Slavko Jovičić -

BiH: Za tri meseca potrošeno dve milijarde DM

Autor sjovicicslavuj | 4 April, 2012 | read_nums (591)

  Iako još nije usvojen budžet BiH za 2012, rasipništvo se nastavlja. Brojač javne potrošnje pokazuje da se svake sekunde u BiH potroše 282 KM

  RASIPNIŠTVO u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH je nastavljeno, iako zemlja još nema budžet za ovu godinu. Brojač javne potrošnje, koji je u centru Sarajeva postavio Centar za zastupanje građanskih interesa, pokazuje da se svake sekunde u BiH potroše 282 KM!

  Trošenje novca je nemilosrdno, a od početka 2012. godine u BiH je na svim nivoima vlasti potrošeno više od dve milijarde maraka. Stručnjaci procenjuju da će ukupna budžetska potrošnja ove godine u zemlji iznositi oko devet milijardi KM.

  - Važno je istaći da se najviše budžetskog novca troši na plate i naknade zaposlenih na svim nivoima vlasti i u institucijama koje su budžetski korisnici - kaže izvršni direktor Fondacije Damir Mehmedbašić.

  Značajne sume izdvajaju se i za materijalne troškove, a za funckionisanje administracije namenjeno je oko 60 odsto budžetskog novca. Zatim slede izdvajanja za socijalne kategorije.

  KOPLJA SE LOME OKO RASPODELE
  NAJVEĆA prepreka za usvajanje budžeta BiH za ovu godinu je nemogućnost postizanja konačnog dogovora o iznosu državne kase i raspodeli novca između BiH i entiteta, potvrđeno je za "Novosti" u Predsedništvu BiH. Dodatni problem su zahtevi da se u budžetu obezbede sredstva za isplatu penzija bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH, od kojih su neki penzionisani sa samo 35 godina starosti.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac kaže da finansijska disciplina ili odgovornost za upravljanje javnim finansijama u BiH nije na potrebnom nivou.

  - U BiH se javne finansije, konkretno usvajanje budžeta, uslovljavaju, ili se s druge strane koriste kao instrument za rešavanje nekih krupnih političkih pitanja - rekao je Radivojac.

  Ekonomisti upozoravaju na to da rasipništvo u birokratskom aparatu guši privredu i dovodi zemlju u poziciju zavisnosti od međunarodne novčane i kreditne pomoći.

  Birokratski aparat u BiH, prema analizi međunarodnih eksperata, preglomazan je, neefikasan i trom, opterećen različitim zakonskim rešenjima.

  Predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH zalažu se za uvođenje reda u administraciji BiH i rezanje troškova. Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da je za RS nedopustivo rasipništvo u institucijama BiH.

  - Građani Srpske ne smeju da na svojoj grbači nose neradnike i rasipnike u zajedničkim institucijama u Sarajevu - zaključio je Jovičić.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-BiH-Za-tri-meseca-potroseno-dve-milijarde-DM

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva