Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 18 Mart, 2009 | read_nums (333)
                  
M. K. | 18.03.2009 

Građani Republike Srpske po svim pretpostavkama nemaju izražene interese za sticanje državljanstva Crne Gore u situciji kada bi mnogi Bošnjaci iz te zemlje poželjeli dokumente BiH, pa je blokiranje Ugovora o dvojnom državljanstvu ove dvije zemlje potpuno nelogično, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Jovičić je to izjavio reagujući na najavu Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, koji je rekao da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, jer smatra pogubnim Ugovor između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo s dva glasa "za" i njegovim glasom "protiv".

- Silajdžiću smeta sve što asocira na saradnju s drugim zemljama. To je naročito izraženo kada se ta saradnja ostvaruje između srpskih zemalja. Sada mu je to zasmetalo i sa Crnom Gorom i to kada je više nego jasno da interesovanje Srba iz RS i BiH sasvim izvjesno ne bi bilo izraženo za sticanje državljanstva te zemlje. To pravo je ponuđeno sa Srbijom, pa ni tu nema navale - zaključio je Jovičić.

On kaže da se Silajdžić nije rukovodio logičnim parametrima, zbog čega po ko zna koji put dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose s drugim zemljama.

- Bošnjačkom članu Predsjedništva BiH smetala bi najvjerovatnije i saradnja folklornih društava Banje Luke i Podgorice. Radi se o političaru koji ispoljava veliki animozitet kada je u pitanju saradnja u regionu. To, naravno, dodatno komplikuje odnose i to na stvarima gdje treba da budemo lišeni ovako isključivih stavova - zaključuje Jovičić.

Azra Hadžiahmetović, član Predsjedništva SBiH, rekla je da je principijelan stav ove stranke, kojim se rukovodio Silajdžić, to da se ne sklapaju bilateralni ugovori s pojedinim zemljama u vezi s dvojnim državljanstvom, već da se to ostvari brisanjem člana 17 Ustava BiH koji se odnosi na dvojna državljanstva.

- Treba voditi računa o svim građanima BiH, pa je rukovodeći se tim načelima potrebno izbrisati član 17 Ustava BiH na čemu insistiramo već duže - rekla je Hadžiahmetovićeva.

 

     PORTAL - VESTI.RS OBJAVLJUJE NA:

 
Autor sjovicicslavuj | 18 Mart, 2009 | read_nums (726)

       

На листи „расипника” парламентараца БиХ је толико имена да се поставља питање јесу ли парламентарци прошле године ишта друго радили осим што су обилазили свет
Седиште БиХ „путника”

Сарајево – Актуелни посланици и делегати Парламента БиХ до сада су на путовања диљем света потрошили око два милиона конвертибилних марака. Тешко је набројати све земље у које су путовали, чињеница је да су ојадили буџет, а да ли је БиХ имала икакве користи од тих силних путовања то не зна нико– изјавио је „Политици” извор близак Парламенту БиХ.Наш извор тврди да је, кад је подвучена црта испод прошлогодишњих трошкова за путовања у иностранство, неславно прво место припало посланику Странке за БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Азри Хаџиахметовић. Она је „на 12 путовања ван граница БиХ потрошила ни мање, ни више него 34.000 КМ”.

Одмах иза Хаџиахметовићеве је посланик ХДЗ 1990 Винко Зорић који је за 12 путовања у свет инкасирао 22.356 КМ, док је посланик СДА у Представничком дому Халид Гењац 10 пута боравио у иностранству и потрошио 21.000 КМ.Његов партијски колега Бакир Изетбеговић је узео, и то за само шест путовања, више од 18.000 КМ, колико је за 10 путовања, отприлике, наплатио и председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и члан Странке за БиХ Бериз Белкић.

На листи оних који су о државном трошку одлазили на светске конференције, семинаре, округле столове и скупштине је и Младен Иванић из ПДП-а и његов партијски колега Бранко Докић. Иванић је за 15 путовања наплатио 15.744 КМ, а Докић је узео 11.455 КМ и то за само седам путовања ван земље, колико је за исти број путовања потрошила и Мирјана Малић из СДП-а БиХ.

На листи „расипника” је, каже наш извор, толико имена „да се поставља питање јесу ли парламентарци прошле године ишта друго радили осим што су обилазили свет”.Истовремено напомиње да би „њихова путовања коштала кудикамо више да нису, у већини случајева, трошкове сносили организатори посета”, јер „поставља се питање колико би коштало, рецимо, 10 одлазака Мехмеда Суљаковића из Странке за БиХ у иностранство, ако је за само три путовања узео 8.600КМ”.

Ван БиХ путовали су и Славко Јовичић из СНСД-а, Денис Бећиревић из СДП-а и Екрем Ајановић из СДА, али је „путовање ових парламентараца државу коштало укупно 1.500 КМ, сваки од њих је потрошио само по 500 КМ”, док неки, попут независног посланика Момчила Новаковића, Бајазита Јапшаревића из СДА, Сефера Халиловића из БПС, те Јована Хаџи Митровића из ДНС, нису узели ни марку, односно нису ишли у иностранство на рачун државне касе.

Давор Ковачевић
Autor sjovicicslavuj | 13 Mart, 2009 | read_nums (453)

  14.03.2009

              

 

Muzički autoriteti iz BiH tvrde da je autor himne Dušan Šestić „ukrao" kompoziciju iz filma „Životinjska kuća", koji je snimljen još 1978. godine

 

Muzika za himnu BiH pod nazivom „Intermeco" čiji je autor banjalučki kompozitor Dušan Šestić je plagijat!

U protekla dva dana brojne internet forume u BiH su preplavili snimci muzike iz američkog filma „Animal House" (Životinjska kuća), koji otvara kompozicija „Faber College Theme" autora Elmera Bernštajna! Jedan deo te kompozicije gotovo je istovetan početku himne BiH, što je Pressu RS potvrdilo nekoliko uglednih muzičkih stručnjaka!

Državni skandal

Naši sagovornici kažu da i laik može da utvrdi sličnost između ovih kompozicija. Oni ukazuju i na neka pravila i zakonska rešenja o autorskim pravima koja govore da se plagijatom ne može nazvati muzičko delo koje ima do četiri takta istovetna nekoj drugoj pesmi. Možda je, ističu oni, tako nešto dozvoljeno u komercijalnoj muzici, ali ako je u pitanju himna neke države, onda je reč o potpunom profesionalnom i moralnom skandalu.

Šestiću, vrati pare!

Cela ujdurma oko „Intermeca" izazvala je pravu lavinu komentara na internetu, a većina onih koji učestvuju u diskusiji traži da Šestić vrati pare koje je dobio kao pobednik konkursa za muziku.

- Mislim da je tri ili četiri takta dopušteno uzeti da ne bude plagijat, ali ovaj momčina Šestić pokupio je skoro pola minute, gotovo 100 posto! Sramota! Vrati pare, lopove!

Neki učesnici internet rasprava naveli su da su već kontaktirali sa kućom koja zastupa autorsko delo Elmera Bernštajna, od koje su dobili odgovor da će njihovo pismo biti razmotreno. Neki, međutim, predlažu hitnu suspenziju aktuelne himne, pa i radikalnije mere prema autoru himne Dušanu Šestiću.

- Posle nekoliko preslušavanja mora se reći da se određen broj taktova poklapa, ali to naravno ne mora da znači da se Šestić poslužio tom kompozicijom kada je stvarao himnu BiH. Ipak, previše je sličnosti, a isto tako u određenim delovima himne BiH, koji se ne poklapaju potpuno, primetno je da se autor služio određenim finesama zbog kojih se ti taktovi ipak malo razlikuju - kaže za Press RS jedan ugledni kompozitor iz BiH.

On kaže da to navodi na sumnju da je Šestić, ipak, „ukrao" jedan deo kompozicije, a da je neke delove preoblikovao, kako bi zadovoljio standarde autorskih prava.

- Mora se priznati da je sve to uradio veoma vešto i da ga po zakonu niko ne može krivično goniti - kaže naš sagovornik.

Poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za izbor teksta himne BiH Slavko Jovičić kaže da je u državi BiH mnogo plagijata i da nije isključeno i da je i himna te zemlje ukradena.

- Ako se film iz kojeg je „ukradena" kompozicija za himnu zove „Životinjska kuća", onda zaista verujem da je „Intermeco" plagijat. Sličnosti su očigledne. Ne bi me začudilo da se ispostavi da je i tekst himne koji smo nedavno usvojili plagijat - kaže Jovičić.

Nema druge, dodaje naš sagovornik, nego da autor muzike iz 1978. godine tuži državu BiH. S obzirom na to da je on umro, pretpostavljam da će to uraditi njegovi potomci koji, verovatno, pojma nemaju da se dela njihovog pretka koriste u himni neke tamo Bosne!

- Očekujem da ukidanje sadašnje himne podrži i Haris Silajdžić i da se za celu zbrku optuže Srbi - kaže Jovičić.

 

Zabava za dva dana

 
Nikad nisam čuo za film, ni za kakvu „Životinjsku kuću“, ni za kompozitora, niti me sve to zanima … Dušan Šestić, kompozitor himne BiH


Kompozitor himne BiH Dušan Šestić tvrdi da nikada nije čuo za film, ni za bilo kakvu „Životinjsku kuću". On dodaje da su komentari o tome da li je himna plagijat ili ne suvišni. Na pitanje šta misli o stavovima njegovih kolega koji misle da je je „Intermeco" klasični plagijat, Šestić je uzvratio kontrapitanjem: „A šta vi mislite?".

- Nemam komentar, odnosno neću da to komentarišem. Ne znam za taj film, niti za kompozitora, niti me sve to zanima. To je, valjda, nečije „otkriće" na kojem će jahati nekoliko dana bez ikakvih argumenata - kaže Šetstić.

Film „Životinjska kuća" snimljen je 1978. godine u režiji Džona Lendisa, a kompozicijija „Intermeco" izabrana je za himnu BiH dvadeset godina kasnije. Autor filmske numere koja otvara „Životinjsku kuću" je Elmer Bernštajn, američki kompozitor koji je živeo od 1922. do 2004. godine, a u nekoliko navrata bio je nominovan za Oskara.

                                                                             Ž. MARKOVIĆ

        PORTAL VESTI.RS OBJAVLJUJE:

     LINK - http://www.vesti.rs/Blog/HIMNA-BiH-JE-PLAGIJAT-2.html

                          PORTAL  - "EVROPA NACIJA" PRENOSI:

               LINK - http://evropanacija.com/?read=20706

Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2009 | read_nums (423)
                                       

САРАЈЕВО, 12. МАРТА (СРНА) - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржала је данас принципе Приједлога закона о измјени Закона о оснивању извозно-кредитне агенције БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

В.Д. предсједавајућег Комисије Славко Јовичић рекао је Срни да је са дневног реда данашње сједница скинут Извјештај о раду Министарства спољне трговине и економских односа БиХ за 2008. годину.

"Једногласна одлука чланова Комисије била је да би министар Младен Зиројевић требало да присуствује сједници. Тако смо одлучили да расправу о тој теми одгодимо за наредну сједницу", додао је Јовичић. 

              ПОРТАЛ  ПРЕНОСИ на:

ЛИНК - http://www.capital.ba/podrzane-izmjene-zakona-o-osnivanju-izvozno-kreditne-agencije-bih/

            PORTAL - VESTI.RS  OBJAVLJUJE na:

 

             LINKU - http://www.vesti.rs/Blog/-37.html
Autor sjovicicslavuj | 11 Mart, 2009 | read_nums (410)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                                 

Na godišnjicu smrti, mnogi kažu i ubistva Slobodana Miloševića u haškom kazamatu smrti za Srbe, šta da se kaže? Bez obzira iz kojeg se ugla gleda, uvek će se na istu istorijsku epohu različito gledati i različiti će se sudovi donositi.

 Medjutim, analizirati ličnost i ulogu Slobodana Miloševića u najtragičnijem istorijskom vremenu za sve – čuj „jugoslovenske“ narode? Kakva zabluda? Koje „jugoslovenstvo“? Izmišljeno i nametnuto po principu „miroljubive bratske koegzistencije“ i afirmacije jedne ideologije i stvaranje jednog kulta ličnosti – „brozizma i titoizma“. To istorija nije zapamtila, mada je sličnih situacija bilo kroz istoriju, ali takvog „brozizma-idiotizma“, nikad nije bilo!

 Trebalo bi zato otići u daljnu istoriju i sagledati sve aspekte formiranja Prve Jugoslavije. No, kome je danas do takvih analiza i istorijskih opservacija, kad su istoriju uvek pisali pobednici i kreatori sile i motke, pa izvolite – prihvatite to kao istinu? Kakvu? Prepariranu i modifikovanu u raznim svetskim izvorima zla i u laboratorijima svakojakih ljudskih destrukcija i konstrukcija.

 Sa ove distance posmatrati epohu vladavine Miloševića je teško objektivizirati. Bio je i dobar i loš!? Bio je i demokrata i diktator!? Bio je i ovo i ono!? Ali, najmanje je on lično odlučivao o sudbini i budućnosti bivše države, a pogotovo naroda kojem je i sam pripadao.

 Ko je razbio bivšu SFR Jugoslaviju? Prvo separatisti iz „bratskih“ republika i naravno svetske sile zla. Bilo ih je malo, ali su, nažalost imale sve – moć, silu, oružje, jer za drugo nisu ni marile. I još gore je bilo to - što im se nije imao ko suprostaviti u harangi na male zemlje i još manje narode...

 Kriviti samo i isključivo Slobodana Miloševića – bila bi istorijska greška. Ali, i večina istorijskih „istina“ je greška, pa i laž! Jer „istorija“ i kvazi istoričari i naručeni analitičari su već osudili samo jednog čovjeka za sve jugoslovenske nedaće. No, gde su drugi akteri krvave jugoslovenske „šesterologije“!? Svi su se izvukli na račun Slobodana Miloševića. Zato će ostati mnogo misterije oko i u vezi sa Slobodanom Miloševićem. Jedina je istina da je godišnjica njegove smrti! Prirodne ili ubistva? Ne zna se! Do kada će ta misterija trajati? Pa, valjda dok se to ne obelodani u "Pešćaniku"? Nažalost, te mi emisije nisu dostupne, no, nadam se da ću to saznati putem alternativnih izvora...

Možda će "istinu" napisati Srdja Popović, ali ja je neću znati, jer bih sam sebe osudio na moždanu kastraciju kad bih bilo šta pročitao što je do sad napisao taj "umni" hroničar. Bliže sam ideji da "istinu" saznam  od dramaturga, komediografa i tragikomičara Čedomira Jovanovića, ako u medjuvremenu ne izadju tomovi sabranih (ne)dela Nataše Kandić, Sonje Biserko, Biljane Kovačević-Vučo, Staše Zajović, Vesne Pešić...and company...

Dakle, prošle su tri godine od smrti Slobodana Miloševića...Proći će i 30. i 300. godina od odlaska Slobodana Miloševića sa ovog sveta... Otići ćemo i mi, njegovi savremenici i mnoge naredne generacije...Sve je prolazno! Samo život pak nema reprizu, ma kako god da ga svi mi obični smrtnici živimo i proživimo!

              PORTAL VESTI.RSPRENOSE:

 LINK - http://www.vesti.rs/Blog/Kontraverze, lazi, istine,poluistine i intrige zvane-Slobodan-Milosevic.

Autor sjovicicslavuj | 11 Mart, 2009 | read_nums (456)

               Puls - kolumna          
               10.03.2009 

Prošlo je već nekoliko mjeseci od kad sam prvi put na sjednici Predstavničkog doma tražio zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se raspravljalo o samo jednoj tački dnevnog reda:

Privredna i ekonomska situacija u BiH, odnosno ekonomska recesija i kolaps bankarskog sistema u mnogim državama svijeta i Evrope i refleksije tog stanja na BiH, odnosno na privredu i ukupno ekonomsko stanje u ovoj zemlji. Da budem sasvim konkretan: svoju incijativu sam podnio na sjednici Predstavničkog doma 3. novembra 2008, a u pismenoj formi istu sam obnovio na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH 19. novembra 2008. godine.

Na sjednici Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj oba doma parlamenta BiH dobio sam jednoglasnu podršku za održavanje zajedničke sjednice oba doma i tu se, nažalost, stalo. Na narednim sjednicama Predstavničkog doma u više navrata ponovo sam inicirao ovu temu i insistirao da se Parlamentarna skupština uozbilji i da na dnevni red dođu i ekonomska, nasušna pitanja.

I šta se, u međuvremenu, desilo? Prošla su skoro četiri mjeseca od tada. Mnogi ekonomisti, samozvani eksperti, pa i političari, u čijim rukama je sudbina ove zemlje, uglavnom su nesuvislim izjavama, a pogotovo inertnim ponašanjem, uvjeravali domaću javnost da svjetska ekonomska kriza neće ostaviti teže posljedice po ekonomiju i privredu BiH. I tad sam izražavao svoje razočaranje takvim neodgovornim odnosom, a sad pogotovo, i to baš onih koji su bili dužni da prvi preduzmu sve neophodne mjere i da donesu strategiju, barem za ublažavanje teške ekonomske krize, koja se kao plima širi na sve zemlje svijeta. Naravno, prve na udaru galopirajuće recesije bile su najrazvijenije i najjače svjetske sile, jer moramo biti pošteni pa reći da su upravo te zemlje i glavni produkti haotičnog ekonomskog stanja u svijetu, u kojem prvi stradaju oni najbrojniji - radnici.

Stradaju oni od čijeg rada opstaje i živi politički i svaki drugi neproizvodni establišment i to je tako u svakom društvu, bez obzira na ekonomska dostignuća i blagostanje, što nam je decenijama prezentovano kao najveće dostignuće današnje civilizacije.

Nikada u ovoj zemlji nije manjkalo zabluda, neodlučnosti, samozadovoljstva i inih optimističkih ludorija. Davno je Anštajn rekao: Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni!

Sama riječ kriza, koju na početku ovog teksta, evo, i ja koristim, trebalo bi da ima prolazni karakter. Zapravo, kriza je prolazna i ona se odnosi na određeno vrijeme, no, ovdje kod nas, a izgleda i u cijelom svijetu, niko ne zna koliki je njen rok trajanja. Nije onda teško konstatovati da je ekonomska recesija bez roka i da niko, baš niko, ne može da predvidi koliko i do kada će ona trajati. Sigurno je da neće trajati samo godinu-dvije, a sve drugo je u domenu nagađanja, spekulacija i predviđanja.

                       NA PORTALU  

        LINK - http://www.vesti.rs/Blog/Pise: Slavko Jovicic Slavuj - Recesija

Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2009 | read_nums (426)

Bahtić: Teška godina
   
 
 
Foto: Arhiv
 
Treba smanjiti primanja na svim razinama, smatra Bahtić...
09.03.2009.

Dok domaći ekonomski eksperti i političari teško priznaju da ekonomska kriza potresa i našu zemlju, BiH svakim danom bilježi sve više nezaposlenih.

Zbog neimaštine, prezaduženosti i nemogućnost da vrate dugove, građani BiH sve su češći konzumenti antidepresiva, a izlaz iz ove situacije na koncu su neki potražili i u samoubistvu.

Uslijed ovakve situacije, reagirali su i neki državni poslanici. Naime, Sadik Bahtić iz Stranke za BiH i Slavko Jovičić iz SNSD-a zatražili su da Predstavnički ili oba doma Parlamenta BiH, u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Fiskalnim vijećem, održe tematsku sjednicu na kojoj će donijeti mjere za prevazilaženje globalne ekonomske krize.

- Ova godina će biti izuzetno teška. Stoga, država, entiteti, ali i ostali nivoi što prije trebaju donijeti odluku o smanjenju javne potrošnje. Osim toga, treba smanjiti primanja na svim razinama, pogotovo jer su u proteklom periodu plaće drastično povećane - kaže nam Bahtić.

Poslanik Adem Huskić izlaz iz ekonomske krize također vidi u smanjenju javne potrošnje, ali i pridobivanju stranih investitora, smanjenju opterećenja na plaće, redefiniranju porezne politike odnosno smanjenju poreza, pojednostavljivanju procedure za registraciju firmi...

- U BiH na hiljadu stanovnika ima sedam firmi, dok je u susjednoj Hrvatskoj 14 firmi na hiljadu stanovnika. Zbog čega je tako malo firmi registrirano? Kod nas je rad nacrno javna tajna. Lično poznajem osobe koje zarađuju dvije do tri hiljade mjesečno, a vode se na birou kao nezaposlene - ističe Huskić.

Slavko Jovičić navodi da već tri mjeseca insistira da poslanici iznađu mjere za prevazilaženje globalne ekonomske krize, ali da, očigledno, nema dovoljno zainteresiranih.

Autor: S. R.
Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2009 | read_nums (405)

                       

Autor: Vesna Popović

SARAJEVO - Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH, "rekorder" je po visini potrošenih sredstava na put u inostranstvo prošle godine, jer je na 12 putovanja van granica BiH potrošila više od 34.000 maraka, kazao je izvor "Nezavisnih".

Rekorder Azra Hadžiahmetović

Poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH samo u protekloj godini potrošli su na putovanja na međunarodne skupove (seminare, konferencije, raznorazne skupštine, okrugle stolove) na stotine hiljada maraka, ali neki od njih su trošili daleko više od ostalih.

Kako saznajemo, u grupu "rekordera" po broju putovanja i naplaćenim troškovima spada i Halid Genjac, poslanik SDA u Predstavničkom domu, koji je za 10 putovanja u svijet inkasirao više od 21.000 maraka.

Tu je i Bakir Izetbegović iz SDA koji je za šest odlazaka van granica BiH naplatio putne i druge troškove više od 18.000 KM.

Vinko Zorić, poslanik HDZ 1990, je prošle godine čak 12 puta bio u inostranstvu i naplatio je troškove putovanja i dnevnice u iznosu od tačno 22.356 KM.

Njegov stranački kolega, delegat u Domu naroda BiH, Ivo Miro Jović je za 11 putovanja naplatio skoro 20.000 maraka (pet maraka manje), dok je Branko Zrno takođe, iz HDZ BiH, prošle godine boravio u inostranstvu čak 15 puta i potrošio više od 23.000 maraka.

Ništa štedljiviji nisu bili ni članovi kolegijuma Predstavničkog doma, pa je tako predsjedavajući Beriz Belkić iz SBiH za 10 putovanja naplatio 18.727 KM.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Milorad Živković iz SNSD-a je za osam putovanja u svijet naplatio skoro 20.000 maraka.

Nešto "štedljiviji" je bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Niko Lozančić iz HDZ BiH koji je za šest putovanja naplatio 11.288 KM.

Kada je riječ o kolegijumu Doma naroda, Ilija Filipović, član kolegijuma iz HDZ-a, za 11 putovanja potrošio je 27.193 marke.

Slijedi ga Mladen Ivanić iz PDP-a koji je za 15 putovanja naplatio 15.744 KM, dok je Sulejman Tihić iz SDA za tri putovanja van zemlje naplatio blizu 10.000 maraka.

Osim gore navedenih, Alma Čolo iz SDA je za osam putovanja potrošila 12.500 KM, dok je Branko Dokić iz PDP-a za sedam putovanja naplatio 11.455 KM.

Savo Erić iz SDS-a osam putovanja je naplatio 15.526 KM, dok je Mirjana Malić iz SDP-a tokom sedam putovanja potrošila 11.088 KM.

Drago Ljubičić iz SNSD-a za šest putovanja naplatio je 12.380 KM, dok je Mehmed Suljkanović SBiH za samo tri putovanja naplatio više od 8.600 maraka.

Prostor nam ne dozvoljava da objavimo ko je i gdje sve putovao i koliko je to koštalo poreske obveznike, ali oni koji su putovali smatraju da ''nije bilo rasipništva u trošenju sredstva''.

Azra Hadžiahmetović smatra da ''rekordna'' sredstva koja je potrošila i nisu velika s obzirom na opis poslova koje obavlja kao član delegacije bh. parlamentu u Savjetu Evrope, a uz to i je i na mjestu operativnog guvernera u Međunarodnom monetarnom fondu.

''To povlači veće troškove koji su daleko od rasipništva'', smatra ona.

Ivo Miro Jović užasava se, kaže, negativnih kritika da se troše basnoslovne sume na putovanja, jer on pokušava da ''nešto napravi u svom poslu, a da to ne mora plaćati iz svog džepa''.

''Ne putujem svojom voljom već po programu parlamenta i to su kontakti sa parlamentima zemalja koje mogu svojim iskustvima pomoći BiH na njenom putu ka EU. Niko ne može reći da sam iskoristio put, da sam imao provod, tu nema plaćenog ručka ili dodatnih primanja, ne putujem biznis klasom i slično'', kaže on.

Šemsudin Mehmedović iz SDA smatra da ima onih koji putuju previše, a rezultati su nikakvi, ali da ima i onih koji manje putuju, a imaju rezultate.

Drago Kalabić kaže da je šef Kluba poslanika SNSD-a i član tri komisije i svugdje je, navodi, išao po odluci kolegijuma parlamenta, a za najveći dio putovanja su neki drugi plaćali troškove.

''Veliki dio putovanja sam odbio, dok neki ne odbijaju ništa. Ne znam kako neki ljudi koji su stalno na putu stižu na posao'', kaže on.

"Troškovi nisu veliki, niti rasipnički ako su putovanja ciljana i osmišljena", ocijenio je Branko Dokić. 

Na putovanja potrošili blizu dva miliona

Za vrijeme ovog mandata poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH u samo dvije godine i dva mjeseca potrošili su blizu dva miliona maraka na putovanja i probili budžet, a da niko ne zna kakvu je korist od tih silnih putovanja imala BiH, navodi naš izvor iz bh. parlamenta.

"Potrošeni novac bio bi i mnogo veći da za mnoga putovanja troškove nisu snosili organizatori tih posjeta. Putovalo se od Kube, SAD, Moldavije, Litvanije, arapskih zemalja, svih evropskih zemalja, teško je nabrojati sve zemlje gdje su putovali'', kaže on i dodaje da se s obzirom na destinacije koje su obišli teško može zaključiti kada su poslanici bili na poslu.

Ko nije puno trošio

Najmanje na račun države u inostranstvo su putovali Ekrem Ajanović, poslanik SDA u bh. parlamentu, Slavko Jovičić iz SNSD-a i Denis Bećirović iz SDP BiH koji su potrošili po 500 maraka u ove svrhe.

Nikako do sada na račun države u inostranstvo nisu putovali poslanici Sefer Halilović iz BPS, Selim Bešlagić iz SDP BiH, Jovan Hadži Mitrović iz DNS, Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, Bajazit Jašarević iz SDA, te Salko Sokolović iz SDA.

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2009 | read_nums (414)

                             PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                 

Prošlo je već nekoliko mjeseci od kada sam prvi put na sjednici Predstavničkog doma tražio zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se raspravljalo o samo jednoj tačci dnevnog reda:

Привредна и економска ситуација у БиХ,  односно економска рецесија и колапс банкарског система у многим државама свијета и Европе и рефлексије тог стања  на БиХ, односно на привреду и укупно економско стање у овој земљи.

Da budem sasvim konkretan: svoju incijativu sam podnio na sjednici Predstavničkog doma 03. 11. 2008., a u pismenoj formi istu sam obnovio na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH – 19. 11. 2008. godine.

 Na sjednici Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj oba doma Parlamenta BiH, dobio sam jednoglasnu podršku za održavanje zajedničke sjednice oba doma i tu se, nažalost, stalo. Na narednim sjednicama Predstavničkog doma, u više navrata, ponovo sam inicirao ovu temu i insistirao da se Parlamentarna skupština uozbilji i da na dnevni red dodju i ekonomska – nasušna pitanja.

 I šta se u medjuvremenu desilo? Prošla su skoro četiri mjeseca od tada... Mnogi ekonomisti, samozvani eksperti, pa i političari, čija je sudbina ove zemlje u njihovim rukama su, uglavnom, nesuvislim izjavama, a pogotovo inertnim ponašanjem, uvjeravali domaću javnost da svjetska ekonomska kriza neće ostaviti teže posljedice po ekonomiju i privredu BiH?! I tad sam, a sad pogotovo, izražavao svoje razočarenje takvim neodgovornim odnosom i to, baš onih, koji su prvi bili dužni da preduzmu sve neophodne mjere i da donesu strategiju, barem za ublažavanje teške ekonomske krize, koja se kao plima širi na sve zemlje svijeta. Naravno, da su prve na udaru galopirajuće recesije bile najrazvijenije i najjače svjetske sile, jer moramo biti pošteni pa reči da su, upravo, te zemlje i glavni produkti haotičnog ekonomskog stanja u svijetu, u kojem prvi stradaju oni najbrojniji - radnici. Stradaju oni od čijeg rada opstaje i živi politički i svaki drugi  neproizvodni establišment i to je tako u svakom društvu, bez obzira na ekonomska dostignuća i blagostanje, kako nam je decenijama prezentirano, kao najveće dostignuće današnje civilizacije...

 Nikada u ovoj zemlji nije manjkalo zabluda, neodlučnosti, samozadovoljstva i inih optimističkih ludorija. Davno je Anštajn rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni"!

 Sama riječ kriza, koju na početku ovog teksta, evo, i ja koristim, bi trebala imati prolazni karakter. Zapravo, kriza je prolazna i ona se odnosi na odredjeno vrijeme, no, ovdje kod nas, a izgleda i u cijelom svijetu -  niko ne zna  koliki je njen rok trajanja!? Nije onda teško konstatovati da je ekonomska recesija bez roka i da niko, ama baš niko, ne može da predvidi koliko i do kada će ona trajati? Sigurno je da neće trajati samo  godinu dvije, a sve drugo je u domenu nagadjanja, spekulacija i predvidjanja.

 Od svih onih koji su nas ovih mjeseci uljuljkivali i optimizmom hrabrili i "hranili" da će BiH vrlo malo osjetiti teško svetsko ekonomsko stanje, bili su čisti avanturisti i smutljivci. Često se zapitam – šta je bilo sa tolikim analitičarima? Zašto se u ovom vremenu skoro i nije čula njihova riječ? Ali, deceniju i po ponavljam i upozoravam na činjenicu - da su svi ti tzv. analitičari, pogotovo politički,  samo ljudi koji se služe naknadnom pameću i tek kad se nešto desi, eto, tek tada, svi oni pohrle i naprosto zaokupiraju medijski prostor svojim spasonosnim rješenjima - šta je i kako je trebalo raditi? A, jedino je trebalo da šute i da u javnost ne plasiraju svoje lične percepcije i samo svoja mišljenja, od kojih niko nema nikakve koristi. Evo, sve njih pitam – da li su uopšte i čuli kada sam upozoravao da će za cijelo bosansko-hercegovačko društvo nastupiti teški dani, dani preživljavanja, dani propasti na stotine preduzeća, banaka, kada će bez posla ostati na hiljade  radnika.

 Za divno čudo, ali to nije nikakvo iznenadjenje, od mojih vapaja da se trznemo iz letargije i da se zabrinemo, jer nas čeka, ovo što je tek počelo, a počeo je ekonomski kolaps i privredni slom u našoj zemlji, eto, nijedan elektronski medij  nije objavio ni riječ o tome. Od svih printanih medija u BiH, samo je hrvatski Dnevni list objavio tekst o mojoj inicijativi i  naravno, Agencija SRNA. Takodje, želim da podsjetim da sam u više navrata u svojim kolumnama objavljenim u dnevnim novinama Fokus o tome pisao. To su prenijeli i neki ekonomski portali. Da govorim istinu, dovoljno je izlistati stranice i stranice na mom blogu i uvjeriti se o cijeloj genezi dogadjaja od inicijative, pa sve do potpune defanzive.

 Sad se, pak, kao svi bude, zaboravljajući pri tom da su prespavali zimski san? Ovdje je sve, izgleda, preče od toga – hoćemo li opstati kao društvo uopšte. Evo, i ovih dana se vodi glavna medijska bitka za informaciju – ko će biti visoki predstavnik u BiH? A, to što su „mali“ ljudi već na dnu dna ekonomske egzistencije, pa i samog biloškog opstanka, ma koga to još interesuje u ovoj zemlji čuda i svakojakih čudesa.

 Istini za volju, Vlada Republike Srpske je medju prvima prepoznala ovo teško ekonomsko stanje i već je počela da preduzima odredjene korake na ublažavanju i spašavanju privrede i to tamo gdje se nešto može i da spasiti. No, ne treba zaboraviti da je BiH jedinstven ekonomski prostor i da nazadak bilo kojeg dijela BiH, neminovno za sobom vuče i naprednije dijelove ove zemlje u provaliju.

 Da podsjetim da je i Savjet ministara BiH  prije nekoliko dana donio stradegiju i mjere koje će barem za koji mjesec odložiti potpuni finansijski i ekonomski kolaps ove zemlje. Ipak, mislim da se sa tim zakasnilo, jer bijeda i neimaština se uvukla u mnoge kuće i porodice, koje su i bez recesije jedva sastavljale kraj s krajem...

 Šta će dalje biti? To niko ne zna, niti može predvidjeti...Zato ni meni na um ne pada da se upuštam u avanturu prognozerskih opcija. Riječnikom sportskih kladioničara, samo znam da će rezultat biti iz „jedan u dva“, a to znači da smo iz ionako teške ekonomske situacije zapali u još goru - kolaps i slom! Mnogi će mi zamjeriti kako širim defetizam i pesimizam, ali volio bih da sve takve pitam – šta je sa njihovim nerealnim optimizmom. Jer, optimizam je potpuno ignorisanje realnog pesimizma. Danas su optimisti samo oni koji će u ovoj vjetrometini neizvijesnosti - poslednji propasti...

I da zaključim. Sve ovo o čemu stalno upozoravam, sasvim je sigurno da će prouzrokovati socijalne nemire, pa i opravdani bunt gladnog naroda, a to će onda usložniti ukupnu bezbjedonosnu situaciju čije nesagledive posljedice ne smijem ni da naslučujem!!!

                                

      Na ovom linku i na portalu VESTI.RS na jednom mestu pročitati na blogu - SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ

LINK - http://www.vesti.rs/Blog/Juce danas sutra milioniti put o slomu svjetske ekonomije i recesiji.               

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2009 | read_nums (2212)

    PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

       Kolumna                                  

Mesecima, pa i godinama na istom prodajnom mestu svako jutro kupujem mnogo štampe, najmanje pet šest dnevnih novina. Naravno da u taj kontigent ne ulaze i sedmični listovi, jer njih kupujem danom izlaska i pojavljivanjem  na kioscima. Sasvim je nebitno koje novine kupujem i koje čitam? Ipak ću istaći da redovno čitam - Press, Dnevni avaz, Nezavisne novine, Glas Srpske, hrvatski Dnevni list, te Jutarnji list, zatim Oslobodjenje, SAN, Blic, As, Kurir, Večernje novosti i naravno Fokus...Pratim i mnoga novinska internet izdanja..

Sigurno je da sam jedan od retkih političara koji ima i  svoja dva bloga na internetu, te se mnogi od tih tekstova koji se dotiču politike i ekonomije nadju i na nekom od njih...Takodje, saradnik sam i nekih internet novina u kojima objavljujem svoje autorske priloge i komentare.

  Ovde ne želim da  protežiram nijedne novine, niti da ih reklamiram. Mnogi bi mogli pomisliti da ja ništa drugo ne radim, osim što čitam novine? No, medjtim, to nije tačno! Radim mnogo, ali da  i to kažem - malo spavam.

Ipak, ovde želim nešto drugo da naglasim. U poslednjih desetak dana  na Palama se dešava čudna, rekao bih misteriozna i još neobjašnjiva stvar?!

 Naime, sa budjenjem jutra i sa distribucijom štampe, zasada još uvek misteriozni mladić u poslednjih destak dana, kao po pravilu, stiže prvi na prodajna mesta novina i odmah pokupuje sav pristigli tiraž Fokusa!? Pitao sam ljubaznu devojku koja prodaje štampu na, meni najbližoj lokaciji, u distributivnom trgovačkom  centru u centru Pala – zašto ne mogu da kupim Fokus? U prvi mah sam pomislio da distributivni operater štampe ne dostavlja te novine? Zatim sam mislio da se radi o malom tiražu koji stiže na Pale?

 No, radi se o sasvim drugim razlozima? Kojim? Još ne znam!

 Ali, kao što sam već rekao, nepoznati mladić svakog jutra pokupuje sav tiraž Fokusa!? Pitao sam devojku koja mi prodaje novine da onako diskretno upita neznanca zašto kupuje samo Fokus i o čemu se zapravo radi? Naravno da nije dobila odgovor, izuzev što svako jutro misteriozni kupac i „ljubitelj“ Fokusa sve uredno plati i odlazi, što bi narod rekao, svojim putem!?

Molio sam prodavačicu da mi ostavlja Fokus, ali dežurni kupac čeka  prvi u redu i dok se štampa još raspakuje, on ne ostavlja nikakvu mogućnost da se njegova kupovina „umanji“ ni za taj jedan jedini primerak!?

 Naravno, da nije razlog da neznanac kupuje samo i isključivo Fokus i da nema potrebe da čita (???) sav tiraž jednih te istih novina, ako uopšte i čita Fokus? Medjutim, očito je da su razlozi sasvim drukčije prirode? Koje? Zaista ne znam! No, evo, ako čita Fokus, onda je tom mladiću poznato da sam besplatni kolumnista Fokusa, i to skoro od njegovog prvog pojavljivanja na medijskom prostoru BiH i zamoliću ga da bar meni ostavi jedan primerak, ako već druge čitaoce - kupovinom celog paljanskog kontigenta uskraćuje za to zadovoljstvo.

 Dakle, nadam se da će moja zamolnica imati efekta i da ću narednih dana moći kupiti Fokus bar na nekom od desetina prodajnih mesta štampe...

 Ponavljam, stvarno mi nije jasno zbog čega se to dešava? Ko stoji iza masovne i „jednodimenzionalne“ kupovine Fokusa, oličene u samo jednom kupcu, mladiću koji sve to redovno plaća?! Kome je u interesu takav „komercijalni“ atak na samo jedne novine? Nisam ubedjen da je u pitanju ekonomska kampanja, a još manje logika – „kupujmo domaće“!

 Neću da bilo šta pretpostavljam, niti da hipotetički nagadjam o čemu se radi, mada bi prva „sumnja“ mogla biti da Fokus objavljuje neke tekstove i da obradjuje teme, koje ne odgovaraju nekome i zato taj neko želi da kupovinom celog tiraža sakrije te informacije od onih drugih čitalaca, koji redovno kupuju te novine?! Ne verujem da savesni kupac Fokusa, kupovinom svakog primerka koji dodje na Pale, želi da poveća tiraž Fokusa, jer bi to bilo besmisleno.

 Šta god da je u pitanju i dalje će ostati misterija o nepoznatom kupcu, kao i razlozima takvog „interesovanja“ za Fokus!

 Iako Fokus ima odlično internet izdanje  koje mi je dostupno, ipak sam godinama naučio da uz jutarnju kafu barem prelistam skoro sve dnevne novine do kojih mogu da dodjem, jer je to postao uobičajeni ritual bez kojeg jednostavno ne mogu! Navika je baš čudna stvar!

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2009 | read_nums (410)
Puls - kolumna
  04.03.2009 

Oni što bar nešto govore - kažu da je BiH zahvatila opasna ekonomska kriza! Pa šta? Zar se izolovano od ekonomske mogla samo i stalno produkovati politička kriza.

 

Oni što ćute o svemu ovom, misle da su se samoizolovanošću spasili od ličnih trauma, koje su uvijek kao prateća manifestacija samo izražene u posljedicama neke krize. Ne, ovi drugi nisu u pravu. Oni su u još većoj krizi i zabludi!

Dakle, krizna vremena već i predugo traju i bar zasad im se ne nazire kraj. Danas, u modernističkoj eri najsavremenijih tehničkih dostignuća, još niko nije, a u bližoj i daljoj budućnosti i neće uspjeti da involvira svoj patent: "Kako živjeti bez hrane?!" Vode hvala bogu ima, međutim, voda je još uvijek jeftin prirodni artikl, ali je skuplja od mlijeka i to baš ovdje kod nas u BiH!

Ali, moramo se zapitati - kad u ovoj napaćenoj zemlji nije bilo kriznih vremena? A, bogami, eno opasna ekonomska kriza prvo počela tamo kod njih, u razvijenim zemljama.

Upravo su te zemlje najviše i doprinijele ovakvoj situaciji i sad cijeli svijet su natjerali u akciju - spasavaj se ko zna i umije. I, šta imamo danas? Imamo nikad neprekinuto krizno vrijeme i neizvjesnost. Evo, iz svega se može zaključiti da se vrtimo u začaranom krugu i opet s pitanjem - kad je to na ovim prostorima bilo izvjesnosti? Bilo je samo prividne uljuljkanosti u opštu bezbjednost svih, ali koja u svojoj suštini nikada nije dugotrajna bila.

Niz je pitanja koja se sama od sebe nameću. Starije generacije i jugonostalgičari bi se rado vratili u ona dosadna stara vremena, kada je jedina istorijska promjena bila snimanje partizanskih filmova u kojima se unaprijed znao vječiti pobjednik. Tako se unaprijed znalo da će mala grupica partizana i to uvijek na spektakularan, na mudar i strategijski perfektan način, u neravnopravnoj borbi, izvojevati sigurnu pobjedu protiv nadmoćnih Nijemaca, četnika, ustaša i inih izdajnika svoje zemlje. Barem tako su u školama učene mnoge generacije. Je li to bila istina? Ne zna se, ali se zna da kroz vjekove istoriju pišu pobjednici!

Danas je situacija mnogo složenija i turbulentnija. Na svu sreću, rata više nema i najvažnije je da vlada mir! Međutim, u kojem pravcu će ići aktuelne promjene i neophodne reforme dalje - ne zna se, jer neizvjesnost je jedina sigurna stvar na planeti, tako da ama baš niko na to ne može da utiče. Samo još nepopravljivi entuzijasti, zatim razni estetičari, te umjetnici traže u ovakvoj krizi inspiraciju za svoja vrhunska umjetnička djela. Kriza se ne crta na platnu, ona je projektovana i vidljiva u svakom praznom ili polupraznom tanjiru na stolu običnog smrtnika. Kriza se, dakle, ispoljava u svim oblicima, čak i u svim medijima koji su samo puki statističari svakojakih društvenih stagnacija.

Ljudski strahovi su ponajprije krenuli od polupraznih kontejnera. Bilo je kakve-takve nade sve dok je u njima bar ponešto otpada bilo, ali u ovoj krizi i oni su prazni. I gdje smo sad? Još smo na zemlji, iako bi mnogi poželjeli da, ako je to ikako moguće, živi uzlete na nebo. I sasvim na kraju, hoćemo li preživjeti? Naravno da hoćemo! Republika Srpska - sigurno! Zalažem se da ne propadne ni BiH!

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2009 | read_nums (443)

                                           
САРАЈЕВО, 4. МАРТА (СРНА) - Посланици СНСД-а покренули су, у оквиру тачке посланичка питања и одговори, иницијативу за разматрање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ извјештаја Сипе и Тужилаштва БиХ у вези са извјештајем о почињеном кривичном дјелу против више лица из РС.

Посланик Славко Јовичић предложио је иницијативу за разматрање извјештаја Сипе о достављању извјештаја о почињеном кривичном дјелу против више лица из РС, а као полазна основа за дискусију, навео је, могао би да послужи извјештај Сипе о овом случају који је разматран у Савјету министара.

Своју иницијативу за разматрање извјештаја Тужилаштва БиХ о начину примања и даљем поступању у вези са достављањем наведеног извјештаја Сипе посланик Жељко Кузмановић образложио је чињеницом да је Тужилаштво дужно на захтјев да извјештава Парламентарну скупштину о свом раду и примјени закона.

Кузмановић је затражио да Тужилаштво хитно, а најкасније у року од 15 дана поступи по овом захтјеву и достави извјештај који би послужио као полазна основа за дискусију у Парламенту.

Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2009 | read_nums (434)
02.Mar.2009 god.
FRANKFURTSKE VESTI

ŠTA STOJI IZA NAJAVE HRVATSKOG PREDSEDNIKA O NAMETANJU IZMENE DEJTONA I INTERVENCIJI U BIH
                                     
"NJujork tajms" objavio da je prvi čovek zvaničnog Zagreba spreman da napadne Banjaluku i naoruža Bošnjake ukoliko Milorad Dodik reši da otcepi RS • Zvaničnici Srpske odgovaraju da mu je bolje da se "spusti na zemlju"

Situacija u Bosni i Hercegovini sve više izmiče kontroli, a verbalni rat između predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika prestaje da zvuči tek kao puko prepucavanje dvojice političara i preti da se izrodi u ozbiljne incidente. U RS su ogorčeni Mesićevim najavama da bi promena Dejtonskog sporazuma mogla da bude i nametnuta, dok se ratnohuškačke izjave iz sva tri entiteta u Bosni dodatno podgrevaju i sa Zapada.

Naime, ugledni američki dnevnik "NJujork tajms" je pre samo nekoliko dana u tekstu "Zbog srpske pretnje nezavisnošću, rastu tenzije u još osetljivoj BiH", objavio šokantni tajni plan po kome će Hrvatska, u slučaju pokušaja RS da se osamostali u BiH poslati svoje trupe.


"Munjevitom akcijom, Hrvatska će napasti Banjaluku i poslati naoružanje bosanskim muslimanima. Na Balkanu će potom planuti novi, žestok građanski rat koji će u odnosu na sukob iz 1992. biti znatno krvaviji i suroviji", stoji u tekstu ovog časopisa čiji autor podseća kako je to lako ostvarivo jer mir u BiH čuva samo 2.000 pripadnika Eufora koji objektivno nisu sposobni da se "odupru sukobu širih razmera koji bi izazvala oružana intervencija iz Zagreba na Banjaluku".

BOSIĆ: Preko leđa RS
                         

Mladen Bosić smatra da Mesić podgreva ratnohuškačke priče i zbog nezadovoljstva hrvatskog naroda svojim položajem u BiH.                          
- RS je plod volje srpskog naroda, a ne htenja Hrvatske, i postojaće sve dok to želi srpski narod. Hrvatska je glavni krivac za nezadovoljstvo hrvatskog naroda u BiH jer su im Vašingtonskim sporazumom obećali da će muslimansko-hrvatska Federacija i Hrvatska biti konfederacija, a onda je Hrvatska radi sopstvenih interesa ostavila na cedilu Hrvate u BiH, pa bi sad da se iskupi preko leđa Srpske - kaže Bosić.

"Aktuelna situacija preti da sasvim razori Dejtonski sporazum i stabilnost u BiH. Odlazak Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika, stvoriće veoma opasan vakuum i bezvlašće koje lako može prerasti u rat", piše ovaj američki dnevnik.
Zapanjujuće je da ovu teoriju podržavaju i neki bivši američki političari.

Bivši ambasador SAD pri UN Ričard Holbruk je među prvima ocenio kako "BiH prete ratne trube", te da su "odnosi između Srba, Bošnjaka i Hrvata gori nego nakon rata koji se na tom području odvijao između 1992. do 1995. godine". Holbruk je kao glavnog krivca ocenio Milorada Dodika, a odmah mu se priključio i nekadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun, koji je Dodika nazvao "opasnim elementom", koji "uz pomoć Rusije radi na rušenju BiH".

                                                           

Prema pisanju nekih beogradskih medija, priča o mogućem novom ratu u Bosni "zakuvana" je između Mesića i bosanskog funkcionera Harisa Silajdžića i to pod uticajem iranske tajne službe.
- Oni će po svaku cenu, uz podršku Iranaca, pokušati da svoje političke neuspehe reše izazivanjem krize. Ako je "NJujork tajms" objavio podatke i detalje budućeg rata, situacija je krajnje ozbiljna. Sada to više nije čaršijska priča - kaže Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Bolje BiH nego Hrvatska
                               

Predsednik PDP-a Mladen Ivanić ocenio je za "Vesti" da se Mesić bavi BiH kad god ima unutrašnjih problema u Hrvatskoj.
- Nažalost, on se koristi BiH kako bi ojačao svoj autoritet u Hrvatskoj i njegovi interni problemi na taj način postaju problemi BiH. Svojim izjavama on samo nanosi štetu BiH, produbljujući unutrašnje podele i podižući tenzije. To nikome ne može doneti dobro, pa čak ni Hrvatima u BiH - smatra Ivanić.

U Republici Srpskoj su ogorčeni Mesićevim najavama da bi promena Dejtonskog sporazuma lako mogla biti nametnuta.
Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić poručuje predsedniku Hrvatske da se, umesto što rastura BiH, pozabavi statusom Srba u svojoj zemlji.
- Mesić se zalaže za međunarodnu konferenciju o BiH. Trebalo bi da zna da bi takva konferencija bila dobra i u slučaju Hrvatske, kako bi se ispravile posledice najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata i kako bi se u oblastima gde su Srbi do 1990. godine bili većina, dodelila autonomija, a srpski narod ponovo postao konstitutivan u Hrvatskoj - kaže Bosić u izjavi za "Vesti".

I poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić poziva Mesića da se - "spusti na zemlju".
                                     

- NJemu dobro ide rasturanje, ali sreća što se ipak ništa ne pita u BiH. Uostalom, da međunarodna zajednica nije imala selektivan pristup, on bi danas bio u Hagu. Mesić ne može kreirati međunarodnu politiku, ali nesreća BiH jeste što se on petlja i to ne da bi zaštitio Hrvate, nego da bi promovisao Silajdžićeve ideje zbog čega ga Bošnjaci kite lentama i ordenima - kaže Jovičić.

Apel za mir

Profesor na Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović poručio je svim građanima BiH da ostanu mirni i da ne nasedaju na jezik mržnje i rata.          

- Uveren sam da će vlasti RS umeti da pronađu način da zaštite sve svoje građane bez obzira na nacionalnost. Apelujem na mir i na toleranciju jer ovo što rade Stipe Mesić i Haris Silajdžić nema veze ni sa hrvatskim, ni sa bošnjačkim narodom - kaže Trifunović.

Dj. Barović

A. Pandurević

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (407)
         
 General muslimanske vojske Jovan Divjak, zajedno sa pripadnicima "Zelenih beretki" na transporteru "UMPROFORA"
S. G. | 01.03.2009  

Ukoliko Tužilaštvo BiH od Tužilaštva Srbije preuzme predmet Dobrovoljačka ulica, to će dovesti samo do odugovlačenja postupka i onemogućavanja dokazivanja prave istine u vezi s napadom na vojnike JNA, rekao je za "Fokus" Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

    Nedeljko Mitrović        

- Tužilaštvo Srbije ne bi trebalo da da ovaj predmet Tužilaštvu BiH, jer da su oni željeli da se otkrije prava istina o zločinu u Doborovljačkoj ulici oni bi ranije pokrenuli postupak, jer se u Tužilaštvu BiH već godinama nalazi sva dokumentacija u vezi s napadom na vojnike JNA - istakao je Mitrović.

Eventualno preuzimanje predmeta od Tužilaštva Srbije, kaže Mitrović, predstavljalo bi demagogiju i zavaravanje naroda.

- Na ovaj način Tužilaštvo BiH, u najmanju ruku, ponaša se licemjerno. Oni imaju i dokaze i svjedoke i svu potrebnu dokumentaciju o "Dobrovoljačkoj ulici" i sad odjednom hoće da preuzmu postupak kako bi ga stavili u zapećak i onemogućili otkrivanje prave istine - naglasio je Mitrović.

On je rekao da, kao što se u Beogradu sudi za zločine u Zvorniku i na Ovčari, tako može i za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

Predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić, kaže da oni neće dozvoliti da Tužilaštvo BiH preuzme predmet Dobrovoljačka ulica.

          Branislav Dukić  

- Tužilaštvo BiH želi da preuzme ovaj predmet kako se ne bi otkrili pravi krivci, ili kako bi im dali minimalne kazne i proglasili ih nacionalnim herojima, kao što su to činili i ranije - naglasio je Dukić.

On kaže da se ovaj predmet i još 300 drugih, nalazi u Tužilaštvu BiH još od 2004. godine, kada su vraćeni iz Međunarodnog suda u Hagu.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da preuzimanjem predmeta Dobrovoljačka ulica, Tužilaštvo BiH pokazuje da je selektivno i antisrpsko, jer se tek sad sjetilo da pokrene ovaj predmet, koji se godinama nalazi kod njih.

- Oni sada hoće da pokažu da su navodno pravosudna institucija i pokušavaju da spasu svoju čast. Na ovaj način samo pokazuju da su licemjeri, jer se zna da i Tužilaštvo i Sud BiH sude samo Srbima i da su mali Hag - kazao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (408)
                           
D. MAJSTOROVIĆ | 01.03.2009 

Zastara i opšta amnestija spasili su desetine službenika federalnog i kantonalnih MUP-ova od krivičnog gonjenja zbog nezakonite naturalizacije lica iz islamskih zemalja.

 Ovo je "Fokusu" rekao portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, navodeći da je to jedini razlog zbog kojeg do sada niko od onih čiji su potpisi na spornim rješenjima o prijemu u državljanstvo BiH nije procesuiran.

   Boris Grubešić

- Ako je neko mislio da ih pozove na odgovornost, trebalo je to da uradi od 1996. do 2000. godine. Da su se u tom periodu pravosudni organi RS i FBiH odlučili na taj korak, službenici čiji su potpisi na spornim rješenjima mogli su da odgovaraju zbog zloupotrebe službenog položaja ili nekog drugog krivičnog djela - dodao je Grubešić, napominjući da je većina spornih rješenja izdata od 1992. do kraja 1995. godine.

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji u periodu od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine, pored izvještaja o oduzetim državljanstvima, Tužilaštvu BiH je dostavila i izvještaj o licima koja su zloupotrijebila službeni položaj i izdala rješenja o naturalizaciji velikog broja islamskih "svetih ratnika", među kojima su i neki od najmračnijih terorista današnjice.

Ismet Dahić sa ratnim saradnicima             Bakir Alispahić              Boriša Arnaut
 
                                      
            Mirsad Srebreniković             Muderiz Nezim Halilović
 

Na rješenjima o prijemu u državljanstvo, tvrdi "Fokusov" izvor, nalaze se potpisi Mirsade Žutić-Beganović, Ismeta Dahića, Bakira Alispahića, Boriše Arnauta, Mirsada Srebrenikovića, Nezima Halilovića, Alije Delimustafića i drugih.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, takođe je nedavno rekao da posjeduje spisak lica koja su na nezakonit način omogućila prijem u državljanstvo BiH. On je istakao da bi ta lica trebalo da odgovaraju ukoliko mudžahedini zaista tuže BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kako su i najavili.

- Zar treba RS da plaća odštetu tim mudžahedinima, jer im je, kako oni tvrde, državljanstvo nezakonito oduzeto? Pa, ti ljudi su došli u BiH da nas ubijaju. Jesmo li to mi sad obavezni da platimo sopstveno ubistvo - zapitao je Jovičić.

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala dr Darko Trifunović naveo je da su i danas na vrlo visokim položajima mnogi od tih koji su devedesetih godina učestvovali u dovođenju i naturalizacji mudžahedina. On je upozorio da u ovoj priči nikako ne smije da se zaboravi uloga i današnjeg ministra spoljnih poslova BiH, Svena Alkalaja, bivšeg pomoćnika ministra spoljnih poslova Ivice Mišića, nekadašnjeg ambasadora BiH u SAD Muhameda Šaćirbegovića...

  Muhamed Šačirbegović  

- Kao prvi sekretar Misije BiH pri UN u Njujorku, svojim očima sam vidio naređenje bošnjačkog ratnog vođe Alije Izetbegovića da se "izvornim Bošnjacima iz Sandžaka, Plava i Gusinja" dodijeli državljanstvo BiH. Takvih uputstava o prijemu u državljanstvo BiH lica iz islamskih zemalja bilo je u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta - dodao je Trifunović.

            Darko Trifunović    

On je istakao da je većina tih lica u međuvremenu zaista i stekla pravo na državljanstvo BiH, a da se i ne govori o tome da su ovdje stekli porodicu, tako da bi njihovo protjerivanje bilo kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima. Svega su toga, navodi on, svjesni nadležni u Sarajevu. Pitanje je samo, rekao je on, kome će račun biti ispostavljen.

Komisija obmanjena

Dr Darko Trifunović navodi da je Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji od početka bila obmanjena, jer im je podmetnuto kukavičje jaje, odnosno njima je ostavljeno da utvrde koliko je mudžahedina na nelagalan način došlo do državljanstva, samo da bi se pažnja skrenula s nalogodavaca. A zahvaljujući njima državljanstvo BiH i danas ima jedan od glavnih organizatora napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, šeik Halid Muhamed. 

  NEKAD I SAD, NAKON ŠTO JE UHAPŠEN

 

                                              Halid Šeik Muhamed

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (479)

 PIŠE: Dženana Karabegović,novinar Radia "Slobodna Evropa"

U Federaciji Bosne i Hercegovine 1.mart se obilježava kao Dan nezavisnosti. Na taj dan prije sedamnaest godina održan je referendum na kojem je nezavisnost podržalo oko 64% građana. U Republici Srpskoj 1.mart nije praznik. Država još uvijek nema zakon o zajedničkim praznicima

 Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su u nedjelju vijence i odali počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre u Sarajevu povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Cvijeće je položio i počast odao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crnkić, kao i delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i četiri gradske opštine, predstavnici boračkih organizacija i udruženja.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao novinarima da je Dan nezavisnosti u svakoj normalnoj državi jedan od najvažnijih praznika „pa tako i za nas”. Po njegovim riječima, sada je na redu gradnja BiH, jer je „nezavisnost neupitna”.

Silajdžić je rekao kako se nada da će sljedeće dvije godine biti period u kome će se, napokon, početi s pravom izgradnjom demokratske BiH.

Inače, 1.marta 1992.godine, na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u BiH je održan referendum. Tog dana 64 odsto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste za to da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a i optuženi za ratne zločine pred Haškim tribunalom Radovan Karadžić sa govornice skupštine otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: „Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje”.

Vijeće ministara Evropske unije, 6. aprila 1992. godine, u Briselu, donijelo je odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon rata, nekadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović odgovorio je na pitanje da li je, umjesto referenduma za nezavisnost, bilo drugog rješenja.

„1 mart je bio naša sudbina i neumjesno je, pa i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje“.

Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i tadašnje Evropske zajednice.  Iako je od tog dana prošlo sedamnaest godina, Dan nezavisnosti se obilježava samo u Federaciji BiH. Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH trebalo bi da bude riješeno donošenjem Zakona o praznicima na nivou države. Prema nekim inicijativama, kao mogući datum za obilježavanje Dana nezavisnosti pominje se i 22 maj, dan kada je BiH primljena u Organizaciju Ujedinjenih naroda.

_______________________________________________________________________

PIŠE: SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ

                                   

 REAKCIJA NA GORNJI TEKST

 Dan tzv. nezavisnosti Bosne i Hercegovine, što se tiče Srba, pogotovo Srba iz Republike Srpske - nije nikakav praznik BiH! Zapravo, taj datum za srpski narod ne znači ama baš ništa!

Prvo, BiH još nema Zakon o državnim praznicima. A, ako se ikada i donese i izglasa takav zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH – sa stopostotnom sigurnošću mogu potvrditi da srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH - nikada neće glasati da 1. mart bude i praznik za sve narode u BiH, odnosno da to postane praznik koji će obeležavati i Srbi u Republici Srpskoj!!!

 Dakle, samo je tačno da to može biti praznik u jednom delu BiH, odnosno u Federaciji BiH  i ništa više! Apsulutno, nas, srpske političare, ne interesuje šta i ko slavi u Federaciji BiH!

 Što se tiče samog famoznog referenduma koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, moram da kažem da je to bio nelegalni čin muslimanskog i hrvatskog političkog rukovodstva BiH, koji su bez saglasnosti Srba u BiH, protivustavno i secesionističkim aktom srušili tada legalno i jedino priznati Ustav tadašnje SFR Jugoslavije, a samim tim su srušili i tadašnju Jugosaviju, članicu UN!. Tadašnje muslimansko i hrvatsko tukovodstvo u BiH je počinilo najteža krivična dela separatizma i državnog udara i da je bila normalna država, svi oni bi  odgovarali za najteža krivična dela!

 Sami procenti izlaznosti na referendum su potpuno lažni i nepouzdani, jer su u biračkim odborima sedeli samo Muslimani i Hrvati, a to jasno govori da su rezultati referenduma falsifikovani i da su prilagodjeni volji Alije Izetbegovića i ministrima inostranih poslova Njemačke Ditrihu Genšeru i austrijskom ministru inostranih poslova – Alojzu Moku, najvećim srbomrscima tog vremena.

 Pa, čak i u tim uslovima za legalnost i validnost referenduma bila je potrebna dvotrečinska večina od 66,6 odsto od broja upisanih birača, a to se nije desilo, jer je izlaznost bila nešto veća od 64 odsto?! Sve je dakle falsifikovano i preparirano sa jednim ciljem – neustavnim potezima politički i teritorijalno izdvojiti BiH iz legalno priznate države SFR Jugoslavije!

 Prije samog održavanja fererenduma, tadašnji predsedavajuči sedmočlanog Predsedništva BiH i lider muslimanskog naroda i predsednik SDA  Alija Izetbegović je 14. oktobra 1991. godine u Skupštini BiH rekao: “Za suverenu BiH – ja sam spreman žrtvovati mir”! Tom rečenicom - Alija Izetbegović je započeo krvavi četverogodišnji gradjanski  rat u BiH. Sve drugo su samo tragične posledice koje su nastale nakon ratne kataklizme koja je unesrećila sve narode u BiH.

I da zaključim – 1. mart za srpski narod i za Republiku Srpsku ne znači ništa i nikada neće biti državni praznik! 1. mart je samo Dan Civilne zaštite u Republici Srpskoj i on se tako i obeležava!

«Prethodni   1 2
    My picture!

Kategorije

Arhiva