Slavko Jovičić

Никад и никоме на свијету да се не понови такво страдање и таква мучења, која свијет и савремена цивилизација никад неће моћи да схвате, нити да разумију!

— Autor sjovicicslavuj @ 20:36
Данас, 19. ЈАНУАР, НА БОГОЈАВЉЕЊЕ, ЈЕДАН ЈЕ ОД НАЈВАЖНИЈИХ ДАТУМА У МОМ ЖИВОТУ!!!

Сутра, на БОГОЈАВЉЕЊЕ је тачно 18. година од како сам након 1.334 дана или 44 мјесеца злостављања и мучења по муслиманским конц-логорима дочекао СЛОБОДУ!
---------------------------------------
У логор сам затворен 26. маја 1.992. године, а СЛОБОДУ сам дочекао 19. јануара 1.996. године!

1.997. гиодине, написао сам књигу: "СИЛОС" - најзлогласнији муслимански концентрациони логор смрти од 1992 - 1996. године, 
у бившој Босни и Херцеговини.

БОГ СЕ ЈАВИ!
 

Iliji Jurišiću 12 godina zatvora!

— Autor sjovicicslavuj @ 14:31

Beograd 02. 12. 2013

Agencije

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na 12 godina ratnog starešinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine

To će Jurišiću biti druga prvostepena presuda pošto mu je prvu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim većem.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj reči da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kojem je proveo dve i po godine.

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

U napadu na kolonu JNA iz zasede je ubijeno više od 54 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Prilikom dogovorenog napuštavanja kasarne i grada Tuzla, paravojne formacije tzv. Patriotske lige, Zelenih beretki i jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz zasede su napale kolonu vojnih vozila, koja je u mirnodopskoj formaciji napuštala grad.

--------------------------------------------------------------

Напомена:

КОМЕНТАР:  Славко Јовичић Славуј

Е, па лијепо богами. Напокон се неко ко је имао храбрости нашао и у судском вијећу Вишег суда у Београду у Одјељењу за ратне злочине да изрекне затворску казну, неспорном ратном злочинцу Илији Јуришићу.

Тек сад, као и раније, почеће оркестрирана хајка свих позваних, а биће највише оних непозваних, из реда бошњачког народа и готово из цијеле Федерације БиХ, који ће осути дрвље и камење по српском правосуђу и наравно по Србији.

За очекивати је да их, као и у свим ранијим приликама, предводи Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ и носилац "златног љиљана", који ће опет, као и до сад, некоме у Србији пријетити да ће добити "по прстима"...

Комшићу ће друштво правити и неизбјежни градоначелник Тузле Јасмин Имамовић, па онда бивши високи политичар и у рату надређени Јуришићу, сада пензионер Селим Бешлагић, као и актуелни предсједавајући Представничког дома и мој колега у парламенту БиХ Денис Бећиревић.

У овом тренутку нико жив не може чак ни прогнозирати колико ће се огласити представника тзв. невладиних организација и разних самозваних бораца за заштиту људских права који ће осудити пресуду ратном злочинцу Илији Јуришићу. Иста слика је у бошњачком тзв. невладином сектору као и у Србији, почевши од разних Наташа Кандићки, те Соња Бисерко, па Сташа Зјајевићки /жене у црном/ итд. итд...Наиме, немогуће је и предвидјети ко се све налази на плаћеничким антисрпским јаслама разних Сороша и другог бјелосвјетског олоша. Али зато се зна да су сви они ту да заједно нападају Србију и правни поредак у Србији. Ништа чудно, па зато их странци и финансирају.

Међутим, тај сценариј давно је написан и много пута  до сад су виђене исте матрице осуда које су стизале из Сарајева и из Тузле, јер забога, осим Срба ниуједном другом народу није било ниједног ратног злочинца и ниједан припаднок тзв. Армије БиХ /читај муслиманске и хрватске војске у БиХ/ никад није починио ниједан ратни злочин над Србима (!).

Близу тридесет хиљада Срба који су страдали у претходном рату у БиХ се само поубијало и на десетине хиљада српских логораша, који су затварани у муслиманске казамате смрти, "добровољно" се јављало у логоре да трпи вишегодишња злостављања и мучења каква свијет и цивилизација не познају.

Један од тих несрећника био сам и ја ...У муслиманским конц-логорима провео сам 1.334 дана или 44 мјесца, а сам рат у БиХ је трајао 42 мјесеца (!).

Пошто се у случају Јуришић ради о првостепеној пресуди за очекивати је да га Апелациони суд у другостепеном поступку поново ослободи, што не би било никакво изненађење, јер ваља Србијанском правосуђу гајити добре и братске односе са беха правосуђем.

Машалаааааа...


У логору „Силос” испитивана је људска издржљивост

— Autor sjovicicslavuj @ 22:25

Славко Јовичић наглашава да не може тако лако бити стављена тачка на злочин за који постоје докази и живи сведоци

Концентрациони логор „Силос” у Тарчину

Од нашег дописника

Сарајево – Концентрациони логор „Силос” у Тарчину код Сарајева основан је 11. маја 1992. године у објекту у којем се пре рата чувала пшеница, а затворен је 27. јануара 1996. године на Светог Саву, дакле више од два месеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум. Истог датума, случајно или не, затворен је и злогласни логор из Другог светског рата Аушвиц.

У логору „Силос”, једном од укупно 126 на подручју ратног Сарајева, било је заточено више од 600 Срба, углавном цивила са подручја Тарчина, Пазарића и неких других околних места. Најмлађи међу њима био је 14-годишњи Лео Капетановић, а најстарији Васо Шаренац који је био превалио 85. годину и умро је у „Силосу” на температури која је увек била нижа за десет степени у односу на спољну.

Славко Јовичић Славуј, данас посланик СНСД-а у парламенту БиХ, присећа се 27. јануара 1996. године када је, након 1.334 дана заточеништва, са још 43 своја сапатника изашао из, како каже, логора смрти.

„Логор ’Силос’ био је лабораторија за испитивање људске издржљивости, где су муслимански војници и чувари затворенике гледали као животиње које су свакодневно тукли, мучили на разне начине, ’убијали’ глађу и тровали разним лековима”, тврди Јовичић.

Он у разговору за „Политику” наглашава да тортуре нису биле поштеђене ни жене, њих 11, међу којима је једна била у шестом месецу трудноће. Међу хладним зидинама објекта у којем су заробљеници спавали на бетону, према Јовичићевим речима, окончало је живот више од 20 Срба, „неки су убијени, а неки су умрли од батина и глади”.

Прича нашег саговорника о томе како су логораши одвођени на прве борбене линије муслиманске војске, где су даноноћно копали прилазе, правили утврђења, ровове и бункере звучи невероватно. Срби заточени у „Силосу” радили су и на прокопавању такозваног тунела спаса испод аеродромске писте који ће касније служити, искључиво, за допремање оружја за потребе муслиманске војске.

„Тукли су нас и у камионима којима су нас превозили и вршили нужду нам нама”, прича Јовичић и напомиње да су се поједини Срби са копања враћали тешко рањени и без појединих делова тела, а неки се нису ни вратили – „убијени су”.

На суђењу осморици осумњичених за злочине над Србима у „Силосу” Јовичић, који је рекордер по броју дана проведених у заточеништву, сведочио је шест пута. Каже да је и у судници изјавио, између осталог, да је „Силос” најзлогласнији логор у протеклом грађанском рату у БиХ и да су логораши у том логору, „како су утврдили стручњаци и на основу исказа сведока”, мучени на 167 начина. Он је и приликом сведочења подсетио да је сва документација о томе „била предата” бившој главној тужитељици Карли дел Понте.

Коментаришући наредбу Бехаија Крњића, тужиоца Тужилаштва БиХ, о обустављању истраге против 455 особа за ратне злочине у логорима „Силос”, „Тарчин” и ОШ „9. мај”, Јовичић наглашава да „не може” тако лако бити стављена тачка на злочин за који постоје докази и живи сведоци, иако је, подсећа он, до сада умрло око 100 бивших логораша.

„Не може се одговорност за злочине у ’Силосу’ свести само на осморицу припадника бошњачке војске и полиције, шта је са оснивачима и налогодавцима, у чему су пресудну улогу имали кључни чланови ратног политичког и војног руководства у Сарајеву”, пита се Јовичић.

Д. Станишић

----------------------------------------------

Одлуку донео међународни тужилац

Бањалука – Тужилачка одлука у предмету који се односи на ратне злочине у „Силосу” у Тарчину и другим објектима донесена је након вишегодишње истраге и прикупљања доказа и саслушања десетина сведока, саопштио је јуче портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић, наводећи да је међународни тужилац који је радио на том предмету подигао оптужницу против осам особа, којима се суди у предмету Мустафа Ђелиловић и други.

„Предмет против 11 лица прослеђен је на даље процесуирање Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, а против одређеног броја особа истрага је још увек у току”, навео је он. „Упоредо са овим активностима, донесена је и одлука о неспровођењу истраге против већег броја пријављених особа, за које нису пронађени докази да су одговори за кривична дела ратних злочина. Одлуку је донео међународни тужилац који је раније подигао оптужницу у предмету Ђелиловић и други.”

Б. М.

 

Krivična protiv tužioca BiH

— Autor sjovicicslavuj @ 07:47

S. MIŠLjENOVIĆ | 23. januar 2013.

Slavko Jovičić, bivši logoraš, podnosi krivičnu prijavu protiv tužioca BiH koji je obustavio istragu protiv 455 osoba zbog zločina nad Srbima u sarajevskim logorima

BANjALUKA - Slavko Jovičić Slavuj, bivši logoraš iz logora "Silosa" i "Hrasnice", a danas poslanik SNSD u Parlamentu BiH, podneće krivičnu prijavu protiv tužioca BiH Behaije Krnjića, koji je obustavio istragu protiv 455 osoba zbog zločina nad Srbima u sarajevskim logorima tokom rata.

Jovičić kaže za "Novosti" da već piše krivičnu prijavu i da će je naredne sedmice predati glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću.

- Takođe, tražiću od predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH da sankcioniše tužioca Krnjića za obustavljanje istrage u sarajevskim logorima - ističe Jovičić.

On dalje kaže da krivičnu prijavu podnosi u svojstvu građanina i logoraša, a ne političara jer ne želi da ruši pravosuđe u BiH već samo da radi po zakonu i da je zakon jednak za sve.

- Razočaran sam potezom tužioca Behaija Krnjić. On nije pozovao nijednog svedoka koji se navodi u predmetu sarajevskih logora. Morao je da sasluša svedoke i da na osnovu izjava donese odluku o budućnosti predmeta, odnosno ima li elemenata za podnošenje krivične prijave protiv N. N. osoba, a ja ih znam koja su to lica. Ja ću dokazati i svedočiti na sudu ko su ljudi koji su ubijali Srbe u sarajevskim logorima i neću odustati od borbe za istinu-poručuje Jovičić.

BORS: ŠAMAR PRAVDIBORAČKA organizacija RS daće svoj doprinos u analizi rada Tužilaštva i Suda BiH time što će uskoro u svim opštinama i gradovima Republike Srpske pokrenuti ranije najavljenu peticiju o radu Suda i Tužilaštva BiH da bi građanima omogućila da na ovaj način iskažu svoje mišljenje o radu ove dve institicije, ali i radu Haškog tribunala. BORS smatra da je odluka Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv 455 osumnjičenih za zločin nad Srbima Sarajeva još jedan šamar pravdi i žrtvama i novi pokušaj prikrivanja organizovanog ubijanja i mučenja Srba u takozvanom multietničkom Sarajevu tokom proteklog rata.

On kaže da ga je posebno pogodilo jer je na adresu gde stanuje dobio službeni dopis od tužioca Krnjića da se obustavlja istraga o zločinima u sarajevskim logorima koja je obuhvatala 455 osoba.

- Pa, zašto me tako nije pozvao da svedočim i upoznam ga sa činjenicama o ubijanju Srba u logorima - pita se Jovičić.

On kaže da je nemoguće da ljude streljaju po logorima u Sarajevu, a da za to niko ne odgovara.

- Nemoguće je da su nas logoraše slali kao žive štitove i da danonoćno kopamo rovove i tunel kojim se diče u Sarajevu, a taj tunel je natopljen krvlju logoraša - dodaje Jovičić.

Prema njegovim rečima, institucije RS moraju podneti krivične prijave i zahtevati svaki dan da se radi na tim predmetima, a ne pustiti Tužilaštvo BiH i razne tužioce da rade šta hoće u ovim predmetima.

- Očitio je da pojedini tužioci u Tužilaštvu BiH imaju ulogu zataškavanja zločina nad Srbima u protekolim ratu. To se još jednom potvrdilo i da ostane stara priča da su Srbi krivi za sve zločine koji su se desili u ratu. Sada ispada da sam i ja kriv što sam bio u logoru i da sam se sam prijavio da idem u logor u Sarajevu - ističe Jovičić.

Tužilac Behaija Krnjić, samo mesec dana nakon što je preuzeo predmete sarajevskih logora, odlučio je da donese odluku o nesprovođenju istrage protiv 455 osoba za ratne zločine počinjene u logorima "Silos", Tarčin OŠ "9. maj", "Krupa", "Igman", "Hrasnica", a u kojima su stradala lica srpske nacionalnosti u periodu od maja 1992. do 27. januara 1996. godine.

-------------------------------------------------------------------------------------

SELEKTIVNA PRAVDA

PREDSEDNIK Vlade RS Aleksandar Džombić i predsednik Akademije nauka i umetnosti RS Rajko Kuzmanović konstatovali su da je u ovom času najvažnije da pravosudne institucije na nivou BiH, Sud i Tužilaštvo, ne pokazuju izrazitu selektivnu pravdu neprocesuirajući zločine nad srpskim narodom, sa očiglednim ciljem da se kreira istorija na pogrešnim činjenicama. Oni su ocenili da u prilog tome govore obustavljeni i neprocesuirani brojni predmeti kao što su "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona", ali i mnogi drugi predmeti.


Ispovest logoraša iz „Silosa“: Molio sam da me ubiju

— Autor sjovicicslavuj @ 01:48

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, jedan je od srpskih zatočenika sa najviše dana u logoru. “Silos” je bio laboratorija za testiranje ljudske izdržljivosti

BANjALUKA - Tog 19. januara 1996. godine Slavko Jovičić Slavuj, danas poslanik SNSD u Parlamentu BiH, razmenjen je zajedno sa drugim zatvorenicima zloglasnog sarajevskog logora “Silos”. Posle 1.334 dana provedena u sarajevskim logorima, popularni Slavuj je ugledao slobodu.

Psihički i fizički slomljen, sa 40 kilograma manje nego kad je uhapšen i zatvoren, Slavko se našao na slobodi.

Iako je prošao golgotu sarajevskih logora, ostao je da živi u Sarajevu. U politiku je ušao da se bori za istinu o stradanju Srba i da se kazne krvnici iz logora.

-------------------------------------------------
TUKAO KO JE HTEO
 
U “SILOS” je mogao da uđe svako ko je hteo da Srbe tuče i maltretira. Logoraše su, kako je naveo, vodili da prave heliodrom, zgradu 14. divizije i benzinsku pumpu, za čiju gradnju su uzimali građevinski materijal ispred srpskih kuća.
- Na heliodrom je više puta sletao helikopter Unprofora i Crvenog krsta. Tada su nas sklanjali da ne vidimo ko je došao - ispričao je Jovičić, te dodao da je čuo da sleće i helikopter Alije Izetbegovića, kojeg je i video.
---------------------------------------------------------

Već dva mandata je poslanik u Parlamentu BiH. Važi za jednog od najpopularnijih, poštuju ga i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Kad se nakon 17 godina priseti dana kada je ponovo počeo da živi, samo uzdahne. Jovičić ovih dana često posećuje Sud BiH, gde je jedan od glavnih svedoka protiv krvnika iz sarajevskih logora. I ponovo na suđenjima prolazi u sećanjima životnu golgotu.

- Teško je o tome pričati. Ja sam u maju 1992. godine odveden iz svoje kuće u “Silos”, gde sam zadržan zajedno s drugim muškarcima srpske nacionalnosti - priseća se Slavuj za “Novosti” crnih dana svoga života.

Pored logora “Silos”, prebacivan je i u logor “Krupa”. Ali, tortura je bila ista. Premlaćivanje i iživljavanje do smrti. Pa ko preživi...

- “Silos” je bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti. Ljudi su bili posmatrani kao životinje i korisni samo da rade stvari potrebne za vojsku. Niko vas tu nije gledao kao čoveka, samo je bilo važno da se uradi planirani posao. Iako smo pokušavali da radimo, tukli su nas i vršili nuždu po nama - priča Jovičić

On kaže da su u “Silosu” bili zatvoreni muškarci od 14 do 90 godina i 11 žena, od kojih jedna u šestom mesecu trudnoće: - Osim 11 rezervnih vojnika, uhapšenih na liniji u Hadžićima, svi ostali su bili civilna lica. Kroz logor “Silos” prošlo je, prema mojim saznanjima i evidenciji, više od 600 srpskih civila, uglavnom sa područja Pazarića i Tarčina.

----------------------------------------------------------

IZGUBIO 43 KILOGRAMA
 
JOVIČIĆ se priseća da je jedini obrok svakog dana bilo po pet kašika neke tečnosti i parče hleba, i to je tako trajalo više od pola godine, sve dok Međunarodni komitet crvenog krsta nije počeo da donosi hranu već iznemoglim logorašima.
- U početku, u toku 63 dana, od 77 kilograma - koliko sam imao, izgubio sam 43, tako da sam imao svega 34 kilograma. Da nije bilo kože, kosti bi se same rastavljale. Vagali smo se na vagama koje su služile za vaganje žita - rekao je Jovičić.

Dodaje da su logoraši, osim svakodnevnih fizičkih zlostavljanja i prebijanja, mučeni i - kaznom glađu.

-------------------------------------------------------

Jovičić kaže da se posebno seća 22. aprila 1994. godine, kada su pobegla dvojica logoraša.

- Tada su logoraše ponovo po ko zna koji put skupili. Znao sam šta sledi. Ja sam opet optužen da sam organizovao beg zatvorenika i počelo je premlaćivanje na smrt. Molio sam jednog čuvara da me ubije - priseća se uz uzdahe Jovičić.

- Tada sam sebi dao zadatak da ću, ako preživim, pričati istinu, a nekada sam molio Boga da se neko smiluje i da me ubije, kako bi mi prekratio patnje.

Logor za Srbe “Silos” je raspušten dva meseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 27. januara 1996. na Savindan, kad je zatvoren, izašla su 44 logoraša.

- Zatvoren je istog datuma kada i zloglasni fašistički logor iz Drugog svetskog rata “Aušvic”. Ne znam je li to bila koincidencija, ali sam siguran da u ovome najmanje ima simbolike - ističe Jovičić.

 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.-Ispovest-logorasa-iz-Silosa-Molio-sam-da-me-ubiju

 


На данашњи дан, прије 17. година...

— Autor sjovicicslavuj @ 00:29
Бог се јави!
Ваистину се јави!
********************

На данашњи дан, 19. јануара 1996. године, дакле прије 17. година, на Богојављење - Бог се јавио и помогао ми је да након 44 мјесеца или 1.334 дана, стравичног страдања, мучења, злостављања и несхватљивих тортура, изађем из
најзлогласнијег муслиманског концентрационог логора смрти "СИЛОС" у Тарчину и да дочекам тако жељену СЛОБОДУ!
***********

Најзлогласнији муслимански концентрациони логор смрти "СИЛОС" у Тарчину отворен је за Србе 11. маја 1992. год., а затворен 27. јануара 1996. године, на Светог Саву!
Овај логор посљедњи је затворен у БиХ, па чак  и након истека временског рока који је јасно дефинисан у Дејтонском споразуму о распуштању свих логора у БиХ.
 Коинциденција или не - на исти дан у Другом свјетском рату је затворен и фашистички концентрациони логор Аушвиц!!!
*******************
 
1997. године, написао сам књигу: "СИЛОС" - најзлогласнији муслимански логор смрти у бившој Босни и Херцеговини 1992 - 1996. година.
*************** 

У мом животу, најважнија ријеч је СЛОБОДА! Сви они који, хвала Богу, нису имали ту несрећу да западну у руке злотвора, никада неће разумјети шта значи СЛОБОДА!!!!

Само ми је Драги Бог помогао да изађем на Богојављење и да стигнем на своју породичну крсну славу Светог ЈОВАНА!
 

 
 
 

RS: Srbima ubijenim na Kazanima spomen centar

— Autor sjovicicslavuj @ 14:59

 M. FILIPOVIĆ | 12. januar 2013.

Posle inicijative federalnih vlasti o gradnji spomenika na Kazanima.

Košarac: Spomenik ne sme da se gradi bez Srba.

Jovičić: Nova podvala sa Miljacke

BANjALUKA - Predstavnici boračkih organizacija, institucija i porodica žrtava iz Srpske odlučni su da na području Kazana bude izgrađen spomenik za sve nevino ubijene sarajevske Srbe, ali to ne sme da bude urađeno u “sarajevskoj režiji”. Svi su složni u stavu da idejno rešenje mora doći iz Srpske!

Porodice ubijenih tvrde da nije dovoljna samo spomen-ploča, na kojoj insistiraju sarajevske vlasti, već da je neophodno izgraditi memorijalni centar sa spomen-sobom u kojoj će biti ispisana imena svih nevino likvidiranih Srba početkom rata u Sarajevu.

MAPA
SRPSKA je izradila mapu sa 1.600 lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica sa 4.100 tela ubijenih Srba u proteklom ratu u BiH. Na mapi su prikazane pojedinačne i masovne grobnice sa tačnim brojem ubijenih Srba po gradovima i opštinama, a samo u Sarajevu je evidentirano 275 pojedinačnih i devet masovnih grobnica u kojima su pronađena tela 394 ubijena Srbina.

Pošto su potpredsednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i gradonačelnik grada Sarajeva Alija Behmen konačno pokrenuli proceduru za gradnju spomen-obeležja Kazani, na obroncima Trebevića, u srpskim boračkim i organizacijama porodica ubijenih i nestalih tvrde da se inicijativi treba pristupiti - oprezno.

Srbi sumnjaju da je reč o još jednoj sarajevskoj podvali i nameri da se spomenik izmesti izvan grada, na nepristupačnu lokaciju Kazana, kako ga niko praktično ne bi mogao ni videti.

Nepoverenje iz Srpske je posledica činjenice da sarajevske i federalne vlasti već gotovo dve decenija ignorišu zahteve porodica žrtava da grad na Miljacki dobije spomenik koji će svedočiti o brutalnom i sistematskom ubijanju više od šest hiljada Srba.

Od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima je osuđeno 14 pripadnika Armije RBiH na kazne od deset meseci do šest godina zatvora.

- Srbe su nemilosrdno likvidirali bošnjački vojnici pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace, a potom bacani u jame na Kazanima. Posle rata iz tih jama su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Broj ubijenih službeno nikada nije utvrđen. Od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima je osuđeno 14 pripadnika Armije RBiH na kazne od deset meseci do šest godina zatvora. U Sarajevu je tokom rata bilo formirano 129 logora u kojima su Srbi takođe mučeni i ubijani.

----------------------------------------------------

 Šef Tima za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih RS Staša Košarac kaže za “Novosti” da Sarajevo, ako istinski želi da na human i objektivan način reši ovaj problem, mora uvažiti stav i predloge iz Srpske.

- Imamo informaciju da sarajevska vlast namerava da na spomen-ploči piše “ubijeni građani Sarajeva”, što je za nas neprihvatljivo. Mora biti navedeno nevino ubijeni sarajevski Srbi - rekao je Košarac.


- Srbe su nemilosrdno likvidirali bošnjački vojnici pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace, a potom bacani u jame na Kazanima. Posle rata iz tih jama su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Broj ubijenih službeno nikada nije utvrđen.

Košarac tvrdi da u Sarajevu, osim Kazana, postoje brojne srpske grobnice - Alipašino polje, Dariva, nekadašnja Dobrovoljačka ulica, kasarna “Viktor Bubanj”...


- Celo Sarajevo je, zapravo, spomenik srpskog stradanja. Nećemo odustati sve dok zločinci ne budu procesuirani, a mesta stradanja budu dostojanstveno obeležena - poručio je Košarac.

-----------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić rekao je za “Novosti” da Srpska ne sme da prihvati sarajevsku inicijativu, jer je reč o manipulaciji i sakrivanju istine.

- Spomenik stradalim Srbima mora da bude u užem centru Sarajeva. Izmeštanje spomenika na Kazane, do kojih se, zbog nepristupačnog terena i makadamskog puta, ne može ni doći je obična prevara - tvrdi Jovičić koji je tokom rata bio zatočen u sarajevskom logoru.

On je kazao da su jame na Kazanima, posle likvidacija Srba, zatrpavane smećem, peskom, kamenjem, zbog čega je nastavak iskopavanja gotovo nemoguć.

- Niko ne zna koliko još tela ima u jamama - kaže Jovičić.

----------------------------------------------

 Podaci institucija RS govore da je pre rata u Sarajevu živelo gotovo 200.000 Srba, a da ih danas tamo ima oko 15.000. Tokom rata, po sarajevskim kazamatima, ubijeno je više od šest hiljada Srba.
 
 

Joвичић: Покушај прања савјести

— Autor sjovicicslavuj @ 12:48

 ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да је иницијатива потпредсједника Федерације БиХ /ФБиХ/ Светозара Пударића и градоначелника Сарајева Алије Бехмена за изградњу споменика убијеним Србима и Хрватима на Казанима 1993. године превара и покушај сарајевских власти да "оперу савјест" због тих злочина.

 "Уз уважавање свих невиних српских жртава које су злочиначки поубијане на Казанима, покој њиховим душама, та иницијатива је само покушај сарајевских власти за прањем савјести за злочине над неколико хиљада сарајевских Срба", рекао је Јовичић Срни.

Он каже да је то превара, јер на тај споменик због неприступачности никад нико неће доћи. "На Казане се не може доћи ни џипом, а камоли неким другим превозним средством. Коме би онда такав споменик на тој локацији служио? То и јесте циљ сарајевских власти - да га никад нико не види, поготово не странци и они који посјећују Сарајево", наводи Јовичић.

Према његовим ријечима, када су тако "великодушни" зашто не направе споменик у центру Сарајева, као што су у Парку направили страдалој дјеци.

Јовичић каже да би најављени споменик служио само бошњачким властима да увијек имају разлог да кажу да су се, наводно, одужиле невино страдалим Србима.

"Ријеч је о смишљеној подвали иницијатора идеје Пударића. Морам да га подсјетим да у име Савеза логораша Републике Српске већ 15 година тражим да се у Сарајеву барем на једној локацији гдје су били логори за Србе постави спомен-плоча, али никада нам то нису дозволили", рекао је Јовичић.

Он је подсјетио на покушај постављања спомен-плоче у кругу логора "Виктор Бубањ" 2003. године, када су представници Савеза логораша Републике Српске једва извукли "живе главе" из "мултиетничког" Сарајева.

Јовичић, који је и сам био заточен у логору "Силос", наглашава да је познато да је у Сарајеву било 124 логора у којима су муслиманске власти затварале и убијале Србе, али сада сарајевске власти имају, како је рекао, много бољих локација да направе споменик страдалим Србима.

"Када се Пударић који је, како сам каже, покренуо ту идеју, залаже да се напокон направи споменик звјерски ликвидираним Србима у главном граду БиХ, у којем је и он провео цијели рат и био у такозваној Армији БиХ, зашто се, рецимо, такав споменик не би направио у кругу данашњег Суда и Тужилаштва БиХ, некадашњој касарни `Виктор Бубањ`, у којој је био логор за Србе и у којем је на десетине невиних Срба звјерски ликвидирано", запитао је Јовичић.

-----------------------------------------
Потпредсједник ФБиХ Светозар Пударић и градоначелник Сарајева Алија Бехмен потписали су јуче у Сарајеву уговор о сарадњи у вези са изградњом споменика убијеним Србима и Хрватима на Казанима 1993. године.

Иницијатива да се на локалитету Казани на обронцима планине Требевић изгради спомен-обиљежје жртвама српске и хрватске националности, који су од средине 1992. до октобра 1993. године ту убијани и након чега су њихова тијела бацана у јаму, покренута је прије двије године.

Из јаме на Казанима су након рата извађени посмртни остаци 29 лица.
Број убијених званично никада није утврђен, а многи сматрају да су неке убице са Казана још на слободи.

Од 1994. године за злочине на Казанима осуђено је 14 припадника такозване Армије БиХ на казне затвора од 10 мјесеци до шест година.

http://www.srna.rs/novosti/jovicic-pokusaj-pranja-savjesti.


Хрватска креативност и српска наивност

— Autor sjovicicslavuj @ 13:38

                 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

У лијепој њиховој, све је баш  лијепо и раздрагано. Чини ми се да никад није било већег "спонтаног славља и то широм и уз дуж Хрватске. Славило се гдје се ко нашао, онако случајно?

 

Стварно ми никад неће бити јасно до којих граница Срби могу да буду наивни или нам је то онако, право ни од куд, само од себе урођено? Да се вратим суштини коју нико не може да замагли, а о којој нико од Срба и не говори. Заиста не знам да ли постоји иједан иоле познатији српски политичар, како у Србији, тако и у Републици Српској, који се није огласио и који није, с разлогом, осудио ослобађајућу пресуду Жалбеног вијећа Хашког трибунала. Баш су биле жестоке реакције, а морам признати да су ме неке  дубоко и гануле, наравно због количине српског бијеса и незадовољства. И све су реакције биле патриотске, као можда никад прије.

 

Но, зар није мало заћуђујуће да  се у скоро свим већим хрватским градовима пратио пренос из хашке тзв. суднице и то на трговима градова, наравно на великим видео-бимовима. Зар није заћуђујуће да се исти дан кад је изрицана ослобађајућа пресуда за Готовину и Маркача одржавала и сједница хрватског сабора. Кога су изенадили хрватски заступници који су прије почетка, опет "случајно“, исти дан заказане сједнице, сви отишли на Трг Бана Јелачића и "помијешали се" са масом од десетина тисућа оних који су "са нестрпљењем и са неизвијешношћу" чекали шта ће прочитати Мерон, сенилни старац од 82. године, који се од оснивања нелегалног Хашког трибунала мотао по судницама и наравно узимао огромне паре, а и могао је. Лутајући тако по пространој згради трибунала стигао је и до предсједника Суда у Хагу, а задњи ко затвара врата највише и наплаћује, наравно на разним банковним рачунима и то све далеко oд очију јавности и далеко од надлежних пореских служби...

 

Да будем конкретнији. Хрватска влада и саборници су знали исход тзв. пресуде много раније и све су темпирали, онако "спонтано" за исти дан, дакле и избор министара, односно реконструкцију владе, јер у слављу никоме није стало до имена, нити ко ће бити нови министар?  Тако се у еуфоричном стању славља најлакше изаберу они о којима би се можда и водила племика, да није било "спонтаног" окупљања народа на тровима.

 

За режију и цијели гламур хрватској власти треба одати признање, а још веће за све оно што су урадили за ослобађање генерала, наравно лобирајући код оних  од чије воље је и зависила ослобађајућа тзв. пресуда. Наравно, да је у цијели пројекат спашавања Готовине и Маркача уложено на десетине милиона евра, ваљда опет, онако спонтано? Не, то је било више него сјајно сконтано од свих актера у спашавању хрватских генерала, али још више у спашавању Хрватске од удруженог злочиначког подухвата, који је Хрваткој висио изнад главе, јер била би то  тешка хипотека једне од најмлађих чланица Европске уније.

 

Све оно што се "спонтано" дешавало у представи за народ мора се признати да су Хрвати одлично одрадили. Ма и могли су, јер су имали много дана испред себе да све добро припреме и да не направе ниједан пропуст, па ни са одласком авиона  хрватске владе и експресним слијетањем хрватских генерала и то за само неколико сати на загребачки аеродром. Дакле, све се десило у најкраћем могућем времену, а сигурно  је требало бар неколико сати да се Готовина и Маркач барем раздуже са стварима које се користили у притвору у Шевенингену.

 

У свему овоме и цијелој фарси хашког трибунала за Хрватску је најважније да је са себе скинула сваку одговорност за страдање српског народа и за његово трајно протјеривање са вјековних огњишта.

 

Хрватској је најважније да је ослобођена  тешког бремена удруженог злочиначког подхвата, као државног пројекта истребљења Срба из те државе и тај најважнији циљ Хрвати су и остварили. Све друго мање је важно. 


Silos: Nepoštivanje suda i svjedoka

— Autor sjovicicslavuj @ 16:27

Silos
Silos

11 oktobar 2012

Na suđenju za zločine počinjene na području opštine Hadžići, Sudsko vijeće je udaljilo je branioca Duška Tomića iz sudnice zbog “nepoštivanja suda i svjedoka”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Slavko Jovičić je braniocu rekao da ga ne ispituje već da “više polemiše sa Sudskim vijećem i Tužilaštvom”, na šta mu je Tomić uzvratio da se njegovo ponašanje u sudnici “toleriše već četiri dana”.   

“Svjedoče, vama se već četiri dana toleriše kao da ste u parlamentu. Vi ovdje dajete lekcije”, kazao je Tomić, te se obratio i Sudskom vijeću kazavši da i Vijeće to toleriše.

Sudsko vijeće je Tomiću, koji u ovom predmetu brani Nermina Kalembera, naredilo da napusti sudnicu, jer je “iznerviran”, te mu je kazalo da će dobiti “rješenje o novčanom kažnjavanju”. Nakon toga i optuženi Kalember je zatražio da napusti suđenje.

“Odbrana osmooptuženog Kalembera će ispitivanje svjedoka nastaviti na narednom suđenju”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, nakon čega je Kalember ostao u sudnici.

Svjedok Jovičić, koji je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, naglasio je da je on u sudnici samo “svjedok i građanin”.

Kalembera Tužilaštvo BiH tereti, zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem i Šerifom Mešanovićrm, za zločine počinjene u kasarni “Krupa”, logoru “Silos” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Nermin Kalember je, prema optužnici, bio stražar u “Silosu”. Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Fadila Čovića, koji je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima i član Kriznog štaba, svjedok Jovičić je kazao da u “Silosu” nije vidio optuženog niti je imao priliku da ga kontaktira.

“Ja Čovića nisam vidio, a ne znam da li je kontaktirao sa drugima. Vi tu niste mogli kontaktirati sa logorašem koji sjedi do vas, pa kako onda da imate neki drugi kontakt. Nisam bio u poziciji da se obratim ni stražaru”, ispričao je svjedok.

Govoreći o uslovima u “Silosu” Jovičić je kazao da mu nije poznato da je doktor ikada bio u tom objektu, te da su početkom augusta 1992. godine zarobljenici vođeni na kupanje u improvizovano kupatilo.

“Jednom je jedan katolički sveštenik molio upravu logora da se zatvorenicima podjele kuhana jaja za praznik i to je urađeno. Međutim, to nije bila inicijativa uprave logora, već je to sveštenik uradio”, kazao je Jovičić.

Nastavak suđenja je 18. oktobra, za kada je planirano da se završi unakrsno ispitivanje Jovičića, te sasluša novi svjedok Tužilaštva.                                                                                                                                                                       S.U.
 
http://www.bim.ba/bh/343/10/35925/
 

Silos: Pripadnik srpskog naroda

— Autor sjovicicslavuj @ 16:27

Đelilović i ostali
Đelilović i ostali

10 oktobar 2012  

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, Slavko Jovičić je rekao da su svi Srbi sa područja Pazarića i Tarčina privođeni, što je Odbrana Mustafe Đelilovića nastojala da ospori.

Odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Đelilovića, Jovičić je kazao da su privođeni svi Srbi od 14 do 80 godina sa područja Pazarića i Tarčina. Braniteljica Vasvija Vidović upitala je svjedoka da li zna da su izvjesni Mrakić i Vlaisavljević bili pripadnici Armije BiH (ABiH).

“Vlaisavljevića i Mrakića sam vidio u logoru, bili su sa mnom u istoj ćeliji. Eto, bili su pripadnici muslimanske vojske pa su zaglavili logoru. Izašli su prije mene iz logora”, naveo je svjedok Jovičić, kojeg je Tužilaštvo BiH ispitivalo 13. i 27. septembra.

Braniteljica Vidović je rekla da ova dvojica nisu bili u logoru, te da mu može nabrojati imena Srba koji nisu bili hapšeni.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i ratnog Predsjedništva opštine Hadžići.

Za zločine počinjene u kasarni “Krupa”, logoru “Silos” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH, uz Đelilovića, tereti Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Na upit braniteljice Vidović da li su mu prije zatvaranja oduzeti pištolj, puška i motorola, svjedok je kazao da je, kao pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB), imao oružje, koje je predao.

”To što sam imao, nije mi oduzeto istovremeno. Pripadnici muslimanske policije su mi uzeli pištolj, automatsku pušku i motorolu. Međutim, ostavili su mi hekler i rekli: ‘Evo ti, neka imaš ovo, tu si sam sa muslimanima’”, ispričao je svjedok.

Jovičić je pojasnio da je u aprilu 1991. godine primljen u SDB, te je napomenuo da nije imao nikakvu političku ulogu u ratnim zbivanjima.

Braniteljica Vidović svjedoku je citirala dio iz njegove knjige, u kojoj opisuje dešavanja u “Silosu”, a gdje je napisano: “Osnovali smo svoju Srpsku demokratsku stranku (SDS)” i upitala ga da li je učestvovao u osnivanju te stranke. Jovičić je rekao da nije bio ni član ni aktivista SDS-a, već samo “pripadnik srpskog naroda”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Jovičić je kazao i da je tokom boravka u zarobljeništvu bio očevidac nekih ubistava.

Dio suđenja na kojem se govorilo o određenim osobama koje su obavljale neke specifične poslove, bio je zatvoren za javnost.

Unakrsno ispitivanje Jovičića će biti nastavljeno 11. oktobra.
                                                                                                                                                 
                 S.U. 

                          http://www.bim.ba/bh/343/10/35917/                                                                                     


Jovičić: Silos je bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti

— Autor sjovicicslavuj @ 20:01
 
Srna - 27.09.2012 

SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva BiH Slavko Jovičić rekao je danas pred Sudom BiH da je logor "Silos" u Tarčinu bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti, gdje su muslimanski vojnici i čuvari zatvorenike gledali kao životinje koje su svakodnevno tukli i premlaćivali.

Jovičić je u nastavku suđenja osmorici optuženih u predmetu "Đelilović i drugi" za ratni zločin nad Srbima počinjen u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" ispričao da je bio među 137 logoraša koji su 1993. godine iz "Silosa" prebačeni u kasarnu "Krupa", gdje su korišteni za najteže fizičke radove.

Tu su logoraši izvođeni na prvu borbenu liniju gdje su kopali rovove i tranšee za muslimansku vojsku, rekao je Jovičić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On je naveo da su ga 10. marta 1993. godine sa još deset sapatnika odveli na kopanje rovova u selo Gornji Gradac, odakle se 8. marta vratila grupa logoraša, među kojima je bio i Vukašin Varagić, kojem je granata otkinula nogu, a drugi logoraš koji se prezivao LJujić ostao je bez uha.

"Na kopanju se radilo od osam do 16.00 časova, dok se na završi zacrtani posao", istakao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, na tom mjestu je 17. marta od granate ranjen Dane Božić i nakon toga su muslimanski vojnici sve logoraše doveli u zemunice i tukli kundacima, alatom kojim su kopali rovove i cokulama.

Upravnik Šerif Mešanović je, ispričao je Jovičić, naredio 15. aprila da 30 zarovljenika bude odvedeno u Hrasnicu gdje su bili smješteni u podrum nedovršene zgrade.

"Dijele nas u dvije grupe i odvode na rad prema Ilidži, a mene i moju grupu prema aerodromskoj pisti", naveo je Jovičić.

On je rekao da su 22. aprila iz obje grupe pobjegla po dva logoraša.

"Tada počinje pakao za mene", istakao je Jovičić, te dodao da se nakon bjekstva logoraša čula pucnjava, a potom su im prišli čuvari i počeli da ih tuku. Logoraše su zatim odveli u kontejnere za kabastu robu gdje su nastavili da ih tuku, a Jovičić je, kaže, bio i u besvjesnom stanju.

Potom su logoraše, prema njegovim riječima, doveli pred policijsku stanicu Butmir gdje je tortura nastavljena.

Jovičić je istakao da su logorašima nakon toga naredili da se popnu u vozilo "tamić" u kojem su bila tijela Ranka Varagića, logoraša Krstića i još jednog muškarca.

"Tukli su nas i u kamionu i vršili nuždu nad nama. Dovezeni smo u Hrasnicu gdje nas je očekivala muslimanska policija i vojska. Tu nastaje masakr, premlaćivanje. Tada za mene nastaje pakao, jer su me optužili da sam organizovao bijeg četvorice logoraša", rekao je Jovičić.

On je istakao da nije vidio krvoločnijeg čovjeka od Mustafe Muja Gegalja, upitavši kako je moguće da čovjek tako nešto može uraditi?

Jovičić je u Hrasnici ostao 198 dana, odnosno do 30. oktobra 1993. godine. Poslije toga su ga ponovo vratili u "Silos" gdje su logoraši svakodnevno istovarali kamione koji su dovozili ogromne količine hrane i oružja.

On je naveo da je u "Silos" mogao da uđe svako ko je htio, da ih tuče i maltretira. Logoraše su, kako je naveo, vodili da prave heliodrom, zgradu 14. divizije i benzinsku pumpu, za čiju gradnju su uzimali građevinski materijal ispred srpskih kuća.

"Na heliodrom je više puta slijetao helikopter UNPROFOR-a i Crvenog krsta. Tada su nas sklanjali da ne vidimo ko je došao", ipričao je Jovičić, te dodao da je čuo da slijeće i helikopter Alije Izetbegovića, kojeg je i vidio, a prepoznao je i još neke ljude.

Jovičić je naglasio da su 22. aprila 1994. ili 1995. godine, jer nije mogao tačno da se sjeti godine, pobjegla još dvojica logoraša. Tada su logoraše ponovo skupili, a Jovičić je, znajući šta ga čeka jer će ga ponovo optužiti da je organizovao njihov bijeg, molio jednog čuvara da ga ubije.

Logoraše su u "Silosu", rekao je Jovičić, tukli u kancelariji upravnika logora Čovića.

Pred Sudom BiH u toku dana nastavljeno je saslušanje Jovičića, koji je u objektima "Silos" i "Krupa" proveo 1.334 dana.

Za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" Tužilaštvo BiH, uz Šerifa Mešanovića i Bećira Hujića, tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

Hujić i Čović su, prema optužnici, obavljali funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora "Silos", Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a Kalember stražar u tom objektu.


Silos: Ispitivanje ljudske izdržljivosti

— Autor sjovicicslavuj @ 18:14


Đelilović i ostali
Đelilović i ostali

27 septembar 2012  U nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, Slavko Jovičić je kazao da su zatvorenici iz kasarne “Krupa” vođeni na teške fizičke radove, gdje su zlostavljani i premlaćivani.


Drugog dana svjedočenja pred Sudom BiH, svjedok Jovičić je ispričao da je doveden zajedno sa još nekoliko zarobljenika u “Krupu”, nakon čega su odvođeni na obavljanje “najtežih fizičkih radova” na više lokacija.  

“To je bila laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti. Ljudi su bili posmatrani kao životinje i korisni samo da rade stvari potrebne za vojsku. Niko vas tu nije gledao kao čovjeka, samo je bilo važno da se uradi planirani posao”, kazao je Jovičić.

Za zločine počinjene u kasarni “Krupa”, logoru “Silos” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH, uz Šerifa Mešanovića, tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Bećir Hujić i Halid Čović obavljali su funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora “Silos”, Šerif Mešanović bio je jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember je bio stražar.

Svjedok Jovičić, koji je sa svjedočenjem počeo 13. septembra, ispričao je da je u grupi zatočenika iz “Silosa” prebačen u objekat “Krupa”, odakle je 10. marta 1993. godine prvi put odveden na obavljanje radova.

“Radilo se dok posao ne bude završen. To su bili poslovi kopanja rovova, bunkera ili istovar robe. (…) Nas su premlaćivali kada bi druga vojska gađala muslimanske polažaje. Tuku do iznemoglosti, a ostavljaju nas među živima samo da bi sutra radili”, kazao je svjedok.

Jovičić je, kako je rekao, 15. aprila 1993. odveden u Hrasnicu, gdje je obavljao fizičke radove sve do oktobra te godine, kada je ponovo vraćen u “Silos”.

“Jednom se desilo da su neki logoraši pobjegli dok smo obavljali radove. Nas ostale su čuvari tada tukli, a onda smo odvedeni pred policijsku stanicu u Butmiru i postrojeni. Tu su nas strašno zlostavljali, a kada smo došli u Hrasnicu, tu je nastao masakr, prebijanje”, ispričao je Jovičić.

Svjedok je kazao da su logoraši tokom boravka u “Silosu” izvođeni pred sud, ali da je to suđenje “izmišljeno samo da bi se opravdao boravak ljudi u logoru”.

“Sebi sam dao zadatak da ću, ako preživim, pričati istinu, a nekada sam molio Boga da se neko smiluje i da me ubije kako bi mi prekratio patnje”, kazao je Jovičić, opisujući stanje u zatočeničkim objektima.

On je 19. januara 1996. godine razmijenjen zajedno sa drugim zatočenicima.

“Niko od nas logoraša nije se izjasnio da se želi vratiti u mjesto ranijeg prebivališta. Sva imanja, bogatstva i grobovi predaka bili su zaboravljeni”, rekao je Jovičić.

Boravak u logorima, kako je svjedok kazao, ostavio je velike posljedice na njegovo fizičko zdravlje.

Nastavak suđenja je 10. oktobra, kada će Odbrane optuženih unakrsno ispitati svjedoka.
                                                                   S.U.

http://www.bim.ba/bh/341/10/35845/

 


Silos: Preko hiljadu dana u logoru

— Autor sjovicicslavuj @ 18:06
 Justice report
Silos: Preko hiljadu dana u logoru
Silos
Silos

13 septembar 2012.  

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Slavko Jovičić rekao je kako je u logoru “Silos” premlaćivan i zlostavljan.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Jovičić je kazao da je u maju 1992. godine odveden iz svoje kuće u “Silos”, gdje je zadržan zajedno s drugim muškarcima srpske nacionalnosti.

“To nisu bili uslovi ni za životinje. Tu ni jedan human čovjek ne bi zatvorio ni životinju. Ja se pitam ko je smislio da se ljudi zatvore u takve nehumane uslove”, rekao je Jovičić, istaknuvši da je za 63 dana u “Silosu” izgubio 43 kilograma.

On je kazao da mu niko nije rekao zbog čega je doveden u “Silos”, a da je po dolasku u taj objekat vidio Šerifa Mešanovića, koji je bio zamjenik upravnika.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH uz Šerifa Mešanovića tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Bećir Hujić i Halid Čović obavljali su funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora “Silos”, Šerif Mešanović bio je jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u tom objektu.

Jovičić je rekao da ga je stražar Nermin Kalember “prebijao i zlostavljao” dva puta tokom boravka u “Silosu”, te da je čuo da je tukao i druge zatvorenike.

“Jednom sam dijelio hljeb logorašima i vidio da je komad hljeba ostao. Uzeo sam taj hljeb i stavio u jaknu. Nermin je to vidio i došao u ćeliju da traži hljeb, ali ja sam to već podijelio logorašima. Izveo me je i isprebijao. Udario me je kundakom u leđa i pao sam”, rekao je Jovičić.

Svjedok je dodao i da je u logoru napisao peticiju u kojoj je zatražio da bude strijeljan ukoliko je kriv za nešto, te da je jedne prilike uspio da se obrati upravniku.

“Obratio sam se Bećiru Hujiću i rekao da tražim da me izvedu pred sud. Rekao sam: ‘Strijeljajte me jer ja ovo ne mogu podnositi.’ Hujić mi je rekao: ‘Morate biti ovdje jer pripremate agresiju na muslimane’”, kazao je Jovičić.

Opisujući premlaćivanja u “Silosu”, svjedok je naveo da je 4. juna 1992. godine u objekat došla grupa od 20 do 30 ljudi, koji su tukli zatvorenike, i da je to bio “najteži dan za logoraše”. Za dolazak tih ljudi, kako je Jovičić rekao, znao je Bećir Hujić.

“Kada su ti ljudi došli u moju ćeliju, prozvali su mene i Lazara Krstića da se izdvojimo. Lazara je jedan udario. Vidio sam da Lazaru krv šiklja. Mene je neko udario letvom u leđa, a onda u predio vilice. Curi mi krv, ali oni prilaze da me dotuku, i izgubio sam svijest”, kazao je Jovičić.

Jovičić je rekao da je krajem decembra 1992. odveden u kasarnu “Krupa“, odakle su zatvorenici vođeni na prve borbene linije, kopanje rovova i u živi štit. Upravnik objekta “Krupa”, kako je svjedok kazao, bio je Šerif Mešanović.

Jovičić je rekao da je u objektima “Silos” i “Krupa” proveo 1.334 dana.

Zbog zdravstvenog stanja svjedoka ispitivanje je prekinuto, a nastavak je zakazan za 27. septembar ove godine.

                                                         S.U.

http://www.bim.ba/bh/339/10/35759/


СТОП НАТО ЗЛОЧИНЦИМА! ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ!!!

— Autor sjovicicslavuj @ 13:26

Данас се навршава 13 година од када су почели ваздушни напади НАТО злочинаца и агресора на Србију, односно тадашњу СРЈ, у којима је за 78 дана убијено најмање 2.500 а рањено и повријеђено више од 12.500 људи. Србија је била скоро разрушена. Уништени су многи градови, мостови, фабрике, објекти, инфраструктура, али НАТО злочинци нису могли да униште српски народ!!!


BiH: Ništa od zakona o negiranju holokausta i genocida

— Autor sjovicicslavuj @ 18:04
 
Subota, 17. mart/ožujak 2012
Međunarodni dan sjećanja na holokaust, Jevrejsko groblje, Sarajevo, 27. januar 2012.
 
 
Parlament BiH ni u četvrtak nije uspio postići dogovor i usvojiti prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti. Negativno mišljenje o zakonu donijela je Zajednička komisija za ljudska prava uoči sjednice paralamenta, a takođe je odbačena i ranije pominjana mogućnost da ovaj zakonski prijedlog bude dio Krivičnog zakona BiH. Protiv su bili poslanici iz RS.

Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja ili opravdavanja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti u bh. Parlamentu već godinama čeka na usvajanje.


U nekoliko navrata predlagali su ga poslanici Stranke za BiH
Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović. Belkić podsjeća da je višegodišnja rasprava o ovom zakonu izgubila svaki smisao, te ukazuje na suštinu prijedloga:

„Zabranjuje se i kažnjivo je negiranje holokausta, genocida, ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti itd., i preuzima stvar iz evropskih konvencija – i ništa više. Niti

spominje RS, niti spominje Federaciju, niti spominje narode, niti spominje bilo kakva nacionalna obilježja, niti sugeriše bilo koji događaj, dakle, jedan opšti pristup u sistemu vrijednosti - da ljudi u ovoj državi kažu da veličati genocid, veličati ratni zločin, holokaust itd. nije dobro, da ovo društvo to ne prihvata i da ono to kažnjava - i ništa
više.
"Nažalost, priča je otišla u potpuno drugom pravcu – koliko je presuda protiv Srba, koliko protiv ovih, ko je koga ubio..".
Nažalost, priča je otišla u potpuno drugom pravcu – koliko je presuda protiv Srba, koliko protiv ovih, ko je koga ubio, ko je koga u logor vodio itd. I onda nemate šanse u jednoj takvoj ostrašćenoj atmosferi da na racionalan način razgovarate. I sad sam potpuno uvjeren da ovo treba Bosni i Hercegovini.“
----------------------------------------------
Dušanka Majkić iz SNSD-a smatra da bi usavajanje ovog zakona onemogućilo pravednu odbranu optuženima za ratni zločin, a, kako je navela, za sada su to uglavnom pripadnici srpskog naroda.

„Ako se usvoji ovaj zakon, ko bi se branio da nije uradio neki ratni zločin? On bio automatski kažnjen po ovom zakonu. Advokati koji bi branili optužene za ratne zločine bi takođe bili kažnjeni. Zato nema osnova da ovaj zakon bude usvojen sve dok svi ratni zločini ne budu sankcionisani“
, kaže Dušanka Majkić.
--------------------------------------------------------
Denis Bećirović iz SDP-a smatra kako bi bilo dobro usvojiti sugestiju da predloženi zakon bude regulisan u Krivičnom zakonu jer je neophodno da BiH, kao zemlja u kojoj se dogodio genocid, ima ovakvo zakonsko rješenje.

„Za mene je sekundarno da li ovo pitanje treba regulisati posebnim zakonom ili Krivičnim zakonom. Treba se dogovoriti da na narednim sjednicama ne ponavljamo zakon, već da napravimo izmjene i dopune Krivičnog zakona. A komisija je, kao što je navela, spremna da to pitanje bude regulisano Krivičnim zakonom. To je za mene zaista novina i jedan pozitivan korak- ako je to tako“
, kaže Denis Bećirović.
------------------------------------------------------
Nije vrijeme

Bez obzira da li bi ova problematika bila regulisana u Krivičnom ili nekim posebnim zakonom, ovaj prijedlog neće dobiti podršku dok god u Predstavničkom domu djeluje aktuelni saziv, ističe
Slavko Jovičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Slavko Jovičić
 
​​„Nije vrijeme da se ovo stavlja u proceduru i ne znam ni ja kad će biti.
 
I ovo neće dobiti podršku. Je li to način da pravimo međusobno povjerenje, a ne pomirenje, rekao sam bezbroj puta, ali ovo se tiče BiH i tri konstitutivna naroda.
 
Tiče se srpskoga naroda koji je okrivljen ovakvim načinom i ovkavim stavljanjem zakona u proceduru“, poručuje Jovičić.
------------------------------------------------------------------
Zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta u BiH osuđuje počinjeni zločin i zločince koji su ga počinili, a ne narode, dodaje Nermina Ćemalović iz Socijaldemokratske partije:
 
„Ja nisam shvatila da se ovim zakonom osuđuje neki narod, nego da se osuđuje zločinac. Zločinac može biti bilo koje nacije. Ovdje nema ime i prezime. Što prije ovo riješimo, prije će doći do izmirenja ljudi, naroda, a ovo je samo zakon o negiranju zločina. Ja ne znam da je iko da zločinca branite. Mislim da moramo krenuti baš od ovog zakona.“
-----------------------------------------------------------------
Čini se da je suštinu višegodišnjeg neslaganja oko ovog zakona u Parlamentu BiH i tužnu istinu bh. svakodnevnice sljedećim riječima opisao Mladen Ivanković Lijanović:
 
„U BiH ’naši heroji su njihovi zločinci, i njihovi heroji naši su zločinci’. Ja bih vas molio da zakopavamo ratne sjekire - jer se samo slažemo da je bio rat. A da li je bio obrambeno otadžbinski, da li je bio obrambeno oslobodilački, da li domovinski, oko toga se ne slažemo. A isto znamo da nas taj rat košta preko 700 miliona KM godišnje.“
-------------------------------------------------------
Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti pred Parlamentom BiH prvi put se našao prije četiri godine.
 
Pojam holokaust se odnosi na sistemsko istrijebljenje oko šest miliona evropskih Jevreja u zemljama saveznicama nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. Samo u BiH, 1939. godine živjelo je oko 14.000 Jevreja, od kojih je tokom Drugog svjetskog rata stradalo preko 10.000.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. kao genocid okarakterisao je zločine nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine.
 
 

Sud i Tužilaštvo BiH oklijevaju u slučaju Dudaković

— Autor sjovicicslavuj @ 11:57

Dejan Šajinović - 04.02.2012 
 
Sud i Tužilaštvo BiH oklijevaju  u slučaju Dudaković

BANJALUKA - Oklijevanje Suda i Tužilaštva BiH da pokrenu slučaj "Dudaković" pokazuje da je inicijativa o rekonstrukciji tih institucija opravdana i primjerena, rekao je Petar Đokić, predsjednik SP i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Istakao je da ima veliki strah da će slučaj "Dudaković" završiti na sličan način kao i "Dobrovoljačka", odnosno obustavljanjem istrage protiv generala Atifa Dudakovića, komandanta Petog korupusa Armije RBiH.

"Krajnje je neizvjesno kako će se Tužilaštvo BiH odnositi prema ovom slučaju iako je nesporna Dudakovićeva odgovornost za teške ratne zločine na području Krajine. Imajući u vidu trenutnu praksu Suda i Tužilaštva, nisam optimista da će oni uskoro pokrenuti taj proces", rekao je Đokić.

------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da postoje svjedoci koji znaju da na području kasarne u Bihaću postoje grobnice u kojima su zakopani Srbi, ali da niko ništa ne preduzima.

Rekao je da je postavio poslaničko pitanje u parlamentu tražeći informaciju od Ministarstva odbrane BiH o tim grobnicama, koje se nalaze u kasarni na području odgovornosti generala Dudakovića.

"U odgovoru su naveli da ne mogu udovoljiti zahtjevu, jer ne raspolažu činjenicama. Postoje svjedoci, ali Sud ne želi da se to procesuira. Imamo svjedoke koji žele pričati, ali ne pružaju nam šansu da svjedočimo na Sudu, jer ne otvaraju taj predmet", rekao je Jovičić.

On je izrazio uvjerenje da će popis 2013. godine pokazati pravu istinu o stradanju svih u BiH, te da će, kako je rekao, biti pokazano da su Srbi mnogo više stradali nego što se to navodi.

"Bojim se da će tada biti kasno, jer su Srbi do sada satanizovani, a zločini nad Srbima nisu nikad procesuirani", rekao je Jovičić.

---------------------------------------------------

Gojko Vasić, direktor policije RS, rekao je da je policija poslala sve dokaze koje je Tužilaštvo BiH od njih tražilo u vezi sa slučajem "Dudaković".

"Sve što su od nas tražili, mi smo im dali, ali dovoljno za otvaranje istrage bi bilo i ono što su sama ova lica snimila i objavljivala na medijima. Ja ne znam kad će Tužilaštvo i Sud to procesuirati, ali od njih očekujem i želim da to ipak bude u nekom normalnom periodu, a ne da traje godinama", rekao je Vasić.

----------------------------------------------------

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, u petak je rekao da je slučaj "Dudaković" u toku, te da se istražne aktivnosti i dalje nastavljaju.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Sud-i-Tuzilastvo-BiH-oklijevaju-u-slucaju-Dudakovic

 


Lažiran broj poginulih Bošnjaka

— Autor sjovicicslavuj @ 09:37

Sarajevski istraživačko-dokumentacioni centar utvrdio da je u BiH ubijeno 98.000 ljudi. U ratu stradalo 64.000 Bošnjaka, 24.900 Srba, 7.700 Hrvata i oko 500 "ostalih"

 Muslimansko groblje u Sarajevu

 

 

Muslimansko groblje u Sarajevu

BANjALUKA - U jeku najnovije političke i medijske hajke na Republiku Srpsku, praćenu kvalifikacijama "genocidna tvorevina nastala na krvi 300.000 bošnjačkih žrtava",zaobilaze se činjenice koje je utvrdio sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar da je do sada registrovao oko 98.000 ubijenih u proteklom ratu - svih nacionalnosti.

Ovaj podatak o broju svih civilnih i vojnih žrtava, pripadnika sva tri konstitutivna naroda, donekle se podudara i sa zvaničnim podacima vlasti Srpske koje tvrde da je ubijeno oko 90.000 ljudi.

----------------------------------------------

Direktor IDC-a Mirsad Tokača kaže da ovaj broj još nije definitivan, jer se istraživanje nastavlja, ali tvrdi da on neće preći 100.000 ubijenih, uključujući i oko 500 građana BiH koji su stradali 1991. na ratištima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Utvrđeno je da su od 98.000 žrtava - 55 odsto vojnici, a 45 odsto civili. Među ubijenim je oko 64.000 Bošnjaka, 24.900 Srba, 7.700 Hrvata i oko 500 "ostalih". Prema podacima institucija RS, ubijeno je više od 30.000 Srba.

- Istraživanja smo radili po opštinama, a interesovala nas je i nacionalna struktura. Najviše žrtava registrovano je u Sarajevu: 13.756, a zatim u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Mostaru, Doboju, Višegradu, Banjaluci, Brčkom i Rogatici - rekao je Tokača.

On kaže da je - na osnovu prikupljene dokumentacije o svakoj žrtvi, zatim, kontakata sa porodicama, medicinske dokumentacije o utvrđenoj smrti žrtve, te drugih izvora utvrđeno da je u Sarajevu (u oba dela grada) stradalo 8.400 vojnika i 5.600 civila.

- U našem poslu imali smo velikih problema sa brojem žrtava, jer mnogi koriste potpuno neargumentovane i neutemeljene brojke. Kao da imate neku vrstu takmičenja ko će objaviti veći broj žrtava i time potvrditi da je zločin bio veći, što je apsurdno. Time se samo uznemirava javnost - ocenio je Tokača.

Tokača smatra da je preterivanje u broju ubijenih, silovanih, kao i zatočenih osoba "deo mentaliteta i pokušaja da se brojevima stvari naprave gorim nego što jesu, a one su same po sebi grozne".

-------------------------------------------------------

 DODIK: SRBI NAJVEĆI STRADALNICI

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih, ali: - Srpski narod je najveći stradalnik u ratovima devedesetih i jedino što je u političkom smislu uspeo da ostvari je Srpska. Mi Srpsku volimo i ne dozvoljavamo da je bilo ko skrnavi na bilo koji način - rekao je Dodik.

-----------------------------------------------------------------------

     Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da je cifra od 300.000 bošnjačkih žrtava obična laž koju je izmislio bošnjački politički vrh i američki mentori.

- Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno. Održavanje laži o broju ubijenih je način pripremanja terena za ukidanje Srpske, a mi to nikad nećemo dozvoliti - rekao je Jovičić.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Laziran-broj-poginulih-Bosnjaka


Umiru svedoci ubistava Srba u Konjicu

— Autor sjovicicslavuj @ 01:58

 

 

Banjaluka 27. 01. 2012

Da li je slučajno - Za tri dana dve iznenadne smrti

Za samo dva dana, pod sumnjivim okolnostima preminula su dva aktera ratnih zločina koji su 1992. godine počinjeni nad Srbima u Konjicu. Pored toga, pokušan je i atentat na Senada Durmića, direktnog svedoka monstruoznog zločina Azre Bašić, koja se sumnjiči za ubistva i maltretiranje derventskih Srba.

STRAVIČNO... Spomenik pobijenim Srbima u Bradini

 

 

Pravni eksperti, ali i predstavnici nevladinih organizacija, smatraju da to nije slučajno i da sve navodi na zaključak da se radi možda i o tihoj likvidaciji nezgodnih svedoka.

Ništa nije slučajno

Dan posle pucanja na Durmića, u sarajevskom univerzitetsko-kliničkom centru preminuo je Miralem Macić, koji je osuđen za zločine u Konjicu. Njegov advokat Duško Tomić za naš list je rekao da je njegov klijent uklonjen i da zvanična verzija smrti ne odgovara istini, što dokazuju i kontradiktorne izjave lekara UKC-a koji su prvo rekli da je van životne opasnosti, a zatim da ne mogu da ga spasu. Samo nekoliko časova kasnije, u Konjicu je naprasno umro i Enes Tucaković, nekadašnji komandir policijske stanicu u Konjicu za koga Tomić tvrdi da je ovih dana trebalo da bude uhapšen.
- Posedujem strogo poverljivi dokument od 13. juna 1992. godine iz koga se vidi da je jedan od ljudi koji su učestvovali u progonima Srba bio upravo Tucaković, koji je komandovao i Miralemu Maciću, zajedno sa Jasminom Guskom, a danas, eto, nijedan od njih više nije živ. U tim dokumentima se pominje i komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Esad Ramić i ne bi me iznenadilo da i on naprasno umre. Pitanje iznenadnog umiranja ovih ljudi je vrlo čudno jer ni Guska, ni Tucaković ni Macić nisu bili za umiranje. Ne smem da tvrdim ništa, ali mogu da sumnjam - kaže Tomić za Press RS.

----------------------------------------------------------

Predsednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kaže da postoji dosta indicija da su pojedini svedoci zločina nad Srbima prethodnih godina bili likvidirani.

Sud BiH troši vreme

- Sa takvim stvarima se ne smemo igrati, naravno, ali sumnja na te događaje je i više nego opravdana. Dešavalo nam se da su mnogi ljudi koji su u procesu traženja nestalih trebali da nam otkriju lokacije nekih grobnica naprečac umirali, a dosta indicija imamo i da su bili likvidirani. Jer, ako se nema dovoljno materijalnih dokaza za određene slučajeve, najveći dokaz su živi ljudi. Međutim, nebrojeno puta se desilo da se ti osetljivi slučajevi prebacuju sa tužioca na tužioca, da se odugovlače, a praktično se čekalo da svedoci pomru ili odustanu od svedočenja - kaže Mitrović.

-----------------------------------------------------

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović ističe za naš list da je isuviše očigledno da se neki slučajevi ratnih zločina odugovlače kako izvršioci, zbog smrti, ne bi mogli da se procesuiraju.

 - Imamo nekoliko primera obustave postupaka zbog smrti, a sve je veoma tiho prolazilo. Recimo, slučaj Zulfe Tursunovića za zločine u Srebrenici. On je preminuo, a sve se znalo u vezi sa njegovim nedelima. Bila je spremna dokumentacija i proces je bio na vidiku. Međutim, on je umro i sahranjen je kao navodni branilac BiH, skoro sa svim počastima. Tu sada gotovo imamo slučaj da nema zločina, jer nije dokazan, zato što mu se nije ni sudilo - kaže Velimirović.

On smatra da se mora izvršiti veliki pritisak na pravosudne organe da prilikom izbora predmeta poštuju propisane kriterijume prema kojima su godine osumnjičenih veoma važan faktor.

- Međutim, ovde se biraju sitni predmeti, zadovolji se forma, a suština se gurne u stranu. Sud BiH troši vreme na predmete koji ne zaslužuju da budu na tom sudu, a vrlo često i oni završe oslobađajućom presudom. Pogledajte šta se trenutno dešava sa „Dobrovoljačkom". Obustavljena je istraga, možda bude i prihvaćen prigovor i onda će sve to trajati godinama, dok ne pomru svi učesnici u tom događaju - skeptičan je Velimirović.

On podseća i na zločin u Sijekovcu kod Broda i ističe da ni taj događaj sigurno neće doći na dnevni red sve dok ne umre Nijaz Medo Čaušević, koji se sumnjiči kao jedan od glavnih izvršilaca.

- O Aliji Izetbegoviću i Franji Tuđmanu da ne govorim. I sama Karla del Ponte je priznala da nisu optuženi jer su umrli. Kakve mi koristi imamo od toga - pita se Velimirović.

--------------------------------------------------------------

Jovičić: Umrlo 100 ljudi iz Silosa!
Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj, koji je 44 meseca proveo u zloglasnom logoru „Silos", kaže da, osim što neposredni izvršioci zločina umiru pre nego što se suoče sa pravdom, umiru i svedoci tih zločina.
 
- Samo iz „Silosa", koji je zatvoren baš na današnji dan 1996. godine, umrlo je oko 100 ljudi, nakon što su izašli iz logora. O tome niko ne priča. Njih stotinu, pretežno mlađih ljudi, umrlo je širom sveta. Pita li se iko zašto je to tako? Ne znam koji su razlozi zbog kojih umiru ti izvršioci, ali logoraši sigurno umiru od posledica mučenja i zlostavljanja. Ti ljudi nisu deo nikakvih statistika, a kamoli da im se zna ime i prezime - kaže Jovičić.
 

Žarko Marković

http://www.pressrs.ba/sr/vesti_dana/Umiru svedoci-ubistava Srba u Konjicu.

 


Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za Dobrovoljačku

— Autor sjovicicslavuj @ 17:29

 

Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za Dobrovoljačku (Foto)

SARAJEVO, BANJALUKA - Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH u slučaju Dobrovoljačka ulica, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Pored Ganića i Divjaka istraga je, kako je saopšteno, obustavljena i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirović, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damir Dolana i Ibrahim Hodžića.

"Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba, donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale", navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Nakon što je sada Tužilaštvo BiH, zvanično obustavilo istragu protiv najodgovornijih u slučaju Dobrovoljačka, potvrdilo se ranije pisanje pisanje “Nezavisnih” koje su prve objavile da će međunarodni tužilac na ovom predmetu Džud Romano učiniti sve kako bi se istraga okončala na ovaj način. Podsjećamo, “Nezavisne” su 5. januara ove godine objavila da će istraga u slučaju Dobrovoljačka rezultirati obustavljanjem istrage protiv najodgovornijih.

Pored Ganića i Divjaka istraga je, kako je saopšteno, obustavljena protiv još 12 osoba. Zvaničnici iz RS su oštro osudili ovaj potez Tužilaštva nazivajući ga skandaloznim

"Sve je završeno i u koverti dostavljeno Džud Romanu, koji se još nije izjasnio. Odluka nije zvanično donesena, ali nezvanično već je spremna", ispričao je tada izvor “Nezavisnih”.

Obustavljanje istrage protiv 14 pomenutih osoba u slučaju Dobrovoljačka ulica kada su pripadnici Armije RBiH 3. maja 1992. godine nakon presretanja kolone koja se mirno povlačila iz grada na najmonstruozniji način ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila zvaničnici iz RS ocijenili su kao skandaloznu.

-------------------------------------------------------

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da odluka stranog tužioca ima za cilj da zaštiti zločince, da opravda zločin koji su svi stanovnici u BiH stariji od 20 godina imali priliku uživo da vide na ekranima i koji ni za koga nije sporan osim za tog tužioca i grupu sarajevskih političara.

"Stalno nepovjerenje koje Srbi u BiH imaju u institucije BiH, posebno u Tužilaštvo BiH i strane tužioce dobilo je najsnažniji argument i posljedice svega toga su nesagledive", naglasio je Radmanović.

On ističe da je cilj svega ovoga pokušaj amnestije političkog i vojnog vrha u Sarajevu za početak rata, ali da je siguran da to neće proći jer istina se ne može sakriti.

"Ona danas nije potpuno izašla na vidjelo, ali hoće. Mjesecima smo pratili političku, medijsku i uličnu pripremu za ovako jednu sramnu odluku i moram reći da smo se ipak nadali da se neće usuditi da je donesu", istakao je Radmanović.

------------------------------------------------------

Džerard Selman, ministar pravde RS, ocjenio je da to nije tužilačka odluka, već nešto što je ušlo u sferu politike.

“Očito je da je Tužilaštvo BiH podleglo političkom pritisku Sarajeva i to je skandal", naglasio je Selman.

---------------------------------------------------------

Takođe zvaničnici RS ističu da ovom odlukom Tužilaštva BiH više ništa neće biti kao prije te da se radi o “frontalnom” napadu na RS na koji institucije RS treba da daju odgovor.

"Zatražićemo da se napravi strategija koja treba da, da jasan i nedvosmislen odgovor na ovo. U protivnom stvaramo ambijent za poništavanje rezultata borbe", kazao je Pantelija Ćurguz, predsjednik Borčke organizacije RS.

--------------------------------------------------------

Aleksandar Džombić, premijer RS, ocijenio je da je obustavljanjem istrage Tužilaštvo BiH pokazalo da apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima i da je ovoj slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države.

"Da toliko dokaza, snimaka, izjava svjedoka nije bilo dovoljno za optužnicu - neshvatljivo je svakom razumnom čovjeku", istakao je Džombić.

-------------------------------------------------------

Petar Đokić, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, rekao je da odluka Tužilaštva BiH zaprepašćujuća te da se radi o diskriminaciji Srba.

"I dalje se posredstvom pravosudnih institucija BiH nastavlja obračun sa RS i Srbima u BiH. Vjerujem da institucije Srpske neće prihvatiti takav stav Tužilaštva BiH i da će biti još glasnije i upornije u zahtjevu za rekonstrukcijom tih institucija ", rekao je Đokić

---------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da obustavljane istrage pokazuje da će "gospodin međunarodni tužilac Džud Romano iz BiH otići sa punom tašnom para i da je ovdje došao po zadatku da ništa ne uradi”.

"U Sarajevu već mjesecima slave obustavljanje istrage, samo će večeras otvoriti šampanjac.

Vjerovatno će im biti maleni i Zetra i Skenderija za proslavu koju će organizovati i ne bi me iznenadilo da im na proslavi pjeva neki estradni umjetnik iz Srbije", kazao je danas Jovičić.

--------------------------------------------------------

Janko Velimirović, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS, takođe je naglasio da se radi o prvorazrednom skandalu Tužilaštva BiH i priznaje da nije vjerovao ono o čemu se spekulisalo u medijima.

"Tužilaštvo Srbije treba da nastavi istragu u ovom slučaju, jer na ovome ne smije ostati. Radi se o samim počecima rata i zbog toga je to bitno", rekao je Velimirović.

----------------------------------------------------------

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, kaže da odluka Tužilaštva BiH pokazuje da institucije BiH ne žele da daju odgovor o stradanjima Srba tokom rata.

"Da nema odgovornosti naredbodavaca i izvršioca koji su tako nešto uradili prema nenaoružanim licima je nešto što je za svaku vrstu osude. Stvara se nepovjerenje prema institucijama, a ovo svakako treba staviti u kontekst ne htijenja da se utvrdi istina o stradanju Srba u Sarajevu iako sam to pitanje nekoliko puta pokretao", rekao je Bojić.

--------------------------------------------------------

Takođe Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, je kazao da je ovo klasični primjer "jednoumlja u Tužilaštvu BiH koje neće doprinijeti uvjerenju u nezavisnost tužilaštva”.

---------------------------------------------------------

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da je odluka Tužilaštva svrstavanje pravosuđa na jednu stranu u BiH.

--------------------------------------------------------

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ističe da se ovom odlukom Tužilaštva BiH potvrđuje da je ono i Sud BiH politički projekat međunarodne zajednice koji je trebalo da bude produžena ruka Haškog suda.

-------------------------------------------------------------

U današnjem saopštenju iz Tužilaštva BiH se ističe da će istraga u vezi sa slučajem biti nastavljena zbog postojanja sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nako što su bile onesposobljene za borbu. Takođe u saopštenju stoji da je tokom istrage utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorjije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba T.O. te da je tamo vršeno zlostavljanje.

"Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužioca, može se uložiti pritužba Uredu glavnog tužioca.

Tužilački tim

Osim Džud Romana, međunarodnog tužioca sa Novog Zelenda, kao tužioci na istrazi u slučaju "Dobrovoljačka" radili su i Munib Halilović, Dragan Čarlija i Vesna Budimir. Takođe, kao tužioci istražioci na slučaju su radili Alfredo Stripol iz Italije, Aleksandar Faladžić i Željka Radovanović, koja je nedavno isključena iz tima.

Hapšeni, a nisu izručivani

Tužilaštvo BiH izdalo je nalog o pokretanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" u oktobru 2006. godine. Pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu u decembru 2008. godine zbog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se sada zove Ulica Hamdije Kreševljakovića.

Zbog slučaja "Dobrovoljačka" po potjernici iz Srbije prvo je u Londonu bio uhapšen Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, a prošle godine u Beču je uhapšen i Jovan Divjak, general Armije RBiH. Obojica su u ekstradacionom postupku oslobođena i nisu izručena pravosuđu Srbije, nego su vraćena u BiH. Inače, u poslednje dvije godine, 3. maja porodice poginulih vojnika JNA, predstavnici RS i građani RS posjećuju mjesto stradanja u Dobrovoljačkoj ulici i pale svijeće.

--------------------------------------

Kalabić: Odzvonilo Sudu i Tužilaštvu BiH u današnjem statusu

Odluka o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića i drugih u predmetu "Dobrovoljačka" pokazuje da je potpuno jasno da je "odzvonilo Sudu i Tužilaštvu BiH u današnjem statusu" i da je  hitno neophodno napustiti ovakav model pravosuđa, smatra Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kalabić je ocijenio da naredba Tužilaštva BiH o obustavi istrage   predstavlja pokazatelj da su Sud i Tužilaštvo BiH formirali međunarodni centri moći da  bi mijenjali političke odnose u BiH. 

"Potpuno je jasno da je moglo postojati decentralizovano pravosuđe u BiH. Ovaj model je formiran sa jasnim ciljem da falsifikuje i uljepšava istoriju kako to odgovara različitim centrima moći, prije svega bošnjačkim političkim centrima", rekao je Kalabić.

Košarac: Poraz pravosuđa

Naredba Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage predstavlja poraz pravosuđa u BiH i još jedan dokaz da je Tužilaštvo BiH institucija koja ne treba da postoji na ovakav način, izjavio je šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

"Takvom odlukom Tužilaštvo se stavilo na stranu jedne od nekada zaraćenih snaga, što generalno nije dobro. Sada je sasvim jasno da je uticaj međunarodne zajednice dominantan u Tužilaštvu BiH", ocijenio je u izjavi Srni Košarac i dodao da je ovo još jedna potvrda da je Tužilaštvo,   nametnuo  visoki predstavnik i da ni ova institucija  ni OHR  nema univerzalan pristup pitanju ratnih zločina u BiH.   

Popović: Odustati od Suda i Tužilaštva BiH

Naredba Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka" znači da je potrebno definitivno odustati od Suda i Tužilaštva BiH i ukinuti njihovo finansiranje, ocijenio je pravni ekspert Vitomir Popović.

Popović je rekao Srni da je potpuna farsa da Srbi očekuju bilo šta od Tužilaštva i Suda BiH i da je sada potrebno vidjeti koji mehanizmi postoje za vođenje postupaka u Republici Srpskoj protiv odgovornih za "Dobrovoljačku".

Ivanić: Katastrofalne posljedice za stabilnost BiH

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić smatra da će obustavljanje istrage protiv Ejupa Ganića i drugih za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici imati katastrofalne posljedice za stabilnost BiH.

"To bi morali da znaju  i međunarodni mentori Suda BiH, ali nažalost - ne znaju. Ovu odluku vidim i u kontekstu priloga tipa `Krnja velika Srbija`, koji  se nedavno pojavio  u emisiji `60 minuta` Federalne televizije, što predstavlja sveopšti negativni pogled na Srbe i pokušaj satanizacije Srba", izjavio je Ivanić za Srnu. Ivanić je naglasio da kao osoba koja je imala velike probleme sa Sudom BiH zna da taj Sud postoji isključivo za Srbe, te da je nakon ove obustave to još jednom dokazano.

Vesna Krstović – Spremo: Nedopustiva odluka Tužilaštva BiH

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Vesna Krstović - Spremo smatra da je nedopustiva odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv Ejupa Ganića i drugih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

''Mi iz Republike Srpske ne možemo preći preko toga da taj slučaj ne bude procesuiran'', izjavila je Spremo.

Ona je istakla da je obustavljanje jedne takve istrage sramno za Tužilaštvo i za Sud BiH.

Dodik: Čista politikantska odluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, čista politikantska odluka.

"Republika Srpska apsolutno ne može da ima bilo kakvo povjerenje u Sud i Tužilaštvo BiH. Nastaviću da se borim protiv tih monstruma, jer služe samo za osudu jednog naroda", rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Tužilaštvo Srbije nastavlja istragu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nastavlja istragu za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, bez obzira na poteze Tužilaštva BiH, rečeno je za B92 u srpskom tužilaštvu.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić bio je uhapšen 1. marta 2010. godine u Londonu na aerodromu Hitrou, po potjernici Srbije, ali je sud u Londonu odbio da ga izruči Beogradu uz obrazloženje da on u Srbiji ne bi imao fer suđenje.

Godinu dana kasnije, 3. marta 2011. godine u Beču je, po srpskoj potjernici, bio uhapšen general Armije BiH Jovan Divjak.  Krajem jula 2011. godine Divjak je, nakon što ga je austrijski sud pustio na slobodu, otišao u Sarajevo.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Obustavljena-istraga-protiv-osumnjicenih-za-Dobrovoljacku-


Powered by blog.rs