Slavko Jovičić -

О популизму и о приједлозима који се не могу реализовати...

Autor sjovicicslavuj | 28 Mart, 2014 | read_nums (380)
   
  ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
   

  У уставном и политичком систему какав је у Босни и Херцеговини све је толико компликовано и до зла бога неоствариво да је напросто зачуђујуће како се разно разни "познаваоци прилика" утркују у ономе о чему немају појма. Или најблаже речено – не знају ништа!

  Наравно да пратим сва политичка дешавања и баш тим свезналицама неко ко зна требао би да каже да не знају ништа, ама баш ништа, осим уношења забуна код обичног народа који то и не мора да зна. Али, недопустиво је да то раде они политичари чији би посао требао да буде – познавање материје за коју се залажу и коју истичу у први план. Таква понашања оних који немају појма о предметним стварима не могу се назвати ни лакрдијом, већ се ради о непознавању елементарних ствари, а поготово, како на почетку рекох – ради се о непознавању уставних, законских и политичких ограничења која су на снази у Босни и Херцеговини. 

  Због дијаметрално супротних интереса Срба, Бошњака, Хрвата и осталих, врло тешко је постићи било какав консензус, јер свако гледа свој интерес и свако се плаши оног другог или трећег да га не превари. БиХ је са оваквим друштвеним уређењем, са оваквом уставном структуром и са оваквим националним саставом становништа по свему специфична.  БиХ се не може поредити ни са једном земљом у окружењу, па ни у Европи, јер  све су те државе мање више једнонсционалне или је једна нација у односу на друге доминатна!

  О чему се заправо ради?

  Опет, и ко зна по који пут у жижи неких опозиционих медија је приједлог ПДП-а /Партија демократског прогреса/, препознатљивија по свом лидеру Младену Иванићу, о увођењу нулте стопе ПДВ-еа на основне животне намирнице, књиге и школски прибор за ученике , лијекове, помагала за ивалиде, заштитна средства у пољопривреди итд. Сваког политичара поштујем, али постоје ствари кад неко прекардаши све узусе и кад покаже елементарно непознавање ствари, а то се дешава високим функционерима ПДП-а, као рецимо потпредсједнику странке Зорану Ђерићу.

  Изађе дотични господин Ђерић / ево и мој пријатељ/ на конференцију за медије и каже да је приоритет ПДП-а да се уведе нулта стопа ПДВ-еа на најважније животне намирнице, као и на још неке производе у широкој потрошњи итд., али да ето, по њему, њихов приједлог неће да прихвати СНСД-е и парламентарна већина у Парламентарној скупштини БиХ. Све је нетачно и не заслужује било какав даљни коментар.

  Господин Ђерић зна или би требао да зна да нема странке која то није предлагала и која се није за то залагала. Поготово су такве иницијативе актуелне у предизборном времену, мада овдје предизборна кампања никад и не престаје...

  Да будем јасан. Ниједан закон из сфере фискалног система и његове измјене, а ни допуне не може да промијени Парламентарна скупштина БиХ, ако за такав приједлог нема сагласности из Управе за индиректно опорезивање!? 

  Идемо редом...
  Без обзира што је у хијерархији власти институција БиХ Управа за индиректно опорезивање четврта /дакле, парламент је на челу, па Савјет министара, те ресорно министарство за Спољну трговину и у том законодавном и извршном ланцу на крају је и Управа за индиректно опорезивање, дакле четврта/. Е ту настају сви проблеми. Систем је дакле тако постављен, а поставили су га странци и чиновници ОХР-а, а наметнуо га је високи представник - да без сагласности Управе за индиректно опорезивање није могуће донијети, нити вршити измјене и допуне било којег закона. Узимајући у обзир ту чињеницу парламент остаје немоћан (!). То је тако и осим у БиХ нигдје у свијету нема овакве рашомонијаде!

  Без обзира на бројне покушаје /а знам то и из личног искуства, јер сам у прошлом сазиву парламента БиХ био предсједавајући надлежне парламентарне Комисије за спољну трговину и царине/ и сам сам настојао да се за одређене производе уведе нулта стопа ПДВ-еа, а да се за луксузну робу подигне на максимални ниво, али за такву иницијативу никада нисам успио да добијем и сагласност Управе за индиректно опорезивање и све се завршавало на иницијативама и приједлозима, нажалост. Завршавало се на покушајима након којих су посланицима остајале свезане руке.

  Зато би било добро да се многи предлагачи разних законских рјешења престану бавити разним демагогијама и оним стварима које се не могу, бар сад за сад, промијенити. Лијепо звучи приједлог Зорана Ђерића и сигурно је да то јавност одобрава, али Зоран Ђерић би требао да се упозна са чињеницама и да се упозна са стварном процедуром, а не само да покушава да популистичким приједлозима за себе и за своју политичку опцију придобије наклоност бирача.

  То је дакле сва суштина и основна ствар је у непознавању чињеница, па је и Зорану Ђерићу дозвољено да оптужује друге политичке странке, како ето оне наводно не желе да се смањи стопа ПДВеа и да се колико толико олакша живот обичних људи који на једвите јаде састављају крај с крајем. Зоран Ђерић и њему слични нема ниједног јединог ваљаног аргумента кад предлаже оно што је немогуће да се промијени!
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva