Slavko Jovičić

Владислав Петковић Дис ... ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

— Autor sjovicicslavuj @ 23:45
 

Владислав Петковић Дис
трагично страдао 16. маја 1917, код Крфа.
 
Био је велики српски пјесник и родољуб. 
Радио као учитељ и царински службеник. 
Био је извјештач са фронта у Балканским ратовима. 
За вријеме Првог свјетског рата, 
преживио је повлачење преко Албаније, 
одакле је пребачен на Крф, а затим транспортован у Француску, 
гдје пише своју посљедњу збирку пјесама Недовршене пјесме. 

При повратку у Грчку брод на коме је пловио 

пресреће и потапа њемачка подморница код Крфа

 

Господо политичари, а гдје сте оно прије били? НИГДЈЕ!

— Autor sjovicicslavuj @ 19:21
 

Господо политичари док нисте постали то што сте сад,
а гдје сте оно прије били?

НИГДЈЕ!

Данас се на стратиштима српског страдања први појављују српски политичари,
којих прије никад и нигдје није било!
 
 
Напад муслиманских полицијских и паравојних формација на колону возила
тадашње регуларне ЈНА, која се по договору повлааила.
Напад се десио на Брчанској Малти у Тузли 15. маја 2004. године
 
----------------------------------------------------
Српска новинска агенција - СРНА 15. maj 2004. годинe

Делегација Савеза логораша РС, уз јако полицијско обезбјеђење и велики протест тузланског становништва, положила је вијенац и цвијеће у Брчанској малти у Тузли, на мјесту страдања погинулих војника бивше ЈНА у тузланској колони 15. маја 1992. године.
 
Петочлана делегација Савеза логораша РС данас је једва успјела да стигне до Брчанске малте и положи вијенац на мјесту гдје је 15. маја 1992. године звјерски нападнута колона ЈНА у којој је побијено више од 50 голобрадих младића и њихових официра", изјавио је потпредседник Савеза логораша РС Славко Јовичић.
 
 "Полиција Тузланског кантона професионално је одрадила свој посао и уложила велике напоре да обезбиједи нашу делегацију и да нас спаси линча у Тузли", рекао је Јовичић.

Он је додао да данашњим чином Савез логораша РС није завршио са намјером да на мјесто страдања постави спомен плочу. "Већ наредне седмице пред Уставним судом и Судом за људска права покренућемо поступак против општинског вијећа Тузла, који су нам забранили да поставимо плочу, јер она мора бити спомен обиљежје страдању на Брчанској малти. Само на такав начин може доћи до мира и помирења", нагласио је Јовичић. 


Општинско вијеће Тузла одбило је захтјев логораша РС, сматрајући га неморалним и уврједљивим за Тузлу и у супротности са постојећим законским прописима.
-------------------------------------------------------------------
НАПОМЕНА: 
ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

Сада, већ давне 2004. године, 15. маја, били смо на Брчанској Малти у Тузли, а гдје сте господо ви, садашњи српски политичари тада били?
Тако је било некада када нам нико из власти Републике Српске није помагао, него су сматрали да смо ми нека група лудака која иде свјесно да изгуби главе.
Данас кад је прошло много година је обрнуто. На стратишта српског страдања први иду актуелни политичари и високи функционери из Републике Српске којима је циљ само да буду виђени. Јер, сасвим логично је питање - господо политичари гдје сте били прије? Е тада вам као обичним грађанима није ни на ум падало да будете на мјестима српског страдања.
А данас први хрлите и то све о трошку Републике Српске. /Аута, гориво, возачи/, а бићете виђени и у ударним вијестима на телевизијама и у новинама.
Шта је то ако није политичко самољубље и приказивање у народу као људи који саучествују у болу породица чији су најмилији злочиначком руком страдали.
Заправо, ради се о лицемјерју, јер да нисте то што сте данас, ма ни на ум вам не би пало да се појављујете на таквим мјестима, као што никада нисте били ни прије, све док нисте постали политичари.
 

Атлетичар Милан Ристић обезбиједио норму за ОИ у Рију

— Autor sjovicicslavuj @ 01:59

 
 

Српски атлетичар Милан Ристић,
који се налази на студијама у Америци,
остварио је пласман на Олимпијске игре у Рију. 

Он је 12. српски атлетичар који је остварио норму за пут у Бразил.

Ристић је на такмичењу одржаном на Флориди поставио нови национални рекорд на 110м препоне, који сада износи 13.39 секунди.

Он је оборио сопствени рекорд из прошле године који је био 13.50, док је норма за Рио 13.47 секунди.

 


ЗЛОЧИН У ТУЗЛИ НАД ПРИПАДНИЦИМА ЈНА ... Тузланска колона!

— Autor sjovicicslavuj @ 22:20

Данас, 15. маја обиљежава се 24. године од злочиначког масакра муслиманских полицијских и паравојних снага над припадницима тадашње регуларне ЈНА.

Напад на колону ЈНА у Тузли извршиле су муслиманске снаге 15. маја 1992. године, приликом повлачења припадника ЈНА из Тузле. 
Догађај је познат као „Тузланска колона“.

Напад је био један од важнијих догађаја током рата у Босни и Херцеговини, а извршили су га припрадници Патриотске лиге и муслиманског МУП БиХ. 
Напад је директно приказиван на локалној телевизијској станици.

У нападу на колону погинуло је 59 припадника ЈНА, док су 44 рањена. Колона ЈНА је из засједе нападнута у Тузли 15. маја 1992. године приликом договореног напуштања касарни и града.

ЈАСЕНОВАЦ - УСТАШКИ ГЕНОЦИД И СРПСКО СТРАДАЊЕ! ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ! ------------------------------------ Данас се биљежава 71 године од страдања жртава усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац!

— Autor sjovicicslavuj @ 13:23
 
 
ДА СЕ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ!
 
 Данас је обиљежена 71 година од страдања жртава усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем старишту Доњој Градини. Обиљежавање је почело у Козарској Дубици гдје је у Цркви Светих апостола Петра и Павла Свету архијерејску литургију служио Његово преовештенство епископ бањалучки Јефрем.
 
У Доњој Градини данас је обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Церемонија обиљежавања почела је полагањем вијенаца, након чега је услиједио вјерски помен жртвама, затим обраћања званичника и Меморијална академија, којом је ова церемонија и завршена.

У Јасеновцу и Доњој Градини од августа 1942. до априла 1945. године страдало више од 700 хиљада људи, преко 500 хиљада Срба, затим Јевреја и Рома. 
 
                   
 
 

Пјесма Ђурђевдан настала у сарајевском возу смрти за Концентрациони усташки логор Јасеновац ... ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ!

— Autor sjovicicslavuj @ 13:48

Пјесма Ђурђевдан настала је возу смрти који је путовао из Сарајева за Јасеновац. На путу према казамату, заточеници у вагонима без хране и воде почели су да падају у кризе због страха и неизвијесности.

У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске „Слоге“ у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извјежбаним и смјелим баритоном из срца и душе први пут је запјевао: „Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!“

„Од самог почетка сукоба, усташе су хапсиле српски народ. Због сурових прогона Срби су почели бјежати из Сарајева. Уточиште су налазили на сусједним планинама или пак у Србији. Наравно, одређен број људи је остао у свом граду, вјерујући да у душманима ипак постоји мрва човјечности и емпатије. Нису ни претпоставили шта им ђаволи спремају.

Освануо је шести мај 1942. године. Било је то хладно сарајевско јутро. Полиција Независне државе Хрватске (НДХ) наредила је да се Србима припреми „ђурђевдански уранак“. У четири сата ујутру у град су се сливале колоне заробљеника из Јајце-касарне – са брда изнад Бембаше. Придружили су им се сапатници из логора Беледије, Ћемалуше те Централног и Градског затвора као и касарне Војводе Степе. Колоне су се сусреле на Обали Кулина бана где су дочекали воз смрти.
 
Башчаршија - Усташе одводе похапшене Србе у воз смрти Сарајево - Јасеновац
 
 
Наиме, трамвајска пруга у Сарајеву имала је ширину ускоколотрачне жељезнице па је воз из Брода по наредби руководства НДХ ушао у град.Пред очима српских мученика на Обали Кулина бана појавила се дуга композиција теретних вагона која се простирала баш колико и колона затвореника – од Вјећнице па све до Електроцентрале.
 
 У колони је било око три хиљаде Срба, махом младих људи. Међу њима је било и домаћина који су утамничени заједно са својим синовима. Разуларени усташа пред колоном је узвикивао: „Ђе сте Срби? Бесплатно вас водимо на теферич у Јасеновац!“.
 
На вагонима је писало „седам коња или четрдесет војника“ а усташе су у један вагон уводиле и до двије стотине људи. Воз смрти је тог истог 6. маја 1942. године, на Ђурђевдан из Сарајева кренуо у Јасеновац. На путу према казамату, заточеници у вагонима без хране и воде почели су падати у кризе због страха и неизвијесности. У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске „Слоге“ у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извјежбаним и смјелим баритоном из срца и душе запјевао је: „Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!“
 
По доступним свједочењима, усташе су због пјесме Ђурђевдан затвориле шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на малом простору збијени једни до других. Од три хиљаде колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло двије хиљаде душа, а њих двије стотине је преживјело тортуру. Захваљујући преживјелима ми данас знамо за овај догађај.
 
 Под утиском ове приче, Горан Бреговић је обрадио пјесму коју су пјевали заробљеници – „Ђурђевдан је“. Та пјесма је у међувремену постала планетарни хит који се изводи на више свјетских језика.
 
 
На нашу велику жалост, многи Срби данас не знају за воз смрти и за право значење ове пјесме. Сви смо свједоци да је она заступљена на свакој српској прослави, уз алкохол и дигнуте руке. Било би сјајно када бисмо за промјену почели поштовати нашу прошлост. То је једини начин да нас будућност не прогута и да не дочекамо неки нови крвави Ђурђевдан.

 
Нека је вјечна слава свим жртвама
јасеновачког усташког казамата смрти!
 
 

ЗЛОЧИН У ДОБРОВОЉАЧКОЈ улици у Сарајеву - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

— Autor sjovicicslavuj @ 10:50

ЗЛОЧИН У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ 
У САРАЈЕВУ

Никад српска историја
и бошњачка повијест
неће доћи до истине,
јер се до истине
не долази компромисом.

+++++++++++++++++++++++
 
ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ И ПОКОЈ ДУШАМА
ЗВЈЕРСКИ ЛИКВИДИРАНИМ ЉУДИМА!
 
 

3. маја је годишњица ... НЕКАЖЊЕНИ РАТНИ ЗЛОЧИН У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ У САРАЈЕВУ

— Autor sjovicicslavuj @ 23:04
 
ПИШЕ Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић никад није изашао пред суд и да суд каже је ли крив или није за злочин у сарајевској Добровољачкој, данас Улици Хамдије Крешевљаковића 3. маја 1992. године.
Нећу да спекулишем, јер нисам ни судија ни тужилац. Ја само тражим правду за српске жртве. Нека Ејуп Ганић изађе пред суд и нека се докаже је ли крив или није. Нажалост, надао сам се да ће то утврдити Хашки трибунал, јер сам још давно лично предао предмет "Добровољачка улица" бившем главном хашком тужиоцу Карли дел Понте.
 
Антисрпски тужилац и жена монструм
Карла дел Понте
Моје надање се није остварило, јер док је она била главни тужилац Хашког трибунала није хтјела да отвори ниједан предмет гдје су Срби страдали. Свима је познато да је Хашки суд био политички и селективни суд који је имао задатак само да суди Србима.

Послије престанка вођења истрага од стране Хашког трибунала никада ни Суд БиХ није отворио предмет "Добровољачка" и тако је Ганић, један од главних актера у случају "Добровољачка улица", сад за сад, амнестриран од одговорности. Постоје живи свједоци и бројни документи, тонски и видео-записи захваљујући којима се јасно може доказати да је Ганић један од најодговорнијих за почињенени злочин над припадницима ЈНА.
 
 Заробљени војници регуларне ЈНА


Ганић и даље као папагај понавља већ излизану матрицу да су се у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву сукобиле двије војне формације - Територијална одбрана БиХ и бивша ЈНА и да је том приликом погинуло пет или шест људи. 
И данас подсјећам Ганића и живе муслиманске злочинце да је ЈНА тада била једина регуларна армија у бившој Југославији.

То што је /тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ/ Алија Изетбеговић двије године прије рата наредио да се муслимани повуку из ЈНА била је њихова стратегија коју је подржао тадашњи амбасадор САД у Београду Ворен Цимерман, који је давао упуства Изетбеговићу како да направи самосталну БиХ, а огромну улогу у свему томе је имао и Ганић.
 
Припадници "Зелених беретки" врше запречавање улице
и онемогућавају пролазак колоне возила ЈНА

Надам се да ће једног дана бар суд у Београду отворити предмет "Добровољачка",  јер ако суд у Њемачкој и САД може да суди за злочине почињене на подручју бивше Југославије, онда не видим разлог зашто Ганићу не би могао да суди и суд у Беогрду. Још увијек се надам да ће Ганић завршити на суду у Београду, али немам ништа против да ускоро буде процесуиран и пред Судом БиХ.


Безброј пута сам поставио питање зашто Суд БиХ и тужилаштво нису отворили тај, као и неке друге  предмете гдје су Срби страдали, али увијек сам добијао исти одговор  - "истражне радње су у току".

Ганић је годинама понављао исту неаргументовану причу да су Срби 2, маја срушили "пола Сарајева".

Њему се у магли причањавало да је пола Сарајева било сравњено вјероватно због  једне виле чији је власник био Србин, а коју је у току рата отео, као што су отели многе куће и пословне просторе Срба које им ни дан данас нису вратили, као ни огромну имовину Српске православне цркве. Кад смо већ код Српске православне цркве желим да подсјетим да је један дио Сарајева изграђен на имовини СПЦ која још није враћена.

Тужилаштво за ратне злочине Србије покренуло је крајем 2010. године истрагу против 19 држављана које сумњичи за убиство војника ЈНА почињено у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, међу којима су и чланови ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић.

Захтјевом за провођење истраге одређени број осумњичених се као високи политички и војни функционери тадашњих власти БиХ терете за издавање наређења за напад, за планирање и организовање напада на војнике и друге припаднике ЈНА у Сарајеву.

Њих сумњиче за ратне злочине почињене у нападу на војну болницу, Дом ЈНА и касарну Сарајеву, као и за напад у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године.

У изводу из кривичне пријаве наводи се да су Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић као чланови Предсједништва БиХ организовали и наредили Мустафи Хајрулаховићу /у међувремену умро/ и Јусуфу Пушини да 3. маја 1992. године нападну колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.
 
Ратни чланови такозваног Предсједништва БиХ
Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић

Ганић и Кљујић су према пријави, издали наређење за напад иако је био постигнут договор да се Команди Друге области ЈНА омогући да мирно напусти Сарајево. На тај начин њих двојица непосредно су учествовали у убијању и рањавању више десетина припадника ЈНА.

Упркос доказима за овај злочин који су достављени и Тужилаштву БиХ још нико није одговарао. 

МИЛИЦА РАКИЋ - НЕМА ЗАБОРАВА, А НИ ОПРОСТА НАТО ЗЛОЧИНЦИМА!

— Autor sjovicicslavuj @ 22:48

Навршило се пуних 17. година од како су  НАТО злочинци 17. априла 1999. године, убили трогодишњу Милицу Ракић.
 
Трагедија се догодила након што је гелер од распрскавајуће бомбе улетио у купатило и погодио девојчицу у главу док је сједела на ноши.

Милица Ракић је након погибије постала симбол српског страдања 1999. године, а њене слике и прича о њеној судбини брзо су обишли свијет. 
 
Злочинци и убице никад се нису покајали, али и мртве очи Милице Ракић из Царства небеског ће прогањати злочинце из НАТО Алијансе.                                                            

ВЈЕЧНА ТИ СЛАВА МИЛИЦЕ,

НАШЕ СРПСКО ЧЕДО!

 

*************************************
 

Још нема правде за жртве из "Силоса"

— Autor sjovicicslavuj @ 10:04

27. јануара 1996. године, на Светог Саву, затворен је посљедњи концентрациони логор у претходном грађанском рату у Босни и Херцеговини.

— Autor sjovicicslavuj @ 19:45
 
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ 

27. јануара, на Светог Саву прије 20. година распуштен је посљедњи концетрациони логор у БиХ - Силос, и то два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума и предвиђеног рока за рспуштање логора у БиХ.

Из логора Силос, у којем је било затворено више од 600 српских цивила, тог 27. јануара 1996. године изашла су 44 логораша. Само седам дана раније на Богојављење и прије коначног затварања концентрационог логора смрти, након 44 мјесеца стравичног страдања и злостављања, односно након 1.334 дана муслиманке власти заједно са још четрдесетак логораша пустиле су ме на слободу, дакле 19. јануара, те 1996. године.


 

Логор је отворен 11. маја 1992. године, а затворен је истог датума када и злогласни фашистички логор из Другог свјетског рата Аушвиц. Најмање ту има било какве симболике и коинциденције.

  Према мојим сазнањима, 24 српска логораша убијена су тортурама, свакодневним физичким злостављањем, пребијањем и мучењем глађу.

На изградњи фамозног тунела испод аеродромске писте “Бутмир”, 'тунела српског страдања'`, који су муслимани назвали `тунел спаса`, око 50 логораша је убијено, шест из Силоса, а остали су били цивили присилно затворени у логор у Храсници или ангажовани у тзв. Радни вод састављен од Срба био је заправо 'живи штит' у одбрани муслиманских територија на подручју Храснице, Бутмира, муслиманске Илиџе итд.

У Силосу су били затворени мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих једна у шестом мјесецу трудноће.

Осим 11 војника који су били резервни војници ухваћени на линији у Хаџићима, сви остали били су цивилна лица. Кроз логор Силос прошло је, према мојим сазнањима и евиденцији, више од 600 српских цивила, углавном са подручја Пазарића и Тарчина.

Логораши су сваки дан добијали по пет кашика неке текућине и парче хљеба /хљеб се дијелио на 12-14 шнита/.

За прва 63 дана, од 77 килограма колико сам имао, изгубио сам 43, тако да сам 8. августа 1992. године имао свега 34 килограма. Да није било коже кости би се саме растављале и распадале. Вагали смо се на вагама које су служиле за вагање жита.

1993. године почело је одвођење логораша из Силоса на прве одбрамбене линије муслиманске војске на Игману од стране злогласне муслиманске јединице “Зулфикар” /Зулфикар Алишпаго оснивач и финасијер те злочиначке формације, родом из Санџака/, затим у Храсницу, гдје смо даноноћно копали траншеје, правили утврђења, ровове, бункере.

Концентрациони логор Силос је најзлогласнији логор у протеклом грађанском рату у БиХ зато што је најдуже трајао и што су, како су утврдили стручњаци на основу исказа свједока, логораши у том логору мучени на 167 начина, мучени су методама које савременој цивилизацији су непојмљиве и неразумљиве.

 
Сва документација о томе била предата бившој главној тужитељки Хашког трибунала Карли дел Понте, али то је био Сизифов посао, јер Дел Понтеова је имала само један циљ, а то је потпуна сатанизација српског народа.

 У међувремену од завршетка рата па до данас због стравичних мучења преко 120 логораша је умрло широм ове планете, од Аустралије, Америке, Европе, Србије и наравно на подручју Републике Српске.

С обзиром да је суђење у току ниједном реченицом нити својим потезом не желим да ометам ток суђења.

Свим сапатницима који су на најтрагичнији начин у току рата, али због стравичних посљедица и након рата завршили своје животе, уморене од стране злочиначких руку, метака, ножева итд. изражавам највећи пијетет и стално се молим Господу Богу за њихове племените душе у Царству небеском.

Главном хашком тужиоцу Карли дел Понте предао сам 
бројну документацију о почињеним злочинима над Србима.
Али она је звијер у људској кожи 

и њу нису интересовали злочини почињени над Србима.
 
 
---------------------------------------------------------------------------
ВЈЕЧНА ВАМ СЛАВА БРАЋО МОЈА, 
КОЈА ПОСТРАДАСТЕ ОД ЗЛОЧИНАЧКИХ РУКУ
САМО ЗАТО ШТО СТЕ БИЛИ СРБИ!
 
 

Данас, 14.10.2015. је: Покров Пресвете Богородице

, , — Autor sjovicicslavuj @ 20:34
 
  Од увек је црква прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим ходатајственим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

Догађај који црква данас спомиње и празнује доказује само то постојано покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским. 1. октобра 911. год. у време цара Лава Мудрога (или Философа) било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Народа је била пуна црква. У позадини цркве стајао је св. Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четврти сат ноћи појави се Пресвета Богородица изнад народа са распростртим омофором на рукама, као да том одећом покриваше народ.

Беше обучена у златокрасну порфиру и сва блисташе у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.
Св. Андреј видећи то јављање показа руком Епифанију блаженом, и упита га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?" Одговори Епифаније: „видим, оче, и ужасавам се!" Због тога се установи ово празновање, да нас подсети како на тај догађај тако и на стално покровитељство Пресвете Богородице, кад год ми то покровитељство, тај покров њен молитвено иштемо у невољама.

 

САВА ШУМАНОВИЋ - Да се не заборави!

— Autor sjovicicslavuj @ 01:09
 
За сјећање и за памћење...
На данашњи дан /30-8./ 
усташе су стријељале
једног од најзначајнијих 
српских сликара 20. вијека

 САВУ ШУМАНОВИЋА

 

ОПОМИЊЕМ и НАПОМИЊЕМ! ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

— Autor sjovicicslavuj @ 00:26

Пјесма Ђурђевдан настала у сарајевском возу смрти за Концентрациони усташки логор Јасеновац ...ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ!

— Autor sjovicicslavuj @ 23:44
 
 
 
Пјесма Ђурђевдан настала је возу смрти који је путовао из Сарајева за Јасеновац. На путу према казамату, заточеници у вагонима без хране и воде почели су да падају у кризе због страха и неизвијесности.

У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске „Слоге“ у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извјежбаним и смјелим баритоном из срца и душе први пут је запјевао: „Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!“

„Од самог почетка сукоба, усташе су хапсиле српски народ. Због сурових прогона Срби су почели бјежати из Сарајева. Уточиште су налазили на сусједним планинама или пак у Србији. Наравно, одређен број људи је остао у свом граду, вјерујући да у душманима ипак постоји мрва човјечности и емпатије. Нису ни претпоставили шта им ђаволи спремају.

Освануо је шести мај 1942. године. Било је то хладно сарајевско јутро. Полиција Независне државе Хрватске (НДХ) наредила је да се Србима припреми „ђурђевдански уранак“. У четири сата ујутру у град су се сливале колоне заробљеника из Јајце-касарне – са брда изнад Бембаше. Придружили су им се сапатници из логора Беледије, Ћемалуше те Централног и Градског затвора као и касарне Војводе Степе. Колоне су се сусреле на Обали Кулина бана где су дочекали воз смрти.
 
 Башчаршија - Усташе одводе похапшене Србе у воз смрти Сарајево - Јасеновац
 
Наиме, трамвајска пруга у Сарајеву имала је ширину ускоколотрачне жељезнице па је воз из Брода по наредби руководства НДХ ушао у град.
Пред очима српских мученика на Обали Кулина бана појавила се дуга композиција теретних вагона која се простирала баш колико и колона затвореника – од Вјећнице па све до Електроцентрале.

У колони је било око три хиљаде Срба, махом младих људи. Међу њима је било и домаћина који су утамничени заједно са својим синовима. Разуларени усташа пред колоном је узвикивао: „Ђе сте Срби? Бесплатно вас водимо на теферич у Јасеновац!“.
На вагонима је писало „седам коња или четрдесет војника“ а усташе су у један вагон уводиле и до двије стотине људи. Воз смрти је тог истог 6. маја 1942. године, на Ђурђевдан из Сарајева кренуо у Јасеновац. На путу према казамату, заточеници у вагонима без хране и воде почели су падати у кризе због страха и неизвијесности. У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске „Слоге“ у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извјежбаним и смјелим баритоном из срца и душе запјевао је: „Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!“

По доступним свједочењима, усташе су због пјесме Ђурђевдан затвориле шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на малом простору збијени једни до других. Од три хиљаде колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло двије хиљаде душа, а њих двије стотине је преживјело тортуру. Захваљујући преживјелима ми данас знамо за овај догађај.
 
 
Под утиском ове приче, Горан Бреговић је обрадио пјесму коју су пјевали заробљеници – „Ђурђевдан је“. Та пјесма је у међувремену постала планетарни хит који се изводи на више свјетских језика. 

Али, на нашу велику жалост, многи Срби данас не знају за воз смрти и за право значење ове пјесме. Сви смо свједоци да је она заступљена на свакој српској прослави, уз алкохол и дигнуте руке. Било би сјајно када бисмо за промјену почели поштовати нашу прошлост. То је једини начин да нас будућност не прогута и да не дочекамо неки нови крвави Ђурђевдан.

Нека је вјечна слава свим жртвама јасеновачког усташког казамата смрти!


Некажњени ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву

— Autor sjovicicslavuj @ 08:16

ПИШЕ Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић никад није изашао пред суд и да суд каже је ли он крив или није за злочин у сарајевској Добровољачкој, данас Улици Хамдије Крешевљаковића 3. маја 1992. године
Нећу хипотетички да правим спекулације, нисам ни судија ни тужилац. Ја само тражим правду за српске жртве. Нека Ејуп Ганић изађе пред суд и нека се докаже је ли крив или није. На жалост, надао сам се да ће то утврдити Хашки трибунал, јер сам још давно лично предао предмет "Добровољачка улица" бившем главном хашком тужиоцу Карли дел Понте.
Антисрпски тужилац
и жена монструм
Карла дел Понте
 
Моје надање се није остварило, јер док је она била главни тужилац Хашког трибунала није хтјела да отвори ни један предмет гдје су Срби страдали. Свима је познато да је Хашки суд политички и селективни суд који је имао задатак само да суди Србима.

Послије престанка вођења истрага од стране Хашког трибунала никада ни Суд БиХ није отворио предмет "Добровољачка" и тако је Ганић, један од главних актера у случају "Добровољачка улица", сад за сад, амнестриран од одговорности. Постоје живи свједоци и бројни документи, тонски и видео-записи захваљујући којима се јасно може доказати да је Ганић један од најодговорнијих за почињенени злочин над припадницима ЈНА.
Заробљени војници регуларне ЈНА

Ганић и даље као папагај понавља већ излизану матрицу да су се у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву сукобиле двије војне формације Територијална одбрана БиХ и бивша ЈНА и да је том приликом погинуло пет или шест људи. 
И данас подсјећам Ганића и живе муслиманске злочинце да је ЈНА тада била једина регуларна армија у бившој Југославији.

То што је /тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ/ Алија Изетбеговић двије године прије рата наредио да се муслимани повуку из ЈНА, била је њихова стратегија коју је подржао тадашњи амбасадор САД у Београду Ворен Цимерман који је давао упуства Изетбеговићу како да направи самосталну БиХ, а огромну улогу у свему томе је имао и Ганић. 


 Надам се да ће једног дана бар суд у Београду отворити предмет "Добровољачка",  јер ако суд у Њемачкој и САД може да суди за злочине почињене на подручју бивше Југославије, не видим разлог зашто онда не би могао да суди и суд у Беогрду Ганићу. Још увијек се надам да ће Ганић завршити на суду у Београду, али немам ништа против да ускоро буде процесуиран и пред Судом БиХ.
 
Безброј пута сам поставио питање зашто Суд БиХ и тужилаштво нису отворили тај, као и неке друге  предмете гдје су Срби страдали, али увијек као одговор добијао сам једну флоскулу - истражне радње су у току.
Ганић је годинама понављао исту неаргументовану причу да су Срби 2, маја срушили "пола Сарајева".

Њему се у магли причањавало да је пола Сарајева било сравњено вјероватно због  једне виле чији је власник био Србин, а коју је у току рата отео, као што су отели многе куће и пословне просторе Срба које им ни дан данас нису вратили, као ни огромну имовину Српске православне цркве. Кад смо већ код Српске православне цркве желим да подсјетим да је један дио Сарајева изграђен на имовини СПЦ која још није враћена.

Тужилаштво за ратне злочине Србије покренуло је крајем 2010. године истрагу против 19 држављана које сумњичи за убиство војника ЈНА почињено у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, међу којима су и чланови ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић.

Захтјевом за провођење истраге одређени број осумњичених се, као високи политички и војни функционери тадашњих власти БиХ, терете за издавање наређења за напад, за планирање и организовање напада на војнике и друге припаднике ЈНА у Сарајеву.

Њих сумњиче за ратне злочине почињене у нападу на војну болницу, Дом ЈНА и касарну Сарајеву, као и за напад у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године.

У изводу из кривичне пријаве наводи се да су Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић, као чланови Предсједништва БиХ, организовали и наредили Мустафи Хајрулаховићу /у међувремену умро/ и Јусуфу Пушини да 3. маја 1992. године нападну колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.


Ратни чланови Предсједништва БиХ
-Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић
Ганић и Кљујић су, према пријави, издали наређење за напад иако је био постигнут договор да се Команди Друге области ЈНА омогући да мирно напусти Сарајево. На тај начин њих двојица непосредно су учествовали у убијању и рањавању више десетина припадника ЈНА.

Упркос доказима за овај злочин који су достављени и Тужилаштву БиХ, још нико није одговарао.
 

ЗЛОЧИН У ДОБРОВОЉАЧКОЈ - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

— Autor sjovicicslavuj @ 23:14
 
На данашњи дан, 3. мај
.................................
Никад српска историја 
и бошњачка повијест 
неће доћи до истине,
јер се до истине
не долази компромисом.
 

********************************************************
 

ЈАСЕНОВАЦ - УСТАШКИ ГЕНОЦИД И СРПСКО СТРАДАЊЕ!

— Autor sjovicicslavuj @ 10:27

ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ!

***********

 
ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ  СТРАДАЊЕ НЕВИНИХ СРБА, ЈЕВРЕЈА, РОМА И ОСТАЛИХ, У ЗЛОГЛАСНОМ УСТАШКОМ КОНЦЕНТРАЦИОНОМ ЛОГОРУ СМРТИ И ГЕНОЦИДА - ЈАСЕНОВЦУ
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ВЈЕЧНА СЛАВА СВИМ СТРАДАЛИМ!
 
 
У Доњој Градини данас је обиљежен Дан сјећања
на жртве усташког злочина - геноцида
у концентрационом логору Јасеновац
и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Церемонија обиљежавања почела је полагањем вијенаца,
након чега је услиједио вјерски помен жртвама,
затим обраћања званичника и Меморијална академија,
којом је ова церемонија и завршена.

У Јасеновцу и Доњој Градини
од августа 1942. до априла 1945. године
страдало више од 700 хиљада људи,
преко 500 хиљада Срба,
затим Јевреја и Рома. 

 

КО МОЖЕ ДА ЗАБОРАВИ 24. МАРТ И ЗЛОЧИНАЧКУ НАТО АГРЕСИЈУ НА СРБИЈУ?!

— Autor sjovicicslavuj @ 20:31

                 

 На данашњи дан /24. марта 1999. године/
НАТО злочинци су почели агресију
на тадашњу СР Југославју!
 
ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ!
 

 


Tužilaštvo zna ko je ubio mog oca!

— Autor sjovicicslavuj @ 08:19

Banjaluka 26. 02. 2015

Nema pravde - Sin sarajevskog Srbina ogorčen

Aleksandar Krstić, sarajevski Srbin koji živi u Melburnu, tvrdi da Tužilaštvo BiH već godinama namerno opstruiše istragu o ubistvu njegovog oca Milana, zatočenika nekadašnjeg zloglasnog logora "Silos" u Tarčinu!

Navodeći da poseduje pouzdane informacije da tužiteljka Tužilaštva BiH, Zorica Đurđević, ima sve potrebne dokaze o ubistvu njegovog oca te da su joj poznata imena egzekutora i nalogodavaca ovog zločina, ogorčeni Krstić za Press kaže da mu je neshvatljivo da Đurđevićeva i bh. tužilaštvo još nisu podigli optužnicu protiv odgovornih.


- Pre dve godine Australiju su posetili inspektori SIPA s kojima je tada razgovarao Đorđo Šuvajlo, predsednik Udruženja logoraša RS iz Sidneja. Cilj njihove posete bilo je prikupljanje dokaza o ratnim zločinima nad Srbima s područja Tarčina i Hrasnice. S obzirom na to da je moj pokojni otac, kao civilno lice, bio zatočenik "Silosa" i da ga je 22. aprila 1993. u Hrasnici ubio pripadnik tzv. Armije BiH pod nadimkom Feđa, Šuvajlo mi je posle sastanka s inspektorima SIPA rekao da oni znaju ko je osoba koja nosi taj nadimak - priča Krstić.

*************************************
Kojić: Stalne opstrukcije

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže da opstrukcija istrage o slučaju ubistva Milana Krstića u Tužilaštvu BiH nije jedini slučaj gde ova pravosudna institucija odugovlači s podizanjem optužnica za ratne zločine nad Srbima.

