Slavko Jovičić -

Silajdžić i Rezolucija RS podijelili poslanike u Parlamentu

Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2009 | read_nums (465)
     29. 12.2008.     

  Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH obavili su raspravu o istupima Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, pred Generalnom skupštinom UN-a u Njujorku i Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope u Strazburu.

  Raspravom su dominirala suprotstavljena mišljenja poslanika iz Federacije i Republike Srpske. U sličnom tonu odvija se i rasprava o Rezoluciji Skupštine Republike Srpske, s tim da se i opozicioni poslanici iz RS-a /SDS/ suprotstavljaju dijelovima Rezolucije kojima se nalaže predstavnicima u državnom Parlamentu kako da postupaju u određenim situacijama.

  I na osnovu rasprave o Rezoluciji Skupštine RS-a lako je ustanoviti koliko su stavovi bosanskohercegovačkih poslanika podijeljeni u državnom Parlamentu.

  Poslanik iz SDP-a Denis Bećirević Rezoluciju smatra opasnom po suverenitet i integritet BiH, posebno dio koji je citirao a koji se odnosi na pitanje referenduma.

  "Skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državno-pravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu. Tri puta u ovoj godini, dva puta putem rezolucije i jednom putem deklaracije državi Bosni i Hercegovini se prijeti referendumom", rekao je poslanik Bećirević.

  Uslijedile su brojne replike i protuoptužbe srpskih poslanika iz RS-a koji tvrde da referendum nije predviđen u entitetskom Ustavu, ali da se od njega, kako kaže poslanik Slavko Jovičić iz SNSD-a, neće odustati ukoliko se ugrozi budućnost manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva