Slavko Jovičić -

Prijete socijalni buntovi

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2009 | read_nums (387)
  5.1.2009.        
  Prijete socijalni buntovi
   

   
   
   
   
   
   
   

   
   
   

  SARAJEVO- Nakon što su shvatili da naša zemlja uopće nema učinkovite mehanizme za borbu protiv ekonomske krize, bh. parlamentarci odlučili su napokon napraviti prvi korak i razmišljaju o izvanrednoj sjednici Parlamenta. Na toj sjednici bi se trebali pojaviti svi relevantni predstavnici ekonomskih institucija u zemlji i na njoj bi se trebalo odlučiti što i kako dalje. Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu, za Dnevni list je potvrdio informaciju kako je njegova inicijativa za izvanrednom sjednicom obaju domova državnog Parlamenta naišla na potpunu podršku zajedničkog Povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj, jer u situaciji u kojoj su očigledna sve masovnija otpuštanja radnika i socijalni buntovi, vremena za odlaganje nema.

  Socijalni buntovi

  “Radnici će svoje nezadovoljstvo izraziti pred Parlamentom. Ako u Grčkoj, koja je jednonacionalna država, ubojstvo mladića izazove kolaps države, onda se ne usudim naslućivati kakve bi nerede mogli dočekati i mi”, upozorio je Jovičić, pojasnivši kako je stoga nužno da političari napokon učine nešto kako bi se ekonomsko stanje u zemlji koliko-toliko osposobilo za preživljavanje vala krize koji se tek očekuje.
  Na ovoj sjednici koja bi se najkasnije trebala održati do sredine veljače, trebalo bi se utvrditi što je potrebno učiniti u oblasti akciza i carina, kako bi se stvorili normalni uvjeti za tvrtke koje još uvijek izvoze, jer ukoliko izvoz bude ugrožen, Jovičić smatra de će ovu godinu biti veoma teško preživjeti.
  “Ekonomske stvari konačno treba staviti u prvi plan, jer smo se proteklih godina bavili sami sobom. Uvijek se zaklinjemo da radimo u ime naroda, međutim, to nije tako”, priznaje Jovičić.

  Mehanizmi za borbu

  Međutim, u koštac s ekonomskom krizom ne smije se ući s improvizacijama, nego je nužno donijeti sustav mjera, jer je činjenica da nijedan proračun, osim djelomično onog u RS-u, nema sredstva koja bi bila upućena za stimuliranje i pomoć radnicima koji će ostati bez posla. Jovičić smatra da je nužno da sve institucije pripreme analizu koliko gubimo i koliko ćemo tek izgubiti zbog, primjerice, ukidanja carina na uvoz robe iz EU-a, ili pak CEFTA-e, zbog čije je primjene BiH već izgubila 127 milijuna prihoda.

  Piše: Dario Pušić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva