoci prilika odmah označili kao ponovno okupljanje bošnjačkog ratnog vojnog i policijskog štaba, nadležnima u RS trebalo da ukaže na pripremu jednog novog vida ofanzive na RS. Stavljanjem veta na izbor predsjednika Vlade RS od strane Kluba Bošnjaka, koji vodi obavještajac Hadžiomerović, samo je prvi korak u pokušaju zaustavljanja pozitivnih kretanja u RS, kao i njenoj kasnijoj destabilizaciji.

- Kad već nisu mogli ništa da urade prilikom konstituisanja Narodne skupštine RS ili promjene u Palati predsjednika RS, Klub Bošnjaka, instruisan iz Sarajeva, krenuo je u ofanzivu na Vladu RS, pa su Srpskoj uzeli mjesec dana vremena, tokom kojih su mnoge stvari mogle da budu riješene, na dobrobit svih građana RS. Zato vlasti u RS moraju ozbiljne da pristupe ovom problemu, da predviđaju neke poteze i korake, kako bi na vrijeme reagovali i pronašli odgovarajuća rješenja - dodao je Popović.

----------------------------------------------------------------

STEVANDIĆ Vratiti obavještajne nadležnosti Srpskoj

Predsjednik Odbora za bezbjednost u NSRS, Nenad Stevandić, "Fokusu" je kazao da bi vlasti RS u narednom periodu morale da definišu konkretne korake na očuvanju ustavnog poretka i bezbjednosti građana RS.

- Dok su Srpskoj oduzete sve obavještajne nadležnosti, vidimo šta se dešava u drugom entitetu i kako pojedini funkcioneri dolaze do pozicija u RS. Zbog toga moramo da vidimo postoji li način da se Srpskoj vrate otete nadležnosti u oblasti obavještajnog rada i bezbjednosti. Naše vlasti moraju da vode računa o ovom segmentu, umjesto što se takmiče u raspodjeli direktorskih i ministarskih fotelja i drugih primamljivih funkcija - dodao je Stevandić.


Za nestanak 40 milijardi maraka niko nije kriv

— Autor sjovicicslavuj @ 20:25

četvrtak, 27 januar 2011

Nakon konstituisanja parlamenta BiH i izbora stalnih komisija Predstavničkog doma, Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, tražiće na prvoj sjednici, kako je rekao, formiranje ad hok komisije za istraživanje trošenja donatorskih sredstava u periodu 1996-2006. godine, čiji je član bio u ranijem sazivu. Jovičić naglašava da bi ta komisija trebalo da nastavi rad komisije iz prethodnog saziva Predstavničkog doma i djeluje dok se ne istraži i posljednja donirana marka.

- Rad na rasvjetljavanju najveće pljačke u BiH koja se desila, u kojoj je utrošak preko 40 milijardi maraka donacija, mora se nastaviti - istakao je Jovičić i dodao da je šteta što u ovaj saziv parlamenta BiH nije izabran predsjedavajući Komisije iz prošlog saziva, Sefer Halilović, koji je inicirao njen rad, kao ni ostalih sedam članova. Iz tog saziva u parlamentu BiH ostao je samo Šemsudin Mehmedović iz SDA i Jovičić.

- Nisam siguran da Mehmedović ima interese kao ja da se nastavi rad te komisije, jer je opšte poznato da je 98 odsto donacija stiglo u Sarajevo upravo u vrijeme kada je potpunu vlast imala SDA - rekao je Jovičić.

On je rekao da je Komisija u prošlom sazivu poslala četiri hiljade aplikacija, dobila vrlo malo odgovora, tako da postoji potreba da komisija u novom sazivu ponovo pošalje aplikacije na razne adrese. U prošlom mandatu Komisija je ipak uspjela da dobije neke rezultate, među kojim su da se ne može opravdati utrošak dvije milijarde koje su stigle Vladi FBiH, da se ne može opravdati 50 miliona koje je dobilo dobrotvorno društvo Merhamet i slično. Sve podatke koje je do sada prikupila, Komisija je proslijedila SIPA i Tužilaštvu BiH, ali povratnu informaciju, kako kaže Jovičić, nisu dobili.

---------------------------------------------------------------

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva, kaže da se po pristiglom materijalu iz parlamentarne komisije ne može vidjeti ništa konkretno za eventualno podizanje optužnice za krivično djelo.

- Očekujemo da će nam dostaviti detaljniju dokumentaciju. Ono što nedostaje u dostavljenoj dokumentaciji jesu informacije o tome ko je proslijedio sredstva, kolika sredstava, ko je potpisnik sredstava, ko je odgovorno lice, pravno ili fizičko. To se treba utvrditi u istražnim postupcima, pa onda proslijediti policiji i pravosuđu na dalji rad - rekao je Grubešić.

--------------------------------------------------------------

OKOLIĆ Sad je sve na SIPA i Tužilaštvu

Mirko Okolić, bivši član Komisije za istraživanje trošenja donatorskih sredstava, smatra da komisija u novom sastavu treba da prati tok događaja, jer je SIPA i Tužilaštvu BiH dato dosta podataka za istražne radnje, a sve na osnovu zapisnika, saslušanja koji su prikupljeni od relevantnih institucija i pojedinaca i na druge načine.

- Sad je sve na Tužilaštvu BiH. Ako budu imali volju da na tome rade, onda to mogu i bez komisije ili uz povremenu saradnju s komisijom - rekao je Okolić i dodao da bi bilo dobro da dva člana nekadašnje komisije koji su sada u parlamentu BiH budu izabrani u njen novi sastav, da bi podržali njen kontinuiran rad.


BiH – Crimes Against Serbs – Silos Camp

— Autor sjovicicslavuj @ 18:12

 

SARAJEVO, January 26 (SRNA) – The last concentration camp in BiH to close was Silos – on St. Sava’s Day 15 years ago, two months after the Dayton accords were initialled.

The Silos camp, which had held more than 600 Serbian civilians, on that day released 44 inmates, SRNA was told by Slavko Jovicic, who spent 1,334 days – 44 months – in Muslim-run death camps. The war in BiH lasted 42 months!“The camp opened May 11, 1992, and closed on the same date as the notorious WWII Nazi camp Auschwitz. I don’t know if it was a coincidence, but I am sure there is something symbolic here,” said Jovicic.


He said that 24 Serbs died as a result of daily tortures and starvation.

“Some 50 Serbs were killed in the ‘tunnel of Serbian suffering,’ which the Muslims called the ‘tunnel of salvation’ – six hailing from Silos and the rest from concentration camp in Hrasnica,” Jovicic said.

He stressed that Silos held men aged 14 to 90, and 11 women, one of whom was six months pregnant.

“Other than 11 reserve soldiers captured on Hrasnica front line, the internees were all civilians,” states Jovicic.

“According to my information and evidence, over 600 Serbian civilians, mostly from Pazarici and Tarcin, were held at Silos at one time or another,” says Jovicic, who is a member of the BiH House of Representatives.

In addition to the daily physical abuse and beatings, these Serbs were submitted to the worst punishment known to civilised man – starvation.

The only meals were five spoonfuls of some liquid and a piece of bread, which circumstance lasted for six months, changing only after the ICRC began delivering food to the starved internees.

“At the beginning, I lost 34 kg in 63 days, falling from my initial weight of 77 to 43. Were it not for my skin, my bones would have fallen apart. We weighed ourselves on scales used for wheat,” adds Jovicic.

In 1993, the Muslims began taking the Silos inmates to Muslim front lines in Hrasnica, Mount Igman, the Jewish Cemetery, Ormanj, and so on, where they dug canals, built fortifications, bunkers, and the like, relates Jovicic.

“Silos was the most notorious of the concentration camps in BiH, not only because it lasted the longest but also because the internees were tortured by 167 methods, according the statements of witnesses,” stresses Jovicic.

He said that all the documentation on Silos was surrendered to ICTY prosecutor Carla Del Ponte, but that she never gave a thought to prosecuting any of the Muslim criminals, on whom there is incontrovertible evidence of their commission of the most horrific crimes against innocent Serbian civilians.

He says that the BiH Prosecution is behaving the same way. This institution has not even opened a single case where Serbs were the victims; in the meantime, 70 of the surviving inmates have died.

“The Silos camp remains a horrific reminder of the Serbs sufferings, which the contemporary, civilised world can not even imagine,” SRNA was told by this survivor of the Silos concentration camp.


БиХ - злочини над Србима - логор "Силос" / ЗАТВОРЕН КАД И АУШВИЦ!

— Autor sjovicicslavuj @ 09:45
   

        САРАЈЕВО, 26. ЈАНУАРА (СРНА) - На Савиндан прије 15 година распуштен је посљедњи концентрациони логор у БиХ - "Силос", и то два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума.

         Из логора "Силос", у којем је било затворено више од 600 српских цивила, 27. јануара 1996. године изашла су 44 логораша, посвједочио је Срни Славко Јовичић, бивши логораш који је у муслиманским логорима смрти провео 1 334 дана или 44 мјесеца (сам рат у БиХ је трајао 42 мјесеца!?).

         "Логор је отворен 11. маја 1992. године, а затворен је истог датума када и злогласни фашистички логор из Другог свјетског рата Аушвиц. Не знам је ли то била коинциденција, али сам сигуран да у овоме најмање има симболике", истиче Јовичић.

        Oн је рекао да су, према његовим сазнањима, 24 српска логораша убијена тортурама, свакодневним физичким злостављањем, пребијањем и мучењем глађу.

         "У тунелу српског страдања'`, који су муслимани назвали `тунел спаса`, око 50 логораша је убијено, шест из "Силоса", а остали су били из логора у Храсници", додао је Јовичић.

         Он је истакао да су у "Силосу" били затворени мушкарци од 14 до 90 година и 11 жена, од којих једна у шестом мјесецу трудноће.

         ''Осим 11 резервних војника, ухапшених на линији у Хаџићима, сви остали су били цивилна лица.

        "Кроз логор `Силос` прошло је, према мојим сазнањима и евиденцији, више од 600 српских цивила, углавном са подручја Пазарића и Тарчина", рекао је Јовичић, који је посланик у Представничком дому парламента БиХ.

         Он је истакао да су логораши, осим свакодневних физичких злостављања и пребијања, мучени и најтежом казном коју свијет и цивилизација не познају - казном глађу.

        Једини оброк сваки дан било је по пет кашика неке текућине и парче хљеба, и то је тако трајало више од пола године, све док МКЦК (Међународни комитет црвеног крста) није почео да доноси храну већ изнемоглим логорашима.

         "У почетку, у току 63 дана, од 77 килограма - колико сам имао, изгубио сам 43, тако да сам имао свега 34 килограма. Да није било коже, кости би се саме растављале. Вагали смо се на вагама које су служиле за вагање жита'', рекао је Јовичић.

         Он је додао да је почетком 1993. године почело одвођење логораша из "Силоса" на прве одбрамбене линије муслиманске војске у Храсницу, на Игман, Јеврејско гробље, Ормањ..., гдје су даноноћно копали прилазе, правили утврђења, ровове, бункере.

         ''Логор `Силос` је најзлогласнији логор у протеклом грађанском рату у БиХ не само зато што је најдуже трајао већ и зато што су, како су утврдили стручњаци на основу исказа свједока, логораши у том логору мучени на 167 начина'', нагласио је Јовичић.

         Он је рекао да је сва документација о томе била предата бившем главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте, али да њој никада ни на ум није пало да било кога процесуира из реда муслиманских злочинаца, за које постоје необориви докази о почињеним стравичним злочинима над недужним српским цивилима.

        Јовичић каже да се исто се понаша и Тужилаштво и Суд БиХ, који још ниједан предмет скоро нису ни отворили у коме су Срби били жртве. Он је нагласио да је 70 српских логораша у међувремену умрло.
        
         "Логор `Силос` је стравична патња за српски народ. То данашњи свијет и цивилизација не могу да разумију'', рекао је некадашњи затвореник у овом логору Славко Јовичић за Срну.
                                            
                                          

ПИШЕ Славко Јовичић: Зарадите милионе, не отимајте их

— Autor sjovicicslavuj @ 21:19


Не сла­жем се са ту­ма­че­њем да би се Ре­пу­бли­ка Срп­ска (РС) уско­ро мо­гла су­о­чи­ти са хи­ља­да­ма но­вих ту­жби ста­нов­ни­ка Сре­бре­ни­це, При­је­до­ра и Фо­че за на­док­на­ду рат­не ште­те, јер адре­са за те ту­жбе и оне ко­је су већ под­не­се­не мо­же би­ти са­мо др­жа­ва Бо­сна и Хер­це­го­ви­на.

Као је­дан од ло­го­ра­ша ко­ји је пре­тр­пео тор­ту­ре у пет ло­го­ра ко­је је то­ком ра­та у БиХ фор­ми­ра­ла власт Али­је Изет­бе­го­ви­ћа, имао бих пу­но мо­рал­но и сва­ко дру­го пра­во да ту­жим др­жа­ву БиХ, али то, ево, ни на­кон 15 го­ди­на од кра­ја ра­та, ни­сам учи­нио. Пи­там да ли је тим осо­ба­ма ко­је пре­те ту­жбом про­тив РС ста­ло до одр­жа­ња др­жа­ве БиХ, до бо­љег жи­во­та и по­ми­ре­ња, за шта је је­ди­ни основ по­што­ва­ње др­жа­ве ко­ја је на­ста­ла у Деј­то­ну у но­вем­бру 1995. го­ди­не, а ко­ја се са­мо уз та­мо до­го­во­ре­но мо­же одр­жа­ти. Па, и Ср­би су би­ли ло­го­ра­ши, до­ку­мент о то­ме, сте­но­грам сед­ни­це рат­ног Пред­сед­ни­штва БиХ, где су за­бе­ле­же­не ре­чи Али­је Изет­бе­го­ви­ћа да по­сто­ји ло­гор Тар­чин, пре­дао сам у ру­ке Кар­ли дел Пон­те ка­да сам био у Ха­гу. Су­шти­на Али­ји­них ре­чи би­ла је: Ево, Ср­би има­ју ло­го­ре, мо­ра­мо и ми да има­мо ло­го­ре.

Да­кле, при­зна­ли су да их има­ју, и шта ако сад сви поч­ну да ту­же, где ће би­ти крај? Мо­же, али са­мо крај БиХ, на овај на­чин нео­др­жи­ве др­жа­ве. Ка­жу да ће из Са­ра­је­ва уско­ро сти­ћи још 1.000 ту­жби за рат­ну не­ма­те­ри­јал­ну ште­ту по­чи­ње­ну у Сре­бре­ни­ци и да су у при­пре­ми и ту­жбе из Фо­че и При­је­до­ра.

Ка­ко чу­јем, кра­јем про­шле го­ди­не на адре­су Пра­во­бра­ни­ла­штва РС сти­гле су 1.334 ту­жбе ста­нов­ни­ка Са­ра­је­ва, у ко­ји­ма се од­штет­ни зах­те­ве ме­ре сто­ти­на­ма ми­ли­о­на ма­ра­ка. У Пра­во­бра­ни­ла­штву Срп­ске об­ја­шња­ва­ју да су ту­жбе про­тив РС за­сно­ва­не на пре­су­да­ма Ха­шког три­бу­на­ла за рат­не зло­чи­не про­тив офи­ци­ра Вој­ске РС, и сма­тра­ју да је овај про­блем по­треб­но по­ди­ћи на нај­ви­ши по­ли­тич­ки ни­во.

Сла­жем се, јер то зна­чи да о про­бле­ми­ма це­ле БиХ тре­ба да раз­го­ва­ра­ју пред­став­ни­ци сва три кон­сти­ту­тив­на на­ро­да у БиХ, а до да­нас је не­за­бе­ле­же­но у исто­ри­ји да се рат­на ре­па­ра­ци­ја тра­жи про­тив сво­је др­жа­ве. Ина­че, це­ла при­ча је вр­ло сум­њи­ва, јер су пу­но­мо­ћи по­је­ди­них ту­жи­ла­ца не­ис­прав­не и очи­то је зна­тан број ту­жби пот­пи­са­ло не­ко ано­ним­но ли­це у име дру­гих, на­вод­но оште­ће­них. Ја сам у ло­го­ру Си­лос у Тар­чи­ну био до 27. ја­ну­а­ра 2006. го­ди­не. Да ли је та­да тра­јао рат? Не, рат је био окон­чан два ме­се­ца пре мог осло­ба­ђа­ња.

За­тво­ри­ли су тај ло­гор тач­но на дан ка­да је у Дру­гом свет­ском ра­ту за­тво­рен Аушвиц. Сим­бо­лич­но, зар не? Па, ко тре­ба да ту­жи и тра­жи од­ште­ту? Да за­кљу­чим: са­мо др­жа­ва БиХ има прав­ни су­бјек­ти­ви­тет и са­мо она мо­же би­ти ту­же­на стра­на. Они ко­ји же­ле на ова­кав на­чин осла­би­ти РС, ко­ја је еко­ном­ски про­спе­ри­тет­ни­ја од Фе­де­ра­ци­је БиХ, не ми­сле до­бро ни Ср­би­ма, ни Бо­шња­ци­ма, ни Хр­ва­ти­ма.

Због то­га ту сво­ју бру­ку и сра­мо­ту кри­ју иза ту­ђих име­на, чи­је су пот­пи­се зло­у­по­тре­би­ли. Не би би­ло ло­ше да се, док још ни­је ка­сно, вра­те са тог пу­та ко­јим су кре­ну­ли, јер ако та­ко на­ста­ве мо­же би­ти ка­сно, мо­же да бу­де рас­пи­сан ре­фе­рен­дум, па он­да не­ће ви­ше би­ти по­врат­ка на­зад.

Ми Ср­би из Срп­ске већ смо до­вољ­но ис­про­во­ци­ра­ни не­ка­квим бут­мир­ским, пруд­ским, април­ским или не знам ка­квим про­јек­ти­ма устав­них про­ме­на, ко­ји­ма је тре­ба­ло да из­бле­ди име и над­ле­жно­сти Срп­ске, за ко­је смо се из­бо­ри­ли то­ком кр­ва­вог гра­ђан­ског ра­та.

Еко­ном­ска сна­га Срп­ске бо­де не­ком очи, па би да нас пљач­ка­ју. По­ру­чу­јем им: Не мо­же­те по­ли­тич­ки, па еко­ном­ски по­ку­ша­ва­те да ру­ши­те Срп­ску. То не­ће про­ћи.


Niko ne mari za srpske žrtve

— Autor sjovicicslavuj @ 14:25ponedjeljak, 24 januar 2011

PIŠE: Slavko Jovičić

Nema nikakve sumnje da su pripadnici svih naroda u BiH tokom nesrećnog sukoba na njenim prostorima stradali i bili izloženi raznoraznim vidovima mučenja i zlostavljanja. Danas oni svoja prava mogu da traže u skladu s odredbama Ženevske konvencije o zaštiti i zabrani torture nad žrtvama, ali jedino ako tuže BiH.

BiH je međunarodno priznata zemlja i ima pravni subjektivitet, te je kao takva bila dužna da zaštiti ljudska prava svojih građana. To nije uradila i sada treba da plati materijalnu i nematerijalnu odštetu za ljude koji su zlostavljani, protivpravno zatvarani u brojne logore širom BiH.

Treba i to reći da su logori postojali na svim stranama.

Danas se, međutim, dešava nešto drugo. Iako je na području Federacije BiH postojalo više od 500 logora u koje su mahom zatvarani srpski civili i vojnici, ta činjenica danas se pokušava osporiti i u potpunosti negirati. Srbi su proglašeni agresorima i lošim momcima, tako da ne čudi intertnost i ignorisanje svih mogućih zahtjeva koje građani Republike Srpske upućuju na adrese Federacije BiH i tamošnjih kantona.

Da je to tako najbolje govori podatak da se o tužbi, koju je Savez logoraša RS podnio protiv FBiH zbog postojanja logora za Srbe, uopšte ne govori, ne pominje se ništa vezano za to.

Međutim, poslije te tužbe uslijedila je prava pravna ofanziva na RS, pa se iz dana u dan pojavljuju neki novi zahtjevi bošnjačkih udruženja, grupa i pojedinaca usmjereni protiv Republike Srpske.

Da stvar bude još gora sve što dolazi iz FBiH, a protiv je Republike Srpske, rješava se po kratkom postupku i ubrzanoj proceduri, dok se na drugoj strani stvari otežu koliko je više moguće.

Koliko su Srbi ravnopravni u BiH najbolje svjedoče sljedeća tri primjera - povrat stanova, isplata penzija i utvrđivanje istine o stradanju srpskog naroda u proteklom ratu. Kao što je svima poznato ni na jedno od ovih pitanja FBiH nije spremna da odgovori. Sjetimo se samo reakcije federalnog premijera, Mustafe Mujezinovića, na zahtjev da se formira komisija za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu. Mujezinović je tada javno, bez imalo respekta, rekao da ga se to ne tiče. I nikome ništa. Kao što niko FBiH ne može natjerati da isplaćuje penzije Srbima, koji su ostvarili puni radni staž na području Federacije. Ili da vrati pet hiljada stanova Srbima. Oni to neće i niko ih na to ne može natjerati.


Ključ neuspjeha BiH čuva OHR

— Autor sjovicicslavuj @ 22:26

Autor: Slađana Gajić   
petak, 21 januar 2011

Dok EU razmatra mjere koje bi doprinijele ubrzanju evrointegracija BiH i pominje mogućnost uvođenja sankcija za predstavnike vlasti koji blokiraju ovaj put, političari su saglasni da sankcionisanje nije dobar način za napredak. Političari iz RS smatraju da bi sankcije trebalo da budu proslijeđene na račun političara iz FBiH, dok federalni stranački funckioneri lopticu krivice prebacuju na srpske predstavnike vlasti. Osim toga i jedni i drugi smatraju da EU zajedno s OHR snosi dio odgovornosti brojne političke sukobe proizvedene u toj međunarodnoj laboratoriji i manjak inostranih investicija. Kao i u svemu treba prvo krenuti od sebe, pa bi tako i međunarodni zvaničnici prvo morali da razmotre opravdanost uloženih miliona i angažman međunarodnih predstavnika u BiH.

-----------------------------------------------------

Nenad Stevandić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS rekao je da bi eventualnim sankcijama EU i OHR priznali da nisu ništa radili i da nisu ostvarili nikakav rezultat.

- Demokratski procesi potpuno su otišli na drugu stranu.

Ovdje je potpuno iluzorno pričati o nekim novim represivnim mjerama ili bonskim ovlaštenjima visokih predstavnika. FBiH odavno povlači priču o nekooperativnim srpskim političarima koje bi EU trebalo da kazni, pa da nas izvede na evropski put - kazao je Stevandić.

Kako je naglasio, RS je uz sve mane ipak evropski, a FBiH azijski dio BiH.

- Mi priželjkujemo evropske i demokratske vrijednosti, a nikakve intervencije i nedemokratske metode, dok oni priželjkuju arapske vrijednosti. Nemoguće je da postoji država na evropskim i islamskim principima i da se, po principu zamjene teza, evropski dio optužuje da je loša demokratska a dobra autoritativna varijanta za BiH - istakao je Stevandić.

--------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je da za blokadu evropskog puta BiH nije kriva RS i srpski predstavnici koji dolaze iz RS.

- Svi predstavnici evropskog parlamenta, odnosno EU koji su razočarani time što vlast još nije formirana, ne treba da nam upućuju bilo kakve zamjerke ili da nam prijete bilo čime, jer ključ formiranja vlasti u BiH drži SDP BiH - kazao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, prvo bi trebalo da se riješe svi problemi u FBiH a RS i njeni političari, odnosno predstavnici vlasti, nisu remetilački faktor ni za evropske integracije niti za bilo šta drugo.

- EU prvo bi trebalo da odredi krivce za sva dešavanja i za blokadu evrointegracija. Sumnjam da će bilo kakve sankcije riješiti probleme - istakao je Jovičić.

--------------------------------------------------------------------

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, rekao je da se nada da neće doći do sankcija iz Brisela.

- Ako bude sankcija one se trebaju odnositi na one koji koče evropski put BiH. Dobro se zna ko onemogućava usvajanje zakona i dalje evropske integracije - kazao je Zukić.

 ---------------------------------------------------------------------

Prema nezvaničnim informacijama, moguće sankcije bi podrazumijevale uskraćivanje pomoći EU, zamrzavanje sredstava političara, ali i zabranu ulaska u EU. Doris Pak, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, kaže da ne zna da li ima istine u inicijativi uvođenja sankcija, ali i ističe da ona ne bi imala ništa protiv toga.

- To jeste jedan od instrumenata. Možemo da tražimo, da govorimo, pravimo rezolucije, ali to nije dovoljno podsticajno za njih. Ne znam da li ima istine u toj inicijativi uvođenja sankcija, ali ako ima, ja nemam ništa protiv. Političari moraju da jednom shvate za šta su izabrani - istakla je Pakova.

 -----------------------------------------------------------------

Da postoji realna mogućnost uvođenja finansijskih mjera kao mogućeg mehanizma deblokade evrointegracija BiH, smatraju i u Međunarodnoj kriznoj grupi. Marko Prelec, direktor programa za Balkan u MKG, kaže da za sada još ne postoji saglasnost unutar Unije po tom pitanju.

---------------------------------------------------------------

Evropski ministri spoljnih poslova u decembru prošle godine apelovali su na novoizabrane političke lidere u BiH da se angažuju na konstruktivnom političkom dijalogu kako bi razvili zajedničku viziju budućnosti BiH i usmjerili zemlju u pravcu evrointegracija.


Politički ćorsokak

— Autor sjovicicslavuj @ 01:29

Autor: Biljana Gagula   
utorak, 18 januar 2011

Da se na sjednici stranaka koje participiraju u Predstavničkom domu parlamenta BiH prihvatio prijedlog Mladena Bosića, lidera SDS, da ukoliko po formiranju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne bude moguće formiranje vladajuće koalicije, da se kolegijumi parlamentarnih domova formiraju po veličini stranaka, danas bi bili na korak do konstituisanja Savjeta ministara BiH. U tom slučaju u Kolegijumu Predstavničkog doma bili bi predstavnici SDP BiH, SNSD i HDZ, a u Domu naroda SDA, SDS i HDZ 1990.

 -----------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da cijelo konstituisanje vlasti na nivou BiH koči Zlatko Lagumdžija i SDP BiH koji neće da prihvati činjenicu da su jedini legitimni predstavnici hrvatskog naroda HDZ BiH i HDZ 1990.

- Ne treba se čekati konstituisanje doma naroda. Kada se konstituiše predstavnički dom treba da izabere komisiju za izbor članova Savjeta ministara. Prvi put OHR ne daje saglasnost niti provjerava kandidate za izbor Savjeta ministara. Mi se ne miješamo u izbor članova kolegijuma za stranke iz FBiH. Naš kandidat je Milorad Živković, a za Dom naroda Ognjen Tadić - rekao je Jovičić i dodao da potpisa za 15 dana neće biti, jer se parlamentarna većina može samo matematički izvesti bez ikakvih platformi.

-------------------------------------------------------------

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, nije mogao da komentariše Bosićev prijedlog, jer kako kaže nije s njim o tome razgovarao. Ipak, kako kaže, vjerovatno postoji razlog zašto je odbijen. Ivanić kaže da je sve to što se dešava neozbiljno.

- Mislim da to nije dobro, ali šta će biti vidjećemo. I dalje ostajem pri onome što sam rekao da vlast neće biti formirana do ljeta. Od potpisa nema ništa - rekao je Ivanić.

 ---------------------------------------------------------------------------

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak kaže da je posljednji sastanak lidera bio samo sastanak produženja agonije, jer kako kaže predstavnici iz RS uslovljavali su neke stvari s nivoom FBiH.

- Dom naroda parlamenta BiH ne može se formirati dok se ne formira dom naroda FBiH, koji zavisi od četiri kantona gdje HDZ BiH ima većinu. Odgovornost stranaka iz RS i HDZ BiH je velika za nekonstituisanje vlasti u BiH - smatra Ivanković Lijanović i dodaje da ovakvo stanje može potrajati godinama i da je sada visoki predstavnik na potezu. On smatra da narod na narednim izborima treba da kazni one koji nisu radili, a da je priča o moralnom i nemoralnom za BiH šuplja priča.

 ---------------------------------------------------------------------------------------

Niko Lozančić, poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu, kaže da je na sastanku u Sarajevu bilo mnogo ideja koje se mogu svrstati u svašta, ali ne i u razgovore ozbiljnih političkih učesnika.

- Imamo predstavnike velikih političkih stranaka koje su duboko zavukle glavu u pijesak i nikako ne vide šta se dešava. Imamo srpski, hrvatski i bošnjački blok, te problem što bošnjački blok ne priznaje da oni predstavljaju kočnicu na državnom nivou, entitetskom i kantonalnim. Hoće li SDA, SDP i SBB BiH naći odgovor ko je legitimni predstavnik Bošnjaka i ući u sporazum s legitimnim predstavnicima Srba i Hrvata, malo je vjerovatno da će biti u narednih 15 dana - rekao je Lozančić i dodao da vlast u BiH može biti konstituisana za mjesec dana, ali i za pet godina, jer se nalazimo u pat-poziciji.

- Svaki narod zaslužuje vlast kakvu je izabrao - rekao je Lozančić.

-----------------------------------------------------------------------------

Rifat Dolić, predsjednik DNZ, smatra da je sastanak bio gubljenje vremena, moralnih sankcija neće biti, a u narednih 15 dana neće biti nikakvih promjena.


Institucije BiH traže još 300 službenika?!

— Autor sjovicicslavuj @ 00:28

 

SARAJEVO 17. 01. 2011

 Ministarstvai službe na nivou BiH usred krize raspisali 103 konkursa za prijemnovih radnika, koje će sve siromašniju državu koštati 10 miliona KM

TROŠE 60 ODSTO BUDŽETA... Centar zajedničkih institucija u Sarajevu

 Institucije BiH usred najžešće krize nameravaju dazaposle 300 novih radnika, koji će iz državnog budžeta isisati još 10miliona KM!

---------------------------------------------------------------------

Čak 103 konkursa u ministarstvima i službama nadržavnom nivou svedoče da vlast ne zarezuje upozorenja ekonomista, kojiveć godinama upozoravaju da bi gomilanje administracije i džinovskibirokratski aparat BiH mogli da dovedu do bankrota. Više od polovinekonkursa raspisano je posle izbora, a čak ni činjenica da vlast jošnije formirana i da je Savet ministara već mesecima u tehničkom mandatuvlastodršcima nije prepreka da državnu administraciju napune novimslužbenicima. Najgore od svega je to što se novi radnici traže uprkostome što institucije BiH imaju 22.500 zaposlenih, što bi bilo previše iza mnogo veće i bogatije zemlje.

U MIP-u 14 novih ljudi

Proceszapošljavanja novih radnika sprovodi se preko Agencije za državu službuBiH, na čijem sajtu stoji da je 85 konkursa u postupku, što znači daprijave više ne mogu da se šalju. Istovremeno, otvoreno je još 18konkursa, na koje je moguće poslati prijave za posao.

Premadostupnim podacima, novi ljudi traže se u gotovo svim ministarstvima,agencijama, upravama i službama na nivou BiH. Najveći interes za novimradnicima ima Uprava za indirektno oporezivanje, koja je raspisalakonkurs za 18 službenika. Samo jednog radnika manje traži Agencija zaškolovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH. Ministarstvo inostranihposlova zaposliće 14 novih ljudi, od kojih će većina posao dobiti namestima sekretara. Upućeni tvrde da je ovaj konkurs raspisan samo zbognamere odlazećeg šefa diplomatije Svena Alkalaja da u MIP uhlebi svojeljude.

Ekonomisti tvrde da novo opterećenje budžeta može daizazove velike probleme jer država ionako jedva obezbeđuje plate silnimčinovnicima.

----------------------------------------------------------------

Mnogi smatraju da je ogroman broj institucija nanivou BiH izmišljen samo zato da se u njima uhlebe partijski ljudi, kaoi rodbina i prijatelji političara. Tačan broj institucija na nivou BiHmalo ko zna, o čemu svedoči i poslanik SNSD-a Slavko Jovičić, koji jena jednoj sednici postavio to pitanje.

- Niko nije imao pojmakoliko ih postoji, a administracija se samo gomila. Stalno se osnivajunove agencije, a niko ne postavlja pitanje da li uopšte imamo koristiod njih. Priče o smanjenju glomaznog činovničkog aparata su nebuloze,jer kad neko pređe prag zajedničkih institucija nikada više iz njihneće otići osim ako ne nađe neki bolje plaćen posao. Oni se jednostavnozalepe za te fotelje i od njih više niko ne može da ih odvoji - tvrdiJovičić.

------------------------------------------------------------

PredsednikCentra za humanu politiku Momir Dejanović kaže da građani moraju daznaju da će na plate 300 novih službenika da potroše oko deset milionamaraka godišnje.

- Administracija u BiH na svim nivoima jeprekobrojna, a osim toga je potpuno politizovana i neprofesionalna.Nema podataka, a nema ni volje da se definiše tačan broj potrebnih izaposlenih službenika u državnoj i administracijama na drugim nivoima.Kada je reč o zapošljavanju u novoformiranim i drugim državniminstitucijama, postavlja se pitanje da li je taj problem mogao da sereši preraspodelom viška zaposlenih u drugim institucijama. Međutim, nato niko ne obraća pažnju - navodi Dejanović.

---------------------------------------------------------

 Kunić: Konkurse treba poništiti!

PoslanikDNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Petar Kunić tvrdi dakonkurse za prijem novih radnika u administraciju na nivou BiH nijetrebalo raspisivati dok je vlast u tehničkom mandatu.

- Očiglednoje da je administracija preglomazna i da hitno treba zaustaviti prijemnovih radnika. Nekorektno je te konkurse raspisivati dok je Savetministara u tehničkom mandatu i zato bi ih trebalo poništiti. Ovde sene poštuju standardi koji regulišu broj zaposlenih u administraciji, paveć sada imamo previše ljudi i bez tih novih koji tek treba da buduprimljeni - kaže Kunić.

----------------------------------------------------------------------------------------

Kasumović: Kako naći pare?

Zamenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović upozoravada BiH nema nikakve šanse ako nastavi da postoji sa ovako glomaznimdržavnim aparatom. On kaže da je izuzetno osetljivo govoriti na kojimnivoima bi trebalo da dođe do smanjenja administracije, ali ističe dato mora da bude od 20 do 25 odsto od ukupnog broja državnih službenika.

-Mi to ne možemo da finansiramo! Prošle godine smo digli kredit od MMF-asamo da ti srećnici koji rade u državnoj službi mogu da dobijaju svojevelike plate. Ostajem pri svom ranijem stavu da bi za državu, ako nenamerava da smanji broj zaposlenih u administraciji, bezbolnije bilo dapoveća PDV nego da diže nove kredite kako bi se državnim službenicimadala plata. Međutim, rešenje tog problema je na političarima i oni suti koji treba da donesu konkretne odluke. Ekonomisti i neko ko je nasličnoj poziciji kao ja mogu samo da upozoravaju, ali politika uvekdaje poslednju reč - zaključuje Kasumović.

------------------------------------------------------

fakti
- Trenutno u institucijama BiH radi oko 22.500 službenika
- Oko 60 odsto budžeta institucija BiH izdvaja se za plate radnika u državnim organima
- Na nivou BiH postoji devet ministarstava, iako su Dejtonskim sporazumom predviđena samo tri
-Stručnjaci tvrde da se broj zaposlenih u administraciji u celoj BiHmora smanjiti za 20 do 25 odsto ili zemlja uskoro više neće moći dafunkcioniše

Ž. MARKOVIĆ


БиХ - странке - састанак / ПОЧЕО САСТАНАК, ОДСУТНИ ПРЕДСТАВНИЦИ СБиХ

— Autor sjovicicslavuj @ 17:00


        САРАЈЕВО, 17. ЈАНУАРА (СРНА) - Лидери и представници 12 странака заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ започели су нешто послије 11.00 часова радно-консултативни састанак у вези са заказивањем наставка конститутивне сједнице овог дома.

        Од 13 парламентарних странака само Странка за БиХ нема свог представника на данашњем састанку.

        Састанку присуствују лидери СДС-а Младен Босић, ПДП-а Младен Иванић, СДП-а Златко Лагумџија, ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић, ДНЗ Рифат Долић, а Народну странку "Радом за бољитак" Младен Иванковић Лијановић, ХСП Звонко Јуришић.

        СНСД представљају посланици у Представничком дому Милорад Живковић, Драго Калабић и Славко Јовичић, СДА Асим Сарајлић и Адил Османовић, ХДЗ БиХ Нико Лозанчић, а присутан је и представник ДНС-а Младен Симић.

        Непосредно пред састанак Иванић је изјавио да не очекује да ће на њему бити постигнут договор.

        "Ово је још један од безидејних састанака", рекао је Иванић, који не очекује да ће БиХ прије љета добити нови савјет министара.

        Данашњи састанак заказао је привремени предсједавајући Представничког дома Аднан Башић.

        Према незваничним информацијама, предсједник СНСД-а Милорад Додик није могао допутовати због магле, а лидер СДА Сулејман Тихић отпутовао је у Њемачку.        Човић је раније обавијестио Башића да њему одговара да састанак буде одржан 19. јануара.

Посланици изабрани на октобарским изборима у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ положили су заклетву на првом дијелу конститутивне сједнице 30. новембра, али конститусање Дома није завршено док се не изабере његово трочлано руководство, те комисија која ће учествовати у припреми избора Савјета министара БиХ.
 

Концерт у одбрану ратног злочинца

— Autor sjovicicslavuj @ 12:56

 
Datum: 13.01.2011
Autor: Вања Штрбац

БAЊAЛУКA, СAРAЈЕВО - Сарајевски "Сити паб" припрема велики концерт подршке Зулфикару Aлишпаги Зуки, оптуженом за ратни злочин почињен над хрватским цивилима и ратним заробљеницима 16. априла 1993. године, преносе сарајевски портали.

Према информацијама, детаљи још нису познати, али организатори су наводно у преговорима са тридесетак извођача који би требало да наступе 2. фебруара у Дому младих на Скендерији.

--------------------------------------- 

- Ово је само слика и прилика догађаја у БиХ. Aко тај концерт буде одржан, отвориће се нови проблеми на овом простору, јер се тада даје право Србима и Хрватима да организују сличне манифестације, а да за то не сносе било какве санкције. Тада више неће бити краја и неко ће морати интервенисати - истакао је директор Центра за ратне злочине РС Јанко Велимировић.

Велимировић је додао да су и у Републици Српској отворена питања и да постоје извјештаји о злочинима над Србима за које се сумњичи Aлишпаго и да би одржавање концерта додатно закомпликовало већ веома компликовану ситуацију.

Aко организатори добију сагласност бошњачког политичког руководства, истакао је Велимировић, то ће бити увод у једну нову причу у којој ће се отворити "Пандорина кутија".

-------------------------------------------

- Надам се да ће се "концерт" одржати у Суду БиХ и када буде, не пада ми на памет да аплаудирам, него да посвједочим шта је Зулфикар Aлишпаго починио српским логорашима, па и мени када је његова јединица била на Игману, а он слао своје највеће злочинце да нас пребијају у логору и када нас је доводио на прве борбене линије на Игман да копамо по температурама испод минус 20 степени - навео је бивши предсједник Савеза логораша РС Славко Јовичић.

Додао је да Aлишпаго, нажалост, није оптужен за злочине над Србима и нагласио да би га волио питати гдје су кости мучки убијеног Србина Јадранка Главаша.

- То је само једно од питања које бих му поставио. Нека они славе и организују концерте, а ја се надам ипак да ће "главни концерт", иако не вјерујем Тужилаштву БиХ превише, бити у Суду БиХ против Aлишпаге и његових крвника, који су стравично злостављали српске логораше Силоса и Крупе - казао је Јовичић.

Јовичић је истакао да није изненађујуће што "Сарајево на такав начин даје подршку ратним злочинцима, јер је то потпуно бошњачки град".

------------------------------------------

- Уопште није чудно што су различита мјерила у БиХ. Ејупу Ганићу се ишло у Лондон и бранио се новцем БиХ, Сефер Халиловић цијели мандат борави у Хагу, а прима плату министра... Ово је земља са три народа, три историје и три истине - нагласио је посланик у Парламенту БиХ Иво Миро Јовић и додао да је очигледно да "неко у овој земљи има више права у односу на друге".

-------------------------------------------------------------------- 

Оптужница против Aлишпаге подигнута је 21. јуна 2010. године, а оптужен је за несанкционисање ратних злочина у селу Трусина код Коњица као ратни командант у Aрмији РБиХ.

Суд БиХ потврдио је 21. јуна 2010. оптужницу која га терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Aлишпаго, према оптужници, као надређена особа с де јуре и де фацто овлашћењима над замјеником команданта и припадницима одреда "Зулфикар" није предузео нужне и разумне мјере да починиоци злочина буду кажњени.

Злочин

У оптужници се наводи да је Aлишпаго у својству команданта Специјалног одреда за посебне намјене при Штабу Врховне команде Aрмије РБиХ "Зулфикар" знао за напад који су њему подређени припадници те јединице извели на село Трусина.

Приликом напада убијено је 18 хрватских цивила и четири припадника Хрватског вијећа одбране, док су четири цивила тешко рањена.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/Koncert-u-odbranu-ratnog-zlocinca.html


Свим православцима срећна 2011. Нова година!

— Autor sjovicicslavuj @ 15:04

Срећан ти рођендан РЕПУБЛИКО СРПСКА! На многаја љета!!!

— Autor sjovicicslavuj @ 22:33

Срећан ти 19. рођендан РЕПУБЛИКО СРПСКА!

— Autor sjovicicslavuj @ 22:27

Powered by blog.rs