- Predmeti "Hrasnica" i "Tarčin" već godinama se nalaze u Tužilaštvu BiH. SIPA je ozbiljno radila na prikupljanju dokaza o tim zločinima i sada je na tužilaštvu da konačno podigne optužnice - kaže Kojić.

***************************************
Ističući da je isključena bilo kakva mogućnost da u Tužilaštvu BiH ne znaju ko je ubio njegovog oca, Krstić zaključuje da ne postoji nijedan opravdani razlog zbog kojeg tužiteljka Đurđević odlaže podizanje optužnice u ovom slučaju.


- Moja majka je prilikom prošlogodišnje posete BiH razgovarala s tužiteljkom Đurđević i u Bijeljini dala izjavu inspektorima SIPA. Iako sam u oktobru prošle godine o opstrukciji istrage o ubistvu mog oca pismeno obavestio Tužilaštvo i Sud BiH, nadležne u SIPA i Amnesti internešenel, stvari se još nisu pomerile s mrtve tačke - kaže Krstić.

**************************

Slavko Jovičić, jedan od najpoznatijih zatvorenika iz "Silosa", za naš list otkriva da je bio direktni svedok zverskog ubistva Milana Krstića, kao i još dvojice srpskih civila u Hrasnici!
Ubijeni isti dan
- Pokojni Milan Krstić, Ranko Varagić i Slavoljub Kapetina ubijeni su istog dana u znak odmazde zbog bekstva četvorice logoraša iz "Silosa", koji su zajedno s nama radili na kopanju rovova u Hrasnici. Kada su saznali za bekstvo te četvorice, bošnjački policajci i vojnici počeli su da se iživljavaju nad nama, a zlikovac, koga su zvali Feđa, s razdaljine od dvadesetak centimetara pucao je u glavu nesrećnom Milanu Lukiću!

Tada su ubijeni i Varagić i Kapetina, a mene su danima teško prebijali i mučili da je pravo čudo kako sam uopšte ostao živ - svedoči Jovičić.

On dodaje da je o ubistvu Krstića, Varagića i Kapetine, kao svedok u nekim ranijim predmetima, već davao iskaz pred Sudom BiH ali da do danas niko nije osuđen za taj zločin.

- Pored opstrukcija Suda i Tužilaštva BiH problem je i u tome što malo Srba, pa čak i bivših logoraša, pristaje da svedoči o ovim zločinima - ističe Jovičić.

*************************************

U Tužilaštvu BiH, s druge strane, nisu želeli da nam daju odgovor na pitanje u kojoj fazi se nalazi predmet o ubistvu srpskog civila Milana Krstića.

- Tužilaštvo BiH ne može davati komentar o toj temi - rekao je Boris Grubešić, portparol tužilaštva.

Boris Knežević

*****************************************
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
НАПОМЕНА:
 
Знам да многи у Аустралији прате моја два блога и знам да ће многи ово прочитати.
Александре, није проблем у Тужилаштву БиХ, вјеруј ми. Никога не браним, али сви јади и несреће зашто нема оптужница за страдање Срба, па и твог покојног оца Милана - су у томе што Срби неће да свједоче (!).
У неким предметима који се воде на Суду БиХ неки Срби који су били свједоци било би много боље да се никада нису ни појавили на суду. Стравична мука ми је била кад сам читао неке изјаве српских свједока у неким предметима пред Судом БиХ. Најблаже речено, срамно је како су ти Срби свједочили и ти Александре очекујеш да се муслиманским злочинцима суди за убиство твог оца.

Понављам и теби Александре, а највише овом весељаку Милораду Којићу, direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
Па како тог човјека /Којића/ није стид било шта да каже? Никада се нисмо видјели уживо, али и не морамо. Но, седам дана и то у врло лошем здравственом стању свједочим у Суду БиХ за злочине почињене над Србима у злогласном логору "СИЛОС", одакле сам заједно са твојим покојним оцем одведен у логор Храсницу и зар мислиш да ме Којић или било ко из те канцеларије икада назвао и интересовао се за било шта око свједочења или зар мислиш да Којићева канцеларија проналази свједоке.
Зар мислиш да они уопште ишта брину осим својих положаја. Да је тако говори и небулозна Којићева изјава да Тужилаштво БиХ треба да подигне оптужницу и за "Тарчин", како он каже?! Да имало прати догађаје знао би да се већ двије године осморици Бошњака суди пред судом БиХ за злочине у злогласном концентрационом логору "Силос" у Тарчину.
Кључ српске несреће и неподизања оптужница није у једном тужиоцу или у тужилаштву, већ у томе како сам на почетку нагласио - 
НЕЋЕ СРБИ ДА СВЈЕДОЧЕ! 
То је несрећа мој Александре!


Powered by blog.rs