Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2010 | read_nums (540)

 

 Banjaluka 16. 02. 2010

 

BiH još nije ukinula Odluku o zabrani uvoza polovnih vozila starijih od sedam godina na šta je bila obavezna posle potpisivanja SSP i CEFTA, jer uvoznici ne žele da se odreknu monopola, a država carina, tvrde u Evropskom pokretu BiH

BiH se više od godinu dana suprotstavlja zahtevima Evropske komisije i pod snažnim uticajem automobilskog uvozničkog lobija i zbog inertnosti državnog aparata, namerno sprečava ukidanje Odluke o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina!

Potpunom liberalizacijom tržišta automobila država bi ostala bez velikih prihoda od carina, a uvoznici bi izgubili monopol na domaćem tržištu!

Naime, u Evropskom pokretu BiH, za Press RS tvrde da domaće vlasti svesno krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), koji ih obavezuju na potpunu liberalizacija tržišta, jer po svaku cenu žele da zadrže prihode bez kojih bi se našli u debelom minusu!

Savet ministara u ćorsokaku

- Iako je po nalogu Evropske komisije ta Odluka trebalo da bude ukinuta još u oktobru prošle godine, to nije učinjeno iz čisto političkih razloga. Prihodi u državi su ionako već prepolovljeni, a potpunom liberalizacijom tržišta automobila država će izgubiti i ogroman novac od carina što će je odvesti u još veću dubiozu od ove u kojoj se sada nalazi. S druge strane, i uvoznički lobi na sve načine pokušava da stopira ukidanje ove Odluke, jer hoće da zadrži monopol koji sada ima - objašnjavaju u Evropskom pokretu BiH.

 U ovom pokretu ocenjuju da Savet ministara BiH ne zna kako da se izvuče iz ćorsokaka u koji je zapao, jer s jedne strane mora da poštuje zahtev Evropske komisije, a s druge strane, unutar BiH, suočava se sa potpuno različitim mišljenjima o tome kako da se ovaj problem reši, a da sve strane budu zadovoljne.

- Po svemu sudeći, nemoguće je da svi budu zadovoljni. Ipak, kojoj strani naginje Savet ministara vidi se iz njihove tvrdnje da ukidanje Odluke o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina nije moguće dok se u BiH ne uspostavi homologacija, što je čista kupovina vremena i zamazivanje očiju javnosti. Naime, kada u BiH uvezemo neko vozilo iz bilo koje zemlje EU i donesemo potvrdu da je ono tehnički ispravno, ovde nema šta da se proverava. Međutim, kako sada stoje stvari, ispada da su kod nas tehnički servisi bolje opremljeni i da su kvalitetniji nego oni u zemljama EU, što je, naravno, apsurdno - zaključuju u Evropskom pokretu BiH.

----------------------------------------------------------------

PARLAMENT BiH NE KOČI UKIDANJE ZABRANE...Slavko Jovičić

 
 
Slavko Jovičić, predsedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ističe da BiH mora što pre da skine ograničenja na uvoz vozila, jer se time obvezala SSP-om.

- Ne vidim ozbiljan razlog zbog kojeg Savet ministara BiH oteže sa donošenjem odluke koja bi bila u skladu sa nalogom Evropske komisije.

Parlament BiH sigurno nije kočnica za ukidanje barijera na uvoz vozila starijih od sedam godina, već je to Savet ministara koji još nije uputio u parlamentarnu proceduru predlog nove odluke o uvozu polovnih automobila.

BiH ima uslove da ukine ograničenja na uvoz polovnjaka bez obzira što još nije uspostavljen sistem homologacije, jer proveru vozila mogu da rade osiguravajuće kuće i ovlašćeni servisi koji se bave tehničkim pregledima - naglašava Jovičić i dodaje da i vozila uvezena iz EU, sa potvrdom o ispravnosti, ipak, treba proveriti i u BiH.

----------------------------------------------------------
Mekić: Uskoro novi predlog

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da će ministarstvo za koji dan doneti konačan predlog privremene odluke o ukidanju postojeće odluke o zabrani uvoza polovnjaka starijih od sedam godina.

- Ne znam kako će ovakav predlog da prođe, jer pre nekoliko meseci smo doneli i konačan predlog po kojem je trebalo da bude dozvoljen uvoz svih vozila koja imaju „evro 3" motore, ali su o tome postojala suprotstavljena mišljenja, zbog čega je predlog vraćen na doradu. Zaista ne znam više kako će novi predlog da prođe, a da zadovolji sve strane - priznaje Mekić.

-------------------------------------------------------------------------

  Nema lobiranja!

Slađenko Galić, direktor „Verano motorsa", najvećeg prodajno-servisnog centra „pežoa" u BiH, tvrdi da uvoznici novih vozila nemaju potrebu da lobiraju kako bi sporna odluka o uvozu polovnjaka starijih od sedam godina i dalje ostala na snazi, jer njeno ukidanje ne bi ugrozilo njihovo poslovanje.

  - Svi tvrde da uvoznici novih vozila lobiraju da se važeća zabrana ne ukida, kako bi, navodno, zadržali prodaju, ali to nije tačno, jer oni koji žele da uvezu polovnjake, ionako nikada ne bi kupili neko novo vozilo. Ukidanje zabrane vrlo malo bi uticalo na našu prodaju - tvrdi Galić i ističe da se uvoznici novih vozila zalažu samo za to da se trenutna Odluka o zabrani uvoza automobila starijih od sedam godina ukine tek kada se u BiH uspostavi sistem homologacije, koji bi, kako kaže, sprečio uvoz krševa.

S. KARIĆ

Autor sjovicicslavuj | 9 Februar, 2010 | read_nums (476)
Umjesto kupovine takse, građani novac moraju uplaćivati na žiroračune putem banaka i plaćati provizije

Autor: B. TURKOVIĆ 07.02.2010.

 

 

 
 
 
Lakota: Uzimanje provizije;         
 
Jovičić: Nema inicijative

Nepostojanje državnih taksi, kao svojevrsnog obilježja, sramota je za državu, a u isto vrijeme trpi i budžet, u koji bi se na osnovu tih taksi moglo slijevati više novca, upozorava Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača Kantona Sarajevo.

Usluge države


Kako objašnjava, mnogi građani koji bi taksama trebali plaćati usluge državi prilikom vađenja dokumentacije u državnim institucijama te privrednici koji se bave prometom robe izloženi su dodatnim komplikacijama.


 - Umjesto kupovine takse, građani novac moraju uplaćivati na žiroračune putem banaka, prilikom čega one uzimaju proviziju, te u instituciju koja im pruža neku uslugu donijeti potvrdu. Kolike god da su provizije banaka, za te poslove nakupe se milioni maraka - kaže Lakota.

Informacije iz novina


Slavko Jovičić, predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za vanjsku trgovinu i carine, nepostojanje državnih taksi pravda činjenicom da niko nije pokrenuo inicijativu za njihovo uvođenje.


 - Udruženja koja se bave uvozom, izvozom i prodajom robe, pa i potrošači kojih se to tiče, meni i Komisiji na čijem sam čelu nisu dostavili takav zahtjev. Ja ne mogu na osnovu informacija iz novina pokretati inicijative, ali bih se zalagao za svaku koja bi poboljšala privredno stanje - obrazlaže Jovičić.   

Slično i na federalnom nivou


Iako postoje, slična situacija je i s federalnim taksama. Kako kaže Lakota, one su u opticaju, ali se ne mogu kupiti u lokalnim zajednicama kao što su općine, već se također kupuju u bankama.

Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2010 | read_nums (444)utorak, 19 januar 2010 

Najnovije izjave još aktuelnog predsjednika Hrvatske, Stjepana Mesića, uznemirujuće su prijetnje čovjeka koji je političku karijeru počeo s ratom i sada bi s ratom da je i završi, saopštila je Vlada Republike Srpske, reagujući na najnoviji ispad hrvatskog predsjednika, koji je zaprijetio upotrebom vojne sile ukoliko bi premijer RS, Milorad Dodik, raspisao referendum u Srpskoj.

Odlazeći predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je rekao da bi poslao Vojsku Hrvatske da prekine koridor u bosanskoj Posavini i onesposobi Republiku Srpsku da postoji.

- Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcjepljenju srušio Dejtonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati i zato bih vojno prekinuo koridor - objasnio je Mesić novinarima.

On je rekao da premijer Srpske Milorad Dodik vara međunarodnu zajednicu te da igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, on će tada raspisati referendum o otcjepljenju, neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija biće ostvarena.

------------------------------------------------

- Ove radikalno-ekstremne izjave za koje smo mislili da se nikada više neće čuti u našem regionu predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su, jer je  Mesić još aktuelni predsjednik i vrhovni komandant vojske Hrvatske, koja je članica NATO. Zato očekujemo od svih političara u regionu, predstavnika međunarodne zajednice, zvaničnika NATO i svih miroljubivih ljudi u Hrvatskoj i šire da osude ratne prijetnje lažnog mirotvorca Stjepana Mesića, upućene srpskom narodu i RS - navodi se u saopštenju.

Predstavnici Vlade RS podsjećaju da je opšte poznato da je s ovakvim rječnikom mržnje i prijetnji Mesić pravio atmosferu za masovne zločine nad Srbima i njihovo protjerivanje iz Hrvatske, u posljednjem ratu, oko čega se nikada javno nije odredio.

- Takve izjave koje ponovo oživljava i šalje s Pantovčaka ne doprinose dobrosusjedskim odnosima i stabilizaciji u regionu za šta se Republika Srpska već odavno zalaže, ali očigledno ne i Mesić - navode u Vladi RS.

----------------------------------------------------------

Predsjednik PDP, Mladen Ivanić, rekao je da izjava hrvatskog predsjednika potvrđuje da je Mesić bio i ostao veliki nacionalista koji se samo tokom jednog vremena pokušao prodati za demokratu.

On je dodao da se, srećom, Mesića više ništa neće pitati, jer je on penzioner koji je izgubio razum i svijest.

------------------------------------------------------------

Srpska demokratska stranka smatra da su sa izjavama odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o oružanoj agresiji na Republiku Srpsku definitivno pale maske i da je potvrđeno da Zagreb nije odustao ratnih ciljeva stvaranja velike Hrvatske.

Iz SDS ističu da je Mesić definitivno razotkrio licemjerstvo zvaničnog Zagreba koji je referendumom došao do nezavisnosti, Srbiju i Jugoslovensku narodnu armiju proglasio agresorima, a sada otvoreno priznaje da i dalje ne odustaje od projekta velike Hrvatske.  

-------------------------------------------------------------

Poznati zagrebački politički analitičar Darko Petričić rekao je za "Fokus" da se Mesić u posljednje vrijeme ponaša poput ličkog medvjeda koji se prerano probudio iz zimskog sna.

- Za samo nekoliko dana Mesić je napravio dva teška gafa. Prvi je posjeta samoproglašenoj državi Kosovo, a drugi je potpuno bezrazložna prijetnja vojnom mobilizacijom zbog raspisivanja referenduma u potpuno drugoj zemlji - istakao je Petričić.

On je podsjetio da je Hrvatska članica NATO i da odluku o vojnoj intervenciji ne može donijeti jednostrano. Potpuno je druga stvar to što, navodi Petričić, Mesić o vojnoj intervenciji priča potpuno bez ikakvog osnova, jer je referendum u RS unutrašnja stvar BiH s kojom Hrvatska nema ništa.

------------------------------------------------------------

- Izjava odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića je opasna, ali nema uporišta u bilo čemu jer je riječ o pustim snovima, smatra Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Mesić ne treba da prijeti Dodiku i RS, jer je to prijetnja srpskom narodu koga nema u Hrvatskoj, ali će ga biti u RS. Odlazeći hrvatski predsjednik nikad neće ostvariti svoje težnje da se šahovnica vijori na Drini - rekao je Jovičić.

-----------------------------------------------------------

 Običan provokator

Predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Petar Milić "Fokusu" je kazao da je Mesić gotova priča i u Hrvatskoj, čiji su građani na posljednjim izborima rekli jasno i glasno ne politici koju je provodio proteklih deset godina.

- On je jedan običan provokator koji je sve vrijeme bio ništa drugo do sluga islamskih interesa. To je prepoznao i hrvatski narod izabravši Ivu Josipovića za novog predsjednika - rekao je Milić.

Autor sjovicicslavuj | 8 Decembar, 2009 | read_nums (407)

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić preglasali Nebojšu Radmanovića i predložili povećanje budžeta za institucije BiH za 17 miliona KM. Srpski poslanici poručuju da budžet neće proći.

Biće žestoka rasprava... Predstavnički dom Parlamenta BiH
Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić predložili su povećanje budžeta institucija BiH za 17 miliona. Da stvar bude još interesantnija, Komšić i Silajdžić traže više novca u situaciji kada opštine i kantoni zbog svetske krize smanjuju budžete. Predlog budžeta usvojen je tako što je preglasan srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović!

Komšić i Silajdžić, naime, traže da se za putne troškove, telefoniranje i troškove prevoza i goriva izdvoji čak 9,4 miliona KM više nego u ovoj godini. Pored toga, Sudu BiH je povećan budžet za 2,1 milion KM, od čega se 1.690.000 odnosi na plate. Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da dobije 5,7 miliona više, a taj novac bio bi namenjen za kupovinu ambasada u Beogradu i Zagrebu, te rekonstrukciju DKP-a u Vašingtonu i Štutgartu.

Traže milione

Služba za zajedničke poslove institucija BiH, ako budžet prođe Parlament BiH, dobiće skoro 1,5 miliona više. Deo novca, čak 800.000 KM, biće potrošeno za rekonstrukciju krova Parlamenta BiH, 570.000 KM za kontrolni nadzorni centar i dogradnju video-nadzora, 180.000 KM za rekonstrukciju fasade, a čak 100.000 KM predviđeno je za opremu za ugostiteljstvo.

-------------------------------------------------------------------------

Grabovac: Protivno ekonomskoj logici

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac kaže da je opasno predlagati povećanje budžeta, kada se zna da je nivo privrednih aktivnosti veoma nizak.

- Pored toga, nelogično je predlagati povećanje budžeta u situaciji kada se svima sugeriše da štede i kada svi ostali nivoi vlasti smanjuju budžete. Finansiranje javne potrošnje je bio velik problem u BiH i pre izbijanja ekonomske krize, a ovakvim potezima se pokazuje da političari preko čisto ekonomskih pitanja pokušavaju da ostvare političke ciljeve - kaže Grabovac.

-------------------------------------------------------------------------

 Budžet Službe za poslove sa strancima povećan je za 1.235.000 KM, od čega se 600.000 KM odnosi na povećanje plata, a 550.000 na sredstva za građevinsku dozvolu za upravnu zgradu. Stavka za plate je povećana i Ministarstvu bezbednosti, i to za 517.000 KM, a za novoformirane agencije na nivou BiH, koje su ove godine finansirane iz budžetske rezerve, predviđeno je više od 16 miliona KM.

S obzirom na to da je predlog na Predsedništvu BiH prošao tako što je preglasan Nebojša Radmanović, srpski poslanici u Parlamentu najverovatnije će odbiti Silajdžićev i Komšićev predlog. I to ne samo zbog povećanja troškova, već i zato što je predlogu pun nelogičnosti i ima rasipnički karakter.

------------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj kaže da od povećanja budžeta BiH neće biti ništa, jer poslanici ove stranke sigurno neće glasati za predloženi budžet. On ističe da je krajnje neukusno tražiti više novca u budžetu kada to ne radi niko na svetu i kada ekonomski stručnjaci predviđaju da će ekonomska kriza trajati celu iduću godinu.

- Budžet je posle Ustava najvažniji dokument u svakoj zemlji i bezobrazluk je poigravati se njim. Nedopustivo je predlagati povećanje budžeta u situaciji kada entiteti, kantoni i opštine ovogodišnje budžete rebalansom smanjuju i do 50 odsto - kaže Jovičić.

Pored toga, dodaje on, u budžetu je predviđeno da se za povratak izdvoji 35 miliona KM, što je nerealno i nepošteno.

- Ako se tolika sredstva žele izdvojiti za povratak izbeglica i raseljenih lica, onda se moraju uvažiti i potrebe onih koji ne žele da se vrate i koji traže da im se omogući da ostanu na novim ognjištima - kaže Jovičić.

Prema njegovim rečima, bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić i samozvani hrvatski član Predsedništva Željko Komšić preglasavanjem svog srpskog kolege Nebojše Radmanovića i predlogom ovakvog budžeta pokazali su da ne odustaju od pravljenja krize u BiH.

Skrivene namere

- Budžet mora da odražava ekonomsku sliku zemlje, ali očigledno da Silajdžić i Komšić ne misle tako. Tri godine ukazujem na to da revizorski izveštaji pokazuju da se budžetska sredstva nenamenski troše. Tražio sam od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da to istraže, ali nikom ništa. Takve kao što su Silajdžić i Komšić ne zanima kako se troše sredstva i šta rade službenici nagomilanih agencija na nivou BiH, jer im je jedino bitno da na nivou BiH nagomilaju što više institucija - kaže Jovičić.

----------------------------------------------------------------------------

Nezavisni poslanik u Parlamentu BiH i član DP-a Momčilo Novaković kaže da su Silajdžić i Komšić pokazali da im nije stalo do dogovora, već da uvek nekoga proglase krivim za svoje promašaje.

Momčilo Novaković
 
 Njima i nije cilj da predlože budžet koji će podržati Parlament, već da budžet odbace poslanici iz RS kako bi nas opet optužili da smo protiv BiH ...
 
- Njih dvojica su preglasali Radmanovića i budžet uputili u parlamentarnu proceduru. Jasno je da takav budžet neće podržati poslanici iz RS, što i jeste Komšićev i Silajdžićev cilj. Njima nije bitno da predlože budžet koji će podržati Parlament, već da predlože budžet koji će odbaciti poslanici iz RS kako bi mogli da nas optuže da smo protiv BiH - kaže Novaković.

On dodaje da je neodgovorno predlagati povećanje budžeta institucija BiH kada se zna da neće biti povećanja prihoda, ističući da su toga svesni i predlagači budžeta, ali se iz politikantskih razloga prave da to ne znaju.  

D. MOMIĆ

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2009 | read_nums (530)
24.11.2009 

zirojevicSARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izrazio je očekivanje da će Prijedlog mjera za poboljšanje stanja u poljoprivredi doprinijeti smanjenju nelojalne konkurencije i stvaranju boljih uslova za poslovanje domaće proizvodnje.

Zirojević je na prezentaciji Prijedloga mjera za poboljšanje stanja u poljoprivredi istakao da je set mjera izrađen na osnovu Analize politika za poljoprivredu, ishranu i ruralni razvoj, koja je razmatrana na Parlamentarnoj skupštini BiH, zaključaka okruglog stola udruženja poljoprivrednika koji je održan 6. oktobra ove godine i zaključaka Komisije za predlaganje mjera zaštite domaće proizvodnje.

“Osnovni cilj predloženih mjera je jačanje domaće proizvodnje nizom akcija koje provode sve relevantne institucije na nivou BiH, ali i na entitetskim i nižim nivoima vlasti”, rekao je Zirojević.

On je naglasio da se nakon pristupa BiH Sporazumu o slobodnoj trgovini /Cefta/ poljoprivredni proizvođači i prerađivači iz BiH susreću sa nizom dodatnih poteškoća na proširenom i otvorenom tržištu, a posebno sa uticajem konkurencije iz drugih država, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Konkurencija se dodatno povećala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i primjenom trgovinskog dijela Sporazuma. Pritisci konkurencije na domaće proizvođače vremenom su postajali sve značajniji, uslovljavajući reakciju privrede i zahtjev za zaštitnim mjerama koje uglavnom nisu bile u skladu sa odredbama ugovora kojim se BiH obavezala da će ga poštovati”, dodao je Zirojević.

On je podsjetio da je, s ciljem predlaganja rješenja problema i poboljšanja stanja domaće proizvodnje, 22. maja ove godine formirana Komisija za predlaganje mjera zaštite domaće proizvodnje.

_______________________________________________________________

Predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić podržao je napore koje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa nadležnim institucijama i udruženjima na entitetskom nivou i nivou BiH, ulaže na poboljšanju uslova za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje u BiH.

“Prioritet nadležnih organa vlasti i institucija u BiH na ovom planu trebalo bi da bude usmjeren ka jačanju stabilnijeg ekonomskog statusa poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Jovičić.

Prijedlog mjera za poboljšanje stanja u poljoprivredi biće dostavljen Savjet ministara BiH na usvajanje.

Sastanak na kome je prezentovan prijedlog mjera organizovalo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 http://www.capital.ba/

Autor sjovicicslavuj | 23 Septembar, 2009 | read_nums (492)
 

parlamen-bih12SARAJEVO, Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o slobodnim zonama.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su članovi Komisije u okviru predloženog zakona usvojili dva amandmana poslanika Bakira Izetbegovića, te po jedan amandman poslanika Huseina Nanića, Slavka Jovičića i Šemsudina Mehmedovića.

Komisija za spoljnu trgovinu i carine razmatrala je i primila k znanju Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2008. godinu.

Tokom rasprave komisija je konstatovala da Izvještaj sadrži pregledno i koncizno podatke i karakteristike o poljoprivrednoj proizvodnji, prehrambenoj industriji, oblasti industrije mlijeka, ribarstva i šumarstva.

Izvještaj takođe sadrži i podatke o strukturi robne razmjene BiH u vezi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i o određenoj politici, kreditiranju i strukturi podsticaja u sektoru poljoprivrede.

Komisija je zaključila da se predloži Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvajanje Izvještaja iz oblasti poljoprivrede.

http://www.capital.ba/komisija-podrzala-prijedlog-zakona-o-slobodnim-zonama/

-------------------------------------------------------------

Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (462)
 DNEVNE NOVINE
 RUBRIKA - Dan & noć
M. KREMENOVIĆ | 16.09.2009

Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH vjerovatno neće biti usvojen na tekućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer bošnjački poslanici, sasvim sigurno, neće glasati za predloženo rješenje samo zbog mogućnosti izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti.

Ovo je "Fokusu" potvrdio poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, najavivši da će u Palama predložiti organizovanje popisa stanovništva, a da će taj primjer, siguran je, slijediti i ostale opštine u RS.

- Oko ove teme očigledno nikada neće biti postignut dogovor, jer se stalno vraćamo na temu popisa iz 1991. godine. Nijedna relevantna institucija nije verifikovala popis iz 1991. godine. Bošnjaci se pozivaju na taj popis i princip zapošljavanja po tom kriterijumu, a navodno im nije važan nacionalni predznak. To je apsurd - zaključio je Jovičić.

Do zaključenja ovog broja "Fokusa" poslanici se nisu izjasnili o ponuđenim rješenjima, ali prema najavama, bošnjački poslanici neće dići ruku za zakon o popisu stanovništva. Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, najavio je da će, u slučaju da ne bude uvrštena mogućnost nacionalnog izjašnjavanja, RS organizovati popis na vlastitoj teritoriji.

Parlamentarci BiH juče su razmatrali i izvještaj o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, zaključivši da nisu uočeni problemi koji bi onemogućili ili usporili ispunjavanje zahtjeva EU u vezi s liberalizacijom, a trenutno je, od ukupno 52 zahtjeva, 10 u potpunosti ispunjeno.

Ispunjavanje 38 zahtjeva teče u skladu s planom, konstatovano je u izvještaju o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape pute za liberalizaciju viznog režima. U Izvještaju o ispunjavanju uslova iz Mape puta navedeno je da kod četiri zahtjeva postoje ozbiljni zastoji u ispunjavanju, odnosno kod usvajanja i implementacije modela za razmjenu informacija iz policijskih registara, mjera preduzetih za osiguranje dostupnosti informacija o zaplijenama droge i umiješanim osobama na graničnim prelazima, mjera preduzetih za provođenje dva policijska zakona iz 2008. godine, posebno preostalih imenovanja direktora, kao i napredak prema funkcionalnoj kancelariji ombudsmana.

Bariša Čolak, ministar pravde BiH, pozvao je poslanike da podrže u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Prema njegovim riječima, ponuđenim rješenjima povećavaju se kazne za krivična djela i u Krivični zakon uvode neka nova krivična djela. Čolak je istakao da se predloženim izmjenama i dopunama ne implicira osnivanje vrhovnog suda u BiH. Klub poslanika SNSD nezadovoljan je ponuđenim rješenjima i najavio je da će u amandmanskoj fazi obnoviti svoj stari zahtjev da se za počinioce krivičnih djela terorizma, trgovine drogom, trgovine ljudima, te pedofilije predvide maksimalne kazne.

Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, ocijenio je da nije dobro da se ovako ozbiljan zakon, za koji je istakao da je poslije Ustava drugi po važnosti pravni akt svake zemlje, donosi na brzinu. Prema nejgovim riječima, ponuđenim rješenjem dovode se u pitanje krivični zakoni entiteta.

Na dnevnom redu sjednice bio je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima se mandat međunarodnih tužilaca i sudija u odjeljenjima za ratne zločine produžava i nakon isteka 2009. godine.

Niko ne spori pravo na povratak

Slavko Jovičić upozorio je i na stalno pominjanje implementacija Aneksa sedam, vezano za povratak. Prema njegovim riječima, niko ne spori pravo na povratak, ali bude li se čekalo da se to u potpunosti dogodi, nikada nećemo imati popis stanovništva.

- Jasno je da su ljudi koji su namjeravali da se vrate to i uradili. Neka neko iz FBiH pokaže gdje su se u taj entitet vratili Srbi, kao recimo u Kozarac u RS, gdje živi oko 25.000 Bošnjaka - istakao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2009 | read_nums (490)

 

САРАЈЕВО, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржала је данас принципе Приједлога закона о слободним зонама у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Предсједавајући Комисије Славко Јовичић изјавио је Срни да ће овај приједлог закона морати бити поправљен амандманима, јер много тога није дефинисано.

"Мора се поправљати, јер je већ пет година на снази био закон који није примјењив и био је у супротности са царинском политиком Европске уније и БиХ. Сада је ријеч о новом тексту закона који ће бити у складу са европском праксом", рекао је Јовичић.

Комисија је данас примила к знању протестну ноту Хрватске у вези са усвајањем Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА.

"Чланови комисије су обавезали надлежне институције да пошаљу обавјештење да се то питање сада налази на Уставном суду БиХ и да се чека његова одлука", рекао је он.

Јовичић је истакао да се као предсједавјући Комисије залаже да се на све такве ноте одговори, јер је ријеч односима са сусједима.

"Није ми јасно што су пожурили са дипломатском нотом и упозорењем јер треба сачекати одлуку Уставног суда БиХ. Залажемо се да Министарство иностраних послова одговори", рекао је он.

Комисија је, такође, примила к знању и протестно писмо "Карлсберга БХ" ДОО поводом усвајања Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА, као и Захтјев Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавског кантона за хитно доношење одлука везаних за пољопривредну производњу.

Уставни суд БиХ је почетком јула донио привремену мјеру којом се до коначне одлуке ове правосудне институције обуставља примјена Закона о заштити домаће производње у оквиру ЦЕФТА-е којим су уведене царине на производе из Хрватске и Србије.

Autor sjovicicslavuj | 22 Jul, 2009 | read_nums (406)

Datum: 21.07.2009
 
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Парламент БиХ, који броји 192 запослена, током прошле године потрошио је више од 15,5 милиона марака, од чега је на плате и накнаде отишло 6,4 милиона, док су ангажовани у разним комисијама зарадили 227.482 КМ.

На основу ангажовања у разним комисијама ревизори су у извјештају о раду Парламента у 2008. утврдили да су у прошлој години укупно исплаћене 227.482 марке, те да је тај износ годину раније износио 81.466 марака, на основу чега се може уочити значајан раст.

Ревизори појашњавају да је за рад у сталним и ад хок комисијама исплаћено више од 190.000 марака, а на рад Секретаријата Парламентарне скупштине 36.730 марака. Поједини посланици и делегати су на тај начин мјесечно могли да поред плате зараде и додатних 996 марака.

- Ревизија је мишљења како би руководство Парламента требало да размотри разлоге значајног повећања ових издатака у прошлој години, те да сходно томе предузме одговарајуће мјере с циљем рационализације - препоручују ревизори.

На путне трошкове током прошле године у Парламенту БиХ потрошено је готово 1,5 милиона марака. У 2007. години на путне трошкове потрошено је 697.983 марке.

Током прошле године издато је 3.637 путних налога, од чега на путовања у земљи отпада 3.007, а на иностранство 630 путних налога. У ову евиденцију нису урачунати путни налози издати за рад у парламентарним групама.

Највећи дио износа путних трошкова односи се на исплате дневница и накнаде за употребу властитог возила. За дневнице је исплаћено 525.327 марака, од чега на дневнице у земљи 271.162 марке, а за дневнице у иностранству 254.165 марака.

Ревизори су установили да је Парламент током прошле године на репрезентацију потрошио 148.357 марака, а годину дана раније ти су трошкови износили 93.807 марака.

На уговоре о дјелу потрошено је 211.110 марака, док је годину раније потрошено 156.973 КМ. Ревизори су констатовали како код појединих плаћених уговора нема извјештаја о извршеном послу.

Њежнијем полу у Парламенту за 8. март је исплаћено 16.600 марака без сагласности Министарства финансија и Савјета министара.

На гориво је потрошено 87.430 марака, а увидом у путне налоге установљено је да се у појединим случајевима не уписује укупна потрошња горива и пређени километри.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић казао је да је недопустиво расипништво које је, како је истакао, "главни епитет свих заједничких институција БиХ".

- Када се погледају трошкови Парламента, питам се да ли смо сједнице одржавали у Бриселу или Сарајеву.

Према потрошеном новцу за путовања на посао и дневнице, рекло би се да смо сви понаособ путовали специјалним авионима - каже он.

Благајна

Парламент БиХ је током прошле године преко благајне исплатио енормних 1.711.741 марку. Највећи дио исплата путем благајне односи се на исплате путних налога.

- Напомињемо како благајнички максимум износи 30.000 марака, што са аспекта ризика приликом подизања, преноса и чувања готовине представља велики износ новчаних средстава - констатују ревизори.

http://www.glassrpske.com/vijest/Jeli-pili-putovali

Autor sjovicicslavuj | 27 Jun, 2009 | read_nums (450)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

27.06.2009.

Prošlo je već osam mjeseci od kada sam prvi put na sjednici Predstavničkog doma tražio zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se raspravljalo o samo jednoj tačci dnevnog reda:

Privredna i ekonomska situacija u BiH, odnosno ekonomska recesija i privredni kolaps u mnogim državama svijeta i Evrope i refleksije tog stanja na BiH, odnosno na privredu i ukupno ekonomsko stanje u BiH.

Da budem sasvim konkretan: svoju incijativu sam podnio na sjednici Predstavničkog doma 03. 11. 2008., a u pisanoj formi istu sam obnovio na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH – 19. 11. 2008. godine. Predstavnički dom je skoro jednoglasno podržao moju inicijativu.

Na sjednici Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj oba doma Parlamenta BiH, dobio sam jednoglasnu podršku za održavanje zajedničke sjednice oba doma i tu se, nažalost, stalo.

Na narednim sjednicama Predstavničkog doma, u više navrata, ponovo sam inicirao ovu temu i insistirao da se Parlamentarna skupština uozbilji i da na dnevni red dodju i ekonomska – nasušna pitanja. I šta se u medjuvremenu desilo?

Ništa! Prošlo je od tada, evo, skoro osam mjeseci... Mnogi ekonomisti, samozvani eksperti, pa i političari, čija je sudbina ove zemlje u njihovim rukama su, uglavnom, nesuvislim izjavama, a pogotovo inertnim ponašanjem, uvjeravali domaću javnost da svjetska ekonomska kriza neće ostaviti teže posljedice po ekonomiju i privredu BiH?! I tad sam, a sad pogotovo, izražavao svoje razočarenje takvim neodgovornim odnosom i to, baš onih, koji su prvi bili dužni da preduzmu sve neophodne mjere i da donesu strategiju, barem za ublažavanje teške ekonomske krize, koja se kao plima širi na sve zemlje svijeta. Naravno, da su prve na udaru galopirajuće recesije bile najrazvijenije i najjače svjetske sile, jer moramo biti pošteni pa reči da su, upravo, te zemlje i glavni produkti haotičnog ekonomskog stanja u svijetu, u kojem prvi stradaju oni najbrojniji - radnici. Stradaju oni od čijeg rada opstaje i živi politički i svaki drugi neproizvodni establišmenti i to je tako u svakom društvu, bez obzira na ekonomska dostignuća i blagostanje, kako nam je decenijama prezentirano, kao najveće dostignuće današnje civilizacije...

Nikada u ovoj zemlji nije manjkalo zabluda, neodlučnosti, samozadovoljstva i inih optimističkih ludorija.

Davno je Anštajn rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni"!

Sama riječ kriza, koju na početku ovog teksta, evo, i ja koristim, bi trebala imati prolazni karakter. Zapravo, kriza je prolazna i ona se odnosi na odredjeno vrijeme, no, ovdje kod nas, a izgleda i u cijelom svijetu - niko ne zna koliki je njen rok trajanja!? Nije onda teško konstatovati da je ekonomska recesija bez roka i da niko, ama baš niko, ne može da predvidi koliko i do kada će ona trajati? Sigurno je da neće trajati samo godinu dvije, a sve drugo je u domenu nagadjanja, spekulacija i predvidjanja. Od svih onih koji su nas ovih mjeseci uljuljkivali i optimizmom hrabrili i "hranili" da će BiH vrlo malo osjetiti teško svetsko ekonomsko stanje, bili su čisti avanturisti i smutljivci.

Često se zapitam – šta je bilo sa tolikim analitičarima? Zašto se u ovom vremenu skoro i nije čula njihova riječ? Ali, deceniju i po ponavljam i upozoravam na činjenicu - da su svi ti tzv. analitičari, pogotovo politički, samo ljudi koji se služe naknadnom pameću i tek kad se nešto desi, eto, tek tada, svi oni pohrle i naprosto zaokupiraju medijski prostor svojim spasonosnim rješenjima - šta je i kako je trebalo raditi? A, jedino je trebalo da šute i da u javnost ne plasiraju svoje lične percepcije i samo svoja mišljenja, od kojih niko nema nikakve koristi. Evo, sve njih pitam – da li su uopšte i čuli kada sam upozoravao da će za cijelo bosansko-hercegovačko društvo nastupiti teški dani, dani preživljavanja, dani propasti na stotine preduzeća, banaka, kada će bez posla ostati na hiljade radnika.

Za divno čudo, ali to nije nikakvo iznenadjenje, od mojih vapaja da se trznemo iz letargije i da se zabrinemo, jer nas čeka, ovo što je tek počelo, a počeo je ekonomski kolaps i privredni slom u našoj zemlji, eto, nijedan elektronski medij nije objavio ni riječ o tome. Od svih printanih medija u BiH, samo je hrvatski Dnevni list objavio tekst o mojoj inicijativi i naravno, Agencija SRNA. Takodje, želim da podsjetim da sam u desetak navrata u svojim kolumnama objavljenim u dnevnim novinama Fokus o tome pisao. To su prenijeli i neki ekonomski portali.

Da govorim istinu, dovoljno je izlistati stranice i stranice na mom blogu i uvjeriti se o cijeloj genezi dogadjaja od inicijative, pa sve do potpune defanzive. Sad se, pak, kao svi bude, zaboravljajući pri tom da su prespavali zimski san? Ovdje je sve, izgleda, preče od toga – hoćemo li opstati kao društvo uopšte.

Istini za volju, Vlada Republike Srpske je medju prvima prepoznala ovo teško ekonomsko stanje i već nekoliko mjeseci preduzima odredjene korake na ublažavanju i spašavanju privrede i to tamo gdje se nešto može i da spasiti.

No, ne treba zaboraviti da je BiH jedinstven ekonomski prostor i da nazadak bilo kojeg dijela BiH, neminovno za sobom vuče i naprednije dijelove ove zemlje u provaliju.

Šta će dalje biti? To niko ne zna, niti može predvidjeti...Zato ni meni na um ne pada da se upuštam u avanturu prognozerskih opcija. Riječnikom sportskih kladioničara, samo znam da će rezultat biti iz „jedan u dva“, a to znači da smo iz ionako teške ekonomske situacije zapali u još goru - kolaps i slom!

Mnogi će mi zamjeriti kako širim defetizam i pesimizam, ali volio bih da sve takve pitam – šta je sa njihovim nerealnim optimizmom. Jer, optimizam je potpuno ignorisanje realnog pesimizma. Danas su optimisti samo oni koji će u ovoj vjetrometini neizvijesnosti - poslednji propasti...

Sve ovo o čemu stalno govorim, a i o čemu sam upozoravao – prouzrokovalo je socijalne nemire, pa i opravdani bunt gladnog naroda, a to onda dodatno usložnjava ukupnu bezbjedonosnu situaciju, čije nesagledive posljedice ne smijem ni da naslučujem!!!

Da zaključim. NEMA sjednica najvišeg zakonodavnog organa u ovoj zemlji. NEMA mjera izlaska iz krize! NEMA sporazuma sa MMF-om o stenbaj aranžmanu za kreditnu finansijsku infuziju za BiH!

NEMA ni na vidiku nekih realnih mjera, niti ima rješenja za ekonomski spas ionako ojađene i slabašne privrede! Ali zato IMA svakodnevnih štrajkova radnika, opravdanih socijalnih buntova najugroženijih kategorija stanovništva! Štrajkovi i nezadovoljstvo ogromnog broja stanovništva koje jedva sastavlja kraj s krajem i koje se bori da samo biološki preživi – šire se kao tzv. “svinjska gripa” i, nažalost, niko ne zna gde će sve ovo dovesti BiH?!

Autor sjovicicslavuj | 30 Maj, 2009 | read_nums (356)

 

САРАЈЕВО, 29. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине Славко Јовичић сматра да би у БиХ, у вријеме растуће економске кризе, више пажње требало посветити економским темама и преживљавању, умјесто политици.

"Основно је питање хоћемо ли економски преживјети ову годину, што је неизвјесно, јер спољнотрговински дефицит БиХ већ за прва три мјесеца ове године износи три милијарде КМ", упозорио је Јовичић у разговору за Срну.

Он је оцијенио да је чињеница да Република Српска економски боље стоји од Федерације БиХ и да добар рад рафинерија у Броду и Модричи, као и енергетског система Српске поправља спољнотрговински дефицит на нивоу цијеле БиХ.

"Али то су само трачци свјетлости у мраку у ком се налази економија БиХ", истакао је Јовичић.Осврћући се на овоседмичну одлуку Представничког дома да одобри повећање акциза на дуван, кафу и гориво, Јовичић је оцијенио да се ради о намету на народ.

Он је увјерен да ће повећање акцизе на гориво за 10 фенинга намијењених за изградњу ауто-путева изазвати ланчано повећање цијена прехрамбених производа, чиме ће, упозорио је Јовичић, највише бити погођени сиромашнији слојеви становништва.

"Подигли смо акцизе на кафу, дуван, гориво, али нисмо додатно опорезовали луксузне артикле - златне сатове, скупе аутомобиле, јахте или приватне авионе, чиме би се покрио дефицит у буџетима", истакао је Јовичић, који се приликом усвајања закона о акцизама у Представничком дому залагао за повећање намета на луксузну робу.

Оцијенивши да би смањење или укидање ПДВ-а, у првом реду за основне прехрамбене артикле, али и лијекове, уџбенике и још неке друге артикле, био начин за ублажавање посљедица тешког економског стања у земљи, Јовичић је замјерио странкама из ФБиХ што нису спремне за промјене у том смјеру.

Према његовим ријечима, проблем је и у систему, јер Парламент не може донијети ниједан закон из области економије без сагласности Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО), при чему нема назнака да ће они дати сагласност за укидање или смањење стопе ПДВ-а.

Јовичић је незадовољан што Парламентарна скупштина БиХ до сада није одржала посебну сједницу посвећену економској кризи, иако је још 3. новембра прошле године добио подршку Парламента за свој захтјев за одржавање такве сједнице оба парламентарна дома.

Он је додао да је добио и подршку надлежне Комисије за европске интеграције и развој, али још нико ништа не расправља о томе.

"Превише се бавимо политиком, а ниједна тема нам неће требати ако народ не буде могао економски да преживи", закључио је Јовичић.

______________________________________________________________

PORTALOBJAVLJUJE:

LINK - http://www.info.co.ba/slavko-jovicic-prioritet-su-ekonomska-pitanja-ne-politika/

________________________________________________________________________

PORTAL: Sve VIJESTI.ba -  objavljuje na linku:

http://www.svevijesti.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=31688&Itemid=215

__________________________________________________________________

Autor sjovicicslavuj | 29 Maj, 2009 | read_nums (527)

 DOGAĐAJI DANA


28-05-2009

Bo­sna i Her­ce­go­vi­na za mje­sec da­na tre­ba­la bi do­bi­ti no­vi za­kon o akci­za­ma ko­ji će do­ves­ti do pos­ku­plje­nja naf­tnih de­ri­va­ta i ci­ga­re­ta, te uvo­zne ka­fe. Pred­sta­vni­čki dom Par­la­men­tar­ne skup­šti­ne BiH usvo­jio je ju­čer ovaj za­kon na­kon što je do­bio od­go­vor pred­sje­dni­ka Upra­vnog odbo­ra Upra­ve za in­di­rek­tno opo­re­zi­va­nje BiH Dra­ga­na Vran­ki­ća da ta in­sti­tu­ci­ja ne pri­hva­ta ni je­dan od pre­dlo­že­nih aman­dma­na.

Naj­ve­ći dio ras­pra­va par­la­men­ta­ra­ca odno­sio se na pi­ta­nje da li se ra­di o sta­vu Upra­vnog odbo­ra, s ob­zi­rom da ni­je bi­lo nje­go­ve sje­dni­ce ili sa­mo miš­lje­nju Vran­ki­ća. Na ovo­me je na­ro­či­to in­sis­ti­rao Jer­ko Ivan­ko­vić Li­ja­no­vić, po­sla­nik Na­ro­dne stran­ke Ra­dom za bo­lji­tak ko­ji sma­tra da bi zbog to­ga za­kon mo­gao bi­ti obo­ren na Us­ta­vnom su­du BiH jer ni­je ispo­što­va­na pro­ce­du­ra nje­go­vog do­no­še­nja.

Po­sla­nik SBiH Me­hmed Su­ljka­no­vić pre­dlo­žio je da se pod hi­tno pri­pre­me iz­mje­ne Za­ko­na o sis­te­mu in­di­rek­tnog opo­re­zi­va­nja ka­ko bi se ova­kva ulo­ga Upra­vnog odbo­ra pro­mje­ni­la, jer je na ovaj na­čin sna­žni­ji od Par­la­men­ta.

Vran­kić, opet, sma­tra da je no­vi za­kon o akci­za­ma rje­še­nje ko­je je ne­gdje izme­đu zah­tje­va za za­šti­tu do­ma­će proi­zvo­dnje i na­do­kan­de sred­sta­va ko­ja ne­dos­ta­ju bu­dže­ti­ma u BiH. Oče­ku­je se da će go­diš­nji pri­ho­di na osno­vu no­vog za­ko­na izno­si­ti oko 300 mi­li­ona KM. Od to­ga je 120 mi­li­ona KM pri­hod od po­se­bne akci­ze od 10 fe­nin­ga na li­tar go­ri­va, ko­ji će na­mjen­ski bi­ti us­mje­re­ni na gra­dnju auto­ces­ta. Uvo­đe­njem ove akci­ze ko­na­čno će se od­blo­ki­ra­ti i 400 mi­li­ona eura odo­bre­nog kre­di­ta za gra­dnju auto­pu­ta na ko­ri­do­ru Vc.

Os­ta­tak se ma­hom odno­si na pri­ho­de od akci­za na ci­ga­re­te, za ko­je se oče­ku­je da pos­ku­pe oko 20 pos­to. Na­ime no­vim za­ko­nom po­red akci­ze u izno­su od 42 pos­to od ma­lo­pro­daj­ne ci­je­ne ci­ga­re­ta, uvo­di se i no­va fik­sna akci­za u izno­su od 0,15 KM po je­dnoj pa­ki­li­ci.

Vran­kić je na­ja­vio da će u na­re­dnim go­di­na­ma ova fik­sna akci­za odlu­ka­ma Upra­vnog odbo­ra bi­ti po­ve­ća­va­na sva­ke go­di­ne za do­da­tnih 0,15 KM. Na ovaj na­čin do­ći će se do pri­ho­da ko­ji će omo­gu­ći­ti da se uki­nu akci­ze na be­zal­ko­hol­na pi­ća, ko­je su pre­dvi­đe­ne i no­vim za­ko­nom.

Akci­ze na al­ko­hol, pi­vo i vi­no os­ta­ju is­te kao i do sa­da. No­vi­na je i što se pre­dvi­đa po­vrat akci­ze pla­će­ne na lož ulje za gri­ja­nje, te za al­ko­hol ko­ji se ko­ris­ti u me­di­cin­ske i in­dus­trij­ske svrhe. Kad je u pi­ta­nju ka­fa, akci­za će se pla­ća­ti sa­mo kod uvo­za i bit će dvos­tru­ko ve­ća za uvoz go­to­ve u odno­su na si­ro­vu ka­fu.

Po­sla­ni­ci su lu­ksuz

Po­sla­nik SNSD-a Slav­ko Jo­vi­čić po­no­vo je is­ta­knuo ka­ko je no­vi za­kon o akci­za­ma no­vi na­met na vi­la­jet te za­tra­žio da se hi­tno po­čne opo­re­zi­va­ti i lu­ksuz po­put sku­pih auto­mo­bi­la ili ja­hti. Po­ru­čio je i da su po­sla­ni­ci lu­ksuz, što je iza­zva­lo niz re­pli­ka ka­ko su ta­kva po­re­đe­nja neu­mje­sna. Jo­vi­čić je me­đu­tim na ovo od­go­vo­rio da on ni­ka­da ni­je ži­vio bo­lje ne­go što ži­vi sa­da kao po­sla­nik, a da ni­ka­kve od­go­vor­nos­ti ne­ma, te da je iz to­ga oči­to ka­ko su po­sla­ni­ci pos­ta­li lu­ksuz.

Par­la­men­tar­ci su ju­čer usvo­ji­li i no­vi za­kon o ja­vnim na­bav­ka­ma.

Ad. M.

Autor sjovicicslavuj | 27 Maj, 2009 | read_nums (474)

 

САРАЈЕВО, 27. МАЈА (СРНА) - У расправи о Приједлогу закона о акцизама БиХ дио посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изразио је незадовољство односом Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) према парламенту и амандманима које су доставили посланици на овај приједлог закона.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић информисао је посланике да УО УИО не подржава било какве измјене предложеног закона и позвао их да га усвоје.

"Овај закон вриједи 300 милиона КМ, а већ пола тога је изгубљено, јер је протекло пола године", рекао је Вранкић.

Наводећи да нису ни очекивали позитиван одговор на достављене амандмане, посланици су истакли да су само очекивали да они буду озбиљно анализирани и да добију мишљење УО УИО о тим амандманима.

Независни посланик Момчило Новаковић замјерио је УО УИО што није озбиљно приступио закључку Представничког дома са претходне сједнице, када је расправа о Приједлогу закона о акцизама прекинута да би се добило мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање о предложеном закону и амандманима.

Замјенику предсједавајућег Представничког дома Ники Лозанчићу смета што се, како је рекао, било који Управни одбор пита за мишљење код доношења закона.

Изразивши зачуђеност што су приједлогом закона о акцизама обухваћени само дуван, кафа и гориво, посланик СНСД-а Славко Јовичић констатовао је да је ријеч о површном закону и упитао шта је са опорезивањем луксузне робе.

"У УИО и нису водили рачуна о томе да ће `обични` људи плаћати ове намете", упозорио је Јовичић, понављајући свој захтјев да се Приједлогом закона о акцизама обухвате и луксузни производи и да се тиме "стане за врат тзв. елити и мафији".

Јовичић је и овај пут поновио свој захтјев за одржавање посебне сједнице парламента на којој би било разговарано о тешкој економској ситуацији и њеном превладавању.

Осврћући се на дио Јовичићеве расправе у којем је затражено опорезивање луксузних производа, Вранкић је рекао да "ентитети нису били за варијанту да се шири порез на луксуз, јер то раде ентитети својим законима".

Посланици ХДЗ-а 1990 и СДА најавили су да ће подржати предложени закон оцјењујући да ће имати позитивне ефекте у времену рецесије.

Приједлог закона о акцизама, који је Савјет министара БиХ упутио парламенту БиХ на разматрање по скраћеној процедури, предвиђа поскупљење кутије цигарета за 15, а килограма кафе за 50 фенинга, док би по литру горива била уведена посебна акциза од 10 фенинга намијењених изградњи ауто-путева.

Примјеном овог закона предвиђа се годишње повећање прихода у Буџету БиХ за око 170 милиона КМ на основу акциза и око 120 милиона КМ на основу путарине.

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (451)

 

14.05.2009.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prekinuli su danas raspravu i odgodili izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o akcizama u BiH u drugom čitanja za slijedeću sjednicu.

Razlog za odgodu je nedobijanje mišljenja Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje o amandmanima na ovaj zakon, a koje su predložili poslanici Šemsudin Mehmedović, Momčilo Novaković i Jerko Ivanković Lijanović.

Poslanik Slavko Jovičić podvukao je, kao i na prošloj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, da neće, “ni u kojem čitanju niti obliku, podržati ovaj zakon".

“Riječ je o nametu na vilajet. Pitam vas zašto ovim zakonom nije predviđeno oporezivanje luksuzne robe, jahti i automobila koje viđamo po ulicama, a koji su skuplji od 200.000 KM”, kazao je Jovičić.

Akcizno oporezivanje po ovom prijedlogu, odnosi se na naftu i naftne derivate, cigarete i duhanske proizvode, kafu te alkohol i alkoholna pića.

Donošenje ovog zakona podrazumijeva povećanje prihoda na godišnjem nivou za oko 170 miliona KM. To se najvećim dijelom odnosi na prihode od akciza na cigarete i ostale duhanske proizvode, čiji se model oporezivanja u cijelosti usklađuje s relevantnim direktivama Evropske unije, stav je Vijeća ministara.

Ovim zakonom vrši se i korekcija i predviđaju stope akciza za alkohol i alkoholne napitke od osam KM po litru apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, čime se i dalje podržavaju domaći proizvođači za povećanje proizvodnje tradicionalnih napitaka u odnosu na napitke proizvedene na bazi etilalkohola. Praktično, visina akciza na alkohol i alkoholne napitke neće biti povećana u odnosu na sadašnja zakonska rješenja jer su one gotovo u cijelosti harmonizirane u odnosu na zemlje okruženja.

Prijedlog zakona donosi novi model oporezivanja duhanskih proizvoda i to tako što će uvesti proporcionalnu stopu u visini od 42 posto na maloprodajnu cijenu cigareta i posebnu akcizu koja iznosi 7,50 KM za 1.000 cigareta, odnosno 0,15 KM po kutiji cigareta.

Prijedlog zakona o akcizama dovest će i do promjena u akcizama za autoputove.

Ranijim zakonskim propisima akciza za autoputove iznosila je 0,15 KM/l goriva, tako da će ubuduće ukupna akciza za autoputove i njihovu izgradnju iznositi 0,25 KM/l goriva.
 
(FENA)
 
Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (351)
 

Prolongirano poskupljenje kave, cigareta i benzina u BiH

Autor ELDINA MEDUNJANIN
 
Zastupnici su odgodili izjašnjavanje o uvođenju trošarina
Foto: Arhiva VL
 
 14. 05. 2009.
  

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odgodio je u srijedu izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o trošarinama, koji predviđa dodatno oporezivanje duhanskih prerađevina, kave, alkohola i benzina.

O ovome prijedlogu, čije će usvajanje i provedba neminovno dovesti do poskupljenja spomenutih proizvoda, Zastupnički dom će se izjašnjavati na idućoj sjednici, dokad bi trebalo stići mišljenje Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH o amandmanima koji su predloženi na ovaj zakon.

Mišljenja zastupnika o zakonskom prijedlogu su podijeljena. Dok jedni ističu da će njegova primjena godišnje povećati državne prihode za 170 milijuna maraka te dovesti do usklađivanja propisa Bosne i Hercegovine s onima u Europskoj uniji, ima i zastupnika čije je mišljenje da će uvođenje trošarina dovesti do lančanog poskupljenja, i to ne samo proizvoda na koje se uvode trošarine.

- Ovo je namet na vilajet. Zašto se ne oporezuje dodatno zlatni nakit, jahte i skupi automobili.

Ovako će država dobiti nešto novca, a distributeri će poskupiti gorivo i dovesti do lančanog poskupljenja svih ostalih proizvoda. Time smo opet udarili na sirotinju, kaže zastupnik Slavko Jovičić Slavuj. Najveće promjene predviđene su u trošarinama na duhan i gorivo. Duhanski proizvodi će se oporezivati tako što će uvesti proporcionalna stopa u visini od 42 posto na maloprodajnu cijenu cigareta i posebna trošarina koja iznosi 7,50 maraka za 1000 cigareta.

Također, sadašnjim propisima trošarina za autoceste iznosila je 0,15 maraka po litri goriva, dok bi ubuduće ona bila 0,25 maraka po litri goriva. Procjenjuje se da će na tržištu kutija cigareta poskupjeti za 15, kilogram kave za 50, a litra benzina za 10 feninga. Ostaje vidjeti hoće li zastupnici tijekom neke od sljedećih sjednica donijeti i odluke vezane uz uvođenje trošarina.

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (323)
САРАЈЕВО, 13. МАЈА (СРНА) - Расправа о Приједлогу закона о акцизама у БиХ у Представичком дому Парламентарне скупштине БиХ, која је започета данас, биће прекинута и настављена на наредној сједници овог дома како би се у међувремену добило мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање о Приједлогу закона и амандманима на њега, када ће се и гласати о овом законском приједлогу.

У данашњем дијелу расправе о Приједлогу закона о акцизама у БиХ, којим се предвиђа повећање акциза на цигарете, кафу и гориво, посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да не може да подржи тај приједлог, јер њиме нису обухваћени сви потребни производи.

"Мноштво је луксузних производа које треба додатно опорезовати путем акциза", навео је Јовичић, додајући да није ред да исту акцизу плаћају обични грађани и они који имају јахте или луксузна возила.


Замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић замјерио је што сједници Представничког дома не присуствује директор УИО Кемал Чаушевић, будући да је за овај закон потребна сагласност те институције и да је ријеч о закону који се тиче сваког грађанина.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о акцизама у БиХ, чијим би доношењем приход БиХ на годишњем нивоу био повећан за око 170 милиона КМ, што се највећим дијелом односи на приходе од акциза на цигарете и остале дуванске производе.

Истовремено, овим би се законом омогућило повећање прихода за још око 120 милиона КМ на годишњем нивоу на основу додатне акцизе за изградњу путева која би износила 0,10 КМ по литру горива.

Када је ријеч о цигаретама, Приједлог закона доноси нови модел опорезивања, тако да би кутија цигарета била скупља за 15 фенинга, док би акциза за увоз сирове и пржене кафе била увећана за 50 фенинга по килограму.

Овим законом врши се корекција и предвиђају стопе акциза за алкохол и алкохолне напитке од осам КМ по литру апсолутног алкохола за воћне природне ракије, чиме се подржавају домаћи произвођачи за повећање производње традиционалних напитака у односу на напитке произведене на бази етилалкохола.

Приједогом закона уводи се и право поврата акциза за лож уље које се користи за гријање, медицински алкохол и алкохол као репродукциони материјал за производњу лијекова.

Autor sjovicicslavuj | 11 Maj, 2009 | read_nums (296)
РАВНО, 11. МАЈА (СРНА) - Чланови Комисије за спољну троговину и царине Представничког дома парламента БиХ разматрали су данас у општини Равно узроке и посљедице настале након поплава у Поповом пољу у фебруару ове године и закључили да се морају предузети мјере и радње да се овакви случајеви више не би догодили.

"Комисија је од Представничког дома добила задатак да испита све околности и узроке који су настали након великих поплава које су се десиле у фебруару, када је водостај у Поповом пољу на одређеним мјестима износио и више од 15 метара, због чега је било угрожено цијело подручје", рекао је Срни предсједавајући ове комисије Славко Јовичић.

Он је навео да ће закључак са данашњег састанка, којем су присуствовали начелници општина Равно и Требиње Андрија Шимуновић и Доброслав Ћук, бити усвојен на наредној сједници комисије у форми информације.

Јовичић је додао да ће информација бити достављена свим заинтересованим субјектима да би могли да се увежу и успоставе систем међусобног обавјештавања такве непогоде, која није проузрокована људским фактором, да се предуприједе и да се овакви случајеви не дешавају.

Састанку су присуствовали представници оба ентитетска министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ентитетских водопривреда, Електропривреде РС и Електропривреде БиХ и Електропривреде Херцег-Босне, хидроелектрана Требишњица и Чапљина, као и представници Министарства за спољну трговину и економске односе и ентитетских агенција за воде.

Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2009 | read_nums (477)
Puls- kolumna
  06.05.2009
   
Sve iole ozbiljne ekonomske analize, sasvim egzaktno, ukazuju da problem globalne finansijske krize ne može biti riješen prostim kratkoročnim ad hok mjerama posrnulog tržišta, koje se nalazi u strmoglavom sunovratu.

 Razloga je mnogo i pošto, po svemu sudeći, nije moguća neophodna promjena u samoj strukturi sistema, koji je duboko dehumanizovan, s obzirom na to da se u njegovom centru kao vrhunska vrijednost ne nalazi čovjek već profit, onda se ne treba mnogo truditi, pa predvidjeti da ekonomski kolaps svjetske privrede, nažalost, nije privremenog karaktera, već, izgleda, dugotrajnija agonija kojoj se ne naslućuje kraj.

Cijeli sistem kapitalističke privrede nije koncipiran ni usmjeren ka zadovoljavanju potreba čovjeka kao jedinke, već naprotiv, upravo je čovjek postao proizvod sveden na kvantitativno određene kategorije radnog učinka u kontekstu ostvarivanja kapitalističkog profita. Stoga nije nikakvo čudo što je čovjek od subjekta kupovine postao objekat u jednom nemilosrdnom sistemu, u kojem je bogatstvo jedina važeća i priznata kategorija. Nakon rečenog, nije teško zaključiti da je osnovni etički generator krize egoistička pohlepa za ličnim bogatstvom neviđenih razmjera.

Naprosto, ovo je vrijeme sulude trke ka samo jednom cilju, trka bez starta, ali s jasno definisanim ciljem, profitom i interesom! Dakle, ako isključimo emocije i ljubav, za koju mnogi kažu da je pokretač svega, onda se može konstatovati da su i ljubav i mržnja nametnute trenutne kategorije, a da je samo trajna konstanta interes, i to zasnovan na glavnom stubu potrošačkog mentaliteta i opšte grabeži po sistemu: "Daj samo meni, i samo je bitno da ja imam i da sam što materijalno bogatiji"!

Niz je primjera koji vode, naravno, ka napretku civilizacije, ali ništa nije manji broj i onih tehničkih dostignuća, koja su najveća opasnost po opstanak iste te civilizacije. Kao šlagvort za ilustraciju uzeću nobelovca Ahtisarija, koji je apsurd apsurda vrednovanja doprinosa napretku civilizacije. U stvari, kako je moguće da čovjek koji je u potpunosti satanizovao srpski narod u cjelini dobije jedno od najvećih i najprestižnijih svjetskih priznanja za pokazane rezultate i za humanistički doprinos miru?! Nevjerovatno, ali istinito, nažalost! Ali, Albanci i proalbanski orijentisani bjelosvjetski lobisti sigurno se neće složiti s gore rečenim.

No, da se vratim svjetskoj ekonomskoj recesiji, u kojoj leži jedan dublji problem, a to je monstruozni koncept uništavanja osnovnih ekonomskih postulata, prema kojima bi trebalo da budu bar donekle uravnoteženi ponuda i tražnja na tržištu. Tačnije, imperativ vremena nam diktira da živimo po formuli - prilagoditi se, a ne odabrati, odnosno uključiti se u novi tok, umjesto odrediti ga, pogotovo u slučaju monopolističkih okruženja i strahovitog ekonomskog pritiska velikih sila i nastavak njihovog nikad prekinutog tlačenja malih naroda, a pod tim mislim i na male zemlje, ali i na njihove mikroekonomije. Imajući sve to u vidu, ideja samoregulatornih mehanizama održanja tržišta u uslovima divljeg kapitalizma čista je besmislica.

-------------------------------------------------------------------
Comment on the English language
 
By Slavko Jovicic Slavuj:
Global crisis

    Pulse-column "FOKUS"
   06.05.2009
   
All possibly serious economic analysis, very exact, indicating that the problem of the global financial crisis can not be resolved a simple short-term ad hoc measures posrnulog market, which is located in the headlong narcissus.

  This is a lot and because, by all odds, there is no required changes in the structure of the system, which is deeply dehumanizovan, considering that in the center as the supreme value is not a man but a profit, then you do not have much trouble, and prognosticated that the economic collapse the world economy, unfortunately, is not temporary, but seems longer torment which is not the end of sugestive.

The whole system of capitalist economy is not designed nor directed towards meeting the needs of human being, but rather, just the product of a man reduced to certain categories of quantitative performance in the context of realization of capitalist profit. Therefore, it is not any wonder that the man is the subject of buying a property in one mercilessly system, in which wealth is the only valid and recognized categories. Once said, it is not difficult to conclude that the basic ethical crisis generator egoistička lust for personal wealth  Measurers.

Simply, this is a crazy time of the race to one end, the race without a start, but with clearly defined goals, profit and interest! So, if you turn off their emotions and love, which many say that the initiator of all, it can be noted that the love and hate imposed current categories, and that the only lasting constant interest, and based on the main column and the general consumer mentality despoilment by the system: "Give me only, and is only important that I have and I'm as rich material!"

A series of examples is that of water, of course, to the progress of civilization, but is not a small number of those technical achievements, which are the biggest threat to the survival of the civilization. As a cue for illustration I'll Ahtisaari Nobel Prize winner, which is absurd absurd evaluation of the contribution of the progress of civilization. In fact, how it is possible that a man who is fully destroyed the Serbian people as a whole gets one of the largest and most world recognition for demonstrated results and humanitarian contribution to peace? Incredible, but true, unfortunately! However, Albanians and proalbanians oriented  lobbyists certainly will not agree with the above said.

However, to return the world economic recession, which is a deeper problem, which is the monstrous destruction of the concept of basic economic postulates, according to which should be at least somewhat balanced supply and demand in the market. In particular, the imperative of time dictates that we live by the pattern - to adjust, and do not choose, or include in the new course set for it, especially in the case of environment and strong economic pressure of big powers and continue their oppression never his small, and I think the team and the small, but their Mikroekonomija. With this in mind, the idea of maintaining market samoregulatornih mechanisms in terms of wild capitalism is pure nonsense.
 
Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (450)
Teme
30.04.2009.  Foto: M. Kadrić
 
 Predstavnički dom BiH: Zatraženo mišljenje UO UIO
              Akcize štite ilegalne trgovce alkoholom?
 
Predstavnički dom Parlamenta BiH u srijedu je, nakon burne rasprave, u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o akcizama BiH, uz zaključak da se zatraži mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

 Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA Šemsudin Mehmedović ukazao je na opasnost od usvajanja ovog zakona, a posebno je upozorio na mogućnost otvaranja puta ilegalnim proizvođačima i trgovcima alkohola.


- Zašto je alkohol, koji se najviše uvozi, oslobođen akciza, kad znamo da je najviše bilo upravo ilegalnih punionica. Kada pogledamo zakon s te strane, zaključimo da je onaj ko ga je pravio otvorio mogućnost za nelegalnu trgovinu - rekao je Mehmedović.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković primijetio je da su "akcize nametnute na domaće cigarete, čime su domaći proizvođači dovedeni u znatno lošiji položaj u odnosu na uvozne".

Ilustracijom da će ovim zakonom poslanici moći pušiti "marlboro", a penzioneri ni "dravu" poslanik SNSD-a Slavko Jovičić ocijenio je da je ovo "namet na vilajet umjesto na mafijaše i lopove", te da akcize treba uvesti na strane cigarete, ali i na druge proizvode, "luksuz i uvoznu robu kako ne bi ugušili domaću proizvodnju".

Slavko Jovičić 

Taj stav podržao je i poslanik SBiH Sadik Bahtić, uz opasku da bi usvajanje ovog zakona BiH godišnje, umjesto gubitka od 200 miliona, donijelo dobitak od 250 miliona maraka.

 

 

Sadik Bahtić


Prijedlog zakona o akcizama predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga. Akcize na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosile bi dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri - 3,5 KM. Akciza na pića bila bi osam KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije.

Uvoz vozila starih deset godina

Predstavnički dom usvojio je inicijativu poslanika Adema Huskića i Šemsudina Mehmedovića za izmjenu odluke o uvozu putničkih i teretnih vozila. Time se bh. građanima omogućuje da uvoze automobile stare i do deset godine umjesto sadašnjeg ograničenja na sedam. Uvozna teretna vozila i gume moći će biti stari i do 13 godina.

BiH se miri s etničkim podjelama?!


Srpski poslanici odbili su usvajanje zakona o proporcionalnoj etničkoj zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave prema popisu iz 1991. koji je predložio Klub poslanika SDA. Tim povodom Šefik Džaferović ocijenio je da će se BiH, ako ovaj zakon ne bude usvojen, početi miriti s postojećim etničkim podjelama.


Stav SDA podržao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić (HDZBiH), rekavši kako bi ovim dokumentom jednim dijelom bili anulirani rezultati etničkog čišćenja.


O SIPA-i i Dodiku

Poslanici su usvojili i inicijativu Željka Kuzmanovića, poslanika SNSD-a, da na jednoj od narednih sjednica razmatraju izvještaj Tužilaštva BiH o "načinu primanja i daljnjem postupanju u vezi s dostavljanjem Izvještaja SIPA-e o počinjenom krivičnom djelu protiv premijera RS Milorada Dodika i ostalih osoba iz RS".

Iako su poslanici SDA bili žestoko protiv, konstatirajući da ovakav zahtjev zadire u rad pravosuđa, Dom je na kraju, ipak, usvojio SNSD-ov prijedlog.

Autor: S. ROŽAJAC
 
Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (445)

 

САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавили су расправу о Приједлогу закона о акцизама БиХ којим је предвиђено повећање акцизне стопе на дуванске производе, кафу и гориво.

Парламентарној расправи о овом приједлогу закона није присуствовао нико из Министарства финансија и трезора БиХ које је предлагач закона, што су посланици током расправе оцијенили недопустивим.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је током расправе да је овај приједлог закона "намет на обичан народ, а не на оне који су направили енормно богатство", те да листу акцизних роба треба допунити са још производа.

Независни посланик Момчило Новаковић током расправе је навео да се овим приједлогом закона домаћи произвођачи дувана доводе у неравноправан положај у односу на стране прозвођаче.


Посланик Странке за БиХ Садик Бахтић рекао је да се ради о важном економском закону којим би се могло прикупити додатних 290 до 300 милиона КМ, и да у њему има сегмената који штите домаћу производњу, али да је потребно да се њиме обухвате још неке луксузне робе.


Савјет министара БиХ утврдио је раније Приједлог закона о акцизама у БиХ, чијим би доношењем дошло до повећања прихода на годишњем нивоу за око 170 милиона КМ, што се највећим дијелом односи на приходе од акциза на цигарете и остале дуванске производе.

Истовремено, овим законом ће се омогућити повећање прихода за још око 120 милиона КМ на годишњем нивоу на основу додатне акцизе за путарине од 0,10 КМ по литру горива за изградњу путева, а укупна акциза за аутопутеве и њихову изградњу износила би 0,25 КМ по литру горива.

Када је ријеч о цигаретама, приједлог закона доноси нови модел опорезивања, и то тако што ће увести пропорционалну стопу у висини од 42 одсто на малопродајну цијену цигарета и посебну акцизу која износи 7,5 КМ за хиљаду цигарета, односно 0,15 КМ по кутији цигарета.

Новим приједлогом закона у односу на постојеће законске одредбе увећане су акцизе за увоз сирове и пржене кафе за по 0,50 КМ по килограму, тако да ће укупно износити 1,50 КМ по килограму за сирову, односно три КМ по килограму за пржену кафу.

Овим законом врши се корекција и предвиђају стопе акциза за алкохол и алкохолне напитке од осам КМ по литру апсолутног алкохола за воћне природне ракије, чиме се подржавају домаћи произвођачи за повећање производње традиционалних напитака у односу на напитке произведене на бази етилалкохола.

Висина акциза на алкохол и алкохолне напитке неће бити повећана у односу на садашња законска рјешења, јер су оне скоро у цијелости хармонизоване у односу на земље окружења, а приједлогом закона уводи се и право поврата акциза за лож уље које се користи за гријање, медицински алкохол и алкохол као репродукцијски материјал за производњу лијекова.

 

    My picture!

Kategorije

Arhiva