Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (372)
Dan & noć

D. MAJSTOROVIĆ | 13.04.2009 

Građane BiH neko gadno laže, a vrijeme će pokazati da li to rade međunarodne antiterorističke agencije i organizacije, koje tvrde da je BiH bezbjedno utočište za radikalne islamiste ili domaće službe, poznate po stalnim i glasnim negacijama svih mogućih upozorenja o postojanju veza sa ekstremnim grupacijama.

Ovo je "Fokusu" rekao član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije parlamenta BiH Slavko Jovičić, koji se osvrnuo na najnovije informacije OBA o bezbjednosnoj situaciji u BiH tokom prošle godine.

Naime, federalni mediji objavili su da je u zvaničnoj informaciji Ministarstvo bezbjednosti BiH navelo podatke OBA o tome da u prošloj godini u BiH nije izvršeno nijedno krivično djelo koje bi se moglo smatrati međunarodnim terorizmom.

- Prvo, takva informacija je čista glupost, jer ne može Ministarstvo bezbjednosti okvalifikovati neko krivično djelo kao međunarodni terorizam ili nešto drugo. To treba da rade pravosudni organi. S druge strane, ako i nije bilo terorističkih napada, znači li to da je BiH imuna na međunarodni terorizam - zapitao je Jovičić, te naglasio da upozorenja stranih obavještajnih službi govore nešto sasvim drugo.

Teško je vjerovati da OBA i njen generalni direktor, Almir Džuvo, ne raspolažu podacima o terorističkim organizacijama, grupama i teroristima na teritoriju BiH, te o povezanim terorističkim entitetima na Kosovu, u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te Albaniji, kategoričan je član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić. On smatra da se očigledno radi o namjerno falsifikovanim podacima u izvještaju, čiju su izradu, po njemu, izgleda koordinisali Almir Džuvo i Tarik Sadović.

- Prema najnovijim podacima obavještajne zajednice SAD, na teritoriji BiH djeluje više od 1.100 terorista, a BiH je i dalje na listi zemalja povezanih s terorizmom, i to prema izvještajima obavještajnih službi SAD iz marta 2009. godine. Isto tako, BiH je i u izvještajima Savjeta bezbjednosti UN identifikovana kao država na čijoj teritoriji djeluju terorističke organizacije i teroristi, te se BiH nalazi i na popisu zemalja povezanih s terorizmom. Taj popis, podsjetimo, ažuriraju antiteroristički eksperti Savjeta bezbjednosti UN - naveo je Margetić.

U smislu terorističke prijetnje, upozorio je Margetić, BiH je danas u Evropi ono što je Iran u svom okruženju, a bezbjednosni sistem BiH ozbiljno je premrežen tom terorističkom mrežom i predstavlja dio problema, a nikako njegovo rješenje.

Od Indije do Belgije

Domagoj Margetić smatra da treba posebno napomenuti kako su nadležne službe u BiH propustile da u izvještaju pomenu podatke koje su dobili od zapadnih obavještajnih službi, a koji ukazuju kako je nedavni teroristički napad u Mumbaiju u Indiji dovoden u vezu sa terorističkom mrežom i njezinim pripadnicima u BiH, te kako je taj stravični teroristički čin najvjerovatnije koordinisan upravo s teritorije BiH iz jedne od terorističkih logističko-obavještajnih ćelija. Isti je slučaj, navodi Margetić, s nedavno uhapšenim teroristima u Belgiji i Francuskoj, od kojih su neki bili direktno povezani s terorističkom mrežom u BiH.

__________________________________________
 
Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (437)
Teme

 
 Hadžiahmetović: SBiH neće podržati
                 
   Foto: Arhiv
   13.04.2009.

 

BiH će sa MMF-om razgovarati o kompletnom poreskom sistemu, kaže Hadžiahmetović...

U ovom trenutku Državni parlament ne bi trebao razmatrati izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV). Ulazimo u razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u kojima će se, između ostalog, razgovarati i o poreskom sistemu u našoj zemlji, kazala je jučer za "Dnevni avaz" Azra Hadžiahmetović, ekonomski stručnjak i predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Punjenje računa

Navodi da bi eventualno oslobađanje od plaćanja PDV-a ili mijenjanje poreske stope od 17 posto trebali biti sastavni dio razgovora sa MMF-om. Stoga smatra da se prijedlog Kluba poslanika SNSD-a o izmjenama Zakona o PDV-u, kojim se traži ukidanje PDV za osnovne životne namirnice, u srijedu ne bi trebao naći na sjednici Predstavničkog doma.

Zbog svega toga SBiH neće podržati prijedlog SNSD-a, iz kojeg, pak, poručuju da su se nakon skoro četiri godine od usvajanja Zakona o PDV-u stekli uvjeti za njegove izmjene.

- Prema mišljenju stručnjaka iz fiskalno-ekonomske oblasti, naš prijedlog neće znatno poremetiti dinamiku punjenja jedinstvenog računa. Također, ne bi trebao značajno poremetiti ni makroekonomsku stabilnost BiH - kaže Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a.

Urušavanje sistema

Poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH Šefik Džaferović najavljuje da će ova stranka podržati prijedlog SNSD-a samo ako Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) bude dao saglasnost da se pristupi ovakvim izmjenama.

Džaferović: Makroekonomska stabilnost

                             

- Pitanje je koliko bi UIO u ovom trenutku mogao pratiti takvo stanje a da ne dođe do urušavanja kompletnog ekonomskog sistema. Ako bude procijenjeno da izmjene neće dovesti do poremećaja makroekonomske stabilnosti zemlje, mi ćemo ih podržati - ističe Džaferović.

S njim se slaže i predsjedavajući Kluba SDP-a Jozo Križanović. Iako su poslanici ove stranke ranije potencirali uvođenje diferencirane stope PDV-a, Križanović navodi da bi to bilo vrlo rizično nakon što smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te da bi prvo trebalo donijeti paket mjera za sprečavanje ekonomske nestabilnosti.

Bez saglasnosti UO UIO

Portparol UIO Ratko Kovačević za naš list je izjavio da Upravni odbor ove institucije nije dao saglasnost da se pristupi izmjenama Zakona o PDV-u, te da inicijativa SNSD-a nije prva koja je išla u tom smjeru.

- Zakonska procedura nalaže da UO UIO prvo da saglasnost, pa tek onda da Parlament razmatra izmjene Zakona o PDV-u. Koliko je meni poznato, UO do sada to nije učinio - napominje Kovačević.

Autor: S. ROŽAJAC

PORTAL - VESTI.RS PRENOSI TEKST NA LINKU:

 
Autor sjovicicslavuj | 12 April, 2009 | read_nums (424)
Dan & noć
Agencije | 12.04.2009 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće u srijedu, 15. aprila, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV, kojim je predviđeno ukidanje ovog poreza na osnovne životne namirnice, zatim na lijekove i vještačko đubrivo, dječju hranu i opremu, te školski pribor i roto-papir, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu.

 Jovičić je rekao da će poslanički klub SNSD u Predstavičkom domu tražiti da ove izmjene budu razmatrane prema skraćenoj proceduri i istakao da očekuje da će, nakon što Predstavnički dom usvoji ove izmjene, i Dom naroda što prije učiniti isto.

- Ovaj zakon značiće mnogo za najugroženije slojeve stanovništva u zemlji - naglasio je Jovičić i istakao da su se nakon četiri godine primjene Zakona o PDV stekli uslovi za usvajanje izmjena ovog zakona. 

Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2009 | read_nums (423)

                                          

САРАЈЕВО, 10. АПРИЛА (СРНА) - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће у сриједу, 15. априла, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, којим је предвиђено укидање овог пореза на основне животне намирнице, затим на лијекове и вјештачко ђубриво, дјечију храну и опрему, те школски прибор и рото-папир, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Славко Јовичић.

Јовичић је рекао да ће посланички клуб СНСД-а у Представичком дому тражити да ове измјене буду разматране према скраћеној процедури и истако да очекује да ће након што Представнички дом усвоји ове измјене и Дом народа што прије учинити исто.

"Овај закон значиће много за најугроженије слојеве становништва у земљи", нагласио је Јовичић и нагласио да су се након четири године примјене Закона о ПДВ-у стекли услови за усвајање измјена овог закона.

Он је истакао да је на основу података УИО БиХ и мишљења стручњака из фискално-економске области, процијењено да ове измјене неће значајно пореметити пуњење Јединственог рачуна УИО, нити нарушити макроекономску стабилност БиХ.

Измјенама овог закона предвиђено је да стопе ПДВ-а, које су тренутно за све артикле од 17 одсто, буду укинуте у области промета робе на основне животне намирнице, и то хљеб и житарице, месо, риба, млијеко, јаја, уља и масноће, шећер и чај, затим лијекове, вјештачко ђубриво.

"Када је ријеч о дјечијој храни ПДВ-а ће бити ослобођена дјечија храна која се припрема са водом, дјечија храна на бази риже, а припрема се са млијеком, на бази воћа, брашна и меса", навео је Јовичић.

Он је нагласио да ће плаћања ПДВ-а бити ослобођена и дјечија опрема, односно беби одјећа и обућа, колица, сједалице за ауто, носиљке за бебе и дјечији кревеци, као и школски прибор - књиге и уџбеници, свеске, линијари, гумице, блокови за цртање, темпере и водене боје .

"Добра вијест за принтане медије је да се ПДВ неће плаћати на рото-папир", рекао је Јовичић.

Јовичић је нагласио да су готово све странке предлагале измјене и допуне Закона о ПДВ-у и тражиле да се од плаћања овог пореза ослободе ови артикли.

"Сви посланици су потпуно свјесни економске ситуације у БиХ и окружењу која је оптерећена свјетском економском кризом... Угроженима и онима који су у стању социјалне потребе ово ће итекако помоћи у свакодневном животу", истакао је Јовичић.

Након што Приједлог измјена и допуна Закона о ПДВ-у буде усвојен у оба дома парламента БиХ, његова примјена почеће осам дана од објављивања у Службеном гласнику БиХ.

Јовичић је најавио да ће, вјероватно, Савјет министара упутити у парламент приједлог за повећања акциза на луксузну робу, попут алкохола, нафте и цигарета.

Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2009 | read_nums (490)
                
  Foto: Arhiv - Beriz Belkić
 
Špirić dva mjeseca drži tekst himne
 
Špirić smatra da "ne treba trčati ispred", aludirajući da se himna već javno izvodi iako tekst nije zvanično usvojen...
 
10.04.2009.

Tekst himne BiH, na koji se čekalo više od deset godina, još nije upućen u parlamentarnu proceduru. Iako je Komisiji za izbor teksta trebala godina da izabere najbolji, taj prijedlog već dva mjeseca stoji u ladici predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića. Zašto je to tako, nije jasno ni članovima Komisije koji su uz velike napore došli do kompromisa teksta čiji su Belkić: Nova urgencijaautori Dušan Šestić i Benjamin Isović.

- Komisija je time završila svoj posao. Nisam upoznat zašto je to zaustavljeno i šta čekaju u Vijeću ministara - kaže član Komisije Slavko Jovičić.

Prijedlog teksta bi nakon završetka procedure u Vijeću trebao potvrditi Parlament BiH kako bi se himna konačno mogla i pjevati. Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić kaže da je već uputio urgenciju Vijeću ministara i tražio da prijedlog što prije bude dostavljen u proceduru. Odgovor nije dobio i, kako kaže za "Avaz", urgenciju će ponoviti.

Špirić smatra da "ne treba trčati ispred", aludirajući da se himna već javno izvodi iako tekst nije zvanično usvojen.

               Nikola špirić

- A vrlo brzo ćemo to imati na sjednici i uputiti u parlamentarnu proceduru - obećao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Autor: A. M

                                              

Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2009 | read_nums (537)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

  Hoće li uskoro razni “revolucionari”,  manipulatori, egzibicionisti i avanturisti - napokon Bosni i Hercegovini doći glave

 Pukim slučajem nekako, zaista ne znam na koji način, ali dodjoh do “Proglasa” upućenog poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 No, da počnem od naziva neke, meni još nepoznate tzv. nevladine organizacije iliti udruženja gradjana, koja je izdala ultimativni zahtjev putem kojeg pozivaju “gradjane” Bosne i Hercegovine da 9. maja organizuju generalni štrajk, odnosno pozivaju narod(e) da parališe svaki vid života u Bosni i Hercegovini!?

 “Proglas” je izdat i potpisan 1. aprila? Prvo sam pomislio da se neki opasni avanturista šali, jer je 1. april – Dan šale! Nadalje, u potpisu tog pamfleta pročitam da se radi o Udruženju "Front" i saznam ime predsjednika te organizacije - izvjesno-neizvjesnog Danijela Senkića!? Ko je Danijel Senkić, zapitam se onako, čisto iz radoznalosti? Zaista ne znam, a da budem iskren i ne interesujeme, ama baš ni malo, odnosno ni trunke iliti ni “zere”!

 Valjda dokoni potpisnik iz egzibicije, ili iz dosade, ili po svojoj volji, ili po nečijem naredjenu – “naredao” deset ultimativnih zahtjeva i traži da se svi odmah realizuju? U protivnom, prijeti da će on, eto, biti predvodnik “masovnih demonstracija” koje će doprinijeti da se sruši legalno izabrana vlast i ustavni poredak ove zemlje!?

 Ovakvi jezivi pozivi i apelovanje na “svijest gradjana” da se odazovu na poziv “frontovaca” u meni izaziva osjećaj nemoći?! Baš sam onako, iako sam poslanik ove zemlje, imao dobru namjeru da “pomognem” Senkiću i da o svom trošku platim najmanje dvadest autobusa koji će prevoziti "demonstrante" sa Pala pred zgradu parlamenta BiH? Ali, bez obzira na moju ogromnu materijalnu žrtvu, niko se još nije javio da krene za Sarajevo. Srbi su zauzeti izgradnjom i jačanjem Republike Srpske! Ništa čudno, srpska posla!

 Opet, kontam da pošaljem autobuse samo sa vozačima i da ih demonstranti onako, “demokratski” demoliraju na ulicama Sarajeva i da onda ispostavim račun Kantonalnim vlastima Sarajeva i da zatražim od njih odštetu i kupovinu novih autobusa. Plan mi i nije baš tako loš!? Pokušavam da stupim u kontakt sa mnogim nevladinim organizacijama u Republici Srpskoj i da ih “nagovorim” da prihvate poziv Senkića i da tog dana “sruše” ustavni poredak Bosne i Hercegovine, jer poziv “frontovaca” nije ništa drugo – do to! No, neće Srbi iz Republike Srpske da se odazovu na taj "istorijski" poziv “revolucionarnih snaga” iz slobodarske Tuzle, a baš bi nam odgovarao taj haos u Sarajevu!? Nema tih para niti moći da Srbe nagovorim da se priključe Senkiću. Neće Srbi, pa to ti je! Neće da budu odgovorni.  Odgovaralo bi to i nama, srpskim političarima na privremenom radu u Sarajevu i dalo bi nam alibi da se svi povučemo iz zajedničkih institucija BiH, jer je za pretpostaviti da će ih Senkić i oni koji krenu za njim - srušiti, mislim na institucije i na legalno izabranu vlast u ovoj zemlji.

 E, sad je glavno finale. Mi bi u tom slučaju proglasili samostalnost Republike Srpske! I niko nam ništa ne bi mogao prigovoriti, niti bi nas bilo ko mogao optužiti za separatizam ili secesionizam. Imam informaciju da bi samostalnost Republike Srpske odmah priznala Evropska unija! Za početak dovoljno!

 Zato, Danijele Senkiću ne odustaj od svoje ideje da srušiš Bosnu i Hercegovinu! Samo zapamti – Srbi iz Republike Srpske ti neće u tome pomagati, jer mi  nećemo da budemo odgovorni za tvoj avanturizam. Dosta je nama ionako bezbroj nametnutih i isfabrikovanih  raznih krivica. Eeeh, kad će više taj 9. maj?

NAPOMENA: Pošto NVO Udruženje gradjana "Front" iz Tuzle ozbiljno prijeti da sruši cjelokupni sistem i napravi haos u zemlji, eto, kao odgovoran čovjek, kao legalista i kao pragmatičan političar, koji  je, nakon što su me Srbi iz Republike Srpske izabrali za poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, želim da na vrijeme reagujem i obavijestim javnost šta se sprema BiH!? Moja je dužnost da to uradim, jer sam, da naglasim - položio i potpisao  zakletvu da ću štititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine! Zato sam se čak i  potrudio  da  što više saznam podataka o pomenutom udruženju. Eto, čak sam na nekom portalu pronašao i fotografiju novokomponovanog, odnosno samozvanog "revolucionara" "Če Gevare" u liku Danijela Senkića.

 Na vrijeme upozoravam vlasti BiH o kakvoj se "opasnosti" radi koja dolazi iz "crvene" Tuzle sa crnim scenarijem!?

 "Zainteresovani demonstranti" autentični proglas mogu pronaći na brojnim portalima. Kojim? Pa, potrudite se i sami pronadjite! Nemojte mene pitati ništa za to, jer ja nisam organizator! Ja sam protiv bilo kakvih nasilnih akcija i aktivnosti, pogotovo koje su usmjerene protiv moje zemlje!

 Dakle, Udruženje "Front" sa sjedištem u Tuzli. Predsjednik udruženja Danijel Senkić /na slici/

                                                 

            
___________________________________________________________________________
Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2009 | read_nums (469)
 
                                       
 
Datum: 06.04.2009
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ закључила је јуче у Сарајеву да треба сачекати извјештај Савјета министара БиХ о стању у Aгенцији за истраге и заштиту и смјени помоћника директора агенције Драгана Лукача, који ће услиједити након окончања дисциплинског поступка који се још увијек води у SIPA.

Смјена Драгана Лукача пред Савјетом министара

Предсједавајући комисије Бранко Зрно рекао је да ће, по завршетку процедура унутар SIPA, Савјет министара добити коначан извјештај и према њему се одредити, односно да ће комисија тек након тога заузети своје ставове.

Зрно тврди да ова комисија "није истражна" и да су на комисији "паралелизми спомињани, али да нису разматрани".

Члан Комисије Душанка Мајкић истакла је да су иза затворених врата неки чланови комисије покушали да објасне да је "у овој агенцији све у реду, да се треба мирно спавати, те да ће се ствари саме по себи ријешити".

- Разматран је други извјештај који је SIPA доставила и у оба недвосмислено стоји да директора ове агенције заобилазе људи који су дужни да га бар информишу о ономе што раде. Документ који је изашао из SIPA није заведен и сва процедура у вези са тим одвија се преко медија. У другом извјештају је наведено да треба извршити одређене дисциплинске поступке, јер се Лукач директно оглушио о закон о полицијским службеницима и правилник о државним службеницима. Самим тим, овакво понашање захтијева санкције - рекла је Мајкићева.

Додала је да БиХ не може да формира институције које ће радити против Српске. Мајкићева каже да ће штета која је настала оваквим стањем у SIPA имати посљедице не само за ову агенцију, него и за цијелу БиХ, те да се такве појаве морају санкционисати да не би постале правило.

- Комисија ће након мјера Савјета министара заузети своје ставове и донијети закључке и упутити их Парламенту БиХ. Комисија нема информацију о томе шта се дешава у Министарству безбједности - констатовала је Мајкићева и додала да ће овакво понашање од "случаја прерасти у правило" не буде ли се адекватно реаговало.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић рекао је да је закључак састанка да су морају спровести дисциплински поступци у одјељењима SIPA која су одговорна за достављање извјештаја Тужилаштву БиХ мимо прописане процедуре.

Члан Комисије Сулејман Тихић каже да институције система треба да наставе да раде на овом предмету. Тихић је истакао да су "постојала различита мишљења у Комисији о паралелизмима у SIPA" и да се на основу једног случаја који до краја није разјашњен не могу изводити тако снажни и озбиљни закључци.

Јовичић

Са седам гласова "за" и четири "против" није усвојена ни посланичка иницијатива Славка Јовичића да се расправља о извјештају SIPA о достављању извјештаја о почињеном кривичном дјелу против више лица из РС. За иницијативу нису гласали представници бошњачког народа. Јовичић је најавио да ће поново пред Парламентом БиХ обновити исту иницијативу.

Лујић

Директор SIPA Мирко Лујић, који је на извјештај ставио ознаку "тајности", рекао је да суштина његовог извјештаја који је доставио Комисији није смјена Драгана Лукача и да такво што није ни у надлежности Комисије.

- То је погрешна интерпретација цијелог проблема. Овај извјештај нема везе са смјењивањем и на сједници се није расправљало ни причало ни о каквој смјени - рекао је Лујић.

 LINK - http://www.glassrpske.com/vijest/Smjena Dragana Lukaca pred Savjetom ministara.

Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2009 | read_nums (422)

 

 

САРАЈЕВО, 6. АПРИЛА (СРНА) - Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву размотрила допуњени извјештај Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа) у вези са подношењем одређених материјала Тужилаштву БиХ и закључила да институције система треба да заврше свој посао.

Према ријечима предсједавајућег Комисије Бранка Зрна, закључено је да унутрашња контрола и дисциплинска комисија унутар Сипе, те Савјет министара и правосудне институције треба да заврше започете процедуре.

"Не можемо доносити судове и закључке на основу поступака који још нису завршени", објаснио је Зрно, истичући да Комисија нема право одучивања, јер је то у надлежности Савјета министара БиХ.

Он је рекао да се допуњени извјештај не разликује битно од извјештаја Сипе који је Комисија разматрала 10. марта наводећи да се разлике углавном тичу иницијатива за побољшање стања у овој полицијској агенцији, попут измјена и допуна постојећих закона и доношења подзаконских аката.

Члан Комисије Сулејман Тихић рекао је да Комисија није добила захтјев за смјену помоћника директора Сипе Драгана Лукача, али да је упозната са захтјевом директора Сипе Мирка Лујића Савјету министара да разријеши дужности његовог помоћника.

"Али од Комисије то није тражено, јер за то није ни надлежна", истакао је Тихић.

Према његовим ријечима, на сједници су изнијета различита мишљења о постојању паралелизама у институцијама система.

"Лично сматрам да на основу једног случаја који није до краја разјашњен не можемо доносити озбиљне закључке о паралелизму. Сматрам да паралелизама нема и да се на једном случају не могу потврдити", рекао је Тихић.

Тврдњу да паралелизама има Душанка Мајкић поткријепила је чињеницама изнијетим у два извјештаја Сипе у којима се наводи да су процедуре о раду у овој агенцији кршене и да је директор био заобилажен.

Мајкићева је истакла да само Лукачево оглушивање о законе и правилнике приликом подношења пријаве Тужилаштву против више лица из РС захтијева санкционисање.

Према њеним ријечима, дешавања у Сипи позив су представницима Републике Српске у заједничким институцијама да размисле да ли ће гласати за формирање нових агенција и институција.

"Данас је то Сипа, сутра ће бити Министарство безбједности, прекосутра МИП. Тај паралелизам иде од институције до институције", упозорила је Мајкићева.

Комисија је требало да уз извјештај Сипе разматра и извјештај Савјета министара о наведеним догађајима, али овај извјештај још није стигао.

Гласовима бошњачких чланова Комисије данас је одбијена иницијатива посланика Славка Јовичића за парламентарну расправу о извјештају Сипе.

Директор Сипе Мирко Лујић није желио новинарима говорити о садржају извјештаја који је поднио Комисији за одбрану и безбједност, а сједницу је напустио прије завршетка расправе о овом извјештају.

Извјештај, који је данас разматран носи ознаку тајности, али су медији раније објавили да у њему директор Сипе Мирко Лујић тражи од Савјета министара БиХ да због нарушавања угледа Агенције разријеши дужности његовог помоћника Драгана Лукача.

Члан Комисије Мирко Околић рекао је да је Лукачев случај специфичан, јер га је својевремено на мјесто помоћника директора Сипе поставила међународна заједница.

Комисија је 10. марта расправљала о догађањима у Сипи поводом информација о подношењу одређених материјала Тужилаштву БиХ, али је расправа прекинута уз закључак да директор Агенције Мирко Лујић и Савјет министара у року од 15 дана Комисији доставе свеобухватан извјештај о стању у овој полицијској агенцији.

Комисија је том приликом закључила да постоје озбиљне индиције да стање у Сипи није добро и да би продубљивање таквог стања имало штетне посљедице, те затражила од Сипе и Савјета министара да уз извјештај доставе и приједлог мјера за превазилажење постојећег стања у Агенцији.

Помоћник директора Сипе Драган Лукач, заједно са непосредним сарадницима и у име Криминалистичко-истражног одјељења Агенције, уручио је 17. фебруара Тужилаштву БиХ Извјештај о почињеном кривичном дјелу против предсједника Владе РС Милорада Додика и већег броја лица због наводно почињене штете од 145 милиона КМ.

Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2009 | read_nums (389)

BANJALUKA, 06.04.2009.

PRESS RS                   

Lider SNSD-a pozvao u svoj kabinet sve delegate i poslanike SNSD-a u Parlamentu BiH i izružio ih što su glasali za odluku o ustavnim promena

 

  LJUT NA SVOJE... Milorad Dodik, lider SNSD

Premijer RS i lider SNSD Milorad Dodik naredio je poslanicima i delegatima svoje stranke u Parlamentu BiH da kako god znaju sruše deo odluke Doma naroda o ustavnim promenama.

Prema saznanjima Pressa RS, Dodik je na sastanku, održanom u njegovom kabinetu petak uveče, insistirao da predstavnici SNSD-a u Sarajevu obore deo odluke vezan za organizovanje „srednjeg nivoa vlasti" u BiH. Dodik je, kako tvrde pouzdani izvori Pressa RS, bio posebno ljut zbog toga što su delegati i poslanici njegove stranke dozvolili lideru SDA Sulejmanu Tihiću da ih svojom pričom navuče da potvrde predlog njegove stranke.

 

Žale se da ih u Sarajevu prisluškuju!

Poslanici i delegati SNSD-a u Parlamentu BiH ubuduće će interne sastanke, pre sednica Parlamenta BiH, održavati u Istočnom Sarajevu, jer se plaše prisluškivanja. Izvori Pressa RS otkrivaju da su se predstavnici SNSD-a žalili Dodiku da u Parlamentu BiH ne mogu da se dogovaraju pošto je svaka sala ozvučena.

- Dodik je obećao da će preduzeti sve da se sastanci od sada održavaju u Lukavici ili na drugim lokacijama u Istočnom Sarajevu, gde bi delegati i poslanici SNSD-a bili zaštićeni od prisluškivanja - otkrivaju izvori Pressa RS.

- Na ribanju kod Dodika svim delegatima i poslanicima SNSD-a još jednom je jasno rečeno da na sastanku „prudske trojke", održanom dan uoči glasanja u Domu naroda, nije dogovoren tekst odluke za koji su glasali i nezavisni socijaldemokrati. Svim delegatima i poslanicima u Sarajevu naloženo je da taj tekst odluke pod hitno mora da se revidira - otkriva za Press Rs odlično obavešten izvor blizak vrhu SNSD-a.

Ovako žustroj reakciji lidera SNSD-a prethodili su žestoki protesti opozicije, izazvani glasanjem predstavnika te stranke za odluku kojom se, kako tvrde šefovi većine stranaka u RS, ruše i Dejton i ustavna pozicija Srpske u BiH.

Tim kritikama pridružio se i visoki funkcioner SNSD-a Milorad Živković.

Podsetimo, on je svojim partijskim kolegama zamerio što su, kako je rekao, brzopleto vukli poteze bez konsultacija sa vrhom stranke.

Zbog toga je lider SNSD-a i okupio sve predstavnike te stranke u zajedničkim institucijama BiH i naružio ih što su svojim glasanjem izazvali gnev javnosti.

Ove informacije Pressu RS potvrdilo je i više visokopozicioniranih funkcionera SNSD-a, a među njima i Dušanka Majkić, šef kluba delegata Dodikove partije u Domu naroda BiH. Inače, Majkićeva je, posle davanja „zelenog svetla" odluci o ulasku u ustavne promene na predlog SDA, na sebe navukla najveći bes stranačkih kolega.

- To je još stvar dogovora, ali poslanički klub SNSD-a ići će na to da revidira odluku Doma naroda. Gledaćemo da se u daljoj parlamentarnoj proceduri obori deo koji govori o organizaciji srednjeg nivoa vlasti. To ne znači povlačenje iz prudskog procesa, jer će se razgovori o promeni Ustava nastaviti, ali bez tog dela odluke - ističe Majkićeva.

Ona, međutim, tvrdi da ribanje kod Dodika nije bilo „baš tako žestoko", dodajući da su spornoj odluci kumovali i „brzina i nedostatak komunikacije". Majkićeva tvrdi da je ovakav tekst odluke usvojen zbog toga što delegati SNSD-a nisu pouzdano znali šta su na sastanku prudske trojke, održanom dan ranije, dogovorili Dodik, Tihić i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Članovi prudske trojke sastali su se 25. marta, a mi smo imali sednicu Doma naroda dan posle toga. U međuvremenu, nisam mogla da proverim šta je dogovoreno na tom sastanku i zato je došlo do usvajanja ove odluke, koja može da se odbaci u daljoj parlamentarnoj proceduri - uverena Majkićeva.

fakti

* Delegati SNSD-a u Domu naroda BiH na sednici 25. marta glasali su za predlog SDA o ulasku u ustavne promene

*Opozicija je odmah zatražila ostavke delegata SNSD-a, ističući da su oni glasanjem za neprihvatljivi tekst odluke, „izdali RS"

* Milorad Živković, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH, nekoliko dana posle sednice ustvrdio je da su delegati SNSD-a glasali za takvu odluku jer ih je Tihić prevario pričom da je navodno takav tekst odluke dogovorio sa Dodikom.

______________________________________________________________________________

Za razliku od nje, većina učesnika sastanka sa Dodikom smatra da će upravo majkićeva sama morati da proguta „neslanu kašu" koju je zamesila, pogotovo što je glasanjem za predlog SDA opoziciji u RS mogućila da svim raspoloživim sredstvima udari na SNSD.

Izvori Pressa RS tvrde da su visoki funkcioneri SNSD-a svim svojim predstavnicima u oba doma Parlamenta BiH naredili da poboljšaju međusobnu koordinaciju i upozorili ih da se više ne sme dogoditi da glasaju za neku odluku s kojom nije upoznat vrh partije. O ozbiljnosti situacije, u koju je SNSD dospeo posle usvajanja sporne odluke o ulasku u ustavne promene, svedoči i činjenica da su sastanku prisustvovali svi vodeći ljudi stranke. Brifingu su se odazvali i svi delegati i poslanici u oba doma parlamenta osim Slavka Jovičića Slavuja i Jove Todorovića. Izvori Pressa RS tvrde da su njih dvojica na jedvite jade uspeli da opravdaju svoje odsustvo.

EKIPA PRESSA RS

Autor sjovicicslavuj | 5 April, 2009 | read_nums (628)
               
S. G. | 05.04.2009 

Političari sve češće priskaču u pomoć socijalno ugroženim sugrađanima, a jedan od novijih primjera jeste potez poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića, koji se odrekao dnevnica za rad u Komisiji za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava kako bi pomogao porodici Đurić iz Šešlija, kod Doboja

     MILORAD ŽIVKOVIĆ   

 

- Sredstva od dnevnica biće uplaćivana na račun Stojanke Đurić, koja je ostala sama s dvije maloljetne djevojčice, nakon što se njen suprug, Vid, ubio, zbog nemogućnosti vraćanja kredita - kazao je Živković.

                                                                       SLAVKO JOVIČIĆ 

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da stipendira dva studenta iz dvije porodice poginulih boraca, koji studiraju u Palama. Nakon što je saznao za tužnu priču jedne porodice iz Bratunca, koja ne može da školuje djecu zbog toga što nema novca da plaća mjesečnu kartu, Jovičić je odlučio da ih narednih dana posjeti kako bi im ponudio svoju pomoć.

     LAZAR PRODANOVIĆ  

I Lazar Prodanović, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je uvijek spreman da pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Nerijetko je ljudima koji nemaju posao a ispunjavaju sve potrebne uslove zadane u nekom konkursu, davao preporuke poslodavcima da ih zaposli.

                                                        MIRKO OKOLIĆ   

Poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić kaže da je uvijek spreman da pokuša pomoći građanima, bilo lično bilo angažovanjem kroz politički rad.

 BRANKO DOKIĆ  

Branko Dokić, poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da mu se ljudi već desetak godina obraćaju za pomoć, a on im uvijek, bilo materijalno ili nematerijalno, pokušava izaći u susret.

                                                                 NINO JAUZ   

Podršku i pomoć svojim sugrađanima pružaju i prvi ljudi opština, što potvrđuje i gest načelnika opštine Kozarska Dubica, Nina Jauza, koji se odrekao svih svojih dnevnica i naknada za putne troškove u korist nepokretne sugrađanke Svjetlane Kljajić i njene trogodišnje kćerke, Jovane.            

 ANTON KASIPOVIĆ 

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, odlučio je da pomogne štićeniku Doma za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" Miodragu Gligiću, koga je izveo na ručak. On će, priznao je Kasipović, ubuduće biti redovan gost u njegovoj kući, a pažljivo će pratiti i njegov napredak u školi.

Autor sjovicicslavuj | 4 April, 2009 | read_nums (521)
                                                        


Subota, 04 Travanj 2009

SARAJEVO - Zbog sumnje da u BiH postoje paralelni sustavi sigurnosti, nadzora i prisluškivanja određenih osoba, pokrenuo se proces provjera SIPA-e i OSA-e, potvrdila je za naš list Dušanka Majkić, članica parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost. Kazavši kako se već krenulo s provjerom rada SIPA-e, Majkić je istaknula kako se u konačnici mora doći i do osoba koje se nalaze na dužnostima koje im omogućuju presretanje komunikacija. “Počeli smo sa SIPA-om, tako da već u ponedjeljak imamo sjednicu koja će baviti nizom događaja u ovoj agenciji”, naglasila je ona.

Bura u javnosti

Pitanje prisluškivanja i nadzora komunikacija, čini se, izaziva veliku buru ne samo u javnosti, nego i među političarima, pa je tako i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma državnog Parlamenta Milorad Živković zatražio od Vijeća ministara i OSA-e da se utvrdi prate li se i prisluškuju zastupnici i izaslanici u Parlamentu BiH te članovi Predsjedništva i Vijeća ministara. On ide i korak dalje te tvrdi kako postoje indicije da i obavještajci drugih zemalja imaju uređaje za prisluškivanje, te kako postoji sumnja da se ovim poslovima bave i neka veleposlanstva u BiH.

S njim se slaže i Slavko Jovičić, član Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e.

Strah od prisluškivanja

“Zbog loših iskustava s bivšim režimom ljudi i danas imaju strah od novog sustava za prisluškivanje”, mišljenje je Jovičića. On napominje da, zbog činjenica da je zakonski predviđeno prisluškivanje tek na osnovi naloga Suda BiH, građani ne bi trebali osjećati strah. No, tvrdi kako je neosporno da se posljednjih mjeseci u javnosti pojavili različiti snimljeni razgovori, koje su, upozorava, snimile nelegalne strukture, pa ja stoga nužno provesti istragu kako bi se utvrdilo tko se bavio nelegalnim nadzorom. Jovičić je kazao kako ne isključuje mogućnost da i pripadnici sigurnosnih službi zloupotrebljavaju sustav. Druga je mogućnost, smatra on, da i osoblje u telekomima nelegalno koristi sustav.

Piše: Dario Pušić

_______________________________________________________________________________

 

BLOG: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

_________________________________________________________

VESTI.RS - OBJAVLJUJU NA LINKU:

_________________________________________________________________________ 
Autor sjovicicslavuj | 3 April, 2009 | read_nums (532)

"Građanski Bunt" osuđuje izjavu Slavka Jovičića

Pokret Građanski Bunt oštro osuđuje izjavu poslanika SNSD-a Slavka Jovičića u Predstavničkom domu parlamenta BiH u kojoj navodi da Srbi napuštaju Sarajevo, jer za njih nema mjesta u tom gradu u kojem su narod entog reda, saopšteno je danas iz ovog pokreta.

"Takav način predpostavki i izazivanja predstavlja najviši stepen manipulacija građana BiH. Građanski Bunt ima u posjedu dokaze koji opovrgavaju njegove teze, te argumentirano upućujemo oštru notu gsp. Jovičiću i njegovoj opciji koju zastupa, a ona je upravo ta koja je ostavlja građane BiH srpske nacionalnosti na 'cjedilu', da nećemo dopustiti laži i iznošenje neargumentovanih teza koje direktno i negativno utiču na svijest građana Sarajeva i BiH bilo koje nacionalnosti i predstavljaju jedan veoma prljav politički manevar. Pozivamo sve Građane Sarajeva da se usprotive ovakvim iznosenjima stavova i da pokažemo da gsp. Jovičić i njemu slični nemaju pravo. Sarajevo uistinu nije grad po zastupljenosti naroda građana BiH kao sto je bio prije rata. Ali odgovorno tvrdimo da i nije grad kakvim ga žele prikazati pojedini političari radi dobijanja političkih poena. Naime ovo je još jedan atak na temu zanemarivanja socijalne politike koja treba da bude prioritet za zadržavanje svih građana u BiH bilo koje nacionalnosti ili pripadnosti bilo čemu. Pokret Građanski Bunt neće trpiti neistine koje se iznose svakodnevno pa bilo od koga dolazile i blio kome one upucene bile ako imamo argumente da opovrgnemo iste te neistine", stoji u saopštenju Građanskog pokreta "Bunt".

______________________________________________

ODGOVOR:

PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj 

Na moju e-mail poštu, izmedju brojnih, stiglo je i pismo u kojem “Gradjanski bunt” osudjuje moju izjavu??? Pitam se koju, kad ih ima svakodnevno.  Ahaaa...radi se o mojoj reakciji na izjavu Željka Komšića da su se Srbi iz Sarajeva iseljavali iz ekonomskih razloga?! Slijedom dogadjaja, krenem u  prikupljanje potrebnih informacija i započnem ličnu “istragu” da bih saznao ko se krije iza navodno, ne znam kako bih oslovio ovu tzv. organizaciju, “Gradjanskog bunta”? I dodjem do interesantnog saznanja da ta nepostojeća organizacija sama sebe naziva “gradjanskom" opcijom?  Eto, to  do sad nisam znao da postoje i “gradjanska" udruženja i da pokreću bunt protiv mene???  Dakle, utvrdim šta? Ništa!

Neki samozvani, sad za sad, anonimni pojedinac, koji još ne smije čak ni da se identifikuje, a eto, stavio se na čelo nepostojeće “organizacije" i mene osudjuje, odnosno moju reakciju na istup, očito miljenika tog pojedinca ili njegove "organizacije" - Željka Komšića! Kad kažem nepostojeće, onda imam na umu da ta “organizacija” nigdje nije pak ni registrovana, što je neophodna predispozicija za legalno i legitimno djelovanje  ili bilo kakve druge aktivnosti “gradjanske” provenijencije.

Medjutim, kao i ovo saopštenje, tako i još nekoliko tekstova na blogu ove “organizacije”, napisao je, ili se kao autor potpisuje  pseudonimom, (ne)izvjesni “Kaurin”??? Koliko ja znam – na turskom jeziku ovom riječju se pogrdno nazivaju Srbi.

No, da ne gubim vrijeme na gluposti,  želim da se samo još jednom osvrnem na bitnu činjenicu, a to je - da ova samozvana "organizacija” kao,  eto, nešto demantuje iz moje izjave vezane za uvod njihovog “demantija”??? Zaista mi nije jasno šta su to i kojim argumentima demantovali? Ipak, uuuh...imaju oni i svoj "amblem". Moram da priznam da je lijepo nacrtan!?

 Previše sam ipak bespotrebno posvetio i poklonio pažnje ovom pojedincu ili nepostojećoj “organizaciji”. Ali, imao sam vremena da čak  obratim pažnju i na ovo nebulozno “saopštenje” i to samo iz jednog jedinog razloga, a to je zato što su brojni bošnjački portali posvetili i dali ogroman publicitet “Gradjanskom buntu” i njihovom "saopštenju" i što su se, na taj način, onako jaranski, rekao bih solidarno, pridružili osudi moje reakcije na izjavu Željka Komšića.

I sasvim na kraju - kraj!

Ipak, još samo poruka za "Gradjanski bunt" - Buntujte i dalje!

******************************************

NAPOMENA: /Tekst u kojem sam reagovao na istup Željka Komšića -  nešto ranije objavljen je i nalazi se na mom blogu, pod naslovom - ЗА СРБЕ НЕМА МЈЕСТА У САРАЈЕВУ, ЈЕР СУ НАРОД ЕНТОГ РЕДА!/

NA LINKU:

   http://www.vesti.rs/Blog/Gradjansko-buntovanje.html

________________________________________________________________________________

    BLOG Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ:

           http://sjovicicslavuj.blog.rs/blog/sjovicicslavuj

 

Autor sjovicicslavuj | 1 April, 2009 | read_nums (416)

 

                                              

САРАЈЕВО, 1. АПРИЛА (СРНА) - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић позвао је посланике у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да усвоје Приједлог ревидиране стратегије БиХ за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума.

Истичући да је ријеч о документу који уређује сва питања у вези са провођењем Анекса седам Дејтонског споразума, Шпирић је рекао да питање повратка никада неће бити дефинитивно ријешено док год постоје људи који желе да се врате.

Према његовим ријечима, у приједлогу ревидиране стратегије наглашена је потреба обезбјеђивања неопходних средстава за провођење програма у вези са провођењем Анекса седам на подручју цијеле БиХ.

И министар за људска права и избјеглице БиХ Сафет Халиловић позвао је посланике да подрже приједлог ревидиране стратегије, подсјећајући да је и Савјет за провођење мира апеловао на парламент да обезбиједи њено усвајање и провођење.

Он је додао да је усвајање ревидиране стратегије један од задатака БиХ који проистиче из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Халиловић тврди да неусвајање ревидиране стратегије само пролонгира оснивања фонда за правичну надокнаду уништене имовине.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома и представник ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић најавио је да неће гласати за приједлог ревидиране стратегије, оцијенивши да је за стварну реализацију Анекса седам потребно учинити много више од онога што је њом предвиђено.

"Треба нам потпуно нови устав који неће продуковати дискриминацију", рекао је Лозанчић, који је поставио питање како то да нико не зна колико је новца до сада утрошено на повратак и колико се људи стварно вратило у пријератна мјеста живљења, а колико жели да остане у новим мјестима живљења.

Податке о повратку Лозанчић је назвао "папирним подацима", јер сматра да они нису стварни.

Шеф Клуба посланика СДА Бакир Изетбеговић похвалио је приједлог ревидиране стратегије, чији је једини недостатак, према његовим ријечима, то што нема акциони план за провођење.

"Акциони план и финансијска процјена база су за добијање кредита за подршку имплементацији Анекса седам", рекао је Изетбеговић.

Најављујући да ће СДА ускоро предложити закон о пропорционалној заступљености који би требало да обезбиједи поштовање одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа Изетбеговић је предложио оснивање фонда за стимулисање повратка.

Из овог фонда, према његовим ријечима, новчано би се стимулисао повратак људи, односно из њега би се повратницима обезбиједиле боље плате у мјесту повратка него у мјестима садашњег живљења.

"Говори се да је Сарајево постало муслимански град. Сарајево би требало да предњачи у том повратку", истакао је Изетбеговић, процјењујући да би фонд за стимулисање повратка хиљаду људи, на колико се свео укупан број корисника фонда, коштао неколико милиона КМ годишње.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић подсјетио је да је Сарајево напустило 150 000 Срба и рекао да је илузија да ће се они вратити.

Истичући да тринаест година након рата нема фонда ни комисије за правичну надокнаду уништене имовине, Јовичић је затражио да се у ревидираној стратегији равноправно третирају они који хоће да се врате и они који хоће да остану, али и да се обезбиједи правична надокнада за уништену имовину.

Јовичић је због тога најавио да неће гласати за приједлог ревидиране стратегије, а то су урадили и посланици СДС-а и независни посланик Момчило Новаковић, који су такође незадовољни чињеницом да приједлог ревидиране стратегије не третира равноправно сва питања избјегличке и популације расељених.

Подржавајући приједлог ревидиране стратегије, посланик СДА Садик Ахметовић предложио је закључак да се Министарство за људска питања и избјеглице задужи да што хитније направи акциони план реализације ревидиране стратегије са прецизним пројектима, носиоцима пројеката, финансијским износом и временским роком за реализацију.

Подршку предложој ревидираној стратегији најавили су посланици СДА, Странке за БиХ, ХДЗ-а 1990 и СДП, уз генерални закључак да је потребно сачинити акциони план за њено провођење.

Autor sjovicicslavuj | 1 April, 2009 | read_nums (463)

    DNEVNE NOVINE FRANKFURTSKE VESTI                                                 31. 03. 2009.     

U BIH POSTOJI VIŠE OD STOTINU RAZNIH KOMISIJA

PRODAJU MAGLU ZA MILIONE EVRA

                         

RADNIM GRUPAMA PLJAČKAJU DRŽAVU: Slavko Jovičić Slavuj

 

Svake godine iz budžeta BiH oko10 miliona maraka (pet miliona evra) potroši se za rad raznih komisija, od kojih većina uopšte ne uradi posao zbog kojeg je formirana. Prema javnosti dostupnim informacijama, visina naknada za članove tih komisije kojih ima više od stotinu određuje se bez ikakvih pravila.

Da stvar bude gora, članovi pojedinih komisija su, osim raznih parlamentaraca, intelektualaca, eksperata, stranaca i ostalih, bili čak i šoferi. U BiH postoje takva tela kao što su Komisija za pripremu izbora Saveta ministara BiH, Komisija za upravljanje granicom, Komisija za izradu prečišćenog teksta Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova, Komisija za koordinaciju pitanja mladih ili Komisija za utvrđivanje stvarnog iznosa duga za isporučeni ruski gas. Ipak, dve komisije zaslužuju posebnu pažnju, a reč je o Komisiji za reviziju zaključaka prethodnih komisija i Komisiji za izvršenje odluka prethodne komisije.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić - Slavuj kaže da je pre dve godine od Saveta ministara BiH tražio podatke o tome koliko se budžetskih para godišnje troši na rad komisija i radnih grupa, ali da ih nije dobio, jer je do njih nemoguće doći.


                   Prikrivaju zločine

U kratkoj istoriji BiH postojale su komisije koje se mesecima nisu mogle konstituisati, a kada bi se to konačno dogodilo, naprasno bi, zbog mnogih razloga, prestajale sa radom.
Jedna od njih je i komisija za ispitivanje stradanja Srba, Hrvata i Bošnjaka u Sarajevu od koje se mnogo očekivalo, a čiji su rezultati bili jednaki - nuli.

 

- Niko živ ne zna ko je u kojoj komisiji i za što sve prima naknadu. Zamenici pomoćnika ministara voze službene automobile, sekretaricama i šoferima se plaćaju telefonski računi, a naknade za rad u komisijama i radnim grupama prima ko god stigne. Nemam ništa protiv ako se nekom ekspertu plati rad u komisiji, ali ne može se zaposleniku u ministarstvu finansija davati naknada za rad u komisiji koja priprema nekakav zakon o porezima ili slično. To je posao za koji prima redovnu platu i nema veze s mozgom da mu se plaća i rad u nekoj komisiji.

Ako se nastavi ovim tempom, uskoro će biti formirana komisija koja će se baviti problemom "razmnožavanja kišnih glista u Semberiji" ili "uticajem tamilskih tigrova na prostituciju u staroj Hercegovini" - kaže Jovičić.


NJegovo mišljenje deli i samostalni poslanik u Parlamentu BiH i član DP-a Momčilo Novaković, koji kaže da je praksa o formiranju komisija za sve i svašta nedopustiva.
                        


- Stalno se formiraju nekakve komisije i radne grupe za izrade zakona ili drugih akata i na njih se troše silne pare gotovo bez ikakve kontrole. Ne vidim potrebu da radnik nekog ministarstva prima naknadu kao član radne grupe za izradu zakona koji predlaže njegovo ministarstvo. Sličan problem je izražen i u parlamentu gde poslanici primaju posebne naknade za članstvo u pojedinim komisijama. Doduše, to su simbolične naknade u odnosu na primanja u tim famoznim komisijama koje formira Savet ministara - kaže Novaković.

Ž. MARKOVIĆ

PORTAL - SVE VESTI - OBJAVLJUJE:

 LINK - http://www.vesti.rs/Blog/PRODAJU-MAGLU-ZA-MILIONE-EVRA.html
«Prethodni   1 2
    My picture!

Kategorije

Arhiva