Slavko Jovičić -

БиХ - Представнички до / ПОДИЈЕЉЕНИ СТАВОВИ О СПОЉНОТРГОВИНСКОЈ КОМОРИ

Autor sjovicicslavuj | 20 Januar, 2012 | read_nums (573)

   


          САРАЈЕВО, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Информација о стању и проблемима у функционисању Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ, коју је доставило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, подијелила је посланике Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ који су у току данашње расправе изнијели различите ставове о томе како парламент треба да се постави према функционисању те институције и њеној координацији према ресорном министарству.

          Посланик СНСД-а Славко Јовичић истакао је да Министарство спољне трговине и економских односа поштује законе и процедуре у координацији према СТК-у и не кочи извоз из БиХ, те упозорио да сама Комора треба да утврди шта је интерес извозника и много боље се увезати са кантоналним и ентитетским привредним коморама.

   ------------------------------------------------------------
          Посланик СДС-а Борислав Бојић оцијенио је да парламент треба приступити измјенама постојећег Закона о Спољнотрговинској комори које се односе на начин преноса овлаштења, додјелу деташмана и контролу њеног рада. Према његовим ријечима, над СТК БиХ нема демократске контроле.
           Бојић је предложио да Министарство достави парламенту информацију које су све надлежности пренесене на Комору, као и да Служба за ревизију БиХ направи ревизију пословања у тим сегментима.

   ------------------------------------------------------------

          Азра Хаџиахметовић из Странке за БиХ изразила је чуђење да парламент БиХ на овај начин расправља о Комори као невладиној организацији, наводећи да информација није комплетна, јер о стању у СТК-у нема информације од саме Коморе, што је став и посланика СДП-а Данијеле Мартиновић која је истакла да је информацију потребно иновирати јер је сачињена у августу прошле године.

  ----------------------------------------------------

          Младен Иванковић Лијановић предложио је да се новим законом о СТК-у, Комора региструје као "добровољно удружење".

  -------------------------------------------     

           Представнички дом је без расправе окончао све претходне тачке реда.
          Ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о личној карти држављана БиХ, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, Приједлогу закона о измјени Закона о полицијским службеницима БиХ, као и Извјештају Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о систему државне помоћи у БиХ, о којем Колегијум претходно није постигао сагласност.

          Без расправе је прошао и Приједлог закона о допуни Закона о прекршајима, Приједлог закона о забрани негирања, минимизирања, оправдавања или одобравања холокауста, злочина геноцида и злочина против човјечности, Азре Хаџиахметовић и Бериза Белкића, с негативним Мишљењем ресорне комисије, као и Извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2010. годину.  Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva