Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 21 Maj, 2019 | read_nums (144)

ДАНАС, 21. маја је: Свети апостол и еванђелист Јован Богослов (грчки облик јеврејског имена: Јахве је милостив) 

Био је један од првих ученика Исуса Христа, са братом Јаковом. Назива се и Свети Јован Богослов. 
Јован је био и (према Писму) син Заведејев и рибар на Галилејском језеру. Јован и Јаков су названи синовима грома, према надимку који им је дао Исус Христос када их је позвао за своје ученике, апостоле.

Према предању, умро је у Ефесу, у дубокој старости. Исус Христос је Јована посебно волео, зато што је био живахан, брз, вредан, изузетно одан и марљив ученик. Због ових особина дао му је име Воанергес, што значи: син громова.

Од свих својих ученика, Исус Христос је издвајао Јакова, Петра и Јована. Они су били са њим кад је васкрсао Јаирову кћерку. На гори Тавор, када су видели његово Преображење, и само њих је повео са собом у Гетсимански врт, ноћ уочи страдања.
Према предању, у градићу Витсаиди, на обали Галилејско језеро Галилејског језера, живела је породица Јована Богослова. Отац му се звао Заведеј, а мајка Саломија, била је кћерка Јосифа, хранитеља и старатеља Пресвете Богородице. Јован је био ученик светог Јована Крститеља.
Колико је Исус Христос волео Јована говори и то да је на Тајној вечери Јован седео поред њега, и да је једино њему Христос открио Јудино издајство. Кад су Христа ухватили и повели на суђење, Јован није одступао од њега ни кад су се сви остали разбежали. Све време страдања Христовог, до крста и под крстом, бол са њим је делио и Јован. Немоћан да помогне, ублажи или отклони страдања, он је стајао, саучествујући и састрадавајући са учитељем и Месијом. Колика је Христова љубав и поверење, видело се кад је са крста, у последњим тренуцима земног живота, поверио Јовану да се стара о његовој мајци, Пресветој Богородици.

После Христовог Вазнесења на небо и све док је Богородица била жива, Јован се бринуо о њој, и проповедао по Палестини. После њене смрти проповедао је у Ефесу и Риму. Римски цар Доментијан га је затворио и мучио, али кад је и после испијања најјачег отрова Јован остао жив, цар се уплашио и није смео да га погуби мачем, него га је послао у прогонство, на острво Патмос. На том острву, Христос се у пуној сили и слави јавио Јовану и прорекао што ће се збивати са Црквом до последњих времена, односно његовог другог доласка. Јован је то описао у књизи названој Апокалипса или Откривење.

Када је Доментијан убијен и на престао дошао цар Нерва, који био блажи према хришћанима Јован се из прогонства вратио у Ефес, где су га малоазијски архијереји молили да им запише Христово учење, бојећи се да нешто може да се заборави или погрешно пренесе, зато што је Јован до тада само проповедао.

Кад је остарио и више није могао да иде у цркву, ученици су га носили, а он је, уместо проповеди, говорио: "Децо моја, волите један другог". Један од ученика га је питао зашто само те речи изговара. Стари апостол је одговорио: "Зато што је то највећа заповест Господња, и доста је ако само њу испунимо како ваља."

Када, је Јовану било више од сто година он узе седам својих ученика, изиђе из Ефеса и нареди ученицима да ископају гроб у виду крста. Потом сиђе старац жив у тај гроб и би погребен. Када доцније отворише верни гроб Јованов, не нађоше тела у гробу. Свети Јован Богослов се упокојио 21. маја. Сваке године на тај дан, из његовог гроба се издиже мирисни и лековити беличасти прах.

Српска православна црква прославља Светог Јована Богослова 26. октобра. Сваког 21. маја, на дан смрти Св. Јована Боглослова спомиње се чудо пројављено од његова гроба.

Апостол Јован је написао Свето Еванђеље, три Саборне Посланице и Откривење.

Спомен овог великог апостола и еванђелисте празнује се 26. октобра. Но 21. маја спомиње се чудо пројављено од гроба његова. Када, наиме, Јовану беше више од 100 година он узе 7 својих ученика, изиђе из Ефеса и нареди ученицима да ископају гроб у виду крста. Потом сиђе старац жив у тај гроб, и би погребен. Када доцније отворише верни гроб Јованов, не нађоше тела у гробу. А 8. маја сваке године дизаше се нека прашина од гроба његова, од које се исцељиваху болесници од разних болести.

 
Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2019 | read_nums (114)
Јадранка Стојаковић 

Умрла је у Бања Луци, 3. маја 2016. године.

Била је југословенска кантауторка забавне музике
и ауторка бројних урбаних шансона и шлагера
из касних 1970их и 1980их година.Јадранка Стојаковић - Што те нема
Што те нема,
пјесму Алексе Шантића,
отпјевала је на албуму Свитање, 1981. године.

Што те нема, што те нема
кад на младо пољско цвијеће
бисер ниже поноћ нијема
кроз груди ми пјесма лијеће
што те нема, што те нема

Кад ми санак покој даде
и душа се миру спрема
из срца се гласак краде
што те нема, што те нема
а-а-а, сто те нема

Процвјетала свака стаза
к'о што бјеше дивних дана
по ружама и сад прска
бистра вода шадрвана
а-а-а, шадрвана

И у часу бујне среће
и кад туга уздах спрема
моја љубав пјесму креће
што те нема, што те нема
а-а-а, што те нема.
 
----------------------------
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Februar, 2019 | read_nums (137)
 

5. фебруара у Београду рођена је

Ксенија Атанасијевић

 

 
Рођена је 5. фебруара 1894.године у Београду.

Уз прекиде због ратних догађања, бриљантно, са свим десеткама дипломирала је филозофију на Београдском универзитету јуна 1920. године, и тако постала прва жена дипломирани филозоф у Краљевини СХС. 
Са само 28 година, Ксенија Атанасијевић је 1922. године на фасцинантан начин одбранила докторску тезу “Бруново учење о најмањем“ пред препуном салом знатижељних студената и петочланом комисијом, у којој је био и наш научни геније Милутин Миланковић. Тако су Београд и Србија пре 95 година добили прву жену доктора филозофије.

Прво је предавала у нишкој гимназији, да би 1923. године постала прва жена доцент, универзитетски наставник у Краљевини СХС. Ксенија Атанасијевић је провела 12 година као предавач класичне, средњевековне и модерне филозофије и етике на Филозофском факултету у Београду. Била је више него омиљена међу студентима и колегама. Млада, оригинална, пуна знања и добрих намера према студентима, постала је узор младим девојкама тог времена.
Држала је бројна предавања и семинаре и ван наставе, о Сократу, Шопенхауеру, Сенеки… Између наставе и предавања и у земљи и у иностртанству, интензивно се бавила научним радом.

Објавила је више од 400 научних радова и студија из области филозофије, филологије, етике и естетике. Њени радови превођени су на све важније светске језике, а сама Ксенија је, као велики полиглота, преводила посебно са немачког и грчког језика. Превела је бројна дела Аристотела, Платона, Спинозе, Адлера, Сократа…
Без грађанских права

Ксенија Атанасијевић пише полемичке текстове, позива оне који је нападају да јавно кажу у чему је ствар, тражи право да се брани. Осам година безуспешно тражи правду и заштиту. У међувремену, Енциклопедија Британика увршћује у своје одреднице њен докторски рад. Коначно она сама 1936. пише захтев за пензионисање.

У Београду за време Другог светског рата пише против национализма и брани Јевреје, па је Гестапо хапси. Хапсе је, после рата, и нове комунистичке власти, одузимају јој грађанска права и забрањују књиге.

Сматра се да је Ксенија Атанасијевић творац оригиналног и целовитог филозофског система, највећа српска жена мислилац, чија је главна тема проблем зла у појединцу и друштву. Добијала је и званичне позиве да предаје у Америци, али је до смрти остала у Београду.

Умрла је 1981. Њен гроб на београдском Новом гробљу је прекопан, а гробно место продато новим власницима.
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Februar, 2019 | read_nums (139)
 
За сјећање и памћење
На данашњи дан 4. 2.
 рођен је
славни српски књижевник


БОРИСЛАВ ПЕКИЋДа се зна, да се не заборави ...

Био је члан илегалне студентско-гимназијске организације која се звала Савез демократске омладине Југославије (СДОЈ). 

Ухапшен је 7. новембра 1948, маја 1949. осуђен по Закону о кривичним дјелима против народа и државе, на првостепеном Окружном суду на 10 година, а потом је на Врховном суду (Народне Републике Србије 26. јуна 1949. године) казна повећана на 15 година затвора са присилним радом и извјесним бројем година губитка грађанских права након издржане казне. 

Помилован је послије пет година робије 29. новембра 1953. године. 
Издржавао је казну у КПД Сремска Митровица и КПД Ниш.


НАЈПОЗНАТИЈА ДЈЕЛА 
славног књижевника Борислава Пекића:

Писма из туђине
Градитељи
Ходочашће Арсенија Његована
У Едену, на Истоку - Изабране драме 
II
Корешподенција - Изабране драме I
Сентиментална повест Британског царства
Године које су појели скакавци III

Године које су појели скакавци II
Године које су појели скакавци I
Успење и суноврат Икара Губелкијана 

/ Одбрана и последњи дани/
Златно руно - VII том
Златно руно - VI том
Златно руно - V том
Златно руно - IV том
----------------------------
Пекић: „Историја има вредности само 
за народе којима тек предстоји. 
За оне што су је имали, 

више је од штете него од користи. 
Претвара се у илузију која се скупо плаћа.“
----------------------------
Златно руно - III том
Златно руно - II том Златно руно
 - I том
Како упокојити вампира Време чуда
Нови Јерусалим
Атлантида Беснило
--------------------------------
Пекић: “Вирус у облику метка погађа 
у срце цивилизације ... 
Нико није безбедан.
Визија краја света која одговара ономе 

што смо од света направили”.
-----------------------
Споменик Бориславу Пекићу у Београду 
откривен је 2.марта 2016.године на Цвјетном тргу. 
Споменик је дјело вајара Зорана Ивановића.
Одлука о подизању споменика Пекићу 
донијета је на иницијативу његове породице, 
а споменик је подигнут средствима Фондације 
„Борислав Пекић“.
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Februar, 2019 | read_nums (182)

 
На данашњи дан, 4. фебруара умро је
један од најистакнутијих СРБА

СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ


Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји

-----------------
Споменик СВЕТОЗАРУ МИЛЕТИЋУ 
у Новом Саду
 
Споменик Светозару Милетићу у Вршцу
+++++++++++++++
 
Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2014 | read_nums (615)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Телевизије су објавиле, а и данашња штампа биће преплављена извјештајима о боравку предсједника Владе Србије Александра Вучића у Сарајеву.
Неки то воле да кажу и посјета Вучића Босни и Херцеговини.

И у чему постоји разлика између прве или друге формулације? Не постоји, јер није Сарајево у Норвешкој већ у Босни и Херцеговини, а БиХ граничи са Србијом. Тачније, Република Српска граничи са Србијом. Међутим, Република Српска је саставни дио БиХ, па онда дођемо на исто. БиХ граничи са Србијом, али преко Републике Српске, једног од два саставна дијела БиХ.
 
О резултатима посјете знаће се нешто више тек онда када почну реализације договорених неких пројеката из сфере економије. Међутим, сад је најактуелније са киме се премијер Србије састао и разговарао. Рекло би се да је у стопу праћен боравак србијанског премијера у згуснутом протоколу који увијек праве домаћини, наравно уз сагласност, па и уз по неку жељу госта.

И прије доласка Вучића у Сарајево на бошњачким порталима и у неким медијима подигла се невиђена прашина и није се шкртарило у увредама на адресу Александра Вучића, српског народа, па и Србије. Анализиран је сваки његов потез и свака његова изговорена ријеч у посљедњих двадесет и више година. Сипале су увреде са свих страна зајапурених шовиниста који су Вучића оптуживали за све и за свашта.

Али, то српску страну не треба много да чуди, јер су таквима узори и политички истомишљеници и неки са којима се јуче Вучић састајао и разговарао.  Шта би се друго могло и очекивати од “духовне дјеце” оних којима су псовке, увреде и клевете дио свакодневне реторике иза које ни мало не заостају и новинари и то јавних гласила које плаћају и Срби.

Да ли је то можда идеологија, која испод своје замаскиране политике има максиму у илузији да ће  “БиХ бити без ентитета". Таква размишљања и сарајевски сценариј крије сву биједу, културну и моралну деградацију и оставља још много погубних посљедица које доноси оваплоћење анахроне, али прикривене деструктивне идеологије сарајевских сећијада.

Тужно је што је ово још један жалосни чин у комаду сарајевске трагикомедије која у основи настаје на матрици - “да се Власи не досјете”, а све остало биће лакше. У заблуди су они који мисле да су то оне вриједности које су у складу са вриједностима доминације и управљања из једног центра, дакле из Сарајева.

У политичкој амнезији су они који мисле да њихова настојања за укидањем ентитета представљају норматив “аутентичне бошњачке политике” осокољене посљедњим пописом становништва који је показао да у БиХ живи највише бошњачког народа. Такав приступ је једностран и то само ствара привидну и опасну илузију о сопственом обмањивању свих оних који су у таквом недефинисаном стању....

На крају, Вучић је био у једнодневној посјети Сарајеву и вратио се у своју Србију.
Волим и ја Србију!

Autor sjovicicslavuj | 26 Mart, 2014 | read_nums (1222)


За сјећање и за памћење...
На данашњи дан /26. марта/

свој живот трагично је завршио

БРАНКО ЋОПИЋ

Autor sjovicicslavuj | 24 Novembar, 2013 | read_nums (409)
Син краља Милутина и отац цара Душана. По наређењу необавештеног оца био ослепљен, а по наређењу лакомисленог сина био у старости удављен. 
При ослепљењу јавио му се св. Никола у храму на Овчем пољу, и показао му његове очи рекавши: „Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу ти их вратити”. 

 
 
 
 
 
 
 
Пет година провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Својом мудрошћу и подвигом, кротошћу и благочешћем, трпељивошћу и благодушношћу превасходио је Стефан не само све монахе у манастиру него и сав Цариград. Када се наврши 5 година јави му се опет св. Никола и рече му: „дошао сам да испуним своје обећање”. И осени слепог краља крсним знамењем, и краљ прогледа. 

Из благодарности Богу саградио храм Дечански, једно од ретко дивних дела византијске уметности и један од најзнаменитијих споменика негдашњег српског благочешћа.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Св. Краљ Стефан са св. Савом и св. кнезом Лазаром чини једну прекрасну триаду од светости, благородства и самопожртвовања, које је народ српски дао. Као мученик проживео свој земни век, и као мученик скончао 1336. год. примивши венац бесмртне славе од Сведржитеља, коме је верно послужио.
--------------------------------------------------
Са Светим Савом и кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагодарнијих личности и светитеља које дао Српски народ.

Седам година након смрти, јави се у сну игуману манастира Високи Дечани, те га они извадише из гроба и показа им се тело нетрулежно из кога се ширило миро. 

Под дејством светих моштију овог светитеља, дешавају се многа чудеса; слепима се враћа вид, хроми, неми, глуви, болесни и раслабљени исцељују се дотичући се са вером светих моштију овог светог мученика.

Тело се налази и дан данас у кивоту пред иконостасом у храму манастира Дечани и чини многа чудеса.

Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (441)
За сјећање...
На данашњи дан /26. 10/ рођен је славни
српски књижевник МИЛОШ ЦРЊАНСКИ.
 
Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2013 | read_nums (442)

Вук на овцу своје право има

ка тиранин на слаба човјека;

ал тирјанству стати ногом за врат,

довести га к познанију права,

то је људска дужност најсветлија!

**************************

Самообмана је убитачна и за људе и за народе.

*****************

Што људи хоће, то и време трпи.

 

НАПОМЕНА: 

 
Мали сам ја човјек да бих себи узимао за право да говорим о ЊЕГОШУ!

 Али могу да говорим о нељудима и несоју који покушавају да негирају
ВЕЛИКОГ ЊЕГОША
и који на тај начин покушавају да ниподаштавају све оно што је био
ЊЕГОШ И ШТО ЈЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА ТО И ОСТАО!
 
БИО ЈЕ СРБИН И КАО ТАКАВ,
ЗА СВА ВРЕМЕНА,
УШАО ЈЕ У ИСТОРИЈУ
И У ЛЕГЕНДУ СЛАВНИХ СРБА!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 21 Avgust, 2013 | read_nums (471)

 

 

Kako je obustavljena istraga o trošenju donatorskih sredstava u Bosni i Hercegovini. Bojić: Komisija prikupila hiljade dokaza kako je novac uplaćivan putem raznoraznih NVO

 
Ova komisija je nekoliko godina prikupljala dokaze o prilivu novca i njegovom toku, a kada je trebalo da se obelodane imena i na saslušanja pozovu najodgovorniji stavljena je tačka na njihov rad.

Tako su milijarde maraka ostale u privatnim džepovima, a oko 4.000 nevladinih organizacija na području, pre svega, Federacije BiH, koje su služile za uplate, ostale su zaštićenei nikada neće biti otkrivene.

Prema rečima nekih članova pomenute Komisije, glavni za donacije u BiH bili su ljudi iz ratnog bošnjačkog politčkog vrha i Stranke demokratske akcije. Tu, kako tvrde članovi Komisije, glavne poluge su pre svega bili Alija i Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić i Ejup Ganića, pa do nižih činovnika u Stranci demokratske akcije.

--------------------------------------------------------------

Borislav Bojić, poslanik SDS u Paralamentu BiH i bivši član pomenute Komisije kaže za "Novosti" da su političari iz Federacije BiH vešto minirali istragu i u Parlamentu BiH stopirali rad Komisije.

- Novac od donacija je dolazio najviše u Sarajevo odnosno Federaciju BiH i to oko 98 odsto. Komisija je prikupila hiljade dokaza kako je novac uplaćivan putem raznih nevladinih organizacija u Sarajevo. Kad je došlo do pitanja da se Komisiji daju zakonska ovlašćenja da se pokrene saslušanje ljudi oko trošenja donacija, rad su minirali bošnjački političari i tu se priča završila - navodi Bojić.

On dalje kaže da je priča oko stranih donacija u BiH završena po onoj narodnoj "pojeo vuk magarca".

- Nije postojala politička volja da se pitanje donacija istraži. Bošnjaci su na ovoj priči zaštitili svoje satelite, koji su bili zaduženi za novac koji je stizao u BiH i istaga je definitivno završena - poručio je Bojić.

----------------------------------------------------------------------------

S druge strane, Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD u Parlamentu BiH i takođe član Komisije za istragu trošenja donacija, kaže za "Novosti" da čak 3.000 raznih organizacija i subjekata iz BiH nije dostavilo odgovore Istražnoj komisiji o trošenju donacija.

- Kada smo tražili odgovore gde je nestalo novac, ali uvek se nailazilo na zid, pogotovo kad su podaci o donacijama traženi od Islamske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije - navodi Jovičić.

On dalje navodi da je ovde potrošen novac građana BiH, a posebno Federacije BiH.

- Sa novcem koji je došao u BiH za vreme rata i nekoliko godina kasnije, BiH je mogla da se izgradi i da budu rešena mnoga pitanja i za obnove kuća povratnika i za infrastrukturu porušenu u ratu - pojašnjava Jovičić.

--------------------------------------------------------------

NAJVEĆI DONATORI

DŽEVAD Galijašević, politički analitičar, kaže za "Novosti" da su najveći donatori u BiH bile islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom.
- Glavni ljudi iz BiH u dobijanju sredstava od islamskih zemalja su bili Ejup Ganić i Alija Izetbegović. Oni su tražili donacije kako bi kupovali oružje za rat u BiH, ali i plaćanje mudžahedina. Deo novca je trošen i za jačanje Islamske zajednice i građenje mnogih džamija. Ali, ipak najveći deo je ispario i završio u privatnim džepovima lidera SDA i ljudi koji su u ratu i nekoliko godina nakon vodili glavnu reč u ime Bošnjaka na političkoj sceni - istakao je Galijašević.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta. BiH-SDA prikrila 40 milijardi od donacija

******************************************

НАПОМЕНА:

Ради потпуније информације желим да истакнем да сам и у прошлом мандату био члан ове комисије, те да сам поновним избором за посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, једини ја инсистирао да се настави рад ове комисије. Но, пошто је било невјероватних опструкција и ометања у раду, прије пола године поднио сам оставку на чланство у комисији. Такође, од тада никада се није више наставио рад ове комиије, па се може сматрати да је њен рад и угашен или боље речено - рад је угушен, свеједно је која је формулација у питању.

Након свега, остаје горка истина да су покрадене огромне паре у БиХ и да је остао онај систем: "Ко је шта јамио, јамио је /покрао је/"! 

 

Autor sjovicicslavuj | 19 Avgust, 2013 | read_nums (449)

Privreda

Predrag Klincov - 19.08.2013.

Bh. parlamentarci: Viša akciza na pivo nije diskriminacija

BANJALUKA - BiH ima pravo da po uzoru na evropska iskustva štiti male nezavisne pivare od velikih multinacionalnih korporacija, a predložene akcize na pivo ne odstupaju od tih principa i ne predstavljaju diskriminaciju, ocjenjuju bh. parlamentarci.

Resorni zvaničnici Vlade Srbije i Udruženje pivara Srbije proteklih dana su izrazili protivljenje predloženom zakonskom rješenju BiH koje bi pogodilo tamošnje izvoznike piva kroz plaćanje veće akcize.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je u martu predložio izmjene Zakona o akcizama na način da se postojeća akciza na pivo od 0,20 KM po litru zadrži za pivare sa trogodišnjim prosjekom proizvodnje do 400.000 hektolitara i da se uvede viša akciza od 0,25 KM na pivare sa proizvodnjom iznad tog obima.

To je utvrđeno po uzoru na praksu više zemalja EU, koje nižim akcizama štite "male nezavisne pivare" s proizvodnjom do 200.000 hektolitara od snažne konkurencije multinacionalnih kompanija.

Srbijanski pivari kažu da nemaju ništa protiv da BiH uvede diferencijalne akcize za pivo, ali da moraju biti u skladu s evropskim direktivama, odnosno s akciznim razgraničenjem od 200.000 hektolitara.

------------------------------------------

Miodrag Maksimović, predsjednik Udruženja pivara Srbije, rekao je da ne mogu svi pivari u BiH da se "podvuku ispod crte, a ostali da budu iznad".

--------------------------------------------------

Bojana Todorović, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije, za beogradske medije ocijenila je da je riječ o indirektnoj diskriminaciji.

"Na ovaj način se krši CEFTA, jer postoji zabrana fiskalne diskriminacije između domaćih i stranih proizvođača", tvrdi ona.

-----------------------------------------

Bh. pivari, pak, navode da se ne radi o mjeri zaštite domaće proizvodnje, jer se akcizne stope odnose na sva piva bez obzira na zemlju porijekla, što znači da će svaka pivara s proizvodnjom do 400.000 hektolitara iz bilo koje zemlje biti u mogućnosti da iskoristi prednost niže akcize u BiH.

Najveći uvoznik piva u BiH, multinacionalna grupacija "Molson Coors", je preko advokata svojih pivara u Apatinu i Zagrebu, uputio protest dvjema nadležnim komisijama bh. parlamenta.

Ukoliko se predloženi zakon o akcizama odnosi jednako na sve pivare, ne može da predstavlja smetnju

-----------------------------

Boško Tomić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH, kaže da još nisu donijeli zaključke u vezi s tom inicijativom, ali da lično smatra da je potrebno podržati domaće pivare u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

"Ukoliko se predloženi zakon o akcizama odnosi jednako na sve pivare, ne vidim šta može da bude smetnja. Diskriminacija bi bila da zakon drugačije tretira pivare iz Srbije ili neke druge zemlje, što ovdje nije slučaj", kaže Tomić.

To što će se sve domaće pivare "podvući ispod crte", odnosno plaćati nižu akcizu, za Tomića je samo pozitivna okolnost, navodeći da je njemu na "prvom mjestu nektar (pivo 'Banjalučke pivare'), pa svi ostali".

"Ne možemo dozvoliti da domaći proizvođači propadaju", izričit je Tomić.

--------------------------------------------------

Slavko Jovičić, član parlamentarne Komisije za spoljnu trgovinu i carine, takođe, kaže da treba iskoristiti sva pozitivna iskustva u zaštiti domaćih pivara, koje su prepuštene naletu daleko jače uvozne konkurencije, prije svega iz Srbije i Hrvatske.

Komentarišući kritike pivara iz Srbije, Jovičić je izrazio uvjerenje da će zahtjevi za povlačenje zakona u predstojećem periodu samo jačati pod uticajem "uvozničkih lobija, koji će sve učiniti da zadrže monopolski položaj".

"Koliko god mi u RS voljeli Srbiju, to pivo nije domaće. Ekonomija ne poznaje emocije i toga moramo biti svjesni i iskoristiti sve dostupne mehanizme da podržimo domaću industriju, koja je ugrožena selektivnom primjenom CEFTA", naglasio je Jovičić.

 http://www.nezavisne.com/privreda/Bh parlamentarci-Visa akciza na pivo nije diskriminacija

Autor sjovicicslavuj | 21 Mart, 2013 | read_nums (471)

ПИШЕ Славко Јовичић СЛАВУЈ

*********************

 

     Они што бар нешто говоре - кажу да је БиХ захватила опасна и најдубља економска криза!          

     Па шта?

     Зар се изоловано од економске могла само и стално продуковати политичка криза.

 

     Они што ћуте о свему овом, мисле да су се самоизолованошћу спасили од личних траума, које су увијек као пратећа манифестација само изражене у посљедицама неке кризе. Не, ови други нису у праву. Они су у још већој кризи и заблуди!

 

     Дакле, кризна времена већ и предуго трају и бар засад им се не назире крај. Данас, у модернистичкој ери најсавременијих техничких достигнућа, још нико није, а у ближој и даљој будућности и неће успјети да инволвира свој патент: "Како живјети без хране?!" Воде хвала богу има, међутим, вода је још увијек јефтин природни артикл, али је скупља од млијека и то баш овдје код нас у БиХ!

 

     Али, морамо се запитати - кад у овој напаћеној земљи није било кризних времена? А, богами, ено опасна економска криза прво је почела тамо код њих, у развијеним земљама.

 

     Управо су те земље највише и допринијеле оваквој ситуацији и сад цијели свијет су натјерали у акцију - спасавај се ко зна и умије. И, шта имамо данас? Имамо никад непрекинуто кризно вријеме и неизвјесност. Ево, из свега се може закључити да се вртимо у зачараном кругу и опет с питањем - кад је то на овим просторима било извјесности? Било је само привидне уљуљканости у општу безбједност свих, али која у својој суштини никада није дуготрајна била.

 

     Низ је питања која се сама од себе намећу. Старије генерације и југоносталгичари би се радо вратили у она досадна стара времена, када је једина историјска промјена била снимање партизанских филмова у којима се унапријед знао вјечити побједник. Тако се унапријед знало да ће мала групица партизана и то увијек на спектакуларан, на мудар и стратегијски перфектан начин, у неравноправној борби, извојевати сигурну побједу против надмоћних Нијемаца, четника, усташа и иних издајника своје земље. Барем тако су у школама учене многе генерације. Је ли то била истина? Не зна се, али се зна да кроз вјекове историју пишу побједници!

 

     Данас је ситуација много сложенија и турбулентнија. На сву срећу, рата више нема и најважније је да влада мир! Међутим, у којем правцу ће ићи актуелне промјене и неопходне реформе даље - не зна се, јер неизвјесност је једина сигурна ствар на планети, тако да ама баш нико на то не може да утиче.

     Само још непоправљиви ентузијасти, затим разни естетичари, те умјетници траже у оваквој кризи инспирацију за своја врхунска умјетничка дјела. Криза се не црта на платну, она је пројектована и видљива у сваком празном или полупразном тањиру на столу обичног смртника. Криза се, дакле, испољава у свим облицима, чак и у свим медијима који су само пуки статистичари свакојаких друштвених стагнација.

 

     Људски страхови су понајприје кренули од полупразних контејнера. Било је какве - такве наде све док је у њима бар понешто отпада било, али у овој кризи и они су празни. И гдје смо сад? Још смо на земљи, иако би многи пожељели да, ако је то икако могуће, живи узлете на небо.

     И сасвим на крају, хоћемо ли преживјети?

Наравно да хоћемо!

Република Српска - сигурно!

Залажем се да не пропадне ни БиХ!

Autor sjovicicslavuj | 8 Januar, 2013 | read_nums (426)

КАД ДАНАС СЛАВИМО 21 РОЂЕНДАН И КРСНУ СЛАВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - НАЈВЕЋУ ЗАХВАЛНОСТ МОРАМО УПУТИТИ НАЈБОЉИМ СИНОВИМА СРПСКОГ НАРОДА КОЈИ СУ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ДАЛИ ЗА СТВАРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

                                              ***
Душа ме заболи и туга ухвати кад знам, а сви то знамо да се РЕПУБЛИКА СРПСКА није на најбољи начин захвалила нити одужила породицама и дјеци СРПСКИХ ЈУНАКА ЧИЈЕ НАС ДУШЕ СА НЕБА ОПОМИЊУ НА ТО! Будимо искрени - мисле ли сви овако? Не мисле нажалост!!!

Autor sjovicicslavuj | 16 Oktobar, 2012 | read_nums (491)

 

 

Banjaluka 16. 10. 2012

PROIZVOĐAČI IZ BiH SUMNJAJU U NAMERE svojih SUSEDA

Neka Hrvati kažu gde je to zaraženo meso!

U BiH se još ne stišava prašina koju je izazvala informacija iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede da su bh. izvoznici pokušali da proture četiri pošiljke mleka i piletine za koje se sumnja da su zaražene salmonelom!

 
 
 
POD VE­L­OM TA­J­NE... Pi­le­ti­na po­di­gla tenzije

 

 

Javnost i nadležne institucije u BiH zahtevaju da Hrvatska obelodani konkretne podatke: kada se to desilo i na kom graničnom prelazu, zašto je hrana neispravna i ko ju je proizveo, kao i gde se trenutno nalazi.
Usled zataškavanja ovih detalja domaći poljoprivrednici sumnjaju da je Hrvatska sve inscenirala da bi svoje građane odvratila od kupovine hrane iz BiH! Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, naglašava da naši susedi odavno pokušavaju da zaustave ulazak bh. robe na svoje tržište ne bi li zaštitili domaću proizvodnju koja beleži gubitke.
- Zbog toga se plasiraju priče o navodnoj zaraženosti naše hrane, iako je naše mleko daleko kvalitetnije od njihovog i prodaje se neuporedivo bolje. Zbog toga Hrvati lažnim analizama žele da ocrne našu robu. S druge strane, mi iz Hrvatske uvozimo svinje zaražene kugom i goveda zaražena leukozom, jer naša inspekcija ne radi temeljno. Ubeđen sam da je u pozadini te priče nastojanje hrvatskih vlasti da vremenom potpuno spreče uvoz hrane iz BiH - naglašava Usorac.

Ministarstvo štiti svoje proizvođače

Njegove sumnje ovih dana indirektno je potvrdio i hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je poručio da će pojačanom nadzoru biti podvrgnuti svi dobavljači iz BiH, za čiju robu je inspekcija utvrdila da nije kvalitetna.
- Ako se takav slučaj ponovi, oni više neće moći ovde da plasiraju svoje proizvode - poručio je Jakovina.

Izvoznici često nemaju sve papire

Ipak, sve što su do sada nadležni u Hrvatskoj uradili jeste da su ovaj slučaj proglasili državnom tajnom (?!), uz šturo objašnjenje da „sporno" meso i mleko nisu dospeli na tržište! Međutim, pošiljke hrane nisu vraćene u BiH jer to nije registrovano na nekom graničnom prelazu!

Slavko Jovičić: Hrvatska morala da obavesti Bosnu i Hercegovinu!
Slavko Jovičić, član Komisije za spoljnu trgovinu i carine u Parlamentu BiH, kaže da su Hrvati morali da obaveste nadležne u BiH čim su analize potvrdile da su meso i mleko navodno neispravni.
 
- Nije mi jasno zašto i dalje ćute jer to baca sumnju na istinitost njihovih tvrdnji. Nameće se zaključak da oni nastoje da zaštite domaću proizvodnju tako što će proizvode iz BiH proglašavati neispravnim i sprečiti njihov ulazak na hrvatsko tržište. Logično je da izvoznici sebi neće dozvoliti da u susedne države šalju zaraženu hranu - smatra Jovičić.

---------------------------------------------------------------

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da proteklih dana nije bilo povrata pošiljki mleka i mlečnih proizvoda i pilećeg mesa.

- Da jeste, UIO bi morala imati takvu informaciju! Naime, roba koja se izvozi iz BiH prolazi carinsku proceduru i napušta bh. carinsko područje. Ako se takvoj pošiljci iz bilo kog razloga ne dozvoli ulazak u susednu zemlju, ona se vraća u BiH. U tom slučaju pošiljka se mora prijaviti carinskoj službi BiH za uvozno carinjenje, a pre toga mora proći inspekcijsku kontrolu. Ako se pokaže da ne zadovoljava standarde, roba se ne može uputiti u slobodan promet u BiH, već se izvozniku-uvozniku nalaže da tu robu uništi pod nadzorom nadležnih organa - kaže portparol UIO Ratko Kovačević.


On dodaje da je za devet meseci u BiH vraćeno osam pošiljki mesa i 40 mleka i mlečnih proizvoda, ukupne vrednosti 629.000 KM.

- Pošiljke su vraćane uglavnom zbog toga što izvoznik iz BiH nije imao svu neophodnu dokumentaciju, a ne zbog toga što je roba bila pokvarena - naglašava on.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH takođe nam je potvrđeno da iz Hrvatske do sada nisu dobili nikakvo obaveštenje o zaraženom mleku i mesu.

Međutim, u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede i dalje tvrde da su blokirali uvoz četiri pošiljke mleka i pilećeg mesa iz BiH, koje su bile zdravstveno neispravne.

„Reč je o jednoj pošiljci mesa peradi i tri pošiljke mleka i mlečnih proizvoda, koje nisu stavljene u promet. Za sledećih deset pošiljki obavezno je pojačano uzorkovanje. U slučaju pozitivnog nalaza, one će biti vraćene u BiH ili uništene", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Maja Bašić

 http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Neka Hrvati kazu gdje je to zarazeno meso!

 

Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2012 | read_nums (499)

Zbog duga koji je već dostigao 350 miliona marka federacija BIH pred ekonomskim kolapsom. Ogromni troškovi i dugovi Bosnu doveli do ruba propasti

 Nermin Nikšić

 

Nermin Nikšić

 

BANJALUKA - Ogromna administracija, politička nestabilnost i stotine miliona maraka duga, dovele su Federaciju BiH na korak do bankrota!

Premijer ovog entiteta Nermin Nikšić potvrdio je da je hitno potrebno obnoviti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi se izbeglo najgore - kolaps sistema.

Vlasti FBiH sve nade polažu u novu rundu razgovora sa predsatvnicima MMF zakazane za 16. maj.

- Ovu godinu bismo nekako i mogli preživeti bez MMF, ali ne i sledeću, i to zbog 350 miliona maraka dugovanja. Zbog toga je vrlo bitno da se svi subjekti u BiH pripreme i naprave jednu platformu i da krenemo u ispunjavanje uslova za novi kredit - kazao je Nikšić.
--------------------------------------------------------

Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da je Nikšić već proglasio bankrot izjavom da bez pomoći MMF FBiH, a samim tim i BiH, neće preživeti.

- Vlada FBiH ovako je položila oružje i rekla da dalje ne može, čime je praktično izgubila legitimitet da deluje. Uslovljavanje cele javnosti, isključivo ovom solucijom, znači ništa drugo osim politiku svršenog čina. Pokazuju da nemaju vizije za razvoj Federacije, niti za strateške projekte - rekao je Hasić.

On je rekao da je ovo sistem začaranog kruga.

- Nema smisla da nam MMF na kašičicu daje novac. Opterećenja na opterećenja, nemaju perspektive - upozorio je Hasić.

---------------------------------------------------------

Dug FBiH prema Srpskoj zbog odbijanja da isplaćuje penzije onima koji su ih zaradili na njenoj teritoriji, a sada to pravo ostvaruju u RS, dostigao je više od 600 miliona maraka.

FBiH godinama koristi sporost domaćeg pravosuđa i ne poštuje univerzalno pravilo po kojem se penzije isplaćuju u zemlji u kojoj su zarađene, pa to pravo svesno uskraćuje Srbima koji su radni vek proveli na njenoj teritoriji. Reč je o penzijama za oko 25.000 ljudi koje se sada izmiruju u RS i mesečno koštaju 8,3 miliona maraka.

Kada se dugovanjima za penzije doda dug od 37 miliona KM po osnovu nepravične raspodele PDV i suma za neisplaćivanje odšteta za oduzete stanove Srbima, dođe se do zaključka da FBiH trenutnu Srpsku košta više od milijarde maraka.

--------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da je FBiH postala kancerogeno tkivo za celu zemlju.

- FBiH mora da vrati dug Srpskoj. Reč je o milionskoj sumi koja bi mogla da bude uložena u razvojne programe u Srpskoj, od obrazovanja, zdravstva, puteva do poljoprivrede - rekao je Jovičić.

BiH ove godine, bez obzira na eventualno novi aranžman sa MMF, vraća prvih 65 miliona KM od ukupnog duga od oko 800 miliona KM iz prethodnog stendbaj aranžmana. Na Federaciju se odnosi 43,5 miliona, a na Srpsku 21,5 miliona KM.

----------------------------------------------------

 OTETI STANOVI

NA pravdu godinama čekaju i Srbi kojima su oteti stanovi u FBiH. Procenjuje se da ukupno ima 20.000 otetih srpskih stanova. Sud u Strazburu naredio je vlastima FBiH da oficiru bivše JNA Branimiru Đokiću isplatu 65.000 evra nadoknade za oteti stan u Sarajevu.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Bankrot-BiH-brzi-od-MMF

Autor sjovicicslavuj | 7 Maj, 2012 | read_nums (499)

 

 

Banjaluka 07. 05. 2012

hrvatsko licemerje bez granica - ZAGREB I POSLE ULASKA U EU ŽELI DA ZADRŽI CARINSKE POVLASTICE U BiH

Hrvatske vlasti od Evropske komisije traže da se posle ulaska te zemlje tržište BiH potpuno otvori za proizvode iz Unije bez obzira na to što bi bh. proizvođači u tom slučaju bili ugušeni jer nisu spremni za tržišnu utakmicu sa konkurentima iz Evrope.

Privredi BiH preti katanac... Granični prelaz

 

Prema saznanjima Pressa RS, Zagreb čini sve da umanji negativne posledice gubljenja statusa CEFTA sporazuma, do čega će doći 1. jula već naredne godine, kada Hrvatska zvanično ulazi u EU. Tada će Hrvatska biti prinuđena da se suoči sa ogromnim minusom u kasi jer će za robu plasiranu u devet zemalja regiona morati da plaća carinu. Najveći deficit Hrvati bi mogli da ostvare u poslovanju sa BiH, gde su samo prošle godine plasirali robu vrednu 2,7 milijardi KM. BiH je u isto vreme u Hrvatsku izvezla samo 1,2 milijarde KM. Zato je sasvim jasno zašto Hrvatska želi da zadrži povlastice za izvoz na bh. tržište, iako nije logično da ih traži pošto nijedna članica EU ne može da izvozi robu u Bosnu a da ne plati carinu. Zagreb je ipak nedavno predložio Briselu da zadrži bescarinski status u trgovini s BiH. Međutim, taj zahtev je ekspresno odbačen.

Da Hrvatska ne odustaje od ideje da robu u BiH uvozi bez plaćanja carina, potvrđuje i njen zahtev Evropskoj komisiji da već 1. jula 2013. stavi van snage sporazum zemalja regiona sa EU, kojim je predviđeno da se carine na robu iz Unije potpuno ukinu tek 2015. godine. Za sprovođenje tog sporazuma zadužena je posebna komisija unutar Evropske komisije, u kojoj, između ostalih, učestvuje i predstavnik Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH. Kako saznajemo, postoji gotovo nepodeljen stav Saveta ministara BiH da se hrvatski predlog odbaci kao neprihvatljiv.

Hoće da nas dokrajče

- Drugim rečima, Hrvatska pokušava da se tržište BiH potpuno otvori za robu iz svih članica EU, što bi, sasvim sigurno, dokrajčilo ionako posustalu prerađivačku industriju u BiH. Oslobođena svih carina, roba iz EU, uključujući i Hrvatsku, bila bi mnogo jeftinija od bh. proizvođača. Zbog toga su ovi pokušaji Hrvatske izuzetno opasni za privredu BiH, a pogotovo poljoprivrednike i prerađivačku industriju jer bi njih suočavanje sa takvom konkurencijom primoralo da stave katanac na svoja vrata - tvrde izvori iz Saveta ministara.

Jovičić: Pretvaraju BiH u koloniju!

Član Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da je logično da se Hrvatska bori za svoju poziciju, jer će privreda te zemlje, kako tvrdi, bukvalno propasti nakon ulaska u EU.
- Očekuju ih ogromni problemi pa žele da od BiH naprave svoju spoljnotrgovinsku koloniju. Uopšte me ne čudi da lobiraju za otvaranje granica, ali nisam siguran kako će Brisel odgovoriti na tu njihovu incijativu. Sigurno je da Evropi ne treba još jedna propala ekonomija. Hrvatska nema kud da izvozi svoje proizvode osim u BiH i Srbiju. BiH je sa tom zemljom 2009. godine imala deficit od oko 1.8 milijardi maraka, da bi se 2010. on popeo na dve milijarde. To i više nego dovoljno govori o celoj situaciji - kaže Jovičić.

Prema saznanjima Pressa RS, Hrvatska nije spremna da problem reši tako što bi deo proizvodnje premestila u BiH. Taj predlog Zagrebu je upućen na nedavnom sastanku privrednih komora RS i Hrvatske, koja ga je odbila iako su joj ponuđene razne beneficije, uključujući i besplatno zemljište za gradnju fabrika.

-------------------------------------------------------------

Usorac: Suočite se sa EU

Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije „Trivas" i član Privredne komore RS, uveren je da bi potpuno ukidanje carina na robu iz EU značilo sigurnu smrt dobrog dela prerađivačke industrije u BiH. On tvrdi da domaći prerađivači, a posebno poljoprivrednici, u tom slučaju ne bi mogli da izađu nakraj sa mnogo jeftinijom konkurencijom.

- Prerađivači u BiH i sada se teško nose sa konkurencijom i iz zemalja CEFTA, koje dobijaju izdašne podsticaje i imaju znatno povoljniju krajnju cenu. Međutim, potpunim oslobađanjem carina za robu iz cele EU domaća privreda bi bila pokopana, dok bi Hrvatska još više profitirala od bh. tržišta. S druge strane, naši proizvođači još nisu u toj meri konkurentni da bi mogli da se nose sa robom iz Unije. Upravo zbog toga je svojevremeno i određeno da se carine postepeno smanjuju i da se konačno ukinu tek 2015. godine, i to sa mogućnosti produženja tog roka - podseća Vasić.

-----------------------------------------------------

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, smatra da nijedna od zemalja u CEFTA neće pristati na hrvatski predlog. Usorac ističe da bi Hrvatskoj bilo bolje da se sprema za vreme posle ulaska u EU, kada će njena roba u BiH dolaziti kao i sve druge iz Unije. Usorac ironično primećuje da bi Hrvatska „najradije da sedi na pet stolica" jer želi da i dalje uživa privilegije kao članica CEFTA iako su svesni da njihovo članstvo u ovoj organizaciji prestaje onog dana kada postanu članovi EU.

- Stičem utisak da Hrvatska želi da Evropu podredi svojim interesima, iako i za njih ulaskom u EU važe ista pravila kao i za sve ostale članice Unije, koje plaćaju carine za uvoz u BiH. Oni će morati da se naviknu na činjenicu da posle 1. jula iduće godine gube sve privilegije koje su uživali kao članovi CEFTA - kaže Usorac.

Dragan Risojević

http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/Hrvatska sahranjuje bh. privredu

 

Autor sjovicicslavuj | 4 April, 2012 | read_nums (494)

Iako još nije usvojen budžet BiH za 2012, rasipništvo se nastavlja. Brojač javne potrošnje pokazuje da se svake sekunde u BiH potroše 282 KM

RASIPNIŠTVO u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH je nastavljeno, iako zemlja još nema budžet za ovu godinu. Brojač javne potrošnje, koji je u centru Sarajeva postavio Centar za zastupanje građanskih interesa, pokazuje da se svake sekunde u BiH potroše 282 KM!

Trošenje novca je nemilosrdno, a od početka 2012. godine u BiH je na svim nivoima vlasti potrošeno više od dve milijarde maraka. Stručnjaci procenjuju da će ukupna budžetska potrošnja ove godine u zemlji iznositi oko devet milijardi KM.

- Važno je istaći da se najviše budžetskog novca troši na plate i naknade zaposlenih na svim nivoima vlasti i u institucijama koje su budžetski korisnici - kaže izvršni direktor Fondacije Damir Mehmedbašić.

Značajne sume izdvajaju se i za materijalne troškove, a za funckionisanje administracije namenjeno je oko 60 odsto budžetskog novca. Zatim slede izdvajanja za socijalne kategorije.

KOPLJA SE LOME OKO RASPODELE
NAJVEĆA prepreka za usvajanje budžeta BiH za ovu godinu je nemogućnost postizanja konačnog dogovora o iznosu državne kase i raspodeli novca između BiH i entiteta, potvrđeno je za "Novosti" u Predsedništvu BiH. Dodatni problem su zahtevi da se u budžetu obezbede sredstva za isplatu penzija bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH, od kojih su neki penzionisani sa samo 35 godina starosti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac kaže da finansijska disciplina ili odgovornost za upravljanje javnim finansijama u BiH nije na potrebnom nivou.

- U BiH se javne finansije, konkretno usvajanje budžeta, uslovljavaju, ili se s druge strane koriste kao instrument za rešavanje nekih krupnih političkih pitanja - rekao je Radivojac.

Ekonomisti upozoravaju na to da rasipništvo u birokratskom aparatu guši privredu i dovodi zemlju u poziciju zavisnosti od međunarodne novčane i kreditne pomoći.

Birokratski aparat u BiH, prema analizi međunarodnih eksperata, preglomazan je, neefikasan i trom, opterećen različitim zakonskim rešenjima.

Predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH zalažu se za uvođenje reda u administraciji BiH i rezanje troškova. Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da je za RS nedopustivo rasipništvo u institucijama BiH.

- Građani Srpske ne smeju da na svojoj grbači nose neradnike i rasipnike u zajedničkim institucijama u Sarajevu - zaključio je Jovičić.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-BiH-Za-tri-meseca-potroseno-dve-milijarde-DM

 

Autor sjovicicslavuj | 2 Februar, 2012 | read_nums (482)

Vode bh. privrednike u zemlju pod sankcijama
Uroš Vukić - 02.02.2012 

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako je Islamska Republika Iran pod snažnim finansijskim i naftnim sankcijama EU i Amerike, Ministarstvo inostranih poslova BiH organizuje put za oko 20 bh. privrednika u Teheran.

"To je potpuno besmisleno. Šta će im prodavati tamo, možda nuklearne upaljače. Nikakve koristi BiH nema od takve posjete. Jedini poslovi BiH i Irana bili su usmjereni na finansiranje izgradnje vjerskih objekata u BiH", kazao je Slavko Jovičić, član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Jovičić ističe da od takvog putovanja BiH neće imati ama baš nikakvu korist, te da ga posebno interesuje šta će o svemu tome reći američki ambasador u BiH i Evropska komisija u BiH, jer su oni uveli takve sankcije.

Naime, put u Iran, koji se nalazi pod snažnim sankcijama najvećih zemalja svijeta, organizuje Ministarstvo inostranih poslova BiH uz pomoć Agencije za promociju izvoza BiH.

 Jovičić naglašava da se radi o "besmislenoj ekskurziji grupe ljudi" koji će pred kraj mandata potrošiti novac poreskih obveznika.

"Nije bitno ko to sve finansira. Suština je da od tako nečega BiH nema apsolutno nikakve koristi, jer dok sve kompanije i firme bježe iz Irana, BiH ide tamo", kazao je Jovičić.

Suština je da od tako nečega BiH nema apsolutno nikakve koristi, jer dok sve kompanije i firme bježe iz Irana, BiH ide tamo, kaže Jovičić.

----------------------------------------------------

Enes Ališković, direktor ove agencije, kaže da je inicijativa za to pokrenuta od strane Ministarstva inostranih poslova BiH te da oni sprovode samo operativni dio posla.

Na pitanje koja je svrha putovanja u zemlju koja je pod snažnim sankcijama, Ališković odgovora: "Ja to ne mogu komentirati, Ministarstvo piše i govori da to ne remeti stvari."

 To ne mogu komentirati, Ministarstvo piše i govori da to ne remeti stvari, kaže Ališković

-------------------------------------------------------

U Ministarstvu inostranih poslova BiH takođe ne vide ništa sporno u putu privredne delegacije u Teheran, a kako kažu, ne žele da ulaze u sankcije koje su uvedene ovoj zemlji.

"Te sankcije ne predviđaju da se ne može putovati. Uloga ekonomske diplomatije je da vrši promidžbu države, a to su privredni i ekonomski potencijali sa područja BiH", kazao je Murat Ramadanović, šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Na pitanje o svrsi putovanja u zemlju pod sankcijama i koliko je to uopšte adekvatno, Ramadanović odgovara da i ostale države, i to iste one koje su nametnule sankcije, rade preko drugih država.

"Mi to sve gledamo, a ostali rade. Taj forum se održava 21. februara i najvjerovatnije da sa delegacijom idemo tamo", kazao je Ramadanović.

---------------------------------

Prema nezvaničnim informacijama, privrednici koji treba da otputuju u Iran sami će snositi troškove puta, ali među tim privrednicima naći će se i nekoliko ljudi koji će otputovati o trošku države.

Da situacija u Iranu nije nimalo ružičasta, govori i činjenica da je odmah nakon uvođenja sankcija EU i SAD u iranskim lukama zbog nemogućnosti naplate blokirano više od sto brodova.

Prema izvještajima agencija, evropske i američke sankcije zabranjuju svako sklapanje ugovora sa Iranom i mogućnost naplate kao i bankarske transakcije.

Sankcije Iranu su uvedene kako bi izvršili pritisak na tu zemlju da odustane od kontroverznog nuklearnog programa.

http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Vode-bh-privrednike-u-zemlju-pod-sankcijama

    My picture!

Kategorije

Arhiva