Slavko Jovičić

Sprečen upad u ambasadu Srbije!

— Autor sjovicicslavuj @ 22:59

SARAJEVO 05. 03. 2011

Nekoliko stotina građana Sarajeva, koji su juče na ulicama protestovali zbog hapšenja bivšeg generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka u Beču, pokušalo je da upadne u zgradu ambasade Srbije u BiH, u čemu su ih sprečile jake policijske snage!

Međutim, u Sarajevu se tek tek danas očekuju pravi problemi, jer je za 13 časova najavljen centralni protest protiv hapšenja Divjaka. Građani Sarajeva juče su pozivani da danas dođu i pred austrijsku i srpsku ambasadu.

Šef Koordinacionog tima RS za traženje nestalih lica i istraživanje ratnih zločina Staša Košarac pozdravio je hapšenje Jovana Divjaka i izrazio očekivanje da će narednih dana po nalogu Tužilaštva BiH biti uhapšeni Jusuf Pušina, Zaim Backović i ostali osumnjičeni za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Bruka i sramota je što oni do sada nisu procesuirani pred pravosuđem BiH. Nažalost, kada se prisetimo izjava i politike najvećeg dela međunarodnih zvaničnika u BiH o zločinima nad Srbima i vidimo šta rade Sud i Tužilaštvo BiH, sasvim je jasno da između njih postoji jaka sprega - kaže Košarac.

On ističe da je uveren da će u Sarajevu uslediti prljavi protesti zbog Divjakovog hapšenja u organizaciji onih koji su najodgovorniji za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

- Međutim, ne treba se iznenaditi ako bošnjačka politička elita pokuša da svu odgovornost za zločin nad golobradim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici prebaci upravo na Divjaka. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je Srbin, pa makar i po rođenju - kaže Košarac.

Kada je reč o inicijativi za podizanje spomenika žrtvama ovog zločina, koju je upravo on najavio pre dva dana, Košarac tvrdi da institucije RS ni po koju cenu neće odustati od podrške porodicama vojnika ubijenih u Dobrovoljačkoj, ističući da će uprkos svemu ustrajati u zahtevu da se u toj ulici podigne spomenik i postavi spomen-ploča u znak sećanja na žrtve.

Direktor Centra RS za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da ima saznanja da je u Tužilaštvu BiH pri kraju istraživanje u slučaju „Dobrovoljačka" i izrazio nadu da će taj predmet uskoro biti upućen Sudu BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić pozdravio je hapšenje u Austriji, rekavši da je spreman da na sudu svedoči protiv njega.

(E.P.


Demokratija na ispitu

— Autor sjovicicslavuj @ 12:39

 

 

 
Autor: Mladen Kremenović   
petak, 04 mart 2011

U BiH će u narednih nekoliko dana biti jasno da li je zemlja, tačnije Federacija BiH, prošla ispit demokratičnosti, budući da postoji opasnost, ali i najava, da će SDP napraviti potpuno antiustavan potez i sazvati Dom naroda federalnog parlamenta uprkos činjenici da nisu konstituisani domovi naroda u kantonima s hrvatskom većinom. Time bi se, ocjenjuju nadležni, ozbiljno prekršio Ustav FBiH, ali bi se i poslala veoma negativna poruka hrvatskom narodu, budući da u četiri kantona u kojim su Hrvati većina još nisu konstituisani domovi naroda, čime, po logici stvari, iz ovih kantona nisu delegirani članovi ni za federalni Dom naroda, što je ustavna obaveza u procesu konstituisanja. Iako je opasnost u slučaju nekonstituisanja vlasti velika, jer bi se moglo desiti da predsjednica Federacije, Borjana Krišto, raspusti oba doma federalnog parlamenta, nakon čega bi se raspisali novi izbori u tom entitetu, nadležni tvrde da je u zemlji kakva je BiH nužno striktno poštovati Ustav, posebno kada se radi o pravima konstitutivnih naroda. U Ustavu FBiH piše da predsjednik Federacije raspušta oba doma kada ona ne uspiju donijeti budžet FBiH prije početka budžetske godine.

U federalnom Ustavu isto tako piše da se Dom naroda FBiH prvi put saziva najkasnije dvadeset dana nakon izbora kantonalnih zakonodavnih tijela. Političari su se složili da situacija pomalo podsjeća na onu uoči raspisivanja referenduma za nezavisnost BiH 1992. godine, rekavši da se sasvim slučajno i vremenski poklapa cijela stvar. Uznemirava što preglasavanje i ignorisanje jednog naroda u FBiH prate i neprijatni komentari po internet portalima, koji se mogu podvesti pod - "samo naprijed, Lagumdžija".

- To što SDP danas radi sa Hrvatima, sutra može preći u obračun sa RS. Treba li strahovati da će SDP jednom jednostavno reći da je neka odluka u parlamentu BiH usvojena prostom većinom, da princip entitetskog glasanja jednostavno više ne važi. Znaju li oni uošte šta to znači. Ovo je veoma loša igra, koju stranci posmatraju sa strane, ali nikako ne odobravaju - stav je upućenih. Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, rekao je za "Fokus" da je put kojim ide Lagumdžija put rušenja zemlje i svih demokratskih principa.

- Vlast do sada nije formirana zbog ultimatima SDP i SDA, koji žele 100 odsto vlasti. Proturaju model da svako ko je dobio makar jedan glas Hrvata bude zastupljen u vlasti. Ako je tako, zašto onda ne uključe i SzBB Fahrudina Radončića i SBiH. Kroz građansku priču želi se ostvariti dominacija jednog naroda i jednog čovjeka. CIK BiH jasno je rekla da je sazivanje Doma naroda FBiH nezakonito, to je neustavno. Poteze Lagumdžije ne treba tumačiti kao način formiranja vlasti, nego kao rušenje ustavnog i demokratskog poretka - kaže Čavara.

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, kaže da federalni Dom naroda uopšte nije postojao od 2002. do 2006. godine, pa je sve u te četiri godine bilo nelegalno.

- Lagumdžija se ni tada nije pitao zašto nema Srba u Domu naroda FBiH. Ovo što sada radi samo pokazuje kakve su namjere bošnjačke elite, ništa drugo nego da oni budu vlasnici BiH i o svemu odlučuju. Ništa se s nivoa FBiH ne može prenijeti na nivo BiH. RS je završila cijeli posao, Srpska ništa ne koči, samo treba da se dogovore u FBiH da li je Lagumdžija predstavnih svih naroda, ili možda nije - istakao je Jovičić i naveo da odmah pošto se o tome dogovore mogu obavijesiti RS da bi narednog dana bili izabrani organi. Sead Hodžić, pravni ekspert, rekao je prije nekoliko dana da bi sazivanje Doma naroda Parlamenta FBiH u trenutnom nepotpunom sastavu proizvelo destrukciju i stvaranje protivustavnog stanja u FBiH.

Hodžić je naglasio da je za konstituisanje bilo koje institucije FBiH neophodno učešće svih njenih sastavnih dijelova, odnosno svih deset kantona kao nižih teritorijalno-političkih jedinica tog entiteta.

- Meni je skoro nepojmljivo da bilo koji politički akteri mogu ići u pravcu ustavne destrukcije Federacije i negiranja institucija BiH, u ovom slučaju Centralne izborne komisije - rekao je Hadžić. On je naglasio da su irelevantna tumačenja OHR iz 2001. godine o konstituisanju Doma naroda FBiH u koji nije izabrano svih 58 delegata, jer su ona kasnijim odlukama, između ostalog i Ustavnog suda FBiH, stavljena van snage, ali i sadašnjim stavom OHR, koji je u vezi s tim podržao CIK. Hadžić je podsjetio da CIK smatra da se Dom naroda FBiH ne može konstituisati dok ne budu izabrani delegati iz svih deset kantona.

Damir Hodžić, potpredsjednik SDP, smatra da je dovoljno 36 kandidata izabranih iz šest kantona da se počne formiranje vlasti u FBiH.

- Time se stvaraju potrebni uslovi za formiranje federalne vlasti, a nakon toga i državne, jer se ne može konstituisati Dom naroda Parlamenta BiH bez prethodno konstituisanog Doma naroda Federacije - rekao je Hadžić.

LAGUMDŽIJA Formiranje vlasti počinjemo 10. marta

Predsjednik SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, izjavio je juče da formula prema kojoj bi dvije trećine ili tri petine hrvatskih pozicija u vlasti dobile dvije HDZ, koju je predložio predsjednik SDA, Sulejman Tihić, predstavlja donji prag ispod kojeg SDP nije spremna da ide.

- Spremni smo da, zbog interesa države, tražimo rješenje na tom tragu. Ispod toga nećemo ići i 10. marta krećemo (u formiranje vlasti) bez onih koji to ne prihvataju - rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke. Govoreći o mogućnosti da vlast bude formirana bez dvije HDZ, Lagumdžija je rekao da će ta vlast biti neefikasna u početku, ali da bi bila efikasnija kasnije.

DODIK Zlatko priča bajke

Lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je da predsjednik SDP, Zlatko Lagumdžija, poziva i priziva neku vrstu scenarija koji je poznat iz želje da se destabilizuje situacija.

- Stanje u Federaciji i blokadu od strane SDP ocjenjujemo kao pokušaje da se prizove novo međunarodno intervenisanje u BiH i da se na tome istrajava - rekao je Dodik komentarišući Lagumdžijinu izjavu da će ulice Tripolija biti Diznilend za ono što bi se moglo desiti u BiH ako ne bude formirana vlast. On je podsjetio na ranije Lagumdžijine izjave da će poslati vojsku ako Dodik nešto uradi i da će od FBiH napraviti Zapadnu Njemačku, a od RS - Istočnu.

- To su sve smiješne stvari, pa pošto je pomenuo Diznilend, sve je to pomalo dječja priča - ocijenio je Dodik, dodajući da je on bio u Diznilendu, ali da ne zna da li je bio i Lagumdžija.


БиХ - Дивјак - реаговање / ЈОВИЧИЋ СПРЕМАН ДА СВЈЕДОЧИ

— Autor sjovicicslavuj @ 10:55

    
САРАЈЕВО, 4. МАРТА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић поздравио је хапшење бившег генерала Армије БиХ Јована Дивјака у Аустрији и изразио спремност да свједочи на суду против њега.

        "Поздрављам хапшење муслиманског ратног генерала Јована Дивјака које су извеле аустријске власти", рекао је Срни Јовичић, истичући да постоје необориви докази да је Дивјак одговоран за бројне злочине против српског народа у БиХ, међу којима и злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву.

        Према Јовичићевим ријечима, правосудни органи тадашње ЈНА прије рата у БиХ правоснажно су осудили Дивјака за почињена кривична дјела и злоупотребе које је починио као њен припадник.

        "Бјежећи од закона и од кривичне одговорности он се приклонио муслиманској војсци Алије Изетбеговића, у којој је био један од највиших војних функционера и у којој је активно учествовао у злочинима против српског народа, поготово на подручју Сарајева", навео је Јовичић.

        Он је истакао да је Дивјак испланирао многе акције у БиХ у којима је страдао огроман број Срба.

        "Постоје необориви докази за стравичне злочине које је одговоран Дивјак, а споменућу само Добровољачку улицу у Сарајеву", закључио је Јовичић.

        Изразивши наду да ће случај против Дивјака стићи до суда Јовичић је изразио спремност да се на том суђењу појави као свједок оптужбе.

        Јован Дивјак ухапшен је синоћ на аеродрому у Бечу по Интерполовој потјерници коју је расписала Србија.

        Србија терети Дивјака за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, када су у нападу на колону ЈНА која се повлачила из града убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА. 

Ili Srbin ili Hrvat!

— Autor sjovicicslavuj @ 20:39

 


Počela bitka za mesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Veće stranke, pre sga SNSD i HDZ, treba da se dogovore

 Zgrada Uprave indirektnog oporezivanja

Zgrada Uprave indirektnog oporezivanja

ODLASKOM Kemala Čauševića s mesta direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, oslobodilo se mesto na koje „pucaju“ sve političke opcije u Bosni i Hercegovini. Gledajući sistem rotacije na pozicijama državnih institucija, budući direktor UIO BiH trebalo bi da bude Srbin ili Hrvat. Sada je na strankama, pre svega SNSD i HDZ, kao vodećim koje predstavljaju Srbe i Hrvate, da se dogovore oko ove pozicije.

Slavko Jovičić, član SNSD, kaže za „Novosti“ da je SNSD spreman da predloži kadar za direktora UIO BiH i da ova partija želi da na to mesto konačno dođe Srbin.

- Zalažemo se za princip rotacije u državnim institucijama. Samo tako Srbi mogu da održe pozicije u institucijama BiH. Jer, ako nema rotacije, za nekoliko godina u državnim institucijama nijedan Srbin neće biti na čelu neke od njih. Za sada je ovo pitanje blokirano, sve dok vlast na državnom nivou ne bude konstituisana. Tek kad se ovaj proces završi, može se razgovarati o izboru novog direktora UIO BiH - ističe Jovičić.

On podseća da je SNSD već ranije predlagao sadašnjeg ministra finansija RS Zorana Tegeltiju za mesto direktora UIO BiH, ali i da sada imaju profesionalce za to mesto.

SAVET MINISTARA
 RATKO Kovačević, portparol UIO BiH, kaže za „Novosti“ da je proces imenovanja novog direktora u nadležnosti Saveta ministara. - Oni su već doneli odluku kojom su zadužili Upravni odbor UIO BiH da u roku od tri meseca ponovo sprovede proceduru za izbor direktora. S obzirom na to da je UO UIO BiH ujedno i komisija koja će obaviti intervju sa kandidatima, Savet mninistara će za tri meseca dobiti spisak najboljih kandidata od kojih će jednog imenovati za novog direktora - objasnio je Kovačević.

- Ipak, ovde je ključno to što se izbor direktora UIO BiH već godinama blokira u Sarajevu i što Bošnjaci neće da prihvate Srbina na čelu UIO BiH. Ali, posle odlaska Kemala Čauševića, mislim da Bošnjaci više nemaju nijedan argument da i dalje blokiraju izbor prvog čoveka Uprave za indirektno oporezivanje - poručio je Jovičić.

-----------------------------------------------

S druge strane, Hrvati misle da bi mesto direktora UIO BiH trebalo da pripadne njima, jer se već godinama zaobilaze pri dodeli jačih direktorskih mesta.

Ivo Miro Jović, poslanik HDZ u parlamentu BiH, kaže, za „Novosti“, da na sva mesta državnih institucija moraju podjednako da budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda.

- Mesto direktora UIO BiH mora da pripadne Hrvatu ili Srbinu, ali se mora voditi računa o ukupnoj raspodeli funkcija na državnom nivou. Hrvati imaju kvalitetne kadrove, pa tako i za mesto direktora UIO BiH. Smatram da će konačnu odluku o tome ko će biti postavljen na ovo mesto doneti stranake koje predstavljaju Srbe i Hrvate - navodi Jović.

----------------------------------------

Savet ministara BiH je 24. februara razrešio dužnosti Kemala Čauševića s mesta direktora UIO BiH i kao v.d. direktora imenovao Mira Džakulu, koji je već preuzeo dužnost.


KOMISIJA

UO UIO BiH, koji će obaviti razgovore sa kandidatima za mesto direktora, čine tri stručnjaka sa nivoa BiH i tri ministra finansija, dva entitetska i državni ministar finansija BiH.


Srbima nije praznik

— Autor sjovicicslavuj @ 19:33

Dok su u FBiH u utorak slavili nezavisnost, u Srpskoj bio običan radni dan. Jovičić: Početak rata nije praznik. Okolić: Sarajevo potpiruje mržnju.

 Izetbegović i Komšić pred spomenikom poginulim borcima FBiH

Izetbegović i Komšić pred spomenikom poginulim borcima FBiH

 

 

U REPUBLICI Srpskoj u utorak je radni dan protekao kao i svaki drugi, dok je u delovima Federacije BiH, gde je dominantno bošnjačko stanovništvo, 1. mart obeležen i praznovan kao Dan nezavisnosti BiH.

-----------------------------------------

- Ovaj datum nas dodatno učvršćuje u uverenju da je očuvanje i jačanje RS pitanje našeg opstanka na ovim prostorima - istakao je u utorak predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

----------------------------------------------------------------

I stav ostalih zvaničnika i političara Srpske je da je za Srbe u BiH neprihvatljivo da praznuju dan kad su pre gotovo dve decenije na referendumu preglasani od Bošnjaka i Hrvata, što je bio i uvod u tragične ratne sukobe.

---------------------------------------------

S druge strane, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, polaganjem venaca i govorom u parlamentu BiH u Sarajevu, obeleželi su 1. mart, kao „dan odbrane BiH“.

Komšić je tom prilikom naveo da BiH nije postala država ni 1992. ni 1995. godine, već je znatno pre toga bila ozbiljna država.

- Drugo je što smo imali nesreću da ovu zemlju uvek okupiraju neke strane sile i da ona gubi u tim okupacijama elemente svoje državnosti, na kraći ili duži period. Ali, BiH je opstala kao država - rekao je on.

--------------------------------------------------------------- 

NE PRAZNUJU NI HRVATI
 
U ČETIRI kantona sa hrvatskom većinom u FBiH u utorak takođe nije proslavljen 1. mart. U Posavskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bilo istaknutih zastava BiH, niti drugih obeležja i manifestacija koje bi ukazivale na praznik.
--------------------------------------------- 

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, međutim, kaže za „Novosti“ da Srbi nikada neće prihvatiti 1. mart kao praznik, jer je taj datum doneo nesreću, rat, stradanje i patnje.

- Kako da ga slavimo kad je to simbol nesreće za Srbe u ovoj zemlji - naglasio je Jovičić.

Za političare Srpske tog dana 1992. godine organizovan je „nelegalan, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka SFRJ“.

-------------------------------------------------- 

Funkcioner SDS Mirko Okolić navodi da je obeležavanje 1. marta samo prizivanje i podsećanje na ratnu prošlost i dodatno potpirivanje nacionalne mržnje u zemlji.

- Zato je pokušaj Sarajeva da ovaj datum nametne kao praznik svima u zemlji neprimeren i destruktivan - rekao je Okolić za „Novosti“.

------------------------------------------------------------- 

SREBRENICA

U SREBRENICI, u kojoj je prethodnih nekoliko godina bošnjačko opštinsko rukovodstvo, ne poštujući Zakon o praznicima RS, proglašavalo 1. mart neradnim za opštinsku administraciju i lokalne ustanove, je bio običan radni dan!

Iz RS je najoštrije osuđen pokušaj pritiska na Srbe koji rade u institucijama BiH, da 1. mart prihvate kao praznik i takozvani dan nezavisnosti BiH.

------------------------------------------------ 

Predsednik organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da bi 1. mart trebalo obeležavati kao Dan žrtava rata, a ne kao Dan nezavisnosti.

----------------------------------------------------------- 

Odlukom federalnog ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike 1. mart je neradni dan na celom području ovog entiteta za sve državne organe, javne ustanove i privatna preduzeća.

U BiH ne postoji saglasnost političkih predstavnika konstitutivnih naroda o državnim praznicima, dok se u Zakonu o praznicima RS, kao praznik BiH i RS navodi 21. novembar, datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Srbima-nije-praznik


Bošnjaci slave početak krvoprolića

— Autor sjovicicslavuj @ 15:34Autor: Slađana Gajić   
utorak, 01 mart 2011 

Iako je za srpski narod u BiH 1. marta simbol sumraka i stradanja i nikada neće biti praznik, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ne odustaje od tradicije svojih prethodnika i upućuje čestitke svim građanima povodom Dana nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti koji nije definisan zakonskim propisima čestitao je i drugi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Preglasavanje jednog naroda, odnosno srpskog naroda nikako ne može biti državni praznik BiH, kategoričan je stav srpskih zvaničnika.

Referendum koji je priznala međunarodna zajednica produbio je političke razlike tri naroda u BiH i otvorio put za međusobne sukobe.

Osim bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Dan nezavisnosti BiH kao praznik pokušavaju da nametnu i u zajedničkim institucijama BiH. Tako je Aljoša Čampara, sekretar zajedničke službe u Parlamentarnoj skupštini BiH juče uputio dopis da je 1. marat neradni dan, pozivajući se na Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma i kontinuitet pravnih propisa Ustava BiH.

 ---------------------------------------------------------

Zbog toga, Srpska demokratska stranka žestoko osuđuje najnoviji pritisak na Srbe koji rade u institucijama BiH, a koji se pokušavaju prisiliti da 1. marta prihvate kao praznik i takozvani Dan nezavisnosti BiH.

- Neosnovanim pozivanjem na kontinuitet pravnih propisa, iako prijeratni Zakon o praznicima nije poznavao 1. marta kao državni praznik i iako u BiH nema Zakona o praznicima, sarajevski politički milje u stvari samo pokazuje da 1. marta i dalje ostaje dan pokušaja majorizacije najmanje jednog konstitutivnog naroda i unitarizacije BiH - navode u SDS.

---------------------------------------------------- 

Boško Tomić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH naglasio je da zakonodavni organ, odnosno parlament BiH nije donio zakon o praznicima i 1. marta nikako ne može biti praznik.

- U RS taj dan se ne slavi kao praznik i nikako se ne može smatrati državnim praznikom. Logičnije bi bilo da smo potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma proglasili za praznik - kazao je Tomić.

Kako je istakao, sasvim je jasno da ne postoji volja srpskog naroda da 1. marta bude Dan državnosti, s obzirom na to šta je sve donio ovaj datum.

- Srpski narod ne podržava ovaj datum, jer je sasvim jasno da je nakon ovog datuma došlo do nesrećnog sukoba i ogromnih žrtava na svim stranama - naglasio je Tomić.

 -------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, upozorava da srpski narod nikada neće prihvatiti 1. marta kao Dan nezavisnosti BiH, jer je to datum koji je donio nesreću, ratna dešavanja, hiljade žrtava i podjele u BiH.

Prema njegovoj ocjeni, insistiranje Bošnjaka i dijela Hrvata u BiH na Danu nezavisnosti kao državnom prazniku BiH samo priziva zle duhove prošlosti i stvara još veći jaz među narodima u BiH, jer je ovaj datum neprihvatljiv za srpski narod i jedan je od najsumornijih dana u istoriji BiH.

---------------------------------------------- 

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekla je da su i Memorandum o suverenosti, koji je usvojen suprotno volji srpskog naroda i referendum o nezavisnosti, potezi kojima je cijeli jedan narod, u ovom slučaju srpski, izbrisan iz reda konstitutivnih naroda u BiH. Ona je rekla da 1. marta nikako ne može biti Dan državnosti BiH, jer ova tvorevina u svojoj istoriji, osim na prelazu iz 14. vijeka u 15. sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije bila nezavisna država, nego je funkcionisala u sastavu drugih država.

- Osim toga što je BiH kroz svoju istoriju uvijek bila dio drugih imperija i država i što je kao država u današnjim granicama stvorena tek u Dejtonu, 1. marta 1992. je datum za duboku žalost, jer predstavlja početak krvoprolića u BiH - ističe Pandurevićeva.

----------------------------------------------------- 

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP, smatra da se ne može praznovati nešto što je nanijelo štetu jednom narodu.

- Ovo je jedan običan, radni dan i ne bi trebalo pridavati nikakav značaj - poručio je Borenović.

 -----------------------------------------------------------

Marko Pavić, predsjednik DNS, rekao je da praznovanje 1. marta predstavlja podsjećanje građana na datum koji je donio nesreću na ove prostore i koji je donio rat.

- To je praznik koji mi u Srpskoj nikada nećemo prihvatiti, odnosno to je sumrak za ove prostore, jer je tada iz odlučivanja isključen jedan narod u BiH. Tada su dati signali za rat u BiH - naglasio je Pavić.

---------------------------------------------------- 

Predrag Lazarević, politički analitičar rekao je da je praznovanja 1. marta u krajnjoj liniji neprincipijelno.

- Neprincipijelno je da Bošnjaci praznuju 1. marta, kada se zna šta je nakon toga uslijedilo i kada se zna koliki je značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma, te cijela istorija nezavisnosti BiH - naglasio je Lazarević.

-------------------------------------------------

ŠAROVIĆ 1. marta simbol podjela

U zemlji podijeljenoj po mnogim osnovama, kao što je BiH, 1. marta 1992. godine, kada je ubijen Nikola Gardović, te održan takozvani referendum o nezavisnosti, predstavlja korijen i simbol tih podjela, ocijenio je nekadašnji predsjednik RS Mirko Šarović.

- Taj dan unio je duboke podjele u BiH i ovu nesrećnu zemlju uveo je u krvavi rat, tako da je konstantno insistiranje na veličanju ovog datuma kao zajedničkog praznika u BiH u koliziji s elementarnim poznavanjem suštine današnje BiH - naglasio je Šarović. On smatra da je BiH bolje da ima jedan zajednički praznik koji će se slaviti na cijeloj njenoj teritoriji i u oba entiteta, nego deset drugih praznika koji će biti proslavljani u jednom, a bojkotovani u drugom entitetu.

---------------------------------------------- 

Izetbegović i Komšić čestitali Dan nezavisnosti

Članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić čestitali su svim građanima Dan nezavisnosti BiH, ističući da je prije 19 godina na referendumu o samoopredjeljenju većinskom voljom građana odlučeno da BiH postane nezavisna i suverena zemlja.

- Bila je to teška i i rizična odluka, ali za hrabar i ponosan narod jedina moguća. Agresivni rat koji je uslijedio nakon tog događaja donio je patnju i stradanja, ali nikada ne smijemo zaboraviti da se radilo o izboru između slobode i potčinjavanja, između podjele zemlje i njenog opstanka - navodi se u Izetbegovićevoj čestitki.

------------------------------------------------------------- 

Svjedok čestitao Karadžiću Dan nezavisnosti

Nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić i svjedok optužbe pod oznakom KDZ-020 izložili su juče pred pretresnim vijećem Haškog tribunala različita stanovištva o uzrocima izbijanja sukoba u BiH početkom devedesetih godina 20. vijeka, a svjedok je ovu priliku iskoristio da Karadžiću čestita Dan nezavisnosti BiH.

Karadžić je utvrdio da će Dan nezavisnosti BiH slaviti samo Bošnjaci i naglasio da su Muslimani, ne uvažavajući zahtjeve hrišćana, htjeli da cijela BiH bude njihova. Svjedok je naveo da je 63 odsto stanovništva 1992. glasalo za nezavisnost BiH i istakao da sve više Srba i Hrvata slavi sutrašnji Dan nezavisnosti.

- Ja vam čestitam Dan nezavisnosti, jer ste i vi građanin BiH - rekao je svjedok, koga je tužilaštvo pozvalo da govori o etničkim tenzijama u Vogošći 1991. i 1992. godine i podjeli policijske stanice u opštini.

 

 


Lagumdžija bi da Dodiku otme spoljne poslove

— Autor sjovicicslavuj @ 00:29

 

SARAJEVO 01. 03. 2011

Zlatko Lagumdžija pristao da mesta predsedavajućeg Saveta ministara i predsednika FBiH prepusti HDZ-u BiH. Zauzvrat traži mesto ministra spoljnih poslova. SNSD poručuje i da se mora poštovati princip rotacije

 
 
Bez dogovora... Lideri SDP i SNSD Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
 
 
 

 SDP-a Zlatko Lagumdžija prihvatio je da na čelu Saveta ministara BiH i Federacije BiH bude kandidat HDZ-a BiH! Zauzvrat Lagumdžija traži poziciju ministra spoljnih poslova, ali i da SDP i stranke u koaliciji budu zastupljene unutar hrvatske kvote ministara u Vladi FBiH i Savetu ministara BiH! Iz SNSD-a poručuju da to neće dozvoliti i da se mora poštovati princip rotacije!

Sagovornik našeg lista i funkcioner HDZ-a BiH dobro upućen u pregovore sa SDP-om kaže da je lider SDP-a popustio zbog pritiska SAD i EU, ali da i dalje postoji problem jer Lagumdžija traži najmanje dva od ukupno pet hrvatskih mesta u Vladi FBiH i jedno hrvatsko mesto u Savetu ministara BiH. Čović, a pogotovo lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić, na to ne žele da pristanu.

------------------------------------------------------ 

SNSD ne odustaje

- Kompromisa radi, može se razgovarati o tome da SDP i stranke koje Lagumdžija vuče za sobom budu simbolično zastupljene unutar hrvatske kvote. Reč je o pozicijama nižim od ministra - kaže naš sagovornik.

On objašnjava da SDP već ima Željka Komšića u Predsedništvu BiH i da je tako popunjena hrvatska kvota na najvišim mestima BiH.

Iz SDP-a pojašnjavaju da se pregovori s HDZ-om ne dotiču drugog ključnog problema, pozicije ministra inostranih poslova na koju SDP polaže isključivo pravo.

- O tome nema razgovora. Po pravilu izbora ministarskih mesta u Savetu ministara BiH, SDP bira prvi i niko nema pravo da nam se meša u taj izbor. Verujem da ćemo izabrati poziciju šefa diplomatije - poručuju iz vrha Lagumdžijine stranke.

----------------------------------------------------------------- 

Lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je sarajevskim medijima da će dva HDZ-a dobiti poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH, ali i da će SDP imati pravo da prvi bira neku od ministarskih pozicija.

- Lagumdžija će izabrati Ministarstvo inostranih poslova - rekao je Tihić, koji je protivljenje SNSD-a da Lagumdžija zauzme tu poziciju nazvao opasnim presedanom.

------------------------------------------------------------- 

Iz SNSD-a, međutim, tvrde da Tihić i Lagumdžija prave račun bez krčmara. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom veću Parlamenta BiH Slavko Jovičić  upozorava da njegova stranka neće odustati od poštovanja principa rotacije na svim pozicijama u Savetu ministara BiH.

Dame na čelu Saveta ministara?

HDZ BiH će za poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH kandidovati Borjanu Krišto, potpredsednicu te stranke i aktuelnu predsednicu FBiH. Aktuelna zamenica ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić kandidat je SNSD-a za poziciju šefa diplomatije. SNSD je zainteresovan i za poziciju ministra finansija i trezora BiH. Taj resor bi trebalo da vodi Nikola Špirić. Srbima bi u novom Savetu ministara trebalo da pripadne i pozicija ministra za ljudska prava i izbeglice, a kandidat je zamenik predsednika SDS-a Predrag Kovač. Hrvatima bi u Savetu ministara trebalo da pripadnu i resori odbrane i civilnih poslova, a na čelu jednog od ministarstava bio bi lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Bošnjaci bi vodili ministarstva spoljne trgovine, pravde, komunikacija i prometa.

 -----------------------------------------------

- Poštujući taj princip, tražimo da neko iz dva HDZ-a bude predsedavajući Saveta ministara, te da se rotacija izvrši i na poziciji ministra inostranih poslova. Nakon Svena Alkalaja, koji je izbor Bošnjaka, i Harisa Silajdžića, to mesto mora da pripadne Srbima - poručuje Jovičić.

On dodaje da bi u ovom mandatu Saveta ministara Srbima iz RS trebalo da pripadnu četiri ministarska mesta.

- U protekle četiri godine, uz poziciju predsedavajućeg Saveta ministara, imali smo još dve ministarske pozicije. Bošnjaci su imali četiri ministra. Sada nam pripadaju četiri pozicije i one će, u skladu sa sporazumom SNSD-a i SDS-a, biti podeljene između te dve stranke - kaže Jovičić.

Podeljeni resori

Jovičić nije želeo da govori o kadrovskim rešenjima u budućem Savetu ministara. S druge strane, lider SDA Sulejman Tihić kaže da se proteklih dana intenzivno razgovara o mogućnosti da čelnici stranaka zauzmu ministarske pozicije.

------------------------------------------------------------- 

- Na taj način u Savetu ministara bila bi koncentrisana moć donošenja odluka i brže bismo rešavali probleme - objašnjava Tihić, koji je sebi namenio poziciju ministra pravde u Savetu ministara BiH.

Vodeće stranke iz FBiH ne žele da se zvanično izjašnjavaju o mogućnosti da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija postane predsednik vlade tog entiteta, o čemu se kao o mogućem rešenju problema u procesu konstituisanja vlasti poslednjih dana spekuliše unutar diplomatskih krugova u Sarajevu. Naš sagovornik iz SDP-a odbacuje takvu mogućnost i naglašava da je ta stranka za poziciju federalnog premijera već kandidovala Nermina Nikšića. Iz HDZ-u BiH odgovaraju da nemaju baš ništa protiv takvog rešenja.

Z. ŽUŽA


БиХ - 1. март - српски поглед / ЗА СРБЕ ТАЈ ДАН НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ПРАЗНИК

— Autor sjovicicslavuj @ 15:19


        Припремио: Огњен БЕГОВИЋ


        САРАЈЕВО, 28. ФЕБРУАРА (СРНА) - Дан када су два народа - Муслимани и Хрвати на неуставан начин прегласала трећи - Србе, што је довело до ратних сукоба, не може бити дан државности БиХ - став је свих српских представника из Републике Српске у заједничким органима БиХ.

        Тај "рефернудум о независности БиХ" и убиство српског свата Николе Гардовића испред Старе цркве на Баш-чаршији несумњиво су кључни и симболични узроци дубоких подјела и отворених сукоба унутар тадашње БиХ и њених народа - сматрају легитимни представници српског народа у БиХ.
----------------------------------
        ''У земљи подијељеној по многим основама, као што је БиХ, 1. март 1992. године, када је убијен Никола Гардовић, те одржан тзв. референдум о независности, представља коријен и симбол тих подјела'', оцијенио је за Срну некадашњи предсједник Републике Српске и бивши градоначелник Српског Сарајева Мирко Шаровић, који у то кризно вријеме био функционер у сарајевској општини Ново Сарајево, а потом члан СДС-а.

        Шаровић истиче да је тај датум, формално-правно гледано, био увод и основа међународног признања тадашње Републике БиХ. ''Тај дан унио је дубоке подјеле у БиХ и ову несрећну земљу увео је у крвави рат, тако да је константно инсистирање на величању овог датума као заједничког празника у БиХ у колизији са елементарним познавањем суштине данашње БиХ'', нагласио је Шаровић.

        Он сматра да је БиХ боље да има један заједнички празник који ће се славити на цијелој њеној територији и у оба ентитета, него десет других празника који ће бити прослављани у једном, а бојкотовани у другом ентитету.
----------------------------------------
        Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић упозорава да "српски народ никада неће прихватити 1. март као Дан независности БиХ, јер је то датум који је донио несрећу, ратна дешавања, хиљаде жртава и подјеле у БиХ".

        Он је подсјетио да је 1. марта 1992. године организован нелегалан, сепаратистички и сецесионистички референдум, чиме је БиХ издвојена из уставног и територијалног поретка СФРЈ. ''Док постоји посљедњи Србин у органима парламента БиХ, овај 'празник' не може и неће бити државни'' - категоричан је Јовичић.

        Према његовој оцјени, инсистирање Бошњака и дијела Хрвата у БиХ на Дану независности као државном празнику БиХ '' само призива зле духове прошлости и ствара још већи јаз међу народима у БиХ, јер је овај датум неприхватљив за српски народ и један је од најсуморнијих дана у историји БиХ''.
        
        Јовичић је упозорио да српски народ никада не може и не смије да заборави да се управо на тај дан, прије 19 година, испред Старе православне цркве на Баш-чаршији, у центру Сарајева, догодио први етнички мотивисани злочин, када су Муслимани убили српског свата Николу Гардовића, што је наговијестило почетак грађанског рата у БиХ.
--------------------------------------
        Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић оцијенила је за Срну да 1. март никако не може бити Дан државности БиХ, јер ова творевина у својој историји, осим на прелазу из 14. у 15. вијек, све до потписивања Дејтонског мировног споразума никада није била независна држава, него је функционисала у саставу других држава.

        "Осим тога што је БиХ кроз своју историју увијек била дио других империја и држава, и што је као држава у данашњим границама створена тек у Дејтону, 1. март 1992. је датум за дубоку жалост, јер представља почетак крвопролића у БиХ'', истиче Пандуревићева.

        Она наглашава да су "и Меморандум о суверености, који је усвојен супротно вољи српског народа, и референдум о независности, потези којима је читав један народ, у овом случају српски, избрисан из реда конститутивних народа у БиХ''.

        'Када у једним дану имате избрисану вољу цијелог једног народа, убиство Гардовића могло је бити само схваћено као порука српском народу каква му се судбина у првомартовској БиХ спрема. То је дан који је био почетак крвопролића у БиХ и примјерено би било да се он означава као Дан жалости, а не Дан независности'', категорична је Пандуревићева.
----------------------------------------------
        ''Убиство српског свата Николе Гардовића испред Старе цркве на Баш-чаршији и референдум о незавиности БиХ, којег су Бошњаци и дио Хрвата провели 1. марта 1992. године, могу се довести у исти, негативан контекст, јер је ту ријеч о очигледно исфорсираном и једностраном политичком процесу'', изјавио је за Срну директор Центра за међународне односе у Бањалуци Милош Шолаја.

        Он сматра да се тада на бази одређених међународних околности покушало наћи неко рјешење које би ишло у корист прије свега бошњачкој и дијелом хрватској страни. "Ако се у обзир узму у то вријеме важеће уставне одредбе, тај референдум није био у потпуности легалан'', констатовао је Шолаја.

        "Ништа што је наметнуто или исфорсирано не може на крају донијети позитиван резултат. БиХ се тог 1. марта суновратила у врло тежак и интензиван четворогодишњи рат, који је на крају ипак некако окончан за преговорачким столом'', подсјетио је Шолаја.

-------------------------------------
        Убиство Николе Гардовића извршио је сарајевски криминалац Рамиз Делалић - Ћело, а против њега је тек почетком 2006. године Кантонално тужилаштво отворило судски процес, који никада није окончан, јер је Делалић убијен 2008. године у Сарајеву.

        Истог дана, 1. марта 1992. године, одржан је и референдум о независности БиХ. Референдум, који је био прави покретач непријатељстава, донио је очекивани резултат, јер је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за независност БиХ и излазак из СФРЈ.

        Бирачи српске националности, који су се залагали за опстанак заједничке државе, нису изашли на референдум, иако се, према тада важећем Уставу БиХ, референдум није ни могао расписати и одржати без пристанка сва три народа.

        Референдум, који је признала међународна заједница, продубио је политичке разлике три народа у БиХ и отворио пут за међусобне сукобе.

        У Федерацији БиХ 1. март се обиљежава као дан независности БиХ, док је овај датум у Републици Српској радни дан као и сваки други.
 

БиХ - Јовичић - реаговање / СРБИ НИКАДА НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ 1. МАРТ

— Autor sjovicicslavuj @ 12:05
 
        САРАЈЕВО, 25. ФЕБРУАРА (СРНА) - Српски народ никада неће прихватити 1. март као дан независности БиХ, јер је то датум који је донио несрећу, ратна дешавања, хиљаде жртава и подјеле у БиХ, изјавио је данас Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић Славуј.

        ''Већ годинама разне званичне бошњачке институције и њихови представници, који сами себе сматрају 'власницима' БиХ, у сарадњи са, такође, бошњачким невладним сектором, покушавају да 1. март уврсте у државне празнике, иако је тај датум симбол несреће за Србе'', рекао је Јовичић.
        
        Он је подсјетио да је 1. марта 1992. године организован нелегалан, сепаратистички и сецесионистички референдум, чиме је БиХ издвојена из уставног и територијалног поретка СФРЈ.

        ''Док постоји посљедњи Србин у органима парламента БиХ, овај 'празник' не може и неће бити државни'', категоричан је Јовичић.

        Према његовим ријечима, Бошњаци се сваке године ''упиру'' да 1. марта направе празничну атмосферу у парламенту БиХ, јер је то за њих, одлуком ресорног федералног министарства, нерадни дан, док се из године у годину потврђује да све мање Хрвата присуствује свечаностима поводом 1. марта.

        ''Што се тиче нас Срба из Републике Српске /РС/, ми ћемо се 1. марта одазвати само обиљежвању дана Цивилне заштите РС. Нико од српских представника у институцијама БиХ неће присуствовати прослави такозваног дана независности БиХ, којег у Предсједништву Бих организују хрватски и бошњчки чланови Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић'', поручио је Јовичић.

        Он сматра да инсистирање Бошњака и дијела Хрвата у БиХ на "дану независности као државном празнику БиХ само призива зле духове прошлости и ствара још већи јаз међу народима у БиХ, јер је овај датум неприхватљив за српски народ и један је од најсуморнијих дана у историји БиХ''.

        ''Дакле, 1. март 1992. године био је датум када је без српског народа и без његовог учешћа на нелегалном и противуставном референдуму одлучено о проглашењу независности и отцјепљења БиХ од тадашње СФРЈ. Посљедице тога имали смо прилику да осјетимо и видимо кроз крвави ратни сукоб који се дешавао у БиХ'', констатовао је Јовичић.

        Он је упозорио да српски народ никада не може да заборави да се управо на тај дан, прије 19 година, испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, догодио први етнички мотивисани злочин, када су Муслимани убили српског свата Николу Гардовића, што је наговијестило почетак грађанског рата у БиХ.
        
        Убиство Николе Гардовића извршио је окорјели сарајевски криминалац Рамиз Делалић Ћело, а против њега је тек почетком 2006. године Кантонално тужилаштво отворило судски процес, који никада није окончан, јер је Делалић убијен 2008. године у Сарајеву.

        ''Првог мартовског дана 1992. године, сватови, окићени српским знамењима, покушали су да дођу до Старе православне цркве на Башчаршији, гдје је требало да буде обављено вјерско православно вјенчање. Српска застава засметала је Муслиманима. Покушај да је отму није им успио и онда су се одлучили на убиство, што нас је увело у четверогодишњу крваву ратну катаклизму'', подсјетио је Јовичић.

        Он је закључио да због свих ових разлога ''1. март, што се тиче Срба из РС, никад неће бити никакав празник у БиХ''. 

Prvi mart je dan nesreće za sve narode u BiH i on nije i neće nikad biti nikakav praznik!

— Autor sjovicicslavuj @ 14:11

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Srpski narod nikada neće prihvatiti 1. mart kao dan nezavisnosti, jer je to datum koji je donio nesreću, ratna dešavanja, hiljade žrtava i podjele u BiH.

 

Već godinama razne zvanične bošnjačke institucije i njihovi predstavnici koji sami sebe smatraju "vlasnicima" BiH, u saradnji sa, takodje, bošnjačkim nevladnim sektorom, pokušavaju da 1. mart uvrste u državne praznike.

Prvi mart je simbol nesreće za Srbe, jer je tada organizovan nelegalan, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka SFRJ. Dok postoji posljednji Srbin u organima parlamenta BiH, ovaj "praznik" ne može i neće biti državni.

U parlamentu toga dana vlada praznička atomsfera, ali samo za Bošnjake, jer je to za njih neradni dan. Iz godine u godinu potvrđuje se da sve manje i manje Hrvata prisustvuje svečanosti povodom 1. marta. Kao da je nešto novo što će za Bošnjake 1. mart biti neradni dan?! Pa, u ovoj zemlji i jeste najveći problem što ima vrlo malo radnih dana!

Što se tiče nas Srba iz Republike Srpske, mi ćemo se 1. marta odazvati samo obilježvanju dana Civilne zaštite Republike Srpske. Niko od srpskih predstavnika u institucijama BiH neće prusustvovati proslavi takozvanog dana nezavisnosti BiH. Ovaj praznik je neprihvatljiv za Srbe i može dobiti samo jedinicu, u skladu s tim da je riječ o broju jedan u samom datumu, što znači da je nedovoljan za nas, srpske predstavnike u institucijama BiH.

Insistirajući iz godine u godinu na tome da 1. marta bude praznik u cijeloj BiH i dan nezavisnosti, Bošnjaci stvaraju samo još veći razdor među narodima u BiH i ponovo prizivaju zle duhove. Ovakvo ponašanje Bošnjaka i dijelom Hrvata koji praznuju takozvani dan nezavisnosti i koji ga ističu kao državni praznik, samo priziva zle duhove prošlosti i stvara još veći jaz među narodima u BiH, jer je ovaj datum neprihvatljiv za srpski narod i jedan je od najsumornijih dana u istoriji BiH.

Svake godine davanje značaja takozvanom danu nezavisnosti i insistiranje na njegovom praznovanju neozbiljno je i nedopustivo. Ovo je samo podgrijavanje tenzija i nesporazuma među narodima, te vraćanje tragičnih slika iz devedestih godina prošlog vijeka. Dakle,1. mart 1992. godine je bio datum kada je bez srpskog naroda i bez njegovog učešća na nelegalnom i protivustavnom referendumu odlučeno o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenja BiH od tadašnje SFRJ. Posljedice toga imali smo priliku da osjetimo i vidimo kroz krvavi ratni sukob koji se dešavao u BiH.

Ne možemo, takodje, zaboraviti da se prije 19. godina ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio prvi etnički motivisani zločin, kada su Muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je nagovijestilo početak građanskog rata u BiH. Cijeli slučaj je prilično jasan, o čemu postoje izjave svedoka ovog zločina, kao i video kaseta cijelog događaja. Prvog martovskog dana 1992. godine, svatovi, okićeni srpskim znamenjima, pokušali su da dođu do Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, gdje je trebalo da bude obavljeno vjersko pravoslavno vjenčanje. Srpska zastava zasmetala je Muslimanima. Pokušaj da je otmu nije im uspio i onda su se odlučili na ubistvo.

Krenulo se u četverogodišnju krvavu ratnu kataklizmu i zato 1. mart,  što se  tiče nas Srba iz Republike Srpske, nikad  neće biti nikakav praznik u BiH!


BiH - Doris Pak mlade iz BiH pozvala da izađu na ulice

— Autor sjovicicslavuj @ 21:25

 

Mirsada Lingo - 23.02.2011 

SARAJEVO - Članica Evropskog parlamenta Doris Pak pozvala je juče u Sarajevu mlade ljude iz BiH da izađu na ulice i da tako domaće političare natjeraju da poboljšaju stanje u državi.

Ovaj poziv osudili su predstavnici većine vodećih političkih partija u BiH ocijenivši gest Doris Pak nediplomatskim i opasnim, a kritikovali su ga i predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

"U razgovoru s mladima i predstavnicima sektora obrazovanja pozvala sam mlade da izađu na ulice i da traže od bh. političara da učine nešto kako bi se teška situacija u BiH, po pitanju obrazovnog sistema, neformiranja vlasti, ekonomskih pitanja i svih drugih, konačno promijenila", rekla je Pakova te ocijenila da su mladi u BiH "još juče" trebali iskazati bunt.

"Ni vi novinari niste ništa učinili da potaknete političare da nešto urade", dodala je Pakova, koja tokom trodnevnog boravka u BiH predvodi delegaciju Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta.

Ocijenila je da su brojni problemi u bh. obrazovnom sistemu uzrokovani zbog etničkih podjela te poručila da se "ne može sve posmatrati trostrukim očima, bosanskim, srpskim, hrvatskim".

"Morate političarima dati do znanja da politici nije mjesto svuda. Ovdje je sve nekako trostrano, trodjelno. Ta podjela na troje na nekom mjestu mora da se zaustavi", poručila je Pakova negodujući i što jedna mala zemlja kao što je BiH ima 13 ministarstava obrazovanja.

"Tražite od političara da se to promijeni", dodala je Pakova, koja danas završava svoju trodnevnu posjetu BiH.

-----------------------------------------------

Adnan Bajrić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, smatra da je poziv Doris Pak o izlasku na ulice vještački, te naglasio da će studenti protestovati kad budu imali jasne zahtjeve prema resornim ministarstvima. Poručio je i da ti eventualni protesti neće biti politički obojeni.

"Ne vjerujemo u prijateljstvo Doris Pak. Vjerujemo da je i ona jedan od kočničara napretka BiH, jer nam se iz Brisela i Vašingtona stavlja teret koji mi u BiH ne možemo nositi", kazao je Bajrić.

------------------------------------------------

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, tvrdi da poruke koje šalje Doris Pak nisu u skladu sa diplomatskom praksom.

 "Ona je dobro informirana ko u ovoj zemlji radi i nudi rješenja, a ko opstruira i zato su njene današnje izjave u Sarajevu diskutabilne", rekao je juče Zukić.

--------------------------------------------

Mišo Relota, glasnogovornik HDZ BiH, smatra da se problemi ne rješavaju pozivom koji je Doris Pak uputila mladima i upozorava da je to veoma opasna izjava.

------------------------------------------------

Veso Vegar iz HDZ1990 rekao nam je da je zatečen izjavom evropske parlamentarke Doris Pak.

"Svi problemi rješavaju se dogovorom. Na ulicama se ne rješavaju. Imali smo izbore i na osnovu izbornih rezultata formirat ćemo vlast. Izađu li ljudi na ulice, posebno mladi, onda to više nije demokratija i onda nam nisu potrebni izbori", ocijenio je Vegar.

------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u bh. parlamentu, ističe da svi oni koji misle dobro BiH znaju da ulica ništa ne može riješiti.

"To je neprilična izjava i za svaku je osudu, a Doris Pak je valjda odlučila da uđe u istoriju kao osoba koja je srušila BiH", izjavio je Jovičić.

--------------------------------------------------------

Prijetnja sankcijama

Doris Pak, članica Evropskog parlamenta, rekla je da su etnički razlozi posljedica što i nakon pet mjeseci nije formirana vlast u BiH.

"Vi niste Belgija, sebi ne možete dopustiti taj luksuz. Belgija može da funkcionira i bez Vlade nekoliko mjeseci jer imaju kvalitetnu administraciju, a vi nemate", kazala je Pakova, optuživši novinare iz BiH da krivca za probleme uvijek traže u međunarodnoj zajednici.

"Međunarodna zajednica nije bezgrešna i za ovih 21 godinu, koliko sam prisutna u događajima u vašoj zemlji, znam da smo mnogo puta pogriješili. Tebalo je da budemo čvršći, snažniji, direktniji. No, nije sva odgovornost na nama, BiH je demokratska zemlja i sami morate graditi ovu zemlju", poručila je Pakova.

Ako se do marta ne formira vlast u BiH, najavila je da će zatražit da članice EU obustave ulaganja i sva sredstva koja u BiH dolaze preko IPA fondova.


U "boljitku" strahuju od gubitka

— Autor sjovicicslavuj @ 00:49

Autor: Biljana Gagula   
utorak, 22 februar 2011

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, još uvijek se tvrdoglavo drži svog stava i ne želi da se vlast u BiH konstituiše u skladu sa Ustavom i moralnim načelima, jer bi u tom slučaju neke od stranaka potpisnica SDP-ove platforme bile samo kolateralna šteta višemjesečnih pregovora i njegovih ishitrenih poteza. Dobro upućeni kažu da smetnju predstavljaju NS Radom za boljitak i HSP, koje su ponovo zavezale zastave s bošnjačkim blokom i nasuprot druga dva bloka, srpskog i hrvatskog, onemogućavaju konstituisanje vlasti u BiH.

---------------------------------------------------------------

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak, smatra da blok od četiri stranke iz FBiH koje su potpisale zajedničku platformu treba da dogovore konstituisanje vlasti sa strankama iz RS.

- Vlast se ne može do kraja formirati prije nego što se oformi Dom naroda parlamenta BiH. Moguće je da Lagumdžija postigne dogovor s dvije HDZ i SNSD, a da mi i HSP ispadnemo iz igre. Moguće je da se izigra platforma koja je potpisana - rekao je Lijanović i dodao da je prošla dva mandata bio u opoziciji i na nivoima FBiH i BiH, te da mu ni ovog puta neće biti teško da bude opozicija ukoliko se ne uvaže privredne reforme koje zagovara već četiri godine, a to je uvođenje diferencirane stope PDV i zaštita domaće proizvodnje, što zagovara Vlada RS, ali i on od kada se bavi politikom.

--------------------------------------------------------

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH, smatra da je najveća odgovornost na SDP BiH, koja je sa svojom političkom platformom, koja je ambiciozno postavljena, očigledno dobila jednu vrstu političkog ofsajda.

- Hoće li ona nastaviti da se kreće ka dubljim ofsajdima ili će se vratiti na uobičajena pravila političke igre koja su u duhu BiH vidjećemo narednih dana - rekao je Radončić i dodao da je SDA izgubila svoj politički identitet narodne stranke i postala stranka koja sada sitnim mešetarenjem podilazi SDP i ponaša se apsolutno neprincipijelno.

Radončić smatra da je SDA apsolutni gubitnik, koji na svaki način želi da ostane u vlasti, a da to samo po sebi govori da uloga SDA ne može i neće biti konstruktivna. Predsjednik SBB ističe da uloga njihove stranke nije potcijenjena jer u svakom trenutku, ako se odluče za takav potez, sa SNSD, SDS i dvije HDZ mogu napraviti državnu vlast.

Ipak, Radončić kaže da to neće raditi jer očekuju da pobjednik iz FBiH bude taj koji će participirati u vlasti i znati da napravi vlast.

Radončić smatra da je Milorad Dodik u pravu kada ne želi da pravi vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata.

- Mi nismo ti koji gore od želje da uđemo u vlast. Naprotiv, blago smo nezainteresovani. Očekujemo da će SDP naći kompromis sa SNSD i HDZ i da u tom trokutu treba tražiti rješenje za vlast - rekao je Radončić.

----------------------------------------------------

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u parlamentu BiH, smatra da je problem mnogo veći od etiketiranja pojedinaca, a odnosi se na neriješeno pitanje Hrvata u FBiH, a da je problem definisan na relaciji SDP - HDZ.

- Kako su obje ove partije obećavale građanima bolji život, a svakog dana tonemo u sve dublju ekonomsku krizu, mi iz SDS smatramo da oni zaista treba da pokažu odgovornost prema biračima, da sjednu i nađu rješenja, jer ova zemlja počiva na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Volja sva tri konstitutivna naroda mora biti ispoštovana - naglasila je Pandurevićeva i dodala da treba naglasiti da SDP, ali i ostale stranke, imaju odgovornost ne samo prema svojim biračima, jer je više od tri i po miliona građana BiH postalo talac tih odnosa. Ona naglašava da oni zbog ekonomskog statusa građana moraju da se dogovore i pokažu odgovornost, te podsjeća na izborni status SDP "Za čovjeka" i kaže da BiH nije država po mjeri čovjeka, jer je narod gladan.

----------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, kaže da Lagumdžija ruši Ustav BiH, jer ne dozvoljava legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda, koji su potvrđeni voljom Hrvata glasača u dvije HDZ, da učestvuju u formiranju vlasti.

- Sve ključeve vlasti u BiH drži Lagumdžija. Neka pusti legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda da predlože svoje kandidate i vlast će sutra biti formirana - rekao je Jovičić i dodao da Lagumdžijina priča da ovdje prvo treba stvarati građansku državu, pa onda nacionalnu propada, jer se i Evropa vraća nacijama.

-------------------------------------------------

SALKIĆ SDA nije podanička u odnosu na SDP

Ramiz Salkić, potpredsjednik NSRS i visoki funkcioner SDA, kaže da su potpisnice sporazuma formirale vlast u pet kantona FBiH, da je bilo problema, ali da je uvijek tako kada se formira vlast.

- Ne vjerujem da bi moglo doći do takvog obrta situacije da SDA bude kolateralna šteta, jer smo dovoljno jaki da možemo procijeniti u određenoj situaciji koje poteze treba da povučemo. SDA je državotvorna stranka, koja je imala presudnu ulogu u očuvanju BiH. SDA je bila oslonac i nekima koji je danas kritikuju za njihov ekonomski i svaki drugi razvoj, jer je stvorila ambijent da ti ljudi postanu gazde - rekao je Salkić i dodao da SDA nije podanička stranka u odnosu na SDP, da se nikada neće tako ponašati ni prema jednoj stranci, a pogotovo ne prema SDP, kojoj je prepustila inicijativu za formiranje vlasti zbog izbornih rezultata i koja to pred narodom treba opravdati.


Niko ne polaže račune

— Autor sjovicicslavuj @ 22:58

Autor: Dobrila Majstorović   
nedjelja, 20 februar 2011 

Sektori odbrane i bezbjednosti BiH mjesecima su bez parlamentarnog nadzora, a odugovlačenje procesa formiranja vlasti idealno je za raznorazne zloupotrebe u ovim, veoma osjetljivim oblastima.

Ovo je "Fokusu" rekao član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u prošlom sazivu Slavko Jovičić, i naglasio da je i u normalnim okolnostima teško nadzirati oblast kakva je bezbjednost, jer se u tom segmentu ne može praviti jednomjesečni, polugodišnji ili čak i godišnji plan rada, zbog činjenice da uvijek postoji faktor iznenađenja i neočekivanih događaja.

- Situacija je prilično čudna i ubijeđen sam da su ovaj bezvazdušni prostor već iskoristili oni kojima zloupotrebe i raznorazne mahinacije nisu stran pojam. Nove vlasti nema ni na vidiku, stara je još tu, niko nikog ne kontroliše, niko nikom ne polaže račune, a najviše ispaštaju sami građani - rekao je Jovičić. On je podsjetio da ni daleko uređenije i stabilnije zemlje sebi ne bi mogle da dopuste taj luksuz da mjesecima niko ne kontroliše ključne oblasti, kakve su unutrašnja i vojna bezbjednost, a o obavještajnom radu da se i ne govori.

----------------------------------------------------------------

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH u starom sazivu Mirko Okolić, upozorio je da vakuum prostor u BiH pojedinci i te kako dobro koriste, što se najbolje može vidjeti na terenu.

- Krađa oružja i municije iz kasarne u Busovači i ometanje procesa prodaje aviona MIG 29 samo su neki od primjera zloupotrebe činjenice da nad sektorom odbrane već neko vrijeme nema kvalitetnog nadzora, pa su pojedinci u resornom Ministarstvu odbrane BiH uzeli sebi za pravo da rade po svom nahođenju - dodao je Okolić. Prema njegovim riječima, Ministarstvo odbrane BiH nije jedino koje se u ovom postizbornom periodu iščekivanja novih vlasti ponaša više nego čudno i potpuno drugačije u odnosu na prethodni period. Slična stvar se dešava i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, što se najbolje može vidjeti po ministru Svenu Alkalaju, koji bukvalno ne izlazi iz aviona niti slijeće u Sarajevo. Alkalaj i njegovi saradnici putuju svijetom bez cilja i plana, kako bi, smatra Okolić, potrošili i ono malo novca koji je ostao u budžetu. On je istakao da problemi postoje i u Ministarstvu bezbjednosti.

- Neću sada da tvrdim da su parlamentarne komisije bile neprikosnovene i da je njihova riječ bila posljednja, ali posve je drugačija situacija kada ti subjekti znaju da postoji neko nad njima, kome će oni kad-tad morati da polože račune i da objasne neke postupke. Sad su bukvalno kao pušteni s lanca, mogu da rade šta im je volja, a da ih danas-sutra niko ne pita za objašnjenje zbog čega je nešto urađeno, a nešto nije. Zato mislim da je za BiH i njene građane najbolje da se što prije dođe do vlasti - rekao je Okolić.

-------------------------------------------------------

S njegovim mišljenjem slaže se i predsjedavajući Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH u prošlom sazivu Branko Zrno, koji je rekao da su, bez obzira na određene ograničavajuće faktore, komisije uradile dobar posao u prethodnom periodu, te da su pravovremeno reagovale na sve važnije događaje, koji su se na bilo koji način ticali BiH i njenog bezbjednosnog sistema.

- Da ništa drugo od nadležnih u pojedinim službama, kakva je OBA, zatim Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbjednosti BiH tražili smo podatke i odgovore na pitanja zašto se nešto desilo ili zbog čega je propuštena prilika da se u datom trenutku reaguje drugačije. Činjenica je da sada, bez obje komisije, službenici u pomenutim institucijama vjerovatno lakše dišu i nadaju se da neke stvari mogu da urade i na drugačiji način - rekao je Zrno.

----------------------------------------------------

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić, s druge strane, skeptičan je po pitanju djelotvornosti parlamentarnih komisija jer, po njemu, sistem kakav je OBA, premrežan kadrovima s debelim ratnim dosjeima i vezama sa sumnjivim pojedincima i organizacijama iz miljea bliskog međunarodnom terorizmu, teško je staviti pod bilo kakvu kontrolu.

- Vrijeme tranzicije najpogodnije je za veliki raspon raznih oblika zloupotreba bezbjednosno-obavještajnih službi, jer ne samo da ne funkcionišu instrumenti nadzora, nego postoji i vakuum prostor u području institucija, koje su direktno nadređene ovim službama u BiH. Dakle, stvarno postoji opasnost da bi moglo doći do niza zloupotreba tim više što postoje indikacije kako u tranzicionom periodu obavještajno-bezbjednosne službe očigledno servisiraju i razne kriminalne grupacije ali i razne političke grupacije povezane s organizovanim kriminalnim podzemljem - rekao je Margetić.

-----------------------------------------------------------------

Islamska revolucija ne brine BiH

Slavku Jovičiću potpuno je nevjerovatan odnos nadležnih organa BiH prema narastajućoj krizi u arapskom svijetu, koja je počela nemirima u Tunisu, nastavljena svrgavanjem režima Hosnija Mubaraka u Egiptu i rasplamsana u Alžiru, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama. Prema njegovim riječima, čak je i Švedska, koja je geografski najudaljenija od kriznih žarišta na Bliskom istoku i sjeveru Afrike zabrinuta za sopstvenu bezbjednost, a BiH koja je od sedamdesetih godina prošlog vijeka utočište islamskim ekstremistima uopšte ne brine o tome hoće li se talas sličnih nemira prenijeti i na njenu teritoriju.

Jovičić je podsjetio da u BiH, prema podacima OBA, postoji najmanje tri hiljade potencijalnih terorista, takozvanih spavača, koji čekaju instrukcije za dalje djelovanje. Isto tako, gotovo svakodnevno s brojnih islamističkih internet portala dolaze poruke ohrabrenja Egipćana, Tunižana i drugih, uz podsjećanje da je džihad obaveza svih muslimana.

- Ko to danas gleda i provjerava, ko analizira te poruke i traži njihovo skriveno značenje, ko zna šta se dešava na terenu u zabitima širom BiH, koja su odavno pretvorena u jaka uporišta radikalnih islamista - zapitao je Jovičić.

 ------------------------------------------------------

Pregledana zgrada Predsjedništva BiH

Pripadnici policijskih snaga nakog detaljnog kontradiverzionog pregleda prostorija zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu nisu pronašli ništa što bi zavređivalo pažnju sa aspekta bezbjednosti, izjavio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Himzo Selimović.

Selimović je pojasnio da je sve aktivnosti proveo zajednički tim kojeg su činili pripadnici SIPA, Granične policije, Federalne uprave policije, MUP Kantona Sarajevo, OBA, a uključeni su i stručnjaci građevinske i elektrostruke. Najavljujući ranije ovu aktivnost Selimović je rekao da će kontradiverzioni pregled biti obavljen od podruma do potkrovlja i u svim segmentima bezbjednosti. Cilj detaljnog pregleda jeste osiguranje potpune bezbjednosti zgrade Predsjedništva BiH, kao i bezbjednosti oko zgrade i na parkingu.


Bez vlasti čak 138 dana!

— Autor sjovicicslavuj @ 21:06

BiH se približava zemljama rekorderima po neformiranju zajedničkih institucija.

Jovičić: Ako Lagumdžija ne popusti, bezvlašće još mesecima

 

BOSNA i Hercegovina, koja na vlast čeka već 138 dana, polako se približava zemljama, svetskim rekorderima po dugotrajnosti procesa formiranja institucija!

Pošto političkog dogovora o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti još nema ni na pomolu, iako su opšti izbori održani 3. oktobra prošle godine, na vlast bi se moglo čekati još nekoliko meseci, čime bi zemlja krenula putem Belgije, koja je oborila svetski rekord nemogućnosti formiranja vlasti - 250 dana!

Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da ovakvo stanje može da potraje još mesecima, ukoliko lider SDP Zlatko Lagumdžija bude i dalje uporno branio svoje „neustavne i unitarističke stavove“.

- Lagumdžija blokira vlast. Reč je o njegovoj sujeti i želji da, mimo ustavnog principa, postavi svoje ljude na ključne pozicije u Savetu ministara BiH. Njemu je vlast očigledno na prvom mestu, a za interese građana očito nema sluha - rekao je Jovičić.

SDP se zalaže da na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministra inostranih poslova dođe njihov čovek, što je za SNSD i HDZ BiH, vodeće srpske i hrvatske partije, neprihvatljivo.

Drugi, ništa manji problem, pri formiranju vlasti u zemlji je nemogućnost dogovora Bošnjaka i Hrvata o raspodeli vlasti u Federaciji BiH.

Jovičić kaže da svi problemi kad se govori o formiranju vlasti stanuju u FBiH.

- Srpska je spremna da vlast formiramo odmah, ali mora se poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda - poručio je Jovičić.

Savet ministara BiH je trenutno u tehničkom mandatu, vladajuća većina u parlamentu BiH nije još uspostavljena. Analitičari takođe upozoravaju da su ustavne odredbe nedorečene i da ovakvo stanje može dugo da traje, a da bi u najgorem slučaju mogli da budu održani čak i vanredni izbori.

 IRAK DRŽAO REKORD SVETSKI rekord nemogućnosti uspostavljanja vlasti do skora je držao Irak, čije su vođe 2010. godine tek posle 249 dana uspele da postignu sporazum o formiranju vlade. Što se Belgije tiče, iako je prošlo više od osam meseci od parlamentarnih izbora, dogovora nema ni na vidiku, uprkos raznim vidovima protesta.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Bez-vlasti-cak-138-dana


Obezbjeđenje puno rupa

— Autor sjovicicslavuj @ 17:39

Autor: Dobrila Majstorović   
subota, 12 februar 2011

Zbog propusta koji se godinama gomilaju i ne rješavaju Predsjedništvo BiH zaključilo je da je bezbjednost u objektu u kojem stoluje kolektivni šef zemlje krajnje zabrinjavajuća.

Ovo je u petak izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, istakavši da je upravo zbog toga od nadležnih službi zatražen detaljan pregled kompletnog objekta, uključujući i prostor koji ne koristi Predsjedništvo. Osim pregleda, rekao je Radmanović, sljedeći korak je hitno rješavanje sistema zaštite unutar objekta i van njega.

- To podrazumijeva sve tehničke detalje koje mnoge institucije imaju, ali ne i Predsjedništvo BiH, kao što su protivpožarni aparati i zaštita, te rješenje parking-prostora - izjavio je Radmanović nakon sjednice Predsjedništva.

Radmanović je naveo da je dio prostorija Predsjedništva BiH već pregledan, a da će 19. februara biti obavljen kompletan kontradiverzioni pregled cijelog objekta. Sekretarijat Predsjedništva BiH zadužen je da sve ovo stavi u program, koji će biti gotov za 30 dana.

- Predsjedništvo BiH traži da sve institucije koje su zadužene za ovaj posao sačine kompletan elaborat kako bi bezbjednost objekta u kojem se nalazi bio na zadovoljavajućem nivou - naglasio je Radmanović.

Radmanović je naveo da je Predsjedništvo BiH donijelo i zaključak da se postupi po odluci Savjeta ministara BiH u kojoj se jasno kaže da institucije BiH u unutrašnjoj zaštiti treba da koriste službu institucija BiH, te da trenutno unutrašnjost zgrade obezbjeđuje služba FBiH.

- Smatramo da će ove mjere dovesti na potreban nivo bezbjednost i korištenje prostora unutar objekta u kojem se nalazi Predsjedništvo BiH - istakao je Radmanović.

-------------------------------------------------------

Nešto ranije, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Uroš Pena, najavio je da će pripadnici ove službe obaviti kontradiverzionu zaštitu i pregledati sve instalacije, u prvom redu telekomunikacione i elektro, kako bi zgrada bila u potpunosti čista.

- Očekujemo da će Predsjedništvo uspostaviti obezbjeđenje zgrade u kojoj boravi, a pošto je tu smješteno još institucija morala bi biti formirana zajednička komisija kojoj ćemo mi predati svoje nalaze nakon kontrole - izjavio je Pena.  Ovih dana pojedini mediji objavili su detaljan pregled svih slabih tačaka zgrade Predsjedništva BiH, koja je, bukvalno, sa svih strana idealna meta za terorističke napade. Svečani ulaz u zgradu Predsjedništva BiH s Titove ulice ničim nije zaštićen, pa je pogodan za različite vidove napada na osobe koje ga koriste, navedeno je u izvještaju o bezbjednosti zgrade. Agencija za istrage i zaštitu BiH nema link vezu sa službom unutrašnjeg obezbjeđenja. Ne postoje ni minimalni zaštitni mehanizmi poput, recimo, betonskih prepreka. Fizička zaštita, za koju su zaduženi pripadnici SIPA, pišu federalni mediji, nije dovoljna da spriječi eventualne napade na zgradu i osobe koje u njoj borave. Zgrada čak nema ni protivpožarne uređaje. Istini za volju, obavještajne agencije u proteklom periodu nisu došle do informacija o bilo kakvim pripremama napada na zgradu Predsjedništva, ali nadležni u OBA BiH ne isključuju ni tu mogućnost, s obzirom na ekonomske i političke prilike u BiH.

---------------------------------------------------------------

S njihovim mišljenjem slaže se i poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlametna BiH Slavko Jovičić, koji se svojevremeno, kao službenik državne bezbjednosti, bavio upravo pitanjima obezbjeđenja objekata i ličnosti.

- Svi srpski predstavnici na privremenom radu u Sarajevu treba da budu svjesni činjenice da su gotovo svakodnevno izloženi rizicima od eventualnih napada. Bezbjednost nije apsolutna kategorija, ali sasvim sigurno nije ni avantura i toga bi trebalo da budu svjesni oni koji brinu o bezbjednosti izabranih predstavnika vlasti. U ovom trenutku jasno je da i SIPA i OBA čine sve što je u njihovoj moći da obezbijede sve važne tačke i ličnosti, ali uvijek treba imati na umu i faktor iznenađenja - dodao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, sadašnji sistem obezbjeđenja zgrade Predsjedništva BiH jednostavno se mora unaprijediti, ukoliko se misli dobro ovoj instituciji. To se ne odnosi samo na tehnička sredstva, koja evidentno nisu na zadovoljavajućem nivou, već i na nezaobilazni ljudski faktor.

- Moramo imati profesionalce koji će biti u potpunosti posvećeni obezbjeđenju izabranih zvaničnika. Ne smije se dešavati da jedno lice prijepodne obezbjeđuje zgradu Predsjedništva, a popodne ide da čuva Hidrometeorološki zavod.

Ne umanjujem značaj nijedne ustanove, ali mora se znati šta ko radi u ovoj zemlji - dodao je Jovičić i naglasio da nadležni organi nikada ne smiju smetnuti s uma činjenicu da je BiH i danas sigurno utočište za nekoliko desetina radikalnih islamista i stranih spavača, čije buđenje ne smiju čekati nespremni.

--------------------------------------------------

Iseliti podstanare iz zgrade

Nebojša Radmanović je istakao da je Predsjedništvo BiH ponovo donijelo zaključke koje je donosilo više puta u proteklih 10 godina, da se prostor, odnosno sprat na kojem se nalazi Predsjedništvo BiH, obezbijedi samo za ovu instituciju, a da drugi korisnici, poput predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, taj prostor napuste odmah.


Turistu plaši SNSD

— Autor sjovicicslavuj @ 15:47
 
Autor: Dobrila Majstorović   
srijeda, 09 februar 2011

Ko će naslijediti Svena Alkalaja u užarenoj fotelji ministra spoljnih poslova BiH jedno je od najčešće postavljanih pitanja u postizbornom periodu. Sam Alkalaj, koji je prema ocjeni zvaničnika Republike Srpske diplomatiju BiH srozao do samog dna, ovih dana bukvalno je zavapio da politički lideri u budućoj raspodjeli vlasti na nivou BiH nikako ne dopuste da Ministarstvo spoljnih poslova BiH pripadne SNSD.

Kao razlog Alkalaj je naveo navodnu namjeru SNSD da formira paralelnu diplomatiju, a svojim šefovima i nalogodavcima pohvalio se da je u prethodnom periodu upravo on tome stao u kraj.

Isto tako, kao plus Alkalaj je sebi pripisao i status nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN, koji je BiH dobila prošle godine.

IZ SNSD, kao što se moglo i očekivati, žestoko su reagovali na navode Svena Alkalaja, označivši ga kao običnog turistu, koji je za svog četvogorodišnjeg mandata proputovao planetu uzduž i poprijeko, a sve o trošku poreskih obveznika RS i FBiH.

----------------------------------------------------------- 

- U svemu što je BiH uspjela na međunarodnom planu nema nikakve zasluge Alkalaja, jer on i njegovo ministarstvo, u kojem vlada opšti haos, jednostavno nisu mogli da doprinesu tome - poručio je generalni sekretar SNSD, Rajko Vasić.

 --------------------------------------------------------------

Mišljenje je to i poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavka Jovičića, koji je "Fokusu" kazao da u potpunosti razumije Alkalajev strah da neko od kadrova SNSD dođe na njegovo mjesto u Ministarstvu.

- SNSD ima kvalitetne kadrove za svaku od pojedinačnih funkcija, ali svjesni smo činjenice da će i najboljima među nama trebati cijela vječnost da popravimo ono što je Sven Alkalaj pokvario tokom protekle četiri godine. Siguran sam da će novi ministar spoljnih poslova, ma ko on bio, potrošiti cijeli mandat na popravljanju imidža BiH, jer Alkalaj nije uradio ništa po tom pitanju, već je, naprotiv, donio ogromnu finansijsku, političku i svaku drugu štetu ovoj zemlji - zaključio je Jovičić.

On nije mogao da odgovori ko su mogući Alkalajevi nasljednici na mjestu šefa diplomatije BiH, jer se još ne zna kome će ovo ministarstvo uopšte i pripasti. Jovičić nije želio da se upušta u medijske priče da će se dosadašnja Alkalajeva zamjenica, Ana Trišić-Babić, iz svog kabineta preseliti u ministarski.

 ---------------------------------------------------------------

Osim nje, kao potencijali ministar spoljnih poslova u posljednje vrijeme sve češće se pominjalo i ime lidera SDS, Mladena Bosića. Poznato je da Bosić ima bogato diplomatsko iskustvo, koje je stekao radeći u Ministarstvu spoljnih poslova BiH i kasnije kao ambasador BiH u Sloveniji. Njegovi najbliži saradnici čak i priželjkuju da Bosić preuzme MSP BiH, ali on sam, sudeći po svemu, o tome još ne razmišlja.

Bosić je za naš list kratko rekao samo to da se za sada jedino i pouzdano zna da će Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici u zajedničkim organima BiH, tražiti da Ministarstvo spoljnih poslova BiH u naredne četiri godine vodi Srbin. Hoće li to biti kadar SNSD ili SDS, još je neizvjesno. On je takođe kazao da još nije bilo razgovora o tome koja bi stranka trebalo da ponudi ministra spoljnih poslova BiH, ali da je u zajedničkoj platformi o usaglašenom djelovanju u zajedničkim organima BiH, koju su potpisali SDS i SNSD, definisao da to mjesto pripadne predstavniku srpskog naroda.

- Neozbiljno je da se govori o kadrovskim rješenjima u periodu kada se još ni izbliza ne zna sastav budućeg Savjeta ministara BiH - kratko je rekao Bosić. Na konkretno pitanje da li bi on lično želio da bude novi ministar spoljnih poslova BiH, Bosić je ponovio da je još rano pričati o bilo kakvim personalnim rješenjima.

---------------------------------------------------------- 

Slobodan Šaraba, član Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u prethodnom sazivu Doma naroda parlamenta BiH, rekao je da je Alkalajev nerad ostavio veliki trag u diplomatiji BiH.

- Kada na vodeću poziciju diplomatije dođe neko iz RS, smatram da će mu trebati više od polovine ministarskog mandata da vrati povjerenje u spoljnu politiku BiH i pokuša da sanira štete - kazao je Šaraba.

----------------------------------------------------

RADOJIČIĆ Mora se napraviti red u diplomatiji

Potpredsjednik SNSD i predsjednik NSRS, Igor Radojičić, rekao je da je u Ministarstvu spoljnih poslova BiH potreban neko ko će napraviti red u diplomatskoj mreži i ko će urediti da se spoljna politika, bar u domenu Ministarstva, vodi u interesu svih, odnosno različitih strana u BiH, a ne samo jedne strane. Time je, bar indirektno, Svenu Alkalaju stavljeno do znanja da on nije ta ličnost, iako bi on najradije i naredne četiri godine ostao na istoj adresi.

----------------------------------------------------

Promjena dresa ako treba

Da je Sven Alkalaj spreman na sve, samo da zadrži dobro plaćen posao, prepun privilegija, govore i, doduše nezvanične, informacije o tome da već uveliko razmišlja o promjeni političkog dresa. Budući da su Haris Silajdžić i Stranka za BiH žestoko poraženi na proteklim opštim izborima, Alkalaj je, tvrde naši izvori, ponudio svoje usluge SDP, nadajući se da će, u slučaju da njihov čovjek preuzme Savjet ministara  BiH, ogrebati za još jedan ministarski mandat, i to ni manje ni više nego u MSP BiH.


Susret osuđen na propast!

— Autor sjovicicslavuj @ 21:26

BiH: Posle gotovo pet meseci od parlamentarnih izbora, u četvrtak u Sarajevu novi pokušaj formiranja vlasti. Nijedna partija nije dostavila predlog za formiranje većine

 Izetbegović, Komšić, Radmanović

Izetbegović, Komšić, Radmanović

BANJALUKA - BiH već gotovo pet meseci od održavanja opštih izbora nije dobila izvršnu i zakonodavnu vlast, a u centralama političkih partija za "Novosti" je ocenjeno da je i prestojeći sastanak predstavnika parlamentarnih partija u Sarajevu najverovatnije osuđen na propast.

Dok u većini parlamentarnih partija navode da su pesimisti kada je reč o novoj rundi razgovor o vlasti, i da ne očekuju ništa konkretno i pozitivno, u ovom trenutku jedini koji tvrde da će zemlja, ipak, vlast dobiti do kraja februara su predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsedništva Bakir Izetbegović.

----------------------------------------------------------------------

Za razliku od njih, privremeni predsedavajući parlamenta BiH Adnan Bašić, koji je zakazao novi sastanak, kaže, za "Novosti", da je situacija kada je reč o formiranju vlasti lošija nego ikada.

- Zabrinut sam zbog činjenice da vodeće partije tvrdoglavo brane svoje stavove bez imalo spremnosti da pokušaju da se dogovore o većini. Zato se bojim da će i ovaj sastanak doživeti propast - ocenio je Bašić.

Parlamentarne partije imale su rok da od 17. januara dostave potvrdu o formiranju većine u parlamentu BiH, ali to nijedna partija niti koalicija nije učinila.

Bašić smatra da bi eventualni dogovor SNSD i SDP, najjačih partija u parlamentu BiH, mogao da značajno olakša proces formiranja parlamenta BiH i Saveta ministara.

- Dodik i Lagumdžija su na potezu - kazao je Bašić.

Zahtev SDP da njihov lider Zlatko Lagumdžija ili Hrvat iz ove partije dođe na čelo Saveta ministara je neprihvatljiv za SNSD i vodeće hrvatske partije HDZ BiH i HDZ 1990.

--------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da su SNSD i RS u procesu formiranja vlasti stabilizirajući faktor, za razliku od "Lagumdžijine tvrdoglavosti koja ruši ustavnu strukturu zemlje".

- Na čelo Saveta ministara mora, po principu rotacije, da dođe legitimni hrvatski predstavnik, ako želimo da poštujemo Ustav. Sve suprotno vodi zemlju u destabilizaciju - rekao je Jovičić.

------------------------------------------------------------------

Određenu dozu sumnje u novi sastanak ima i funkcioner HDZ BiH Mate Franjičević, koji je za "Novosti" naveo da, ipak, ima naznaka da bi stvari mogle da krenu u pozitivnom smeru.

- Čini mi se da su one političke strukture koje su zagovarale formiranje vlasti u FBiH i na nivou BiH bez legitimnih hrvatskih predstavnika konačno shvatile da je to nemoguće - zaključio je Franjičević.

-----------------------------------------------------------------------

MAJKIĆ: GLAVNI PROBLEM U FEDERACIJI BiH

POSLANIK SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić izjavila je u sredu da još ne postoji kvalitetna inicijativa koja bi bila usmerena ka formiranju vlasti na nivou BiH.

- Sastanku u Sarajevu prisustvovaće neko od poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija još je čvrsto pri stavu da njegova partija treba konstituisati vlast, a interesuje me kako će to uraditi u Federaciji BiH? - kaže Majkićeva.

Ona je naglasila da od predstavnika RS ne zavisi ništa i da se čeka dogovor federalnih partnera.

------------------------------------------------------

PREDSEDNIK SKUPŠTINE IGOR RADOJIČIĆ

NEĆE BITI NAMETANjA REŠENjA

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da ne veruje da bi se Nemačka sada upustila u kreiranje ili nametanja rešenja u BiH, i smatra da će se nakon predstojećeg, trećeg kruga razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel sa političkim partijama iz Srpske i FBiH, znati da li će uopšte ovaj proces biti nastavljen.

- Videćemo nakon ove, treće runde razgovora, da li postoji prilika da se bilo šta uopšte stavi na papir ili predloži. U nametanje ne verujem. Ako bi neko tako nešto pokušao, a ne znam ko bi to mogao biti, Srpska ima legitimno pravo da brani svoj interes - rekao je Radojičić.

Radojičić, koji je i potpredsednik SNSD, kaže da u ovom momentu u Berlinu ne postoji ništa u pisanom obliku i da se ne bi upuštao u predviđanja da li će se ubuduće nešto pojaviti. On je ocenio da ciklus razgovora do sada deluje vrlo informativno i konsultativno, bez preciziranja ikakvih predloga.

On je podsetio da je do sada bilo više ovakvih pokušaja, od aprilskog paketa pa do Butmira, koji nisu dali nikakav rezultat, jer nisu odgovarali Srpskoj, ali i nekim drugim subjektima u BiH, zbog čega ne veruje da bi se Nemačka sada upuštala u kreiranja nečega što bi neko trebalo da nametne.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Susret-osudjen-na-propast


Nakon inicijative na sesiji "Kruga 99": Izetbegovićev jeftini populizam

— Autor sjovicicslavuj @ 13:24

                                                 

 Neka Izetbegović za neformiranje vlasti pita Sulejmana Tihića, kaže Bašić

F. VELE 08/02/2011 
image

Inicijativa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i najviših organa SDA Bakira Izetbegovića izrečena na "Krugu 99" da se poslanicima Državnog parlamenta blokiraju plaće kako bi bili uvjetovani da što prije formiraju vlasti, bez sumnje će ući u anale političke demagogije i jeftinog populizma u nas.

To, svakako, nije lako!

Politička površnost

Ima tu i nevjerovatne političke kratkovidnosti i beskrajne površnosti, koja može imati ozbiljne posljedice po cijelu zemlju i Bošnjake koje on, tobože, predstavlja. Ali, i značajna doza političke licemjernosti, jer Izetbegović mlađi nije tražio obustavu plaća kada je i sam bio državni poslanik!
 
Da Izetbegovićev "recept" za izlaz iz krize može izazvati samo dodatnu smutnju i otvoriti prostor za još ozbiljnije blokade institucija države, slažu se i akteri političkog života u BiH. Prije svega naši državni parlamentarci.

-------------------------------------------------------------------

Tako privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić konstatira da je Izetbegovićeva inicijativa jedan "vrlo ružan gest". Napominje da su lideri vodećih bh. stranaka ti koji moraju dogovoriti vlast. Iznenađen je, jer je vjerovao da je Izetbegović zajedno s funkcijom preuzeo makar malo odgovornosti za ono što govori i radi.

- Naši poslanici žele da rade, jer su preuzeli mandate i položili zakletvu. Ali, našli smo se u pat-poziciji, jer ne možemo raditi svoj posao. Nisu državni poslanici krivi što Državni parlament ne funkcionira! Izetbegović za to treba pitati svog predsjednika Sulejmana Tihića, čija stranka, uz SDP, ima najviše poslanika. Zašto jednom ne završe svoje dogovore i puste Parlament BiH da funkcionira, a onda eventualno kritiziraju parlamentarce što ne rade? Ne možete, recimo, kritizirati nekoga ko je prvi put u životu dobio mandat, čeka da počne raditi, a ne može dobiti priliku za to. A sada je Parlament BiH kriv za sve - govori Bašić za "Avaz". 

--------------------------------------------------------------

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) Jerko Ivanković Lijanović ističe da nije siguran da bi inicijativa Bakira Izetbegovića dala efekte. Prije svega zbog čvrstog stava onih koji blokiraju proces formiranja vlasti, odnosno dva HDZ-a u FBiH i SNSD-a i SDS-a na nivou države. 

- Očito je njihova opstrukcija takva da nisu plaće te koje bi pokrenule zastupnike da urade nešto suprotno odlukama svojih lidera - tvrdi Ivanković Lijanović.

------------------------------------------------------

Nadalje, i zastupnica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović slaže se da obustava plaća parlamentarcima ne može ubrzati formiranje vlasti. Prema njoj, trebalo bi precizirati zakonska rješenja tako da se zna koje se mjere mogu poduzeti u slučaju neformiranja vlasti i eventualnih blokada, jer je to pitanje još nedorečeno.

-----------------------------------------------------------------
Sredstva prisile

Mirza Kušljugić iz SPD-a vjeruje da bi Izetbegovićeva inicijativa "psihološki dobro djelovala ako bi ubrzala formiranje vlasti".

- Mislim da je gest uredu, ali ne znam da li bi ubrzao formiranje vlasti. Takvu odluku treba donijeti Državni parlament, koji se treba sastati. Da bi se sastao, mora se izabrati rukovodstvo, a da bi se izabralo rukovodstvo, treba izabrati parlamentarne većine - pojašnjava Kušljugić.

 --------------------------------------------

Također, i HDZ-ovac Mate Franjičević doživio je Izetbegovićevu izjavu kao demagogiju.

- To bi moglo biti rješenje koje bi bilo nametnuto pod prisilom ove ili one vrste. Vjerujem da smo svi svjesni da od prisilnih rješenja nema mnogo koristi. Osim toga, ako smo izabrani po listi ove ili one stranke, imamo i nekakvu moralnu obvezu da slijedimo ono što zahtijeva ta opcija, jer smo na račun toga izabrani. Birači su i birali taj program i tu opciju - rekao je Franjičević.
             ----------------------------------------------------------

Jovičić: Mi nismo remetilački faktor

Prema Slavku Jovičiću Slavuju, Izetbegovićev stav da parlamentarci ne bi trebali primati plaće do formiranja vlasti jeste "potpuna demagogija".

- Kakve plate? Pa, može neko sjediti u klupama umjesto mene, ali šta će uraditi? Nismo mi remetilački faktor. Neka se uvaži realnost BiH i vlast je, garantiram, formirana za pet dana. Upravo Izetbegović i njegova SDA drže u rukama ključeve za formiranje vlasti. Te ključeve nemaju srpski političari, niti ih drži opozicija iz FBiH. Neka Zlatko Lagumdžija prestane biti isključiv i shvati da se Ustav BiH bazira na konstitutivnost i ravnopravnosti tri naroda te da brojnost jednog naroda ne igra nikakvu ulogu.

Ako ništa nije valjalo u komunizmu, valjala je rotacija. Ako je Hamdija Pozderac bio predsjednik Skupštine, Branko Mikulić bio je predsjednik Saveza komunista, a Milanko Renovica predsjednik Republičkog izvršnog vijeća - kaže Jovičić.

-----------------------------------------------------------------------

Šta je Tihić naredio zastupniku iz SDA

Koliko su zastupnici u parlamentarnim klupama, ustvari, samo lutke na koncu svojih stranačkih šefova, pokazuje i događaj kojem je svjedočio poznati novinar i komentator Vlastimir Mijović, što dodatno potvrđuje apsurdnost Izetbegovićevog zahtjeva.

- Tokom našeg razgovora u njegovom stranačkom kabinetu, Sulejmana Tihića neko je telefonom zamolio da sa zasjedanja Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, koje je upravo održavano, skine jednu važnu tačku dnevnog reda. Tihić je odmah pozvao predsjedavajućeg tog doma, čovjeka iz svoje stranke, i sutradan sam u novinama vidio da je ona stvarno izbrisana iz dnevnog reda. Nije, dakle, teško zaključiti ko su stvarni politički režiseri, a ko puki glumci koji u parlamentarnim klupama samo provode naloge svojih partijskih šefova - kaže kolega Mijović.

 


Val terorizma mogao bi se proširiti i na BiH

— Autor sjovicicslavuj @ 14:53

 
Ponedjeljak, 07 Veljača 2011

SARAJEVO – Teroristički napad u Moskvi, ubačene terorističke skupine koje prave pobune u nekoliko arapskih zemalja, predstavljaju nezaustavljivi val terorizma, a s obzirom na unutarnju organizaciju, ali i terorističke skupine koje se nalaze u BiH, postoji latentna opasnost da taj val zahvati i našu zemlju, istaknuo je Slavko Jovičić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.
On jasno poručuje kako je terorizam najveća pošast modernog doba koja, nažalost, neće prestati, posebice terorističke organizacije koje su regrutirane iz radikalnih islamističkih organizacija, a kojih ima i u BiH.
Teroristi u BiH


- Terorizam je globalno zlo koje nikad ne miruje. Sve obavještajne agencije u svijetu
moraju imati funkcionalnu suradnju kako bi se opasnost svela na minimum, naglasio je Jovičić.
On je još jednom ponovio kako su u BiH nakon rata zaostali okorjeli teroristi koji su u ratu, a posebice nakon rata unosili strah ljudima u našoj zemlji. Naime, Jovičić navodi kako su teroristi s putovnicom BiH “sijali” smrt diljem svijeta, kao što su napadi na tornjeve u New Yorku, napadi na željezničkoj postaji u Madridu, Londonu…
- S obzirom na sve navedeno, u našoj zemlji uvijek postoji opasnost od terorista, a s obzirom na događanja diljem svijeta, ta opasnost je još i veća. Međutim, moramo uraditi sve kako ne bi dopustiti da se val terorizma slije i u BiH, ustvrdio je Jovičić.
Prema njemu, svima u BiH, ali i svijetu, treba biti jasno kako terorizma nije izolirana pošast za jednu zemlju ili regiju, nego globalno zlo.

Sigurnosna razina


U skladu s navedenim, Jovičić jasno poručuje kako sve domaće obavještajne i sigurnosne agencije moraju podignuti stupanj sigurnosti i staviti kao prioritet praćenje svih potencijalnih terorista koji se još, nažalost, nalaze u BiH. Prema njegovom mišljenju, jedino se na takav način može voditi učinkovita borba s preostalim terorističkim skupinama u našoj zemlji. Ipak, on navodi kako se pojačane sigurnosne aktivnosti već i provode, te je u tom smislu posebice istaknuo Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH. Svima u našoj zemlji treba biti jasno kako je upravo BiH jedna od zemalja s najvećim rizikom od terorističkih napada te bi se u borbu protiv te pošasti trebali uključiti svi, od običnih građana, do vrha vlasti, ili će nam se kontinuirano događati nova 'Bugojna', 'Mostari', 'Vitezi'...nakon čega ćemo se svi zgražati.

Terorizam u BiH


Nakon prošlogodišnjeg terorističkog napada na Policijsku postaju u Bugojnu, u kojem je život izgubio policajac Tarik Ljubuškić, situacija u BiH se ipak smirila. Sve policijske, obavještajne i sigurnosne agencije tada su se uključile u istragu o potencijalnim teroristima, njihovom naoružanju i izvorima financiranja. Hoće li sve to uroditi plodom, pa da se ipak u značajnoj mjeri takve osobe iskorijene iz BiH, ostaje za vidjeti.

Piše: Dragan Bradvica


БиХ - формирање власти - Јовичић / СДП МОРА УВАЖИТИ ЛЕГИТИМТЕТ ДВА ХДЗ-а

— Autor sjovicicslavuj @ 22:21

        ПАЛЕ, 2. ФЕБРУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић изјавио је да су СДП и њен лидер Златко Лагумџија најодговорнији за кризу формирања власти на нивоу БиХ, јер не желе да прихвате чињеницу да су ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, с обзиром на изборне резултате, легитимни представници хрватског народа у БиХ.
  ''Реалан сам политичар, вјерујем у `политику као умијеће могућег`, и желио бих да СДП прихвати да је неопходно да два ХДЗ-а треба да се договоре о будућем предсједавајућем Савјета министара БиХ'', рекао је Јовичић вечерас за ТВ ОСМ на Палама.

        Коментаришући кашњење у процесу формирања власти на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ (ФБиХ), он је истакао да је власт већ формирана у Републици Српској (РС), која никада није била реметилачки фактор.

        "Проблем је у томе што, нажалост, још нема политичког договора унутар кључних бошњачких и хрватских странака у Федерацији БиХ '', рекао је Јовичић.

        Он је задовољан што ће сутра у Бањалуци бити одржана прва сједница Владе РС јер је то најбољи показатељ да је Српска заокружила формирање власти много ефикасније него ФБиХ, гдје је овај процес још неизвјестан.

        Према његовим ријечима, СНСД ће, упркос свим проблемима у БиХ, истрајати на заштити српског народа у РС и БиХ.

        ''СНСД, као један од најодговорнијих и кључних политичких фактора у БиХ - са предсједником Милорадом Додиком на челу - стаће и у заштиту интереса хрватског народа, који јесте конститутиван у БиХ, али очигледно није и равноправан у односу на друга два конститутивна народа у БиХ'', рекао је Јовичић.

        Он је упозорио да се ''у БиХ не смије дозволити доминација било ког народа'', истичући да он лично не признаје никакве ''клониране'', већ само аутентичне представнике народа у БиХ. 

Powered by blog.rs