Slavko Jovičić

Милиони марака за „фабриковане” оптужнице

— Autor sjovicicslavuj @ 14:17

Против више бивших и актуелних БХ политичара подигнуте су оптужнице и вођени судски поступци, од којих су, готово, сви завршили ослобађајућим пресудама

Беспотребна суђења на рачун грађана: Сарајево

Сарајево, 11. маја – Посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине Славко Јовичић затражио је од Тужилаштва БиХ да парламентарцима достави информацију о броју подигнутих оптужница против високопозиционираних политичара које су „пале” у судском поступку, а од Министарства финансија и трезора БиХ износ средстава која би требало исплатити по основу надокнаде материјалне штете онима који су правоснажним пресудама ослобођени одговорности. Штете су, тврди он, милионске вредности.

У разговору за „Политику” Јовичић објашњава да су поменуте информације важне и занимљиве из више разлога који су, како каже, генерално продукт фабрикованих оптужница, изрежираних у канцеларијама, углавном, страних тужилаца који су напустили БиХ, а чије грешке ће морати да плате порески обвезници.

„Против више бивших и актуелних БХ политичара подигнуте су оптужнице и вођени судски поступци, од којих су, готово, сви завршили ослобађајућим пресудама. Према мојим сазнањима 'пале' су све оптужнице које су подизали страни тужиоци, а 'пале' су зато што нису подизане на заснованим доказима, него су фабриковане”, тврди он и додаје да би „неко због свега тога морао одговарати”.

Своју тврдњу Јовичић поткрепљује и неким конкретним примерима, односно ослобађајућим пресудама које су изречене у случајевима, попут бившег члана Председништва БиХ Мирка Шаровића, бившег премијера РС Младена Иванића, затим бившег министра финансија ФБиХ Драгана Човића који је, заједно са четири сувласника Компаније „Лијановић” и судијом Уставног суда БиХ Матом Тадићем, те професором Правног факултета у Сарајеву Здравком Лучићем, био оптужен за корупцију и организовани криминал.

Према мишљењу нашег саговорника, траљавост државног правосуђа огледа се и у чињеници да је кривице ослобођен и заменик директора Интерпола БиХ Асим Фазлић, а неправоснажно и бивши премијер ФБиХ Етхем Бичакчић и његов заменик Драган Човић који су били оптужени за злоупотребу положаја, односно одобравање око четири милиона марака из федералног буџета за куповину и адаптацију станова једном броју федералних званичника.
„Сви ослобођени сада туже државу и траже надокнаду материјалне штете и то у позамашним износима.

Значи нечија нестручност преломиће се преко леђа недужних грађана, јер ће штета бити надокнађена из државног буџета, а да при том нико неће одговарати”, каже Јовичић и сугерише да је управо из тих разлога затражио поменуте информације, јер жели да „јавност зна колико ће бити плаћена нестручност страних тужилаца”.

--------------------------------------------------------------

Портпарол Суда БиХ Мануела Хоџић потврдила је за „Политику” да само Мирко Шаровић, који је, након што је годину дана одлежао у затвору, ослобођен кривице у предмету „Привредна банка” Српско Сарајево, тражи одштету у износу од 480.000 конвертибилних марака, „400.000 КМ на име материјалне штете, а остатак за измаклу добит”.

„Трошкове судског поступка сноси Суд, док материјалну штету онима који су ослобођени кривице надокнађује држава. Са тужбеним захтевима ослобођених Суд има везе утолико што одлучује у којем износу ће им бити исплаћена материјална штета”, објашњава Хоџићева, додавши да се судски трошкови подразумевају, без обзира на исход поступка.

У предмету Човић и остали, додаје она, судски трошкови износили су 177.551 КМ, од чега је само 1.000 КМ исплаћено сведоцима, а све остало адвокатима, док је судски поступак у предмету „Привредна банка” Српско Сарајево, у којем је један од оптужених био и Мирко Шаровић, коштао око 70.000 КМ.

------------------------------------------------------------

Заменик министра финансија и трезора БиХ Ранко Шакота изјавио је за наш лист да у буџету БиХ постоји посебна ставка која се везује за радно-правне спорове и на основу које је могуће исплаћивати надокнаду у случајевима извршних судских пресуда. То је, каже, уобичајена пракса.
Аналитичари се, такође, баве „олако” подигнутим оптужницама и процењују да су поменути процеси „одређена врста политичке игре, или политичког притиска с намером да се појединац политички дисквалификује, или да се привидним судским процесом амнестира његова одговорност за почињено кривично дело”.

Душанка Станишић

Tekst objavljen na portalu politika.rs/rubrike/region/Milioni-maraka-za-fabrikovane-optuznice.sr


PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj - Dvojac bez kormilara

— Autor sjovicicslavuj @ 19:09ponedjeljak, 17 maj 2010

Namjerom da u Sarajevu organizuje koncert podrške za Ejupa Ganića, bivši visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling možda je želio, bar na trenutak, da se probudi, jer je više nego poznato da je svoj kompletan poslovni angažman na mjestu lidera OHR - prespavao! Šalu na stranu, namjera bivšeg šefa OHR u BiH prava je lakrdija!

Zašto bilo ko iz inostranstva treba da se petlja i da daje podršku Ejupu Ganiću, kad ne zna da je najveća odgovornost Ganića za evidentne ratne zločine počinjene nad golobradim mladićima u Doborovoljačkoj ulici, tada pripadnicima JNA. Švarc Šiling se u toku rata, prema mojim informacijama, stavio samo na jednu stranu, bošnjačku, a sada se stavio samo na stranu jednog čovjeka. On, kao neko ko dolazi iz demokratske zemlje, ne bi trebalo da se miješa u pravosudne institucije i organe, neka pravosudne institucije utvrde odgovornost Ejupa Ganić, a koja je neupitna. To što će organizovati koncert, napraviti neku zabavu, samo pokazuje neozbiljnost jednog "iskusnog" diplomate.

Podrška Ejupu Ganiću stiže i od Pedi Ešdauna, koji je osvjedočeni srbomrzac i lobista za pravdu bošnjačkog naroda. Ešdaun i Švarc Šiling, dvojac bez kormilara, plovi beskrajnom pučinom neizvijesnosti i sunovrata. Plove bez kompasa i bez bilo kakve orijentacije, ponovo vrijeđajući srpske žrtve koje su stradale u Doborovoljačkoj ulici, za čije je stradanje najodgovorniji Ejup Ganić.

Sve ovo pokazuje da su oba ova visoka predstavnika, koja danas ništa ne znače, činila sve da s tadašnjih pozicija nanesu najveću štetu srpskom narodu. Danas, kada nemaju nikakvih funkcija ni uloga, žele da običnom lakrdijom ponovo daju podršku Ejupu Ganiću, što nas samo vraća u vrijeme kada su oni bili suvereni vladari, bolje rečeno diktatori i vlastodršci BiH i gospodari života i smrti običnih građana. Oni su mogli odlučiti sve u ovoj zemlji i zato ona nije ni mogla dalje od ovoga ambijenta u kojem se danas nalazi.

Bivši visoki predstavnici mogu biti dirigenti na izvođenju tih kompozicija, ali neće ih niko od srpskog naroda ni gledati, niti će ih primijetiti i slobodno su mogli koncert izvesti u svojoj kući, jer to nikoga ne interesuje kada je u pitanju srpski narod.

Ipak, sramota je da se Ešdaun i Švarc Šiling, ponovo, iz udobnih penzionerskih fotelja, petljaju u unutrašnje stvari BiH.

 Komentar:

Slavko Jovičić


SNSD najstabilnija politička organizacija u Srpskoj

— Autor sjovicicslavuj @ 18:59

 
nedjelja, 16 maj 2010

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD Istočno Novo Sarajevo, Mladen Zirojević, uručio je novim članovima ove stranke s područja Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva 250 članskih knjižica.

Zirojević je na svečanoj ceremoniji poručio novim članovima da je njihov izbor više nego dobar, jer su izabrali najjaču, najorganizovaniju i najstabilniju političku organizaciju u Srpskoj i šire.

On je ocijenio da je ova svečanost očigledna potvrda snage i pokazatelj ozbiljnog rada odbora SNSD-a Istočno Novo Sarajevo i Istočne Ilidže, ali i garancija i uvod u novu veliku izbornu pobjedu SNSD-a na predstojećim oktobarskim izborima. Generalni sekretar SNSD, Rajko Vasić, ocijenio je da prijem novih 250 članova s područja Istočnog Sarajeva u stranku predstavlja pravu sliku uspona SNSD, koji je na tom području prije deset godina počeo djelovati sa skromnim brojem ljudi.

Čast da prvi dobije člansku knjižicu SNSD pripala je poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavku Jovičiću koji je, prema riječima Zirojevića, postao "zaštitni znak" srpskih parlamentaraca u ovoj instituciji, a koji je, iako nije bio zvanični član ove stranke, za nju mnogo učinio.

- Od danas nas 250 postaju članovi najjače porodice u BiH. Iako sam ja, s Perom Marinkovićem, 1998. godine osnovao ovu stranku u Palama, do danas zvanično nisam bio njen član. Smatrao sam da je najvažnije da poštujem platformu stranke i da aktivno učestvujem na poboljšanju svih njenih aktivnost - rekao je Jovičić.

 


У СНСД се учланило 250 младих

— Autor sjovicicslavuj @ 16:54

 

        ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 15. МАЈА (СРНА) - Предсједник Општинског одбора Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Источно Ново Сарајево Младен Зиројевић уручио је данас новим члановима ове странке са подручја Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева 250 чланских књижица.

        Зиројевић је на свечаној церемонији поручио новим чановима да је њихов избор више него добар, јер су изабрали најјачу, најорганизованију и најстабилнију политичку организацију у Српској и шире.

        Он је оцијенио да је данашња свечаност очигледна потврда снаге и показатељ озбиљног рада одбора СНСД-а Источно Ново Сарајево и Источне Илиџе, али и гаранција и увод у нову велику изборну побједу СНСД-а на предстојећим октобарским изборима.

        Обраћајући се младим колегама, Зиројевић је рекао да су приступили странци која је основана и која постоји као странка слободе, мира и демократије.

        "Акционим планом дјеловања Младих  социјалдемократа, заснованом на Програму рада СНСД-а и програмској платформи 'Друштво знања', ова странка је јасно дефинисала свој интерес, а то је да буде носилац промјена у развоју омладинске политике на локалном нивоу, а самим тим и побољшања положаја младих у РС", навео је Зиројевић.

--------------------------------------------------------------

        Генерални секретар СНСД-а Рајко Васић оцијенио је да пријем нових 250 чланова са подручја Источног Сарајева у странку представља праву слику успона СНСД-а, који је на том подручју прије десет година почео дјеловати са скромним бројем људи.

        Васић је члановима странке пренио поздраве предсједника СНСД -а Милорада Додика који, због неповољних временских услова, није могао присуствовати данашњој свечаности.

        "Нама се стално дешава да у години избора имамо велики прилив чланства, тако да сада имамо 140 000 чланова", рекао је Васић и додао да СНСД има више од 3000 мјесних одбора у РС.

        Васић је истакао да је СНСД и у години економске кризе успио да сачува економску стабилност РС и да ће у наредном мандату наставити да стабилизује Српску.

--------------------------------------------------------------

        Предсједник Извршног одбора Општинског одбора СНСД-а Источна Илиџа Синиша Додик подсјетио је младе људе који први пут постају чланови једне странке да је СНСД, као позициона партија, урадила много добрих ствари за ово подручје.

        "Влада РС је у протеклом периоду уложила више од 85 милиона КМ у ово подручје, што су омогућили људи који је воде. Направили смо школе, изградили путеве, спортске дворане, а то ћемо и даље радити. За то нам треба ваша подршка, а да бисмо наставили овдје живјети, морамо заједно радити", нагласио је Додик.

---------------------------------------------------------------------

        Част да први добије чланску књижицу СНСД-а припала је посланику у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славку Јовичићу који је, према ријечима Зиројевића, постао "заштитни знак" српских парламентараца у овој институцији, а који је, иако није био званични члан ове странке, за њу много учинио.

        "Од данас нас 250 постајемо чланови најјаче породице у БиХ. Иако сам ја, са Пером Маринковићем, 1998. године основао ову странку на Палама, до данас званично нисам био њен члан. Сматрао сам да је најважније да поштујем платформу странке и да активно учествујем на побољшању свих њених активности", рекао је Јовичић.

        Он је подсјетио да актуелна власт у протекле три године није пренијела ниједну надлежност са РС на БиХ и истакао да то никада неће учинити.

        "На првом мјесту је РС, а испред тога је српски народ. О свему другом можемо се договарати, али не са оним који желе да нас нема на овим просторима. Остаћемо овдје и зато вас позивам на пуну мобилност да бисмо сачували оно што смо градили четири године. Зато навијајте за предсједника Додика, за РС и српски народ", поручио је Јовичић.

 


SNSD protiv zabrane fašističkih i neofašističkih organizacija

— Autor sjovicicslavuj @ 10:22
 
Предложени закон није добио довољан број гласова посланика из Републике Српске
Аутор: ОНАСА
 13.05.2010.


 

 

 

 

 

 
 
 
Јовичић: Законски предлог повучи из процедуре

Фото: Архива
 
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ вечерас није прихватио Приједлог закона о забрани свих фашистичких и неофашистичких организација и употребе њихових симбола у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Предложени закон није добио довољан број гласова посланика из Републике Српске.

У циљу спречавања подстицања националне, расне или верске мржње и насиља међу народима и грађанима БиХ, предложени закон предвиђао је да се забрањује било који облик деловања, регистровања фашистичких и неофашистичких организација, као и употреба фашистичких и неофашистичких симбола у БиХ.


Током расправе, поједини посланици сугерисали су да овај законски предлог треба повући из парламентарне процедуре, како би се на тај начин избегла могућност вођења расправе којом се подстиче проблем фашистичке и неофашистичке идеологије и покрета.


Посланици Странке демократске акције (СДА) подржали овај закон, док су опречног мишљења били у Савезу независних социјалдемократа (СНСД).

-------------------------- -------------------

Заступник СНСД-а Славко Јовичић предложио је Представничком дому да изнађе неко решење како би се овај законски предлог повукао из процедуре.

"Предлажем да се овај закон повуче, јер нећемо ништа решити. Ко ће ми доказати која је то фашистичка организација, а која није . Нема никакве користи од овог закона ", закључио је Јовичић.

--------------------------------------------

Заступница СНСД-а Весна Шаин казала је да јој се не свиђа предложени закон јер сматра да се "прекраја историја".

Према њеним речима, четнички покрет је, у ствари, "ослободилачки покрет, настао у борби против отоманске Империје".


"Четнички покрет не може да се сврста у ове фашистичке организације које ми хоћемо да забранимо", казала је Шаин, додајући да је она за то да се забране фашистичке и неофашистичке организације, али не на овакав начин.

------------------------------ --------------

На њену дискусију реплицирао је заступник социјадемократске партије (СДП) БиХ Денис Бећировић .
"Свашта смо чули у овом парламенту, али баш овако да неко јавно, наглас изјави да је злочиначки покрет Драгољуба Драже Михајловића ослободилачки покрет, то још није имао нико снаге да у овом парламенту до сада барем јавно каже. Али, ето и то смо чули ", казао је Бећировић додајући да мисли да је то прво" увреда за близу 100.000 жртава четничког покрета само у Другом светском рату ".

---------------------- -----------------

Како се каже у образложењу овог закона, разлог за његово доношење је и што постојећи систем кривичних санкција у БиХ није на адекватан начин регулисао питања која се односе на обезбеђивање одговарајућих правних прописа којим се "директно забрањује деловање организација и појединаца, симбола и осталих обележја којим се подстиче на националну, расну или верску мржњу ".
Наведени су примери 03:00 најважнијих фашистичких организација у БиХ, иако се законом забрањује свака фашистичка и неофашистичке организација.


Фашистички симболи који приказују починиоце ратних злочина и злочина против човјечности, такође се забрањују овим законом.


С циљем сузбијања вршења ових дискриминаторских дела, законом су предвиђене новчане казне од 5.000 до 100.000 КМ.


ИЗЕТБЕГОВИЋ: НЕМА УГЛЕДАЊА НА ИДЕОЛОГИЈУ ХАНЏАР ДИВИЗИЈЕ

— Autor sjovicicslavuj @ 20:40

      

 

        САРАЈЕВО, 12. МАЈА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да од 1943. године у БиХ није направљено ништа што би се могло назвати угледањем на идеологију Ханџар дивизије.

        "Разумијемо да Бошњаци морају сносити своју кривицу, али од 1943. Ханџар дивизије нема и нико се није позвао на њену идеологију, ни од 1991. до 1995. године како се то у предложеном закону жели указати", оцијенио је Изетбеговић током расправе о Приједлогу закона о забрани свих фашистичких и неофашистичких организација и употребе њихових симбола у БиХ.

         Дајући сагласност СДА на термин Ханџар дивизија, Изетбеговић је питао "зашто да се говори да је на њеној идеологији постојало нешто у БиХ од 1991. до 1995. године, када то није тако"?

--------------------------------------------------------------

         Независни посланик Момчило Новаковић оцијенио је да се навођењем Ханџар дивизије у Приједлогу овог закона "прави вјештачка равнотежа, али само зато да би се лакше `прогурале` усташе и четници", који се такође наводе у приједлогу закона.

--------------------------------------------------------

         Нагласивши да је за то да се забране и осуде фашистичке и неофашистичке организације, Весна Шаин из СНСД-а подсјетила је да су усташе били фашистичка организација, а да је Ханџар дивизија била дио СС трупа Трећег рајха.

         "Четнички покрет настао је као покрет за борбу против Отоманске империје, а у Другом свјетском рату четничка организација коју је основао Дража Михаиловић била је први антифашистички покрет у Европи", подсјетила је Шаинова.

         Према њеним ријечима, ствар је идеологије и политике након Другог свјетског рата што су четници проглашени фашистима.

----------------------------------------------------------------

         "Дража Михаиловић увео је култ клања и култ ножа, за који се до тада није знало", ријечи су Дениса Бећировића из СДП-а БиХ који тражи да се прихвати став да је четнички покрет "злочиначка организација".

-----------------------------------------------------------

        Након ових расправа, замјеник предсједавајућег Представничког дома Бериз Белкић замолио је да се више не предлаже закон о забрани фашистичких и неофашистичких организација, како би се избјегле овакве ситуације.

         "Овим се не рјешава, него подстиче проблем и из ове сале шаљу поруке које охрабрују фашистичке идеологије и покрете", истакао је Белкић.

----------------------------------------------------------------

        Други замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић подсјетио је да је овај приједлог закона Савјет министара усвојио прегласавањем српских министара, због чега је најавио да посланици СНСД-а неће подржати његово усвајање у првом читању.

-------------------------------------------------------------

        Посланик СНСД-а Славко Јовичић поставио је питање институције која би могла доказати да неко у БиХ представља фашистичку организацију, оцијенивши да од оваквог закона нема користи, односно да не доноси ништа боље за народе у БиХ. 


РАЗМАТРАН ПРИЈЕДЛОГ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ТАЈНИХ ПОДАТАКА

— Autor sjovicicslavuj @ 17:16

 


        САРАЈЕВО, 10. МАЈА /СРНА/ - Заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Парламентарне скупштине БиХ разматрала је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити тајних података, који је предложио Савјет министара БиХ, изјавио је Срни члан ове комисије Славко Јовичић.

        Он је нагласио да се комисија није изјашњавала о приједлогу измјена закона, јер је на овај законски акт два амандмана уложила замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

        "Пошто на сједници Комисије није било овлаштеног предлагача Закона, односно представника Савјета министара БиХ, чланови Заједничке комисије су донијели закључак да се изјашњавање одложи до наредне сједнице", рекао је Јовичић.

        Он је напоменуо да постоји пословничка могућност да се од Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ затражи и додатно вријеме за изјашњавање о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити тајних података док се предлагач овог законског акта не изјасни о амандманима.

        На данашњој сједници разматрани су и Извјештај о посјети Комисије Великој Британији и извјештај о посјети сједишту Обавјештајно-безбједносне агенције у Сарајеву.

ЕКОНОМСКА УТАКМИЦА ДВА ЕНТИТЕТА ЗА СПУШТАЊЕ ТЕНЗИЈА

— Autor sjovicicslavuj @ 19:51
       

        САРАЈЕВО, 9. МАЈА (СРНА) - Посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да би политичке тензије у БиХ спласнуле када би почела економска утакмица између два ентитета.

        Јовичић је нагласио да је Република Српска (РС) много бољи дио БиХ, те да она није реметилачки фактор, али да се из Сарајева стално врше напади на њу.

        Према његовом мишљењу, у РС ће бити одржан референдум уколико буде угрожена њена позиција.

        Он је оцијенио да БиХ није потребан високи представник, а да јој треба ЕУ као партнер, да јој помаже.

        "Нико други нама не може донијети срећу и будућност уколико се сами не договоримо", сматра Јовичић.

        Он је рекао да није задовољан радом Парламентарне скупштине БиХ. "Уложимо напоре, али резултата нема. Потрошимо вријеме и вријеме на разне комисије и расправе", рекао је Јовичић.

        Говорећи о празницима у БиХ, Јовичић је рекао да је немогуће од Срба у РС тражити да славе 1. март, јер ће тај датум за њих, како је нагласио, остати најцрњи дан.

        Према његовом мишљењу, да међу народима у БиХ још постоји мржња.

        "Овдје су се три народа убијала. Требаће времена да то легне на мјесто", рекао је Јовичић гостујући у програму Телевизије ОБН.

         Јовичић је рекао да је у Добровољачкој улици у Сарајеву десио злочин, али да правосуђу треба препустити да о томе да своју ријеч.  


Preko Fejsbuka do izborne pobjede

— Autor sjovicicslavuj @ 03:04

Autor: Mladen Kremenović   
četvrtak, 06 maj 2010

Približavanjem oktobarskih izbora povećava se i broj profila koje na Fejsbuku otvaraju političari u nadi da će slanje ili prihvatanje frend rikvesta donijeti koji glas više.

U ovom trenutku desetine je profila koje su otvorili kandidati, koji će se najvjerovatnije naći na raznim listama, kao i Fejsbuk grupa otvorenih za "obožavanje" pojedinih političkih partija, ali i njihovih lidera.

"Fokus" je istražio koji političari imaju otvoren profil, ali i zavirio koje grupe "obožavaju" ovi političari, iako u pojedinim slučajevima nije izvjesno da iza profila zaista stoje političari.

Među bošnjačkim političarima nije rijetko pristupanje grupama tipa "ukinimo entitetsko glasanje", dok s druge strane kod Srba najomiljenije grupe jesu one posvećene patrijarhu Pavlu.

-------------------------------------------------------------

Kao lider u broju prijatelja na Fejsbuku nametnuo se poslanik SNSD u parlamentu RS Srđan Mazalica, za koga kažu da je prilično aktivan na Fejsu. Mazalica kaže da u predizbornoj kampanji namjerava koristiti Fejsbuk da bi promovisao vlastite stavove i aktivnosti te da od 1.500 prijatelja sa Fejsa više od 1.100 jeste u njegovoj izbornoj jedinici.

- Radi se o tome da preko Fejsa lakše komuniciramo po pitanjima koji su od interesa mladih. Recimo, postoji grupa omladine SNSD iz Banje Luke, gdje se svakodnevno plasiraju informacije koje mladima i te kako mogu koristiti - kaže Mazalica.

-------------------------------------------------------------------

Neprikosnoven lider u posvećenosti Fejsbuku jeste poslanik iste stranke u parlamentu BiH Slavko Jovičić, koji zbog vlastitog principa da bira društvo na ovoj stranici ima svega 49 prijatelja. Jovičić uporno ponavlja da mu Fejsbuk oduzima previše vremena, da gubi živi kontakt s ljudima, zbog čega već mjesecima najavljuje zamrzavanje profila.

Poznata su i Jovičićeva česta transparentna brisanja s liste prijatelja onih koji ne pokazuju interes za prilično živim debatama koje ovaj poslanik svakodnevno inicira na ovoj stranici.

- Nema govora da Fejsbuk koristim za političku promociju. Imam svega 49 prijatelja, sve ih lično poznajem. Preko 2.000 zahtjeva sam odbio, ne želim fiktivna prijateljstva. Profil sam otvorio jer je mnogo lažnih profila, koja iz ko zna kojih razloga otvaraju sasvim drugi ljudi - rekao je Jovičić i podsjetio da ima svoja dva bloga, koje smata ozbiljnijom formom od Fejsbuka.

------------------------------------------------------------------

Kandidat SDS za predsjednika RS Ognjen Tadić ima zadovoljavajućih 840 prijatelja. Tadić je između ostalih član grupa "Poruke i citati iz Biblije", kao i one "Niko kao raja iz Sarajeva".

---------------------------------------------------------------

Siniša Dodik, takođe veoma aktivni fejsbukovac, inače poslanik u parlamentu RS, prikupio je 921 prijatelja.

-------------------------------------------------------------

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP, ima 283 prijatelja. Na njegovom profilu i oni koji mu nisu prijatelji mogu pogledati galeriju fotografija, većinom s putovanja po EU, gdje je čest učesnik raznih seminara.

- Nisam prečesto aktivan na Fejsbuku. Previše je globalan, otvoren, omogućava pristup svima, pa nemam vremena svima odgovoriti. Ipak, povremeno pogledam profil, dobra strana jeste što mi je omogućio kontakt s ljudima iz osnovne i srednje škole, koje nisam vidio 20 godina. Generalno, postaje pomalo i zamoran. Moguće da neko pomoću Fejsbuka prikuplja glasove, ali to nije moj slučaj. Imam prijatelje iz različitih političkih opcija - rekao je Borenović.

 ---------------------------------------------------------------------

Fesjsbuk profil ima i  Nikola Baštinac, koji ima 468 prijatelja, ali i mnogi drugi političari.

---------------------------------------------------------------------

 Lažni profili i grupe

Profile na Fejbuku, ali po svemu sudeći lažne, ima i Milorad Dodik, lider SNSD i predsjednik Vlade RS, kao i predsjednik RS, Rajko Kuzmanović, koji ima oko 300 prijatelja.

 ----------------------------------------------------------

Milanko Mihajlica, lider srpskih radikala, skupio je 58 prijatelja. Član je interesantne grupe "To što dotakne pjesma, nikada neće ruka".

------------------------------------------------------------------

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS, ima 91 prijatelja. Kasipović po svemu sudeći pedagoški bira grupe kojim pristupa pa je tako član "Svi koji jedva čekaju 18 rođendan" i serije "Lud, zbunjen, normalan".

------------------------------------------------------------

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, ima 348 prijatelja. Član je grupe "Evropska BiH" i "Mladi BiH".

-----------------------------------------------------

Među grupama na Fejsbuku jeste i grupa Sulejmana Tihića, koja ima 697 obožavaoca. Na njoj su prilično uredno ažurirane stranačke aktivnosti.

----------------------------------------------------------------------

Grupa Mladena Ivanića, lidera PDP, skupila je 144 obožavaoca. Simpatizeri ove partije mogu pogledati fotografije stranačkih aktivnosti. Interesantno je da među prijateljima ove grupe jeste i SNSD iz Teslića.

 ---------------------------------------------------------------

Grupa Harisa Silajdžića ima 1.222 obožavaoca. Na uredno ažuriranim aktivnostima najbrojnije su aktivnosti i tekstovi govori lidera SBiH koji se odnose na optužbe na račun Srbije. Stranka za BiH ima 273 obožavaoca.

 ------------------------------------------------------------------

SDP BiH prikupila je 247 obožavaoca, kojim prilično neredovno nudi novosti. Među svega tri fotografije nalazi se fotografija Josipa Broza Tita.

---------------------------------------------------------------------

HDZ BiH na neažuriranoj grupi ima 101 obožavaoca.

------------------------------------------------------------------------

 Šijaković: Internet bolji od mitinga

Ivan Šijaković, sociolog, rekao je da se internet u današnjici mora shvatati sve ozbiljnije s obzirom na ulogu koju zauzima u životu ljudi, i istakao da mu je daleko bliža opcija političkog komuniciranja preko Interneta i Fejsbuka, nego na histeričnim mitinzima po gradskim trgovima.

- Sve je počelo na američkim izborima kada je Barak Obama postavio svoj profil, skupio dva miliona prijatelja, što je mnogim političkim činiocima bio način da se dođe do birača. Internet znatno pomaže političarima, jer je svijest ljudi sve više usmjerena prema globalnoj mreži. Kao što je ranije važilo pravilo da ukoliko nisi na televiziji, kao da ne postojiš, danas je to slučaj s Internetom - kaže Šijaković.

Prema njegovim riječima, evidentno je da se političari trude da postave profile ili kreiraju Fejsbuk grupe.

- Nisu političari jednako informatički pismeni, ali u političkim štabovima to rade mladi ljudi. To se pojačava u kampanji jer se može diskutovati s ljudima. Mreže na Internetu sve više mijenjaju mreže u civilnom društvu. Uzalud je biti prisutan na trgu ako nisi na nekoj od mreža na Internetu. Postoje ljudi koji sve nalaze preko Interneta - zaključuje Šijaković.

------------------------------------------------------------

        RAMIĆ: Redovan na Fejsbuku

Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, preko Fejsbuka se druži sa 447 prijatelja. Djeluje i politički, pa je član grupa "Podržimo ukidanje entitetskog glasanja" i "Bosanska dinastija Kotromanića".

Ramić kaže da se prilično redovno kači na Fejsbuk, u principu svakodnevno ili svaki drugi dan. On ističe da mladi ljudi pokazuju interesovanje za rad Vijeća naroda RS, zbog čega na tu temu često odgovara preko Fejsbuka, navodeći da će dolaskom predizborne kampanje interesovanje građana sasvim sigurno postati veće, zbog čega će ovaj vid komunikacije koristiti za razgovor sa građanima.

- Svaki vid komunikacije sa građanima je dobar, pa ljudima odgovaram na pitanja kad god to mogu - rekao je Ramić.


Sve završeno bez incidenata

— Autor sjovicicslavuj @ 02:08

DOGAđAJI DANA

04-05-2010
 


"Ni­gdje u svi­je­tu ne­ma da se agre­sor vra­ća na mjes­to zlo­či­na" i "šta tre­ba, da po­li­ci­ja drži po­ča­snu stra­žu ov­dje gdje su os­ta­vi­li ru­že", dvi­je su od rea­kci­ja ko­je su se ju­čer pri­je po­dne mo­gle ču­ti na­kon što su bez in­ci­de­na­ta za­vrše­na dva pa­ra­lel­na sku­pa u sa­mo 150 me­ta­ra u sa­ra­jev­skoj Do­bro­vo­lja­čkoj uli­ci.

S je­dne stra­ne po­li­cij­skog kor­do­na pos­tav­lje­nog kod Fa­kul­te­ta po­li­ti­čkih na­uka bi­lo je oko dvi­je sto­ti­ne Sa­raj­li­ja oku­plje­nih na mos­tu Drve­ni­ja na pro­tes­tu ko­jeg su or­ga­ni­zo­va­le "Ze­le­ne be­ret­ke" da bi po­ka­za­li ogor­če­nje zbog obi­lje­ža­va­nja 18. go­diš­nji­ce stra­da­nja pri­pa­dni­ka biv­še JNA u biv­šoj Do­bro­vo­lja­čkoj uli­ci.

----------------------------------------------------------------------------

- Ra­ja Sa­ra­je­va je 2. i 3. ma­ja od­bra­ni­la grad i drža­vu. Ni­je se zna­lo ko se ka­ko zo­ve, ko se mo­lio u ko­joj bo­go­mo­lji, us­ta­li smo i odu­prli se pro­fe­si­onal­nim voj­ni­ci­ma i ofi­ci­ri­ma, mi ra­ja u te­na­ma. Ko­man­dant Mi­lu­tin Ku­ka­njac je re­kao da je po­gi­nu­lo šest ofi­ci­ra. Oni ko­ji ov­dje ne­što or­ga­ni­zu­ju ne zna­ju ko­li­ko ih je po­gi­nu­lo i ka­ko se zo­vu - re­kao je na tom sku­pu pred­sje­dnik udru­že­nja "Ze­le­ne be­ret­ke" Mu­ha­med Švra­kić.

On je "po­što­va­nim gra­đa­ni­ma, su­bor­ci­ma i ro­di­te­lji­ma ubi­je­ne dje­ce" re­kao da se "tre­ba­mo okre­nu­ti da tra­ži­mo prav­du pro­tiv na­ših lo­ših po­li­ti­ča­ra i tu­ži­la­ca".

- Mi že­li­mo da na­še tu­ži­laš­tvo na­po­kon uhap­si ne­ko­ga za vi­še od 1.600 ubi­je­ne dje­ce i vi­še od če­trna­est hi­lja­da ubi­je­nih ci­vi­la - re­kao je Švra­kić.

----------------------------------------------------------------

Na mjes­tu na ko­jem su "Ze­le­ne be­ret­ke" or­ga­ni­zo­va­le mi­ting, u re­ži­ji vlas­ti RS tre­ba­lo je bi­ti po­lo­že­no cvi­je­će u znak sje­ća­nja na pri­pa­dni­ke biv­še JNA ko­ji su po­gi­nu­li 1992. go­di­ne to­kom iz­vla­če­nja Ko­man­de 2. voj­ne oblas­ti pre­ma Lu­ka­vi­ci. Ten­zi­je ko­je su di­za­ne da­ni­ma do­pri­nje­le su da se ju­čer u zra­ku, dok se če­kao do­la­zak auto­bu­sa iz RS, osje­ti žes­to­ka na­pe­tost, a tmur­no ne­bo iznad gra­da pod­sje­ti­lo je na ra­tne de­ve­de­se­te.

--------------------------------------------------------

Ubrzo je, me­đu­tim, šef ka­bi­ne­ta sa­ra­jev­skog po­li­cij­skog ko­me­sa­ra Dra­gan Mi­oko­vić pre­nio odlu­ku, do­ne­se­nu na zah­tjev or­ga­ni­za­to­ra, da se cvi­je­će po­lo­ži 150 me­ta­ra ni­že.

- Štab po­li­ci­je MUP-a Kan­to­na Sa­ra­je­vo pri­hva­tio je zah­tjev i ta ce­re­mo­ni­ja je pro­šla bez bi­lo ka­kvih pro­ble­ma - re­kao je Mi­oko­vić.

--------------------------------------------------------------

Čla­no­vi po­ro­di­ca po­gi­nu­lih pri­pa­dni­ka biv­še JNA i pred­sta­vni­ci vlas­ti RS su u Uli­ci Ham­di­je Kre­šev­lja­ko­vi­ća na zi­du os­ta­vi­li bi­je­le ru­že i za­pa­li­li svi­je­će. Krat­ko su se za­drža­li, a po­tom oti­šli u Is­to­čno Sa­ra­je­vo, gdje je po­gi­nu­lim slu­žen pa­ras­tos.

Ne­ko­li­ci­na Sa­raj­li­ja ni­je odo­li­la že­lji da do­đe na mjes­to gdje su os­tav­lje­ne ru­že, a ta­mo su nam re­kli da se osje­ća­ju po­ni­že­nim jer se, ka­žu, zna ko je bio žrtva, a ko agre­sor.

-------------------------------------------------------

- Moj muž je u ra­tu os­tao in­va­lid, ja se i da­nas pa­tim s njim i ni­ko me ne pi­ta ka­ko ži­vim, a oni su ov­dje do­šli da po­la­žu cvi­je­će. Ni­je im to tre­ba­lo do­zvo­li­ti, ne­ka je bru­ka i sra­mo­ta one ko­ji su ovo do­zvo­li­li - vi­dno po­tre­se­na re­kla je Su­ada Ade­mo­vić.

----------------------------------------------------------------------------

I Edin Ši­rić sma­tra da ova­kav skup ni­je tre­ba­lo do­zvo­li­ti jer je to bio "po­tez fa­šis­ti­čke po­li­ti­ke Mi­lo­ra­da Do­di­ka".

- Za­ne­ma­re­na je pra­va is­ti­na šta se de­si­lo 3. ma­ja. Nas je Srbi­ja na­pa­la i to tre­ba da se zna. Ovo nam na­mjer­no ra­de da se na­pra­vi ha­os u gra­du i upe­re­no je pro­tiv pra­vih žrta­va Sa­ra­je­va, ali, opet, u je­dnu ru­ku mi je dra­go što je skup pro­šao bez in­ci­de­na­ta - re­kao je Ši­rić.

---------------------------------------------------------------

Po­je­din­ci su, me­đu­tim, bi­li miš­lje­nja da čla­no­vi­ma po­ro­di­ca ubi­je­nih tre­ba do­zvo­li­ti da do­đu, a ne da se po­li­ti­ka mi­je­ša u sve to.

A. Ž. O.

----------------------------------------------------------------------------------------

Jovičićeva "pobjeda"

Po­sla­nik SNSD u Par­la­men­tu BiH Slav­ko Jo­vi­čić, ko­ji je ju­čer ta­ko­đer po­lo­žio cvi­je­će u Do­bro­vo­lja­čkoj, oci­je­nio je da obi­lje­ža­va­nje 18 go­di­na od stra­da­nja voj­ni­ka JNA "pred­stav­lja ve­li­ku po­bje­du, jer je to prvi put da su Srbi ima­li pri­li­ku da na ne­koj lo­ka­ci­ji u Sa­ra­je­vu obi­lje­že go­diš­nji­cu stra­da­nja nji­ho­vih naj­mi­li­jih".

- Sud će odre­di­ti ko je kriv za ra­tne zlo­či­ne, ali ipak se, na odre­đen na­čin, pri­zna­lo da se tu de­sio zlo­čin - re­kao je Jo­vi­čić Srni.

On je is­ta­kao da je po­li­ci­ja Kan­to­na Sa­ra­je­vo za­slu­ži­la sve po­hva­lu i za­hval­nost za po­tpu­nu bez­bje­dnost svih uče­sni­ka, te do­dao da su mu član Pred­sje­dniš­tva BiH Že­ljko Ko­mšić i li­der SDP BiH Zlat­ko La­gu­mdži­ja te­le­fo­nom re­kli da su za­do­vo­ljni što je sve pro­te­klo bez in­ci­den­ta.

Jo­vi­čić je na­ja­vio da će i u Tu­zli na dos­to­jan­stven i mi­ran na­čin bi­ti odat po­men ne­vi­no stra­da­lim pri­pa­dni­ci­ma JNA u "tu­zlan­skoj ko­lo­ni".

-------------------------------------------------------------

Nevini vojnici JNA?!

- Že­li­mo po­no­vo da ka­že­mo i ape­lu­je­mo na od­go­vor­ne - 2. i 3. ma­ja 1992. go­di­ne iz­vršen je ne­su­mnjiv zlo­čin nad ne­vi­nim pri­pa­dni­ci­ma JNA u Do­bro­vo­lja­čkoj uli­ci u Sa­ra­je­vu - re­kao je on mi­nis­tar ra­da i bo­ra­čko-in­va­lid­ske za­šti­te RS Ra­de Ris­to­vić.

--------------------------------------------------------------------------

Majka se prepala

Je­la Mi­la­no­vić, ses­tra Zdrav­ka To­mo­vi­ća, de­ve­tna­es­to­go­diš­njeg voj­ni­ka ko­ji je po­gi­nuo u Do­bro­vo­lja­čkoj uli­ci 3. ma­ja 1992. go­di­ne, ni­je smo­gla sna­ge da do­đe u Sa­ra­je­vo.

- Već 18 go­di­na u me­ni ti­nja že­lja da svom bra­tu upa­lim sve­ću u Do­bro­vo­lja­čkoj uli­ci, ali mo­ja maj­ka, ko­ja ima sa­mo još me­ne, zbog stra­ha ni­je mi do­zvo­li­la da si­đem do Do­bro­vo­lja­čke - re­kla je Mi­la­no­vi­će­va u Is­to­čnom Sa­ra­je­vu.

---------------------------------------------------------------------------

Pohvale policiji

Po­li­cij­ska mi­si­ja EU u BiH poz­dra­vi­la je pro­fe­si­onal­no obav­ljen po­sao po­li­ci­je, ko­ja je po­du­ze­la sve da bi omo­gu­ći­la si­gur­no okru­že­nje učes­nci­ma ju­če­raš­nje ko­me­mo­ra­ci­ja.

- Ta­ko­đer je va­žno is­ta­knu­ti vi­sok ste­pen sa­ra­dnje i ko­or­di­na­ci­je izme­đu MUP-a Kan­to­na Sa­ra­je­vo i CJB Is­to­čno Sa­ra­je­vo - re­kao je ko­me­sar EUPM Šte­fan Fe­ler.

-----------------------------------------------------------------

Por­tpa­rol MUP-a Kan­to­na Sa­ra­je­vo Ir­fan Ne­fić izja­vio je da je sa­ra­jev­ska po­li­ci­ja ozbi­ljno shva­ti­la svoj po­sao.

- Mi­slim da je ovo pri­mjer svim po­li­cij­skim agen­ci­ja­ma ka­ko tre­ba da se ra­di - za­klju­čio je Ne­fić.


Beretke sprečile šetnju!

— Autor sjovicicslavuj @ 23:23

 

Sarajevo 04. 05. 2010

 Održan pomen u dobrovoljačkoj

Porodice 42 vojnika JNA, koji su pre tačno 18 godina ubijeni iz zasede u Dobrovoljačkoj ulici, na mestu zločina zapalile su sveće i položile cveće za svoje najmilije


Pomen žrtvama, kojem su prisustvovali i zvaničnici RS i predstavnici Srpske u institucijama BiH, održan je na jedvite jade, a planirana mirna šetnja ulicom u kojoj se desio jedan od najvećih zločina u proteklom ratu otkazana je zbog okupljanja „Zelenih beretki" i rizika od napada na učesnike skupa.

------------------------------------------------------

SLAVUJ KAO PRETHODNICA
 
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj odigrao je ulogu svojevrsne prethodnice za učesnike jučerašnje ceremonije u Dobrovoljačkoj. Jovičić je posle sastanka sa kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova Željkom Mijatovićem sam prošao celom Dobrovoljačkom da se uveri u bezbednost skupa.

- Zaista je sve proteklo u najboljem redu i za to najveće zasluge ima kantonalna policija, koja je ovaj ispit položila s desetkom. Kada se sve završilo, zvali su me Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić da mi se zahvale što sam pomogao da sve prođe bez incidenata - kaže Jovičić.
 
----------------------------------------------

Više od 400 do zuba naoružanih specijalaca MUP-a Sarajevskog kantona razdvajalo je dve grupe, ali im nije padalo na pamet da rasteraju „beretke", bez obzira na to što njihov skup nije bio prijavljen. Ipak, tri kordona policije uspela su da obezbede porodice žrtava masakra u Dobrovoljačkoj i predstavnike RS da održe pomen, koji je kasnio zbog okupljanja „Zelenih beretki" u Dobrovoljačkoj ulici i na mostu Drvenija.

Policija je dva autobusa sa učesnicima skupa zadržala na entitetskoj liniji na Vracama dok nije potisnula „beretke" i raščistila trasu za prolazak porodica žrtava i predstavnika RS do početka Dobrovoljačke.
Na tom malom delu ulice, porodice ubijenih vojnika i predstavnici vlasti i nevladinih organizacija uz ogradu su zapalili sveće i položili 42 ruže za svakog ubijenog vojnika. Ni to, međutim, nije prošlo bez pretnji i psovki „Zelenih beretki" i okupljenih Sarajlija, koji su podržavali protest veterana iste formacije koja je 2. i 3. maja imala glavnu ulogu u streljanju vojnika JNA iz zasede.

----------------------------------------------

Gordana Gvozdenović, sestra Obrada Gvozdenovića, jedne od žrtava masakra u Dobrovoljačkoj, kaže da je i pre 18 godina, dok je tragala za telom svog brata, imala problema da uđe u Sarajevo.
- Ovaj grad ni danas nije slobodan za Srbe. Ovaj dan treba da bude poruka celom svetu da se osudi ono što se desilo nedužnim mladićima u Dobrovoljačkoj. Osamnaest dana sam tražila brata, a 18 godina čekam pravdu, čekam da neko odgovara za taj zločin - poručuje Gordana.

---------------------------------------

I Bogdana Tomović, majka ubijenog Zdravka Tomovića, kaže da se slično osećala posle 18 godina od mučke likvidacije sina jedinca, koji je 3. maja 1992. imao 19 godina.
- Osamnaest godina traje ova nepravda i sve to vreme slušam neistine druge strane. Moj Zdravko bio je redovan vojnik, koji je služio istu onu vojsku koju su služili i oni koji su ga ubili. Krenuo je da izađe, da napusti to Sarajevo, ali nisu mu dozvolili. Ubili su mi ga! To im nikada ne mogu oprostiti! - kaže kroz plač majka Bogdana.
Ona poručuje da se u Dobrovoljačkoj desio zločin za koji moraju da odgovaraju i oni koji su ga naredili, ali i oni koji su ga izvršili.

Branka Šljivar: Hvala sarajevskoj policiji

Organizatori pomena u Dobrovoljačkoj zahvalili su sarajevskoj policiji što im je omogućila da obeleže stradanje 42 vojnika.
- Bilo je i tenzija i neizvesnosti, ali smo uspeli da bezbedno uđemo u Sarajevo i da se bezbedno vratimo. Uspeli smo da pošaljemo poruku celom svetu o zločinu u Dobrovoljačkoj na miran i dostojanstven način, sa svećama za pokoj duša postradalih i belim ružama kao simbolima drugačije, svetlije budućnosti - kaže Branka Šljivar, predsednica Pododbora Vlade RS za obeležavanje zločina u Dobrovoljačkoj.
-----------------------------------------------

- Zna se ko su oni! Neka odgovara Ejup Ganić, čija je porodica mirno živela u Prijepolju dok je on radio ovo što je radio po Dobrovoljačkoj - poručuje Bogdana Tomović, dok njena ćerka Jela dodaje da su u automobilu s njenim bratom bili i Hrvati i muslimani.
- Imamo nameru da idemo do kraja, jer ovaj zločin mora da se osudi. Ti ljudi su bili nenaoružani i sve što im se dogodilo bilo je smišljeno i namešteno - upozorava sestra ubijenog Zdravka Tomovića.

----------------------------------

Na okupljanje pred crkvu u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, stigli su i oni koji su preživeli masakr u Dobrovoljačkoj, ali nisu hteli da idu u Sarajevo jer su podsećanja na ono što im se desilo isuviše bolna. General Dušan Kovačević, koji je u Dobrovoljačkoj teško ranjen, ističe da žrtve tog zločina zaslužuju da im se svakog 3. maja oda počast.
- Moramo znati istinu o ovom zločinu, koji ne sme da se zaboravi. Moramo zapamtiti i prevaru koja je dovela do tog zločina kako na takve prevare nikada više u budućnosti ne bismo nasedali - poručuje general Kovačević.    

Z. ŽUŽA


Obilježena godišnjica stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj

— Autor sjovicicslavuj @ 22:51
 
 
03.05.2010
 
Članovi porodica, predstavnici nevladinih organizacija i srpski funkcioneri u institucijama BiH upalili su svijeće i položili bijele ruže u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje su prije 18 godina  incidentu prilikom povlačenja iz Sarajeva poginuli vojnici bivše Jugoslovenske narodne armije.
 
Pomen je protekao mirno uz jako policijsko obezbjeđenje, koje nije dozvolilo ni novinarima da priđu blizu učesnika skupa.
 
Sat ranije, takođe u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, okupilo se oko stotinu pripadnika udruženja Zelene beretke, koji su odali počast ubijenim civilima i braniocima Sarajeva.

Skup su obezbjeđivale jake snage MUP-a Kantona Sarajevo koje novinarima iz Sarajeva nisu dopustile snimanje polaganja cvijeća za vojnike bivše JNA.

Iako je bilo najavljeno da će učesnici skupa krenuti mirnom šetnjom od Skenderije do mosta Drvenija i tu položiti cvijeće, to se nije dogodilo i mjesto polaganja bijelih ruža promijenjeno je u posljednjem trenutku, na zahtjev organizatora, kako tvrde u sarajevskoj policiji.
------------------------------------------------
Među onima koji su položili cvijeće bio je i poslanik u državnom parlamentu Slavko Jovičić:
 
“Ovaj zločin se desio, ne može niko to da negira. A sud će dokazati koje su to bile razmjere i ko je za to odgovoran. Ja nisam”.
-------------------------------------------------
Parastos

Sat ranije, takođe u Dobrovoljačkoj ulici, kraj mosta Drvenija okupili su se predstavnici udruženja Zelene beretke.
 
Oni su položili cvijeće za poginule civile i branioce Sarajeva. Zelene beretke ranije su najavile da će takođe krenuti u mirnu šetnju ka mostu Suade Dilberović i Olge Sučić koje su prve žrtave rata u Sarajevu, gdje su takođe trebali položiti cvijeće, ali ih je predsjednik ove organizacije Muhamed Švrakić pozvao da se mirno raziđu.
 
Policija obezbjeđuje mjesto održavanja skupa
 “Naša današnja inicijativa krenuće odavde prema Skupštini Kantona Sarajevo i istrajaćemo na tome. Da Sarajevo proglase okupiranim gradom to jest logorom I svi građani koji su bili od 1992 do 1995 godine da se proglase logorašima. Da nam se ne bi sutra desilo ono što nam se danas dešava, a to je da je žrtva I aggressor skoro izjednačen”, kazao je Švrakić.
----------------------------------------------------------------
 Kordon je sa druge strane ulice napravljen i oko novinarskih ekipa, koje nisu mogle snimati polaganje cvijeća za poginule vojnike JNA. Policija nikom nije dozvolila da priđe mjestu na kom je u pomen vojnicima JNA položeno cvijeće.

“Znači na insistiranje organizatora ovog okupljanja, samo mjesto polaganja cvijeća je premješteno 150 metara niže. Štab policije MUP-a KS koji je osiguravao ovaj skup je to prihvatio i ta ceremonija je bez bilo kakvih problema prošla," Dragan Mioković, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
-------------------------------------------------------------------
Godišnjica stradanja vojnika JNA nastavljena je parastosom za stradale u Spomen crkvi u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu.
“Pripadnici MUP-a KS bili su vrlo profesionalni i korektni uradili su sve ono što smo dogovarali mi smo otišli i vratili se bezbjedno”, kazala je pedsjednica Pododbora za obilježavanje pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Branka Šljivar novinarima u Istočnom Sarajevu.
 


Došao kraj skrivanju istine

— Autor sjovicicslavuj @ 22:30

Autor: Srđan Šekara   
ponedjeljak, 03 maj 2010

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nakon 18 godina juče je prvi put obilježeno stradanje vojnika JNA, koje je uz velike mjere obezbjeđenja i napetosti ipak proteklo bez incidenata.

Povorka od 150 ljudi, među kojima je bila i rodbina vojnika JNA koji su u Sarajevu ubijeni 3. maja 1992., došla je pod jakim policijskim obezbjeđenjem, a kordoni policije bili su postavljeni u okolnim ulicama da bi spriječili kontakt učesnika ovog skupa sa učesnicima skupa koje su u istoj ulici organizovali pripadnici Udruženja "Bosna-Zelene beretke".

Bezbjednosni razlozi, odnosno procjene, vjerovatno su uticali i na izmjenu protokola u dijelu koji se odnosio na samu ceremoniju u Dobrovoljačkoj ulici, tako da je izostala prvobitno planirana šetnja, koja je znatno skraćena i vremenski ograničena na desetak minuta.

Skup je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Rade Ristović, a pored njega Dobrovoljačku su posjetili i poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, rukovodilac Koordinacionog tima za traženje nestalih i istraživanje ratnih zločina RS, Staša Košarac, predsjednik BORS, Pantelija Ćurguz, i mnogi drugi.

Učesnici pomena iz RS su se nakon posjete Dobrovoljačkoj autobusima i uz policijsku pratnju vratili ka Istočnom Sarajevu, odnosno u Miljećive, gdje su na centralnom Spomen-krstu položili vijence.

-------------------------------------------------------

Ministar Ristović rekao je da je juče i ovdašnja i svjetska javnost napokon priznala da je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine počinjen ratni zločin. On je naglasio da je jučerašnji odlazak u Sarajevo bila obaveza prema žrtvama i da su prvi put nakon 18 godina na mjestu zvjerskog stradanja odata dužna počast nevinim, golobradim mladićima i njihovim starješinama.

- Želimo ponovo da kažemo i apelujemo na odgovorne, 2. i 3. maja 1992. godine izvršen je nesumnjiv zločin nad nevinim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu - rekao je on i dodao da bi trebalo da znaju oni koji su okrvavili ruke da je došao kraj skrivanju istine, a počinioci zločina i njihovi nalogodavci moraju odgovarati.

Obraćajući se prisutnima ispred Spomen-crkve u Miljevićima, Ristović je podsjetio da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika JNA, ranjena 73, te zarobljeno 215 pripadnika JNA, koji su nakon zarobljavanja psihički i fizički zlostavljani, a za ove zločine još niko nije odgovarao. On je dodao da juče nisu bile potrebne riječi, već da su upaljene svijeće sve govorile.
Ristović je naglasio da je juče napravljen pravi korak, prvi u otkrivanju istine svijetu i neće se zaustaviti na tome, jer će 15. maja biti odata počast vojnicima JNA ubijenim u Tuzli, a kasnije i u drugim mjestima stradanja.

-----------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić ocijenio je da obilježavanje 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici na mjestu zločina predstavlja veliku pobjedu, jer je to prvi put da su Srbi imali priliku da na nekoj lokaciji u Sarajevu obilježe godišnjicu stradanja njihovih najmilijih.

- Sud će odrediti ko je kriv za ratne zločine, ali ipak se, na određen način priznalo da se tu desio zločin - rekao je Jovičić. On je naglasio da je veoma važno to što su porodice na miran i dostojanstven način obilježile godišnjicu stradanja nedužnih golobradih mladića, pripadnika JNA.

- Nismo išli u Sarajevo da bilo koga provociramo. Mi smo na miran i dostojanstven način položili ruže, prislužili svijeće, pomolili se bogu i odali pomen nevino stradalim mladićima - naglasio je Jovičić.

-----------------------------------------------

Predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz, smatra da je bilo veoma tužno i ružno vidjeti kako su sarajevske vlasti bile primorane da organizuju neviđeno policijsko obezbjeđenje za mirno i dostojanstveno odavanje pomena stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Zar je 18 godina nakon zločina u Dobrovoljačkoj bilo potrebno angažovati onako jake policijske snage da članovima srpskih porodica obezbijede da na miran i nadasve dostojanstven način prisluže svijeće i polože cvijeće na mjesto stradanja svojih najmilijih sinova i braće - upitao je Ćurguz.

On je naglasio da je, ipak, velika stvar da se ovaj događaj konačno desio u Sarajevu.

---------------------------------------------------------

 Tuga i bol u srcima porodica ubijenih

Neko konačno mora odgovarati za tvoju nevinu mladost, jecala je juče Bogdana Tomović, dok je drhtavom lijevom rukom, pravo na ranjeno majčinsko srce privijala uramljenu vojničku fotografiju svog pokojnog sina Zdravka, koji je mučki ubijen u koloni JNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Suze ucvijeljene srpske majke kvasile su asfalt na kojem je davno istopljena njena nada u bolju i srećniju budućnost porodice koju je podizala, prsti su stezali prisluženu svijeću i bijelu ružu, a iz osamnaest godina duge i teške tuge izvirale su pritajene riječi i zaustavljeni pogled, postavljajući tek jedno pitanje - zašto?

- Moj Zdravko je bio redovan vojnik koji je služio istu onu vojsku koju su služili i oni koji su ga ubili.

Krenuo je da izađe iz Sarajeva, ali mu nisu dozvolili.

Ubili su mi ga. To im majka nikada ne može oprostiti - teško, ali u jednom dahu je izgovarala ova žena, za koju ni danas ne postoje riječi utjehe, niti način da savlada bol. Došla je, kaže, da vidi mjesto s kojeg se nadvila tama nad njenim životom, a povela je i kćerku Jelu, koja je, u crnini, baš kao majka, juče oplakivala brata, čiji je životni sat prestao da kuca u devetnaestoj godini.

- Zna se ko je naredio i počinio ovaj zločin i neka odgovara Ejup Ganić čija je porodica mirno živjela u Prijepolju dok je on radio ovo što je radio po Dobrovoljačkoj ulici. Kada mi je Zdravko dobio prekomandu u Sarajevo, pomislila sam da je i mene sunce ogrijalo, a dočekala sam da me odavde okuje tuga i tama koju ni najvećem dušmaninu nisam željela. Mislila sam, pa to je i naš grad živimo tek sedamdesetak kilometara odavde, u Han Pijesku, ali tugo moja - još je prozborila Bogdana.

-----------------------------------------------------------

Ista riječ prepoznavala se i na usnama Gordane Gvozdenović, sestre ubijenog vojnika Obrada - Bate Gvozdenovića, koja ni juče u Dobrovoljačkoj ulici nije mogla da shvati kome je i zbog čega bilo potrebno da nedužnoj mladosti koja je tek stasala u ljude, sinovima jedincima oduzme pravo na život, ljubav, potomstvo.

- Osamnaest dana sam tražila brata, a osamnaest godina sam čekala da ga oplačem na mjestu gdje je nevino, tugo moja i žalosti, stradao od neljudske ruke.

Toliko, evo, čekam i pravdu da neko odgovara za to što je počinio - rekla je Gordana, istovremeno se podsjećajući i kobnog maja 1992. godine, kada joj nije bilo dozvoljeno da preuzme tijelo ubijenog brata u sarajevskoj "Skenderiji", zbog čega ga je i identifikovala tek kasnije u Beogradu.

I sve jučerašnje priče iz današnje Ulice Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, nekadašanje Dobrovoljačke, zvučale su slično.


Položeno cvijeće ubijenim vojnicima JNA

— Autor sjovicicslavuj @ 21:12

Datum: 03.05.2010

Autor: Nataša Krsman, Davud Muminović

SARAJEVO - Predstavnici vlasti Republike Srpske i porodice stradalih vojnika JNA u ponedjeljak su prvi put nakon 18 godina položili cvijeće na mjesto njihove pogibije u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Položeno cvijeće ubijenim vojnicima JNA

 

Iako najavljivan kao skup visokog rizika, ovaj događaj protekao je mirno i bez ijednog incidenta iako se na Drveniji, stotinu metara dalje od mjesta gdje je položeno cvijeće, sat ranije okupilo oko 200 ljudi na poziv Udruženja "Zelene beretke".

Policija MUP-a Kantona Sarajevo od ranih jutarnjih časova bila je raspoređena na gradskim ulicama, a dva autobusa koja su došla iz Istočnog Sarajeva bila su pod jakom pratnjom cijelim putem.

------------------------------------------------------------

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića, koji je imao 19 godina kada je poginuo u Dobrovoljačkoj ulici prilikom izlaska kolone JNA, prvi put je juče došla na mjesto gdje je ubijen njen sin.

"Došli smo samo da položimo cvijeće i prislužimo svijeću, a i da pokažemo cijelom svijetu da se u Dobrovoljačkoj desio zločin. Ovdje su izginula nedužna djeca koja su morala tu da budu, a dokaz je to što je tu poginulo moje dijete od 19 godina i još druge djece. Očekujemo da će pravosuđe utvrditi ko je počinio ovaj zločin i neko mora da odgovara za to", kazala je Tomovićeva.

-----------------------------------------------------------------

General Dušan Kovačević, koji je bio u koloni JNA koja se povlačila iz Sarajeva 3. maja 1992. godine, juče nije bio u Dobrovoljačkoj ulici jer, kako kaže, nije htio svojim prisustvom da isprovocira neki incident.

On je prisustvovao parastosu koji je služen za poginule u crkvi svetog Đorđa u Istočnom Sarajevu, a odlazak u Dobrovoljačku smatra prvim korakom da se i ovaj zločin prizna, a odgovorni kazne.

Kovačević je odbacio tvrdnje generala JNA Milutina Kukanjca da je 3. maja prije 18 godina poginulo šest ljudi u koloni i tvrdi da je tog dana i dan ranije poginulo 42 ljudi svih nacionalnosti.

"Po sastavu oficira i vojnika koji su bili u komanadi 2. vojne oblasti bilo je oko 60 odsto Srba, a ostali su bili druge nacionalnosti. U mom vozilu ubijen je pukovnik Miro Sokić, koji je bio Hrvat, a ranjen je Enes Taso, musliman, dok je u tom istom sanitetskom vozilu ubijena i jedna žena Šuhra Nurmela", odgovorio je Kovačević na opasku da JNA tada nije bila armija svih naroda.

-------------------------------------------------------------

Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, juče je bio s porodicama i ostalim članovima delegacije u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici i taj čin smatra prilikom za suživot u BiH jer na isti način treba da se tretiraju zločini na svim stranama. Ristović se, takođe, zahvalio policiji koja je dobro obavila svoj posao.

Nekoliko stotina građana Sarajeva koji su jučer oko devet sati došli na most "Drvenija" na poziv Udruženja "Zelene beretke" odustali su od najavljene šetnje do mosta Sude Dilberović i Olge Sučić. Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja "Zelene beretke", oko 9.30 pozvao je okupljene građane da se raziđu, istakavši da je šetnja otkazana da bi se izbjegli i najmanji incidenti. Uprkos pozivu za razilaženje, većina okupljenih ostala je na mostu "Drvenija" naredna dva sata, sve dok nije javljeno da su porodice poginulih vojnika JNA i predstavnici vlasti RS položili cvijeće na lokaciji stotinak metara dalje.

-------------------------------------------------------------------------

Jake policijske snage napravile su kordon tako da niko od prisutnih na Drveniji nije mogao prići mjestu polaganja cvijeća. Neki od građana Sarajeva ostali su na mjestu gdje je položeno cvijeće i gdje su zapaljene svijeće. Bili su nezadovoljni zbog obilježavanja pogibije vojnika JNA u Ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj. "Žalosno je da se u gradu u kojem je u opsadi ubijeno 1.700 djece pokušava izjednačiti krivica. Ovaj skup nije nikako trebalo da bude održan", kazao je Edin Širić, jedan od okupljenih.

Muhamed Švrakić poručio je da će se "Zelene beretke" boriti za istinu.

"Tražimo od kantonalnog tužilaštva da se procesuiraju odgovorni za ubijanje sarajevskih civila, da se pronađu odgovorni za urbicid koji je učinjen u Sarajevu", kazao je Švrakić.

---------------------------------------------------------------------------

Obilježavanje - velika pobjeda

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocijenio je da obilježavanje 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na mjestu zločina predstavlja veliku pobjedu jer je to prvi put da su Srbi imali priliku da na nekoj lokaciji u Sarajevu obilježe godišnjicu stradanja njihovih najmilijih.

"Sud će odrediti ko je kriv za ratne zločine, ali ipak je, na određen način, priznato da se tu desio zločin", rekao je Jovičić.

On je naglasio da je veoma važno to što su porodice na miran i dostojanstven način obilježile godišnjicu stradanja nedužnih golobradih mladića, pripadnika JNA, koji su 1992. godine "likvidirani u zločinačkoj akciji".

------------------------------------------------------------

Podići spomenik stradalim Srbima

Staša Košarac, šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, izjavio je da postoji potreba da u Sarajevu bude podignuto spomen-obilježje, koje će upozoravati i pokazivati na stradanje srpskog naroda u ovom gradu, na čemu će institucije RS istrajati.

Košarac je rekao da su Srbi pokazali javnosti da su dostojanstven narod, što su pokazali dostojanstveno se poklonivši nevino nastradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Košarac je nakon povratka iz Dobrovoljačke ulice izjavio da je pokazano javnosti da je u BiH stradao i srpski narod i da je manipulisano srpskim žrtvama.

Branka Šljivar, predsjednica Pododbora za obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici, zadovoljna je što je ovaj skup prošao bez najmanjeg incidenta iako je atmosfera danima bila napeta.

Šljivareva je naglasila da su se oni kao organizatori potrudili da sve protekne mirno i da su dali striktna pravila svima koji su krenuli autobusima, kako ne bi došlo do incidenata s bilo koje strane.

"Svaka čast policiji na obavljenom poslu. Poštovali smo njihove procjene i da su nam rekli da uđemo u Dobrovoljačku i stojimo na jednom mjestu, mi bismo to prihvatili jer su nam garantovali bezbjednost", kazala je Šljivareva.

Blokada mostova

Policija je juče blokirala prelaz preko svih mostova na Miljacki kako ne bi niko mogao proći u Ulicu Hamdije Kreševljakovića, bivšu Dobrovoljačku. Ni novinari nisu mogli proći bez obzira na akreditacije jer je ulaz bio dozvoljen samo na mostu Drvenija, gdje su stajali članovi "Zelenih beretki", a prolaz s kolonom iz Istočnog Sarajeva imali su samo novinari koji su krenuli s organizatorima. Autobusi su čekali na prelazu iz Istočnog Sarajeva u Kanton Sarajevo oko sat jer su organizatori stalno bili u kontaktu s policijom. Mala pauza nastala je i kada su se na tom mjestu pojavili novinari magazina "60 minuta", koji su tražili izjave, ali nije bilo raspoloženih za priču.

-------------------------------------------------------

Jedini koji na Drveniju nije došao organizovano i imao je prolaz na svim stranama bio je Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u bh. parlamentu.

 


Bez incidenata u Dobrovoljačkoj

— Autor sjovicicslavuj @ 20:10

 

Region | 03.05. 2010.

                             Mirno i               dostojanstveno u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, na odvojenim skupovima, obeleženo je stradanje vojnika JNA i odata počast ubijenim sarajevskim civilima i poginulim braniocima BiH.

 Zahvaljujući policiji Kantona Sarajevo, ali i učesnicima oba skupa, sve je prošlo dostojanstveno i bez incidenata. U Dobrovoljačkoj se prvo okupilo stotinak članova udruženja „Zelene beretke“. Predsednik te organizacije iz opštine Novo Sarajevo Muhamed Sukić rekao je da „beretke nikada neće zaboraviti ubijene civile i branioce BiH. Mi smo, prema predviđenom planu, obeležili stradanje civila Sarajeva i branilaca BiH, a taj drugi skup nas ne interesuje i nemamo ništa s njim“, rekao je Sukić.

 

U Dobrovoljačku su potom, autobusima, stigli članovi udruženja iz Republike Srpske i članovi porodica vojnika bivše JNA koji su u toj ulici stradali 3. maja 1992. Vidno potreseni, položili su bele ruže i zapalili sveće za svoje najmilije. Na pitanje kako se osećaju u Dobrovoljačkoj 18 godina nakon stradanja vojnika JNA, kratko odgovaraju: „Tužno i ponosno“.

 

 -------------------------------------------------------------------------

Profesionalan odnos policije

 

Između dve grupe okupljenih, Dobrovoljačkom je danas šetao i poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta Slavko Jovičić. „Želim da izrazim veliku zahvalnost i odam priznanje kantonalnoj policiji koja je preduzela sve neophodne mere. Ja razumem i ove gore, Zelene beretke i ljude koji su s njima, tenzije su velike.

 

Međutim, Sarajevo je danas pokazalo da se ovo može uraditi i svako sledeće obeležavanje na području Republike Srpske i Federacije će lakše ići“, rekao je Jovičić za Dojče vele.

 

-------------------------------------------------------

 

Gradske vlasti su okupljanje članova srpskih udruženja u Dobrovoljačkoj već ranije okvalifikovale kao provokaciju, ali građani Sarajeva kažu:

 

- „Treba samo ignorisati i ništa više, nikakve smetnje ne treba praviti.“

- „Ja nisam za to, ovo je poniženje. Čuo sam da je i Dodik trebao doći. Što nije došao 92?“

- „Nema tu ništa loše ako hoće da posete mesto, nek svako obeležava svoje.“


ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА НА МЈЕСТУ ЗЛОЧИНА - ВЕЛИКА ПОБЈЕДА

— Autor sjovicicslavuj @ 16:09


       

         САРАЈЕВО, 3. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић оцијенио је да данашње обиљежавање 18 година од страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву на мјесту злочина представља велику побједу, јер је то први пут да су Срби имали прилику да на некој локацији у Сарајеву обиљеже годишњицу страдања њихових најмилијих.

        "Суд ће одредити ко је крив за ратне злочине, али ипак се, на одређен начин, признало да се ту десио злочин", рекао је Јовичић Срни.

        Он је нагласио да је веома важно то што су породице на миран и достојанствен начин обиљежиле годишњицу страдања недужних голобрадих младића, припадника ЈНА, који су 1992. године "ликвидирани у злочиначкој акцији".

        "Нисмо ишли у Сарајево да било кога провоцирамо. Ми смо на миран и достојанствен начин положили руже, прислужили свијеће, помолили се Богу и одали помен невино страдалим голобрадим младићима, припадницима тада регуларне ЈНА", нагласио је Јовичић.

        Он је истакао да је полиција Кантона Сарајево ангажовала огромне снаге и да је заслужила сваку похвалу и захвалност за потпуну безбједност свих учесника, иако су претходних дана у Сарајеву подизане тензије да ће доћи до нереда, "као да ми долазимо да освајамо град".

        "Наважније је да се није ништа десило, да није било никаквих провокација, поготово са наше стране. Представници многобројних медија могли су да се увјере да су Срби дошли цивилизовано, прислужили свијеће, положили руже, задржали се 20 минута и вратили се у Миљевиће", рекао је Јовичић.
        
        Он је рекао да су му члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија у телефонском разговору изразили задовољство што је обиљежавање годишњице овог догађаја протекло без инцидената.

        Јовичић је најавио да ће и у Тузли на достојанствен и миран начин бити одат помен невино страдалим припадницима ЈНА у "тузланској колони".

        Чланови породица страдалих, представници власти РС и српски функционери у институцијама БиХ запалили су свијеће и положили бијеле руже на мјесту страдања војника ЈНА који су на данашњи дан 1992. године убијени при договореном повлачењу из Сарајева.

        Приликом договореног повлачења ЈНА из Сарајева 3. маја 1992. године убијена су 42 војника у засједи коју су у Добровољачкој улици поставили припадници паравојних формација "зелене беретке" и "патриотска лига", као и припадници Територијалне одбране. У нападу су рањена 73 војника, а 215 их је заробљено.

        Србија је расписала потјерницу за 19 држављана БиХ осумњичених за овај злочин, међу којима је и Ејуп Ганић који је у марту ухапшен у Лондону и у току је екстрадициони поступак.


UIO BiH pravi višestruku štetu

— Autor sjovicicslavuj @ 22:59

četvrtak, 29 april 2010
Zbog skladištenja, čuvanja i neadekvatnog korištenja oko dvije hiljade vozila oduzetih zbog raznih carinskih prekršaja, budžet BiH zakinut je za nekoliko stotina hiljada maraka, mišljenje je sagovornika "Fokusa".

Oni ističu da bi sadašnji prijedlog koji nije konačni zaključak u UIO BiH, da vozila budu podložena reciklaži, trebalo dodatno preispitati.

----------------------------------------------------------

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar kaže da bi se trebalo govoriti o dvostrukoj šteti za BiH, te da je s jedne strane riječ o trošku koji nastaje zbog zakupa skladišta u kojem se nalaze vozila, a da je s druge strane riječ o izgubljenoj dobiti koja se mogla ostvariti dok su vozila bila u dobrom stanju.

- Među ove dvije hiljade vozila vjerovatno je malo onih čija je vrijednost ispod hiljadu maraka, a vjerovatno ima i onih vozila koja pripadaju višim klasama.

Može se govoriti o stotinama hiljada maraka štete za BiH - kazao je Pavlović.

U svim zemljama, kaže Pavlović, postoje ovakva vozila koja se prodaju i na osnovu čega se kasnije uzima određeni prihod.

- Osnovni problem jeste neefikasnost Uprave za indirektno oporezivanje. Vjerovatno se nagomilao broj vozila i niko nije vodio računa o tome. Kada su vozila imala neku vrijednost i  kada su mogla biti prodata, kao što se to radi u mnogim zemljama, to nije urađeno jer procesi predugo traju. Ne bi trebalo zaboraviti da se vozila čuvaju na neadekvatan način i da onda ona propadaju - kazao je Pavlović.

Govoreći o prijedlogu Upravnog odbora UIO BiH da ova vozila u procesu javnog tendera idu u postupak prodaje putem reciklaže, Pavlović je rekao da je to sada vjerovatno jedino njihovo rješenje.

------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH smatra da je neophodno napraviti komisiju koja može dati procjenu da li je neko vozilo za reciklažu ili je moguće da to vozilo ide na tender u prodaju ili da se opredijele institucije BiH, da vozila koja su u voznom stanju dodijele nekim humanitarnim organizacijama.

- Pretpostavljam da ima mnogo vozila koja se mogu koristiti ili koja se uz malu doplatu mogu dovesti u vozno stanje. Njihovu ispravnost trebalo bi da utvrdi nadležna komisija sastavljana od stručnjaka. Trebalo bi tražiti odgovornost zašto se čekalo da ta vozila propadnu i zašto nisu prodavana odmah po okončanju sudskih postupaka - naglasio je Jovičić.

Kako je rekao, umjesto da se budžet BiH na takav način puni on je oštećen za stotine hiljada maraka vrijednosti tih vozila i za još desetine hiljada maraka koje su otišle za plaćanje zakupnina prostora gdje su ona skladištena.

---------------------------------------------------------

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH kazao da je nedavno UO UIO BiH zaključio da se ide na uništavanje tih vozila i zadužio Upravu da pripremi odgovarajući sprovedbeni akt koji će biti dostavljen na sljedeću sjednicu Upravnog odbora.

- Vozila se čuvaju na otvorenom, jer ne postoje zatvorene garaže. Za zakup svih skladišta u kojima se čuva sva oduzeta roba, uključujući i vozila, mjesečno izdvajamo oko 20.000 maraka. Za hiljadu vozila postupci pred nadležnim sudovima su okončani, a za još oko hiljadu vozila se vode i nisu konačne sudske odluke. Njihova sudbina trebalo bi da bude ista, jer će biti stariji od sedam godina i kada te sudske odluke budu konačne. Po okončanju svakog pojedinačnog postupka automobilima se može raspolagati, ali u trenutku kada su postupci bili okončani automobili su stariji od sedam godina, što znači da oni ne mogu zakonski ući u BiH - rekao je Kovačević.

Uništavanjem se izbjegavaju zloupotrebe

Vladimir Trifković, član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazao je da je UO UIO BiH na sjednici razmatrajući Informaciju u vezi s odlukom o prodaji vozila oduzetih pravosnažnim i izvršnim rješenjima u carinsko prekršajnom postupku dao prijedlog da Uprava sačini prijedlog odluke da ova vozila u procesu javnog tendera idu u postupak prodaje putem reciklaže, kako bi se izbjegle sve zloupotrebe.

- Upravni odbor UIO BiH na sjednici je razmatrao ovu informaciju i predložili smo Upravi da napravi odluku u kojoj ne bi niko došao u privilegovan položaj ili diskriminaciju pojedinaca - kazao je Trifković, te dodao da se vozila ne mogu pojedinačno prodavati.


ЈОВИЧИЋ: ПОРУКА СРБИМА ДА У САРАЈЕВУ НЕМАЈУ ШТА ДА ТРАЖЕ

— Autor sjovicicslavuj @ 17:37

  САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Одлука Градског вијећа Сарајева да подржи захтјев градоначелника Алије Бехмена о забрани обиљежавање 18 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву није изненађење већ очекиван чин којим се поручује да Срби немају шта да траже у том граду, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић.

        "Већ више од деценију и по бошњачки политичари из Сарајева позивају да Срби требају да се врате у овај град. И сам сам свједок таквих неискрених позива, а скоро сви посланици из реда бошњачког народа у Парламентарној скупштини БиХ се наводно залажу да се Срби врате у Сарајево", рекао је Јовичић.

        Према његовим ријечима, данашња одлука Градског вијећа Сарајева показује да такви позиви представљају лицемјерство најгоре врсте и понижење српског народа.

        "Јасно је да се одлуком Градског вијећа припремају грађани Сарајева, дакле Бошњаци, да се дигну на ноге и спријече долазак чланова Пододбора за обиљежавање 18 година од злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици", истиче Јовичић.

        Он је напоменуо да је тиме потпуно јасно ко стоји иза такве врсте харанге и линча, јер је представник МУП-а Кантона Сарајево Драган Миоковић рекао на сједници Градског вијећа да не располаже било каквим подацима да се припрема физичко или било какво друго угрожавање учесника скупа у некадашњој Добровољачкој улици .

        "Зашто се не може на миран начин обиљежити догађај на мјесту страдања односно у улици којој је промијењен и назив у Хамдије Крушевљаковића", пита се Јовичић.

        Он је нагласио да је чињеница да никада неће бити промијењена истина да су у тој улици страдали невини и голобради припадници ЈНА, тадашње регуларне армије, која се мирно повлачила.
--------------------------------------------------

        Градско вијеће Сарајева подржало је данас захтјев градоначелника Алије Бехмена да се забрани обиљежавање 18 година од злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.


        У изјави, која је једногласно усвојена на ванредној сједници коју је иницирао Бехмен, тражи се да се "не дозволи политичка демонстрација и манипулисање жртвама", саопштиле су градске власти.

        Градско вијеће у овом догађају препознаје "политички чин провокације и покушај ревизије историје агресија на Сарајево и БиХ", додаје се у саопштењу.

        Градоначелник Сарајева упутио је јуче хитан захтјев Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево да забрани обиљежавање годишњице злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, најављено за 3. мај.

        Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у засједи, коју су поставиле паравојне формације "зелене беретке" и "патриотске лиге" те Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.


Ko izaziva novi haos i nasilje u Sarajevu?

— Autor sjovicicslavuj @ 13:33


29-04-2010

 
 Alija BehmenPrekjučer je MUP Kantona Sarajevo odborio, a jučer je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zatražio da se zabrani skup zakazan za ponedjeljak,  3. maja, u nekadašnoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Zahtjev za održavanje tog skupa podnio je Pododbor za obilježavanje stradanja u Drobrovoljačkoj ulici u početkom maja 1992. godine s najavom da se očekuje 300 učesnika „koji će mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježiti godišnjicu stradanja pripadnika JNA".

Hoće reviziju činjenica

 - Nema pregovora o činjenicama. Višegodišnja istraga Haškog tribunala utvrdila je da se u Dobrovoljačkoj ulici nije dogodio ratni zločin. I pored ograničenih ovlasti koje imam, neću dopsutiti da tokom mog mandata započne redeficija i reinterpretacija opsade Sarajeva, najduže u istoriji ratovanja. O činjenicama nema debate - kategoričan je gradonačelnik Behmen.

On kaže da je riječ o skupu koji je smišljen i dizajniran da izazove nasilje i da kao odgovoran čovjek ne može stajati po strani i šutjeti. Da je riječ o iskrenoj želji da se iskaže poštovanje prema nevinim civilima srpske nacionalnosti ubijenim u opkoljenom Sarajevu, i sam bi se tome pridružio.

- Građani Sarajeva su se 2. i 3. maja odbranili od napada strane vojne sile prisutne na teritoriji međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Pristanak na održavanje tog skupa bio bi upravo ono što njegovi organizatori hoće - da ponovo pregovaramo o činjenicama - ističe Behmen i naglašava:

- Ovaj skup je dio organizovane kampanje revizije sudski utvrđenih činjenica o napadu na Bosnu i Hercegovinu i zločinima počinjenim na njenom teritoriju i nad njenim građanima. U toj mjeri, ovaj skup je nastavak kampanje koja je počela hapšenjem Ilije Jurišića, pokušajem kriminalizacije odbrane Tuzle i hapšenjem bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa ganića. Ovim skupom se pokušava kriminalizirati odbrana Sarajeva. Posljednji, ali ne i najmanje bitan razlog, je sigurnost. U svjetlu nedavnih događaja, kao gradonačelnik Sarajeva dužan sam skrenuti pažnju na mogući rizik organizacije ovog događaja.

 Mogući veliki sukobi

 Behmen je juče uputio zahtjev Željku Mijatoviću, ministru MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani skup zakazan za ponedjeljak, podsjećajući ga na Zakon o javnom okupljanju. On je upozorio da bi moglo doći do haosa, odnosno ozbiljnog narušavanja javnog reda, sukoba i nasilja širih razmjera. Također  je zatražio da se danas održi vanredna sjednica Gradskog vijeća.

--------------------------------------------------------

Samo sat nakon Behmenovog zahtjeva, oglasio se Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a Milorada Dodika u Parlamentu BiH, i kazao da se radi o još jednoj provokaciji upućenoj Srbima i poruci srpskim predstavnicima da nisu dobrodošli u Sarajevo.

- Niko ne može zabraniti skup, a ako se to učini onda se može očekivati zabrana dolaska u Sarajevo i predstavnicima srpskog naroda koji rade u institucijama BiH na vrlo značajnim funkcijama - kazao je Jovičić i dodao:

- Neka Behmen zabrani skup, ali mi ćemo doći i ja ću biti među ljudima koji će obilježiti stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici.

---------------------------------------------------------------

Reagovao je i Rade Ristović, borački ministar RS i istakao da će se skup u Sarajevu održati.

S.V.

 


Baščaršiju strah od istine

— Autor sjovicicslavuj @ 11:31

Autor: Slađana Gajić   

srijeda, 28 april 2010

Opredjeljenje SDP da zabrani obilježavanje godišnjice napada na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva 3. maja 1992. godine zabrinjavajuće je za cijelu BiH i jasno pokazuje kakav je stav bošnjačke političke elite prema istini o stradanju Srba u glavnom gradu BiH.

Ovo je jedinstvena ocjena cjelokupne javnosti Republike Srpske, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Rade Ristović, rekao je da bi sve u Srpskoj trebalo da zabrine zahtjev gradonačelnika Sarajeva, Alije Behmena, inače kadra SDP, da se zabrani dan ranije dogovoreno obilježavanje godišnjice stradanja pripadnika JNA.

On je rekao da začuđuje da se na takav način kao predstavnik građanske opcije oglašava gradonačelnik, te dodao da se onda može samo misliti kako razmišljaju stranke u FBiH.

- Sigurno je da narod nećemo voditi tamo gdje nema obezbjeđenja, ali mi se nadamo i dajemo ponovo naš zahtjev na razmatranje MUP-u Kantona Sarajevo. Pošto smo u utorak dobili uvjerenje od kantonalnog MUP mi se nadamo da će taj skup uz dobro objezbjeđenje biti održan - kazao je Ristović.

Ristović je rekao da je premijer RS, Milorad Dodik, pozdravio inicijativu Odbora da se u Dobrovoljačkoj ulici obilježi stradanje pripadnika JNA. Kako je naglasio, vapaj porodica da se godišnjica stradanja obilježi na samom mjestu događaja, u Dobrovoljačkoj ulici, osnovni je razlog zbog kojeg je donesena ovakva odluka.

- Ništa nije ispolitizovano, jer je to skup bez ikakvih govora, bez ikakvih određenih manifestacija. Samo želimo prošetati Dobrovoljačkom ulicom, zapaliti svijeće i položiti cvijeće - kazao je Ristović.

---------------------------------------------------------------

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, na konferenciji za novinare na kojoj nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja pojasnio je da zabranu obilježavanja 18. godišnjice stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici smatra dijelom organizovane kampanje revizije sudski utvrđenih činjenica o napadu na BiH i zločine počinjene na njenoj teritoriji i njenim građanima.

Gradonačelnik Sarajeva je poručio da neće dozvoliti da se pregovara o činjenicama koje je utvrdila istraga Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

- Posljednji, ali ne i najmanje bitan razlog jeste bezbjednost. U svjetlu nedavnih događaja kao gradonačelnik Sarajeva dužan sam skrenuti pažnju na mogući rizik organizacije ovog događaja. Smisao ovog skupa jeste narušavanje bezbjednosti grada Sarajeva i još jednom pozivam ministra unutrašnjih poslova, Željka Mitrovića, da uvaži moj zahtjev i onemogući ovaj dirigovani atak na bezbjednost građana Sarajeva -  rekao je Behmen.

-------------------------------------------------------

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, smatra da poziv Behmena da se zabrani obilježavanje 18 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, predstavlja još jednu provokaciju upućenu Srbima i poruku srpskim predstavnicima da nisu dobrodošli u Sarajevo.

- Bošnjaci su obilježavali datume stradanja sunarodnika u mnogim mjestima u RS i neka to čine, ali kada bi trebalo da isto to urade i Srbi, onda su svi na nogama. Ne vidim razloga zašto bi se zabranilo da ljudi na miran i dostojanstven način dođu i bez provokacija i govora odaju počast nevino stradalim golobradim mladićima - rekao je Jovičić.

On je istakao da niko ne može da zabrani skup planiran za 3. maja, već bi upravo i Behmen trebalo da taj dan zajedno s porodicama žrtva oda počast vojnicima stradalim u Dobrovoljačkoj ulici.

- Ako bi skup bio zabranjen onda se može očekivati zabrana dolaska u Sarajevo i predstavnicima srpskog naroda koji rade u institucijama BiH na vrlo važnim funkcijama. To pokazuje da je Sarajevo, iako se predstavlja kao glavni grad BiH, jednonacionalni grad s više od 95 odsto bošnjačkog stanovništva i nije onda nikakvo čudo što Behmen može da odlučuje o svemu i svačemu, kad Srba skoro da u Sarajevu i nema - upozorio je Jovičić.

Prema njegovim riječima, Behmenova izjava da su u Dobrovoljačkoj ulici legitimno napadnute agresorske snage pokazuje njegov odnos prema stradanjima ljudi iz drugog naroda i to je nova uvreda žrtava i po drugi put ubijanje ljudi koji su stradali prije 18 godina.

------------------------------------------------------------------

- Behmenov zahtjev da se povuče saglasnost za obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici, konačno je skinuo sve maske sa zajedničke države, za koju se bošnjačke političke stranke zalažu, kroz ukidanje eniteta i nelegalnu reviziju ustava - izjavio je izvršni sekretar SNSD-a, Rajko Vasić.

- SDP-ov gradonačelnik je na ovaj način poručio građanima BiH da je Sarajevo isključivo bošnjačko i da oni, bošnjački lideri, odlučuju o tome ko je heroj a ko zločinac, koga bi trebalo država da sahranjuje, a koga se ne smije ni pominjati niti obilježavati njegovu tragediju - ocijenio je Vasić.

Drugi gradovi imaju obilježja i neznanom junaku, naglasio je Vasić, a u Sarajevu nije moguće obilježiti ni žrtve iz direktnog prenosa.

------------------------------------------------------------------

Predstavnici organizacija boračkih kategorija iz Republike Srpske smatraju da zahtjev gradonačelnika Sarajeva da se zabrani obilježavanje godišnjice zločina nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, pokazuje da bošnjačka politička elita nije spremna da se suoči sa istinom, odnosno ratnom prošlošću i počinjenim zločinima nad Srbima u BiH.

Predsjednik BORS-a, Pantelija Ćurguz, smatra da su zločin u Dobrovoljačkoj ulici i ostali događaji u Sarajevu trn u oku sadašnjim i bivšim bošnjačkim funkcionerima i da ih strašno boli zahtjev RS da se održi pomen na mjestu gdje su stradali Srbi, ističući da su ti događaji bili uvertira i odredili karakter rata u BiH.

-------------------------------------------------------------------

Predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić, rekao je da se nakon ovakvog zahtjeva gradonačelnika Sarajeva može očekivati slična reakcija u RS prilikom obilježavanja stradanja Bošnjaka na prostoru RS.
Dukić je podsjetio da je Savez logoraša RS prije pet godina tražio da se zakonski na nivou BiH reguliše pitanje obilježavanja stratišta svih naroda na prostoru BiH, kako ovo pitanje ne bi bilo zloupotrebljavano od strane bošnjačkih političara u predizborne svrhe.

------------------------------------------------------------

Suljagić ućutkao novinare

Postavljanje pitanja Aliji Behmenu novinarima je onemogućio Emir Suljagić, savjetnik za medije gradonačelnika, koji je poručio da pitanja postavlja u Banjoj Luci premijeru Republike Srpske, Miloradu Dodiku, a ne u Sarajevu. Behmenova konferencija za novinare okončana je uz negodovanje svih novinara, kako medija iz Federacije BiH tako i iz RS, koji su je okarakterisali kao izvještavanje sa sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista.

------------------------------------------------------------------------

KAPLAN Prvo presuda, pa obilježavanje

SDA smatra da događaji iz proteklog rata koji nisu potvrđeni presudama domaćih i stranih sudova ne bi trebalo da budu povod za javna masovna okupljanja, između ostalog i zbog bezbjednosnih razloga, rekao je Srna porparol ove stranke, Salmir Kaplan. Kaplan nije želio da komentariše današnji poziv gradonačelnika Sarajeva, Alije Behmena, da se zabrani najavljeno obilježavanje godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja u Sarajevu.

- Behmen je na vlasti u Sarajevu, a ne SDA - kaže Kaplan.
Kaplan je napomenuo da su slična okupljanja Bošnjaka u Republici Srpskoj, poput onih u Srebrenici, Višegradu i Prijedoru, bila održana nakon presuda stranog i domaćeg pravosuđa.

-----------------------------------------------------------

KRESO Nije ništa sporno

Predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso, izjavila je da ne vidi razlog zašto bi trebalo spriječiti najavljeni skup povodom 18 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Niko iz pravosuđa ne može komentarisati bilo koji događaj u koji se umiješa politika. Ali, kao čovjek smatram da bi porodicama svih žrtava bilo gdje da su trebalo omogućiti da na miran i dostojanstven način odaju počast svojim najmilijim - izjavila je Kreso.

 

Powered by blog.rs