Slavko Jovičić -

Neka Hrvati kažu gde je to zaraženo meso!

Autor sjovicicslavuj | 16 Oktobar, 2012 | read_nums (506)

   

   

  Banjaluka 16. 10. 2012

  PROIZVOĐAČI IZ BiH SUMNJAJU U NAMERE svojih SUSEDA

  Neka Hrvati kažu gde je to zaraženo meso!

  U BiH se još ne stišava prašina koju je izazvala informacija iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede da su bh. izvoznici pokušali da proture četiri pošiljke mleka i piletine za koje se sumnja da su zaražene salmonelom!

   
   
   
  POD VE­L­OM TA­J­NE... Pi­le­ti­na po­di­gla tenzije

   

   

  Javnost i nadležne institucije u BiH zahtevaju da Hrvatska obelodani konkretne podatke: kada se to desilo i na kom graničnom prelazu, zašto je hrana neispravna i ko ju je proizveo, kao i gde se trenutno nalazi.
  Usled zataškavanja ovih detalja domaći poljoprivrednici sumnjaju da je Hrvatska sve inscenirala da bi svoje građane odvratila od kupovine hrane iz BiH! Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, naglašava da naši susedi odavno pokušavaju da zaustave ulazak bh. robe na svoje tržište ne bi li zaštitili domaću proizvodnju koja beleži gubitke.
  - Zbog toga se plasiraju priče o navodnoj zaraženosti naše hrane, iako je naše mleko daleko kvalitetnije od njihovog i prodaje se neuporedivo bolje. Zbog toga Hrvati lažnim analizama žele da ocrne našu robu. S druge strane, mi iz Hrvatske uvozimo svinje zaražene kugom i goveda zaražena leukozom, jer naša inspekcija ne radi temeljno. Ubeđen sam da je u pozadini te priče nastojanje hrvatskih vlasti da vremenom potpuno spreče uvoz hrane iz BiH - naglašava Usorac.

  Ministarstvo štiti svoje proizvođače

  Njegove sumnje ovih dana indirektno je potvrdio i hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je poručio da će pojačanom nadzoru biti podvrgnuti svi dobavljači iz BiH, za čiju robu je inspekcija utvrdila da nije kvalitetna.
  - Ako se takav slučaj ponovi, oni više neće moći ovde da plasiraju svoje proizvode - poručio je Jakovina.

  Izvoznici često nemaju sve papire

  Ipak, sve što su do sada nadležni u Hrvatskoj uradili jeste da su ovaj slučaj proglasili državnom tajnom (?!), uz šturo objašnjenje da „sporno" meso i mleko nisu dospeli na tržište! Međutim, pošiljke hrane nisu vraćene u BiH jer to nije registrovano na nekom graničnom prelazu!

  Slavko Jovičić: Hrvatska morala da obavesti Bosnu i Hercegovinu!
  Slavko Jovičić, član Komisije za spoljnu trgovinu i carine u Parlamentu BiH, kaže da su Hrvati morali da obaveste nadležne u BiH čim su analize potvrdile da su meso i mleko navodno neispravni.
   
  - Nije mi jasno zašto i dalje ćute jer to baca sumnju na istinitost njihovih tvrdnji. Nameće se zaključak da oni nastoje da zaštite domaću proizvodnju tako što će proizvode iz BiH proglašavati neispravnim i sprečiti njihov ulazak na hrvatsko tržište. Logično je da izvoznici sebi neće dozvoliti da u susedne države šalju zaraženu hranu - smatra Jovičić.

  ---------------------------------------------------------------

  U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da proteklih dana nije bilo povrata pošiljki mleka i mlečnih proizvoda i pilećeg mesa.

  - Da jeste, UIO bi morala imati takvu informaciju! Naime, roba koja se izvozi iz BiH prolazi carinsku proceduru i napušta bh. carinsko područje. Ako se takvoj pošiljci iz bilo kog razloga ne dozvoli ulazak u susednu zemlju, ona se vraća u BiH. U tom slučaju pošiljka se mora prijaviti carinskoj službi BiH za uvozno carinjenje, a pre toga mora proći inspekcijsku kontrolu. Ako se pokaže da ne zadovoljava standarde, roba se ne može uputiti u slobodan promet u BiH, već se izvozniku-uvozniku nalaže da tu robu uništi pod nadzorom nadležnih organa - kaže portparol UIO Ratko Kovačević.


  On dodaje da je za devet meseci u BiH vraćeno osam pošiljki mesa i 40 mleka i mlečnih proizvoda, ukupne vrednosti 629.000 KM.

  - Pošiljke su vraćane uglavnom zbog toga što izvoznik iz BiH nije imao svu neophodnu dokumentaciju, a ne zbog toga što je roba bila pokvarena - naglašava on.

  U Kancelariji za veterinarstvo BiH takođe nam je potvrđeno da iz Hrvatske do sada nisu dobili nikakvo obaveštenje o zaraženom mleku i mesu.

  Međutim, u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede i dalje tvrde da su blokirali uvoz četiri pošiljke mleka i pilećeg mesa iz BiH, koje su bile zdravstveno neispravne.

  „Reč je o jednoj pošiljci mesa peradi i tri pošiljke mleka i mlečnih proizvoda, koje nisu stavljene u promet. Za sledećih deset pošiljki obavezno je pojačano uzorkovanje. U slučaju pozitivnog nalaza, one će biti vraćene u BiH ili uništene", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

  Maja Bašić

   http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Neka Hrvati kazu gdje je to zarazeno meso!

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva