Slavko Jovičić

Sarajevo opstruira istragu o donacijama

— Autor sjovicicslavuj @ 16:44
Petak, 02 Srpanj 2010

SARAJEVO - Zbog nedostatka kvoruma odgođena je jučer po drugi put sjednica Istražnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jer se osim člana Slavka Jovičića Slavuja nitko nije pojavio.

Prema riječima Jovičića, to nije iznenađujuće s obzirom da ovo povjerenstvo neće završiti započeti posao do kraja mandata i provjeriti gdje su sve nestale donacije. “Nećemo opravdati ukazano povjerenje i sasvim je jasno da se prave ogromne opstrukcije prema radu povjerenstva koje svi ignoriraju. Očito je jedino da je u BiH, prema svim procjenama, ušlo više od 40 milijardi maraka, da su u pitanju ogromna sredstva kojima nema ni traga. Mi smo na prošloj sjednici pozvali oko 275 organizacija koje nam nisu odgovorile, na prethodno upućenih tisuću zahtjeva, da dostave tražene podatke, što su u potpunosti ignorirale”, istaknuo je Jovičić te dodao da su pozivi upućeni javno preko oglasa u medijima i internetske stranice Parlamenta.

Ignoriraju pozive

Ne treba čuditi ni ako u idućem razdoblju organizacije budu ignorirale javni poziv jer mnoge od njih su jednostavno nestale nakon što su donacijama izvukle ogromnu korist.  Jovičić ističe da je takav ignorantan stav naspram zakona samo dio opstrukcija koje uglavnom vrši Sarajevo, točnije bošnjački političari. “Opće je poznato da je oko 98 posto donacija stiglo u Sarajevo, RS je dobio oko dva posto donacija i svakom čovjeku je jasno da se ne želi doznati istina kao se ne bi uhvatili oni koji su se okoristili na patnji vlastitoga naroda”, istaknuo je Jovičić.

Na jučerašnjoj sjednici trebalo je razmatrati i informaciju o podacima o financiranju tijela Islamske zajednice i o odgovoru koji je došao iz Rijaseta. Naime, u pismu upućenom predsjedatelju povjerenstva Seferu Haliloviću, glavni tajnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Salkić je istaknuo kako traženje podataka o financiranju Islamske zajednice predstavlja narušavanje autonomije IZ-a BiH, odnosno kršenje zakonskog principa o odvojenosti vjerskih zajednica i politike.

Vjerske zajednice pale pod sumnju

“Zakon o slobodi pristupa informacijama ne odnosi se na vjerske zajednice pa bi inzistiranje na dostavljanju bilo kakvih informacija predstavljalo kršenje Zakona o slobodi vjere. Zbog toga smatramo da povjerenstvo nema nadležnosti niti osnova za traženje podataka o donacijama”, navodi se u pismu.

Komentirajući ovakav stav IZ-a BiH, Jovičić je istaknuo kako ga to uopće nije iznenadilo jer vjerske zajednice, bez obzira na koje se to odnosi, državu spominju samo kada im treba. “Ali radi čistog obraza i poštenja barem su oni trebali izići u javnost, ili bilo koja druga vjerska zajednica i reći: 'Mi smo dobili novac i potrošili ga.' Ovako su samo stvorili veću sumnju”, istaknuo je Jovičić.

Nema sjednica

Iduća sjednica Istražnog povjerenstva trebala bi biti održana 13. srpnja ukoliko bude kvoruma. Jovičić smatra da ga ni tada neće biti i da, ukoliko se održi, neće biti nikakvih novina jer je očigledno da o donacijama nitko ne želi javno progovoriti.

Piše: Lana Rizvanović


БиХ - Истражна комсија за донације - Јовичић/ОПСТРУКЦИЈЕ БОШЊАЧКОГ ПОЛИТИЧКОГ ВРХА

— Autor sjovicicslavuj @ 17:37
 
 
   САРАЈЕВО, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Политички врх из реда бошњачког народа опструише рад Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, с обзиром да је 98 одсто од укупних донација у БиХ стигло у Сарајево, изјавио је новинарима члан Комисије Славко Јовичић.

        Због недостатка кворума Комисија данас није одржала сједницу, а нова ће највјероватније бити заказана за 13. јули, потврђено је у парламенту БиХ.

        "Никакво изненађење није што немамо кворума, јер више чињеница указује на то да нећемо уопште успјети да завршимо посао. Сасвим је јасно да се врше огромне опструкције рада Комисије, јер је очито да је у БиХ, према свим процјенама, ушло више од 49 милијарди КМ", каже Јовичић.

        Он је истакао да је ствар надлежних институција да кажу ко су били ти који су се обогатили на патњи и крви народа, као и да "не треба бити у илузији да ће Комисија било шта завршити".

        "На прошлој сједници смо поново позвали око 275 организација које нам нису одговориле на претходно упућене упитнике да то учине. Нажалост, још нема реаговања, што није никакво чудо, јер су многе од тих организација нестале, нема их у регистру Министарства правде БиХ, јер је ријеч о тзв. невладиним организацијама које су прале паре", навео је Јовичић.

        Према планираном дневном реду, Комисија је данас требало да разматра писмо Ријасета исламске заједнице у БиХ, у којем се наводи да ова вјерска заједница није обавезна да Комисији полаже рачун за било какве донације, да су вјера и религија одвојени од државе и да, према закону, не постоји право да их се то пита.

        "Не желим да их оптужим, али ради поштења требали су да кажу од кога су добијали донације и за изградњу којих вјерских објеката", рекао је Јовичић.

        Он је додао да постоје индиције да људи који су се закљањали иза Исламске заједнице БиХ вршили незаконитости, као у случају Сребренице.

        "Тамо се могло све обновити и сви вратити. По глави становника у Сребреницу је стигло више од 2000 долара, а када се сада сагледа многи нису добили ни долара. То смо могли да разријешимо - да се други не сакривају иза вјерских заједница, а да се оне ограде од тога", истакао је Јовичић.

        Јовичић је нагласио да СИПА и Тужилашто БиХ морају да се укључе у истрагу "ко је и гдје шта покрао".

        "Те институције су то требале доказати какао су ефикасне али, нажалост, то су најгоре институције", сматра Јовичић.

        Говорећи о међународним организацијама, Јовичић је навео да је од страних представништава и организација у БиХ једино коректна била Амбасада САД која је доставила некомплетан извјештај о утрошку 1,5 милијарди долара у БиХ.

        Јовичић сматра иронијом да Европска комисија и друге међународне организације у БиХ које пропагирају европске демократске стандарде, негативно одговарају Комисији на упитнике о утрошку донаторских средстава.

        "У одговорима се наводи `Не тражите то`или `Нисмо дужни то да доставимо`", каже Јовичић.

        Истражна комисија за истраживање трошења донаторских средстава Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ послала је 4 000 упитника институцијама, невладиним организацијама, разним агенцијама и установамана у којима тражи податке о утрошку донаторских средстава од 1995. до 2006. године.

        Према подацима Комисије из претходног сазива, од краја рата до 2006. године, у БиХ је донирано 14,8 милијарди КМ, а према информацији Савјета министара, БиХ у овом периоду БиХ је добила 7,2 милијараде КМ, што практично значи да је више од половине новца нестало.  

PROPUST SLUŽBI Znali za “spavače”, a nisu djelovali

— Autor sjovicicslavuj @ 18:41Ponedjeljak, 28 Lipanj 2010

MOSTAR - Stravični teroristički napad u Bugojnu, posljednji u nizu napada koji se mogu povezati s djelovanjem vehabijskih skupina u našoj zemlji, na koje obavještajci već dugi niz godina upozoravaju, pokazao je i veliki propust sigurnosnih službi u BiH.

Iako službeni stavovi Ministarstva sigurnosti BiH govore kako je naša zemlja sigurna te ne predstavlja leglo radikalnog islamizma, jučerašnji je događaj potvrdio suprotno, a prema tvrdnjama člana Povjerenstva za nadzor nad OSA-om Slavka Jovičića, službe u BiH imaju točne podatke o svakoj osobi koja je potencijalna opasnost za zemlju, ali nisu na vrijeme reagirale.

Umjesto da se oni 24 sata dnevno nadziru i izoliraju koliko je to moguće, “spavači” su prepušteni da rade što ih volja i onda se dogodi nešto kao u Bugojnu, upozorio je Jovičić, pojasnivši kako je ovo nužno zbog činjenice da se potencijalni teroristi mogu lako identificirati, ali je teško pretpostaviti njihove namjere.

Usput, Jovičić je mišljenja kako je BiH postala plodno tlo za razvoj terorizma, što je djelomično krivnja i države koja ne koristi mehanizme koji su joj na raspolaganju.

Bomba u Vitezu

Događaj u Bugojnu tako je postao samo jedan u nizu terorističkih napada koji su potresali zemlju. Samo dvije godine ranije našu je zemlju potresla vijest o podmetanju i eksploziji bombe u trgovačkom centru FIS Vitez, prilikom čega je poginuo zaštitar Zvonko Barbić, a djelatnik Josip Šarić teško je ozlijeđen. Istragom je utvrđeno da se iza napada krije šira organizacija, no za sada su na Sudu završile samo dvije osobe, Suvad Đidić i Amir Ibrahimi.

Nakon suđenja Ibrahimi je dobio kaznu zatvora od dvije godine, ali se sporazumom obvezao da će svjedočiti u postupku koji se vodi protiv Đidića. Ibrahimi je priznao da je u razdoblju od 1. do 9. listopada 2008. nepoznatu osobu, na njezino inzistiranje, uputio određenoj osobi s ciljem da joj izradi eksplozivnu napravu koja će biti aktivirana u zadano vrijeme.

Niz napada

 No, mnogo ranije, sada već davne 1997. u vrijeme dok se poslijeratne tenzije još uvijek nisu smirivale, Mostar je potresla autobomba, izrađena i aktivirana u maniri klasičnih terorističkih napada. Cilj je bila policijska postaja u zapadnom dijelu grada, a naprava je izazvala veliku materijalnu štetu na vozilima i okolnim zgradama. Zbog ovog napada osuđena su trojica afroazijskih državljana koji su ratovali u BiH.

Ali Hamad je u zatvoru u Zenici, gdje odslužuje 12-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog postavljanja automobilske bombe 18. rujna 1997. godine. Zajedno s njim na višegodišnje su zatvorske kazne osuđeni Ahmed Zuhair Handalae Nebil Ali, Ali Hila Abu Jemen. Handala, koji se smatrao mozgom operacije u Mostaru, uhićen je kasnije u inozemstvu. Imao je službenu osobnu i putovnicu koje su izdale vlasti u Zagrebu. Pored ovih “većih” incidenata treba izdvojiti i niz napada na osobe i institucije, koji su manje odjeknuli u javnosti poput bombe bačene na Šume Herceg Bosne, pucnjave iz vatrenoga oružja na zgradu UN-a nakon prosvjeda zbog izručenja “alžirske grupe”, podmetanja eksploziva pri Papinom posjetu Sarajevu. Naravno, ne treba zaboraviti i niz napada i ubojstava hrvatskih povratnika diljem države, poput konjičke obitelji Anđelić.

Nabava oružja

Bomba postavljena pred Policijsku postaju u Bugojnu potaknula je pitanje nabave oružja i eksploziva u BiH, a Jovičić kaže kako je jasno da se do njega može vrlo lako doći. Kao jedino rješenje koje bi djelomično moglo popraviti sigurnosnu situaciju, on vidi represivne mjere usmjerene protiv ovakvih pojedinaca.

Piše: D. PušićVehabije pratile Dodika

— Autor sjovicicslavuj @ 15:16
Petak, 25 Lipanj 2010

BANJA LUKA - Obavještajne službe iz regije upozorile su kako pripadnici radikalnog islamskog pokreta vehabije prate kretanje premijera RS-a Milorada Dodika, objavili su mediji u Republici Srpskoj. Prema navodnom operativnom izvješću od 26. prosinca prošle godine, petorica vehabija, jedan civil bez brade kao i jedna žena pokrivenog lica u tradicionalnoj islamskoj odjeći tog su istog dana nadzirali i snimali dolazak Dodika u Prijedor, gdje se održavao stranački skup SNSD-a.

Obavještajne su službe došle čak i do identiteta osoba koje su nadzirale Dodika, a mediji iz RS-a objavili su i imena nekih od njih čije je prebivalište na području Zenice i Sanskog mosta. Inače, isti izvori tvrde kako se ova skupina dovodi u vezu s osobama koje sigurnosne službe od ranije prate zbog bliskosti s terorističkim pokretima.

Stranački skup

Navodno, tog 26. prosinca spomenute su osobe izvršile snimanje dolaska kolone vozila s premijerom, raspored pratnje i ulazak Dodika u objekt u kojem se održavao stranački skup. Prema opisu događaja, koji je zabilježen u izvješću, petorica vehabija bila su raspoređena na parkingu iza hotela “Prijedor” gdje se održavao skup i na svim prilazima do objekta, dok je viši muškarac u smeđem odijelu i bez brade snimao kamerom, a kasnije mu se pridružila i opisana muslimanka.

Nismo vidjeli ništa

Obavještajne su  službe došle do podatka da je navedena skupina taj dan koristila  kombi transporter. Iako je tog dana bio ispred hotela Prijedor, izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić za naš list kaže kako nije primijećeno ništa sumnjivo što bi ukazivalo na to da se Dodik nadzire. No, što rade obavještajne službe, ne znam. Sve je moguće, kazao je Vasić kazavši kako postoji mogućnost da se premijer RS-a zaista nadzirao. Uostalom, ne radi se o običnom političaru koji hoda neprimijećen, zaključio je Vasić.

----------------------------------------------------------------------

Član Povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH Slavko Jovičić nema saznanja o navedenom izvješću, ali ipak ostavlja mogućnost da je bilo praćenja i nadziranja. Inače, pokret vehabizma prilično je izražen u BiH, a u tom kontekstu većina izvješća međunarodnih institucija koje se bave sigurnosnim pitanjima u pravilu se dotakne i vehabija u BiH

Gornja Maoča

Najveća akcija usmjerena protiv vehabija bila je lanjska operacija u selu Gornja Maoča. Tada su iz Federalne uprave policije u javnost izašle informacije da su vehabije od 2002. do 2010. djelovanjem u okviru zajednice organizirali zločinačku organizaciju čiji je cilj bio da upotrebom ili prijetnjom uporabe fizičke sile pokušaju promijeniti ustavni poredak BiH ili da svrgnu njezine najviše institucije, te da na isti način pokušaju odcijepiti dio teritorija BiH.

Piše: I. Marić


Чланови разматрају допис Ријасета ИЗ

— Autor sjovicicslavuj @ 14:38

Datum: 25.06.2010
Autor: В. К.

БAЊAЛУКA - Чланови Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава која су у БиХ пристигла од 1996. године до данас требало би на идућој сједници, која је заказана за 29. јун, да разматрају допис Ријасета Исламске заједнице у БиХ који је упућен Комисији.

Чланови разматрају допис Ријасета ИЗ

Рекао је то "Гласу Српске" члан ове комисије Славко Јовичић.

Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава расписала је јавни позив прошле седмице за достављање података о пријему новчаних и неновчаних донација у периоду од 1996. године до данас.

У расписаном позиву се позивају политичке партије, цркве и вјерске организације, невладине и хуманитарне организације те удружења грађана да Истражној комисији за утврђивање донаторских средстава, ако су примали одређена средства као донацију од 1996. године до данас, у року од десет дана доставе податке о томе.

Према одређеним информацијама, у БиХ су долазиле милијарде марака донација, а да нису прокњижене и евидентиране.

На посљедњој сједници Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава која су у БиХ пристигла од 1996. године до данас, Комисија је донијела закључак да се путем јавног огласа покуша доћи до ових институција, а у случају да се ни послије тога не јаве, да се обавијести SIPA и утврди гдје се примаоци или донатори тренутно налазе и каква је њихова судбина.

LINK//www.glassrpske.com/novosti/Clanovi-razmatraju-dopis-Rijaseta-IZ.


Спорни члан 48. спречава усвајање закона о попису

— Autor sjovicicslavuj @ 23:19

Datum: 18.06.2010
Autor: Ведрана Кулага

БAЊAЛУКA - Спорни члан 48. у Приједлогу закона о попису становништва и станова у БиХ, којим се прописује да ће се за расподјелу власти користити резултати из 1991. године све до коначног спровођења Aнекса седам Дејтонског споразума, од почетка ствара проблеме и мислим да због тога закон неће бити усвојен.

Спорни члан 48. спречава усвајање закона о попису

Казао је ово "Гласу Српске" директор IPSOS Strategic Marketinga Драгиша Бјелоглав, који је бивши тим лидер Европске комисије за припрему пописа у БиХ.

- Од самог почетка била је спорна идеја како користити резултате пописа из 1991. године. Било би добро да се о оваквим стварима уопште и не расправља јер закон регулише методологију прикупљања, обраде и публиковања података и то мора бити усаглашено са међународним нормама, а све остало би требало одвојити у посебан закон, уз договор водећих политичких странака - рекао је Бјелоглав.

Додао је да сама чињеница што је спорни члан 48. стављен у Приједлог закона доводи закон у одређене проблеме.

- Како ће се подаци из пописа употребљавати није ствар закона о попису. Пописи нису намијењени политичарима, него се раде због привреде, економије и праћења социолошког развоја. Како ствари стоје, чини ми се да закон неће проћи - рекао је Бјелоглав.

-------------------------------------------------------------

Посланик у Парламенту БиХ Мирко Околић каже да није сигуран у ком правцу ће се одвијати амандманска фаза закона о попису становништва у БиХ.

- Неће ме изненадити ако странке из ФБиХ и даље буду инсистирале на одредбама које нису потребне, са намјером да се закон сруши, и он ће бити срушен. Може се десити и да међународна заједница изврши притисак на њих и да им стави до знања да је закон о попису такав да га не треба политизовати, јер је оно што они траже чиста политика - рекао је Околић.

------------------------------------------------------

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић казао је да остаје да се у амандманској фази покушају ријешити неке ствари и поправити ситуација.

- До закона ћемо доћи ако буде воље за то, јер је важан за БиХ - рекао је Калабић.

--------------------------------------------------------

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић казао је да је ова странка настојала да се сви закони који су у интересу БиХ донесу, али да буду у складу са Уставом.

- Попис је добио сасвим друге димензије. Од бошњачких странака чули смо да неће прихватити ништа, неки ни ријечи, а неки амандмане. Закон о попису становништва БиХ 30. јуна, иако сви рокови касне, неће бити усвојен зато што политичке странке из БиХ не желе да прихвате реалност - сматра Јовичић.

Посланици Представничког дома Парламента БиХ у сриједу су у првом читању усвојили Приједлог закона о попису становништва, који сада иде у амандманску фазу. Против је гласало седам посланика Странке за БиХ.

-----------------------------------------------------------

Посљедице

Бјелоглав је истакао да, ако закон о попису становништва у БиХ не буде усвојен, земља ће остати позната по томе да нема податак о просјечном броју становника.

- Толико је миграција било у БиХ да би и највећем стручњаку било тешко да одреди просјечан број становника. Замислите једног страног инвеститора који треба да дође и улаже у БиХ, односно у држави о којој не зна ни колико има становника, чиме је аутоматски не може релевантно упоредити са осталим земљама - рекао је Бјелоглав.

LINK/.glassrpske./vijest/novosti/

 


Бошњацима марама важнија од безбедности

— Autor sjovicicslavuj @ 01:41

У БиХ обновљене полемике које су вођене још у време СФРЈ због Закона о забрани ношења зара и фереџе
Ношење никаба, који покрива целу главу сем очију,забрањено још у време СФРЈ
Фото АФП

Од нашег дописника

Сарајево,  јуна – Бошњакињи Маиди Бурајић, репрезентативки БиХ у каратеу, није дозвољен наступ на Европском првенству у Београду, јер је имала мараму на глави, што није у складу са правилима Међународног олимпијског комитета која су добро позната, како њој, тако и њеним тренерима и стручном руководству репрезентације Босне и Херцеговине. Овај „случај” сарајевска штампа представила је као „скандал у Београду”, док га Бурајићева назива „дискриминацијом”.

„У Београду сам свашта очекивала, али ово не. Ово је за мене дискриминација”, изјавила је Бурајићева „Дневном авазу”, признавши да је одбила и понуђени компромис да „у салу уђе с маром на глави а да је скине на борилишту”, јер је то, како је казала, за њу понижење.

-----------------------------------------------------------------------------

Логику да је забрана ношења мараме на јавним местима „дискриминација” и атак „на људска права” следе и представници Бошњака у парламенту БиХ због чега се и противе доношењу закона о забрани ношења одеће која онемогућава идентификацију. Предлог овог закона у парламентарну процедуру упутио је Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому и о њему ће се расправљати на првом наредном заседању.

„Закон ће пасти, јер га неће подржати бошњачки посланици”, процењује посланик Славко Јовичић и најављује да ће предложити Народној скупштини РС да она усвоји идентичан закон који би се примењивао само на подручју Републике Српске.

Тврдње које долазе из бошњачких кругова да је „иницијатива СНСД-а усмерена против једног народа”, да представља „удар на ислам”, Јовичић одбацује и понавља да је основни мотив за доношење закона „повећање безбедности”, с обзиром на „све чешће проблеме полиције са особама које је немогуће идентификовати због потпуно покривеног лица”. Недопустиво је, наглашава он, да „у институцијама БиХ раде особе које су потпуно забрађене”.

---------------------------------------------------------------------

Предлагач спорног закона, посланик Драго Калабић позива се на искуства других земаља које су „забраниле ношење фереџе и бурки”, након што су њихове безбедносне агенције упозориле да „не могу да воде квалитетну борбу против тероризма уколико немају могућност да у сваком тренутку идентификују сваку особу”.

„Ако је ово једини простор у Европи где ће се гајити вредности које представљају опасност, онда Бошњаци морају да се суоче с тим. Ако су у Турској забрањене фереџе, зашто не би биле забрањене и у БиХ”, пита се Калабић.

------------------------------------------------------------

Професор уставног права Касим Трнка недавно је, коментаришући иницијативу СНСД-а, подсетио да је у БиХ још 1950. године донесен Закон о забрани прекривања лица на јавном месту који никада није стављен ван снаге, а који, сматра он, „не би требало примењивати”.

„Не може се селективно бирати, па само један закон примењивати, а остале игнорисати. Ако би се један овакав закона, као што је овај о забрани ношења зарова и фереџа, примењивао, онда би требало да се примењују и закони о празницима, те бројни други”, упозорио је Трнка, мислећи, највероватније, на све законе који су донесени пре 60 година.

Они који више памте сећају се да се о Закону о забрани ношења зара и фереџе полемисало и у време социјализма. Један од уважених и познатијих сарајевских академских професора, иначе Бошњак, и тада је тврдио да „овај закон није ослободио жене муслиманке, него их је заробио”, јер оне и даље, како то он објаснио, „носе зар у својој кући и скидају га само кад излазе на улицу”.

Душанка Станишић

Tekst objavljen na portalu politika.rs/rubrike/region/Boshnjacima-marama-vaznija-od-bezbednosti.sr.

 


Incko, smeni Mujezinovića!

— Autor sjovicicslavuj @ 13:22

 

BANJALUKA 17. 06. 2010

Porodice srpskih žrtava u Sarajevu traže od šefa OHR-a da smeni federalnog premijera zbog tvrdnje da neće da pokrene formiranje komisije za utvrđivanje istine o stradanju sarajevskih Srba i traženje nestalih

BONSKA OVLAŠĆENJA SAMO ZA SRBE... Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH

Porodice nestalih Srba iz Sarajeva traže od visokog predstavnika Valentina InckaMustafu Mujezinovića da smeni premijera Federacije zbog omalovažavanja srpskih žrtava.

Podsetimo, Mujezinović je navukao gnev porodica nestalih bahatom tvrdnjom da mu ne pada na pamet da pokrene formiranje komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu. Federalni premijer time je veoma drsko poručio ne samo da ne poštuje žrtve, već i da ne zarezuje ni Ustavni sud BiH, koji je i odlučio da se pokrene proces traženja nestalih sarajevskih Srba.

VREĐA ŽRTVE... Mustafa Mujezinović, premijer Federacije BiH
 

- Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rešava ko hoće - poručio je bahati Mujezinović, odgovarajući na pitanje kada će biti formirana komisija za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.

-----------------------------------------------------------------------

Prete blokadom Vlade FBiH

Mirko Vranić, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnom Sarajevu, poručio je da će predstavnici te organizacije uskoro blokirati zgradu Vlade Federacije u Sarajevu ukoliko Mujezinović ne ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH i ne formira komisiju za ispitivanje zločina nad sarajevskim Srbima.

- Želimo da se dokažu zločini nad Srbima u Sarajevu i da se pronađu nestala tela, ne sporeći to pravo predstavnicima Hrvata i Bošnjaka. Sarajevo nije druga, već prva Srebrenica i nedopustivo je i nenormalno da se premijer Mujezinović ovako ponaša i daje izjave da ne želi ništa da učini - upozorio je Vranić.

On je podsetio i na nerad i opstrukciju u komisiji, koju je pre četiri godine formirao Savet ministara BiH.

- Oni su potrošili više od 300.000 KM i ništa nisu uradili. Ako ni Vlada Federacije BiH uskoro ne preduzme korake da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH, mi ćemo podneti apelaciju Sudu u Strazburu - ustvrdio je Vranić.

-----------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i bivši logoraš Slavko Jovičić Slavuj kaže da Mujezinovićev ignorantski odnos prema odluci Ustavnog suda BiH pokazuje koliko bošnjački politički i državni vrh poštuje državu u koju se zaklinje. Prema njegovim rečima, to je i najbolji dokaz koliko bošnjačka elita beži od činjenice da su tokom proteklog rata širom Sarajeva postojali logori iz kojih su Srbi odvođeni na put bez povratka.

Jovičić podseća da je pre šest godina u ime 110 porodica nestalih sarajevskih Srba podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH, tražeći da rasvetli sudbinu njihovih najbližih.

 - Ustavni sud BiH je 27. maja 2005. godine doneo konačnu, obavezujuću i izvršnu odluku i Vladi Federacije BiH naložio da u roku od 30 dana apelantima dostave sve dostupne i raspoložive informacije o članovima njihovih porodica nestalih u toku rata. Punih pet godina traje ta agonija i niko ni prstom nije mrdnuo da to pitanje reši. Mujezinović je poslednjom izjavom prelio čašu bahatog i ignorantskog odnosa prema sudbini nestalih Srba i zato njihovi potomci traže od šefa OHR-a da ga smeni sa funkcije na kojoj se nalazi - kaže Jovičić.

On dodaje da je Ustavni sud BiH 27. maja 2006. ovaj predmet dostavio Tužilaštvu BiH, jer je neizvršenje odluke Ustavnog suda krivično delo. Međutim, ni tužilaštvo do sada nije uradilo ništa.

- Protiv tadašnjeg premijera Federacije, sada pokojnog Ahmeta Hadžipašića, i predsednika federalne komisije za traženje nestalih Amora Mašovića u aprilu 2006. podneo sam krivičnu prijavu zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, ali ni to nije dobilo epilog - ogorčen je Jovičić.

-----------------------------------------------------------------------

Košarac: Ne odustajemo od zahteva!

Staša Košarac, šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, najavio je da će vlasti Srpske nastaviti da pritiskaju Vladu Federacije da se utvrdi istina o stradalim sarajevskim Srbima.

- Apelujemo da se potpuno ispoštuje odluka Doma za ljudska prava u vezi s tim pitanjem. Od Tužilaštva BiH, takođe, tražimo da konačno počne da procesuira krivične prijave za ratne zločine nad sarajevskim Srbima. To su zahtevi od kojih nikada nećemo odustati. Posedujemo sve veći broj dokaza da je cilj bošnjačkih vojnih i političkih struktura bio da se sistematski uništi srpski narod u BiH, posebno u Sarajevu, gde tražimo da se podigne spomenik koji će upozoravati na vreme kada su u tom gradu masovno ubijani Srbi - naglasio je Košarac.

----------------------------------------------------------------------

Tužilaštvo sprovodi istragu

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je ova institucija naredila da se sprovode istraga o tome ko blokira sprovođenje odluke Ustavnog suda, koji joj je dostavio rešenje o neizvršenju odluke tog suda.

- Tužilaštvo BiH sprovodi istragu u tom predmetu. Ali, to je kompleksno pitanje, jer je veoma teško utvrditi ko je odgovoran za nečiji nestanak tokom rata - kaže Grubešić.

---------------------------------------------------------------

fakti

* Udruženje porodica poginulih i nestalih civila sarajevsko-romanijske regije i Gradska organizacija logoraša Srpsko Sarajevo 24. februara 2004. godine pred Ustavnim sudom BiH pokrenuli inicijativu za utvrđivanje istine o stradanju Srba na području Sarajeva

Tada je podnesena 71 apelacija za nestala lica, a 21. maja iste godine dopunjena sa 39 novih apelacija

Ustavni sud BiH 27. maja 2005. godine naložio Vladi FBiH i Vladi RS da u roku od 30 dana apelantima dostave sve informacije o članovima njihovih porodica

* Posle tačno godinu dana, Ustavni sud BiH je doneo rešenje o neizvršenju sudske odluke i prosledio je Tužilaštvu BiH

D. MOMIĆ - Z. ŽUŽA


SIPA да утврди гдје су примаоци донација

— Autor sjovicicslavuj @ 23:49

Datum: 15.06.2010
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - У БиХ су долазиле милијарде марака донација, а да нису прокњижене и евидентиране, донатори и надлежне институције не достављају податке о донацијама, а све се до краја мора истражити.

SIPA да утврди гдје су примаоци донација

Истакнуто је то на јучерашњој сједници Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава која су у БиХ пристигла од 1996. године до данас, а која је упутила дописе на 4.000 адреса домаћих и међународних институција да им доставе податке о донацијама и до сада добила одговоре само од четвртине тих институција.

Такође се комисији вратило 265 дописа због непознате адресе или чињенице да је та институција или организација угашена.

Комисија је донијела закључак да се путем јавног огласа покуша доћи до ових институција, а у случају да се ни послије тога не јаве да се обавијести SIPA и утврди гдје се примаоци или донатори тренутно налазе и каква је њихова судбина.

-------------------------------------------------------

Предсједавајући комисије Сефер Халиловић рекао је да су институције ФБиХ добиле 5,7 милијарди КМ донација и да је ријеч о подацима до којих је дошла Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава федералног Парламента.

- Комисија практично ради конкретне послове тек од фебруара када су јој одобрена средства за рад, а свакодневно пристижу одговори који ће јавности бити презентовани на сљедећој сједници за петнаестак дана - казао је Халиловић.

 ----------------------------------------------------------------

На јучерашњој сједници презентовани су подаци које је комисији доставила Централна банка БиХ. У извјештају који је окарактерисан као непрецизан, презентовани су само износи донација које је добила ова институција од око 17 милиона марака, док за друге институције које су отварале жиро-рачуне преко ЦБ БИХ нису достављени подаци.

---------------------------------------------------------

Вицегувернер Централне банке Aнкица Колобарић је казала како ЦБ БиХ подржава рад ове комисије и да Централна банка не бјежи од презентовања података, али да нису сигурни у прецизност износа који су се сливали као донације на рачуне појединих институција.

Додала је да су поједина министарства и институције отварале жиро-рачуне у банкама у иностранству и да им за такве ствари није требала сагласност Централне банке.

--------------------------------------------------------------

Члан комисије Славко Јовичић је рекао да је према подацима којима се незванично оперише БиХ од 1996. године на име донација добила више од 40 милијарди марака од чега је Републици Српској припало мање од два одсто средстава.

- Подаци ЦБ БиХ нису они које је комисија тражила, а став те институције како је потребно прибавити сагласност да би се доставили подаци за друге институције које су отварале жиро рачуне преко ЦБ БиХ није оправдање - казао је Јовичић. Додао је да ако Централна банка не достави податке и за друге институције онда је то опструкција.

- Подаци да су многа министарства имала нелегалне рачуне у другим државама нису ништа друго до лоповлук - казао је Јовичић.

-------------------------------------------------------------

ЕУ и Куркулас

На јучерашњој сједници расправљало се и о одговорима које је ова комисија добила од Европске уније и Димитриса Куркуласа.

- Од ЕУ и Куркуласа очекујемо да својим примјером покажу како се то ради у Европи, а не да нас упућују на Министарство финансија БиХ. Начин на који су нам доставили одговор не охрабрује, него обесхрабрује. Од УН такође очекујемо да буду конкретнији као што је била конкретна Aмбасада СAД која је прецизирала да је од 1996. до 2001. године БиХ донирала око милијарду петсто седамдесет милиона долара - казао је Сефер Халиловић.

 

OHR pere savjest jeftinim upozorenjima

— Autor sjovicicslavuj @ 22:36

Autor: Mladen Kremenović   
utorak, 15 jun 2010

Upozorenje OHR-a upućeno Vladi Federacije BiH, da ništa nije uradila na istraživanju stradanja Srba u Sarajevu jeste licemjerno, jer su već godinama iz te Kancelarije pritisci usmjereni isključivo na RS, a srpskih stradanja u FBiH se sjete površno, jednom u nekoliko godina, ocjena je nadležnih za istraživanje ratnih zločina iz RS, nevladinog sektora i predstavnika logoraša.

Upozorenje iz OHR-a došlo je kao rezultat najavljenih protesta Boračke organizacije RS, koja je najavila proteste u Sarajevu zbog ignorantskog odnosa vlasti u FBiH na istraživanju zločina u tom entitetu.

- Bošnjačke stranke uporno odbijaju priznati da su tokom rata počinjeni brojni i masovni zločini nad Srbima i da je Sarajevo grad u kojem je počinjen najveći masovni zločin tokom sukoba u BiH. BORS je u aprilu 2008. godine objavio "Knjigu mrtvih Srba Sarajeva" u kojoj je, imenom i prezimenom navedeno 6.635 Srba, stanovnika Sarajeva koji su tokom rata ubijeni ili nestali u ovom gradu. Ako ovaj podatak ne pokazuje veličinu zločina i ne ukazuje potrebu da se on istraži, onda ne znamo šta je to dovoljno - naveli su u BORS-u.

--------------------------------------------------------

Janko Velimirović, vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina RS, kaže da bi OHR trebalo da primjenjuje iste aršine prema federalnim vlastima kao prilikom pritisaka na vlasti Republike Srpske.

- Zapravo, mi nemamo podatke o federalnoj komisiji.

Nadamo se da se to ne odnosi na Komisiju Savjeta ministara BiH, koja bi trebalo da se bavi stradanjima svih naroda. To bi onda značilo da je Vlada FBiH odustala od istraživanja stradanja Srba misleći da će to biti posao Savjeta ministara BiH - upozorio je Velimirović i podvukao da istraživanja srpskih stradanja nema, svejedno radi li se o teritoriji FBiH ili dijelu koji su držali Srbi, pa je pred kraja rata to pripalo Federaciji BiH, poput Glamoča, Drvara i Grahova.

- Zabrinjava to što se Vlada FBiH nije bavila ispitivanjem stradanja Srba koji su stradali od Armije RBiH tokom cijelog rata - istakao je Velimirović. On je podsjetio na pritiske OHR-a prema vlastima RS u slučajevima Komisije za Srebrenicu kao i Komisije za ispitivanje stradanja pukovnika Avde Palića.

- Da bi Federacija BiH počela raditi taj posao, OHR će morati da bude mnogo rigorozniji. Tamošnje vlasti moraju prihvatiti da su u FBiH stradali Srbi, najvećim dijelom civili kao što je bilo zločina prema ratnim zarobljenicima. Mnogo izraženije je bilo stradanje civila, bilo da su to činile paravojne ili vojne formacije, ili policija - istakao je Velimirović i napomenuuo da RS ne može istražiti srpska stradanja u FBiH, jer nemaju pristup dokumentaciji, izuzev svjedočenja ljudi pred sudovima koji su protjerani iz FBiH.

-------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH rekao je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Mustafe Mujazinovića, premijera FBiH, jer nije ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH po kojoj je Vlada FBiH bila dužna formirati komisiju.

- Od Pedi Ešdauna dobio sam odgovor da će postupiti isto kao u slučaju Komisije za Srebrenicu, ako dobijem pozitivnu odluku Ustavnog suda BiH. Sve sam dobio 2005. godine, ali OHR tada nije reagovao, odnosno nije nametnuo komisiju za ispitivanje stradanja Srba u Sarajevu. Mujezinović ponovo vrijeđa stradale Srbe u Sarajevu - rekao je Jovičić.

------------------------------------------------------------

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, kaže da je prema postojećoj evidenciji na teritoriji Sarajeva registrovano 126 logora od kojih se jedan logor zvao "Alija Izetbegović".

- Ako nekome nije jasno da su u Sarajevu stradali Srbi, onda ne znam gdje su ti ljudi živjeli tokom rata.

Kada FBiH zatraži nešto iz RS to odmah i dobije, jer reaguje OHR, dok je u obrnutoj situaciji potpuno suprotno. Zašto OHR 15 godina od kraja rata nije reagovao - istakao je Dukić.

 -------------------------------------------------------

KOŠARAC: Vrijeme za konkretne poteze

Staša Košarac, rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, izjavio je da je reagovanje OHR-a na ignorantski odnos nadležnih u FBiH u vezi sa formiranjem komisije koja bi se bavila istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu isuviše blago i da bi s riječi, konačno, trebalo preći na konkretne poteze.

- Njihovo žaljenje i razočaranje zbog toga što nije bilo mjerljivih rezultata istraživanja pitanja nestalih lica u Sarajevu porodicama srpskih žrtava ništa ne znači.

Mnogo više bi značilo kada bi OHR iskoristio svoj autoritet i primorao Vladu FBiH da postupi u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH od 27. maja 2005. godine i formira komisiju koja bi dala odgovor na pitanje šta je s kostima ubijenih sarajevskih Srba koji su odvođeni iz svojih domova, sa ulica, iz bolnica, a potom im se gubi svaki trag - naglasio je Košarac i naveo kako bi u slučaju da se RS prema tim pitanjima odnosi kao Vlada FBiH, sve međunarodne institucije bile bi na nogama.

------------------------------------------------

I Srbi zataškavaju zločine Bošnjaka

Miladin Vidaković, predsjednik Upravnog odbora Srpskog građanskog vijeća Sarajeva, nikada nije čuo za stradanje Srba, niti za logore u Sarajevu.

- Po tom pitanju je malo urađeno na nivou BiH, ali u FBiH je više urađeno nego u RS - ocjena je Vidakovića. Na pitanje da nabroji šta je to urađeno u FBiH, Vidaković kaže da nikada nije ni čuo za logore, pa ne bi trebalo da nabraja.

Komentarišući navode Srpskog građanskog vijeća da u Sarajevu nije bilo stradanja, Jovičić je rekao da ne vrijeđaju toliko izjave zločinaca koji negiraju svoja nedjela, koliko pripadnici srpskog naroda koji iz nekog razloga zataškavaju zločine.

- Oni koji smatraju da sam ja tokom rata bio na ljetovanju, a ne u logoru, biće miljenici Sarajeva, zato i jesu na funkcijama u tom gradu - rekao je Jovičić.


ИНСТИТУЦИЈАМА ФБиХ ОКО 5,7 МИЛИЈАРДИ ДОНАЦИЈА

— Autor sjovicicslavuj @ 21:59

        САРАЈЕВО, 15. ЈУНА /СРНА/ - Институције Федерације БиХ /ФБиХ/ добиле су око 5,7 милијарди КМ донација од 2006. године, о чему су обавијестиле Истражну комисију за утврђивање трошења донаторских средстава Представничког дома парламента БиХ - рекао је данас предсједавајући Комисије Сефер Халиловић.

       Ова комисија послала је 4.000 дописа институцијама, невладиним организацијама, разним агенцијама и установама, али 265 дописа није уручено због непостојања адресе или организације.

        Комисија је на данашњој сједници донијела закључак да се путем огласа покуша доћи до ових 265 институција и организација, те да би, ако се ни тада не јаве, требало укључити Сипу да утврди гдје се ти примаоци донација налазе.

        Халиловић је нагласио да је око 1 000 корисника донација одговорило и да још стижу одговори, који ће бити презентовани на наредној сједници.

        "Сигуран сам да ћемо наћин начин да добијемо тражене податке", рекао је он и додао да су на данашњој сједници закључили да се обрате поново Централној банци БиХ у којој је највећи број донација евидентиран, да би могли упоредити са подацима министарстава и других институција колико су тачне информације.

        Он је рекао да очекује од Централне банке да не прави опструкцију и не отежава посао и да не доводи себе и Комисију у неугодну ситуацију.

        "Од ЕУ и Димитрија Куркуласа очекујемо да својим примјером покажу како се то ради у Европи, а не да нас упућује на Министарство финансија и трезора БиХ. Начин како су нам сада одговорили не охрабрује нас него нас обесхрабрује", рекао је он и додао да и од УН-а очекује да буду конкретнији, као што је била конкретна Америчка амбасада која је саопштила да је од 1996. до 2001. године донирала око милијарду и петсто седамдесет милиона долара.
        Халиловић је рекао да ће Комисија поновити захтјев Европској комисјји и УН-у.

        Према његовим ријечима, немају тачан податак колико је донација дошло у БиХ, али се нада да ће на наредној сједници за десет до петнаест дана имати прецизније податке.

---------------------------------------------------------------

        Члан Комисије Славко Јовичић је истакао да је према незваничним подацима у БиХ од 1996. године стигло више од 40 милијарди КМ донација, од чега у РС нешто мање од два одсто.

        Јовичић је рекао да подаци Централне банке БиХ нису они које је Комисија тражила и не прихвата образложење да је за добијање тражених података потребна сагласност неког министарства или институције.

        "Чули смо и информацију да су многа министарства имала и нелегалне рачуне у другим државама", рекао је он и додао да њега не интересују легална средства већ "лопови и мафија која је опљачкала овај народ".

        Према његовим ријечима, Централна банка може да има те податке.

        "Постоје опструкције, јер се зна ко је у то вријеме био на политичким јавним функцијама и могао да дијели средства, не питајући никога. Највећи лоповлуци су се одвијали од 1996. до 2002. године", рекао је он и додао да нису само у питању домаће институције, већ и међународне организације, невладине организације које су овдје дошле да перу новац, а сада су угашене.

        Јовичић је рекао да ће учинити све, ако треба формирати и невладину организацију, ако не буде политичар, да се стане у крај лоповима и мафији.

------------------------------------------------------------

               Вицегувернерка Централне банке БиХ Анкица Колобарић је нагласила да је Централна банка отворена и транспарентна институција и да се не ради ни о каквој опструкцији.

        Она је додала да су доставили списак донација које је добила Централна банка као институција и то је око 17 милиона КМ за побољшање рада институције.

        Колобарић је подсјетила да они подржавају рад ове комисије и не бјеже од давања података, али нису сигурни у постотним износима које су то донације које су се слијевале на рачуне министарстава.

        "Ти подаци које тражи Комисија се морају прикупити из више извора и упоредити са подацима Централне банке БиХ ", рекла је она.

-------------------------------------------------------------

        Члан Истражне комисије Денис Бећиревић је нагласио да је врло битно да ова комисија заврши започети посао, јер је у БиХ према подацима Министарства спољне трговине и економских односа БиХ дошло близу 14 милијарди КМ, а касније је речено око 7,2 милијарде КМ и задатак Комисије је да то утврди.

        "Имамо ситуацију да су у БиХ дошле милијарде КМ, а да нису прокњижене и евидентиране и да су према незваничним подацима исламске земље упутиле у БиХ око осам милијарди КМ као помоћ БиХ", рекао је он и додао да се све мора до краја истражити.


Sudbina 50 milijardi maraka donacija i dalje nepoznata

— Autor sjovicicslavuj @ 23:18

srijeda, 09 jun 2010

Istražna komisije parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava 15. juna trebalo bi da razmatra informacije po upitniku kojeg su poslali na 10.000 adresa, a u kojem bi trebalo da budu pohranjeni svi podaci o donacijama u BiH od 1996. godine pa do danas.

Rekao je ovo za "Fokus" Slavko Jovičić, član Istražne komisije i dodao da je do sada stiglo nekoliko stotina odgovora, a da mnoge nevladine organizacije nikada neće ni odgovoriti, jer su ugašene i teško im je ući u trag.

- Među njima je veliki broj stranih organizacija koje su na taj način pridobijale korist za sebe i one ljude iz BiH koji su im omogućavali takvo djelovanje. Mi do kraja ovog mandata nećemo završiti taj posao.

Parlament BiH treba da bude u funkciji samo diktiranja tempa realizacije donesenog zaključka, a da istražni organi, SIPA i Tužilaštvo pokrenu istražne radnje o više od 50 milijardi maraka koje su ušle u BiH - rekao je Jovičić.

Jovičić je naglasio da će svi dobijeni podaci biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH, za koje smatra da je zajedno sa SIPA to trebalo uraditi do sada.

On ističe da je preko 98 odsto doniranih sredstava zadržano u Federaciji, a da je RS dobila svega nešto više od jedan i po odsto.

Jovičić smatra da se zbog toga, iz Sarajeva najviše opstruiše, naročito ako se zna da donirana sredstva nisu mogli uzeti građani koji nisu na nekoj od funkcija ili bliski vlasti.

- Odlučili smo da pozovemo i guvernera Centralne banke BiH, Kemala Kozarića, jer je veliki broj donacija upravo išao preko Centralne banke BiH - rekao je Jovičić naglasivši da im je u radu mnogo koristio izvještaj Istražne komisije u ranijem sastavu, jer se došlo do podataka kojima se može opravdati sedam i po milijardi maraka.


Strani tužioci koštaće BiH 3.000.000 KM

— Autor sjovicicslavuj @ 12:53

SARAJEVO 09. 06. 2010

BiH će morati da na ime odštete plati najmanje tri miliona maraka zbog izgubljenih sporova u sudovima koje su vodili strani tužioci. Bivši predsednik RS Mirko Šarović traži 480.000 KM jer je godinu dana nevin bio u zatvoru

Optužen bez dokaza... Mirko Šarović, bivši predsednik RS
 
Strani tužioci u Tužilaštvu BiH koštaće državu najmanje tri miliona maraka zbog izgubljenih sporova u sudovima BiH. Toliko će minimalno BiH morati da plati kao odštetu ljudima koji su nevini mesecima bili u pritvoru ili su im bili zabranjeni političko delovanje i rad!

Stranci su, naime, izgubili gotovo sve sporove koje su vodili i oni su završeni oslobađajućim presudama za okrivljenje. Da stvar bude još i gora, većina stranih tužilaca više nije u BiH i ne postoji nikakav način da se oni pozovu na odgovornost zbog štete koju su pričinili BiH.

Tužili bez dokaza

Sagovornik Pressa RS iz Suda BiH kaže da su optužnice koje su u proteklom periodu podizane protiv političara u oba entiteta redom padale zbog nesposobnosti tužilaca koji su vodili te predmete.

- Te optužnice su bile toliko klimave i bez dokaza i unapred su bile osuđene na propast! To, međutim, nije smetalo pravosudnim organima da bivšeg predsednika RS Mirka Šarovića, koji je optuženom u slučaju „Privredna banka Srpsko Sarajevo", drže u pritvoru skoro godinu dana. Šarović je u međuvremenu oslobođen svih optužbi. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je proteklih pet godina više bio u sudu nego što je vodio stranku, ali i dalje nije osuđen. Proces protiv šefa PDP-a Mladena Ivanića će takođe na kraju završiti oslobađajućom presudom. Sve slučajeve vodili su strani tužioci - kaže naš izvor.

Jovičić: Objaviti imena tužilaca neznalica!

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BIH Slavko Jovičić Slavuj pokrenu je inicijativu da parlament razmotri propale slučajeve u Sudu BiH zbog kojih će BiH morati da plača milionske odštete. On kaže da Tužilaštvo i Sud BiH moraju da obelodane podatke o tome koliko novca će biti isplaćeno političarima protiv koje su optužnice propale.

- Tražim da se objave detaljno imena svih tužilaca čije su optužnice padale. Mora da se zna koje su njihove reference, stručnost, kao i to ko ih je imenovao na funkcije - kaže Jovičić.

 Zbog toga što je nevin godinu dana proveo u pritvoru Mirko Šarović traži odštetu od pola miliona maraka. Kako saznaje naš list, i Čović i Ivanić planiraju da traže milionske odštete. Pored toga postoji i na stotine oslobađajućih presuda u medijski manje poznatim procesima, pa će i tu „nepravedno okrivljeni" ljudi tražiti velike odštete. Sagovornik našeg lista iz Suda BiH kaže da je prosto neverovatno koliko su strani tužioci bili nesposobni i kolike su pravne neznalice, pa je advokatima optuženih bilo lako da odbrane svoje klijente.

- Amerikanac Džonatan Ratel je podigao optužnicu protiv Šarovića, a zatim je otišao iz BiH. Slučaj preuzeo je Šveđanin Erik Larson, koji nije dočekao žalbeni postupak i oslobađajuću presudu, jer je i on u međuvremenu otišao iz zemlje. Da sve bude još smešnije, Larson se, posle angažmana u Keniji i na Kosovu, ponovo vratio u BiH i sada je tužilac u Odeljenju za ratne zločine Suda BiH - kaže naš izvor.

Ratel je, priča naš sagovornik, podigao i optužnicu u procesu protiv Dragana Čovića 2006. kada je lideru HDZ-a BiH suđeno za slučaj „Lijanovići", ali je presuda bila oslobađajuća.

- U drugostepenom postupku proces je vodio Nemac Peter Kornek. On je, takođe, izgubio spor. Interesantno je da je Kornek bio tužilac i u procesu protiv Čovića i bivšeg federalnog premijera Edhema Bičakčića. I taj spor je završen oslobađajućom presudom za okrivljene. Finski tužilac Hajki Vendorf je podigao optužnicu protiv Mladena Ivanića i još nekoliko funkcionera PDP-a, ali će i taj proces završiti oslobađajućim presudama. Vendorf je, kako su mi ispričali pravnici koji su pratili suđenje, pokazao da ne poznaje osnovne pravne postulate - kaže naš sagovornik.

Pravne neznalice

Advokat Siniša Đorđević kaže da su u Tužilaštvu BiH radili nestručni ljudi iz inostranstva i da su strani tužioci izabrani po blago rečeno kriminalnim kriterijumima.

- Bili su zaštićeni kao medvedi i širili su oko sebe oreol velikih pravnih stručnjaka jer su došli iz inostranstva. Njihovu stručnost, međutim, niko nije proveravao. Sada će zbog njihovih propusta i neznanja država morati da plaća milionske odštete - kaže Đorđević.

On dodaje da u pravosudnom sistemu BiH postoje i izuzeci, ali da je reč o malom broju ljudi

Stranci urnisali pravosuđe... Džonatan Ratel, tužilac u Sudu BiH

Advokat Dragiša Jokić, koji brani Mirka Šarović, kaže da njegov klijent traži 480.000 maraka na ime odštete jer je godinu dana nevin bio u zatvoru.

- Slučaj je još u proceduri. Problem je što o odštetnom zahtevu odlučuje organ koji je i sudio Šaroviću, Sud BiH, a u tu instituciju nemam mnogo poverenja. Da sve bude još interesantnije, ministarstva pravde u budžetu ne predviđaju sredstva za isplatu odšteta. Mnogo bi lakše sve bilo kada bi se mogle postići nagodbe. Ovako, moramo na sud - kaže Jokić.   

Ž. MARKOVIĆ


Под опструкцијом истрага о „прању” донација

— Autor sjovicicslavuj @ 03:52
Славко Јовичић, из парламентарне Комисије за истраживање трошења донаторских средстава, каже да су „опрани” енормно високи износи новца

Већина донација отишла у Сарајево Фото Бета

Од нашег дописника

Сарајево, 8. јуна – Тврдње аналитичара да је Босна и Херцеговина земља која је у досадашњој историји, по становнику, добила највећу међународну помоћ никада нису потврђене, али ни демантоване. И даље се, углавном, спекулише да је међународни новац, намењен за послератну обнову БиХ, злоупотребљен и да су милијарде долара завршиле у приватним џеповима.

„У БиХ је стигло између 40 и 50 милијарди долара и да није било злоупотребе, у заједничкој режији појединих страних донатора и домаћих моћника, могло је бити обновљено све што је порушено током рата, не само стамбени, него и привредни објекти”, каже посланик и члан парламентарне Комисије за истраживање трошења донаторских средстава Славко Јовичић.

Највећи износ донираног новца, тврди он, стигао је у Сарајево, око 98,5 одсто, и њим је располагао тадашњи највиши бошњачки политички врх којем су припадали и неки тренутно актуелни политичари који опструишу сваки покушај утврђивања истине о судбини међународних донација. Многи од њих данас су богати људи.

Јовичић је сигуран да је истина у овом случају „на дугом штапу” и да је мало вероватно да ће икада бити утврђена, али је, исто тако, сигуран да су донације опљачкане и да су, под велом помоћи БиХ, управо у Сарајеву опрани енормно високи износи пара. То је, каже он, рађено у спрези са невладиним организацијама и то онима којих нема у регистру БиХ и које не делују на овом подручју, јер су „након што су завршиле своју мисију, односно опрале новац, једноставно нестале”.

„Како је могуће да не постоји регистар којекаквих организација које су вршљале по Босни и Херцеговини и чији су представници лордовски живели перући паре намењене сиротињи”, пита се наш саговорник.

Међународни донатори нису, категоричан је Јовичић, давали средства само за обнову порушених објеката и инфраструктуре, него и за реализацију разних других пројеката, као што је то био пројекат наоружавања муслиманске војске док још није била јединствена, вредан око 100 милиона долара и под називом „Опреми и обучи”. Ово је, додаје он, тек један од оних пројеката на конто којег су добијена средства, а у што су она утрошена и у чијим рукама су завршила то нико не зна.

Актуелна Комисија за истраживање трошења донаторских средстава, друга по реду, суочава се са опструкцијом која не долази само са бошњачке стране, него и од појединих међународних организација које су давале новац и које не желе да открију ни износ, ни примаоца тих средстава. Из тог разлога су у упитницима које им је доставила Комисија одговориле да је „то њихова ствар и да не желе образлагати где су паре отишле и у које намене”.

Јовичић је уверен да ће и ова комисија неславно завршити свој мандат, јер процењује да неће, „захваљујући опструкцији истих оних који су, кад је реч о донацијама, добро умастили руке, успети да дође до релевантних података”. Иначе, мандат комисији истиче за три месеца.

„Истрагом трошења донаторских средстава и не треба да се бави парламентарна комисија, већ Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту (СИПА) зашто сам се више пута залагао. Међутим, моја иницијатива није прошла у парламенту БиХ зато што су је блокирали бошњачки парламентарци”, каже он и закључује да „не види разлога да се ове институције не могу позабавити донацијама које су стизале у Сарајево и то на исти начин на који су се бавиле изградњом зграде владе РС у Бањалуци”.

Душанка Станишић


Шилинг заступао интересе Бошњака

— Autor sjovicicslavuj @ 02:23

Datum: 07.06.2010
Autor: В. Ш.

БAЊAЛУКA - Кристијан Шварц Шилинг је био потпуно наклоњен Бошњацима и заступао само њихове интересе и док му је трајао мандат, и није ни чудо што је покровитељ концерта у част Ејупу Ганићу, који је и његова лична прослава. Вјероватно очекује захвалност бошњачког политичког естаблишмента.

Шилинг заступао интересе Бошњака

 Рекао је ово за "Глас Српске" посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић, коментаришући најаву да ће у сриједу у сарајевском Народном позоришту бити одржан концерт у част оптуженог за ратне злочине Ејупа Ганића, под покровитељством бившег високог представника у БиХ Кристијана Шварц Шилинга.

Додао је да овај концерт само показује какви односи владају данас.

- Да се сличан концерт организује негдје у Српској, Бошњаци би сигурно тражили интервенцију Савјета безбједности УН или Европске уније - казао је Јовичић.

--------------------------------------------------------------

Да је овај концерт, најављен за сриједу у Сарајеву, "врхунац лицемјерства и безобразлука" сматра и посланик Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић.

- То је директно упирање прста у српски народ и све жртве које су страдале по налозима Ејупа Ганића. Мислим да то треба забранити и зауставити - нагласио је Бореновић.

Кристијан Шварц Шилинг професор је на Ганићевом приватном универзитету у Сарајеву.

Павић

Лидер Демократског народног савеза Марко Павић навео је да је Шварц Шилинг, финансирањем концерта у част Ејупу Ганићу, показао за шта се борио као високи представник.

Додао је да је то доказ и "зашто смо ми у РС стално морали штитити своја права од високог представника, умјесто да је он штитио наша права у оквиру Дејтонског мировног споразума".

Tekst na portalu .glassrpske/vijest/novosti/Siling zastupao interese Bosnjaka.
 

Ослобођени у процесима траже милионске исплате

— Autor sjovicicslavuj @ 23:14

Datum: 04.06.2010
Autor: Ведрана Кулага

СAРAЈЕВО - Уставноправна комисија Парламента БиХ у петак је подржала иницијативу посланика Славка Јовичића да на једној од идућих сједница Парламента буде достављена информација о средствима која се издвајају из буџета институција БиХ по тужбама особа које су биле оптужене пред Судом БиХ, а касније правоснажним пресудама ослобођене.

Ослобођени у процесима траже милионске исплате

Јовичић је прошлог мјесеца иницирао да се као редовна тачка на дневни ред Парламента уврсти захтјев да Тужилаштво и Суд БиХ доставе податке о томе за колико је оштећен буџет БиХ након што су пале многе оптужнице против политичара и носилаца власти које је подизало ово тужилаштво.

Јовичић је поставио питање како је било могуће да се подигну оптужнице против најзвучнијих имена и покрену велике медијске афере, а да касније све то падне на суду.

- У буџету нема марке предвиђене за ове намјене, а стићи ће на наплату милионске одштете, јер људи имају право на то, с обзиром на то да су бесправно били притварани, што је показано правоснажним пресудама - рекао је Јовичић.

Он је додао да је још рано да се говори о тачном износу.

- Бошњаци су били против уврштавања ове иницијативе на дневни ред, јер су многе од оптужница биле политички исфабриковане, а углавном су против Срба и Хрвата - рекао је Јовичић.

-------------------------------------------

Члан Уставноправне комисије Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић казао је да је право и обавеза Парламента да разматра рад тужилаштава.

- Највише су страни тужиоци у низу предмета у протеклих година дизали оптужнице које су падале на судовима - рекао је Продановић и додао да је могуће говорити о штети од неколико хиљада па и до више милиона марака.

--------------------------------------------------------

Трошкови истраге у овим пропалим случајевима, као и трошкови рада полиције, судија и тужилаца нису урачунати у ову цифру.

Само одштетни захтјев бившег предсједника РС Мирка Шаровића за одштету износи 480.000 КМ. Он очекује пресуду у своју корист.

- Поднио сам захтјев за накнаду штете, материјалне и нематеријалне, за све оно што сам претрпио и ја и моја породица током скоро годину притвора у Добоју и у Кули, значи претрпљену штету, душевни бол, нарушени углед у друштву, кредибилитет - казао је Шаровић.

Суд БиХ у октобру 2006. године изрекао је ослобађајућу пресуду Шаровићу, који се од новембра 2005. године налазио у притвору по "предмету Привредна банка Српско Сарајево".

---------------------------------------------------------

Судско тражење одштете од БиХ најавио је и бивши премијер ФБиХ Едхем Бичакчић, који је, заједно с бившим федералним министром финансија Драганом Човићем, недавно ослобођен оптужби у случајевима набавке станова за званичнике ФБиХ.

За сада нема коначних података о томе колико су државу коштали одштетни захтјеви и судски трошкови правоснажно ослобођених. Према подацима Правобранилаштва БиХ у прошлој години евидентирано је више од 160 тужби по разним основама, с одштетним захтјевима који збирно износе више милиона марака.

Само на основу 34 изгубљена процеса из прошле године, БиХ је била дужна да исплати више од милион и по марака. Ослобађајуће пресуде у пет судских процеса, вођених на Суду БиХ против политичара и носилаца власти, пореске обвезнике коштале су 290.000 КМ.

Ови трошкови односе се само на накнаде исплаћене из буџета Суда БиХ адвокатима, свједоцима, вјештацима, као и оптуженима који су правоснажно ослобођени свих оптужби.

---------------------------------------------------------------------

Имена тужилаца

- Тужилаштво је оваквим импровизованим оптужницама које су подизане, а касније доказано на суду да су биле неосноване, оштетило буџет БиХ. Тражим имена тужилаца чије су многе оптужнице пале и да кажу које су њихове референце, која је њихова стручност, на бази чега су подизали оптужнице које су касније све пале на суду - рекао је Јовичић.

 Tekst na portalu glassrpske/vijest/novosti/Oslobodjeni u procesima traze milionske isplate.


Bošnjaci potrošili milijarde

— Autor sjovicicslavuj @ 21:32

S. MIŠLJENOVIĆ, 04.06.2010
   
 Slavko Jovičić

 

Slavko Jovičić

 

 NA adresu Istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava iz ratnog perioda, pristigle su stotine odgovora stranih ambasada i nevladinih organizacija, koje su učestvovale u doniranju milionskih iznosa Bosni i Hercegovini, saznaju „Novosti“ u Parlamentu BiH. Prema našim informacijama, o pristiglim odgovorima raspravljaće se 15. juna na sednici komisije.

Slavko Jovičić, član ove komisije, kaže za „Novosti“ da je tačno da su na njihovu adresu stigli mnogi odgovori iz ambasada i raznih nevladinih organizacija, koje imaju veze sa dolaskom milionskih donacija za vreme ratnog perioda u BiH.

- Važno je naglasiti da su mnoge strane nevladine organizacije, koje su služile za prebacivanje miliona dolara u BiH, danas ugašene i više ne postoje. Tako komisija ne može ni da dođe do određenih odgovora i sazna koliko i kad je tačno novca prebacivano u BiH - kaže Jovičić.

Međutim, kaže on, sve prikupljene informacije do sada govore da je u BiH za vreme rata i nekoliko godina posle stiglo blizu 40 milijardi dolara!

- Sav novac je stizao i završavao u Sarajevu u rukama bošnjačkih političara, od kojih su mnogi i danas u vlasti. Potpuno je jasno da ova sredstva nisu namenski trošena, za ono za šta su bila predviđena. Jer da jesu, u BiH bi se obnovile sve porušene kuće i izgradila nova privredna infrastruktura - navodi Jovičić.

Opstrukcije pri radu komisije stižu, kako tvrdi Jovičić, sa sa svih strana, pa i od međunarodnih organizacija koje su davale novac i koje ne žele da se otkriju ni iznosi, ni primaoci sredstava.

- Predlagao sam u više navrata da ovu istragu preuzmu Tužilaštvo BiH i SIPA. Ipak, u Parlamentu BiH nije prošla ova inicijativa, koju su blokirali Bošnjaci. Oni samo ponavljaju da se čeka izveštaj komisije, koja je formirana prošle godine i prestaje sa radom za tri meseca, jer idu novi izbori. Time se jasno pokazuje da se, u stvari, ne želi doći do pravih rezultata i da je istraga u startu bila osuđena na propast - poručio je Jovičić.
----------------------------------------------------------------
Gostimir Popović, politički analitičar kaže za „Novosti“ da su strane donacije koje su stizale u BiH iz pretežno islamskih zemalja, samo korišćene za nabavku naoružanja i plaćanje mudžahedina.

- Osobe poput Harisa Silajdžića, Bakira Izetbegovića, Ejupa Ganića, imaju sigurno odgovore gde su završile milijarde od donacija. Sada je samo pitanje da li je pravosuđe BiH nezavisno i može li se ovim osobama suditi zbog malverzacija sa ovim novcem - poručio je Popović.
----------------------------------------------
CENTRALNA BANKA
 
JOVIČIĆ kaže da bi pred Parlament BiH odgovore na pitanja o stranim donacijama trebalo da iznese i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, jer CB BiH sigurno ima podatak koliko je novca tokom rata ušlo u BiH.
 ------------------------------------------------------

Ćutanje najjača poruka samita

— Autor sjovicicslavuj @ 01:56

Autor: Biljana Gagula   

četvrtak, 03 jun 2010

Tokom održavanja sastanka predstavnika EU i Zapadnog Balkana u Sarajevu nije bilo nikakvih nepredviđenih i vanrednih okolnosti, zbog kojih bi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Ketrin Ešton, bila onemogućena da se novinarima obrati na pres-konferenciji.

-----------------------------------------------------------

Ovo je rekla Željka Kujundžija, portparol SIPA, odbacujući tvrdnje da je Agencija, u stvari, onemogućila Eštonovu da se obrati predstavnicima sedme sile.

- Mi jesmo obezbjeđivali VIP ličnosti, ali ne znam kakve to ima veze s njenim obraćanjem ili neobraćanjem, jer ona diktira tempo, a mi idemo za njom. Koliko znam, nije bilo nikakvih nepredviđenih situacija i sve je bilo do organizatora - rekla je Kujundžija i naglasila da bi pitanje zašto je došlo do odstupanja od programa trebalo uputiti MIP-u BiH.

-----------------------------------------------------------

U vezi s ranijim najavama da bi Eštonova mogla da se obrati novinarima ispred zgrade parlamenta BiH, dan prije održavanja konferencije u Sarajevu, Saša Rajačić, portparol OHR-a, je saopštio da je i ova varijanta odbačena pošto je SIPA ocijenila da nije u mogućnosti da to obezbijedi, jer nije bilo pravovremeno najavljeno.

--------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH smatra da sam skup nije poručio rezultate koji su se očekivali, naročito jer se svi nisu odazvali na njega.

- Bila su prevelika očekivanja od tog skupa, pogotovo u Sarajevu, kao da će tog dana desiti promjena Ustava ili liberalizovati vizni režim. To je bila obična konferencija i Eštonova jednostavno nije imala šta da kaže, jer Evropa je sve rekla kada je u pitanju BiH - naglasio je Jovičić.

-----------------------------------------------------------------

Emil Vlajki, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci smatra da je neobraćanje Eštonove novinarima blisko povezano s američko-britanskom politikom koja sve više i agresivnije ide prema stavljanju BiH, a samim tim i RS, pred dominacijom Turske. U toj namjeri, navodi on, prisilili su i Srbiju da krčmi RS i preda je u ruke Turske.

- Ne slažu se svi u EU s takvom politikom, jer agresivni nastup SAD koje guraju Tursku na Balkan i koje stvaraju islamske entitete očito ne prija Evropi. Sve više se javlja otpor prema tome, a Eštonova je jedna od tih koja je na to praktično reagovala - rekao je Vlajki i dodao da se niko, pa ni Eštonova, ne može suprotstaviti SAD.

-------------------------------------------------------------------

Predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik, ocijenio je da je samit u Sarajevu ličio na pozorište i da je gluma to što se pokušalo napraviti veliko dostignuće koje to u suštini nije. Dodik je rekao da je na samitu vladala dezorganizacija prilikom prijema delegacija i da Evropa pokušava da BiH i region doživljava neozbiljno, zato što stalno postavlja neke zadatke.

- Evropa je obuhvaćena svojim problemima i vidljivo je da gubi interes. S druge strane, evropski komesar za pridruživanje kaže da nije pristojno da BiH aplicira za kandidata za članstvo u EU, jer ima OHR. A ko ukida OHR? Pa, Evropa. To je licemjerje koje vidimo - rekao je Dodik.

-----------------------------------------------------------------------

LAZAREVIĆ: Eštonova nije imala šta da kaže na rusko njet

Predrag Lazarević, politički analitičar kaže da je Eštonova teško mogla šta reći, jer je skup održan iza zatvorenih vrata.

- Mi ne znamo o čemu je raspravljano na tom skupu.

Postavio bih pitanje da li je postojalo jedinstvo stavova, da li se došlo do zajedničkih rješenja na skupu, kada ona nije mogla izaći i reći šta misli. Da zajednička rješenja ne postoje, upućuje nas, po mom mišljenju, to što je visoki predstavnik vrlo drsko optužio RS pred Savjetom bezbjednosti da ona koči razvoj.

Neposredno poslije toga, ruski ambasador ga je demantovao. Ako Rus nekog demantuje ili ako Amerikanac nekog demantuje, onda je gospođa Ešton vrlo mala, jedna mala curica - rekao je Lazarević dodajući kako smatra da Eštonova nije imala šta da kaže na rusko njet.


VELIKI INTERVJUU - Slavko Jovičić Slavuj: Nikad nisam radio na štetu bošnjačkog ili hrvatskog naroda

— Autor sjovicicslavuj @ 14:05

Kad bismo bili iskreni i kad Sarajevo i bošnjački političari ne bi vidjeli nikakvu opasnost u postojanju RS, i Banja Luka bi mnogo bolje prihvatala BiH kao svoju i kao suverenu zemlju

RAZGOVARALA: Sanita ROŽAJAC 29/05/2010

Jovičić: Republika Srpska nije na dobošu

Da je bilo koja država na svijetu imala ovakav krvavi rat, ovolika razaranja i stradanja, ta država danas ne bi ni postojala. Ako budemo razumni i ako u prvi plan stavimo ekonomiju i bolji život svih u BiH, uvjeren sam da ćemo lakše rješavati i ove sadašnje političke probleme. Budućnost BiH je u Evropskoj uniji i tada će nam biti mnogo drukčije.

Ovo je na početku razgovora za "Dnevni avaz" kazao Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Zabrana fašistima

Kontroverzni Slavuj ističe također da "nijedan narod u BiH ne može sam odlučiti o sudbini zemlje i zato treba prekinuti sa špekulacijama o raspadu BiH, kao što ne treba ni pomišljati na nestanak RS".

***Kako biste ocijenili rad Parlamenta BiH u protekle tri godine, ali i cjelokupno funkcioniranje državnih institucija?


- Parlament BiH je u ovom mandatu radio u vrlo složenim uslovima. Mogu slobodno da kažem da su poslanici po prvi put nakon rata mogli sami da donose zakone i da regulišu cijelu zakonodavnu oblast u našoj zemlji. Istina, bilo je i nekoliko nametnutih rješenja od visokog predstavnika. Međutim, ipak je to mnogo manje nego u vrijeme ranijih visokih predstavnika, pogotovo u vrijeme Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown).

Sigurno je da smo možda mogli i mnogo više da uradimo, ali uvijek moramo imati na umu ustavnopravnu organizaciju BiH. Uostalom, kao i u svim zajedničkim institucijama BiH, tako se i u Parlamentu prelamaju različiti interesi tri konstitutivna naroda, pa onda interesi dva entiteta, pa reći ću i stranački interesi. Zato nijedan model organizacije iz bilo koje države u Evropi nije moguće preslikati kod nas.

***Statistike pokazuju da je u proteklom mandatnom periodu zbog stranaka iz RS, posebno SNSD-a, blizu 100 zakona putem entitetskog glasanja palo u Državnom parlamentu. Da li ta stranka svjesno podriva državne institucije u korist jačanja entiteta?

 - Srpski poslanici, a pogotovo poslanici iz SNSD-a, nijednom nisu zloupotrijebili entitetsko glasanje. Privid je to i sasvim je netačno da SNSD podriva državne institucije. Mi samo poštujemo Ustav BiH i zato nismo nikada ni mogli, ali ni htjeli da u Parlamentu glasamo za takve zakone kojih je, želim da naglasim, bilo više od stotinu i trideset. Dakle, na naše poslaničke klupe stizali su zakoni koji su bili protivustavni i sasvim je logično što ih nismo mogli prihvatiti. Odgovornost je onih koji su u proceduru stavljali takve protivustavne zakone.

***Po kuloarima kruže priče da je Klub poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH podijeljen u dva tabora i Slavka Jovičića. Je li tačno da ste u lošim odnosima sa klupskim kolegama, odnosno da ste u puno boljim odnosima sa poslanicima SDA i SBiH nego SNSD-a?

 - Tačno je da se u nekoliko navrata mogao steći takav utisak da vlada razjedinjenost u Klubu SNSD-a, ali kažem da se radilo samo o utisku. Istini za volju, dešavalo se i to da sam u nekoliko navrata istupao na način da nisam baš imao podršku nekih svojih kolega u Klubu. To je i normalno, jer od svih srpskih poslanika jedini sam ja izbjeglica i jedini sam kao bivši logoraš bio žrtva rata.

Moje kolegice i kolege, na svu sreću, nisu doživjele takvu ratnu sudbinu. Shvatam da nisu bili u situaciju da razumiju mene i moja nastojanja da u Parlamentu govorim i o toj populaciji, odnosno o izbjeglicama i stradalnicima rata. A što se tiče odnosa sa drugim kolegama, iz drugih naroda i stranaka, mislim da svi mogu potvrditi da sam uvijek nastupao tako da sam štitio Ustav BiH, naravno i srpske nacionalne interese, ali to nisam nikad radio na štetu bošnjačkog ili hrvatskog naroda, pa ni na štetu bilo kojeg kolege pojedinca iz bilo kojeg naroda.

***Na jednoj od prethodnih sjednica Parlamenta BiH Vaša kolegica Vesna Šain izjavila je da su četnici bili oslobodioci, što je zgrozilo, ali i uvrijedilo javnost. Kako Vi komentirate ovakav istup inače neprimijetne poslanice SNSD-a?

- Nikad se ne upuštam da dajem lični sud o istupu bilo kojeg poslanika u parlamentu, a pogotovo to ne činim kad su u pitanju moje stranačke kolege. Istup kolegice Šain, na način o kojem i Vi govorite, samo potvrđuje moju tezu da u BiH postoje tri dominantne nacionalne i na desetine hiljada pojedinačnih istina i interesa o mnogim stvarima, pa i o četničkom pokretu. Pratio sam veliku pompu koja se podigla, pogotovo na svim portalima, i uslijedile su velike osude istupa kolegice Šain.

Znam da su bošnjačke i hrvatske kolege žestoko reagovale, pa i javnost iz reda tih naroda, ali ja upravo mislim da je parlament i mjesto da se o svemu baš tu razgovara i da se u parlamentu trebaju otvoriti sva naša bolna pitanja. I sam sam kao osvjedočeni antifašista tražio da ako nadležna sudska instanca svojom presudom kaže koje su to fašističke organizacije i ako i danas djeluju u BiH, ne da se samo zabrani rad takvim organizacijama ili udruženjima već da se najoštrije sankcionišu i članovi takvih organizacija. Jer niko nema pravo da vrijeđa nacionalna ili vjerska, pa i lična, osjećanja bilo koga ko dolazi iz drugog naroda.

***Je li u SNSD-u napeta situacija, kako se priča. Navodno Špirić i Živković ne razgovaraju, Dušanka Majkić pretendira na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladena Zirojevića, a Vi ste u lošim odnosima sa Rajkom Vasićem...?

- Zaista ne znam kakvi su odnosi Živkovića i Špirića, a Boga mi, to me puno i ne interesuje. Znam samo da našim sastancima klubova rijetko kad prisustvuje neko od naših ministara. Špirić je bio u nekoliko navrata, kao i Sredoje Nović. Uostalom, ja i nisam zadužen za takvu vrstu koordinacije, jer nemam nikakvu funkciju u stranci. Reći ću Vam istinu. Mi uopšte i ne razgovaramo na klubu o pojedinačnim odnosima bilo čijim, pa je onda i logično da o takvim stvarima i ja čitam u medijima.

Takođe, ne znam ni za kakve, navodne, nesporazume između Majkić i ministra Zirojevića. Moji odnosi sa Rajkom Vasićem nisu ni postojali u nekom stranačkom obliku. Nisam imao potrebe da ga za bilo šta pitam, niti je on mene bilo kada za bilo šta zvao. Vasić je stranački funkcioner i ja to poštujem. SNSD je velika stranka, sa više od 140 hiljada članova, i naravno da je moguće da postoje neki nesporazumi, ali to do mene nikad ne dolazi, što je i razumljivo.

***Iako ste poslanik u Parlamentu BiH već više od tri godine, tek prije nekoliko dana uzeli ste člansku kartu SNSD-a? Zbog čega to niste ranije učinili?

- Istina je da sam zvanično postao član SNSD tek 12. maja ove godine. Na izborima 2006. godine bio sam jedini kandidat na svim stranačkim listama, a da nisam bio član stranke koja me je predložila iako sam učestvovao u osnivanju SNSD-a 1998. godine na Palama, kad je bila hrabrost i biti u društvu nekog od članova SNSD-a. Predsjednika Dodika dobro znam još od 1990. godine kad je bio najmlađi poslanik u predratnoj Skupštini BiH, a ja sam tada bio u bezbjednosti i upravo zadužen za tadašnju skupštinu.

Dakle, bio sam lični izbor Milorada Dodika da se nađem na listi SNSD-a na prethodnim izborima. Ne znam još, ali mislim da predsjednik Dodik na mene računa i za predstojeće izbore i nisam htio da ne ispunim i tu formalnost uzimanja knjižice. Uvijek sam smatrao da knjižica ne znači i pripadnost nekoj ideji ili stranci, pogotovo što sam bio svjedok bacanja komunističkih knjižica u koje su se mnogi kleli.

***Protekle tri godine političku scenu u BiH obilježili su neuspjeli politički dogovori, nacionalističke tenzije i retorika, recesija... Mnogi će reći da je za to velikim dijelom zaslužna neuspješna aktuelna vlast.

- Na to pitanje sam već u nekoliko navrata odgovorio. Potpuno razumijem rezigniranost i razočarenje mnogih, pa i njihovo ogorčenje na naš rad. Svjestan sam da su samo u fokusu napada, pa i gnjeva poslanici i delegati u Parlamentu BiH. Šta je s radom drugih institucija BiH, Predsjedništva, Savjeta ministara, pa i više od 60 raznih agencija, ministarstava i organizacija koje postoje na nivou države?! Bilo koja vlast da je bila u ovom prethodnom mandatu uradila bi mnogo manje, u to sam siguran.

***Mislite li da će u budućnosti BiH biti bez entiteta i duboke nacionalne trodiobe koja je sad karakterizira?


 - BiH je i sad jedinstvena zemlja iako je čine dva entiteta. Na pravom smo pitanju. Kad bismo bili iskreni i kad Sarajevo i bošnjački političari ne bi vidjeli nikakvu opasnost u postojanju RS, i Banja Luka bi mnogo bolje prihvatala BiH kao svoju i kao suverenu zemlju. RS nije remetilački faktor i to nikada neće ni biti, već je konstruktivniji i bolji dio BiH. Cijelu zemlju naprijed bi povukao samo ekonomski napredak i bolji život svakog pojedinca.

Umjesto da se dva entiteta takmiče samo u toj sferi, eto, mi smo u stalnom grču hoćemo li uopšte ekonomski preživjeti. Ne postoji način, niti je to moguće, da nestane RS i o tome, ni ja niti bilo koji političar SNSD-a ne želi ni da pomišlja da s bilo kime razgovara, a pogotovo ne da pregovara!

Republika Srpska nije na dobošu pa da bilo ko s njom trguje ili da je ubuduće razvlašćuje kako se to dešavalo do dolaska SNSD-a na vlast!

Ništa od inata

***Za razliku od unutrašnjih odnosa, na regionalnom planu znatno je bolja situacija

- Drago mi je da se odnosi s našim prvim susjedima unapređuju i da su svakim danom sve bolji. Volio bih da takve dobre političke odnose prate i ekonomski, ali nije tako. Prošle godine smo s Hrvatskom imali spoljnotrgovinski deficit veći od milijardu i osamstotina miliona maraka, a sa Srbijom veći od 550 miliona.

Ekonomija je najbolji katalizator povezivanja svih zemalja u susjedstvu, što bi nam trebao biti prioritet, pa naravno i sa EU, koja nam je u svakom smislu cilj. Bio sam u Parlamentu BiH 14. aprila kad nam se obratio predsjednik Hrvatske. Imao sam čast da razgovaram s gospodinom Josipovićem i tada sam ga pozvao da posjeti i Banju Luku i, evo, ta će posjeta biti realizovana.

***Kako komentirate Tadićev poziv Silajdžiću da ga posjeti u Beogradu?


- Predsjednik Srbije Tadić je bio nekoliko puta u BiH. Bio je i u Sarajevu, Mostaru i u Banjoj Luci, ali je bio i u Potočarima. Greška je i do sada bila što se Silajdžić inatio i što je odbijao svaku i pomisao da posjeti Beograd. Ja plediram da se stalno razgovara na svim nivoima i sa svima koji nam misle dobro, jer razgovori će ipak nešto riješiti. Inaćenje i nesporazumi nikad ništa i nikome neće bolje donijeti.

--------------------------------------------------------------
Znao sam proučiti Kulhuvallahu i Subhaneke i toga se ne stidim, kao što se ponosim što sam išao i u crkvu na vjeronauku

***Je li tačno da ste pred rat bili potpredsjednik džamijskog odbora u Pazariću i znaju li to Vaše stranačke kolege?

- U sredini u kojoj sam prije rata živio bio je vrlo mali procenat Srba i tada se to nije gledalo, pa sam po "nacionalnom ključu", koji je i tada važio, mogao da budem sve. Moja pokojna majka je bila drugi donator za izgradnju džamije u Pazariću.

Prije nje, pokojni otac i moja cijela porodica bili su poznati po tome što su svima pomagali, a najviše muslimanima. Tako da nije bilo iznenađenje da budem i u džamijskom odboru.

Nije tačno da sam bio, jer nisam ni mogao zato što sam kao mlad bio sluđen SKJ, iako mi je pokojni deda bio više od 30 godina predsjednik crkvenog odbora.

Ali, bio sam sve drugo i u kulturno-umjetničkom društvu i u mjesnoj zajednici i mnogo puta sam bio u mnogim džamijama. Tada sam znao da proučim Kulhuvallahu i Subhaneke i toga se ne stidim, kao što se ponosim što sam išao i u crkvu na vjeronauku.

-------------------------------------------------------

Kćerka u Tužilaštvu u Sarajevu

***Kćerka Vam je tužiteljica u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Imate li problema zbog toga?

- Ponosim se što imam divnu porodicu, koja mi je i najveći oslonac u životu. Da, moja kćerka je kantonalni tužilac u Sarajevu. Ona danas, takođe, ima svoju porodicu. Bilo je nekih koji su čuli za ovo i koji su mi prigovarali kako to da moja kćerka radi baš u federalnom Sarajevu. No, moram da kažem da se ne osvrćem na takva razmišljanja, niti ih uopšte uzimam za ozbiljno, jer se radi o minornim tipovima koji bi sve dali da, upravo, oni rade u Sarajevu. Jer takvima ništa ne bi značila nacija, oni bi sve dali za pare.

------------------------------------------------------------
Kod nas nikad ne prestaje predizborna kampanja

***Sudeći prema istupima državnih poslanika, stječe se dojam da je predizborna kampanja, pogotovo kada je riječ o Državnom parlamentu, već odavno počela?!

- Kod nas nikad ne prestaje predizborna kampanja ako bi se tako posmatralo djelovanje političkih stranaka, pa i onih najistaknutijih funkcionera koji su u vrhu političkih oligarhija. Već sam rekao da se u našoj zemlji sve odvija na relaciji tri nacionalna interesa i od toga ne treba da bježimo. Siguran sam da će rezultati predstojećih izbora biti skoro isti i sa malim, skoro neznatnim, rezultatskim promjenama u odnosu na one izbore iz 2006. godine.

U Republici Srpskoj se one neće ni primijetiti, ali će zato u Federaciji BiH najveći faktor iznenađenja, ako se to uopšte može tako nazvati, biti stranka Fahrudina Radončića, mislim u pozitivnom rezultatskom smislu.


Bosnom "behar" probeharao

— Autor sjovicicslavuj @ 15:32

Autor: Srđan Šekara   
četvrtak, 27 maj 2010

Postojeće rakete, odnosno strijele za markiranje ciljeva, koje su u kasarnama ostale poslije odlaska JNA iz ratom zahvaćenog Sarajeva, po naređenju Glavnog štaba Armije RBiH, pretvarane su u ubojito hemijsko oružje, zahvaljujući materijama proizvedenim u sarajevskim laboratorijama.

Ovo je "Fokusu" potvrdio dobro obaviješten izvor, blizak nekadašnjem bošnjačkom vojnom vrhu, napomenuvši da nijedan komad hemijskog oružja u Sarajevu ne bi mogao da bude proizveden bez izričite naredbe i znanja predsjednika Ratnog predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića.

Dobro obaviješteni izvor "Fokusa" tvrdi da postoje dokazi da je svoju "fabriku smrti" u Sarajevu imala i specijalna jedinica "Ševe", koju je tokom 1992. godine osnovao Alija Delimustafić, a kasnije pod kontrolu preuzela tajna muslimanska služba AID, što upućuje na to da bi o njenom djelovanju dosta mogli znati i neki aktuelni pripadnici, pa i visoki funkcioneri OBA BiH. Ova jedinica bila je zadužena i za izvršavanje specijalnih terorističkih zadataka uperenih protiv lokalnog stanovništva u Sarajevu, poslije kojih je u ratnom sukobu u BiH obično optuživana druga strana.

Naš izvor dalje navodi i podatak da je u Sarajevu postojalo nekoliko tajnih fabrika biološkog oružja koje su korištene protiv pripadnika Vojske Republike Srpske na sarajevskom i još nekim ratištima. Da je tako, pokazuje i obiman materijal koji je u posjedu Boračke organizacije RS i Saveza logoraša RS, a koji je, uz izjave zaštićenih svjedoka, proslijeđen na dalje postupanje MUP RS.

--------------------------------------------------------------------

Koordinator tima MUP RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnih zločina, Simo Tuševljak, potvrdio je "Fokusu" da su u toku intenzivne provjere podataka o ratnoj fabrici "Behar" na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, fabrici na Građevinskom fakultetu u tom gradu, kao i mini-fabrikama koje su postojale na još nekim lokacijama.

- Sve dokaze do kojih dođemo, a neke već i posjedujemo, uskoro ćemo dostaviti Tužilaštvu BiH, koje poslije treba da donese odluku o otvaranju istrage u cijelom slučaju. Sudeći po prvim saznanjima, nema sumnje da je u ratnom Sarajevu proizvođeno biološko oružje - rekao je Tuševljak.

On je napomenuo da su istražni organi došli do saznanja da su pripadnici Armije RBiH prikrivali žrtve napada zabranjenim sredstvima, što je cijelu priču i održavalo pod velom tajne.

- Imamo saznanja da su pripadnici Armije RBiH uklanjali leševe i druge tragove koji bi mogli ukazivati na upotrebu biološkog oružja, jer su oni koji su stajali iza ovog bezumnog projekta dobro znali kakve bi sve posljedice predstavljalo otkrivanje istine o korištenju raketa punjenim otrovnim hemikalijama i zabranjenim supstancama - ističe Tuševljak.

----------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu PSBiH Slavko Jovičić kaže da će, ukoliko postoje indicije da je na određenim lokacijama u dijelu Sarajeva koji je tokom rata bio pod kontrolom muslimanske vojske organizovana proizvodnja biološkog, odnosno hemijskog oružja, te ako dobije bilo kakvu inicijativu koja na to ukazuje, zatražiti od svih nadležnih institucija da dostave zvanične informacije o cijelom slučaju.

- Tužilaštvo BiH moralo bi da provjeri sve navode i informacije u vezi s postojanjem fabrika biološkog oružja u ratnom Sarajevu i njegovoj upotrebi. I sama pomisao da su moji sunarodnici ubijani upotrebom sredstava koje zabranjuje maltene cijeli civilizovani svijet zgrožava me i uznemiruje i pred mene stavlja zadatak da kao izabrani predstavnik srpskog naroda u najvišem zakonodavnom tijelu ove zemlje zatražim hitno i potpuno rasvjetljavanje cijelog slučaja - zaključio je Jovičić

---------------------------------------------------------------------

KARAN Za toksikološku analizu nema novca

Željko Karan, patolog i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS, kazao je da je do sada radio obdukcije na 4.500 ekshumiranih skeleta, ali da nikada nije rađena toksikološka analiza na osnovu koje bi se moglo utvrditi da li je neko život izgubio zbog uticaja hemijskog oružja.

- Obdukcije se rade na ostacima leša, odnosno na kostima, i to nekoliko godina nakon što je neko lice stradalo. Zbog toga je vjerovatnoća dokazivanja uticaja hemijskog oružja teška i komplikovana. Teorijski, takve stvari bi se mogle uraditi, ako nikako drugačije onda putem hemisjko-toksikološke analize zemljišta gdje je tijelo pronađeno. Ovo kod nas nikada nije rađeno, jer ne postoje adekvatne laboratorije. Za sve to treba mnogo vremena i novca - kazao je Karan.


Powered by blog.rs