Slavko Jovičić -

Кад неки маргиналци имају превелике апетите...

Autor sjovicicslavuj | 3 Januar, 2009 | read_nums (443)

   

                                   ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

                                     

                Много добивам разне поште. Људи ми се обраћају и траже помоћ. Нема тог сегмента у животу људских потреба, а да није обухваћен у тим -  многобројним захтевима. Разумем невоље људи. Разумем и њихове недаће и огромне проблеме.

   Уважавам амбициозне, али никако не могу да схватим оне нереалне, нетолерантне и непрагматичне људе...

   Неки моји пријатељи често ми прослеђују  разне информације које се објављују на разно разним сајтовима и блоговима. Давно сам већ рекао да још ниједном нисам, а сигурно је да нећу ни убудуће посетити ниједан бошњачки портал, јер унапред знам да су то полигони за отворено испољавање мржње према свему што је српско. О анимозитетима према Републици Српској нема уопште потребе трошити речи...

  Ето тако, добих и овакву информацију:

  _______________________________________________________-

  Politički savjet ACIPS-a traži od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH da pošalju službenu ponudu predsjedniku Vlade AP Vojvodine Bojanu Pajtiću i predsjedniku Skupštine AP Vojvodine Sandoru Egeresiju, za uspostavu specijalnih paralelenih odnosa Bosne i Hercegovine sa Vojvodinom.

  "Imajući u vidu trend uspostave i produbljivanja specijalnih paralelenih odnosa između različitih nivoa vlasti u regionu, pogotovo najnoviju ponudu ministra vanjskih poslova Srbije, Vuka Jeremića, o uspostavi specijalnih paralelnih odnosa sa Federacijom BiH, POLIS smatra da je u najboljem interesu svih država i njihovih suvereniteta da se takva praksa nastavi na jednakoj osnovi. Ekonomska kriza koja će region najteže pogoditi u 2009. godini zahtijeva saradnju i korištenje svih raspoloživih potencijala i mogućnosti u regionu. U tom svjetlu, i s obzirom na potrebu da se ojača regionalna saradnja na putu u EU, Srbija i BiH imaju izuzetno veliku zadaću da sarađuju na daljoj stabilizaciji regiona i integraciji u EU", stoji u saopštenju za javnost ACIPS-a.

  "Vidimo pogotovo veliki potencijal za saradnju na poljima zaštite okoliša, energetike i poljoprivrede, kao i kulture i sporta. Uspostava saradnje bi olakšala apsorpciju IPA fondova namijenjenih za prekograničnu saradnju i ojačala regionalni odgovor na ekonomsku krizu", istakli su i dodali: "Nadalje, POLIS misli da bi takvu ponudu, ukoliko za to postoji politička volja Vlade Vojvodine, trebalo što prije formalizovati."

  Izvor: Sarajevo-x.com

   ________________________________________________________

   Кад сам ово прочитао, могао сам закључити да  овде нема ништа спорно, с аспекта међусобне сарадње у региону. Но, актери и аутори ове идеје имају сасвим друкчије планове. Једноставно, желе да пркосе Републици Српској што, по Дејтонском споразуму, има право на специјалне и паралелне везе са нашом матицом Републиком Србијом. И морам са задовољством да нагласим да су односи Републике Српске са Србијом заиста на високом нивоу и сигурно је, а богами и уверен сам, да ће бити још бољи. Па, то је уосталом и братски, и заочекивати је  да се та сарадња оплемени и интензивира на свим пољима људског делања.

   Но, да се вратим идеји АЦИПС-а. Дакле, АЦИПС заборавља да БиХ као држава не може улазити у било какве аранжмане са неким другим -  без наше сагласности – без сагласности нас српских политичара који се налазимо на највишим функцијама у институцијама власти на нивоу БиХ.

  Прошла су времена када је Сарајево једнострано одлучивало. И то увек је одлучивало без воље и сагласности нас из Републике Српске, односно одлучивало је на штету српског народа. Понављам – то је прошло време!!!

   Немам ништа против да Федерација БиХ, дакле други ентитет, где живе Бошњаци и Хрвати и незнатан проценат Срба – склапа специјалне и регионалне везе и остварује сарадњу са ким жели, али држава БиХ то може само ако се договоре три конститутивна народа и никако друкчије.

   Овај памфлет АЦИПС-а  није ништа друго до комедиографски покушај и алузија на позоришни комад без глумаца! Је ли то могуће? Наравно да није. Зато сам се целој овој ујдурми само насмејао, поготово последњој реченици. Чуј,  уколико постоји политичка воља Владе Војводине? Баш се нешто, онако ни крив нити дужан питам - зашто нису предложили да  Бих склопи споразум са Србијом??? 

  Заборавили су ти "луцидни аципсовци" да се запитају – имали воље код српских политичара у органима власти БиХ за такву лакрдију. Познато је да циљ не бира средствo за његово остварeње?! И овде је циљ јасан. На све се начине жели перманентно подгрејавати сепаратизам у Србији и то баш из сарајевских кухиња, па и из ове тзв. интелектуалне АЦИПС-ове групације. Дакле, њихов циљ био би да Војводина постане самостална држава?!? МЕЂУТИМ, ОД ТОГА НЕМА НИШТА!!! И неће НИКАДА  ни бити!

  Иначе, уопште ми није познат рад ове невладине организације, јер АЦИПС нема никакав утицај на збивања у Републици Српској. Знам сигурно да огромном броју Срба у Републици Српској уопште није  позната ова организација??? Да искрен будем, у мору невладиних организација, чуо сам да постоји и ова. Али заиста не знам шта је њихов задатак, нити имају ли свог чланства, нити знам било шта друго о њима!?

   И још нешто, Да се само Сарајево питало и да је могло да без нас Срба одлучи, па БиХ би била прва земља која би признала независност Косова и Метохије. То гарантујем. Али овако, такође, знам да БиХ никада неће признати тзв. независност Косова и Метохије. 

  Заиста више не знам - колико пута треба да поновим – без сагласности нас Срба у институцијама БиХ, никада се више неће донети ниједна одлука која би била усмерена против интереса српског народа, против Срба у целини.

  И овде стављам тачку. Ко хоће - схватиће! Ко то не жели - нећу га ни убеђивати, а немам ни потребе.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva