Slavko Jovičić -

Hrvatska sahranjuje bh. privredu

Autor sjovicicslavuj | 7 Maj, 2012 | read_nums (490)

   

   

  Banjaluka 07. 05. 2012

  hrvatsko licemerje bez granica - ZAGREB I POSLE ULASKA U EU ŽELI DA ZADRŽI CARINSKE POVLASTICE U BiH

  Hrvatske vlasti od Evropske komisije traže da se posle ulaska te zemlje tržište BiH potpuno otvori za proizvode iz Unije bez obzira na to što bi bh. proizvođači u tom slučaju bili ugušeni jer nisu spremni za tržišnu utakmicu sa konkurentima iz Evrope.

  Privredi BiH preti katanac... Granični prelaz

   

  Prema saznanjima Pressa RS, Zagreb čini sve da umanji negativne posledice gubljenja statusa CEFTA sporazuma, do čega će doći 1. jula već naredne godine, kada Hrvatska zvanično ulazi u EU. Tada će Hrvatska biti prinuđena da se suoči sa ogromnim minusom u kasi jer će za robu plasiranu u devet zemalja regiona morati da plaća carinu. Najveći deficit Hrvati bi mogli da ostvare u poslovanju sa BiH, gde su samo prošle godine plasirali robu vrednu 2,7 milijardi KM. BiH je u isto vreme u Hrvatsku izvezla samo 1,2 milijarde KM. Zato je sasvim jasno zašto Hrvatska želi da zadrži povlastice za izvoz na bh. tržište, iako nije logično da ih traži pošto nijedna članica EU ne može da izvozi robu u Bosnu a da ne plati carinu. Zagreb je ipak nedavno predložio Briselu da zadrži bescarinski status u trgovini s BiH. Međutim, taj zahtev je ekspresno odbačen.

  Da Hrvatska ne odustaje od ideje da robu u BiH uvozi bez plaćanja carina, potvrđuje i njen zahtev Evropskoj komisiji da već 1. jula 2013. stavi van snage sporazum zemalja regiona sa EU, kojim je predviđeno da se carine na robu iz Unije potpuno ukinu tek 2015. godine. Za sprovođenje tog sporazuma zadužena je posebna komisija unutar Evropske komisije, u kojoj, između ostalih, učestvuje i predstavnik Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH. Kako saznajemo, postoji gotovo nepodeljen stav Saveta ministara BiH da se hrvatski predlog odbaci kao neprihvatljiv.

  Hoće da nas dokrajče

  - Drugim rečima, Hrvatska pokušava da se tržište BiH potpuno otvori za robu iz svih članica EU, što bi, sasvim sigurno, dokrajčilo ionako posustalu prerađivačku industriju u BiH. Oslobođena svih carina, roba iz EU, uključujući i Hrvatsku, bila bi mnogo jeftinija od bh. proizvođača. Zbog toga su ovi pokušaji Hrvatske izuzetno opasni za privredu BiH, a pogotovo poljoprivrednike i prerađivačku industriju jer bi njih suočavanje sa takvom konkurencijom primoralo da stave katanac na svoja vrata - tvrde izvori iz Saveta ministara.

  Jovičić: Pretvaraju BiH u koloniju!

  Član Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da je logično da se Hrvatska bori za svoju poziciju, jer će privreda te zemlje, kako tvrdi, bukvalno propasti nakon ulaska u EU.
  - Očekuju ih ogromni problemi pa žele da od BiH naprave svoju spoljnotrgovinsku koloniju. Uopšte me ne čudi da lobiraju za otvaranje granica, ali nisam siguran kako će Brisel odgovoriti na tu njihovu incijativu. Sigurno je da Evropi ne treba još jedna propala ekonomija. Hrvatska nema kud da izvozi svoje proizvode osim u BiH i Srbiju. BiH je sa tom zemljom 2009. godine imala deficit od oko 1.8 milijardi maraka, da bi se 2010. on popeo na dve milijarde. To i više nego dovoljno govori o celoj situaciji - kaže Jovičić.

  Prema saznanjima Pressa RS, Hrvatska nije spremna da problem reši tako što bi deo proizvodnje premestila u BiH. Taj predlog Zagrebu je upućen na nedavnom sastanku privrednih komora RS i Hrvatske, koja ga je odbila iako su joj ponuđene razne beneficije, uključujući i besplatno zemljište za gradnju fabrika.

  -------------------------------------------------------------

  Usorac: Suočite se sa EU

  Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije „Trivas" i član Privredne komore RS, uveren je da bi potpuno ukidanje carina na robu iz EU značilo sigurnu smrt dobrog dela prerađivačke industrije u BiH. On tvrdi da domaći prerađivači, a posebno poljoprivrednici, u tom slučaju ne bi mogli da izađu nakraj sa mnogo jeftinijom konkurencijom.

  - Prerađivači u BiH i sada se teško nose sa konkurencijom i iz zemalja CEFTA, koje dobijaju izdašne podsticaje i imaju znatno povoljniju krajnju cenu. Međutim, potpunim oslobađanjem carina za robu iz cele EU domaća privreda bi bila pokopana, dok bi Hrvatska još više profitirala od bh. tržišta. S druge strane, naši proizvođači još nisu u toj meri konkurentni da bi mogli da se nose sa robom iz Unije. Upravo zbog toga je svojevremeno i određeno da se carine postepeno smanjuju i da se konačno ukinu tek 2015. godine, i to sa mogućnosti produženja tog roka - podseća Vasić.

  -----------------------------------------------------

  Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, smatra da nijedna od zemalja u CEFTA neće pristati na hrvatski predlog. Usorac ističe da bi Hrvatskoj bilo bolje da se sprema za vreme posle ulaska u EU, kada će njena roba u BiH dolaziti kao i sve druge iz Unije. Usorac ironično primećuje da bi Hrvatska „najradije da sedi na pet stolica" jer želi da i dalje uživa privilegije kao članica CEFTA iako su svesni da njihovo članstvo u ovoj organizaciji prestaje onog dana kada postanu članovi EU.

  - Stičem utisak da Hrvatska želi da Evropu podredi svojim interesima, iako i za njih ulaskom u EU važe ista pravila kao i za sve ostale članice Unije, koje plaćaju carine za uvoz u BiH. Oni će morati da se naviknu na činjenicu da posle 1. jula iduće godine gube sve privilegije koje su uživali kao članovi CEFTA - kaže Usorac.

  Dragan Risojević

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/Hrvatska sahranjuje bh. privredu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva