Slavko Jovičić -

Carina ladu gura u rikverc

Autor sjovicicslavuj | 28 Oktobar, 2011 | read_nums (793)  Autor: FOKUS   
  četvrtak, 27 oktobar 2011

  ladaIako je ruska lada tradicionalno popularan automobil u Republici Srpskoj, zbog raznih administrativnih barijera, proizvođač ovih vozila u BiH ima više nego nelojalnu konkurenciju. Naime, zbog nepostojanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Rusije, na vozila iz ove zemlje plaća se carina od 15 odsto, što u startu ova vozila čini skupljima u odnosu na istu robu iz EU ili, na primjer, Turske.

  Prema riječima Željka Ćejića, direktora firme "Lada auto" iz Banje Luke, koja je ovlašteni uvoznik ovih vozila za RS, carina na ruska auta je 15 odsto, plus određene kalkulacije na cijenu oko tri odsto, što njihova auta u startu čini skupljim za gotovo 20 odsto.

  - Kada se na to doda PDV od 17 odsto, može se izračunati koliko je to. Međutim, i u takvim uslovima jeftiniji smo od drugih i odlično poslujemo na području RS i BiH, ali pitanje je do kada ćemo moći izdržati. S druge strane, boli nas to što smo u podređenom položaju u odnosu na konkurenciju - rekao je Ćejić.

  Predstavnici ove firme apelovali su na vlasti RS da utiču na Savjet ministara BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kako bi bio potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Ruske Federacije kao što je slučaj s EU i Turskom, čiji su proizvođači automobila u mnogo povoljnijem položaju.

  - Sporazumom bi bile ukinute carine ne samo na auta, nego i na drugu robu. Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mogu pokrenuti inicijativu za ukidanje carina iz Rusije kao što je to urađeno i u slučaju s Turskom - napomenuo je Željko Ćejić.

  Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tvrdi da sva vozila koja se u BiH uvoze iz zemalja van EU, Turske i zemalja potpisnica CEFTA sporazma plaćaju carinu 15 odsto.

  - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU predvidio je da carine budu ukinute na nova vozila, a da se carina za polovna vozila ukida u tri etape, tako da će do 2013. godine biti ukinuta i carina na ova vozila. Tako je u 2011. godini carina šest odsto, u 2012. godini biće tri odsto, dok će 2013. godine biti ukinuta. BiH s Turskom ima Sporazum o slobodnoj trgovini, a da bi takav sporazum bio potpisan s drugim zemljama potrebna je inicijativa nadležnih institucija - rekao je Kovačević.

  Prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mladena Zirojevića, za nekoliko dana biće održan sastanak komiteta za ekonomsku saradnju Rusije i BiH, na kojem će biti riječi o zaključivanju ovakvog sporazuma.

  - Predložiću na tom sastanku potpisivanje takvog sporazuma, jer ne vidim razloga da imamo ovakav sporazum s Turskom, a da ga nemamo sa Rusijom. Ukoliko bude spremnosti s druge strane, imaćemo takav sporazum. Ako bi bilo neslaganje sa ruske strane, predložiću da bude potpisan sporazum o prefercijalnoj trgovini, što znači da se carina predviđena zakonom plaća na svu robu, s tim da se na one proizvode za koje se dogovore dvije strane ne plaća carina - rekao je Zirojević i dosao da takav sporazum BiH ima s Irakom.

  Ž. DERAJIĆ


  JOVIČIĆ Jaki uvoznički lobiji u Sarajevu

  Slavko Jovičić, član Komisije za spoljnu trgovinu i carinu u Predstavničkom domu PS BiH, rekao je da do sada nikada nije došla inicijativa niti od uvoznika auta iz Rusije niti ikog drugog za ukidanje carina za robu iz Rusije.

  - Tu je u pitanju politika. Jaki uvoznički lobiji u Sarajevu omogućavaju i da roba koja nam nije potrebna bude uvezena iz Turske, a čim se pomene Rusija, oni se naježe. Sporazum s Turskom sklopljen je u nekom ranijem periodu, tako da u narednom periodu treba da se radi i na potpisivanju takvog sporazuma sa Rusijom i drugim zemljama - smatra Jovičić.


  Ulaganja Rusa veća od milijardu evra

  Značaj potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini Rusije i BiH značajan je i sa aspekta ulaganja Rusije u BiH, posebno u RS. Ulaganja u Rafineriju nafte u Brodu, banjolučki "Nestro petrol", Rafineriju ulja u Modriči, termoelektranu Ugljevik 3, kao i u istraživanje nafte u RS vrijede nekoliko stotina miliona maraka, što govori da je značaj saradnje sa Rusijom uveliko veći od sporazuma s Turskom. Do sada je u brođansku rafineriju uloženo oko 300 miliona evra, a investicije rastu i dalje. Plan je da do 2015. godine ukupno bude uloženo 792 miliona evra.

  "Nestro petrol" planira da se širi na područje cijele BiH, a nedavno su počela istraživanja nafte i gasa u RS u koja će biti uloženo oko 18 miliona evra. Nedavno je u Moskvi najavljeno da će krak gasovoda "Južni tok" proći kroz RS, što će nam donijeti godišnji priliv sredstava većih od 100 miliona evra. Sada je već izvjesno da će ukupna investicija Rusije u RS u narednom periodu biti veća od milijardu evra.

  http://www.fokus.ba/nov/_:carina-ladu-gura-u-rikverc:news

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva