Slavko Jovičić -

Šta sve poslanici pitaju u parlamentu ....

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2009 | read_nums (431)
                        Teme
   Foto: Arhiv
   04.01.2009.
   
  Novakovića zanima zašto je na semaforu pisalo Bosna
   
  Rifat Dolić, pak, imao ideju da s kolegama posjeti KPD Zenica, da vidi u kakvim uvjetima žive zatvorenici...
   
  Na sjednicama Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uprkos ogromnim obavezama koje imaju, pažnja poslanika nije uvijek usmjerena na potrebe građana, već na lične interese.

  To se može vidjeti kroz niz poslaničkih pitanja koja su, u najmanju ruku, zanimljiva. U aktuelnom mandatu jedni se žale na neuvjetnost rada, dok druge zanima kako će uvesti municiju, a treći bi, opet, gledali na sat.

  Normalan rad

  Primjerice, Slavko Jovičić Slavuj na jednoj od sjednica postavio je poslaničko pitanje koje je više bilo zahtjev. Konstatirao je da poslanici u Predstavničkom domu nemaju nikakve uvjete za normalan rad te tražio da se u što skorije vrijeme obaveže Sekretarijat Parlamenta da te uvjete stvori. Na kakve je uvjete mislio, nije kazao.

  _______________________________________________________________________

  НАПОМЕНА: Поштујем слободу новинарског мишљења и извештавања. Но, морам да кажем да сам много опширно говорио о свим проблемима са којима се у свом раду сусрећу посланици у Парламентарној скупштини БиХ. Тек толико - само да се зна!

  Славуј.

  ________________________________________________________________________________

  DNZ-ovac Rifat Dolić, pak, imao je ideju da s kolegama posjeti KPD Zenica, da vidi u kakvim uvjetima žive zatvorenici. Posjeta se nikada nije desila.

  Bivšeg načelnika Tuzle Selima Bešlagića zanimalo je jesu li u Vijeću ministara uspostavljeni ISO standardi, te ako nisu, pitao je kada će biti.

  Vinko Zorić, koji je ostao upamćen po izjavi da mu "neće neka šuša određivati kako će se oblačiti", ima i brižljivu stranu, posebno kada se radi o pripadnicama ljepšeg spola. Tako je tražio promjene članstva u Komisiji za ravnopravnost spolova kako bi bilo više žena.

  SDS-ovac Mirko Okolić tražio je da se "Službeni glasnik" objavljuje po abecednom redu gradova odakle dolaze obavijesti, kako ne bi po 45 minuta pretraživao i našao to što ga zanima.

  Upotreba imena

  Okolićevog stranačkog kolegu Momčila Novakovića zanimalo je zašto je tokom košarkaške utakmice BiH - Izrael na semaforu pisalo Bosna te ko je kriv za krivu upotrebu imena BiH.

  - U to smo se mogli uvjeriti gledajući taj prijenos na Javnom servisu BHT - kazao je Novaković. 

  Sat na zidu


  Velimira Jukića iz HDZ-a zanimalo je zašto u salama za plenarne sjednice Parlamentarne skupštine BiH i u salama za rad komisija i radnih tjela nema prikladno postavljenih satova. Obrazložio je da je to praksa u evropskim zemljama.

  Barem se u tom pogledu BiH približila EU, jer je Jukićeva želja ispunjena. Sada na zidu iza mjesta za članove Kolegija ima prikladno postavljen sat.  

  Autor: A. MAKUL

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva