Slavko Jovičić

РАТИФИКАЦИЈОМ РЕЗОЛУЦИЈЕ ПОНОВО БИ УБИЛИ СРПСКЕ ЖРТАВЕ СТРАДАЛЕ У РАТУ У БиХ

— Autor sjovicicslavuj @ 18:37
                                              
БИЈЕЉИНА, 17. ЈАНУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић изразио је наду да Народна скупштина Србије неће ратификовати резолуцију Европског парламента о проглашењу 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници, јер би то било признање да је у протеклом рату страдао само бошњачки народ.

"Потврђивањем резолуције Народна скупштина Републике Србије би поново убила десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ", нагласио је Јовичић у отвореном писму упућеном предсједнику парламента Србије Славици Ђукић-Дејановић.

Он вјерује да посланици Народне скупштине Србије неће подлећи притисцима неких, како је рекао, такозваних невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

Подсјетивши да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници, Јовичић је нагласио да ту не би било ништа спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

"У грађанском рату на просторима БиХ страдали су сви - и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина. Никада се не смије заборавити да је истина једна и недјељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину", истакао је Јовичић.

Он је упозорио да ни до данас није утврђен тачан број страдалих Бошњака у Сребреници, нити начин на који су убијени, односно да ли се радило само о цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.

"Заправо, још никада нико није обзнањен ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контроверзи које се доводе у везу са Сребреницом и свим ратним дешавањима", рекао је Јовичић додавши да он осуђује сваку врсту злочина без обзира над ким је почињен.

Јовичић је у отвореном писму указао предсједнику србијанског парламента да се у свим тим причама о Сребреници, нажалост, потпуно занемарује чињеница да се прије 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница.

"Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, Братунцу и ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем звјерски ликвидирале више од 3 500 углавном српских цивила и потпуно спалиле више од 50 српских села", нагласио је Јовичић.

Јовичић је у писму навео да је бошњачки ратни командант у Сребреници Насер Орић ослобођен у, како је рекао, политичком суду у Хашком трибуналу понајпре због тадашњег главног тужиоца Карле дел Понте, која је намјерно бирала најблаже тачке оптужнице.

"Заправо, Карла дел Понте намјерно није хтјела да оптужи Насера Орића, иако сам јој ја лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића", рекао је Јовичић, подсјетивши да је у то вријеме био потпредсједник Савеза логораша Републике Српске.

У свом писму Јовичић је обавијести Дејановићеву да ће врло брзо поднијети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо, Сташе Зајовић и још неких, које, како је рекао, чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.

"Ниједна од ових особа, ни у једном граду у БиХ, не зна се снаћи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету", констатовао је Јовичић.

Јовичић је замолио Дејановићеву са садржином овог отвореног писма упозна све клубове посланика у Народној скупштини Србије и нагласио да се нада да парламент неће прихватити ову резолуцију јер она, како је навео, није објективна и усмјерена је против српског народа у цјелини.
 

Отворено писмо председници Народне скупштине Републике Србије - Славици Ђукић-Дејановић....

— Autor sjovicicslavuj @ 17:32

Славко Јовичић Славуј

Посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине

                         

 ОТВОРЕНО ПИСМО

 

 Народна скупштина Републике Србије

Председници

Славици Ђукић-Дејановић

 

Поштована председнице,

 Молим Вас да са овим Отвореним писмом, које упућујем Вама, упознате све Клубове посланика у Народној скупштини Републике Србије.

 Наиме, познато Вам је да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сећања на геноцид у Сребреници. Ништа ту не би било спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

 У грађанском рату на просторима БиХ  страдали су сви – страдали су и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина.

 Никада се не сме заборавити да је истина једна и да је она недељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину.

 Пре трагичних догађаја од 11. јула из 1995. године када су у Сребреници страдали Бошњаци, нажалост, ни до данас није утврђен тачан број страдалих, нити начин на који су убијени Бошњаци, односно да ли се радило о само цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.. Заправо, још никада нико није обзнанио ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контраверзи које се вежу за Сребреницу и сва ратна дешавања. Да кажем да осуђујем сваку врсту злочина без обзира над киме су почињени!

 У свим тим причама, нажалост, потпуно се занемарује чињеница да се пре 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница. Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, те у Братунцу и у ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем зверски ликвидирале преко  3.500 углавном српских цивила и потпуно су спалиле преко 50 српских села.

 Поштована председнице,

 Као што вам је, такође, познато – Насер Орић је у политичком суду у Хашком трибуналу ослобођен,  понајпре због тадашње главне тужитељице Карле дел Понте, која је намерно бирала најблаже тачке оптужнице. Заправо, Карла дел Понте намерно није хтела да оптужи Насера Орића иако сам јој ја лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића.  /Напомена: У то време сам био потпредседник Савеза логораша Републике Српске/.

 Надам се да Народна скупштина Републике Србије неће ратификовати поменуту резолуцију Европског парламента, јер би то било признање да је у протеклом рату   страдао само бошњачки народ!? Потврђивањем резолуције – Ви и цела Народна скупштина Републике Србије би поново убили десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ.

Такође, надам се да посланици Народне скупштине Републике Србије неће подлећи притисцима неких тзв. невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

 Вас обавештавам да ћу врло брзо поднети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо, Сташе Зајовић и још неких – који чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.

 Ниједна од поменутих особа се ни у једном граду у БиХ не зна сначи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету.

 У нади да Народна Скупштина Републике Србије неће прихватити поменуту резолуцију и то само зато што та резолуција није објективна и што је усмерена против српског народа у целини – примите моје најсрдачније поздраве!

 С поштовањем.

 Славко Јовичић Славуј

Источно Сарајево

 


11. ЈУЛИ - НЕПРИХВАТЉИВ

— Autor sjovicicslavuj @ 18:06

БАЊАЛУКА, 16. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик сматра да, након одлуке Европског парламента и проглашења 11. јула даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над мусиманима 1995. године, остаје горак утисак да се само потенцира један догађај, а да се не уважава чињеница да је у БиХ погинуло 96 000 људи од којих је 28 000 Срба.

"Требало је наћи одговор како обиљежити укупна страдања у БиХ, а не само издвојити један догађај који је предмет различитог политичког посматрања", изјавио је Додик, који је лидер СНСД.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да је несумњиво да је у Сребреници почињен злочин који је суд у Хагу оквалификовао као локални геноцид у БиХ и истакао да РС ту квалификацију не спори.

"Уколико је било која одлука о обиљежавању усмјерена ка јачању помирења и повјерења, онда она треба да буде избалансирана", оцијенио је Додик.

Он је додао да ће одлука Европског парламента да се издвоји само 11. јули као датум обиљежавања у будућности у БиХ довести до различитих посматрања и нагласио да таква одлука није избалансирана на прави начин.

"Мислим да Европски парламент у овом случају није био коректан и за нас је на тај начин обиљежавање само тог догађаја и давања значаја само том догађају неприхватљиво", оцијенио је Додик.

Према Додиковим ријечима, требало је уважити чињеницу да је у и око Сребренице погинуло и 3 500 Срба и да је над њима почињен злочин.

Премијер Српске рекао је да нико не помиње 28 000 погинулих Срба у протеклом рату, а да се само говори о жртвама Сребренице, које се не оспоравају.

"За РС 11. јули, као општеприхваћени датум, је неприхватљив", истакао је Додик и додао да треба наћи прихватљив датум којим ће бити обиљежене све жртве у БиХ.

Лидер ПДП-а Младен Иванић сматра да би за БиХ било далеко боље да се одреди неки други датум, који би био мање оптерећено негативностима.

"Не може се бјежати од чињенице да се у Сребреници десио 11. јули, али ме плаше политичка злоупотреба свега тога и еуфорија, што није добро за БиХ и Европу", рекао је Иванић.

Предсједник СП Петар Ђокић оцијенио је да би ово питање у будућности могло имати политичке консенквенце, јер многи људи у Европи не разумију односе у БиХ.

"Геноцид у Сребреници, као и свугдје, треба осудити, треба тражити одговорности оних који су то учинили", рекао је Ђокић и подсјетио да је над Србима у Јасеновцу, као и у овом рату било геноцида.

Предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да је одлука Европског парламента да се 11. јули прогласи даном сјећања на геноцид у Сребреници исхитрена и да је донесена без добрих припрема.

"Док се у БиХ не одреде датуми које ћемо заједнички обиљежавати, биће штетан и неће допринијети помирењу у БиХ", рекао је Павић.

Он је додао да ће сваки датум, који буду одређивали други, бити датум спорења у БиХ.

Европски парламент прогласио је јуче 11. јули даном сјећања на геноцид у Сребреници почињен над муслиманима 1995. године. /крај/нђ/мб
 
НАПОМЕНА: Горњи текст је текст Агенције СРНА
____________________________________
КОМЕНТАР: Славко Јовичић Славуј
 
С друге стране, жена-монструм и од свог појављивања у јавности - главна звезда у федералним медијима у БиХ, а поготово у Сарајеву - ничим изазвана и потпуно непозвана каже:

Kandić: Rezolucija o Srebrenici most za budućnost

 Rezoluciju o obilježavanju 11. jula kao dana sjećanja na genocid u Srebrenici treba vidjeti kao most od zajedničke teške prošlosti ka evropskoj budućnosti, na temelju priznanja genocida kao najtežeg zločina među zločinima i početka izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve, izjavila je danas za Fenu direktorica Fonda za Humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić.

_________________________________________________

  НАПОМЕНА: Несрећна и острашћена антисрпска мешетарка Наташа Кандић, која да напоменем - у Републици Српској и у српском народу - не ужива никакав углед, који се у процентима и не може ни зразити, али ево, 0.000.000.000.000.000.000.001 /евентуална подршка у Републици Српској Наташи Кандић/ ...
Жена која се без туристичког водића не зна снаћи ни уједном граду у БиХ, узима себи за право да, ето, као и она нешто каже??? Коме? Ко би је послушао? Жена коју финансирају разни Сороши и белосветски олоши. Једноставно - жена јад, беда и изрод српског рода и народа. 
 
Варају се Бошњаци ако мисле да са Наташом Кандић могу градити било какву будућност ове земље!?
 
Једини релевантни саговорници Бошњака и Хрвата су Срби који имају изборни легитимитет и легалитет!
 
И сасвим на крају, да кажем. Апсолутно нема никакве могућности да ми - српски представници и посланици у Парламентарној скупштини БиХ - прихватимо Резолуцију Европског парламента, за коју узгред речено, желим да кажем да та резолуција нема никакав обавезујући карактер. Уосталом, та резолуција је селективна и једнострана. Она никада неће довести до међунационалног поверења, а сам чин помирења је индивидуално право сваког појединца!!! Најбољи суд  о самој резолуцији дали  су и најпозванији политичари из Републике Српске!!!
 

BiH dobija himnu krajem januara

— Autor sjovicicslavuj @ 21:07
                            
                                 S. G. | 15.01.2009 

Komisija za izbor teksta himne BiH krajem ovog mjeseca trebalo bi da izabere jedan od dva teksta, koja su muzički ukomponovana i da ga nakon toga uputi Parlamentarnoj skupštini BiH, koja će u redovnoj proceduri donijeti konačnu odluku, potvrdio je za "Fokus", Slavko Jovičić, član Komisije i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 - Nakon što krajem mjeseca čujemo kako zvuče muzički obrađeni tekstovi, trebalo bi da odaberemo jedan tekst, koji ćemo uputiti parlamentu BiH, koji će donijeti konačnu odluku o tome da li će predloženi tekst i postati himna BiH - kazao je Jovičić, te dodao da Komisija uz saglasnost autora teksta ima pravo na izmjenu nekih riječi ili dijelova teksta.

Kako je istakao, od 339 tekstova koji su pristigli na konkurs, oko 95 odsto nije zadovoljilo osnovne uslove konkursa.

- Među pristiglim tekstovima bilo je i onih koji estetski nisu zadovoljili uslove konkursa, ali i onih tekstova čiji je sadržaj podsjećao na istoriju, te izražavao jednostrano viđenje dešavanja proteklih godina. U nekim tekstovima pominjali su se i geografski pojmovi, što takođe nije u skladu sa uslovima konkursa - naglasio je Jovičić, te dodao da je bilo i plagijata, jer su neki tekstovi bili pjesme čuvenih pjesnika.

Jovičić je podsjetio, da je Komisija izabrala dva teksta koja su svojim sadržajem neutralna i koja zadovoljavaju interese sva tri konstitutivna naroda, odnosno one tekstove koji odgovaraju narodima BiH.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna do oktobra prošle godine, a pravo učešća imali su isključivo državljani BiH. Svi tekstovi pristigli na konkurs zaštićeni su šiframa, a imena autora ostaće nepoznata do konačnog potvrđivanja odabranog prijedloga.

Jedan od osnovnih kriterijuma ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bilo je to da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani BiH.

Osim šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, u Komisiji se nalaze i predstavnici Srpske, Federacije BiH, te distrikta Brčko.

Muziku za himnu Bosne i Hercegovine napisao je Dušan Šestić.


Шта ће Срби у граду из којег протерују Деда Мраза

— Autor sjovicicslavuj @ 16:48

Ускоро би могао бити постигнут договор о враћању имовине СПЦ, тврди Мирослав Лајчак поводом изјаве митрополита Николаја да се неким верским заједницама враћају школе и хотели а кад је у питању СПЦ врши се опструкција за сваки педаљ
Једно од најосетљивијих питања у односима цркве и државе: зграда Богословије (Фото Д. Ковачевић)

Сарајево – Митрополит дабробосански Николај недавно je замерио српским интелектуалцима и политичарима „што се олако одричу Сарајева“. Уочи празника је позвао православни српски народ да се врати, јер „Сарајево је одвајкада било и српски град и оно је један од доказа да православни Срби нису некакви дошљаци, него да су своји на своме“.

Митрополит је оценио да је враћање имовине, зграде Сарајевске богословије пре свега, једно од најосетљивијих питања у односима цркве и државе. „Разочаран сам односом државе, јер смо сведоци да се одређеним верским заједницама враћају школе, хотели, чак и делови јавних површина, а кад је у питању СПЦ врши се опструкција за сваки педаљ имовине“, истакао је Николај.

Међународни представник у БиХ Мирослав Лајчак потврдио је да је у решавање питања враћања имовине СПЦ укључен и ОХР и да би ускоро могао бити постигнут договор. „Озбиљно се бавимо тим питањем, моји људи активно раде и мислим да смо близу коначног споразума о овом изузетно важном питању – и физички и морално“, изјавио је Лајчак новинарима на традиционалном пријему који је у згради Митрополије у Сарајеву на други дан Божића уприличио митрополит Николај.

 Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић подсећа да у Сарајеву није отета само имовина СПЦ, него и имовина Срба који су силом протерани из овог града. Он тврди да „у више од 5.000 српских станова, за које није поднесен захтев за повратак, живе сарајевски предратни криминалци, а ратни лидери”, док се Срби, власници тих станова потуцају „од немила до недрага”.

 
Председник Клуба делегата српског народа у Већу народа РС Сташа Кошарац, пак, тврди да је „пре рата у Сарајеву у власништву Срба било више од 80.000 стамбених јединица, да их је током рата порушено око 20.000, а након рата и много више, те да их је обновљено тек 1.800, што је мање од четири одсто од укупно обновљених на подручју Сарајева“.

Митрополитов позив Србима да се враћају у Сарајево Јовичић уважава, али он сматра да је „прича о Сарајеву као мултиетничком граду давно завршена“. Према његовом мишљењу „Срби немају шта да траже у граду из којег се протерује Деда Мраз, а припадници такозване алжирске групе дочекују као национални хероји“, у којем се „тротоари фарбају у зелено“ и у којем „ Универзитет и све друге институције и јавне установе, кад је реч о националној структури запослених, имају бошњачки предзнак“. Дакле, закључује Јовичић, „ако се све ово догађа у Сарајеву, а догађа се, онда је Сарајево за Србе заувек изгубљено”, а прича о „суживоту у овом граду је, ништа друго, до чиста илузија“.


Давор Ковачевић
[објављено: 13/01/2009]
 

Usvojen novi tekst i nova muzika himne Republike Srpske

— Autor sjovicicslavuj @ 21:50

Moja Republika

Tamo gdje najljepša se zora budi,
Časni i ponosni žive dobri ljudi.

Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
Stamen, prkosan je moj zavičaj.

Za njega svi se sad pomolimo,
Drugu zemlju mi nemamo.

U srcu mom samo je jedan dom,
U srcu je velika moja republika.
U srcu mom najljepša zvijezda sja,
Moja republika, Republika Srpska.

Tamo gdje su naši preci davni,
Ime upisali u svaki korak slavni.

Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
Stamen i prkosan je moj zavičaj.

Za njega svi se sad pomolimo,
Drugu zemlju mi nemamo.

U srcu mom je jedan dom,
U srcu je velika moja republika.
U srcu mom najljepša zvijezda sja,
Moja republika, Republika Srpska.

NAPOMENA:

Upoznajte bliže autora /muzike i teksta/ Himne Republike Srpske - Mladena Matovića, koji je u intervjuu "Fokusu" pojasnio mnoge detalje vezane za nastanak himne.... 

Moja Republika prihvatljiva za sve!   

 M. KREMENOVIĆ | 09.01.2009

Dok je u petak, na prijemu povodom Dana Repulike Srpske, u Palati predsjednika RS prvi put intonirana himna "Moja Republika", među zvanicama, u stavu mirno, stajao je i njen autor, Mladen Matović.

Nakon provjere vrijeđa li tekst himne vitalni nacionalni interes Bošnjaka, koji su zbog riječi u tekstu "moja zemlja" himnu uputili na Ustavni sud RS, Matović uvjerava kako za to nisu postojali razlozi, što je, kako kaže, odlukom Ustavnog suda i potvrđeno.

Na pitanje na šta je konkretno mislio kada je u tekstu pomenuo zemlju, Matović je diplomatski odgovorio:

- Upravo na zemlju.

FOKUS: Kako se osjećate nakon što je u petak, na Dan Republike, prvi put intonirana himna RS "Moja Republika", čije ste autor?

MATOVIĆ: Rijetko kada u životu splet istorijskih i drugih okolnosti pruži takvu priliku i mogućnost nekom autoru da učestvuje u velikom projektu, kao što je izbor za himnu. Izazov je zbog toga bio višestruk. Konkurs za himnu rijetko koji autor doživi u životu. Tom poslu pristupio sam izuzetno ozbiljno. Nisam nacionalista, pa sam se trudio da uradim to što bolje, muziku i tekst.

FOKUS: Da li se nešto promijenilo u načinu na koji vas ljudi doživljavaju, pa i zvaničnici RS, kada se saznalo da ste autor svečane pjesme?

MATOVIĆ: Rano je za to, a nisam u potpunosti svjestan ni svog osjećaja zbog svega što se dogodilo. U petak je bilo tek prvo intoniranje. Nadam se da će mi himna pomoći da se ozbiljnije posvetim muzičkom stvaralaštvu, koje je u RS u zapećku. Nadam se da neću morati pisati narodnjake da bih prehranio sebe i porodicu. Koliko će me grad, institucije i zvaničnici doživjeti ozbiljno, tek će se vidjeti.

FOKUS: Klub Bošnjaka pokrenuo je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog nekih dijelova teksta. Mislite li da je nekome na prijemu povodom Dana Republike istinski smetalo nešto u tekstu himne, koji je ostao nepromijenjen?

MATOVIĆ: Od samog početka bio sam uvjeren da su tvrdnje pojedinih političara koji su kritikovali tekst himne, zapravo, nedobronamjerne, što je Ustavni sud RS i potvrdio. Sud je konstatovao da nema ni jedne jedine riječi koja bi mogla da se protumači kao uvredljiva. To odgovorno tvrdim i svaka kritika u tom smislu nije dobronamjerna. Riječ zemlja može da se tumači kako hoće, ali ona ne može biti uvredljiva. Himna RS ima zvuk i simboliku ovog kraja, nasljeđe ovih prostora. Nije bilo razloga za ulaganje veta, pogotovo zato što je himna potpuno autentična, tačnije nova melodija i potpuno nov tekst. I oni koji su uložili veto priznali su da je bilo teško naći dobar argument za osporavanje himne. Riječ je o kompoziciji koja ni melodijski ni tekstualno nije imala ničeg što bi bilo koga nacionalno vrijeđalo.

FOKUS: Jeste li, dok ste držali papir u ruci, mislili na zemlju, kao Republiku Srpsku, ili dio zavičaja?

MATOVIĆ: Mislio sam upravo na zemlju.

FOKUS: Koliko vremena će, po vašoj procjeni, biti potrebno da među građanima RS ova himna zaživi kao, recimo, "Hej, Sloveni" u bivšoj Jugoslaviji?

MATOVIĆ: Sud vremena je najbolji. Sada treba da se napravi kampanja i afirmacija himne, jer ona ne može da zaživi preko noći. Treba da se plasira u škole te muške i ženske horove. Predstoji promocija i za neko vrijeme moći ćemo razgovarati o tome gdje smo. Nema pravila koliko je potrebno da građani prime himnu. Može biti godinu dana, može pet godina, to se ne može prognozirati.


Božić u Sarajevu 2009. godine?

— Autor sjovicicslavuj @ 22:38

                         Saborna crkva u Sarajevu         

  PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

Ne znam kako bih počeo ovu priču, kratku, ali jasnu do bola. Najradosniji hrišćanski praznik Božić je i ove, kao uostalom i svih prethodnih godina, na svečan i tradicionalan pravoslani način proslavljen u celoj Republici Srpskoj. Zaista,  bilo je svećano i  dostojanstveno u svakom mestu i skoro u svakoj srpskoj porodici u Republici Srpskoj. 

 Sasvim druga slika i priča proslave Hristovog rođenja dolazila je, nažalost, iz  Federacije BiH. Istina, i tamo je proslavljen Božić, ali pak  skoro da nije imao ko da ga slavi. Jer, sve procene govore da na području Federacije BiH danas živi jedva tri do četiri procenta od broja predratnih Srba koji su živeli na tim prostorima. I da naglasim da nigde, sem Tuzle, nije bilo nikakvih incidenata. U Tuzli je uoči Božića na pravoslavnom hramu koji se obnavlja zapaljena pravoslavna zastava.

 No, ja sa pomešanim osećanjima, radosti i tuge, želim da pišem o jednoj drugoj proslavi najradosnijeg našeg praznika, proslavi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na jutarnjoj božićnoj liturgiji, koja je počela u 9 sati, u  Sabornoj crkvi u centru Sarajeva, koju je, uz sasluženje sveštenika iz oba grada - Sarajeva i Istočnog Sarajeva služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj – bilo je više nego tužno, da ne kažem žalosno.

 Bio sam sa porodicom u stanu i pratio sam direktan televizijski prenos koji je realizovala TV BH1 - prenos svećanog bogosluženja. Kadrovi koje sam gledao su me više nego rastužili. U svetoj crkvi na bogosluženju je bilo, slovom i brojem, svega oko pedesetak srpskih pravoslavnih vernika?!  Bilo bi ih i manje da desetak njih nije došlo  iz Lukavice, iz Istočnog Sarajeva. Dakle, sve prisutne na bogosluženju sam skoro, pa mogao prepoznati. Uglavnom se radilo o starim ljudima i ženama. Kroz glavu su mi prolazile razne slike. Iako je Božić porodični praznik, oprhvan tugom, jadom i čemerom i slikom koja je dolazila sa malih ekrana, ne znam zbog čega, ali  nazvao sam prijatelja Milorada i brzo smo se dogovorili da sa Pala odemo do crkve u Sarajevo.

 U tom magnovanju i haotičnom spremanju, i pored sve želje, ipak smo zakasnili na liturgiju. Kad smo došli pred crkvu u njoj smo zatekli samo tri starije žene, dok su radnici BH TV1 već skoro bili pokupili svu  TV-opremu i odnosili su je do reportažnih kola, koja su bila u crkvenoj porti.

 Još uvek je okolo crkve stajalo nekoliko policijskih vozila, dok su se policajci zabavljali na svoj način.

 Nakon što smo moj prijatelj i ja prislužili sveće u crkvi, prošetali smo kroz dve najprometnije ulice u gradu. Nekadašnja Ulica Vase Miskina sad se drukčije zove i nikad se i ne potrudim da zapamtim njen novi ratni i posle ratni naziv. Ta ulica se „utapa“ u najveću ulicu u Sarajevu – nekadašnju Titovu ulicu. /Napomena: Ne znam da li se još i danas tako zove?/ Svratili smo u predratnu najpoznatiju kafe-slastičarnu "Galeriju", koja danas ima drukčiji naziv. Tu smo, u prepunom prostoru gostiju, popili po kafu. 

Već više od deceniju osećam se strancem u gradu u kojem sam išao u školu, u kojem sam radio i u koji danas dolazim  samo zbog funkcije poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dakle, dolazim u Sarajevo na privremeni rad?!

 Šetali smo ulicom iako je bilo dosta hladno. Još više me je rastužila strašna slika nekada i mog grada. Skoro svaki prolaznik me je prepoznao. Ništa čudno. Tako je na svakom mestu gde se pojavim, iako nisam estradna zvezda, no mnogi kažu da jesam politička i medijska??? Svi su me čudno zagledali i kao da su se pitali: otkud ja na Božić u Sarajevu? Zagledali su me kao vanzemaljca, okretali su se za mnom, ali samo jedan od hiljde njih koji su se skoro, pa „oćešali“ o mene, prišao mi je i onako šapatom mi ćestitao Božić. Nisam zapamtio kako mu je ime, ali mi je rekao da je bošnjačke nacionalnosti.

 A nekada, čak i u komunističko vreme, po nekoliko hiljada sarajevskih Srba je dolazilo u tri pravoslavna hrama u Sarajevu. Zaustavljao se i tramvajski saobračaj. U crkvenim portama za pravoslavne praznike odjekivali su zvuci muzike...

 Eh, to neko prošlo  vreme? Nekada multietnički, multikulturalni, multi... grad, a danas?  Danas je Sarajevo ostalo bez Srba. Danas je Sarajevo jednonacionalni grad, grad Bošnjaka. Oseća se to i vidi na svakom koraku u Sarajevu. U prošloj godini u Sarajevu je rođeno samo dvoje srpske dece, u porodilištu gde se dnevno rađa preko trideset mališana!? Sarajevo je za sva vremena izgubljeni grad što se tiče Srba. Ništa se tu više i nikakvim merama, niti političkim potezima ne može promeniti....Zbogom Sarajevo!

 Nemam snage da dalje pišem....A i šta da napišem?

     НАПОМЕНА:Текст написан на latinici, с разлогом.


Данас је Дан и крсна слава Републике Српске....

— Autor sjovicicslavuj @ 00:57

    Свим грађанима који живе у Републици Српској срећан Дан Републике!!! Наравно, срећан празник и крсна слава Светог архиђакона Стефана и свима онима који поштују и који воле Републику Српску, ма где да се сада налазе или било где да данас живе на овој планети!

      На данашњи дан 1992. године, на свечаној седници Скупштине српског народа у БиХ - основана је и уставно проглашена Република српског народа у Босни и Херцеговини.

Тек касније Република Српска ће добити своје данашње и трајно име!

Овај пут само ћу нагласити да сам тада, те 1992. године, као инспектор ДБ-а МУП-а БиХ, био шеф безбедносних структура, задужених за све безбедносне аспекте одржавања ове, за српски народ, сада већ толико битне и историјске седнице.

 

Из тог времена и састава три српске парламентарне странке у тадашњој Скупштини БиХ: СДС-а /70 посланика/, СПО-а /2 посланика/, и Реформских снага /четири посланика/ - данас је политички једино још активан тадашњи посланик, а данас председник најјаче политичке странке у БиХ СНСД-а и председник Владе Републике Српске Милорад Додик.

Са те, како рекох, историјске Скупштине српског народа одржане на данашњи дан 1992. године, од свих тада присутних, ето, само сам, поред Милорада Додика, једино још ја активан у политици ...

 

 На данашњи дан, такође, желим да са највећим  пиететом и поштовањем - одам велику захвалност  најбољим синовима из нашег народа који су своје животе дали за стварање и опстанак Републике Српске, која је, у скоро четверогодишњем грађанском рату, одбрањена херојском борбом српског народа и свих  оних припадника других народа који су се раме уз раме са Србима борили за Републику  Српску.

             

Живела Републико Српска и срећан ти рођендан и данашња крсна слава!!! На многаја лета!

 

Славко Јовичић Славуј 


BiH tiho o situaciji u Gazi

— Autor sjovicicslavuj @ 11:49

Bosna i Hercegovina   Radio Slobodna Evropa
06.01.2009

Oštrijih osuda i protesta zbog nasilja u pojasu Gaze u Bosni i Hercegovini nema. Saopštenjem se oglasilo državno Predsjedništvo koje je pozvalo Vijeće UN-a da hitno preduzme mjere neophodne za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti. Da nije sporadičnih izjava i protesta kakav je održan u Tuzli, čini se da bi Bosna i Hercegovina, koja je i sama preživjela užase rata, ostala potpuno tiha na ubiijanja nevinih.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije smatra da je to zbog toga što su bh. političari zaokupljeni domaćim problemima, ali i zbog toga što BiH još uvijek nema dovoljno razvijenu diplomatiju. Da osude nasilje, nisu bile previše glasne ni nevladine organizacije: 

„Veoma mali broj organizacija se bavi tom vrstom problematike. U prvom redu su se trebali oglasiti naši akademski radnici koji po prirodi posla proučavaju međunarodne odnose, ali imamo veoma malo glasa iz te sfere. Također i nevladine organizacije – uglavnom su orijentisane na unutrašnje probleme BiH, tako da vanjska politička dimenzija malo ostaje u zapećku.“ 

Edina Bećirević ekspert za međunarodnu sigurnost:

Nadam se da ćemo ipak naći načina  da se solidarišemo sa Palestincima i da izrazimo protest zbog zločina protiv čovječnosti koji u ovom trenutku, u području Gaze, čini Izrael...

 “Očigledno je da je šutnja svjetskih centara moći, američka blokada Vijeća sigurnosti itd. da je sve to možda doprinijelo općem osjećaju onako apatičnog bh. javnog mnijenja, tom nekom osjećaju da je izražavanje nekog javnog protesta zapravo besmisleno, jer će Izrael, uz američku podršku, ionako uraditi sve što namjerava. Ali, to svakako nije opravdanje. Nadam se da ćemo ipak naći načina  da se solidarišemo sa Palestincima i da izrazimo protest zbog zločina protiv čovječnosti koji u ovom trenutku, u području Gaze, čini Izrael.“ 

No palestinski ambasador u BiH Amir Rostom tvrdi da je od prvoga dana agresije na pojas Gaze stizala podrška i građana i predstavnika političkih partija u BiH. Zahvalan je i na reakciju koja je stigla iz bh. Predsjedništva ali i na najavljene skupove podrške palestinskom narodu: 

„Ipak sad su počele reakcije kako treba. Organizuje se i skupljanje pomoći. Ljudi zovu i dolaze u ambasadu i pitaju šta se događa i kako mogu pomoći.“  

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, Sadik Ahmetović uputio je apel za  prekid sukoba u pojasu Gaze.  Ahmetoviću nije jasno zašto bh. institucije do sada nisu snažno osudile ubijanje u Gazi: 

„Mislim da i Predsjedništvo i kolegij Parlamenta i Vijeće ministara trebaju u narednom periodu, kako osuditi stradanja civila na Bliskom Istoku, isto tako organizirati pomoć ugroženom palestinskom narodu u pojasu Gaze.“ 

Studenti u Tuzli bili su jedini koji su organizovano na fakultetu iskazali svoju zabrinutost zbog ubijanja civila na Bliskom Istoku:

„Dosta ubijanja nevinih ljudi, dosta ubijanja nedužne djece!“

„Došla sam da se solidarišem s našom braćom iz Palestine. Jednostavno, jako mi je žao da se ovo i dalje događa.“  

Denis Bećirović poslanik u državnom Parlamentu smatra da kršenje ljudskih prava i ubijanje civila u bilo kom dijelu svijeta zaslužuje najoštriju osudu, bez obzira kojoj vjeri, naciji ili rasi pripadaju žrtve. Na pitanje zašto bh. Parlament još nije reagovao na nasilje u pojasu Gaze, Bećirović kaže:

Kod vladajućih stranaka nema konsenzusa ni po unutrašnjopolitičkim pitanjima, stoga ne čudi da se ne mogu eventualno saglasiti ni oko ovih vanjskopolitičkih tema...

 „Kod vladajućih stranaka nema konsenzusa ni po unutrašnjopolitičkim pitanjima, stoga ne čudi da se ne mogu eventualno saglasiti ni oko ovih vanjskopolitičkih tema.“

Poslanik Slavko Jovičić:

„Žao mi je ljudi, nevinih civila koji stradaju u bilo kojem sukobu, a pogotovo nedužne djece koja nisu kriva za ono što se dešava na Bliskom Istoku. Što se tiče institucija BiH, pa imao bih ja bezbroj razloga da kritikujem svaki dan po jedno hiljadu puta institucije, jer one ne pokazuju brigu ni za sebe, a kamoli za neke druge  narode.“ 

Nijedan građanin Bosne i Hercegovine ne bi trebao i ne može ostati ravnodušan na sve ono šrto se dešava u pojasu Gaze kaže Hajrudin Šalić, predsjednik humanitarnog društva Merhamet, koje je danas palestinskom ambasadoru uručilo 20 hiljada konvertibilnih maraka pomoći:

„Nažalost, stiče se dojam da, ne samo građani, nego prvenstveno institucije koje je trebalo i koje smo svi očekivali da promptno djeluju, to je izostalo. Vjerojatno postoji opravdanje, ali kad se tiče Merhameta, mi smo jedina, prva organizacija koji smo već jučer, prvi radni dan, pokrenuli sve ove aktivnosti.“

Edina Bećirević ekspert za međunarodnu sigurnost:

„Smatram da bi reakcije u tom smislu trebale biti usmjerene prema međunarodnim krivično-pravnim institucijama, da izraelski politički i vojni lideri zbog zločina koji se u ovom trenutku čine prema Palestincima, da budu sudski procesuirani.“


Срећан Божић!

— Autor sjovicicslavuj @ 17:30
 Драгим пријатељима, познаницима и браћи Србима, као и православцима широм света

 СРЕЋАН  НАЈРАДОСНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК - БОЖИЋ!

 искрено жели,

Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! 

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

 

______________________________________________________


Silajdžić i Rezolucija RS podijelili poslanike u Parlamentu

— Autor sjovicicslavuj @ 16:17
   29. 12.2008.     

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH obavili su raspravu o istupima Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, pred Generalnom skupštinom UN-a u Njujorku i Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope u Strazburu.

Raspravom su dominirala suprotstavljena mišljenja poslanika iz Federacije i Republike Srpske. U sličnom tonu odvija se i rasprava o Rezoluciji Skupštine Republike Srpske, s tim da se i opozicioni poslanici iz RS-a /SDS/ suprotstavljaju dijelovima Rezolucije kojima se nalaže predstavnicima u državnom Parlamentu kako da postupaju u određenim situacijama.

I na osnovu rasprave o Rezoluciji Skupštine RS-a lako je ustanoviti koliko su stavovi bosanskohercegovačkih poslanika podijeljeni u državnom Parlamentu.

Poslanik iz SDP-a Denis Bećirević Rezoluciju smatra opasnom po suverenitet i integritet BiH, posebno dio koji je citirao a koji se odnosi na pitanje referenduma.

"Skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državno-pravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu. Tri puta u ovoj godini, dva puta putem rezolucije i jednom putem deklaracije državi Bosni i Hercegovini se prijeti referendumom", rekao je poslanik Bećirević.

Uslijedile su brojne replike i protuoptužbe srpskih poslanika iz RS-a koji tvrde da referendum nije predviđen u entitetskom Ustavu, ali da se od njega, kako kaže poslanik Slavko Jovičić iz SNSD-a, neće odustati ukoliko se ugrozi budućnost manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.


БиХ неспремна дочекује свјетску економску кризу...

— Autor sjovicicslavuj @ 09:15
 
                                                                           

САРАЈЕВО, 5. ЈАНУАРА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да је, осим безбједности, преживљавање основно питање за становнике БиХ, због чега он тражи одржавање заједничке сједнице оба парламентарна дома на којој би се расправљало о привредној и економској ситуацији у БиХ и посљедицама глобалне економске кризе.

Своју иницијативу за одржавање посебне сједнице Представничког и Дома народа Јовичић је за Срну образложио оцјеном да је неминовно да се колапс банкарског система и привреде у свијету одрази на привреду и економију у БиХ.

Страхујући да ће посљедице свјетске економске кризе бити катастрофалне по БиХ, Јовичић тражи од Савјета министарда да у сарадњи са владама Републике Српске и Федерације БиХ, Фискалним савјетом БиХ, Централном банком, Спољнотрговинском комором БиХ и привредник коморама ентитета, Управом за индиректно опорезивање и свим другим релевантним институцијама припреми извјештај о тренутној економској ситуацији у земљи.

"Прошлу годину завршили смо са рекордним спољнотрговинским дефицитом већим од десет милијарди КМ, а увјерен сам да ће дефицит у 2009. бити и већи, што ће изазвати посљедице по ионако слаб привредни систем БиХ", навео је Јовичић.

Он подсјећа да је од Нове године за увоз око 11 000 артикала из ЕУ укинуто плаћање царине и да је више од пола године на снази споразум Цефта, којим су, такође, плаћања царине ослобођени производи из осам земаља потписница споразума.

"Све ово допринијеће да се осјети мањак у приходима БиХ, а потом и у ентитетима, кантонима, општинама", увјерен је Јовичић.

Истичући да је БиХ потпуно неспремна дочекала свјетски економски колапс, Јовичић је невјероватним назвао изјаве појединаца који обављају одговорне функције да свјетска рецесија неће имати веће посљедице по БиХ.

"Убијеђен сам да ће посљедице по БиХ бити много горе него по развијене земље, јер оне могу из својих финансијских резерви да интервенишу и помогну своју привреду и банкарски сектор, а буџет БиХ није развојни и у њему није предвиђена нити једна марка за такве интервенције", истакао је Јовичић.

Он очекује да ће након новогодишњих празника политичари и стручњаци озбиљно приступити овим проблемима, јер, како је упозорио, тешка економска криза може утицати и на усложњавање безбједносне ситуације.

"Треба видјети које су то законске баријере чије би уклањање помогло да се олакша тежак положај привреде, а требало би и још једном размотрити могућност смањивања ПДВ-а на прехрамбене артикле и лијекове", закључио је Јовичић.

Заједничка комисија за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ једногласно је подржала Јовичићеву иницијативу за сазивање посебне сједнице оба дома на којој би било расправљано о привредној и економској ситуацији у БиХ и посљедицама свјетске економске кризе.


Prijete socijalni buntovi

— Autor sjovicicslavuj @ 15:12
5.1.2009.        
Prijete socijalni buntovi
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

SARAJEVO- Nakon što su shvatili da naša zemlja uopće nema učinkovite mehanizme za borbu protiv ekonomske krize, bh. parlamentarci odlučili su napokon napraviti prvi korak i razmišljaju o izvanrednoj sjednici Parlamenta. Na toj sjednici bi se trebali pojaviti svi relevantni predstavnici ekonomskih institucija u zemlji i na njoj bi se trebalo odlučiti što i kako dalje. Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu, za Dnevni list je potvrdio informaciju kako je njegova inicijativa za izvanrednom sjednicom obaju domova državnog Parlamenta naišla na potpunu podršku zajedničkog Povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj, jer u situaciji u kojoj su očigledna sve masovnija otpuštanja radnika i socijalni buntovi, vremena za odlaganje nema.

Socijalni buntovi

“Radnici će svoje nezadovoljstvo izraziti pred Parlamentom. Ako u Grčkoj, koja je jednonacionalna država, ubojstvo mladića izazove kolaps države, onda se ne usudim naslućivati kakve bi nerede mogli dočekati i mi”, upozorio je Jovičić, pojasnivši kako je stoga nužno da političari napokon učine nešto kako bi se ekonomsko stanje u zemlji koliko-toliko osposobilo za preživljavanje vala krize koji se tek očekuje.
Na ovoj sjednici koja bi se najkasnije trebala održati do sredine veljače, trebalo bi se utvrditi što je potrebno učiniti u oblasti akciza i carina, kako bi se stvorili normalni uvjeti za tvrtke koje još uvijek izvoze, jer ukoliko izvoz bude ugrožen, Jovičić smatra de će ovu godinu biti veoma teško preživjeti.
“Ekonomske stvari konačno treba staviti u prvi plan, jer smo se proteklih godina bavili sami sobom. Uvijek se zaklinjemo da radimo u ime naroda, međutim, to nije tako”, priznaje Jovičić.

Mehanizmi za borbu

Međutim, u koštac s ekonomskom krizom ne smije se ući s improvizacijama, nego je nužno donijeti sustav mjera, jer je činjenica da nijedan proračun, osim djelomično onog u RS-u, nema sredstva koja bi bila upućena za stimuliranje i pomoć radnicima koji će ostati bez posla. Jovičić smatra da je nužno da sve institucije pripreme analizu koliko gubimo i koliko ćemo tek izgubiti zbog, primjerice, ukidanja carina na uvoz robe iz EU-a, ili pak CEFTA-e, zbog čije je primjene BiH već izgubila 127 milijuna prihoda.

Piše: Dario Pušić


Šta sve poslanici pitaju u parlamentu ....

— Autor sjovicicslavuj @ 14:37
                      Teme
 Foto: Arhiv
 04.01.2009.
 
Novakovića zanima zašto je na semaforu pisalo Bosna
 
Rifat Dolić, pak, imao ideju da s kolegama posjeti KPD Zenica, da vidi u kakvim uvjetima žive zatvorenici...
 
Na sjednicama Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uprkos ogromnim obavezama koje imaju, pažnja poslanika nije uvijek usmjerena na potrebe građana, već na lične interese.

To se može vidjeti kroz niz poslaničkih pitanja koja su, u najmanju ruku, zanimljiva. U aktuelnom mandatu jedni se žale na neuvjetnost rada, dok druge zanima kako će uvesti municiju, a treći bi, opet, gledali na sat.

Normalan rad

Primjerice, Slavko Jovičić Slavuj na jednoj od sjednica postavio je poslaničko pitanje koje je više bilo zahtjev. Konstatirao je da poslanici u Predstavničkom domu nemaju nikakve uvjete za normalan rad te tražio da se u što skorije vrijeme obaveže Sekretarijat Parlamenta da te uvjete stvori. Na kakve je uvjete mislio, nije kazao.

_______________________________________________________________________

НАПОМЕНА: Поштујем слободу новинарског мишљења и извештавања. Но, морам да кажем да сам много опширно говорио о свим проблемима са којима се у свом раду сусрећу посланици у Парламентарној скупштини БиХ. Тек толико - само да се зна!

Славуј.

________________________________________________________________________________

DNZ-ovac Rifat Dolić, pak, imao je ideju da s kolegama posjeti KPD Zenica, da vidi u kakvim uvjetima žive zatvorenici. Posjeta se nikada nije desila.

Bivšeg načelnika Tuzle Selima Bešlagića zanimalo je jesu li u Vijeću ministara uspostavljeni ISO standardi, te ako nisu, pitao je kada će biti.

Vinko Zorić, koji je ostao upamćen po izjavi da mu "neće neka šuša određivati kako će se oblačiti", ima i brižljivu stranu, posebno kada se radi o pripadnicama ljepšeg spola. Tako je tražio promjene članstva u Komisiji za ravnopravnost spolova kako bi bilo više žena.

SDS-ovac Mirko Okolić tražio je da se "Službeni glasnik" objavljuje po abecednom redu gradova odakle dolaze obavijesti, kako ne bi po 45 minuta pretraživao i našao to što ga zanima.

Upotreba imena

Okolićevog stranačkog kolegu Momčila Novakovića zanimalo je zašto je tokom košarkaške utakmice BiH - Izrael na semaforu pisalo Bosna te ko je kriv za krivu upotrebu imena BiH.

- U to smo se mogli uvjeriti gledajući taj prijenos na Javnom servisu BHT - kazao je Novaković. 

Sat na zidu


Velimira Jukića iz HDZ-a zanimalo je zašto u salama za plenarne sjednice Parlamentarne skupštine BiH i u salama za rad komisija i radnih tjela nema prikladno postavljenih satova. Obrazložio je da je to praksa u evropskim zemljama.

Barem se u tom pogledu BiH približila EU, jer je Jukićeva želja ispunjena. Sada na zidu iza mjesta za članove Kolegija ima prikladno postavljen sat.  

Autor: A. MAKUL

Кад неки маргиналци имају превелике апетите...

— Autor sjovicicslavuj @ 19:51

 

                                 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

                                   

              Много добивам разне поште. Људи ми се обраћају и траже помоћ. Нема тог сегмента у животу људских потреба, а да није обухваћен у тим -  многобројним захтевима. Разумем невоље људи. Разумем и њихове недаће и огромне проблеме.

 Уважавам амбициозне, али никако не могу да схватим оне нереалне, нетолерантне и непрагматичне људе...

 Неки моји пријатељи често ми прослеђују  разне информације које се објављују на разно разним сајтовима и блоговима. Давно сам већ рекао да још ниједном нисам, а сигурно је да нећу ни убудуће посетити ниједан бошњачки портал, јер унапред знам да су то полигони за отворено испољавање мржње према свему што је српско. О анимозитетима према Републици Српској нема уопште потребе трошити речи...

Ето тако, добих и овакву информацију:

_______________________________________________________-

Politički savjet ACIPS-a traži od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH da pošalju službenu ponudu predsjedniku Vlade AP Vojvodine Bojanu Pajtiću i predsjedniku Skupštine AP Vojvodine Sandoru Egeresiju, za uspostavu specijalnih paralelenih odnosa Bosne i Hercegovine sa Vojvodinom.

"Imajući u vidu trend uspostave i produbljivanja specijalnih paralelenih odnosa između različitih nivoa vlasti u regionu, pogotovo najnoviju ponudu ministra vanjskih poslova Srbije, Vuka Jeremića, o uspostavi specijalnih paralelnih odnosa sa Federacijom BiH, POLIS smatra da je u najboljem interesu svih država i njihovih suvereniteta da se takva praksa nastavi na jednakoj osnovi. Ekonomska kriza koja će region najteže pogoditi u 2009. godini zahtijeva saradnju i korištenje svih raspoloživih potencijala i mogućnosti u regionu. U tom svjetlu, i s obzirom na potrebu da se ojača regionalna saradnja na putu u EU, Srbija i BiH imaju izuzetno veliku zadaću da sarađuju na daljoj stabilizaciji regiona i integraciji u EU", stoji u saopštenju za javnost ACIPS-a.

"Vidimo pogotovo veliki potencijal za saradnju na poljima zaštite okoliša, energetike i poljoprivrede, kao i kulture i sporta. Uspostava saradnje bi olakšala apsorpciju IPA fondova namijenjenih za prekograničnu saradnju i ojačala regionalni odgovor na ekonomsku krizu", istakli su i dodali: "Nadalje, POLIS misli da bi takvu ponudu, ukoliko za to postoji politička volja Vlade Vojvodine, trebalo što prije formalizovati."

Izvor: Sarajevo-x.com

 ________________________________________________________

 Кад сам ово прочитао, могао сам закључити да  овде нема ништа спорно, с аспекта међусобне сарадње у региону. Но, актери и аутори ове идеје имају сасвим друкчије планове. Једноставно, желе да пркосе Републици Српској што, по Дејтонском споразуму, има право на специјалне и паралелне везе са нашом матицом Републиком Србијом. И морам са задовољством да нагласим да су односи Републике Српске са Србијом заиста на високом нивоу и сигурно је, а богами и уверен сам, да ће бити још бољи. Па, то је уосталом и братски, и заочекивати је  да се та сарадња оплемени и интензивира на свим пољима људског делања.

 Но, да се вратим идеји АЦИПС-а. Дакле, АЦИПС заборавља да БиХ као држава не може улазити у било какве аранжмане са неким другим -  без наше сагласности – без сагласности нас српских политичара који се налазимо на највишим функцијама у институцијама власти на нивоу БиХ.

Прошла су времена када је Сарајево једнострано одлучивало. И то увек је одлучивало без воље и сагласности нас из Републике Српске, односно одлучивало је на штету српског народа. Понављам – то је прошло време!!!

 Немам ништа против да Федерација БиХ, дакле други ентитет, где живе Бошњаци и Хрвати и незнатан проценат Срба – склапа специјалне и регионалне везе и остварује сарадњу са ким жели, али држава БиХ то може само ако се договоре три конститутивна народа и никако друкчије.

 Овај памфлет АЦИПС-а  није ништа друго до комедиографски покушај и алузија на позоришни комад без глумаца! Је ли то могуће? Наравно да није. Зато сам се целој овој ујдурми само насмејао, поготово последњој реченици. Чуј,  уколико постоји политичка воља Владе Војводине? Баш се нешто, онако ни крив нити дужан питам - зашто нису предложили да  Бих склопи споразум са Србијом??? 

Заборавили су ти "луцидни аципсовци" да се запитају – имали воље код српских политичара у органима власти БиХ за такву лакрдију. Познато је да циљ не бира средствo за његово остварeње?! И овде је циљ јасан. На све се начине жели перманентно подгрејавати сепаратизам у Србији и то баш из сарајевских кухиња, па и из ове тзв. интелектуалне АЦИПС-ове групације. Дакле, њихов циљ био би да Војводина постане самостална држава?!? МЕЂУТИМ, ОД ТОГА НЕМА НИШТА!!! И неће НИКАДА  ни бити!

Иначе, уопште ми није познат рад ове невладине организације, јер АЦИПС нема никакав утицај на збивања у Републици Српској. Знам сигурно да огромном броју Срба у Републици Српској уопште није  позната ова организација??? Да искрен будем, у мору невладиних организација, чуо сам да постоји и ова. Али заиста не знам шта је њихов задатак, нити имају ли свог чланства, нити знам било шта друго о њима!?

 И још нешто, Да се само Сарајево питало и да је могло да без нас Срба одлучи, па БиХ би била прва земља која би признала независност Косова и Метохије. То гарантујем. Али овако, такође, знам да БиХ никада неће признати тзв. независност Косова и Метохије. 

Заиста више не знам - колико пута треба да поновим – без сагласности нас Срба у институцијама БиХ, никада се више неће донети ниједна одлука која би била усмерена против интереса српског народа, против Срба у целини.

И овде стављам тачку. Ко хоће - схватиће! Ко то не жели - нећу га ни убеђивати, а немам ни потребе.

 


Funkcioneri u Republici Srpskoj skromno dočekuju Novu godinu

— Autor sjovicicslavuj @ 14:11

                        Finansijska kriza stigla i političare

Autor: Ekipa „EuroBlica” | 29.12.2008. 

Finansijska kriza stigla i političare

BANJALUKA - Sudeći po tome gde će dočekati Novu godinu, i naši političari već osećaju krizu ili se plaše finanansijske neizvesnosti. Većina njih kaže da će najluđu noć provesti sa porodicom u kući. Niko od anketiranih neće otputovati na neku od atraktivnih turističkih destinacija van BiH. Tako je barem ovo opredeljenje političara u skladu sa strategijom Vlade RS koja je proglasila 2009. godinom štednje.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović proslaviće Novu godinu sa porodicom i prijateljima u nekom od banjalučkih restorana. „Predsednik Kuzmanović još ne zna u kojem restoranu će otići na doček. Sigurno je da će to biti u dobroj atmosferi sa članovima porodice i prijateljima”, rečeno nam je u Birou za odnose sa javnošću kabineta predsednika RS.

U kabinetu premijera RS jedino znaju da će predsednik Vlade Milorad Dodik biti u Republici Srpskoj za vreme novogodišnjih praznika. Ne znamo gde će i s kim dočekati 2009, ali verujemo da će se njegovo društvu odlično provesti ako premijer zapeva.

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kaže da će Novu godinu dočekati u Banjaluci, u kući sa porodicom. „Opredelili smo se da ove godine u porodičnoj atmosferi ispratimo staru, a dočekamo Novu godinu”, kaže Ivanić.
Efekti finansijske krize, kaže on, nisu razlog ovakvog opredeljenja.

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić takođe će novogodišnju noć provesti sa porodicom u kući u Brčkom. Odmor od stranačkih kolega i kućna atmosfera sigurno će mu dobro doći nakon burne godine za Srpsku demokratsku stranku koja je preživela par brodoloma.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić slaviće sa ženom i prijateljima na Jahorini, gde ima vikendicu.
„Bićemo u nekom restoranu, dobro ćemo se provesti, a ja odmoriti”, poručuje Tomić.

Poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić kaže da će 2009, kao i nekoliko dosadašnjih, slaviti sa porodicom u Palama.
„Kako da se provodim na skupim mestima u ovako teškoj situaciji. To nije nikakva patetika, nego istina. Za onog ko ima šta jesti, svaki dan je Nova godina. Osim toga, ne znam šta bih slavio kada će iduća godina biti katastrofalna”, kaže Jovičić.

Njegova partijska koleginica u državnom parlamentu Dušanka Majkić kaže da će Novu dočekati u Banji Vrućici u Tesliću sa porodicom i prijateljima. Naredna godina će, kaže, verovatno biti ekonomski teža, ali politički mnogo lakša od 2008.
„Dogovor iz Pruda je odlična prilika da se BiH politički uvede u mirnije vode”, poručuje Majkićeva.

Ekonomski tešku 2009. godinu očekuje i poslanik SDS u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković, koji ističe da će je dočekati, takođe, kod kuće, sa porodicom.
„U nastupajućoj godini, u političkom smislu, očekujem neuspešne političke razgovore o ključnim pitanjima u BiH, a u ličnom samo dobro zdavlje”, kaže Novaković.

Njegov kolega iz Stranke „Radom za boljitak” Jerko Ivanković Lijanović, ističe da neće nigde iz Hercegovine, gde će staru godinu ispratiti sa porodicom i prijateljima. Od nastupajuće godine, dodaje, očekuje da „vladajuće snage donesu odluke koje će spasti građane u 2009”.


Čestitka...

— Autor sjovicicslavuj @ 17:26
Praznici pred vama
 Драгим пријатељима, познаницима и свим добронамерним  људима

 

СРЕЋНУ НОВУ 2009. ГОДИНУ

 

искрено жели,

Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

________________________________________


Dragim prijateljima, poznanicima i svim dobronamernim ljudima,

 

SREĆNU NOVU 2009. GODINU

 

iskreno želi,

SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ

 


Кад немогуће постане могуће?! Деда Mраз је за све крив?!

— Autor sjovicicslavuj @ 13:20

                                        

НАПОМЕНА: Интегрални текст је објављен у бањалучким дневним новинама "ФОКУС" од 29. 12. 2008. године, под наловом - Дејтон и Дјед Мраз

                        ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј                                

У БиХ је све могуће, па чак и оно што је свугде друго на овој планети немогуће!? Овде  се и данас краде све и свашта. Органи гоњења су у великим проблемима, јер су напросто онемогућени да открију све крађе и лоповлуке.

 И док је цела босанскохерцеговачка јавност скоро заокупљена тешким економским темама, док нас већ неколико месеци дрма евидентна економска рецесија, ето,  ми који се бавимо државничким пословима нисмо се баш пуно-плахо узбудили због тога, а требали би даноноћно радити, јер аларм непрестано упозорава да ће идућа година бити не тешка већ претешка за огроман слој становништва.

 Све ми се чини да ми је лакше речи да не знамо одакле да почнемо, јер у БиХ се увек нешто почиње, стално се нешто започиње...

 У Парламенту БиХ смо ратификовали споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. Једногласно! Сви политичари  у БиХ су одлучни у нстојању да наша земља што пре постане пуноправни члан ЕУ. И ту ништа нема спорно. Међутим, све друго је, по свему судећи, овде и сад, а богами биће и убудуће, спорно. Све је овде дискутабилно и проблематично. Требало би заиста много времена да набројим само најважнија спорна питања, која чекају одговоре?!

 Но, да ипак од нечега кренем. Дакле, залажем се за поштивање Дејтонског споразума, јер БиХ једино тако може да функционише и да опстане. Али, још нисам добио одговор, мада сам у више наврата тражио и постављао питање – ко је украо Дејтонски споразум? Пошто је то и устав ове земље, постављам и питање – ко нам је "украо" БиХ? Има ли је и колико је  још има?

 И, ево, баш два три дана пред нову годину стиже абер из Кантоналног тужилаштва Сарајево да и након опсежних истражних радњи, овај орган није могао утврдити где је Дејтонски споразум? Нема га ни у Председништву БиХ, нема га ни у Министарству иностраних послова, нема га нигде! Очекивао сам да га  надлежни органи пронађу и да нам га предају као новогодишњи пакетић. Но, био сам у заблуди, признајем.  Јер забога, од  давнина се зна да новогодишње дарове дели Деда Mраз, а не тужилаштво и полиција. Деле по нешто и хумани људи, мада је и хуманост изгубила на својој вредности, јер мало је данас оних који имају и превише и који би хтели да дају онима који немају ништа, осим голих живота.

 Понадах се ја да би у новогодишњим даровима могао бити и Дејтонски споразум, али грдно погреших. Заправо, скоро па сам  заборавио да је Деда Mраз  протеран из Сарајева. Него, питам се ја зашто нико од надлежних није прво завирио у торбу Деда Mраза, па кад би установио да су тамо само слаткиши и дечије играчке, е, тек тада га је требало протерати као невиног, наравно. Али, зато  наше власти, сарајевске дакако, срдачно дочекују само оне који су криви или оне који су опасни по безбедност ове, па и других  земаља, мислим на „алжирце“, наравно.

И како да, и поред свега, човек остане нормалан у овом конгломерату апсурда и невероватних контраверзи и глупости. Узалуд је, изгледа, Ајнштајн још давно рекао да су само две ствари бесконачне - свемир и људска глупост. Чуј, протерали из Сарајева Деда Mраза коме се, поред деце, радују и одрасли, али су зато најсрдачније дочекали белосветске пробисвете, бандите, терористе и ратнике за ислам - тзв. Алжирску групу?! О боже мој?

 Не знам,  нисам ја баш сигуран  је ли и Деда Mраз као некада у моје време, остао онако поштен и дарежљив или и он у овој економској кризи заогрнут у црвени огртач дрпише оне највредније ствари из вреће, а деци оставља само гумене бомбоне. Ипак, кад све саберем и одузмем - једини кривац за све је искључиво  Деда Mраз!? Нико други осим њега!?                   

 Уместо кочија и Деда Мраза, ових предновогодишњих дана на сарајевским улицама се нашао "Хиџрет дедо" обућен у традиционалну муслиманску ношњу и са коњским кочијама и запрегама се креће по трамвајским шинама....??? /Напомена:Управо у време настајања овог текста - муслимани су дочекивали 1.430 хиџретску /исламско-муслиманску/ Нову годину...Управо је и зато -  улогу Деда Мраза који је протеран из Сарајева, преузео "Хиџрет дедо"...

 Страх се брате увукао у кости скоро сваком човеку, па тако и мени. Данас сви страхују, прво за своју безбедност, јер се мафија и лопови размножавају као кишне глисте. На руку им иде и ова врло повољна светска клима, мислим на неимаштину и економски колапс. Па, онда страх ме је, и  питам се, хоћемо ли економски преживети наредну годину.

Имам ја и додатних страхова. Све се више плашим да Деда мраз, кад је већ најурен из Сарајева, негде у Републици Српској из своје торбе не извуче Дејтонски споразум и то преведен са Енглеског на наш - Српски језик или, не дај боже, на језике конститутивних народа у БиХ. Још би нам само то требало и то у време кад   смо  таман  скинули многе анатеме и хипотеке са нашег народа.

 А, онда контам – па шта би било и да поштени лопов или проналазач однекуд и врати украдени Дејтонски споразум? Ето, шта би ми са њим? Прво, никада га нисмо верификовали у Парламенту БиХ, једино за тај посао - надлежној институцији. Види сад нових јада. Очекује нас уставна реформа и сагласни смо да мењамо устав, али како нешто мењати кад никада и нигде није ни усвојено, потврђено, ратификовано, ма сасвим је сведно који би био примењен термин, односно израз?! Чудан неки редослед потеза. Нисам ни ја баш толико наиван па да оставим простора разним експертима који би једва дочекали да кажу: „одлично, нема Дејтонског споразума, онда важи предратни Устав бивше Републике БиХ“!? Али, заборављају они да је Дејтонски споразум много важнији и значајнији  од сваког другог политичког и правног акта у овој земљи. Јер, међународни споразуми имају супермат над домаћим актима и, такође, домаћим законодовством.

 Одох ја и предалеко, мада ми никако с ума не силази Дејтонски споразум! Ништа од мене више не зависи. Уосталом, зашто да се једини ја бринем за то, кад сви други размишљају о новој години.  Срећна вам Нова 2009. година, драги мој народе и, такође, конститутивни народи у БиХ, а и вама осталим, и свакако и вама још преосталим!


Притвореници данима чекају на пријем у болницу Кошево

— Autor sjovicicslavuj @ 18:36
                                               
 
 ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 25. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Притвореници из затвора "Кула" у Источном Сарајеву, који служе казне или им се суди за ратне злочине, по директиви Суда БиХ, упућују се у болницу Кошево гдје на пријем морају чекати по три дана.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић, предсједник Удружења логораша Републике Српске (РС) Бранислав Дукић и предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз изнијели су ове чињенице након посјете притвореницима и изјавили да су фрапирани њиховом неадекватном здравственом заштитом, али да ће учинити све што је у њиховој моћи да то буде промијењено.

Јовичић је рекао да настојати да се у Парламентарној скупштини БиХ покрене расправа о измјени закона из 2003. године, према којем се сада притвореницима ретроактивно суди за кривична дјела која су починили раније.

"Тим људима се суди ретроактивно по закону из 2003. године чиме су доведени у неравноправан положај у односу на оне којима се за иста кривична дјела судило раније", рекао је Јовичић.

Он је додао да је искористио прилику и посјетио десет притвореника хрватске националности и честитао им Божић.

"Ово је моја четврта посјета људима којима се суди или су осуђени за ратне злочине. Био сам у затворима у Фочи, Туњици, Централном затвору. Овом посјетом завршавамо циклус посјета, јер раније Борачка организација није имала ни евиденцију о тим људима којих има око 150", рекао је Ћургуз.

Дукић је напоменуо да се притвореници не жале на саме услове у затвору, али је истакао да ти људи нису у стању да сами припреме одбрану пред судом, због чега власти РС треба да им помогну достављањем докумената, а невладине организације успостављањем стручних тимова, који ће пратити процесе.

Ћургуз, Јовичић и Дукић су истакли да притвореници за себе не траже ништа, већ само да се њиховим породицама омогући нормалан живот.


"Глас Српске" истражио ратну прошлост Вахида Каравелића

— Autor sjovicicslavuj @ 01:05

                                   

Kаравелић крив за ратне злочине

Постоје докази да је бивши високи официр бошњачке Армије БиХ директно, али и по командној одговорности, крив за ратне злочине и да се терети за прогон, мучење и
убијање углавном сарајевских Срба и Хрвата са подручја Грбавице.

Извјештај, који је прије три године Центар јавне безбједности Источно Сарајево поднио Тужилаштву овог града против бившег високог официра бошњачке Армије БиХ Вахида Каравелића, због ратног злочина против цивилног становништва, буди извјесну наду да би овог генерала коначно могла да стигне рука правде. Иако су медији незванично сазнали да је "један од челника Првог корпуса Армије БиХ" управо Каравелић, наводи из
извјештаја полиције Источног Сарајева и раније су везивани за име овог бошњачког генерала. У поменутом извјештају пише да је Вахид Каравелић, између осталог, од 1993. до 1995. године одобрио спровођење војне стратегије гранатирања и снајперског дјеловањаса подручја тадашњег муслиманског дијела Сарајева по градским дијеловима Грбавице, Вогошће, Хаџића, Неџарића, Рајловца и Лукавице.

"Посљедице таквог дјеловања биле су убијање, сакаћење и рањавање цивилног становништва. Уништен је или оштећен велики број кућа и зграда, иако на том простору није било легитимних војних циљева", наведено је у саопштењу ЦЈБ Источно Сарајево. Наш лист је и раније, у неколико наврата, писао о Каравелићевој ратној прошлости, изнијевши свједочења бројних појединаца, удружења и органа у Републици Српској, који су указали на чињеницу да је управо он многе српске, али и хрватске, породице завио у црно. Прецизније речено, постоје докази да је директно, али и по командној одговорности, Вахид Каравелић крив за ратне злочине и да се терети за прогон, мучење и убијање углавном сарајевских Срба и Хрвата са подручја Грбавице. Каравелић је, наиме, од почетка рата у БиХ био на високим позицијама у бошњачкој Армији БиХ.

Одлуком такозваног Предсједништва БиХ, на чијем челу је био Алија Изетбеговић, Вахид Каравелић је 22. маја 1992. године унапријеђен у чин бригадног генерала. У августу 1993. године именован је за команданта Првог сарајевског корпуса самопрокламоване Армије БиХ и на тој дужности остао је до пред сам крај рата. За почињене ратне злочине над Србима, Тужилаштво Републике Српске је још 1995. године против њега подигло оптужницу, у којој је, између осталог, Каравелићу на терет стављено да је oдговоран за ликвидацију 23 заточеника логора "Силос" у Тарчину.

Предсједник Удружења "Истина" из Источног Сарајева Душан Зуровац рекао је за "Глас Српске" да је Каравелић један од "заслужних" за постојање овог, по злу чувеног, конц-логора за Србе.

    Злогласни концентрациони логор за Србе - "СИЛОС"                                             

 

- "Силос" је формиран у мају 1992. године. Тада је, под директном Каравелићевом командом, 550 српских цивила, међу којима је било много жена и дјеце, истјерано из својих
домова и заточено у овом логору - прецизирао је Зуровац. Он је додао да удружење, на чијем је челу, посједује документе који потврђују да је Каравелић 11. маја 1992. године наредио да се нападне касарна бивше Југословенске народне армије у Крупи код Тарчина и да се заробљени војници и официри спроводу у "Силос". Из извора блиског Војсци Републике Српске сазнали смо да овај бошњачки генерал на души има и 37 убијених и 34 рањена српска војника, који су страдали на положајима на Игману и Бјелашници крајем августа 1993. године.

- Те године, 14. августа, потписан је Споразум о повлачењу између нас, бошњачке Армије БиХ и УНПРОФОР-а, у којем је била предвиђена демилитаризација тог подручја. Приликом повлачења из такозване безбједносне зоне, тадашње муслиманске јединице, иако је УНПРОФОР гарантовао да се то неће десити, напале су наше војнике.

Напад су извршили припадници Првог сарајевског корпуса, којим је у то вријеме командовао Вахид Каравелић - тврди наш извор. Кривична пријава против њега поднесена је, такође, и због ратних злочина, почињених над Хрватима у Грбавици 1993. године.

Каравелић најмање десет пута, током 1994. и 1995. године, долазио у директан контакт са логорашима. Приликом обраћања подређеним старјешинама говорио да би "радо побио све четнике као пашчад, али му требају за размјену и да раде најтеже послове", присјетио се Славко Јовичић.

СРПСКИ логораши су спремни да аргументовано и вјеродостојно пред Судом БиХ докажу одговорност команданта Првог сарајевског корпуса бошњачке Aрмије БиХ Вахида Каравелића за ратне злочине, који се данас у федералној штампи представља као миротворац што је, најблаже речено, цинизам и хипокризија човјека, који жели да својим изјавама опере своју савјест, а тиме и одговорност за недјела која је чинио током протеклог
рата. Републички Савез логораша је, због свега што је Каравелић учинио у периоду од 1992. до 1995. године, 2005. године оспорио његово именовање за амбасадора БиХ у Пакистану, за шта се залагао Сулејман Тихић.

Бивши логораш Славко Јовичић био је један од заточеника логора "Силос", који је био  управо под командом Каравелића. Јовичић је посвједочио да је Вахид Каравелић најмање десет пута, током 1994. и 1995. године, долазио у директан контакт са логорашима. Он се за "Глас Српске" присјетио Каравелићевих обраћања подређеним старјешинама, приликом којих им је говорио да би "радо побио све четнике као пашчад, али му требају за размјену и да раде најтеже послове".

- Из такозваног матичног логора наређивао је да се логораши у групама шаљу у Храсницу, на прву борбену линију, гдје су били живи штитови - рекао је Славко Јовичић, нагласивши да посједује доказе о непосредној Каравелићевој одговорности за ратне злочине.
Он је додао да се добро сјећа да је Вахид Каравелић 1995. године био у генералској маскирној униформи са гуменим рударским чизмама на ногама, јер су временски услови у јануару и фебруару те године у логору "Силос" били неподношњиви.

Српски логораши су, рекао је Јовичић, негдје у то вријеме у цијелости изградили зграду 14. муслиманске дивизије. Правили су је од материјала украденог од српских породица, чији су сви мушки чланови били у "Силосу". У близини оближњег хелиодрома, српски логораши су, у немогућим временским условима, оскудно одјевени, изградили и бензинску пумпу за потребе пуњења хеликоптера горивом. Наш саговорник је потврдио да је Вахид Каравелић, као командант Првог сарајевског корпуса, био одговоран за постојање 124 логора на подручју Сарајева и ближе околине, који су сви били под војном муслиманском управом.

Такође, био је одговоран и за неселективно гађање цивилних циљева, као што је болница "Жица" у Блажују, у општини Илиџа, приликом којих је страдало више болесних цивила.

Такође, Јовичић је Каравелићу ставио на душу уништавање вјерских објеката, цркве у Блажују и потпуно спаљивање манастира Светог Петра и Павла на Осенику у Пазарићу, који је био удаљен најмање десет километара ваздушне линије од сукобљених муслиманских и српских војски.

- Само у "Силосу" било је затворено више од 550 српских цивила, узраста од 14 до 85 година. Дакле, сви мушкарци, изузев три до четири непокретна инвалида. У "Силосу" је било заточено и 11 жена. Међу њима и једна трудница у шестом мјесецу трудноће, Радојка Лојаница, али и три-четири потпуно ментално ретардиране мушке особе. Најмлађи логораш био је Лео Капетановић, који је у то вријеме имао само 14 година, а најстарији потпуно сенилни старац Васо Шаренац, који је, нажалост, због стравичних тортура и патњи глађу и умро у "Силосу" - прецизирао је Јовичић. Он је подсјетио да је Вахид Каравелићу одговоран и за страдање преко 300 цивила на подручју Храснице и Трнова. Постоје, такође, индиције да је Каравелић директни извршилац убиства поручника, тада регуларне ЈНA, на аеродрому "Дубраве" у Тузли. За ове тврдње постоји и изјава тадашњег ратног градоначелника Тузле Селима Бешлагића.

Не треба заборавити да је Каравелић био један од утемељивача и активни члан "Патриотске лиге", која је била претеча муслиманске војске. Славко Јовичић је подсјетио да је Савез логораша Републике Српске главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте уручио доказни материјал, не само против Вахида Каравелића, него и бројних других највиших политичких и војних званичника из реда муслиманског народа.

- Управо Карла дел Понте, због свог селективног и једностраног приступа, највећи је кривац зашто ниједан овај предмет није отворен у Хагу, због чега је Савез логораша прије четири године прекинуо сарадњу са Хагом. Јасно је да јој је циљ био да окриви само српски народ и да изврши његову потпуну сатанизацију у очима свјетске јавности - сматра Јовичић.

Дигресије ради, додао је он, као илустрација може послужити сада већ заборављени случај ратног злочинца Насера Орића, за којег је управо жена монструм-тужилац Дел Понте бирала најблаже тачке оптужнице и теретила га за страдање само шест логораша у полицијској станици Сребреница, као и уништавање сточног фонда. При томе, рекао је Јовичић, ни на ум јој није пало "да Орића и његову булументу ратних злочинаца и најбољих сарадника оптужи за страдање више од три хиљаде цивила и уништавање више од стотину српских села на подручјима Братунца, Сребренице и Милића".

М. Џепина

СИЛAЈЏИЋ И ИЗЕТБЕГОВИЋ

Славко Јовичић је подсјетио да су послије изградње зграде за 14. муслиманску дивизију логораши из "Силоса" морали да направе хелиодром, са којег су више пута, летећи хеликоптерима из Сарајева пут Сплита, путовали Aлија Изетбеговић, Харис Силајџић и други муслимански високи политички и војни званичници.Одатле су, истакао је он, кретали у свијет ширећи лажи од страдању само муслиманског народа.

КАЗАНИ

И сарајевски недјељник "Дани", у серији текстова о Казанима, у којима су "убијани грађани Сарајева, углавном српске националности", објављеним у септембру 2004. године, споменуо је Каравелићево име. Тачније, споменуо га је бивши начелник Центра јавне безбједности Сарајево Мунир Алибабић, који је рекао да је "о поменутим криминалним дешавањима" био информисан и "врх". Међу неколико војно-полицијских руководилаца он је споменуо и Каравелића и додао да би "њихова казивања могла бити интересантна.


Powered by blog.rs