Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2011 | read_nums (529)

Autor: Mladen Kremenović   
utorak, 14 jun 2011

parlamentbih9Osam mjeseci od opštih izbora i dobro plaćenog zimskog sna u kojem su bili parlamentarci, većina ih se već uveliko sprema za isto tako plaćene godišnje odmore i vrelo ljeto na plaži, iako od oktobra nisu pošteno ni zasjedali! Upućeni kažu da će poslanici tako nakon više od osam mjeseci uzimanja novca s pleća građana BiH, dobro plaćeni nerad produžiti za još bar dva mjeseca umjesto da su, kako dolikuje, zavrnuli rukave i nadoknadili prethodni nerad i ogromne zaostatke.

- Nevjerovatno je da u zemlji, koja ima jasno zacrtana tri uslova za podnošenje kandidature za članstvo u EU, poslanici doslovno spavaju. Misle na zasjedanja samo onda kada se imenuju članovi komisija. Logično bi valjda bilo da sa svih strana dolaze inicijative, da parlament vrvi od aktivnosti, da pljušte prijedlozi, i to od svih poslaničkih klubova, za što hitnija zasjedanja, kako bi bili usvojeni zakoni, koji su mahom već usaglašeni.

Time bi BiH stekla kandidatski status, što bi onda otvorilo mogućnost povlačenja sredstava iz tri preostale komponente pretpristupnih fondova - ukazuju analitičari i dodaju da se iz parlamenta BiH čuje jedino muk, ili eventualne aktivnosti na dodatnim uhljebljenjima poslanika u parlamentarnim komisijama ili na drugim rukovodećim pozicijama.

Za sticanje kandidatskog statusa, BiH treba usvojiti izmjene Ustava BiH koje se odnose na primjenu Odluke Suda u Strazburu "Sejdić - Finci", tako što će nacionalni ekskluzivitet u izboru članova Predsjedništva BiH biti zamijenjen brojem, usvojiti zakon o popisu stanovništva u BiH, najvjerovatnije tako što će kao kompromis u član 48. zakona biti uvršetno da će popis iz 1991. godine biti referentan za formiranje vlasti do 2014. godine, i kao treći uslov zakonsko regulisanje državne pomoći.

Parlamentarci na nivou BiH, kojih je ukupno 42, plus 15 delegata u Domu naroda, osam mjeseci od kraja oktobarskih izbora, koriste sve privilegije koje su ih finansijski povećale za preko 30.000 maraka. Profesionalni poslanici svakog mjeseca na računima imaju redovnih miminalno šest hiljada maraka, iako građani od toga nemaju nikakve vajde.

- Prostom matematikom, mjesečno se za plate poslanika i delegata izdvaja oko 300.000 maraka. Za deset mjeseci dakle utrošeno je tri miliona maraka, bez ikakvih rezultata i koristi za građane - ukazali su analitičari.

 ----------------------------------------------------------------

Ivan Šijaković, sociolog, kaže da se ponašanje parlamentaraca sasvim sigurno može okarakterisati kao nemoralno.

- To je opšti problem koji je prisutan u BiH a odnosi se na izbjegavanje da se radi bilo šta. Demonstriranje kako se neradom može vrlo dobro živjeti ako se dokopate neke političke pozicije, bez obzira da li se radi ili ne, jeste stvaranje dodatne odvojenosti od građana. To je takođe i odvajanje od opštih principa i svega onoga što bi trebalo da promovišu parlamentarci i da na to ukazuju drugima. Nažalost, oni postupaju potpuno obrnuto, a odavno je poznato da je to svijet za sebe - kaže Šijaković. On kaže da parlamentarci uglavnom imaju izgovor, koji im prave stranačke vođe, stvarajući situaciju u kojoj se navodno ne može raditi.

 ----------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da je stvar kolegijuma parlamenta kako će se dogovoriti oko godišnjih odmora, ali da je kolektivni odmor uglavnom bio u avgustu.

- Što se mene tiče, možemo raditi cijeli avgust kako bi sve one zakone koji su u proceduri doveli do kraja. Potom možemo na odmore, mada se na odmor može i u pauzama između sjednica. Pošteno govoreći, nije zavisilo od poslanika hoće li biti zasjedanja, ali zaista to sve skupa jeste pomalo nelagodno - kaže Jovičić.

 --------------------------------------------------------------

Šemsudin Mehmedović, poslanik, kaže da nema ništa protiv toga da paralment nadoknadi izgubljeno tako što poslanici neće ići na godišnje odmore.

 http://www.fokus.ba/:iz-zimskog-sna-na-ljetovanje:u-fokusu

 

Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2011 | read_nums (545)

 


        ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 14. ЈУНА (СРНА) - Кандидат три странке платформе Славо Кукић, кога је Предсједништво БиХ данас именовало за мандатара Савјета министара БиХ, неће добити ниједан глас посланика из Републике Српске у Представничком дому парламента БиХ, изјавио је данас Срни посланик Представничког дома БиХ Славко Јовичић.

    
   ''Кукић неће добити ниједан српски глас, а кад то кажем мислим на посланике из реда СНСД-а и СДС-а. Очекујем да Кукић у Представничком дому неће добити подршку већине због чега ће комплетна процедура бити враћена на почетак'', нагласио је Јовичић.

        Према његовој оцјени, номинацијом Кукића за мандатара Савјета министара БиХ СДП је само закомпликовао ствари да би за све то што чини оптужио РС и СНСД.

        Он је истакао да тешка политичка ситуација у БиХ, неће опаметити ни СДП, ни Златка Лагуџију, те додао да су представници ове странке били главни кривци што осам мјесеци није био конституисан парламент БиХ.

        ''Република Српска и посланици из Српске, поготово из СНСД-а, никада нису били реметилачки фактори, за разлику од СДП-а који је намјерно одуговлачио условљавајући неком програмском платформом. Сада су још гору ствар направили'', навео је Јовичић.

        Он је поновио да се посланици из РС, а наручито из СНСД-а залажу за потпуно поштивање Устава БиХ, за ротацију, паритет и консензус политичких представника три констутивна народа.

        Према његовим ријечима, кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ требало би ''да буде изабран договором и приједлогом два ХДЗ-а, јер су они легални представници хрватског народа''.

        Предсједништво БиХ именовало је данас у Сарајеву Слава Кукића, кандидата странака платформе (СДП-а, СДА и ХСП-а) за мандатара Савјета министара БиХ.

        Осим Кукића, Предсједништво БиХ је, након што су испуњени сви законски услови за одржавање ове сједнице, разматралo кандидатуру и Борјане Кришто и Младена Иванковића Лијановића.

Autor sjovicicslavuj | 9 Jun, 2011 | read_nums (494)

 

BiH

Afera prisluškivanje: Nalogodavac jači od institucija vlasti
UROŠ VUKIĆ - 09.06.2011

BANJALUKA - Nalogodavac nelegalnog prisluškivanja oko 5.000 građana BiH još je moćniji i jači od institucija vlasti, koje ni nakon dva mjeseca nisu dale odgovor na pitanje zbog čega je i u koje svrhe to nezakonito rađeno.

--------------------------------------------------------------

Ključna je stvar ko je izdao naloge i kako dolazimo u poziciju da budemo prisluškivani. Na to pitanje odgovor jedino može dati Tužiteljstvo BiH, kazao Jović

"To je logičan zaključak i očigledno je da je nalogodavac još moćniji. Moraju se dati odgovori na pitanje masovnog prisluškivanja. Jednostavno zbog čega je prisluškivan toliki broj ljudi", rekao je Ivo Miro Jović, visokopozicionirani član HDZ BiH.

Jović je komentarišući činjenicu da ni nakon dva mjeseca od kada je u javnost dospjela afera "Prisluškivanje", u kojoj su Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uglavnom nelegalno prisluškivale oko 5.000 telefona građana, rekao da je to jedan od ključnih momenata sigurnosti bh. građana.

"Ključna je stvar ko je izdao naloge i kako dolazimo u poziciju da budemo prisluškivani. Na to pitanje jedino odgovor može dati Tužiteljstvo BiH", naglasio je Jović.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Tužilaštvo nema snage i opterećeno je brojnim slabostima i problemima, kazao Keserović

Dragomir Keserović, profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu, tvrdi da u BiH imamo paralelne kontrole i nadzor, te da se OBA i SIPA kontrolišu po etničkom i stranačkom principu, odnosno da onaj ko ima direktora ili načelnika sektora to i kontroliše.

"Tužilaštvo nema snage i opterećeno je brojnim slabostima i brojnim problemima", kazao je Keserović.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS (NS RS), istakao je da se radi o najvećoj aferi poslije posljednjeg rata u BiH. On smatra da se odgovori na neka pitanja moraju dati javnosti.

"Radi se o najvećem grupnom ugrožavanju ljudskih prava i odgovori se moraju dati. Odbor za bezbjednost NS RS poslao je zahtjev Odboru za bezbjednost FBiH da zajedno to pokrenemo, ali još nismo dobili odgovor", kazao je Stevandić i istakao da parlament BiH to pitanje mora da otvori.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Dušanka Majkić i Drago Kalabić, poslanici SNSD-a u parlamentu BiH, i Staša Košarac, delegat SNSD-a u Domu naroda, juče nisu željeli komentarisati pitanje nelegalnog prisluškivanja.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, novoizabrani član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obajveštajno-bezbjednosne agencije BiH i poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, rekao je juče da će na prvoj sjednici ove komisije otvoriti ovo pitanje.

"Tražiću odgovore od Tužilaštva BiH dokle je stigla istraga, a od direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije tražiću informaciju o svemu tome", kazao je Jovičić.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Podsjećamo, nakon otvaranja afere "Prisluškivanje", Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, stao je iza rada OBA i istakao da ova agencija nije služba za deratizaciju.

"Nanesena je nepopravljiva šteta svima u BiH. Postoje određene političke strukture, kriminalne, ali i medijske koje navode na teoriju haosa, što ni u kojem slučaju nije dobro", kazao je Špirić odmah nakon objelodanjivanja afere "Prisluškivanje".

---------------------------------------------------------------------------------------------------

"Nezavisne" su od 12. aprila pa nadalje razotkrile aferu "Prisluškivanje" i objavile oko 5.000 brojeva mobilnih telefona koje su uglavnom nelegalno prisluškivale OBA i SIPA, a nadležni su tada najavili akciju na razotkrivanju odgovornih za prisluškivanje. Do danas se ništa nije desilo, niti je ko preuzeo odgovornost, što se u demokratskim zemljama smatra nezamislivim.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Afera-prisluskivanje-Nalogodavac-jaci-od-institucija-vlasti-93043.html

Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2011 | read_nums (486)


Хап­ше­ње ге­не­ра­ла Рат­ка Мла­ди­ћа по не знам ко­ји пут по­слу­жи­ло је Бо­шња­ци­ма у БиХ да лан­си­ра­ју те­зу о њи­ма као је­ди­ним жр­тва­ма ра­та у БиХ. Ма­да је сво­је­вре­ме­но и са­ма Кар­ла дел Пон­те, са ко­јом сам имао ви­ше при­ли­ка да се лич­но ви­дим у Ха­гу (би­ћу све­док и у су­ђе­њи­ма Ра­до­ва­ну Ка­ра­џи­ћу и Рат­ку Мла­ди­ћу), из­ја­ви­ла да су и Ср­би би­ли жр­тве у не­срећ­ним ра­то­ви­ма на про­сто­ру бив­ше БиХ, бо­шњач­ка јав­ност и њи­хо­ви по­ли­ти­ча­ри на­ста­вља­ју да се по­на­ша­ју као да су бо­ле­сни од аути­зма.

У да­на­шњој оп­штој гло­ба­ли­за­ци­ји и у све­ту пре­пу­ном кон­тро­вер­зи, ли­це­мер­ства, ла­жи и об­ма­на – прав­да и пра­во, као уни­вер­зал­не ка­те­го­ри­је рав­но­те­же из­ме­ђу кр­ши­ла­ца основ­них људ­ских пра­ва и оних дру­гих, чи­ја су сва пра­ва по­га­же­на – гу­бе пот­пу­ни сми­сао оп­ште при­хва­ће­них нор­ми и ка­квог-та­квог прав­ног ба­лан­са из­ме­ђу зло­чи­на­ца и зло­ста­вља­них и угње­та­ва­них људ­ских би­ћа.

Та­ко­ђе, и исти­на је по­ста­ла оп­шта фик­ци­ја, ма­да би исти­на тре­ба­ло да бу­де основ­ни пред­у­слов за све дру­го… Иако је исти­на јед­на и не­де­љи­ва и ни­ко на исти­ну не­ма екс­клу­зив­но пра­во, ето, бо­шњач­ка по­ли­тич­ка, ин­те­лек­ту­ал­на и ме­диј­ска ели­та пот­пу­но је нео­прав­да­но при­гра­би­ла се­би пра­во да са­мо она бу­де ту­ма­ч те исти­не.

Нај­но­ви­ји по­да­ци, ко­је се ових да­на по­ја­вљу­ју у ме­ди­ји­ма, исти­на још сти­дљи­во, да у не­ким за­јед­нич­ким ин­сти­ту­ци­ја­ма БиХ ра­де ли­ца бо­шњач­ке на­ци­о­нал­но­сти за ко­ја, из­ван сва­ке ра­зум­не сум­ње, по­сто­је нео­бо­ри­ви до­ка­зи да су по­чи­ни­ли стра­вич­не зло­чи­не над срп­ским на­ро­дом, ни­су ни­шта но­во, ни­ти сен­за­ци­о­нал­но. То што за сва ли­ца по­сто­је осно­ва­не ин­ди­ци­је да су као при­пад­ни­ци тзв. Ар­ми­је РБиХ по­чи­ни­ли не­бро­је­не зло­чи­не над срп­ским на­ро­дом и ко­је срп­ска стра­на оп­ту­жу­је – за њих је­сте са­мо па­ра­диг­ма стра­те­шког ин­те­ре­са Бо­шња­ка и њи­хо­ве пер­цеп­ци­је да се ов­де ра­ди о ата­ку на њи­хо­ве „до­бре мом­ке“?!

Го­ди­на­ма се за­ла­жем да се пот­пу­но раз­ја­сни рат­на про­шлост и да утвр­ди­мо ко је ко­ме – оно нај­го­ре – и шта ура­дио у прет­ход­ном гра­ђан­ском ра­ту. Све­стан сам да је то Си­зи­фов по­сао, али, во­де­ћи се људ­ским вред­но­сти­ма, не­мам на­ме­ру да од­у­ста­нем од пер­ма­нент­не бор­бе за исти­ну, по­нај­ви­ше због чи­сте са­ве­сти и због мо­рал­не оба­ве­зе, ко­ју сам сам се­би на­мет­нуо као дуг пре­ма не­ви­ним Ср­би­ма, на нај­сви­ре­пи­је на­чи­не ли­кви­ди­ра­ним од стра­не нај­о­ко­ре­ли­јих зло­чи­на­ца.

По­чи­ни­о­ци рат­них зло­чи­на над срп­ским на­ро­дом не ра­де са­мо у по­ли­циј­ским струк­ту­ра­ма БиХ, ма­да су без­бед­но­сне ин­сти­ту­ци­је ин­ди­ка­ти­ван при­мер за њи­хо­во ухље­бље­ње. Ста­ње ни­шта ни­је бо­ље ни у још не­ким за­јед­нич­ким ин­сти­ту­ци­ја­ма БиХ. Њи­хо­ве зло­коб­не кан­џе до­се­жу и до ди­пло­ма­ти­је и иних, та­ко­зва­них ху­ма­ни­тар­них, не­вла­ди­них ор­га­ни­за­ци­ја.

Не же­лим да се ме­шам у над­ле­жно­сти пра­во­суд­них ин­сти­ту­ци­ја БиХ, ни­ти да пре­ју­ди­ци­рам на­ред­не по­те­зе, у пр­вом ре­ду Ту­жи­ла­штва БиХ, али же­лим да, по не знам ко­ји пут, по­но­вим: у БиХ се че­ти­ри го­ди­не ра­та ни­је во­ди­ла љу­бав, ни­ти об­на­вља­ло „брат­ство и је­дин­ство“. Ов­де су се ме­ђу­соб­но уби­ја­ли на­ро­ди. Сва­ко про­тив сва­ко­га је ра­то­вао и без­број је ра­зних ком­би­на­ци­ја у ме­ђу­соб­ним су­ко­би­ма из­ме­ђу Бо­шња­ка, Хр­ва­та и Ср­ба.

На­рав­но да ми на ум не па­да да по­ку­ша­вам да ис­пра­вим кри­ву Дри­ну, али ћу увек, као и сви нор­мал­ни љу­ди, по­на­вља­ти да је Дри­на кри­ва. А, то ни­је ни­шта дру­го, већ ја­сна те­за да чи­ње­ни­це о ко­ји­ма го­во­рим по­твр­дим и да ар­гу­мен­ти­ма до­ка­жем да је исти­на пра­во и Ср­ба, а не са­мо Бо­шња­ка или ра­зних дру­гих ло­би­ста из бе­ло­свет­ских ме­тро­по­ла, ко­ји су сво­јим ла­жи­ма пот­пу­но пре­па­ри­ра­ли вр­ло бли­ску нам про­шлост.

http://www.pravda.rs/2011/06/08/slavko-jovicic-mladic-u-hagu-zlocinci-u-foteljama/

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (386)

 

BiH

U BiH nema zaraženog povrća
Mirsada Lingo - 07.06.2011 

SARAJEVO - U BiH nema zaraženog povrća. Krastavci i paradajz, proizvedeni u BiH, nisu zaraženi nikakvim bakterijama pa ni smrtonosmom enterohemoragijskom ešerihijom koli (EHEC), rekao je danas Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

On je istaknuo da Agencija do sada nije imala nijedan podatak da su naši proizvodi zatrovani mutiranom bakterijom ešerihijom koli, od koje je samo u Njemačkoj zadnjih dana umrlo dvadesetak ljudi. Trgovci i poljoprivredni proizvođači i u BiH brzo su osjetili posljedice zaraze smrtonosnom bakterijom u Njemačkoj pa je i u našoj zemlji drastično smanjena prodaja povrća.

"Poznat je uzročnik, ali ne znamo u kojem proizvodu se on nalazi. Zbog toga Agencija, samo na osnovu laboratorijskih podataka može govoriti da li se u nekim proizvodima nalazi bakterija, a zasada je nema niti u jednom našem proizvodu", rekao je Mačkić na konferenciji za novinare.

Susret s novinarima organiziran je u okviru konferencije o temi "Analiza rizika u procesu osiguranja visokog stepena sigurnosti hrane". Mačkić je naglasio da sigurnost hrane nikada ne može stopostotno biti procijenjena, jer uvijek može doći do problema ako se s hranom postupa mimo propisa.

Uvijek može doći do problema ako se s hranom postupa mimo propisa

"Osiguravamo što veći stepen sigurnosti hrane. Imamo odličnu saradnju sa svim agencijama i inspekcijama u cijeloj BiH. Međutim, kao što vidite, i u visokorazvijenim zemljama dešava se da hrana bude zatrovana ili da se pojavi neke bakterija. I kod nas ima sporadičnih slučajeva trovanja hranom, ali je to u mnogo manjoj njeri nego prethodnih godina", rekao je Mačkić.

Napomenuo je da Agencija za sigurnost hrane BiH, nakon pet godina postojanja, ima visoke ocjene evropskih autoriteta za sigurnost hrane.

"BiH je među prve 42 zemlje kada je u pitanju kvalitet hrane, i ocijenjena je kao vodeća zemlja u regionu. Građani ne bi trebalo da budu zabrinuti, posebno zato što se ljudi uposleni da kontrolišu hranu svakodnevno dodatno edukuju", rekao je Mačkić.

-------------------------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, bh. parlamentarac i predsjedavajući Parlamentarne komisije za spoljnu trgovinu i carine u BiH, koji je prisustvovao konferenciji, istakao je odličnu suradnju s Agencijom za sigurnost hrane BiH.

"Pružićemo nesebičnu podršku za dalji rad ove agencije s obzirom na sve probleme koji se dešavaju. Svjedoci smo ovih dana da jedna od najjačih zemalja EU ne zna da se izbori s problemom s hranom", rekao je Jovičić, te istaknuo da je BiH, ipak, zaobišla tragedija koja je zadesila Njemačku.

-------------------------------------------------------------------------------------

Rajmond Elard, direktor Agencije za sigurnost hrane Irske, izjavio je da je Irska, kao i BiH, mala zemlja, te da mnogo pažnje polažu na sigurnost hrane.

"Pazimo na sigurnost hrane, ne samo zbog zdravstvene sigurnosti građana, nego i zbog osiguranja razvoja turizma i prehrambene djelatnosti", kazao je Elard te dodao da provedba propisa zaštite i sigurnosti hrane u Evropi nikada nije bila bolja, ali i pored toga, problemi se uvijek mogu pojaviti.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/U-BiH-nema-zarazenog-povrca

 

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (304)

Zajednički komentar Klintonove i Hejga o BiH izazvao burna reagovanja u RS.

Jovičić: Međunarodni pritisak.

Pavić: Napad zbog reforme pravosuđa

 Vilijam Hejg i Hilari Klinton

Vilijam Hejg i Hilari Klinton

BANJALUKA - Zajednički komentar američkog državnog sekretara Hilari Klinton i šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga, u kojem se Republika Srpska optužuje za blokadu institucija zemlje je netačan i površan, formiran na osnovu lažnih informacija o stanju u zemlji, ocenili su političari u RS.

Oni su konstatovali da ovaj komentar ne predstavlja objektivnu sliku o političkoj situaciji u zemlji, jer se na već "stereotipan način" RS kritikuje bez ikakvih argumenata.

- Institucije u zemlji su blokirane. Žestoka nacionalistička retorika i aktivnosti u entitetu Republika Srpska, kojima se osporava dejtonski okvir, rizikuju da BiH odvuku u prošlost - baš u trenutku kad njeni susedi napreduju ka evropskoj budućnosti - naveli su Klintonova i Hejg u komentaru, ističući da stvarne žrtve ove paralize nisu političari, nego građani.

- Želimo da BiH napreduje kao članica Evropske unije i NATO i da sukobi i patnje devedesetih godina zauvek ostanu u prošlosti, da se nikada ne ponove. Međunarodna zajednica mora da bude fokusirana na BiH i na region - dodali su oni u komentaru.

-------------------------------------------------------------------------------------

ODGOVOR
VEĆ pet godina BiH ide unazad. U proteklim mesecima taj trend se pogoršao i došlo je vreme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije - naveli su Klintonova i Hejg.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaž, za "Novosti", da je reč o klasičnom međunarodnom pritisku na Srpsku, a da su Klintonova i Hejg to činili i u prošlosti.

- RS nije remetilački, već stabilizirajući faktor u zemlji, koji vuče celu BiH na putu ka EU. Međutim, mnogima se očito to ne sviđa, pa uporno zatvaraju oči pred bezvlašćem i haosom u Federaciji BiH i govore loše o RS - ocenio je Jovičić.

Neshvatljivo je, kaže on, da u komentaru nema ni reči o antiustavnom ponašanju SDP, koja je pogazila ustavni princip konstitutivnosti naroda.

- Ipak, RS će se uvek boriti za očuvanje konstitutivnosti i principa rotacije pri izboru predsedavajućeg Saveta ministara BiH - rekao je Jovičić.

-----------------------------------------------------------------------------------------

PODRŠKA SORENSENU
NAŠA podrška Kancelariji visokog predstavnika u sprovođenju Dejtonskog sporazuma je čvrsta i nepokolebljiva, a SAD i Velika Britanija daće snažnu podršku i novom šefu delegacije EU u BiH Piteru Sorensenu - zaključili su Klintonova i Hejg.

Klintonova i Hejg su donekle izbalansirali komentar stavom da su opredeljeni za BiH, kao jedinstvenu državu sa dva energična entiteta i tri konstitutivna naroda.

--------------------------------------------------------------------------------------

Predsednik DNS Marko Pavić rekao je "Novostima" da nije slučajno to što se ovaj komentar pojavio u vreme dijaloga RS i EU o reformi pravosuđa.

- Reč je, zapravo, o nastavku pritiska na Srpsku, radi sprovođenja zahteva za unitarističkim uređenjem zemlje - smatra Pavić.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:Bez-argumenata-na-Srpsku

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (298)

        САРАЈЕВО, 7. ЈУНА (СРНА) - Агенција за безбједност хране у БиХ нема ниједан податак да су прехрамбени производи у БиХ затровани ешерихијом коли, изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције Сејад Мачкић.

        Мачкић је у паузи конференције о безбједности хране о теми "Анализа ризика у процесу обезбјеђења високог степена безбједности хране" рекао да још није познато у којим производима се налази узрочник ешерихије коли.


  Јовичић, Мачкић и Елард на конференцији за штампу..      

 "Морамо бити свјесни да знамо узрочника, али да не знамо у којим се производима налази. Због тога Агенција на основу лабораторијских података може говорити да ли се у неком производу налазе контаминанти који могу штетно дјеловати по здравље наших потрошача", истакао је Мачкић на конференцији за новинаре.

        У БиХ се према подацима надлежних лабораторија, наглашава Мачкић, смањује број отрованих путем хране, али и број хигијенски неисправних узорака и напоменуо да је на основу података у примјени политике о безбједности хране у 2010. години Свјетска здравствена организација оцијенила БиХ, од укупно 42 земље, као водећу у региону.

        Мачкић је нагласио да Агецнија за безбједност хране БиХ има пуну подршку свих институција у БиХ и подсјетио на 54 прописа које је донио Савјет министара БиХ који су веома важни за заштиту потрошача.

        "БиХ је потписница бројних споразума и морамо их поштовати. Све чинимо да усагласимо легислативу са ЕУ и друга питања како не би долазило до економских баријера", напоменуо је Мачкић и додао да се безбједност хране мора посматрати глобално, а не национално.

        Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић, који је и предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине која је директно надлежна над радом Агенције за безбједност хране БиХ, каже да имају одличну сарадњу и да су сви законски пројекти који су долазили од Агенције усмјерени у парламентарну процедуру.

        Јовичић је нагласио да ће и убудуће пружати несебичну подршку за даљи рад Агенције, њено материјално, техничко и кадровско оспособљавање с обзиром на све проблеме који се дешавају.

        Представник за безбједност хране из Ирске Рејмонд Елард је истакао да посао на безбједности хране захтјева сарадњу свих агенција и институција.

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (323)
 
 
 
SDA traži novu agenciju na nivou BiH

Slobodan Popadić | 06. 06. 2011.

BANJALUKA - Više od 80 agencija u Bosni i Hercegovini, nastalih uglavnom prenosom nadležnosti sa entiteta, za SDA nisu dovoljne, pa u poslednjim danima Saveta ministara BiH pokušavaju da proguraju još jednu. Ministarstvo bezbednosti BiH, na čijem čelu je i Sadik Ahmetović iz SDA, Savetu ministara predlaže izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Za borbu protiv ovih pošasti predviđa se formiranje posebne agencije u okviru ministarstva, dok je po postojećem zakonu za te poslove nadležno Finansijsko obaveštajno odeljenje (FOO) Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
 

Sumnjive transakcije iznad 30.000 KM

Prema postojećem zakonu, banke, pošte, fondovi, osiguravajuća društva, kazina i drugi dužni su da obaveste FOO SIPA o svim transakcijama ili klijentima koji na osnovu utvrđenih kriterijuma mogu biti sumnjivi sa aspekta pranja novca ili finansiranje terorizma. Između ostalog, sumnjiva je svaka gotovinska transakcija veća od 30.000 KM. Nakon toga, FOO sastavlja izveštaj o sumnji u krivično delo s predlogom mera koje u istrazi treba preduzeti nadležno tužilaštvo.

Osim što se radi o još jednom telu u BiH, za predstavnike RS, kako se saznaje, sporno je i to što se na ovaj način, na mala vrata, pokušava nastaviti reforma policije, koja je odavno za Republiku Srpsku “završena stvar”. Ipak, u MUP RS kažu da ne žele da komentarišu ovakve poteze. Kako nezvanično saznajemo, budno prate sve što traži Ahmetović i spremni su da se politički bore protiv toga ako bi ideja prerasla u nešto konkretnije. Ministar Sadik Ahmetović za „EuroBlic“ kaže da su neosnovane tvrdnje o prenosu nadležnosti i nastavku reforme policije jer je “oblast borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma već preneta na nivo BiH”.

- Jedini cilj je da budemo bolji u ovoj oblasti. BiH je država u članstvu Saveta Evrope, koji ima institucije koje rangiraju države iz oblasti borbe protiv kriminala i terorizma. Pogubno je za bilo koju državu kada joj rejting pada i kada dođe na neke liste koje su loš pokazatelj za eventualne strane investicije u BiH - objašnjava Ahmetović.

Na pitanje da li to znači da postojeće odeljenje unutar SIPA, koje radi na ovoj problematici, nije dovoljno dobro, Ahmetović kaže da je problem što odeljenje “nema dovoljno stručnjaka”. Podatke o radu ovog odela nismo dobili ni od SIPA.

- Zaposlene u tom odeljenju ograničava Zakon o policijskim službenicima BiH po kome svi moraju da imaju policijske činove. To znači da ne možemo da zaposlimo stručne ljude iz oblasti bankarstva, računovodstva... koji bi na kompetentniji način mogli da rade na ovoj problematici - kaže Ahmetović i dodaje da se na ovakvim izmenama zakona počelo raditi nakon terorističkog akta u Bugojnu. On otkriva da je na prošloj sednici Saveta ministara sam tražio da se o izmenama zakona ne glasa jer je osetio da nema potrebne podrške kolega.  

- Potrebne su dodatne konsultacije. Nadam se da će ovaj ili neki sledeći Savet ministara izmeniti zakon - kaže Ahmetović.

Međutim, i da ovakve izmene zakona i prođu u Savetu ministara, tu bi bio njihov kraj.

------------------------------------------------------------------
Poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Slavko Jovičić poručuje Ahmetoviću da se “džaba trudi jer takve ideje neće proći u parlamentu”.

- Dosta je više predlaganja raznih agencija kada ni postojeće nisu stavili u funkciju. Izgleda da je bitno samo da je na nivou BiH, pa šta god bilo, od udruženja ribolovaca do poslastičara i konobara - kaže Jovičić.

 
Autor sjovicicslavuj | 24 Maj, 2011 | read_nums (485)

 

BANJALUKA 24. 05. 2011

Lagumdžija „devedesetki" nudi ključne fotelje

Uslov - Lider SDP-a obećao HDZ-u 1990. mesto predsedavajućeg Saveta ministara pod uslovom da Ljubićeva stranka prekine saradnju sa HDZ-om BiH

NEPRISTOJNA PONUDA ...  Zlatko Lagumdžija ubeđuje Božu Ljubića da napusti koaliciju sa HDZ-om BiH

 

Kada nije uspeo da razvali sporazum SDS-a i SNSD-a o zajedničkom delovanju na nivou BiH, lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija okrenuo se rasturanju koalicije dva HDZ-a!

Izvor Pressa RS blizak hrvatskim političkim strankama tvrdi da Lagumdžija svim silama nastoji da predsednika HDZ-a 1990 Božu Ljubića iščupa iz koalicionog zagrljaja sa HDZ-om BiH. Prema njegovim rečima, lider SDP-a Ljubićevoj stranci nudi mesto predsedavajućeg samo da bi rasturio njen savez sa HDZ-om BiH Dragana Čovića. Kako saznajemo, ta ponuda zapravo je upućena potpredsedniku „devedesetke" Martinu Ragužu kojem Lagumdžija obećava fotelju predsedavajućeg ako se otarasi „čovićevaca".

Perfidna igra

- Lagumdžija je praktično odustao od mesta predsedavajućeg jer je shvatio da nema šanse da za to dobije podršku poslanika iz RS. Međutim, da ne bi otvoreno priznao poraz „platformaške" politike, zbog koje više od sedam meseci nije formirana vlast na nivou BiH, on želi da izvuče Ljubića iz Čovićevog zagrljaja i razvali dogovor dva HDZ-a. Tako bi sebe predstavio kao pobednika, jer vlast na nivou BiH ne bi bila formirana po principu „dva plus dva plus dva", odnosno uz podršku SDP-a i SDA, dva HDZ-a i SDS-a i SNSD-a - kaže naš sagovornik.

On ističe da bi u tom slučaju deo skupštinske većine iz Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pored „platformaša" okupljenih oko SDP-a, među kojima su SDA, HSP i Narodna stranka „Radom za boljitak", činili još HDZ 1990. i verovatno DNZ BiH.

- Ako Lagumdžija uspe u svojoj nameri, odgovornost za formiranje vlasti na nivou BiH bila bi prebačena na poslanike SNSD-a i SDS-a. Lagumdžija će tražiti od lidera SNSD-a i SDS-a Milorada Dodika i Mladena Bosića da podrže Martina Raguža, čime će ih dovesti u prilično nezahvalnu situaciju. Ako Dodik i Bosić ne pristanu na tu varijantu, već i dalje budu insistirali na tome da predsedavajući Saveta ministara bude iz HDZ-a BiH, kao stranke sa najvećom podrškom u hrvatskom biračkom telu, biće označeni kao direktni krivci za to što vlast nije formirana - kaže naš izvor.

Prema njegovim rečima, Dodik i Bosić u takvom razvoju događaja našli bi se pod baražnom „paljbom" federalnih medija koji bi ih okrivili za zastoj u BiH i označili kao „veće katolike od pape" ukoliko ne budu želeli da podrže Raguža.

- Lagumdžijina igra je veoma perfidna. Ako Ljubić nasedne na njegovu priču, što nije nemoguće zbog netrpeljivosti koja stalno tinja između dva HDZ-a, Lagumdžija će sebi ponovo obezbediti multietnički ogrtač. Međutim, pitanje je da li će SDS i SNSD podržati Raguža kao kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara, naročito ako bi neko od eventualnih ministara iz reda Hrvata bio iz proustaškog HSP-a - smatra naš sagovornik.

Ipak, dodaje naš izvor, ne treba isključiti ni varijantu da će i Čovićev HDZ podržati Raguža, ali će Lagumdžija tada sigurno tražiti jedno ministarsko mesto za Hrvata iz njegove stranke, što bi ponovo moglo da zakoči ceo proces.

Kako bilo, loptica je trenutno u dvorištu Predsedništva BiH, koje u roku od 15 dana treba da predloži mandatara za Savet ministara. Ako Predsedništvo konsenzusom predloži mandatara, to će značiti da je postignut dogovor.

-------------------------------------------------------------------------

SDS I SNSD Za Raguža ako je i HDZ BiH saglasan s njegovim imenovanjem

Konsenzusom do mandatara!

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da ova stranka neće biti protiv Martina Raguža ako on bude kandidat dva HDZ-a.

- Ako se Ljubić i Čović dogovore da Raguž bude njihov kandidat, mi nećemo imati ništa protiv. U svakom slučaju, članovi Predsedništva BiH konsenzusom treba da dođu do imena mandatara - poručuje Jovičić.
------------------------------------------------------------------
Isto misli i poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, koja kaže da SDS očekuje da Predsedništvo BiH konsenzusom predloži predsedavajućeg Saveta ministara BiH.
- Očekujemo da se pri tome ispoštuje princip rotacije i većinska izborna volja hrvatskog naroda, a svako preglasavanje srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića značiće gubljenje vremena i dalje produbljivanje krize - jasna je Pandurevićeva.
-------------------------------------------------------------

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović odbacuje mogućnost da će SDP BiH imati glavnu reč u izboru kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara BiH. On ističe da je dogovor dva HDZ-a na koji su nuždom naterani zbog majorizacije hrvatskog naroda veoma čvrst.

'Ljubićevci' se sakrili

- O imenu mogućeg kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara BiH zajedno će odlučiti organi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 i na tu odluku neće uticati niko sa strane, a pogotovo ne Lagumdžija - kaže Jović.

Međutim, da se nešto dešava iza kulisa razgovora o formiranju vlasti potvrđuje i činjenica da niko iz Ljubićeve stranke nije bio raspoložen da komentariše tvrdnje našeg sagovornika. Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar kratko je rekao da je u Splitu i da ne može da govori o imenu mogućeg mandatara, kao i većina funkcionera ove stranke koji su se pravdali zauzetošću i sastancima ili su bili nedostupni. 

Darko Momić

 http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/ SDP razvodi dva HDZ-a!

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2011 | read_nums (679)

 

 BANJALUKA 19. 05. 2011

Pašalić srušio laži Eve Tabu

Proterano 830.000 Srba ...

Haški tribunal kao validan dokaz prihvatio Pašalićevu ekspertizu da je iz 109 opština na početku rata u Bosni domove napustilo dva miliona ljudi, od čega čak 830.000 Srba

PONOSAN NA POBEDU U HAGU... Stevo Pašalić

 

Srpski demograf Stevo Pašalić u Hagu je srušio tvrdnje Amerikanke Eve Tabu da su Srbi tokom prethodnog rata u BiH sprovodili etničko čišćenje, što je bio „krunski dokaz" na osnovu kojeg su visokim političkim i vojnim zvaničnicima RS pred ovim sudom izrečene drakonske zatvorske kazne!

Naime, Sudsko veće je u postupku protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Miće Stanišića prihvatilo Pašalićevu demografsku ekspertizu i uvrstilo je u validne dokaze, čime su praktično demantovani navodi iz izveštaja Tabuove.

---------------------------------------------------------------------

Tabu računala 20 opština

Da zlo bude veće Tabuova se u svojim izveštajima veoma malo bavila migracijama srpskog stanovništva u BiH, a u izveštaju rađenom po nalogu haškog tužilaštva za suđenje Mići Stanišiću obuhvatila je samo migracije stanovništva u 20 opština na koje se odnosi optužnica.

Profesor Pašalić je u demografskom izveštaju o migracijama u BiH tokom poslednje dve decenije, koji je nekoliko dana obrazlagao pred sudom u Hagu, naveo da je od početka devedesetih godina prošlog veka oko dva miliona stanovnika BiH pokrenuto iz svojih domova u 109 tadašnjih opština.

- Od tog broja proterano je oko 830.000 Srba, oko 795.000 Bošnjaka i oko 350.000 Hrvata. To su podaci o kretanju stanovništva u svim opštinama u BiH - kaže Pašalić.

Profesor Pašalić, koji je od 7. do 15. maja svedočio pred Haškim tribunalom, za Press RS kaže da je bio ponosan kada su ga advokati Miće Stanišića pre dva dana obavestili da je sudsko veće potpuno prihvatilo njegovo svedočenje i izveštaj koji je uradio.

- Haško tužilaštvo je pre više od deset godina kao eksperta angažovalo Evu Tabu iz Vašingtona. U svim dosadašnjim postupcima pred sudom su uvažavani njeni nalazi. Ovo je prvi put da je neko sudsko veće prihvatilo izveštaj nekog drugog demografa - kaže Pašalić.

On objašnjava da između njegove i ekspertize Eve Tabu postoji ogromna razlika, ističući da je uspeo da dokaže da stvari nisu crno-bele kada je reč o demografskim kretanjima u BiH, kako je to prikazivala Tabuova.

- Ona je svoje izveštaje bazirala na primerima samo nekoliko opština u RS. U tim opštinama je zabeležena velika migracija nesrpskog stanovništva, pa je ona podgrejavala tezu da je u tim opštinama izvršeno etničko čišćenje. Tabuova je u izveštaju o migracijama u Bijeljini navela da je iz te opštine iseljeno 24.000 Bošnjaka, i ne pominjući da je, s druge strane, u tu opštinu u ratnom vihoru došlo čak 39.000 proteranih Srba. Odakle su oni došli? Pa nisu valjda pali s Marsa? - pita Pašalić.

Prema njegovim rečima, sudsko veće je uvažilo njegove tvrdnje da je u BiH tokom ratnih dešavanja došlo do etničko-teritorijalne homogenizacije.

- Nisam negirao da je u BiH bilo proterivanja, odnosno deportacije, ali je uvažena moja teza da su migracije stanovništva bile rezultat etničke i i teritorijalne homogenizacije. Brojno stanovništvo je bez prisiljavanja napuštalo svoje domove i selilo se tamo gde se osećalo sigurnije. Na kraju krajeva, naveo sam svoj lični primer. Iako me niko pod prisilom nije naterao na to, ja sam napustio Zenicu i preselio se u Bijeljinu, jer se nisam osećao sigurno. Tako je bilo sa ogromnim brojem pripadnika sva tri naroda - kaže Pašalić.

-----------------------------------------------------------------

Simić: Sit sam lupetanja Eve Tabu!

Pravni ekspert iz Banjaluke koji je svojevremeno pred Haškim tribunalom branio neke optuženike, Krstan Simić, kaže da je dobro što je sudsko veće u postupku protiv Miće Stanišića prihvatilo demografsku ekspertizu koja pobija „lupetanja" Eve Tabu.
- Ja nisam mogao da slušam šta je sve ta žena govorila pred Tribunalom! Međutim, bez obzira što je sudsko veće prihvatilo Pašalićevu ekspertizu kao dokaz, pitanje je kako će se poneti prilikom donošenja presude. Moguće je da opet kao merodavnije prihvati mišljenje Taubove, a onda se zna kakva će biti presuda - upozorava Simić.

----------------------------------------

O SRBIMA NI SLOVA! ... Eva Tabu, američki ekspert za migracije
 

 

 

 

 

Jovičić: Hag je licemeran!

Njegovo mišljenje deli i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, koji kaže da se naježi svaki put kada čuje tvrdnje iz Sarajeva da je više od 100.000 Srba dobrovoljno napustilo taj grad.

- Ja bih verovatno dobrovoljno napustio Sarajevo, ali nisam mogao pošto su me više od 44 meseca držali u logorima. Zato mi je drago da je uvaženo mišljenje i ekspertiza profesora Pašalića, ali plašim se da je ona došla prekasno. Haški tribunal je pokazao licemerje, jer je ekspertizu koja pobija sve dosadašnje tvrdnje o etničkom čišćenju uvažio pošto je osudio desetine Srba i tek kada je u svetskim okvirima formirana slika o Srbima kao lošim momcima. Nažalost, ne verujem da će ta ekspertiza pomoći ni Mići Stanišiću, niti bilo kome od preostalih haških optuženika - smatra Jovičić.

Darko Momić

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/Pasalic srusio lazi Eve Tabu.html

Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2011 | read_nums (503)
 
        САРАЈЕВО, 6. МАЈА (СРНА) - Одлука Суда у Стразбуру у случају Абдуладхима Мактоуфа је највећа бламажа правосудних институција и цијелог судства БиХ и Република Српска је потпуно у праву што тражи референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, сматра посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић.

        "Ова одлука је доказ да је РС и њен предсједник Милорад Додик потпуно у праву када тражи референдум на коме ће се грађани изјаснити о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Јовичић Срни.

        Он је упитао "шта сада када је Суд у Стразбуру у предмету Мактоуф донио одлуку да су повријеђена његова људска права, а да несрећа буде још већа у питању је страни држављанин".

        Јовичић је подсјетио да је још 2008. године у три наврата поставио посланичка питања да му Министарство правде БиХ, Уставни суд и Суд БиХ одговоре како је могуће да се ретроактивно примјењују закони који нису били на снази у вријеме извршења кривичног дјела.

        "Двије 'најјаче` правосудне институције Суд и Уставни суд БиХ практично су незаконито и противуставно доносили многе пресуде, поготово када је ријеч о ратним злочинима", рекао је Јовичић и додао да никада, нажалост, није добио одговор на та питања, али су увијек била реаговања да се политичари не смију мјешати у рад провосудних институција.

        Он је нагласио да ће, када се буде формирала власт на нивоу БиХ, поново поставити ова питања, али овај пут ко ће одговарати што ће се поново на десетине поступака који су вођени пред Судом БиХ поново морати водити због ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ.

        Јовичић каже да ће инсистрирати на томе да му се дају одговори "хоће ли ико икада у овој земљи одговарати за своје грешке", на које је на вријеме указивао.

        Европски суд за људска права у Стразбуру прихватио је апелацију Абдуладхима Мактоуфа осуђеног због ратног злочина у Травнику и наложио поновно суђење, сазнаје Срна у Бриселу. Суд је образложио да је Мектоуфу повријеђено право на поштено суђење, јер су Суд БиХ и Уставни суд БиХ заузели погрешно становиште да је Кривични закон БиХ блажи од Кривичног закона бивше СФРЈ који је био на правној снази у тренутку извршења кривичних дјела.

        Мактоуф, поријеклом из Ирака, осуђен је у априлу 2006. године на пет година затвора јер је 1993. помогао припадницима јединице "Ел муџахид" која је била у саставу Трећег корпуса Армије БиХ у незаконитом хапшењу, затварању и отмици пет цивила хрватске националности.

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2011 | read_nums (532)

 

 

Niko ne razgovara o vlasti na nivou BiH
N. Krsman - 03.05.2011 

SARAJEVO - Stranački razgovori zamrznuti su kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, a sudeći po izjavama u političkim partijama u BiH nema naznaka kada će biti nastavljeni.

-----------------------------------------

"Stranke platforme razmišljaju kako nelegalno formiranje vlasti s federalne prenijeti na državnu razinu, stranke iz Republike Srpske zaokupljene su prijetnjama sankcijama međunarodne zajednice zbog odluke o referendumu, a hrvatske stranke su promatrači jer nemaju kapacitet da nešto pokrenu", kazao je juče Veso Vegar, v.d. generalnog sekretara HDZ 1990.

On za ovakvo stanje smatra odgovornim međunarodnu zajednicu, koja je, kako tvrdi, svojim odlukama na neustavan način dovela vlast u Federaciji BiH, a sada nastavlja s prijetnjama u Republici Srpskoj, zbog, kako je rekao, navodnog rušenja institucija države.

"Niko više ni sa kim ne razgovara o formiranju vlasti na državnoj razini. U FBiH prijeti nova kriza ako visoki predstavnik ne suspendira svoju odluku kojom je omogućio da funkcionira Dom naroda, koji tek treba da se formira sukladno Ustavu i zakonu", naglasio je Vegar.

--------------------------------------------------------

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, smatra da su iscrpljeni svi rokovi i svi razlozi za neformiranje vlasti na nivou BiH nakon izbora održanih 3. oktobra prošle godine.

"Jedino racionalno razmišljanje je da se hitno mora formirati Vijeće ministara u interesu i entiteta te svih naroda i građana BiH. Iako sada nema kontakata među strankama o formiranju vlasti, očekujem da će ih uskoro biti jer nijedan argument koji smo čuli da ima prepreka za to ne stoji, pa ni onaj da je nelegitimna vlast u FBiH. Oni koji to tvrde uskoro će vidjeti i Dom naroda FBiH u punom kapacitetu", kazao je Genjac.

On ne smatra da će formiranje vlasti na nivou BiH dodatno zakomplikovati situacija u RS nakon odluke o referendumu.

"I oni koji su doveli do ove odluke znaju da su udarili u temelje Dejtonskog sporazuma i da to ničemu ne vodi. Vlast na nivou BiH potrebna je i njima, pa vjerujem da ćemo i taj posao završiti vrlo brzo jer drugog izlaza nema", rekao je Genjac.

----------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je vlast na nivou BiH mogla biti formirana u roku 10 dana što se tiče stranaka iz RS.

"To što SDP BiH uz podršku SDA negira Ustav i konstitutivnost naroda pa eliminiše legitimne predstavnike Hrvata problem je FBiH. Mi ne branimo interese dva HDZ-a, ali ako se to sada pusti mi nećemo imati predsjedavajućeg iz reda Srba narednih 100 godina. Jasno smo rekli koja ministarstva tražimo u Savjetu ministara i šta hoćemo, dakle nije problem u RS", rekao je Jovičić koji smatra da referndum u RS nema nikakve veze s formiranjem vlasti na nivou BiH jer je to unutrašnja stvar tog entiteta.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma bh. parlamenta počela je 30. novembra, a svi pokušaji za dogovor dosad su propali.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Niko-ne-razgovara-o-vlasti-na-nivou-BiH

Autor sjovicicslavuj | 28 April, 2011 | read_nums (596)

Datum: 27.04.2011
Autor: Глас Српске

 

 БAЊAЛУКA - Представници бораца, породица погинулих и несталих и логораша Републике Српске позвали су грађане РС да не потписују петицију за оснивање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима почињеним на простору некадашње СФРЈ (РЕКОМ), јер тај пројекат није добронамјеран и искрен.

- Подржавамо идеју, али тим пројектом не може да руководи морално компромитована особа као што је директор Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић - рекао је предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић.

Он је додао да је Кандићева замислила да судске пресуде за ратне злочине буду коначно мјерило за утврђивање чињеница о протеклом рату, а онда би Срби извукли дебљи крај јер Суд и Тужилаштво БиХ углавном њих процесуирају.

---------------------------------------------------------------------

- Ово је још једна од подвала свјетских центара моћи и неких земаља окружења - саопштили су у Борачкој организацији РС и позвали грађане да не потпису петицију.

----------------------------------------------------------------------

Регионална кампања прикупљања милион потписа за оснивање РЕКОМ-а почела је у уторак у Београду, Сарајеву, Љубљани, Загребу, Бањалуци, Приштини, Скопљу и Подгорици и трајаће до 6. јуна.

Јовичић

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је да РЕКОМ не може помирити народе и оцијенио га као "богаћење појединих на трагедији народа".

Ж. До.

 http://www.glassrpske.com/vijest/Lose-namjere-Kandiceve-i-REKOM-a.

Autor sjovicicslavuj | 27 April, 2011 | read_nums (493)

        
 
        САРАЈЕВО, 27. АПРИЛА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић осудио је оснивање Коалиције за регионалну комисију за утврђивање чињеница о ратним злочинима почињеним од 1991. до 2001. године на простору бивше Југославије /РЕКОМ/, јер је то "богаћење појединих на трагедији народа".

        "Ако икада дође такав закон у парламент БиХ, учинићу све да никада не добије подршку од српских посланика", изјавио је Јовичић Срни, додавши да су организације попут оне коју води Наташа Кандић највише допринијеле да се "потпуно препарира истина о претходном рату" и да се са безброј лажи потпуно исфабрикује сасвим друга истина која "одговара њеним спонзорима и бјелосвјетским лобистима" који су све учинили да права истина никад не изађе на свјетлост дана.

        Јовичић је рекао да би акцију прикупљање милион потписа подржао да је воде представници жртава, али када их воде само они који узимају паре од странаце и желе да се обогате на крви и патњи народа који су страдали у претходном рату, онда то осуђује.

        "Нема помирења међу народима док то не ураде жртве. Могуће је постићи неко повјерење, али РЕКОМ не може помирити народе", истакао је Јовичић, додавши да је Наташа Кандић учинила много ствари против српског народа, а својим активностима је извршила његову потпуну сатанизацију.

        Јовичић је нагласио да је Кандићева сада око себе окупила бројне невладине организације које узимају паре од разних међународних организација.

        Он је навео да подржава организације у Републици Српској које су против ове петиције, те позвао логораше, породице погинулих и борачку организацију да да не учствују у њеном потписивању.

        Регионална кампања прикупљања милион потписа за оснивање РЕКОМ-а јуче је почела у Београду, Сарајеву, Љубљани, Загребу, Бањалуци, Приштини, Скопљу и Подгорици и трајаће до 6. јуна.  

Autor sjovicicslavuj | 27 April, 2011 | read_nums (525)

Autor: Dobrila Majstorović   
srijeda, 27 april 2011

rojs2Da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, dokazao je penzionisani hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs, koji je, izritiran sve glasnijim najavama o podizanju optužnice protiv njega i njegovih saboraca zbog zločina nad srpskim narodom u akcijama "Maestral" i "Južni potez", priprijetio Republici Srpskoj da će on lično formirati snage i osloboditi Banju Luku, jer ionako istorijski pripada Hrvatskoj. Komentarišući medijske napise o istragama za zločine Hrvatske vojske u Republici Srpskoj s akcentom na akcije "Južni potez", Ćesić je potvrdio da je učestvovao u tim akcijama i da je Mrkonjić Grad bio posljednja operacija Hrvatske vojske.

- Nikada ne bi došlo do Dejtonskog sporazuma da nije bilo hrvatskih snaga - smatra bivši poslanik u Hrvatskom saboru, koga tamošnji mediji sve češće dovode u vezu s brojnim nezakonitim poslovima i ratnim profiterstvom.

Rojs se nije zaustavio samo na prijetnjama, već je srpskom narodu poručio da nikada ne bi imali Republiku Srpsku da nije bilo predsjednika svih Hrvata Franje Tuđmana, ministra Gojka Šuška i komandnog generala Ante Gotovine. On je istakao da, ako treba da se sudi učesnicima tih akcija, onda da to učine hrvatski sudovi i ponovio da se ne odriče svih tih akcija.

---------------------------------------------------------------------

Predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz, "Fokusu" je kazao da je Rojs, u stvari, samo glasno rekao ono što u ovom trenutku, poslije presuda Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, misli dobar dio Hrvatske.

On je podsjetio da je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u nekoliko navrata otvoreno poručivao da će uskoro popiti kafu u oslobođenoj Banjoj Luci, te da su regularne hrvatske snage u jesen 1995. godine stigle nadomak krajiške ljepotice.

- Moram se složiti s Rojsom i priznati da su, Tuđman, Šušak, Gotovina i njima slični zaista jednim dijelom zaslužni za stvaranje Republike Srpske. Srpski narod je na samom početku krvavog rata na prostoru bivše SFRJ srcem krenuo u očuvanje vještačke tvorevine Jugoslavije, dok je ostalima jedini cilj bilo stvaranje nacionalno čistih državnih zajednica. Kada smo vidjeli kuda to sve ide, shvatili smo da nam je jedini uslov za opstanak stvaranje Srpske i nema tog Rojsa ili nekog drugog ko bi nam je danas mogao oduzeti - poručio je Ćurguz i naglasio da su vlasti RS to jasno poručile i bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je na samom kraju svog mandata poručio da će, u slučaju bilo kakvog pokušaja osamostaljenja Srpske, pokrenuti vojsku i zauzeti Posavinu. Prema njegovim riječima, Ćesićeva frustracija potpuno je razumljiva, jer je Haški tribunal u presudama Gotovini i Markaču otvorio Pandorinu kutiju, čiji sadržaj nikako ne odgovara Hrvatskoj, koja ima čega da se stidi jer je, po drugi put u 20. vijeku, odgovorna za etničko čišćenje i genocid nad srpskim narodom.

 ---------------------------------------------------------------

Guranje pod tepih bolnih i mučnih činjenica, po mišljenju poslanika SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH i bivšeg komandanta jedinice u sastavu VRS Borislava Bojića, nikome neće donijeti dobro, a sasvim sigurno neće uticati na uspostavljanje dobrih odnosa na relaciji Banja Luka - Zagreb. Ćesićeve prijetnje, smatra Bojić, ne bi trebalo gledati i doživljavati samo kao puko naklapanje izrečeno u afektu, jer ono "što ljute glave govori, hladne glave misli".

- Rojs je ovim još jednom potvrdio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i da su njene regularne vojne snage počinile užasne zločine na području Republike Srpske. Za to neko treba da odgovara - rekao je Bojić.

--------------------------------------------------

Njegov kolega iz stranačkih klupa, poslanik SNSD Slavko Jovičić, ocijenio je nedobronamjernim najnovije medijske istupe penzionisanog generala Ljube Ćesića Rojsa i naglasio da u ovom trenutku, kada razumne političke figure s obje strane rijeke Save pokušavaju da izglade i unaprijede odnose dva naroda - srpskog i hrvatskog - nikom ne treba povratak u prošlost i zveckanje oružjem.

- Mene bi, moram priznati, više iznenadilo da je Rojs predložio jačanje privredne ili bilo kakve druge saradnje Zagreba i Banje Luke, nego što je ovo rekao. Rojs pripada političkom establišmentu, koji je zalutao iz nekog drugog vremena i koji je mislio da se sve može riješiti silom, protjerivanjem ili pokrštavanjem srpskog naroda. Sreća, pa takvi danas više nemaju gotovo nikakav uticaj u hrvatskoj politici - smatra Jovičić i poručuje Rojsu da, ako je već toliko željan ratovanja, uzme oružje i ode u neku od arapskih zemalja, u kojima bjesne neredi i sukobi.

Ćesić je jedan od generala Hrvatske vojske, među kojima su i Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, koje su prijavile vlasti Srpske tereteći ih za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom operacija "Maestral" i "Južni potez" 1995. godine. Među njima je i nekoliko generala i viših oficira HVO.

-------------------------------------------------------------

PEJIĆ Rojs baštini tekovine NDH

Profesor istorije na banjolučkom Filozofskom fakultetu Ranko Pejić "Fokusu" je kazao da je i poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić, baš kao i Ljubo Ćesić Rojs, smatrao da Banja Luka istorijski pripada Hrvatskoj.

- Pavelić je namjeravao Banju Luku pretvoriti u administrativni centar NDH, a jedno vrijeme u gradu na Vrbasu bila je smještena komanda žandarmerije NDH. Geostrateški Banja Luka je tada bila veoma važna ustaškoj vlasti, a svjedoci smo, devedesetih godina prošlog vijeka zvanični Zagreb htio je da ovaj dio BiH pripoji Hrvatskoj. Izjavom da će silom pokušati da zauzme Banju Luku, Rojs je jedino dokazao da on i danas baštini tekovine NDH, najmračnije stranice hrvatske istorije - zaključio je Pejić.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2011 | read_nums (914)
Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2011 | read_nums (4330)
Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2011 | read_nums (1532)
Autor sjovicicslavuj | 18 April, 2011 | read_nums (543)

Autor: Biljana Gagula   
ponedjeljak, 18 april 2011

Budući da takozvanim platformašima, okupljenim oko SDP BiH, ni sedam mjeseci nije bilo dovoljno da formiraju vlast na nivou BiH i to bez SNSD i obje HDZ, krajnje je vrijeme da se pristupi formiranju matematičke koalicije.

Stav je ovo dijela SDA koji više ne može da gleda kako lider ove stranke, Sulejman Tihić, igra onako kako šef SDP, Zlatko Lagumdžija, već mjesecima svira. Kako saznajemo, u SDA postoji struja, manje naklonjena Tihiću, koja se plaši da će sutra njihova stranka biti majorizirana od strane SDP, kao što to pokušavaju da urade s dvije HDZ, uprkos činjenici da su te stranke na prethodnim izborima dobile apsolutnu podršku hrvatskih birača. Iz tog razloga, kako tvrdi naš sagovornik blizak dešavanjima, ne iznenađuju razmišljanja jednog broja članova SDA da se vlast na nivou BiH formira bez SDP.

------------------------------------------------------------

Da se nešto čudno iza brda valja, dao je naslutiti i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH koji je prilikom nedavne posjete Banjoj Luci otvoreno rekao da bi bilo dobro da u buduću vlast na nivou BiH uđu obje HDZ.

- Mislim da se tu može ići po formuli dva naprema jedan, odnosno dva predstavnika da budu iz dvije HDZ i jedan Hrvat iz ovoga što zovemo platformaši. To bi bila stabilna vlast na nivou BiH i nadam se da će biti tako - rekao je Izetbegović i dodao da će se o tome uskoro razgovarati na sastanku predstavnika SNSD, SDA i SDP.

----------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH smatra da se vlast u BiH nije formirala samo zato što je SDP isključiv i što neće da prihvati realnost da se poštuje Ustav BiH i ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH.

- Ako se SDA i SDP dogovore s dvije HDZ mi dolazimo odmah da formiramo vlast. Vlast bi se mogla formirati bez SDP, samo ako bi SDA htjela. SDA igra dvostruku ulogu, podržava SDP, a daje političke izjave da je moguće i na drugi način formirati vlast. Ako je moguće na drugi način, a jeste, onda neka riješe sa SDP ako su s njima.

Vlast nije moguće formirati na ovaj način, ako nisu s njima, onda je sve moguće, uz istovremeno uvažavanje legitimnih prava dvije HDZ - naglasio je Jovičić.

-------------------------------------------------------

Ivan Musa, predsjednik HKDU, smatra da Hrvatima nema šta da predlaže ili nudi bilo koja struja iz SDA, jer su i oni platformaši.

- Hrvatima legitimno pripada njihov dio u vlasti i nemaju iz SDA šta nama da nude ili određuju procente. Naš stav je poznat i legitimni predstavnici Hrvati su jedino u dvije HDZ - rekao je Musa i dodao da bi prijedlog SDA bilo vraćanje na nešto što nema veze sa dosadašnjom politikom.

Musa je naglasio da bi vlast bez SDP BiH bila moguća i da bi se tek onda došlo do matematičke koalicije.

--------------------------------------------------------------------

Svetozar Pudarić, predsjednik GO SDP, kaže da se vlast u BiH na svim nivoima može napraviti bez SDP.

- SDP ne zanima vlast bez jasnog programa. Koja god se vlast napravi, a nema jasan program šta će raditi u narednom periodu, mi u njoj nećemo biti. Kada govorimo o matematičkim koalicijama, mi ne uslovljavamo da taj program bude kao naš partijski, ali buduća vlast mora znati šta će raditi u naredne tri i po godine, a ne da se snalazi od prilike do prilike - rekao je Pudarić.

--------------------------------------------------------

Nenad Stevandić, član GO SDS kaže da SDS nema problem da prihvati kompromis unutar drugih naroda ili entiteta.

- Ako se bošnjački narod nađe u kompromisu sa strankama koje su platformaši ili nisu i ako se hrvatski predstavnici usaglase da podijele odgovornost između onih Hrvata, koji su u HDZ i onih koji su u platformašima, za nas to neće predstavljati opterećujući faktor. U ovom momentu, partije iz RS i SDS sa svojim stavovima jesu stabilizirajući faktor BiH - naglasio je Stevandić.

----------------------------------------------------------------------

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, kaže da njihova stranka neće učestvovati u vlasti i da ostaje u opoziciji.

- To je stav o kojoj treba da se izjasne SDA, SNSD i stranke koje će činiti većinu. Mi ne učestvujemo u razgovorima o formiranju vlasti, mi smo opozicija - rekao je Ivanić.

http://www.fokus.ba/:matematiki-izlaz-iz-pat-pozicije:u-fokusu

 

Autor sjovicicslavuj | 15 April, 2011 | read_nums (568)

        САРАЈЕВО, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић незадовољан је казнама које је Хашки трибунал данас изрекао тројици хрватских генерала за злочине над Србима у Крајини 1995. године, али сматра добрим што је потврђено да је почињен злочин над Србима те да су у њега били укључени хрватска држава и њено руководство.

        "Ако се за нешто у овој пресуди може рећи да је добро, то је чињеница да је дефинитивно потврђена истина да је почињен злочин над Србима у Хрватској и да је у њега била укључена држава Хрватска на челу са тадашњим предсједником Фрањом Туђманом, што се јасно види из образложења пресуде Маркачу и Готовини", рекао је Јовичић Срни.

Он је истакао да су у поступку против хрватских генерала Анта Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака недвосмислено доказани злочини које је хрватска држава са својом влашћу на челу починила над Србима, што је побројано и у пресуди Готовини и Маркачу.

"Кључно је питање, без обзира на висину изречених казни, шта ће то донијети, шта ће користити Србима који су протјерани из Хрватске и сада се налазе широм свијета, а у највећем броју у Републици Српској и Србији", питао је Јовичић.

Према његовим ријечима, ово је само морална сатисфакција за протјеране преживјеле Србе и ништа друго.

"Они се не могу вратити, све им је уништено, изгубили су конститутивност као народ и сведени су на националну мањину. Пресуда ништа није ријешила да људима који су преживјели ове злочине буде боље", закључио је Јовичић.

Он је изненађен и разочаран што и Чермак, за којег каже да је имао велику улогу у пројекту протјеривања Срба и етничког чишћења Хрватске, није осуђен.

"Међутим, Суд је тако пресудио и као легалиста поштујем ту пресуду", рекао је Јовичић.

        Хашки трибунал данас је првостепеном пресудом осудио хрватске генерале Анту Готовину на 24 године затвора, а Младена Маркача на 18 година за злочине над Србима у Крајини почињене у току и послије акције "Олуја" 1995. године, док је Ивана Чермака ослободио свих оптужби.                                                        
     
    My picture!

Kategorije

Arhiva